Cred că ați văzut deja cu toții știrea cu ăla care s-a blocat în mașină și l-a durut în fund de polițiștii care încercau să-l rețină după ce-l rănise pe unul dintre ei. Dacă nu, o aveți mai jos.

Imaginile sunt de un penibil grotesc. Zeci de polițiști strânși la fața locului. Negocieri cu un nene care ba e tătăl ăluia de la volan, ba nu e. Negocieri cu una care ba e mă-sa, ba nu e. Polițiști cu fețe deznădăjduite, amenințând în van. Și peste toate, „tânărul fiu al unui om de afaceri” care le făcea semne obscene de la volan.

Eu atât vreau să știu: în ce țară de pe lumea asta (în afară de Bulgaria, desigur, unde cu zece dolari rezolvi orice) ar mai fi fost posibil așa ceva?

Și toate astea se întămplă din două motive. Primul este legea în sine. Sunt convins că dacă unul dintre polițiști avea coaiele să-i spargă ăluia geamul, să-i pună pistolul la cap și să-l întindă pe asfalt, în mijlocul străzii, ar fi fost anchetat intern și ar fi trebuit să dea declarații luni de zile, timp în care șicanele ar fi curs gârlă. Păi cum să-ți ardă să faci pe Colombo în condițiile astea? Nu mai bine se strâng câte 15-20 de „organe” și se roagă penibil de cetățeni să se lase arestați?

Al doilea motiv sunt chiar ei, polițiștii de la rutieră. Care și-au creat imaginea asta de șpăgari ce nu impun respect. Da, da, hai să nu ne căcăm pe noi, exact asta este percepția generală despre ei. De fiecare dată când aud în jurul meu vreo discuție despre „am luat amendă” sau „mi-au suspendat permisul”, prima întrebare care urmează este „și n-ai putut să le dai nimic?”. Oare de ce?

Well, până n-o să se schimbe ceva în ambele direcții de mai sus, o să tot vedem polițiști negociind ca la piață cu jegoși care ar trebui luați pe sus din secunda unu.

A, încă ceva. Nu știu care sunt reglementările interne, în cadrul poliției, dar sunt tare curios de ce lasă pe stradă neni din ăstia burtoși cu aspect de vecinul pensionar de la doi care joacă table în fața blocului. Nu de alta, dar m-a oprit poliția în țări cu apă caldă și arătau băieții ăia într-un fel care nu îndemna în niciun fel la negocieri și luat la mișto.

P.S. Pe filmare se aude la un moment dat unul dintre oamenii legii spunându-i lu’ nenea ăla în vârstă (care nu știu ce căuta acolo): „vă promit eu că n-o să mai conducă niciodată”. Pun pariu cu oricine, pe orice, c-o să mai conducă mult și bine.

Atât.

mihai_vasilescu_politisti_burta

sursa foto