Nu înțeleg două chestii.

Prima. N-o înțeleg deloc, dar deloc, p-asta cu postul Paștelui. Știți cum mi se pare mie treaba cu răbdatul de foame fix înainte de Paște sau de Crăciun doar ca să-i fii pe plac Bărbosului? Exact ca aia cu adusul florilor sau scosul femeii la restaurant doar de 8 Martie sau de Velăntains dei. Păi e frumos așa după ce tot anul ai venit acasă cu mâna în fund zbierând încă de la intrare că ți-e foame? Pe cine mai păcălești? Mno, tot așa și cu postitul ăsta.

Mhm, știu, nu de-aia rabdă credincioșii dă foame, ci pentru că curățenie sufletească și trupească și alte chestii la fel de profunde. Mpăi atunci întrebarea mea ar fi de ce nu-ți poți curăța chakrele la fel de strașnic și în iulie sau în octombrie? Se uită Dumnezeu în calendar și strâmbă din nas sau cum? Parcă-l aud: Petre, noteaz-o pe Flori la catastif! Nesimțita a ținut post în februarie și-n august. Păi ce suntem noi, păgâni? Să nu uiți s-o trimți în iad pentru mizeria asta, că te ia mama naibii. Așa?

Și a doua. Nu mă prind care e treaba cu curățenia generală. Tot de Paște, desigur. Nu, serios, am crescut într-o casă în care totul era bec pe tot parcursul anului, dar asta n-o împiedica pe maică-mea să-mi dea coșmaruri cu curățenia ei generală când se apropia Paștele. Jur că nu înțelegeam ce naiba mai are de curățat, că totul era lună în jur.

Nu știu cum să vă explic, dar la mine în casă e curat tot timpul. Am două pisici, pentru numele lui Hristos, dacă n-am face curat zilnic și șmotru în fiecare săptămână, ne-ar mânca viermii urgent. Și-atunci? Ce rahat să mai curăț înainte de Paște? Filamentele de la becurile economice? Catarama de la poșetă? Tălpile la converși? Să bag eșarfele la mașină? Ce naiba să mai curăț și mai ales de ce? Că altfel se enervează ăl de sus? Înseamnă că Dumnezeu ăsta e un individ cu probleme la mansardă și tare ciudățel dacă nu-l împiedică nimic să stea cu mâinile în sân când mor oameni, de exemplu, dar se enervează teribil dacă n-am șters io praful de pe dulap.

În fine, ce voiam să zic, nici de-al naiba n-o să mă vedeți în această viață băgând în fizic rucola cu ienupăr doar pentru că vine Paștele sau îngrijorându-mă că n-am dat cu mopul mai temeinic pe hol înainte de vinerea mare.

În rest? Cum stați, v-ați înroșit ouăle?