Jur că aş fi foarte fericit dacă aş putea să-mi inhib centrul din creier care mă face să-mi placă să bag în mine. Să nu mai simt nicio plăcere când mănânc şi cu asta, basta. Ba chiar să-mi pun reminder la ore fixe, să-mi aduca aminte că trebuie să îngurgitez ceva, ca să nu mor de foame. Neee, ţi-ai găsit. Până se inventează chestia asta, tot eu trebuie să am grijă ce şi cum, ca să nu mă fac iar cât porcul.
Ei bine, săptămâna asta am ajuns într-un local unde m-au făcut să mă destrăbălez. Nu de alta dar e o chestie mişto să ştii că, dacă te îndopi, tot ce balotezi e bio. Parcă-ţi mai atenuează din mustrările de conştiinţă, nu? Se depune mai mişto grăsimea pe şolduri.
Da, n-o să fiu fariseu să vă povestesc cum m-am transformat eu, peste noapte, în raw-vegan. Nu cred că se va întâmpla în viaţa asta, poate în următoarea. Dar că am păpat ceva bun, intr-un loc care mi-a placut, asta pot să fac. Prin urmare, ia luati de citiţi mai jos, că mi-e lene să scriu. Iar pe poze să vă uitati cu grijă, dacă încă n-ati mâncat.
Povestea PUKKA TUKKA, primul restaurant bio din Romania
După ce au deschis în 2008 primul magazin certificat de produse bio în Capitală, proprietarii Pukka Food au lansat în aprilie 2015 un concept inedit pe piața românească. Pukka Tukka este primul organic food bar certificat din România, care a devenit în scurt timp de la lansare unul din cele mai apreciate locuri din București, fiind clasat până de curând pe locul I în Topul Restaurantelor pe Trip Advisor.
Pukka Tukka propune un meniu de tip bistro, cu preparate lejere și proaspete, pregătite pe loc. Clienții pot începe ziua cu un mic dejun consistent, în două variante, apoi sunt așteptați la prânz pentru încerca feluri gustoase cu somon, curcan sau vită, iar seara au de ales una dintre multele salate proaspete și sănătoase.
Create de Chef Marian Bădițoiu, preparatele sunt gătite fără grăsimi într-un cuptor special, care poate pregăti în același timp mai multe feluri de mâncare. La Pukka Tukka, clienții nu vor găsi niciodată produse prăjite.
„Ingredientele folosite la prepararea mâncărurilor sunt 100% certificate bio și provin de la magazinul nostru Pukka Food. Ne aprovizionăm săptămânal, după ce testăm și selectăm cele mai bune și mai proaspete produse, de la cei mai serioși furnizori locali și europeni. Din această vară, producem legumele într-o grădină proprie, de asemenea certificată bio”, spune Mihaela Marin, manager Pukka Food și Pukka Tukka.
Carnea provine din Germania și Austria, legumele vin în principal din Italia, iar restul produselor sunt aduse din toată lumea. De exemplu, bananele sunt importate din Ecuador sau Republica Dominicană, avocado din Israel, ananasul din Costa Rica sau Coasta de Fildeș și lista poate continua. Aprovizionarea se face de două ori pe săptămână.
Clienții Pukka Tukka sunt oameni informați și cu deschidere la lucruri noi. Au un venit peste medie, călătoresc mult și sunt atenți la tendințele din alte țări. Sunt oameni cu o bună înțelegere a lucrurilor și a priorităților în viață. Un procent însemnat dintre vizitatori sunt turiști străini care au aflat de bistro de pe Trip Advisor sau din recomandările bucureștenilor.
„Clienții de produse bio sunt din ce în ce mai mulți. Dar nu numărul lor este important, ci faptul că aceștia sunt din ce în ce mai avizați și devin formatori de opinie în grupurile cu care socializează”, spune Mihaela Marin.
Produsele bio conțin micro și macro nutrienți de cea mai bună calitate, vitamine și minerale. În plus, nu întroduc în corp chimicale și toxine periculoase. Mai mult, sunt rezultatul unei agriculturi și al unei industrii alimentare evoluate, cu grijă și respect pentru natură și ecosistem.
Interesul față de produsele sănătoase și care respectă mediul este în creștere și în România. Piață alimentelor Bio va avea o creștere considerabilă a volumelor, însoțită de o scădere a prețurilor, consideră Mihaela Marin. De asemenea, prin creșterea volumelor tranzacționate și prin facilitățile fiscale pentru alimente, ea preconizează o scădere cu 20% a prețurilor în viitorul apropiat în magazinul Pukka Food.
Designul restaurantului a fost creat de biroul de arhitectură Lama, cunoscut pentru amenajările realizate pentru localuri precum Origo, Interbelic Victoria, Steam, Shift și Edo Sushi.
