Aveți mai jos un video filmat după o idee care mi s-a părut atât de mișto încât sunt hotărât să fac și eu experimentul cu fetele mele.
Pe scurt, un grup de copii au fost rugați să deseneze un colț de natură, având ca model o fotografie, dar cu condiția să folosească doar culorile pe care le aveau la dispoziție. Care culori erau exact cele care vor fi din ce în ce mai întâlnite dacă nu facem ceva să ajutăm planeta asta: trei nuanțe de gri și negru.
Vă imaginați cam ce natură veselă au reușit să deseneze folosind doar culorile astea? Iar dacă nu vă imaginați, puteți să dați un play și-o să vedeți exact.
Mi-a plăcut ideea, mi-a plăcut cum au reușit copiii să-mi arate că nu poți să desenezi nimic despre natură fără să ai la dispoziție culori și în special culoarea verde. Pentru că exact „verde” era cea pe care o cereau cel mai des, în timp ce încercau să picteze natura doar cu nuanțe de gri.
Iar verdele naturii este fix cel pe care trebuie să-l protejăm și noi, cu toții, dacă nu vrem să ajungem, la modul real, să mai avem în jur doar negru și gri.
Adică exact ce și-au propus și oamenii de la ENGIE prin noul lor produs Ampero Verde: să protejeze verdele și natura venind spre clienții lor actuali sau viitori cu o ofertă extrem de interesantă și mulată pe nevoile acestei planete care încă ne suportă: un produs de energie electrică din surse 100% regenerabile, produsă în România!
Bănuiesc că știți cu toții ce înseamnă energie electrică produsă din surse regenerabile, dar o să vă mai zic și eu o dată, ca să fie treabă bine făcută. Vorbim despre energie eoliană, solară și hidroelectrică. Că, pe bune, vânt, soare și apă avem în țara asta din belșug, bine că reușim să producem și niște energie cu ajutorul lor.
Desigur, în acest moment o să apară întrebarea: „dar nu e mai scumpă energia asta regenerabilă?”. O întrebare de bun-simț, de altfel, dar la care am și un răspuns pe măsură: nu, nu este. În actualul context din piața de energie, Ampero Verde nu aduce costuri suplimentare față de un contract convențional de energie electrică. Treabă care mi se pare extrem de tare.
În plus, pe lângă beneficiul ecologic de reducere a amprentei de carbon, orice client de Ampero Verde va contribui indirect la o treabă foarte mișto, de suflet: acces la energie electrică verde pentru 200 de persoane care trăiesc în sărăcie extremă.
Da, cei de la ENGIE, împreună cu asociația Micul Geniu, au ambiția să facă treaba asta, să instaleze panouri fotovoltaice care să aducă lumină în casele unor copii pentru care lumina și căldura sunt doar niște noțiuni vagi care țin mai degrabă de vremea de afară, nu de condițiile din casă. Ei bine, orice client Ampero Verde va duce un pas mai departe acest deziderat.
Cam atât am avut de spus, pentru oferte și orice mai vreți să știți în plus, intrați pe Ampero Verde de la ENGIE și-o să vă lămuriți. Sau, de ce nu, puteți întreba chiar și pe blog.
Acum vă las cu videoul despre care vă povesteam mai sus.
Exact ca nația asta.
Foarte mișto videoclipul, așa cum sunt, în general, toate clipurile cu copii. Să pictezi în tonuri de gri un colț de natură ar fi fost o provocare si pentru Grigorescu, zic eu! 😀 Lăsând la o parte inocența copiilor, merită studiată oferta celor de la Engie!
Comentariu beton!14
Toata treaba asta cu energia verde (si salvarea planetei) are o relevanta atata timp cat cineva face bani din ea.
Caz actual: pot recicla doar acele materii din care altii fac bani
Caz vechi: pe vremea lu Ceasca erau centre de colectare a hartiei. Primeai bani. Apoi au disparut. Dupa care au reaparut, dar evident separai gunoiul for free pentru ca altii sa faca bani. Acum primesti amenda daca nu reciclezi.
Energia verde: astept momentul in care o vor vinde asumandu-si o marja de profit de 0%. Ca sa salvam planeta. Toti.
Asta nu insemana ca fiecare nu trebuie sa se poarte responsabil fata de mediul inconjurator.
