Hai că azi vă dau fatala. Ia fiți atenți aici.

Ești la masă cu prietenii sau familia, că tot e sezonul, și deodată te întreabă cineva, dar așa de nicăieri, n-o vezi venind:

– Auzi, tu mai știi ce făceai acum 25 de ani?

Știți ce să-i răspundeți fără să stați să vă gândiți patrușcinci de minute?

Băi, dar când zic 25 de ani, să fie exact 25. Ca să fie și mai clar, vorbim despre anul de grație 1999. Știi ce să răspunzi, mai ai idee ce făceai pe-atunci?

Nu știu cât de repede vă luați voi reperele, dar la mine a durat ceva până am reușit să mă încadrez cumva în timp și spațiu, efectiv mi se părea că sunt nevoit să-mi amintesc ce făceam în altă viață. Poate de-aia n-am reușit să scot de la bietul meu creieraș mai mult de astea trei chestii:

➡️ Știu sigur-sigur că era cât pe ce să ratez eclipsa. Ce, nu vă mai aduceți aminte de eclipsa completă de soare din 1999? Eclipsă care a fost cel mai vizibilă din România, mai precis, fix din Vâlcea, adică orașul meu natal.

Mi s-a stricat mașina în drum spre casă, mai precis s-a ciupit garnitura de chiulasă și-a fiert motorul. Până la urmă am ajuns, dar am făcut în 12 ore un drum de trei. Când fierbea motorul, mă opream și-l lăsam să se răcească, după care mergeam câțiva kilometri, iar fierbea, iar o lăsam să se răcească. Și tot așa, 12 ore bătute pe muchie am făcut.

Noroc că am plecat din București cu o zi înainte de eclipsă, că altfel o vedeam de pe Dealu Negru. Fix acum când scriu, am mai avut niște flashuri cu drumul ăla infernal spre Vâlcea. Știți, când fierbea motorul prin vasul de expansiune ieșea mult lichid de răcire, se făcea imediat o ditamai balta fierbinte sub mașină.

Lichidul ăla de răcire trebuia completat cu ceva, că nu puteai să mergi pe uscat. Evident, completam cu apă, doar că nici aia nu era ușor de găsit. În anii ăia nu era ca acum, să găsești magazine și benzinării peste tot. Știu c-am bătut pe la porțile oamenilor să ne lase să intrăm la ei în curți să luăm apă. Da, da, a fost foarte interesant tot drumul ăla, aproape că mi se ștersese de pe cortex că l-am trăit.

➡️ Tot în 1999, eram panicați toți că pe 31 decembrie o să vină sfârșitul lumii. Glumeam noi și luam în râs subiectul, dar undeva acolo în suflet tot exista un sâmbure de „băi, și dacă vine?”. Plus că panica era mult amplificată și de virusul Y2K. Nu știți despre ce vorbesc, nu?

Lasă că vă zic tot eu. Calculatoarele, prieteni, computerele, urmau să devină inutilizabile odată cu trecerea la anul 2000, pentru că nu mai știau în ce dată suntem. Data era doar din două cifre pe vremea aia, așa că după 99, practic, urma haosul suprem, toate calculatoarele ar fi trebuit s-o ia razna că nu știau să contabilizeze zilele mai departe.

O să râdeți, dar în media era isterie despre inevitabilele catastrofe. Avioanele urmau să se prăbușească, trenurile să se ciocnească, alimentarea cu gaze, apă, energie compromisă total, piețele financiare la un pas sa explodeze. Vă zic, îți venea să nu mai citești nimic, finalul oricum era același: urma sa murim toți.

Până la urmă s-a rezolvat cu trecerea la dată din patru cifre. 😊

Dar da, ăla a fost cel mai puternic sfârșit al lumii pe care l-am trăit. Au mai urmat și altele după, cred că măcar o dată la 2-3 ani a tot venit câte un sfârșit al lumii, dar niciunul nu s-a mai comparat cu cel de la final de ’99, atunci s-au pus bazele.