Pukka Tukka Organic Bar este deschis în Piața Amzei nr 13, București.
[Best_Wordpress_Gallery id=”10″ gal_title=”Pukka Tukka”]
1. Din descriere se straduiesc sa ti-o traga fin….oameni asa si-asa, bla-bla-bla… Nu-s al dreacu` si nici sarac. dar nici nu-nghit ghertoiii…As prefera in carciuma mea niste tipi bine crescuti, (chiar daca gusta doar un fel) in dauna grosierilor la obraz si punga. Si cand spun „carciuma mea” sa stii ca am ceva planuri, nu bat campii cu gratie!
2. Spune-mi c-am citi doar ce-a vrut creierul meu topit de caldura si ca m-am inselat in ceea ce am detaliat si imi fac mea culpa aici, cat ai zice bio!
@Victor, nu am să scriu în viaţa mea despre ceva ce nu am încercat. Şi mai mult, dacă încerc ceva şi nu-mi place aşa voi scrie. Nu am parti-pris-uri cu nimeni. Trage tu concluziile.
1. (Al naibii ingineru` din mine nu poate sa nu puna botu` la mirajul numerelor!).
2. Mihai, imi cer iertare pentru faptul ca n-am reusit sa exprim de prima data ceea ce am simtit. Nu intru-n polemica pentru ceea ce tu ai trait deja si eu nu, nu pentru ca nu e corect, ci pentru modul mult prea pretios si superior in care isi doresc sa-si vanda marfa! Candva a existat si la noi in oras un lacas chitit pe modul asta de abordare: „Ne alegem clientii pe criteriile noastre” (nu scria asa pe afisul de la intrare dar exact asta trebuia sa intelegi!).Azi Clubul „Moose” nu mai exista!
3. Cred ca se mananca nemaipomenit, cred ca e o atmosfera grozava, un personal deosebit…o groaza de chestii super! Dar pot sa-ti ofer un site intreg cu link-uri pentru tot soiul de carciumi de peste Atlantic pentru a te documenta cand ai timp si chef sa vezi cum isi vand aia marfa! Si-s 250 milioane nu 19 mancai / bautori / fumatori / ecologisti / cheflii pur si simplu / agenti IRS … Mi se pare un mod dispretuitor de abordare a clientelei. Fac precum a facut Stelian Muscalu joi la „Digi TV” cand a afirmat ca bucurestenii sunt altfel decat restul romanilor. Pacat ca s-a abrogat pedeapsa cu moartea! Daca poti tine minte toate maruntisurile ce ti le scriu cititorii tai ai vedea ca nu sunt adeptul teoriei ardelenilor in ceea ce-i priveste pe miticii din Bucuresti si degeneratii din Barlad! E cea mai mare eroare in care suntem cufundati noi ca natie cu buna stiinta! Dar, cand un formator de opinie precum un reporter de la un post tv de arie nationala iti spune asta, iti vine sa…. (aici am vrut sa injur ingrozitor si sa scriu cu majuscule dar m-a prins nevasta-mea!) Eh, mie mi s-a parut ca si cei ce au compus anuntul ala gandesc la fel! De-aia sunt asa pornit. Tu insa, dupa ce ai scris 900 articole si ai citit 1234567890 comentarii, imi vei da un raspuns politicos si placut privirii! Ce-mi mai place si mie saorma! Maine dimineata va fi o alta zi!
@Victor, mă, cred că eşti subiectiv pentru că mi-a fost mie lenea să scriu şi am postat prezentarea oficială. Crede-mă, m-am simțit ok acolo.
@Victor, cât despre cârciuma ta, abia aştept să mă inviţi.
Fii atent ce-ti doresti!
@Victor, abia aştept.
Doamne Dumnezeule, câtă fascinatie s-a creat pentru acest curent bio…
Tin minte, când eram prin generală, prin anii ’80,că se spunea ca în viitor, se va face mâncare din alge. Și din te miri ce… La „teleenciclopedia” numai despre asta ne vorbea Ioan Ionel… Mai țineți minte?
Mancarea viitorului… Iată că s-a ajuns să mâncăm toate rahaturile inventate și neinventate. Japonezii cică au inventat nu știu ce carton din care fabrică sandvișuri. Ca ei nu cred că mănâncă cineva mai nesănătos. In afară de cei care consuma sushi… Și au o speranță de viață foarte mare…
Noi însă, ne întoarcem la mămăligă cu brânză, ceapa, jumări, fasole cu ciolan, și supă de linte. Dar neapărat toate să fie bio, eco și cat mai nefacute…
Cel mai tare profită de asta țăranii… Lângă prețul scris mare, mai adaugă un 99 mic de de-abia se vede, și neaparat un BIO scris cu picioarele.
