Am mai vorbit despre subiect pe aici, dar o s-o mai zic o dată: când îmi cumpăr bilele la curse low-cost îmi las pretențiile acasă și plec setat pe „așteaptă-te la ce e mai rău”. În felul ăsta, nu mai am de ce să mă enervez dacă ceva merge prost. Iar dacă lucrurile merg bine, perfect, totul vine ca un bonus pentru mine. Ceea ce vă recomand și vouă din tot sufletul.
Nfine, nu contează, că nu despre asta era vorba, din fericire, totul a mers ok, am ajuns cu bine la Barcelona și asta e tot ce contează. Altceva voiam să vă povestesc.
Eram în aeroport și așteptam să înceapă îmbarcarea. Evident, s-a făcut coadă cu MULT timp înainte, cu cel puțin jumătate de oră înainte să apară personalul care coordona îmbarcarea.
Pe scurt, în buna tradiție românească, oamenii s-au pus la coadă cam cu o oră înainte, pentru că nouă ne place statul la coadă și nimeni pe lumea asta nu ne poate priva de această plăcere. De ce să stai să aștepți așezat, dacă poți s-o faci în picioare? Dăăă.
Pe măsură ce se scurgea timpul, coada se făcea din ce în ce mai lungă și mai groasă în partea ei din față. De ce doar în partea ei din față? Vă zic io de ce. Pentru că din zece oameni care veneau, cinci se duceau în spate, la capătul cozii, iar cinci pur și simplu se așezau în față. Nu se băgau în fața celor care deja erau la coadă, se așezau lângă ei, în lateral și rămâneau acolo.
Din momentul în care s-a dat drumul la îmbarcare, lucrurile au devenit și mai amuzante. Aproape toți cei care soseau nici nu se mai oboseau să se așeze în lateralul cuiva. Se uitau cât de lungă e coada aia, probabil își spuneau în gând „ai să-mi bag plua, eu la coada asta nu stau” și se așezau direct în față.
În mod normal aș fi făcut ceea ce am mai făcut în împrejurări similare, adică scandal. Dar am stat să mă gândesc că efectiv n-are niciun rost. Tot ce aș fi reușit ar fi fost să mă enervez îngrozitor de tare, să plec nervos în vacanță, când de fapt nu aveam de ce să fac așa ceva. Dacă pe oamenii ăia nu a reușit să-i educe nimeni până la vârsta lor, în niciun caz nu voi reuși eu. N-ai cum să educi, de unul singur, populația needucată a unei țări lipistă de educație.
Dar, prieteni, este extrem de trist. Pentru că în niciun aeroport pe unde am mai ajuns nu se întâmplă așa ceva decât în locurile unde se îmbarcă românii. Și este extrem de trist când constați asta.
Gata, atât pentru moment, plec să mă bucur de Barcelona.
sursa foto
Daaa, ne plac cozile, de nu mai știm de noi. 😋
Era un banc, de pe vremea cealaltă:
În fața unui magazin alimentar era o coadă imensă. Ajunge un turist englez și îl întreabă pe ultimul de la coadă, la ce e coada aia. Ăsta îi răspunde „se dau portocale”! La care englezul zice: „decât să stau la coada asta, mai bine cumpăr”!🤣
Comentariu beton!138
Sunt victoriile mici, care contează și ele.
Comentariu beton!17
Absolut.
„Ai văzut ce i-am făcut pă fraierii ăia?”.
Exact. Nu mai conteaza ce se intampla in ziua aia, ai bifat o reusita!
Bine, doar daca pica avionul, atunci nu mai importa asa mult.
Comentariu beton!14
Am stat frumos la coada ca nu imi place sa ma bag in fata si surpriza…eu nu am mai avut loc sa imi pun bagajul de mana pentru ca cel de langa mine a ocupat tot doar pentru el, asa ca am stat cu bagajul la picioare si nu am spus nimic , scandalul era inutil si sa stau eu sa fac educatie de tip gradinita la adulti nu fac pentru ca: 1.consuma foarte multe resurse mentale, te goleste de energie si 2.individul respectiv nu se va educa in urma observatiilor mele, slalom printre cretini si aia e. Oameni prosti, rai si egoisti cam asta ar fi pe scurt rezumatul.
Deci sfatul tau este aur , adica „așteaptă-te la ce e mai rău”, da asa este !
Comentariu beton!77
@gigi, am auzit de nenumărate ori explicația asta cu „mă pun la coadă din timp ca să am unde să-mi pun bagajul că se ocupă toate cușetele”.
Băi, nu știu, eu ajung de fiecare dată printre ultmii în avion, tocmai pentru că nu stau la coadă. Nu mi s-a întâmplat NICIODATĂ să nu am unde sa bag bagajul. OK, poate nu mai era loc fix deasupra mea, dar n-am avut nicio problemă să-l las unde am găsit loc în cușetă.
Dar să presupunem că nu e așa, că riști să mergi cu bagajul ăla sub scaun. Pentru treaba asta merită să stai la coada aia cu o oră înainte să înceapă îmbarcarea?
@Gigi, eu n-as tacea la faza asta. Daca nu am unde sa-mi pun bagajul de mana din cauza ca ailalti au umplut tot, chem stewardesa si solicit sa le ceara sa-si puna papornita la picioare. Cum adica sa stau eu cu genunchii in dinti pentru ca unii, prin sintagma „bagaj de mana” inteleg un troller de cabina, un ditamai rucsacul (care de obicei nu poate fi pus decat de-a latul) SI o plasa cu desert turcesc?
E vorba de principiu, pur si simplu. Daca ai patrujdemiicincisutepatruzecisiopt de traiste, le dai la cala. Ca nu e avionul tau, pe persoana fizica Pandelica Numaintereseazadeceilalti din Adancatele de Padure.
PS: sa ne intelegem – ma refer, daca e plin peste tot, nu daca nu am loc fix acolo unde stau.
Comentariu beton!45
@Greta, eu mă întreb cum naiba a urcat patrujdemiidepapornite în cabină la low-cost?
@gigi, exact cum a spus si @MV, printre ultimi mereu, cand vad ca e aproape gol merg la poarta(nu astept chiar “last call”) insa nu am tinut niciodata bagajul langa mine sau sub scaun daca nu a fost loc in zona mea, insotitoarele de zbor mereu au avut grija sa gaseasca loc pentru el.
@Pierrine, de-ai sti de cate ori m-am intrebat asta. Realmente nu-mi explic. Pot doar sa speculez ca majoritatea efectiv se strecoara.
Ca mi-am adus aminte: acum cativa ani, zburand de la Nürnberg la Bucuresti, am asistat la un superb moment. Un compatriot era decis sa treaca (pe langa troller-ul pe care deja il avea), cu o enorma – ENORMA – sacosa de aia albastra IKEA, plina-ochi cu diverse. Nu exagerez, la cate indesase in ea, facea concurenta serioasa troller-ului.
A fost numar de stand-up comedy sa-l vezi cum se certa cu aia de la poarta ca nu voia sa dea la cala nici troller-ul, nici papornita.
L-am vazut dupa aia in avion. Si mai ales l-am auzit, ca i-a boscorodit pe „hotii astia” tot drumul. Daduse troller-ul la cala, pana la urma….
Comentariu beton!25
@gigi
Am vazut si eu odata o vita din asta, ea dupa ce s-a suit in avion, si-a pus bagajul la locurile din fata. “Sa zicem” ca n-ar fi fost o problema, daca acele locuri nu erau rezervate pentru clasa I (se si vedea asta, ca aveau scaunele mai mari si perdelute, etc., nu trebuia sa fii geniu sa te prinzi).
