[drumul spre Cercul Polar – ziua 14]
Mi-ați spus mai mulți de pe aici c-ați vrea să fac un ghid referitor la Norvegia și Nordkapp, după călătoria asta. Nu știu dacă ce o să citiți mai jos poate fi socotit un ghid, dar cu siguranță am lăsat niște informații pe care nu le găsești la un loc pe nicăieri. Știu asta pentru că pe unele dintre ele le-am căutat și eu.
Ați mai fost vreo câțiva care ați întrebat și cât m-a costat toată nebunia asta cu Nordkapp. Din nefericire, nu vă pot răspunde la această întrebare, pentru că habar nu am cât m-a costat. N-am stat să adun banii cheltuiți, nu am făcut vreun Excel în care să bag sumele. O să văd la un moment dat cam cât am cheltuit, dar în acest moment asta este o informație care mă depășește. Cu siguranță sunt câteva mii de euro, dar nu știu câte.
Apropo, ca să vedeți ce înseamnă să ai creier și viziune. Nordkapp este cel mai nordic punct al Europei în care se poate ajunge pe șosea, doar că nu este pentru că așa s-a nimerit. Nu s-au trezit norvegienii într-o dimineață și-au constatat că există un loc unde se poate ajunge pe șosea, iar locul ăla, coincidență, este cel mai nordic punct la Europei.
Nordkapp a devenit cel mai nordic punct al Europei pentru că oamenii ăștia, norvegienii, au construit o șosea până la el. Altfel, cel mai nordic punct al Europei ar fi fost cu vreo 36 de kilometri mai la vale, adică acolo unde faci la stânga din drumul principal, să urci la Nordkapp. Doar că acolo unde faci la stânga e câmp, nu e nimic spectaculos, nu e stânca aia imensă care chiar îți dă impresia că ai ajuns la capătul Pământului.
Dar norvegienii s-au prins de potențialul turistic al stâncii ăleia imense care se termină în mare. Așa c-au făcut The Globe Monument acolo și-au mai tras și-o șosea până la el. Rezultatul? Acum e pelerinaj. Peste 300.000 de turiști ajung în fiecare an la Nordkapp (sursa). Dacă fiecare turist cheltuie măcar 1000 de euro, faceți voi calculele.
Înainte să plec nu știam mai nimic despre Norvegia. Știam ce știe orice om normal pe care nu l-a interesat să se documenteze special pe subiect. Poate un picuț mai mult, datorită serialelor norvegiene. Dar cam atât.
Acum, după mai bine de o săptămână petrecută aici, la vikingi, mă gândeam să vă spun cum se vede Norvegia din perspectiva turistului care o vizitează vara.
Este extrem de frumoasă, dar asta am stabilit deja. Oricum, am avut confirmarea finală pe ultima bucată de drum dinainte de Nordkapp. Au fost alți 700 de kilometri în care amândoi ne minunam de cât de mișto arăta tot ce vedeam.
Hotărât, Norvegia chiar este țara celor 1000 de fiorduri. Ce-am învățat la geografia de clasa a cincea, am văzut acum cu ochii mei. Indiferent de zona Norvegiei prin care am trecut, fiordurile făceau parte din peisaj. De-aia aproape peste tot este spectaculos, de-aia se spune despre Norvegia că este una dintre cele mai frumoase țări. Fiordurile, cu apa lor colorată în toate nuanțele de albastru care există, de la turcoaz la bleumarin închis, contribuie din plin la asta.
Bun, acum trecem la cum e dincolo de peisaje.
Sunt fascinat de faptul că poți plăti absolut peste tot cu cardul. Nu contează dacă ești în centrul Osloului sau undeva la dracu’ cu cărți, dacă ai de plătit ceva, să fii sigur că poți plăti cu cardul. Să fi văzut ce fețe mirate făceau ospătarii când ceream nota și, din obișnuință, ceream plata cu cardul. Le ei e invers, trebuie să specifici tu că vrei să plătești cash.
În Norvegia n-am intâlnit, dar în Suedia am văzut multe locuri în care nu se acceptă cash. Și nu glumesc. Pur și simplu nu-ți primesc banii cash. Au undeva la vedere un afiș care te anuță că nu poți plăti cash și cu asta basta. Mi-nu-nat!
Ce mi-a mai plăcut enorm a fost că se întunecă atât de târziu. Și că, pe măsură ce te duci spre nord, nu se mai întunecă deloc. Băi, este o senzație extrem de aparte să vezi că la doișpe noaptea este lumină ca ziua. Am poze făcute după miezul nopții și nu-ți dai seama de asta când te uiți la ele.
La începutul lunii august, la Nordkapp, soarele apune la ora 22:45. Las informația asta aici pentru cei care ar vrea să vadă un midnight sun spectaculos și vor căuta degeaba pe google informația „la ce oră apune soarele la Nordkapp, în august”.
Nu știu cum stau lucrurile cu vremea în Norvegia în mod normal, dar în săptămâna petrecută de mine am constatat că pe parcursul aceleiași zile puteai să treci de la o extremă la alta. În toate zilele am avut și soare de puteai sa faci plajă, dar și ploaie sau burniță, cu vânt și frig.
În Lofoten, cel puțin, vremea se putea schimba cât ai bate din palme. Am făcut poze pe cer senin cu soare orbitor. După un sfert de oră același loc arăta de parcă se coborâse apocalipsa. Nori negri și extrem de joși, vânt care te lua pe sus, ploaie deasă, tot tacâmul. După alt sfert de oră în același loc ieșea iar soarele.
Iar treaba asta cu schimbatul vremii, în ceea ce mă privește, o pot extrapola la toată perioada petrecută în Norvegia. Singurele două zile cu adevărat frumoase au fost cea în care am ajuns la Nordkapp și următoarea. În rest, toate au fost exact cum v-am zis.
Acum să vorbim un pic despre prețuri. E o țară scumpă. Una dintre cele mai scumpe pe care le-am văzut eu până acum.
Ca să vă faceți o idee, o să vă spun niște prețuri direct în lei, să le înțelegeți mai rapid decât dacă vi le-aș spune în coroane.
