14,538 cititori

Hipsterul antreprenor

Este cea mai nouă şi cea mai trendy ramură desprinsă din acest curent deosebit de cool. Hipsterul antreprenor este cel care a hotărât că este cazul să-şi ia destinul în propriile-i mâini. Este cel care-şi depăşeste zona de confort şi gândeşte outside the box. Este cel care va înfiinţa un magazin care comercializează brăţări din fibră de baobab, un restaurant unde se consumă doar produse pe bază de unt de quinoa şi lacrimi de struţ sau prima fabrică ce produce costume populare româneşti pentru hamsteri. Totul sub deviza: “numai cine n-are curaj, nu se redescoperă, fraierilor!”.

De-a lungul vremii am tot citit poveşti de succes de acest gen, dar astăzi o să ne uitam împreună peste cea mai recentă dintre ele. Un adevărat regal despre reinventarea personală şi ieşirea de sub jugul asupritor al angajatorilor, care se intitulează “după 7 ani de corporaţie, a început o afacere în Bali şi trăieşte viaţa la care visează toată lumea”. L-am sorbit cu nesaț, mai ales pentru că promitea să-mi dezvăluie la ce visez.

Vă spun de pe acum, sunt absolut convins că aberaţiile de mai jos se datorează în mare parte celei care a redactat textul (Ioana Matei de la Business Magazin), dar nici cu subiectul intervievat nu-mi e ruşine. Hai să-l luam pe bucăţi.

Mihaela Delu şi-a început cariera în Bucureşti, când avea 19 ani şi era încă studentă, cu un loc de muncă în cadrul companiei franceză Ipso. Ulterior angajării a început să călătorească în afara ţării şi povesteşte că acest lucru a făcut-o să creadă că ceea ce are nu este suficient.

Absolut! Până aici e corect sută la sută. Şi eu, de fiecare dată când treceam pe lângă Turnul Eiffel, mă gândeam că nu mi-ar strica deloc unul identic sau poate chiar olecuţă mai răsărit. Pentru London Bridge am făcut chiar o scrisoare oficială către Guvernul Majestăţii Sale, cu rugămintea să-l mute la Bucureşti. N-au vrut.

Şi-a cunoscut viitorul soţ de origine americană în una dintre călătorii şi, pentru că acesta avea un loc de muncă în Singapore, numărul călătoriilor sale a crescut: Franta, Elvetia, Turcia, Italia, Lituatia, Thailanda, Indonezia, Singapore, Malaezia, etc. ”La fiecare 3 luni stabileam o destinaţie unde ne întâlneam” descrie ea perioada pe care o numeşte drept una dintre cele mai frumoase din viaţă.

Decizia plecării în România au venit după 7 ani petrecuţi în viaţa corporatistă. ”Mi-am putut întrevedea viitorul, care se descria într-un credit pe 30 de ani pentru un apartament, iar diferenţa o făcea dacă îmi puteam permite 2, 3 camere sau chiar o casă. Un job de birour cu stres şi compromisuri şi planuri pentru o vacanţă anuală”, descrie ea modul în care privea lucrurile la 27 de ani.

A luat decizia să plece din ţară, atât pentru că voia să îşi întemeieze o familie, cât şi din cauza rigorilor din mediul corporatist. ”Simţeam că mă plafonasem mult, că trăiam între 7:00 şi 18:00, cu implicare totală în muncă şi cu trai dependent de fiecare salariu”, povesteşte Delu.

Aaa, abia la asta cu “viitorul soţ de origine americană” m-am lamurit de ce începuse ea să “creadă că ceea ce are nu este suficient”.

După care încep aberaţiile şi “răşinile” hipstereşti. Bă, fata tatii, cum morţii mă-sii trăiai tu dependenţa de fiecare salariu? Păi după ce mă freci la cap povestind despre călătorii o dată la trei luni în toate colţurile lumii, vii şi-mi spui că numărai zilele până la chenzină? După ce m-ai f*tut în gură cu toate destinaţiile alea mai mult sau mai puţin exotice, în care ajungeai trimestrial, mă minţi ca pe proşti şi-mi spui că nu mai suportai “un job de birou cu stres şi compromisuri şi planuri pentru o vacanţă anuală”? Sau vacanţa anuală era pe lângă celelate patru-cinci pe care le făceai deja? Hai sictir!

După mutarea în Singapore, cei doi au continuat să viziteze Bali – destinaţie pe care o descoperiseră în repetatele lor călătorii – iar în iarna anului 2014 au decis să parieze pe un business acolo.  ”În aceeaşi călătorie am găsit un spaţiu comercial şi a fost mai mult o decizie pur sufletească”, povesteşte ea debutul aventurii antreprenoriale pe teritoriul asiatic.

Au închiriat spaţiul pe o perioadă de şase ani, plătind pentru întreaga perioadă 30.000 de dolari, din cauza regulilor impuse de balinezi. Deşi făcuseră contractul, nu aveau încă idee care va fi destinaţia spaţiului.”La început, am vrut să dezvoltăm o cafenea/juice bar, în care să comercializăm şi alte produse alimentare. Ulterior am descoperit că pentru a vinde produse alimentare, inclusiv cafea, era nevoie de un lung proces administrative”, explică antreprenoarea.

