4,891 cititori

Nu mai generaliza

„Nu mai generaliza” este argumentul suprem al stupizilor. Au formulat sintagma magică „nu mai generaliza” și gata, practic, pot contrazice pe oricine sau pot să nege orice afirmație. Indiferent despre ce subiect este vorba, vor găsi excepția de la regulă ca să-ți demonstreze că generalizezi aiurea. Fără să înțeleagă că tocmai de-asta este o excepție, pentru că nu face parte dintr-o regulă GENERAL valabilă.

Repet, indiferent despre ce vorbești, o să apară idiotul care-ți va spune să nu mai generalizezi, că știe sau a auzit el despre o situație în care nu e cum zici tu. Dacă te arunci de pe bloc, mori. Nu e adevarat, îl știu eu pe unu’ care a picat de la etajul 10 și n-a murit, ce vă mai place să generalizați. Grașii sunt grași pentru că mănâncă mult. Du-te, bă, de-aici, nu mai generaliza, nepoata vară-mii lu’ nevastă-mea se chinuie de zece ani să slăbească si nu poate, că e bolnavă dă glandă. Ziua e lumină. Ce vorbești, franz? De eclipse de soare ai auzit? Și-așa mai departe, ați prins ideea.

Pentru toți filozofii ăștia de tastatură care mi-au recomandat zilele astea să nu mai generalizez, când vorbesc despre distinșii polițiști din România, ia imaginati-vă că în locul Alexandrei era cineva la care țineți. Este că se ducea dracului orice urmă de generalizare?

Știți, copilul ăla când a sunat la 112 nu cred c-a gândit nicio clipă „Doamne ajută-mă să dau peste un polițist competent și profesionist”, a sunat și-a sperat că poliția o va salva. Dar, din păcate, generalizarea a fost mai puternică decăt speranța ei.

Așa că ia mai dați-vă-n plm cu generalizarile voastre.

P.S. Deși comentariile de aici ar trebui să fie suficient pentru a avea voie să generalizez, hai să facem un exercițiu. Care este prima întrebare pe care o primești când îi spui cuiva că te-a oprit poliția și ți-a luat permisul sau ți-a dat amendă? De fapt, nu prima, a doua, că prima e: pentru ce?

85 de păreri la “Nu mai generaliza

 1. Și…nu ai reușit să te “înțelegi” cu ei ? Pămpălăule 😜

  Comentariu beton! Thumb up 49 Thumb down 7

  • Exaaaaaaaaact. În zece cazuri din zece, fix asta este întrebarea. Hmm… oare de ce?

   Comentariu beton! Thumb up 22 Thumb down 9

  • hai nu mai generaliza…..eu zic bine ti a facut daca ai gresit …mu ha haaa

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 9

  • Acuma pe bune, voi aţi mai reuşit să şpăguiţi p-ăia de la circulaţie în ultimii ani?!
   Io, după ce unul a vrut să scrie pe procesul verbal “încercare de mituire”, nici n-am mai avut curajul să încerc.
   Mai mere mica înţelegere?

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 6

 2. Corect. Trebuie sa ai nervi tari sa poti citi transcrierea conversației cu 112 pina la capat. Si totusi poate ca mai exista politisti buni pe undeva, DAR asa cum.zici pe ansamblu politia s-a facut de ras. Excepțiile nu fac decat sa confirme regula si in acest caz este foarte adevarat, coruptia si incompetenta fiind regula.

  Sunt curios ce le trece prin cap la aia de la 112 implicati in acest moment.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 9

  • @Razvan, singurul lucru care le trece prin cap e cum sa se scoata nevinovati… DECAT 🙂

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 7

  • probabil .

   odata am vazut un documentar cu dezastre in aer. intr-unul din cazuri , desi nu era vina controlorului, omul era complet prabusit psihic si de altfel nici nu a mai profesat. Simplul fapt ca au murit oameni sub supravegherea lui l-a distrus.

   Ma gandesc ca nu e cazul aici. Aia din Caracal par sa nu aiba probleme de morala.

   Comentariu beton! Thumb up 17 Thumb down 8

 3. Generalizarea are la baza o coplesitoare majoritate… e simplu… iar stupizii nu vor intelege asta niciodata, nu-ti mai bate capul cu ei…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 9

 4. Polițiștii care, prin lipsa de acțiune, au favorizat apropierea momentului morții fetei TREBUIE duși în judecată. Fără nicio discuție, îndoială, remușcare în privința “nevinovăției” lor. Abia pe urmă “se vor înțelege și vor rezolva” cu conștiința lor, cu cea publică și, mai important, cu cea istorică. Nu cred că au tupeu să spună cuiva din familiile lor, din familia Alexandrei, din afara sistemului care îi acoperă că au făcut tot ce le dicta meseria și caracterul de om să facă. Nu cred că se vor mai putea ei privi vreodată cu aceiași ochi. Nu vor mai fi senini niciodată.
  Oamenii aceștia trebuie dați afară sin sistem.