O masă la un restaurant obișnuit e pe la 350 de lei. Vorbim de două persoane care nu se sparg în figuri, da? Câte un fel principal și câte un suc. Am mâncat și cu 250 de lei, dar am plecat flămânzi de-acolo. Repet, nu vorbim de restaurante de fițe sau cine știe ce lux. Și nu vorbim de vin la masă, că acolo prețurile deja o iau razna: pleacă de la 75 de lei pentru un singur pahar.
Un suc la supermarket (obișnuita sticlă de jumătate): 14-15 lei. Litrul de benzină, în funcție de unde alimentezi, de la 9 la 12 lei. Un hot-dog la benzinărie: 35-40 de lei. Biletul de autobuz în Oslo (o călătorie): 18 lei. O doză de bere la supermarket: 18 lei. O oră de parcare în Oslo (zona centrală): 43 de lei.
Bine, la asta cu parcarea am râs tare de tot la Honningsvåg (orașul de lângă Nordkapp). Am parcat în centru, am căutat parcometrul și mă pregăteam să plătesc, când m-a văzut un localnic. A râs tare și mi-a strigat: „is free, there is no one here”, în timp ce arăta cu mâna de-a lungul străzii principale (și singura, de altfel). Am făcut cum a zis omul, dar să știți că pe parcometru prețul era 15 lei pe oră.
Ah, să nu uit. Pentru cei care vor să meargă în Lofoten venind dinspre Oslo, trecerea cu feribotul (mașină plus pasageri) de la Bodø în Moskenes (Lofoten) este 100 de euro. Să nu vă vină vreun gând să vă duceți fără mașină în Lofoten, că e ca și cum ați merge la cinema să vedeți doar reclamele dinaintea filmului.
Pe scurt, prețurile sunt duble sau triple, față de România, la aproape oricare dintre produsele de uz comun, astea de care avem nevoie cu toții în vacanțe.
Aici trebuie să fac o paranteză. Dacă sunteți în Norvegia cu mașina trebuie, este obligatoriu, să mâncați hot-dog-ul de la benzinăriile Circle K. Eu l-am luat prima oară din lipsă de opțiuni și pentru că mă scurgeam de foame. După care am alimentat DOAR de la Circle K special ca să-mi iau hot-dog de fiecare dată. Prieteni, o fi el 40 de lei, dar e cel mai bun pe care l-ați mâncat vreodată. Punct. Am mâncat ieri hot-dog la o benzinărie random din Suedia și mi-a venit să plâng. Nu că nu se compară cu ăia de la Circle K, dar îți juri că nu mai mănânci hot-dog niciodată.
Trecem la mașini. Parcul auto din țara asta este probabil cel mai șmecher din Europa. Eu am apreciat așa ochiometric, în trafic și pe stradă, că opt din zece mașini sunt electrice. Ca să mă lămuresc cum stau cu adevărat lucrurile, am dat și-un search pe google. Ce credeți? În Norvegia, 80% din mașinile noi vândute în 2022 au fost electrice.
Norvegia este cel mai bun exemplu pentru haterii mașinilor electrice și pentru toți ăia care o dau pe-aia cu: „n-o sa reziste infrastructura dacă ne luăm toți mașini electrice”. Uite că la norvegieni a rezistat. Bine, există șanse să nici nu-i fi întrebat pe specialiștii de internet, și de-aia.
Dacă tot a venit vorba despre mașini, trebuie să vorbim despre limitele de viteză din Norvegia. Oamenii sunt obsedați de siguranța rutieră, probabil sunt fierți că Suedia și Danemarca apar în toate topurile ca fiind mai sigure din punctul ăsta de vedere. Pe scurt, limitele de viteză de 60 și 80 km/h sunt cel mai des întâlnite, acolo unde nu au autostrăzi.
Am mers mai bine de 2500 de kilometri pe șosele tip drum național, de maximum trei ori am întâlnit limită de 90 km/h. În rest, 60, 70 și 80 km/h (când am intrat în Suedia și-am văzut limită de 100 pe DN, mi-a dat o lacrimă de emoție). Iar partea cea mai mișto este că dacă scrie pe indicator „limită 60”, apăi n-ai să vezi pe nimeni niciodată mergând cu viteză mai mare. Desigur, tu poți să mergi cât de tare vrei, că nu te ține nimeni. Doar că vei primi stiva de amenzi prin poștă, pentru că țara este literalmente înțesată de camere de supraveghere rutiere.
Pe autostrăzi e și mai simplu: limită 110 km/h. Dacă ești norocos de felul tău, o să dai și peste limite de 120, dar sunt rare.
Cât despre cum se prezintă ca infrastructură, drumurile sunt bune și foarte bune. Există câteva segmente unde sunt prea înguste, la modul că abia se strecoară una pe lângă cealaltă mașinile care vin din sensuri opuse. Uneori chiar nu e loc de două mașini, dar sunt foarte puține situațiile de genul ăsta și oricum sunt semnalizate din vreme, știi exact ce te așteaptă și cine are prioritate.
Apropo de drumuri, dacă vreți să faceți traseul spre Nordkapp, recomand să-l faceți pe varianta prin Norvegia (adică ăsta). Că se mai poate și prin Suedia plus Finlanda (cel pe care mă întorc eu acum spre casă), dar nu există comparație între cele două. Cel prin Norvegia este mai lung și mai dificil, dar este infinit mai mișto să vezi fiordurile alea senzaționale decât să conduci sute de kilometri de plat anost pe acasă pe la Ibrahimovici. Finlanda nu se pune, că nici n-apuci să clipești de două ori și-ai ieșit din ea.
Să nu uit să zic și de reni sau elani, că v-ați contrazis pe-aici. Că în Norvegia sunt reni, nu elani, bă că sunt elani, nu reni. Indicatoarele rutiere, pe care o să le găsiți în chiar prima poză din calup, sper să lămurească definitiv problema.
Elani n-am văzut, în schimb am văzut reni mai mulți decât mi-aș fi dorit. După cum vă ziceam, mulți dintre ei umblă pe mijocul șoselei și nu e plăcut deloc să te trezești dintr-odată cu Rudolph în mijlocul străzii. De altfel, pe traseul Oslo – Nordkap prin Norvegia, o să vedeți zeci de kilometri de gard pe câmp, la marginea șoselei. Pentru asta au fost făcute, să încerce să țină renii cât mai departe de șosea. Doar că nu peste tot configurația terenului permite gard, că nu e peste tot câmp plat.