Da, exact. Nu poţi să rişti să pierzi bunătate de spaţiu, în care nu ai nici cea mai vagă idee ce vrei să faci, pentru un mizilic de 30.000 de dolari. Orice om de bun simţ ar fi procedat la fel. Mai ales unul trăit prin corporaţii, care ştie ce înseamnă planificare şi management.

Întrebarea mea ar fi totuşi alta: unde era purcoiul ăsta de bani atunci când se gândea la dezvantajele unui credit pe 30 de ani pentru un apartament? Mă pufneşte şi râsul, acum, când scriu.

Au transformat spaţiul într-un concept store, unde comercializează de la haine handmade sau create din material eco-friendly – produse balineze, bijuterii, picture, sticlă pictată, cărţi. Se adresează mai ales turiştilor, dar au şi clienţi din rândul comunităţilor de expatriaţi ce ce trăiesc acolo.

Nu e treaba mea ce vinde ea acolo. Atât voiam să zic: e mare lucru să gândesti “out of the box”. Cui i-ar mai fi dat prin cap să comercializeze sticlă pictată şi haine handmade? Hipsteri din toată lumea, uniţi-vă!

Mihaela Delu spune că investiţia în magazin s-a ridicat la 50.000 de dolari, iar după două luni, afacerea producea suficient pentru a acoperi cheltuielile. ”Dacă totul va continua la fel de optimist, previzionăm recuperarea investiţiei iniţiale în mai puţin de un an”. 

Printre planurile de viitor se numără dezvoltarea unui eco resort, departe de oraş, pentru care previzionează o investiţie de 800.000 de dolari. Speră să realizeze proiectul în peste şapte ani pentru că ”Dacă în România ne plângem de proiecte care durează prea mult, aici perioada se dublează”.

Hopa, stai aşa că ăia 30.000 de dolari aproape s-au dublat, aşa din poignet. Băejnebun, şi asta în condiţiile in care nu ştiai de unde să scoţi şi tu caşcaval pentru un credit pă treij’ de ani la un apartament cu două camere în Berceni? Mai are rost să pomenesc despre viitoarea investiţie de aproape un milion de dolari ?

Nu mai are, pentru că eu sunt doar un neanderthalian trist, care o să rămână toată viaţa un biet prizionier al sistemului. Da’ macar nu mă cac pe mine cu harfe din astea pseudo-elitiste.

Dar poate sunt prea obtuz şi mă înşel. Voi cum staţi cu redescoperirea şi reinventarea?

P.S. Am ignorat greşelile gramaticale şi de exprimare. Dacă au făcut-o şi cei de la Business Magazin, care au dat “bun pentru publicat”, de ce m-aş mai agita eu?

mihai_vasilescu_bali

 

sursa foto

141 de păreri la “Hipsterul antreprenor

 1. Pai bah baiatule :))…
  Daca viitorul sot de Horigine Hamericana dispunea de cascaval…ce ai tu cu don’soara? ?
  Frumos articol , incep sa ma declar fan Mihai V ?
  Ma gandesc sa deschid si un fan club , undeva in Tahiti. Dar pe langa asta…. tot acolo o sa vad daca pot deschide o dugheana unde sa vand si niste copite de broasca…poate ,poate.
  Sa citesti anul viitor Bussines Magazin !

  Comentariu beton! Thumb up 63 Thumb down 0

 2. Daca citesti zilnic un blog, cam stii deja la ce sa te astepti cand deschizi un articol. Da’ sa aflu de aici ca toata viata mea am confundat “poignet” cu “poignée” nu mi-as fi inchipuit in veci! Multumesc. Daca auzi de vreun incendiu in cartier, de la mine e: ma duc sa dau foc diplomei de la Sorbona 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 21 Thumb down 2

  • Deloc ironica! M-a frapat “poignet”, am verificat in dictionar, aveai dreptate, ti-am multumit. Singura ironie era aia cu diploma. Nu ma lasa inima sa-i dau foc, totusi :-)))

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • @Mama Aluniță, na, eu te simțisem ironică. Da’ e ok. We are good. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Same here. M-am dus la dictionar sa vad.. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ce chestie! Sa raspunzi dupa sase luni la comentariul meu, fix imediat dupa ce am scris pe blogul meu despre poignees d’amour!!! Sau e poignets? 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 3. ”La foarte scurt timp am realizat că nimic nu progresează în reparaţii dacă nu eram acolo” şi ”La început nu înţelegeam stilul încet de muncă al oamenilor…”. Pă bune? Există români şocaţi de asta?

  Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 0

 4. just another “golddigger”…ai de pana ce dimi e …pt mine

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

 5. Articolul asta este scris din rautate si invidie. Cred ca nu reusesti sa te pui o secunda in pielea fetei…tu realizezi ce lupte interioare a avut fata asta, cate nopti nedormite, cat stres pana s-a putut decide ce sa faca cu cei 50000 de dolari din saltea? Cate vise negre avea noapte cand punea capsorul pretios pe perna si ii intra o bancnota in partile dorsale? Dar oare nu i-a zis nimeni ca atunci cand dispui de cel putin 50000 de dolari nu esti obligat sa faci credit pe 30 de ani pentru un apartament de 2 camere…gen…iei banii pe care ii ai deja si ii folosesti la cumparare? Eu zic ca trebuie sa fie greu, cine are timp de calcule cand trebuie sa isi faca bagajul la fiecare 3 luni pentru o noua calatorie? Hatters…hatters everywhere!

