Noi, românii, prin definiție suntem un popor extrem de trist. Suntem un popor ai cărui oameni nu zâmbesc aproape niciodată. Oriunde te uiți în jur, pe stradă, în magazine, în mijloacele de transport, oamenii arată de parcă vin sau se duc la o înmormântare, vezi numai fețe triste și posomorâte.
O vreme am fost tentat să cred că asta este o caracteristică a popoarelor est europene din fostele țări comuniste. Doar că nu, atâta tristețe și negreală pe fețele oamenilor n-am văzut nici măcar la bulgari sau la sârbi. Nu-mi dau seama de ce, poate ne este caracteristic doar nouă să suferim plenar și mioritic la fiecare respirație.
De parcă toate astea nu ne-ar fi de ajuns, cei mai acri, cei mai încrâncenați, cei mai morocănoși și, de foarte multe ori cei mai răi, sunt bătrânii. De ambele sexe.
Nu știu unde sunt bătrânii ăia din poveștile despre bătrânii buni la suflet, cu ochii calzi și voci blajine, că eu văd câte unul de genul ăsta mai rar decât se vede cometa Halley de pe Terra. Practic, din 10 bătrâni pe care-i întâlnești, 9 sunt exact cum zic mai sus: extrem de răi, de acri și de încrâncenați. Știți, poveștile de genul ăsta sau ăsta nu sunt doar povești, sunt lucruri trăite de noi toți, și nu doar o dată.
E foarte posibil să-mi explicați că acreala li se trage de la sărăcie și de la modul în care au fost nevoiți să tragă toată viața ca să aibă ce le pune pe masă copiilor. Doar că eu personal cunosc bătrâni despre care știu sigur-sigur că n-au avut niciun fel de probleme financiare, le-a mers bine spre foarte bine. Cu toate astea sunt la fel de morocănoși, acri și răi. Ba chiar, aș putea zice că sunt chiar MAI răi decât cei care într-adevăr au avut probleme.
Iar întrebarea mea este: DE CE? Pentru că uneori, când văd câte unul din ăsta rău și acru, stau să mă întreb cum or fi fost când era tânăr? Era la fel? E posibil ca un tânăr vesel și bun la suflet să se transforme într-un bătrân acru și rău?
Acesta nu este un articol de blamare a bătrânilor, ci purul adevăr. Cu toții știm că n-am mințit și n-am exagerat, cu toții avem vecini, rude sau cunoștințe care se încadrează perfect în tiparul descris mai sus. Ce vreau eu să aflu este ce-i face să fie așa?
Oare peste tot sunt la fel? Nu știu cum sunt bătrânii din alte țări, n-am avut cum și când să interacționez cu ei, dar mă bazez pe voi, cei care v-ați stabilit prin alte colțuri de lume, să ne lămuriți dacă și cei de prin alte părți sunt la fel de încrâncenați.
Atât pentru azi.
sursa foto: freepik.com
Ma frend, am amici care consideră că nu se cade să mai asculți rock dur după 35 de ani, nici să porți pantaloni de camuflaj și geacă de piele sau să mergi cu motorul la 50 de ani. Sunt oamenii care au murit în ei devreme.Pentru că așa se cade să faci. Trebuie să faci chestii conform vârstei tale. Este un cod în România cu chestii care trebuiesc făcute conform vârstei.
Pe mine, m-ai rupt cu articolul de ieri cu fetele tale, indiferent cât de oltean căpățânos ești, ai un suflet mare și mișto.
Comentariu beton!212
Ai dreptate, treaba asta cu limitele pe care trebuie să ți le impui doar pentru că atingi o vârstă e, de fapt, o autocondamnare la moarte interioară. Cum naiba să fii vesel dacă ești mort pe interior?!
Comentariu beton!94
Exact, șefa mi-a zis că nu e posibil ca la vârsta mea să port blugi rupți.
Comentariu beton!84
Si pe mine,am lacrimat ! Si nu mi-e rusine !
@Gabil, am trecut de câțiva ani de varsta aia de care pomeneste @Edelweiss ca ar fi interzis sa faci anumite lucruri ca deja ai o varsta si trebuie sa faci doar lucruri care, corespund unui anume cod si nu am blugi care sa nu fie franjuriti pe undeva, bine, nu ma urc pe atelajul ala pe doua roti de care pomeneste el pentru ca mi-a fost frica, asta insa nu ma impiedicat sa fiu fanul sportului cu motor pe doua roti(il dottore a fost vinovat) si sa ma minunez ce fac baieti aia pe doua roti.
Cat despre batrani răi trebuie sa avem doar grija sa nu devenim la fel, pentru ca multi din cei care scriu/citesc pe acest blog sunt pe cale de a deveni batrani(multi cred ca au trecut de 50), bine, eu nu ma vad inca batran insa cei de 30 sunt sigur ca deja ma vad mos :))
Comentariu beton!56
@keepcalm, #VR46 forever. Atât 😁
Comentariu beton!34
@alta(iulia), la ultima lui cursa nu m-am miscat din fata tv, il dottore a schimbat fata motgp se spune, nu urmaream motogp inainte de el, insa de atunci da, era magnific in tinerete, cred ca va ramane raiderul cel mai iubit al motomondialului de viteza.
Comentariu beton!31
Asta cu nu se cade sa mai porti blugi rupti / faci anumite chestii nu e doar românească, am întâlnit-o și la mulți alții mai ales britanici.
Referitor la acreala și nezambit, mi se pare ca e specific romanilor de toate vârstele, uitați-ve la poze de clasa, rar găsești un copil sau profesor sa zâmbească. Cred ca asa creștem cu “ce te hilizesti aiurea?”
Comentariu beton!57
@edelweiss &(mai ales) @keepcalm
Eu am purtat blugi rupți doar în adolescență și imediat după și nu pentru că mi-ar fi plăcut moda (nu mi-a plăcut), ci pentru că eram prea sărac ca să îi schimb repede pe cei care se uzau.
Am preferat hainele cu un aspect mai serios.
Dar adeptul lucrurilor făcute doar pentru că am vârsta la care (nu) trebuie făcute nu am fost niciodată.
Acum, trecut de 30, cochetez cu ideea de a învăța să conduc motocicleta. Și sunt sigur că dacă aș face asta m-ar întreba cel puțin 2-3 cunoscuți la ce îmi mai trebuie așa ceva.
Comentariu beton!36
Aşa cum ați scris toți mai sus, concepția că anumite haine/activități/preferințe muzicale nu se mai pretează după o anumită vârstă e o prostie colosală. Eşti atât de bătrân cât te simți.
Ai mei au 72 de ani amândoi, dar nu se comportă ca şi când ar avea atât. Merg în excursii, îşi cumpără haine la modă care le stau bine (maică-mii i-am luat şi eu rochii şi bluze mai tinereşti, lui taică-meu tricouri şi o geacă de piele), maică-mea încă îşi vopseşte părul mov (nici nu mi-o pot imagina cu păr alb!). Amândoi au smartphone, whatsapp şi facebook..
Oricum şi în tinerețe au fost aşa mai nonconformişti, iar eu am crescut cu aceeaşi atitudine. Aşa că la 70+ probabil îmi voi vopsi şi eu părul în culoarea vântului turbat, voi umbla cu geacă de piele şi voi asculta playlisturi a la Edel pe ce fel de dispozitive vor fi atunci 😀
Comentariu beton!61
Pentru ca norme, dogme, reguli si preconceptii care incep si se inoculeaza de la varste fragede. Pentru ca e rusine sa aia sau ailalta, pentru ca rade lumea sau nu se cade.
Multi mor in suflet prematur si nasc frustrari pe care le arunca in jur.
Am traite pe pielea mea destule dar multumesc naturii ca sunt construita pe sistemul I don’t give a fuck. Am un prieten director la o multinationala, omul e motociclist, are barba, tatuaje si multe geci de piele, e pe relax si e singurul care nu se poarta la 4 ace prin firma si i se rupe inclusiv de delegatiile straine pentru ca omul e super bun pe ce face si e el, neincercand sa para altceva.
Cu ce ar fi mai bun profesional sau personal daca s-ar ferchezelui si ar purta costum daca asta l-ar omori cate un pic pe interior?
Cand vom invata sa nu ne mai ucidem copilul din noi, vom fi mai dulci chiar si la batranete
Comentariu beton!57
@Edel & all cred că se mai adaugă și faptul că sunt convinși că li se datorează multe. Își trăiesc viața în conceptul sacrificiului (pentru copii, pentru părinți, pentru familie…nici nu contează – nu va zice niciunul că a avut o viață bună, tot a dus-o macar puțin rău- vb cuiva), vor respect necondiționat și cred că dezvoltă sau se accentuează ceva complexe. Cu siguranță toate frustrările unor vieți netrăite ating apogeul la bătrânețe și de aici acreala&co.
Comentariu beton!25
Io mi-am făcut primu’ tatuaj la 55 de ani. Am 57 acum și port căștile la gât, nu pe urechi, ca să mai aud și io ce se-ntâmplă-n juru’ meu da’ și ca să-i bucur pe co-pasagerii bus-ului cu Bloody Roots/Sepultura sau Jumpdafuckup…
Comentariu beton!18
Sa.mi tuf una.. Eu am 41 de ani și sunt la fel de „cretin” ca la 18 ani😂😂😂. Ideea este ca cine e trist de mic e trist și când e mare😂😂 cine e vesel de mic e vesel și când e mare😂😂😂😂
Comentariu beton!17
@Edelweiss
Oltean căpățânos nu merge deloc pentru cei din Ramnicu Valcea , astia sunt ardelenii oltenilor.
In rest ai dreptate 100% !
Nu știu cum sunt bătrânii altor țări, însă ai noștrii sunt așa cum i-ai descris. Din păcate! Poate și lipsurile (materiale și nu numai!) sunt responsabile de această stare de posomoreală veșnică cu care sunt dotați. Nu încerc să le găsesc scuze, însă bătrânii zilelor noastre nu trăit cele mai fericite vremuri, iar experiențele personale își pun amprenta negreșit asupra stării de spirit. Zic și eu.
Comentariu beton!31
Am o cunostinta cu o pensie „nesimtita”,cat trei ale mele,dar e rea de nu-mi vine sa cred! Chiar cu propriul fiu…
Comentariu beton!38
@ElenaF, da, parțial ai dreptate cu cei 45+ ani de comunism care au lăsat tare adînci; însă, lichelismul ăla atroce promovat din ’47 pînă azi n-ar fi fost posibil dacă nu ar fi găsit un teren fertil și spinări încovoiate;
așa că mie mi s-a cam luat de „gradina Maicii Domnului”, de „omenia și căldura locuitorilor acestor meleaguri”, de „trestii care se îndoaie dar nu se rup” și alte căcaturi istorico-fanteziste pe care ni le vînd „puricii” ca adevăruri supreme;
adevărul este că nouă ne place al dracului conjunctivul și condițional optativul! iar ca să facem ceva, îl așteptăm pe Mesia cu imperativul, să mîne turma…
Comentariu beton!67
Iti spun eu de ce: ca ii fute grija de altii, ce masina si a luat vecinu, ce pensie are cutare, ce ajunsi sunt copiii lu cutare si tot asa si nu mai pot sa se bucure de viata lor.
Parintii mei au trecut de 60 de ani si au luat o razna de tot: unde parcheaza ala, de unde are bani de masina aia, ce cauta la ora asta acasa etc.
Pt mine nu sunt decat un exemplu de asa NU, sper sa nu ajung niciodata ca ei si sa ma bucur de copiii si nepotii mei, de realizarile si nerealizarile mele si ale lor.
Comentariu beton!30
Abia astept sa citesc comentariile.
Comentariu beton!23
Eu cred că orice bătrân acru a fost un tânăr ticălos. Și bătrânețea te mai înrăiește clar, dar trebuie să ai și un teren propice.
Eu mi-am explicat fenomenul prin modul în care a fost (și încă mai este) educată societatea noastră, în care un bătrân trebuie respectat doar din perspectiva vârstei, nu neapărat că ar fi făcut ceva care să te facă să îi acorzi mai mult decât respectul comun. Au îmbătrânit crezând că sunt stăpânii dreptății și ai adevărului absolut și vor să impună adevărul lor peste tot pe unde au acces.
Pe de altă parte, cei care nu sunt răi din fire e posibil să se simtă neînțeleși de cei din jur și atunci, poate inconștient, răspund cu o răutate care nu îi caracterizează propriu-zis.
Comentariu beton!137
Ai uitat un lucru: trebuie respectați indiferent de ce fac și zic. Este o obligație să îi respectăm, nu are a face nimic cu faptul că respectul se câștigă…
Probabil cei care sunt acum la 50+, când vor ajunge la nivel de „bătrâni” vor fi mai blânzi…probabil. 🤷
Comentariu beton!54
Amin!
Nu pot fi neapărat de acord cu tine aici. Da, voi respecta omul de lângă mine, ca om, indiferent de vârstă. Dacă ai făcut ceva notabil în viață, sau ești un om bun, respectul crește. Dar faptul că ai ajuns la vârsta asta și nu ai crăpat, nu e vreo mare realizare. Iar dacă mai ești și acritură, atunci nu prea vreau să am de a face cu tine.
