Hai să vă mai povestesc chestii, zic.
De când am ajuns pe insulă, ne-am hrănit exclusiv cu jamon, pan con tomate, gambas al ajillo, paella și churros.
Băi, nu știu, mai cumpărăm jamon și acasă, dar să mor io dacă are același gust cu ăsta din Spania. Nu știu dacă e subiectivă treaba și de fapt mi se pare mai bun ăsta de aici pentru că vacanță, dar fix așa credem și eu și fetele.
Probabil că în cele din urmă ni se va lua de el, dar deocamdată nu dăm semne. Mai vedem după vreo săptămână.
Cât despre gambas al ajillo, nu știu ce vor fetele, dar eu sunt hotărât să mănânc în fiecare zi pe care o stăm aici. N-am cum să mă satur de ei, nu știu dacă au gustul ăsta divin pentru că sunt creveții proaspeți sau pentru că au spaniolii alte rețete, cert este că sunt hotărât să nu-i ratez în vreo zi.
Am și top personal, să știți, cei mai buni de până acum sunt cei de mai jos, pe care i-am mâncat într-o cârciumă din Puerto de la Cruz, pe numele ei El Bajio. Sunt absolut convins că rețeta a făcut-o însuși Bărbosul când se plimba într-o zi printre muritorii de rând, dar i-a căzut din buzunar și-a găsit-o cetățeanul care gătește la El Bajio.
Lasă că creveții au gustul ăla inconfundabil de Spania (îl pot recunoaște legat la ochi), dar când bagi pâine proaspătă cu coaja crocantă în sosul ăla, jur că se aud îngerii cântând. De-aia zic că rețeta e făcută de Bărbos, n-are cum altfel.
Și paella de la ei era bună, dar după creveții ăia deja nu mai conta nimic. Las scris aici că mă voi mai duce cel puțin o dată până în Puerto de la Cruz, special pentru gambas al ajillo de la El Bajio.
Despre ei vorbim:
mie mi se pare ca se simte diferenta intre crevetii proaspeti si congelati. bine, nu fac mofturi, crevete sa fie. da’ proaspeti e altceva. si sosul e yum. nu stiu daca treaba cu bagat painea in sos e acceptabila pt fiinte superioare ca adelina pestrita care ne invãța bune maniere, da’ ibericii sunt mai de la tara si baga toti paine in sos 🫢 iar in roma suntem romani 🤣
Comentariu beton!18
Are alt gust pentru ca ingredientele principale (creveti, calamari, si altele de genul asta) sunt proaspete. Plus condimente si legume de calitate. La asta adauga si faptul ca nu exista carciuma care sa iti puna pe masa mancare de calitate indoielnica, si ai raspunsul la intrebarea ta.
Io-s curios cine șterge farfuriile? Mă rog, tigăi sau ce-or fi ele…:)))
Comentariu beton!11
Ia ghici 🤭
😄😄😄
boss, era vorba că niște oameni caută gioburi la spălat vase!? păi ce’acem?
în altă ordine de idei, cîn’ am fost io pe costa blanca, la benidorm, am cumpărat un usturoi mamă-mamă, îl mîncai gol; și niște verzături de roșii că era să mă bată nevasta cînd am ajuns cu ele acasă; asta pînă am tăiat-o pe prima; mă uitam după mamaie, deși eram conștient că nu e acolo
Crevetii aia sunt dementiali. Chiar mi-ai facut pofta.
Eu tocmai mi-am facut ramen pentru pranz. Si am folosit cateva bucatele de muschi de vita afumat si uscat. Are un gust divin. Am cumparat aproape 1kg si domnul sot era sceptic ca o sa mancam atat e mult. Sambata l-am cumparat de la targul de Craciun in Bruxelles si acum mai avem un coltisor. Imi pare rau ca nu am cumparat toata bucata.
Cred ca ai dreptate. Mancarea are alt gust in vacanta 😋.
S-ar putea sa aiba gust altfel, depinde de unde a trăit și crescut dumnealui porcul, depinde de ce a mâncat. Întreabă sau uita-te pe eticheta, trebuie sa scrie, sau întreabă-i de unde provine carnea.
Eu mai știu ca daca vrei ca porcăriile sa aiba gust mai bun, tre sa aștepți un pic si sa nu le mânci direct din frigider, sa se încălzească un pic așa, poate si aia conteaza, mai ales la iberico și pata negra.
Enjoy, mi-a făcut pofta. Sa nu mai vorbesc de creveți, ador creveții sub orice formă, chiar si de chips.
Cartofii aia mici cu sare in coaja cumva i-ai incercat?
Azi o să-i încerc.
Gata! Revin pe blog la întoarcere punct ca n are sens! :))
Nu pot suporta atata chin pe voi și pe mine…
Da, asa e și noi am crezut la fel în februarie la Jai-ca. Mancarea are alt gust, jamon-ul cumpărat de acolo, la fel.
O vacanta superba aveti!
Foarte rar fructele de mare de pe insula (sau de oriunde altundeva) care ae servesc in restaurante sunt altfel decat congelate. Pescuitul intensiv a facut ravagii in recolta de peste si fructe de mare in zona.
Proaspete se cumpara doar intre 7 si 9am de la tarabele de la gura portuletelor din insula unde cativa pescari rezidenti in zona si expun captura zilei.
In rest, ce se pescuieste industrial (99% din consum) ajunge pe lantul de distributie congelat, pana in frigiderele carciumilor.
