Acum, la spartul târgului, am și eu o părere despre greva profesorilor.
Sper din toata inima că profesorii care și-au ținut orele în plină grevă, motivând că au principii după care se ghidează în carieră, să fie la fel de principiali și să refuze măririle salariale pe care le vor obține colegii lor.
Colegi care, fiind mai puțin principiali, nu și-au ținut orele pentru că știau că doar protestând în mod real vor obține salarii mai mari, nu mizilicuri. Prin urmare, luna viitoare vor duce acasă mai puțin de jumătate din banii pe care ar fi trebuit să-i ia, nu ca „principialii” care-și vor primi toți banii.
Asta sper.
sursa foto: freepik.com
Profesorii o să refuze măririle de salariu așa cum ateii au refuzat zilele libere primite de sărbătorile religioase. Adică deloc.
Comentariu beton!223
Sau, mă rog, așa cum credincioșii refuză 1 Mai și punțile.
Comentariu beton!74
Punțile se recuperează sau se bagă concediu, nu se trec așa…
Comentariu beton!37
@Anel,
Cam știm cum se recuperează punțile. Vin câțiva prin birou, ca să facă figurație sau se pleacă mai devreme, că doar e sâmbătă. Ideea era alta, desigur! Numai că sunt zile libere acordate in baza legii. Beneficiază de ele și musulmanii și alte rituri,așa cum beneficiază și in Norvegia de exact aceleași libere și punți. E un exemplu neconcludent, parerea mea.
Comentariu beton!58
Fix cum spui tu, Anel! La fiică-mea la școală e o profă care face parte din secta Martorii lui Iehova și cică ei nu-i permite religia să facă grevă. Personal cred că e doar o vacă proastă. 🤬
Comentariu beton!127
Off tipic. Oare câtă lume știe că în ianuarie s-au mărit salariile profesorilor cu 10%? Da, acum 5 luni. Câți dintre voi ați avut salariile mărite cu 10% acum 5 luni și faceți astăzi grevă? Nu, problema nu e dacă e suficient, dacă le ajunge, dacă merită și mai mult. Problema e mai sus.
Comentariu beton!97
@Oldjohn, da, știu și eu o grămadă de exemple. Dacă știm cum se recuperează punțile, nu are rost să vorbim de cum se lucrează la STAT. Cu alte cuvinte angajatul din privat este sclavul celui de la stat indiferent de profil.
Comentariu beton!67
@Oldjohn, știu și eu foarte multe exemple. Iar dacă știm cum se lucrează la STAT, nu are rost să vorbim cum se lucrează. Cu alte cuvinte angajatul din privat este sclavul celui de la stat, indiferent de profilului lui.
Comentariu beton!27
cum ar fi sa aveti mai multe zile libere doar pentru ca sunteti mai prosti si credeti in zana maseluta?
Comentariu beton!17
O sa te surprind. Sunt un simplu profesor și din principiu o sa fac asta..prefer sa nu iau bani o lună.
Comentariu beton!57
@Adi: Sunt profesoara. Iti daruiesc tie de acum incolo, cate zile om avea, marirea aia de 10% din ianuarie. Sa-mi zici contul. Ca si pe viitor o sa-ti virez tie toate maririle trambitate la tv, pe care cine nu e in sistem le si inghite pe nemestecate. Singurele mariri operate anul acesta la salariul meu au fost cele castigate in instanta – esalonate, desigur, pana la pensie primesc tot.
Sunt in greva. Din cauza faptului ca am pco si gradatie de merit, deja ma duc cu salariul spre maximum permis de lege, asa ca marirea asta de 1000 de lei o ajunge si pe la mine in cuantum de 200. Poate.
Comentariu beton!202
@Adi, sunt profesor. După 22 de ani de predat și toate gradele didactice susținute, am un salariu de 3800 de RON. Te rog calculează mărirea de 10%, cu tot cu reținerile aferente. Tu ai putea să te descurci cu banii aceștia de la o lună la alta?
Iar dacă reușești, de ce nu te alături sistemului?
Pe 12 iulie este Concursul național de Titularizare! Vino alături de noi!
Comentariu beton!223
Nu cred că sunteți printre profesorii care au vreo problemă realmente. Procentul celor care au făcut ore este foarte mic și el nu corespunde lașilor sau celor cărora le este bine. Grevă declanșată la nivelul sindicatelor înseamnă în primul rând că membrii acestora pot fi compensați. Nu e obligatoriu că toată lumea să fie în sindicat pentru a avea aceleași drepturi în aceeași muncă. Sunt cazuri sociale în interiorul acestui sistem de care nu vorbește nimeni iar aceștia protestează și aderă la grevă fără să o poată face fără muncă. Ei rămân în grevă japoneză. Asta este ceea ce e corect să se înțeleagă.
Comentariu beton!29
Dar ce ar fi dacă cei care primesc pensii speciale le ar refuza ? Întreb și eu…Tare as fi curioasa de ce de aceasta categorie nu ziceți nimic? Ca față de cât iau domniile lor , celelalte nu suferă termen de comparație. Toți sunt buni de dat sfaturi cand nu sunt în pielea ” personajelor”. Și f ușor este sa judeci .
0
Comentariu beton!52
Da , bine că ei au avut bani să-și mărească salariile, în plină grevă , dar când e vorba de alți nu au nimic de scos din buzunar!
Comentariu beton!12
Adi, cei 10% la salariul brut despre care tot vorbești erau în grila de salarizare și trebuiau dați începând cu 1 ianuarie 2022. Adică gandeste-te cum ar fi ca patronul tău
sa iti spuna ca îți va mari salariul de la o data n și apoi sa se prefacă ca nu mai știe ce a vorbit cu tine. Apoi, peste un an sa îți spuna ca din cauza ca este atât de darnic, îți va da 10% din salariul brut. Și apropo, nici cu cei 1000 de lei dați acum la salariul brut (din care se scad impozit, CAS, etc.) sa nu ajungi la procentul pe care l-a promis inițial.
Comentariu beton!32
Pe mine ma enervează altceva la partea cu 3 profesori din toată scoala nu fac greva- fiică-mea cea mare are asa și ii cheamă la ore conform orarului – adică în a doua și a cincea ora xu acelasi profesor- în rest drumuri spre casă sau stau pe străzi – și stau eu și ma întreb nu ar fi putut sa își organizeze orele grupate? Ca un copil când pleacă de acasă pentru 2-3 ore sa le aibă pe toate odată nu pe sărite.
În rest nu am ce sa ii zic – îi înțeleg pe cei care au rămas și se chinuie, ii înțeleg și pe cei care au plecat și au venit ca mine în multinationala sa facă munca de roboțel pe ceva mai mulți bani…e greu și nu se vede ceva mai bun în viitor.
Comentariu beton!47
Școala copilului tău are bibliotecă? Că dacă da, am eu o idee unde ar putea sta între ore. Ori învață acolo dacă are lecții, ori citește ceva la alegere, tot e mai bine decât să se plimbe pe străzi până la orele următoare. Nu-mi spune că n-au voie să stea acolo. Sau și bibliotecarele sunt în grevă?
Comentariu beton!49
Sunt scoli unde s-a modificat programul pentru ca elevii sa nu aibă pauze între ore. Asa ar fi normal sa se întâmple peste tot dacă directorii si-ar face treaba.
Oricum nu se pun absente.
Comentariu beton!22
Nu mi se pare normal să facă elevul ore după orarul normal. Cei care și – au făcut orele trebuiau să aibă un orar special aprobat de director si adus la cunoștința părinților.
Doamne, ce chin pe acei copii!
Cum de ați acceptat asta?
0
Comentariu beton!12
Nu mi se pare normal să facă elevul ore după orarul normal. Cei care și – au făcut orele trebuiau să aibă un orar special aprobat de director si adus la cunoștința părinților.
Doamne, ce chin pe acei copii!
Cum de ați acceptat asta?
0
Ministerul Educatiei, prin ISJ-uri, au luat hotararea de a se pastra orarul existent. De aici toata degringolada!
La LTIB este orar făcut special pe perioada grevei.
0
Cei care si-au tinut orele sunt genul „capul plecat” din enclave psd. N-ai sa vezi.
Comentariu beton!37
Nu dau cu parul, doar the ntreb, dar daca chiar exista profesori care se gandesc ca de fapt frustreaza elevii pri greva si poate au un morb al profesiei? Nu sunt cadru didactic si ma intreb care ar fi o alta forma de protest (eficient) in domeniul acesta. Ca si in sanatate, transporturi, etc. ?!?
Greva este eficienta acolo unde se produce unde cineva pierde bani prin greva respectiva, asa cred….
Comentariu beton!16
Păi ei se duc la catedră din pasiune, banii sunt așa, o chestie nesemnificativă😜
Lăsând gluma, imi aduc aminte de singura grevă la care am participat. Era in 90. In armată. Nu se mai gasea nimic de mâncare, picaseră toate contractele pe care le aveau ăstia cu ilefeurile și alți furnizori. Mai mancam niste scursuri de ziceai că erau de la spălatul vaselor. Dacă nu eram solidari am fi putut fi lejer pedeositu disciplinar, ca să nu zic mai mult. Noroc cu vremurile tulburi că toti erau speriați și noi mai tupeiști. Nu știu dacă aș repeta aventura cu mintea de acum🤔
Comentariu beton!13
Nu e asa de simplu cum crezi Mihai.
Eu am doi baieti, unul in cls a 12 a si unul in cls a 7 a. Unii profesori care predau la anii terminali, a 8 a si a 12 a, la materiile de examen (matematica, fizica, chimie, etc ) au mai facut din ore, constienti ca cei care deconteaza pana la urma de fapt greva sunt elevii lor. Cei care termina acum cls a 12 a si dau Bac-ul au inceput cu pandemie si scoala online si termina cu greva cadrelor didcatice. Admiterea la facultate nu tine seama de aceste doua mari handicapuri ale generatiei lor. Recuperarea s-a facut pe banii parintilor si munca elevilor.
Desi toti scot in fata doar revendicarile salariale, nu e vorba doar de acestea, cred ca de fapt e vorba de o reforma din temelii a sistemului de invatamant, de la salarizarea, pregatirea si evaluarea personalului didactic pana la curicula, dotari in scoli, evaluare elevi.
Eu personal cred ca asta se doreste de fapt.
Desi nu e conforabil pentru mine ca parinte si pentru copilul meu, care este aproape absolvent de liceu si viitor student (intrat deja la UPB in aprilie un sesiune 1 de preadmitere), eu ii sustin in demersul lor.
Comentariu beton!197
Motive și justificări se pot găsi oricând și pentru orice. Ideea e că atunci când vrei să obții ceva pe termen lung, mai trebuie să faci și sacrifcii pe termen scurt.
Știu, soluția ideală pentru toată lumea (în afară de profesori) ar fi fost să facă greva în vacanța de vară, ca să nu deranjeze pe nimeni. Și-ar fi obținut praful de pe tobă, aia ar fi obținut.
Cred ca nu intelegi.
Profesorii sunt angajatii.
Statul este angajatorul.
Elevii sunt clientii.
Profesorii au tot dreptul sa se desprinda de acest atasament fata de client, cand viata si familia lor primeaza.
Comentariu beton!46
Mulțumesc!
Ghinion,doamna…..
Asa a zis dl Iohanis.🙃
Daca nu doreati sa sufere copiii si va pasa atat de mult,trebuia sa iesiti dvs parintii la protest si profesorii ramaneau la catedra.
Daca ieseau 500 000 de parinti in strada in 2 zile situatia era rezolvata si nu se pierdea nici o zi de cursuri.
Comentariu beton!11
Nepotul meu a făcut în această perioadă orele de istorie. 😒 Din câte știu, cunoscând-o, doamna profesoară nu are o situație mai specială ca alții, ba din contră.
În rest, toți profesorii în grevă.
Comentariu beton!13
Stiu profesori cu situație materiala foarte buna care au ieșit din greva pentru a nu pierde salariul. Dacă tot se sacrifica alții, de ce sa o facă și ei?
Urat.
Comentariu beton!35
Când sug pula râgâi des. Credeți că e ceva greșit cu mine?
Depinde. Râgâi în timp ce o sugi sau după?
Nu boss, mă gândesc că e normal, probabil era acidulată.
Comentariu beton!12
oarecum legat de subiect, pe insta urmaresc o gagica, fosta animatoare de club care e profa de sport la o scoala generala. Aia vara mergea in Ibiza sa danseze ca animatoareintr-un club, sa se curvasareasca de altfel. Si conduce un SUV Porsche si e impreuna cu un smecher cu tatuaje si muschi (genul de om pe care John Wick l-ar omorî). Recent am vazut un story de la un protest din-asta. Imi venea sa ii scriu ca ea nu are nici un motiv sa se dea victima, ca traieste viata de lux. Bine, poate o fi iesit sa fie solidara cu colegele si colegii ei, dar ma indoiesc
Are tot dreptul să protesteze, indiferent de ce face ea c viața ei din afara școlii. Nu contează ce mașină are, nu contează cu cine umblă, are dreptul să fie acolo alături de colegii ei. De căcat ar fi fost să NU protesteze.
Pai, asa, cred ca nu ii trebuie salariu deloc, nu?
amu sincer, cat timp isi face meseria ce te tufe pe tine grija unde lucreaza vara si cu cine umbla. daca nu fura, nu da in cap la nimeni si respecta legile bravo ei !
unii din invidie se reped sa arunce piatra, sa moara capra vecinului.
cunosc doctori care pana acum cativa ani isi luau 2-3 luni pe an concediu neplatit si mergeau in Anglia sa lucreze, sa poata plati ratele la apartament.
sau profesori care vara mergeau la capsuni in Spania sau sa lucreze in constructii in Germania tot din lipsa de bani sau pur si simplu pentru ca doreau mai mult decat le permitea salariul de dascal. si erau din aia care faceau meditatii gratis la scoala cu cine voia !
nu crezi ca poate sa fie solidara cu colegii, ca isi doreste un salariu mai mare si conditii mai bune in scoli ? crezi ca profesor sau animatoare e o meserie usoara si platita foarte bine ?
nu te opreste nimeni sa te „curvasaresti” si tu, ca dupa tine animatoare e tot una cu curva bag seama ! orice a muncit mai mult de o luna in educatie stie ca trebuie schimbat sistemul si ca salariile sunt de tot kkt-ul.
Comentariu beton!119
Este că nu ai fi protestat dacă ai fi făcut parte din această breaslă?
Lipsa de solidaritate nu se limitează numai la branșa asta, din păcate! Iar sindicatelor li se rup organele , că tot veni vorba. De neînțeles imo.
Altceva. Dă tată cu blocu-n oligofreni, că dacă n-o faci, se adună p-aci de nu ne mai vedem om cu om.
Comentariu beton!15
@Malina, prietenele tale fac parte din categoria de „asa da”. Totuși, sunt multe Andree și Ioane care sunt profesoare și nu își fac treaba- lipsesc de la ore, nu sunt implicate în activitatea didactica sau tratează cu superficialitate procesul de predare. Eu lucrez la privat. Pana sa ajung sa câștig un salariu de 4000 Lei, am acumulat ceva experienta practică. Mie mi se pare absurd sa acorzi 4000 lei unei Ioane care a absolvit o facultate și a luat un examen de profesor suplinitor sau titularizare cu nota 5. Da, sunt total de acord sa plătim cu 4000 lei profesoara care a luat nota 9 la aceste examene. Și la stat trebuie sa încurajăm performanta. Cred ca ar trebui sa depășim mentalitatea: e greu sa intri la stat, după nu te mai da nimeni afara. Tot în aceasi direcție, sunt sute de scoli în comune în care rata de promovabilitate la bac este 0. Da, sunt de vina și alți factori care influențează acest eșec, dar întrebarea mea este: cum au ajuns acești elevi sa susțină acest examen? Profesorii aceia nu au reușit sa le măsoare capacitățile? Nu s-a autosesizat nimeni ca acolo este o problema? Da, știm cu toții ca o școală este finanțată în funcție de numărul de elevi. Așadar, profesoara Ioana închide ochii și alege, în mod tacit, sa nu își facă treaba cu responsabilitate și sa îl treacă pe Gigel chiar dacă el , în clasa a 11- a, nu știe cât fac 3 la puterea a 6. As fi de acord cu aceasta mărire dacă și numai dacă am separa cazurile de „asa da” de cazurile mai puțin fericite. Hai sa facem o grila de salarizare bazata pe performanta. Da, știu, dacă salariul de încadrare este de 4000 lei, profesia aceasta va fi mai atractiva și sporim competiția. Dar ce ne facem cu cei care deja sunt în sistem?
