Eram în Italia și tocmai alimentasem la o benzinărie. În virtutea obişnuinţei, mi-am zis să-i las şi eu un bacşis băiatului care-mi ştersese geamurile. Băejnebun, mi-a pocnit ăla una peste mâna cu care-i întinsesem banii, de-au zburat mintenaș în toate părţile. După care a mai început și să urle și să facă circ, de se uita lumea la mine ca la urs.
Ăla a fost momentul în care am regretat din toată inima că n-am ştiut cum se spune în italiană: “Boss, las-o-n plm de treabă că n-am omorât-o pe doamna mă-ta, doar am vrut să-ţi las nişte bani”. Din păcate, cunoştinţele mele în limba lui Dante abia mi-au permis să-i urlu un “vaffanculo mascalzone”, da’ parcă nu eram satisfăcut pe deplin.
În Londra, a alergat după mine până în stradă tipa care vindea la Tesco ca să-mi dea cei câţiva penny pe care nu-i luasem la rest. Fază pe care am păţit-o aproape identic prin toată Europa civilizată, pe unde mi-au umblat picioarele. Nu toţi alergau după mine, dar toți făceau gură dacă le lăsam câteva monede, de ziceai că i-am înjurat de mamă.
Revenim pe plaiurile lui Bucur şi presupunem ca te-ai dus să-ţi iei bilet la film. La Mall. Dacă te uiţi cu atenţie, o să constați cu uimire că pe lângă fiecare casă de marcat există și o cutiuţă pe care scrie mare “tips”.
După care, dacă vrei să te respecţi ca un boss adevărat, te aşezi și la coadă la popcorn sau nachos. Menu xxl, se ştie. Well, exact când dai să plateşti, observi aceeaşi cutiuță neagră pe care stă lipit un leucoplast alb. Leucoplast pe care cineva a scrijelit cu pixul: “tips”.
La plecare, observi c-ai rămas fără țigări și te duci să-ţi iei. Ce să vezi, nici băieţii de-acolo nu s-au lăsat mai prejos, cutiuța e la locul ei. Dăcât că la ăștia nu mai e neagră, e transparentă și au scris “tips” cu un marker permanent. Albastru.
Ce voiam eu să-ntreb, pentru ce, frate? Ok, am înțeles cum stă treaba la ospătari, dar să mor eu dacă pricep pentru ce ar trebui să le dau bacşiş flăcăilor ăstora care nu fac absolut nimic în plus față de ce le cere job-ul.
Pentru că stau cu curu’ pe scaun şi-mi vând un bilet la film? Păi, plm, în naivitatea mea crezusem că exact de asta sunt acolo.
Pentru că mi-au pus nachos într-o caserolă de plastic? Și io care credeam că în fişa postului lor scrie: “te-am angajat exact ca să vinzi nachos şi popcorn, dăăă”.
Pentru că mi-au întins un pachet de ţigari? Păi și ce-ar fi vrut? Să sar peste tejghea și să mi-l iau singur?
Nu pe bune, păi în ritmul ăsta mă aştept să încep să gasesc cutii din astea pentru “tips” abolut peste tot. De ce n-ar pune în metrou, câte două în fiecare vagon, cu un text drăguț pe ele: “o mică atenţie pentru conductor”. Sau în autobuze: “şoferul vă mulţumeşte anticipat”. În tramvaie: “daţi un ban pentru vatman”. Sau la intrările în biserici şi le numim cutia milei. Oh, wait…
Cum rahat să dispară vreodată noţiunea de “şpagă” din mentalul colectiv, dacă s-a ajuns să se cerşească bani pentru activităţi la a căror bună desfășurare factorul uman nu intervine în niciun fel?
Serios, în ritmul ăsta mă aştept ca în curând automatele de sendvişuri sau cafea să aibă inclusă și o modalitate de a lăsa bacşiş. Pentru că de ce nu?
Chiar sunt curios dacă cineva de pe-aici a băgat vreodată vreun ban în cutiuțele alea.
Pai, de exemplu am lasat pe pat un biletel cu merci (ca sa stie ca-s ptr ea) si 5 lei in fiecare zi cand am stat la hotel, acum de sarbatori, ptr camerista. Am vazut-o pe hol si mi s-a parut o femeie necajita.
Si tot asa, am dat 5 lei fetei care ne dadea prosoape ptr piscina, ca era toata numai un zambet si ne ura de bine, de relaxare placuta, bla-bla, in fiecare zi (prima data inainte sa-i fi dat ceva).
Iar omu’, la fiecare nunta/eveniment la care ne ducem, da ceva chelnerului care serveste la masa noastra inca de la inceput. Zice el ca asa-i mai bine.
Dar nu i-as zice spaga, un multumesc ca asa am simtit.
Comentariu beton!28
La nunta, botez, etc, in momentul rezervarii localului si alegerea meniului, miriii sunt „sfatuiti” sa le plateasca „n” suma de bani pt fiecare ospatar.
@moatza, înțeleg perfect ce zici, dar nu are legătură cu textul meu. Camerista aia măcar făcea ceva pentru banii pe care-i lăsai.
Aha, atunci sunt ca olteanu’ la girafa: asa ceva nu exista!
Adica la mine-n sat, cel putin pe unde ma preumblu eu, n-am vazut cersetorie de-asta pe fata.
Bă,eu am băgat da’ nu bani.Si i-am mai băgat pe sub nas unui arab in metroul lui Churchill,sandvișu cu pork că-l ofensase.Si i-am mai băgat un fac of si du-te in pwla mea.Câțiva aveau ochii umezi de aprobare.Io am coborât la prima,ca orice român dac care nu are codri in care să fugă,coboară la prima.
Comentariu beton!98
@edelweiss, zi merci că n-ai coborât din mers.
Nu mă,am facut beci in Germania mai trebuia să fac si in Anglia,asa ca să bifez infracțional țări.
Comentariu beton!26
Pe aici pe la mine, la granița cu indienii, nu am văzut de astea cu tips (probabil ar muri săraci că nu cred că ar pune cineva ceva în ele). Sunt în schimb cutii pentru diverse donații în scopuri umanitare, ceea ce mi se pare foarte ok.
@cataline, sunt și la noi din astea.
Sau la jandarmerie, după ce te-a cocoșat cu bătaia, sau la rutieră( că-i la modă), sau la pompieri ….
Aoleo, stai că la pompieri șpaga se numea „donație pentru asociația sportivă” și au murit niste zeci de oameni pentru asta
Degeaba….
Serios? Ai dat tu şpagă pompierilor? ?
au dat patronii de la Colectiv, se numeau donații și sponsorizări
și mulți alții
Comentariu beton!14
Şi crezi tu că şpăgile au ajuns la ISU?
Clar, autorizatia nu trebuia dată pentru o incintă cu un singur stingător.
Nu. Că nu văd sensul și nu știu unde ajung banii. Ei, am eu o bănuială că n-ajung la copiii sau bătrânii nevoiași.
Am văzut cutii din astea și pe la magazine – cumva, un îndemn să arunci acolo mărunțișul care, chipurile, te-ar încurca în portofel. Pe mine nu mă încurcă, deci nu las. Probabil voi ajunge în iad. Oare acolo se cere șpagă?
Comentariu beton!50
@Laura, vrei să fim colege de cazan? ?
Dacă ne strângem mai mulți, putem să punem un leucoplast alb pe care să scrie „ai lu’ Vasilescu”.
Comentariu beton!45
@didina,
Io vreau! Da, știu, nu lăsăm șpagă, dar o pilă găsim pe-acolo? Vreun drac simpatizant care să de-a focul ăla mai mic? 🙂
Comentariu beton!14
@Laura, slow cooked old chicks :))))
Comentariu beton!23
Fetelor, mai aveti o partenera de cazan.
