Sintetizat de Marco Badea.

Cele mai importante informații din cea de-a 11-a zi a războiului din Ucraina, culese și verificate de mine de la ora 12.00 până la ora 22.20:

🔴 Armata rusă a avertizat țările vecine ale Ucrainei să nu găzduiască avioanele sale de război, afirmând că Moscova le-ar putea considera parte a conflictului, dacă avioanele ucrainene vor efectua misiuni de luptă de pe teritoriul lor. „Știm sigur că avioane de luptă ucrainene au zburat în România și în alte țări vecine. Utilizarea rețelei de aerodromuri din aceste țări ca bază pentru aviația militară ucraineană și utilizarea lor ulterioară împotriva armatei Rusiei poate fi considerată ca implicarea acestor state într-un conflict armat”, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov. Declarațiile au fost făcute în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski face de câteva zile apeluri disperate către țările vestice, cerând avioane pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi și ca NATO să impună o zonă de restricție aeriană peste Ucraina.

🔴 La prânz, secretarul american de stat, Antony Blinken, aflat într-o vizită în Republica Moldova, a declarat că Statele Unite iau în considerare posibilitatea de a trimite avioane în Polonia dacă Varşovia decide să trimită la rândul ei avioane de luptă în Ucraina. „Acum analizăm în mod activ problema avioanelor pe care Polonia le-ar putea furniza Ucrainei şi examinăm cum am putea compensa dacă Polonia decide să furnizeze aceste avioane”, a declarat duminică Antony Blinken reporterilor, citat de publicația israeliană Times of Israel și AFP. „Nu pot vorbi despre un calendar, dar pot spune doar că analizăm acest lucru foarte, foarte activ”, a mai spus șeful diplomației SUA.

🔴 Mai târziu, acesta a acordat un interviu pentru emisiunea „Face the Nation” de la postul american de televiziune CBS, în care a spus că țările NATO au undă verde să trimită avioane de luptă în Ucraina, dacă doresc acest lucru. Jurnalista Margaret Brennan l-a întrebat pe Blinken: „Dacă, de exemplu, guvernul polonez, membru NATO, dorește să trimită avioane de luptă, acesta primește undă verde din partea SUA?”. „Aceasta primește undă verde. De fapt, discutăm cu prietenii noștri polonezi chiar acum despre cum le-am putea satisface nevoile dacă, de fapt, vor alege să furnizeze aceste avioane de luptă ucrainenilor”, a spus Blinken.

🔴 Pe seară, Polonia a dezminţit informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar intenţiona să trimită Ucrainei avioane de luptă de fabricaţie sovietică şi să primească la schimb aparate de luptă din SUA, a transmis duminică agenţia germană de presă dpa. Deutsche Welle a mai spus că Varșovia nu va acorda Kievului nici permisiunea de a-i folosi aerodromurile.

🔴  Mai multe instituţii media americane au relatat despre un posibil acord între SUA şi Polonia pentru ca Varşovia să furnizeze Ucrainei avioane de război din epoca sovietică în schimbul avioanelor de luptă americane F-16. Un purtător de cuvânt al guvernului polonez a declarat că au loc discuții cu partea americană, dar nu s-a luat deocamdată o decizie.

🔴 În același interviu la CBS, Antony Blinken a mai subliniat că ucrainenii au un plan de „continuitate a guvernării, într-un fel sau altul”, dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi ucis. Blinken a refuzat să ofere mai multe detalii, dar l-a felicitat pe președintele Zelenski pentru „leadership-ul” de care a dat dovadă în această criză.

🔴 De la Chișinău, Secretarul de stat al SUA a mai afirmat că multe țări depun un efort foarte mare pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni, însă „povara cea mai mare este pentru țările vecine”, asigurând în același timp că SUA vor sprijini guvernul și administrația prezidențială de la Chișinău pentru a putea gestiona această situație dificilă.

🔴 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică dimineață că forțele ruse se pregătesc să declanșeze bombardarea orașului Odesa, port la Marea Neagră, potrivit The Guardian. „Rachete în Odesa? Aceasta va fi o crimă de război”, a spus președintele duminică, într-un mesaj televizat.

