9,715 cititori

Am voie să povestesc c-am fost agresat?

Sau e împotriva trendului și hashtag-ului #metoo?

[Ca să n-avem vorbe, am mai scris despre asta pe blog, dar pentru că pe vremea aia pe-aici citeam doar eu și câțiva prieteni de-ai mei (nici ăia toți), o s-o mai povestesc o dată acum, pentru că se potrivește la marele fix.]

Așadar, ca să înțelegeți contextul. Vorbim despre România anului ’92, Românie care n-avea aproape nicio legătură cu România de astăzi. Vorbim despre o țară proaspăt ieșită din 50 de ani de beznă și în care discuțiile despre sex sau pe teme sexuale încă erau tabu. Iar agresiunile sexuale existau doar la cinema, în viața reală n-ar fi suflat nimeni niciun cuvânt despre așa ceva.

Abia venisem în București, la facultate, și după câteva luni grele de făcut foamea, mi-am dat seama că banii de la ai mei se duc în câteva zile, bursă de studii n-aveam (golan, de), iar pachetele cu zacuscă și sarmale de la mama nu țin nici ele cu săptămânile. Pe scurt, trebuia să fac ceva, iar soluția logică și cea mai la îndemână era să-mi caut de muncă. Ceea ce am și executat (exact, dar exact prin acest procedeu).

Mno, după câteva zile de căutări și telefoane asidue, am dat peste un anunț al celor de la Pronto Padimex. Ăsta era un magazin de covoare prin Piața Berzei. Unul dintre cele mai mari din Bucureștiul anilor ăia. M-au chemat la interviu. Care interviu, (primul din viața mea, da?) a fost că ne-a aliniat patronul pe toți aspiranții la un post în magazinul ’mnealui, s-a uitat nemulțumit la noi și-a cuvântat scurt:

– Vă orientaţi ce fac oamenii vechi pe aici și-i ajutați. Eu vă observ toată ziua și diseară vă spun cine rămâne și cine nu.

Și s-a cărat la el în birou.

Mai trebuie să menționez că patronul era cel mai gras individ pe care-l văzusem eu până la ora aia. Omul bătea liniștit pe la un chintal și jumătate, la maxim 1,70 înălțime. Ah, și încă ceva, nu se deplasa nicăieri, nici măcar prin propriu-i magazin, fără un monstru de ciobănesc german care la rândul lui era și el cel mai mare câine din rasa asta pe care-l văzusem vreodata. Era cât un urs mai mic.

Ne-am apucat de treabă și, pentru că era de muncă grupa mare (se bucurau românii la covoare persane mai ceva ca pensionarii la promoțiile la tigăi), ziua a trecut rapid de tot. A venit seara și odată cu ea se apropia momentul verdictului. Ne-a aliniat domn patron pe holul din fața biroului lui și ne-a zis să intrăm pe rând ca sa ne spună ce și cum. Eu eram ultimul la rând, dar mergea repede. Intrau ăia veseli și ieșeau triști, semn că marele șef (și la propriu și la figurat) nu prea fusese mulțumit de nimeni.

Am intrat și eu.

Biroul era o încăpere lungă care avea pe mijloc o masă la fel de lungă. Într-un capăt stătea pachidermul șef, cu câinele la picioare, în celălat eu. A ridicat capul, s-a uitat scurt l-a mine și-a lătrat (el, nu câinele):

– Închide ușa!

Am închis-o.

Și-a aprins o țigară și s-a uitat o vreme în tăcere la mine. Eu, în naivitatea mea, credeam că-mi evaluează mental abilitățile ca să se hotărască dacă mă angajează sau nu. Oricum, nu eram prea departe de adevar, tot un fel de abilități îmi evalua, doar că nu pe cele la care mă gândeam eu. În cele din urmă, a mai tras un fum lung din țigară și m-a întrebat sec:

– Tu sugi pula?

Fix așa. Eu am rămas mască. Am încercat să îngaim ceva și pur și simplu nu-mi ieșeau cuvintele din gură. Am încercat să mă întorc catre ușă să ies și picioarele nu mă ascultau. Nu fac mișto și nu exagerez. Din cauza șocului eram efectiv paralizat. Probabil a durat ceva până mi-am revenit, pentru c-a mai avut timp să-mi spună pe un ton doct cum că a constatat, din experiență proprie, că bărbații sug pula mai bine decât femeile. Dap, exact așa.

După ce mi-am revenit din șoc, primul impuls a fost să mă duc să-l pocnesc. N-am putut, mi-a fost frică de namila aia de câine. Aveam un spray paralizant în buzunarul de la piept. Mi-a fost teamă să-l folosesc și p-ăla. Umbla zvonul că nu are efect asupra câinilor. Mi-a fost teamă până și să-l înjur. Singurul lucru pe care l-am putut face, după ce mi-am revenit, a fost să ies urgent din camera aia și să mă prăvălesc alergând pe scări, spre ieșire.

Poate nu realizați impactul pe care l-a avut întrebarea imbecilului ăla asupra unui puști de 19 ani, abia ajuns în București, dintr-un oraș mic de provincie unde cuvântul “homosexual” practic nu exista, despre sex oral aflai doar din filme (dacă erai norocos) și unde fetele despre care se știa că facuseră sex erau catalogate drept curve. Dap, doar nu vă imaginați că se schimbaseră mentalitățile înrădăcinate timp de jumătate de secol în numai doi ani de la revoluție. Prin urmare, multă vreme n-am avut puterea să povestesc nimănui, nici măcăr prietenei mele din vremea aia. De ce? Mi-era rușine. Cum să mi se întâmple MIE una ca asta?

Un singur regret am. L-am revăzut pe domn patron, mare admirator al mielului cu o singură nară, la ceva vreme după interviu. Cumpăra flori la Romană. Avea maşina trasă lângă bordură, ușile erau închise, câinele nu putea ieși de pe bancheta din spate. Atunci a fost momentul în care trebuia să-l bat până-i scoteam toți dinții. Din păcate, n-am avut curajul să fac nici asta pentru că era ziua în amiaza mare. Vă jur că și în ziua de azi îmi pare rău.

Ei, cum e, merge și agresiunea asta pentru #metoo?

Gata. Acum astept să dați drumul la glumele cu “bă, tu nu ești bărbat, ești pizdă plânge”. Că, na, dacă te plângi de așa ceva se cheamă că n-ai și nici n-ai avut vreodată cojones.

mihai_vasilescu_metoo

182 de păreri la “Am voie să povestesc c-am fost agresat?

 1. Zice proverbul că se întâlnește munte cu munte, darămite om cu om… s-ar putea să mai ai șansa să îi faci gura numai bună de prestat.

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 0

  • @catalin, să te audă tatăl tâmplarului.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 2. Esti tu asa mai din reclamele de la cocolino,mai fines asea,de aia iti mai trântește cate unu pl pe masă.#youtoo ?

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 3

  • @edelweiss, și io zic că de-asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Pentru mine,nu înseamnă nu.Nu văd nici o satisfacție sa o fwti pe una șantajând-o.Esti ultimul jeg dacă asta este singura ta cale sa-ti speli preputul.Practica asta a fost încurajată in mintea la.bagiilor ăstora de multe zdrențe,care au pus stampile cu fruntea pe buricu unora sa obtina un post mai bun,o vacanta,o poseta..

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 0

  • Când o vezi pe una care nu se pricepe la nimic, sau se pricepe la lucruri care n-au legătură cu munca, și muncește mai puțin și câștigă mai mult, îti cam pui niște semne de intrebare

   E bine că peste câțiva ani se răzbuna postand la #metoo, spunând cât a suferit
   Normal că bărbații-s de vină

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 20 Thumb down 25

  • Asta e o formă de prostituție și nu cred că despre asta era vorba azi.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 2

  • Colonele,eram căsătorit de vreo opt luni si vine un sef nou de la centru la soata in filială.Un libidinos sinistru care a început un marcaj asa strâns la consoarta, cu promisiuni de promovare,masina de servici cu conditia sa ii dea si lui o limbă benevolă pe oo.Asta nu,ala a promovat altă limbă si a început sa o fwta pe asta a mea cu tot felul de mizerii si sa rezolve si sarcinile zdrentei ăleia.A venit soata,plângând ca Desdemona,ca uite cât a muncit in firma si cum isi bate ala joc, rahaturi din astea tragice.Ea care este cea mai pacifistă persoană,cu lacrimile înnodându-se sub barbie mi-a spus atât:rezolvă-l.Urma un team building asa ca i-am spus soatei sa ii dea putina nada la prost,ca o sa ridice coada. La team pe la două noaptea l-a trimis pe ala sa cumpere ceva de la un non stop si sa urce discret la ea in cameră.Nu a mai ajuns in camera,a ajuns in labele mele,ca îl asteptam cu așteaptă vaduva neagra insectele.L-am bătut până s-a pisat la propriu in izmene,se târa cu bale la gura si plangea ca ultima pzda.Daca citesti fmm,cum ti-ai furat-o si a doua oara o sa fie plăcerea mea să te bag la somn te cate ori viata o să te scoată in calea mea.Ai facut o pl si cu plângerea la militie.Nevasta-mea și-a dat demisia dupa chiar in prima zi de lucru dupa team building.El a stat ceva zile si a supt termometre prin spital.A doua oară și-a luat-o doar asa pentru plăcerea mea.

   Comentariu beton! Thumb up 67 Thumb down 0

 3. Aveai 19 ani, pana mea, ce-a facut pitecantropul ala e abuz. De fapt si daca ai avea 50 de ani tot asa s-ar numi atata vreme cat nu i-ai dat unda verde – egal de ce traznaie sexuala ar fi vorba, e vorba de disponibilitate si acordul partilor. Normal ca ai voie sa spui. Si nu, nu incape vorba de lipsa de cojones. Intr-o discutie fata in fata se poate intampla sa n-ai cea mai rapida reactie ori cea mai potrivita replica. Nu stiu ce-as fi facut in locul tau in momentul in care l-as fi revazut pe libidinosul ala unsuros.
  Ideea e ca toate zilele astea am citit marturii, unele chiar mi-au zbarlit pielea pe mine. Si da, din punctul meu de vedere e o initiativa buna. Desi, in mod real, pana se vor produce schimbari in mentalul colectiv privind atitudinile de genul asta, o sa mai treaca ceva timp.

  Comentariu beton! Thumb up 33 Thumb down 0

  • @miha, n-o să se schimbe NIMIC.

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 3

  • MIHA__Omul doar a intrebat, de ce e abuz? Partile nu au ajuns la un acord. Deci socoteala incheiata pasnic.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

  • Contextul era cam așa: unsurosul ăla l-a chemat pe Mihai într-o încăpere. I-a spus să închidă ușa. Mihai era pe teritoriul ăluia și nu a menționat să fi manifestat vreo disponibilitate în direcția vreunui sex oral. Nu erau nici iubiți, deci nu negociau vreo fantezie și nici nu se tachinau. Relația era una de putere, cel puțin ipotetic – vezi faza în care ceilalți oameni ce dăduseră proba ieșeau de șef din birou nu prea veseli.
   Sexualitatea ține de intimitatea noastră. Adică dacă nu manifești disponibilitate în momentul x, orice atitudine ce încalcă spațiul ăsta personal este abuz fie și emoțional. Iar întrebarea „o sugi?” este intruzivă. Pentru că, așa cum am spus, nu erau nici iubiți ce se tachinau și nici Mihai nu manifestase vreun interes în direcția asta. Citește mai departe textul și vezi tonul doct pe care libidinosul îi explică de ce sexul oral făcut de un bărbat e mai grozav decât cel făcut de o femeie. Ceruse Mihai detalii? Nu.
   S-a încheiat pașnic spui tu. Pașnice se pot numi și situațiile în care victima „îngheață”, se blochează, se simte neputincioasă, se teme, etc și nu reacționează.

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 4 Thumb down 19

  • @supravietuire, nu-ți doresc să ajungi la un moment dat să-ți vină copiii acasă traumatizați din cauza “privirilor admirative și a propunerilor de sex” venite ca șantaj din partea vreunui profesor sau angajator ca să ajungi să înțelegi despre ce vorbim.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • @Supravietuire, eu zic sa inveti putin distinctia dintre admiratie si exercitiu de putere. In primul caz e vorba de o relatie egala, in al doilea, inegala. Sunt doua filme diferite. Si nu, nu lesina nimeni in fata unei propuneri de sex. Doar ca si pe aia o faci intr-un context. Pentru ca de aia cica suntem animale evoluate, nu sari calare pe cineva pana nu esti sigur ca-si doreste asta. Ti se par greu de decelat semnele de disponibilitate? Cu putina rabdare si atentie le poti invata.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

 4. Huh. Dură de tot experiența. Știu cum e să nu ai cuvintele la tine și să te uiți ca vițica la un imbecil, paralizată și de frică și de neînțelegerea cantității / mormanului de tupeu și nesimțire care poate exista într-un specimen. De multe ori mi-am creat scenarii în care îmi inoculam o doză de tupeu în ideea în care voi fi pe fază și voi riposta. Niciodată nu mi-au ieșit. Și încă mă întreb, cine îndrăznește să îți judece reacțille și neputințele?