In rest ramane cum am stabilit: ” it’s all about the benjamins!”
Comentariu beton!32
Adicacum profit 0
@Irinush, adică fix cum nu i-ar plăcea lui să-și vândă munca. Indiferent ce-ar produce, sunt absolut convins că dacă i-ar cere cineva să-și vândă munca fără profit, în secunda doi i-ar închide ușa în nas.
@berică, întâi faci o ciorbă vorbind despre reciclare, treabă care nu are nicio legătură cu energia. După care, concluzionezi imperial că ar trebui să primești energie cu marjă de profit zero (și-ai fost generos, de ce să nu ți-o dea gratis, că doar e pentru o cauză nobilă?).
Auzi? Am și eu o întrebare: tu ce muncești? Cu ce te ocupi în viața ta de zi cu zi?
@berică, o să-ți mai vezi comentariile aici când o să-mi răspunzi la ce te-am întrebat. Până atunci, o să consider că doar dai din gură fără să-ți asumi. Adică ce fac 99% dintre băgătorii de seamă de pe internet. Te pupă, tata.
@berica și energia verde și transformarea gunoaielor în ceva necesită costuri. Sunt făcute de oameni care nu pot lucra fără bani.
Eu plătesc să mi se ridice gunoiul selectat de mine (menajer, plastic+ aluminiu+ metal+ hârtie și sticlă).
Nu mi se pare greu. Dacă cineva obține profit prelucrându-l, foarte bine!
La fel cu energia verde. Producție+muncă= profit.
În orice domeniu.
@Florna B, ca să nu-ți mai spun, că dacă @berică e așa de revoltat pe faptul că oamenii obțin profit din energie, în zilele noastre ai posibilitatea să obții tu energie moca. Panouri fotovoltaice pe casă și-ai rezolvat problema, ești independent energetic, la costuri zero. Aaa, n-ai casă, iar panourile costă? Ce chestie? Cine s-ar fi gândit?
@Mihai Vasilescu energia e moca după amortizarea costurilor panourilor+ instalare.
Nu sunt mici. Eu încă nu mi le permit. Așa că, îi ,, îmbogățesc” pe producătorii de energie.😀
@Florina B, evident că după amortizare. Care amortizare se poaet să dureze niște ani. De-aia sunt fascinat de oamenii ca @berică care n-au nicio problemă să decreteze că trebuie să ni se dea. Moca dacă se poate.
Faza nașpa este că țara asta-i plină de berici.
@Mihai, eu am panouri fotovoltaice pe casă in Belgia. Platite. Nu mai avem subsidii de la stat. Dar e oricum avantajos. Bateria nu e inca rentabila si oricum nu poti deveni total independent energetic. Solutia sa devii independent energetic e plus o turbina eoliana de „uz casnic”. Nu are decat vreo 2 m cu totul si impreuna cu panourile fotovoltaice ar amortiza costul bateriei. Oricum ramai in continuare racordat la reteaua de curent electric, macar ca sa pui curent electric in retea.
In Olanda turbinele eoliene sunt destul de populare. In Belgia mai putin. Noi asteptam momentul cand ni se va aproba instalarea unei turbine eoliene.
Cat despre @Berica, am impresia ca el aude ceva sau citeste cate un titlu si de acolo dezvolta teorii de obicei nefondate.
@Berica, pe vremea lui Ceașcă au dispărut pentru că n-aveai ce să colectezi. De unde, că erau rafturile goale? Pungi nu, peturi nu, doar sticle și borcane(alea puține care erau) aveam obligația să le ducem la școală. A, mai erau cutiile de conserve, în rest…
@MV, serios, din 42 de comentarii @berica are 22 de likeuri si-l banezi?! OK, tu știi, dar ceva nu pare ok. Eu nu am păreri, mă abțin, dar parcă ceva-ceva nu-mi sună bine, chiar dacă nu a văzut, sau chiar nu crede că e nevoie să răspundă la întrebări
@VladS, a văzut, a răspuns, i-am șters comentariul.
Altfel, socoteala ta cu like-urile o să fie bună când vom avea și dislike-uri. Până atunci, compară alea 22 de like-uri cu numărul de oameni care au citit articolul, nu cu numărul de comentarii. Ah, și încă ceva, știi de ce ăsta e blogul meu? Pentru cu eu decid pe cine banez și de ce.
