… dar macar stiau sa scrie si sa citeasca.

Am avut si eu, in scoala, colegi tigani. Ori in clasa cu mine, ori pe la cate una paralela. Nu stiu care este explicatia, dar pe vremuri se descurcau si cu scrisul si cu cititul. Turca Paul il chema pe primul meu coleg de etnie romă, din clasele 1-4, n-am sa uit niciodata. Era un amarat care se târâia de la un an la altul. Dar pot sa va garantez ca nu era analfabet. Ca doar in fata mea il punea invatatoarea sa citeasca din abecedar sau sa scrie la tabla. Iar pe langa tiganul asta, despre care vreau sa va vorbesc, era academician cu siguranta.

Aveti stirea aici si video-ul mai jos. Te lasa cu gura cascata de la cap la coada. Si nu te surprinde doar ca baiatul asta a ales sa dea examen pentru permis, pana la urma e alegerea lui. Cum tot alegerea lui este si ca, dupa ce a picat de doua ori, a treia oara a intrat in sala dotat cu aparatura video (pentru care l-ar fi invidiat si „serviciile”) in speranta ca doar-doar de data asta il ia.

Cu adevarat socant este ca acest cetatean roman (da, da, este cetatean cu drepturi depline, ca oricare dintre noi, inclusiv acela de a vota) a trecut prin opt clase ale unui sistem de invatamant. Nu inteleg cum. Urmariti clipul, va rog. La un moment dat este filmat ce a declarat pe o coala alba. Nici el insusi nu poate descifra ce a scris. Cum a absolvit opt clase? Care este scoala aia? Unde-s profesorii care il declarau promovat an de an? Fratilor, mama este profesoara de romana. Mai bine zis, a fost, ca acum e la pensie. Am ajutat-o de nenumarate ori la corectat teze si lucrari de control. Am ras cu lacrimi cand o clasa intreaga l-a botezat pe calugarul Bogumil, schimbandu-i numele in Gogumil.  Dar in viata mea nu am vazut ceva care macar sa semene cu ceea ce aveti aici:

mihai_vasilescu_declaratie

Trist, extrem de trist. Acestui baiat, aproape retard si semi-analfabet, i-a lipsit extrem de putin sa ia permisul si sa iasa in trafic. Un adevarat proiectil cu explozie intarziata, era doar o chestiune de timp pana ar fi detonat. Si cati or mai fi ca el…

Si-mi mai place ceva. In buna traditie a minoritatii conlocuitoare de culoare brun inchis, nu el este cel vinovat pentru ce i s-a intamplat. Instant a pus vechea placa: „n-am facut eu nimic, sa moara mama”. Dar cine? Eh, altul. Unul care-i voia raul. I-a dat, cand erau pe afara, trei milioane, ca sa intre in sala cu aparatura lipita peste tot pe corp. Intelegeti? El n-a vrut, ca e baiat cinstit si delicat. Dar a venit ala nasolul si l-a intrebat (aproape l-a obligat):

-Boss, vrei sa-ti faca baiatu’ safteaua ca sa iei permisu’?.

Iar el i-a raspuns, plin de distinctie si cu frica de dumnezeu si lege:

-Stimate domn, daca nu-mi propuneti vreo activitate de natura infractionala sau care sa-mi aduca prejudicii pe plan personal si al imaginii, cu siguranta as dori sa obtin dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice.

Asa a fost, nu? Îhî, iegzact aşa.

Frate, ai fost smecher, ai vrut sa te pişi pe politia romana si sa le arati ca tu tot iei permisul, chiar daca nu stii nici macar sa-ti scrii numele. Daca si reuseai, dadeai trei zile de petrecere cu lautari. Dar te-au prins. Asuma-ti jegule, nu o mai da pe aia cu „n-am fost eu, sa moara copiii mei, care te minte”. L-ai mai bagat in cacat si pe ala care a vrut sa te ajute.

De-asta mi-e sila de natia asta: dupa ce ca sunt hoti, mai sunt si lasi.

https://www.youtube.com/watch?v=ZDQtqqfgwf0&w=640&h=360