Se discuta mai sus de faptul ca profesorii sunt în concediu doua luni în vacanta de vara. Mai sunt și în vacanta de Crăciun, și în vacanta de Paște. Probabil și în vacanta dintre semestre și alte vacante existente. Dar câte zile de concediu are un profesor?
Sunt de acord cu aceasta mărire? Nu.
Sunt de acord cu o mărire bazata pe niște criterii de performanta? Da. Nu poți sa câștigi peste 4.000 lei și toți elevii tai sa ia note sub 5 la evaluarea națională.
Glumești, nu?! Există profesori care și-au ținut orele? În școlile publice…? Hmmm, dă-mi voie să fiu extrem de iritată, în caz afirmativ.
Sunt părinte de copil de clasa a VIII-a, fiu-meu mai are o săptămână până la examenul de admitere în liceu (=evaluarea nationala) și de 2 săptămâni nu au făcut absolut nicio ora, nici fizic, nici în aiurea de onlinu’ lu’ pește! Nici măcar româna și matematică, materii de examen, da?! Nu discut ce a făcut fiecare în privat pe anii părinților. Cât de solidară aș fi cu doleanțele profesorilor, ei își dau seama oare cât de mult sunt afectați copiii ăștia? Unde e conștiința lor? Am auzit un singur profesor spunând la Europa FM ceva de genul: „Eu am copii (elevi) de clasa a VIII-a, copiii ăștia au examen. Cum aș putea să NU le țin orele, știind cât de important este examenul ăsta pentru ei?!” Unul singur! Câți alții au ținut orele sau au făcut orice altceva pentru copiii ăștia, ca să arate că le pasă? Căci, evident, cei mai afectați sunt elevii din anii terminali. Pentru restul a fost un fel de vacanță care a început mai devreme.
Nu au apucat nici măcar să-și ia rămas bun de la colegi, profesori etc, să-și semneze tricouri sau alte amintiri, să facă poze în fața școlii – știți cum fac, mai ales când se termină o etapă din asta din viața lor…
Comentariu beton!48
Este absolut înduioșător să vezi cum lumea le plânge de milă profesiorilor și-i încureajează să lupte pentru drepturile lor, dar până vine vorba despre copilul propriu. În acest caz se schimbă complet macazul și mai dă-i și-n plm de profesori, că ăla micu’ al meu are examene. Well, nu așa se obțin lucrurile când faci grevă, le obții doar când doare pe cât mai multă lume. Repet ce-am zis și mai sus, nu faci grevă în vacanță dacă vrei să-ți obții drepturile. Punct.
Crezi că în Franța, de exemplu, interesa pe cineva că fiu-tău mai are o săptămână până la examen dacă sindicatele din învățământ hotărau că se intră în grevă? Sper că nu e nevoie să-ți explic că NU.
si fata mea e intr-a 8-a.
cu exceptia profesoarei de mate care a tinut cateva ore doar cu cei de-a 8-a pentru ca nu terminasera materia, restul profesorilor ei au fost in greva.
da, nu-mi convine nici mie si nici ei ca nu se fac ore si ca pierde cateva saptamani de scoala si implicit si din vacanta.
dar pe de alta parte cred ca trebuie schimbat sistemul educational si consider ca nu trebuie sa renunte la greva. de ani de zile sunt amagiti cu promisiuni si atat. in schimb bani pentru pensiile speciale sau salariile altor categorii se gasesc fara nici o problema chiar daca se duce dracu inflatia si bugetul. ca deh, prostii de la privat platesc !
sunt ferm convins ca daca incheiau mediile si declarau greva dupa examene si bac, puteau sta in greva pana in decembrie si nu ii baga nimeni in seama.
din 2011 exista legea cu alocarea a minimum 6% din PIB pentru educatie ? stiti in cati ani s-a prorogat (amanat) aplicarea legii? IN TOTI ANII DIN 2011 PANA ACUM !!!
stiti cam cum a evoluat procentul alocat educatiei din 2011 si pana acum ?
A SCAZUT de la 3.x% la 2.1x% anul acesta, 2023 fiind MINIMUL absolut !!!
ne plangem de doctori sau judecatori sau politicieni ? educatia e baza oricarei societati dar noi platim un sofer la stat de 3 ori mai mult decat un profesor si avem pretentii ?
e o vorba pe la noi: CAT DAI ATATA FACE !
sau ca sa folosesc o expresie din IT sau statistica: GIGO – garbage in, garbage out
Comentariu beton!131
Copiii in ani terminali cred ca sunt cel mai putin afectati, daca nu cumva chiar ii ajuta greva. Sa fim seriosi: alte materii, in afara celor pt examen, nu se mai faceau in aceste saptamani, iar materia PE CARE TREBUIA SA O INVETE IN ULTIMII PATRU ANI pentru examen o pot repeta si singuri acasa, nici macar nu e nevoie de meditatii. If anything, daca mergeau la scoala, aveau mai putin timp pentru a repeta (ca nu poate fi vorba de a o invata acum).
Auzi chestie: n-au apucat sa isi semneze tricourile.. Serios?!
Poze puteau face, ramas bun isi puteau lua. Ca doar nu mai e ca acum 20 de ani sau mai mult, cand nu se puteau contacta intre ei daca nu veneau la scoala. Acum au nshpe mii se canale de comunicare.
Daca tu nu ai reusit sa inveti prea mult („extrem de iritata, in caz afirmativ”), a fost pentru ca au facut profesorii greva si cat ai fost tu la scoala?
Dar toate sunt scuze, ca parintii care spuneau ca odraslele au luat 3 la bacalaureat pentru ca au avut camere in clase si au fost intimidati.
Comentariu beton!111
@Andrei – exact la aia mă gândeam și eu – examenele sunt fix din ultimele două lecții din manual de sunt atât de afectați? Nu sunt din materia întregului an sau chiar din toți cei patru ani ai ciclului pe care îl încheie?
Până la ora asta materia trebuia să fie gata predată și de acum să se facă doar recapitulări. Da, ar fi de preferat, desigur, să se facă recapitulările împreună cu profesorul, să le mai explice unde au dificultăți, dar dacă nu se poate nu-i oprește nimeni să recapituleze singuri cum pot, să se ajute între ei, care cum poate. Dacă prindeam vreo grevă într-un astfel de moment, cu siguranță părinții ar fi stat cu gura pe mine să învăț, să recapitulez, să fac ce-i de făcut chiar și fără profesori.
Dacă cineva s-a bazat pe învățat grosul în astea două săptămâni, tare mi-e că nu făcea mare scofală la examen nici dacă se ținea școala normal. Și dacă s-au bazat, n-au decât să profite de timpul „liber” rămas de la orele care nu se fac și să se pună cu burta pe carte.
Comentariu beton!73
„Nu au apucat nici măcar să-și ia rămas bun de la colegi, profesori etc, să-și semneze tricouri sau alte amintiri, să facă poze în fața școlii – știți cum fac, mai ales când se termină o etapă din asta din viața lor…”
COAIEEEEEE….samoara pic si poc. Deci nu s-au semnat pe tzatze ca is profii in greva? Dar ce…nu se pot aduna si singuri sau cum?
Bah, pe vremea mea copiii isi luau cate 2-3 saptamani de „medical” cica sa invete mai bine. Sau copiii tai is mai speciali si umflau porcu acu de craciun? Cu materia de la scoala?
Singuru risc e pentru aia de vor sa plece din tara. Aia isi iau muie. Sa se asigure de la inceput ca au ales bine sa plece din tara.
0
Comentariu beton!36
Mihai, ai mare dreptate! Înduioșător, da. E foarte ușor sa susții idei când situația nu te afectează personal. Sunt curioasa că-ți dintre cei care comentează pe aici ar mai fi la fel de dezinvolti dacă ar fi vorba despre copilul propriu. Și despro o anume planificare pe care ai luat-o în calcul pentru vara asta, dar care acum nu mai pare deloc predictibila.
Corect, nu înveți în 2 săptămâni ce nu ai învățat în ani! Dar întâmplarea face ca materia nu a fost predata în totalitate, testele de recapitulare nu au fost corectate și nici notate și, în general, daca nu ar fi lecțiile private pe care le fac cei care pot, copiii ăștia au fost lăsați în complet in deriva.
Și da, pentru ei contează sa faca poze la școală, în clasa, în curtea școlii etc cu colegii și profesorii preferați. Sa mai spun ca le-a fost interzis accesul în perimetrul școlii pe durata grevei?!
Repet, suna bine sa enunti idei, atâta timp cât e vorba de alții. Când devine personal, nu mai e asa lejer.
P. S. Am uitat sa zic: profa de franceza este într-o greva eterna, la fel cea de istorie, proful de sport, cel de informatica. Atât!
Comentariu beton!12
Păi vezi că au comentat oameni care sunt în situația descrisă de tine.
Mă, eu înțeleg că nu poți să crezi că alți oameni se pot gândi la binele profesorilor, chiar dacă asta înseamnă că vor da copiii lor examenele un pic mai încolo. Înțeleg extrem de bine de ce nu credeți: pentru că așa gândiți, egoist, și nu puteți crede că există și oameni care pot să nu fie egoiști.
Cât despre aia cu copiii care nu și-au luat la revedere, nu au făcu poze în curtea școlii, mă umflă râsul. Să te gândești la niște căcaturi de poze când miza e atât de mare… nu am ce dovadă mai bună să-ti dau: egoism pur.
Nu se poate face greva in vacanta elevilor. In aprox. 2 luni de vara din vacanta elevilor, profesorii au concediu. Nu exista notiunea de greva in concediu. Greva se face la locul de munca. Deci sa ma mai scuteasca (ma scuzati!) cei cu ideile astea. Si ce nu se spune: negocierile au inceput inca din iarna! Guvernul a fost avertizat, au fost urmati toti pasii, lucrurile dureaza de cateva luni de zile, dar am fost ignorati. Repet, s-au urmat toti pasii, au fost sedinte, au fost instiintati ca asta va urma… nu le-a pasat. Lor nu le-a pasat, guvernantilor, nu noua, profesorilor, cum suntem acuzati.
Comentariu beton!46
Prietene eu îs cu cerul în două luntrii. Fii- mea tre’ sa dea evaluarea sa i tre’ la liceu , nevasta-mea e cadru didactic. Din aia fraieri care fac grevă. Mă irită teribil chestiile astea că nu se gândesc la copii… Ți se pare că tâmpiții care conduc Romania dau doi bani pe educație? Știau de ce vrea corpul didactic de multișor , da’ i-a durut in măciucă. Profesorii în grevă și mai marii pe comisii de învățământ sau prin minister au plecat într-o vacanță scurta prin țările calde. Atitudinea lor nu te revolta? A nu , doar a profesorilor că nu se gândesc la copiii. Hai să îți explic altfel de ce bombalaii ăștia de dascăli au făcut greva tocmai acum… Pentru că acum poate-i aude și pe ei cineva. Teoretic tu ca părinte ar trebui sa susții ce cer amărâții aia cu care copilul tau sta o juma de zi …
Comentariu beton!73
@Pierrine, fără să te superi, te rog!, am două prietene din copilărie, în provincie. Mioara, educatoare și Patricia, profesoară de mate (am acceptul lor să le divulg numele). Profesoară de excepție, la un amărât de liceu tehnologic, unde se duc copii slabi, cu note de 5. O epuizează psihic să predea matematică de liceu (astfel încât să ia 80-90% bac-ul, să fie clar!) unor copii care nu știu ecuația de gradul 2, când vin în cls. a IX-a. Are o leafă de 3.700 de lei net, prof. cu peste 25 de ani vechime și grd. didactic I. Patricia e mamă singură. Fiul ei este student la Poli, în București. Ea este singurul întreținător și pt fiu și pt mama ei, fost cadru didactic, bolnavă, cu o pensie de 2000 de lei. Patricia vine sleită de puteri de la copiii ăia slabi, pe care-i ridică la note reale de 6-7. Și face meditații. Pt că… Pierrine, împarte tu 5 700 de lei, astfel încât să trăiască decent Patricia și mama ei, în provincie și fiul, în capitală. Îi meditează pe cei mai buni copii din cele două licee de top din urbe, unde media de admitere e în top 5 pe țară. Copii care merg la Poli sau Arhitectură și intră mereu printre primii 50. Nu vrei să știi câtă muncă depune. Nu vrei să știi că n-a mai fost într-un concediu de ani de zile. Nu vrei să știi că nu-și permite un dus la coafor sau mani-pedi. Nu vrei să știi că se îmbracă de la „sh”. Nu vrei, pt că greva asta, care e și a Patriciei, îl frustrează pe copilul tău. Ce să vezi, n-are tricou semnat și poze-n fața școlii! Ei, Pierrine, să știi că băiatul Patriciei, student la Poli-n anul II, are 4 tricouri și 2 perechi de blugi, că mai mult nu-și permite profa Patricia să-i cumpere.
Mioara? Mioara are 2 fete. Studente la Medicină. Una-n Cluj și alta-n Timișoara. Mioara are vechime, grad I și un venit brut de 5156 lei, net 2981 lei. Soțul Mioarei e pensionat pe caz de boală, cu o pensie de 1650 lei. Împarte tu, Pierrine (și cei care gândesc ca tine, desigur), 4650 de lei, la cele 4 persoane. Mioara nu face meditații. Știți ce face Mioara, de câțiva ani buni? Din iunie și până-n septembrie, Mioara, educatoare cu liceu pedagogic și facultate, pleacă-n Germania, la cules de… ce e de cules pe-acolo. Altfel nu o scoate la cap.
Știți câte Mioare și Patricii sunt? Multe! Nepermis de multe! La ele sau la copiii lor vă gândiți, când lansați atacuri și le acuzați?
În Finlanda, greva dascălilor a ținut 6 luni. Atunci au reformat din temelii tot învățământul. De ce are Finlanda cel mai bun sistem școlar din lume? Pt că Mioara și Patricia din Finlanda au făcut grevă 6 luni. Au lăsat o generație fără tricouri semnate și au salvat toate generațiile care-au urmat.
Atât.
Comentariu beton!288
bah, pentru astia ca Pierrine mi-as face eu o calcare pe inima si as face tricouri cu pula mea. Si cu semnatura.
Sa nu cumva sa nu le lipseasca tricouri importante.
Comentariu beton!23
Doamnă, tot o dați cu „Nu vă gîndiți la copii? Că ei suferă cel mai mult? De ce faceți grevă?” Și vă răspund: NU mă gîndesc la copiii altora! De ce să mă gîndesc? Mă gîndesc la ai mei și la mine, la familia mea! Ce, copiii se gîndesc la mine? Și nu fiți așa de sigură că suferă… Dimpotrivă – se bucură! Este momentul cel mai potrivit pentru grevă: în ajunul examenelor, ca să vadă conducerea țării că sîntem hotărîți și că nu se mai poate! Pentru alte categorii (sanitari, polițiști, administrație) s-au găsit bani, dar pentru Învățămînt, nu! S-a mai pus problema grevei într-un astfel de moment, dar nu s-a ajuns până acolo, fie ptr că s-a găsit o rezolvare, fie că nu am avut toți suficient sînge în „instalație” pentru a porni acest demers (asta, ca să mă exprim elegant). Acum, chiar NU SE MAI POATE! Cât despre examene (Evaluare Națională, BAC), s-a spus de către liderii sindicali din învățămînt că se vor ține aceste examene „cu resursa umană disponibilă” și am convingerea că așa va fi!
