3,203 cititori

Hai, c-am făcut-o și pe asta!

Pe vremuri, am văzut o fază la tv care m-a făcut să mă sparg de râs și mi-a rămas întipărită în cap. Cei de la tvr luau interviuri random, pe stradă, nu mai știu cu ce ocazie. La un moment dat s-au oprit în fața unui cetățean oarecare și au încercat să-l întrebe ceva. Tipul s-a uitat cu nedisimulată scârbă la reporter și la camera de luat vederi apoi a decretat scurt:

– AZI nu dau interviuri!

Le-a întors spatele şi-a plecat. Am râs cu lacrimi. După care ani de zile am avut faza asta în minte și mă rugam să mă oprească cei de la vreo televiziune pe stradă ca să le-o pot servi și eu. Dar n-a fost să fie. Ei bine, chiar când îmi pierdusem orice speranță, m-am trezit că cei de la “Țara lui Andrei” vor să-mi ia un interviu. Frate, și în loc să le servesc replica mai sus amintită, chiar m-am apucat să le răspund la întrebări. Nțțțț. Când mai prind eu o ocazie ca asta?

Ma gândeam că vreți să-l citiți. Pentru că, evident, nu am putut răspunde la întrebări ca un om sănătos la cap. Uite-l (originalul e aici):

Interviu cu un viitor fost meseriaș

Când l-am sunat pe Mihai Vasilescu și l-am rugat să ne vorbească despre ce înseamnă pentru el, România meseriașă, a început să ne povestească despre mentalitatea românească atât de actuală ce are la bază întrebarea: ”Ah! N-are facultate?! Ce aiurea!” Ne-am dat seama atunci că subiectul acesta e de interes pentru el și de aceea l-am rugat să pună în scris toate gândurile sale. Iată ce a ieșit:

Hai să facem un exercițiu de imaginație. Dacă ai face parte din rândul meseriașilor, ce ți-ar plăcea să fii? Frizer, patiser-cofetar, electrician, tâmplar, cizmar sunt doar câteva exemple. Alege ce crezi că ți s-ar fi potrivit și spune-ne și de ce.

Frizer zici? Hmm, ce-i drept reuşesc “performanţa” să mă tund singur. Dar, după cum observi, nu e ca si cum aş performa în hair-styling. Pică şi “cizmarul”, că sunt alergic la mirosul de clei. Aşadar cred că oscilez între electrician şi cofetar. Nu de alta, dar sunt zile când îmi iese şi să schimb o priză, iar becurile le înlocuiesc fără probleme, chiar dacă n-am păstrat bonul de la ele. Prin urmare, o să optez pentru cofetar. Fac un tiramisu de stă mâţa în coadă. Şi un salam de biscuiţi demenţial. Başca ciocolată de casă cu nuci pralinate. Gata, rămâne stabilit: cofetar m-aş face.

Știm de bunici zidari, străbunici bijutieri, unchi sudori, toți foarte pasionați de meseriile lor. Tu ai vreo astfel de poveste?

Bunicul meu croia cojoace şi căciuli din alea groase de lână, “cojocar” cred că se chema meseria. Din păcate a murit când eu eram mic şi nu am prea multe amintiri cu el. Ah, da, uite una care are legătură cu obiectul muncii lui, dar şi cu câinele pe care îl aveau la ţară. O “bestie” şmecheră care ştia să se urce pe gard şi să fure căciulile de pe capetele celor care treceau pe acolo. Practic, le aducea inapoi acasă, pentru că toate erau produse în gospodăria pe care o păzea. Cred că aşa s-a inventat şi expresia “a te căciuli”. Pentru că asta făceau toţi cei păgubiţi de câine. Apăreau în poartă la bunicul meu şi se rugau de el, în timp ce-şi frângeau degetele: “hai, bre, Nea Grigore, că potaia ceea iar mi-a furat cuşma”. Na, ce să-i faci, dacă era un singur cojocar în sat?

Meseriașii din viețile noastre sunt, de multe ori, adevărate surse de inspirație. Fie că e vorba de doamna bucătărească de la cantina facultății, de nea Gicu instalatorul sau de vecina croitoreasă de la scara B. Care a fost meseriașul cu care ai avut cea mai plăcută experiență și ce ai învățat de la el?

