Da, ați citit bine, depresia e un lux pentru cei care și-o permit. Așa crede Raluca Aprodu, probabil una dintre cele mai cunoscute actrițe din noul val. Zilele trecute, Raluca a dat un interviu în care găsim acest răspuns al actriței:

În continuare cred că depresia e un lux pentru cei care și-o permit. Pentru că atunci când ai doi copii și trebuie să îi hrănești sau trebuie să mergi la muncă sau să ai grijă de un părinte bolnav sau ești responsabil de alți oameni nu prea ai timp să te întrebi: unde mergem? De unde venim? Care e sensul vieții? Chiar cred eu că e un lux să ai timp să-ți pui întrebări profunde sau un pic mai filosofice.

Când citesc lucruri de genul ăsta, pur și simplu îmi pierd speranța că țara asta se va mai face vreodată bine. Pot să accept un astfel de răspuns de la un om complet needucat, dar spusele de mai sus îi aparțin unui om care a fost nevoit să studieze destul de mult ca să ajungă actor. Unui om care în continuare e nevoit în fiecare zi a vieții lui să învețe lucruri noi. Unui om care, cel puțin la nivel teoretic, ar trebui să fie ca educație și IQ la un nivel de la care să poată înțelege că depresia nu e un lux pentru „bogații” care și-l permit. Să înțeleagă că depresia este o boală, este cea mai răspândită afecțiune psihică de pe planeta Pământ, afecțiune diagnosticată de specialiști.

Cât de ignorant trebuie să fii ca să poți afirma că este un lux, bazându-te doar pe faptul că nu ți s-a întâmplat ție? E exact ca și cum ai spune că autismul este doar pentru fraierii care au timp de așa ceva. Când ai doi copii acasă și trebuie să mergi la muncă, n-ai timp de rahaturi din astea. Sau că epilepsia e un moft pe care și-l permit doar ăia care au timp să cadă pe jos și să se zvârcolească. Sau că, sau că, sau că… Aș avea mii de exemple de lucruri sau boli care nu probabil nu ți s-au întâmplat, dar ce să vezi, Raluca, ele există.

Ce-aș putea să mai spun? Raluca, îți doresc sincer să nu știi niciodată cum e să te ghemuiești într-un colț și să nu vrei să te mai ridici de acolo, să rămâi așa rugându-te să treacă, deși tu știi prea bine că nu va trece. Să nu afli vreodată cum e să mergi pe stradă și să te umfle plânsul din nimic. Să nu fii pusă în situația în care trebuie să înveți textul pentru un rol, iar cuvintele din scenariu să ți se prăvălească goale, în minte, fără să fii în stare să reții vreunul.

Să nu afli cum e să trăiești în fiecare zi a vieții tale convins de un singur lucru: că viața nu mai merită trăită. Și totuși, deși crezi cu toată ființa ta că nu mai vrei să trăiești, să ai puterea să te ridici în fiecare zi din colțul ăla negru în care îți strângi sufletul făcut ghem și să te prefaci că vrei. Dacă găsești undeva în tine puterea asta, pentru că sunt mulți care n-o mai găsesc și renunță.

Știi, Raluca, de multe ori, despre cei care renunță, oamenii din jur se întreabă nedumeriți: „ce l-o fi găsit să se sinucidă? Nu-i lipsea nimic, avea un job bun, o mașină mișto, o casă frumoasă”.

Pentru că mulți dintre oamenii din jur sunt tot niște raluciaprodu care cred că depresia este un lux. Sunt ăia care uită scârbiți la tine când ești aproape înecat în suferință: „hai, frate, mai lasă rahaturile astea și treci la treabă”. Doamne ferește să le spui că ai nevoie de terapie sau de psiholog, că din „nebun” nu te mai scoate niciunul.

Da, Raluca, exact același lucru l-ai spus și tu, doar că îmbrăcat în niște cuvinte poleite altfel. Tu nu i-ai făcut „nebuni”, tu doar le-ai zis că au timp de pierdut cu prostii ca depresia. Și-ai argumentat explicându-le suveran că: „uite, eu n-am timp de așa ceva, de-aia n-am depresie”. Gizăs fucking craist!

Știi, undeva pe parcursul aceluiași interviu, mai zici că ți-ai dori să nu treci prin viață ca gâsca prin apă. Ce pot să spun, Raluca? Se pare că până acum nu prea ți-a ieșit.