0
Comentariu beton!26
Pierrine, schimba-ti nick-ul in Karen, e mai potrivit.
Sunt profesor, sunt în greva și copilul meu da bacul în iunie. Urmează admiterea. La emoțiile examenelor se adauga și incertitudinea data de greva. Dar pe termen lung, dacă el sau alt tânăr își va dori sa meargă în învățământ, cred ca trebuie sa se schimbe sistemul. Nu cred ca greva va rezolva prea multe dar e un pas înainte. Nu e vorba doar de bani aici. Scoala devine din ce în ce mai superficiala din orice unghi am privi.
Comentariu beton!30
În calitate de părinte- profesor pot sa spun ca m-am gândit doar la copilul meu când am intrat în greva,copilul sacrificat ani la rândul pentru binele elevilor mei. Copilul din penarul căruia am ‘împrumutat „( fără sa returnez) materiale ca să le folosesc în activitățile cu elevii. Copilul ,al cărui părinte nu își permite sa ii cumpere adidași și haine de firmă. La binele copilului meu se gândește cineva? ( întrebare retorica,răspunsul e evident NU).
Cum ii asigur strictul necesar? Cu vocație și dragoste pentru ceea ce fac?Am sacrificat prea multe timp de 15 ani,am pierdut ani din viata copilului mei? Pentru ce?
Ii asigurați pregătirea copilului din resurse proprii,eu nici măcar asta nu pot sa fac
Comentariu beton!36
Da, exista locuri in care s-au facut orele. Colegiu National din Bucuresti. Oficial e greva. Practic mediile la clasa a 12-a sunt incheiate, se fac ore de pregatire pentru Bac, profesorii au venit la festivitatea finala si si-au cerut scuze pentru situatie si au explicat ca pana la urma cu toata greva ar fi o lipsa de respect sa nu fie prezenti sau sa incurce bacalaureatul.
Dar dumneata te ai gândit că și acei profesori au copii?este că nu îți pasă dacă au ce le pune pe masă?voi reveni cu un mesaj în care voi expune de ce nu există solidaritate în societatea românească.
Sa înțeleg ca mai erau 2 săptămâni de școală si nu terminaseră materia de predat pentru capacitate??? Asta înseamnă ca e ceva msi putred acolo decât putregaiul. Sincer, eu ma gândeam ca pentru elevii cu examen e mai bine cu grevă ca au timp sa stea acasa sa repete materia si sa consolideze, sa se focuseze doar pe materiile de examen … Daca as fi fost eu elev sau copilul meu chiar mi s-ar fi părut util: focus doar pe materiile de examen, recapitulat si consolidat ce am eu nevoie, plus si timp (drumurile de la si catre scoala) sa ies cu colegii la socializare.
Toată chestia este sa se organizeze examenele …
Stimabile/ă sunt parinte de copil de cls a VIIIa si in acelasi timp sotie de profesor aflat in greva. Nici mie nu-mi convine ca se prelungeste acest stres legat de examen al copilului meu dar le dau dreptate sotului si colegilor lor. Si nu, nici copilul meu nu a facut nici macar o ora de rom si mat la scoala de cand a inceput greva, dar face atat in particular cat si el, singur, acasa, din teste de antrenament gasite pe net. Examenele se vor da; decalate sau la timp, dar se vor da. Vara este lunga. Profesorii lupta pt drepturile lor, pt demnitate si chiar si pt copiii dvs care ii pot lua ca exemplu de determinare, de aparatori ai dreptului fiecaruia la un salariu decent si la demnitate. Dvs ce exemplu dati copiilor dvs? De a-i blama pe profesori? In ceea ce-i priveste pe cei care nu sunt in greva este strict hotararea lor, dar ar trebui verificati daca intr-adevar isi tin orele. Nu de alta dar stiu cazuri in care nu au intrat in greva si nici orele nu si le fac. Consider ca si acestora ar trebui sa li se taie orele.
Dar de ce voiau să-și ia rămas bun de la profesori, dacă oricum, puțin le pasă de profesori?
Că dacă le pasă, atunci susțin greva acestora, deci nu are sens ce spuneți!
Și de ce nu pot face poze în fața școlii???!!
Da, cum a zis și Mihai, absolut înduioșător!
Și vai! nu au putut să-și semneze tricourile! Din cauza nenorociților care fac grevă, așa-i?! Într-adevăr, ce năpastă s-a abătut asupra bieților copii, care nu au putut să-și semneze tricourile!
Sunteți penibil/ă!
Problema cred că este la sistem. Dacă s-ar vrea cu adevărat o reformă radicală a sistemului, eu zic că împreună cu toți cei implicați, începând de la elevi și încheind cu (hai să nu implicăm dulapul) ministrul educației, poate chiar prim ministrul, s-ar rezolva întrucâtva din problemele învățământului. Chiar dacă a fost doar un film, mi-a plăcut mult acel episod din „House of cards” în care Kevin Spacey, în calitate de candidat la președinție, a apelat la toate subterfugiile legale sau „loby-ste” astfel încât să ducă la bun sfârșit o lege a învățământului care trena de 20 de ani. A adunat într-o sală mare a Congresului pe toți cei implicați în acel proiect: profesori, sindicate, elevi, ministru. Nu i-a lăsat să iasă din sală până nu au căzut la pace pe fiecare punct din lege, cu negocieri și presiuni pe fiecare parte implicată. Mă repet, dacă s-ar vrea s-ar putea, dar cu cine?
Comentariu beton!33
Păi, daca îmi amintesc bine cele citite, cam așa proceda și Napoleon pe când era Prim Consul timp de 4 ani – înainte de a fi împărat. Ținea incontinuu miniștrii în ședință, chiar și peste nopți, unul nu ieșea din sală până nu se rezolva cu legea care trebuia.
@Oldjohn, asta voiam să aud. Știu cum se recuperează punțile la Stat, de-asta am și facut referire, nu mai zic cum se și lucrează…
Puteai să scrii „stat” cu s mic, era perfect adevărat 😂
@Andrei,o reformă radicală ar lovi exact in corpul profesoral dintre care mai mult de jumate nu performează cum ar trebui.
Mă includ și pe mune deși am lucrat in mediul universitar, care acum nu e in grevă.
Urăsc sintagma „sistemul e de vină”. Sistemul e compus din oameni care ar dori schimbarea, dar să nu înceapă cu ei sau să nu îi afecteze. Cea mai lejeră e schimbarea de salariu. In plus. Eu am trăit și in minus.
Greva e bună, poate se mișcă ceva. Mi-ar plăcea un sistem de salarizare după performanță
Comentariu beton!29
@Oldjohn, dar ce înseamnă „performanță”?
In unele școli, performanță e pur și simplu să îi aduci la școală. Sunt copii din medii defavorizate, copii cu probleme acasă cum nu îți poți imagina. Să îți povestesc despre o fată de 17 ani, violată de frate-sau și cu 2 tentative de sinucidere la activ? Crede-mă că e performanță să o ții cât de cât pe linia de plutire și să o faci sa vina la școală.
In alte școli, performanță e sa ai premii la olimpiade și concursuri.
Te întreb: cu cine crezi că e mai ușor de lucrat? Cu elevi care au învățat de acasă că trebuie să învețe, să muncească și le place să facă asta, sau cu huligani și golani (ei, da, să o zic direct) , mulți dintre ei debusolați de ceea ce văd în jur și acasă?
Comentariu beton!85
sunt destui profesori care isi merita numele. si destui care nu au ce cauta la catedra.
cat timp inspectorii scolari si directorii sunt numiti pe criterii politice iar profesorii sunt „incurajati” sa nu lase corigenti si repetenti pentru ca scoala nu va mai primi aceeasi bani daca scade promovabilitatea … nu o sa existe performanta.
asta ca sa nu vorbim de faptul ca nu poti da afara un elev din clasa, ca nu il poti exmatricula nici in cazuri extreme, etc.
Comentariu beton!53
@whitewolf, ceea ce spui e foarte adevărat, dar tot nu explică cum poți măsura performanța în învățământ. Profesorul care are olimpici și premii la concursuri nu e neapărat mai „bun” decât ăla care are promovabilitate 70-80% la bac. De cele mai multe ori, lucrează cu alt material.
Comentariu beton!25
@Mircea: dupa mine profesor bun e cel care dupa un an de predat isi lasa elevii (hai sa nu zic toti – ca nimeni nu e Dumnezeu – dar aproape toti) mai „destepti” decat erau la inceputul anului. Adica as puncta evolutia, progresul INDIVIDUAL facut de elevi la materia respectiva.
Bineinteles ca sunt chestii subiective adica unii nu sunt talentati la desen, altii la matematica, muzica sau chimie insa daca elevul are cunostinte in plus la materia respectiva conform programei, aceasta se poate evalua sau masura.
Am avut mult prea putina implicare in invatamant pentru a putea oferi o parere absoluta si informata. Insa cred ca prin discutia cu profesorii si nu numai, s-ar putea gasi o solutie care sa fie satisfacatoare si functionala pentru majoritatea profesorilor.
Where there is a will, there is a way ! La noi e drumul mai lung …
Comentariu beton!15
@Mircea,nu am spus că este ușor. Știu că lucrezi in învățămãnt și ridic pălăria în fața multor profesori. Eu am avut parte de mulți monștri sacri pe care multe generații îi venerează.
Am avut și colegi care intrau la ore pentru a face carte, dar și din aceia cărora nu le păsa decât de ziua de salariu.
Continui să spun că eu am mers, in fiecare zi din carieră, cu plăcere la serviciu. (aveam colegi care se exprimau că au venit la sCÂRBiciu, i-am detestat intotdeauna).
Comentariu beton!14
@Oldjohn, tu ai lucrat in mediul universitar. Acolo deja e altceva, din toate punctele de vedere. Acolo nu prea ajung elevi ca ai mei…cel puțin, nu cazurile sociale de care povesteam. In preuniversitar e jale, in multe școli. Am povestit cazul acelei fete pentru că e , de departe, cel mai grav dar și cel mai cutremurător. Nu e singura cu tentative de sinucidere. Mai sunt cel puțin 2 cazuri (asta numai ce știm noi). Avem 2 fete de clasa a IX-a care au născut de curând. Avem fată de a XII-A măritată de vara trecută (mă rog, e treaba ei, era majoră încă de atunci) dar pe care soțul nu o lasă să dea bac-ul, pentru că el nu îl are. Nu știu dacă l-ar lua, probabil că nu, pentru că în ultimele luni nici nu s-a mai stresat să învețe (sau sa vină la școală), dar cu puțin sprijin ar fi putut, in toamnă nu era mult sub media clasei. Mai vrei? Că mai am 😒. Și toate astea sunt într-o singură școală. Nici măcar nu e cea mai slabă din oraș. E liceu tehnologic (cam in genul liceelor industriale de pe vremea lui Ceașcă), dar printre liceele tehnologice e destul de bine cotat. Premii la concursuri, participare în Erasmus, chestii de genul.
Comentariu beton!27
Cei care nu au intrat în grevă cu scuza că nu-și iau banii pe perioada respectivă ar fi trebuit să-și dea seama ca ăsta e un motiv în plus să o facă. Adicătelea, dacă ești atât de rupt în cur și nu supraviețuiești fără banii pe două săptămâni, asta nu te pune oleacă pe gânduri? Cum că ar fi bine să câștigi un pic mai bine de acum înainte?
Comentariu beton!27
Nu da vrabia din mana pe cioara de pe gard? Sau era invers …
Sunt situații și situații, boss. Principial, sunt de acord cu tine. Nu poți obliga pe nimeni să intre în grevă, asta cred că e clar. Cât privește renunțarea la măririle salariale, asta nu s-ar întâmpla nicăieri în lume, nu numai la noi. Și, pentru că sunt profesor, o să îți ofer un pic de insight. La noi la școală majoritatea profesorilor sunt in grevă, dar nu toți. Elevii de clasa a XII-a au intrat în practică, exact in săptămâna în care a început greva. Așadar, ei au deja mediile încheiate, mai puțin la practică și purtare. Eu am avut de susținut o inspecție la clasă, stabilită cu mult înainte de a se vorbi serios despre grevă, inspecție vitală pentru examenul pe care îl am de dat în vară (dacă și în ce condiții s-o mai da, rămâne de văzut). De comun acord cu metodista, am suspendat amândoi pentru o zi grevă și am ținut orele respective. Spre cinstea lor, elevii de a XII-a (cu mediile încheiate și cu sacii în căruță, da?) au venit pentru o oră și chiar au venit pregătiți. Pentru colegii care nu au făcut grevă s-a făcut în fiecare zi orar special, de la 8 la 12, astfel încât copiii sa nu stea degeaba la școala. Masă caldă a continuat să fie servită la ora 12, după care copiii erau liberi. Colegii aflați în grevă care predau materii de bac au făcut de 2-3 ori pe săptămână pregătire cu cei de a XII-a. In ceea ce mă privește, in fiecare zi de grevă am mers la școală după programul normal, atât că nu am intrat la ore, cu excepția zilei cu inspecția. Ba, să nu mint, am intrat la o oră la care a lipsit colega care trebuia să intre. Fiind totuși în grevă, nu am predat, nu am pus absențe. Doar i-am supravegheat și am stat de vorbă cu ei. Cam așa stau lucrurile într-o școală unde profesorilor le pasă de elevi. Cum stau in altele, nu știu (de auzit am auzit multe, dar nu pot spune că știu la prima mână).
Comentariu beton!90
That`s not how it works. Nuh-uh…
V-ați pus întrebarea ce cer profesorii? O mărire de salariu care are drept reper salariul mediu. Salariul mediu poate sa difere de la o luna la alta. Mai mult. De îndată ce se acceptă salariul mediu pe economie drept standard pentru începători și se măresc toate lefurile in învățământ salariul mediu e clar altul. Referință circulară. Dacă da faliment sau pleacă din România o mare companie ( mare că numar angajați) media scade . Acceptă profesorii scăderea sau fac grevă? Profesorii de mate ar fi trebuit să observe. Și cei de geografie care știu că nu se iau puncte de reper mobile. Dacă cereau 2, 5 sau 15 salarii minime, alea se schimbă mult mai rar.
Mooamaa, ce ai argumentat!!
Iei un punct de referinta la un moment de referinta, asa, scade nivelul si daca imi iau eu concediu medical!
Comentariu beton!13
Sunt profesor și sunt în a treia săptămână de grevă. Băiatul meu este în clasa a XII-a, dar sub nicio formă nu aș fi renunțat la acțiunea noastră.
Am mers în fiecare zi la școală, am avut activități cu copiii în cadrul unui proiect, unii colegi au facut ore, iar în condică au scris grevă.
Sunt deprimante școlile goale ( am ore în trei școli), dar și mai deprimant este tot ceea ce se întâmplă cu noi.
Sperăm ca luminarea capetelor celor care se joacă cu noi să vină cât mai repede și să ne ocupăm așa cum trebuie de copiii noștri.
Ați observat că le spun copii, nu elevi, deoarece le cunosc părinții, mi-au fost elevi, le știu situația de acasă și sufăr alături de ei pentru orice problemă ar avea.
Programul nostru nu include doar orele de curs, ci și telefoanele, mesajele cu părinții, rezolvarea unor situații neprevăzute.
Eu nu vreau doar un salariu decent, vreau consilier școlar( psiholog), vreau un buget al școlii care să-mi permită să solicit orice material m-ar putea ajuta la ore, vreau cantină în fiecare școală, iar lista ar mai avea câteva puncte.