  Comentariu beton! Thumb up 35 Thumb down 0

  • @Mona, oricine.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • Nimeni…
   Ramai cu umilinta…si poate cu dorinta de razbunare.
   “Dacă vei sta suficient timp pe malul râului, până la urmă vei vedea plutind
   pe acolo şi cadavrul duşmanului tău.”

   Eu nu (mai) am timp!!! Si nu sunt un sufletel neprihanit…
   Nu pot uita si nici ierta!

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 5. Nu știu de ce, dar nu mi-am imaginat că li se întâmplau faze de-astea și băieților.
  Mi-am dorit să plec din Ploieștiul anilor ăia unde ziua-n amiaza mare, erau găști de țigani cu care, dacă aveai neșansa să te întâlnești pe stradă, nu prea erau șanse să ieși neșifonat.
  Și am ajuns în București unde se întâmplau de-astea. Pe mine m-au marcat rău vremurile alea. Acum am doar altă vârstă, dar fii-mea îmi povestește că de fapt nu s-a schimbat nimic.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 1

  • @Anouk, părerea mea e că acum e mai rău decât atunci.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Inseamna ca esti femeie. Anumite persoane, ca sa zic eu, care ies in strada ca le-a discriminat o batrana care le-a spus ca vor ajunge in iad, pentru ca ceea ce fac este un abuz, nu au respect nici pentru integritatea corporala nici pentru demnitatea altei persoane. Am vazut in sistemul nostru de invatamant mai multe agresiuni sexuale si magarii barbat pe barbat decat barbat pe femeie. Cat de ipocrit poate sa fie cineva sa se planga ca este discriminat, cand cei ca el se baga pe porcarii din acestea?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. #metoo ne-a provocat pe toti sa derulam timpul, stiu ca agresiunile exista si multi dintre noi le-am trait si mda nici eu nu am avut curajul sa povestesc ceva cuiva, azi e prima oara cand o fac: pe scurt, aveam 18 ani (timida, introvertita, imbracata cuminte sa nu atrag atentia,1.52 m si 42 kg ca sa vedeti ce maaare eram), varsta la care mama nu mai intra cu tine la medic, si aveam un picior care ,,sarea de pe rotula” asa ca am ajuns printr-o recomandare prin anul 1986 intr-un spital , la un renumit ortoped. In timp ce dom’ dottore lucra cu piciorul meu, rotindu-l in diverse pozitii sa isi dea seama ce si cum (manevre pe care le mai traisem in alte cabinete medicale) m-a lovit brusc si puternic cu pumnul in zona genitala.Cred ca in acel moment am paralizat si nu de durere desi si aia era extrema. Nu credeam ca mi se intampla asa ceva intr-o zona care pentru mine nu era o zona de pericol, nu am fost in stare sa il injur, (nici in minte nu injuram in acea perioada) sau sa ma ridic sa fug, nu puteam sa pocnesc un idiot de 100kile cand eu aveam 42 nu stiu, nu stiu nici macar cum ar fi trebuit sa reactionez, stiam ca nu pot dovedi. Am iesit din spital umilita, nu am povestit nimic nimanui pt ca da, in acea vreme era o rusine sa povestesti asa ceva, ti se puneau etichete si pentru mai putin. Mintea mea a blocat in timp numele si fata cretinului dar si in ziua de azi intru la medic cu copiii mei atat cat ei imi permit(20 si 24 ani).Piciorul meu sare si astazi de pe rotula dar nu mai sunt curioasa sa aflu de ce. Daca mi s-ar intampla asa ceva astazi stiu ca as reactiona extrem de violent dar agresorii cauta victime vulnerabile (copiii sunt cei mai agresati si din pacate, cei mai multi, la fel ca si noi, nu povestesc).

  Comentariu beton! Thumb up 46 Thumb down 1

 7. Bo$$ pai și tu ca și campania #metoo nu spui numele?
  Zi băiate gogu indexează!

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Nico, nu mai știu cum îl chema și n-am chef să caut pe google.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • Pai nu-l satisfaci virtual, îi dai satisfacția de abuzor asa?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Gabriel Padiu , asa se numeste animalul ala…am lucrat la el in perioada aceia…asa proceda cu toti baietii pe care i angaja ..in plus le administra pperiodic batai…..pe noi fetele ne injura si ne alerga sa ne bata…Mihai nu stiu daca iti amintesti dar la etaj ..lucrau 2 fete …una dintre ele sunt eu…probabil cu noi ai vb pt angajare in prima instanta (noi stiam ca este gay dar nu stiam ce se intampla in birou si care sunt conditiile de angajare…ine-am prins tarziu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 8. Și, cum, nu i-ai supt-o pentru locul de muncă? Așa cum au făcut toate fufele alea de la Hollywood, care acum au dat-o brusc în d-astea cu haștag mitu, dar le-a convenit la momentul respectiv să devină faimoase și pline de bani, în loc să sfârșească secretare sau altceva prin vreun birou obscur? Vai! Ce dezamăgire! Ai dat cu piciorul unei cariere promițătoare.??
  Campania asta cu mitu eu aș face-o pentru aia violată din Vaslui, pentru aia bătută cu biciul și violată de ta-su tot printr-un sat de prin Moldova, pentru negresa aia care a fost violată sub amenințarea cu arma, pentru tipele cărora niște frustrați impotenți le filmează chiloții cu telefonul când ies de la metrou (am văzut acu’ două veri treaba asta la Unirii și i-am aruncat unuia mobilul pe șosea) și pentru atâtea alte cazuri de genul, nu pentru parașute și parașuți care se fut pentru poziție, salariu mai bun, faimă și apoi o dau în diverse cu hărțuire și alte alea.
  Și, da, cunosc cazuri (chiar din locurile unde am lucrat) unde tipa practic se ruga de director s-o lase să-i sugă pula pentru ca, 6 luni mai târziu, să fie promovată, sau de tip care și-o trăgea cu șefa ca să ajungă pe o poziție de conducere cu care n-avea nici o treabă, în timp ce alții, care meritau promovarea, rămâneau pe loc fiindcă nu aveau ochi albaștri și pula zglobie, sau de altele care se duceau la traininguri, se futeau cu tot managementul (străin) al companiei și se întorceau în poziții de director, deși nu știau să numere până la 20 fără să se descalțe. Și, da, privind în urmă, realizez că am avut și eu la un moment dat ocazia să fiu „hărțuit” și „agresat” de o superioară, și eu, ca boul, în loc să mă bag și să vă scriu acum dintr-o poziție de director regional de…ceva, m-am ținut tare fiindcă am prevăzut că la un moment dat o să trebuiască să folosesc haștagul cu mitu, și mie nu-mi plac haștagurile. Incredibil, dar se pare că mai sunt și alții și altele la fel ca mine. Am crezut că sunt unic.?
  Oricum, nu mă miră că treaba asta a plecat din US, patria retarzilor, unde un bărbat și o femeie, colegi de muncă, nu mai au voie să vorbească între 4 ochi, fără prezența unui superior, de teama proceselor de hărțuire sexuală. O să ajungem să umblăm pe stradă cu ochelari de cal și să comunică doar în scris.
  Apropos de atingeri d-astea inadecvate, vă invit în tramvaiul 41 la ora de vârf. Zilnic, mă frec sau sunt frecat de minim 4 sau 5 dudui, ca să nu mai vorbesc că, într-una din zile am ținut-o pe una practic în brațe. Mă mir cum de nu-mi iau palme și reclamații fiindcă le ating involuntar în diverse zone Da, știu, nu are legătură cu haștagu’ lu’ mitu. Doar ziceam și eu așa.

  Comentariu beton! Thumb up 120 Thumb down 14

  • @Ionut, chapeau! S-ar putea să-l fac aeticol.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • @Mihai, faci cum vrei, dar, sincer, mie mi se pare că se vorbește iar prea mult despre un subiect care, chiar dacă e important, a plecat de la o chestie greșită și se dezvoltă într-o direcție greșită. Ca să nu mai zic că toată lumea e concentrată zilele astea pe mitu, iar prin alte părți ale vieții societății se întâmplă lucruri mai nasoale pe care nu le băgăm în seamă.

   Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 1

  • @Ionut, eu vreau să ne spună @Vera unde-ai greșit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Eu aștept să ne spună femeile cum se simt când văd colege care urcă-n schemă pe bază de găoz

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 2

  • @Mihai, am să tac azi. Dacă te deranjează, poţi să îmi ştergi acel comentariu.
   Mulţumesc!

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Vera, de deranjat nu mă deranjează nimic. Eram curios să-ți aflu punctul de vedere și mai ales să spui unde CREZI TU c-a greșit @Ionuț. Dar îți respect alegerea dacă vrei să taci.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • Jesus, @Ionut… :/
   Şi tu, @Mihai să lauzi aşa ceva?!

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 3

  • @Vera, așaaaa… unde e greșeala?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Vera, ca tine aş zice şi eu aici. Am explicat mai jos de ce.
   Nu e de şters acest comentariu…

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • da, domnule, fix despre asta i vorba!!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ionut,
   Atât vreau să spun:

   Indiferent cine e de partea cealaltă a pwlii, și indiferent de motiv, posesorul ei este și va rămâne un AGRESOR!

   P.S. n-am citit comentariile de mai jos, poate a mai scris cineva asta, sorry.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 2

  • @Ionuț, eu am înțeles că această campanie e fix pentru ce spui tu în al doilea paragraf și nu pentru celelalte situații ce le-ai enumerat – să nu înțelegi din asta că le neg existența.
   Este posibil să apară false mărturii – din varii motive: amintiri false, intenții de răzbunare, etc. și sigur că e nevoie de discernământ când analizăm o situație de abuz. Dar nu-mi pare înțelept să diluăm ideea de bază a campaniei și nici s-o luăm în derâdere.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

  • @miha s., e posibil, nu am urmărit cu mare atenție. Dar cazurile care mi-au picat sub ochi, de la noi sau de afară, sunt fix alea la care făceam eu referire în primul paragraf. D-aia am zis mai sus că subiectul e important, dar s-a pornit de la o chestie greșită și se continuă în, sau, hai să zic, mai ales în acea direcție. Repet, e posibil să nu fiu eu în temă. Dar, dintre toate tipurile de agresiune și hărțuire sexuală, cel de la locul de muncă mi se pare cel mai puțin important. Pentru că, cu anumite excepții, agresatul are posibilitatea de a alege. În alte cazuri, despre care ziceam eu mai sus, și care nu sunt mediatizate, nu prea e de ales. Apropos, citeam într-un comentariu pe la tătar sau la bricoler că vioatorii din Vaslui ar putea fi eliberați pentru bună purtare. Haștag șiei..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Scuze, “…la care făceam referire în al treilea paragraf…”. Mă rog, înțelegi tu..