🔴 Totodată, într-o altă înregistrare video, președintele ucrainean a condamnat distrugerea totală a unui aeroport din apropiere de oraşul Viniţa, în vestul ţării, lovit de opt rachete ruseşti: „Paşnica Viniţa nu a ameninţat niciodată Rusia”, a spus Zelenski. „Atacul brutal şi cinic cu rachete a lăsat aeroportul complet distrus. Ei (ruşii) continuă să distrugă infrastructura noastră, viaţa noastră, pe care am construit-o noi înşine, părinţii noştri, bunicii noştri, generaţii de ucraineni”, a mai declarat președintele într-o nouă înregistrare video postată pe contul oficial de Telegram.

🔴 Zelenski a cerut din nou Occidentului să închidă spaţiul aerian deasupra Ucrainei. „Noi repetăm în fiecare zi: închideţi cerul deasupra Ucrainei. Închideţi-l pentru toate rachetele ruseşti, pentru avioane, pentru toţi aceşti terorişti. Faceţi o zonă aeriană umanitară fără rachete, fără bombe”, a spus președintele ucrainean. „Suntem oameni și este datoria voastră umanitară să ne protejați, să protejați oamenii. Și puteți face asta. Dacă nu faceți asta, dacă măcar nu ne dați avioane pentru ca noi să ne putem proteja, nu poate fi decât o singură concluzie: vreți să fim și uciși încet”, a mai spus Zelenski, transmite BBC News.

🔴 Liderii occidentali au exclus în repetate rânduri instituirea unei zone de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

🔴 Duminică s-a produs un nou eșec al acțiunii de evacuare a Mariupolului. Separatiştii pro-ruşi şi Garda Naţională din Ucraina s-au acuzat reciproc că nu au reuşit să stabilească un coridor umanitar pentru evacuarea civililor din Mariupol, duminică, a doua oară când părţile au încercat să îl organizeze, relatează Reuters. Postul de televiziune Ukraine 24 a prezentat un luptător din Regimentul Azov al Gărzii Naţionale care a declarat că forţele ruse şi pro-ruse care au încercuit oraşul portuar cu aproximativ 400.000 de locuitori au continuat să bombardeze zonele care trebuiau să fie sigure. Agenţia de presă rusă Interfax a citat un oficial al administraţiei separatiste din Doneţk care a acuzat forţele ucrainene că nu au respectat încetarea temporară a focului. Oficialul separatist a declarat că doar aproximativ 300 de persoane au părăsit oraşul. Autorităţile ucrainene au declarat anterior că au planificat să evacueze peste 200.000 de persoane din Mariupol.

🔴 Crucea Roșie confirmă oprirea acțiunii de evacuare a civililor din Mariupol, iar Consiliul Local din oraș afirmă că rușii nu au oprit bombardamentele. „Încercările eșuate (de evacuare) de ieri și de azi accentuază lipsa unui acord detaliat și funcțional între cele două părți aflate în conflict. Astăzi, echipele noastre au început să deschidă rutele de evacuare din Mariupol înainte ca ostilitățile să fie reluate. Echipele noastre rămân în Mariupol și sunt gata să ia parte la viitoare încercări (de evacuare) dacă părțile ajung la un acord detaliat, pe care numai ele îl pot aplica și respecta”, se arată într-un mesaj al organizației Crucea Roșie.

🔴 Vladimir Putin a vorbit astăzi cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a cerut o încetare urgentă a ostilităților. Potrivit versiunii Kremlinului, Putin i-a spus lui Erdogan că negociatorii ucraineni ar trebui să aibă o „abordare mai constructivă” la discuții, „care să țină cont pe deplin de realitățile emergente”.„A fost subliniat faptul că suspendarea operațiunii speciale este posibilă doar dacă Kievul oprește operațiunile militare și îndeplinește cererile binecunoscute ale Rusiei”, a precizat Kremlinul.

🔴 Totodată, Vladimir Putin a vorbit duminică timp de aproape două ore și cu președintele francez Emmanuel Macron, cel din urmă încercând să îl facă pe liderul de la Moscova să oprească atacul din Ucraina. Însă Vladimir Putin i-a transmis şefului statului francez că îşi „va atinge obiectivele” în Ucraina, „fie prin negocieri, fie prin război”, a anunţat Palatul Elysee.

🔴 Trei persoane, dintre care doi copii, au fost ucise duminică de bombardamentele rusești în timp ce încercau să fugă din orașul Irpin, situat în nord-vestul Kievului. Bombardamentele au început de dimineață, iar zgomotul exploziilor s-au auzit de la distanță, au relatat corespondenții CNN din capitala Ucrainei. Primarul a declarat că numărul persoanelor declarate decedate după bombardamentele din Irpin, în timpul evacuării civililor, a crescut la 8 după o nouă verificare în teren.