Apreciez comentariile tuturor și le mulțumesc celor care au înțeles că educația trebuie să fie susținută de toți, indiferent că sunt părinți sau politicieni.
Comentariu beton!109
nice. Iaca ca se poate si asa.
La plăcinte înainte,la război înapoi.N-am o problemă că au făcut grevă,fata de clasa a 8a a făcut inițial ore mai răruț,spre final au rămas doar dirigintele și o profesoara din ce știu;cert e că în orele care ar fi fost profesor pentru ele au predat cei care au vrut din ziua respectivă,iar la final au plecat cu 1-2 ore mai devreme.Fata mea nu chiulește nici s-o tai in 2,deși e la o școală de cartier , plină de etnie romă,unde orele se fac și cu 2,5,10 elevi dacă atâția sunt in clase .In opinia mea s-au tras la ore unii pe alții,au renunțat la grevă câte unul pe rând,deși nu înțeleg,sunt și oameni foarte tineri printre ei,dar și profesori de 50 de ani ,care ar fi putut să fie mai vocali.
Să intre domle în grevă doar profesorii care nu au ore la anii terminali.
Și să intre în grevă după ora 17 că noi cu cine lăsăm copiii, avem și noi serviciu.
Că plm, români, românind.
Comentariu beton!76
Serviciul ala din economia privata din care parintele plateste impozit !?
Sa faca asa cum fac francezii, mai ales la SNCF (caile ferate): greva in perioada vacantelor (de Craciun, mai ales) si in perioada examenelor. Baga astia aproape in fiecare an greva din asta pe termen… lung, au bulit toata organizarea examenelor, au rupt pe toata lumea fix inainte de vacantele importante cand te trezesti ca nu mai circula trenurile, sau ca din 10 trenuri mai circula 2 sau 3. Si ce sa vezi? Au cam obtinut ce au cerut, tocmai ca au facut greva cand a fost deranjul cel mai mare. Vorba lui Mihai. Sa faci greva dupa ora 17, in weekend si in vacanta e frectie la picior de lemn.
Comentariu beton!27
@gigi și dan, ăla de mai jos, da’ nu vreți ca profesorii, că tot sunt plătiți din taxele noastre, să ne facă și un bot?
Să se schimbe dar nu cu noi. Să treacă al meu de anul terminal și după aia să facă un an jumate, grevă, dacă vrea profesorii. Să se facă listă cu copiii ăia care au examene, nu intri în grevă cum vrea plt, te duci la școală și ceri chestii în timpu tău liber, băh, profesore.
Să sugeți șosete, băh.
Comentariu beton!27
aia-i, @Edel, vrem o țară ca afară, da’ să ni se aducă de-a gata! că noi avem copii de-a VIII-a și/sau bilete la greci;
neam de căcat ne-am mai nimerit…
Comentariu beton!19
sa vezi la medici cum venea cate un dobitoc/dobitoaca in garda „sa ne scoateti si noua ghipsu”.
– pai, aveati programare de la 4, acum garda se ocupa de urgente.
– da, dar eu munceam
asa si astia cu „da io platesc taxe…sa ne suga aia pula” Voi le faceti un botic clientilor?
Și în pll noastre sa termine cu greva înainte să plec în concediu…
Profesorii sunt primii care recunosc că nu sunt uniți. Și ca în alte domenii, după bătălie vor fi mulți viteji. Eu le susțin revendicările, aș mai avea și eu câteva privitoare la dezlipirea materiilor și metodelor de predare de secolul XX și sper să aibă măcar o parte din rezultatele scontate.
Salut Mihai,
E simplu să spui că pe tine nu te afectează și să facă profesorii grevă. Sunt curios ce vei spune când vor fi fetele în clasa a 8-a și se vor stresa (dacă va fi cazul) ca să intre la un liceu decent. Noi așa am fost anul trecut și nu a fost plăcut.
Îți propun să-ți aduci aminte peste ani, dacă o astfel de grevă ar fi potrivită în perioada respectivă.
Orice grevă în diverse sisteme trebuie să acopere 30% din servicii. Eu cred că aici ar fi trebuit asigurat suportul pentru clasele terminale. Și da, îngheți anul pentru celelalte clase, cu posibilitatea recuperării peste vară sau în toamnă. Da, mulți elevi vor fi afectați, nu le va conveni, dar nu distrugi anumite oportunități pentru elevii de a 8-a sau a 12-a. Iar dacă mulți elevi vor fi afectați atunci greva nu va fi în van.
E de prisos să mai explic o dată. La noi e ok orice, până e vorba de interesul personal. În momentul ăla „mai dă-i și-n plm de profesori cu greva lor”. Fix ca atunci când ne dorim o țară ca afară, dar s-o facă alții, că ăla mic al meu are examen… plm.
Mai explic și eu o dată. Orice grevă poate fi OK, dacă nu crează ceva ireversibil.
Sunt unii copii, nu mulți poate, care se bazează pe anumite note pentru a ajunge la un colegiu sau facultate. Dacă nu obțin aceste note la momentul potrivit au ratat șansa.
Comentariu beton!11
Fie-mea cea mica e in clasa pregatitoare si face ore de cand a inceput greva pana in prezent. Fie mea cea mare e clasa a 5-a si nu a facut decat 2 ore de mate. De ce? Pentru ca doamna profesoara avea examen de grad si i-a chemat ca sa il dea, nu ca ar fi interesat-o de copii. Daca domnii profesori vor bani si se cred indreptatiti sa ii ceara acum pe motiv ca s-au dat la pensii speciale si alte alea dar lor nu, de ce nu au iesit in strada inca de la icneput, cand s-au facut toate majorarile posibile de salarii si pensii? De ce abia acum?
Personal, eu cred ca e vorba de oamenii din sindicat care trag niste sfori politice si se folosesc de masa de manevra numita profesori, cadre didactice si personal auxiliar. Nu degeaba i-au pus sa semneze ca nu vor sa participe la greva si i-au amenintat pe cei care tin orele in continuare.
Comentariu beton!13
Mihai a sintetizat perfect tot ceea ce este de spus: „La noi e ok orice, până e vorba de interesul personal”.
Subiectul actualei greve nu e de râs, dar tot vă propun ceva amuzant. Urmăriți cum, în comentariile pe bloguri, anumiți părinți se ambalează și se inflamează (devenind uneori agresivi și chiar bădărani) pe diverse teme care i-ar putea privi pe ei sau pe puișorul lor. Și, dacă aveți nervi, urmăriți cum peste câțiva ani, când puișorul a trecut în altă etapă/categorie de vârstă, aceiași părinți se situează uneori pe poziții total opuse celor pe care le-au exprimat în prima situație. De exemplu pe tema mergem cu copilul mic la restaurant sau nu (pentru că îi deranjăm pe ceilalți).
În esență, mulți părinți români sunt atât de orbiți de situația lor personală de moment încât nu reușesc să vadă tabloul mai general și efectele pozitive pe termen lung pentru majoritatea cetățenilor țării. Și dacă ar fi doar orbiți aș înțelege (cu toate că un om cu adevărat inteligent are capacitatea să evalueze global un context și să accepte realitatea), dar sunt de o insistență și pe alocuri vehemență greu de suportat.
Comentariu beton!29
Orice parinte este preocupat in primul rand de copilul din dotare ca sa fim intelesi. Aia cu “ sa le fie si altora bine” este poveste, dar ne place sa fim ipocriti.
Da,am copilul in clasa a 12a, admis in strainatate si cu cazare platita deja., cu termen limita de depunere a diplomei de bac.
Comentariu beton!20
Păi dacă tu așa gândești mi se pare normal că ți se pare poveste că alții ar putea gândi așa. De-aia e țara asta unde e, pentru că există oameni ca tine. Mulți.
Bun, pe modelul îmi pasă în primul rând de al meu/ai mei cam cât de mult ar trebui să le pese acum de situația copilului tău părinților care nu au copii în an terminal sau oamenilor care nu au copii deloc?
Comentariu beton!14
„Păi dacă tu așa gândești mi se pare normal că ți se pare poveste că alții ar putea gândi așa. De-aia e țara asta unde e, pentru că există oameni ca tine. Mulți.”
Chiar sunt curios legat de comentariul tău. Revin cu o remarcă din comentariul meu de mai sus legată de viitor.
Dacă fetele tale ar fi afectate de această grevă tu le-ai spune: „Fetele lui tata, știu că vă afectează, și poate vă distruge niște șanse, dar eu sunt de partea profesorilor, descurcați-vă!”
Da, știu că ești curios. Oamenii nu pot înțeleg că există alți oameni care nu se gândesc doar la curul lor și să le fie DOAR lor bine. Și fix de-aia e țara asta unde e, pentru că dincolo de interesul personal, să-i ia dracu’ pe toți.
@Dan de la Brasov: Tu mergi pe principiul ingrasatul porcului in ajun, este? Chiar crezi ca ACUM se mai invata ceva? Acum se fac poate recapitulari. Daca al tau copil e atat de afectat de greva asta care pica totusi spre sfarsit de an, poate ca nu a invatat ca lumea cand a trebuit. Adica din timp, nu azi, pentru examenul de maine. Dar e mai usor sa aruncam cu pietre in altii. Cum era aia cu capra vecinului??
OK. Înțeleg. Deci le-ai spune fetelor: „Descurcați-vă! Eu sunt cu greva.”
Nu, NU ÎNȚELEGI, iar dovada sunt fix răspunsurile astea.
Andreea,
Eu n-am pomenit nicăieri de îngrășat porcul. Eu m-am referit strict la anumite situații în care dacă nu ai anumiți pași la timp poti rata șanse. Care pot fi legate de o înscriere la facultate. Sau de stresul pentru examen, cu cât îl amâni mai mult cu atât te poate dărâma ca elev. Din nou, noi nu suntem afectați dar știu cum e.
Iar dacă o luăm cu îngrășatul, atunci mă întreb de ce profesorii au așteptat finalul anului pentru grevă? De ce n-au făcut din timp? Doar acum au salarii mici, nu tot anul?
Știți că orice direcțiune are dreptul de a încheia anul școlar dacă sunt suficiente note? Deci, cine e afectat? Nici un elev, are vacanță în plus. Cu excepția celor cu stres de examene.
Ok, NU ÎNȚELEG. Mă luminezi și pe mine cum le-ai prezenta situația și le-ai face să înțeleagă părerea ta? Sau nu merit, sunt din ăia mulți.
Cum le-aș face pe fetele mele să înțeleagă că niște oameni luptă pentru drepturile lor, iar asta e un pic mai important decât un examen pe care oricum îl vor da până la urmă? Păi eu îmi cresc copiii în așa fel încât să nu trebuiască să le explic lucruri de bun-simț la mintea cocoșului. Evidența nu are nevoie de explicații.
Multumesc!
@Dan de la Brasov, greva s-a facut acum si nu altadata dintr-un motiv banal: la sfisitul lui aprilie s-a incheiat contractul colectiv de munca si abia atunci s-au putut declansa procedurile; in perioada de derulare a contractului nu au voie decit greva japoneza sau de avertisment; si eu m-am intrebat asta, dar gasisem alt raspuns(in mintea mea): ca au facut-o acum, cind au materiile terminate de predat, notele puse, deci n-ar exista intirzieri in procesul de invatare; ce sa vezi, n-am gindit corect! bine ca am gasit informatia pe un site de educatie si acolo s-a raspuns fix la aceasta intrebare, cu date exacte, legi, aliniate si paragrafe
Comentariu beton!13
@Teodora, mulțumesc! Are sens!
Așa cum a scris și Mihai. Tu așa gândești, extrem de egoist și superficial și ai impresia că toți gândesc așa. Și eu am copilul în clasa a XII-a, nu sunt cadru didactic, iar copilul meu a vrut să se facă profesor, dar a renunțat la idee (spun asta ca să nu se creadă că am avea un interes personal, în viitor, legat de această profesie). Dar susțin profesorii și mă bucur că nu au cedat, că luptă în continuare pentru drepturile lor! Este revoltător că această categorie nobilă, aleasă, este tratată în acest fel! Și este absolut revoltător faptul că unii oamenii se gândesc doar la binele lor și absolut deloc la ceilalți sau la țara în care trăiesc.
Un profesor castiga in jur de 3000 de lei. Eu sincer recunosc ca nu as putea supravietui cu asa salar. Ei cer macar 1000 sa le dea, tot ce s-a putut a fost cam 650 de lei si cu promisiunea ca o sa le dea la anul si la multi ani pe urma. DE ce nu sunt bani sa se dea ? Pt ca s-a dat in nestire la doctori si mai ales in administratie… salariile in primarii au crescut in nesimtire. Nu mai zic ca avem 417000 de angajati in primarii, cel mai mare aparat administrativ din UE. Cu alte cuvinte partidele si-au angajat in nestire toate neamurile si tot ce s-a putut angaja devalizand bugetul.
Comentariu beton!27
Sint parinte(singur) de copil de clasa a opta. Numai eu stiu cum m-am descurcat toti anii astia de cind omul meu nu mai e, cum am incercat sa fiu si tata si mama si educator/verificator de teme etc, etc. Un singur copil, da? Eu abia imi mai tin nervii in friu, darmite un profesor cu 30 de copii intr-o clasa, dracu stie cite clase. Desi ne bate examenul la usa, da, sint in total consens cu cererile lor, fiindca nu cer numai mariri de salariu! Citesc pe internet de peste doua saptamini de parinti (cu copii in ani terminali) scandalizati ca „acum s-au gasit sa faca greva??” fara sa fi avut rabdarea si interesul sa le citeasca cererile. NU e vorba numai de salarii, e vorba de reforma odata pentru totdeauna, e vorba de lipsa crasa de respect pe care guvernul o afiseaza de 30 de ani in raport cu breasla profilor, de umilintele pe care profesorii le indura de la niste neica-nimeni plini de bani si cumplit de nesimtiti. Diriga lu’ fii-meu este profa lor de romana. N-am vazut om mai chinuit, moral, in ultimile saptamini, decit aceasta DOAMNA in adevaratul sens al cuvintului, sfisiata intre datoria de profesor si „mama closca” a clasei, pe de o parte si datoria de profesor coleg cu ceilalti protestatari. Am fost in masura sa o ajut, i-am pus curtea la dispozitie dumneaei si clasei, ca sa faca pregatire si recapitulare a materiei si, absolut ca da, dirigentie, adica le-a explicat cu amanunte DE CE se face greva asta, DE CE acum, DE CE nu s-a mai putut. Copiii au inteles, chiar daca stiu ca se poate amina examenul. Au inteles si ma bucur ca au facut-o. Iar eu ii voi pune casa la dispozitie, pe durata restului grevei, pentru a putea impaca lucrurile. Exista mereu solutii, daca stii si vrei sa le cauti, nu doar sa-i injuri pe profesori ca „acum, in buza examenelor s-au gasit” sau ca „am bilete de concediu platite”. Suferim toti, dar pentru binele general, trebuie sa suferim si in particular, la naiba!
Comentariu beton!90
Exact. Mulțumesc pentru acest răspuns. Poate văd și ăia cu „totul până la copilul meu”.
Te aplaud.
Comentariu beton!12
@Mihai, ca sa fiu corecta pina la capat, „imi permit” sa fiu intelegatoare, fiindca noi dam doar evaluarea nationala, mai avem 4 ani de zbucium in scolile romanesti. Nu stiu daca as fi reactionat la fel daca aveam copilul in clasa a XII-a, cu dosarul preacceptat intr-o facultate din strainatate. Dar stii ceva? Tocmai ca sa nu trec peste 4 ani prin asta, sint intelegatoare acum. Sper ca totul sa se rezolve in mod corect. Da, stiu, speranta moare ultima 🙁
Comentariu beton!35
Respect pentru ce ați scris și vă mulțumesc. Mai rar citesc așa ceva.
Doamnă, mulțumesc! Respect pentru atitudinea dumneavoastră!