Dar ca sa nu stam degeaba, eu vin cu prunele, daca tot stam la cazan macar sa iasa o tuica bunnaaa. La un cocktail cu tuica ne trece vremea. 🙂
Comentariu beton!14
Din ce țin minte chiar pe blogul acesta citisem că cei de la Lidl au donat banii strânși in magazinele lor in acele cutiute și s-au cumparat niște ambulanțe .
@Laura, dar nu la cutiile de genul ăsta mă refeream. Ci la cele pe care și le pun angajații și banii îi iau ei.
@Mihai,
Da, la alea mă refer, ale angajaților. Uneori borcane mai mari. Mie mi se pare că sunt în multe locuri, sau poate memoria mea plictisită le multiplică aiurea 🙂
Da, când am luat cafea și brioșă, am pus restul în cutie. Și uneori mai pun în cutiile de la hypermarket, alea pentru cauze umanitare.
@chris06 ce face fii-tu, v-a botezat cu pipi deja? Și câte ore ai dormit în astea 10 zile? Ahahahha. All the best! ❤️
Crezi ca @chris06 mai are timp sa deschida calculatorul?
Comentariu beton!11
@MAS eh, poate l-or avea ei pe ala de doarme neintors 7 ore legate si n-a facut colici. Doamne-ajuta, zic!
Pfiii, ia uite, ba, zbura Onuca Roman pe la geamu’ meu 😀
Ai de pwla mea,ce ai tras pe nas Vero?Daca ziceai ca trepideaza blocul ca trece tancul mai credeam…
@Marius M Am! Friday fever! Si baby fever! N-am tigari! Si nici nu cumpar!
@Vera, în alea pentru cauzele umanitare pun și io.
@vera.multumesc mult de intrebare.de colici am scapat pana acum.in 5 zile s-a ingrasat 300 g.doarme mult…si mananca o galagie.
@mas.chiar nu am deschis deloc PC.mai intru de pe telefon.
timp/dispozitie sa comentez nu prea am(nu ca sunt eu marele comentator) dar tot intru si citesc fiecare rand scris aici.
Comentariu beton!15
@chris06 super bebe aveți, să fie sănătos și să-și păstreze obiceiurile bune! ❤️
De la automatele cu bautură și mâncare primesc eu tips. Mereu găsesc câte o moneda sau doua de 50 de bani uitata în locașul pt rest. Zic săr’na și asa ma simt și eu pt o clipa ca vânzătorul de la casa de bilete de la film sau aia de la magazinu’ cu țigări…… Veață!
Comentariu beton!32
spune și tu „bogdaproste” sau „să fie primit”, pentru că ar fi tare nasol ca femeie să pupi mâna unui bărbat
???? asa e, un bărbat ar prefera sa ii pup altceva. Deci schimb cu sa fie primit ?.
Comentariu beton!11
@Ana, mă scuzaț’ că vă întrerup, dar eram curios ce-ar vrea un bărbat să-i pupi. 😛
Mihai, tu unde ai vrea să te pupe o demoazelă?
@Ana, sub… ăăă… vâsc. 😛
Cu tot respectul, dar inventatorii cutiei de tips sunt ăia îmbrăcați in negru cu ceva semn auriu intersectat pe piept. Aşa că te rog, totil până la Dumnezeu, da?
Ba sa avem pardon,astia care mergeti la biserica nu mai dati bani,comiteti un mare pacat.Dupa cum ne invata preotii ,banul e ochiul dracului,asa ca donand bani voi ajutati dracul sa intre in biserica.Mare grija dragi credinciosi….
Comentariu beton!26
@Leonard, păi cred c-am amintit despre inventatorii ăștia undeva spre finalul textului.
@Mihai ai fost prea subtil acolo. Am folosit mai multe secunde să înțeleg când am citit. Cred că era prea dimineața pt mine.
Ar putea fi pus si la bancomate un buton „Lasi si tu ceva, boss, ca te-am scos din foame?”
Comentariu beton!33
@Dane, păi este, doar că nu e buton. Se numește „comision extragere atm”.
@Mihai, nu prea merg pentru că înainte de a merge mă uit pe net şi mai citesc review-uri că n-am chef să văd orice spanac. Mai bine stau acasă şi ascult Vangelis. Şi mai bine merg la un concert live, este un pub fain în oraş unde se ţin evenimente frumoase – concerte, vernisaje, lansări de carte şi pe lângă evenimentul în sine lumea stă la un pahar de vorbă. Chiar şi aia e o sursă de a afla despre un film dacă merită văzut sau nu.
Cum a zis şi Laura mai sus, nu pun bani în cutii de-astea. Bine, nici nu prea merg eu la cinema. Dar mă gândesc cum ar fi să ne punem toţi cutii cu „tips” pe birou, de exemplu.
Comentariu beton!14
Șpaga în general nu e ceva normal, dar într-o țară de mâna a treia a devenit deja tradiție mai peste tot. Dar când ajungi ca cetățean să dai șpagă dacă vrei să trăiești sau să te bage o asistentă în seamă, ăsta ar trebui să fie un semnal de alarmă, doar c-a ajuns să ne fie teamă să și discutăm despre așa ceva. Ai bani, mergi la doctor. N-ai, mori cu zile. Da, știu, m-am trezit cu fața la cearceaf..
Comentariu beton!13
@GabiI, io no înțeleg p-asta cu „nu prea merg la cinema”. De ce, frate?
@Mihai, eu sunt cel mai mare cinefil în viață, mult peste CTP ?, și am văzut fix 3 filme în ultimii 10 ani la cinema. ???
Mai frumos ar fi sa gasim printre cititori persoane care stiu ce se intampla cu banii din acele cutii cu cazuri sociale, oare chiar ajung la persoanele mentionate…sau tips-urile chiar ajung la vanzatori sau la patron? Nepotul meu a fost cu work&travel , lucra intr-un fel de pensiune, el vindea la un magazin de suveniruri…ce vreau sa spun, toate ciubucurile adunate pe intreaga pensiune (mai ales chelnerii primeau aceste venituri) le aduna patronul si la sfarsitul lunii (da, al lunii ) de munca patronul le impartea egal la toti salariatii (chelneri, vanzatori, bucatari, etc). Beneficiul era de cca 100 dolari/persoana.
Comentariu beton!13
@MAS, boss, faci o confuzie. Cutiile despre care zici tu, cele cu bani pentru cazuri sociale, sunt semnalizate corespunzător. Cum sunt cele de la Mc, de exemplu. Eu zic despre cele în care se strâng bani pentru angajati.
Da Mihai, dar eu am asa un mic semn de intrebare si pentru acele cutii pentru cazuri sociale…Da, ar fi trebuit sa fac referire doar la cele descrise de tine in articol. Nu, nu las nimic suplimentar pt ca nu e normal, ar insemna ca toti salariatii care nu au salarii decente sa poarte borcanul de ,,tips” dupa ei.
Cutiile cu „tips” sunt preluate de la turci. Cel puțin acolo le-am văzut prima oară acu’ ceva ani. Mă rog, cumva era de înțeles, având în vedere că de la otomani ne vine cuvântul „bacșiș”, cât și faptul că în resortul în care eram cazați cam toți eram la all- sau ultra-all-inclusive. Deci nu plăteam notă, dar ne serveau la mese. Inclusiv șoferul microbuzului care ne plimba prin excursii avea cutiuța respectivă. Normal, am lăsat doar într-una din zile ceva și cam atât.
Pe scurt, las ceva la ospătari/chelneri, la taxi, la frizer, la cei de la spălătoria auto (spălăm rar mașina, așa că săracii oameni chiar au de tras cu noi ?) și, foarte rar, la curierii care ne livrează mâncare. Soția mai lasă la angajații benzinăriilor care o ajută să alimenteze, să pună lichid de parbriz sau să-i spele geamurile. A avut surpriza ca un angajat Petrom să refuze zicând că el cu asta se ocupă. Atât. Nu mai revin asupra condițiilor în care las, le-am mai zis zilele trecute.
