Situația 1

Să presupunem că, din întâmplare, suntem prieteni pe Facebook.

Într-o bună zi, eu postez ceva, nu contează ce, că când am verificat ultima oară aveam voie să scriu despre ce vrea mușchiulețul meu, de la tunelul de sub Carpați al dacilor liberi până la aselenizare.

Cineva comentează la postarea mea și mă jignește. Adică, știi tu, chestii din alea gen „mă-ta-i curvă” sau „ești un prost, bă”, ori alte apelative la fel de gingașe.

Până aici toate bune, mă pot descurca și singur, problema e că tu dai like comentariilor care mă jignesc.

Ei bine, dacă ai făcut acest gest, te rog eu din suflet să nu mă mai întrebi absolut nevinovat „noi de ce nu mai suntem prieteni pe Facebook?”, că e pierdere de vreme. Explicația fiind una singură: dacă ești de acord cu cineva care mă jignește, nu mai avem cum să fim prieteni. Punct.

Dacă am fi în viața reală, la o terasă, și-ai fi de acord cu unul care mă jignește de la altă masă, crezi c-am mai rămâne prieteni? Nu, n-am mai rămâne. Și-atunci de ce crezi că în virtual se aplică alte reguli?

Situația 2

Suntem prieteni și te găsesc mâncând căcat despre mine pe undeva, aiurea, pe Facebook. Da, da, chiar dacă erai convins că n-am cum să văd postarea aia unde ai comentat tu, mereu văd și mereu aflu. Știi, șansele să zici ceva despre mine și să nu ajungă sub ochii mei, într-un fel sau altul, sunt extrem de mici.

Întotdeauna se va găsi cineva să-mi facă un printscreen și să mi-l trimită. Și nu doar „cineva“, mereu se vor găsi mai mulți care să facă treaba asta. Cam cât de rapid crezi că-ți dau unfriend sau block?

Gata. Simțeam nevoia să clarific aceste aspecte pentru că am dat relativ recent niște zeci de unfriend și block unor cetățeni și cetățence care erau în lista mea și i-am găsit mâncând căcat despre mine pe o postare care îmi era dedicată.

Partea extrem de frumoasă este că unii dintre ei au început să se prindă că nu mai suntem prieteni sau că i-am blocat, prin urmare au început să mă întrebe (direct sau prin terți) de ce nu mai suntem prieteni sau de ce i-am blocat.

Uite, am explicat mai sus de ce.

sursa foto: freepik.com