Citind cuvinte ca ale dvs., îmi revine speranța că mai există OAMENI. Vă mulțumesc!
Felicitări pentru altruismul dumitale!
Și eu sunt părinte singur, și de copil de clasa a XII-a. Nu sunt cadru didactic, dar îi susțin din tot sufletul pe profesori!!
Eu sunt un profesor care nu a făcut grevă , deși sunt nemulțumită de salarizare. Vreau să explic foarte clar motivele mele: sindicatele s-au pus în mișcare pentru a solicita salarii mai mari, însă acesta este doar unul dintre aspectele grave din educație. Toți liderii de sindicat, indiferent că sunt în școli, la nivel județean sau național, nu au avut absolut nicio reacție fermă în legătură cu problemele grave din domeniu: subfinantarea cronică de la buget, lipsa planurilor cadru la liceu, hibele Legii educației, evaluarea profesorilor, formarea continuă, școlile care funcționează în spații insalubre, numirea pe criterii politice în inspectorate. Nimic despre toate astea! Consider că au confiscat și au manipulat nemulțumirea oamenilor pentru a -si justifica funcțiile și veniturile uriașe pe care le primesc.
E o minciună grosolană chestia cu „consultarea oamenilor” . Singura așa zisă consultare a constat în completarea listelor cu participanții la grevă, înainte de declansare. In rest, de fiecare dată când domnul Hăncescu sau Nistor afirmă că așteaptă „decizia colegilor din școli” în privința continuării grevei e praf in ochii tuturor. Nu am fost consultați, decizia le aparține exclusiv liderilor, am senzația că asist la o partidă de poker in care se joacă la cacealma. În schimb se fac presiuni asupra celor care renunță la grevă.
Al doilea motiv e că, in opinia mea, acest an școlar a fost cel mai fragmentat: la 4-5 săptămâni au tot intervenit vacanțe, săptămâna verde, „punți” , sărbători legale. Clasa a opta a avut primii doi ani de gimnaziu dați peste cap de pandemie și de dificultățile lucrului în on-line, efectiv nu am vrut să întrerup învățarea mai ales înainte de Evaluarea Națională.
Cred că neajunsurile salariale sunt doar o parte din buba asta colcăitoare care e Educația, a ne limita la satisfacerea unor nevoi materiale (legitime) înseamnă a ascunde încă o dată mizeria in care se sufocă educația de 30 de ani. Aș fi vrut ca toată desfășurarea asta de forțe (sociale, politice, emoționale) să fost despre cum să reorganizăm domeniul care asigură viitorul societății( sau societatea viitoare), nu doar despre salarii.
Comentariu beton!45
Domniță dragă, sunteți de acord ca in cazul in care se aplica creșteri salariale in urma demersurilor sindicale actuale sa le refuzați? Ca de ipocrizie din asta ieftina eu unul sunt sătul.
Comentariu beton!15
Doamna, v-am citit parerea si v-o respect. Dar am citit si asta si vad ca tot ce ati atins dvs acolo s-a atins si in cererile grevistilor. https://www.libertatea.ro/opinii/profesoara-de-la-colegiul-gheorghe-lazar-6-puncte-in-care-explica-de-ce-nu-intra-marti-in-clasa-ce-mai-vrem-de-ce-nu-ne-oprim-4567244?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=tolo-page-post&fbclid=IwAR3KDVtkb-wLT5z-G3__duxtAp2Sgn4wKFwJoAbnGgmac0QWYzNGL9KqeDc
Nu stiu unde sinteti dvs profesor, dar la scoala fiului meu(clasa a opta), scoala gimnaziala normala dintr-o comuna din apropierea Bucurestiului, toti profesorii au fost si sint si azi, in greva. Si au participat si la marsurile de protest. Si cind ne-au explicat noua, parintilor de copii de clasa a opta DE CE au intrat in greva, inainte de salarii au mentionat tot ceea ce ati mentionat si dvs mai sus, legat de mizeria care sufoca educatia de 30 de ani. Poate aveti dvs o comunicare defectuoasa in scoala?
Comentariu beton!19
Poate era bine,dupa ceea ce spuneti,sa se schimbe liderii de sindicat inaintea grevei !
@Nina,dacă mai citești, am strigat Bingo!
Iată și un comentariu care imi întărește convingerile cu privire la liderii sindicali, fie ei și din învățământ. Dacă mă gândesc cam câți lideri sindicali au intrat in politică in ultimii 30 de ani mă ia durerea de cap.
Ce spune Nina (imi permit să nu spun „doamna Nina” pentru a nu face confuzie cu un personaj celebru) se leagă și cu situațiile prezentate mai devreme de @ Mircea.
@Nina,așa a fost furată și Revoluția, abătând atenția de la principalele probleme.
Reiterez: schimbarea sistemului ar afecta in primul rând pe membrii sistemului și cel mai mult ar avea de suferit nu cei de jos, ci ăi cu beneficii mari. După Revoluție am făcut (vorbesc de persoana mea) grevă pentru promovarea pe criterii de meritocrație. Am regretat, pentru că nu e ușor de dus. Am trăit niste examene fix după litera legii. De atunci am grijă ce imi doresc🤔
Respectele mele!
Da liderii voștri de sindicat au salarii de peste 20.000 lei pe luna ba chiar unul dintre cei trei care au apărut la televizor are peste 40.000 lei pe luna,niște putori ce fac de banii ăia ?
Sa plătiți impozit toți pe orele de meditații care le oferiți,sau ar trebui o amenda de la fisc sa va sature ca nu va mai saturati de bani,dar noi care lucram în mediul privat poate în 3 schimburi și luam 2000 lei net și poate jumate din ei ii vrei voi la meditații pe luna ca nu va faceți treaba la școală si chemați copiii la meditați,rușine sa va fie de unde sa va susțină statul salariile putorilor?
Din împrumuturi și ne mai pun nouă din mediul privat eventual o taxă,nu va convine salariu apucati-va de altceva
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid032BdsqyeL9Ymv72AiQtkUgYi5x6Pm7m3j2K4MPX3qEsqqAWD2BDEkBhxdybXsTtjzl&id=100067090081003
Domnule, trec peste aerele de superioritate din formularea dvs. „domnița dragă” și vă spun că drepturile salariale nu sunt câștigate în bătălii, sunt stabilite legal. Nu recompensează participarea la lupta, ci munca mea cinstită. Și eu și colegii mei, indiferent că fac sau nu grevă, merităm să fie plătiți corect și decent. Că nu toată lumea își face treabă, asta e o alta problemă gravă.
In rest, pare că va fixați exclusiv pe problema salariilor, confirmând exact atitudinea pe care eu o discutam in comentariul de mai sus.
Comentariu beton!14
atat ca la final, cand o sa va creasca la toti salariu, tu ai si luna asta salariu plin. Si cu putzancur si cu sufletunrai
Comentariu beton!15
Caz real de confuzie de la mama: înainte de grevă, s-au făcut liste cu semnături. Mama n-a fost pe fază și a ratat semnarea. Drept urmare, când s-au hotărât să intre in grevă, directorul le-a comunicat cadrelor didactice că cei care nu au semnat, vin la școală. Și uite așa, mama a stat la grădi cu copiii, cu o organizare a grevei chiar ca la țară.
Acu’ dacă și subiectul ăsta ne împarte in (minim) două tabere, eu doar stau si mă intreb două lucruri, în condițiile în care apreciez că salariile din învățământ nu-s tocmai de invidiat și le înțeleg frustrările și nemulțumirile oamenilor.
Așadar :
1. 2.800 lei pentru un profesor debutant este foarte puțin într-adevăr. Dar aveți idee care este salariul unui economist debutant? Sau al unui inginer debutant? Dar al unui jurist debutant? Mai ales în mediul privat!
2. Cunosc profesor care are acum un salariu net de 6.000 lei, in condițiile in care are toate gradele, inclusiv gradația de merit pentru că e implicat și ii place ce face. Acest salariu este chiar așa de prost pentru România.
Sigur că niște măriri ar fi rezonabile dar totuși ar putea să fie mai flexibili în revendicări.
Poate mă injurați, dar eu așa văd lucrurile.
Nu zic că n-au dreptate și greva nu este indreptățită, dar un echilibru trebuie să existe în toate.
Mie mi-a plăcut asta, poate nu-i pe placul vostru dar eu zic că merită să o citiți:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0DgFsRWLynB5fbGLEvBMcv9cJiJKfzv733kXQyV9dxF7DGdXy8qKN6bAwuGHGej5Fl&id=1232605584&sfnsn=mo
La 1) inginerii debutanți au dublu. În mod evident cu salarii de-astea mici nu motivezi cadrele didactice (cel puțin pe cele debutante) să muncească în plus pentru pregătirea de zi cu zi de la grădi/școală.
Un argument de genul: ” cunosc un profesor care câștigă xyz ( adică mult) ” nu e de fapt argument, ci mai degrabă praf in ochi, in condițiile in care sunt sute și mii de profesori care câștigă mizerabil in condiții de muncă mizerabile….
„Cunosc profesor care are acum un salariu net de 6.000 lei, in condițiile in care are toate gradele, inclusiv gradația de merit pentru că e implicat și ii place ce face. Acest salariu este chiar așa de prost pentru România.”
Este EXTREM de prost. nu prost. Este o bataie de joc. Io 1200e nu mai fac din 2007. fara gradatii, mahmur juma de timp si lepra.
Comentariu beton!17
câți ani vechime are profesorul ăla cu 6000 lei, toate gradele, gradație de merit?
întreb pt că în jur de 6000 lei (poate puțin sub) are tatăl meu, prof de mate, toate gradele didactice, gradație de merit, multe ore peste normă.
și 45 de ani vechime. 68 ani ca vârstă la toamnă.
cu o săptămână înainte de grevă și-a sărbătorit pensionarea, la 30 august își depune dosarul.
e chiar așa o sumă exorbitantă 6000 lei la finalul a 45 de ani de muncă?!
Comentariu beton!13
Daaa, este prost. Nici macar studiile nu-mi sunt platite, la suma asta. Nu a fost usor sa-mi iau gradele cu 10, nu e deloc usor sa ma lupt la fiecare 5 ani pentru gradatia aia de merit amarata, ca sa castig 25% in plus la salariu. Tu realizezi cati sunt cei care ajung la 6000 lei? Si ce e in spatele sumei aleia? Dupa studii, ani de vechime si munca… 6000 de lei. 1000 de euro. Asta cu sporuri! Asta nu se intelege: NU este normal sa ajungi la 6000 de lei din n sporuri, pentru ca nu toti le au! Multi chiar ne facem profesia din pasiune, ca la salariile astea…
Ok, io prost! Lucrez în privat, am vreo 35 de ani vechime și probabil de aia 6.000 lei mi se pare un salariu cât de cât ok. Cu facultate și masterat, făcute când eram 25 pe loc la admitere. La stat e altceva, 6.000 nu e ok. Desigur, doar profesorii muncesc în țara asta și fac o meserie grea, restul o freacă și taie frunze la câini. Io-s curios cine plm angajază in privat in tara asta un inginer cu 5.000 lei, exceptând IT, deși nici acolo nu iei mai mult de 3.500 ca debutant IN PRIVAT.
Hai să nu intrăm în polemici, să nu fim pătimasi! Putem să judecăm obiectiv?
Comentariu beton!11
„deși nici acolo nu iei mai mult de 3.500 ca debutant IN PRIVAT” – practic, 3500 lei ca debutant vs 6000lei DUPA ce esti ultra specializat. Da nu iti dai seama ca e o problema?
„Desigur, doar profesorii muncesc în țara asta și fac o meserie grea” – zisa efectiv de nimeni.
Putem să judecăm obiectiv – pai, judecand obiectiv esti frustrat ca nu ai salariu mare
Au început să mai spargă din ei, să cedeze: https://www.edupedu.ro/breaking-ligia-deca-15-000-de-persoane-au-renuntat-la-greva-din-care-10-000-sunt-cadre-didactice-avem-peste-1-000-de-scoli-in-care-nicio-persoana-nu-face-greva-in-greva-sunt-peste-170-000-de-anga/
Eu voi fi mai pesimist decât tine, Mihai, și cred că se poate rezuma cum a fost pe 10 august, din 2018.
Deci sa inteleg ca daca sacrificam acum generatia asta de copii , mai ales pe cei din clasa VIII si clasa XII , pe urma dupa marirea salariilor
sistemul de invatamant va fi performant si va curge lapte si miere !? Intreb , pentru ca sunt curios care va fi finalul acestei greve.Se va ingheta anul scolar ? se va prelungi anul scolar ? sau poate nici nu va incepe noul an scolar si o sa stam asa sa ne uitam unii la altii.
Comentariu beton!14
Capul ce se pleacă…incepe sa pască:)
Capul ce se pleacă în kăkat se bagă și o să rămână acolo pentru mult timp, pentru că prostia și lașitatea, nu știu cum se face , da’ se plătesc până la urmă într-un fel sau altul.
Problema profesorilor e universala. Eu cred ca decaderea invatamintului e o treaba bine planificata de catre politicieni. Singurul lucru bun in comunism a fost invatamintul. Si cind oamenii au inceput sa gindeasca, au facut revolutie. Deci nimeni nu are nevoie de un popor ginditor. Daca salariile sint mici nu vor fii multi oamani de calitate, dascali. E destul asta si mass media care sa ii dispretuiasca, ca sa nu mai vrea nimeni sa fie dascal.
Comentariu beton!24
Fix.
Care și-au făcut orele, că unii nu au venit sau au avut 2 copii la clasă. Dar își iau salariul întreg doar pentru ca au spus NU la grevă. Și sigur nu că sunt Maica Tereza. Mie îmi este atât de scârbă și sunt atât de dezamăgită încă o data de oameni…
Dacă mai luăm si jumatea aia de salariu..
Plus ca vor câștiga orice beneficiu ca noi restul care chiar am mers zilnic la școală, proteste…
Ăștia sunt oamenii cu o mic. Unu mic mic de tot.
Comentariu beton!12
Păi aruncă un ochi pe comentariile de aici. O să fii ȘI MAI dezamăgită. Oameni dezamăgiți că n-au făcut copiii pozele de sfârșit de an la școală…
Am citit acum, Mihai…câtă ignoranță..nu o să mai intre nimeni competent în sistemul ăsta. Și nu numai din cauza banilor care sunt un rahat.
și vor rămâne colegii noștri ani buni de-acum înainte, chiar dacă la acest moment au preferat să fie egoiști. Nu-i judecăm pe cei care nu au intrat în grevă, dar să nu ne ceară să-i mai privim cu aceiași ochi, nu se mai poate.
Buna ziua, greva rezolva strict problema legata de salarizare. Nu ii pasa nimanui in continuare de calitatea invatamantului si in continuare se va da vina pe sistem, ca in ultimii 30 de ani. Da, profesorii vor fi mai bine platiti si e foarte bine asa, dar nu ii va apuca brusc un dor de a face lucrurile mai bine din cauza asta. Si nici pe sefii lor politici, care raman aceleasi figuri triste (ma rog, se mai shimba paiatele…)
Da, poate le-au marit salariile cu 10%, dar era putin (1-2 sedinte de meditatii), iar de atunci in mediul public cineva a tot avut grija sa picure diverse stiri cu programa (se scoate aia, ailalta, nu se baga mai nimic etc – o pregatire a terenului in stil manipulativ, de cineva cu scoala de comunicare de la SNSPA sau de la o institutie similara).
Va fi ca la doctori. Le-au crescut salariile, dar asigurarile platesc tot atat o consultatie sau o internare (din care nici daca rezolvi o luna alte cazuri mai putin scumpe in raport cu cat da casa nu poti acoperi o interventie mai desteapta care in alta parte este ceva firesc si acoperit de asigurare).
Probabil la urmatoarele teste Pisa, tot pe acolo vom fi.