Revin mai pe seară cu o poveste de anul ăsta din Cipru, ca să vedeți cam cum privesc alții lipsa bacșișului.
Comentariu beton!16
Eu am vazut prima oara o cutie de acest fel intr-un film vechi, din Franta, era un borcan pe care scria Pourboire si era pus pe tejgheaua barului. Asa ca….
@Ionut, hai cu povestea că sunt curios.
Eu am pus tips la cutiuță! I am guilty! Recunosc.
Dar există o explicație: luam cafea de undeva din Pipera, după prânz. Cafeaua aia era mereu foarte fierbinte și pentru că nu aveam timp să trag de ea să se mai răcească, ceream gheață, iar barista (că așa le zice) râdea de mine și scormonea după niște gheață în fundul unui congelator, pentru că nu avea cum să o țină mai aproape, la îndemnână. Îi lăsam 10%, pe care oricum îi aveam discount cu un card de fidelitate la ei :)).
@Gabi, păi omul FĂCEA CEVA de banii ăia.
O să dau bacșiș la semafor pt că s-a făcut verde și mă lasă să trec strada. ? Au înnebunit salcâmii cu „tips-urile” astea. Ajungem o țară de milogi în ritmul asta! Și nu, nu obișnuiesc să las bacșiș pt așa ceva pt că nu îi văd rostul sincer.
Comentariu beton!24
@Marius U, iegzact!!!
@Misu: „Capo, ma che cazzo stai facendo, non ho ucciso la tua madre, volevo solo lasciarti dei soldi! Si continuai cu un „Vaffancullo, stronzo figlio di puttana” si gata ?
Tipsuri d-astea ampulea am mai dat pe la hotelurile turcesti, doar nu strica sa ai mereu frigiderul aprovizionat cu bere si sa ai 4 cutii in loc de 2 ? In rest… pauza! Iar daca mi se atrage vreodata atentia unde se afla cutia de tips, mai si injur ?
Comentariu beton!15
@Papi, thnx, man. Am salvat comentul tău pentru următoarea vacanță în Italia. 😀
„Fază pe care am păţit-o aproape identic prin toată Europa civilizată, pe unde mi-au umblat picioarele”
Greția, leaganul țivilizației europene se mai încadrează?
@Redoo, e la limită. 😛
Notthingam – UK in autocarul cu care echipa romaneasca dintr-un proiect se deplasa in acea zi spre echipa britanica. La urcare am vazut pe bord cutia la care daca nu am vrut sa adaugam donatia soferul a refuzat sa plece. Calm fara un cuvant omul nu a miscat autocarul desi ocupa ilegal soseaua foarte ingusta pana nu a donat fiecare dintre noi. Unii colegi chiar au refuzat cu argumente, soferul a stiut exact cine a dat si cine nu. Dupa ce s-a cotizat omul a uitat toata tensiunea si s-a purtat toata ziua extrem de politicos si chiar cu multa placere evidenta, englezeste.
No, ni s-a explicat ca asta este la ei regula pentru oricine foloseste firmele lor de transport.
Comentariu beton!12
Am patit si eu faza cu fugitul doamnei de la casa de marcat dupa mine din magazin pentru citiva centi (putini si mici), in Grecia, in concediu la un magazinas de linga hotel. M-am simtit…aiurea. Atunci am inteles ca asta e civilizatie. Si da, am lasat bacsis si la automatul de sanwich-uri, cind nu am avut bani exacti si tonomatul nu dadea rest. Se pune asta la „tips” ? numa’ intreb 🙂 🙂
Comentariu beton!14
@Simina, se pune la furt.
Exact,asta e civilizatie!Cu ani in urma(1981 cred…)am fost in Germania Democrată,la Berlin.Am avut nevoie la toaletă,am gasit o toaleta publică…am plătit,am vrut sa-i las doamnei câțiva pfennigi…nu pot sa uit privirea ei…imi venea sa intru in pamant de rusine…nu nimeream sa-mi iau amaratii de banuti inapoi si sa fug…deci avea atata demnitate,era clar super ofensata de gestul meu…La noi ar fi fost normal…Cam asta e realitatea,ne place sau nu,avem ,marea majoritate,acest obicei,sa ni se DEA ceva pt orice mic serviciu..sau sa DĂM…boală națională….
@Rodica topor, în Germania și Italia sau schimbat puțin regulile la wc. Sunt angajați cu o farfurioară pe o masă la intrare. Pe unii i-am recunoscut că sunt români, am vorbit cu ei!
La „dați un ban pentru vatman” era să-mi dea ceaiul pe nas râzând de nebună în birou. Merci că mi-ai înseninat ziua înainte să mă apuc de treabă.
Da’ te rog eu mult, ca de la grammar nazi ce sunt eu la influensăr ce ești tu, nu mai folosi șpagă pentru bacșis. Șpaga e mită și se dă înainte, bacșișul e ciubuc și se dă după. Una e ilegală, cealaltă nu, doar opțională. Sunt convinsă că știi asta și cred că e mai degrabă un regionalism că dincolo de falnicii munți ai patriei nu se folosește „șpagă” cu sensul ăsta. Cred…
Comentariu beton!21
@Rox, evident că știu, dar lumea a început să folosească frecvent „șpagă” cu sensul de „bacșiș”. Eu nu aud aproape niciodată la restaurant întrebarea „cât să lăsăm bacșiș”. Toți cei din jurul meu întreabă „cât lăsăm șpagă”.
Eu nu iau niciodată mărunțișul. Păstrez monedele de 50 bani ca să am pentru cărucioarele de la supermarket, iar monedele mici le las.
Nu las intenționat tips.
Comentariu beton!11
@Anouk, facem o mare greșeală cu mărunțișul (și eu o făceam). Bănuții ăia pe care îi tot lăsăm se adună și, când faci un calcul la sfârșit de an, dacă-l faci, te îngrozești. Nu suntem încă învățați cu monedele, nu ne aplecăm pe jos pentru 10 bani, dar….Când om trece la euro, dacă mai trecem vreodată, bănuții ăia vor căpăta o importanță mult mai mare. Eu m-am surprins o dată lăsând o monedă de 50 de euro cenți pe jos. Și am realizat că sunt idiot. Erau acolo 2 lei. De atunci adun tot metalul. Am acasă vreo 300 de lei doar în monede, inclusiv de 1 ban. Când cineva îmi zice că n-are să-mi dea rest….pac!.. umplu o punguță cu bănuți și mă duc să rezolv problema. ?
Comentariu beton!28
@Anouk,
Aprob ce-a zis @Ionut. Și adaug o superstiție pe care mi-a inoculat-o o prietenă. Sună cam așa (cum mi-a zis ea): măruntul ăla de-l lăsăm pe tejghea, ei bine, nu-i ok să-l lași. Asta înseamnă lipsă de respect pentru banii tăi și ”te taie la mână” :))) Dacă tu nu vrei bani, nici banii nu vor veni la tine 🙂
Comentariu beton!20
@Ionut, @Laura, aveți perfectă dreptate.Nu e vorba că nu respect banii pentru că știu cât muncesc pentru ei. Și am avut perioade negre când adunam toate monedele alea ca să am de pâine. Doar că la mine, cu cât mă încrâncenez mai tare pentru fiecare ban cu atât mai greu se prind de mine. Și dacă altul se bucură de bănuții ăia…. foarte bine!
@Anouk și @Ionut, io plătesc aproape exclusiv cu cardul. Am scăpat de această problemă. 😀
@Mihai, ăăăă….aproape exclusiv?! Păi și eu plătesc cu cardul, dar vorbeam de situațiilea alea când mai plătesc și numerar.
Eu recunosc ca nu iau aproape niciodata ce e sub 50 bani.Intr-o vreme am adunat cativa pumni de maruntis ,ii am si acum intr-o cutie.De obicei astia mici imi cad prin casa sau masina si ma enerveaza sa-i caut.
