Se pare că aveam dreptate, nici Crăciunul nu mai e ce-a fost. Ia uite ce zice şi colegu’ V.D., care din când în când mai prestează câte un guest post pe aici, aşa cum este şi cel de mai jos. 

……………………………………………………………………………………………………….

Anul ăsta nu-mi iau brad. Şi pe Moș Crăciun, dacă-l văd pe la mine, îl bat. Adică ce, eu nu-mi permit şi singur o pereche de mănuși și-un fular? Chiar așa am ajuns?

Ar trebui ca Moș Crăciun să știe valoarea fiecăruia dintre noi. Mai mult, valoarea noastră ar trebui să fie ca un al şaselea simț. După cele clasice, văz, auz, gust, miros, tactil, să putem percepe şi valoarea fiecăruia şi să primim cadourile corespunzătoare. Nu să ne amăgim de fiecare data că vom primi ceva fabulos și când colo, dezamăgire totală. Dar totuși să murmuram printre buze un sec şi mincionos: „wow, ce frumos!”. Şi asta doar ca să nu părem neciopliţi, să arătăm că ne mulțumim cu ce am primit, în virtutea celebrei minciuni „gestul contează”.

Cred că Moș Crăciun e de fapt un troll. Un mare troll. Sau o fi murit între timp și i-a luat locul fiu-su’ în secret, unul mai cu unghia în gât, și ăștia n-au avut tupeul să anunțe la știri.

Altfel de unde vorba asta: „anul ăsta Moşu’ a fost mai sărac.”? Băi, frate, dacă ești sărac vai-mama-ta, ce dracu’ te mai deranjezi să vii tocmai de la mama naibii din Laponia, să-mi intri prin efracție în casă și să ne mai dai și speranțe aiurea, de dragul tradiției?! Eu, dacă-s falit, stau acasă.

Dacă e aşa zgârciob, mai bine lasă un mesaj „băeţ’, plm, nu mai vin că e scumpă benzina la sanie” sau mai știu eu cu ce merge o sanie de Moş (cu praf de stele, cu praf în ochi, whatever). Zău, dacă nu l-aș înțelege, în condiţiile asta. L-aş mai şi ajuta, aş face eu niște cadouri altora în locul lui, că-s băiat fain, să nu se facă de cacao.

De aia nu-mi iau nici măcar brad, ca să-l derutez. Dacă ţine morţiş, să-mi pună cadourile sub cireșul din grădina vecinului. I don’t give a shit. Şi dacă tot va insista să vină, o să sun la Poliție să declar violare de domiciliu. Gata, vreau să stau liniștit de Crăciunul ăsta, fără să am palpitații că vine bătânul ăsta îmbrăcat în roşu. Așa că, Moșule, dacă citești textul asta, bagă-ți mințile în cap, că nu mai merge vrăjeala. Ori te prezinți cu ceva ca lumea, ori te rog  să ocolești adresa mea. Nu de alta, dar să nu ne încurcăm reciproc.

După cum vedeţi, colegu’ V.D. e supărat rău pe ăl bătrân. La voi cum stă treaba, sunteţi în şucăre cu Moşu sau abia aşteptaţi să vină?

mihai_vasilescu_mos_craciun