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Ionuț, e ok, am înțeles. Doar că subiectul postării lui Mihai a fost azi despre abuz și campania metoo. Egal că e la locul de muncă, pe stradă, într-un magazin, etc. Zic și eu, avem vreme în celelalte zile să dezbatem situațiile celelalte de care pomeneai tu.
   Nici n-ai idee cât mă revoltă situația cu dezaxații ăia din Vaslui. Și altele asemănătoare. Îmi pusesem nădejdea în lege – pentru că dacă omul nu pricepe de bună voie că nu e nu, va înțelege când va suporta consecințele legale ale vitejiei lui. Doar că și legea asta mai are nevoie de o tonă de ajustări. Dacă te consolează cu ceva, știu despre cazul unei adolescente bolnave abuzată sexual de propriul tată, sub ochii mamei. Mna, amândoi descreierați sunt acum reținuți. Și asta îmi dă așa o satisfacție fie ea și amară.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Ionut, cred că ai dreptate că sunt multe alte situații care rămân cumva date la o parte și că ce se întâmplă în showbiz ia ochii mai ușor.
   Mie americanii îmi par campionii ipocriziei, iar industria americană de film (și nu numai) are multe bube. Asta nu înseamnă că problemele alea nu trebuie expuse cu speranța că vor fi rezolvate. Imaginează-ți că sunt o mulțime de copii în industria aia! Eu cred că și doar o propunere de genul celei povestite de Mihai poate afecta un copil de 12, 14, 16….ani. Și nu doar pe copii. Pentru că genul ăsta de abuzuri se fac asupra celor slabi.
   Da, cu siguranță sunt și cei/cele care acceptă, dar asta e o formă de prostituție. Și ăsta e alt subiect.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Haha, cica n ai babardit o pe sefa aia a ta pt ca „va trebui sa folosesti hashtag si tie nu iti plac hashtagurile”, nu pt ca te ai simtit dominat de ea… :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 2

  • Nu, @Andrei, aia cu haștagurile am pus-o la mișto (pe care nu sunt sigur că l-ai prins). N-am „babardit-o” fiindcă n-am vrut să mă prostituez. În ciuda a ceea ce cred unii, nu toți bărbații gândesc cu pula (sau doar cu pula). ? P-aia cu „dominatul” n-am prins-o, scuze.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • @Ionut ai punctat f bine. Credca este bine intentionata initiativa, dar destule personaje ii strica “imaginea”. Prea multi/multe ipocriti/ipocrite. Sper sa revin mai tarziu cu ceea ce eu am trait.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 11

  • Pai zic sa te rogi ca nimeni din cei dragi tie sa nu fie abuzat in nici un fel, ca ar intra in minimul procentual pentru care nu merita sa ne ridicam din pat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 9. Yes, you too!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 10. Eu aș vrea să-mi povestească o femeie cum e posibil s-o FORȚEZE cineva să facă nustiuce pentru avansare in carieră, un rol sau să-și păstreze locul de muncă

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 12

  • @Colonele, aia e, că n-o forțează, fiindcă s-ar numi viol. E o alegere a ei/lui. Și, în cele mai multe cazuri, nu e vorba despre viață și moarte. Marea majoritate nu sunt în situația în care, dacă nu se fut cu șefii ca să-și păstreze joburile sau să promoveze, ar putea muri de foame pe străzi. Nu, nici pomeneală. E doar oportunism și atât.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 9

  • Aha
   Adică ipocrizie maximă
   Adică se folosesc de bărbați ?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

  • Nu doar femeile fac asta. Cum am zis mai sus, cunosc și cazuri de bărbați. Asta, poate fiindcă am lucrat în locuri de muncă unde directori sau manageri erau și femei. Da, ipocrizie maximă. E aceeași chestie: prost/vinovat nu e ăla care cere, e ăla care dă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 7

  • Nu doar violul este agresiune, el e apogeul/maximul agresiunii.
   Chiar și o ”simplă” propunere, condiționare, pipăială poate fi o agresiune (dacă nu fizică, sigur e psihică și/sau emoțională) DACĂ persoana vizată NU vrea! Asta nu prea se înțelege, în general…

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Prostituția nu e meserie, e supraviețuire. Te duci după resurse. Resursele sunt la bărbat, tre să ai de-a face cu ei. Atât de simplu e!
   E un comportament moștenit, învățat, perpetuat și se aplică la toate nivelurile și în toate clasele sociale. Femeile foarte sărace au nevoie să-și îndeplinească baza nevoilor (apă, hrană, adăpost). De obicei, aceste resurse stau la bărbați – istoria ne arată asta, realitățile lumii a treia ne arată asta. Femeile care au îndeplinită această bază a nevoilor (cele din țările din lumea 2 și 1), vor, exact cum vor și bărbații, să treacă la următoarele niveluri din baza nevoilor, printre care și nevoia de recunoaștere socială, autorealizarea personală (carieră, recunoaștere, etc.). Și aici, ca în toate celelalte etapa ale dezvoltării ei, femeia constată că resursele sunt, în general, tot la bărbați. Multe acceptă instinctiv anumite lucruri pentru a supraviețui – pentru a supraviețui conform normelor sociale la care ne raportăm în cazul de față, că de murit de foame nu mor, dar pentru că au niște nevoi sociale care, în unele cazuri nu se pot îndeplini decât așa, se ajunge și la astfel de schimburi. Frumos ar fi să nu mai existe oameni care profită de poziția lor de putere pentru a face sex. Ar fi frumos să nu mai amestecăm sexul cu banii, dar deocamdată nu se poate. Ce știu cu certitudine este că eu, o femeie care deține resurse și care s-a aflat uneori în poziții de putere față de unii bărbați din jurul ei, nu am profitat niciodată de asta ca să-i fut. Nici nu mi-am pus problema că aș putea profita. Nu pentru că sunt superioară bărbaților sau pentru că n-am dorințe sexuale, ci pentru că societatea, familia, școala, nu m-au învățat să fiu agresor, să iau cu forța, să cuceresc, să fiu lipsită de empatie. Asta este de fapt problema, că noi nu ne dăm seama de la educație pleacă totul. Mie mi se pare un lucru bun că în sfârșit s-a creat o furtună pe subiectul ăsta. Poate află copiii, poate unora dintre ei li se va aprinde un beculeț și vor fi mai puțin lași și mai puțin violenți când vor fi adulți, poate băieții află că fetele-s tot oameni și vor fi mai empatici. Poate că și unii adulți își pun întrebări, se autoeducă. Importantă nu este forma, ci fondul, rezultatul. Dacă metoo ajută ca măcar o singură fată să scape de o agresiune sau aflăm cel puțin un agresor e dat în vileag, înseamnă că treaba asta e bună.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

   Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 0

  • @Colonele, nu te forțează dar te uzează până îți scrii singur demisia. Și asta în timp ce alte madmoazele, așa cum spune @Ionut, se pricep la ceva ce nu are legătura cu munca și nu știu să numere până la 20 fără să se descalte (tare de tot asta) și îți râd în nas. Da, știu, este extrem de simplu să pleci așa țaca-paca și să îi spui câteva imbecilului, dar uneori ai nevoie de un pic de timp să îți organizezi plecarea, sunt situații în care de salariul tău depind niște tratamente costisitoare sau întreținerea unor oameni care altfel nu altă șansă. Și imbecilul știe asta. Așa că îți pui chiloții de tablă că nu mor caii când vor câinii, strângi din dinți și îți vezi de treabă, cu lucrări care nu sunt bune din start, trebuie refăcute de la zero cu date suplimentare, cu penalizare drastică pentru orice minut de întârziere, cu sarcini repartizate inechitabil, că deh, nu tuturor ne stă bine cu cearcăne. Așa că da, este o alegere, oricum ar fi ești f*ută dacă ai neșansa să îți iasă în cale un specimen din ăsta.

   Comentariu beton! Thumb up 34 Thumb down 0

  • Pai hai sa-ti povestesc… Dar e fara finalizare daca asta astepti!
   Agent pe 3 judete, fată-bună-la-toate…vânzări, hârtii, prezentări, incasări, rapoarte, negocieri in clienti cheie cand nu putea veni cineva din capitala, etc.
   Dupa vreo 3 ani, șef nou pe zona. Trimis vreo 3 zile pe teren cu mine ca să ințeleagă cum stă treaba in companie, el fiind venit din alt domeniu.
   Aveam ședințe lunare. Nu mi se părea nimic in neregulă sa imi mai ceară ajutorul la rapoarte sau sa stăm seara să lucrăm împreună in holul hotelului sau în sala de ședințe.
   Până într-o seară, când m-a luat in brațe, a vrut să mă sărute. și mi-a zis ‘ ce m-aș face eu fără tine?’ ‘ Ți-ai face rapoartele singur. Știu că-i târziu, suntem obosiți si departe de casă..dar nu sunt genul. O să șterg ultimile 5 minute din minte…dar nu mai incerca a doua oară.’
   Și s-a dezlănțuit infernul.
   Target supradimensionat, task-uri in plus pe mail la 7 seara cu ddl 12 ore… Etc. Toată lumea vedea dar nimeni nu făcea nimic.
   Până când am fost propusă in locul lui iar el avansat.
   El a venit cu propunerea. A fost ceva de genul: ‘ Dupa 4 ani cred ca stii mai bine ca oricine de pe aici cum sta treaba. Ești invățată cu greul și toți am văzut că faci față. Salariu dublu+ bonus si vii in locul meu. Mai e nevoie doar de acordul meu si al tău. Gândește-te. Dacă vrei, vii diseară la hotel să discutăm….mai in amănunt. Hai să n-o mai dăm dupa deget. Știi că te plac și vreau să fim mai mult decât colegi. Împreună putem ajunge departe. Ești fată deșteaptă, n-o să dai cu piciorul la așa noroc. Ne vedem diseară.’
   Nu m-am dus.
   Săptămâna următoare mi-am dat demisia.
   Da știu, puteam să mă duc și să-l inregistrez, puteam să il dau la Hr, etc etc.
   Am făcut ce a fost mai bine pt mine in acel moment. Când trăiești într-un oraș cât un sat mai mare, in care joburile sunt cu porția și în care dacă ai mașină de serviciu ești ‘ cineva’… nu prea ai de ales.
   Da, recunosc..prima dată mi-a fost frica, greață, mi se tăiaseră picioarele și îmi venea să vomit.
   A doua oară doar mi-a fost scârbă…de parcă mi-aș fi înghițit din greșeală mucii.
   Nu credeam că poate fi cineva atât de josnic. Cineva care să știe că sunt singura sursă de venit a familiei, că am copil mic și că n-am unde să mă duc in altă parte.
   Mi-a trebuit o săptămână să imi dau demisia pt că mi-am căutat de muncă…pe mai puțini bani, e adevărat dar nu mă f*te nimeni..nici la propriu nici la figurat.

   Comentariu beton! Thumb up 61 Thumb down 0

  • @Miki, l-ai lasat pe idiot intr-o pozitie in care isi continua abuzul cu altcineva. Astia trebuie batuti cu pietre nu lasati in pace. Ai fi putut sa trimiti un prieten care sa-l abuzeze pe la coaste. 🙁

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • Da, da mea culpa!
   Serios?
   La exit-interviu am spus motivul pt care părăsesc compania. Și?
   A pățit ceva? El poate tot acolo este, nu m-a interesat…anul trecut inca mai era…ne-am întâlnit întâmplător la un client.
   Cuvântul meu vs cuvântul lui…

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • Ar trebui să știm măcar despre ce firmă e vorba, nu de alta, dar să știm să o ocolim, căci mi se pare că cei care știau ce se întâmplă și n-au făcut nimic sunt la fel de vinovați ca el.
   Ce lăbar trist, nu găsea femei care să se fută cu el decât șantajându-le?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Agresiunea nu înseamnă doar sex cu finalizare.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Colonel Sandurz – Eu aștept să ne spună femeile cum se simt când văd colege care urcă-n schemă pe bază de găoz

   R. Frustate…
   Si noi avem coatele julite…de la munca
   Ca tragem si in locul lor…
   Dar…macar ma pot uita in oglinda!
   ps.Si nu epatez…este (a fost) alegerea mea.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • Lasă boss
   Mai bine să ai coatele julite decât genunchii

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @Colonele, a fost la Romania de iubesc un caz al femeilor care se duceau la muncă în Sicilia. Și erau violate de șefii de pe acolo. Și mai înfiorător era că bărbații lor știau și NU puteau face nimic. Că acasă aveau copii pentru care voiau o viață mai bună. Oameni simpli, de la țară.

   Crezi că poti face orice dar frica te paralizează. N-ai de unde să știi ce-și pune omul în balanță în acel moment de-l îndeamnă să se lase umilit. Și aici nu mă refer la o zdreanța care vrea să facă asta că vrea buze mai mari. Mă refer la cei care cred că-și pot depăși conditia pentru copiii lor și care își ucid sufletul ca să le fie bine acestora.

   Iar piatra asta n-o arunca azi în cei abuzați. Dă-o în partea cealaltă.

   Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 3

  • Frica de ce ?
   Că nu mai câștigi banii ăia ?
   Cum mă, să-ți fwta unu femeia și tu să pleci capu ca trebuie să faci grătare cand vii acasă ?
   Pur și simplu nu înțeleg

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • Nici eu nu înteleg. Este peste puterea mea să-mi imaginez că există așa ceva. Dar nici nu pot judeca o astfel de decizie.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 2

  • Si tatal avram si-a dat sotia …
   ??? sa traiasca bine, sa nu fie hacuit… nu stim
   nimic nou sub soare

   ps.si este “tatal tuturor credinciosilor”

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • Elena, Sicilia e plina de femei- românce!- VIOLATE de catre mizerabilii de proprietari . Muncesc pe ruptelea aceste romance, sunt platite foarte, foarte putin ( 2 -3 euro pe oră) și în plus sunt violate. TREBUIE să facă sex ca să câștige această mizerie de bani. Au copii, au- culmea culmilor- soți, bărbați adică. Rămân însărcinate și avortează. Eu am mâncat la viața mea violență pe pâine dar în fața acestor românce nu îndrăznesc să scriu sau să vorbesc. Toate abuzurile sunt pline de suferința. Nu știu de unde ar trebui să începem să luptăm împotriva lor…

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

 11. “Totul curge, nimic nu rămâne neschimbat ” (Simplicius din Cilicia, discipol al lui Heraclit). Să sperăm deci….

  Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Victor, tare imi place si mie ideea asta a curgerii permanente. Ma intreb uneori daca nu cumva imi doresc prea tare ca lucrurile sa fie asa, sa zicem un soi de speranta impotriva unor nedreptati flagrante ori a unor atrocitati de nedescris. Cred ca de prea multe ori am vazut situatii grele carora curgerea asta nu le-a adus niciun pic de echilibru. Ori chiar exista, dar fix in momentul asta n-o pot integra cum trebuie, ori noi ca specie suntem atat de fragili incat ne-am inventat povesti consolatoare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @miha s, o să sune pompos cumva, dar fizic vorbind, echilibrul există. Când şi unde balanța rămâne în repaus, asta pentru noi, ca indivizi subiectivi, e mai greu de determinant.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 12. Pfuuuiii…nasol momentul,dar îmi pot imagina fata ta atunci ? asta îmi aduce aminte de dirigu’ meu din clasa a 9.a care după ce a facut prezenta ne.a chemat pe toți la catedrala pe rând și ne.a spus câteva cuvinte personale (spunea el) mi e mi.a spus : “domnișoara mie nu.mi place fata ta dar imi place altceva la tine…putem devenii prieteni sau dușmani,decizia îți aparține totuși…te aștept diseară la mine cu o sticla de vodca sa discutam…acum mișcați posteriorul obraznic in banca si nu deschide gura că o să am grijă să ți.o umplu bine daca o faci,ne.am înțeles?” Eii pe scurt am fost șocată și toată ziua nu m.am mișcat din bancă și că să înțelegi că am devenit dușmani la nici jumătatea anului școlar m.a și exmatriculat ? dar mai bine așa decât cu gura plină ???

  Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 1

 13. In general sunt de acord cu tine, altfel nu te-as citi, ce naiba! Azi insa, nu pot fi de acord cu
  concluzia ta si pot chiar si sa inteleg si de ce nu l-ai transformat pe ipochimen in purtator de proteza dentara.Sunt ingrozita si trista ca asemenea lucruri se intampla si perfect de acord cu cei care sustin ca victima nu are nici o vina.Probabil ca multi dintre noi ascundem un cadavru in dulap, o umilinta peste care n-am reusit sa trecem nici pana in ziua de azi.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 14. Mihai, cred că a fost groaznic. Am avut norocul să nu păţesc niciodată o chestie din asta, dar li s-a întâmplat unor persoane apropiate. Încercam să fiu pregătită pentru o astfel de situaţie, dar cum se spunea mai sus, niciodată nu cred că eşti complet pregătit pentru o măgărie ca asta.
  P.S. şi nu cred că se va schimba ceva, cel puţin nu foarte curând. Ceea ce văd în jur nu e de natură să mă încurajeze să sper.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 15. Pozitia de forta naste pozitie de putere…plm, omul e cel mai feroce animal…si culmea, se zice ca pe langa faptul ca este un animal biped inzestrat cu darul vorbirii, ar fi inzestrat si cu discernamant.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 16. D-astea de prin anii studenției mi-ai adus in minte acum, dar e despre dintre cei de care vorbește @Ionut. Se întâmpla prin ’97-98 si se făcea ca vreo 3-4 băieți din cămin plecau seara la „descărcat vagoane” si desi săreau la metrou pentru ca sufereau de LAC (lipsa acuta de cash), veneau dimineața plini de bani si umflați in burta ca vaca scăpată in porumb. Ne rugam toți de ei sa ne ia si pe noi la muncă, până s-a vărsat unul după câteva sticle de vodca despre ce prestau ei acolo… Când am aflat ca un mare cântăreț de muzica populara si câțiva din gașca lui preferau sa cânte la microfoane studențești de 18-19 ani, ne-a trecut cheful de munca imediat. Nu stiu daca #theytoo, dar mi-ai adus aminte si-am zis sa știți si voi ?

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

 17. si eu aveam tot 19 ani cand am patit o chestie similara….doar ca individul ( tot calapod mare si fioros :))) plus o parere buna despre el) era si director la protectia copilului..eu faceam practica si m-a chemat dumnealui la o discutie sa vada cum merge activitatea si pe mine si pe colega pe rand in birou. Naivitate…nu am banuit nimic….am vazut ca a iesit colega rosie ca focul din biroul lui, dar nu am apucat sa o intreb ce s-a intamplat ca am fost chemata si eu . m-a lipit de geam si a inceput sa-si spuna visele erotice, dupa care la propriu am inceput sa fug in jurul biroului cu el pe urmele mele, pana am reusit sa fentez si am nimerit usa.:(( am luat-o pe colega si nu am mai calcat acolo..am cerut sa fim transferate. Ulterior am aflat ca la colega i-a luat mana si si-a introdus-o in pantaloni…..

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Aoleu, cum îl cheamă pe ăsta, mai e la Protecția Copilului?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 18. Prin 1991 cand aveam frageda varsta de 20 de ani m-am dus sa imi duc CV-ul la o firma care angaja secretara.La adresa unde scria in anunt ca se tine interviul si am gasit o hala mare care era plina de fete care venisera la interviu cam ca fata saracului din poveste.:))Adica nici imbracate nici dezbracate…asa…mai flu…flu.Initial am vrut sa plec dar m-am razgandit si am ramas la interviu.Dupa lupte seculare care au durat vreo trei ore:) am reusit sa intru in incaperea unde se tinea interviul.Si acolo 3 perechi de ochi m-au privit din cap pana in picioare cateva minute fara sa zica nimeni nimic de am crezut ca sunt la camera ascunsa.Dupa aceea mi-au cerut dosarul,s-au uitat pe CV si mi-au spus ca ma suna ei peste cateva zile.Atat.Peste cateva zile m-au sunat si m-au chemat la un alt interviu la aceeasi adresa in aceeasi hala unde am gasit cam un sfert din fetele prezente in prima zi la fel de “sarace”::).Am intrat la cel de al doilea interviu si dupa ce din nou m-au studiat cateva minute ,m-au invitat sa ma asez pe un scaun in fata biroului unde stateau ei ,si care era de fapt un morman de navete de vin pe care pusesera un placaj :)). Unul dintre cei treim-a intrebat daca stiu sa lucrez pe calculator…daca stiu sa completez o chitanta…daca stiu sa numar bani repede:)))…daca sunt dispusa sa plec in delegatii…:)))…daca sunt dispusa ca in anumite situatii sa lucrez peste program…:)))))Si daca pot sa mai scurtez din fusta ca e prea lunga si nu imi sta bine.Fusta mea era pana la genunchi ca nu eram chiar asa saraca .:))M-am ridicat de pe scaun si am plecat fara sa zic nimic.Si pentru asta mi-a parut foarte rau.Pentru ca puteam sa le arat ca am un vocabular colorat atunci cand vreau.:))Nu am mai fost sunata niciodata desi stiam sa lucrez pe calculator si stiam sa numar bani repede.:)))Dupa ceva timp m-am gandit sa ma duc sa imi iau dosarul pentru ca aveam in el copii dupa cateva acte si nu voiam sa ramana acolo.L-am luat si cand m-am uitat pe el scria cu litere de tipar “NU S-A STUDIAT INCA”:)))))Cred ca il mai am si acum.

  Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

 19. Ok ok, da un nume nu dai si tu? Sa stie lumea sa se fereasca de individ? :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @Mihai, nu mai ţin minte cum îl cheamă și mi-e lehamite să caut pe google. În plus, sper să fi murit!

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • Inecat …

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 20. Heiii, eu am o experiență d-asta plasată mult mai devreme, prin 80 sau 81. Proaspăt student, mă aflam la trecerea de pietoni de la Piața Romană, dinspre Coloane spre Turist. Și aud in ureche o voce șoptindu-mi sacadat „mâncați-aș pula!”, „hai cu mine!”, „lasă-mă s-ă ți-o sug!” și profitând de aglomerație se băga în mine… N-aveam curajul să întorc capul, dar când s-a făcut verde am zbughit-o pe zebră. Vă dați seama ce se întâmpla în mintea mea, copil de țărani picat in București. N-am avut nici curiozitatea să-i văd moaca, singurul gând era să mă indepartez căt mai repede.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

 21. Ca în multe alte situații, isteria asta pleacă de la o problemă reală și urâtă și, în loc să o tratăm cu seriozitate, o ducem în derizoriu. Hashtag-ul a devenit noul os al societății moderne, stimulul care ne declanșează reflexul pavlovian. Mi se pare foarte trist, pentru că astfel nu vom rezolva absolut nimic, iar cazurile reale de abuz se pierd în marea de smiorcăieli ale celor care au vrut un beneficiu, l-au primit, iar acum se declară traumatizate.

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 22. Am o verișoară care a fost violată de 4 indivizi când avea 17 ani. Violul a avut loc sub un pod care lega două sate din Ploiești.
  Am o prietenă care se trezea noaptea cu mâna lui bărbată-său în chiloti în timp ce el se uita la filme porno și își făcea laba. Ea întoarsă de la schimbul 2 undeva după ora 1 noaptea. Îmi povestea că odată era atât de obosită încât n-a putut să reacționeze deloc când s-a trezit cu el gâfâind peste ea. O dobora munca într-o rafinărie.
  Pentru mine astea sunt abuzuri care depășesc orice haștag. Cel mai grav lucru care se poate întămpla cuiva este să-l pui în situația în care îi omori simturile. Când este forțat de tine să trăiască ceva cu care n-ar putea să trăiască niciun om.
  Faptul că unul îmi gâfâie în ceafă sau mă pipăie în înghesuială e apă de ploaie.

  Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 2

 23. Mihai, fac rămășag că ai putea să-l găsești pe mârlan, cu puțin efort. Internetul te ajută. Apoi ne adunăm și-i facem un nai frumos la care să cânte tot ceea ce a învățat de la altii. Pun pariu ca nu i-ar trebui nicio partitură, la experiența lui. Îți dai seama ce hit ar ieși?

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 1

  • @Relou, unde ar mai fi farmecul? Nu mai bine aștept să mi-l scoată viața în față pe undeva? Asta presupunând că obezitatea nu l-a băgat în mormânt până acum.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • @Mihai V.,
   Știi unde ar fi farmecul? Ar avea parte de o pedeapsă mai aspră: inconfort psihic (poate și emoțional) la care nu poți riposta cu pumnii. Și compromitere publică. Pedeapsa asta e mai dureroasă decât un pumn în bot într-o zi cu ghinion…

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 1

  • @Laura G., well, am căutat chiar acu’ pe google. Nada. Au trecut 25 de ani. Afacerea nu știu cât i-a mai mers. Cert e că nu găsesc nicio referință. 🙁

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @Mihai, foarte probabil că la camera de comerț sau la registrul comerțului poti afla cine era proprietarul firmei. Asa că, dacă treci prin fața prețioaselor instituții poți intra să intrebi. Dă-ne un capăt de ață si continuăm noi investigația.
   Să vezi ce nai frumos o să iasă 😉

   P.S. Total de accord cu ceea ce a spus Laura G.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @Mihai, ți-am lăsat mesaj pe pagina de FB a blogului. Nu am vrut să las link aici ca poate nu ăla este individul și nu vreau să îl bag în rahat degeaba.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @didina, primit, văzut, nu pot să jur că e el. Dar de semănat, seamănă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 24. subiectul de azi chiar mi-a deschis rani de mult uitate… povestea mea nu are legatura cu prostitutia pentru favoruri dar intr-un fel e legata de un abuz… pana acum nu am povestit nimanui… copilaria mi-am petrecut-o la bunici la tara, pe la varsta de 6 ani, intr-una din zile ne jucam ascunsa in curtea scolii din localitate, un baiat de 14-15 ani era cu noi si s-a prins si el in joc… am gasit o ascunzatoare intr-o magazie veche unde a venit si respectivul… fiind singuri, numai eu si el m-a obligat sa i-mi dau pantalonii jos si a inceput sa se masturbeze, nu m-a atins fizic, vroia doar stimulare vizuala… imaginea respectivului ce se masturba in timp ce imi privea funduletul mi-a ramas gravata pe creier… nu l-am mai intalnit de atunci… anii au trecut, acum il vad pe facebook, posteaza intr-un tata model a 3 copii… nu stiu cum ar decurge o intalnire fata in fata… dar probabil repulsia acumulata in decursul anilor m-ar face agresiv.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

 25. Nu mi s-a întâmplat niciodată. Poate am avut noroc sau poate n-am avut ”succes” la astfel de indivizi (dacă or fi fost prin jurul meu, nu stiu).