  Comentariu beton! Thumb up 29 Thumb down 9

  • Ai fi surprins, nu există limite la ticăloșia umană 🙁

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 13 Thumb down 7

  • …si dupa judecata si stabilirea vinovatiei (care este clara in acest moment) trebuie exclusi din sistem fara acceptare ulterioara. Adica nu il retrogradezi/penalizezi vreo12 luni apoi il gasesti super avansat, reabilitat si gata sa mai mai bata joc de alte suflete (vezi cazul din Iasi, cand politia a cautat fetita disparuta Larisa, au verificat blocul fetei si ea a zacut bine mersi impachetata in subsol vreo 2 luni, politisii incopententi care au fost penalizati ulterior ,sunt in acest moment toti, dar chiar toti, in pozitii de mari sefi din sistem).Nu nene, pa din sistem, pa pensionare la 40 ani, pa pensii speciale

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 6

  • Oare?daca aveau o infimă urma de conștiință,cu siguranță ar fi procedat altfel….

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

  • În caz că nu știați, Ioan Buda, șeful poliției române, demis îm urma scandalului, a fost numit șef al poliției de frontieră. Ce retrogradări, ce penalizări, ce visați voi aici? 🤣🤣🤣

   Comentariu beton! Thumb up 26 Thumb down 6

 5. Nu generaliza, am mai auzit acest termen in cercuri înalte de cretini lipsiți de un minim de bun simț cand vine vorba de contra argumentare logică, drept urmare, da, în general dacă te întâlnești cu poliția română cel puțin 5 din 3 polițiști sunt niște lepre.

  Comentariu beton! Thumb up 18 Thumb down 6

  • Aiurea. Generalizezi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 11

 6. A ieșit la rampă cu o declarație și Mitralieră: să-și dea demisia toți! Cer corpului de control și cercetare să pedepsească vinovații indiferent de legăturile pe care le au. Wow! Sunt impresionată.

  Primul gând? Băi, ăsta ne ia de proști. Pe toți. (Am generalizat). Nu avea el o mitralieră cu care a declarat că a iesit în fața manifestanților anticorupție?

  Al doilea gând? Guvernul ăsta trebuie schimbat urgent. Toți sunt niste mui.ști incompetenți. TOȚI! (Iar am generalizat).

  Comentariu beton! Thumb up 30 Thumb down 7

  • Să-şi dea demisia toţi cei din Caracal, deci nu e TOŢI.
   Ce vină are, de exemplu, un comisar din Piatra Neamţ ? că el era doar prieten cu un interlop care mai dădea bani cu camătă.

   Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 8

  • Ai generalizat doar la “muiști”, despre incompetență știm toți.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 14 Thumb down 9

 7. Mihai, ai dreptate. Daca nu poti face dintr-o exceptie o regula, atunci da, nu poti face primavara cu o floare.
  Oarecum offtopic, eu nu inteleg si nici nu o sa inteleg, unde naiba sunt in real life toti oamenii care comenteaza pe bloguri/fb la diverse postari si care sunt intrigati de cum functioneaza lucrurile in tara asta??!
  Unde? Ca ar tb sa fie multi, dar nu-s decat exceptii…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • Au treabă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 8

  • @Eliza, ai tu impresia, în bula ta, că sunt mulți. Stăteam mai devreme la semafor la trecere. 20 de inși (am numărat) au trecut pe roșu. Vreo 3 proști am rămas așteptând culoare verde. Crezi că cei 20 vor să schimbe asta? Seara, în jur de ora 18-19:00, pentru fiecare vecin care intră în scara blocului obosit de la muncă și trafic, există 10 “băieți” care o ard cât e ziua de lungă la manevre și combinații în fața celor 6 săli de păcănele de la parterul blocului. Crezi că ăia vor să se schimbe ceva?
   Tu te uiți la blogurile și postările din bula ta, din feed-ul tău. Fă un exercițiu și du-te oe alte pagini, citește alte postări, caee se bat cap în cap cu ce crezi tu. Du-te pe paginile psdiste sau ale poliției, sau ale unor interlopi sau ale unor emisiuni îndoielnice de la tv. Să vezi că vei găsi la fel de mulți oameni și acolo care aprobă starea actuală. Să mai continui? Și aici vorbim de oraș, de oameni informați, de online. Dar la țară?
   Dacă între 200 sau 300 de comentarii (blog +fb), aici, la Mihai, din câteva mii de cititori, tot reușesc să se strecoare câțiva care să îl înjure fiindcă vrea schimbare, și alți câțiva care să îi aprobe, ia gândește-te care e de fapt numărul real. Și fă la fel cu orice postare sau articol.