Pe langa faptul ca si-a aruncat bagajul unde a vazut cu ochii, adica nu era langa sau deasupra scaunului ei, cand a venit cel care statea acolo, evident ca nu avea unde sa-si puna omul bagajul.
A trebuit insotitoarea de bord sa zica de vreo 3-4 ori, ca cine are bagajul acolo sa vina sa-l ia. Cred ca am si intarziat vreo 5 min cu plecarea ca doamna nu se prezenta sa ia ala de acolo.
Eu mai aveam putin si ii ziceam sa-l arunce in plm pe scara afara daca tot nu vine sa-l ia.
Uneori unii sunt pur si simplu retardati, alta explicatie nu e.
Comentariu beton!26
@gigi
BUH – VIE si retur. Avioanele full full. Ca si tine, am stat la coada si nu am avut unde sa imi pun bagajul de mana pentru ca marea majoritate a calatorilor aveau trolere mai mari decat ar fi trebuit pt bagaj de mana, plus rucsacuri, sacosele, genți si gentute. Noroc ca eu aveam doar rucsacul cu un laptop si 2 reviste si l-am tinut la picioare. Nici mie nu imi place sa ma iau la hartza. Au fost insa alti pasageri mai tari in clontz care s-au luat la cearta cu insotitoarele de bord pt ca nu aveau unde sa isi bage trolerele pt ca erau prea mari si nici la cala nu vroiau sa le trimita. Din toate cauzele de mai sus, ambele zboruri au intarziat la plecare cu cca 20 minute. Nu as vrea sa fiu in pielea personalului de bord al Austrian Airlines, sa fiu nevoita sa trec prin asta de 2 ori pe zi in fiecare zi de munca.
Comentariu beton!17
Bucurați-vă de frumos,de faptul că e o plimbare și nu o necesitate. Drum bun și să vă distrați.Altfel ,știi cum se mai zice la unii,că scoți omul din țară și nu țara din om,că dacă el are moștenirea lui de la sapă,cu aia defilează. Acum,nu neapărat omul de la țară e needucat,dar mentalitatea aia gheboasă,care n-a șters nimic de praf ,e prezentă și la 50 de ani ,nu numai la 30-40.Sănătate și numai bine!❤
Comentariu beton!20
Statul la coada pentru romani este in firea lucrurilor de peste cincizeci de ani . Deci asteapta sa mai dispara ceva generatii sa vezi normalul .
Pai mai apucam noi sa vedem generatiile astea? 🙂 Cei care vin din urma nu prea au bun-simt in vene.
In conditiile in care deja suntem pe cale de disparitie, noi cei cu bun simt, eu ma astept la ce e mai rau…
Zic si eu…..
Generațiile astea noi sunt tot pe filiera dacică. Uită-te într-o sală de cinema după un film pentru „noua” generație. Spoiler alert: nu sunt japonezi.
pentru că știe ei de la bunicu’ Ion!
ion șî gheo își iau bilete la trin, da’ pîn’ vini ăla, se bagă la bufetul gării; una, două…
– hai, ione, să merem!
– șăzî, băă!
– hai, ione, s-audi trinu’!
– șăzî, băăă, avem bilet…
vine trenul, oprește, pleacă; ies ăștia din bufet taman la vreme să vadă lămpile ultimului vagon; întreabă la șeful gării și li se răspunde că dijaba or avut bilete, că trinu’ pleacă la oră fixă;
– apoi, vezî ione, așe-i cîn’ n-ai lucru’ tău…
în altă ordine de idei, îmbulzeala aia ar putea fi deturnată cu 2 lucruri:
1. băeții de la turefel, „asta are, asta n-are…” (scuze pentru semnele de punctuație!)
2. un bufețel cu mici și bere;
ar mai putea fi și punctul
3. educație, da’ ăsta nu-i blog de saiăns ficșîn
Comentariu beton!33
eu m-aș mulțumi doar cu punctul 3.
Vezi că Ion nu mai reprezintă românul etern, ci AI-ul viitorului!
Cum ar fi sa miroasa a mici in aeroprt? 🤤🤤🤤 Ar fi numai mesaje cu „pasagerii zborului x sunt rugati sa isi termine micul si sa se prezinte la poarta”🤣🤣🤣
Dar nici asta nu cred ca rezolva mare lucru, ar manca micii stand la coada.
Comentariu beton!13
@Lee, ba-i „etern”, ca azi e ziua lui. Cica l-au deghizat si invatat pe „mai animalule” sa bata repede la tastatura, ca sa ne bantuie si secolu’ asta… 🙃
@Lee, s-avem pardo! că în filmulețu’ de prezentare or so, nu fusăi foarte atent la radio, creatorii lu’ ION or furat o imagine cu o fetiță de la școala din Ciugud (da, ăla din AB), care apărea într-o prezentare mai veche a școlii; metehne vechi…
Speaking of which…mai am un argument în favoarea teoriei. Cu toate că pe cartea de îmbarcare scria explicit “folosiți scara din spatele avionului” pentru cei cu locuri cu numere mai mari…. Toată lumea buluc la prima intrare, coadă pe scară și dincolo de ea… și la respectiva scară din spate… aproape nimeni. S-o da vreun premiu și nu am aflat eu? 🤣 Enjoy Barcelona și poze cu fructe de mare te rog! 🤣
Comentariu beton!22
Adică exact cazul meu de ieri. Am intrat prin spate, că aveam locurile în a doua jumătate. Exact așa era, toți se îmbulziseră pe scara din față, la aia din spate eram zece rătăciți.
Cine știe?! Poate că în capul lor sunt niște învingători că au urcat pe scara aia bună, din față. Că doar știe tot românu’ că ce e în spate e prost și subred😉
Comentariu beton!30
Cand eram studenta,acum 1000 de ani, la tramvai in vagonul doi (din spate) tariful era mai mic (25 de bani!). Ei ,noi fix acolo ne duceam ! Economie !
Comentariu beton!14
Numai pe curse de România am auzit în avion „va rugam sa respectați locul înscris pe cartea de imbarcare” .
Adica unii chiar au impresia ca dacă se baga în fata „prin loc mai bun” …..
Trist.
Comentariu beton!19
Eu ma duc ultimul. F@@k it, am loc marcat in avion oricum , nu e ca si cum ma lasa jos. Daca nu este loc in suportul de bagaje imi fac , dar de regula este. De dat jos , tot asa, ma dau ultimul. Ce rost are sa te inghesui ? Ca nu te lasa oricum sa mai stai in avion, stau ei dupa tine pana te dai jos.
asta cu inghesuitul cu orice pret pare ca este o tara nationala de caracter. hauos este cand se inghesuie numai ca sa stea in frig in autobuz. asa a fost cand am plecat in sicilia toamna trecuta. In cluj era frig, autobuzul nu mergea, lumea imbracata subtire ca in Sicilia erau 20 plus. Daca le-a trebuit sa se inghesuie au dardait. Noi, like a boss, ne-am dus la final, am stat la caldurica in sala de asteptare.
Comentariu beton!30
Da, păi exact de-aia s-au înghesuit, să stea în autobuz în primă fază. Și nu era foarte cald ieri, la ora 17:00, în București.
N-am patit, dar am auzit de situatii de overbooking, oameni cu check-in facut, ramasi printre ultimii, ghinion, nu mai era loc in avion (ala de pe biletul lor se ocupase?!). Repet, cu check-in facut. Si eu urcam ultima, dar de cand cu treaba asta (auzita de mai multe ori de la persoane diferite) ma duc cand mai sunt cam jumate…
@Cristina R
Nu exista asa ceva, ai auzit doar vorbe. O data facut check-in locul este alocat si nu se mai poate realoca cuiva. Se confirma ca omul s-a prezentat si e gata de suit in avion. Ce ai auzit tu este pentru cei fara check-in facut online. Oameni aia care se duc la ghiseu ca ei nu le au cu netul si atunci poate fi surpriza.