Iar pe traseul prin Finlanda și Suedia nu mai e niciun gard. Sunt doar indicatoare care-ți spun „vezi că 5o de kilometri de-aici încolo e posibil să dai de reni”. Și chiar dai de ei. Să nu uitati asta și să luați în serios indicatoarele de „atenție reni” dacă aveți de gând să faceți un drum în nord.
Încă o treabă demnă de menționat este semnalul la telefonul mobil. N-am avut probleme nicăieri în Norvegia. Am avut semnal și net 4G oriunde mă aflam. Chiar și pe feribot, la mama naibii, după două ore se mers, nu se vedea țărm în nicio direcție, semnalul era full. Sus, la Nordkapp, la fel. Zic că e important să știți asta.
O să vă mai spun un lucru care probabil vă va face să ridicați din umeri, dar când ești aici, dintr-odată ți se pare foarte important. Apa lor de la robinet este potabilă. O să constați că toate restaurantele îți aduc la masă o sticlă cu apă de la robinet. Bine, și la noi e potabilă, dar e pe sistemul „scapă cine poate”.
O fi ea potabilă apa, dar este și foarte dură. Cred că e cea mai dură apă cu care am avut contact vreodată. Iar duritatea asta face să ți se usuce rapid pielea de pe tot corpul. Față, mâini, picioare, tot. Dacă ai un tip de piele uscată, o să ți se usuce și mai tare de la contactele cu apa norvegienilor.
Prin urmare, dacă n-ai plecat cu ele de acasă, cu siguranță vei ajunge să-ți cumperi cremă de mâini și loțiune de corp. Eu am fost nevoit să-mi cumpăr cremă de mâini pentru că efectiv mi se făcuse pielea ca iasca, n-o mai suportam.
Încă ceva important: toată lumea vorbește engleză. Singurul loc în care am întâmpinat difcultați a fost restaurantul din sălbăticie, dar acolo n-aveai nevoie doar de engleză, acolo aveai nevoie și de skill-uri de supraviețiure.
Și-acum o să închei cu unul dintre lucrurile care mi-au plăcut cel mai mult la țara asta (în afară de peisaje, desigur). Prieteni, e plin de case care au drapelul Norvegiei. Și nu mă refer la un steag pus în geam sau vopsit pe un perete. Nu, oameni buni, sunt o grămadă de case care au în față câte un stâlp înalt în vârful căruia flutură steagul Norvegiei. Am văzut mii, și nu exagerez deloc.
Pe mine m-a spart treaba asta. De ce? Pentru că îmi spune un singur lucru: cât de mândri sunt norvegienii de faptul că sunt norvegieni.
Câte case cu drapelul României arborat pe catarg ați văzut voi mergând așa aiurea prin țară? Exact.
P.S. După cum ziceam, v-am lăsat poze, dar sunt jos de tot sub cea cu casa cu steag. Nu-s cine știe ce, că majoritatea sunt făcute pe drum, din mașină, din mers.
Călătoria la Cercul Polar este motorizată de Autonom, liderul pieței de mobilitate din România.
Companie sută la sută românească, Autonom funcționează printr-o rețea națională unică în 36 de orașe din România, precum și în două orașe din Ungaria. În total, operează o flotă auto de peste 13.ooo de mașini și oferă soluții integrate de mobilitate și finanțare:
➡️ Rent-a-car
➡️ Leasing Operațional
➡️ Produsul Business Green
➡️ Leasing Operațional Echipamente
➡️ Transferuri cu șofer
➡️ Asistență rutieră
➡️ Mașină de înlocuire
➡️ AutoRulate
➡️ Închiriere vehicule comerciale
➡️ Întreținere flotă
Poze de pe drum:
B0$$, ăia au cu ce se mândri și de ce, așa că-i înțeleg, da’ românii cu ce să se mândrească?
P.S. Și io mi-am pus steagul austriac la balcon, spre disperarea lu’ frati-miu. 😉
Comentariu beton!42
Stai că vine acuș 1 Decembrie, ia să vezi câți sw mândresc.
Care acuș? Mai lasă-n vara mea, nu mă băga deja-n iarnă. 🤣🤪🤣
Comentariu beton!13
Cel mai bun ghid!
Ce colorate sunt casele!
Faza cu drapelul e uimitoare având în vedere clima.
Comentariu beton!12
P-asta cu clima și drapelul n-am înțeles-o. Bine, încă n-am băut decât prima cafea, poate de-aia.
@MV e doar o bucată de pânză. Daca bate vântul puternic și plouă des se deteriorează. Am și citit cât de des trebuie schimbat cel de pe Casa Poporului.
https://www.dor.ro/steag-casa-poporului/.
Chiar și la noi nu rezista foarte mult sus pe casă. Am o ruda care și-a pus.
Aaa, acum am înțeles. Așa am și explicația pentru care, pe lângă miile de case cu steag, am mai văzut alte mii unde era doar catargul, fără drapel.
@Mihai mai este o fază, presupun că e la fel și în Norvegia. De regulă, se înalță steagul cu diferite ocazii, mergând până la ziua de naștere a vreunui membru al familiei. Și dacă e la jumate, e un deces. Poate clarifică aspectul ăsta cineva care locuiește acolo.
Deci io treceam prin localități unde jumătate din locuitori sărbătoareau chestii? Mă îndoiesc profund. Plus că între timp am ajuns în Suedia. Ce să vezi? Și ăștia au case cu steaguri.
@all, au mereu arborat drapelul. Iar de ziua națională, pe 17 mai, e explozie. Vorba aia, am poze de la fața locului :).
Steagul triunghiular, ca un fanion, ca cel din poze, este cel pentru zilele obișnuite. Aproape toate casele au. Când sunt sărbători naționale, religioase sau de familie arborează steag dreptunghiular.
Îmi place prima poză- atenție elan ȘI ren.