Misu, la frizerie/coafor/cosmetica, piata de legume, targ 😛 (aici avem targ) si la service am incercat mereu sa platesc cu cardul desi stiam si raspunsul, doar merg la aceiasi fiind client fidel. Astea-s locuri unde as vrea si nu pot folosi cardul. La targ nu as incerca, ca sa nu exagerez, ar fi in avantajul meu.
Nu-mi pare rau cand mai las la niciunii dintre ei, la service chiar intreb cat vor peste tariful deja stabilit.
@Anouk – sunt curios daca o sa trecem vreodata la euro, eu sper sa nu, daca o sa luam centii aia mici sau facem la fel ca acum. Ii dam incolo ca sunt pleava?
PS: Eu daca stateam la hotel ii lasam pe pat. Seara cand veneam nu ii mai gaseam. Aveam mereu prosoape curate si tot ce tinea de doamna de la curatenie. Oriunde ii lasam in afara de pat – nu se atingea de ei parca erau ciumati. Se practica tips-ul si pe afara, tre sa stii sa il dai :).
O să pun o cutie neagră in lift, că și el merită tipsuri..cară în spate pe toți certații cu sportul, de la parter la 1.
Comentariu beton!20
@Ananas, poți s-o pui în liftul de la mine din bloc?
@Mihai…dacă ai vecine draguțe, mă fac și liftier…
@Ananas poftești la tanti Jeni? 😀
Mă, când o frumusețe de femeie îți face ochi dulci și îți lasă numărul de telefon pe bonul ăla ieftin de la 5 to go, cred că merită și ea un un leu, așa de contribuție la fundul ăla delicios pe care sigur nu-l întreține cu salar minim pe economie. 😀 Btw, am fost “iarna” asta în Sicilia și nu s-a sfiit nimeni să îmi accepte bacșișul cam peste tot pe unde am poposit în decursul unei săptămâni.
@Kazzoo, în Sicilia nu se numește bacșiș, ci taxă de protecție.
In Italia nu, nu primesc astia bacsis, la fel si in multe alte tari. Dar multi italieni stau prost cu matematica si de multe ori o iei in goarna la rest daca nu esti atent. Trebuie sa verifici restul si bonul. De multe ori produsele care au bulina de reducere pe ele iti sunt trecute la pret intreg. Le place sa stea de vorba si-i doare-n pix de prostimea care asteapta la coda. Asa ca nici atenti nu sunt. Cat stai la coada la hypermarket afli povestile de viata ale celor din fata, ale casierei, vecinilor, neamurilor, ce gateste fiecare si cum, dar si noi modalitati de a te plange de orice frunza si adiere de vant. Si daca te mananca mai jos de spate sa deschizi gura sa comentezi ceva, incepe broscarimea sa urle de parca te-ai legat de originile lor. Sa va mai povestesc ce fel conduc sau cum parcheaza? Iar la unguri….vaaaaaai de p..a noastra! La aia daca n-ai forinti si te duci cu euro, iti schimba dupa cum bate vatuldacabate sau dupa cum s-au trezit cu fata-n sus sau jos. Cea mai mai mare prostie e sa alimentezi la unguri. Avem forinti special ca sa oprim pentru o cafea sau o pana de tufis, unde clar trebuie sa platesti. 🙂
@Gina, să înțeleg că în Italia încă se mai folosește abacul peste tot? Nu de alta, dar casa de marcat îți spune clar cât ai de dat rest. 😉
Mihai, daca ar folosi abacul, ar fi bine, dar asta ar necesita un efort considerabil. Crezi ca e asa usor sa inveti sa folosesti abacul?
Da, au case de marcat, dar tot greu e sa dea restul corect. Si daca gresesc si le atragi atentia, sunt numai gura, ca ei muncesc ca niste sclavi si tu trebuie sa te duci cu bani fix cat scrie pe bon! 😀 Astept sa faci o postare despre medici sau farmacisti, sa vin eu sa povestesc cum e la astia.
@Gina, apăi dacă și când îți dă casa de marcat mură-n gură e greu să dai restul corect… Ori e reavoință, ori prostie, ori vor să-și mai tragă ei câte un ban.
Nu toate casele de marcat iti arata cat sa dai rest. Daca te duci in baruri in mare parte din casele de marcat sunt de moda veche, dar in NordVestul Italiei aproape toate barurile au borcanase transparente de sticla unde nu scrie nimic dar vezi înăuntru monede minuscule de 1€c, 2€c & 5€c. Indipendent dacă lași bacșis sau nu, barmanitele sau barmanii sunt la fel de simpatici sau antipatici…
Off-topic: omienouăsutetoamna. Bulgaria, cumpărat 2 albume cu vederi la 1 lev și 98 stotinki bucata. Primit rest 4 stotinki (8 bani la vremea aia) rest de la 4 lev. Întors România, luat țigări din benzinărie cu 6,70 lei pachetul. Rest de la 7 lei? Restul e istorie ?
Comentariu beton!13
@Victore, ce căutai tu în Bulgaria la 1900?
@Miai a fost la reuniunea de 10 ani de la absolvirea liceului. Ştii tu, aia de la care ai lipsit tu că te prinsese goldrush-ul şi hălăduiai pân’ America 😉
@Mihai Vasilescu: nu poci pentru că să-ți spui că p-ormă tre’i să te ucid! ?
@Vera: Pup!
Eu pun tot timpul la cutiuta de tips a baietilor de la „Carul cu burgeri” din 2 motive:
1. muncesc in niste conditii inumane, dar inca au zambetul pe buze;
2. pe cutiuta lor scrie „If you fear change, leave it here” ceea ce ma amuza de fiecvare data.
Comentariu beton!23
@syl, și eu pun la shoarmarii de la dristor. Da’ nu e cazul cutiuțelor din Mall lângă care stau pe scaun niște băieți care stuc cu curu’ pe scaun și te întreabă: „verde e liber, sus e ecranul, unde vă dau?”.
mda….cred ca primii care au initiat „practica” au fost preotii cu „cutia milei”…cred ca mult inainte sa apara turcii cu „ciubuc”sau „pesches”…”spert” din germana sau „spag” din sarba…
@sorine, cred c-am zis despre ei.
Am bagat eu la shaormerie. Am vazut cum a facut-o, ce a pus si straduinta lui de a imi satisface gurmanzia. Dar intr-o lipie de mica mi-a bagat carne de am simtit ca bubui.
@Alexandru, și io tot la shaormerie. 😀
Pe la vreun film, da. Mai mult pentru the wife, că are privirea aia: dă bah și tu ceva nu ai văzut cât de repede ți-a dat biletele? De parcă dacă mi le dădea ma încet se oprea pământul în loc sau îmi dădea locuri în picioare!
Sunt curios dacă CI_ordache a dat ieri, înainte sau după operație! Și ce a dat, șpagă sau tips?
Comentariu beton!16
@Octimus Prime, serios? Nevastă-ta face d-astea?
:)) cutia milei sau „tips” la traseiste…”hai moo frhumosule marcă banu la cuthia milei moo și bagă un Doooamne ajută…să nu iei vreo boala dîn asta rușinoasă, dă care să duci șî la nevasta d-acasă moo…hai moo că merge mila pă gumiciuce”
@ardei gras, nici măcar nu vreau să știu de unde-ți iei tu fete. :))))))))0
Eu nu las în cutiuțe d-astea. Las bacșiș în locuri în care e general cunoscut că se lasă (și uneori veniturile legale sunt mici pe considerentul că există bacșiș): restaurant, cosmetică (biata femeie are ceva de lucru cu mine 🙂 ) taxi (nu prea mult, doar rotunjesc un pic), curier (dacă m-a chemat la mașină să-mi dea un pachețel cu o carte că n-avea chef să facă 2 pași în parcare pe o ploaie ca cea de azi am dat banii exacți pană la 10 bani), d-astea, în rest banii ficși sau card.