Comentariu beton!45
Cătă ,nu prea te ai prins, Marius U e doar oleacă IRONIC ! Sunt total de acord cu el : respectul nu vine odată cu vârsta , aștepți respect ,trebuie la rândul tau sa îl oferi !
Comentariu beton!30
@oviwan, corect. Se pare că sunt mai mulți cei care nu s-au prins de ironie judecând după numărul de mânuțe roșii. Csf? 😅
Da,ai perfecta dreptate. Am 67 ,am imbatranit,sper ca nu asa urat ! Dupa parerea mea,cam toate varstele s-au inrait,dar la batrani este mai accentuat. Probabil pentru ca considera ca „li se cuvine” mai mult respect,atentie,bani etc. Chestii pe care,multi nu le acorda la randul lor si atunci si-o iau peste bot. Nu e greu sa fii bun,totul este sa vrei !! Iar noi ca natie,nu prea vrem. Pacat de ani petrecuti in rautate si incrancenare,viata ar trebui traita cat putem de frumos la anii si veniturile noastre.
Comentariu beton!95
Bine ai grăit! Mă gândeam că sunt eu cu căpuțu’ (nu că n-aș fi!), că mi se pare, căăăă… dar suntem un popor trist! Dacă ne uităm pe stradăăă… iar bătrânii sunt cevaaa… o fi de la comunism, de la sărăcie, griji, necazuri… nu știu, dar e cenușiu rău!!! Poate de la generațiile noastre în sus n-o mai fi așa… sper! 😊 Pentru că noi când râdem, râdem! Mai ales de noi, ceea ce e foarte important! Părinții noștri nu făceau asta!
Comentariu beton!33
Boala și bătrânețea scoate firea omului la suprafață.Si cred că sunt și puțin egoiști că nu au știut să trăiască,sa se bucure de viață (deși nu ar fi tirziu nici acum)….Îmi pare rău să zic,dar chiar părinții mei sunt morocănoși,nu știu/pot sa se bucure de nepoți….i-a timpit tv-ul. Am incercat sa i iau la plimbări/ activități și cu noi și în anturaje de virstă lor, sa vada că se poate și altfel,dar….nu-i de ei….
Comentariu beton!80
Un comentariu superb. Cred ca peste boala, batranete, egoism am putea adauga lipsa de educatie, empatia. Toate adunate duc la incrancenare, dorinta de a fi vizibil si de a fi ascultat. TV-ul cu majoritatea canalelor incepand cu Antene, RomaniaTV, Realitatea TV, KanalD, Prima, Protv, Digi24 doar evidentiaza si livreaza mesajele rele. Asa ca … recolta este cea asteptata.
Comentariu beton!41
Dar tineretul ti se pare blajin și liniștit?
Comentariu beton!38
Nu, dar nu sunt acri. Sunt nelinistiti, exuberanti, aiuriti si unii foarte interesanti. Tineretul nu trebuie sa fie linistit !
Comentariu beton!40
Dacă avem timp și chef descoperim un tineret ( copii) fabuloși, doar să vrem să îi vedem și înțelegem, iar după o experiență cum a avut Mihai Vasilescu aseară (și eu acum vreo 15 ani) nu o să mai existe dubii că se schimbă starea nației ăsteia.
Comentariu beton!20
Nu stiu de ce sunt asa, dar stiu ca (sa zicem doar ca cred), din cauza ca ei au fost asa, e si societatea noastra asa, acum.
Si mai stiu ca doar prostii pot fi rai…
Comentariu beton!15
Octogenarii din servicii sau BNR nu-mi par proști de genul acela…
O explicatie ar fi, poate, ca pur-si-simplu romanii TREBUIE sa „castige” orice disputa si, sub nicio forma, nu putem respecta un interlocutor cu parere(i) diferita(e).
Eu urmaresc in total vreo 5-6 bloguri.
Si, in afara de locul asta, peste tot vad cu groaza ca predomina incrancenarea si veninul din comentarii. Si atunci ma gandesc doar la un singur lucru: aia de comenteaza azi sunt, probabil, „batranii” de maine.
Si NU, nu sunt deloc optimist vizavi de viitor in ceea ce priveste acreala/agresivitatea.
Comentariu beton!40
Intr-un bloc vecin sta o babuta cam la 80+.
Are o Toyota postbelica pe care se incapataneaza s-o parcheze cu spatele. Frate! E o bogatie s-o vezi parcand. Chiar si cand are loc sa parcheze doua TIR-uri, are nevoie de cel putin 10 minute si 70 de manevre inainte-inapoi ca sa parcheze. Dar rade tot timpul. Face 2-3 manevre, se da jos din masina, nu-i place pozitionarea, rade, se suie inapoi, mai face cateva manevre si tot asa.
Intr-o zi, ma pregateam sa ma sui in masina si sa plec. O vad iesind din bloc si maturand parcarea cu o privire pierduta dar cu un zambet pe buze. Ma duc si-i spun ca masina ei e in partea cealalta. Rade in hohote si imi spune ca nu mai stie niciodata pe unde a parcat. Normal. Cand ai o parcare de 40 de locuri pentru trei blocuri, trebuie sa stii exact pe unde ti-e masina daca ai ajuns ieri acasa mai tarziu de ora 16.
Comentariu beton!90
Misto asta. Anul trecut, conducind pe o straduta ingusta care duce in centrul Halle, unde locuiesc de 3 ani deja, am facut o manevrea de ocolire a ce mi se parea un obstacol, o masina nevinovata parcata. Un tinar cu casca pe cap si infipt pe un scuter, care se oprise cis-a-vis de masina parcata, m-a vazut si a exclamat: T’as camion, toi?? Era vara. Aveam geamul deschis. Am ris tare. A ris si el. La 15 km la ora ne-am auzit perfect. O inteleg pe doamna cu Toyota :))
Sa imbatranesti cu gratie este o arta.
Dar sa incepem cu respectul.
Eu,pana mai ieri faceam parte di pn partidul HB aripa tanara.
De ceva timp am trecut la HB seniori.
Sa incepem,zic.
Respectul se castiga.
Aveti dreptate.
Si bartanii si-au castigat acest drept.
Au lasat mostenire copiilor si nepotilor o tara.
Este ca atunci cand primesti mostenire de la printi o casa.
Nu iti mai place mobila ca este veche,nici tapetul,nici parchetul,asa ca schimbi tot.
Si este ok.
Dar pentru casa aia parintii tai au muncit,au facut economii,au renuntat la multe pentru ca tu sa nu stai in cutie de carton in parcare sau sa te indatorezi la camatarii oficiali pentru 30 de ani.
Si asa batranii si-au castigat dreptul la respect.
Cu rautatea este alta poveste.
Pentru unii ea vine cu ADN-ul,pentru altii este dobandita in timp datorita greutatilor,dezamăgirilor si tuturor festelor pe care viata le joaca.
Vine din singuratate,din lipsa de iubire,din tristeta unei batraneti plina de lipsuri,din boala si necazuri.
Uneori nici nu este rautate.
Este un fel regret(gelozie?)ca nu mai pot trai aceleasi sentimente,ca nu mai sunt la fel de frumosi si ca jumatea mica a vietii se face tot mai mica.
Dar sunt si cei care isi accepta varsta,care nu isi pierd zambetul,care privesc cu bucurie fiecare zi si care privesc cu bucurie amestecata cu un strop de nostalgie generatia tanara.
Si chiar daca nu sunt total de acord ,accepta.
Cei care nu au uitat ca au fost tineri si ca si-au socat parintii pe care ii socoteau invechiti si cat de frustrati erau de regulile facute pentru a fi incalcate.
De cand lumea si Pamantul,nimic in relatia dintre generatii nu s-a achimbat.
Cu tot respectul, HB senior,
Mariana V.
Comentariu beton!25
Sa imbatranesti cu gratie este o arta.
Dar sa incepem cu respectul.
Eu,pana mai ieri faceam parte di pn partidul HB aripa tanara.
De ceva timp am trecut la HB seniori.
Sa incepem,zic.
Respectul se castiga.
Aveti dreptate.
Si bartanii si-au castigat acest drept.
Au lasat mostenire copiilor si nepotilor o tara.
Este ca atunci cand primesti mostenire de la printi o casa.
Nu iti mai place mobila ca este veche,nici tapetul,nici parchetul,asa ca schimbi tot.
Si este ok.
Dar pentru casa aia parintii tai au muncit,au facut economii,au renuntat la multe pentru ca tu sa nu stai in cutie de carton in parcare sau sa te indatorezi la camatarii oficiali pentru 30 de ani.
Si asa batranii si-au castigat dreptul la respect.
Cu rautatea este alta poveste.
Pentru unii ea vine cu ADN-ul,pentru altii este dobandita in timp datorita greutatilor,dezamăgirilor si tuturor festelor pe care viata le joaca.
Vine din singuratate,din lipsa de iubire,din tristeta unei batraneti plina de lipsuri,din boala si necazuri.
Uneori nici nu este rautate.
Este un fel regret(gelozie?)ca nu mai pot trai aceleasi sentimente,ca nu mai sunt la fel de frumosi si ca jumatea mica a vietii se face tot mai mica.
Dar sunt si cei care isi accepta varsta,care nu isi pierd zambetul,care privesc cu bucurie fiecare zi si care privesc cu bucurie amestecata cu un strop de nostalgie generatia tanara.
Si chiar daca nu sunt total de acord ,accepta.
Cei care nu au uitat ca au fost tineri si ca si-au socat parintii pe care ii socoteau invechiti si cat de frustrati erau de regulile facute pentru a fi incalcate.
De cand lumea si Pamantul,nimic in relatia dintre generatii nu s-a achimbat.
Cu tot respectul, HB senior,
Mariana V.
Mi-a placut la nebunie cand am vazut in Olanda (de exemplu) batrani care fac jogging, care merg pe bicicleta, care ies si stau la terasa. Si faceam o comparatie cu ceea ce am vazut la noi: incrancenare si acceptarea varstei, fara sa incerce sa iasa din stereotipul anilor.
Sper (si cred) ca n-am sa ajung ca cei descrisi de tine, Mihai.
Sunt si eu curios sa vad ce spun cititorii tai care locuiesc in afara spatiului carpato-danubiano-pontic.
Comentariu beton!32
Olanda e alta lume. Când ma întorc, numai asta zic.
Referitor la batranii vestici care ies la terase. Ma gandesc ca noi astia tineri care iesim la terase acum, asa o sa facem si la batranete. Ca doar e o activitate care ne facem placere. Si cam o sa ajungem si noi mosi/babe, o sa iesim si atunci, ca doar e o activitate care o sa ne placa si atunci.
Locuiesc in Olanda de 4 ani. Vecinii din stanga sunt 70+, din dreapta la fel. Vecinul din stanga pedalează zilnic câte 25 km pe bicicleta din camera și extra câte aproximativ 100 km când e vreme buna. Zâmbesc de câte ori văd copii, se joaca cu ei, au activități impreuna ca și cuplu dar și seri in care ea e ieșită cu prietenele și el se întâlnește cu prietenii la o bere. Se ocupa și de nepoți dar au timp și de hobby.
Comentariu beton!25
Buna ziua tuturor
Eu traiesc in Suedia de multi ani si am studiat un master in Administratie contabilitate si audit.
Din experienta mea de viata de aici si din Romånia cred ca oamenii indifferent ca sunt in vårsta sau mai tineri se comporta in functie de educatie si caracter.
Un alt lucru care influenteaza viata oamenilor in vårsta este comunitatea si comunicarea.
Mai mult decåt atåt posibilitstea carte mijloace de relaxade si de petrecere a timpului liber in comunitste este importanta.
Eu nu cred ca oamenii in vårsta sunt räi sau tristi mai degraba ei au nevoie de un impuls de un imbold de un model care sa le arata ca se poate si mai bine.
Spre incheiere cred ca fiecare dintre noi trebuie sa contribuim la dezvoltarea comunitati si a activitatilor comuna cu vårstnici nostri spre o traire mai buna.
Sa putem zombi mai des este sa avem credinta in Dumnezeu ca de acolo vin toate: iubirea de aproape, speranta si bunatatea!
Va doresc tuturo Un Craciun fericit cu bucurie si La multi ani cu sanatate!
Doamne ajuta!
asa au fost toată viata. cei care au fost rai, antipatici, zgârciți si neprietenoși in tinerețe acum sunt si mai si .înmulțit cu 100. asa ca nu tine de vârsta. doar ca acum au mult timp liber si ii vedem mai peste tot. atata tot.
Comentariu beton!34
Au timp, dar nu au bani. Majoritatea avem pensii mici, din lucratul pe salariul minim pe economie. Boli, medicamente pe care trebuie să le cumperi, investigații pe care trebuie să le plătești că nu sunt decontate… Ce ziceți, copii, rămân bani de terasă? Eu îmi permit încă să lucrez, din cauză de sus-numita pensie mică. Dar îmi este tot mai greu. Însă sper că nu m-am transformat, încă, într-o murătură rea. A face comparația între stilul de viață al pensionarilor vestici și cel al nostru aș zice că nu e tocmai potrivit. Pentru că nu avem aceleași venituri, deci nu ne permitem aceleași lucruri. Dacă mi-aș permite, mi-ar plăcea să călătoresc, să văd locuri frumoase și oameni noi. Numai că…
Comentariu beton!61
Pentru ca majoritatea stau singuri la bloc si nu au alta activitate decat uitatul la TV. Copiii ii suna o data pe luna. Si uite asa ajungi o acritura.