Tot meditatii (neimpozitate, desigur), profesori in inspectorat inlocuiti de suplinitori…de care se gasesc, aceleasi manuale (unde sunt cele alternative?), participari la olimpiade reduse…
Noi sa fim sanatosi, mai ales aia care citim blogul si deja avem copii la facultate in alta parte de unde eventual nu se vor mai intoarce, ca daca dau de aceleasi specimene la intoarcere, ce sa faca (in afara de jobul la multinationala si de perpetuarea cercului vicios)?
In rest, educatia ca si sanatatea sunt de multe ori o oglinda a situatiei actuale a societatii – neglijate de guvernanti, ca si pe vremea tovarasului, ca numai cheltuiesc, nu produc nimic.
0
Comentariu beton!16
Let’s agree to disagree un pic.
Să faci grevă e un drept, nu o obligație.
Că tot se vorbea de Franța: s-a făcut (și se mai face încă, deși mai rar decât la început) grevă împotriva legii de schimbare a vârstei de pensionare. Unii profesori au făcut grevă, alții nu. Deci nu, nu stau toți drepți când spune sindicatul. Școlile primare și grădinițele au obligația să anunțe din timp părinții despre grevă, gimnaziul și liceul nu. Prin urmare, la școala fiică-mii n-am fost informați oficial. Dar transportul școlar a fost menținut, cantina a funcționat în continuare. Calendarul examenelor nu a fost perturbat, deși la un moment dat s-a vehiculat ideea asta. Cei care au ales să nu facă grevă au ținut ora cu cei 3 copii care erau în clasă dar oră adaptată, nu predare, nu test, nu pus absențe. Cel puțin așa a fost în cazul nostru. Am trimis-o pe fii-mea la orele care s-au ținut pentru că mi se pare un semn de respect față de profesorul care vine la școală în timp ce colegii lui decid să facă grevă.
Fals!!ăla nu e respect, e doar confirmarea că ești de acord cu atitudinea profesorului!
Nu ne crede pe toți proști!
Eu cred ca mai bine incepeau greva acum doua luni. Prin februarie asa. In ultima luna de scoala, impactul la bac si admiterea in liceu e mai mic….
Cat despre aia care nu protesteaza, nu le-as da nimic. Capul plecat sabia nu-l taie, da’ nici nu poti pune vreo coroana pe el.
Ok, io prost! Lucrez în privat, am vreo 35 de ani vechime și probabil de aia 6.000 lei mi se pare un salariu cât de cât ok. La stat e altceva, 6.000 nu e ok. Desigur, doar profesorii muncesc în țara asta și fac o meserie grea, restul o freacă și taie frunze la câini. Io-s curios cine plm angajază in privat in tara asta un inginer cu 5.000 lei, exceptând IT, deși nici acolo nu iei mai mult de 3.500 ca debutant IN PRIVAT.
Hai să nu intrăm în polemici, să nu fim pătimasi! Putem să judecăm obiectiv?
vezi ca urmeaza greva in sanatate, si acolo s-ar putea sa iti schimbi parerea. CUm ar fi sa mergi cu o problema la spital si sa afli ca sunt toti in greva si solidari, adica nu te va baga nimeni in seama? Sigur o sa spui ca e alta mancare de peste, ca sunt urgente etc, dar ambele meserii sunt vocationale. Si chiar si la profesori, exista copii care nu isi pot continua parcursul academic afara din cauza intarzierilor induse de aceste greve, evident nu e acelasi grad de urgenta dar un impact exista.
Daca tu crezi ca cei care au continuat lectiile au continuat pt acei 2 firfirei pe care ii primesc, suntem pe pozitii diferite asupra intelegerii acestei situatii. Eu cred ca au continuat din cu totul alte motive decat cele financiare, si ii respect pentru asta.
E prea simplist sa ne gandim ca acei oameni sunt niste simpli negustori si isi vand timpul lor.
„Suntem pe pozitii diferite asupra intelegerii acestei situatii”. Știi care e partea extrem de mișto? Că ce crezi tu nu interesează pe nimeni.
Nici ministrul educatiei nu o zicea mai bine 😀 😀 :D.
Ai pus punctul pe i si iti dau perfecta dreptate. Si ai exemplificat perfect o atitudine foarte prezenta ziele astea. Din pacate nu doar ce cred eu nu intereseaza ope nimeni, nici ce cred dascalii nu pare sa intereseze pe nimeni cu putere de decizie, si abia asta ma deranjeaza. pentru ca fiecare se crede pe tarlaua lui un mic dumnezeu.
Parintii care se dau peste cap pe tema grevei sunt suparati ca le sunt date peste cap planurile de concediu, de fapt.
Isi scot copii „la inaintare” ca pretext – cum spunea cineva mai sus, daca nu iau bacu’, vezi doamne, au fost stresati de camere…
Prima chestie e vaicareala cu pandemia. In calitate de fost copil care a invatat mult „remote” – aveam perioade cand mergeam in cantonamente/competitii, pot spune cu mana pe inima ca nu trebuie sa mergi la scoala ca sa nu ramai in urma. Exista niste chestii numite „manuale”. Din manualele alea se dau la sfarsitul unui ciclu de invatamant si examenele. Acum, departe de mine sa insinuez ca nu e nevoie de profesori si putem invata tot din manuale. Dar nu e nevoie de profesor la fiecare exercitiu sau la fiecare fraza citita. Daca e nevoie – hmh, sorry, da’ poate scoala nu e de tine, poti invata o meserie. Se poate invata si „la distanta” – iar in ziua de azi, cand ai avut acces permanent la profesori, fie el si remote, sa spui ca tu n-ai invatat ca se facea scoala online e o scuza penibila.
A doua chestie din lamentarea asta e cu momentul in care se face greva. Ca vezi doamne, viitoru’ copilasilor. Cum spunea cineva mai sus, copilasii au avut la dispozitie 4 ani sa bage in cap materia. Nu e nicio tragedie ca nu fac scoala ultimele cateva saptamani, ba au mai mult timp sa recapituleze. Cei care au fost acceptati la universitati probabil ca vor beneficia de o anumita clementa si vor putea prezenta documentele mai tarziu, avand in vedere ca e o situatie de forta majora pana la urma. In ultima instanta, si daca amani cu un an mersul ala la facultate nu e o tragedie. Sa fim seriosi, generatiile mai vechi dadeau admitere la facultati pe vremea cand cand nu te puteai inscrie decat la o facultate si erau 25-30 pe un loc. Nu murea nimeni ca mai statea un an acasa – dimpotriva, multi aveau sansa sa-si dea seama ca de fapt ar vrea sa faca altceva.
Comentariu beton!18
Exaaaaaaaact. „Aoleu, păi noi trebuia să plecăm în concediu și acum se prelungește școala? Fmm cu greva voastră”.
Eu m-am abținut ieri să comentez, dar asta mi se pare o exagerare. Da, normal că acum trebuie făcută greva, în prag de final de an și de examene. Asta este de la sine înțeles. Posibilitatea unor victime colaterale (elevii din anii terminali) este un risc. Doar că această posibilitate nu trebuie să fie decât o sperietoare, o pârghie de negociere. De aici și până la a bagateliza și a spune că ce mare tragedie că stau un an acasă este o diferență de nuanță. Păi dacă așa gândesc susținătorii grevei, de nu ar gândi așa și guvernanții care refuză să satisfacă cererile?! Ceva de genul: ia mai mergeți voi cu presiunile voastre, blocați anul, blocați examenele și gata. Nu vă dăm nimic. Că ce mare tragedie, nu moare nimeni!
@Adi – ai inteles bine, guvernul chiar asta face acum.
Eu altceva înțeleg din modul în care gestionează guvernul greva. Guvernul și președintele joacă murdar, încearcă să asmută părinții împotriva profesorilor, încearcă să intimideze profesorii să înceteze greva, aruncă în presă fumigene, minciuni sau adevăruri pe jumătate rostite. Dar nu cred că își vor permite să se ajungă la înghețarea anului sau amânarea examenelor, poate cel mult câteva zile. Guvernul trage de timp, cât încă poate.
După prima săptămână de grevă, în care a tot fluturat pe sub nas vouchere pentru materiale didactice și a insistat că nu sunt bani, a aruncat pe 31 mai pe masă o ofertă mai serioasă, condiționată de un răspuns rapid în câteva ore, pentru aplicabilitate de la 1 iunie. Acolo a fost un punct critic, iar greva se putea termina, liderii sindicali dând semne de cedare și având și un istoric în acest sens, respectiv trădarea. Din fericire pentru profesori, presiunea din teritoriu a fost mai mare și greva continuă.
Cu cât se apropie mai mult momentul culminant, cu atât presiunea se va înteți, pe ambele părți. Pe cadrele didactice va crește inclusiv presiunea financiară. În prezent guvernul își deschide câteva supape (prin recentul proiect de ordin prin care se prevede posibilitatea încheierii mediilor cu două note, prin posibilitatea de echivalare a probelor de competență cu notele din timpul liceului) și caută să câștige timp.
Le doresc din tot sufletul cadrelor didactice salarii cât mai bune. Totuși, sunt convins că salariile mai bune nu vor rezolva problemele din educație. Este nevoie de o reformă puternică și noile legi ale educației nu aduc acea reformă. După terminarea grevei, sindicatele vor trebui să arate că nu este totul numai despre salarii, vor trebui să lupte pentru finanțarea educației de la bugetul de stat conform angajamentelor statului, pentru corectarea recentelor legi ale educației, pentru a repune în mâinile cadrelor didactice instrumente clare pentru îmbunătățirea disciplinei, pentru îmbunătățirea finanțării școlilor de la bugetele locale și, nu în ultimul rând, pentru eliminarea abuzurilor din partea cadrelor didactice. E mult de muncă? Foarte mult și ar putea trece mai mulți până se vor vedea rezultatele. Nefiind visător, sunt destul de pesimist în ceea ce privește împlinirea acestor așteptări.
Comentariu beton!12
Ce nu inteleg eu, poate ma ajuta cineva care citeste pe aici si e in domeniu, cum e posibil ca:
Scoala din capitala, centrala, renovata, de stat, sa nu aiba cele necesare in bai, vorbim de hartie de toaleta sapun chestii de baza, in conditiile in care statul se lauda ca aloca 9400 ron pe an pentru fiecare elev din tara asta. De ce nu face nimeni greva pentru asta? Unde se distribuie acei bani? Cred ca directorul scolii a avut de facut niste alegeri grele daca a ajuns sa taie bugetul la hartie igienica si sapun. Sper ca e o exceptie si nu o regula.
Despre materialele necesare predarii nu mai comentez ca acolo e 100% contributie privata,s coala nu vine cu nimic. Totusi, in cutea scolii adeseori sta parcat un suv precum al meu, o fi al directorului?
Nu pot sa nu imi pun aceste intrebari, traind aici in mirifica capitala.
Daca aici e asa, cum o fi in zonele mai sarace si cu parinti fara dare de mana care sa sponsorizeze toate lipsurile statului sau ale conducerii scolii?
Stie cineva care e motivul?
Fix așa este la mine, la țară! Hârtie igienică și săpun lichid se pun în băi zilnic, dar, la sfârșit de program, dispar! Și nu pentru că s-ar consuma sau că ar fi insuficiente, ci pentru că le iau copiii. Școala este într-o zonă atât de săracă, încât până și hârtia igienică și săpunul sunt un lux, iar părinții acelor copii chiar se bucură de această jalnică ” caprură”. Știu că nu vă vine să credeți!
Fă un experiment, pune o rolă de hârtie igienică la toaleta din școala copilului tău. Verifică după prima pauză, 100% nu vei mai gasi hârtia pe rolă. O vei gasi probabil înfundând toaleta sau făcută ghirlandă pe pereți și uși. Copiii numesc acest vandalism distracție.
Iar SUV-ul din curtea școlii o fi al vreunui profesor care are o situație familială mai bună. Știi că mai există și profesori căsătoriți cu manageri, oameni de afaceri sau chiar președinți de stat, da?
Cred că în cazul de față e altă problema. In curtea scolii funcționează și o grădiniță cu probleme chiar mai grave unde sunt părinții invitați să găsească instalator sa rezolve Pb din toaletă…pe banii lor. Repet, totul renovat, totul nou.
Pentru problemele semnalate parintii ar trebui sa picheteze biroul directoarei sau primaria de sector de care apartine scoala.
UK, Wales unde este fiică mea ( predă la o universitate) greve și în iarnă/sesiune și acum când este perioadă de examene, licențe; se dau diplome de participare practic o adeverință, s-au primit lucrările dar nu se corectează și nu se încheie situația, vin și pichetează intrările în facultăți și nu se pune problema ca vreun profesor/asistent să intre ca să predea și nu sunt sindicaliști.
Primi, nu primii.
Scuze, nu ma pot abtine. Se poate sterge 🙂
Correct.
Uite, eu sunt de acord cu greva profesorilor. Sunt conștientă că nu se vor schimba lucrurile cu vorba buna și trebuie reformă din temelii.
Dar nu înțeleg in ruptul capului cum pot unii sa fie cu 2 fețe și să profite de pe urma grevei.
El și ea Profi de mate, sunt in greva și sustin asta peste tot
Dar in privat au mărit meditația de la 75 la 100 lei și lucrează cu cate 6 copii pe serie , 2 serii pe zi fiecare. Că acum au și timp și ‘ clienti’
Cu mesaje către părinți de genul situația e asa cum e în învățământ, haideți să nu piardă copiii și mai mult decât au făcut-o o deja.
Pe bune?
Cu ce sunt mai buni decât ăia care intra la ore?
deci greva e de cacat ca stii un caz in care unii profita…
Fraieri parintii aia care platesc si pun botu’ la o asemenea vrajeala.
Auzi, „au pierdut copiii” – nu, singurul lucru pe care l-au pierdut copiii cu meditatiile alea nesfarsite e copilaria.
Cat despre banii pe care ii incaseaza domnii profi la meditatii, e simplu: dau bon fiscal? Nu? Atunci de ce nu-i reclamati la ANAF? Mesajele alea sunt probe in toata regula, iar oamenii aia abia asteapta sa se duca in control „la dedicatie”.
@animaloo Nu am zis că greva e de căcat.
Din contra, am zis că e necesară și că trebuie o reformă din temelii.
Și da stiu un caz și poate mai sunt și altele. Și poate mai sunt și alții care știu dar ‘ nu se baga’
Întrebarea era alta….dar na….
Fiica mea cea mare de clasa a-6-a e acasă de pe 22 când a început greva. Învățătoarea celei mici a decis să nu intre în grevă având contracte cu părinții pentru after-school dar a renunțat la ore datorită presiunii copiilor de clasa a 3-a care pur și simplu au judecat-o pentru decizie!
Buna ziua! Mai bine le dădea vacanță și la cei de a8a si a12a sa vina la examen cei cu prosteala asta ca elevi ce vina au si pe urma greva urma ca au copii de suferit..
Învățător, 30 de ani vechime, împotriva grevei din mai multe motive:
1. Din principiu. Greva în învățământ nu are nicio noimă, pentru că logica unei greve este să producă pierderi angajatorului. Aici pierderile sunt la salariat, pentru că perioada de grevă nu este plătită, și la elev, pentru că o întrerupere de durată a cursurilor nu poate fi recuperată. Statul, așa cum am învățat de la Decebal Traian Remeș la greva de cinci săptămâni din anii ’90, face economii la buget, așa că n-are niciun interes să găsească rapid o soluție. Exista o alternativă inteligentă: desfășurarea normală a cursurilor, dar cu refuzul completării oricărui document școlar, pentru că este un sistem dependent de hârtii. Se poate presa astfel cu blocarea anului școlar fără a produce daune ireversibile – după rezolvarea conflictului de muncă toate notele/mediile/absențele/situațiile se pot completa în una-două zile.