0
@Flod, vorbești pe lângă. Dacă e overbooking, poți să ai tu checkin făcut online, că la boarding tanti îți scanează pass-ul și îți spune că zbori sau nu. Wizz, 19 septembrie 2022, Cluj – Luton, de exemplu. Algoritmul vieții știe deja cu mult înainte dacă tu zbori sau nu, la poartă doar te anunță de tristul fapt.
@Flod, ia citeste toate comentariile inainte să vorbești! Cauta-l pe-al meu ca să nu obosești!
Ăsta e sport național ,ne place să stam la cozi ,nu că aş fi rasist ,dar dacă te uiți la cei care se bagă în fața ,parcă sunt de altă culoare ,sau poate nu vă eu bine …..
Paaai, oare cum o sa arate statul civilizat la coada, in caz de doamne fereste, pe cele 5% locuri disponibile in adaposturile contra dezastrelor???
Bineinteles, in ordinea de pe tricouri, femeile, copiii, batranii…
Vai de curu nostru!🙃🙄
Comentariu beton!19
Acum vreo 2-3 ani, plecam de la Dortmund spre Iași.
Fentam coada așteptând sa se scurteze, ca, oricum, pana la îmbarcare mai erau vreo doua ore.
Urcam in avion, pe scara din spate, cum zicea biletul. Aveam locurile unul lângă altul, E si F.
Ajungem la locurile noastre si găsim un ipochimen lăbărțat pe locul din mijloc. Mijloc, da? Cel mai naspa loc posibil, după umila mea părere.
– Aveți locul asta pe bilet? Întreb.
– Nu. De ce? Răspunde.
Banene, cum sa întrebi asta? In avion e cu loc, cu bilet, nu e ca rata de Cuca Macaii, te înghesui la ușă, te urci si te așezi pe primul loc liber.
Nec plus ultra: după ce l-am expediat de acolo si ne-am așezat, am constatat ca omu` avea bilet la fereastra, in zona aia unde ai loc suplimentar pentru picioare. Zona unde noi nu ne-am permis sa luam bilet ca, nah, e de doua ori mai scump.
Comentariu beton!34
Mie-mi plac zombie ăia care nu au bilete unul lângă celălalt (că, na, costă) și încep să se milogească în avion: „nu vreți să faceți schimb de locuri cu mine? Știți, să stau și eu lângă solție”. Vaidepln…
Nu mi sa intamplat inca sa nu ii dea loc sotiei langa mine, cand mergem la check-in inmanez de fiecare data ambele pasapoarte celor de la check-in si intotdeauna am primit locuri unul langa celalalt
@Mihai, asta nu e românească musai. e plin, da’ plin cu vârf, reditul de povești pe temă.
@keepcalm, nu știu ce e asta cu „mergem la check-in”. Adică știu, dar nu mai țin minte când a fost ultima oară când nu mi-am făcut check-in-ul online. Măcar 10 ani tot sunt de atunci.
@ady, o fi, dar eu vorbesc despre români că doar pe ei îi văd prin locurile pe unde ajung eu. N-am nicio o îndoială că mai sunt și alte nații care acum descoperă apa caldă.
@Mihai, am făcut și eu asta o singura data, când de biletele de avion s-a ocupat tipa de la agenția de turism de la care luasem tot pachetul de servicii. Anyway, deși i-am atras atenția ca fiul nostru este minor și vrem sa fie repartizat în avion lângă unul dintre părinți, ea ne-a împrăștiat în tot avionul. S-a mirat și stewardesa când a constatat ca pustiul e plasat aiurea, fără părinte lângă el.
@Pierrine, nu era cazul la oamenii ăștia despre care zic io.
As zice ca, parca-parca, la zborurile alea „normale” (adica NU low-cost) nu e chiar asa de rau. Bine, si acolo mai sunt idioti care stau la coada pentru ca … I got nothing!
Cel mai „amuzante” mi se par situatiile in care vorbim de un zbor charter. Unde lucrurile sunt chiar si mai clare decat la zbor de linie. Dar – csf, ncsf – mama prostilor e permanent insarcinata.
Raman la regula mea de aur:
– pe cat posibil, evit low-cost-urile;
– daca nu se poate, macar ma asigur ca am loc rezervat; si platesc bagajul de cala daca nu ma pot incadra intr-un bagaj mic, de cabina;
– daca nu se poate nici asa … hope for the best & prepare for the worst.
Cat despre „de ce se intampla asta?”, eu vad o singur explicatie: nu aplica nimeni regula aia din bancul cu „Ce e rosu si face rau la dinti? CARAMIDA!”.
Ah, si inca o chestie … daca am locul rezervat, am grija sa ma urc ULTIMUL in autobuzul care ma duce la avion. Daca se ajunge la situatia in care e nevoie de un al doilea autobuz, perfect, ma sui in al doilea chiar daca suntem doar 2-3-5 oameni in el. Tot in ideea sa vad daca e vreun gibon cu chef de „vorba”. Dupa care fac si figura cu golit cuseta de deasupra locului meu ca ca sa imi pun eu bagajul.
M-am luat la scandal o singura data la imbarcare – era o familie cu carucior si bebelus si le-am spus sa intre in fata mea la imbarcare. Oamenii abia venisera la poarta, pentru ca personalul a intrebat daca sunt persoane cu copii mici ca sa-i imbarce cu prioritate dar atunci oamenii aia nu erau acolo asa ca se daduse drumul la imbarcare pentru toata lumea. Ce sa vezi, s-a trezit un cretin sa intrebe ca de ce se baga aia in fata. Ce-a fost la gura mea …
Comentariu beton!22
De aia e bun Priority boarding 🙂
Am răs. Dacă tu crezi c-a mai ținut cineva cont de vreun priority ești un visător. Mamăl și tatăl haosului erau la coada aia.
Eu iau priority strict pentru bagajul in plus. Pentru ca de obicei se desparte marea de oameni in doua cozi, priority si non-priority, care se reunesc imediat dupa poarta. Asa ca…
Suntem necivilizati, agresivi, prost-crescuti. Rezultatul: intamplari de genul asta. Din pacate, cam asa ne stiu si cei cu care impartim acest continent. Nu ne mai facem bine.
Comentariu beton!16
Pentru mine toate sunt la fel, nu am intalnit inca aeroport/poarta de imbarcare la care sa nu se formeze coada indiferent de destinatie, fie ca au fost aeroporturi in Asia sau Europa toate au fost la fel, asa ca m-am invatat sa stau jos pana e aproape goala poarta de imbarcare, stiu, e un risc sa nu mai gasesti loc pentru bagaj daca nu te inghesui sa fi primul in zona scaunului tau, insa intotdeauna a fost loc si pentru bagajul meu, insotitoarele de zbor sunt amabile si se ocupa sa iti gaseasca loc pentru el.
Depinde, am prins si aglomeratie mare si chiar nu mai aveau loc, dupa ce ca intarziase la venire avionul, am mai stat sa coboare insotitoarele de bord vreo 6-7 trolere in spatiul ala unde se pun bagajele care se predau la avion, si dureaza, ca trebuie puse etichete.