Citisem deja pe Ampero Verde. Cuvântul ,,verde” mă atrage ca un magnet. E culoarea mea preferată.
E o campanie foarte interesantă.
Putem să reducem fiecare dintre noi amprenta de carbon. Să consumăm produse locale , să nu cumpărăm compulsiv, să nu aruncăm lucruri ce pot fi folosite, să nu consumăm resurse doar pentru că avem bani etc.
Din păcate, multe campanii trec fără să schimbe ceva.
Un exemplu: ambrozia care provoacă așa multe alergii.
Și încă sunt terenuri pline de buruieni și ambrozie. Chiar dacă, teoretic, poți fi amendat.
Pentru fiecare copac tăiat, orice firmă ce consumă resurse pentru energie și nu numai, ar trebui obligată prin lege să planteze cel puțin 10 în loc. Indiferent că vorbim de cele direct implicate în exploatarea lemnului (tăiere, fabricare mobilier sau orice produs pe bază de material lemnos) sau indirect. Dacă prin produsul tău produci deșeuri (de la ambalaje de tot felul până la industrii constructoare de mașini), ar trebui să fii obligat să plantezi. Doar așa am putea responsabiliza din ce în ce mai mulți oameni să poluăm mai puțin, să reciclăm mai mult, să avem grijă mai mult de cei din jurul nostru.
Da, energia verde trebuie să înlocuiască pe cea clasică și da, trebuie folosită și mai eficient de către consumatori. Suntem niște mari risipitori, din păcate și doar prețurile mărite ne-au făcut să ne gândim mai atent la consumarea ei.
Comentariu beton!14
@Ananas: planeta-i mai verde acum comparativ cu acum 100 ani. 😎
România și zonele lovite de război taie iresponsabil pădurile, în rest nu prea.
@JT, sper că glumești la asta cu planeta care era mai verde la 1900. Nu mai vorbesc despre industrializare și tot ce s-a întâmplat în suta aia de ani. Vorbesc doar despre numărul de automobile, aproape inexistente pe atunci.
MV: io am citit articolu’ ăsta și d-acolo am tras concluzia cu pricina, dacă am greșit, mea culpa.
washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2014/12/04/watch-how-europe-is-greener-now-than-100-years-ago/
@JT, din ce înțeleg eu, articolul ăsta explică de ce Europa e mai verde decât acum 100 de ani, în sensul în care s-a trezit și a început să repopuleze pădurile. Ceea ce și eu cred.
Doar că pădurile alea nu cred că fac față la nivelul de poluare din prezent. Părerea mea.
@MV: dacă fac față poluării sau nu, asta nu știu, daaaar dacă nu fac, atunci să mai plantăm și să lucrăm puțin pe inovații nepoluante pe bune, nu matrapazlâcurile actuale.
@JT, exact. Iar energia verde chiar se poate include la „inovații nepoluante pe bune”.
Ahem, am mai zis-o: curățarea planetei nu-i profitabilă. Avem 2640 miliardari pe planetă, cu o avere estimată la $1220 miliarde, asta fără ăia din Orientu’ Mijlociu care nu-s obligați să-și declare averea, care bistoș au încă pe atât.
Io cred că folosind $12,20 miliarde am face planeta lună și bec, țâță de mâță.
Doar cretinii din Europa-s stresați de mediu de când târfa WEF aka Greta T. a dat din gură. Mai bine mergea dracu’ la școală.
Cum era-n anii ’80-’90? Vai, vine era glaciară pe capu’ nostru, o să-nghețe ovarele și creierii! Apoi discursu’ s-o schimbat la 180°: vai, vine căldura de-o ni se topească puța!
P.S. Austria vrea să impoziteze mașinile electrice la kilometru și p-ăia de au panouri solare, pentru că de ce nu.🤣🤣🤣🤣🤣
Comentariu beton!13
Gata mă, putem sta liniștiți, s-a rezolvat că s-a băgat al nostru pe mediu, pe astea. Îmi ejti deosebit de simpatik, m-aș uita la tine cum bei o bere, da’ să bagpoola dacă nu îl luai și pe Hawking că nu vrei tu să faci genuflexiuni, de lene plm, știu io, stai așea în scaunu ăla și te doarenpoolă de tot, o dai cu găuri negre, cu radiația aia a ta, nu am io timp acu, că stau pe un blog și tu ai cam murit, că îți explicam io cum stă de fapt treaba. Muci te făceam. Să stăm tolăniți așa, putem toți. Ai murit să scapi de mine, boolangiule.
