Tot luni, când mă duceam spre Vâlcea, am ajuns din urmă pe autostradă un grup de motocicliști. Mă rog, grup e mult spus, că erau doar cinci bucăți.

Băi, eu efectiv nu înțeleg care e faza cu oamenii ăștia. Voi nu vă puteți imagina ce manevre au făcut motocicliștii ăia pe autostradă. Ce mișcări, ce figuri, ce frâne, cum se balansau, cum mergeau în „S”, cum părea că sunt singuri pe drum și că n-au nicio treabă cu ceilalți participanți la trafic. Vă dau cuvântul meu c-am stat cu fundul strâns până am reușit să trec de ei.

Dar, după ce nu i-am mai văzut nici măcar în retrovizor, n-am putut să nu mă gândesc: „frate, ăstora chiar nu le e frică?”. Nu le e teamă că pot sa dea peste vreun imbecil în trafic care nu se asigură, nu-l vede pe unul dintre ei venind, și iese de pe banda unu fără să dea semnal, fără nimic, așa cum se întâmplă extrem de frecvent de altfel? Moment în care îl transformă pe loc în donator de organe.

Sau, bun, pot să înțeleg că sunt inconștienți și nu le frică de potențialii idioți din trafic, dar nu le e teamă nici măcar de faptul că rulează prin România? România, țara asta extrem de mișto unde gropile răsar după ploaie, țara unde infrastructura e varză și te poți trezi la tot pasul cu surprize extrem de neplăcute. Gen, ditamai bolovanul în mijlocul drumului, gen gropi nesemnalizate, gen anvelopă de tir pe banda doi (văzut cu ochii mei), gen, gen, gen. Tot felul de potențiale pericole de care cu mașina poate mai ai o șansă să scapi viu, dar pe motor, dacă ți-a apărut brusc în față ceva de genul, ai plecat instantaneu spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii. Cum de nu le e frică?

Poate sunt motocicliști pe aici care mă pot lămuri. Poate cunoașteți motocicliști și-i puteți întreba care e faza? E adrenalina atât de multă încât nu-ți mai pasă c-o poți mierli oricând pe șoselele din România? Că nu înțeleg.

Eu, dacă aș merge cu motorul, aș fi crispat și căcat pe mine de frică din secunda în care m-am urcat pe el, până în momentul în care am ajuns la destinație. M-aș uita dracului și-n stânga, și-n dreapta, și înainte, și înapoi, m-aș asigura de mii de ori, vă jur, aș fi ăl mai model participant la trafic pe care l-ați văzut vreodată, singurul meu scop, țelul suprem, fiind doar ăla să ajung viu acolo unde am treabă.

Bine, eu n-aș merge niciodată cu motorul, doar vă zic cum s-ar desfășura lucrurile dacă aș fi pus vreodată, prin absurd, în această situație.

Nfine, acum revenind la ideea de bază a acestui text. Care e treaba cu ăștia care, odată suiți pe motoare, se comportă de zici c-au băut la plecare elixirul nemuririi? Nu de alta, dar am și eu prieteni care au motoare sau doar se dau cu motorul, dar nu mi-l imaginez pe niciunul dintre ei făcând pe zmeul pe șosele, mai ales că toți au și copii acasă. Ăsta, respectiv copiii, să fie singurul diferențiator dintre „hai să mă comport normal” și „mi se rupe lupa”?

Fac precizarea că n-am absolut nimic cu motocicliștii, dimpotrivă, spre deosbire de bicicliști sau trotinetiști, chiar îi simpatizez. Că n-aș merge eu cu motorul e una, dar asta nu înseamnă că nu-mi plac oamenii care o fac. Întrebarea mea îi vizează strict pe ăia care se comporta ca inconștienții pe șosele. Bănuiesc că știți exact despre ce vorbesc.

sursa foto: freepik.com