Asta e și experiența mea, cozile se formează fără ca avionul sa fie acolo, dar peste tot se respecta foarte strict ordinea de intrare in avion, priority îți da prioritate, in Otopeni – pfffff sunt doar bani aruncați.
Romania, o tarã tristã si pe dos!
Oare fac asa de frica „overboardingului”? Sa nu ramana fara loc, desi au bilet?
Ma rog, sunt convinsa ca multi nu stiu despre asta si pur si simplu le place imbulzeala :))
Nu, nu suntem singurii care fac asa, crede-ma. Incerc sa intru la inceput, ca sa am loc de bagaj, nu vreau sa pun crew-ul sa faca rocade prin avion cautand loc pt bagajul meu. Apoi, s-a intamplat de multe ori, ca cineva sa plece cu bagajul altcuiva, si ala sa nu observe decat cand a ajuns mai in fata.
Nu risc.
@Yildiz, urcatul în avion e un risc, prin definiție. Excepții există în absolut orice, dar tindem să le facem reguli. Asta e altă „calitate” a românului. Da, e bine să fim prevăzători, respectând în același timp ordinea și bunul simț :).
Le-o fi frica de vreun overbooking, cum ii invata unii blogeri de calatorie, ca in caz de overbooking, la poarta de imbarcare e primul venit/primul 😂😂
Mai ales daca nu au platit locuri si le-au primit aleatoriu la check in, in functie de cum mai erau liber prin avion
Când nu vom mai identifica un avion cu pasageri români după îmbulzeală, coada formată cu două ore înainte și forfota/gălăgia din timpul zborului, abia atunci putem spune că ne apropiem de normalitate.
Exact ce descrii tu am văzut acum două săptămâni într-un zbor spre Milano, cei aproximativ 15-20 de italieni care s-au îmbarcat păreau din alt film, asta e…
Numai pe curse de România am auzit în avion „va rugam sa respectați locul înscris pe cartea de imbarcare” .
Adica unii chiar au impresia ca dacă se baga în fata „prind loc mai bun” …..
Trist.
Eh, eu pe lângă coadă am avut fericita surpriză să aud manele. Instant am identificat poarta, nici n-a trebuit să mă mai uit. Era un zbor Bergamo-Cluj înainte de pandemie. A fost frumos: educație, cultură. Alt zbor (Cluj-Malaga), anul trecut în octombrie. Un grup mare de cupluri, români, evident, urcă cu surle și trâmbițe în avion, că așa suntem noi, un popor linistit și discret. Când să se așeze, „doamnele” descoperă că nu stau lângă BFF-urilor lor pe timpu zborului. Și să vezi indignare și circ că n-au cine bârfi atâta amar de vreme…Am decolat cu întârziere pt că le-a luat ceva vreme să stewardeselor să le calmeze. După mine, cea mai exotică faună și floră o găsești pe aeroporturi și în malluri. National Geographic e nica în păpușoi.
Comentariu beton!24
Am vazut odata in asteptarea unui zbor de Portugalia niste portughezi care au dat muzica tare si au inceput sa danseze tango. A fost fascinant, un spectacol complet.
Noi ne gasim dupa manele. Ma astept sa faca cineva si coregrafie si gratar la coada in aeroport, parca nu-mi vine sa cred ca nu s-a intamplat deja.
Comentariu beton!17
Cand romanul nu e primul la coada, isi face coada lui. You can quote me :))
Comentariu beton!23
O idee relativ bună ar fi să se strige numărul de bilet…sau măcar intervalul de bilete. Depinde mult și cum se face îmbarcarea.
Dacă se face pe două scări, ar trebui să se ocupe întâi mijlocul
Daca e cu o singură scară, intră întâi cei din coadă…Ma rog, niște chestii de ăstea.
Știu, nu e la îndemână, mai ales cu românii.
Nu se face așa, pentru că se presupune că oamenii sunt educați și înțeleg lucruri de bun simț. Mă întreb dacă s-a simțit pe aici vreunul cu musca pe căciulă…tot e ceva, dacă învață și înțelege ceva din articol și comentarii.
@Ananas, sunt companii care fac chestia asta cu îmbarcarea “pe zone”. Dar nu in Ro. 🙄☹️
Asta e și fantezia mea, să se facă îmbarcarea în ordine, cred că ar dura 10 min totul dacă ar intra oamenii în avion pe ambele scări (uneori nu există), în ordinea locurilor. Cred că ne-ar trebui niște ani de exerciții, dar tot visez la asta, deși merg rar cu avionul.
Imbarcarea pe grupuri se practica deja, de exemplu la Lufthansa si Austrian, s-au dat exemple si mai jos. Pe cartea de imbarcare se specifica in ce grup esti.
Aegean face imbarcarea pe zone, inclusiv in RO.
La ultima plecare, la zborul de întoarcere, singurul zbor la care era coadă era cel spre București.
Partea cea mai amuzantă și extrem de tristă în același loc este că unii se duceau la baie și își lăsau bagajul „la coadă” ca-n vremurile bune, și făceau scandal dacă coada înainta cumva fără ei (nu se îmbarca nimeni).
Noi am avut noroc și am ajuns mult mai repede la aeroport și apoi am fost duși și „pe un traseu alternativ” pentru controlul de securitate de către cei din aeroport, pentru că se aglomerase prea tare. Am ajuns practic cu aproape 2 ore înainte de îmbarcare și deja era o coadă de peste 20 persoane.
Pentru că era decembrie, avionul a înghețat și a avut o întârziere de vreo 2 ore cred la plecare. Timp în care oamenii stăteau la coadă, iar coada s-a mărit atât de mult încât încurcau ceilalți călători ce mergeau spre alte porți, unii ocolind prin zona de scaune.
Treceau zeci de străini și nu înțelegeau ce se întâmplă, îi auzeai când întrebau ce se întâmplă la poarta aia și discutau despre asta râzând la spațiul de fumat.
Un fel de.. uite-i și pe țăranii ăia care au descoperit apa caldă.
Ce e mai trist e că avionul a fost fully booked și au început să nu mai fie loc pentru bagaje, într-un final s-a mai rezolvat și au fost oameni care aveau bagaje mici și au cedat locul de „deasupra” unora cu bagaje mai mari. Primii care au făcut asta, din ce am observat, au fost străinii.
Cred însă că s-au mai adăugat cel puțin 15 minute de întârziere la plecare pentru că specialii noștri nu erau de acord cu poziționarea bagajelor, tot deschideau ușile și mutau, puneau lucruri, etc.
A fost pentru prima oară când am auzit că nu se poate decola până când ușile nu sunt închise și pasagerii să fie rugați să nu le mai deschidă.
A fost inclusiv unul care făcea scandal că el trebuie neapărat să aibă loc pentru bagaj deasupra capului, având ochiometric un bagaj care n-avea ce căuta ca bagaj de mână, poate mă înșel eu.
A existat o urmă de retribuție divină, după ce a mutat iar bagajul și scandal, a venit însoțitorul și i-a spus calm că bagajul lui va fi dus în altă parte, iar dacă mai are vreo obiecție va fi invitat să coboare din avion că sunt deja într-o întârziere prea mare. Bagajul lui a fost dus în spate și a fost nevoit să aștepte pe toată lumea să coboare pentru a-l lua și tot zborul a înjurat fiind vizibil nervos, mai ales că era unul dintre cei 20 pe care i-am văzut prima oară la coadă.
Comentariu beton!23
Eu am rezolvat problema asta, când începe îmbarcarea, abia atunci merg la toaletă, îmi cumpăr apă și gumă de mestecat, mai admir o vitrina….. apoi fug, m-au strigat la îmbarcare.
PS. Ai uitat sa menționezi aplauzele la aterizare.