Ăia care și-au dedicat o viață studiului mediului ce știe ei.
Comentariu beton!20
@Edelweiss: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Nu m-am legat niciodată de oamenii cu handicap, că nu-i vina lor că-s așa.
Bere, dă care? Că mi-s absolut indiferente, mai nou. Bem un salzer de zmeură ca să fim în trend. 😎
Aș bea un salzer de soc, da’ io n-am găsit că ăștia nu știu ce-s alea.🤪
io azi dimineață am găsit o furnică în mașină; am luat-o pe mînă și i-am dat drumul în iarbă;
verde
Comentariu beton!19
Inimioară-ți dau…
Costică, tu şi cu vadim, ş-ăla lua paianjenii din cadă şi-i dădea afară cu gentilețe…
Io ce dracu fac, ca am la bucatarie un colt de geam pe unde imi scot vesnic tarana niste furnici, creca a ramas doar coaja de beton, ca am refacut o vechitura de chirpic si am turnat ciment pe ea, nu gluma… antiaeriana, antibombardament, anticutremur…
Iar eu am plantat pomi fructiferi la viata mea,mai multi decat numarul de ani ! Si am ceva ani… spre 70…
Numai la soacra in gradina,18 ari bucata,pe margine cam 35 . Pruuuni ,meri si ceva peri.
Mi-am facut norma ?
Inițiativa-i excelentă, sper să aibă aripi să se mențină în zbor!
Unele comentarii arată că oamenii încă nu au înțeles în ce rahat stăm toți – democratic- in ceea ce privește clima și poluarea.
E greu la deal cu boii mici și comozi, neînvățați să citească rapoarte. Recunosc că toate aceste rapoarte sunt lungi și pline de termeni științifici, da orișicât. Mai există și referate care ajung in presă!
Îmi pare tare rău pentru cei care nu sunt in stare să înțeleagă nimic , dar Greta Thunberg nu a făcut decât să spună ceea ce majoritatea cercetătorilor au spus de circa 30 de ani. Însă ei n-au țipat prea tare de teamă să nu-și piardă catedre și joburi. A făcut-o ea, o adolescentă!
@Seladon: nu vreau să-ți stric entuziasmu’ ecologic, dar Greta a fost doar o trompetă a ecologiștilor și nimic mai mult. Aia nu știe diferența dintre PET și HDPE. 😉
@JT. Ea a început cu clima, nu cu ecologia, când am ascultat-o i-am dat dreptate, pt că ce zicea ea reflecta ceea ce rapoartele de la Comisiile ONU spuneau de prin ’95, iar primul semnal de alarmă a fost tras în 86! De ce nu au inceput proiectele verzi de atunci ? De ce a fost făcută hateobject? Eram departe rău de tot dacă toată campania verde ar fi demarat acum 30 de ani! Dar au fost interese mari la mijloc.
Așa că fă-o cum vrei, asta spune mai mult despre tine, decât despre ea. In ceea ce privește schimbările climatice a avut dreptate. Acum când ne arde pământul subt cwr, cu incendii și inundații catastrofale, ar trebui să înțelegem că ea a avut nu numai dreptate , ci și curaj! Ceea ce nu se poate spune despre mulți denigratori ai ei!
Vă spun io, cel mai bine pentru planetă este să ne omoare ea pe toți.
Comentariu beton!11
@Seladon: care incendii? Alea anuale din California și Australia? Alea-s de când lumea și pământu’ doar că n-au făcut subiect de senzație decât în ultimii ani, pentru că știrile panicarde se vând cel mai bine.
Sau alea puse eronat de câte un idiot care nu știe cum să facă un foc și dă foc pădurii, iar dup-aia fuge ca șobolanu’?
Vrei energie curată și ieftină? Ai două surse mari și late: hidrocentrale și centrale nucleare. Faza cu „deșeuri nucleare poluante” nu mai ține de 50 ani încoace, că avem tehnologia să le stocăm în siguranță pentru următoarea sută mii ani sau până la următorul asteroid, dar atunci chiar nu mai are importanță.