Comentariu beton!21
@ValiM: ce chestie, io n-am știut. Că io la balcon mi-am pus dreptunghiular.
E așa cum zice @ValiM, flamura poate fi arborată permanent, iar drapelul standard in situațiile menționate. O precizare, dacă ai arborat drapelul, trebuie să ai mare grijă ca la ora 20.00 să il cobori pentru că altfel e mare belea de amendă.
Comentariu beton!14
Aoleuuuuu, am uitat să zic, la coborarea steagului acesta nu trebuie in nici un caz să atingă pământul, pentru că nu ne ștergem bocancii cu drapelul național. El trebuie ținut ce cel puțin două persoane din acest motiv
Comentariu beton!14
Corect: Steagul se ridică cel mai devreme la 08.00 ( sau 9.00 in lunile de iarnă )și se coboară la apusul soarelui, dar niciodata mai târziu de ora 21.00. In Finmark, Norland și Troms sunt reguli speciale, probabil pt că iarna
ziua e f mică. In nici o situație drapelul nu trebuie să atingă pământul. La înălțarea drapelului barbatii trebuie să aibă capul descoperit și toată lumea să aibă o ținută decentă. Regulile astea sunt numai pt drapelul dreptunghiular, nu se aplică pt flamura triunghiulară, care poate să stea și noaptea. Sursa: flaggreglerne.no pentru cine vrea să afle mai multe
Comentariu beton!21
Cu siguranță nu o să întâlnim toate aceste lucruri descrise de tine în niciun manual de geografie sau în vreo carte, dar impresiile tale de călătorie, poate subiective uneori, m-au făcut să merg, măcar cu mintea, la Nordkapp. Mulțumesc!
Comentariu beton!31
❤️
O dată, de ziua Norvegiei, am pus steagul pe mașină și, din lene, nu l-am dat jos seara. A doua zi, la munca, vreo trei colegi norvegieni mi-au atras atenția sa-l dau jos. Nu înțelegeam de ce, dar apoi mi-au explicat.
Mulțumim, Mihai pentru toate informațiile utile și pentru poze. Unele sunt ireal de frumoase, parcă nu îți vine să crezi că asemenea peisaje există în realitate. Iar renul din filmulețul de ieri mi-a plăcut la nebunie! L-am vazut de cel puțin 10 ori.
Comentariu beton!15
🦌
Pe acest articol l-am citit cu poate cel mai mare interes din toate cele citite pe aici. Lucruri pe care le știam, lucruri noi pe care le-am aflat. Eu am avut norocul să staționez aproape un an calendaristic pe aceste tărâmuri. Știți senzația aia când îți vine să plangi de bucurie, doar privind? Norvegia e un fel de Țara Elfilor, dacă vă plac basmele. Totul e pus la punct, fără alte detalii. Mai puțin vremea, desigur.
Și mulțumesc pentru confirmarea cu elanul, nu renul, din poza controversată :).
Comentariu beton!26
Serios? Ai stat un an în Norvegia? Tare.
Mulțumim!! 👍👍
👍
Excelent ghid, într-adevăr. De-o fi să ajungem pe-acolo vreodată, vin să conspectez.
La faza cu mașinile electrice am râs cu sunet. Maricica Asculătoresei din Adâncații de Pădure ȘTIE EA că autonomie slabă, că iau foc din senin, că au purici. S-au gândit norvegienii la Maricica? Nu s-au gândit. Își merită soarta 🙄
Comentariu beton!15
Exact. 😁
În DK m-a surprins burgerul de la Circle K. Atâta că e mic și trebuie neapărat 2 ca să simți că trăiești (asta dacă nu ești vreun specimen care se hrănește cu frunze de rucola). Ce e și mai interesant e că-i vezi că bat drumul până la granița dintre Danezia și Nemția ca să cumpere alcool la preț bun. Vin cu remorci, desigur. Nu mai știu exact cantitatea, dar parcă era vorba de 120 de litri de om.
Dar da, de vizitat. Referitor la prețuri, chiar dacă un produs e de 3-4 ori mai scump, și salariul e pe puțin de 4 ori mai mare. Da, costă serviciile mult, e drept.
Hai că m-ai făcut curios. Mâine ajung în Danemarca. Direct la Circle K mă opresc. Nu de alta, dar ăla din Norvegia e huge. Vezi c-am lăsat poză.
Superbe poze. Aia cu apusul merita printata mare si pusa pe perete.
Multumesc si pentru ghid. Finger crossed poate imi iese la anu’ o croaziera, combinata cu excursia povestita de Ametist, am gasit pe fjordtours traseul, ca din pacate cu masina n-am cum. Drum bun in continuare, si nervi tari pentru revenirea in tara dupa atata civilizatie.
Mulțam de informații!
Drum bun în continuare!
Probabil după perioada asta grea se cere un concediu pe la vreo mare mai apropiată.
Clar. Deja am rezervat în grecia. 😛
Cum te descurci cu drumul? Am văzut ca Peninsula Scandinava e maturata acum de o furtuna foarte puternica. A inundat orașe, a spart baraje, a rupt poduri, a luat case, name it.
Până acum totul e ok. Ieri a plouat un pic pe drum, dar nimic spectaculos.
Asta mă întrebam și eu. Că e dezastru în Norvegia. @MV, ați avut noroc!
Când intrai în țară dădeai de o cârpă ruptă in vânt. Am scris la autorități și apoi la ziar. Doar atunci l-au schimbat.
https://specialarad.ro/nadlac-drapel-rupt/
Foarte interesant, multumesc pentru descriere. E de citit si de visat frumos. Si mie imi plac serialele nordice, de aici si urmatoarea curiozitate: se deosebesc tare SE, DK, FI sau sunt cam asemanatoare?
Si cum sunt oamenii? Imi dau seama ca n-ai avut cum sa scormonesti in sufletul lor, dar niste trasaturi evidente, niste reactii comune, poate ti-au facut o idee.
Ai putea sa stai acolo 10 ani?
Norvegiana, suedeza și daneza seamănă, practic sunt aproape aceeași limbă. Finlandeza e cu totul altă mâcare de pește, e o maghiară mai cântată.