   Poveste. M-am urcat săptămâna trecută într-un autobuz. S-au mai urcat și doi muncitori de la un șantier din zonă. În jur de 30 de ani, amândoi. Cu o plasă cu chestii cumpărate de la un market din zonă. Au scos două înghețate, au desfăcut ambalajul și unul s-a ridicat să deschidă un geam. O băbuță le-a spus: “Nu deschideți că astea noi au aer condiționat!” Chiar se simțea. La care omul răspunde: “Aaa, nu pentru aer vroiam să deschid, doamnă. Vroiam să arunc aste pe geam.” Și arată ambalajele înghețatelor. Fără urmă de mișto, fără obrăznicie, senin și naiv. “Cum să arunci pe geam? Pune-le în pungă și le duci la coșul de gunoi când cobori.” a strigat băbuța. “Ne scuzați, doamnă, n-am știut, că noi suntem de la țară.” Tot așa, senin a zis, fără agresivitate. Chiar cu un pic de jenă că nu știa unde se aruncă gunoiul.
   Băbăiatule!!! Dacă îmi punea careva un microfon în față în momentul ăla și îmi zicea să comentez situația, nu reușeam să scot un cuvânt. 🤣🤣
   Îmi vine greu să cred că există vreun neamț, vreun olandez sau chiar vreun ungur care să nu știe că gunoiul se aruncă în coșul de gunoi.

   Comentariu beton! Thumb up 57 Thumb down 6

  • Plm, habar n aveti ala nui gunoi, e hartie. Hartia e copaci deci aruncand hartia pe pamant se descompune si se transforma in copac. Omul simplu de la tara stie asta, bucuresteni habar nau. Bine ca ecsista metrou .

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 6

  • @Ionut, exact asta spun, la semafor mereu raman 3-4 pana se face verde…restulse duc, ca animalele.
   Exceptie: m am luat odata de niste “unii” care au aruncat un PET din masina sile am zis ca strada nu e ghena, s au dat jos din masinasi au luat-o, dar cati amendeaza astfel de comportamente, ca pe aici ne comportamca Tarzan 🤔

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 8

 8. Afirmatia cum ca politistii din cazul Caracal au fost incompetenti si criminali in cele din urma este corecta! Dar afirmatia cum ca toti politistii din Romania sunt incompetenti si criminali in cele din urma este incorecta. Prima este adevarata, a doua nu are valoare de adevar.
  Este ca si cum cineva ar afirma – cunoscand unul sau doi bloggeri- ca toti bloggerii din Ro sunt manipulatori de constiinte slabe in scop de castig financiar. Ca se folosesc de timpul si/sau de singuratatea omului care intra pe blog ca sa-si amplifice persoana si personalitatea. Un blogger poate suge sangele poporului…mai multi sug mai mult sange.
  Deci, Mihai, faci parte dintr-o categorie care poate fi lejer generalizata! Tu zici ca nu ai putere de a ucide ca politistul! Sper totusi sa nu o zici!
  Daca te socotesti un blogger lejer unde lumea isi pierde timpul din placere, simpatie, prietenie…anumite vorbe de-ale tale si idei pot fi considerate lejere, ca tine deci.
  Daca ti-ai propus sa fii o constiinta si o voce puternica cu blogul tau, articolul de azi- dar si altele- constituie o mare si o gogonata minciuna. Erori de gandire. Neadevaruri.
  Sunt pentru libertatea de exprimare dar nu cred ca suntem liberi sa exprimam neadevaruri. Una e sa zici si sa contrazici ca Dumnezeu exista, alta e sa generalizezi categoriile de oameni. Generalizarea este foarte periculoasa si chiar daunatoare indivizilor slabi. Un om slab dar bun si corect la un moment dat da cu basca de pamant si spune: ia sa fiu si eu corupt si incompetent daca tot se zice ca toti suntem la fel!
  Ai sa ma dai afara de pe blog ca zic din nou despre Italia. Am in preajma multi, foarte multi indivizi care s-au luat dupa altii si au devenit niste mizerii sociale si profesionale.
  Eu zic sa fie pedepsit si acuzat cel vinovat dar pretuit si incurajat cel valoros. Caci altfel nu o vom scoate niciodata la capat!
  Am citit de n ori zilele astea ” ne meritam soarta”. Fals. Soarta suntem noi si mai depinde si de noi, de fiecare dintre noi. Si de tine!

  Comentariu beton! Thumb up 32 Thumb down 9

  • Unu. Comentariile tale îmi întăresc convingerea că religia nu aduce nimic bun. Dar nimic.
   Doi. Ai citit textul de astăzi și n-ai înteles nimic. Bă, dar NIMIC. Și mai dai și exemplul idiot cu “unul-doi bloggeri”. Tu înțelegi că în cazul poliției este exact invers? Poate mai există unul-doi polițiști care-și fac treaba, dar restul sunt niște șpăgari incompetenți. că de-aia și generalizarea.
   Și trei. Tu chiar crezi tot ce spui/scrii? Sunt extrem de curios.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 26 Thumb down 27

  • “Religia nu aduce nimic bun. ” Pe ce te bazezi cand faci aceasta afirmatie? De unde stii tu, nefiind un religios?
   Eu nu am inteles ce intelegi tu prin “toti”!
   Tu nu ai inteles ca suntem cu totii responsabili? E la mintea cocosului asta.
   Da, cred tot ce scriu! Altfel nu as scrie!

   Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 10

  • “De unde stii tu, nefiind un religios?” este din seria “nu-ți da cu părerea despre copii, dacă nu ai copii. Sau, altfel spus, de parcă trebuie să am un șarpe veninos în casă ca să pot spune că șerpii veninoși sunt periculoși. Gizăs fucking craist.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 23 Thumb down 18

  • Cind zici politie zici organizatie cu care tratezi la nivel general. Atunci cand ai nevoie de ei tu suni la politie ( organizatia ) si nu un politist anume( chiar daca la telefon raspunde un politist bine definit). Ca si o consecinta atunci cand se intampla un caz de genul Caracal, este imaginea organizatiei care are de suferit in primul rand , asta incluzand si politistii buni ( da, sunt) si cei corupti. Cum imaginea politiei oricum era si inainte in cadere libera acest caz nu a facut decat sa scoata la iveala toate problemele. Stiu ca este nedrept , dar din pacate in aceasta imagine sunt inclusi si politistii buni care chiar vor sa isi faca datoria. Si se intampa asa pentru ca sunt parte a unei organizatii afectata intr-o proportie SEMNIFICATIV DE MARE de coruptie si incompetenta.

   Uite explicatia pentru care acest caz poate fi generalizat.

   Comentariu beton! Thumb up 20 Thumb down 6

  • @Mihai, eu nu m-am prabusit inca cu niciun avion, dar ma tem totusi foarte tare de zbor. Se pune? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 2 Thumb down 8

  • @ioana, doar dacă nu generalizezi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 9

  • Oare de ce 90 % din razboaie au avut cauze (sau s-au folosit de cauze) religioase ?

   GMT poti sa ne spui ce rol au preotii militari sau ce au in fisa postului ?

   Oricum e off-topic si nu mai insist.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 8

  • 1. Mihăiță, Vasilescule.. eu te înțeleg că ai frustrări cu religia din copilărie sau de unde ți s-o trage, riști sa fii prost înțeles de către unii. Am avut și eu un coleg la serviciu care era tare ofuscat pe religie și Dumnezeu fiindcă îi murise mama când era tânăr. Duceți-vă frate la psiholog dacă nu știți să vă gestionați frustrările!

   2. Văd că mulți nu înțeleg ce înseamnă generalizare, or fi lacune grave, de educație. Mai greu să le ceri ceva de la o vârstă..

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

  • @Gabi, aha, deci eu să merg la psiholog pentru că nu cred într-un prieten imaginar. Sună logic.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 8

  • Nu Mihai, nu mă refeream la ce crezi tu, mă refeream la frustrarea pe care o ai (bănuiesc că nu vei recunoaște dar nu-mi pasă).

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 7

  • @Gabi, voi ăștia, habotncii, credeți doar ce vreți voi. Mă pufnește râsul, să știi.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 8

  • Q.E.D.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

 9. In timp ce citeam comentariile am trecut pe langa o masa de terasa plina cu barbati si am auzit in treacat: “ce i si cu feministele astea?”
  Atat!

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 13

 10. Tare faina povestioara ta,Ionut…mai exista sa stii si vestici care arunca gunoiul pe geam,zic asta ca sa simplific,dar amenzile sunt atat de mari cand sunt prinsi incat se autoeduca instantaneu ….tot frica scapa turma.

  Comentariu beton! Thumb up 15 Thumb down 5

  • @claudia, nu zic că vesticii nu aruncă. Dar mi-e greu să cred că ei NU știu că fac ceva greșit. Un minim de educație trebuie să existe, chiar dacă e însoțită sau, mai bine zis, anulată de rea voință. La noi minimul ăla de educație lipsește complet.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 5

 11. Argument? 😂😂🤣 Ăsta e bancul zilei, nu? Persuasiune, poate, argumentul presupune logică, echilibru și ia în calcul toate aspectele problemei. Persuasiune plus invective, nervi și mulți pumni dați în masă în ultima vreme prin online-ul românesc, mai mult decât orice altceva. Iată, o generalizare: nivelul discuției e jenant.

  Și mai am una: este incredibil de multă mizerie în România. Constatarea este făcută în urma unui drum Arad – Sibiu – București – Constanța – Prahova – Arad. Sau… nu pot spune asta, pentru că la Gigel în ogradă e curat? 🤔

  Comentariu beton! Thumb up 16 Thumb down 6

  • Chiar dacă nu e curat la Gigel in ogradă, știe el, Gigel, pe cineva care are curat în curte.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 12 Thumb down 8

  • Indubitabil. Plus că a dat și nevasta lu’ Costel cu mătura zilele trecute, au avut botezu’ lu’ ăla micu’ și le-au venit nașii în vizită. 😛

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 5

 12. Acolo “unde dau eu cu sapa”, daca un client e nemultumit spune : “sunteti o firma de kkt”.
  Nu spune ca a vb. cu Gica de la scularie si ala l-a tratat cu curu.
  In secunda doi Gica e istorie.

  Comentariu beton! Thumb up 23 Thumb down 6

  • Nțțț… ce generalizare oribilă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 11

  • Exact asa se si intampla. Pentru ca clientul trateaza cu firma ca institutie.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 5

 13. Dacă io zic că ar trebui ca toţi generalii MAI numiţi politic în diverse funcţii ar trebui să plece draqu’, înseamnă că generalizez ?

  Comentariu beton! Thumb up 13 Thumb down 5

  • ‘Toţi generalii numiţi politic’ nu e o generalizare, ci un pleonasm.