Și iau restul, inclusiv monezi de 10, 5 și 1 ban. Chiar acum am câteva de 1 ban în portofel, am spațiu dedicat. Uneori chiar și plătesc cu ei. 🙂
Știu, zgârcioabă, mi s-a mai zis.
@Ady, ia zi, ai donat pentru copiii de la Casa Speranței când am scris despre ei?
@Mihai, nu cred. Casa Speranței e aia pt părinții copiilor din spitalele de oncologie?
Dacă nu, înseamnă că n-am donat, nu pot face față la toata cauzele sociale, fac și eu ce pot și cât pot.
In UAE gasesti niste cutioaie de marimea unui copil de 10 ani. La Carfour, supermarket, exchange, Starbacks…..cam peste tot.
@Isabelle, da, dar alea sunt pentru cazuri umanitare. Altă mâncare de pește.
In cutiile acelea nu am pus banuti niciodata, prefer sa-i donez. Eu sunt abonata la donatii prin SMS catre proiecte de genul MagiCAMP sau Salvati copii, nu fac risipa prin cutiute, cand stiu ca sunt oameni care chiar au nevoie. Scepticismul meu e destul de ridicat asa ca daca ma opreste careva pe strada ca sa donez pt vreo fundatie si-mi arata actul care are numele „fundatiei” cu SRL in coada ii zic pas si ca nu e legal ce face. Banii dati aiurea pot ajuta pe cineva care chiar nu are ce manca sau a carui viata depinde de asta.
@Eliza, me too. Vorbesc despre ăștia care cer pe stradă pentru cazuri umanitare.
Asta ar fi din seria: „am intalnit si romani care nu primesc atentii”. Doctorul Esanu de la Polizu, un adevarat specialiat, opereaza laparoscopic. Am ajuns sa il alerg prin spital pana cand, exasperat, mi-a strigat ca nu vrea nimic.
Comentariu beton!24
@Mark Zuckerberg, poate te-a recuniscut, boss, și i-a fost frică să nu-i închizi contul de Facebook.
Nu mai dati fratilor cu pietre ca mancatoria dintre oameni duce la inchiderea de conturi. Pai imi mai merge mie bisnisul daca se inchid pagini de fb?
Oricum, il recomand pe domnul doctor inca o data si i-as fi dat cu 10 maini spaga. A avut mare grija de sotie si fara interventia avuta, nu ar fi putut ramas insarcinata.
Ce fraieri sunt ăștia, habar n-au să-și maximizeze profitul, nu se adresează corect niciuneia dintre categorii. Pe cutia pentru șmecheri ar trebui să scrie “Dacă ești boss cu bemweu, bagă și tu niște metal acilea”, pentru domnișoarele pasionate de fashion – o cutie cu cristale Swarovski, cutia pentru ortodocși tre’ să aibă poză cu Arsenie Moca, pentru hipsteri – neapărat ceva ieșit din comun, un butoiaș mic de bere, o cutie de trabucuri etc.
Facem lucrurile în dorul lelii și-apoi ne plângem că nu ne merge bine.
Comentariu beton!22
@didina, da, frate, să știi că ai dreptate. Ar face bani frumoși cu un minim de targetare.
Bravo, @Mișule! Eu am evitat să-i zic targetare, ca să nu mai facă spume clona lu’ Pruteanu p-aci, da’ văd că ai scris tu. Măcar scoate-ți ochelarii (preventiv), în caz că-i sare iar muștaru’. 😛
Nu las, doar la restaurant, taxi si coafor. Soțul mai lasă la mecanic, spălătorie și benzinărie daca ne spală cineva geamurile sau îl ajută să alimenteze. Am mai lasat la magazine, dar m-am deșteptat în momentul în care îmi lipseau 20 bani din sumă și vânzătoarea, aia căreia îi lăsam mereu restul, m-a pus sa schimb 10 lei.
Comentariu beton!13
@Timmy, ahahahaha, am pățit-o și eu.
„Bacşiş pentru ospătari“ vs. „Bacşiş pentru nimic“
––––––––––––––––––––
Bacşiş pentru ospătar sau chelner – ✓
Alte „mici atenţii“ – ✗
Cum definim ideea de „nimic“ în acest caz? Fiecare persoană, indiferent de profesie, prestează o activitate în baza unui salariu, oricare ar fi valoarea acestuia. Meseria de ospătar sau barman („Nimic“) justifică bacșișul, dar în alte situații este exclusă „recompensa“. Aceste activităţi reprezintă oferte pentru diferite cereri de pe piaţă. Chiar dacă acestea pot fi ierarhizate ca importanţă, cum stabilim cine primeşte şi cine nu primeşte „recompense“?
Cum stabilim dacă bacşişul este sau nu justificat? În ce măsură aceste criterii sunt cu adevărat obiective? Cum identificăm aceste „criterii de selecţie“ şi cum le justificăm? Care ar trebui să fie limita? (Mă refer la bacşiş, nu la şpagă, după cum a ţinut să precizeze şi @Rox). În ce situaţii este totuşi indicat să lăsăm bacşiş? De ce?
Aş prefera să renunţ la acest obicei, dar în anumite situaţii ofer pentru că „aşa se face“ sau pentru că „nu dă bine să nu laşi“ sau am alte justificări pentru bacşiş. Noi românii avem sau nu standarde duble în aceste două situaţii? În cazul meu răspunsul este afirmativ. Momentan.
Puneam candva, pana am vazut in Baia Mare o data cine aduna cutiile pentru „donatii” si „cazuri sociale” , erau 2 baieti mai latino asa imbracati nike din cap in cap…nu mai pun si nu o sa mai pun vreodata vreun leut, va recomand in loc de a dona 2 lei -3 lei sau lasat acel 1 leu pe tejghea, ii opriti la voi , luati si voi 20 de periute de dinti, 20 de sapunuri si mergeti la orice casa de copii din Bucuresti/Popesti , preferabil nu de Craciun si de Paste (ca atunci toti au sentimente de astea de compasiune si toti copiii aia sunt plini de dulciuri) si va promit ca vor fi multi mai bucurosi copiii aia la lucrurile pe care noi le consideram uzuale /normale.
Comentariu beton!19
Poate s-a actualizat dicționarul intre timp, dar eu știu că șpagă e ceva pe care dacă n-o dai, nu beneficiezi de serviciul sau produsul pe care le-ai plătit. Adică condiționează. Când tu lași ceva după, aș zice că e voluntar și discuţia asta cu „toți vor șpagă, asta strică ţara, huoooo” e cam incorectă. Aveam un șef care zicea așa: tot ce iese din munca suplimentară e șpaga ta. Mie mi se părea foarte urât, ca nu condiţionam nici o livrare si-mi strica bucuria lucrului bine făcut, recompensat suplimentar direct și voluntar de client.
@Eugen, boss, evident știu și eu ce înseamnă șpagă. Dar lumea a început să-l folosească tot mai mult și cu sensul de bacșiș. Când plătești la restaurant te întrebi cât să lași șpagă.
Știi, și „locație” până nu de curând însemna cu totul altceva decât scria în dicționar.
Nu era vorba de definiția din dicționar aici :). Poate tocmai faptul că e un cuvânt folosit așa, la grămadă, micșorează și impactul unei știri care zice că „Personalitatea Cutare” a luat sau dat șpagă. „Ce mare lucru”, își zice Cetățeanul, „și eu am dat, uite: la film, chelnerului, la benzinărie”. Poate ar trebui sa fim mai atenți la ce vrem de fapt sa comunicăm.
Comentariu beton!12
@ Eugen, mă gândeam cum să formulez un răspuns la răspunsul lui Mihai mai sus la comentariul meu, dar tu ai exprimat mai complet ce aveam eu în minte. E, într-adevăr, dăunătoare pentru societate folosirea asta a cuvântului șpagă cu ambele sensuri. Și dacă tot sunt oameni care știu cum se folosește, ar fi util să contribuie cumva la propagarea formei corecte în locul celei incorecte.
