LATER UPDATE

Pentru că sunteți foarte-foarte mulți cei care mi-ați scris si care continuați să-mi scrieți, trebuie să vă spun că s-a rezolvat (am vorbit acum câteva minute cu mama bebelușei), cea mică va avea o familie nouă.

Nu sunt în măsură să dau amănunte de genul cine și cum, pot doar să vă spun că se vor respecta PROCEDURILE LEGALE. Acum mai pot doar să va mulțumesc tuturor pentru implicare și să le doresc sănătate multă și mamei și fetiței!

…………………………………………………………………………….

Să știți că există puține lucruri care mă mai iau prin surprindere de nu știu cum să reacționez. Mno, am și io o oareșcare experiență, plus că sunt destul de spontan, nu mi se blochează creierul așa repede. Ei, uite că din când în când apare câte un moment din ăsta de rămân uitându-mă în gol, în timp ce singurul meu nuron se învârte disperat căutând soluții. Hai că vă zic imediat, țineți-vă bine!

Sâmbătă seara eram la un Sfânt Ion când m-am trezit că-mi scrie cineva pe mesageria privată a paginii de Facebook. Așa, de nicăieri, s-a gândit să-mi zguduie oleacă seara. Și-a reușit:

– Bună seara, aș vrea să dau o fetiță abia născută spre adopție.

WTF! Deci, cum? M-am blocat, am rămas cu ochii în telefon minute în șir și singurul lucru pe care m-a dus capul să-l mai întreb a fost:

– Adică e copilul tău și vrei să-l dai?

Să mă iertați, dar nu mi-a venit altceva și poate că e de înțeles, nu primești un asemenea mesaj prea des. Cert este că răspunsul care a venit din partea cealaltă a fost: DA. M-am gândit că poate fi inclusiv o farsă/glumă de prost-gust. Nu era.

Încă blocat, habar nu aveam cum să reacționez. Nici acum nu știu. Dar am început să întreb despre copil si să mă asigur că mama știe că n-ai cum să-l dai oricui vrei tu. Știe.

Bun, atunci să continuăm, situația stă așa. Joia trecută L.M., o tânără în vârstă de 21 de ani, a născut o fetiță perfect sănătoasă căreia nu-i poate asigura cele necesare traiului. Cu atât mai mult cu cât mai are încă un copil, o altă fetiță, în vârstă de patru ani, pe care o crește ajutată de părinți. Am întrebat-o de tatăl celei nou-născute. Singurul răspuns pe care l-am primit a fost „nu recunoaște copilul și-a plecat”. Da, atât de trist. Ok, revenind la problemă, am întrebat cum pot s-o ajut. Ideea este că ar vrea să găsească o familie dispusă să adopte bebelușul. Am întrebat-o dacă vrea bani pentru asta (din nou, atât m-a dus capul). Răspunsul a fost: „Nu, vreau să știu că o ia o familie bună care o poate crește așa cum trebuie”.

Iar aici intervine problema pentru care vă scriu. L.M. zice că procedura adopției s-ar fi simplificat și acum mama poate să dea copilul direct către familia adoptivă. Numai că eu am ceva îndoieli în privința asta, așa c-am căutat pe net să văd ce zice legea. Nu m-am dumirit deloc. Am găsit informații contradictorii și nici măcar un singur răspuns care să ajute în cazul în care mama ar agrea o familie și-ar vrea să-i încredințeze copilul spre adopție. Sau sunt eu prea prost și nu reușesc să găsesc (ipoteză care nu este exclusă). Până la urmă am renunțat și mi-am zis „la ce naiba mai am blog, dacă nu pentru situații de genul ăsta?”. Așa că, dacă aveți cum să ajutați, sunteți invitații mei.

Iar dacă se află printre voi cineva dispus să adopte sau care are intenții serioase în acest sens, aveți adresa mea de email la „Contact” și-i pot pune în legătură directă cu mama. Am număr de telefon și tot ce trebuie.

Aș aprecia foarte mult dacă în loc de tot felul de considerații, ați încerca niște răspunsuri care să ajute. N-am scris aici ca s-o judecăm pe mamă, asta puteam să fac și singur. Da, știu că prezervativele sunt ieftine și, probabil, știe și ea. Cu toate astea, shit happens, așa că hai să trecem peste acest aspect, nu mai ajută la nimic. Am scris cu speranța că printre voi sau cunoscuții voștri se găsește cineva care să ne poată spune CONCRET și LA OBIECT ce se poate face în situația de față. Există adopție directă? Dacă da, în ce fel este reglementată prin lege? Care-s pașii? De asemenea, am scris pentru oamenii care vor să adopte și au acum ocazia s-o facă. Desigur, dacă legea încurajează și permite. Hai să ajutăm!

P.S. În pozele de mai jos este chiar domnișoara nou-născută care-și caută părinți adoptivi. Ziceți voi că n-are față de îngeraș!

mihai_vasilescu_adoptie