   Comentariu beton! Thumb up 25 Thumb down 8

  • @shoric, decapitam tot ministerul ??? 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @ioana,
   Ar fi ideal, dar cine s-o facă?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 7

 14. :))))))))))))))) Românii ie ‘oţi, ungurii- iredentişti, nemţii- nazişti, americanii- proşti, italienii- gagicari, nordicii- impotenţi, ruşii- mujici, minerii- acefali, blogării- pişcotari, funcţionarii- şpăgari, femeile- curve, ardelenii- tontălăi, moldovenii- beţivi, oltenii- haiduci, romii- ciorditori, completaţi voi, lista de şabloane este inepuizabilă, întrebarea este simplă, cei 0,1-10% sau cât o fi procentul de excepţii care nu ne încadrăm ne supărăm ori acceptăm că aşa sunt mulţi dintre noi?!
  Eu comit păcatul generalizărilor şi protestez când alţii o fac.

  Michael Bocignoli din Raguza, 1524:

  “Regiunea este productivă în toate cele privind nevoile traiului, în afară de vin, de care acest neam este foarte doritor ca unul ce e aplecat la beţie şi la lăcomie
  …se locuieşte nu în oraşe, ci în sate dar cu populaţie foarte deasă
  … Spiritul poporului este grosolan şi necioplit, ei sunt deopotrivă cu vitele lor; nu se îngrijesc nici de slujba ostăşească şi nici de treburile obşteşti; sunt atât de porniţi pe harţă şi pe ceartă, încât de cele mai multe ori nu se dau în lături de a-şi omorî domnii
  … românii la îndemnul comitelui care se temea de sufletul schimbător al acestei naţii înclinate întotdeauna spre trădare
  … Iar valahii veşnic nemulţumiţi oricum ar sta lucrurile, nu l-au lăsat să domnească mult nici pe acela”

  Giovan Andrea Gromo, 1566:

  “Între ei sunt mulţi hoti şi tâlhari de drumul mare …
  Sunt neîngrijiţi atât ei, cât şi casele lor” 

  Franco Sivori, 1588:

  “Adeseori se îmbată, nesocotind acest lucru drept păcat…
  Muntenii sunt prin firea lor oameni nestatornici, îndrăgind norocul şi mai degrabă se lasă pe tânjală fără a se îngriji să deprindă un mesteşug sau să practice vreo artă
  … Sunt mai curând neinimoşi
  …Sunt oameni fără carte şi altă învăţătură şi de aceea foarte închipuiţi, crezând că nu mai sunt alţii pe lume mai mari ca ei şi când pot se poartă destul de autoritari”

  Ferrante Capeci, 1584:

  “Cât despre deprinderile lor, românii au aici (în Transilvania) nume rău, ca şi când toţi ar fi tâlhari; încât cine trece printre ei şi nu este omorât sau jefuit agaţă o tăbliţă de mulţumire la biserică.”

  Niccolo Barsi, 1633-1639:

  “S-ar părea că toţi se nasc cu această aplecare spre hoţie.
  Nu obişnuiesc săa se spovedească decât în pragul morţii şi nu mărturisesc la spovedanie decât că au furat sau au ucis; celelalte fapte nu le socotesc păcate”

  Marco Bandini, 1647-1648:

  “Isteţi din fire, vioi, ei se bucură de o minte pătrunzătoare, au aplecare spre furt, sunt ostaşi foarte răbdători la frig şi la arşiţă, rabdă de foame şi de sete şi trei zile, rămânând teferi
  … nu prea sunt apţi la negoţ, la cultivarea ogoarelor sau viilor sau la meşteşuguri sau pentru oricare altă muncă; sunt născuţi pentru război şi pentru furt.”

  Anton Stepancic, 1688:

  “Românii sunt iubitori de noutăţi, înşelători ca grecii şi neruşinaţi ca ţiganii.”

  Federigo Veterani, 1688:

  “Firea acestei populaţii o găsesc nestatornică, impulsivă şi brutală, fiind bine ştiut că nu există vreun alt mijloc decât forţa pentru a-i face să ţină ceea ce făgăduiesc şi fără de aceasta nu se poate pune pe ei nici un temei.”

  Anton Maria del Chiaro:

  „Grozav de răzbunători când sunt jigniţi, neîncrezători din fire
  …firea ticăloasă a românilor
  …locuitorii lasă cele ale credinţei precum şi rugăciunea pe seama preoţilor, şi de aceea ei cred tot ce li se spune, chiar şi basmele şi minciunile cele mai vrednice de râs, ei le socot lucruri sfinte
  …unii se folosesc de anumite semne şi rugăciuni rânduite de biserică pentru folosul sufletelor
  …amestecându-le spre primejdia sufletelor lor cu vrăji, descântece de desfacere a vrăjilor, farmece şi faceri de petrecanie”

  Stareţul Leontie:

  „leneşi, stângaci”

  Erasmus von Weissmantel:

  „sunt adevărate cârtiţe şi munca este duşmanul lor
  …creştinismul lor de suprafaţă
  …La oamenii de rând, noţiunile despre creştinism nu merg mai departe decât că ei ştiu că au fost botezaţi, că ar exista Sfânta treime, îngerii şi satana şi că ar fi o viaţă veşnică şi osândă veşnică
  …ei cad la pământ ca şi cum icoana ar fi sfântul însuşi, sau chiar Dumnezeu
  …sunt foarte grijulii să facă mereu la cruci, când trec prin faţa vreunei biserici sau icoane, şi ţin cu atâta străşnicie posturile lor”

  Medicul francez Joseph Caillat în 1854:

  “Românul se abandonează bucuros lenei…
  Petrece ore întregi pe divan, fumează ciubuc sau numără mătănii…
  Starea sa de nehotărâre este continuă, niciodată opinia de astăzi nu este cea de ieri…
  Nu se poate conta pe promisiunile sale.”