Iar mâncarea , servita in locațiile speciale, trebuie sa fie de o formă cât mai ciudată si cat mai puțină. Și scumpa. Cu cat mai scumpă cu atât mai eco/bio…
Și dupa o astfel de masă, în drumul către casa, neapărat se face o oprire la McDonalds. Asa, de control. Cu vreo cinci bigimaci si o fantă la pahar mare…
Acum se poate spune liniștit „noapte bună”.
@vasilecool, auzi, tu te-ai uitat un pic pe poze? Seamănă a ce povesteşti tu? 😉
Da, m-am uitat… Nu am înțeles nimic, pentru că nu este și o legendă.
Mi-am asumat greșeala și am intrat la meniu, la ei pe site…
Cu inima cât un purice, crezând că am făcut vreo greșeală în afirmațiile mele… Dar m-am liniștit…
Ingredientele, în mare, sunt cele enumerate de mine, dar numite mai pompos.
Pestele e neapărat sălbatic… Dar apa în care trăiește?
Legumele… N-or fi ele îngrășare chimic, dar aerul pe care îl filtrează, nu e la fel de otrăvit, ca și cel pe care îl respirăm noi?
Știu ca suna aiurea, dar nevasta-mea gătește excepțional… D-aia și eu sunt un gurmand! Și pregătește totul de la zero, fără semipreparate, cu legume din Obor…
Hai că m-ai întărâtat. Maine când ajung acasă, o să-mi fac o shaorma cu mulți cartofi prăjiți. Și cu maioneză făcută în casă și muuuulte sosuri…
Am trecut pe la ei prin mai. Am mancat un somon salbatic si am baut un fresh de portocale.
Somonul a avut garnitura de spanac proaspat cu ceva sos. Gustul foarte bun , am platit in jur de 60 de lei.
@George, fix același lucru am mâncat şi eu. 🙂
Mancare bio?
O felie de paine cat capacul la wc, coapta in cuptor acasa, unsa cu untura de la porcul taiat de Craciun dupa ce a fost tinut cu cucuruz, cartofi, sfecla, buruieni, etc…, presarata cu boia de ardei iute si putina sare si cu 2-3 cepe verzi smulse din gradina, decojite de prima foaie si rupte radacinile cu dintii apoi sterse de turul pantalonilor.
Somon? Crapcean, frate, pescuit la balta, fript pe gratar si bagat in saramura si tinut acolo vreo 2-3 ceasuri, cam cat poti rabda, cu mujdei mult si bere rece! Daca ai si paine calda, esti boier!…
@gabriel mircea, nu e rău nici ce povestesti tu acolo. Mi-a plouat în gură. 🙂
Porci de-ăștia bio, se vând pe la Călugăreni. În ce condiții, Dumnezeu cu mila… Dar oamenii ii cumpără cu încredere și pe încredere, că cică sunt mai buni ca ăia de la stat…
Eu vorbeam despre porci adevarati, nu crescuti cu paine luata de la conainere de gunoi! Laturile pentru porcii ce-i cresteam erau fierturi din cartofi, sfecla si faina de malai. Se faceau in cazan de 50 l, pentru o saptamana si se dadeau odata pe zi, inmuiate in cate o galeata de apa. In rest, frunze de prin gradina, de varza, sfecla, gulii si buruieni. O data pe zi, cucuruz! Pe atunci habar nu aveam de pretiosul acesta „BIO”, fir-ar mama lui a dracu’!…
Localul acela e o afacere iar clientela trebuie nu numai atrasa dar si pastrata. Arata bine in poze mancarea aceea, doar ca mi se par cantitatile cam mici. Dar, e o afacere!
@gabriel mircea, să ştii că arată EXACT ca în poze. Eu m-am saturat, deci erau suficient de mari.
Se poate, nu contest, dar pentru mine sunt cam mici. Apoi, fii sigur ca in fiecare oras maricel exista asa ceva.
@gabriel mircea, păi lasă să existe. Să fie de toate pentru toţi.
am dat un ochi la ei pe site, oricum nu sunt din Bucuresti eu, asa de curiozitate, cam mici portiile si preturile mari, o portie sanatoasa am vazut doar de rib eye steak 78 de lei, dincolo era mai ieftin, vb aia. Poate ca or fi bio, oricum pe mine nu ma deranjeaza grasimea la prajeli, doar in fierturi sa nu fie.
@radu, păi înseamnă că nu esti tu target-ul lor. 😉
Am mâncat aici! Eram clienta magazinului lor si am fost placut surprinsă când au deschis micul restaurant. Am fost de 4-5 ori, mâncarea a fost delicioasa de fiecare data. Porțiile sunt decente cantitativ (potrivite), pentru BIO prețurile sunt rezonabile (eu cumpăr BIO pentru cei mici si prețurile ingredientelor nu sunt mici deloc).