Da, da, am o chestie aproape amuzantă. Tăică-meu a fost inginer chimist, unul bun chiar, după câte vorbea lumea. Dar îi lipsea aproape cu desăvârşire îndemânarea pentru chestiile practice dintr-o gospodărie. Până m-am mărit eu, era o adevărată aventură să schimbe un bec. Îşi făcea din timp un plan detaliat şi bine pus la punct care eşua, aproape de fiecare dată, lamentabil. Într-o după-amiază, eu meşteream la bicicletă, în faţa blocului. Mai precis mă chinuiam să schimb o pedală. Fără succes, de altfel. Băteam cu ciocanul în pana de metal care ţinea, de aproape o oră, fără să reuşesc s-o clintesc vreun milimetru. Taică-meu mă asista la operaţiune şi mă încuraja cu sfaturi de genul “dă mai tare, poate iese”, moment în care pe lângă noi, a trecut un vecin, instalator, care a aruncat un ochi amuzat la strădaniile noastre, apoi a spus simplu: “domnu’ inginer, aşa n-o să iasă niciodată, trebuie să puneţi ceva în partea opusă să ţină “contră”. Ceea ce am şi executat. Evident, a ieşit pana aia la prima lovitură care a urmat.

Noi credem că sistemul educațional profesional trebuie susținut și apreciat. Primul pas pe care îl facem e Tabăra Meseriașilor. Pentru tine ce înseamnă o școală profesională care pregătește pentru piața muncii, adevărații meseriași? Cum vezi o zi de școală din viața unui viitor meseriaș?

Hmm, da, bună întrebare. Ştii care este una dintre problemele din ţara asta? Mulţi au rămas înţepeniţi în mentalităţi din trecut. Şi aici mă refer în special la părinţi. Sunt extrem de mulţi cei care nici nu se gândesc să ţină cont în mod realist de abilităţile naturale ale copiilor. Arată-mi mie un părinte care spune “pe ăsta micu’ îl fac tâmplar, că face nişte chestii din lemn de stă mâţa în coadă”. Nu, nene, ăla micu e clar viitorul Brâncuşi. Şi se depun toate eforturile să termine un liceu şi o facultate pe profil “artă”. Ştii tu să fi apărut un al doilea Brâncuşi? Nu? Nici eu. Cam la fel se întâmplă în toate domeniile, copiii sunt îndemnaţi şi sprjiniţi să devină “rocket scientists”, ceea ce nu se întâmplă decât cu foarte puţini. Restul intră complet nepregătiţi în viaţă, în loc să plece la drum având la degetul mic o meserie. Cum văd o zi de şcoală pentru meseriaşi? Cu puţină vorbă şi multă transpiraţie.

O Românie fără meseriași ar fi o Românie…

…în care grămezi de executivi “dairectori”, “părceising” manageri, team leaderi şi “biznis” analişti ar pune mâna să zugrăvească, să coacă pâine, să sape, să îndrepte tablele de pe maşinile buşite, să înalţe case, să lipească flecuri şi să desfunde ţevi. Cam aşa ar fi o Românie fără meseriaşi. Sper din suflet să nu se întâmple asta. Habar nu ai cât de greu mi-a fost să găsesc un cizmar meseriaş capabil să-mi prelungească viaţa ghetelor preferate. Ca să nu mă apuc să povestesc despre instalatori şi meşteri zugravi… Aşa că proiectul vostru “România meseriașă” este mai mult decât binevenit. Vă ţin pumnii şi vă urez baftă!

mihai_vasilescu_romania_meseriasa

 

 

53 de păreri la “Hai, c-am făcut-o și pe asta!

 1. Senazational! Habar nu ai cat ma bucur sa aud ca exista un astfel de proiect. Ma saturasem sa aud ca nu exista niciun fel de meseriasi. A propos, caut un meserias sa ma ajute la sfarsitul lui August sa montez niste mobila in Bucuresti. Crezi ca am gasit? Cucu. Nimic, nicio sansa.
  Am ramas foarte surprinsa cand am auzit la nemti ca nu ai voie sa iti faci firma decat daca si facut o scoala in domeniu. Si mai dragut este ca pentru meseriile gen: zugrav, tamplar, lacuitor, mecanic, etc. trebuie sa ai titlul de maistru. Dar aici nu iese faianta stramba 😉

