Pentru că mai mult ca sigur nu l-ați văzut la cinema, îmi fac datoria să vă spun că începând de alaltăieri aveți pe Netflix filmul „Libertate” al lui Tudor Giurgiu.
Prieteni, știu că mulți dintre voi sunteți împotriva filmelor românești (mi-ați explicat și de ce), dar filmul ăsta merită văzut indiferent dacă ești fan producții cinematografice locale sau nu.
O să vă mai zic o dată ce scriam despre el la momentul când l-am văzut în cinematograf, poate-poate vă conving să-i dați play.
Dacă ar fi sa definesc printr-un singur cuvânt filmul lui Giurgiu, cam ăsta ar fi: im-pe-ca-bil. Subiect, scenariu, atmosferă, actori, totul este impecabil. Plus un Iulian Postelnicu absolut senzațional. O să mai spun o dată că-l consider cel mai bun actor român la ora actuală.
Revenind la film, n-aveți idee ce mult mi-a plăcut cum au reușit să refacă atmosfera din ’89, fără greșeli flagrante și tușe groase. De unde se vede că talentul sau priceperea contează mai mult decât toți banii din lume.
Prieteni, uitați-vă la „Libertate”, garantez eu ca n-o să vă pară rău. Mai ales dacă subiectul decembrie ’89 vă mai spune ceva. Personal, habar n-am avut că la Sibiu lucrurile au stat cum o să vedeți în filmul lui Giurgiu. Dacă știați ce s-a întâmplat la Sibiu, cu atât mai mult vă recomand să vedeți filmul.
Dacă aș fi în locul unei televiziuni mari, aș cumpăra drepturile pentru „Libertate” și l-aș difuza în fiecare an pe 22 decembrie. Pe el și pe „Hărtia va fi albastră” le-aș difuza an de an, unul pe 21 decembrie, celălalt pe 22. Trăiesc cu certitudinea că ambele ar trebui văzute de cât mai mulți cetățeni ai acestei țări.
Apropo, când am văzut „Libertate” la cinematograf, nu eram doar cinci oameni în sală, ceea ce mi-a plăcut foarte tare. Dar cel mai tare m-am bucurat la final, când s-au aprins luminile și-am constatat că cei mai mulți dintre spectatori nici măcar nu erau născuți în decembrie ’89. E o chestie că au fost atât de curioși încât să vină să vadă, plătind bilet, un film pe un subiect care nu mai interesează aproape pe nimeni.
Iar faptul că „Libertate” a rezistat peste două luni în cinematografe (e imens pentru un film românesc care nu e comedie cu maneliști) e un indicator important că merită să-l vedeți.
Nu știu ce să vă mai zic, dați-i un play, o să vă placă.
Senchiu!
Mulțumesc.
Diseară-l bag cu popcorn! Mulțumesc!
L-am vazut. Mi-a placut, dar…ii lipseste ceva. Nu stiu exact ce. Parca a fost opera unui regizor de documentare.
Acum, scriind imi dau seama ca am avut senzatia de mai multe ori ca ma uit la o reconstituire
Am cautat pe net mai multe informatii si am dat si play la trailer. O sa il pun pe lista.
Fiind sibian si traind revolutia in direct (aveam 16 ani si am trait-o in mare parte in mijlocul evenimentelor – am avut noroc sa scap intreg), abia am asteptat sa vad filmul. Chiar ca a reprodus bine situatia, cadrul in care se vede Magazinul Dumbrava, Hotelul Continental afectat, include chiar si cladirea care nu mai este (locul fiind luat de Ramada). Mi s-a parut putin cam intortocheat ca si dialoguri, dar per ansamblu mi-a placut.
Comentariu beton!11
Trăiam in Sibiu atunci.
N-am să uit niciodată imaginea cu morții, zeci, dezbrăcați complet înșirați în curtea morgii pe caldarâm (imaginea apare și în film, dar nu este cea reală).😢 Mă urcasem pe gard ca să-i pot vedea…
Era teribil să vezi mașini arse pe stradă, urmele de gloanțe de pe clădiri, dar toți ne bucuram să vedem sediile miliției și securității incendiate (apar in film imaginile reale).