Noi mergem la Londra cu British Airways. Am constatat ca daca iei biletele din vreme nu te costa mai mult ca la low-cost. In biletul basic ai bagaj de mana format dintr-un troller de 55cm plus rucsac/poseta. Ca sa ai troller de cabina la low-cost trebuie sa platesti in plus si tot acolo ajungi ca pret. Apoi daca faci checkin-ul online suficient de devreme iti poti alege locurile in avion. Dar ce imi place cel mai mult este ca locurile sunt impartite pe grupuri si imbarcarea se face in ordinea lor. Se imbarca intai copiii mici si carucioarele apoi omul de la imbarcare zice in statie: urmeaza grupurile de la.. la… Si nu se face imbulzeala, nene, pentru ca daca te duci cu biletul din alt grup decat cel curent, nu te imbarca si oamenii au inteles asta. Si debarcarea se face in ordinea randurilor. Detest cand pasagerii se ridica in picioare, si stau cu bagajele pe culoar in timp ce avionul inca face taxi! Plus ca aduni puncte Avios si le poti folosi la calatoriile urmatoare. Una peste alta, e mai civilizat. Bine, asta nu inseamna ca nu am stat o data trei sferturi de ora in avion pe Heathrow pana a venit scara sau o ora si jumatate in avion la decolare (tot pe Heathrow) pentru ca in urma unui incident s-a pierdut slotul de zbor si atat a durat pana au primit altul 😁 Sa aveti o minivacanta minunata!
Comentariu beton!12
Sunt tare curios cum va fi in Mai când vom merge cu Ryanair. Am locuri la “Exit row” și nu îmi fac griji. Sper să găsesc și loc pt bagaje căci o sa avem amândoi bagaje de mână măricele (10 kg fiecare).
Cel mai mișto este cum procedează cei de la Virgin, care îmbarcă prima dată pe cei din ultimele rânduri, apoi pe cei de la mijloc și ultimii cei din față. Degeaba te bagi tu in față dacă nu este rândul tău, căci te trimit fetele la plimbare.
Lasă ca de-abia nu vă plictisiți in Românica. Fiecare zi este o experiență inedită. 🙄😂
Comentariu beton!11
Poate oi fi nimerit un echipaj dus cu sorcova, dar anul trecut am zburat cu Ryanair si, avand loc la Exit Row, m-am pomenit ca vine tanti la mine si imi zice ca e interzis sa citesc pe tableta. „On this place you are not allowed to hold any objects”.
Asta pe cand eram deja la altitudine de croaziera, nu in timpul decolarii / aterizarii. Am incercat sa discut, gen what the f… e chestia asta si a zis sa nu-i fac probleme ca ea cheama seful de cabina.
Ar fi trebuit sa-i spun sa-l cheme, dar pentru o ora de zbor am zis ca nu merita deranjul….
@Greta, „Deranjul” era ca te faceai de cacao… Locul la Exit Row, iti ofera un spatiu mai mare, dar implica si cateva reguli suplimentare fata de ceilalti. Normal, ar fi trebuit sa-ti faca un instructaj suplimentar, inainte de decolare si difera de la o companie la alta. Cu placere😉
https://thepointsguy.com/guide/guide-to-plane-exit-row-rules/
@Tavi, instructaj mi s-a facut. Nu s-a mentionat insa ca pe intreaga durata a zborului nu am permisiunea sa tin niciun obiect in mana (in cazul dat, obiectul fiind o tableta) 😉 . Nu am gasit precizarea asta nici in link-ul dat de tine, poate ma ajuti…?
@Greta, ce culoare avea tableta?🙃
„If your exit row is also a bulkhead row (the row at the front of the plane or front of a section separated by a dividing wall) you may be asked to keep your carry-on luggage in the overhead, since there is no seat in front of you.28 nov. 2022”
@Tavi, era un mini iPad (in husa lila, daca aspectul prezinta vreo relevanta 🙄). Nu era „carry-on luggage”. Imagineaza-ti ca nu am pretins sa am dreptul de a-mi tine troller-ul in brate, ci o tableta de citit.
Sau poate m-ar fi lasat sa citesc, daca husa era bleumarin.
Hai sa nu ne insultam reciproc inteligenta, serios.
@Greta, „carry-on luggage”… „bagaje”, nu inseamna toller-ul la care faci tu referire, ci exact ceea ce ti-a spus „tanti”:
„On this place you are not allowed to hold any objects”.
Asta si pentru ca cei care stau pe locurile alea, trebuie sa poata ajuta insotitorii de zbor, in orice situatie neprevazuta ar putea sa apara. Asta e regulamentul, nu mai insist cu detalii. Daca vrei sa intelegi bine si daca nu iarasi bine.
Cand o sa te amendeze politia ca vorbesti la telefon in timp ce conduci masina, fa o contestatie, spune-le ca telefonul era micut, lila si ca nu se pune.😉
Io zic mai bine sa ramanem la glume, nu mai consum pixelii pe lucruri serioase 🤐
Da, Tavi, m-ai găsit pe mine de cocalară care vorbește la telefon la volan, bravo. Răspunsul cu ”lila” era evident o ironie, credeam că-i clar asta din faptul că am zis că poate mă lăsau dacă era bleumarin. Dar mă rog, desene nu se pot face aici.
Altminteri, la instructaj nu mi s-a spus nimic referitor la asta (s-a menționat doar că ar trebui să-i ajut pe ceilalți dacă se va impune) și nu o să cred niciodată că pe un zbor de cursă lungă de exemplu, pasagerilor care stau pe acele locuri li se cere să stea popândău ore-n șir, cu ochii-n tavan. De ce-ar mai plăti cineva suplimentar, doar ca să aibă mai mult loc la picioare când stă și se uită-n tavan?
Tocmai am cheltuit un minut ca să văd ce zice old mighty Google că ar însemna carry-on luggage. ”Carry-on bag definition: a small bag that is taken inside an aircraft by hand personally by a passenger”. Nu am găsit nicăieri că ar desemna o tabletă cu diagonala de 21 cm.
Io zic și mai bine să ne ignorăm reciproc. Toate cele bune.
Bre, @Tavi cred că nu ai dreptate. Zbor destul de des, de multe ori zboruri lungi, motiv pentru care achiziționez când pot loc la “exit row”. Ori pozna asta nu am mai auzit-o până acum. O singură dată am fost “relocată” pe motiv că îs femeie și nu am forță să deschid ușa de urgență. Am bombănit eu în mintea mea că eram la fel de femeie când am achiziționat biletul, însă nu am cârtit pentru că regula îi regulă și într-adevăr regula spune că este la latitudinea personalului să decidă dacă ești apt sau nu să ocupi acel loc. Însă carry-on luggage nu înseamnă tableta din mână, iar regula pe care o citezi se referă la a nu îți ține papornița/poșeta/orice la picioare pentru a nu obstrucționa culoarul de evacuare. Acum, nu exclud ca Ryanair să aibă reguli mai restrictive, însă pot înțelege mirarea în acest caz având în vedere că nu este chiar ceva obișnuit.
@Ana Georgia, pozna asta, e usor de verificat, intreba un insotitor de bord sau suna la companie. Unii o aplica mai strict, altii mai lasa de la ei… depinde cat este de „dus cu sorcova” echipajul. 😉
@Tavi, in all fairness voi întreba cu proxima ocazie. Și dacă ai dreptate, promit să îți cer scuze public🤣. Spuneam doar că eu nu am întâlnit astfel de regulă, cu toate ca zbor frecvent pe locurile acelea, și deci pot înțelege reacția contrariată a Gretei. Și am avut și de ăștia mai stricți (btw așa ar trebui să fie toți). Un exemplu “nescris” în reguli ar fi că într-o cursă un steward a refuzat să servească un pahar de vin ocupantului locului respectiv.