🔴 Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a arestat sâmbătă un grup de separatişti proruşi în regiunea Ivano-Frankivsk, în sud-vestul ţării, care intenţiona să creeze „noi republici populare”, după modelul autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk.

🔴 Numărul persoanelor care au fugit din calea războiului din Ucraina a depăşit pragul de 1,5 milioane, devenind criza refugiaţilor cu cea mai rapidă creştere de după cel de-al Doilea Război Mondial, a anunțat duminică ONU.

🔴 Înaltul comisariat al ONU pentru drepturile omului afirmă că cel puțin 360 de civili au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie. Până acum, potrivit organizației, 364 de civili au fost confirmați uciși și 759 răniți. Cifrele însă sunt cel mai probabil „mult mai ridicate”, spune Înaltul Comisariat ONU, citat de CNN.

🔴 Papa Francisc a deplâns duminică situația din Ucraina după invazia rusă şi a făcut apel la înfiinţarea unor coridoare umanitare. „Râuri de sânge şi de lacrimi curg în Ucraina, nu este vorba doar de o operaţiune militară, ci de un război care seamănă moarte, distrugere şi suferinţă”, a spus suveranul pontif după rugăciunea Angelus, făcând apel la înfiinţarea unor „coridoare umanitar în adevăratul sens al cuvântului” pentru a ajuta populaţia.

🔴 Şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie i-a avertizat pe britanici să nu se îndrepte spre Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei, într-o mustrare clară la adresa şefei diplomaţiei Liz Truss, după ce aceasta şi-a exprimat sprijinul pentru cei care se alătură luptei. Am fost foarte clari că este atât ilegal, cât şi nefolositor pentru militarii britanici şi pentru populaţia britanică să înceapă să se îndrepte spre Ucraina în acest sens”, a declarat amiralul Sir Tony Radakin pentru emisiunea Sunday Morning de la BBC. Săptămâna trecută, Truss a declarat că va sprijini „absolut” pe oricine doreşte să lupte, în condiţiile în care mai mulţi britanici au dorit să ajute Ucraina să se apere împotriva invaziei lui Vladimir Putin. Comentariile doamnei Truss sunt în contradicţie cu sfatul Ministerului de Externe de a nu călători în Ucraina, iar premierul Boris Johnson şi alţi câţiva colegi de cabinet au avertizat, de asemenea, britanicii să nu călătorească în Ucraina.

🔴 Mii de oameni au ieșit în stradă în circa 50 de orașe de pe tot cuprinsul Rusiei pentru a contesta decizia lui Putin de a invada Ucraina. Manifestații au avut loc și la Moscova, foarte aproape de zidurile Kremlinului, unde măsurile de securitate au fost sporite. Între 3.500 și 5.000 de persoane au fost arestate numai duminică la protestele din Rusia, iar 10.000 de la începutul invaziei. Oamenii au scandat contra războiului lui Putin din Ucraina. Potrivit noilor legi, care blochează aflarea adevărului despre invazia în Ucraina, cei prinși la mitinguri riscă ani grei de închisoare.

🔴 Șeful Statului Major din Belarus ar fi demisionat. În scrisoarea atribuită lui Viktor Gulevich, care este datată din 4 martie, șeful Statului Major de la Minsk anunță că renunță la funcție și că, din cauza refuzului masiv al personalului militar de a lua parte la acțiunile militare în Ucraina, Forțele Armate din Belarus nu au capacitatea de a completa niciun grup de batalioane. Mai mult, precizează că, nici măcar înlocuirea comandanților unităților militare nu ar putea duce la completarea acestor batalioane.

🔴 Oleksiy Arestovych, consilier al șefului de cabinet al președinției ucrainene, a anunțat că verifică această informație. Un consilier din partea liderei opoziției din Belarus spunea, de altfel, că planul lui Vladimir Putin prevedea intrarea trupelor Belarusului în Ucraina în urmă cu o săptămână. Dar ceva a mers prost. Unii ofițeri au demisionat, alții au fugit din Belarus. Ministerul Apărării din Belarus a infirmat informația privind demisia lui Viktor Gulevich și spune că Gulevich nu poate cere ministrului Apărării din Belarus să demisioneze și asta pentru că doar cel care l-a numit, Comandantul șef al Forțelor Armate ale Belarusului, poate accepta demisia sa, scrie publicația uazmi.com, citată de Reuters și New York Times. Oleksiy Arestovych a declarat că armata Belarusului nu participă în prezent la luptele din Ucraina.