  Comentariu beton! Thumb up 40 Thumb down 0

  • Saraca de ea , mai era si dependenta de urmatorul salariu…
   Eu ma intreb….daca traia de la 07.00-18.00….ce cacat facea de la 18.00-07.00? Pauza de respirat?

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 0

  • si totusi e bine ca nu se plangea de orele suplimentare
   de la 18-7 se demachia si se machia pentru a doua zi :)))))

   Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @Gabriela, tu n-auzi că nu e simplu să programezi 5-6 vacanțe pe an? Practic avea toate serile ocupate. Cazări, rute, chestii…

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • @Florin, crezi că e usor să planifici 5-6 vacante pe an?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 1

  • @Tina, şi acum mai simt cum mă roade invidia.

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 0

  • Eu am avut o revelatie dupa ce am citit povestea ei de succes. Gata, m-am decis vreau si eu o afacere. Imi voi deschide si eu o bodega, poate tot acolo sa ii fac concurenta tipei. Mai trebuie sa gasesc 1 leu prin portofel sa imi iau o merdenea si am plecat spre Bali! Oare au merdenele dalea bune ca la Brancoveanu in Bali?

   Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 0

  • @Tina, și uite cum ai găsit o nișă de succes. Nu mai pierde timpul.

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

  • Tina, exact, sa faci si vinzi merdenele pt. aia din Bali, asta idee de afacere. :)) (serios)

   Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 0

 6. si cand s-a trezit autoarea articolului era dimineata

  Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 0

  • @Gabriela, crezi că s-a trezit?

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

 7. Eiii, esti invidios 🙂 Uite aici scenariul: A luat creditul ala pe 30 de ani si l-a deturnat. A inceput sa calatoreasca prin nshpe tari ca sa gaseasca locatia pentru afacerea despre care n-avea nici cea mai vaga idee ce va fii. Pana la urma a hotarat sa-si deschida un magazin de “ace, lame si chiloti de dame”… Dar cum era sa zica asta? Americanul nu are nici o legatura. El este doar nefericitul care i-a iesit in cale.

  PS: Am observat ca suntem doua Carmen :), de azi sunt CarmenP. Nu am postat eu ieri la articolul “Posta redactiei”. Am citit articolul si am urmarit comentariile din umbra 🙂

  Comentariu beton! Thumb up 8 Thumb down 0

  • @CarmenP, acum mi-e clar ca lumina zilei. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 8. Am citit despre atatea asa-zise “povesti de succes” de mi s-a acrit. Totul e simplu, oriunde in lumea asta: ai cascaval sa pornesti o afacere? O pornesti. Va merge sau nu, asta e partea a doua. Nu ai cascaval, poti porni, dar te chinui, faci compromisuri peste compromisuri, te epuizezi pentru putin, si poti vorbi ca a inceput sa mearga dupa vreo 6 ani. (am exemplul in familie, deci stiu despre ce vorbesc). Domnisoara avea bani de la taticu’ pentru vacante, apoi bani de la american pentru afacere. Restul…abureala. Ceva mi-a atras atentia: a investit si dupa 2 luni producea destul ca sa acopere cheltuielile? Bai, ma lasi!! Vindea droguri sau ce? Ok, sa zicem ca toate calatoriile alea le facea trimisa de firma, in interes de serviciu. Pai, mai nene, tot de la cineva apropiat stiu ca astia care lucreaza in companii mari si se “plimba” pe afara saptamanal cu munca, nu prea se gandesc la credite pe 30 ani pentru un apartament. Nu cred ca-i dai unuia minim pe economie si-l trimiti prin lume in interes de serviciu. Deci, salariul ei nu era chiar mititel. Dimpotriva. Concluzia: bani de la parinti (probabil, nu-s sigur), salariu “jmecher”, sot american….pana mea, asa imi deschid si eu afacere in Bali!???

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 0

  • @Ionut, nu ai inteles. Reinventarea si redescoperirea sunt importante.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @Mihai, ce m-as mai reinventa si redescoperi si eu cu vreo 30.000 de dolari. Sau macar vreo americanca bogata care sa-mi “sponsorizeze” ideile de afaceri.?? Acu’ vreo cativa ani aveam obiceiul sa ne intalnim mai multi la o bere si sa discutam despre tot felul de idei de afaceri care ne-ar fi transformat in adevarati moguli. Idei bune, nu fantezii. Apoi, inevitabil, unul din noi intreba :” da careva o bere si pentru mine? Mi-am uitat portofelul in ceilalti pantaloni.”?? Si ne potoleam.

   Comentariu beton! Thumb up 38 Thumb down 0

  • @Ionut, niște invidioși.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Corect … ai gasit esenta 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @gemacus, doar am redescoperit-o. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 9. A naibii de norocoasa….pai si eu cand mi-am cunoscut viitorul sot calatoream { mai pe aici prin tara } dar intre timp numarul lor a scazut la. …baie,bucatarie,dormitor ,si din cand in cand la o cumetrie ceva. Da ies eu la pensie si tot dau o fuga pana la Sovata :)))))

  Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 0

  • @dede cati, vezi? De-aia n-o sa progresezi și o să rămâi prizionieră și tu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 10. Mi-a placut faza scrisa la inceput cu “London Bridge “-ul… :)))) tare! 🙂 in rest…. cred ca am citit o caruta de astfel de aberatii…. Si exact ce spuneai de ortografia de balta vorbeam cu un coleg zilele trecute.. tot asa niste articole scrise de reviste sau publicatii cu pretentii si ii spuneam.. “frate…daca astia fac asemenea si atatea greseli ,ce pretentii mai ai la cei de pe “feisbuc”…? “

  Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 1

  • @Bogdan, dacă n-au vrut să mi-l dea, n-au vrut. Acum l-am fi avut peste Dâmbovița. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 11. De-abia asteptam sa imi vars nervii obtinuti de la plictiseala in ora de romana pe articolul asta,dar am vazut p.s-ul si m-am potolit.Dupa ce ca nu sunt in stare sa faca o minciuna credibila,o mai si umplu de greseli in exprimare.Sper ca toata redactia sa se mute in Bali si acolo sa ramana ca noi avem deja specimenele noastre.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Gabriel, deci vrei să se reinventeze. Păi zi așa. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 12. Esti invidios. 😀 Fiecare femeie are irinel-ul ei. In rest ….clasic. In rrromania nashpa, apare irinelu , si brusc veatza se indreapta. Cam asa relateaza toate articolele. Parca zici ca scrie in fisha postului a “scribilor” astora de pe la ziare si reviste.

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @mesteruyoda, greșesti profund. Banii nu au avut nicio importanță. Oh, wait…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Si mai remarc in multe articole , contrastul gen : “trebuie facut cum a facut ea, ca de aia nu reusiti” . Hahaha, ma intreb cum stiu zearishtii astia cum e mai bine pentru mine.Nu ar fi primul articol de genul asta. Un om constient ca experienta lui hai sa-i zicem “povestea de viata” nu e aceeasi cu a altuia, va sti instinctiv ca nici-o directie nu e 100% buna pentru el. Ceilalti , fara directie , vor inghiti orice gogoasha. (shhhht…nu spunem ca sunt fapte neverificabile ca cele de pe cocoon,onlinereport,aktual24…etc ).

   Si a doua chestie: Utilitatea unui articol. “Directia” lui. ce imi spune mie articolul respectiv? Caca sa reusesc,ca femeie,nu trebuie sa fac eforturi, sa ma documentez, sa invat mereu ceva nou, sa ma dezvolt atat fizic cat si spiritual, ci doar…. sa astept , sau…eventual daca nu imi e prea lene, sa caut irinelu , fie el rom, romanesc , afro, si merge si chinez.

   Nu sunt carcotas dar din articolu de pe BM eu inteleg ca afro americanu a indesat banii , a deschis…si aia era si ea pe acolo. Nu vreau sa zic de ce…ca nu sunt carcotas , am zis…:D

   PS: Si eu stiu sa fac multe. Caut sponsor.

   Comentariu beton! Thumb up 7 Thumb down 0

  • @meshteruyoda, păi du-te în călătorii, că nu apare singur sponsorul ăla. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

 13. Pfoai, cat bullshit. In ce limba e scris articolul ala?! Romana sigur nu e… vreau o lamaie, sa imi ia greata.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Madalina, e română de Bali. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • nu fiti rai….e vina lui google translate ca nu traduce bine in romana si personajele sunt fictive, la fel si autorii articolului…

   ps: daca as fi ex-corporatist de succes m-as duce sa deschid si eu in Siria un magazin de articole sfintite…rozarii, cruciulite, poze cu sfinti, mir, moaste sfinte, calendare bisericesti, lumanari…ar merge oare? imi iau si o chirie pe 5-6 ani obligatoriu…numa’ asa sa va fac in ciuda.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @andrei, nu, nu, m-am uitat pe prfilul domnișoarei si pe pagina magazinului. Există, sunt cât se poate de reale. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 14. Am cunoscut si io recent un proasta rau de tot : dupa ce lucrase o vreme prin Belgia pe bani adevarati, a decis sa se-ntoarca acasa si sa produca/vanda nu stiu ce cacaturi hand-made.Si cum lumea nu s-a-nghesuit sa-i cumpere produsele bune la nimic, a dat-o-n ortodoxie, ca poate o ajuta ‘mnezo.Am cunoscut-o acuma in cursa de Grecia, s-a rugat cu foc la fiecare manastire…

  Comentariu beton! Thumb up 9 Thumb down 1

  • @Batranu’, da, dar poate i-au explodat vânzările dupa ce s-a întors și nu știi tu. :)))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • Du-te ba, daca ai stii cati din astia cunosc eu prin calatoriile mele.Ti-am zis cu aia de mi-o mancat slanina spre Spania, dar urma sa-si cumpere autocar cu banii jos…l-am cunoscut si pe barbatu-so : ca sa ne impresioneze pe mine si pe colegul meu, ne-a dus la un peco-n Spania si ne-a platit ceva de mancare+cafea.Apoi prin Franta urla la soferul lui : ”Cum ma ai dat 20 de euro in vama?Acolo trebuia doar 10…” si mi-am dat seama pe loc ca un coleg (soferul lui) tocmai ne cinstise fara ca macar sa ne cunoasca…

   Comentariu beton! Thumb up 10 Thumb down 0

  • @Batranu’, așa se fac milioanele, câte 10 euro, câte 10 euro.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 15. Antrepenoriat 101.Lecţia nr 1: Get a rich husband! Lecţia nr 2: Toacă-i banii…ăăă… pardon, investeşte!