Nu pot să-mi dau seama dacă vorbește un suedez sau un danez, mi se se pare că au același accent (deși nu au), dar pe norvegieni îi recunosc imediat dupa cum lungesc vocalele din cuvinte.
Frumos rău! Trebuie musai să revăd Norvegia. Drum bun la întoarcere!
Frumos, am reținut.
Cât despre steaguri, sunt și la noi. În Drumul Taberei erau chiar uimitor de multe. Sunt mai multe steaguri ale României decât ar merita țara asta să fie. Iar ăia, păi zic eu că au de ce. Eu cu ce să mă mândresc ca român, cu faptul că mi-a distrus țara asta aproape toate lucrurile pe care le-am iubit sau în care am sperat? 🙂
Mulțumiri pentru ghid și poze!! Drum bun la întoarcere!
Eu am plecat anul trecut la Polul Nord, exact ca tine si dupa tine… aveam in plan de 10 ani… Cand am vazut ce faci am zis ca nu pot sa cred ca un alt nebun face ca mine. Am patit o nepatita… in nordul Germaniei am avut probleme cu masina si m-am intors dezamagit. Anul asta am plecat la inceputul lui Iulie cu alta masina. Am avut un noroc chior: am fost in tricou in permanenta: 24 grade in Lofoten. Singura zi cu geaca a fost o dimineata in Laponia Suedeza cand erau 11 grade. A plouat uneori. Eu am facut traseul Ro Hu Cz De Dk Suedia Norvegia Suedia Finlanda Balticele Polonia Slovacia Hu Ro in 3 saptamani si am cheltuit 4000 €. Tot ce ai descris am trait si eu: de la apa la restaurant, hot dogul Circle K la frumusetile din Lofoten pt care pozele mele nu sunt ca cele de pe net. A fost minunat. Am fost singur (am un handicap: mi-a placut ca esti protejat, lumea nu te priveste aiurea, locuri de parcare libere). Mie Finlanda cu lacurile mi-a placut enorm si pt mine Riga a fost o surpriza (daca ajungi o sa vezi ca e in renovare dar e fff frumoasa). Eu vizitez locurile din Patrimoniul UNESCO… am o app si le bifez acolo… Am fost la Rotos in Norvegia: un sat minier din patrimoniu: un vis… Vreau sa ajung si la Santiago de Compostela si sa fac un tur UNESCO al Turciei si poate nord Iran (in sudul Iranului am fost).
Comentariu beton!68
Woww, felicitări!
Poți să-mi spui te rog ce aplicație folosești? Este interesantă ideea 🙂
Vreau și eu în Iran.
Idem ca si @claudia. 😁
dacă nu-i cu supărare, până răspunde Mircea, vă las eu aplicațiile pe care le utilizăm noi pt călătorii (reale și virtuale), poate vă sunt de folos
https://www.getyourguide.com/ro-ro/?selectedTab=0a050aa1-8582-1114-8185-8234a49c0003
https://artsandculture.google.com/
și, dacă aveți curiozitatea și timpul necesar, aici îl puteți vedea pe @MV, în timp ce vizita NordKapp, zona globului
https://nordkapp.panomax.com/
e o cameră care oferă imagini în timp real, dar are și o arhivă generoasă 😉
0
Comentariu beton!54
bravo @Mircea! asta cu turcia mi-a zis-o omu’ cu mașina de tractare, că ne-am luat de vorbă despre concedii pe drumul către service; băi, așa de înflăcărat vorbea, de ziceai că-i cel puțin ambasadorul lor…
WH Collect
O găsiți in AppStore si probabil GoogleStore. Sa ma fi vazut alergand prin cartiere din orase mici germane sa vad blocuri originale Bauhaus. Am vizitat pana acum cam 120 locuri (un loc poate avea si 10-20 sublocuri: vezi Manastirile din Bucovina). Exista o comunitate de nebuni care viziteaza locuri UNESCO si le bifeaza (eu sunt unul). Eu colectionez si timbre cu tema asta.
Comentariu beton!13
Superbe pozele, de vis peisajele. Mulțumim Mihai pentru toate detaliile pe care ni le-ai dat, sper să-mi fie utile la un moment dat.
Drum bun în continuare!
Asa e in tarile civilizate: se ia o bucata de stanca, un deal, un camp chiar, se trantesc niste alei, garduri de protectie, o statuie, neaparat un restaurant cu terasa si o parcare maaare si ce sa vezi, incepe pelerinajul si se deschide robinetul cu bani.
Spre deosebire de Ro care-si bate joc de toate locurile unice sau deosebite, cu rare exceptii.
Comentariu beton!11
Mulțumim!👍
„la ce oră apune soarele la Nordkapp, în august”
Scrie pe Accuweather cand te uiti la prognoza pentru Nordkapp, sau orice alt punct de pe glob.
Am găsit trei informații diferite. Toate în engleză. Nimic în română. Știi, nu toată lumea vorbește engleză. De-aia am LĂSAT INFORMAȚIA ÎN LIMBA ROMÂNĂ.
Cat de mare era diferenta intre cele 3 informatii diferite?
Accuweather are si varianta in romana.
Era mare diferența, între două dintre informații erau 45 de minute diferență. De-aia am ales să mergem mai devreme și să așteptăm acolo.
Variaza foarte mult de la o zi la alta la latitudinea aia, pe masura ce scade durata zilei:
https://ron.timegenie.com/sunrise_sunset/city/nonok
In Romania e diferenta de 1-2 minute de la o zi la urmatoarea.
Mulțumesc !
Am citit dacat umpic si nu mai pot. Revin cand imi revin.va pup
Frumoase pozele. Mi-a placut ca n-ai uitat de disputa ren – elan😀.
Sper doar ca voi ajunge si eu prin tarile scandinave candva, in viitorul apropiat.
V-am urmărit toată aventura și m-am bucurat împreună cu dumneavoastră. Iar aseară, văzând la știri dezastrul din Norvegia mi-a părut bine că sunteți deja pe drumul spre casă. Se vede că aveți un înger păzitor.
Fără cuvinte! Imagini de vis, care-ți taie răsuflarea. Am fost și noi de două ori în Norvegia, dar tot rămân fără cuvinte când văd din nou peisajele de acolo.