@Edel. Ne omoară imbecilitatea și lașitatea.
Întotdeauna mă uimește cum oameni care-s suverani la surf pe net NU sunt in stare să găsească United Nations Climate Change Report 1995 ( da, da, șoc și groază, asta fuse înainte să se nască ea) – există și varianta scurtă! Da’ nene să o beștelească pe Thunberg , da
la asta-s pricepuți nevoie mare!
@Seladon: da’ ăia ce-or făcut practic, în afară de scris raportu’ cu pricina? 🤔
Că rapoarte d-alea scrie și Iohannis cu „România educată”, da’ școlile tot cu buda-n fundu’ curții-s.
P.S. Poate tu nu știi dar numai 3% din gunoiu’ planetar făcut de homo sapiens sapiens e reciclat. Restu’ fie-i ars, fie dosit care pe unde.
P.S2. Avem viermi și alge care se-ndoapă cu plastic și cacă pământ, dar trebuie bani investiți acolo, iar alde Musk, Bezos, Zuckerberg, Ambani (da, așa se cheamă o familie de miliardari din India) n-au bani de așa ceva. Sunt mai importante yahturile și pedofilia. 😎
@JT. Păi ce sa facă? Toți politicienii și liderii din industrie au citit rapoartele și s-au pișat cu boltă pe ele, că doar nu aveau chef de reforme majore, doamne feri!!! Iar lobbystii industriei petrolului au reușit să convingă lumea că activiștii ecologiști sunt niște idioți fanatici. Am o erată la ce am scris eu mai sus: primul raport ICC a fost în 1990 deci era timp destul pentru a incepe proiectele verzi, da’, deh, era mai ușor să bage pumnul în gura adversarilor. Acum procesul de deșertificare e in curs în zone mari din Europa: Italia de nord, părți din Spania și Franța chiar și Bărăganul sunt afectate de secetă, care se extinde chiar până și in nordul Europei…Că ție incendiile și inundațiile ti se par normale, ce să zic? Atât poți tu..Scenariul din regiunea Emilia Romagna se poate repeta oricând, se pare că de fapt nimeni nu a învățat nimic de la inundațiile catastrofale din Germania de ultimă dată ( același fenomen: secetă prelungită urmată de ploi masive și inundații distrugătoare) Nu-i nimic, o să învețe până la urmă…Câteva comentarii in plus: poluarea și efectul de seră care duce la încălzirea globală sunt două fenomene distincte, deși de multe ori lucrează împreună. Barajele centralelor hidroenergetice mari au avut efecte foarte nocive asupra mediului iar depozitarea deșeurilor nucleare nu-i chiar pană la ureche precum spui tu. De aia s-au închis atâtea! Și unele și altele se asociază cu riscuri de securitate națională.
Părerea mea e că mai avem multe de învățat, d-aia nu trebuie să dăm cu pietre în nimeni. Oricum nu ajută la nimic. Mai bine ne informăm temeinic și discutăm civilizat, poate chiar aici dacă șefu de blog n-are obiecții.
@Seladon: stai așa boss, nu te oțărî la mine că te lămuresc. Avem tehnologie să dăm cu ploaia unde avem chef, da’ cine vrea ploaie tre’ să marce banu’. La saudiți plouă joia, ca să fie răcoare vinerea, că-i zi de mers la moschee.
Auzi, da’ instalațiile de irigat din Bărăgan unde-s? Ah, furate și făcut araci de vie, garduri șamd de „oamenii gospodari”. Las că vine popa cu crucea și behăitoarele după el să se roage să plouă.
Să se plângă umanitatea de deșertificare pe o planetă 66% apă trebuie să fie cu adevărat dusă cu pluta pe Styx.
P.S. Mă repet: tehnologie avem, dar NU SE VREA.
O lume fara culori – deja ma gandesc la televizoarele alb-negru de pe vremea lui Ceasca.
Da, sunt pro energie electrica din surse regenerabile, dar ce te faci cand nu-ti permiti sa o ai?
Iar cu reciclarea asta putem sa vorbim mult, dar actiune 0.
Am strans si eu hartia, plasticul etc separat si le-am dus la ghena pe categorii si au venit oamenii strazii si le-au amestecat si imprastiat pe trotuar. Si cand nu vin oamenii strazii vin masinile de gunoi care colecteaza gunoiul la gramada, nu separat. Atunci de ce sa le mai separ?