🔴 În plină operațiune de invadare a Ucrainei, Moscova a anunțat modificări fiscale ce par a fi total nepotrivite – companiile din sectorul tehnologic sunt scutite de taxe și chiar de controale fiscale. IT-iștii, ca angajați, primesc multe facilități, dobânzi preferențiale la credite, scutire de la serviciul militar, exceptare de la taxe. Nu sunt însă măsuri luate la întâmplare. Moscova încearcă să prevină un fenomen de care Rusia suferă cumplit: exodul de creiere.

🔴 Directorul muzical al Teatrului Bolşoi din Moscova a demisionat și spune că se opune „conflictului sub orice formă”.

🔴 Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a postat pe pagina sa de Instagram un mesaj prin care îl critică dur pe patriarhul ortodox rus, Kiril, despre care spune că este „un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral” care îl susține pe Vladimir Putin, „omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul”.

🔴 Invazia militară declanșată de Rusia în Ucraina afectează „fundamental şi în mod dramatic” securitatea europeană și globală, însă comunitatea internaţională a dat un răspuns „unitar şi rapid”, a declarat duminică preşedintele Klaus Iohannis, la Baza Mihail Kogălniceanu. Și premierul Nicolae Ciucă a condamnat agresiunea militară, pe care o consideră „cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice din ultimele decenii”.

🔴 Secretarul de stat american Antony Blinken a mai anunțat duminică că SUA analizează împreună cu aliații săi europeni posibilitatea de a interzice importurile de petrol din Rusia, ca parte a continuării aplicării de sancțiuni asupra Rusiei. „În ceea ce privește petrolul, am discutat la telefon ieri cu președintele și cu membrii cabinetului exact pe acest subiect, și acum discutăm cu partenerii europeni și aliații noștri pentru a evalua în mod coordonat posibilitatea de a interzice importul din Rusia, în același timp asigurându-ne că este suficientă aprovizionare cu țiței pe piețele lumii. Este o discuție purtată în mod foarte activ, chiar în aceste momente”, a declarat Blinken în cadrul emisiunii „State of the Union” de la CNN.

🔴 Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri cu privire la integritatea sa teritorială în negocierile cu Rusia, dar este deschisă să discute despre o renunțare la aderarea la NATO, a declarat unul dintre negociatorii ucraineni pentru Fox News, relatează Reuters.

🔴 Aproximativ 20.000 de cetățeni străini au aplicat pentru a lupta alături de Ucraina, a declarat ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, citat de BBC. Guvernul ucrainean a lansat sâmbătă un site unde străinii se pot înscrie. El nu a specificat și din ce țări sunt aceștia.

🔴 Compania Danone anunță că își suspendă investițiile în Rusia, informează Reuters. În plus, Danone anunță că una din cele două fabrici ale sale din Ucraina s-a închis, ca urmare a războiului.

🔴 Angajații de la centrala nucleară Zaporojie continuă să fie cei care o operează, însă conducerea este acum sub comanda forțelor ruse care au capturat-o săptămâna trecută, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat de presă. Rușii au tăiat și accesul la unele rețele mobile și la internet, se mai arată în comunicat.

🔴 Gazoductul Donețk-Mariupol a fost avariat de către ocupanții ruși, iar peste 750.000 de oameni sunt lăsați fără căldură, în timp ce afară sunt sub 0 grade Celsius, anunță Inna Sovsun, deputată a Parlamentului ucrainean, conform CNN.

🔴 Premierul israelian, Naftali Bennett, spune că eforturile sale de mediere în războiul declanșat de Rusia în Ucraina sunt ”o datorie morală”, chiar dacă există puţine şanse de succes. El a făcut aceste declarații duminică, la o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, cu cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, şi a vorbit de trei ori la telefon în 24 de ore cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, conform publicației The Times of Israel.