@ Mihai, nu neapărat să sari în capul prietenilor când ieșiți la restaurant că poate nu te mai cheamă că le strici zenul 😀 dar dacă tu știi cum e corect și să folosești așa, poate de la tine prind și ei și de la ei alții și tot așa.
Nu voiam să facem teorii gramaticale, că nu despre asta e vorba în text, da asta cu șpaga = bacșis chiar îmi zgârie timpanul, de aceea reacționez mai tare decât la altele.
Io am auzit că niște bani băgați la șnurul de la chiloți sau lăsați dimineață pe noptieră,sunt o apreciere a implicării în muncă prestată,nu sunt considerați nici șpagă nici ciubuc,ci recompensă.
Comentariu beton!23
Si sa nu fie marunt, da? 😀
Si daca cineva stie pe cineva care se implica in munca prestata si merita recompense d-astea, nu tineti doar pentru voi. Aaaaa… pentru un prieten 😀
@Papi!!! Numa’ o dată te trăznesc!
În Italia am scris că nu există bacșiș adică nu există să pui omului care te servește bani în mână! Nu este 100% așa. De exemplu poți lăsa de o cafea – 1 euro- doamnei coafeze la care mergi mereu , așa din cortesie , ca simbol. Ea insăși în timp ce aștepți te întreabă dacă vrei o cafea și toată lumea din salon bea o cafea…
În Italia oriunde ai merge să cumperi, primești rest complet, nu există să nu aibă mărunțiș. La Atlassib de 13 ani de când tot trimit pachete în Ro, NICIODATA nu au rest, adică se prefac. Așteaptă acel lăsați…este foarte, foarte, urât.
Voiam să fac o completare la celălalt articol despre bacșiș dar erau spiritele deja încinse. Majoritatea au răspuns așa: dacă sunt mulțumit de servire, dacă îmi place cum se comportă ospătarul, las bacșiș. E aiurea așa mentalitate. Dacă un bibliotecar te servește bine cu o carte, dacă un vânzător la magazin te servește bine cu 1 kg de carne, un pește, o periuță de dinți, le lași bacșiș?
Și continui raționamentul. Dacă soția sau mama sau soțul sau cumnata sau fiica sau oricine te servește la masă, bagi mâna în portofel și scoți bani pentru că te-a servit bine?
Aș vrea mult să înțeleg mai bine, în profunzime, acest dat de șpagă…ce înseamnă el de fapt…
Toată viața l-am auzit pe tata spunând că el nu a avut noroc de bani nemunciți. Mi-a rămas în ADN chestia asta. Pentru ceea ce fac, primesc salariul de la angajator. Și atât! Iar mai mult sau mai puțin amabilă sunt în funcție de ”înălțimea” de la care îmi vorbește omul din fața mea. Te-ai ridicat în vârful pwlii să-mi vorbești? Te tratez drept pielea pwlii. Știi să vorbești civilizat? Habar n-ai de câte ori mă pot da peste cap și câte rotițe mă agit să pun în mișcare ca să reușesc să îți rezolv problema!
Bacșiș las foarte rar, în localurile unde mi-a plăcut servirea, în rest nu dau și nu primesc ”atenții”. Mi s-ar părea o ipocrizie să dau, pentru ca apoi să mă plâng ca o fecioriță despre cum ăsta e motivul pentru care e țara așa cum e. Știu să zâmbesc frumos, știu să vorbesc frumos, (îmi place mie să cred că) am și bunul simț să nu pretind altceva decât lucrul pentru care omul din fața mea e plătit. Și știu să respir adânc și să vorbesc calm chiar și atunci când clocotesc mai rău decât o oală sub presiune. Pot fi suficient de amabilă, fără să o dau în lingușit și periat, încât dacă ce am eu nevoie depinde de omul din fața mea, să obțin și fără alte ”atenții”.
„Șpaga” asta e atât de adânc înrădăcinată încât oamenii se uită ciudat dacă o refuzi. Lucrez și cu numerar, iar când mă văd clienții că le întind nush câte monede când le dau banii, au tendința (unii, nu toți) să îmi lase mărunțișul pe masă. Parcă mai bagă și un zâmbet din ăla complice, „să mănâncă și gurița lu’ matale ceva”. Pentru că eu le zâmbesc frumos pentru fix ăia 18 bani pe care mi-i lasă ei pe masă, nu pentru că anii de școală și de muncă m-au învățat cum să îmi tratez clienții. Le explic frumos că sunt ai lor, nu ai mei, deci nu mi se cuvin, deci nu îi vreau. Să vezi fața lor siderată că nu le vreau banii…
Comentariu beton!21
18 bani ?
păi nu mă dădeam jos din pat nici pentru 50000 de euro , ce să fac cu 18 bani ?
bată-v-ar Dumnezeu să vă bată că tare mai șuguiți
aș mai sta de glume dar la Gherla incepe plimbarea zilnică
@exPrimaru’Clujulii, eo mă rostogolesc din pat dăcât pentru sălăruț. C-așea mi-s eo, mai fraeră…
E obicei turcesc…
In Turcia sunt cutii de astea si in autobuz si in wc si pe holuri…peste tot!
Iar ghidul turistic iti spune ca in cultura lor e un semn de apreciere foarte mare daca lasi ceva…o mica atentie in cutia de bacsis 🙂 🙂 🙂
@kla, normal, n-am fi în stare să luăm nimic bun de la alții.
🙂 🙂 🙂
Asta cu „Pai tu-mi lasi mie spaga, bai, saracie ?!” imi aminteste de barmanii anilor ’90. Nu, nu ca n-o luau, fireste ca era si ea bagata-n calcule pe langa salariu (nu mic !), marfa adusa „de afara”, manarirea dozelor si trasul cu tupeu din condei pe nota de plata, dar o faceau cu o atitudine dispretuitoare temeinic studiata, daca (daca !) pica cumva un „Multumesc !” era rece, sec si cu privirea in alta parte, cam cum ar veni de la o majestate spre servitori. Si adevarul e ca la acele vremuri amarasteanu’ normal nici nu era vreo comparatie pentru ei, castigau de cel putin de 5x mai mult ca restul. A trebuit sa treaca ceva vreme pana la intrarea in normal … (n.b. in ziua de azi numai bucatarii care fura de pe stoc mai au superioritati dintr-astea). Probabil ca mai trebuie sa treaca un timp pana dispare si obiceiul asta.
P.S. Eu ma abtin sa judec tipsurile din turism. Ar fi mai multe de ambele parti … De o parte sunt joburi sezoniere, de ambele parti sunt salariile mici, vreme de recesiune, clasa de mijloc pe cale disparitie etc. etc. Nu mai ai aceeasi dare de mana cand in cutia postala te asteapta facturile bancilor …
@Faiantaru’, ce e aia tipsuri din turism?
In germana i se spune Trinkgeld si inseamna „plata suplimentara facuta de bunavoie unui ospatar, unui frizer etc. in cazul in care clientul este multumit de prestatia sa.”. In romana ar veni „maruntis de-o bere” (trinken = a bea, Geld = cascaval, bistari, marafeti , coco, iepuroi s.a.m.d., si cred ca inseamna si bani) 🙂 .
Daca era doar o invitatie sa detaliez ce inteleg io prin bacsisurile din turism, atunci prin asta am vrut sa spun … sa nu iei pana si ultimul leut din mana receptionerului la plata facturii finale, daca ti-a placut servirea in restaurant sa lasi ceva, la fel si cameristei, stewardului s.a.m.d.
Din germana in engleza (mai jos linkul direct) se traduce:
tip
gratuity
gratuities [Can.] [Br.]
consideration [tip, gratuity]
baksheesh
pourboire
douceur
cumshaw
Si daca ai sa cauti dupa al 5-lea termen inseamna si … baksheeh !