Comentariu beton!33
Poate. Dar dacă, dimpotrivă, sunt sunați zilnic aproape, vizitați des? Ce scuza mai au?
Sunați și vizitați zilnic, făcută toată aprovizionarea și tot nemulțumiți că nu sunt „respectați” suficient sau nu se ține cont de părerile și gusturile lor chiar dacă progeniturile au deja vreo 60 de ani, sunt persoane neiubite și nemulțumite de ele și de „realizările” lor, în fapt este vorba despre lipsa de curaj și implicare atunci când ar fi putut schimba ceva din viața lor.
Comentariu beton!36
Și ce-i împiedică să-i sune ei pe copii sau nepoți, dacă văd că ăia nu o fac? Asta e o scuză slabă, nu mai ține nici măcar aia cu “n-am abonament/credit pe cartelă”.
Acritură ajungi dacă te lași să ajungi așa. Eu sper să ajung o babă turbată, zăpăcită, orice, numai acrită nu.
Comentariu beton!20
Asa mi se pare si mie.Probabil multe frustrari acumulate in timp, neacceptarea varstei si lipsa unor activitati.Nu isi mai gasesc locul in societate si cer atentie fiind rai si acri.
Comentariu beton!20
Si sa fii bun si vesel toata viata si la un moment dat tot ti se acreste cand vezi in jurul tau atata incompetenta, asezonata cu fumuri si obraznicii, si asta de multe ori de la cei care au ani de viata cam cati ani de scoala ai tu. Cat ai fi de lapte si miere, daca ti se tot storc lamai te branzesti!
Comentariu beton!30
Bine ca nu sunt eu dusa pe câmpii, ca m-am gândit de nenumărate ori ca doar eu ii văd așa, ca eu trebuie sa ma caut la cap. Ca ei, părinții noștri, îs normali, da’ eu nu. Pentru asta, mulțumesc MV. Cred ca dacă as avea răspunsul la întrebare, mi-ar fi viața mult mai ușoară. Mi-am făcut multe scenarii de-a lungul timpului – frustrări nerezolvate, iarba e mai verde peste gard, lipsa educației medicale, groaza de stomatolog si psihiatru/psiholog care le aduce un car de boli înainte de vreme, banii, obișnuința ca li se datorează respect si îngrijire de către progenituri in mod necondiționat. Acum cred doar ca este o caracteristica a neamului si vârstei. Și încă un lucru… eu nu ii văd râzând si bucurându-se pentru nimic, nici pentru reușitele copiilor/nepoților, nici pentru o zi frumoasa, pentru nimic. Dar, cum ma raportez la cei trei bătrâni pe persoana fizica pe care ii mai am, știu bine ca nici la 40 de ani n-o fost multumiți de nimic. Tot acri au fost. Prin urmare, acum sunt si mai acri, mai rai. Așa ca ma gândesc, sper, ca dacă noi știm ne bucurăm de viața acum, om ști s-o facem si peste 20 de ani. Și, ați observat? Bucuria noastră, cheful nostru de viața, ii irita maxim pe bătrânii noștri.
Comentariu beton!56
Cum le- ai zis,cum eu n- am putut,mi se pusese deja nodu’ n gat.situatie identica
din păcate, românii sunt morți cu mult înainte de a muri. înainte de a ieși din țară prima dată, mi se părea că așa trebuie să fie oamenii pe stradă, încruntați și încrâncenați, și am avut un șoc văzând lumea zâmbind pe stradă, vorbind politicos și fără nicio aroganță, cu respect și înțelegere.
bătrânii de azi sunt adulții din anii 80-90, cei mai crânceni din istoria româniei în vreme de pace, ani în care fără răutate și indiferență la lumea din jur nu erai decât un loser. nimic, nici școala, nici familia, nici comunitatea nu-i ajutau (și, în mare parte, nu-i ajută nici acum) pe oameni să fie buni, încrezători în alții, senini și pașnici. societatea românească a fost și e atomizată, agresivă, violentă și indiferentă, incapabilă la comunicare și cooperare, iar bătrânii sunt ultima scară în evoluția din această societate.
Comentariu beton!50
M-ai atins la suflet:domnule MV ,bătrânii acri din ziua de azi sunt tinerii acri din 1980 , făcând un calcul matematic simplu…și eu și tu eram copiii care luam o pâine și așteptam după 20 din-ăștia care erau buluc înaintea noastră ,deși pâinea, laptele,etc abia erau aduse .Acri și neciopliți au fost din născare ,cum zicea mamaia biata,care era fată de boier.
Comentariu beton!29
Oameni tristi, imbracati in culori terne, care nu zambesc, asta este ceea ce vad cand vin inapoi in RO. Batranii sunt rai, da asa se pare, caci ma uit si la a mea mama si are si ea momentele ei de rautate. Inca unul dintre motivele pentru care 2 saptamani in Romania ne sunt absolut suficiente, rautatea oamenilor si tristetea din jur.
Nu pot compara batraniii de aici cu cei din Romania. In fiecare dimineata daca te duci in centrele comerciale/Malluri ii vezi la cafenele, la sueta, citind ziarul cu cafeaua in fata, si cu o prajiturica. Aici ii vezi pe prietenii lui @Edel, la 70 de ani cu Harley, geci de piele sau cu o Toyota Land Cruiser V8 cu caravana dupa ei, batand Australia in lung si in lat. Ii gasesti peste tot cand mergi in concedii, circula mult, si bine fac! Au muncit o viata, si merita sa se bucure de fiecare moment ramas. Ah, si inca ceva, doamnele in etate sunt mult mai cochete decat tinerele de azi. De multe ori este o incantare sa le vezi, sau sa vezi cate un cuplu la peste 70 de ani frumos imbracat (colorat de multe ori), cu maniere si cu un vocabular mult mai elevat decat cei tineri.
Comentariu beton!52
Bătrânii îmbrăcați în culori terne nu au bani din pensie să își ia haine multicolore și trendy. Prima întâi facturi ,apoi medicamente, apoi mâncare,apoi haine. Nici nu mă mir că sunt acri și triști. Simt că sunt la sfârșit și nimeni nu dă doi bani pe ei ,toată lumea îi boscorodește că ce caută în tramvai sau autobuz la ora x, îi caută moartea pe acasă :(((. Parca ar trebui sa stea încuiați in casa până mor .
Este o trasatura comuna popoarelor din arealul slav. Sigur, are de a face si cu nenorocirile si dificultatile cu care s-au confruntat, istoric, majoritatea acestor popoare (cotropire, ocupatie, razboaie, subdezvoltare, patriarhalism, ortodoxie, umilinta & obscurantism, foame, lipsa de civilizatie si infrastructura, etc).
In Rusia de exemplu, a afisa o mina vesela sau, mai grav, a zambi in public sau cand interactionezi cu cineva este interpretat ca dovada de prostie sau chiar lipsa de educatie si respect.
Toate natiile care au sange slav sau au trait sub slavi o vreme lunga au adoptat aceasta mina de seriozitate tampa/ tristete, spune-i cum vrei.
In particular, batranii (ai nostri sau ai altor natii cu pedigree similar) chiar nu au vreun motiv sa afiseze o mina degajata, vesela. Au trecut prin greutati imense iar ocupatia prevalenta a marii majoritati este „isi asteapta in liniste moartea”.
So, nu ar fi realist sa avem alte asteptari.
Dar cu fiecare noua generatie traita in libertate zambetul isi face loc pe fetele oamenilor…
Comentariu beton!44
Deduc din cele doua articole date de tine ca exemplu ca e și lipsa de încredere în oameni și am impresia ca asta ni se induce la toți din media, prin educatie și preconceptii, că toți (mai ales persoanele necunoscute/ politicienii) vor sa te fure cumva…
Eu pot sa-ti spun ca batranii din alte tari sunt invers , poate 1 din 10 e acru sau morocanos. In Norvegia am cunoscut toti parintii prietenilor sotului meu, oameni intre 60-80 de ani. Unul singur e acru dar are saracu Alzheimer si nu prea mai stie ce e cu el. Acum locuiesc intr-o zona in Spania, unde se „retrag” pensionarii de prin toata Europa. Sunt pline strazile, magazinele, terasele de englezi, norvegieni, suedezi, belgieni, olandezi, toti de varsta a 3a. Toti sunt veseli si zambareti…
Comentariu beton!18
Exact ce ziceam mai sus! Păi eu îmi permit să ajung prin locurile acelea frumoase? Că mi-ar sta și mie zâmbetul până la urechi și noaptea!
Comentariu beton!22
slujba mea mă aduce zilnic față-n față (și) cu vârstnicii, de aproape 20 de ani. din experiență, pot spune că, deși noi avem tendința să încadrăm vârstnicii într-o categorie, realitatea este că trăsăturile de personalitate nu se modifică odată cu vârsta, ci se accentuează (după 30 de ani sunt puține șanse ca personalitatea noastră să se mai schimbe major!). fiecare generație are o mentalitate și un sistem de valori proprii, deci discrepanțele dintre vârstnici și persoanele mai tinere sunt normale, în măsura în care vorbim de lumi diferite. da, vârstnicii au idei preconcepute și continuă să le perpetueze. doar cei care au nepoți sau au trăit mai mult în preajma celor mai tineri pot accepta/înțelege diferențele dintre generații mai ușor. pe de altă parte, pensionarea este o etapă greu de depășit, pierderea partenerului de viață sau a unor persoane apropiate la fel și duc la însingurare. așa că marile bătălii ale bătrâneții se dau cu afecțiunile cronice și, mai ales, cu depresia. câți vârstnici care merg la psiholog/terapie/psihiatru cunoașteți? ideea preconcepută că a merge la psiholog/psihiatru=nebunie îi împiedică, că doar ei nu-s nebuni.. știți și voi mentalitatea! apoi o bilă leneşă, o digestie proastă, o tensiune ridicată sau un reumatism cronic, să nu mai zic de bolile pulmonare obstructive cronice (bronșite cronice/emfizem pulmonar) sau cancer, demența senilă, neputinţele specifice vârstei, teama zilei de mâine, faptul că sunt marginalizați.. toate îi fac deprimaţi şi abătuţi și egoiști și morocănoși.. acum, na.. hai să fim cinstiți, câți dintre noi le acordăm atenție, timp, sprijin moral, companie, protecție? e un cerc vicios, în care sper ca noi să nu intrăm.. zic 😊
Comentariu beton!86
Singurii care mai zâmbesc sunt doar copiii…
Comentariu beton!16
Eu as intra mai adanc in analiza si as spune ca mai mult sudul (tu ai crescut in valcea, locuiesti in bucuresti) e asa..si aici au fost, istoric vorbind, ocupatii peste ocupatii, probabil nu trebuia sa ai incredere in nimeni, sa i privesti pe toti suspect etc, gandeste te ce a adus comunismul peste toata asta, multi parveniti si apoi si mai multa ura din partea celorlalti etc..ma rog, cred ca e ceva pe acolo, in motive..ca ai mare dreptate. Si eu sunt din olt si locuiesc in bucu de multa vreme si am aceeasi experienta. Apoi am stat 2 ani in frankfurt unde lumea iti zambeste in autobuz (da, si batranii!!) cand faci eye contact..total shock 😀..anyways..sanatosi sa fim sa incercam macar noua generatie sa o incurajam sa fie altfel
Comentariu beton!17
Poate subconstietul incepe in multi sa se resimta dupa zeci de ani de educatie slaba in scoala, empatia invatata in familii, delasare si la nivel de administratie, aspect neingrijit in aproape toate colturile tarii… Daca te uiti la alte tari sau comunitati, o sa vezi o legatura intre optimismul lor si felul i care merg lucrurile la ei, cum arata strazile, cladirile din oras, transportul in comun, cum e sistemul de invatamant.
Cel mai evident am observat asta la turisti, pe cand am avut un an de work and travel in Cipru, unde turistii nordici de 60-70-80 de ani veneau si in antemergator si tot salutau zambind, lasau tips, discutau cu tine, etc, in timp ce romanii, mai ales familiile si grupurile de cupluri de 30-40, (nici macar nu vedeai batrani) de parca au fost batuti si adusi cu forta.
Bătrânii, sunt asa cum au fost toata viata lor, constipați sau nu.
Dar probabil cum de 30 de ani, nu aud decat ca romanii sunt neserioși, iau totul in bășcălie si fac haz de necaz, probabil ca au inceput sa adopte stilul serios, responsabil si urâcios.
Eu nu sunt de acord ca 9/10 bătrâni sunt rai, cred ca 9/10 tineri si bătrâni sunt niste tristi penibili, care dau pe afara de propria importanta.
Tine de ei, dar tine si de anturaj.
Am o vecina pe scara 80+.
Ea cu barbat-su ies in fiecare joi la restaurant ca au seara de dans. Si asta de vreo 4-5 ani cu pauza aferenta din pandemie.
Se duc in excursii, la statiuni, sunt oameni foarte ok si zambitori.
