Eu sunt cel care duce fetele la școală în fiecare zi, cinci zile din cinci. Tot eu, tot în fiecare zi, asist cum defilează pe lângă mine copii de toate vârstele, de la 7 la 14 ani, și nu contenesc să mă minunez când constat că minimum un copil din trei este supraponderal.

Gradul diferă, sunt de la plinuți până la aproape de obezitate, dar cam ăsta e procentul: unul din trei (dacă nu cumva chiar un pic mai sus). Mă uit la părinții lor cum defilează cu ei de mână și nu-mi vine să cred. De ce, de ce ți-ai lăsa copilul să se îngrașe de la vârste de genul ăsta? De ce???

Am mai scris pe aici despre cum arată adolescenții din zilele noastre, șocat fiind când am constatat că probabil mai bine de jumătate dintre ei au fizic de greiere biped. Mă mințeam că tocmai pentru că deja sunt adolescenți, părinții nu mai au mare control asupra lor și a lucrurilor pe care le mănâncă.

Na, știți cum e, se întâlnesc mai mulți în oraș, merg la mec, merg la kfc, n-ai niciun control ca părinte. La o adică, dacă vrea, îți spune acasă c-a mâncat în oraș salată de quinoa cu ienupăr, când el a băgat big mec cu două porții mari de cartofi și multă cola, că nu ai cum să-l verifici.

Dar de când le duc pe fete de la școală, după cum spuneam, am constatat cu stupoare că situația este exact aceeași și la copiii cu vârste de sub 13-14 ani. Practic, sunt la fel de mulți și de grași ca adolescenții.

Iar treaba asta, să mă iertați, dar este exclusiv vina părinților. Când ăla micu’ are 50-60 de kile la 10-12 ani și practic arată ca o bilă care se rostogolește, nu ca un copil obișnuit, vina nu poate să fie decât a părintelui.

Da, știu, acum o să sară toata lumea să-mi explice că „vai, dar cum poți să vorbești așa? poate ai văzut un copil bolnav care suferă de tiroidă”. Iar eu o să le spun tuturor celor care mă vor înfiera că, în cazul ăsta, e groasă de tot treaba cu tiroida asta. Pentru că n-am văzut unul singur copil gras, AM VĂZUT ZECI. Chiar toți suferă de la nenorocita aia de tiroidă?

Dați-mi voie să nu vă cred. Dați-mi voie să fiu convins că 99,99% dintre ei sunt grași pentru ca pe părinții lor nu-i interesează ce prostii bagă în ei proprii lor copii.

Oare oamenii ăștia chiar nu-și dau seama cam la ce pericole este expus un copil care se îngrașă de la o vârstă atât de mică? Chiar atât de mare să fie nepăsarea față de copiii lor? Sau e doar ignoranță?

Pentru că, da, pot să înțeleg că până la o anumită vârstă pe copil nu prea-l interesează cum arată (o să-l intereseze, dar când va fi prea târziu), iar partea cu sănătatea îl lasă complet rece. Pentru el e mult mai important să mănânce munți de junk food și să bage zahăr în cantități industriale, dar rolul tău de adult responsabil care mai e? Îl lași așa să mănânce ce vrea și când vrea?

Ce ai tu în cap, ca părinte, când observi că fiu-tău sau fiică-ta deja arată că omulețul Michelin? Te uiți la el/ea, vezi că deja e cât malul și ridici din umeri fără să faci NIMIC în sensul ăsta? Întreb extrem de serios, pentru că efectiv mintea mea nu poate să priceapă.