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 0

  • @CrisS, habar nu ai ce vorbești. Reinventarea este mai presus de mizeriile astea mercantile.

   Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 0

  • Daaa…asta şi religia.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @CrisS, iegzact.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 16. Mai sa ti se faca mila de biata corporatista! Noroc cu americanu’! Si totusi, banii de unde i a avut?! A reciclat pet uri?!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @emmanuella, ei, de unde, au picat din cer.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 17. Pai vorba ta, zdreanta asta se vaita de bani cand imi povesteste njpe mii de locatii vizitate si eu nu imi permit sa ajung nici pana la Herculane… Viitoarea mea nevasta mai face uneori caterinca si zice ca acolo o sa ne facem luna de miere… Si la cat costa o nunta sincer cam incep sa o cred. Imagineaza-ti ca te fute cel mai mare negru cu ce-a mai mare maciuca timp de o saptamana si tot nu te-ai simtii mai violat decat preturile la meniurile de nunti intr-un restaurant cat de cat decent. Dar deviez, vorbeam de curva asta care tanjeste dupa putza straineza ca romanii ie amarati saracii. Pai viseaza proiecte de 800.000 de euro si dupa se vaita de un credit la un apartament. Unde pula mea e apartamentu asta, in Casa Poporului ?!?!?!

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 0

  • @Catalin, nu înțelegi, când este vorba despre “think out of the box” nu mai contează banii.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ah si inca ceva, cred ca marea reinventie a fost cam asa. A gandit ea ca de cat sa se prostitueze prin corporatii pe un salariu lunar, mai bine se prostitueaza pentru american si are cascaval pe viata, sau pana se prinde asta si ii da sutu.

   Ah si scuza-ma era vorba de 800.000 de dolari.

   Ba si eu ma reinventez, vreau sa imi fac o plantatie de nuci si una de mure sau zmeura. Dar o fac ca mi-am dorit de mic sa fac ceva in agricultura.

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Catalin, ce urât vorbești despre un om care s-a reinventat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Ma f..t in reinventia ei de ii recablez sistemul nervos, si pentru ca nu ai cum sa testezi asta va trebui sa ma crezi pe cuvant :)). Si ai dreptate, cine a scris articolul e cam retardat… Asta a vazut mai multe tari straine decat au vazut marea majoritate a romanilor judete, si se vaita de credit la un apartament. Saraca de ea, bine ca a plecat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 1

  • @Catalin, cumva simt că nu apreciezi la justa valoarea actul de sacrificiu pe care l-a înfăptuit biata Mihaela.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Recunosc, sunt o bruta. Darsi domnisoara e o zdreanta. Sunt doar curios daca gagica asta chiar are pasarica asa aurita de l-a prostit pe american sa sparga atata cascaval pe curu ei… Unele lucruri vor ramane un mister.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Catalin, necunoscute sunt căile… redescoperirii. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • Singurul lucru redescoperit de domnisoara e gena de curva :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Catalin, ignorantule! 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Gata man, acum serios vorbind chair o respect pe fata asta. O sa ii ridic o statuie. Doua picioare desfacute si intre ele pun un far halogen de 2 – 3000 de watti si intitulez opera de arta ” Reinventarea unei Hipsterite “.

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Catalin, ei, așa mai vii de acasă. Artă, domnule, arta înainte de toate.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 18. Eu dupa ce citeam cateva povesti de viata, din “Business Magazin”, ma urmarea barbata-miu prin casa sa nu-mi tai venele…La inceput il tocam eu pe el:” uite ce destept e asta, cum a reusit ei, micutzul!!!”. Apoi au inceput povestile cu fetele astea prea reinventate, de mi-am luat-o original! 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Dorina, te-am pierdut la “mă urmărea bărbată-miu prin casă”. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • Pt ca eram ofticata rau de succesul altora, cautam un loc linistit si ascuns prin casa pt automutilare!!! :)))Ca n-am avut noroc si eu in viata de-un american din asta, sau parinti care sa ma sustina financiar :)))Al naibii, nu s-a reinventat nici una facand video-chat…

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

  • @Dorina, ei, nu. Dar doar nu vrei să spună asta?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Inseamna ca aveti casa mare de va permiteti sa faceti urmariri dastea :)) Uite cine o duce bine…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Astept Business Magazin sa imi ia interviu! 🙂 In loc sa fac credit pe 10 ani pt un apartament…am facut pe 30 ani pt o casa! :))Povestea o citesti acolo. Vor fi numai lucruri adevarate! :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 4 Thumb down 0

 19. @MIhai…să știi că am fost inspirat de articolul postat de tine…dar știi cum? mi-au dat lacrimile. Am decis:

  1. mâine mă duc și-mi dau demisia de la ONU
  2. dacă tot sunt în Sudanul de mai la sud, am găsit o idee de afacere de nișă….pe care o voi expune aici…

  știi ce nu se găsește pe aici? ZMEURĂĂĂĂ

  Uite, frate cum am să mă fac antreprenor…aduc niște drajoni din țară și îi cultiv aici….în 2-3 ani, gata milionul, după care am să vă vorbesc tuturor de sus..”re-ați ai dracului de invidioși” va fi fraza cu care voi începe toate discuțiile cu voi…:))

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 2

  • @SorinB, și o dată cu banii rezolvi și problema mai presantă, cu negresele. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Milionul facut de el va fi baza unei povesti de succes si reinventare a unei hipsterite negricioase din sudan care si-a gasit dragostea dupa tufa de zmeura. 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 1

  • @Daniel, aia cu hipsteriţa negricioasă e bună de tot. :)))))))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 20. @Mihai de asta uitasem…daaaamn..vezi, mai mihai ce idei bune ne dau hipsterii???

