În anul ăsta care tocmai se duse, am tot umblat prin cârciumile din București și din spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, în general. Mi-am zis că e mai eficient așa decât să dau iama prin hypermarket-uri, după care s-arunc o grămadă de mâncare. Știți cum e, mereu cumperi mai multă mâncare decât ai nevoie. Pe când la cârciumă e mai simplu, ai comandat, ai halit, ai plecat în treaba ta. Unde mai pui că nici nu mai trebuie să stai să gătești.

Revenind, cum mă preumblam eu așa prin restaurantele patriei, am realizat cam ce dezastru trebuie să fie pentru angajatorii din domeniul HoReCa și cam cât de greu (spre imposbil) trebuie să le fie să-și găsească oameni pe care să nu le vină să-i dea afară de-a doua zi. Și zic asta pentru că rar de tot am dat peste câte un chelner dispus să-și facă meseria cum trebuie. Sictirul, tupeul și fețele agasato-plictisite par să fie însușirile de bază ale ospătarilor în perioada asta. Pot să număr pe degetele de la o singură mână de câte ori m-am simțit cu adevărat bine în vreun loc. 

Mno, partea nasolă e că eu dau bacşiş la chelneri de fiecare dată. Nu contează că m-au tratat cu fundu’ sau că berea a fost caldă şi ciorba rece, trec peste toate şi las un minim 10% din nota de plată de fiecare dată. Și asta în ciuda faptului că de multe ori îmi jur că n-o să las niciun leu șpagă. Nu pot, frate, la final nu mă rabdă inima să nu las bacșișul regulamentar de 10%.

Ce voiam să-ntreb, sunt eu prost sau aşa face toată lumea? Voi aveţi vreo problemă de conştiinţă dacă ospătarul a fost nesimțit și prin urmare nu-i lăsaţi nimic? Vă puteţi uita în ochii chelnerului când aduce restul și-i faceți semn să-l lase pe masă și s-o-ntindă?

Dar în sens invers cum stă treaba? Dacă v-au plăcut locul, mâncarea și servirea sunteți dispuși să lăsați mai mult decât de obicei? Contează dacă sunteți într-o cârciumă unde mergeţi des sau într-una în care ştiţi că n-o să mai călcați prea curând spre niciodată?

Fetele? La voi cum stă treaba? Sau e un subiect care nu vă priveşte şi nota, cu șpaga aferentă, cade exclusiv în sarcina nefericitului care v-a invitat la masă?

P.S. A, să nu uit, care-s chestiile care vă enervează cel mai mult la ospătari? La mine începe să se zbată vena aia groasă de la tâmplă dacă, de fiecare dată când am nevoie de el, trebuie să aștept câte cinșpe minute numai ca să-mi apară în raza vizuală.

mihai_vasilescu_chelner