  @Colonele, am avut vreo 3-4 colege (de-a lungul vieții) care s-au ”promovat” în stilul ăsta. Am simțit milă (și silă) pentru ele. Dar a fost ALEGEREA lor să facă asta. Viața lor, calea lor…

  Dar pentru cineva care condiționează, forțează, speculează o situație și-i umilește pe alții ca să-și satisfacă poftele sexuale – ei bine, pentru ăștia nu există nicio scuză!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 26. Mie mi se pare o iniţiativă bună. Indiferent cât de puţin va schimba în bine mentalitatea oamenilor, puţin e mai bine decât nimic.
  Totul e să nu degenereze în scandaluri inutile sau să nu se împingă lucrurile în extreme nefireşti.

  Cât despre cele/cei care sparg tăcerea şi îşi spun povestea, dar povestea generează semne de întrebare , eu zic să le ignorăm. Mă refer aici în special la cazurile care generează etichetele de genul ‘e vina ei/lui, a acceptat numai ca să ajungă mai sus în ierarhie’ . Ar trebui de fapt să ne ducă la întrebarea cu adevărat importantă: ‘Dar omul în mâinile căruia stătea favorul cum era? Dacă aţi fi în locul acelei şefe sau al acelui şef , voi aţi profita sexual de altă persoană dând la schimb o funcţie pe care postul v-o permite? ‘ . Cu alte cuvinte: de unde pleacă vina? Ce a fost mai întâi: şeful/şefa lipsit/ă de moralitate sau angajata/ul care-şi spune că e un preţ mic de plătit şi descoperă apoi că nu era chiar aşa?

  Evident, sunt şi oameni care nu vor regreta nimic şi se vor erija în victime pentru a obţine alte avantaje, aceia sunt oamenii care vor strica o campanie bună ca aceasta.

  Personal urăsc constrângerile de tot felul. Cât despre cele ce fac subiectul acestei campanii am trăit pe pielea mea 2. Ambele când eram foarte tânără. Eram studentă şi într-o dimineaţă unul dintre profesorii cu care aveam curs mă cheamă în cabinet la el (am crezut că voia să-mi dea să duc vreun material în clasă) şi după ce am intrat a închis brusc uşa şi s-a repezit să mă sărute; m-am dat înapoi şi am ieşit stupefiată pe uşă; la ore apoi s-a comportat ca şi cum nimic nu se întâmplase. Iar a doua întâmplare se petrecea într-o iarnă, seara pe la 10, pierdusem ultimul autobuz şi mă îndreptam spre rockotecă. Era zăpadă şi abia mergeam, alunecam. Mergeam pe stradă nu pe trotuar pentru că trotuarul era plin de nămeţi. La un moment dat se opreşte lângă mine o maşină, şi se deschide portiera şi aud ‘ nu urci?’. Am răspuns că nu, mulţumesc, mai am puţin şi ajung unde voiam. Mă întreabă apoi unde anume voiam să ajung. Îi arăt blocurile care se vedeau în zare şi insistă să urc, că mă duce el, că avea liber de la unitate şi se plictiseşte. Devenea iritat de refuz iar eu deveneam îngrozită de străzile pustii. În final am urcat, nu vedeam ce altceva pot face, nici să alerg nu puteam, era gheaţă pe jos şi mergeam foarte greu. A pornit maşina. Mi-a zis că ştie o discotecă mişto, eu i-am zis că trebuie neapărat să ajung la mătuşa mea să iau ceva. După ce a stat pe gânduri mi-a zis că mă aşteaptă să mă întorc. Spre uşurarea mea a oprit la blocul indicat, mi-a repetat că mă aşteaptă. Am intrat şi am ieşit pe uşa din spate, şi m-am dus la rockotecă, care era la doi paşi. Nu ştiu nici azi ce avea exact de gând, ştiu doar că a insista fără drept de apel , fără a lăsa loc unui refuz nu este în regulă. Şi m-am simţit ca un şoarece în cursă.
  Poveştile mele sunt ‘light’ faţă de altele, însă aici nu e vorba de clasificări.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

 27. Hello, eu cred ca v-am mai povestit pe aici ca am fost in primul an de facultate la un interviu pt un post de prezentator stiri sportive ( habar nu mai am care s-a deschis in 2004-2005), probabil am fost ok, a ramas sa le dau cv-ul ca nu il printasem si cand sa plec un libidinos de acolo insista sa iesim la cafea, ca o sa fie bine, o sa fac asta.. I-am zis ca nu e cazul, eu nu-s genul ala si dusa am fost. Bine, nici prezentatoare nu am mai ajuns 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

 28. Abuzul îmbracă mai multe forme…
  Abuz e și ăla in care nu vrei sex dar boul de bărbat-tu vrea și te ia japcă, abuz e și ăla in care te lipește de perete în camera copilului și tu nu poți să faci nimic pt că trezești copilul și se sperie… Abuz e și ăla in care un moș amărât și jegos îți urlă pe stradă măscări si ‘ te-aș f*te pe 10 lei, vrei?’ fluturând o bancnotă la fel de jegoasă…
  Abuz e și ăla in care ți se repetă în fiecare zi cât de proastă și urâtă ești … sub o formă sau alta…
  Și mai grav…când vrei să spui cuiva și n-ai cui… Te-ai apăra singură și nu știi cum…Ajungi să crezi că-i vina ta sau ajungi sa răbufnești, să-i f*ti un tocător de lemn in frunte într-un moment din ăsta de umilință maximă… Și apoi ghici ce… Spital, poliție, amenda, vecini, rude șocate..’ vai, dar era o fată liniștită, vai bietul băiat!!!’ Și vine momentul când te trezești în miezul nopții legată cu o mână de mânerul șifonierului…cu el deasupra ta și tocată milimetru cu milimetru… Așa și?
  Poliție? Amenda? Divorț?
  ‘ Nu cred asa ceva…ce băiat bun era!!! Sigur ea era o curvă! Dacă era femeie de casă nu se ajungea la asta..’
  Știi ce-i mai dureros din toate astea?
  Rânjetul lui de fiară și spaima din ochii copilului tău.

  Comentariu beton! Thumb up 47 Thumb down 1

 29. La unul dintre joburi am avut o colegă starletă de filme triplu x .Blondă,ochi verzi cu dotări de top.După un an de tatonări reciproce ,în cadrul unui drinkbilding am finalizat hârjoneala cu un fwutai cu strigături.Ambii căsătoriți.A fost o chestie făcută din plăcere,am rămas amici ,ținem legătura ,,ce faci dementule,ce faci nebuno,etc”.Directorul de vânzări,a mirosit că something nu e dubaș și a început cu avansuri mai mult sau mai puțin directe.Într-o bună zi a apărut la job soțul distinsei doamne din prezenta povestire,însoțit de patru malaci.Soțul angajat la Jandarmerie,ceva șef de echipaj.Soț ,care după doi pumni în ficați,l-a convins pe domnul director că nu e o idee bună să atenteze la nurii distinsei doamne.
  Iar cum există un revers al medaliei,fiul patronilor unde prestează Doamna,la început a ținut-o doar în apropouri cu tentă mai mult sau mai puțin explicită.Doamna i-a tăiat-o scurt și la obiect:,,dacă îl sun pe prietenul meu ,vine și te bate de te caci pe tine”.Acum se înțeleg de minune,Doamna a trecut peste resentimente ,el o tratează cu maxim respect.Ce am vrut să exprim prin comentariul meu?Că nu mor caii când vor câinii și cățeaua dacă nu ridică coada ,câinele nu o poate fwute.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 15 Thumb down 15

  • În românica se păstrează mentalitatea că orice șefuleț e un fel de Ceaușescu
   Despre patroni nu mai zic, ăștia au drept de viață și de moarte, pentru că-ți platesc salariu
   Același lucru e și la stat. Un dobitoc ajuns in funcție pe baza cunoștințelor lu mămica, tăticu sau unchiu se ocupă cu prostiile astea la nivelul incompetenței
   Și nu vorbesc de hărțuire sexuală, vorbesc de abuzuri, umilințe și tratamentul mizerabil care îl au cei de sub el
   Cu cât e mai incompetent cu atât e mai abuziv
   A, da . Și-i urăște pe cei de sub el care se pricep la ceva. Îi urăște pentru că tre să-i folosească

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • @Paco, well…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 30. Mie nu mi se pare că #metoo este doar despre femei. Mi se pare că e despre orice formă de abuz și hărțuire cu tentă sexuală, indiferent de sexul victimei.

  Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 1

  • Ok, dar nu e o ipocrizie!!! De #metoo ăsta vorbesc. Sa te apuci dupa atatia ani de la eveniment, sa te plângi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 7

  • @oviwan, când era o puștoaică ar fi fost cuvântul ei, o nimeni, împotriva cuvântului lui, Marele Producător.
   Acum, după ce a dovedit câte ceva pe plan profesional, are și ea o voce cu greutate.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • @oviwan,
   Ce curajoși suntem toți la maturitate (30-40-50 de ani)! Uităm că la vărste între 15-25 ani tremură chiloții pe noi când unul/una cu putere/forță/poziție/bani/notorietate ne atacă sub diverse forme, cu diverse intenții.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 1

 31. Chiar ma intrebam nu o sa apara un barbat care sa schimbe #metoo in o chestie de “oportunitate a femeilor”. Ca de ce accepta , ca de ce una, ca de ce alta. Nu toate fufele de la Hollywood s-au culcat pentru un job si apoi apar cu #me too. Poate nu au mai suportat. Si partea misto este ca colegii lor barbatii stiau la ce sunt supuse femeile si nu au luat nici o masura. Au ales sa inchida ochii ca sa le fie si lor bine. Mai scutiti-ma cu cacaturile astea de a arunca totul in carca femeii. Femeile sunt mai des santajate la munca decat barbatii.
  Acum ca sa fiu in trentul #me too. Prima data cand am fost abuzata aveam 5 ani nici nu stiam ce se intampla. Apoi a continuat pana la 7 ani . Apoi cand aveam 12 ani pipaita pe strada, iar daca ziceam ceva eram si pocnita. Nu a sarit nimeni. De cate ori voi ca barbati ati primit propuneri pe strada de la femei , babe? De cate ori v-au alergat femei care se masturbau ?
  De cate ori ati fost pe punctul de a fi violat in scara blocului?
  Am urat barbatii cu patima pana la 20 de ani. Cred ca de acea nici nu prea am relatii, deoarece vad cat de mari va dati si cat de mici sunteti in realitate. Nu o sa intelegeti niciodata prin cate trec femeile.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 12

  • @Geamana, este regretabil ce ai patit, insa e cale lunga pana la a-i baga pe toti in aceeasi oala. Tot tu ai de suferit cu atitudinea asta. Cel mai indicat ar fi sa apelezi la terapie si sa inveti sa te inconjori de oameni normali. Daca nu ai curajul sa iei atitudine, poti gasi pe altii care sa o faca pentru tine. Cel mai rau e sa nu spui nimanui si sa lasi lucrurile astea sa te afecteze.
   Am facut acest comentariu pentru ca ai folosit niste cuvinte dure, in ultimele 3 randuri, din care reiese cam multa ura.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 0

  • @Florr Nu mai este ura. Pur si simplu nu inteleg oamenii.
   Sunt mai zen acum 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • @Geamana,dacă o dai la întors la prima contră, tind să cred că nu ești foarte sigură pe tine. Poate ți-ar fi de folos dacă ai urma sfatul primit de la Florr.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 32. Anii 1995…1996. La unitatea unde lucram comandant era un imbecil căruia îi curgeau balele dupa fetele din unitate toate tinere angajate. Veste proastă pentru noi doi ani la rând s-au restructurat câte 2 posturi. Nu vă imaginați cât stres, învățat tot cu punct și virgulă…știam și numărul paginii unde se găsea un anumit subiect. Comandantul abuza de neliniștea noastră și ne făcea fel de fel de avansuri. În sfârșit am trecut cu bine. Anul următor iar restructurare….se știa că sunt singură…soțul plecat la studii deci am intrat în atenția lui. Nu vă imaginați că la 22 de ani mă simteam hărțuita zi și noapte și la serviciu și acasă la telefon. Făceam ce făceam și reușeam să dispar din calea lui , să nu rămân singură cu el , șeful meu de tură se prinsese de intenția lui și ne dădea mereu de făcut câte ceva numai să fim ocupate. Antrenamente la greu chipurile in vederea testării. Am scăpat de tâmpit care a făcut imprudență să îmi trimită un bilet în care îmi dădea întâlnire și spunea explicit că îmi va da subiectele de la testare dacă accept să ne vedem. L-am sunat și i-am spus că nu am nevoie de subiecte dar dacă mi se va face vreo nedreptate v-am pleca cu mine din unitate fiindca voi da acel bilet soției lui și îl voi face cunoscut și superiorilor lui. Câțiva ani mai târziu s-au micșorat funcțiile și a plecat la alt eșalon. Ne-am împăcat prin despărțire. A plecat el, nu eu! Cretinul!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