Am zburat recent cu Wizz și am fost relocat lângă ușă deorece ocupanții nu vorbeau nici română nici engleză. Jumatate din echipa de cabină nu erau români, chiar instructajul privind ușa mi s-a făcut în engleză. Timp de 3 ore am stat cu tableta pe masuța rabatabilă.
Am avut ocazia și pe Ethiopian, zbor de 11 ore, să am parte de aceeași abordare.
@Tavi, am reparat scula, am procedat exact cum ai zis😘
B0$$, aeroporturile din Turcia sunt toate așa. Cu cozi d-astea, adică. Dar numai la Turkish airlines. Că la Royal Jordanian sau Etihad oamenii stau ordonați.
Excepție face Austrian airlines, dar numai când e plin de kurzi/turci la coadă. Ăia mai stau îmbulziți în față.
Bașca, la aterizare s-o trezit o cretină să aplaude frenetic. Am râs zgomotos și s-a oprit instant. La coborâre am auzit-o vorbind franceză, deci a avut o scuză.
🤣🤪🤣
Comentariu beton!15
Vai daaa! Zbor Salzburg-Istanbul (destinație finală Otopeni), că deh, duminica numai turcii zboară la Salzburg. Au deschis 2 porți pentru îmbarcare, ăia se buluceau de parcă era sfârșitul lumii. Lângă mine pe bancă ședea un austriac rotofei cu mustață roșcată, ținând în brațe un soi de diplomat supradimensionat. Se plângea la telefon că a luat doar acest bagaj, că nu are loc de turci și geamantanele lor uriașe 😁
@ametist: e vina Germaniei că dă vize-n draci turcilor. Inclusiv în duolingo, la limba germană, Turcia și incultura ei milenară e pomenită frecvent.
Asta e. Vom fi o Europă multilateral nedezvoltată, exact cum și-o doresc rușii.
Nasol. 😬
Frantuzoaica pe care ai auzit-o inercand sa aplaude e foarte posibil sa fi fost de alte origini, sau poate ca doar vorbea franceza, fara a fi neaparat din Franta.
Nu iau apararea francezilor (se descurca ei si singuri), dar am mai multe zboruri cu AirFrance (peste Atlantic si in/din Africa) si nu am auzit pe nimeni sa aplaude la aterizare, sau macar sa incerce.
Cand faceam naveta Bucuresti-Barcelona ma lasam ghidata de acelasi principiu:asteptari cat mai scazute. Dar trebuie sa recunosc ca in ianuarie am fost surprinsa placut: de la domnul imbracat in trening, cu alura de cocalar, care a lasat telefonul cu aplicatia de pariuri pentru a citi cartea pe care o avea cu el, la acelasi domn care s-a mutat pe alt scaun ca sa imi faca mie mai mult loc (sunt vizibil gravida), la faptul ca nimeni nu a aplaudat nici la dus, nici la intors (asta chiar m-a socat).
Comentariu beton!15
Pe langa cele descrise/povestite de catre ceilalti, care ma scot din sarite si pe mine, mai este si populatia fantastica din autobuzele care ii duc pe oameni la avion. Veneam acum o luna de la Stuttgart la Cluj, cu escala prin Muenchen si trebuia sa ne imbarcam in primul avion. Intru in autobuz si ma retrag cat mai in spate, imi scot ghiozdanul din spinare, ca sa aiba si altii loc etc. La un moment dat, aud romaneste si ma uit instinctiv sa vad cine e. Era un cuplu mai in varsta (circa 80 de ani), care discuta cu un nene la vreo 70 de ani, inalt si masiv, care statea fix in usa autobuzului, ocupand vreo 80% din intrare. Lumea se chinuia sa se strecoare pe langa matahala, nemtii toti se dadusera la o parte, incercand sa faca loc altora, nenea zice la un moment dat foarte mandru ca el nu se muta de acolo. La care pe mine ma mananca in cur sa ii fac observatie politicos si sa ii comunic sa se dea din usa, ca sa poata intra si altii. Bineinteles ca mi-a sarit la beregata, ca ce problema am eu, ca sunt o frustrata si mai stiu eu ce.
Ala o sa moara cu nesimtirea si prostia de gat.
Comentariu beton!20
In Otopeni mai exista o sala de asteptare mai dosita pentru avioanele care pleaca spre Israel. De multe ori e liber. Un loc numai bun de asteptat civilizat pe scaun, in caz ca zona desemnata avionului low-cost este mai mica decat Dacia Papuc folosita pe post de microbuz in satul Fâstâci. Bine, nu am mai patit asta de dinainte de pandemie, am prins porti de imbarcare ok.
Prefer sa ma urc ultima in avion, nu ma simt presata sa rezolv CAT MAI REPEDE, FIX ACUM treaba cu pusul bagajului de mana sus, sa nu stea oamenii pe culoar degeaba in spatele meu. Chiar daca ma misc oricum repede, simt ca sunt la deadline-ul unui manager ticnit, nu in vacanta.
Tocmai m-am intors dintr-o mica vacanta in Sicilia. Am avut zbor Bruxelles- Milano- Catania la dus si Catania-Roma-Bruxelles la intors ( de la 1 aprilie se pun zboruri direct, inca nu e sezonul!) si-am avut parte de randuri civilizate, cu oameni care stau frumos la rand pastrand distanta intre ei si nimeni nu a intrat in fata! A! sa nu uit: nu s-a aplaudat la nici o aterizare 🙂
PS in decembrie am fost o fuga in Romania, am patit exact la fel ca tine…
Maine dimineața testez imbulzeala către Geneva. Am mai fost pe ruta asta și nu au fost probleme. În afara limbii franceze…
Cea mai mare țigănie (la propriu!) a fost bucuresti-lisabona-bucuresti: papornite, acordeoane, pături etc.
Pt mine, zborul cu avionul este o raritate. Am zburat de 5 ori pana acum. Ultima data in 2017. Ai mers nu au mers in concediu cu mine cu avionul, mergeam cu masina proprie, in deletagii nu am mers niciodata, ca nu am avut joburi de genul, prieteni care sa isi permita nu am, si nu am avut cu cine sa merg. Prima data a fost in New York cu clasa, de 3 ori in UK singur la un prieten. Si in 2017 cu mai multi pana la Bucuresti. Singur nu as zbura cu avionul, daca ar implica escala, cu escala as merge numai cu cineva care stie ce face, care a mai trecut prin asta.
În rarele ocazii când zbor, aștept până nu mai e niciun om la poarta de îmbarcare, mai ales dacă trebuie luat și autobuz până la avion.
Oricum se stă la coadă peste tot si urăsc cu spume cozile. Și din Mega plec dacă sunt cozi mai lungi de 5 persoane.
Cred că m-am dus în extrema cealaltă după toate povesțile părinților legate de cozi, but here we are.
Ultima dată când am zburat, vara trecută, cu un charter spre Rhodos a fost ceva de groază, încă îmi revin.