Alte 2 exemple aceeasi scara: taica-miu si inca un vecin. Zici ca a trecut furtuna peste ei. Trasi la indigo. Oameni cu educatie zic, fosti ingineri la viata lor, oameni care si acum la 70 de ani ies din casa in camasa calcata tipla si pantaloni la dunga.
Zac la tv toata ziua, sau mai merg la o carciuma de cartier program 9.30 13.30. Zilnic. Nu beau mult. O bere sau o vodka si un suc. Nu fac scandal, nu injura. Dar celor din jur le toacă marunt creierii. Au boala contrazicerii, ei stiu mai bine, ei au fost ” cineva” la viata lor si trebuie ” serviti” .
Expresiile cele mai folosite :
” Sa ni se dea, sa ni se faca” , „tineretul din ziua de azi”, ” hotii astia din politica”, etc.
In casa nu misca o cană pe traseul chiuveta -dulapul de deasupra. Nepotii lor vin singuri de la scoala din clasa I. Nici in asta nu se implica.
Pe taica-miu daca il rogi frumos, „da si tu cu aspiratorul azi, te tog ca trebuie sa plec la munca” iti raspunde : ” I-auzi ma, da’ tu ce faci? Ti-ai luat menajera? Am pensie, imi permit sa stau. Nu ma deranjeaza cateva scame. ”
Am rezolvat-o si pe asta. Am luat un aspirator foarte silentios si pot sa dau eu la 6 dimineata inainte sa plec la munca.
Nu stiu cand s-a transformat asa. Ca era foarte sociabil si de gasca.
Refuza orice activitate care l-ar scoate din casa. Bine, in afara de carciuma.
Aaa si vorbeste la telefon cel putin 2 ore pe zi. Dimineata si seara. Are 5-6 persoane pe care le suna intr-o anumita ordine si da raportul amanuntit. Ce a mancat, ce a vazut la tv, daca avea sare sau nu mancarea, daca era patrunjel in ciorba sau leustean, etc.
Taica-miu anul asta face 70 de ani.
Cred ca mor inaintea lui.
Comentariu beton!69
@Miki, dar esti obligat sa locuiti impreuna?
Cred ca sunt cam 15 ani când am devenit conștient de ceea ce spui tu. Până atunci, acreala bătrânilor reprezenta normalitatea pentru mine. Inconștient le găseam argumente pentru furia, frustrarea, răutatea etc de care vedeam că dau dovadă. Dar acum aproximativ 15 ani am început să schiez în afara României și inevitabil, în instalațiile de urcare și pe pârtii am văzut fooooarte multe persoane cu vârste înaintate, oameni de ai locului. Nu cred că trebuie să mai povestesc ce mină aveau pe față. Apoi…. Prin natura profesiei, peste tot pe unde ajungeam, vizitam toate librăriile. Și aici am rămas surprins de proporția foarte mare a cumpărătorilor/cititorilor cu vârste înaintate. Atunci mi-am dat, pentru mine, explicația diferențelor dintre bătrânii de la noi comparativ cu ai lor (cel puțin în Europa). Pentru mine, lipsa preocupărilor culturale și de sănătate (miscare/sport) în timpul vieții active, face ca la bătrânețe să se ajungă la o atrofiere fizică și mentală care se manifestă în primitivismul pe care îl vedem. Dublat de singura activitate toxică pe care o au majoritatea : statul în fața televizorului.
Comentariu beton!29
Nu vă înșelați, exact așa este. Bătrânii noștri sunt niște oameni morocănoși. Eu am vecini în oraș care nici măcar nu-mi răspund când îi salut, deși locuiesc în blocul lor de aproape un an. Nu doar stimații vecini mă fac să cred asta, ci o văd și pe stradă, în fiecare zi când mă plimb cu fiul meu care este autist. Aici altă dandana, căci așa cum vă puteți imagina fiul meu are niște mici ciudățenii (merge mai țopăit, este foarte vesel, se mai oprește din când în când să bată cu mâna în asfalt sau in vreun obiect ce i se pare lui interesant și ar mai fi câteva) pe care eu le găsesc foarte drăgălașe. Acum, toate bune și frumoase până ne zărește vreun bătrân, el sau ea, că ne-am dat foc la pălărie 🤦😅. Eu nu înțeleg de unde și până unde oamenii ăștia cred că au dreptul să îi facă observație copilului meu, adică nu vin să mă tragă pe mine de mânecă ci îl abordează pe el, direct de parcă eu sunt invizibilă. Mi-e rușine de bătrânețea lor și dacă în trecut mă mai oboseam să le explic ce și cum, acum ducă-se naibii! Nu înțeleg de ce mai ies din casă dacă veselia și voia bună îi irită- probabil să ia vitamina D de la soare, parcă asta e nu?😅
Comentariu beton!37
Vă răspund fiindcă mâncăm aceeași pâine,cea de părinte de copil cu autism: bătrânii ăștia de care vorbim aici au avut mereu tupeul si nesimțirea să mă acuze că din cauza mea e așa, că e un needucat , că i-ar fi stat mai bine într-un centru de copii/adulți cu probleme, etc.Adica în loc să fie cumva înțelegători ,nu să mă ajute cu ceva,dar măcar să tacă în banca lor,ei ,din contră, dă-i și mai tare în cap, că e antisocial, că e într-un fel diferit …
Comentariu beton!31
Băi, nu, nu cred că sunt la fel și ăia din alte țări și-ți dau imediat și un exemplu. Am fost acu ceva ani prin Jărmania și am ajuns la Würzburg, parcă. Și ne-am apucat să colindăm și am ajuns într-o zonă pietonală. Unde era plin de cârciumi. Și la una din terase era o cuvioasă adunare cu o medie de vârstă de vreo 857 de ani, așa… Era o băbuță în scaun cu rotile și încă vreo 3 moșuleți. Băi, și băgau cetățenii la bere și haleu, și râdeau de le săreau protezele din gură.
Alta – camping în Austria. Noi, ca săracii, cu cortul. Și unde n-au apărut 2 cetățeni, un el ș-o ea, jur că erau bunicii lu Napoleon. Și au venit nene cu un baritai autocarul convertit în autorulotă. Nu glumesc, era efectiv un autocar. Și ei doi.
Și ultima – Lisabona, ceva conferință a unui club d-ăsta de beșini din care face parte și dom Gates. Pe aeroport, când au început să coboare de prin avioane, media de vârstă a ajuns rapid la cca 8-900 de anișori. Erau unii de târau după ei cărucioare în care aveau buteliile de oxigen. Erau în scaune cu rotile. Erau cu cadre. Abia își deplasau bășinile. Și muuuulți de tot erau veniți din State, din Australia, de la dracu cu crăci, zboruri lungi și obositoare și pentru un om tânăr. Dar ei erau acolo. Și toți, dar absolut toți, erau bine dispuși, râdeau printre horcăieli și se simțeau bine. Și unul nu era îmbrăcat în negru sau gri sau bleumarin. Inclusiv moșuleții aveau care mai de care tricouri galbene, verzi, bleu, pălării de soare…
Concluzia? Nu, pe afară nu sunt așa. De ce? Dracu știe, probabil e mult adevăr în ce a zis lumea până acum legat de bătrânii noștri… 🤷♀️
Comentariu beton!42
Hai sa va dau eu o explicatie simplista: pentru ca acolo persoanele trecute de o anumita varsta nu sunt numiti “ batrani”, nu-si trag basinile cand calatoresc si nici nu le sar protezele cand rad. Sunt doar niste oameni de o anumita varsta care-si traiesc viata asa cum doresc sau cum pot. Si nu-i judeca nimeni.
Se dezbate încă. Ce zici?17
Imi curg lacrimile de râs, pe după ochelari și mă văd și colegii din birou!😂😂😂
@Mihaela, înțeleg că te-a deranjat tonul comentariului meu, așa că am să încerc să explic un pic cu alte cuvinte. Da, poate am folosit niște exprimări care pot părea jignitoare, nu asta a fost intenția mea, dimpotrivă.
Tot ce am scris mai sus era admirativ, pentru că vorbim de oameni în vârstă și foarte în vârstă, care, evident, fizic nu erau în cea mai bună formă, ba chiar erau vai mama lor, cu butelii de oxigen și scaune cu rotile. Și da, literalmente abia se mișcau, cu tot cu bășinile din dotare (îmi cer scuze, dar să știi că toată lumea se bese), și cu toate astea, bântuiau prin lume și se simțeau bine. Și asta m-a impresionat plăcut. Ok, poate am exprimat-o într-un mod care poate fi perceput drept peiorativ, dar să nu uităm să mai și zâmbim și să nu mai luăm totul așa personal 😏
@Adda, bine că nu te-am ofensat și pe tine 😁
Se dezbate încă. Ce zici?20
Când lucram intr-un spital de stat, aveam un coleg care îmi făcea “ complimente”. Adică ma vedea pe hol și spunea” mama ce cur ai”. Eu ma crispam toata și treceam mai departe cu capul in jos. Pana intr-o zi când mi-a pus mâna pe curul ăla și am ripostat. După care a început sa umple spitalul cu vorbe cum ca sunt cam ne-fe.Așa și cu bucuria ta fata de bătrâni. Pare compliment dar de fapt este o necuviință. Dacă și alții se băsesc,hai sa vorbim de alții. Hai sa vorbim de tineri posaci și furioși, hai sa vorbim despre șoferițe agresive in trafic, hai sa vorbim despre femei de 40-50 de ani pline de frustrări, hai sa vorbim despre oameni rai și posaci și urâți. Lăsați bătrânii in pace. Nu sunt cu nimic mai prejos de voi, tinerii frumoși și liberi de 50 de ani, doar sunt mai aproape de moarte. Și le este frica.
@Mihaela cum descrie (alta) Iulia sunt destui prin Germania, sunt și tâfnoși și superiori , și invariabil li-se spune la toți Opa/Omi și copii între ei nu se complică le zic ´Álte Sacken´. Cuvântul are conotație peiorativă și e pasibil de amendă – sensul cel mai apropiat e vechitură, sac de oase, bășină bătrână ș.a.m.d. Totuși la servici ani întregi în interiorul liftului de persoane era scrisă cu chibritul ars invitația că ´Álte Sacken´ să folosească liftul de marfă, la câțiva metri mai încolo. A rămas scrisă în liftul folosit inclusiv de șeful de secție care e destul de în vârstă, dar și de directorul general, de șefa de personal (altminteri severă). Citită și de parteneri și clienții veniți în vizită. A dispărut după o revizie a liftului când au frecat totul lună. Nu se enerva nimeni dacă nu era cu musca pe căciulă. Și da, se beseau.
Mama lucreaza de vreo 19 ani in Italia ca ingrijitoare pentru batrani, la domiciliu. In timpul asta a avut probabil vreo 6-8 batrani (femei si barbati) in grija, ca sta cu ei pana mor. Eu am cunoscut doar 2 batranele de-ale ei, cu niste povesti wow de viata: trecute prin razboi, foamete, bogatii, saracii, violuri, cancere etc. Si cu toate astea, stiau inca sa zambeasca, sa se bucure de cafeaua de dimineata, sa se intereseze de stirile zilei. Stii cand au inceput sa se acreasca? Spre sfarsitul vietii, cand au ramas imobilizate la pat si depindeau in totalitate de cei din jur. Dar chiar si atunci, mai aveau uneori dispozitia de a face glume.
Cand calatoresc in afara iubesc sa vad seniorii plimbandu-se, sa le zambesc si sa imi zambeasca inapoi. Sa vad doamne la 80+, aranjate, elegante, singure la o masa, savurand o cafea si un dulce.
Am incercat si prin Bucuresti faza asta cu zambitul catre batrani – cei mai multi se sperie, se incrunta la mine, f rar imi intoarce cineva zambetul. Cei care imi zambesc inapoi de obicei sunt cei care isi plimba catelul.
Comentariu beton!31
A, înseamnă că ne vom fi întâlnit, că eu le zâmbesc…cățeilor!
Cunosc bătrâni de ambele conduite. Mai văd unul şi când mă uit în oglindă. 🙂 De la ei extrapolez şi către cei care-mi apar în cale incidental.
Cei posaci şi agresivi – că despre ei pare a fi vorba – sunt, în general, oameni cu o educaţie superficială (chiar dacă au absolvit o facultate), conştienţi de superficialitatea lor (şi de aici frustrarea şi ura înmagazinate), care n-au performat în profesiile lor, deşi şi-au clamat expertiza; dar numai până la întrebări punctuale, când le sare muştarul. Sunt oameni care nu se se împacă cu înaintarea în vârstă şi care sunt inactivi d.p.d.v. fizic şi intelectual din cerbicie. De asemenea, sunt oameni care se uită la „Apocalipsele TV”, urmărind cu satisfacţie mută ce rele li se întâmplă altora. Nu au – şi probabil nici nu au avut vreodată – umor şi nici prieteni dezinteresat.
N-am luat bolile în calcul pentru că de astea suferă şi ceilalţi.
Cam atât mă duce mintea acum.
