Pentru că buletinul meu expiră, joia trecuta m-am programat pentru schimbat. Sper că vă dați seama că m-am dus spre serviciul de evidența populației exact cum se duce mielul spre ciobanul care ține cuțitul ascuns la spate. Nu știu cum e la voi, dar eu am oroare de orice interacțiune cu reprezentanții birocrați ai statului român.

Vă zic, în capul meu deja auzeam vocea lu’ tanti de la ghișeu cum mă ceartă. Unde e copia după certificat? Ați plătit taxa? Haideți, dom’le, mai repede, ce vă moșmondiți atât? Dosar cu șină ați adus? Aaa, n-aveți copie la copia chitanței? La revedere, veniți dumneavoastră peste șapte săptămâni.

Exagerez, dar știți exact ce vreau să zic. Așteptările mele erau extrem de jos, știam ca voi găsi acolo pe cineva acrit de trecerea nemiloasă a timpului și de lucratul direct cu cetățenii plătitori de taxe. Ca să nu mai spun ca programarea mea era la 17.45, adică la final de program, exact când îi e mai greu voinicului și nimeni nu mai are chef de nimic.

Eram atât de deznădăjduit când mă gândeam la ce mă așteaptă, încât pe drum am început să mă întreb la ce naiba îmi trebuie mie buletin nou acum? Am pașaport valid încă 9 ani, n-aș putea să mă descurc doar cu el? Și alte întrebări din astea existențiale.

Well, fraților, nimic, dar nimic din toate astea nu s-a adeverit. Am dat acolo peste o doamnă care cred că într-o viață anterioară a fost călugăr budist, cu o jumătate de normă în stand-up comedy. Extrem de calmă și relaxată, a glumit tot timpul. Serios, la prima glumă am crezut că mi se pare. I-am răspuns tot cu o glumă, dar mai cu jumătate de gură așa, la o adică să-i pot spune că i s-a părut. Neah, imediat a venit cu replica. Și tot așa a fost în toate cele 15-20 de minute pe care le-am petrecut acolo.

Ca să nu mai spun ce răbdare de yoghin a avut când m-a ajutat să completez cererea aia, că-mi uitasem ochelarii de citit acasă, eram doar cu ăia pentru condus, deci practic mă aflam în imposibilitatea de a citi ce scrie în câmpurile de pe foaie. Cu răbdare, ca la proști, m-a ajutat câmp cu câmp până i-am dat-o semnată.

Superb, absolut superb. Pentru a doua oară în viața asta am plecat zâmbind după o interacțiune cu un reprezentant birocrat al statului român. Mi-a fost jenă s-o întreb cum se numește, dar acum îmi pare rău, că mi-ar fi plăcut să-i las numele aici.

Vă spun, dacă toate lucrurile și toată birocrația din țara asta s-ar mișca așa cum se mișcă la pașapoarte și la doamna de la evidența populației (sediul din Calea Șerban Vodă 43), noi, cu toții, ca națiune, am mai avea o șansă.

Iar acum, pentru cei care ajung în situația în care trebuie să-și schimbe buletinul, o să las aici ce acte și documente trebuie să aveți la voi (până intră în vigoare legea aia care le interzice instituțiilor statului să-ți ceară documente pe care le au deja în posesie, desigur).

Așadar, dacă din varii motive trebuie să-ți schimbi buletinul, ai nevoie de:

👉 O programare online la biroul de evidența populației de care aparții. Teoretic, poți s-o faci și telefonic, tot teoretic, te poți duce și fără programare, practic, mai bine nu vă jucați cu așa ceva;

👉 Cerere pentru eliberare buletin. Se completează la fața locului sau, dacă nu vrei să mai pierzi timpul acolo, o poți descărca de aici și te duci cu ea gata completată;

👉 Certificatul de naștere, original și copie;

👉 Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite. Certificatul de divorț, în cazul celor divorțate. Pe scurt, vă trebuie, original și copie, actul care dovedește starea voastră civilă actuală;

👉 Certificatele de naștere ale copiilor (minorilor pe care îi aveți legal în îngrijire) cu vârsta mai mică de 14 ani, original și copie;

👉 Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie;

👉 Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate. Se poate plăti în mai multe locuri, eu am ales să mă duc la un Oficiu Poștal. Atenție! Pentru că suntem în România, recomandarea mea e s-o plătiți la o instituție din sectorul unde aveți adresa. Indiferent că alegeți s-o plătiți la Poștă, la Taxe și Impozite, la CEC sau pe unde se mai poate. Înțeleg că la sectorul 5 merge plătită și prin SMS, dar eu zic să nu vă avântați în halul ăsta în meandrele tehnologiei când e vorba despre statul român;

Gata, atât pentru azi.

P.S. Dacă ați trăit experiențe plăcute legate de birocrația românească, nu ezitați să le lăsați aici. Că d-alea nasoale, cu siguranță am avut cu toții.