Da, tot Sibiul știa că vinovații sunt închiși la bazin, dar nu știam că ultimii au fost eliberați numai în februarie.
Aveam 30 de ani atunci, deci știam ce trăiesc și eram superincântată că se va duce dracului comunismul și că în sfârșit vom fi liberi.
Nu putem nega că suntem liberi și că este mult mai bine acum.
Comentariu beton!59
multam, chiar acu ii dau play ca tot is bagat pe dormitor cu raceala azi
Cum play? Ai vreun link?
Nu are link, are Netflix.
Am vazut filmul la cinematograf si pentru ca ma intereseaza subiectul Decembrie ’89 (aveam 18 ani atunci, eram in ultimul an de liceu). Am urmarit seria ‘Decembrie rosu’, realizata de TVR (este disponibila pe YouTube).
Pe acelasi subiect recomand si ‘Dosar România: Revoluţia de la Sibiu din decembrie 1989’ (tot pe YouTube), sunt cateva lucruri interesante spuse acolo.
Comentariu beton!18
Cred că în realitate dialogurile erau și mai întortocheate, deci trebuia ca atmosfera aia de acolo și de atunci să fie scoasă în evidență.
Numa’ ce.l văd în poza asta și îmi vine să.l strâng de gât ! Atât de bine a jucat și în Arest !
Notat, multumim.
Cu adevărat impecabil. La revoluție am fost soldat, și mi-au degerat picioarele prin șanțuri la Otopeni. Orice film despre revoluție face să se încrânceneze sufletul în mine. Și mai fain ar fi un film într-un “cadru” mai larg despre revoluția de la Sibiu, nu doar nebunia din bazin. Sper ca înțelegeți ce vreau să zic…
Comentariu beton!12
Intodeauna am vrut sa intreb pe cineva ,care a fost in firul evenimentelor de la Otopeni ,cand a fost soldat in1989,si-au fost dusi la moarte nevinovati aproape 50 de soldati si mamele lor nu stiu nici acum precis,cine sunt vinovatii.
0
@Handoca Dimitrie Poate ne povestesti si ce acte de vitejie ai facut tu la Otopeni, tu alaturi de comandantii si colegii tai ! Cum ati mitraliat voi pe copiii aia de la campina !
sunteti mandrii ca v-au degerat degetele pe-acolo, auzi la ei !
Daca nu e cu mancat de ciorba in bucatarie si se aude decent subscriu. 🙂
Eram în stradă atunci vibrând de emoție, de mândrie, de speranță.
Filmul mi-a adus aminte de asta și m-a durut.
Iar îs offtopic 😂😂😂 Mi’aieee, mai ai timp de filme, acu’ când ai și mașină si mai ești și milionar? Ce viață ❤️
Mulțam!
Ba, da’ nu vad eu bine, in urechea stinga are casca bluetooth?
mulțam, șerif, pare un film serios!
vrea cineva… o țuică?
Io, și după grătar parcă ar merge și un vin bun.
Filmul impecabil dpdv cinematografic.
Dar mai ales impecabil pt adevarul istoric pe cate il prezinta
Dar cel mai important lucru este cum ne prezinta pe noi „poporul” roman = un popor de inbecili., cretini si handicapati , si de fraieri…..ceeace exact la fel suntem si in ziua de azi.
Daca nu chiar si mai imbecili , si mai cretini , si mai handicapati si si mai fraieri decat atunci………
0
ai uitat un epitet: nevertebrate oportuniste!
hai să-ți dau o țuică…
Azi l-am vizionat (la cinema nu l-am mai găsit) și mi-am zis că e cel mai bine făcut film românesc. Numai actori unul și unul, scenariu impecabil, regia jos pălăria, sunet excelent – nu am nimic de reproșat! Totul la superlativ. Și o să-l mai văd de câteva ori! Îmi pare rău că nu am apucat să plătesc bilet la cinema, fiindcă – sincer -merita. La „Visul” am fost și mi-a plăcut tare mult.
