Poate știați sau poate nu, dar în trecutul nu foarte îndepărtat au existat subiecte despre care era aproape imposibil să vorbești deschis cu cineva. Și când zic „cineva” mă refer inclusiv la părinți, rude, prieteni, cei care îți erau apropiați.

De ce? Pentru că riscai să nu te ia nimeni în serios. Riscai să-ți deschizi sufletul, să povestești prin ce treci și să primești numai ridicări din umeri și recomandări de genul să lași prostiile și să faci ceva serios cu viața ta: Apucă-te, dom’le, de muncă și n-o să-ți mai ardă de prostii din astea. Și nu, nu glumesc absolut deloc.

Iar dacă totuși te-ar fi luat cineva în serios, îți era teamă să nu fii judecat greșit, îți era frică de ce-o să zică lumea, sau, cel mai nasol, să nu râdă de tine, să nu ajungi să fii arătat cu degetul, să nu înceapă să vorbească pe la colțuri despre tine.

Probabil deja vă întrebați la ce naiba mă refer. Despre depresie este vorba. Depresia era unul dintre aceste lucruri despre care nu prea aveai cu cine să vorbești pentru că riscai să nu te ia nimeni în serios sau să fii privit ca un nebun.

Din fericire, s-au mai schimbat vremurile. Chiar dacă nu s-au schimbat de tot, chiar dacă până și în ziua de azi mai există oameni care nu cred că depresia e ceva cât se poate de serios, oameni care râd sau se strâmbă când aud de așa ceva, lucrurile stau infinit mai bine decât acum 30 de ani, să zicem.

Astăzi se poate vorbi deschis despre depresie sau anxietate, fără să mai riști să fii arătat cu degetul sau luat la mișto.

Astăzi mulți dintre oamenii care trec prin așa ceva au învățat să-i recunoască simptomele, au înțeles cât de greu e să ieși singur din depresie, prin urmare cer ajutor și merg la terapie, fac tot ce ține de ei și tot ce se poate ca să se vindece. Există o singură problemă: „mulți” nu înseamnă „toți”.

Așa că pentru azi vă propun să facem împreună ceva ce n-am mai făcut niciodată. Vă propun să vorbim despre depresie, vă propun să-i ajutăm pe cei care au nevoie sa fie ajutați.

Dacă ai trecut vreodată prin vreun episod de depresie cruntă, de depresie din aia care te face să te ghemuiești într-un colț și să-ți dorești să nu se mai facă mâine niciodată.

Dacă ai simțit vreodată cum e să n-ai putere nici măcar să te ridici din pat, să ți se pară infernal de greu să te concentrezi până și pentru cele mai banale lucruri, să ți se pară un efort imens să te speli pe dinți sau să deschizi un geam.

Dacă ai izbucnit vreodată în lacrimi în timp ce mergeai pe stradă, simțind din tot corpul că dacă nu le dai drumul să curgă, dacă nu plângi exact în momentul ăla, nu mai ai putere să faci niciun pas.

Dacă ai fost și tu în punctul în care niciunul dintre lucrurile care-ți aduceau cândva bucurie nu mai reușeau să te facă măcar să zâmbești.

Dacă știi și tu cum e să te simți trist și singur, deși ești înconjurat de oameni.

Dacă ai învățat pe propria-ți piele cum e să supraviețuiești cu câteva minute de somn pe noapte, și alea chinuite, venite doar atunci când creierul îți amorțea de la atâtea gânduri.

Dacă ai trecut măcar prin ceva dintre toate astea sau prin altfel de manifestări ale depresiei, spune-mi povestea ta. Dacă ai putere și chef să vorbești, deschide-ți sufletul, că s-ar putea să-ți facă bine.

Dar cel mai important este că s-ar putea să faci bine și altor oameni. Oameni care nu au puterea să admită că trec printr-un episod de depresie sau de anxietate. Sau, și mai rău, oameni care NU ȘTIU sau care NU-ȘI DAU SEAMA că li se întâmplă așa ceva. Ce, credeți că nu se poate? N-aveți idee cât de mulți oameni trec prin depresie fără să știe ce li se întâmplă. Oameni care n-au cu cine vorbi despre asta, oameni cărora le e teamă sau rușine să ceară ajutor.

Sunt convins că poveștile voastre le vor da putere sau îi vor face să-și pună întrebări de genul „oare și eu trec prin același lucru?”. Sunt convins că dacă se vor regăsi în comentariile voastre, unii dintre ei vor găsi și curajul de face pasul spre a cere ajutor. Sau vor găsi măcar puterea să-și deschidă sufletul aici, pe blog. Să rupă tăcerea, exact cum au făcut și cei care deja au avut puterea s-o rupă.

Da, știu că e un subiect sensibil, așa că dacă n-ai chef să știe nimeni cine ești, lasă comentariu anonim. Până la urmă povestea este cea care contează, nicidecum cel care o spune.

Articolul de astăzi este scris și susținut de Janssen, în cadrul campaniei „Să Învingem Depresia”.

sursa foto: freepik.com