Se întâmplă să cunosc destul de îndeaproape un cuplu care recent a devenit fost cuplu. În sensul că cei doi au cam ales să-și vadă fiecare de drumul lui.

Dar nu asta e interesant, că lumea se tot desparte, de altfel, din momentul în care intri într-o relație ești aproape sigur c-o sa te desparți. Rata divorțurilor în România este de aproape 30%. Un cuplu din trei ajunge inevitabil la divorț. Divorț, da? Adică cupluri căsătorite. Probabil că rata despărțirilor în general trece lejer de 50%.

Așa, revenind, ziceam că cei doi au hotărât să nu mai ajungă la partea aia cu „până când moartea ne va despărți” și să se despartă ei de bună voie, fără să fie nevoie de doamna cu coasa, veste care pe mine m-a luat complet prin surprindere.

De ce? Păi era unul dintre acele cupluri la care nu că nu te aștepți vreodată să se despartă, dar rămâi prost când auzi că nu mai sunt împreună.

Știți cuplurile alea care debordează de iubire și înțelegere reciprocă? Cuplurile alea pentru care viața se trăiește doar în nuanțe de roz și nimic nu pare prea greu? Le știți?

Atenție! Nu mă refer la cupluri din social media, adică la oameni pe care nu-i cunoști deloc sau prea puțin și le vezi relația doar după ce postează. Nu, nu, nu, că așa e ușor să te înșeli, pe rețelele sociale n-are nimeni probleme, viața e doar frumoasă, nu mi se clintea niciun fir de păr dacă auzeam că s-au despărțit doi semi-necunoscuți care până ieri își postau fericirea închipuită.

Nu, prieteni, vorbesc despre un cuplu pe care-l cunosc personal, îi știu pe amândoi bine de tot, de-aia m-a luat prin surprindere. Pentru că cei doi debordau de iubire, totul era super-perfect în relația aia, de ajungeai să-i invidiezi și să te întrebi: „oare la mine de ce nu e la fel, fac eu ceva greșit?”. Nu știu voi, dar eu am o relație departe de a fi perfectă, ne mai certăm, ne mai împăcam, mai dormim pe canapea, d-astea.

Nu și cei doi, viața lor era de un roz strălucitor și, mai ales, tot ce făceau era ca-n filme. Concedii scumpe, restaurante șmechere, mașină mega-tare, gadgeturi, haine, vilă cumpărată gata construită. Băi, ce să mai, viața aia pe care și-ar dori-o oricine. Iar peste tot și toate venea relația lor care era ca-n basme.

Telenovelele alea siropoase păleau pe lângă cum și cât se iubeau ăștia doi. Vă spun, n-avea cum să nu te macine invidia ca o gheară-n gât.

Ajunși în acest punct al acțiunii, mai trebuie să știți un amănunt care cred eu că este vital pentru continuarea poveștii.

Viața lor de lux era posibilă pentru că el (și doar el) era cel care făcea foarte mulți bani. Încă de la începutul relației lor, el producea niște zeci de mii de lei pe lună. Nu pot să intru în amănunte, dar îi producea la limita legalității. La cea mai de jos limită a legalității, dacă mă pot exprima așa.

Nu, nu era vreun interlop, nu dădea în cap la oameni, nu fura, nu făcea trafic, producea banii ăia de la angajatorul lui, dar nu era extrem de corect modul în care-i făcea. Iar dovada că nu era în regulă este că într-o zi angajatorul s-a prins și i-a tăiat fondurile. Nu l-a dat afară, n-a pățit nimic, pentru că, repet, nu fura, nu făcea nimic ilegal, dar era o linie foarte subțire între ce făcea și ilegalitate.

După care n-a mai fost nicio linie, că n-a mai avut banii ăia mulți pe mână. Și-atunci a apărut marea problemă, în sensul că dintr-odată nu mai producea zeci de mii pe lună, ci vreo 3-4000 de lei, adică salariul mediu pe economie.

Adio concedii scumpe, adio restaurante de fițe, adio haine, adio gadgeturi, adio viața aia de lux. Cu ce câștigau acum amândoi (și ea lucrează, dar tot pe salariul mediu sau pe-acolo) de-abia puteau să-și plătească hangaralele casei, asigurarea pentru mașina aia șmecheră și să mai și trăiască.

Fraților, nu știu cum să vă spun, dar de la momentul ăla în câteva luni s-a dus naibii iubirea aia mare. Poate și mai repede. S-a dus atât de brusc, de zici că n-a fost niciodată acolo, s-a vindecat și locul. După care a venit inevitabilul divorț, pe sistemul „nu contează dacă ai bani sau nu ai, important e să ai”. Mda, pățăști.

Unde voiam de fapt să ajung cu această poveste sută la sută reală. Știți voi mitul ăla în care cei doi susțin sus și tare că „noi ne iubim, nu contează absolut deloc banii, că avem, că n-avem, n-are importanță, iubirea noastră e mai presus de aspectele materiale, la o adică mâncăm și din gunoaie, important e că ne avem unul pe celălalt”.

Îl știți, da? Ei, ce voiam să vă spun, e o minciună.

Acum aștept să mă contraziceți.

sursa foto: freepik.com