  Firea românilor, coordonat de Daniel Barbu – Editura Nemira, 2000

  Comentariu beton! Thumb up 42 Thumb down 2

  • ai pus punctu pe i

   BRAVO!

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

  • corect, am fost si suntem ceea ce suntem, nimeni nu pretinde altceva.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 5

  • @Popescu Tiberiu

   ”sunt născuţi pentru război şi pentru furt.” – hmm, partea cu războil s-a cam topit, că din ’89 încoace dormim în front.

   ”nu se dau în lături de a-şi omorî domnii” – las’ că nici cu francezii, englezii și italienii lucrurile nu sunt mai blânde 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 10 Thumb down 7

  • Noroc cu Marco Bandini ala care mai zice ca suntem si isteti din fire ca altfel mergeam sa ma spanzur ….CSF,NCSF ….nu alegem unde sa ne nastem ce generalizeaza astia, frate….

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 5

 15. Eu mă bucur mult că ai pus articolul ăsta – sper ca de-acum să nu mai văd pe-aici replici de genul ăsta.

  Vă transmit în direct de la fața locului: dintotdeauna am știut ca Mamaia are nisip foarte mișto. Dar într-un capăt un pic mai izolat nu-i nisip, sunt scoici pisate de nu poți călca pe ele desculț. Așa că de-acum să nu mai geralizați! Corect e: plaja din Mamaia are 95% nisip fain și într-un capat izolat (5%) are scoici 🙂

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 9

  • Deci putem spune, fără să generalizăm, că la Mamaia e plin de scoici pe plajă.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 9

  • De ce generalizezi? Nu toate scoicile alea sunt pisate.
   Dacă zic că pe plaja aia e plin de mamai, generalizez?

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 8

  • @Ionuț,
   Habar n-am, că nu mă uit după femei. Dar pot să-ți zic că e plin de burtoși 🙂

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 11 Thumb down 7

 16. eu am respectat legile și am condus regulamentar că îi știu pe polițiști că de abia așteaptă să te prindă cu ceva, ceea ce vă recomand și celor ce citiți aici

  apropo, fostul ministru de interne – deși este în mijlocu unui scandal imens – a numit’o ca șefa lui de cabinet pe o voleibalistă, fosta curvă a celor doi radu mazăre, mai întâi a fiului și ulterior a tatălui
  aseară eram plin de draci din cauza asta

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 7

 17. M-a debusolat atât de tare subiectul ăsta că n-am putut comenta nimic.

  M-a și mâncat în fund să ascult convorbirea dintre fată și 112. Nu mai pot.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 8

 18. Atât timp cât există și o singură excepție, generalizările și acțiunile luate ca atare fără a se lua în calcul excepțiile, mie îmi inspiră nedreptate. În cazul oamenilor, mă refer. Și nu mai suntem în evul mediu, în care lejer sacrificai vieți nevinovate for the grater good.
  Am o grămadă de gunoi in care aflu ulterior că s-a pierdut o bijuterie prețioasă, o floare pură, o rază de soare, mi se rupe. Am dat foc la gunoi și aia e, no regrets, no mustrări de conștiință. Am o poliție română grav viciată, afară cu toți, super de acord, dar le-aș da șansa excepțiilor să reintre în sistem.
  Sunt curioasă doar dacă excepțiile ar saluta acest gen de abordare: să facă parte dintr-un proces de (re)recrutare așa cum se întâmplă în instituțiile private care au instrumente specifice (inclusiv teste psihologice) pentru a îndepărta din start elementele corupte sau ușor coruptibile.

  Comentariu beton! Thumb up 24 Thumb down 12

  • Anduța , ăia care nu s cu musca pe căciula n.o sa se simta absolut niciodata atacați !

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 5

  • Oviwan, eu nu cred că toți cei care s-au manifestat astfel s-au simțit atacați ei personal, sunt și alte motive pentru care oamenii reacționează.
   De exemplu, la articolul de ieri, unul dintre gândurile mele s-a dus la Cristian Amariei, polițistul ucis în misiune de interlopul Lepa (s-a discutat și pe blog acel caz, dar din altă perspectivă). Și nu mi se pare că merită a fi pus în aceeași oală cu polițiștii ăia din Caracal, ba chiar mi se pare nedrept. Pentru memoria lui, pentru familia lui, în special pentru copiii lui. Dar poate că doar mi se pare mie.

