„Nu mai generaliza” este argumentul suprem al stupizilor. Au formulat sintagma magică „nu mai generaliza” și gata, practic, pot contrazice pe oricine sau pot să nege orice afirmație. Indiferent despre ce subiect este vorba, vor găsi excepția de la regulă ca să-ți demonstreze că generalizezi aiurea. Fără să înțeleagă că tocmai de-asta este o excepție, pentru că nu face parte dintr-o regulă GENERAL valabilă.

Repet, indiferent despre ce vorbești, o să apară idiotul care-ți va spune să nu mai generalizezi, că știe sau a auzit el despre o situație în care nu e cum zici tu. Dacă te arunci de pe bloc, mori. Nu e adevarat, îl știu eu pe unu’ care a picat de la etajul 10 și n-a murit, ce vă mai place să generalizați. Grașii sunt grași pentru că mănâncă mult. Du-te, bă, de-aici, nu mai generaliza, nepoata vară-mii lu’ nevastă-mea se chinuie de zece ani să slăbească si nu poate, că e bolnavă dă glandă. Ziua e lumină. Ce vorbești, franz? De eclipse de soare ai auzit? Și-așa mai departe, ați prins ideea.

Pentru toți filozofii ăștia de tastatură care mi-au recomandat zilele astea să nu mai generalizez, când vorbesc despre distinșii polițiști din România, ia imaginati-vă că în locul Alexandrei era cineva la care țineți. Este că se ducea dracului orice urmă de generalizare?

Știți, copilul ăla când a sunat la 112 nu cred c-a gândit nicio clipă „Doamne ajută-mă să dau peste un polițist competent și profesionist”, a sunat și-a sperat că poliția o va salva. Dar, din păcate, generalizarea a fost mai puternică decăt speranța ei.

Așa că ia mai dați-vă-n plm cu generalizarile voastre.

P.S. Deși comentariile de aici ar trebui să fie suficient pentru a avea voie să generalizez, hai să facem un exercițiu. Care este prima întrebare pe care o primești când îi spui cuiva că te-a oprit poliția și ți-a luat permisul sau ți-a dat amendă? De fapt, nu prima, a doua, că prima e: pentru ce?