Ce anume inseamna acum acest baksheeh nu stiu sa-ti spun, dar parca are, asa, o rezonanta sau conotatie negativa, care nu te mai poarta cu gandul la o o mica recompensa, la o consideration, la o gratuity, si nicidecum la limba lui Shakespeare, asa cal- am luat si pe primul si totodata cel mai raspindit sens … tip (si de aici cel tipsuri) ! Ca-i mai elegant, mai de baeti cu exercitiul occidentului …
Nu înțeleg de ce DAȚI șpagă. Eu n-am dat și nu am luat de la nimeni, nimic (asta în cazul în care florile nu se încadrează în aceeași categorie). Și de ce vi se pare perfect normal, chiar am citit dezbateri pe sume, să dați bani unui ospătar sau unei frizerițe, iar când se lasă 50 RON la un medic pentru o consultație, se urlă dupa el: „băi, să vezi că i-am lăsat o gramadă de bani și mi-a dat o rețetă”( încă o dată, exceptând cazurile de condiționare a actului medical)
Chiar,daca dai un buchet de flori unei femei se incadreaza la mita gestul?Ca uneori dai buchetul ala ca sa obtii …aprecierea ei:)))
@Marius M, florile-s ofrandă adusă zeiței, nu poți să-i zici mită. Și, oricum, ce alternativă ai? Dacă nu-i dai, riști să ajungi în groapa cu insensibili și prost-crescuți și nici dracu’ nu te mai scoate de-acolo. 🙂
Ma gandeam eu ca nu se incadreaza.Desi uneori oferi florile si nu obtii nimic:(
@Marius M, dacă ai încercat să i le dai cu tot cu ghiveci și nici așa n-a picat pe spate, înseamna că nu florile-s problema. 😀
Exista o diferenta enorma intre termenii de mită, șpagă, bacșiș, donație, onorariu….doar ca la noi in țară nu se face nici o diferență.
În cutiuțele respective nu las. Exact cum ai zis și tu, pentru ce?! Adică ce-a facut omul ală să creadă că are dreptul la bacșiș.
Iar dacă eu consider că o persoană mi-a facut un serviciu care merită un ban în plus, o să-i las, chiar dacă are sau nu borcan cu tips scris pe el.
Ah, și să scrie dom’le bacșiș pe cutiile alea. De ce trebe să fie tips? Nici asta n-o ințeleg ?.
Eu le facusem baietilor mei pusculite fix pentru acest „tips”, care ma incurca in portofel. Am realizat valoarea lui in vacanta, ca am mers cu o punga de maruntis si luam zilnic de la autOmate. Asta pana in ziua in care am dormit la pranz mai Mult decat puradeii. Care au furat puguta (binee…erau banii lor, de fapt, dar eu ii „imprumutasem”) si s-au dus sa isi ia ciocolata de la automate, de toti banii. Se duceau la automatul care nu era in vIzorul celei de la receptie. M-au trezit doar tipetele lor cand se alergau in fata hotelului cu „da-mi banii”. Cica isi luasera fiecare cate 6-7 ciocolate. credeam ca o sa fac noapte alba dar au fost ok.
Pe vremea cand alimentam de la OMV, obisnuiam sa-i las 2 lei baiatului pe care-l rugam sa-mi refaca presiunea pneurilor, dar fiindca de mai bine de un an am trecut la Lukoil, nu mai este nevoie, ca aici ma descurc singur la aparatul cu pricina.
Obisnuiesc sa spal masina cu jet rapid la benzinaria MOL. Pret 7 lei pe bonul fiscal, iar cand imi venera randul la spalat si-i aratam flacaului bonul, strecuram langa el si o bancnota de 1 leu (asta se chema ca e spaga, fiindca i-o dadeam inainte de prestarea serviciului). Nu cred ca-mi spala mai bine masina decat celor care nu dadeau, fiindca nu o curata cu peria si nici n-o usca, fiind spalatorie rapida, dar ma obisnuisem sa las leul ala. Am scris la modul trecut despre aceasta ‘spaga”, intrucat intr-o buna zi, acum vreo luna, m-am asezat frumos la coada de 7 masini din fata mea si-am asteptat rabdator mai bine de o ora ca sa-mi vina randul. In fata mea era o masina pe care am vazut ca flacaul din spalatorie o muta el insusi mai in fata de fiecare data cand termina de spalat o masina si intra alta la spalat. Cand i-a venit masinii din fata randul la spalat, dupa ce flacaul a bagat-o inauntru, am observat ca, pe langa obisnuitul jet cu spuma, omul s-a apucat sa-i curete meticulos cu peria caroseria, motiv pentru care spalarea n-a mai durat cateva minute, ci aproape un sfert de ora. Dupa ce a terminat spalarea, a mai durat vreo cinci minute pana cand o odalisca ce era, se pare, proprietara masinii, a binevoit sa apara si sa plece cu masina. Intrucat pusesem contactul la masina ca sa ascult radioul, a pornit si camera de trafic, asa ca toata secventa cu pricina a fost filmata. Cand mi-a venit mie randul la spalat, i-am spus politicos flacaului ca masinutza mea mi-a soptit ca vrea si ea un masaj dintr-ala cu peria, iar individul, cu un tupeu incredibil, mi-a spus ca „aici la noi se spala doar rapid, fara perie”. Intrucat eram foarte bine dispus in ziua respectiva, n-aveam chef sa ma enervez discutand in contradictoriu cu ipochimenul, asa ca l-am lasat sa spele masina cu jet rapid FARA SPAGA, dupa care am tras masina in parcare, m-am dus la sefa de statie si i-am povestit toata tarasenia. La inceput, tanti a fost reticenta, ca „sa vedem, poate n-a fost chiar asa”, dar am invitat-o afara in parcare si i-am aratat camera video, spunandu-i ca a fost pornita tot timpul, ca putem sa ne uitam imediat la filmare, daca vrea neaparat si ca ar trebui sa-mi multumeasca frumos pentru ca, fiind bine dispus, am ales sa vin la ea, intrucat daca m-as fi enervat, as fi trimis filmarea direct la sediul companiei, ca sa vada cei de-acolo cum isi bat joc de clienti cei din teritoriu. Bineinteles ca, din ziua aia, am aplicat zicala: „Tine minte trei cuvinte: adio bacsis!”.
In rest, mai las cate un leu-doi baiatului care vine cu pizza, desi nu intotdeauna-i merita, intrucat se mai intampla (foarte rar, ce-i drept) sa vina cu pizza rece. La curieri nu le dau nimic niciodata fiindca niciunul nu vine la usa, toti suna la telefon ca sa cobor eu in fata blocului.
@Mşule scuze, am postat replayul aiurea.
In Romania spaga lasi peste tot.
Pe mine una mă derutează aceste cutii de tips din magazine/cinematografe. Iniţial le-am observat la shaormerie, dar acolo mi s-a părut ok, că na, sunt tot un fel de chelneri.
Apoi am început să le zăresc din ce în ce mai des peste tot şi deja am aşa un sentiment de invazie invizibilă.
E un început nesănătos a ceva ce poate lua proporţii. Ceva gen:
– azi ne mirăm puţin şi le ignorăm;
– mâine vom simţi un fel de noblesse oblige să le onorăm;
– iar poimâine, sleiţi de atâtea fante de tips hrănite zilnic vom constata că nu mai avem de unde da şi ne vom ataşa propriile boxes pe braţ.
Prima oară lumea se va mira, apoi va zice „o fi rămas săracul fără bani de la atâtea ciubucuri date, ca mine ieri…” sau ‘hai să-i dau că uite, m-a lăsat să pun primul piciorul pe zebră când s-a făcut verde!”.
