Tocmai l-am văzut pe Putin spunând că de la 1 aprilie toate țările neprietenoase trebuie să plătească în ruble gazele naturale importate din Rusia. Altfel, tot de la 1 aprilie, sistează livrarea. Care sunt țările neprietenoase știm cu toții, așa cum știm și că 1 aprilie este chiar mâine.

Ce nedumerire am eu la toată faza asta, nedumerire pe care poate mi-o lămurește cineva de pe aici care se pricepe.

După discursul lui Putin, am văzut niște miniștri de prin țările UE care declară că nici nu se gândesc să plătească în ruble. Eu cu ochii mei l-am văzut pe ministrul energiei din Franța care a declarat că nu va plăti in altă monedă decât cea stipulată în contract. Că un contract este un contract și TREBUIE respectat.

Ei, acum vin eu și întreb: ce poți să-i faci lui Putin dacă chiar sistează livrarea de gaze pe motiv că nu i se plătește în ruble? Cum îl tragi la răspundere pe motiv că nu respectă contractele?

Ok, nu sunt imbecil, înțeleg că un contract trebuie respectat, dar ce poți să faci când ăla care nu vrea să respecte clauzele contractului e Putin? Cum îl pedepsești?

Cum îi impui penalități? Cum poți să faci ceva împotriva unuia care tocmai a invadat o țară căreia îi măcelărește populația civilă? Chestie care pare un pic mai gravă decât nerespectarea unui contract de livrare de gaze, și totuși nu pare să-i poată face cineva ceva. Se duc peste el cu executorii judecătorești sau cum?

Deci? Cineva care se pricepe? Au ce să-i facă lui Putin dacă de mâine sistează livrarea de gaze?