Ia fiţi atenţi aici ce chestie deosebit de interesantă am azi pentru voi.

Ieri m-a sunat un amic. Un prieten, aş putea zice, deşi viaţa ne-a cam despărţit şi el locuieşte acum în alt oraş. Nu vă spun în care anume şi o să înţelegeţi, citind mai jos, de ce. S-ar face nişte legături şi nu vreau să-l periclitez în niciun fel.

Mi-a urat chestii (era şmecheria cu „sfântul Mihail”) şi apoi am mai povestit oleacă, de dragul vremurilor când abia ne mijeau tuleiele. Din vorbă în vorbă, am ajuns să discutăm despre „joburi”. Omul meu lucrează într-o multinaţională. Şi mi-a ridicat la fileu, instant, subiectul de azi. E foarte nemulţumit de atmosfera de la locul de muncă, dar are opţiuni foarte puţine să-l schimbe. După cum spuneam, nu stă în Bucureşti şi în provincie nu prea umblă câinii cu slujbe decente în coadă. Iar la el în oraş corporaţiile sunt la fel de dese ca reactoarele nucleare. Gen, aia unde lucrează el, este cam singura.

Bun, pe scurt, despre ce este vorba. Este nemulţumit (şi nu numai el, după câte spune) de modul cum interacţionează cu una dintre şefe. Mai precis, de cum vorbeşte ea cu ei. Cică ar fi la ordinea zilei adresări, în special către subalterne, de genul: „vacă proastă”. Da, aţi citit bine! Pătrunsă de importanţa dumneaei în organigrama companiei, una dinte „manageriţe” nu are niciun fel de jenă să li se adreseze colegelor, inferioare pe scara ierarhică, în acest „dulce” mod. Sincer, eu am cam rămas cu gura căscată când mi-a povestit şi am crezut că-mi zice la mişto. Nici pomeneală, era cât se poate de serios. Ah, am uitat un amănunt important: soţia prietenului meu lucrează în aceeaşi firmă. Era lângă el când vorbeam la telefon, ne-a auzit, şi a spus ceva de genul: „asta e nimic, am auzit-o zicând altele şi mai rele”.

Eu vreau să vă întreb doar atât. Fetelor, ziceţi-mi şi mie cum aţi reacţiona dacă şefa voastră v-ar mustra folosind expresia „eşti o vacă proastă”? Presupunem că aţi greşit ceva ce ţine de job şi în secunda doi vă pomeniţi cu apelativul ăsta. Ce-aţi face? Dar dacă s-ar întâmpla de mai multe ori?

Băieţi, aceeaşi întrebare: cam cum ar sta situaţia dacă l-aţi auzi pe unul dintre managerii voştri că vi se adresează cu „eşti un mare bou”? O dată, de două ori, de nouă ori.

Repet care sunt condiţiile, ca să fiu sigur că aţi înţeles. Ambii soţi lucrează în aceeaşi multinaţională. O eventuală demitere a unuia dintre ei, cred că ar duce mai devreme sau mai târziu şi la plecarea celuilalt. Salariile nu sunt rele deloc, mai ales pentru provincie. Şi probabilitatea să găseşti un alt loc de muncă, în condiții similare, este aproape de zero.

Deci?

mihai_vasilescu_vaca

sursa foto