Să nu mai lungesc vorba: în final nu vom mai ieşi din casă de frica cutiuţelor sau ne vom lua toţi ochelari negri şi bastoane albe ca să avem o justificare. Dar parcă văd că atunci vor apărea cutiuţele cu senzori şi detectare sonoră, de va trebui să devenim şi surzi. Nu că nu ne-am pricepe să fim aşa, că în ultimul timp creşte încet dar sigur gradul de nesimţire, dar se raportează la fiinţe.
Însă acum avem de-a face cu nişte mecanisme de-a dreptul perverse care ne vor veni de hac! O adevărată pandemie sarcastică.
Comentariu beton!14
Si pe aici exista mai peste tot un borcan sau o cutie ceva unde angajatii strang monedele pe care le-au primit drept bacsis pentru ca la finalul turei sa le imparta in mod frateste cu toti ceilalti angajati de pe tura, dar rareori sunt la vedere si daca chiar sunt la vedere, nu scrie nimic pe ele si de obicei sunt mate sau opace, deci nu se prea poate intui ce scop au decat dupa ce angajatul care incaseaza arunca cele cateva monede acolo.
Bine, pe aici bacsisul e legal si reglementat, dar nu obligatoriu nici „asteptat”.
Stai că am găsit explicația pentru acele cutii pe care e scris „tips”!
Cu ceva vreme în urmă au fost închise magazine pe motiv că nu corespund sumele din casa de bani cu ce scrie pe raportul Z. Și patronii s-au gândit că oricum unele persoane nu doresc mărunțișul de metal și pentru a nu se incurca angajații și să le facă munca mai ușoară au pus acele cutii și ce nu e pentru casă se pune la tips.
Gata. Merge explicația?
mai las ‘tips’ la cafeneaua de unde imi cumpar dimineata inainte sa incep munca…oamenii de acolo sunt TOT timpul cu zambetul pe buze si daca mergi frecvent, iti invata preferintele si nu esti nevoit sa zici de fiecare data ce vrei, stiu ei deja 😀 ei SIGUR merita 🙂 in rest ura si la gara…
dar cand zici ‘spaga’ mi se face greata, amintindu-mi de spital, mama, suferinta si scarbele din spital care asteptau ca gandacii sa-mi cada banii din buzunar…
Daca excludem ospatarii, frizerii etc, nici eu nu prea dau decat daca acei oameni fac ceva efort in plus.
De ex. :
– curierul m-a sunat, nu eram disponibila decat la ora x si in loc sa lase coletul la firma de curierat mi l-a predat unde eram eu prin oras dupa ce iesise din program.Merita, facuse un efort! Pe bune!
Altfel, nu.Dacă nu e un minim efort de a face un efort in plus fata de fisa postului, nu las. Cand o fac, o fac pentru ca mi-a placut ceva, servirea, o gluma, un zambet…
DAR, la capitolul spaga obligatorie mi s-a intamplat ceva nevazut prea des: sotul meu alerga cu banii dupa doctor si acesta nu vroia să ii ia dupa nastere. Si repet, noi nu insistăm decat dacă este plăcerea noastra de a recompensa omul.
Si DA, dau un ban in plus si preotului care imi vine in casa pentru un efort in plus. Sta un pic (mai mult) de vorba cu noi, ne mai intreaba de una, alta, stie amănunte despre noi , ba chiar mai mult decat atat, banuiesc ca stie cand e ziua copilului pentru ca vine de ziua lui al treilea sau al patrulea an la rand si EL ii da copilului niste bani cadou, de fiecare data mai mult decat cotizam noi. Si stim si noi, ca mame, totul pana la copii…
–
–
Sinapsele mele e varză.Ele dă rateuri între șpagă,ciubuc,tips(nu știu ce rahat înseamnă ,nu apare în DEX)și recompensă.Să o luăm pe rând,în ordinea numerelor de pe bancnote.Șpaga se dă în general pentru a obține anumite beneficii:la polițist să îți treacă în loc de alcoolemie,lipsa centurii de siguranță,la medic să nu îți uite forcepsul în operație sau să te pună primul pe listă la operația de schimbare de sex să nu cumva să se termine penisurile,la urbanism să nu aștepți 6 luni după autorizația de închidere a balconului sau la primar să câștigi tu licitația pentru plantarea de panseluțe în detrimentul altuia.Se traduce simplu în oferirea de bunuri(bani,obiecte,servicii)necuvenite oferite pentru a obține un beneficiu personal,tocmai de aceea se dă ÎNAINTE.Dacă s-a defectat un rinichi și tu ai dat bani ca să devii prioritar pe lista de așteptare ,se cheamă că ai dat șpagă.CIUBUCUL se dă după finalizarea acțiunii.Mă opresc în benzinărie să alimentez.Îl rog pe băiat să alimenteze el,că nu vreau să îmi umplu mâinile cu miros de benzină sau motorină.Când mă întorc,băiatul a făcut plinul,mi-a spălat geamurile și farurile și mi-a făcut presiunea în roți .Nu i -am cerut ,a făcut-o voluntar .Îi las CIUBUC,pentru gest și efort..Mă duc să mă bărbieresc.Pakistanezul mă bărbierește,mă dă cu creme ,îmi face masaj la mufă,deși nu i-am cerut acest lucru.În loc de 4 euro ,îi las 5.Un euro ciubuc pentru servicii suplimentare pe care nu le-am solicitat..La restaurant la fel:în loc de farfuria trântită în față și o privire gen,,să îți stea în gât,rahat cu ochi ce ești”am parte de atenție,gen,,cum v-a plăcut,doriți un desert,vă recomand produsul x ,e foarte proaspăt”grijă să fie paharul plin și o atitudine de genul,,sunteți cel mai important client din localul nostru,ne bucurăm că sunteți clientul nostru.mă face clar să las ciubuc.Ciubuc pe care nu îl las de exemplu la Burger King sau Mec.Acolo sunt doar un consumator oarecare,un client obișnuit între cei câteva sute sau mii.Vânzătorul de la casă e doar o interfanță între mine și bucătărie.Că las sau nu ciubuc data viitoare voi mânca același burger și aceeași cartofi prăjiți.Lucru care se aplică și pentru cumpărăturile făcute în magazine.Cine pune egal între un serviciu personalizat(ospătar,frizer,mecanic,instalator,unde dacă face treabă bună,se lipește de un ciubuc)și un vânzător de la supermarket,aberează grav.Pe vânzătorul de la supermarket sau de la Mec îl doare fix sub pipotă că tu cumperi de 10 sau 1000 de Ron.El își face mecanic ,munca pentru care e plătit și la revedere.Trebuie să fii tâmpit să echivalezi munca unui casier cu cea a unui ospătar .Mă doare în pix de un casier sictirit,nu schimb magazinul favorit pentru că un bou sau vacă e în toane proaste ,în schimb cu siguranță caut alt restaurant dacă sunt tratat cu sictir .La magazin merg doar pentru produse,un restaurant îl aleg în principal pentru produse și SERVICII.
Comentariu beton!18
@Vasilescule mai ești pe-aici?
E ocupat cu tipsul…
@didina, acu” am apărut. Am avut ceva treabă.
@Mihai, voiam doar să te întreb dacă e ok Elena, că n-am mai văzut-o pe-aici zilele astea.
@didina, sper că e ok și doar are o perioadă mai aglomerată. Textul pentru mâine mi l-a trimis. Deci te murit n-a murit. 😀
@didina, dă să pup fata grijulie?. Sunt bine. Obosita la maxim dar bine. Și Vera m-a întrebat azi dacă sunt ok. E foarte nice când lumea îmi poartă de grijă. Săru’mâna!?
Comentariu beton!13
@Mihai, mulțam fain, spor la treabă! 🙂
@Elena, odihnă plăcută, ți-am simțit lipsa! 🙂
Bre, toată lumea e p’aici dar nimeni nu tastează nimic. Vă numărați mărunțișul rămas după o săptămână de dat bacșișuri? 🙂