Sunt curioasă cum ar arăta un tren sau un avion cu noi, toți ăștia care ne plângem de anumite comportamente. Ar fi un experiment interesant.
pe mine cel mai tare ma enerveaza bagatul in fata prin trafic. adica vezi ca o banda are simtitor mai multe masini decat cealalta si crezi ca lumea sta pe banda aia de prosti, nu ca e banda de stanga. asa ca gigelul se baga pe banda de mers inainte si face ochi de caprioara ca sa il lasi si pe el sa se bage. desi nu ii las, tot imi creaza o stare de nervi pentru ca sigur gasesc un mocait sa o doamna care sa fie binevoitori. si uite asa, in loc sa stau un semafor, stau 2-3.
educatia se face cu biciu de catre autoritati. autoritatile noastre sunt slabe si probabil beneficiarii directi ai acestei debandade. justitia este o gluma proasta, d-aia nu raporteaza lumea furturi sau alte prostii, ca nu se intampla nimic. zilele trecute am vazut parcangii, d-aia tuciurii de iti taie cauciucurile. la mine treaba asta intra direct la santaj. anul 2023, buricul targului. romanie, te-n mortii ma-tii
Comentariu beton!11
Singapore cu tata. M-am așezat la coadă la un giftshop să plătesc niște cadoașe pentru aia mici și doamnele din familie să nu murim la întoarcere. Stat la vreun metru în spatele doamnei de plătea deja din motive de personal space. Apare a doua casieriță. O alta doamnă, trăgând tare de doi copii poate, poate merg amândoi în aceeași direcție, sare pe casierița asta nouă să plătească și să scoată repede inamicii din magazin. Zice caserița, No the gentleman was in front. Doamna cu copii cere scuze și înghesuie copii să-i tragă la coadă. Zic e OK, pot sa aștept. M-au întrebat ambele dacă sunt sigur, de-mi venea să le zic că de când ne cerem scuze termina cucoana de plătit. Ne-am mai mulțumit o dată, ne-am făcut plecăciunile, a plătit cucoana, am plătit și eu, lui mama nu i-a venit tricoul când am ajuns acasă. XL în Singapore e un fel de M la români.
La urcarea în avion am urcat prin față deși aveam locuri mai spre coadă. Cât m-am oprit eu la intersecție să văd pe bilet pe unde trebuie s-o iau tata era la ușa avionului. L-am urmat. Mi-am cerut scuze de la omul de la ușă. Mi-a zis ca mă trece în raport ca să nu mai fac. Ne-a adus o bere în plus. 🤣
O să mai spun o dată povestea din Milano. Zbor spre Sibiu, era afișat că se va deschide un ghișeu între numerele XX și XY (un șir întreg) peste jumătate de oră. Păi nu au fost nevoiți să deschidă ghișeul în dreptul căruia formaseră deja coadă? Pentru prima dată am zis că sunt de la Tg Mureș și nem tudom romanul..
Io vorbesc engleză, chit că prezint pașaport românesc. 🤭
O dată chiar am zis: I’m sorry, I don’t speak the language, I just live there. 🤣🤣🤣
Comentariu beton!16
@ametist, păi și normal, deschid ăia din Milano ghișeul așa, de nebuni, unde vor ei??? 😀😀😀
@John, asta se întâmpla când încă mai locuiai aici?
@Vic: folosesc scuza asta de câte ori e necesar. Încă am pașaport românesc.
Mihai, ramai zen. Plimbati-va si delectati-va cu bunatati . Ramaneti voi, asa un pic mai speciali, neimbulziti ,neinghiontiti si asezati pana se termina faimoasele „cozi” . Cred ca ar trebui sa apara afise ca la tigari,in cazul de fata : marlania si grobianismul dauneaza grav sanatatii. Stilul asta l-am remarcat din pacate mai ales cand am zburat cu conationali .
Am mai precizat ca am de-a face cu toate natiile posibile,dar ca ai nostri…mamaaaa. Am zburat din si catre Romania cu directia Germania , Bruxelles, Amsterdam, Strasbourg, Porto, Lisabona .
Demnitatea aia de a fi un roman civilizat si la locul lui mi-a fost efectiv turtita de ce am putut sa vad si sa aud. Nu e normal sa ti se faca rusine de comportamentul mizerabil al unora,de mahalagismele si grohaiturile lor. Am ajuns sa multumesc lui Doamne Doamne ca la faimoasa „coada” , daca sunt si straini , nu inteleg „vorbele dulci” cu care sunt presarate majoritatea conversatiilor.Mai mitocanilor,limba romana contine VIRGULA ca semn de punctuatie intre cuvinte!
As putea sa scriu mult pe tema asta. O sa mentionez o singura experienta de neuitat. Zbor Wizzair Lisabona -Bucuresti -de nevoie ,ca era singurul direct. Lisabona are doua terminale. T1 si T2. Am ajuns in T1 cu vreo 2.5 ore inainte de zbor si ne-am apucat cuminti sa citim. Da,stiu ,suntem doi anormali din aia care isi iau carti in avion. Ei,si in T1 asta,era o atmosfera faina,un zumzet, nimic nelinistitor. Am plecat sa arunc un ochi sa vad unde facem check-in si apoi unde e poarta. Surprise! T2. Ok,hai catre T2, cu un autobuz care face naveta ocolind pistele centrale. Al meu portughez, intreaba :bist du sicher ?! no,cand a parcat autobuzul in fata T1 si s-au deschis usile, niste insi care fusesera relativ calmi in statie s-au napustit inauntru de ziceai ca e ultima zi din viata lor. La care se intoarce portughezul si imi spune: wir sind richtig. Ha. Ca sa intelegeti faza cea mai tare: vorbim in germana, dar el intelege si vorbeste romaneste iar eu ma descurc binisor cu portugheza.
Ajungem in faimosul T2 ,dedicat Ryanair,Easyjet,Wizz . Aveti dreptul sa ghiciti unde era SINGURA coada din tot diatmai terminalul.
Am gasit nisite locuri sa stam jos, iar de acolo am putut admira „show”ul. La coada erau doua categorii de persoane.
1. Cativa d’astia anosti ca noi, nu scria nimic pe ei sau pe bagajele mici, neutre , nu tu un logo acolo,nimic. Ma,dar nimic sa sara in ochi , sa stii si tu instant cu cine stai de vorba daca prinzi loc langa . Si nesimtitii astia mai vorbeau si incet intre ei, sa nu cumva sa auzi ce si cum . Astia sigur fusesera ca prapaditii ,doar sa vizioneze Lisabona, ca bani nu prea se vedea ca au.
2. Romanii mandri ca sunt romani. Plezneau de mandrie. Langa scaunele unde statusera ei se vedeau deja „urmele”nivelului de civilizatie. Intre ei,concurs , functie de genul lor ,care are cel mai mare logo scris de sus pana jos pe „treling”,cel mai gros lant, cei mai mari cercei gen talanga, tocuri cui ,fusta mini-micro, „decolteie” cu vedere la burta. Bling-Bling .Bla-Bla.
Dupa desfasurarea relativ ok a check-in-ului, unde se prezentasera avand doar gentute si niste valizoaie de bagat la cala, am plecat catre poarta de imbarcare.
Ei bine,acum incepe continuarea show-ului, avandu-i ca protagonisti exclusiv pe cei de la punctul 2.
Avand locuri in jumatatea posterioara a avionului, am urcat evident pe unde trebuie , am ajus la locuri si ne-am asezat.Era ok. Care ok a disparut in urmatoarele 30 secunde.
Pe culoar,venind din fata, inaintau cu greu 3 tinere, probabil impiedicate de fustele lungi.Ca „decolteiele” erau la locul lor. Aveau locurile pe randul din fata noastra , pe partea opusa.Atunci a fost momentul in care am remarcat ca de fapt nu fustele erau de vina,ci bagajele de mana . 3 papornite de rafie de 80*80*40cm.Guess what. Sus nu incapeau. Asa ca solutia a fost urmatoarea: stivuite toate papornitele pe locul de la fereastra , ajungand practic sa depaseasca spatarul (sic!). Domnisoara cea mai subtire a fost proptita pe scaunul din mijloc iar una cu fata de Cerber si cu ochii lui Argus o tinea pe cea de-a treia IN POALA.