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 21. Eu mor pe anul sabatic da’ nici un business de asa succes nebun nu ma lasa indiferenta!
  Da’ rețeta, rețeta exactă de cum sa Cunoști love of your life o da?!
  Ca eu sunt happy maxim cu un meltean de origine romană si cu o amărâta de viluță in Pantelimon…
  Orișicum, daca afli rețeta asta, call me pana nu decedez de curiozitate!
  PS: dau % din serenitatea ce ma va cuprinde!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @nicoleta, cică tre’ să călătoresti mult și apare singur Prințul. Hai că parcă și văd cum te strămuți cu salatele în Maldive. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 22. =)))))))))) Am ras si cu curu’. Am senzatia ca e visul de noapte al unui labar, povestit ziua.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @roxana, singura parte nasoală este că e pe bune. Aș da orice să ascult înregistrarea interviului.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Valeu! Daca-i pe bune e si mai nasol :)))))))) Io cred totusi ca aia de Business Magazin nu mai aveau subiecte si-au bagat o poveste de Petre Ispirescu.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @roxana, intră pe facebook și caut-o pe fată, e singura cu numele ăsta. O să găsesti și pagina magazinului. Aaa, să nu te mire, americanul (știi tu, dommnul cu iubirea cea mare) nu apare în NICIO poză. Bă, dar nici măcar una!

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 23. mda…hipsterul sau hipsterita antrepenoare de “succes”.

  eu chiar cunosc un caz din acesta de “succes” fara stres.
  D-ra hipsterita sa-i zicem, dupa absolvirea facultatii a primit un cabinet stomatologic complet echipat dupa ultimele fite, iar culoarea de la mobilier, pereti, scaun stomatologic si consumabile asortate toate in aceiasi nuanta. In 3-4 ani s-a extins cabinetul ajungand sa devina clinica dotata cu radiologie, 2 cabinete concomitent cu achizitionarea unui SUV scump, 4-5 excursii pe an, apartament intr-un alt oras cumparat de parinti (nu dau numele orasului), locuieste intr-un oras vecin intr-un apartament primit tot de la parinti, carduri de credit pe mana cu 4 zerouri de la inceputul “carierei de succes”ca doar era fata tatii…. o fata de “succes”.

  Un proaspat absolvent de medicina dentara care nu a beneficiat de un start asa de bun in viata nu cred ca se poate mandri cu asa realizari in asa scurt timp…poate unii mai lucreaza in cabinete inchiriate sau ca si angajati/colaboratori sau mai viseaza la propriul cabinet…

  Una e sa pornesti din start cu toate conditiile asigurate , sa ai un avantaj si alta e sa pornesti de la zero, sa muncesti cativa ani ca sa ajungi sa le ai.

  ps: va doresc tuturor un start asa de bun in viata si bussines 😉 !

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @andrei, ideea nu este că unii pornesc în viață având condițiile asigurate de painți, până la urmă asta este menirea lor. Dacă au de unde, să facă tot ce pot pentru copii. Problema este când te arzi în “rășini” ca în textul de pe Business Magazin.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @mihai , avea si “rașini” in cap dar nu am mai mentionat…bine ca nu a ajuns in “bussines magazin”…inca. Nu zice nimeni sa nu te ajute parintii ca e menirea lor, dar sa incepi sa ai “rașini stufoase” e cale lunga. Ti-as mai detalia de cele 4-5 excursii pe an in afara, in care eu fiind considerat “houdini” al internetului…..vizitam gigabiti de pagini de booking, imagini din nșpe mii de hoteluri si destinatii si pe cand sa fac rezervarea la tot inclusiv la avion de pe cardul de credit incoltea ideea ….dar oare nu ar fi mai bine sa ma duc in x loc….șoc si groaza ca sa citez asa…doar asa poti da in beri-beri!
   ps: daca vrei o recenzie cu cele mai bune hoteluri aproape de “turnu’ e dă fer” just call me 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @andrei, eu am stat de vreo trei ori la unul de pe lângă “arcu’ dă triumf”. Mi s-a părut absolut rezonabil raportul calitate/preț. Iar zona beton. Da’ e bine de știut că am unde să întreb dacă e. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Adica…daca era un copil f bun, cu parinti bogati, crezi ca intr-un interviu ar fi zis ca imediat dupa facultate a primit cadou afacerea parintilor ori s-a folosit de banii familiei??? Tot in “celebra” revista am citit zeci de povesti in care toti au lucrat pe branci in multinationale, exact ca faptura asta!Problema este ca le place si lor sa epateze si sa faca putin pe victimele. Sunt de acord ca nu-i usor sa reusesti sa faci bani cinstit (sau nu :)), dar e mai usor sa nu te expui public cand stii ca denaturezi realitatea succesului propriu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Dorina, eu cred că fata aia din interviu chiar crede tot ce a debitat pe acolo. Până la urmă faptul că a produs de pe undeva ăia 50.000 de dolari este meritul ei. Eu aș fi apreciat la maxim un articol “cum să te căsătorești cu un american, ca să te poți muta în Bali”. Era jos palăria.