  Îţi place sau nu: Thumb up 3 Thumb down 0

  • @Ana R., eh, nemții aștia, cum se pricep ei la toate. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • nici în Romania nu-ți poți face PFA dacă nu dovedești că ai pregătire în domeniu! Cel puțin așa e legea. Dar la noi toți sunt “meseriași” care fac orice, nu contează în ce domeniu. Astfel au ajuns zugravii să facă instalații electrice, termice și sanitare, cofetarii să fie fierari betoniști și exemplele pot dura la nesfîrșit. Oricum nu mai găsești meseriași puri, adică strict într-un domeniu, fie au îmbătrînit, fie au murit sau au plecat afară.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Mergi la un magazin de mobila si vorbeste cu baietii care monteaza acolo pt showroom sa vina dupa program. Ei o fac repede si bine ?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Hai, c-ai facut-o bine! M-am ras. Bravo, Mihaiule!

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @mada, așa sunt eu obișnuit, s-o fac bine. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • La vorbe toti suntem buni. Trebuie sa demonstrezi, nu merge asa. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @mada, corect. Aici ai dreptate. N-ai o prietenă frumoasă? Trimite-o la mine ca să-ți certifice ea. 😛

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Awww! Am meritat-o. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Daca nu eram maritata…

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Rossana, și dacă n-aveai doi copii…
   Ce, ce s-ar fi întâmplat? 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nimic… rau. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Rossana, așa zic și eu. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Bine asa, boss!
  Auzi, unde ziceai ca e cizmarul meserias pe care l-ai gasit?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Chiar asa, unde e?
   PS, bravo!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @DanB, mulțam!

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @zorro, merci, boss!
   Cizmarul e la Piața Norilor, Tineretului. Îl cheamă George și e bun de tot.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @zorro…fara niciun fel de gluma, eu stiu doi cizmari absolut meseriasi..unul este in Piatra Neamt (banuiesc, destul de departe de tine), iar celalalt in Bucuresti. Omul are atelierul chiar langa cladirea Inspectoratului General al Politiei Romane, pe strada Mihai Bravu nr 13-15.
   Acu, problema e ca, daca te duci la usa si intrebi colegii, s-ar putea sa te indrume inauntru, intai. Acolo sunt destui cizmari. Dar, odata confuzia trecuta, omul e chiar langa cladire, langa magazinul de pe colt.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 5. “Meserie, te mănînc da’ n-am cheie de paișpe!” O vorbă de o actualitate din ce în ce mai pregnantă. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Chircu Victor, ce să mai vorbim de un imbus. :))))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Sau de pasul filetului. 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Chircu Victor, ca să nu mai zicem de filet cu pas invers. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Sau de șurub cu filet cu pas invers cu cap înecat. :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Chircu Victor, aici m-ai bătut și pe mine.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Sunt sigur că știi, probabil nu sub denumirea asta. E cînd se practică o adîncitură în care să se încadreze capul șurubului, pentru a nu rămîne în afară, are rol estetic dar și funcțional. I se mai spune și îngropat.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Chircu Victor, da, lasă că m-am prins.
   Vezi că ai mail. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Am citit mailul. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Chircu Victor, 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • eu știam că se zice Meserie te halesc, păcat că nu te cunosc!????

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Circulă sub multe forme zicala asta.

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 6. Mai, pe mine m-au sfatuit ai mei in adolescenta sa ma fac invatatoare, bucatareasa sau…preoteasa. Cum niciuna din perspective nu mi-a suras, ce crezi ca s-a intamplat? Long story short, o facultate terminata cu scarba, ca sa fiu in rand cu lumea. Cu ce sa ii condamn acum pe bunii mei, ca nu au avut si alte propuneri mai pe placul meu? Sa speram ca generatia noastra isi va indruma urmasii mai intelept.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Cyanilla, dar ce ți-ar fi plăcut să te faci? Zi-mi repede, fără să te gândești prea mult!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Mai Mihai, si daca nu-ti va raspunde, bucura-te ca ai un cititor cu un nick superb din punctul meu de vedere! Altfel, faina rau scrierea de azi!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Victor, așa e, și mie îmi place nick-ul ei.
   Mulțam!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • Multumesc frumos, Vistor. Am facut si un lantisor custom de argint cu numele asta. In 2007 l-am copt pentru un MMORPG, nu dadea google niciun rezultat, am zis bingo – asta e! Azi apare si pe nu stiu ce forumuri de soft development. but it’s mine, all mine :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • Ma crezi ca nu am aflat nici macar in ziua de azi ce-as vrea sa fac? Stiu ca desenam de mama focului doamne de societate cu rochii cu trena si evantaie pe marginea tuturor cartilor din dotare. Poate ca n-ar fi prea tarziu…

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Cyanilla, NICIODATĂ nu e prea târziu!