Și da, totul e foarte scump. Îmi aduc aminte că, în popasurile făcute pe drum nu găseam altceva de mâncare decât hot dog. Și era 10 euro unul😄, deci un pic mai scump decât la benzinării.
Am circulat pe drumuri (nu scurte), în care nu încăpeau două mașini una lângă alta, erau prevăzute mici refugii din loc în loc, în care așteptai să treacă mașina din sensul opus. De depășit, nici vorbă, chiar unde era loc destul norvegienii stăteau calmi și liniștiți și nu depășeau neam!
În sfârșit, sunt multe lucruri de spus, tu le-ai sintetizat și le-ai povestit cu mult talent și ne-am plimbat împreună cu tine peste tot ( fără oboseală și alte inconveniente🤪🤪)
Drum bun, fără peripeții, spre casă!
Comentariu beton!11
Foarte frumos! Dar mie tot îmi dă un gust ușor amar tot greenwashing-ul lor. La ei totul e verde și electric în timp ce sunt mari exploatori de gaz, cărbune și minereu de fier (de calitate foarte bună exportat cel mai mult in Germania). De parcă încalzirea globală nu e globală ci locală.
@Vio: încălzirea globală e prostie de prostit proștii. Pe la 1500, când penis mașini, planeta a avut un vârf al încălzirii globale, asemănător cu cel de azi.
Încălzirea globală e „dictată” de nivelul de placton din oceane.
Norvegia își permite electrificarea DATORITĂ resurselor de gaz și petrol din Marea Nordului, altfel ciuciu.
P.S. Planeta asta are un ciclu ș-o doare fix-n Polu’ Nord de prostimea care-și duce traiu’ pe spinarea ei. Dacă se supără, se scutură de 2 ori și civilizația actuală-i pa. N-ar fi nici prima și nu-i nici ultima, având în vedere c-are v-o 4,54 miliarde ani în spate.
P.S. Să crezi că 8 pureci pot controla un câine e demență totală.
Comentariu beton!14
@JT, după umila mea părere, mașinile electrice nu folosesc la reducerea încălzirii globale sau altele legate de mediu și climă. Mașinile electrice folosesc la un singur lucru: scoaterea poluării din orașe. Cam cum ar fi aerul în București dacă TOATE mașinile ar fi electrice? Ai putea să faci jogging dimineața pe Magheru? Ai putea.
@MV: da, de acord cu tine. Asta nu contest.
Pai dacă ai o țară frumoasă și bine administrată de ce să nu arborezi steagul național, mai ales daca steagul e și frumos?
Ideea cu mașinile electrice e că într-un viitor, să sperăm , apropiat o să circule cu energie electrică din surse regenerabile. Așa sa ne ajute Bărbosul suprem.🤞🏻🙏🏻
Dacă ai ajuns in Suedia e posibil să-ți apară în drum și o namilă de elan. Să vedem diferența!
Drum bun in continuare!🚙
Multumim pentru sfaturi! Chiar am de gand sa bantui prin tara aia cu masina, tot intr-o vara. Am vizitat Oslo de un 1 decembrie si chiar am avut noroc ca n-a fost super frig sau viscol, ceva. Dar vreau sa vad si sa simt pe pielea mea peisajele create de fiordurile alea.
Sa-ti fie de bine!
Misto lectura de azi!❤️ mi-a placut si mi-am adus aminte de cand am fost in 2013. Ramaneam uimit cat verde puteam sa vad la tot pasul. Fiordurile, ceva extraordinar. Am prins si cel mai lung tunel, cred ca, din lume de cca 46-48km. Merci frumos pentru sintetizare. Misto rau pozele🔥. Drum bun in continuare.
Cat e de frumos… par ca locuiesc pe alta planeta. Erau 2 semne de circulație diferite pentru reni și elani? Sau cerbi? 😲
„Atenție la reni” și „atenție la elani”.
De sus in jos sau de jos in sus?😅
Fff faina toata experienta, multumim de jurnal, de poze, de ghid, de emotii, de visare, de toate 🤗
@CarmenA
De jos in sus: atentie reni, apoi atentie elani.
Felicitări încă o dată pentru perseverenţă și pentru că nu ţii doar pentru tine așa frumusețe.
Apropo, cu ce telefon ai făcut pozele?
Samsung S21 Ultra.
Tot Samsung din asta am și eu. Deci diseară îl anunț pe barbata miu ca plecam în Norvegia. Sa vezi ce uimit o sa fie, o sa plângă de bucurie 🤣
Comentariu beton!14
Dupa 5 ani de trait in Danemarca, pot spune ca tot ce ai descris despre Norvegia, se aplica si pentru Danemarca, exceptie peisajele (asta pentru ca Danemarca e plata, cel mai inal deal avand 170m).
Si danezii sunt foarte mandrii de drapelul lor si o sa-l gasesti la multe case, majoritatea arborand steagul acela ingust (asa e legea, nu ai voie sa arborezi drapelul de dimensiuni mari decat daca e fie o sarbatoare nationala sau e aniversarea unui eveniment important in familie).
Reni nu sunt pe aici, dar limitele pe sosele sunt aproape la fel: 50-60-70 in orase, 80 sau 90 in afara oraselor si 110-120-130 pe autostrazi.
Sa stii ca ai mancat ieftin cu 350 lei doua persoane 🙂 In Dk daca iesi la pranz su sotia, te duci lejer in 500 lei pentru felul principal si suc.
Vezi ca daca te aud norvegienii zicand ca limba lor seamana cu suedeza, se supara tare pe tine. Ca nu se prea suporta intre ei 🙂
Pacat ca n-ai trecut si prin zona noastra de Danemarca cand ai mers spre Oslo, iti era mai scurt drumul decat sa ocolesti prin Copenhaga, urcai din Germania direct la Hirtshals de unde luai ferry-ul catre Oslo 🙂
Comentariu beton!11
S-or fi supărând ei, dar până și eu îmi dau seama cât de mult seamănă. 😀
Foarte frumoasă descriere, mulțumesc! Unele lucruri le știam, pe altele nu (deh, am fost acum 13 ani).