2. Solicitările. Poziția în viitoarea grilă de salarizare unică a bugetarilor și oferirea de compensații începătorilor cu salarii foarte mici au fost admise dinainte de începerea grevei. Se face grevă pentru 25% pentru tot personalul, în cele 7 luni rămase până la intrarea în vigoare a noii grile. Cât mai mulți bani, acum, pentru toți! Nimic despre mizeria și prostia din sistem, nimic despre impostura intelectuală, nimic despre faptul că suntem sufocați cu comitete, comiții, procese-verbale și situații, și nimănui nu-i mai pasă ce se întâmplă la clasă. Miza e incorectă și prea mică pentru prețul plătit. Vorbim despre o generație școlară care a trecut deja prin anii de școală online.
3. Realitatea economică. Guvernanții tocmai au fost nevoiți să recunoască gaura de 9 miliarde lei din încasările bugetare. Pe actuala grilă de salarizare ei cheltuiesc deja bani care nu există. După învățământ vor urma, în cascadă, solicitările celorlalți bugetari. Asta poate însemna doar încă un împrumut extern consistent, pe care îl vor plăti generațiile următoare. Noi nu vom lua majorarea asta salarială de la idioții care ne conduc, ci de la copiii noștri.
4. Jumătatea mea mai bună e tot învățătoare, și e în grevă cu toată școala. La punctul 1 am explicat de ce o grevă în învățământ nu va fi de scurtă durată. Sunt multe asemenea cupluri în sistem. Noi din ce ar trebui să trăim în perioada asta, până încep să curgă banii din majorări? N-am auzit ca băieții veseli de la sindicat să susțină financiar vreun grevist.
5. Salariul meu net e undeva pe la 4500 lei, programul e de obicei de 4 ore pe zi, cu vreo 3 luni de vacanțe pe an. Cum să cer unui părinte care lucrează 10-12 ore pentru salariul minim pe economie să-și țină copilul acasă, că mă simt umilit? Nu mă simt o victimă a societății și cred că mă pot descurca cu banii ăștia până la 1 ianuarie, când intră în vigoare noua grilă. Da, boss, sunt dispus să trimit diferența de bani câștigată în urma grevei, pentru astea 7 luni, în contul indicat de tine, cu o singură condiție: să găsești un participant la grevă dispus să facă același lucru, ideal pentru plata datoriei externe, dar ca să fiu mai realist măcar pentru ajutorarea unui debutant din sistem cu probleme financiare reale.
Comentariu beton!19
Tot respectul. V-as face o donație doar pentru acest text. Am convingerea că ați ști cum să folosiți acei bani in mod util. Daca ar fi toți dascălii precum dvs am fi departe. Foarte departe. In top. Și nu doar cu elitele și vârfurile a.k.a excepțiile. Ci cu toți elevii. Vă mulțumesc pentru acest comentariu. Stima!
1. Ai si baza legala pentru ce propui? Ca fisa postului spune altceva. Ia incearca sa protestezi asa, sa-mi spui apoi ce parere a avut si directorul, si ce masuri a luat. Nici macar nu e nevoie sa se ajunga mai departe de director cu masurile. Baza legala?!
2. Citeste cu atentie solicitarile de acum.
3. Realitatea economica… Din nou, cand e vorba de invatamant, profesorii sa mai stea o tura, sa se mai sacrifice putin, ca ce sa vezi, iar au tras paiul scurt si pana la ei s-au terminat fondurile. Dar sa mai rabde putin, ca ei destabilizeaza economia… Mindf*ck!
5. … Felicitari! Io-ti ridic si statuie pentru daruirea asta si pentru spiritul de sacrificiu. Din pacate, eu pun pe mine multa valoare (cu toata modestia) si aleg sa cer respect, nu sa ma tot sacrific. Parca prea am ajuns sa fim prostii de serviciu.
@Ale: 1. Baza legală este Statutul personalului didactic, Art. 280, alin. 2, care se referă la sancțiunile care pot fi aplicate cadrelor didactice. Ele trebuie aplicate succesiv, așa că pe durata acestei forme de protest nu se poate ajunge, practic, mai departe de litera c) – diminuarea salariului de bază cu 15% pe o durată de 1-6 luni, ceea ce e mult mai puțin decât suspendarea drepturilor salariale, în situația unei greve clasice.
2. Solicitările principale sunt aceleași: locul în grila salarizării bugetarilor (promisă de la început) și majorare imediată consistentă pentru tot personalul (nu doar pentru cei cu salarii mici, cum s-a oferit). Restul sunt mai degrabă de imagine, toată lumea știe că 6% din PIB pentru educație nu se va întâmpla prea curând – și cred că ar fi o greșeală dacă s-ar întâmpla, pentru că în forma actuală sistemul de învățământ ar devora fondurile fără a produce vreo schimbare semnificativă în bine. Am o bănuială că după o majorare imediată de 15-20% cei mai mulți dintre colegi ar renunța la grevă fără să-și mai bată capul cu restul solicitărilor. Iar ideea că facem grevă în avans, pentru că, probabil, nu se vor ține de cuvânt în ianuarie…
3. Realitatea e realitate, fie că ne convine, fie că nu, și realitatea e că (și) sistemul de învățământ a produs impostura și incompetența care ne guvernează, iar unul dintre efecte este că nu sunt bani mai mulți nici pentru educație, nici pentru multe altele. Eu nu vreau să trăiesc mai bine pe spinarea copiilor mei, care vor trebui să plătească împrumuturile de acum.
5. Și eu vreau respect, dar până la bani, respectul ar trebui să vină din modul în care funcționează sistemul, și nu face nimeni grevă pentru asta. Un exemplu: eu sunt suficient de dinozaur încât să fi intrat în sistem ca titular, prin repartiție, dar sindicatele n-au remarcat cât de umilitor este pentru un suplinitor, poate mult mai bine pregătit decât mine, să alerge din școală în școală rugându-se să-i fie primit dosarul?
O cunostinta tangentiala, cadru didactic, dupa primele 3 zile de greva, zice cand ne intalnim ca nu a fost la scoala zilele astea. O intreb cum asa, ca doar sunt obligati sa mearga chiar daca sunt in greva.
Raspunsul ei, halucinant: pai si cu copiii mei cine sta?
Pai femeia lui dzeu, cu ai nostri cine plm sta????
Ca o frecam pe fii-mea de 5 ani cand la mine la munca, cand la sot la munca de saptamani intregi, ffs!!
Mie mi se.pare normal cei care au făcut ore sa nu eie mărire de salariu din respect pt colegii lor asa ar trebui sa facă sau ei ce au gândit lasă că îmi cer scuze ce scriu „face fraierii greva și ne mărește și noua rușine sa le fie sunt mama de 3 copii la școală da unde este dreptate dreptate sa fie
Nu mai învățați să scrieți din videoclipuri cu manele. Alo delta force…alo baza baza
Bună ziua! După mine ar fi fost mai corect dacă, înainte de a declanșa greva generală, s-ar fi înțeles ca unii să rămână în activitate ( acolo unde se impunea ) și ceilalți să lupte pentru toți. Situația este destul de complicată și toți am participat mai mult sau mai puțin până am ajuns aici. Este periculos să se ajungă la ați cere anumite drepturi doar pentru a supraviețui. Normal și corect este să fii recompensat pentru munca prestată. Poate ați observat că de câte ori se măresc salariile, pensiile, se măresc și prețurile la orice și se ajunge în final tot la lupta pentru supraviețuire. Dacă o ținem așa mă tem că efectele pe termen lung vor fi devastatoare pentru copiii noștri. Dacă am putea sa fim obiectivi, am observa că în ultimii ani a existat o compensare în activitatea profesorilor. Spre exemplu, în timpul pandemiei și-au primit salariile în condiții ușoare predând de acasă și nu de la școală, cum ar fi fost normal. Și aici ajungem la esența problemei. Consider că atunci când intri într-un sistem, la început îl accepți dar, ulterior îl poți schimba. După mine asta este ordinea firească. Profesorii cunosc foarte bine lacunele sistemului și puteau face grevă in acest sens și apoi să treacă la a cere anumite drepturi. Mi-e teamă că am ajuns la nivelul unui copil mic care copiază tot ce face adultul și dacă acesta din urmă nu este atent la comportamentul său, copilul va prelua doar lucrurile mai puțin bune. Dumnezeu ne-a înzestrat cu tot ce trebuie să ne trăim această viață. De noi depinde dacă o trăim frumos sau urât.
Aveți dreptate, in principiu împreună cu alte sindicate ar fi trebuit să se lupte pentru un mod de plafonare a prețurilor, benefic pentru toți ( și pentru cei care pot face grevă și pentru cei care nu pot face greva), așa rezolva problema lor, inflația crește și restul se aleg cu paguba, frumoasa gândire de profesor și învățăminte pentru viitorul țării.
Eu am pareri si pro si contra cu greva asta.
1. In primul rand hai sa cantarim ce beneficii au profesorii. Salariul de la 3800 la 6000. Buun! Deci daca muncesti si dai examene ajungi la 6000. (Eu n-am reusit sa am, dupa 20 de ani de munca, salariul mediu pe economie). Lucreaza 9 luni pe an (fara sa mai scad vacantele de iarna, primavara, Paste, Saptamana altfel, Saptamana Verde) si primesc 13 salarii. Merg in tabere, excursii gratis, la banchete sau baluri gratis. Copii lor au reducere 50% la cazarea in camine si locul asigurat. Vouchere de vacanta. Dupa parerea mea o gramada de beneficii pe care nu le merita toti.
2. Dezavantaje: Se vaita ca e stress, ca sunt 23-25 de copii. Lasa ca la mine in clasa au fost 43 de copii si s-a facut scoala. Si la noi e stress, chiar daca nu lucram cu copii. Se vaita ca dupa program ei au lucrari de corectat si de pregatit lectia pentru a doua zi. Lasa ca si noi muncim peste program si nu suntem platiti pentru orele suplimentare. Au de invatat tot timpul pentru titularizare, definitivat etc. Si noi invatam tot timpul: economistii si avocatii trebuie sa invete ultimele legi, medicii trebuie sa invete despre noile tratamente etc.
3. Sunt profesori care nu predau: le spun copiilor sa conspecteze si sa invete singuri, le pun filme in loc sa le predea sau pleaca in vacante si lasa inlocuitor o persoana care nu are treba cu materia respectiva.
Cum spuneam, am pareri pro si contra. Avand in vedere cele de mai sus nu le-as mari salariul, DAR daca le mareste salariile, POATE ar dori mai multi sa devina profesori si ar fi bataie pe locurile lor. Astfel ar invata mai mult, ar lua examene cu note mai mari si ar fi mai bine pregatiti pentru meseria lor. Fiind mai bine pregatiti, ar fi si elevii mai bine instruiti si tot asa, efectul de bumerang, elevi bine instruiti, viitori salariati mai buni si tot asa si o Romanie mai frumoasa, mai prospera.
Bineinteles ca visez cam mult. Probabil ca o sa fie profesori pilosi mai multi. Dar continui sa SPER.
Apropo, de ce s-au desfiintat scolile profesionale? Toti sudorii, lacatusii, electricienii au plecat afara sa munceasca, iar acum ies la pensie. Acum nu mai avem meseriasi si importam vietnamezi si chinezi, iar ai nostri stau acasa si incaseaza ajutoare sociale.
Trebuie să fii destul de special să incluzi la beneficii „mersul gratis în tabere/excursii/la banchete/baluri” cu 30+ de copii în răspunderea ta. Eu nu sunt profesor (nu sunt cadru didactic de niciun fel) dar dacă aș fi fost nu aș fi mers niciodată nicăieri cu copiii altora în răspunderea mea (juridică și morală).
Întregul tău comentariu mi se pare o combinație de rea-voință și ușor resentiment la adresa cadrelor didactice („profesorii se vaită”, „copii (sic!) lor au reducere”, „o grămadă de beneficii pe care nu le merită” și mai sunt și altele).
Comentariu beton!13
Nu vreau să te contrazic sau să intrăm în polemică, ci doar aduc câteva corecții punctuale: 1. Săptămâna altfel și săptămâna verde nu sunt vacanțe. Profesorii din învățământul primar respectiv diriginții trebuie să pregătească activități specifice, excursii (te asigur că nici ei nu așteaptă cu plăcere aceste perioade) și apelează inclusiv la părinți și colegii din școală pentru supravegherea elevilor.
2. Stresul lucrului cu copii este foarte mare. Nu este un moft. La stresul aferent se adaugă provocările tot mai mari din cauza generațiilor de copii care încalcă tot mai des limitele de bun simț și care nu sunt controlați nici de părinți, aceștia așteptând să-i educe școala. Și noi am fost 42 în clasă, dar ordinea și disciplina erau asigurate de cele mai multe ori prin mijloace pedagogice îndoielnice, de exemplu, corecții fizice, lucrări de control și note de pedeapsă etc. Corectarea testelor, pregătirea lecțiilor nu se încadrează la ore suplimentare, pentru că norma este de 40 de ore, iar aceste activități nu sunt cuantificate și nici nu se înregistrează în condica de prezență.
3. Profesorii care nu predau și aplică metoda conspectării sunt excepții. Da, aici ar trebui să existe sancțiuni. În schimb există mulți profesori care nu își termină materia sau care nu au pregătire pedagogică adecvată. O bună parte din ei sunt suplinitori. De menționat că titularizarea pe post este un proces dificil, mobilitatea personalului didactic este mare, iar motivele sunt diverse.
PS Există forme de învățământ dual, adică școli tehnologice unde se învață diferite meserii (mecatronist, operator CNC etc.) și se face multă practică în fabrici, care îi și angajează pe elevi la terminarea școlii. Nu există peste tot, ci în special în orașele mari, unde sunt și fabrici care susțin financiar astfel de unități de învățământ, au nevoie de astfel de absolvenți și le pot asigura locuri de muncă.
Nu prea înțeleg asta cu pregătirea orelor, eu daca nu îmi știu meseria dau daca nu mă pregătesc la zi patronul mă zboară și nu îmi dă liber sa o fac acasă, pregătirea, corectarea lucrărilor ar trebui făcută în școală nu acasă, vacanta mare ( nu vorbesc de restul) ar trebui făcută la școala cu pregătirea celor corijenți, a celor rămași în urma etc și nu acasă, concediul sa fie același pt toată lumea mini 21 zile de cele mai multe ori împărțit prin vacantele copiilor. Nu par prea multe avantaje program 4 ore, bonuri de masa complet la valoare maximă (asta nu prea exista la privat), bonuri de vacanta (la privat nu am văzut 45 de ani), da e cam de gândit, eu propun sa ne mutam toți la stat și să vedem cine mai aduce bani la buget, că la patron faci greva o dată că data următoare ești la alt patron.
0
@ Adrian Treaba cu pregătirea orelor stă în felul următor. Programa este foarte încărcată, volum foarte mare de informații, cu precădere la unele materii, iar dacă nu te duci în fața clasei să citești din manual, trebuie să te uiți puțin peste lecția pe care o vei preda. Sau trebuie să pregătești fișe de lucru. Sau să cauți materiale suplimentare, dacă manualele sunt deficitare sau dacă dorești să aduci un plus de valoare lecțiilor. Nevoile de pregătire variază în funcție de materia predată și de numărul de ani de experiență la catedră.
În general persoanele neavizate trăiesc cu impresia că profesorul iese de pe băncile facultății doldora de carte, că este o bibliotecă ambulantă și poate preda orice la orice oră. Cât se poate de fals și o așteptare nerealistă. De altfel și examenele de titularizare, în urma cărora apar în presă articole cu profesori care iau note mici, sunt la fel de neconcludente, pentru că testează materia din studenție, pe care nu o vor folosi la clasă și la testare se pune prea puțin accent pe partea de pedagogie.