Comentariu beton!27
Mie mi se pare că toți oamenii, pardon, majoritatea oamenilor sunt afectați, în timp, de două fenomene: atrofiere și rigidizare. Unii se plâng chiar de pe la 30-40-50 că îi cam lasă oasele. „Mă trezesc cu dureri de șale”/”nu mai alerg ca pe vremuri”. Alții se plâng că parcă îi cam lasă mintea. „Citesc și gându-mi zboară în alte părți sau adorm”, „Nu mai pot învăța nici măcar o poezie de 2-3 strofe fără să depun eforturi considerabile”. Alții că parcă devin mai încăpățânați, mai fixiști, mai cu convingeri foarte puternice, că deh, atâta amar de experiență de viață vine cu revelații și descoperiri fascinante și unice despre lume. Alții că sufletul e un pic mai greu de surprins, de bucurat, de încântat ca în trecut. Și tot felul de din astea. Bătrânii care sunt răi și acri mi se pare că sunt așa din același motiv pentru care alți bătrâni sunt (mă rog, par) proști de bubuie când vorbești cu ei. Pur și simplu n-au luat măsuri din timp pentru a atenua atrofierile și rgidizările inevitabile de la cap și suflet. Bine, unii răi, proști, acri și mândri au fost de tineri, ar fi culmea să fie altfel la bătrânețe.
Uite, eu, de spaima uitatului, mi-am luat aplicație și de două luni buchisesc engleză. Ca să fie clar, am studii medii, iar în școală am făcut doar franceză. O colegă care are jumătatea vârstei mele, m-a întrebat la ce-mi folosește să învăț acum engleza. Simplu, măi! Ca să nu-mi ruginească mintea! Cred că și creierul se atrofiază, ca orice alt organ nefolosit. Am comentat azi cât pentru toate postările la care nu am zis nimic. 😎
Comentariu beton!27
Eu de spaima durerilor de șale ce va să vinâ, am mers acum ceva ani cu ai mei la Eforie Nord, unde ei se duc anual pentru băile cu nămol. „Așa de bine ce ne face o cură din asta, ne ține tot anul.” Păi nu urmez eu bunele practici ale seniorilor? Cu sfințenie le urmez. Bine, eu n-am făcut cură completă, de 7 zile, ci am stat o zi. M-am măscălit din cap pănă-n picioare, am intrat și-n apa aia neagră și murdărică de numa’ numa’, da’ știi ce bine mi-a făcut? Mă ține și-n zilele noastre. :-))
Din povestirile lor: Pe vremea aia care zic ei ca era mai bine asteptau si cate o ora autobuzul in frig sa se duca la servici si cand ajungea era deja full sau chiar nu mai oprea in statie- de aici lupta asta in STB sa urce primii si sa ocupe locul, le-a intrat in reflex. Cozile pentru mancare transformate in adevarate lupte de supravietuire care se revede in orice coada de la mega unde apare cate o babuta infipta in prima linie ca la razboi. Au scapat de comunism si au dat de iliescism cu inflatie de 300% cu somaj, capitalism salbatic si privatizari dubioase unde trebuia sa dai spaga ca sa iesi la pensie pentru ca nu aveai incotro si ramaneai pe drumuri. De aici si-au dezvoltat un sistem de autoaparare care trece peste bunul simt si civilizatie Si dupa toate chinurile astea au ajuns la varste inaintate cu pensii mici si cu singura activitate – TELEVIZORUL! Daca aveti curaj stati cate o ora pe zi pe A3 sau RTV sa vedeti cat venin si ura se varsa acolo si cata manipulare. Pe rtv in fiecare seara se anunta ca urmeaza vesti mari despre pensii…. vestile nu vin dar baga la greu stiri negative si linsaje politice pline de ura. Oamenii astia baga ura in fiecare seara si dimineata ies pe strada sa se certe cu noi prin STB sau Mega
Comentariu beton!28
Astia aici rid, mai. Generatiile mai tinere ii respecta pe principiul ca le-au lasat o baza de viata, materiala, educationala. E un cult al respectului fata de batrini, dar chiar asa ei sint cumva comasati in zone unde infirmierel ajung mai usor de la unul la altul, de la cartiere steict dedicate seniorilor pina la inchirierea voluntara in vecinatatea batrinilor. Pare ca vor sa dtie ca au cu cine se juca in curtea scolii. Nu impovareaza familile tinere cu prezenta si inteleg total faptul sa trebuie sa se retraga, fara a blama familia pe care au crescuuuuut-ooooo si i-au dat de toaaaateeee si acum vor sa scape de ei. Batrinii sint acri chiar daca au, chiar daca au avut material vorbind in Romania pentru ca di aici e o treaba: daca ai, maschezi ca oricum e greu si eventual te plingi. Devine o stare de spirit din care nu mai iesi. Vesnic cirtitori.
Important e sa nu ajungem noi așa din cauza lor. Eu s sătulă de recomandările de a mă mărita și face copii că așa se cade, că am o vârstă și trebuie să o fac. Și culmea, vreau sa îmi fac și un tatuaj, dar mi frica și nu știu încă ce model sa aleg. Nu îmi place să particip la nunti, mi se pare o irosire de bani. Recomandările sa faci ceva că trebuie sau că vei primi și tu, la rândul tău, ceva de la omul pt care faci ceva, recomandări indiferent de natura lor, sunt frustrante. Îmi plac oamenii liberi, care fac ce doresc ei, fie că e salt cu parașuta sau stat și jucat jocuri pe PC. Ca o remarcă, nu cred că suntem singurii cu bătrâni tristi. Am citit ieri un articol cu părinți indieni, parca, care își dau copilul cu nora in judecată fiindcă sunt căsătoriți de 6 ani și nu le-au oferit nepoți.
Comentariu beton!19
Cred ca exista si o parte ce tine de personalitarea fiecaruia, dar as zice ca problema principala e lipsa de obiectiv, de utilitate si de activitati. La noi, in afara de a avea grija de nepoti, nu ii asteapta nimic pe batrani. Aici, unde platesc eu taxe, desi nu e o tara mega bogata, exista tot felul de optiuni. Universitati senior, cam in fiecare cartier, sat, etc exista un club recreativ unde pot practica sporturi sau se aduna la bar si joaca tot felul de jocuri, carti etc. Plus e un obicei ca in fiecare zi sa iasa sa bea cafea afara. Am vazut si excursii senior. Iar in tari mai bogate stiu ca pensionarii calatoresc mult. Chiar si cu aparate de dializa dupa ei. Cred ca tine mult de educatie si mentalitate. Eu am urmarit mult chestia asta pe net si replici de genul „tre sa o luminez pe mama” – schimba verbul cu oricare altul, in context politic sau social, practic baga in capul respectivei persoane ca nu e respectata, ca e proasta, senila etc. Asociat cu lipsa de activitate si perspectiva, cum naiba sa nu fi acru?
Sunt răi pentru că sunt bătrâni. Pentru că realizează că nu mai sunt ce-au fost odată și se simt neputincioși. Cred.
Eu zâmbesc când văd oamenii triști și încruntați ca să se mai echilibreze balanța. Uneori e molipsitor.
@Anouk, nu sunt rai pentru ca sunt batrani, sunt rai pentru ca sunt rai! Cei buni raman buni toata viata!
Așa e, am avut des ocazia sa interacționeze cu astfel de persoane (excludem aici familia). Eu dau vina in mare parte pe televizor. Ei au timp să urmărească toate porcăriile de canale, cu știri care mai de care mai alarmiste și pesimiste. Parca pe unde am mai umblat prin Europa nu e chiar așa… lumea pare mai relaxată și mai rabdatoare. Incerc sa iau exemplu de acolo…
Sunt in Belgia de peste 20 de ani, practic am imbatranit aici, cei de aici sunt senini, mereu cu un zambet pe fata. Am venit la 42 de ani si, ca romanca neaosa, niciodata iesita din tara, m-a socat sa vad femei, de +85, singure la o terasa, savurand un pahar de vin…Intre timp m-am obisnuit 🙂 si-am devenit o baba moderna, mereu cu zambet si o vorba buna. Alt soc am avut cand am venit in tara si in autobuz a urcat un grup de liceeni zgomotosi ce radeau in hohote si se inghionteau, ii priveam cu nostalgia celor mai frumosi ani din viata, pana cand un barbat cu parul alb, imbracat decent a inceput sa-i injure urat sa se potoleasca. Le-am luat apararea imediat nascand discutii si luandu-mi, la randul meu, o gramada de injuraturi…mi-au dat lacrimile atunci de tristete, gandidu-ma unde s-a ajuns daca si rasul copiilor deranjeaza. Nu e genetic, Mihai, educatia e de vina! …si biserica! Am 64 de ani si port pantaloni scurti vara si haine in culori pastel, cand vin in tara vad femei cu mult mai tinere, cu haine cernite si batic(!!!) facandu-si cruce la toate bisericile din drum si ma ingrozesc …
Comentariu beton!54
În calitate de „aproape” bătrână – tocmai ce-am împlinit 57 – pot să-ţi dau o informaţie din interior. 🙂
Bătrânii răi sunt cei care au fost răi şi când erau tineri. Muierile acre la 70 de ani au fost bârfitoare, afurisite şi rele şi la 30, şi la 40 şi la 50.
Cei mai mulţi dintre oameni nu devin mai buni sau mai înţelepţi odată cu vârsta. Sunt ceea ce au fost mereu, iar trăsăturile negative se accentuează. Cei mai mulţi consideră bătrâneţea un afront personal, o nedreptate cosmică pe care nu ştiu prin ce au meritat-o. Cred că li se cuvine respectul celor din jur doar pentru că au o anumită vârstă, fără legătură cu vreun merit personal. Sunt gata să sară oricând la gâtul ălora care nu le recunosc munca, sacrificiile şi dreptul de a ştii ei mai bine cum stă treaba.
Puţinii bătrâni decenţi sunt aceia care au fost oameni decenţi şi când erau tineri, tot puţini.
Există un concept în Vest, Aging Gracefully, care înseamnă să-ţi accepti vârsta cu eleganţă şi să-ţi păstrezi tinereţea interioară, curiozitatea şi mintea ageră.
Am scris despre asta aici:
https://www.maxineover50.com/cum-sa-imbatranesti-cu-gratie/
La noi, din păcate, nu are nici un ecou. Firesc, de altfel. În România sunt extrem de puţini oameni care trăiesc cu graţie, darămite să îmbătrânească aşa.
Comentariu beton!34
Locuiesc in Danemarca si prin natura joburilor am avut de-a face cu oameni de toate varstele. (Livrez pachete momentan).
Cei peste 65-70 de ani is exact ca in povestile noastre. Blanzi si draguti si te cheama si la cafea, desi tind sa cred ca asta se datoreaza faptului ca stau singuri foarte mult timp si is dornici de vorba.
Surprinzator, cei mai ai dracului sunt cei intre 45-55 de ani. Se uita si vorbesc tot timpul exact cum vorbesc batraneii din povestile de mai sus. Asa ca am ajuns sa ma intreb in ce faza a vietii is aia de se poarta asa si daca or sa se schimbe dupa ce ajung la pensie sau or sa devina mai rau.
Azi, dacă ne întâlnim, eu, la 33 de ani ai mei, sunt la fel de acră. Că, de la ora 9:30 mă plimb dintr-un spital în altul pt un amărât de vaccin antitetanos.
Long story short: mi-a intrat aseară un cui în talpă, nu am mers la urgențe tocmai din motivul de mai sus, dar am ajuns azi la dr de familie în altă problemă. Dr m-a consultat, m-a trimis urgent la boli infectioase, unde nu se dă vaccin antitetanos, decât la muscături de animale. M-au trimis la județean. Am o oră de când stau aici. Nemâncată, nebăută (că n-am avut timp).
Din păcate nu am timp acum să citesc toate comentariile, dar tot ce pot să spun e că dinn ce am observat eu, ăia cu pensii de rahat, după o viață de rahat cu sărăcie și comunism, au mai multă bucurie și mult bine în ei, și zâmbete de oferit, decât ăia care o duc mult mai bine.
Saracia=modestie și te învață să te bucuri de orice lucru mărunt. Așa cum fac puținii bătrâni cu fata de oameni buni și ochi blânzi.
Am locuit 10 ani in Italia. Seniorii de acolo isi beau cafeaua la bar, converseaza, rad, se plimba. Doamne fereste sa spui de cineva sub 90 ca e batran si se stie ce medie de varsta au. Acum am doi ani de cand sunt in Belgia. Seniorii de aici iti zambesc pe strada, chiar incearca sa faca conversatie daca le zambesti. Ii vezi in parc, la terase, au o viata activa. Nici in Belgia, nici in Italia n-ai sa vezi babe imbrobodite ( cu exceptia musulmanilor), sau care sa imbrace culori inchise. Oamenii se ingrijesc, tin la propria sanatate si se bucura de viata. Eu cred ca in Romania e problema mare cu ” ce zice lumea”, si da, cred ca tine si de caracterul oamenilor, de mediu, de mosteniri din trecut… cate putin din fiecare.
apropo de babe imbrobodite, eu cred ca cu generatia fetelor de varsta mea (31) si cele mai tinere decat mine sa se termine cu baticul la babe. Cand astea vor ajunge babe, nu o sa se mai poarte baticuri.