➡️ De departe cea mai tare chestie care mi s-a întâmplat la final de 1999 a fost c-am reușit să-mi schimb jobul. Lucram în asigurări de viață și n-aveți idee cât de tare uram ce făceam. Uram fiecare zi a vieții mele, nu doar pe cele de luni.

Iar cel mai trist este că uram până și multe dintre weekend-uri, pentru că de multe ori „prospecții” doar atunci aveau timp să asculte prelegeri despre asigurări de viață, prin urmare te chemau la întâlnire sâmbăta sau duminica. Și mă duceam, că targetul trebuia făcut, altfel…

N-aveți idee cât de fericit când am primit răspuns pozitiv de la una dintre firmele unde fusesem la interviu. Nici n-am mai avut răbdare să semnez noul contract de muncă, atunci imediat după ce-am primit telefonul de confirmare, m-am dus în agenția unde lucram, am lăsat chitanțierul în recepție și-am plecat fără să mă uit înapoi.

Cam asta făceam eu în 1999. Sunt extrem de curios să văd care dintre voi mai știe ce făcea acum 25 de ani.

Acest articol este scris la provocarea celor de la Danone. Am o bănuială că nu trebuie să vă explic cine sunt, dar pot să pun pariu că habar nu aveți că primul iaurt Danone din România a fost conceput în fabrica din București, fix acum 25 de ani.

Da, da, fosta fabrică Miorița, aflată în ruină înainte de ’89, a fost preluată și renovată timp de 3 ani, iar în anul 1999, Danone produce primele iaurturi local. Mie mi se pare că e o treabă care merită aniversată, nu în fiecare zi se împlinește un sfert de veac de producție locală.

Astăzi, acum când vorbim, peste 1 milion de iaurturi se produc în fabrica din București pentru România și alte 14 țări. Voi înțelegeți ce zic eu aici? 14 țări sunt o grămadă de țări, mi s-a părut extrem de șmecheră treaba asta ca să nu v-o spun.

În toate cele 14 țări ajunge lapte de la fermieri români pentru că în fabrica din București se produc iaurturi și smântână, cu lapte colectat exclusiv de la ferme românești. Nu știu ce vă spune vouă asta, mie mi se pare foarte tare că jumătate de UE mănâncă iaurt din lapte românesc, jos pălăria!

Și încă ceva, este singura fabrică de lactate care se poate vizita. Treabă care vouă poate nu vă spune nimic sau nu vă stârnește curiozitatea, dar eu am fost s-o văd. Mi-a picat fața când am ajuns acolo și-am găsit un grup de copii care făceau același lucru.

Am fost convins că ajunseseră acolo obligați, dar ce să vezi, nu-i obligase nimeni. Compania Danone are program săptămânal de vizite pentru pișpirici din ăștia, învățătoarele știu de treaba asta și-i aduc să vadă cu ochii lor cum ajunge iaurtul din ugerele văcuțelor pe rafturile supermarketurilor, să nu creadă că Actimelul crește direct în sticluțele alea mici.

Ah, apropo de Actimel, când am ajuns eu la fabrică, aici mici tocmai luau pauză. Știți, Danone aduce, special pentru ei, o tipă care e actriță și se pune la mintea lor, le vorbește pe limba lor. Cred că e ce trebuie, c-am văzut chimia dintre ea și copii.

Ei, tocmai le dăduse fata asta pauză când am ajuns eu, moment în care a urmat jihadul. S-a auzit un strigăt general „Actimeeel” și toți au luat-o la fugă spre spatele sălii, acolo unde aveau pregătite niște gustări care conțineau și Actimel la discreție. La ăla s-au repezit toți. 😊

Am filmuleț făcut, v-ați amuza și voi dacă l-aș pune aici, dar n-am cum, că nu pot să postez pe interneți copiii altor oameni.

Așa, revenind, ziceam că Danone România aniversează 25 de ani de producție locală, iar eu nu pot decât să le urez: cât mai mulți înainte.

Acestea fiind zise, să nu uitați ce v-am întrebat mai sus: mai știți ce făceați acum 25 de ani? Sunt fiert de curiozitate.