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

 24. Haideti sa va zic o poveste. Au fost odata, acu’ vreo 6-7 ani, 2 baieti, in facultate, care si-au facut o afacere in IT. Sediul firmei acasa la parintii unuia, o rabla de masina cumparata la comun si s-au apucat de treaba. Livrari de componente, site-uri, retelistica, instalari de softuri etc. De vreo 2 ani, afacerea merge bine, au vreo 15 angajati, sediu mare, s-au extins in activitati conexe, cifra de afaceri de aproape 1 mil de euro pe an, ceva premiu de la Camera de Comert pentru nu stiu ce loc ocupat in ramura lor de activitate.etc. Si, surpriza, unul din ei a dat de curandun interviu la o revista de genul asteia de mai sus. Interviu izbitor de asemanator cu ceea ce a zis fatuca in cauza. Ce nu s-a zis in interviu: in primii ani, pentru a rezista, au facut oleaca de evaziune, vandut produse cu provenienta incerta, siteuri facute pentru interlopi cu activitate dubioasa etc. In interviu, totul era de vis. Cum am zis, de vreo 2 ani chiar e de vis, dar pana atunci…..Deci, oamenii se pot reinventa pot sa porneasca afaceri de succes, dar nu in halul descris de articolul despre care vorbim. Nu vorbim ca succesul celor 2 baieti i-a costat destul: probleme de sanatate, desi inca nu au 30 de ani, viata personala din parti etc. Sau puteau sa-si gaseasca niste tipe cu bani, deschideau o covrigarie, shaormerie sau o ceva in Bali, si acum stateam aci si comentam despre ei, in loc sa comentam despre farfuza asta.??

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Ionut, acu’ ce-ai fi vrut, să zică în interviu și despre giumbușlucurile ilegale făcute ca să țină firma pe picioare? N-avea cum. E ca și cum tanti din interviu ne-ar povesti primele nopți cu americanu’. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 5 Thumb down 0

  • @Mihai, exact asta am vrut sa subliniez. Interviul e de fatada. Dar noi, fiindca suntem baieti destepti si fete destepte, ne-am prins de ce e pe dedesubt. Intrebarea este, cati pun botul la o asemenea poveste si cred ca tot ce zboara se mananca? Aici pe blogul tau, nimeni, dupa cum vad. Dar in rest??

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Ionut, pe unde l-am văzut eu distribuit, nimeni nu punea botul. Deci, da, un interviu reușit.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 25. Numa invidie…
  Şi-i mari lucru sî şeri univiersului chestii? Uiti, poati cî fietii i s-o fi scurs nişti bali privind la o poză şî na chichirez: o ajuns în Bali.

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @krantz, bine că nu i s-au scurs “spumili”, că nu știu pe unde ajungea. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 26. Bineinteles, am ras cu lacrimi. Dar acum stau sa ma intreb:

  1. de unde l-a gasit pe ‘murica-nul respectiv? stau de un an in state si nu am gasit pe nimeni care sa calatoreasca, sau cu care sa scot o vorba bre (asta da noroc: sa dai peste unul care sa calatoreasca, sa fie si darnic :)) )

  2. de ce toata lumea traieste cu impresia ca in aceasta “minunata” tara, acest “taram al fagaduintei, “raiul pe pamant” oamenii sunt plini de bani?

  3. biata fata, se plangea de stresul de la birou, intr-o tara europeana, cu 25 de zile de concediu/an (nu includem zilele de la stat). Pai mai fatuca draga, vino matale acili-sa cu americanu’ tau sa vezi tu cat ai sa calatoresti cu 10 zile/an si lucreaza intr-un “cubie” fara pauze, caci ‘muricanilor nu le plac pauzele si sunt foarte sociabili… vai rad cu lacrimi.

  Si da poate sunt eu o invidioasa, incuiata, plina de ifose. Si da calatoresc in toata lumea, dar nu imi denigrez tara si ma plang de faptul ca am avut un job mizerabil in Romania.,care-mi permitea sa merg oriunde pe glob si cat de cat ieftin.

  Mda, cat despre atitudinea revistei si a tipei: tipic romanesc (pentru 80% din populatie) caci restul, 20% sunt oameni cu scaun la cap. Noroc cu restul, mai cu simtul umorului.

  Si da, bine ca e revista respectiva intruchipeaza Oracoulul – stiu ei unde-i paradisul pe pamant :)))))))))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 1

  • @zizi, ştii ce este interesant? M-am uitat pe profilul ei de Facebook. Marea dragoste, americanul, nu apare în NICIO poză. NICIUNA!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 27. Pingback: mihai vasilescu blog | A ajuns şi prostituţia “job”

 28. deci…imi vine sa borasc…doamne, cata fericire si realizare…si eu platesc rata la aparatment, pe 20 de ani din pilit de unghii :))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @nagaq, păi e simplu: găsește și tu un american!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Ma crezi sau nu….cumnatu-meu care e american mă tot bâzâie să plec acolo, Tampa Florida …dar eu consider ca mi-e bine aici, pt ca orice alegere de gen…vine cu niște consecințe…nu neapărat misto, și nu-s pregătită să mi le asum 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @NagaQ, normal, că e cumnatul tău. Dar ia să fi fost un sugar daddy.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 29. Eu am remarcat”decat” o greseala in tot ce este scris despre doamna in cauza. S-a gresit prima litera . Nu e Bali, e Mali