Hai sa povestesc o faza de anul trecut. Eram la plimbare cu baiatul( 3 ani jumate), si ne-am asezat pe o banca in statia de autobuz. Langa noi era un batran, care fuma. Si deodata ii lipeste tigara baiatul meunde buze si zice ceva de genul: ia si tu ca prea te uiti la mine. Eu, din instinct, ii dau mare palma peste ureche. Se uita la mine si zice: ce dai domne ca am glumit. Eu ma uit la el si zic: si eu am glumit, altfel dadeam cu pumnul. Si stai jos, nu te ridica la mine, ca te calc in picioare.
Faza aberanta vine acum: martora la toata faza era o batrana, cam 80, care imi zice pe ton de repros: de ce ai dat in el, e om batran, faci pacate.
Nu am o concluzie.
Comentariu beton!31
Nici eu n-am o concluzie.
am io o concluzie. Trebuia sa o intrebi pe baba daca va cunoasteti, daca zicea nu o intrebai ce va raporta la politie dupa ce o lasi lata pe asfalt. cred ca intelegea mesajul mai clar.
Bătrânii nu devin acrii, ci așa incrâncenați au fost toată viața. Omul bun rămâne tot așa și la bătrânețe. Exemplul îl am în persoana mamei mele care a avut o viața tare grea, măritată de la 17 ani cu un vaduv mai mare cu șapte ani( că așa au hotărât părinții și rudele), muncită până la epuizare, supusă unui barbat care toată viața a comandat, uneori și bătută, că da, în tatăl nostru intrau dracii la băutură… Și totuși, nimeni și nimic nu i-au furat bunătatea si zâmbetul. Deși are 76 de ani e căutată de toate vecinele care vor un sfat sau sa-și răcorească sufletul la o persoană discretă iar eu și sora mea o sunăm aproape zilnic, chiar dacă nu avem nimic de zis, numai să îi auzim vocea tinerească și blândă. De multe ori ne suprapunem cu telefoanele și de fiecare dată râdem cu poftă după ce o intrebăm: „ce te făceai mami, dacă aveai mai mulți copii?”. Pe de altă parte îl avem pe tăticu’, care acum, ajuns la 84 de ani, pozeaza in victimă neputincioasă, e dependent de maică-mea, dar când îi vin dracii tot încearcă să facă pe zmeul care era în tinerețe. Noroc că nu mai aude bine ce se vorbește pe lângă el!🙃 Dar deh, tot al nostru e!
PS. Soră-mea seamănă cu el iar eu cu maică-mea, dar varianta „tare-n gură”😉. Si sper că voi rămâne la nivelul ăsta și ca voi fi o „bunăciune” de babă, nu o acritură…
Comentariu beton!16
Nu știu pe unde se duse mesajul de corectare. Desigur, era vorba de „acri*”. Mea culpa!🙄
Nu, în alte țări nu sunt (toți) așa. Prin colțul ăsta de Germanie prin care dau cu sapa, pe cei mai mulți dintre ei îi vezi activi. Cu bicicletele (electrice), cu cățelul la plimbare sau pe terasă la cafea și Schnaps.
Alaltăieri am luat-o la picior prin oraș și pe drumul înapoi spre casă am ajuns din urmă un nene care își plimba cățelul (mă rog, „cățel” d-ăla de talie medie). Pentru că ocupau toată lățimea trotuarului, am incetinit pasul pentru ca omul să mă vadă și să tragă fiara mai aproape. În timp ce treceam pe lângă ei, zâmbind frumos blănosului, stăpânul mi-a întors zâmbetul, salutându-mă. I-am răspuns politicos și mi-am continuat drumul.
M-am gândit imediat după aceea chiar la încrâncenarea de pe străzile din România și m-am întrebat care ar fi fost șansele ca o scenă asemănătoare să se petreacă acolo…
In bucuresti foarte mari daca stai in zona cu oameni mai educati.
@cucurigu, atât că acțiunea nu se petrecea în Berlin, ci într-un cochet orășel de provincie de mărimea Mangaliei.
Lucian, nu neg ca nemtii sunt mai civilizati, dar am incercat sa sugerez ca mai gasesti si la noi oameni civilizati si prietenosi, in zonele mai bogate si unde oamenii au ajuns la un nivel unde au mai fost si ei pe afara si au invatat si cateceva bun.
Si ce ma bucura cel mai mult sa vad copii pana in 10 ani foarte bine educati, mult peste ce educatie am primit eu. Sau poate am primit dar nu imi amintesc.
Anyway, parintii de azi fac eforturi in acest sens si urmatoarea generatie va fi mai bine educata si sper eu si mai fericita, daca nu o ia planeta la vale dpdv climatic.
Bătrânii sunt răi pentru că, de fapt, sunt singuri și plini de regrete. Tinerețea și – au consumat – o încercând să facă bani și au tot amânat să facă lucruri plăcute(o plimbare, o excursie, o mâncare mai deosebită). Acum, la bătrânețe, ei văd pe alții că își trăiesc viața și devin invidioși. Asta e părerea mea!
Eu cred că așa cum trăiești la tinerețe așa vei trăi și la bătrânețe. Viața se învață în fiecare zi și de multe ori avem de învățat de la copiii noștri. Sper că voi îmbătrâni frumos.
chiar daca nu ai mintit, ai generalizat si asta e tot sora cu minciuna.
mai dau si io o generalizare drept raspuns.
Pentru ca de 30 de ani au avut PSD, cu mici variatiuni, ceea ce nici bulgarii nici ungurii nu au avut.
Cu tot ce a insemnat pt educatie, sistemul de valori, sanatate, predictibilitate a vietii la senectute etc.
Sunt si ei dezamagiti. Le-au pelcat urmasii, i-a futut statul, i-a cumparat cu galeti goale, i-a dus la vot cum mana ciobanu’ turma si la meetinguri sindicale, unde sindicalistii s-au imbogatit si ei au saracit, i-au furat toti jmecherii cu fonduri gen SAFI, FNI, jocuri piramidale gen Caritas, Gerald etc. Apoi au vazut ca hotii au scapat bine merci si cu averea intreaga si cu puscaria la fara frecventa. in timp ce ei dramuiesc doi lei din pensie intre mancare si medicamente. Fix de aia unii s-au inrait. Ca li s-a demonstrat ca au fost fraieri cu acte in regula.
Si ca sistemul lor de valori din comunism s-a dovedit a fi o frectie cu pisat si tot ce stiau ei era de fapt minciuna incepand de la calitatea muncii, pregatirii, si pana la cifrele de productie. Au vazut ca de fapt tot ce vine din vest era mai bine facut si gandit si ca ei erau pacaliti ca sunt miezul din dodoasca, eroi ai luptei socialiste sau cum plm se numea cooperativa munca in zadar.
Si pt ca, in Romania, sa mergi la psiholog sau sa te tratezi de pb psihice era si inca este o rusine!
Ar fi bine daca ar fi cum spui, adica sa realizeze cat de cat ce li s-a intamplat…tema mi-e ca nu, ca e doar frustrare tampa in cele mai multe cazuri, dar chiar si asa nu ii putem acuza sita la suta…
@Cucurigu, ia la tata, că mi-e lene să explic din nou DE CE E BINE SĂ GENERALIZEZI: https://mihaivasilescublog.ro/2019/07/31/generaliza/
Multumesc Mihai.
Acum avem inca o generalizare in plus :D. Vrei sa intru in bucla infinita?:D
Pentru ca nu tin sa am ultimul cuvant nu voi incerca sa explic de ce cred eu ca gresesti fix in acest articol.
https://philean.wordpress.com/2016/12/03/generalizarea-pacatul-de-care-multi-oameni-nu-pot-scapa/
Mihai, trebuie nuanțat când vine vorba de beneficiul generalizării. Dacă este la mijloc siguranța (individuală sau a grupului), da, e bine să generalizezi. De exemplu, când am ajuns prima dată în Germania, m-am lovit de generalizarea: românii sunt hoți. Cumva i-am înțeles pe nemți, era o formă de autoprotecție pentru ei, așa cum și eu îmi învăț fetele să generalizeze și să nu deschidă ușa străinilor. Așa cum și pentru bunica a fost bine că a generalizat când au venit rușii și a fugit să se ascundă în pădure.
Dar sunt și alte cazuri când generalizarea nu aduce nimic bun generalizatorului, dar este foarte nocivă pentru cel vizat de generalizare. De exemplu, la școală la fiică-mea, învățătoarea are dese momente când îi sare muștarul de la vreunul neatent sau indisciplinat și atunci se revarsă asupra clasei un potop de jigniri: toți sunteți leneși și nesimțiți sau luați de aici temă de pedeapsă, toată clasa. Nu cred că trebuie să povestesc care sunt efectele negative asupra copilului meu, nevinovat, vizat de aceste proclamații.
Atunci când cuvintele fac rău, spuse pe viu grai sau pe blog, poate ar fi mai bine să nu generalizăm. Cu atât mai mult cât, din experiența mea, raportul între bătrâni scoși din borcanul cu murături și bătrâni înmuiați în dulceață nu este 9 la 1. Așadar, eu cred că este mai bine să ne întrebăm „de ce sunt așa de acri și răi unii bătrâni”.
Cam toti batranii (adultii) de azi au fost crescuti intr-un mediu rigid, abrutizant, lipsiti de iubire, de cultura, de o educatie sau forme de stil de viata frumos si sanatos pentru a-ti imbogati viata interioara. De fapt, pe ei asta ii caracterizeaza: saracia emotionala interioara. Ei sunt goi pe dinauntru. (Si asa si-au crescut si copiii. Dar multi au reusit sa se salveze).
De aici, comportamentul rautacios, acru, pus pe critica, pe barfa, pe negativitate, pe hulit, pe strambat si injurat.
Faptul ca nu se bucura de viata de niciun fel se reflecta si in felul in care sunt imbracati. Foarte tern si batranicios. Nu este nici o culoare in viata lor.
Și astăzi, suntem crescuți în mediul acela de care zici?
Eu incerc sa-mi cresc băiatul altfel decât am fost eu crescută. Adică mai prietenos, fără reproșuri pe banda rulantă, cu recunoașterea emoțiilor și a fricii. De fapt asta imi doresc: sa nu-i fie frica de mine in special si sa-l fac sa aiba incredere in el si in viata.
Aici, in Irlanda, in oraselul in care toata lumea cunoaste pe toata lumea, unde zambesti si saluti cand treci pe langa cineva, batranii sunt veseli si prietenosi. Eu sunt noua in oras dar vecinul de peste drum striga „Hello, darling!” de cand deschid usa, oriunde ne intalnim el zambeste prietenos si nu e singurul: mai este batranul de la magazinul de decoratiuni interioare, cel de la magazinul de ochelari, batrana de la tricotaje, etc… chiar azi noapte, in jur de ora 1 am trecut pe langa un grup de vreo 6 persoane trecute de mult de 70 de ani care petrecusera intr-un bar.
In Germania unde obisnuiam sa mergem anual si sa stam 3-4 saptamani am admirat mereu batranele, minim 75-80 de ani care mergeau la coafor saptamanal sau care ieseau dimineata sa isi bea cafeaua in oras, in fiecare dimineata. Si vezi fete zambitoare chiar daca ” nemtii sunt reci”.
Fiecare alege sa isi traiasca batranetea asa cum si-a trait viata. Nu cred ca poti sa te transformi intr-o batranica blanda si duioasa daca ai fost o acritura toata viata.
Si, in plus, la noi dupa o anumita varsta lumea incepe sa mearga la biserica si acolo trebuie sa te incrunti la tinerii care soptesc in biserica, la doamna care nu are batic negru, la copiii care sting lumanarile… asa ca ramai acru si morocanos toata ziua, ca nu iti trece
Te-ai gândi că au mustrări de conștiință (cine știe ce ‘păcate’ au comis; de la votarea lui Iliescu&Co, până la turnătorii, torturări, șantaje împotriva „inamicilor) dar eu cred că mai e și altceva…
Ședința de asociație de locatari. Propun sa zugrăvim scara, cu elan și pozitivitate naiva de proaspăt locatar în bloc. O babă sare ca arsa: „ce, tu vrei lux, tu ai bani, eu nu am…”. Nici nu vrea sa auda cat o costa, bani nu f multi platibili in tranșe, etc. Dacă asta nu spune destule, un vecin ma trage de-o parte și îmi zice: „Lasa-le ca nu ai cu cine. Au fost secretare de partid pe vremea lui Ceașcă”. Și tot el îmi zice: „au primit apartamentele pe gratis de la Partid, nu au platit nimic pentru ele, cum îți imaginezi ca ar putea sa conceapă să plătească pentru casa scării?” Nu, nu e doar sărăcia, se amestecă multe lucruri cred, iar sărăcia e de multe ori mai degraba o scuza. O cred și pe aia a psiholgilor cu atașamentul față de propria suferință care devine scopul lor in viață si care se pare ca e sport national la noi.
Comentariu beton!23
Asta cu atașamentul de propria suferință m-a lovit fix în moalele capului. Explică multe, cel puțin pentru mine… Dar să dezvolt: soacră-mea și socru-meu. Nu sunt niște moși acri sau răi, dar sunt… blazați, cred. Deși au pensii mai mult decât decente, sunt valizi amândoi (adică mișcă, își fac singuri gospodăria, cumpărăturile în mare parte etc.), mi se pare că tot ce fac e să se vaiere. Oricând îi suni, dacă îi întrebi ce fac, răspunsul e, aproape invariabil, „binișor”. După care urmează un întreg pomelnic de „am făcut aia și ailaltă și am obosit de numa”, „aloeu, ce mă dor toate”, „nu mai am putere” și altele asemenea.