Peisajele sunt spectaculoase, mai ales fiordurile cu munții lor pudrați cu zăpadă. Este o țară scumpă într-adevăr.. îmi amintesc când am cumpărat bilet de tramvai în Oslo, am introdus o bancnotă în automat și ca rest mi-au venit doar monede de cenți, nici măcar o coroană întreagă 😁 și am fugit să prind tramvaiul înapoi la gara centrală în intervalul acela de 90 de minute ca să nu plătesc alt bilet..
În excursia despre care am mai scris aici ne-am întâlnit cu un cuplu de români care se stabiliseră în Elveția și inclusiv lor li se părea totul f scump 😛
Cu engleza da, toți o vorbeau, inclusiv șoferul de autobuz de la „dracu cu cărți” cum spui tu.
Pe scurt, este o țară care merită vizitată cel puțin o dată!
Drum bun înapoi!
Comentariu beton!14
sâmbătă am mâncat în basel. două persoane, un fel de mâncare (nici nu mai știu ce, dar era ceva ce conținea cartofi prăjiți și cârnați nemțești, nimic deosebit, cred că ce era cel mai ieftin prin meniu) și apă, 90 de euro, 450 de lei, așa că prețurile din norvegia mă lasă rece 🙁
Multumim pt articole si fotografii, ne bucuram ca te-ai intors sanatos! ❤️
Sunt încă pe drum.
Multumim pentru informatii. Baiatul meu de 9 ani ne-a auzit vorbind prin casa si acum se lauda la toata strada cum merge el la norcap la anu’ 🙂
Comentariu beton!14
😁
Salut, Mihai.
Totally random – acum 2 luni dupa ce am bookuit o saptamana in Thassos am zis sa go wild si am luat bilete Buc – Tromso si un rent-a-car pe o saptamana cu obiectivul de a ajung la Nordkapp. Am zis sa combinam extremele una dupa alta si sa le dam copiilor o mica aventura (10 si 2).
O sa facem Tromso-Alta o zi, Alta-Norkapp-Alta a doua zi si Alta – Tromso a treia. Apreciez in mod special articolul cu renii:) – Abia astept sa ajungem 🙂
Comentariu beton!15
Te invidiez deja.
Băi, mișto și util ce ne-ai zis pe aici. Pozele, fără cuvinte. Cupra are portbagaj mare?
Măricel. Intră un troler mare, unul mijlociu și două mici.
@Mihai, Mă gândeam la un ren. Reniță brunetă ar avea loc lângă mine in mașină.
Multumesc si eu tare mult pentru poze si informatii. Un traseu foarte pe sufletul meu. Daca se face caravana cu cititori ai blogului care sa il refaca, ma inscriu; pot fi si sofer (de rezerva macar).
Cât de frumos! 💖 Mi-am clătit și eu ochii 😻
Norvegia este o tara faina, friguroasa dar simti un aer de libertate atunci camd locuiesti aici! Imediat fac 2 ani de cand locuiesc in Oslo si nu i am gasit inca vreo „buba” si da norvegienii sunt nationalisti convinsi. De ziua nationala, 17 mai la fiecare apartament afara la balcon sta atarnat mandru cate un steag. Data viitoare nu ratati ziua nationala! Si cu pølserii (hot dog) da este o traditie aici, este mancarea de baza, se organizeaza chiar si concursuri de 17 mai: cine poate manca mai multi pølseri si is ( inghetata). Cu limba engleza aici scapi indiferent de varsta pe care o are persoana cu care vorbesti. Ce este si mai misto ca ei apreciaza calitatea omului, corectitudinea si mai ales nu te umilesc, nu te fac sa te simti aiurea atunci cand gresesti si ai sanse sa lucrezi oriunde iti doresti, daca ai motivatie sa le inveti limba 🙂
Comentariu beton!11
Mulțam de informații, băgat la catastatif.
Prețuri de Norvegia?? Prin 2008-9 am ajuns la Bergen și, în nimicnicia mea, am căutat un fishmarket să gustăm ceva local. În cele din urmă am ajuns la un fel de piață și…o farfurie de plastic pe care era o feliuță de somon și o chiflă era pe la 25 de euro atunci. Și am plecat la McDonalds, și am mâncat tot pe barcă.
Pe lângă tot ce ai povestit, aș merge în Norvegia că poate m-ajută karma și dau nas în nas cu Morten Harket să îl
….ăăă admir nițel și pe viu, cu toate cele cinci octave ale lui.
https://www.pinterest.com/pin/brilliant-morten-harket-photo-in-2023–6403624463185432/
Ca sa-l recunosti.
Referitor la plata fost cu cardul zilele astea am fost cu copiii borin Viena la parcuri de distracții. Lângă parcul din Prater la cele mai multe restaurante și terase acceptau doar plata cash și inclusiv la majoritatea atracțiilor din parc. ..plm eu obișnuit să nu am cash aveam euro prin buzunare doar așa de covrigi.
Am pățit și in Germania să nu pot plăti cu cardul.
Sunt naționaliști.Multe supermarketuri din alte țări au fost boicotate, pur și simplu nu au întrat în ele , sa cumpere ceva.Alimentele lor sunt…waw la gust…iubesc untul și pâinea lor neagră.Nu mai vorbim de fondul lor național financiar, obținut din exploatarea petrolului din Marea Nordului…Ai noștri îl furau…la ei, sunt banii poporului…
0
Un sincer bravo…eu locuiesc in Norvegia dar nu am de gand sa merg la cap nord, noi stam in sud langa mare, am fost in lofoten cu firma in team building, frumos si salbaticie multa…salbatici sunt si ei, Norvegieni chiar daca sunt foarte politicosi …..dar salbatici….fiecare la cãşili lor si atat…..probabil multi sunt calugari-pescari acolo….. in lofoten. dar altfel este Norvegia frumoasa, ideal pentru vacanta daca iti permiți, noi de fiecare daca cand avem sansa……rupem poarta din Norvegia in Spania si Romania la caldura (minim 3-4 vacanțe pe an)….nu sunt prea multe de facut pe aici…mai ales cand ploua 16 luni din 12 cat are anul…
AVETI MARE GRIJA DACA VENITI, ESTE LIMITA DRASTICA LA INTRAREA IN NORVEGIA LA TIGARI( doar 10 pachete de persoana) si ALCOOL(un litru de tarie, 4 sticle de vin si un bax de bere)…. si medicamente, somnifere cu triunghi pe ele…..sunt cazuri de parnaie plus amenda, judecata pe termen lung
Daca doriti mai multe informații doar scrieți🙂
Păcat ca nu pot pune o poza făcută azi în Vrancea cu drapelul ro, franjuri, bineînțeles! Elocvent!