   Comentariu beton! Thumb up 14 Thumb down 4

 19. Pai si nu ai incercat “sa te intelegi cu ei?”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 5 Thumb down 6

 20. Dar nu este mai simplu si mai corect ca in loc sa zici TOTI sa spui Marea majoritate?
  Eu-s una din cei ce evita sa faca generalizari. Dar, pe de alta parte, zic marea majoritate a medicilor sunt spagari, marea parte a politistilor sunt neinstruiti etc.
  De ce evit? Fiindca am un esantion mic la care ma raportez. Oameni de care m-am lovit eu sau cunostinte din jur. Poate la Satu Mare lumea-i altfel.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 6

 21. Dacă n-aș ști că există excepții și că generalizările păcătuiesc, rar dar dureros și câteodată ireparabil, aș fi mare fan și al pedepsei capitale.

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

  • Nu cred că pedeapsa cu moartea ne-ar rezolva problemele. Trebuie restructurată țara asta din temelii ca să nu se mai poată ajunge în situații în care ți-ai dori să vezi oameni condamnați la moarte.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 6 Thumb down 6

  • Ești naiv cu intenţie, cred eu, cum să restartezi sistemul când ţara-i o ladă de gunoi, bine, nu ca-n ’90, da’ orişicât?!
   Apropo de poliţie, eu avem 24 la loviluție, țin minte cum erau milițienii în ’89, milițieni transformați peste noapte în polițiști, odată cu generațiile și atitudinea polițiștilor s-o îmbunătățit, n-are cum să se schimbe decât odată cu noi, populimea, nici noi nu mai ciordim hârtia inginerească de la buda publică, nici ei nu mai pun pulanul pe noi, scriu despre poliţişti, nu despre urmaşii trupelor de securitate, jăndarii, când o să vedem străzile fără chiștoace, o să vedem și polițiști ca în vest, că ei vin tot dintre noi, nu de pe lună.
   Părerea mea, de fost naiv căruia-n ’90 amicii roackeri i-or zis că-i dilău, fiindcă am zis că orişicine care-o holongărit pentru valuţilii la Pingelică-Împărat a fost defectat şi că eu aş da afară tot, de la portar la director, toată funcţionărimea de stat, şi-aş aduce experţi din vest care să pregătească pe repede-nainte puştimea de peste 16 ghiocei, poate că vor face ţara disneilend, dar n-o vor fura pe bucăţi, cum vom face noi, cei care vom putea.
   Revenind la pedeapsa capitală, nici eu nu cred c-ar rezolva mare lucru, da’ parcă tot mi-aş dori ca la o eventuală schimbare de regim să nu îl vedem pe criminal iară în stradă, că sunt la modă amnistiile.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 4

 22. Bă știi ce mă întreb eu… Ce o fi, acum… după război, în sufletele alora de la 112 și al polițistului care a preluat apelul știind că puteau face ceva și s-au făcut că plouă?
  PS… Văd acum că s-a mai intrebat cineva!

  Comentariu beton! Thumb up 11 Thumb down 3

  • Și eu mă întreb asta.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 7 Thumb down 5

  • Probabil îşi găsesc scuze, altfel un om normal ar da în patima beţiei ori s-ar sinucide.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 9 Thumb down 3

  • Ăăă
   – proasta draqu, că putea să ia autobuzu’ dăcât să se urce la ăla în maşină.
   – bă ce ghinion, tocmai pe tura mea s-a găsit proasta naibii să sune. nu putea să fie pe tura lu’ vară-mea ?
   – mă doare-n pwlă că nu mă lasă naşu’ la greu. Oare de revelion dacă-i aduc plocon un viţel şi un porc o fi mulţumit ?
   ăăă… mai vrei să ştii ce este în sufletu’ lor sensibil ?

   Comentariu beton! Thumb up 12 Thumb down 4

  • Daca aveau suflet nu reactionau asa. Constiinta apare la fiinte inteligente. Aia de la 112 se putea face cel mult coafeza. Negeneralizand. Dar pila e mai tare decat putinta. Asa ca muista dracului s-a facut operatoare la 112. Bine, cred ca nici pula nu stie sa suga.
   Iar politistul ala care i-a zis sa inchida telefonul nici macar nu a realizat ca fata era sechestrata. Asta spune totul despre nivelul lui de cretin, cat si despre lipsa de proceduri de lucru. Si procedurile trebuiau facute dinspre management. Deci si sefii aia sunt niste cretini. Fiindca au fost pusi politic. Si politicienii sunt deci la fel de cretini. La fel de cretini ca si cei care i-au votat.
   Deci, parerea mea, Romania e o tara de cretini. Negeneralizand. Mai avem de mers pe scara evolutiei. Poate copiii astia de care nu stim sa avem grija vor fi primii care vor fi altfel.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 4

  • @Cosmin, s-a strigat bingo… pila e mai tare decât putinţa, pila bate orice, pila este mai tare ca şeptarii la păcănele… pila este un şăf de poliţie judeţeană care are un copil de 20 de ani,oaia neagră a familiei care a fost forţat după ce a abandonat şcoala să se angajeze ca şi casier la un supermket. După ce a făcut mizerii acolo, a fost dat afară şi famiglia i-a făcut rost bietului băiat de un post de brancardier la spitalul municipal. Fără concurs, fără nimic, doar pentru că idiotu’ de fii-su considera că i se convine muncă fără efort sau la program doar pentru că e băiat de şef de poliţie judeţeană.
   Nu ştiu ce să zic, da’ e bine că nu a făcut idiotu’ academia de poliţie ca să-l bage tacso ca opearator la 112 ca să nenorocească oameni.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 3 Thumb down 4

 23. Într-o țară normală operatorul de la 112 i-ar fi zis scurt:
  “Fetițo, nu mai plânge, ești ca și scăpată, nu mai vorbi, pune telefonul de unde l-ai luat, dar nu-l închide, în 5 minute te eliberăm.”