🔴 American Express a anunțat duminică că îşi suspendă toate operațiunile din Rusia și Belarus, în urma unei decizii similare din ziua precedentă a altor firme de plăți din SUA precum Visa și Mastercard, pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

🔴 Preşedintele polonez Andrzej Duda doreşte să găzduiască refugiaţi ucraineni în camere ale reşedinţelor sale oficiale. Iniţiativa îi aparţine soţiei liderului polonez, Agata Kornhauser-Duda, care a insistat să se pună la dispoziţia refugiaţilor refugiaţilor timp de mai multe zile cele două vile oficiale ale preşedintelui, a declarat şeful de cabinet al lui Duda pentru agenţia PAP, conform Belga. Pe lângă palatul prezidenţial şi palatul Belvedere din Varşovia, şeful de stat polonez mai are la dispoziţie patru reşedinţe, dintre care una la Hel, la nord de Gdansk, şi una la Wisla. De la startul invadării Ucrainei de către Rusia, aproape un milion de ucraineni au fugit în Polonia.

🔴 Oficialii americani și europeni au discutat despre modul în care Occidentul ar sprijini un guvern în exil condus de președintele ucrainean Volodimir Zelenski în cazul în care ar trebui să fugă de la Kiev, au declarat oficialii occidentali pentru CNN. Discuțiile au variat de la sprijinirea lui Zelensky și a oficialilor ucraineni de vârf într-o potențială mutare la Lvov, în vestul Ucrainei, până la posibilitatea ca Zelensky și consilierii săi să fie forțați să fugă cu totul din Ucraina și să stabilească un nou guvern în Polonia, au spus oficialii. Discuțiile sunt doar preliminare și nu au fost luate decizii, au spus sursele pentru presa americană.

🔴 În mai multe orașe din sudul Ucrainei, acolo unde ocupația rusească a venit peste ele după primele zile de război, mii de ucraineni au ieșit din nou în stradă pentru a protesta: cu steaguri și pancarte, strigând „Plecați acasă” sau ”Glorie Ucrainei”, au înfruntat și focurile de avertisment trase de soldații ruși. În localitatea Nova Kakhovka, la nord de Crimeea, mii de ucraineni au ieșit duminică pe străzi și au protestat, unii urcând pe clădiri și fluturând steagurile ucrainene. Imagini impresionante au apărut în multe locuri pe rețelei sociale, iar feedback-ul multor utilizatori a fost admirativ. „Cum cred rușii că pot stăpâni țara asta?”, a scris unul din utilizatori, un sentiment împărtășit și în alte reacții pe Twitter. În Melitopol ucrainenii de rând au ieșit pe străzi pentru a treia zi consecutiv, după ce vineri au făcut marșuri lungi prin oraș, iar sâmbătă s-au opus cu mâinile goale soldaților care trăgeau spre ei. Și în Starobilsk, în regiunea Lugansk, ucrainenii au ieșit să protesteze. Oamenii au dat jos de pe un stâlp un steag al așa-numitei Republici Populare Lugansk. Proteste au fost și în Herson, cel mai mare oraș la nord de Crimeea, cucerit de ruși.

📸 Imaginea din această seară este și imaginea războiului: Un băiat de 11 ani a călătorit singur din Ucraina în Slovacia, având la el doar un pașaport, o pungă de plastic şi un număr de telefon scris cu pixul pe mână, a anunţat Ministerul slovac de Interne. Cel mic a ajuns singur în Slovacia, cu trenul, deoarece părinţii săi au fost nevoiţi să rămână în Ucraina. Când a ajuns la destinație, băiatul a fost preluat de voluntarii slovaci din gară, care i-au dat apă și mâncare. „I-a cucerit pe toţi cu zâmbetul său, curajul şi determinarea demne de un adevărat erou. Datorită numărului de telefon de pe mâna sa şi a unei bucăţi de hârtie din paşaport, el a reuşit să ia legătura cu cei dragi, care au venit apoi şi totul s-a terminat cu bine”, a precizat ministerul.

P.S. [nota deținătorul blogului] Dacă ți-a plăcut acest articol, am să te rog să intri pe pagina mea de Facebook (adică AICI) și să-i dai un like sau, de ce nu, un share. Pentru că cei de la Facebook încurajează fake news și propaganda rusă, odată cu suspendarea contului, mi-a fost redus reach-ul postărilor. Pot contracara asta într-un singur mod: dacă oamenii interacționează cu postările mele. O să vedeți acest Post Scriptum timp de încă 54 de zile, când îmi expiră toate restricțiile pe cont. Până atunci, doar de voi ține să le faceți mai vizibile.