Deci ce vedeti in farfurie este in majoritatea cazurilor congelat, ceea ce e dealtfel norma, nimic regretabil. Calitatea fructelor de mare face diferenta nu faptul ca sunt congelate.
Vasilesculeeee ce ti-am facut de bagi videorile astea de balesc pe telefon jur!!!! Eu nu te-am înjurat ca esti la soare si plaja tu de ce ne faci asa în ciuda cu tigaile alea pline de bunatati?
Ai ceva cu noi, ăștia de luăm prânzul mai din mers așa?😂😂😂mi s-a făcut o foame teribilă după ce am citit aici.
Și să-ți răspund:n-ai văzut că și brânza in coajă de ce-o fi ea are alt gust mai de la Sinaia încolo?cu cât e produsul mai aproape de origini,cu atât e mai ce trebuie să fie.
Prima dată am gustat jamon adevărat la Valencia, la Mercado. Divin. Am tot luat apoi acasă, dar nu se compară cu ăla din piața din Valencia. Deci, da, alt gust.
Lângă gambas al ajillo merg foarte bine canarian potatos. Dacă găsești mojo rojo de calitate și mai bine! Cu niște pahare de vin alb…de vis!
Noi mergem de regulă la același restaurant și au fost situații în care ne-au spus că au terminat sau mai au puțin creveți proaspeți ca să știm ce comandăm. Nici nu am nevoie să gust ca să știu dacă sunt congelați sau nu. Sunt buni și congelați, dar eu diferență la gust și e mai practic să știi la ce te aștepți…
O, Doamne…fie-ți milă🙃
Mor, frate! Mi s-a făcut un dor nebun de Spania, mai ales că buna mea prietenă e acolo şi anul ăsta n-am ajuns s-o văd… Fireşte că jamon-ul lor are alt gust, divin, de altfel, probabil nu e pregătit industrial, cine ştie? Sursa contează enorm, eu bănuiesc că România cumpără marfă proastă – mă refer la en-gros.
Gambas ajillo sunt printre preferații mei! Rar există ceva mai bun, în care să înmoi pâine crocantă! Aoleu, mai bine mă duc la treburile mele… Enjoy, guys! 🇪🇦🥰🍤
Hai in Asia SE si o sa uiti pe ăia …
Decât zic
Sa nu povestesti niciodata unui valencian ca ai mancat paella in Tenerife
O să-i zic c-am mâncat și-n Valencia și că n-am simțit vreo diferență. 🤷♂️
Da, e altfel gustul. Am învățat gustul în Spania, iar în Germania de vreo 3 ori pe an trage Lidl ‘Săptămâna spanilă’ cu niște imitații neconvingătoare. Mai cumpăr totuși niște chorizo cu chili. Sigur cerdo-ul spaniol e mai gutos decât Schwein-ul teuton.
Pentru că în România aduc doar jamón currado sau serrano în cel mai bun caz. Un restaurant, chiar daca e într-un sat din Spania, folosește cel puțin jamón de cebo. Probează și de bellota, chiar daca e mai scump. Și atunci vei vedea diferența. Du-te într-un magazin și caută un plic de 5 Jotas. Probeaza-l si pe urma vorbim de jamón.
Eu când ți-am zis sa treci pe la mine că am jamón si whisky, aveam o pulpă de bellota de la mama ei din Extremadura si o sticla de Glenfiddich de 18 ani. Că nu-mi plac minorele. Dar tu…nu și nu. Acum să suferi…
Legat de spanioli, chiar știu să aprecieze mâncarea. Să-i vezi cum își bagă mâna cu painea până la cot într-o farfurie de callos a la madrileña. Iar gambas al ajillo… Cred că o să pregătesc în weekendul asta. Că tot mai am vreun kil prin congelator. Mi-ai făcut poftă și n-am mai mâncat de vreo luna.
Bai prin Spania si eu am senzatia ca chestii normale au gust diferit. La unele m-am lamurit si de ce.
De exemplu Jamon cu paine si puree de rosii:
– jamonul din spania e mai bun. Punct. Ce ajunge la noi e mai prost. Poate are legatura si cu pregatirea pt transport, etc. nu stiu. Sau cu faptul ca aici iau de-ala prefeliat vidat, iar aia taie pe loc de pe ciolan.
– Uleiul de masline (il pui pe paine): uleiul de masline de la ei e mai bun decat uleiul de masline spaniol pe care il gasesti pe la noi. Nu stiu de ce, poate importam ce e mai ieftin ca n-au romanii bani. Cert e ca in Spania imi place uleiul de masline spaniol (bashca mai exista si sortimente speciale), iar in Romania prefer grecesc.
Asta chiar am facut personal acasa, in spania cu ingrediente locale, si in romania, cu ce am gasit prin magazine. Ala facut cu ingrediente gasite la noi a iesit mai prost. Are alt gust.
Dupa care, mai exista si atmosfera care da gustul. Cu siguranta pestele facut la jar si consumat pe plaja la soare in Ianuarie, in sudul Spaniei va fi mai bun decat acelasi peste consumat in restaurant inauntru in bucuresti. O bere neremarcabila (Mahou, CruzCampo) bauta in aceleasi conditii pe terasa pe plaja la soare va fi mai buna decat aceeasi bere bauta in bucataria apartamentului.
Cât chin pe tine/voi, se strică telefonul dacă mai văd încă odată filmulețul
Folosesc ingrediente de calitate. In plus, modificările de microclimat îți alterează (in sens pozitiv) simțurile, mai ales gustul.