 33. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 1 Thumb down 8

 34. Am citit multe din comentariile de aici și de aiurea pe această temă și nu înțeleg un lucru: ce rost are această avalanșă de catharsis-uri dacă personajul principal, cel care a creat problema, rămîne un ilustru anonim? Că, mă gîndesc, tocmai pe acest considerent acesta a prins curaj de la prima lui/ei încercare care, nefiind dată în vileag imediat, s-a transformat în mod de lucru. Și aici mă refer la cazurile de persoane cunoscute, cu care aveai o relație de amiciție, de serviciu etc. și nu la ciudați anonimi de pe stradă de care, orice am face, societatea nu are cum să scape.
  La americani, de unde a pornit acest balon de săpun, ce sigur se va sparge în 2-3 săptămîni și va lua calea istoriei că prea e cu dus-întors, există un chip, cu nume și prenume, ba chiar și cu CNP. O persoană pe care societatea a trimis-o acum acolo unde îi e locul. Poate prea tîrziu, dar asta e. Milioanele de dolari asiguratoare se strîng mai greu chiar și la Hollywood.
  La noi, bag de seamă că e plină țara de curajoase de facebook și de molestatori ce țipă după faimă dar nu-i scoate nimeni la rampă. Nu știu, poate sună cinic, dar atașat la astfel de povești, hashtagu ăsta cu ”metoo” îmi pare mai degrabă un fel de recunoaștere a unui moment de lașitate în fața societății, pe care n-ai vrut/putut s-o ajuți să scape la timp de elemente defecte. Și acum, dacă spui tuturor o poveste pe care ai vrut-o uitată, totul se va rezolva de la sine.
  Mă gîndesc că dacă chiar vrem să se întîmple lucruri, e nevoie de chestiuni concrete pe tema respectivă. Altfel e doar o frecare de sex într-un cerc mai larg, cu prieteni de facebook / blog. Iar vîrful de curaj e acea replică din Caragiale: Dacă-i anonimă, semnez!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 6

  • @krantz, cred că știi deja că m-ar fi durut în pwlă să-i dau numele. Din păcate nu reușesc să găsesc nicăieri referințe clare. Mi-a trimis @didina un link pe chat cu unul care seamănă, dar nu pot să bag mâna în foc.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 2

  • @Mihai, e o vorbă: Bate fieru cît e cald. După 20 de ani… totul rămîne doar un titlu de Dumas.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 1

  • @krantz, sugi pula? Pe bune, îți urmăresc comentariile și blogu’ da-ntinzi coarda, omul a explicat contextul: anii ’90, provincial, 19 ani. S-ar fi aruncat imediat după o tastatură să-l hashtaguiască pe-ăla, da-i era rușine! A, și ar fi fost nevoit să-l hashtaguiască pe ăla după metoda boxeurului cu nume de bere care comentează pe aici.

   Ești bou! Nu prost, doar bou!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @Krantz, nu poti sa dai nume pentru ca trebuie sa aduci dovezi, altfel cred ca se numeste calomnie. Poti, in schimb, sa prinzi curaj si data viitoare cand se intampla ceva de genul sa iei atitudine rapid sau sa apelezi la persoane care sa te ajute. Cum povestea cineva mai sus ca erau barbati care stiau si nu faceau nimic, in colectivul respectiv. Daca vom constientiza gravitatea si impactul unei astfel de situatii asupra victimei, poate vom actiona chiar daca nu ne impacteaza direct.
   Eu cred ca are totusi un rol proactiv, ca ne mobilizeaza un pic atentia.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @krantz,
   Ai dreptate. Numai că, pentru fiecare acuzație se cere o dovadă. Ce dovezi să ai (ca abuzat) în astfel de situații? Mai ales când ești luat prin surprindere? Mi-a plăcut povestea @Danei, acolo a existat un bilet, avea o dovadă. Dar câte astfel de cazuri ”lasă urme” doveditoare? Rar, foarte rar.

   Și-atunci, un personaj acuză, celălalt neagă. Iar cei din jur fac ca noi, acum: unii îl cred pe acuzator, alții pe acuzat.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 2

  • @ Krantz
   Ah da! Acum imi e mai bine!
   Am făcut terapie aproape 2 ani! M-am regăsit, am evoluat, mi-am descoperit adevăratul EU.
   Am invățat pe pielea mea că nu o să mă ajute nimeni niciodată dacă nu mă ajut eu.
   Am numărat până acum 4 bărbați bătuți pe stradă, 4 bărbați care fie au încercat să mă atace,să-mi ia geanta, fie au încercat să mă pipăie/ ia în brațe/ inghesuie in casa scării…
   Te ajută cu ceva? Te simți mai în siguranță că eu am trecut prin asta? Crezi ca dacă unul a fost pocnit in ouă sau peste bot nu va mai ataca altă femeie? Crezi că ăla călcat în picioare la propriu, intr-o stație de autobuz și filmat de pompierii din unitatea de peste drum, s-a potolit și nu mai atacă femei singure?
   Poți numi asta o chestiune concretă?
   Încă o data întreb… Te simți mai bine?
   Pentru că eu nu. După fiecare întâmplare de genul mi-a fost rău, am vomitat și m-am simțit groaznic, fizic și psihic. Pentru că lovindu-i am trecut in tabăra lor, a celor care atacă, a celor care folosesc forța și care pot călca pe cap pe oricine.
   E destul de concret așa?
   Și încă o întrebare…nu-i nevoie să scrii aici, răspunde-ti sincer ție…Dacă vezi o femeie atacată/ păruită/ scuipată/ înjurată pe stradă, te bagi? Sau dacă vine alergând spre tine cu sângele curgându-i din nas și cu părul ciufulit? O ajuți sau intorci capul? Sau treci pe trotuarul de vis-a-vis? Când auzi că vecina de alături ia bătaie și boul de barbat-su urlă de ridica blocul, ce faci? Măcar suni la poliție sau dai tv-ul mai tare pe ideea că ‘ Nu mă bag, e casa lor?’
   Societatea e formată din indivizi…iar atitudinea lor, a fiecăruia dă atitudinea majorității și a societății în sine.

   Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 1

  • @Miki, eu mă refeream strict la cazurile de hărțuire și nu de atac fizic sau viol. Că acolo discutăm de altceva.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 5

  • Nu krantz. Vorbim de FIX acelasi lucru! Ca fapt divers, carnea se vindeca mai usor decat sufletul. Iar hartuirea este o forma de violenta psihica si fizica.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 3

  • Miki,pe mine m-a reclamat una la militie ca o bătea bărbată-su pe casa scării si l-am luat pe ala la omor.Au fost simulări cu agresiuni asupra femeilor,copiilor,bătrânilor si stii care a fost reactia cetățenilor?Fix nimic.Ce îmi plac la.bagii din astia care scriu chestii despre chestii sau baga o petitie si gata.Si întorc capul exact in situatii descrise de tine.Esti bărbat in mm,de aia ai masă musculară mai mare decât o femeie,copil,bătrân,sa sari să ajuti pe altii mai slabi decât tine.Tu-va-n gât de castrati.

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @edelweiss ai avut noroc! Pe tine te-a reclamat la politie, pe mine m-a luat la bataie cu geanta domnisoara (la propriu) ca m-am bagat (a se citi l-am trosnit pe baitas) intr-o cearta domestica cu agresiuni fizice dintre un el si o ea. Crede-ma nu ai vrea in viata ta sa iti iei o geanta in mecla la cate au femeile in ea 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Cand eram mai mică îmi spunea tata că dacă mă simt vreodata in pericol sau dacă mă amenință cineva, să mă duc să îi spun oricărui bărbat de pe stradă, că mă va ajuta. Era ‘pe vremea ailaltă’
   Se mai întâmplă asta azi?
   Mai ai curaj să ii spui copilului tău așa ceva? Mai ai curaj să lași copilul să se joace in fața scării singur sau cu alți copii fără un adult de încredere in preajmă?

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @krantz,
   Nu văd campania #metoo neapărat ca pe una justiţiară, în care fiecare poveste trebuie să vină cu un nume şi un cnp. O văd mai degrabă ca pe un zid de solidaritate ce se ridică încet dar sigur, cărămidă cu cărămidă. Fiecare întâmplare spusă, veche sau nouă, va oferi curaj pentru ca în viitor numărul lor să fie mai mic azi, şi mai mic mâine, şi tot aşa, în regresie, până la cea mai scăzută rată posibilă. O percep folositoare chiar şi pentru simplul fapt că îţi poate oferi replica: ‘dacă continui să mă hărţuieşti o să ajungi pe zidul #metoo!’.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 1

  • @Solandi,
   oh, da! Desigur, cum spuneam, s-a făcut pe facebook un hashtag și problema e ca și eradicată. Nu se sperie ei violatorii de lege și de ce-i așteaptă la închisoare și vrei să spui că niște povești cu anonimi și amenințări de genul ”te spun lu tovarășa!” vor face minuni în rîndul hărțuitorilor. Ce naiba, suntem copii?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @krantz,
   Nu sunt nici eu ultra optimistă, însă recunoaşte că e posibil ca din ce în ce mai mulţi oameni să capete curaj datorită acestei campanii, că e posibil ca în viitor chiar să apară acuzaţii concrete care vor ajunge în justiţie.
   Iar simplul fapt că este atât de publică pe net ( încât se crează senzaţia că stai gol în văzul tuturor) ameninţarea “o să apari la #metoo” poate avea totuşi un impact mai mare decât “te spun lu’ tovarăşa” (caz în care există doar 3 participanţi în spatele uşii închise).

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • P.S. Cred că e nevoie de o precizare: nu mă refeream la violatorii pe care nu-i sperie nici legile, nici puşcăria, nimic. Ci la gândacii ce se cred lei în propria bucătărie şi o iau la goană când aud paşi străini în jur. Aceia cred eu că vor rămâne în ciur cu această ocazie.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 35. Felicitari ca ai putut sa scrii asa ceva. Poate acum e mai bine. Eu la 32 de ani inca nu am putut spune nimanui. Ma bucur ca oamenii vorbesc. Sper ca se elibereaza astfel. Ca isi dau seama ca nu este vina lor.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

 36. Nu e nevoie de dovezi.E nevoie să treci peste pragul psihic de autointrovertire ,gen ,,vai mi-a atins o țâță și acum mă simt curvă”.Vorbește ,în pwula mea .Du-te acasă și spune-i lu’ tactu’ ce s-a întâmplat.Dacä ai un tată bou,caută un unchi,un văr,un prieten apropiat.Sigur o să găsești un nebun capabil să îl calce în picioare pe gunoiul care a atentat la intimitatea ta.Puneți comentarii de -an pulea ca niște mironosițe frustrate.O sugeți sub birou ,dar în viața reală aveți pretenția să fiți tratate ca niște doamne cu sânge albastru.O femeie șmecheră alege,nu culege.Ce caracter ai tu ca și femeie,când după 20 de ani vii și declari că personajul x s-a dat la tine ,dar să îmi fac o carieră ,m-am făcut nu bag de seamă și brusc ,acum când e ciorba fierbinte vin și eu cu o mărturisire care umple paginile ziarelor de scandal?Oare Doamna mea nu se putea fwute liniștită cu băiatul patronilor de la restaurant și acum era doamna șefă ?Este Doamna Șefa ,dar prin muncă,multă muncă.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • Majoritatea situațiilor de abuzuri povestite aici sunt asupra unor copii sau persoane cu vârstă fragedă, care au fost luați prin surprindere și n-au știut sau n-au putut să reacționeze pe moment. Iar în ce privește fetele pipăite fără voia lor, din păcate multă lume le condamnă tot pe ele, prima reacție a multora e de genul: ți-ai căuta-o, fato! Ca dovadă și unele comentarii de aici care tot pe acolo bat. Sau părinții sunt atât de pudibonzi și au educat-o astfel încât fetei îi este rușine să le spună ce a pățit.
   Ce naiba, o arătăm cu degetul tot pe victimă?!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 37. Ca să mă leg cumva de ce se discutã puțin mai sus: stradă, fată, oligofren. Oligofrenul îi pune fetei mâna pe fund. Mai bine zis, o mângâie sau o freacă pe fund. Repet, e un caz ipotetic. Trecem peste faptul că un trecător i-ar putea fute ăluia o carabă peste bot sau că fata i-ar putea da o poșetă în cap. I se poate face ceva legal? Ce? Cum? Rezolvă campania mitu ceva în acest caz? Cum? Că eu văd doar lamentări și aduceri aminte? Ăsta ar fi scopul acestei campanii? Sau doar să le facem pe victime să se destăinuie fără nici o urmare pentru agresor? Sunt convins că oligofrenul nu mai poate de rușine. Dar altceva? Nu sunt întrebări retorice, chiar aș vrea să știu. Pentru că tind să-i cam dau dreptate lui @krantz.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 38. Wtf? E la fel de legitimă povestea asta pt #metoo ca oricare alta. Nu pricep întrebarea retorica din final. #metoo nu e despre femei agresate. E despre agresori nerecunoscuți, despre agresiunea ascunsa sub preș, despre vulnerabilitatea victimei orice sex ar avea ea, despre faptul ca primul pas în rezolvarea problemei e sa recunoaștem ca o avem – de aici sunt atât de multe #metoo. Ca dacă n-ar fi, nu s-ar povesti. În SUA exista centre de consiliere pt agresorI și programe pt ei.
  Mă oftica deturnarea spre un soi de vânătoare de vrajitoare si vinovati și faptul ca bărbații ok au intrat în super defensiva. Majoritatea victimelor nu vor răzbunare sau vinovați arși pe rug, castrați chimic etc. Vor doar siguranță și speranța că nu vor mai fi victime.