Bărbatu-meu se enervează de multe ori pe ei și îi ia la șuturi, că în loc să se bucure că sunt vii și ok (evident, cât de ok se poate pentru 72 respectiv 92 de ani), se vaietă. În loc să mulțumească pentru fiecare zi în care se pot șterge singuri la c*r și nu au nevoie de nimeni să îi ridice din pat, ei se vaietă…
Puii mei, eu încă n-am patruj’ de ani și crăp de oboseală în fiecare zi. Și da, mă mai doare și câte un genunchi, mă mai țin șalele, mă mai procopsesc cu câte o molimă de la fi-miu de la grădi de umblu câte o săptămână ca o găină fără cap… D-apoi tu, la 70+?!? E normal să obosești, să te doară una-alta… Nu zic că e plăcut, dar cred că ar trebui să fim un pic realiști, nu?
Dar probabil că asta e explicația, sunt așa de atașați de propria suferință, că nu mai pot vedea lucrurile altfel…
Se dezbate încă. Ce zici?13
@ (alta) Iulia, parcă aș zice că sunt mai degrabă prototipul părinților toxici care au nevoie de atenția copiilor și prin văicăreala asta continuă consideră că (vă) atrag atenția 🤪 . orice ar fi, activitățile sociale și mentale le asigură producerea de serotonină, melatonină, dopamină, oxitocină, endorfine care generează o stare de bine, le reduce anxietatea și îi face să uite de singurătate.. ceva gen grădinărit, citit, rezolvarea de rebusuri/integrame, plimbări în aer liber, un animal de companie, șah, table, remi, cărți de joc – eventual cu alții de vârstă apropiată, tricotat, timp cu nepoții ajută în cele mai multe cazuri! știu, persoanele vârstnice devin asemeni unor copii și e nevoie de multă muncă pentru a-i convinge să iasă din zona lor de confort.. 😀 dar dacă dacă sugestiile vin din partea unui medic, de exemplu, vor fi luate mult mai în serios decât dacă veți încerca voi să îi determinați să le facă! 😉 răbdare și putere mentală vă doresc! 🙂
Comentariu beton!19
@irina… Don’t get me started… Activități au, de bine de rău, mai ales din primăvară până toamna târziu, când se mută de la bloc la căsuța pe care o au la vreo 30 de km de Bv. Casa rămânând nelocuită câteva luni pe an, cel puțin prima lună după relocare au de treabă – ba se mai crapă o țeavă, ba curge un robinet… Mna, d-astea inerente, dar nicidecum tragice sau de nerezolvat. Și cu toate astea, fiecare acțiune d-asta e însoțită de „vai de capul nostru, oare cum le mai rezolvăm pe toate?”, „Vai de mine, nu mai pot” și altele din același registru…
Altfel, își fac de lucru prin grădină (soacră-mea, că socru-meu se limitează să dea ordine, da asta e altă poveste…), au și cățel, au și vecini cu care mai schimbă o vorbă, socru-meu are smartfon, citește cărți, iese zilnic 1 dată sau de 2 ori la plimbare… Dar cumva, tot de pomană, pentru că tot la „Vai, ce greu ne e” ajungem ☹️
În plus, din punctul meu de vedere, oricum sunt un pic bizari și asta nu de ieri, de azi. Gândește-te, de exemplu, că sunt pensionari de cel puțin 20 de ani, iar de când s-au pensionat, în afară de casă și la țară, nu au mai fost pe nicăieri. Nu tu băi, nu nimic. Deși, după cum ziceam și mai devreme, și-ar fi permis fără nici un fel de probleme. Iar motivele invocate sunt dintre cele mai idioate – „aaaa, păi io aș vrea, da mama nu mai poate” (socru-meu) sau „e, na, unde să umblu io, ce, io sunt de umblat?” (soacră-mea).
Mno, zi și tu, în condițiile astea, ce să mai zici sau ce să mai faci? 🤷♀️
@ (alta) Iulia, în cazul ăsta.. cumpărați-vă liniștea! 😁 Moller’s Omegacore, banane, nuci și brânză la greu, să le furnizeze triptofan, precursor al serotoninei = “hormonul fericirii” 🤣 nu-i glumă!
Comentariu beton!16
@irina, de-ar fi așa de simplu… Da nimic nu e simplu cu oamenii ăștia… Că socru-meu e la regim, că probleme cu rinichii, cu aia, cu ailaltă… Și mănâncă la gram, să nu cumva să depășească proteinele, sarea… 🙄 În loc să se bucure dreq de câte zile o mai avea, stă să cântărească boabe de fasole și dacă cumva mănâncă într-o zi o juma de feliuță de chec în plus față de normă, următoarele 3 zile își face griji, că dacă o să-i afecteze analizele 🤦♀️
Iar soacră-mea e supraponderală și de când o știu eu se tot abține de la chestii, să mai dea jos un gram-două…
Uneori mă gândesc că le-ar prinde bine niște brownies d-alea speciale, să se mai relaxeze, naibii 🤣
@ (alta) Iulia, ok.. taie-le brânza, că proteină și rinichi, na.. și păstrează restul produselor! și, zău, dacă-mi mai pove niște grozăvii de-astea, mă-nervez rău, tăiem naturistele de tot și-ți trimit naibii o rețetă cu prozac, devine și soacra fit și-s happy amândoi!🤣🤣
@irina, nu cred că e prozac suficient pe lume 🤣
Ce am scris eu acilea e așa, un fel de teaser 🤣
@irina & (altă)Iulia: metanfetamină și ați rezolvat problema: zugrăvesc babele tot cartierul, bașca slăbesc. 🤣🤣🤣
@JT, cred că și-o sticlă de JD sau JB ar face minuni la starea de spirit a junilor brașoveni păstoriți de @ (alta) Iulia 😀
@irina: adică să strice orzu’ pe gâște când e iarba până la genunchi? 🤣
@JT & @irina, nu sunteți normali 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Râd cu bărbatu-meu cu sughițuri 😂😂😂😂😂
@ (alta) Iulia, asta nu-i nimic! mi-i jenă de @Mihai Vasilescu să povestesc la un subiect așa serios niște experiențe cu pacienți din ăștia verzi, ca socrii tăi.. dar v-ar scăpa și-un pipi cinstit, nu doar sughițuri 🤪 😀
@irina, lasă jena și bagă!
I-RI-NA NU TE JE-NA,
ȘI NE ZI PO-VES-TEA TA!!!
(tre să o auzi în cap ca pe o scandare de la un miting 😂).
Fii atentă, mă duc acuș să fac pipi, să nu fie pericol și revin să te ascult 👂
@Irina, te pot intreba ce specialitate ești ca medic?
unul dintre pacienții pe care am avut onoarea să-i îngrijesc a fost un medic militar din urbea mea, om la 92 de ani, energie vie. renumit la vremea lui prin succesul său la dame, cel puțin așa mi-au zis colegii mai mari ca mine. următoarea povestioară îi aparține, mi-a zis-o cât i-am scurtat un tub de dren și mare minune că procedura mi-a și reușit, de-atâta râs!
Dama de roșu, să-i spunem!
-Se internează la mine o căpităneasă de infanterie („de roșu” în jargon militar). De la început a dat semne că nu i-aș fi indiferent, așa că pe final, când problema ei de sănătate era ca și rezolvată, mi-am zis.. hmm, de ce nu?! I-am spus că femeile în uniformă mă înnebunesc, că e frumoasă, că parfumul ei mă scoate din minți, mă rog, tot repertoriul la modă pe vremea mea și într-un final zice DA! Rămânea de stabilit locația. La spital nu-mi convenea, eram deja „cineva”, nevastă-mea mă suspecta și venea mai mereu să mă verifice, așa că am luat un apartament – cuibușor de nebunii în apropiere și am comis-o.
După ce mi-am potolit hormonii, mă duc în camera de alături, deschid televizorul și îmi aprind o țigară. Deodată aud în spatele meu:
-Permiteți!
Mă întorc și o văd pe pupază stând în prag, cu chiloții în mână și cu cascheta pe cap.
-Domnu’ colonel, nu vă supărați, mai serviți?
-Poftim????
-Domnu’ colonel, v-am intrebat dacă mai serviți- și se uită sugestiv către „păsărică” – că dacă nu, eu vă raportez că la 3 am tren și m-aș duce acasă la soț.
-Și, și?? ați mai servit? am întrebat eu, după ce m-am potolit din râs.
-Păi ce să fac, am mai servit.. dar așa de tare m-a distrat, încât am pus-o să-mi vorbească doar regulamentar, iar la sfârșit a zis „vă raportez, am terminat de 3 ori!”. Da’ cred ca a zis asta doar din respect față de grad, cum s-ar zice. Da, da, așa era pe vremea mea, drăguță, nu ca acum, când urlă orice urâtă la care te uiți din întâmplare „mitumitumitu”.
Comentariu beton!24
@irina, :)))))))))))))))))))))))))))))))
@BaGheRa, chirurgie toracică și abdominală. problema-i că eu tot trimit povestea, dar văd că nu apare.. sau a ajuns? help me
@irina, erau în „trash” toate comentariile. Ceva nu i-a plăcut filtrului și ți le ducea direct acolo.
Mulțumesc, @irina, am râs bine la cafea 🤣🤣🤣
Io-s acru de tânăr.
@Mariuse, tu ești caz special… 😛
Cu 20 de ani in urmă lucram la un oficiu poștal, diriginta de acolo ne spunea că oamenii îmbătrânesc așa cum sunt,nici mai buni, nici mai răi,se schimbă doar fizionomia (era văduva și rea) și trecută bine de 50 de ani. Acum in aceeași situație si eu, aș dori să o contrazic, oamenii devin triști și gri, poate uneori răi, deși in au fost altfel!
Eu nu sunt încă batrană, am 43 de ani, dar arăt ca o scorpie deși nu cred că sunt una. Asta e fața mea, alta nu am. Oamenii se relaxeaza in prezența mea abia dupa ce ma cunosc.
Pe de alta parte soacra mea, care a muncit cateva luni in viata ei, a fost o rasfatata, cred ca daca isi musca limba, moare otravita, in chinuri. Nu am mai cunoscut pe cineva care sa urască atat de mult oamenii.
@Ramona, apropo de soacră-ta…n-ai cunoscut-o pe bunică-mea 🤦♀️
Ha! Sunt acri și răi pentru că așa au fost toată viața! A, și proști, că altfel se cunoșteau pe sine și incercau să se șlefuiască. Sunt cei care toată viața și-au dat coate la cozile lui Ceaușescu, să ajungă mai în față, să prindă ce „se dă”. Sau urmașii lor, pe care exact la fel de împuțit i-au crescut.
Cât despre felul în care te porți … eu, când capra cea mare a mai vrut găuri pentru cercei, mi-am înfipt și eu un belciug. Iar la scurt timp, când a vrut un tatuaj, firește că mi l-am înscris și eu (acum aștept aceleași momente și cu celelalte două progenituri). Și nici măcar nu împlinisem 45 (deși ar trebui să se știe, 45 este noul 35!).
Este ok ca la 45 să nu te comporți ca la 20, toate sub soarele ăsta ar trebui să fie cu măsură, însă vârsta este doar o cifră. Exact precum a fi elegant, sau a fi sexy – este o atitudine, indiferent de vârstă.
Și da, mai port jeanși rupți (puțin de tot), însă fără a mă îmbrăca (cu atât mai puțin a mă purta) precum un bombardier.
Și da, acuși, la aproape 46, mă uit lung la o Yamaha Virago, și îmi caut curajul să fac școală. Și ce? Mă doare în șireturi de ce c@cat or crede alții.
Să revenim. Moșilor și babelor care sunt acriți și răi: MURIȚI!
Bre, nu-ți lua Viroagă, d-aia, că-ți zguduie rinichii din temelii 🤣
Ia ceva mai comod, așea…
Scuze, nu m-am putut abține. Ia-ți ce vrei tu, dacă asta te face fericit și te ajută să nu ajungi acru și să-ți verși acreala pe cei din jur. 🏍️
@(alta)iulia: dar ce are să am și rinichii zdruncinați? Că s-or fi săturat creierii să fie singurei în starea asta!
Ah, atât ție, cât și celor ce or mai citi comentariul meu precedent: scuze pentru greșelile din text, nu am mai apucat să corectez. Rușine să îmi fie!
@Silviu 🤣🤣🤣
Tocmai ce m-am intors de la un concert Rammstein in Praga. Tot concertul am stat langa un cuplu 70+. El cu cadru, ea cu carja cu cotiera, ambii cu geaca de piele. Nu mai puteau da din cap din cauza spondilozei, dar tot au cantat Hier kommt die Sonne.