Exact in spatele lor nimerise o famile de nemti get-beget. Omul efectiv a intepenit .sotia holbase niste ochi ,era absolut socata. Probabil nici noi doi nu aratam extrem de happy.HAHAHA
In ziua aia,cele 500 de puncte le-am acordat stewartului ,roman si el ,care a abordat situatia cu un profesionalism desavarsit. „Stimate doamne,din motive de siguranta a pasagerilor compania noastra nu permite decolarea daca nu aveti centurile atasate” asa ca va trebui sa gasim un alt loc ” bagajelor dumneavoastra de mana”.
Nu vreti sa stiti cat a durat negocierea ..probabil nu doreau sa piarda „valorile ” din ochi.
Atat pentru azi,va doresc la cat mai putine intaliniri din astea , zboruri fara stress si seminte pe jos si aplauze, fara insi care se ridica si stau cocosati cand avionul abia a aterizat sau care nu isi inchid telefoanele, se descalta sau fac alte minunatii…
Multumesc pentru rabdare
Comentariu beton!26
Eu și Oldjana faceam întrecere care urcă ultimul în cabină, chiar dacă nu eram împreună la același zbor.
Acum fro lună, venea de la OTP și mi-a comunicat ca are loc pe R30 așa că se va duce printre primii ca să nu deranjeze.
Avionul a întârziat, coada s-a bulucit și mai nervos, nebunie cu papornițe, un individ rămâne in picioare pt că primise loc identic cu o altă persoană.
A fost dat jos cel care făcuse ultimul cichin.
Ca să verifice dacă nu a ramas bagaj aiurea in cabină, i-au pus pe toți să golească cușetele și să țină bagajul de mâna-n brațe, apoi l-au reașezat. Intre timpul ăsta se scotocea prin cală după bagajul ăluia.
Drept urmare muierea mea a întârziat vreo 3 ore la întâlnirea cu un client care mai avea și planificat să plece in vacanță.
Imi place că la plecarea de pe Oslo spre Otp sunt niște funcționari care sau cu POSul in mână și cu patul lui Procust lângă ei. Dacă bagajul nu se potrivește pe șablon plătești în plus. E un element descurajator pentru cei obișnuiți sa vină cu valize nesimțite,dar și cu papornițe. Ca să prind tot spectacolul de pe Oslo, chiar trebuie să fiu ultimul la poartă 😂😂😂
Comentariu beton!14
Eu cand am vazut dimensiunea acelor ” bagaje de mana” ale „duamnelor” i-am zis portughezului meu : Schatz, ne apucam de ski si data viitoare luam si schiurile pe post de bagaj de mana. Dupa reactia avuta la auzul cuvantului „Schatz” , am priceput ca cei doi de langa noi erau nemti, ca bietul om s-a apucat sa discute in soapta cu sotia si apoi cu al meu…
Ce nu pot nicicum sa pricep, este cum naiba au trecut de control? Probabil nu aveau portughezii chef de bataie de cap, pardon, fuste in cap.
@LigiaLuminițaS, am o plăcere sadică să văd cum îi taxează pentru bagaje în plus sau oversize. Dacă la Otopeni se mai inchid ochii, la Oslo, cu un calm dezarmant, îi taxează regulamentar. Ghinion!
Experienta similara acum cateva zile, venind din Valencia. Cautand „Gate 2”,l-am reperat rapid dupa coada lunga si groasa. (mai aveam aprox 45 minute pana la deschiderea lui). Avion plin ochi, plus un toddler urlator fix in spate, care mai si lovea in scaun, sub privirile admirative ale mamei micului Dl Goe.
Comentariu beton!12
Imbecilii de genu’ respectiv ar merita aruncați din avion. Fără parașută.
Confirm toate aspectele prezentate.
La ultimul zbor au fost și aplauze pentru că aterizarea a reușit din a doua încercare. Nu știu bineînțeles din ce motiv prima oară când aproape să atingă pista a accelerat brusc și s-a ridicat din nou în văzduh. Iar dl comandant cu vocea foarte calmă a anunțat că vântul a fost de vină, face un mic ocol și revine la piste din direcția opusă primei tentative, ceea ce a și executat. Era o liniște în avion😁
Lol cred ca le-a părut rău ca s-au băgat in fata!
in 2022 m-am intors din cipru din vacanta. dupa aproape doua ore de intarziere a decolarii in sfarsit plecam spre iasi . vecinii mei de scaun , un cuplu de romani, isi scot parjoalele si snitelele , painea , rosiile si castravetii si se apuca de molfait si fosnit pungi si folii de aluminiu si sa ma umple cu mirosul parjoalelor cu usturoi si a snitelelor bine prajite ! credeam ca romanii sunt niste nesimtiti dar dupa aterizare am constatat ca nu e asa . Un grup de evrei ortodoxi (din aia cu parul carliontat si palarii) s-au impins prin avion cu romanii ca sa coboare primii desi avionul inca nu se oprise. Nici macar mesajele stewardeselor ca vor fi dati pe mana politiei nu ia oprit . Asa ca fiecare popor cu dobitocii lui
Comentariu beton!11
@Cici: evreii ortodocși musai să se roage lu’ yahweh la ore fixe, altfel nu mai pupă raiu’ evreiesc, ci sunt trimiși în ăla musulman unde femei ioc, băutură canci, numa’ mirosit de bășini nonstop. 🤣🤣🤣🤣🤣
Sunt și eu o pribeaga, care se întoarce periodic, cu multă plăcere și speranța in patria muma! Încerc,unde locuiesc, sa educ pe cei care știu de noi numai ca urmașii lui Dracula, ca suntem de fapt, mai cool decât cred ei.
Anyway, bucuria mea începe sa se estompeze cam pe la Amsterdam, când ma îmbarc spre București! Mulțime de compatrioți , cu plase uriașe de IKEA, “trening” Adidas, zgomotosi și super vorbareti( afli in No time despre soacra, ce bine merge business-ul, ce deștepți și descurcăreți le sunt progeniturile, etc
Ei stau la coada la boarding, care încă NU a început!
Ok, sunt chemați cei din zona 1!!! Good Luck With that! Ei nu se lasa călcați in picioare! Literalmente, trebuie sa forțezi un pic, sa te împingi, poate chiar sa te imbrancesti puțin, sub privirile lor dezgustate! Se cheamă zona 2!!! Aceeași poveste!
Am trăit si situația in care românașii plecau înapoi, si tot așa de loud and obnoxious, povesteau despre cât e de Grozav cu liniile canadiene, americane, etc. Aceeași greață!
In concluzie, cred ca pt unii, cozile au fost preludiul Facebook-ului!
Ma doare la c🦔 de conlocuitorii care au impresia ca ajung mai repede la destinatie daca intra cu 5 min mai devreme in avion. Le doresc sa se bage in fata si la coada pentru lumea ailalta.
Asa este! Mie mi se pare amuzant la aterizare cand incep romanii nostri sa bata din palme precum si cum se inghesuie sa coboare din avion ca sa astepte ulterior la coada la pasapoarte… avai….
0
Vai de capul meu! Am fost in Italia la ski si asa lupta pentru supremația intrării in gondola, n-am vazut in viata mea! Bete in cap, schiuri in fata, coate in gura… n-au nici o treaba italienii. Lupta, frate!
Las’ ca nu suntem cel mai naspa popor!