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 4

 24. Din păcate am fost foarte obosit și ieri mi-am dat un reset băgându-mă la somn mai devreme decât de obicei. E păcat deoarece era un topic de discutat, și acest comentariu va fi citit probabil de vreo 10 persoane și apoi se va pierde în neantul blogului.
  Cunosc pe cineva care în trecut, a lucrat la 112. A plecat pentru că nu avea cum să avanseze mai departe. S-a făcut stewardesă! Probabil înțelegeți ce i s-a cerut să facă pentru a fi luată în calcul pentru o potențială avansare!
  Ideea este că tipa respectivă îmi spunea că vreo 7 apeluri din 10 date de adolescenți sunt date la mișto! Bă voi înțelegeți ce înseamnă asta?
  Una dintre poveștile fetei respective, care era preferata mea, era că unu a sunat la 112 doar pentru că sughița! Alta… era unul care suna la 112 să spună o problemă care nu avea nici o legătură cu o situație de urgență și la final i-a spus că îi place vocea ei și că vrea să o invite în oraș. Frățioare fata putea vorbi ore întregi, fără pauză despre astfel de povești de la 112 care nu aveau nici o legătură cu o situație de urgență! Putea foarte bine să se facă stand-up-eriță la felul cum le povestea!
  Totul pleacă de la educația noastră!
  Prin ceea ce am spus mai sus nu le caut scuze celor care au preluat apelul. Puteau fi profesioniști și puteau trata ca atare problema și mă gândesc că poate fata era în viață.
  Sunt prea mulți de… poate, din păcate!
  Ai pus întrebarea legată de poliție dacă cunoașteți cazuri concrete când poliția a ajutat. Eu aș pune și pe cea cu 112, dacă a ajutat un telefon acolo…

  Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 8 Thumb down 3

  • Baghera, comentariul tău e binevenit pentru că unii citesc mai târziu, alții recitesc pentru a “reevalua situația”.
   Ce spui aici e foarte adevărat: mulți se joacă la telefonul 112. Asta nu îi scuză deloc pe cei din Caracal că nu au intervenit pentru Alexandra.
   O posibilă soluție de lecuire a celor ce se joacă la telefonul 112 ar fi să fie puși la plata intervenției poliției, ambulanței etc. Cu costuri și amenzi ff mari.

   Se dezbate încă. Ce zici? Thumb up 4 Thumb down 3

 25. Sunt în concediu pe litoralul românesc. Ling o conservă de la rece cu o nepasteurizată. Relaxat, bârfesc cu muierea mea și cu copilu. WTF. Apropos, la locul de muncă individul se supune cerințelor postului și totul e bine și atât. Iese lumea pe stradă și curg râuri de cerneală online, și ce? Nu se va schimba nimic. Nu mor caii când vor câinii ! Și altceva : de la ultima râmă până la vârful piramidei, tot sistemul, toate instituțiile statului reprezintă fidel poporul român. După “89 până în prezent, ca popor ne-am tot furat căciula. Și nu se va schimba nimic, nu va faceți visuri deșarte. Îmi pare rău ce țară am avut și nu mai avem nimic. Popor de trădători și de curve. Suntem ceea ce mâncăm. Ma duc sa mai bag o conservă. Cu bine :}

  Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • Uitam ce e mai important : toate posturile de conducere, de la cel mai mic, ocupate pe merit de cei mai competenți și pregătiți oameni propuși de către partidul aflat la putere. Să mor de râs…

   Îţi place sau nu: Thumb up 1 Thumb down 3

  • Ce ţară am avut?

   Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

 26. Ăștia, cu „nu generaliza”, sunt rude sau fac parte din aceeași gloată care, resemnată la fiecare pagubă, exclamă același lucru ce li se pare defect în capul lor: educația.

  Se întâmplă o calamitate.
  -„Dom’ne, din lipsă de educație…”

  Se întâmplă o crimă.
  -„Oamenii nu mai știu de educație.”

  Se întâmplă tot felul de scheme, de acte de corupție.
  -„Dacă aveam educația cum trebuie, nu se mai întâmpla asta.”

  Pentru orice lucru care nu funcționează sau s-a stricat, pentru ei educația e de vină. Iar dacă le atragi atenția că toți sunt proști bâtă că umblă cu educația în gură, vor spune despre tine că… generalizezi.

  Păi, nu?!?

  Îţi place sau nu: Thumb up 2 Thumb down 3

Sus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.