Eu am fost luni la un concert Bootleg Beatles. Media de varsta a spectatorilor cam 70. Nah, generatia Beatles. Si da, multi in jeans, vesta sau geaca de piele, cizme, coada de cal sau codite impletite (de barbati vorbesc). Si cu berea in mana, evident. Erau si unii cu baston sau rolator, dar ce topaiala, tropaiala si chiote si lalaiala (si eu in rand cu lumea, ca doar nu m-am dus sa pozez in statuie acolo, de-am venit ragusita acasa 😂) cum rar am vazut la alte concerte, si am la activ cel putin 50.
Si in general cei de varsta a treia, ce-o mai fi si aia 😀, sant mult mai relaxati si stiu sa se bucure de viata, se imbraca foarte “neadecvat” varstei, calatoresc mult, ies frecvent la carciumi, sau macar grill in gradina cu vecinii, merg la cluburi, gimmastica, yoga, universitati pentru seniori etc. Mai rarut cu crescut nepoti.
Sa vedeti la Coachela ca stau aia cate o luna cu ruilota in desert cate 40 000 de oldtimers.
Salutare
Am o vârsta de genu’ și vă pot spune din punctul meu de vedere ce m a transformat într o zgripțuroaică. FRUSTRAREA și LIPSA De RESPECT. Doamne și câte frustrări….începând cu partenerul până la oricare om necunoscut de pe stradă. Ar fi multe de spus. Am fost o persoană super activă, veselă, glumeață, de viață. Problema am identificat o după 55 ani, când în general cei ce te înconjoară nu mai pun preț pe cuvintele tale. Nu o spun pe șleau, dar eu percep ceva gen: Te ai trezit și tu să spui ceva? Noi suntem hăt sute de ani distanță. Iubesc copiii, îmi plac tinerii îndrăgostiți, îmi place muzica oriunde aș asculta o, să văd oameni veseli și Fericiți. Și da, mi s a întipărit pe față o amprentă de Tristețe și Îmi este ciudă când mă privesc în oglindă. Nu ne judecați greșit, nu suntem atât de răi cum părem. Să fiți iubiți, să aveți inimile pline de soare, iubire și zâmbete.
Comentariu beton!17
Tare-as vrea sa stiu si eu cum sunt prin alte parti,caci cu de- ai nostri am suficient de- a face incat sa incep sa ma intreb: oare si eu voi ajunge tot asa? tre’ sa am mare grija sa …nu.Tainele mecanismelor prin care aluneci inspre asta,ca sunt sigura ca nu toti au fost acri in tinerete, nu le- am deslusit,e o decadere ce se produce treptat,in destul timp incat cel in cauza sa nu isi dea seama de ea.Pana una- alta,incerc sa ma analizez cu obiectivitate zi de zi si sa imi cresc copilul in asa fel incat sa imi poata spune in fata ce gandeste si sa ma si traga de maneca cand e cazul😶
Io cred cu tărie că acreala și ticăloșia provin parțial din sărăcie și parțial din educația primită. Acum douăjdeani am avut un client de 70 ani care venea la sediu pe motor Honda de viteză, cu echipament etc. Când își dădea jos casca și vedeai părul alb te cruceai, mai ales că avea și un fizic sportiv. Tare moșul, fost pilot. Și îți mai dau exemplu și de primul meu contact cu Vama(Veche), care era tot acu vreo douăjdeani, când manelizarea nu era chiar ca astăzi. Eram cu niște prieteni în trecere și am vrut doar să facem o baie rapidă, ne-am așezat hainele pe nisip – nu aveam nici măcar un cearceaf – și când am ieșit din apă m-am așezat pe nisip să mă usuc un pic. Chiar în fața mea erau două nemțoaice trecute bine de 65 ani, ambele în costumul Evei. Aveau în schimb pălărie și mănuși de dantelă, că deh, doar nu era să se ardă pe mâini. Stăteau cu spatele la apă, ca să prindă soarele din față. Prostia mea, că m-am așezat invers: când și-au desfăcut amândouă picioarele ca să prindă razele cu flocii(mă rog, cei rămași), mai că mi-au căzut plombele. Mi-a plăcut în schimb atitudinea lor, fără a reală, nicio grijă, nicio jenă. Mai ales că noi eram și femei și bărbați. Și mănușile. Alea mi-au plăcut maxim.
Din experiența mea de-a lungul timpului, am remarcat că oamenii care sunt acri, sunt așa indiferent de vârstă. E adevărat că se accentuează înaintând în vârstă.
Am avut în familie unchi și mătuși care erau de o bunătate deosebită, deși au trăit vremuri grele, n-au dus-o tocmai pe roze. Așa cum am avut o altă mătușă care, deși material o ducea foarte bine, era de o răutate ieșită din comun, trăită și pe pielea familiei mele. Cred că educația contează, dar genele bat orice.
Eu cred că e un cumul de factori, dar cel mai mult ține de mentalitate. Și vecinii mei olandezi au pensii minime, din cele sociale, în jur de 500 eur sunt, cu banii ăștia abia îți acoperi cheltuielile de bază, și sunt senini și veseli. Nu își permit vacanțe sau terase, dar ies cu bicicleta, joacă cărți, fac voluntariat, nu își petrec viața la TV. Viața e așa cum ți-o faci.
Noi ne tot amăgim în diferite bule că vom fi altfel la bătrânețe, dar cred că vom fi fix la fel ca în tinerețe. Văd multe persoane cu care mai păstrez legătura în România că sunt complet deconectate de la propria persoană, nu știu ce le bucură, nu se respectă, nu se îngrijesc, și prin îngrijit nu înțeleg făcut unghii și vopsit părul, e și asta, dar nu numai.
Da, e mai ușor să ies la alergat în Olanda, unde nu mă aleargă câinii și nu mă fluieră bețivii, dar dacă nu aș putea să fac sport în aer liber, m-aș duce la sală, dacă nu aș avea bani de sală, aș face în casă, și tot așa. Da, salariul e bun, dar dacă mediul e toxic și nu mai am timp să și trăiesc, caut ceva mai potrivit, îmi plac prăjiturile, dar știu că prea mult îmi face rău, așa că mă opresc la una, din chestii din astea mărunte îți faci viața dulce sau acră
Primiți relaxatele mele scuze pentru off topic.
Băi oamenibunișicredcășifrumoșipeďinăuntru!
Este funny acilea, printre comentarii! Aproape cred că pot să îmi găsesc țiglele pierdute de pe casă!
aham, dai de senin la fiecare pas.. ba, mai mult, din loc în loc îți bucură simțirile mostre de sarcasm, umor, spirit ale unor minunate minți.. ca să zâmbim, în primul rând și să înțelegem mai bine despre ce este viața, așa, în general.. 😀
Poate că sunt atât de încrâncenați și pentru că societatea românească nu le oferă posibilități foarte plăcute de a-și petrece timpul liber.
Dacă au nepoți, atunci cutuma zice că trebuie să meargă în parc cu ei, și cred că unii bătrâni văd asta ca pe o corvoadă. Dacă nu au nepoți ce ar putea face ca să își petreacă timpul în mod plăcut?
Să plece în excursii. Dar de unde bani? Marea majoritate cred ca au pensie de la stat (pilonul I) bazată pe salarii din perioada comunistă.
Să-și găsească un hobby și să îl urmeze. Poate că ar fi o opțiune dar pariez că mulți zic „sunt prea bătrân ca să mă apuc să fac asta”. Sau: „pasiunea asta e mult mai scumpă decât poate duce pensia mea”.
De cluburi de lectură, sau de tricotat eu nu am auzit prin România.
Am bănuială că mulți bătrâni ajung să își trăiască zilele fără un țel anume și cred că asta e otravă pentru spirit.
Mie asta îmi sună din categoria ‘să se dea’, ‘să se facă’, cam ăsta e și unghiul din care probabil privesc ei lucrurile. Poate au pensii mici pt vacanțe, dar dacă vor cu adevărat să vadă locuri noi, se pot urca în tren, când eram eu în Ro parcă era gratuit pt pensionari, nu îmi imaginez că s-a schimbat asta, cu apă și mâncare într-un rucsac, iată, pot vedea un loc nou într-o zi fără vreun mare buget.
Nu este club de lectură, dar ce îi oprește să mai găsească încă doi pensionari cu aceleași interese și să își facă un grup? Dacă au nepoți și nu doresc să devină bone, nu pot să spună nu, chiar îi forțează copiii să plimbe nepoți? Dacă nu au nepoți, nu găsesc nepoți de-ai altora de plimbat? Ar putea chiar câștiga și niște bani pt asta, cu care să își finanțeze hobbyurile. Problema e la cum gândesc, că așteaptă mereu din exterior să li se întâmple chestii
Tatăl meu are 70 de ani, dar nu ii dai atât. Este sportiv amator, aleargă in fiecare zi, participa și la tot felul de semimaratoane și alte competiții, înoată, merge cu bicicleta, lucrează și viile vecinilor care nu se mai ocupa de ele, benevol, pentru ca îl doare sufletul sa le vadă in paragina, merge la munte, iasă cu prietenii la câte o sindrofie. in practica nu sta pe acasa ca nu are stare. La noi in oraș, ca in fiecare oraș din Ro, pe centru sunt bănci unde se aduna cei de vârsta lui. Nu s-a Așezat niciodată acolo pe o banca la taclale. A spus ca urăște genul asta de “distracție” a pensionarilor. Fac o paranteza sa spun ca acum circa 3 ani a pierdut și un ochi din cauza unui accident stupid, dar nu s-a demoralizat și și-a continuat viața.
Mama este cel mai bun și cel mai frumos om din lume. Are 67 de ani și nu am auzit-o niciodată sa zică ceva rau despre alții…găsește frumosul in fiecare persoana. E plină de viața și e in miscare și ea. Eu nu ii consider pe ai mei bătrâni. Bunica din partea mamei a fost cea mai frumoasa ființa umană in vârsta pe care am cunoscut-o. Femeie simpla, de la țara, care nu a avut un viața ei niciun lux material, dar care și-a păstrat bunătatea și blândețea pana la moarte. Mosu, soțul ei, un mic tiran. 🙈
Comentariu beton!14
Eh, ăștia și au trăit primii 40 ani pe vremea comunismului când toți șefii și stabii erau ai dracului și mereu cu ochii pe alții pe care să îi toarne sau să îi sancționeze. Li se pare că e semn de inteligență să fii așa, ” vigilent” și nemulțumit. Puțini din generația over 65 au exercițiul sau curajul de a fi liber și autentic!
Batranii sunt asa cum vor sa fie. Pentru ca stiu si foarte multi batrani asa cum sunt descrisi in articol dar si batrani activi, inscrisi in tot felul de asociatii, care mai mereu sunt plecati de acasa pentru diverse motive. Si, culmea, acesti batrani, cu pensiile lor mici cu tot, sunt veseli, activi si generosi. Stiu cativa pentru ca mama mea e unul dintre ei si sunt foarte mandra de ea.
Nici eu nu am interactionat direct cu batrani din alte tari, dar ajunge sa te plimbi prin oras si observi niste diferente.
1 la mana, aspectul. Si nu ma refer la haine, ci la starea de sanatate. Nu ii vezi grasi, cocosati si mergand incet de la 60 de ani. Nu, dimpotriva, ii vezi la plimbari (nu doar in autobuz sau stand pe banca la barfa in parc), ii vezi pe biciclete sau iesiti la alergat. Iar miscarea efectiv nu te costa nimic. Cand esti mai sanatos, automat te si simti mai bine. La noi nu fac miscare si se plang de bani, dar se indoapa cu carne prajita si la 80 de ani. Doamne fereste sa manance si niste fructe din cand in cand, zice Bilic ca ingrasa.
2 la mana, socializeaza. S-a dovedit stiintific ca socializarea scade riscul stresului, al depresiei si unor boli cauzate de stres. In alte tari vezi batrani la terasa, la muzeu sau fac plimbari impreuna. Si ii auzi vorbind limba de acolo, nu sunt straini cu bani. In Romania oamenii de 50+ mai au prieteni? Mai au activitati? Se deschisese in cartier un centru de seniori unde sa faca diverse (ba chestii educative, ba un joc de societate). N-am vazut vreodata pe cineva intrand acolo si s-a inchis.
E foarte adevarat ce spui! Poate pentru ca problemele de sanatate sunt mai multe si mai dese, poate pentru ca simt ca se duc spre sfarsit, poate pentru ca lumea se schimba si ei nu inteleg de ce si cum? Ai intebat de batranii din alte tari…am avut sansa sa calatoresc mult si sa intalnesc batrni de peste mari si tari…ce fac ei? Calatoresc, se bucura de nepoti, se aduna in cluburi si petrec timp impreuna, nu sunt trisit si acri ca majoritatea varstnicilor de la noi, si imi pare rau pentru ai nostri, sincer. Stiu ca viata e grea in Ro, dar un zambet nu costa nimic.
Nu toți batranii sunt rai culmea ca exact cei amărâți cu pensie mica sint mai drăguți decât cei care trăiesc în puf. Unii sunt cu gura mare fiind înrăiți de alți oameni dar cu un suflet mare dacă știi cum sa ii iei în schimb altii sunt de-a dreptul toxici cu siguranță nu vor și nu pot fii mai mult de atât. Ii vezi pe la munca au impresia ca totul li se cuvine și au o placere sadica de a face rău. Categoria a doua sunt de evitat doar Dumnezeu ii mai poate salva din mocirla în care se scalda.