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

   Lumea zice că aberezi. Thumb up 5 Thumb down 14

  • @Colonel Sandurz

   Nu știu cine e Geamana. Dar la fel de valabil precum comentariul ei, zic ca e si comentariul meu. Acum, tu pe care il alegi ca reprezentativ? Depinde și de tine ce selectie faci, știi?
   Ca dacă intr-o mie de povești nasoale dar nefurioase, tu il gasesti pe ăla taliban și îți tragi concluziile pe baza lui, atunci asta zice ceva despre tine, nu despre #metoo.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 2

  • Si inca o chestie: de fiecare dată când oamenii ok dintr-o tabără refuză să înțeleagă și să empatizeze cu oamenii ok din tabăra cealaltă, mereu iese un război tâmpit din care are toată lumea de pierdut.

   Cum a fost și aia cu vacciniști – antivaciniști. A venit statul și ne-a mai ciuntit puțin din libertate. Eu sunt provaccin, just for the record. Dar na, dacă plodul meu ar fi avut o problemă serioasă și nu ar fi putut face vaccinuri, ar fi trebuit să cer voie statului să mă lase să nu fac asta.

   Eu nu vreau legi de stat totalitar și să o dăm în extrema în care ți-e frică dracului să ridici ochii din pământ că poate te reclamă că l-ai sau ai privit-o într-un fel agresiv și sexual.

   Ideal ar fi ca societatea să înțeleagă că agresiunea e o problemă. Când mai vine vreun prieten și se bate pe burtă că a tras de una beată care nu prea voia dar până la urmă a ”convins-o”, să înțelegi că ceva nu e ok acolo. Si să îi bați tu obrazul ăluia, nu să fie nevoie de legi și de intervenția statului. Că aia s-ar putea să devină o Geamăna și să se mai adune câțiva ca ea și nu o să fie bine pentru nimeni.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Castrarea chimica o vreau pentru pedofili.
   Crezi ca este usor sa intelegi anumite lucruri si sa le accepti?
   Privind idea ca sunt femei care fac sex pentru a se promova , asta este treaba lor. Dar daca tu ai avea o afacere, sigur nu ai promova-o pe cea cu care faci sex ci pe cea care iti aduce banii. Asta ar trebui sa se intample in firme.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Așa, și siguranța asta cum o obții? Doar cu haștag? Doar prin consiliere? Cum îl consiliezi pe oligofrenul din cazul meu de mai sus?

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ionut

   Evident că nu o obții cu haștag. Dar e un pas important in directia aia. Cu orice discuție publică despre chestia asta, suntem mai aproape de realitate: avem o problemă! E acolo, chiar e. Uite câți ne-am fript. Abia atunci incepi sa cauti solutii.

   Agresorii nu se nasc agresori. Devin agresori. Și din cauza traumelor și din cauza contaminării culturale și din cauză că, vezi mai sus în articolul lui Mihai, pana in 90 nici măcar nu se punea problema că genul asta de situatii ar constitui agresiuni. Cum naiba sa te gandesti ca ai o problema daca ea nu e considerata de nimeni problema? Multi tipi, zilele astea, au avut asa o semirevelatie ca da, frate, daca o sărut pe una cu forța și aia incepe să plângă, s-ar putea să nu fie chiar ok. Si sunt oameni chiar foarte decenti, draguti, cu care iti vine sa petreci Craciunul. Hai sa nu mai avem asteptari exagerate unii de la altii. Ca victime, trebuie sa ne luptam sa impunem limite, sa obtinem oprobiul public asupra agresiunilor. Da, nu e drept, dar viata nu e dreapta.

   Un agresor nu incepe deodata să agreseze in felul descris mai sus. Incearca odată mai timid, apoi prinde curaj pe masura ce 1. nu i se dă clar de ințeles din partea societatii ca nu e ok ce face 2. nu ajunge sa aiba de pierdut. Daca un comportament agresiv este depistat din timp si taxat, omul se mai si autoeduca si nu ajunge animalul din povestile de mai sus. Dar sigur ajunge în absența unor repere clare.

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 1

  • @Ionut, nu cu hastag, dar orice lucru mare are un inceput mic. Si este mare lucru ca cei abuzati incep sa vorbeasca. Nu despre cele intamplate pe strada ci despre cele din spatele usilor inchise. Metoo ar trebui sa fie o pavaza impotriva celor care judeca. Superficial chiar. Ca este suficient cate temeri si trairi nestiute au adunat. Multi, putini, cati vom putea sa fim, sa oprim catalogarile gen esti prost, ca numai un prost putea pati asa ceva, uite ce destept si frumos sunt io ca mie nici macar nu putea sa mi se intample, ii trageam o geanta in cap una doua. Sa nu ducem campania in ideologii. Sa fim oameni. Simplu.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

 39. Trebuia batut bulanul ala

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 40. Oribila experiență, așa ceva să nu fie la nimeni.

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 41. Hidden due to lowcomment rating. Click here to see.

  Lumea zice că aberezi. Thumb up 0 Thumb down 9

 42. E interesant cum ştiu unii bărbaţi să explice abuzurile altor confraţi asupra femeilor. E interesant cum unii bărbaţi ştiu ce înseamnă a fi femeie, ce simte o femeie şi cum ar trebui să reacţioneze o femeie într-un moment delicat/cumplit/paralizant. Este şi mai interesant cum unii bărbaţi acuză femeile, deşi nu au fost prezenţi în momentul agresiunii; cum unii bărbaţi ştiu exact ce trebuie făcut, exact ce trebuie spus; cum unii bărbaţi minimalizează efectele unui abuz asupra femeilor. Este interesant, dar deloc surprinzător că unii bărbaţi sunt născuţi judecători. Pentru că ei ştiu, ei ŞTIU că femeia e de vină chiar şi atunci când e abuzată.

  Lecţie de viaţă! Învăţată aici. De la unii bărbaţi pe care, într-un moment sau altul sau mai multe, i-am aprobat/admirat.

  Comentariu beton! Thumb up 19 Thumb down 3

  • @Vera,eu am caftit si o sa caftesc “barbati” care rup in bătaie femei,copii,bătrâni.De ce?Probabil fiindcă sunt un animal mai mare si consider o lasitate extremă sa ridici mâna asupra unei femei,copil,bătrân.

   Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 0

  • Bravo Vera, am simtit cum unii de aici sa citez m-au ,,acuzat ca am ridicat coada” cand eu ,copil, eram abuzata de un dobitoc doar pt ca ,,toanta” fiind dealtfel, m-am dus la un medic sa-mi vad de sanatate. ERAM UN COPIL TIMID si pe deasupra si prost imbracat(si da, tip). Baaai, sunteti nebuni, o victima , indiferent daca e fata sau baiat reactioneaza diferit in cazul abuzurilor , cei mai multi, la fel ca Mihai si ca mine „îngheață”, se blochează, se simt neputinciosi, se tem, etc și nu reacționează.Ca daca aveam un ,,edelweiss” probabil ar fi plans cu bale, da’ eu aveam doar o mama vaduva, la fel de firava ca mine.Daca ala continua si victima e violata ce inseamna , ca a ridicat coada?. Daca toate victimele ar avea curajul sa spuna prin ce au trecut(cele mai multe nu vor spune pt ca oamenii le catalogheaza drept vinovate de eveniment), agresorii nu ar mai avea atat de mult tupeu.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 1

 43. in 2017 exista in toata lumea “civilizata” asigurari pentru manageri care acopera inclusiv costurile unui eventual proces intentat si castigat de un/o subaltern/a pentru hartuire….no comment

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

 44. Și acest patron e agresat acum de dementii din coaliția pentru familie. La.ora aia, in 92 era un vizionar, ahead of it s times.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Asta e o glumă, nu? Cu bietul patron agresat…
   Mai degrabă susține CpF și votează la referendum pentru familia tradițională, că doar familia e familie și suptul de către subalterni e cu totul altceva…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 45. Chestia asta e cu doua taisuri. Cand eram in facultate aveam o materie la care daca nu invatai beton nu treceai. Adica proful nu dadea decat note de 3,4 si 9,10. El nu dadea 5. Ori mega stiai si luai 9 sau 10 ori daca erai mediocru luai aceeasi nota ca cei care nu invatau deloc. Dar mai era o problema. Tipul trecea foarte greu tipele frumoase. Si toata facultatea stia ca profesorul cutare sa da la studente si face chestii cu studente. Si absolut in fiecare an sunt 2…3 tipe care sunt dispuse sa faca anumite chestii cu el doar ca sa nu-si mai bata capul. Materia era foarte grea pt ca era vorba de teorie…deci invatat mecanic cuvant cu cuvant din manual sau. Nu e o. Hestie placuta si le compatimesc pe femei. Dar deschideti ochii….pentru fiecare femeie care se simte hartuita sexual de asta exista alta femeie care atat asteapta. Asta e lumea in care traim si nu…nu e corect deloc. De aceea cand vedem o femeie frumoasa in parlament sau pe o functie de conducere…toti gandim ca a ajuns acolo pentru ca….

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • Radu, tu scrii mai sus: ”absolut in fiecare an sunt 2…3 tipe care sunt dispuse sa faca anumite chestii cu el ”, si apoi urmează: ”pentru fiecare femeie care se simte hartuita sexual de asta exista alta femeie care atat asteapta”.

   Deci sunt 2-3 la o promotie sau jumi juma?

   Nu neagă nimeni ca se intampla si ce zici tu. Dar in propriul tau comentariu treci de la 2-3 muieruști, la 50% din femei.

   Cum e matematica asta? Că dă cu virgulă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • e scris metaforic in a doua parte. iti dai seama ca procentul e mult mai mic…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • sunt total alaturi de toate aceste femei care au fost cu adevarat hartuite. iar vina este impartita intre cel care propune si restul femeilor care atat asteapta. vina este absolut egala intre femei si barbati. in absolut orice domeniu o sa ne lovim de aceste lucruri. este o vorba: Puterea tinde să corupă, iar puterea absolută corupe absolut. esti pe un post de conducere intr-un anumit domeniu si esti frustrat ca arati ca un porc si nu poti avea o viata sexuala activa? hop tati…ca eu am putere. pentru fiecare 30 de palme primite am parte de alte 30 de minute de sex cu alta tipa care stie ca atuul ei este sexul. no…tipa stie ca nu e chiar geniu in domeniul respectiv si e dispusa…chiar dornica as spune sa se lase “corupta”. si pentru fiecare astfel de caz trebuie sa sufere alte femei care chiar sunt pregatite. treaba asta are radacini adanci. stim si noi cum era pe vremea raposatului cu pachetul de cafea si cartusul de kent. am crede ca s-a schimbat ceva. nu s-a schimbat nimic. ai un copil de 9 ani si vrei sa-l dai la fotbal? doar nu iti imaginezi ca o sa fie bagat in echipa daca nu cotizezi. deci treaba incepe din copilarie si se termina cand murim…atunci cand pentru un loc de veci mai bun suntem dispusi sa dam o mica atentie. asta se intampla in fiecare tara. banii si sexul merg mana in mana. si nu o sa se schimbe niciodata nimic.

   Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 1

  • Eu, una, apreciez lamuririle ulterioare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Radu sibiu,
   Mă amuză dar mă și întristează amestecul pe care îl faci tu și alți câțiva barbați de aici (și majoritatea de oriunde). Mă oameni buni, sunt două chestii esențial diferite: când femeia vrea, vrea și gata – nu contează în discuția asta de ce, când, cu cine etc. E treaba ei.