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Miki, mai are importanță? 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 30. Păcat că e hârtia tare la revistele astea…

  Îţi place sau nu: Thumb up 6 Thumb down 0

  • @GabiI, multe sunt doar online, dar comentariul tău rămâne priceless. Ahahahaha!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 31. Mi-a placut maxim articolul.
  Daca gaseam si io o americanca bogata, imi bagam si io picioarele in corporatia unde lucram si ma faceam hipster 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mircea, și eu visez să mă fac tot hipster când o să fiu mare.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 32. Sfaturi pe bani mulți: ,, Trebuie să vrei ce e mai bun pentru tine, pleacă de la jobul ăla, ia o pauză, regăsește-te…ia lecții de pian, balet, stat în mâini, desenat cu degetul mic de la mâna stângă, plimbă-te, vezi lumea…”
  Lista e lungă grav. Mă întreb, la sfârșit primești pe cineva să te ajute să spargi o bancă, una elvețiană de preferință?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • @Marinela, “arfe și rășini”.

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 33. Eu mă redescopăr si reinventez de fiecare data când intru în bucătărie! Nu știu de ce barbate-miu, nu prea mănâncă ceea ce fac!! :))))

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Lidia, reinventează-i niște cartofi prăjiți cu ouă ochiuri. Garantez eu că nu zice nimic. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 34. Râdem noi, glumim, dar ăștia ne împresoară mai rău ca turcii pe vremuri!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, pentru că succesul n-are granițe, de-aia. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 35. Daaa, tragi un negoț pârț aici și se globalizează. 😛

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, dacă găsești americanu;. Dacă nu…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 36. Să-i zic și eu spaniolului să-mi toarne și mie o prăvălie de asta, să vezi atunci cum hoarde de hipsteri vor face coadă la mine. :)))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, vinzi menisc de broască țestoasă cu bame și te-ai scos.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 37. Eu mă gândisem la altceva: couscous cu semințe de Chia, tort din alge marine și ceai matcha. Ce zici, îți pui sorțul în față?

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @lectorarumana, gata, dăm drumul la treabă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 38. Imi amintesc cand lucram in corporatie paispe ore pe zi :))

  Fata asta si-a gasit un sugar daddy pe care l-a luat de barbat.

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Reao, exact. Doar că trebuia să îmbrace asta într-o poveste.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Sper ca nu se considera femeie independenta si feminista empowered ca vomit. Apropo, pot sa spun ca e urata?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 39. Genul ăsta de povești, lecții de viață sau rășini le promova pro-ul…părea ușor când te uitai și s-a dovedit în unele cazuri și de ce…pe bani furați sau pe banii altora poate oricine să se dea interesant. Când au tupeul să dea lecții e umpic vomitiv, dar are grijă karma lor de ei…?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 40. Bă nene credeam că scrii chestii mișto accidental, dar văd că insiști! :)))
  Ești tare la chestiile astea tip debunking (haios term, no?!)!

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Radu, deci aşa se zice “caterincă” în engleză. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Domnule Radu Slabu, ce glumă mai e și asta cu accidentu’ ?!!!? M.V. este cel mai bun și este fooooarte exigent cu cititorii /comentatorii…miștoul sau caterinca, ziceți cum vreți, n-au ce căuta pe blogul dumnealui.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 41. Daaa… mă minunez și eu de fiecare dată când citesc astfel de sfaturi… și nu mă pot abține să nu mă întreb dacă e legal ce beau/fumează/etc. indivizii cu pricina. Când stai și te gândești că și boul ăla de Newton nu s-o dus de lene (zenărie sau mai știu eu ce XXXX-ărie sub copac). Și apoi după ce și-a luat-o în freză tot la muncă s-o întors. Probabil că dacă și-ar fi zis “Băeștinebuun, mi-am luat un măr pe ceafă… plec după Marco Polo. Ce puii mei, mai am acolo în pivniță 200 de galbeni, tata are un cal… mă mut în Bali” – azi am fi plutit cu toții pe tavan, că am fi rămas fără gravitație…

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Alex., și ce naiba făceam noi azi fără gravitație? Cururile nu se mai lăsau, sânii ar fi stat la locul lor…

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

  • Nu vreau să-mi imaginez ce ciudată a fost viața oamenilor până în ziua aceea… pe de altă parte, să omul este un animal inventiv… așa a apărut sutienul cu push-up, pentru a contra-balansa efectele gravitației… Viagra pentru a ridica eroul căzut, iar exemplele pot continua 🙂
   De aici se poate să dăm idei de heliberare pe verticală și hipsterilor noștri…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Alex, vezi, iar te înșeli, hipsterii nu hibernează niciodată. Ei se redescoperă.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 42. ai gresit! nu-i “hipsterul antreprenor” , e “hipsterul combinator”

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 0

 43. eu am inteles ca ai ignorat greselile gramaticale, dar aceasta propozitie are o atingere de geniu, nu poate ramane neconsemnata. “Decizia plecării în România au venit după 7 ani petrecuţi în viaţa corporatistă “.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Stefan, e într-un mare fel, da. Licenta poetică de-a dreptul.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 44. Pingback: mihai vasilescu blog | Ce să vă fac dacă nu v-a plăcut munca

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.