Corectarea lucrărilor s-ar putea face în școală, dar în școlile noastre nu există spații pentru aceste activități. Cancelaria nu este un spațiu adecvat, iar în unele școli nici măcar nu au loc toți profesorii pe scaun la mesele din cancelarie. În școli nu există birouri pentru profesori și de regulă nici clase libere, în special în școlile unde se învață pe schimburi. La corectarea lucrărilor se adaugă hârțogăraia care trebuie întocmită din cauza birocrației din sistemul de învățământ. Toate acestea se fac acasă, în cea mai mare parte.
Da, alte avantaje, precum vouchere de vacanță sau concediile generoase sunt consistente. Chiar dacă după terminarea anului școlar, cadrele didactice nu intră automat în concediu și sunt încă în activitate, în realitate prezența în școală este mai mult de formă în cele mai multe cazuri.
Ma da pt salariu de profesor care ore au lucrate pe saptamana si pe an.sa vedem in privat pt aceeasi bani cate ore se lucra in privat…banii care ii cer de la „stat”…cine e statul de unde are bani??tipareste???nu!are bani din tvaul si impozitul pe profit pe care il platim noi particularii….in alta ordine de idei..eu tre sa le dau bani la salar…privatul…intrebarea e…mai am sa le dau mariri!!??pai nu ca deja lucram si cotizam noi patronii ca nu ne permitem si nici nu gasim pe cine sa angajam sa lucre pt noi…asa e cu marirea de salarii….nu mai primeste statul imprumuturi cu care vo platit si pana acuma salariile…ca incasarile nu erau nici pana acuma indeajuns…de prin 2012 de cand dragnea o mituit bugetarii cu salarii din pix…era clar ca sistemul e ca la caritas…
Pentru română, apasă tasta unu.
0
Exact! Ce ironie amară! Cei care nu au făcut grevă vor lua salariul întreg, spre deosebire de cei care au protestat, după care vor beneficia, în continuare de ceea ce au „câștigat” colegii lor! Ar trebui ca măcar câteva luni sumele pe care le vor primi în plus să le dea colegilor greviști, ca să compenseze ceea ce au pierdut aceștia din urmă făcând grevă.
Mulți vă plângeți (în mod nedemn) că aveți salarii mici și că nu vă ajung banii, iar voi aveți „n” grade, diplome, mastere.
De ce nu vă duceți să faceți altceva, cu atâtea mastere și grade?
Întrebarea este retorică, desigur!
În alte domenii masterele voastre nu valorează nimic și 90/% nu știți să faceți nimic altceva. Cele 3 luni de vacanță plătită (anual) nu prea vă lasă să plecați din sistem, este??
Doamna, domnișoara, nu am idee. Eu pot face orice altceva. In pandemie am descoperit, printre un curs de formare că mă pot duce și la Google sau la Microsoft. Dar, ador ce fac și fac cu plăcere ore.
Și când ai macar din când în când un elev care te pune sa citești n articole pe un site medical din America,chiar cred că merită.
Anul acesta este prima dată când am aflat ce se întâmplă cu AMP. Mici detalii, dar o mica întrebare lansată de un elev.
Și , crede mă , simt că pot performa și în alte domenii, dar nu îmi doresc. Îmi doresc să mă pună un elev în situația să citesc n articole cât să dau un raspuns
RoseMarie,bine spus,eu știu o persoana la o școală din Gorj care e amanta directorului și la titularizare a luat sub 5 dar rezista în continuare pe post ca are pe director în spate și acest gen de persoane vor mărire de salariu dar sunt tufe.
Doamnelor, e un cerc vicios. atâta timp cât salariile vor fi mizerabile, șefii de promoții și cei mai buni absolvenți vor face „altceva”. la catedră vor ajunge doar cei care sunt slab pregătiți, suplinitorii, nepoții, amantele, fiicele, nevestele numite politic etc.
la intrarea Universității din Stellenbosch (Africa de Sud) e afișat următorul text, pe o plăcuță:
„Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității învățământului și permisiunea fraudei la examenele studenților.
Pacienții mor în mâinile unor asemenea medici.
Clădirile se prăbușesc, fiind construite de asemenea ingineri.
Banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști.
Dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea judecători.
Crahul învățământului este crahul națiunii.”
ce-ar mai fi de adăugat? poate doar că așa se realizează un proiect de distrugere și colonizare. și, personal, cred că e prea târziu să mai putem spera.
Comentariu beton!22
Și ce se întâmplă cu profesorii sau educatorii care au fost in concediu de odihnă în timpul grevei sau in concedii medical pe caz de boală? Cu ei ce se întâmplă? Nu primesc mărire de salariu că cei care au fost la ore și și-au pregătit elevii?
Concediu de odihna nu aveau cum. Asta nu pricepe lumea. Concediu de odihnă ai proferorilor este impus de calendarul scolar.
Cei care au fost în medical , iar banii pe medical .
Primesc mărire și cei care au fost la ore. Normal. O mărire de bătaie de joc, dar e obtiunea lor.
Majoritatea , refuzam bătaia de joc. 😉
Protest and real sau mergând la cursuri, din păcate, nu vor exista măriri de salarii. Despre vorbim ? Chiar nu vedeți că guvernanții se cacă pe noi toți ?
Off tipic. Oare câtă lume știe că în ianuarie s-au mărit salariile profesorilor cu 10%? Da, acum 5 luni. Câți dintre voi ați avut salariile mărite cu 10% acum 5 luni și faceți astăzi grevă? Nu, problema nu e dacă e suficient, dacă le ajunge, dacă merită și mai mult. Problema e mai sus.
Replica dl Adi
Eu sunt profesor și în ianuarie am luat mărire de salariu 50 de lei. Că depășeam grila din legea salarizării.
Deci nu este 10% că sunt prea buna. Dar, rata mea la banca era de 830acum un an, iar acum este 1400. In acest caz nu a depășit nicio lege.
Eu stiu doar atat,nu meritati nici un leu in plus,pe llanga toate astea b-ati batut joc de toti copiii,RUSINE
0
Nu au pierdut nimic,au făcut meditații în particular cu copii,ar fii interesat cind se va plăti impozit pe acei bani obținuți din meditații,la ore nu își fac treaba ca lumea numai ca să cheme copii acasă la meditații.
Și mai știu caz cind un director de școală generală își baga amanta la școală sa predea la copii și cind a dat examen de titularizare a luat sub 5 și acest gen de învățătoare vrea mărire de salariu și este semianalfabeta doar ca e amanta directorului,sta în învățământ și cine știe carte și ia nota mare nu are loc de amanta directorului.
Ce vina au copiii noștri (când voi sunteți plătiți tot din banii noștri)de va cereți salarii mărite pe cârcă lor ? cu ce au greșit?
Cum rămâne cu rata de analfabeți functionali? Cu absolvenții care nu știu sa scrie corect în limba româna? De ce nu vorbim despre salariu pentru rezultate, de evaluări de performanta? De acord, sa fie mărite salariile dar sa fie evaluați corect. Nu înțeleg de ce toți profesorii au calificative foarte bune însă elevii sunt analfabeți.
Repetă după mine: analfabeți funcțional, nu funcționali.
Asa-i ca atunci cand voi profesorii stăteați pe fund când se făceau numiri politice în fruntea voastră, cand la alegeri absentati sau votați
cu actuala guvernare pentru „stabilitate” credeați ca toate astea nu se vor deconta vreodată?
Nu este corect ca profesorii care NU au fost în grevă să beneficieze de pe urma acesteia! A sfida lupta colegilor profesori pentru un sistem de învățământ mai bun, este de fapt a lua atitudine în a nu progresa! Imnul profitorilor:
„Noi nu vrem ca să luptăm
Sistemul să-l schimbăm. Lăsăm proștii să se lupte
Și de vor avea izbândă,
Hop și noi pentru dobândă!”
Am citit aproape toate comentariile scrise până la această oră.Am lucrat 40 de ani in învățământ.Acum sunt pensionară .Consider că meseria de dascăl trebuie să o facă numai cei care au chemare pentru așa ceva! (cei care iubesc copii,care iubesc materia pe care o predă, care cunosc bine această materie! Dacă îți place să fii dascăl, trebuie să -ti placă să organizezi activități cu elevii în afara scolii: să mergi cu ei la teatru,la film, in excursii,la muzee,la bibliotecă,chiar la discotecă.Trebuie să le explici cum trebuie sa se îmbrace că să fie moderni,dar nu extravaganți,,decent nu vulgar cu gust.In orele de dirigenție sau in activitățile pe care le desfășoară împreună trebuie să le explice că trebuie să se exprime politicos, să nu folosească cuvinte vulgare.Acest lucru pot să -l facă numai dacă citesc foarte mult ,dacă își însușeșc cunoștințele predate,la toate disciplinele de învățământ,nu dacă sunt vânători de note! Am scris aceste lucruri ,ca să înțelegeți cat de grea este munca unui dascăl! Nu este o meserie că oricare alta! Întotdeauna această profesie a fost foarte prost plătită.Daca un dascăl s-ar gândi câți bani primește pentru munca pe care o protestează,ar trebui să facă numai liniște atunci când este la oră, nimic altceva! Consider că cei care se ocupă cu salarizarea cadrelor didactice ,care sunt responsabili de acest lucru ,ar trebui să mai mediteze !!!
Dragi colegi vă doresc succes in continuare in această nobilă și grea profesie pe care o aveți ! Vă doresc să primiți tot ceea ce cereți , făcând această Grevă ! Meritați din plin!
Gândiți-vă și la personalul nedidactic care au salarii foarte mici de la 1900 maxim 2600 cu tot cu banii de hrană ! Și acum se propune 400 care după impozitare rămân mai jumătate ! Aici mai nimeni nu se mai gândește. Cei din sistem știu ca fără întreținere și curățenie nu se prea poate.
Am citit aici pareri pro si contra.
Nu vreau decat sa va propun o tema de reflectie: DE CE COPIII DUMNEAVOASTRA AU DEVENIT OAMENI DE VALOARE?
Eu am deja raspunsul: pentru ca, profesor fiind, stiu ca educatia este atat de importanta pentru viitorul copilului meu incat, desi nu am avut prea multi bani, am investit, cat am putut de mult, in educatia lui. Si, astazi ma bucur de roadele celei mai bune investitii!
Doar cu oameni educati putem sa dezvoltam o societate, de pe urma careia beneficiem cu totii!
Eu nu am întrat în grevă pentru că am renunțat la a mai fi membră în vreun sindicat. Motive ?
1. Cotizația plătită era de aproape 50 de lei/lună ( am contribuit 26 de ani la fondul sindicatului ).
2. Când am întrat în grevă am facut-o de fiecare dată pe „barba mea” ( în statele occidentale în perioadele de grevă salariile sunt plătite de sindicate din fondurile strânse ani la rand…)
La noi…..
3. Nimeni nu controlează unde se duc banii plătiți lunar de membrii de sindicat.
4. De 20 de ani avem aceiași lideri „obosiți” care se odihnesc însă în vile de mărimi impresionante, în vacanțe gratuite petrecute în cele mai exclusiviste locuri etc.
5. În 2010 când ne-au fost tăiate salariile într-o nesimțire fără margini, sindicatele….. au tăcut. Noi, am sărăcit fără drept de apel dar am continuat să plătim conștiinciosi cotizația către sindicat.
6. Pentru banii virați zeci de ani, actualii lideri de sindicat ar trebui să între în greva foamei în fața guvernului măcar o dată pe an. Singuri !!!
În schimb ei „negociază” 30 de minute cu Johannis și tot atât cu miniștri și ies de la aceste întâlniri ridicând din umeri….
7. Nu văd de ce ar trebui să-mi sacrific parte din salariu pentru a obține o majorare. Ea ar trebui să-mi fie „dăruită” de liderii de sindicat care se plimba toată ziua în stânga și dreapta liniștiți că posturile/catedrele lor sunt rezervate.
8. Da, am principii și cred că am demonstrat asta cu prisosință. Respect dacă sunt respectată. Mi se pare o mojicie mișcarea sindicală din domeniul educației. Să faci grevă după 18 ani, să descatusezi energii acumulate în atât de mult timp……
9. Am să închei cu o propunere. Haideți să renunțăm la școală de tot. Să dăm meditații acasă asemenea președintelui. Vom ajunge astfel să locuim în 5-6 case confortabile.. Ce ziceți?
10. Și da, voi accepta mărirea salarială pentru ca o merit după 30 de ani de muncă la catedră și pentru că trebuie să scot „parleala” pentru cei 26 de ani de plată constiincioasa a cotizației de sindicat. Cu toții o merităm. Imi pare sincer rău de sacrificiul făcut de profesorii care au întrat în grevă. Mărirea salarială trebuia să mi-o asigure liderii și nu colegii mei. O grevă in educație afectează o parte importantă a populației. Tocmai de aceea avem nevoie de adevărați lideri, unii capabili să evite astfel de evenimente prin rezultate extraordinare obținute prin lobby-ul făcut în numele nostru. Deplâng sincer ceea ce se întâmplă, lipsa de responsabilitate, nesimțirea de a crea un stat în stat numit sindicat, lipsa de principii……
Dacă sindicatele ne tratează astfel, ce să mai așteptăm de la alții ?
0
Sunt un spargator de greva. Nu am facut ore si nici nu am fost la greva. O sami iau toata leafa. Astia care au fost la greva o sa si-o ia … si ei!
Fi’miu tocmai ce a terminat clasa a XII-a. Desi ar fi un mare inconvenient sa se amane bacul,
sunt foarte de acord cu revendicarile profesorilor. Merita o recunoastere reala a muncii lor, merita salarii corecte, nu sa ramana la limita de subzistenta si merita resurse didactice cu care sa-si poata desfasura orele in secolul. XXI, nu la nivelul actual. Adica nu doar table interactive (bine, multi nu le au nici pe alea), vorbesc aici despre laboratoare, aplicatii pe calculatoare si de VR cu care sa poata suscita interesul generatiei digitale. Exista deja, doar trebuie achizitionate si dotate scolile!!!
Acum când se vor mări salariile profesorii își vor face datoria de dascăl la școală și nu vor mai preda meditații contracost eu personal o consider o hotie
În toată lumea profesorii dau meditații contra cost. Hoția, în cazul de față, este că nu sunt declarate, deci nu sunt fiscalizate. Și că profesorii meditează elevii de la clasă. Indiferent de calitatea muncii la clasă, vor exista copii care vor avea nevoie de mai mult.
Același tip de hoție îl practică o mulțime de români. Practic, cine poate să fure statul, îl fură, fără mustrări de conștiință. Pentru că și cei din fruntea statului, prin legi făcute pentru uz propriu, fără mustrări de conștiință, ne țin pe toți în sărăcie și subdezvoltare. Economia asta subterană este un mod de a supraviețui.
Calitatea educației nu va crește brusc dacă se măresc salariile. Orice sistem are o inerție. E nevoie să dispară din sistem cei slabi. Era firesc să intre și oameni nepregătiți, educația este de vreo 20 de ani calul nostru de bătaie. Toate problemele societății își găsesc cauza în educație, spunem cu toții. Decizia logică ar fi să facem din educație o prioritate. Dar, în mod ilogic, noi hotărâm că nu are rost să băgăm bani în ceva ce nu livrează rezultate bune. Și vom continua așa până când nici nu ne vom mai da seama că suntem proști, pentru că toți vom fi proști.
Poate că nu toți merită salarii mari acum. Dar, dacă gândim pe termen lung, trebuie să o facem. Iar pe profesorii slabi să îi presăm noi, părinții. Cu siguranță nu au o problemă de IQ, au capacitatea să devină mai buni. E cam datoria noastră morală de cetățeni să ținem lucrurile sub control. Nu de alta, dar noi îi votăm pe ăștia care nu dau 2 bani pe educație. À propos, profesorii sunt pe la 2,80 maxim pe scara aia a salariilor bugetarilor de la 1 la 12. Alții sunt bugetarii care mănâncă bani mulți și îi mănâncă și mai nemeritat decât profesorii.