Am apreciat ca mâncarea este preparata in fata clienților, m-au invitat sa ma uit in frigidere si mi-au arătat Ingredientele folosite (sunt destul de sceptica cu piața BIO din România si le-am cerut sa-mi arate salatele, ouăle, Peștele si uleiul de măsline)
Dulciurile sunt de excepție!
@Emilia, adevărul este că am mâncat trei feluri de dulciuri şi acum îmi plouă în gură când îmi amintesc. Absolut beton.
Asta este o problema, au doar trei feluri de dulciuri. Am înțeles de la ospătar ca șefii ar fi preocupați sa livreze calitate si pun in meniu doar ce le iese foarte bun.
Am văzut ca ai mâncat somon, confirm ca nu are legătura cu ce am mâncat pana acum. Nu are pic de grăsime si textura este diferită mult fata de cel de crescatorie.
@emilia, da, eu le-am încercat pe toate trei că nu te poţi înţelege cu mine când e vorba despre dulce. Dar sunt convins că vor mai diversifica şi menu-ul de dulciuri. Au tot timpul.
Somonul a fost beton, da.
„Carnea provine din Germania și Austria, legumele vin în principal din Italia, iar restul produselor sunt aduse din toată lumea”
Hmm… nu prea imi vine sa cred ca nu exista vita sau legume bio si la noi in tara. Deh, exportul nu e bun, hai sa importam tot ce se poate. 🙁
@Madalina Isac, ba există. Că am întrebat şi eu asta. Altceva nu există la noi: seriozitate şi constanţă în aprovizionare. Oamenii erau disperaţi că nu găsesc producători bio serioşi şi in ţară.
Mda… Si mai trist.
@Madalina Isac, dap.
Lasa Mihai bio asta in pace…..ce vrei sa traiesti 100 de ani ca cioara ???? Nu_ti dau idei despre mancaruri si deserturi ca la mama acasa ca stiu ca esti pofticios…
@dede cati, mai bine. Și așa văd o foame infernală. 🙂
Ops…titlul spune ca_ti place sa halesti,sa halesti inseamna sa balotezi mancare cat cuprinde si cu amandoua mainile,dar ce ne arati in poze sunt pun fitze..
@dede cati, îmi place dar nu dau curs instinctelor că m-aș face iar de 120 kile.
Dar am scris eu pe undeva că am fost într-o cârciumă unde am balotat ciolan cu fasole și salată de „bef”? Și localurile astea sunt după gusturi și posibilități.
Am fost azi la Pukka Tukka, m-a luat in primire un domn cu chelie si mi-a recomandat curcan cu piure si dulceata.
Nu ma pricep la bio sau nebio, dar a fost foarte bun.
Am baut o cafea buna.
Multumesc pentru recomandare
@Adi, perfect. Vezi că nu mint?
Apropo de mîncarea bio:
la un moment dat, la parterul clădirii de birouri unde lucram în Floreasca, s-a deschis un astfel de restaurant-terasă. Ieşeam de regulă cu colegii la masa de prînz la restaurantele din împrejurimi şi am zis să-l încercăm şi pe ăsta. Şi iată-ne 5 haidamaci încercînd cu greu să încăpem la o măsuţă ce părea şi ea în concordanţă cu porţiile. Pentru că ce am primit pe dinainte, ne-a făcut să ne sculăm de la masă mai flămînzi decît ne aşezasem. E drept, bucatele erau delicioase de te lingeai pe deşte. Da numai pe ălea mici, că atît reuşeai să mînjeşti.
Amuzantă a fost şi faza la care tipa care servea ne-a adus şi un coş cu cîte o felie de pîine din aia bio, puţin rumenită la toaster. Subţire, tăiată cu laseru. Normal, a dispărut instant şi am mai cerut un coş. A durat pînă a venit, şi imediat ce fiecare şi-a luat felia, am mai cerut unul rugînd-o să nu mai piardă timpul cu prăjitul.
Personal, nu sunt un mîncău şi aş putea să mă descriu ca uscat, dar de atunci mi-a cam fost frică să mai dau prin vreun asemenea stabiliment dacă tot voiam să pap. Poate acum, doar aşa, de-un desert, dacă tot l-ai lăudat atît.
PS cu una din patroane, din cîte am citit, chiar am fost coleg de şcoală. Ce mică-i lumea…
@krantz, deci ai şi pile la acţionariat. Ce mai vrei? Or să-ti facă porţiile imense. Să te saturi. 😉
Îhî! Ideea e să ajung prin zonă. Sătul.
@krantz, corect. Ca să fii sigur. 🙂