Bun film. Râca aia dintre MAPN și MAI a dus la nenorocirea de atunci dar și înarmarea ”gărzilor patriotice” care acționau ca niște mercenari la comanda mulțimii. Au murit omeni nevinovați degeaba.
Da. Exact.
L-am văzut și nu mi-a părut rău. Unul dintre puținele filme românești care merită. Recomand.
Comandantul școlii de ofițeri era infanterist, nu ofițer tehnic, cum este prezentat in film. In rest super ok.
PS In bazinul de la începutul filmului m-am bălăcit și eu..
La infanterie nu sunt ofițeri? 🤔
Nu m-am exprimat clar, se subînțelege că respectivul era ofițer, m-am referit ca fiiind infanterist strict din perspectiva armei/specialității militare. Am comentat despre arma/specialitatea celui care a fost comandant. Pentru acuratețe 100%, comandantul din film trebuia să aibe epoleții cu dungi rosii nu negre, semnul de arma al infanteriei este o grenadă eplodând (stilizată), nu un T în interiorul unei roti dintate (specific ofiterilor tehnici, ingineri sau din arma construcții), cum este prezentată in film. Și da, la infanterie sunt cei mai mult ofițeri fiind cea mai numeroasă armă din forțele terestre.
Comentariu beton!11
Aaa… înțeles.
Pe linga ca Aurel Dragomir era intr-adevar de infanterie(rosu), nu de negru… Toti soldatii aia erau de fapt elevi ofiteri ,cu petlite rosii cu dunga galbena in jur.
Mai aveau si petlițe verzi (grănicerii), negre (chimiștii) ..
Da, uitasem de ei…
Granicerii si Chimia,
stima noastra si mindria 😀
Văzut, plăcut, luat aminte. Sunt născută după ’89, dar ai mei părinți aveau 30 de ani amândoi la Revoluție. Le cunosc toate traumele și lipsurile și mai ales adrenalina de la Revoluție.
Filmul asta ar trebui sa fie arătat în săptămâna dinaintea alegerilor, în fiecare seara.
Discuție cu o colega la prânz, 37 de ani, chiar din Sibiu ca de asta mi-am amintit. Zice:
– Eu știu mulți oameni care cred ca era mai bun comunismul, erau toți egali, lucrau pana la 3 și liberul era liber, nu ca noi acum, nu era hoția asta…*insert tipic bullshit here
– Avem posturi libere în fabrica, la 4 ești libera, azi vorbesc la HR ca sunt disperați oricum, de săptămâna viitoare incepi. N-ai calificare în industrie, deci le zic ca vrei la sortare.
– Ce gluma e asta, cum sa lucrez eu în fabrica?
Da, sunt printre noi.
Comentariu beton!17
Super comentariu.
O să îl văd sigur.
Aveam 24 de ani în 1989.
Armata făcută în 1984.
Am făcut de gardă la două fabrici din oraș în zilele acelea.
Cu muniție de război. La un control al unor ofițeri de la reședința de județ au găsit 5 persoane care nu făcuseră armata dar aveau AKM și muniție, voluntari care să apere democrația…
Fun facts: multe din scene au fost filmate la Braila… Sibiu nu (mai) are vibe de 1989…
…văzut!m.a facut praf!finalul m.a rupt in doua!
Mulți dintre „vinovatii” de la bazin nu prea erau „vinovati”.
Acum putem judeca acele fapte „la rece”, dar atunci a fost multă diversiune și au murit mulți oameni nevinovați.
În plus, sloganul „armata e cu noi” a pus o prelata peste cadavrele celor care au murit din excesul de zel al unor comandanți militari.
pacat de tremuratul camerei care te oboseste la maxim
costumele lasa de dorit: am vazut blugi model nou, haine colorate, toate curate, impecabile
usa termopan la bloc, stalpi cu fasete metalice si cabluri ce coborau in subteran, inclusiv o cutie de digi pe un stalp de curent, sau ce era
Ok, mă bag, de regulă sunt foarte sceptică atunci când văd că filmul e românesc (I know, not patriotic at all)