Bună. Și eu am fost în Norvegia în iulie anul acesta. Am locuit la prieteni în Vettre, lângă Asker și mergeam în Oslo cu autobuzul. Am făcut și o excursie în Bergen. A plouat 3 zile dar a fost impresionant. Aceasta țară e plina de minunății. Am mai fost în 2015 dar și acum parca descopeream totul. E scump dar merită. Sa aveți călătorii frumiaee
Locuiesc în Norvegia de trei ani, norvegienii au încredere oarba în guvernul lor în contextul în care taxele ajung și la 50% dar cred că aici este vorba și de educație (60% au studii superioare) iar în scările de bloc și unele stații de autobuz au amenajate biblioteci.
Eu numa’ce m-am intors din Svolvaer Lofoten,am stat 3 luni impreuna cu sotul meu,am lucrat la o pizzerie a unui prieten,roman si el având un business cu un norvegian.Grinta Pizzeria,o gasiti pe Google.Ca turist,mai ales din Romania,este totul scump,sau aproape totul,eu,ca gospodina care face piața,am constatat ca au,atentie..muuulte chestii mai ieftine si mai de calitate,clarrr,decat la noi.Una e sa treci in vizita si alta e sa trăiești acolo.aveam salar 3500 euro,adica…pe bune..platesti chirie,cheltuieli,mancare si mai ramai cu 1500,asta daca esti pe cont propriu,noi am avut chiria si masa gratis.Frumusetile locului sunt fascinante…tre’sa mergi ca sa ti dai seama,din vb altora sunt povesti.Pe mine ..cel mai mult,pt ca am vazut multe țări, m-a impresionat interactiunea dintre oameni..adica..mergi linistit pe trotuar si oamenii cu care te intalnesti ITI ZAMBESC..DAAA..e cevaaa fantastic,iti sta o stare minunata, ca niste oameni pe care nu i cunosti se uita la tine si nu trec nepasatori..ff frumos..va pup si va recomand celor care mi ati citit comentariul sa mergeti.
In timp ce citeam despre calatoria ta, am retrait momentele de anul trecut, cand am facut un tur cu masina din Cluj-Napoca pana in Norvegia si inapoi. 5600km in 9 zile. A fost cea mai faina calatorie ever! Dupa ce am vazut Trollstigen si am dormit prin camping-uri, Norvegia a devenit tara mea preferata!
La benzinarie am ramas socat sa vad 40 de statii de incarcare Tesla si 2 pompe de benzina si motorina. Is foarte smecheri cu tot ce au dar mai ales cu tot ce au facut din tara aia.
cam asta este si raportul de timp incarcare/alimentare. deci e de inteles.
«O fi ea potabilă apa, dar este și foarte dură. Cred că e cea mai dură apă cu care am avut contact vreodată. Iar duritatea asta face să ți se usuce rapid pielea de pe tot corpul. Față, mâini, picioare, tot. Dacă ai un tip de piele uscată, o să ți se usuce și mai tare de la contactele cu apa norvegienilor.» – apa nu este dura. Este foarte sanatoasa chiar. Pielea se usuca de la faptul ca Aerul este mai uscat. Nu este aceeasi umiditate in aer ca mai la Sud, chiar Oslo. In acelasi timp, soarele este mai puternic si arde/usuca mai tare.
Mai multe detalii in engleza gasiti intr-o carte despre regulile nescrise ale Nordului, pe care nu le vezi cand esti turist: https://www.amazon.com/Speak-Unspoken-Exploring-Unwritten-Norway-ebook/dp/B0BG3DGLF5/ref=sr_1_1?crid=FMFRB57PYGF&keywords=gabriela+sirbu&qid=1691908099&sprefix=gabriela+sirbu%2Caps%2C184&sr=8-1
Salutare!
Multumesc foarte mult pentru aceasta postare. Tocmai cautam lucruri legate de Norvegia si cam la ce ar trebui sa te astepti daca ai vrea sa iti petreci vacanta sau chiar sa te relochezi.
Intr-adevar, tara este foarte scumpa, o cafea poate avea pret dublu, un suc sau o masa la restaurant la fel, insa si veniturile sunt mai mari, iar in ceea ce priveste grija statului fata de proprii cetateni, nu exista termen de comparatie.
Probabil ca din cauza preturilor mari la chirii si alimente, combustibil, nu-ti permiti sa cheltuiesti bani prea multi, nici sa economisesti, insa cred ca te poti bucura de o viata buna de la o luna la alta fara sa duci lipsuri. Ba mai mult, un aspect foarte important pentru mine ar fi daca as trai acolo, nivelul de educatie si cel de sanatate publica.
Multumim frumos!
Minunată călătorie ai făcut, Mihai! Mă bucur mult pentru tine şi Mara, superbe fotografii! Soarele din ziua cu Nordkaap a fost senzațional! Sper că următoarea voastră aventură va fi undeva la mare cu soare mult, nisip şi sălbăticie!
Excelent materialul! Rar mi a fost dat să citesc un articol așa de bun! Și comentariile sunt bune și aduc informații suplimentare. Deși sunt senior, nu voi abandona visul de a vizita aceste locuri superbe! Articolul și comentariile mă fac să încep documentarea in acest sens. M-ai ajutat enorm. Îți mulțumesc!
Buna, stii cumva daca in noiembrie se poate ajunge cu masina pana la Capul Nord venind din Finlanda?
Știu oameni care au fost și în decembrie.
Se poate sigur, o sa fie zapada dar se curata desigur, oricum preventiv trebuie sa verifici prognoza meteo sa nu fie eventual ceva treceri-drumuri inchise