Vorbiti de pomi, de ambrozie. Cati dintre cei de aici au plantat un pom? Stiti cat de greu se scapa de ambrozie? Daca nu dai cu ierbicid nu scapi de ea. Iar ierbicidul polueaza. Daca smulgi buruienile, nu ai voie sa le dai foc pentru ca polueaza. Si atunci unde sa le arunci, ca nu ai voie sa le duci nici la ghena? Si cine mai munceste pamantul in ziua de azi cand toti au ajutor social?
Cand te gandesti cat polueaza un avion si ca la TV se discuta despre emisiile de Carbon ale vacilor. Sa nu mai crestem noi vaci, care ne dau lapte si branza, pentru ca polueaza? Asta e politica pura, ei sa-si construiasca palate, sa se plimbe cu yahturi si avioane, sa stea cu piscinele pline cu apa, iar noi, muritorii de rand sa nu ne permitem nici un pahar cu apa.
Hai ca am deviat un pic de la subiect…
@Geostorm aia cu colectatul deșeurilor la grămadă a fost și în Germania. Cel mai simplu a fost ca populația să învețe să trieze deșeurile, a durat mai mult până să se organize transportul selectiv și prelucrarea lor. Și acum pe unde stau în Germania se depune sticla în containere separate pe 3 culori dar sunt preluate la grămadă. Acum încearcă și cu automatele de colectat ulei de gătit și alte grăsimi, poate că să nu mai facem săpun de casă, mai știi?
Cu buruienile la fel, în anumite locuri sunt containere pentru astea și crengile și iarba adunate, pământ de flori. La blocul meu sunt 2 containere de 80 litri pentru așa ceva.
Salut.
Fundatia „Free Miorița” face asta de mulți ani, mai precis vreo 11 – aduce lumina în zonele unde nu există, cu ajutorul panourilor solare. Impreuna cu Rescue4x4 si alti voluntari am dus panouri si lumina in locuri in care nu se poate ajunge decat cu masini de teren sau pe jos.
Nu e nimic nou sau deosebit aici.
Ce face ENGIE acum este doar sa incerce sa profite de trendul energie verde si sa mai faca niste bani.
Comentariu beton!11
Ce mi-a mai atras mie atentia, dincolo de problemele reale si de diversitatea parerilor-oameni in toata firea folosesc la adresa Gretei niste apelative descalificante-pentru ei, nu pentru ea…poti sa nu fii de acord, dar sa folosesti niste termeni la asresa unui copil…
a împlinit deja 20 de ani în 3 ianuarie 😅
mersi
cum ar arăta o lume fără culori? păi, pot eu să vă răspund simplu: bun venit, în lumea mea!🙂
habar n-am cum arată culoarea verde. îmi lipsesc conurile M pt culoarea verde, care definesc și spectrul de nuanțe pt lungimi de undă medie.
mai simplist spus, am deuteranopie. adică nu văd verdele, nu pot deosebi roșul de verde, galben sau orange, albastrul și violetul sunt tot aia. apropo, portocala este un bej, pt mine 😉. dar diferitele nuanțe le percep mai mult sau mai puțin luminoase.
lumea mea este în nuanțe, cam de la maro al vostru, la gri.
altfel, pot să vă spun că văd bine, am învățat numele tuturor culorilor de mică și le diferențiez, în funcție de luminozitatea lor. dacă toată viața am trăit așa, să știți că nu e tristă lumea asta a discromatopsiilor. doar frustrantă, uneori.
mi-e drag verdele, chiar dacă habar n-am cum arată și, de vreo 3 ani, avem panouri pe casă. și protejez natura, pe cât îmi stă în puteri. îmi place și campania asta și susțin ideea de energie din surse regenerabile. succes, ENGIE și Ampero Verde!
Comentariu beton!58
Asa OAMENI, jos palaria !
Comentariu beton!11
Big hug, Mălina!
Comentariu beton!11
@Irinoush, @Nicoleta, sunteți empatice și cu suflet bun, vă mulțumesc amândurora!🫶
Comentariu beton!11
O „mică” problemuță cu mașinile electrice:
m.youtube.com/shorts/rnoRavhrwPQ