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 7. “Meseria, brățara de aur”. Dacă ar trebui să aleg, vreau să leg cărți sau să restaurez din alea vechi. Am văzut eu la școlă cum se face și de atunci am rămas cu gândul la asta.

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, păi și? De ce nu te bagi?

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 8. Sa mai invat nitel si m-oi baga. De moment, trebuie sa-mi platesc chiria din altceva. 🙂

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @lectorarumana, începi ușor-ușor. Ca hobby.

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 9. Eu am terminat liceul in alte vremuri si pe certificatul meu de calificare scrie “prelucrator prin aschiere-profil matematica-fizica”. Sint meseriasa?

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Roxana, exact asta scrie și la mine. Din pacate nu suntem “meseriași”. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • nasol….

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Roxana, îhî. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 10. Mihai, eu am terminat liceul industrial nr.1, profil Electro, iar pe “ceferticatul” meu scrie ceva de genul “specialist statii electrice de inalta si medie tensiune”…pam pam…

  NU am crezut niciodata ca voi avea mare nevoie de meseria asta…ce sa vezi? Dupa ce am terminat Academia, am descoperit cat de repede functiona o baterie de masina, doua fire neizolate, aplicate, din greseala pe “cojones”…stii cum cantau respectivii? ziceai ca sunt la “cantarea Romaniei” … uite-asa am decoperit ca, NICIODATA nu stii la ce-ti poate folosi meseria…:))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Sorin, eu n-a trebuit să termin un liceu industrial pentru asta. M-am instruit din filmele cu Rambo. 🙂

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Mihai..daca imi spui ca te-ai si cusut singur pe mana, ma ia lesinul….:))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Sorin, pe mână nu este nevoie să mă cos, mă vindec instant cu salivă. Mi-am cucut arcadele. :))

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

 11. @Mihai, mi-ai adus aminte o faza tare, ca tot vorbisi de arcade….

  Am incercat o singura data sa impresionez o demoazela, cu un cantec la chitara…acu, partea interesanta e asta: vrajeala am, de cele mai multe ori versurile vin singure si, culmea, ma pocneste melancholia si-mi ies si niste poezii in limba lui nenea ala Shakespeare, sau cum dracu l’o chema…

  Bun, zis si facut…versurile gata, idea de linie melodica gata, acu a intervenit problema mare…NU STIU SA CANT LA CHITARA…:((

  Noroc de un prieten, care, saracul, s-a chinuit vreo 2 luni sa ma invete…NU S-A PRINS NIMIC DE MINE..se pare ca sunt mai afon ca magarul lui Buridan…

  Oricum, exasperat pana la moarte (l-am amenintat ca, daca nu invat sa cant la chitara, il strang de gat), saracul prieten a reusit sa ma invete doua batai si un acord…una peste alta, suna cumva…

  Booon, zis si facut..sub balcon (nu glumesc)..chiar sub balconul fetei, amicul o suna sa ii explice ca trebuie sa isi scoata fizicul afara..incep sa behai…acu, alta problema..EU NU CANT DECAT LA DUS si numai opera…iar aria preferata..barbierul din Sevilla….

  Saraca, dupa primul soc, si-a bagat unghiile in carne, sa nu rada si, m-a ascultat cu stoicism….doar ca, la un moment dat, la final, cand mi-am dat ochii peste cap, nu am vazut ghiveciul de flori….am suportat cu stoicism pamantul, dar, totul s-a naruit cand am incercat sa scot chitara pe dupa gat..mi-am futut una de mi-am spart arcada..am avut nevoie de copci, ca se ducea sangele de ziceai ca sunt la ciclu…

  UNDE ERAI MAI MIHAI sa ma inveti sa-mi cos arcada, ai????

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

  • @Sorin, pffff, ce amator… pai în ritmul ăsta nu mai vezi tu dodoașcă de negresă nici la sfântu’ așteaptă. 😀 😀 😀

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 0

 12. Toate ca toate, dar candva, vezi cum faci sa demonstrezi partea cu tiramisiu, in special MIE :))

  Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

  • @Scorpya Cristina, s-a făcut. 😉

   Îţi place sau nu: Thumb up 0 Thumb down 0

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.