   Dar când femeia (copilul, adolescentul) NU VREA, din acest punct pleacă abuzul. Nu contează că, poate, e cea mai mare parașută de pe mapamond, ea are dreptul să spună NU și să fie respectat acest refuz. Oricât de curvă ar fi o femeie, ea nu-și pierde dreptul de a alege cu cine o face.
   Abuzul e abuz și ar trebui discutat despre abuzator, nicidecum despre cei abuzați (oricine ar fi ei, de oriunde, oricând)

   Nu mi-a plăcut niciodată expresia ”dacă ea nu ridica coada…he he!”. A ”ridica coada” nu e invitație la VIOL sau alte abuzuri. Poate fi o invitație la s.e.x consensual și atat. Și e treaba ei. Pricepeți diferența? Sper…

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @laura pai…exact asta am spus si eu. nu stiu de unde ai inteles altceva.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @radu sibiu,
   dacă am înțeles greșit, scuze!
   Ceva nu-mi sună bine în fraza asta: ”vina este impartita intre cel care propune si restul femeilor care atat asteapta.”

   Ăla care propune ar trebui să aibă discernământ: să propună femeilor care așteaptă și atât. Iar pe cele care îl ignoră să le lase în pace, nu să le condiționeze.
   Crezi că e sănătoasă atitudinea ”dacă Maricica a vrut, precis vrea și Mimi”? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

 46. Bravo Vera, am simtit cum unii de aici sa citez m-au ,,acuzat ca am ridicat coada” cand eu ,copil, eram abuzata de un dobitoc doar pt ca ,,toanta” fiind dealtfel, m-am dus la un medic sa-mi vad de sanatate. ERAM UN COPIL TIMID si pe deasupra si prost imbracat(si da, tip). Baaai, sunteti nebuni, o victima , indiferent daca e fata sau baiat reactioneaza diferit in cazul abuzurilor , cei mai multi, la fel ca Mihai si ca mine „îngheață”, se blochează, se simt neputinciosi, se tem, etc și nu reacționează.Ca daca aveam un ,,edelweiss” probabil ar fi plans cu bale, da’ eu aveam doar o mama vaduva, la fel de firava ca mine.Daca ala continua si victima e violata ce inseamna , ca a ridicat coada?. Daca toate victimele ar avea curajul sa spuna prin ce au trecut(cele mai multe nu vor spune pt ca oamenii le catalogheaza drept vinovate de eveniment), agresorii nu ar mai avea atat de mult tupeu.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 47. Acum multi ani am avut o prietena, o fata minunata. Din pacate relatiile la distanta rar rezista, asa ca s-a terminat, previzibil in timp relativ scurt și relatia noastra. Am ramas amici, din cand in cand ne mai dam like pe fb la poze cu copiii nostri, dar cam atat. Atunci cand eram prieteni, mi-a povestit cum prima ei experienta sexuala a fost un viol. Avea 16-17 ani, violatorul era prieten de familie, prezenta lui in casa fetei normala si obisnuita. El era oarecum celebru, ca vocalist de trupa rock. Nu era trupa de prim plan, a aparut o data sau de doua ori la TV. Violul a fost crancen, violenta fizica nu s-a limitat la actul sexual, dar rockerul vietii a considerat ca statutul lui de metalist ii impune o astfel de conduita.
  Desi totul se intamplase cu 7-8-10 ani inainte sa o cunosc, iar ea se impacase (sau cel putin asa spunea) cu acel episod din viata ei, eu fierbeam de furie si simteam ca trebuie facut ceva, mai ales ca individul era relativ cunoscut si probabil usor de gasit. Nu neaparat reclamat la politie, avand in vedere ca trecusera ani, ci mai degraba o ranga in dinți sau vreun os zdrobit (preferabil pe acorduri si in ritm de heavy metal), ceva care sa lase urmari cel putin la fel de grele precum acelea suferite de prietena mea. Si cred ca inca as face asta.
  Pentru curiozitatea mea, simte cineva la fel ca mine?

  Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Cristian,
   Total străină de situația zisă de tine, eu simt că ăla ar trebui să primească ”o rangă în dinți” în fiecare an. Ba, aș plusa cu o rangă în fund, că să simtă cam cum stă treaba cu violul.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Laura, si eu m-am gandit la “ranga in fund”, sa aiba min 10 cm diametru si sa arate ca un cactus, cu țepi foarte deși…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Cristian, dacă e vorba de pedepse, mie mi se pare cea mai mișto formă de pedeapsă pentru astfel de indivizi cea din “Fata cu un dragon tatuat”. I-a tatuat pe burtă celui care a violat-o cuvintele “Sunt un violator”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • As propune acest tatuaj pe frunte!!!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • ‘ sunt un porc sadic si un violator’ Millenium1 – Nărbați care urăsc femeile partea 1.

   Chiar ai gasit in română ” The girl with the dragon tatoo”?
   Ms

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Miki, da

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Miki,
   Da, de câțiva ani toate cele 3+1 volume sunt în română, se găsesc de cumpărat online.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 1

  • Le am pe toate mai putin ‘ Fata cu dragon tatuat’. Si carte si pdf 🙂
   Una dintre seriile mele favorite.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Am citit recent o carte. Se intâmpla pe la japonezi. Pentru protectia sotiilor imparatului, paznicii erau eunuci. Cea mai mare dorință a lor era sa isi poata rascumpara cutiuta cu barbatia. Si o puteau face. Dupa ani de zile in slujba, fara greseala. O munca silnica, o viata. Pentru o cutie cu bijuterii pretioase.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 48. Te inteleg perfect, Mihai! Grea perioada aceasta a adolescentei si pentru fete si pentru baieti. Cand ramai blocat si nu stii cum sa reactionezi. Da, mi s-a intamplat ca si fata de multe ori ….
  Dar am invatat cum. De la altii.
  Aveam cam 14-15 ani si mergeam spre liceu cu un tramvai super aglomerat in care un tip ma pipaia in fiecare zi aproape. La fel, nu indrazneam sa spun nimic, doar plecam din locul respectiv sau coboram si luam urmatorul tramvai. Intr-o zi una dintre colege a suferit acelasi tratament si a inceput sa urle:Nu va este rusine, domnule?! Tipul a coborat in secunda doi si nu l-am mai vazut de atunci.
  Am invatat atunci ca trebuie sa reactionezi pe masura.
  Doi.
  Veneam de la scoala seara, toamna, intuneric.Un tip a intrat in scara blocului dupa mine, mi-a pus mana la gura si a incercat sa ma dezbrace. Stiu ca m-am zbatut si cu piciorul dadeam in usa unui vecin de la parter. Dumnezeu sa ii dea sanatate, acesta nu numai ca a iesit afara, a alergat dupa agresor sa il bata.
  Reversul medaliei: mult timp dupa aceea cartierul a vuit ca sunt o curva. Stii cum se spune, eu nu stiam atunci nici cu ce se mananca.
  Asa am invatat sa reactionez.
  Anii au trecut, sefi am avut si eu…dar ei nefiind atat de expliciti ca posibilul tau sef, nici eu nu am priceput ce vor…
  De aceea spun, ori inveti cum sa spui NU prin puterea exemplului ori iti sare cineva in ajutor si prinzi curaj.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 49. @dl. autor

  Ce-ar fi să întrebi și dă invers? Câți dă pă aici n-au fost oleacă mai “înfocați” când au vrut oleacă dă socializare? 😀

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • Dl adi cum suna sa iti faci matale propriul blog si sa scrii acolo ce vrei tu??

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @radu sibiu: e cea mai imbecilă replică!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 5

  • @Adi, pentru “înfocați” există remedii de la duș rece până la par și poliție, după context, vremuri și posibilități. Din punctul meu de vedere, atitudinea ta este exemplul perfect de aducere în derizoriu a unui subiect care ar trebui tratat cu maximă seriozitate. Fiecare reacționează cum poate și alege dacă povestește experiențele sale celorlalți. Comentariul tău a fost o glumă nereușită (dacă s-a dorit a fi o glumă) sau complet pe lângă subiect. Un abuz este de condamnat indiferent dacă este săvârșit de o femeie sau de un bărbat, indiferent asupra cui și indiferent de context.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Adi, fantastică atitudine, bravo! Să jignești pe cineva pentru că nu adoptă părerea unui oarecare de pe net este dovadă de maximă inteligență. O seară frumoasă și ție!

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Adi,
   băbăiatule! Din 5 postari ale tale de azi, 4 sunt ostile, ba chiar agresive – că tot vorbim despre agresori…

   Bine faci că nu mai calci pe-aici, că ne strici fengșuiul.

   P.S. Abține-te de la a-mi răspunde injurios. Nu te obosi, pot citi ce i-ai răspuns lui @radu sibiu, @didinei, lui @krantz…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

 50. In perioada liceului(inainte de 1989) am avut un profesor care m-a agresat timp de doi ani.Eram sefa de clasa si era responsabilitatea mea sa ma duc in cabinetul de electrotehnică sa iau materialele didactice necesare desfășurării orei.Era o incapere mica cu un birou unde intotdeauna il gaseam pe el si cateva rafturi unde erau cartile aparatura pe care trebuia sa o duc la clasa.Ca sa iau toate astea trebuia sa ma strecor pe langa biroul lui si sa ma urc pe o scara mica sa pot ajunge la rafturi.Intotdeauna cand eram urcata pe scara imi punea mana oe picior si pe fund ,intotdeauna ieseam de acolo plangand .Si aproape intotdeauna intr-o camera de trecere catre sala de clasa erau alti doi profesori de specialitate care ma vedeau, care sunt sigura ca stiau ce se intampla dar care se mulțumeau sa se uite la mine cu mila si sa isi vada de treburile lor.
  Am spus ce se intampla unei profesoare mai in varsta cu care ma intelegeam foarte bine si ea mi-a zis ca poate fac eu ceva care sa ii dea lui de inteles ca sunt interesata,sa incerc sa intru in camera aceea cand el nu e acolo si sa il ocolesc cat pot si sa nu mai spus asa ceva ca el este profesor si eu eleva si tot eu o sa am de suferit.
  I-am spus mamei si ea a zis ca o sa vorbească cu el iar dupa ceva timp mi-a zis ca exagerez.Apoi s-a ajuns la concluzia ca am nevoie de ajutor la matematica pentru examenul de treapta I (unii dintre voi poate stiti ce inseamna)si cel mai potrivit pentru meditatii era chiar profesorul respectiv.Ma duceam la meditatii la el acasa impreuna cu alti colegi ,dar dupa ceva timp a zis ca vrea sa se ocupe mai bine de mine si m-a mutat in alta camera. Mi-a de lucru la matematica si a plecat apoi s-a intors sa verifice ce am facut dupa care mi-a pus mana pe picior si m-a sarutat.Am plecat acasă si le-am spus alor mei ca eu nu ma mai duc la nicio meditatie si nici la scoala la orele lui.La ore m-am dus pentru ca eram secretara cu UTC-ul pe liceu si am fost chemata la director pentru ca aveam absente si dau exemplu negativ celorlati elevi.
  Am luat examenul , au trecut anii si am crezut ca s-a terminat,ca am uitat.Dupa multi ani cand eram deja casatorita si aveam nevoie de o adeverinta ca am facut o anumita materie in liceu m-am dus cu sotul meu sa iau acea adeverinta (nu ma simteam in stare sa ma duc singura acolo) in fata secretariatului n-am intalnit cu el.Si daca pana atunci ziceam ca daca il mai vad sunt in stare sa il infrunt si sa ii spun ca este un nenorocit atunci nu am fost in stare decat sa tremur si sa incep sa plang.Efectiv parca ma intorsesem in urma cu ani de zile si eram din nou eleva acelui nenorocit.Numai cine a trecut prin asa ceva poate sa inteleaga ce impact are asta asupra unei persoane,cu ce tare ramai si cata putere iti trebuie sa nu lasi asa ceva sa iti influenteze (prea mult) viata.

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Îmi pare rău pentru ce ți s-a întâmplat, sper să nu iei în nume de rău ce o să-ți zic, dar persoana care s-a comportat cel mai nașpa (în afară de nemernicul respectiv) a fost mama ta care nu a crezut sau nu a dat importanță celor povestite de tine, nici măcar nu s-a gândit cât curaj ți-a trebuit ca să-i povestești, mai mult, te-a mai și trimis să faci meditații cu el! Apoi, reacția și ”sfaturile” profei mai în vârstă au fost de cacao, la fel și ceilalți profesori care știau și nu au făcut nimic. Cum adică „el e profesor”, tocmai de-aia, că e profesor, un astfel de comportament nu poate fi admis.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.