Eram la recepția hotelului, în Sevilla, încercam să rezolv o problemă cu cartelele de acces în cameră. Era o coadă de vreo patru-cinci persoane, la care m-am așezat ultimul. În față, la tejghea, două franțuzoaice (sau belgience, că încă nu mă prind care cum) tocmai terminaseră de făcut check-in-ul și acum mai aveau nevoie de niște informații despre oraș, despre Sevilla.
Băi, mă uitam fascinat la modul în care se prelungea dialogul dintre ele și recepționer, fără să țină nimeni cont de cei care așteptau. Evident, în stilul bucureșteanului tot timpul grăbit, am apucat chiar să mă și enervez. Îmi ziceam în gând: „hai, fetelor, mai repede, hai ca puteți să luați informațiile astea și mai târziu când nu e coadă aici”.
Știți când m-am calmat subit? Când am sesizat că recepționerul nu numai că nu încearcă să scurteze discuția, dimpotrivă, la un moment dat, când aveam impresia că e gata, au aflat tot ce voiau sa afle, a ținut el să mai aducă o hartă a orașului și să le mai explice niște chestii. Deja îmi sărise pulsul la 200 când, deodată, am sesizat că toți ceilalți din fața mea (niciunul român) n-aveau absolut nicio problemă cu treaba asta. Moment în care m-am calmat la fel de brusc cum mă enervasem. Da, frate, corect, e dreptul lor să întrebe și să afle ce le interesează. Și rămâne dreptul lor, indiferent câtă lume așteaptă în spate.
Sau, alt episod. Eram în Austria, mă oprisem la un super-market să cumpăr dulciuri „ciudate” pentru mini-fashioniste (asta e cererea lor de fiecare dată când mă duc pe undeva: „să ne cumperi dulciuri ciudate care nu se găsesc la noi”). Așa c-am oprit la o Billa (parcă), am mers la raft, am pus în coș o tonă de dulciuri ciudate și m-am prezentat la casă. Iar acolo, la casă, eram al treilea, după două femei trecute de multișor de vârsta primului talon de pensie. Mai era ceva lume și-n spatele meu, că nu funcționa decât o casă.
Habar nu am ce se întâmplase, că nu bunghesc absolut nimic din germană (cea mai mare realizare a mea în această limbă este că pot pronunța „Allgemeine Zeitung” din prima, fără să mă bâlbâi), cert e că la prima femeie de la coadă plata a durat minimum cinci minute, pe ceas. Doar plata, că produsele le avea deja în sacoșă.
Femeia a încercat cu un card, după care cu încă unul, n-au mers. Când a văzut că nu merg, s-a apucat să-și numere tot cash-ul pe care-l avea la ea. Nu-i ajungea nici ăla. Până la urmă, a scos două chestii, un fel de cupoane de carton, care aveau niște coduri mari de bare pe ele, și cu alea a plătit.
În tot timpul ăsta, nici casiera, nici lumea care aștepta la coadă n-a avut absolut nimic de obiectat, nici n-au clipit. Dimpotrivă, casiera cred că încerca s-o ajute cumva, c-a turuit tot timpul și-o punea să mai încerce câte ceva cu cardurile alea care nu mergeau.
La următoarea femeie, lucrurile au mers mult mai simplu. Avea de plată vreo cinșpe euro. A plătit cash, în monede (e acceptat și „monezi”, da’ nu-mi place mie) de 5 și 10 eurocenți. Jur! A scos o punguță, a vărsat monedele pe bandă și-a numărat împreună cu casiera până a ajuns la suma care-i trebuia. Restul de monede le-a strâns tacticoasă și le-a băgat în aceeași punguță.
Totul pe zen și relaxare, fără să se strâmbe nimeni dintre cei care așteptau, fără să urle nimeni „hai, mamaie, că te caută moartea p-acasă și tu ești la cumpărături”. Senzația mea era că procesul de numărat mărunții ăia putea să dureze jumătate de an, că nimeni n-ar fi zis absolut nimic, toți ar fi așteptat liniștiți să termine. Cel mult, a doua zi dimineață, ăia care aveau serviciu ar fi scos telefoanele și-ar fi sunat la muncă: „șefu’, vedeți că vin un pic mai tărziu, sunt în Billa, aștept după o bătrână”.
Mai am exemple din astea și de pe autostradă, mai am de peste tot, am cu duiumul, dar ne oprim aici, c-ați înțeles despre ce e vorba.
Nu știu cum funcționați voi, dar eu am renunțat de multe ori la tot felul de lucruri, doar pentru că aveam impresia că-i fac pe cei din spate să aștepte. Uite, chiar zilele trecute am fost până la mega, mi-a scanat casiera produsele, îmi făcuse deja bonul, mă pregăteam sa dau cu cardul, când mi-am adus aminte că n-am luat țigări. Pur și simplu mi-a fost jenă să mai cer, am preferat să mă duc să mi le iau din altă parte, doar ca să nu cumva să-i fac pe cei din spate să aștepte câteva secunde în plus.
Să vă mai spun în câte împrejurări am vrut să întreb chestii sau să cer lămuriri, dar am renunțat pentru că mi se părea că e de porc să fac asta când oamenii din spatele meu așteaptă și se grăbesc?
De ce mă comport așa? Pentru că sunt un imbecil, de-aia. Pentru că ar trebui să nu renunț niciodată la nimic atunci când e dreptul meu să pot face/cere lucrul respectiv, indiferent dacă în spatele meu mai e cineva sau nu.
De-aia și observ situațiile de genul ăsta atunci când ies din țară, pentru că pur și simplu mă fascinează modul în care, după ce treci de granița de vest, funcționează civilizația. Oamenii au fost crescuți cunoscându-și drepturile, au fost învățați de mici că nu e nicio rușine să rezolvi ce ai de rezolvat, chiar dacă mai așteaptă și alții în spate. Toți știu foarte bine că nu e treaba lor dacă ăia din spate se grăbesc și, dacă chiar nu mai au răbdare, au oricând opțiunea să renunțe să mai stea la coadă și să plece.
Chestie pe care eu o uit de fiecare fucking dată. Și trebuie să rezolv asta, trebuie să încep să fac și eu același lucru. De fapt, ca să fiu corect până la capăt, trebuie să începem noi toți să facem același lucru. Cât mai repede!
sursa foto: freepik.com
In afara de numaratul tacticos al monedelor de 2 si 5 centi, babutele profita de statul la coada si ca sa socializeze. Mai schimba o vorba cu casiera, mai intreaba de vreun produs vazut in pliantul cu oferte…
La inceput, am patit si eu ca tine: ma grabeam ca sa nu-i tin in loc pe aia din spate. Acum, mi-a trecut.
Cat despre banii marunti, casierele de aici sunt foarte fericite sa-i primeasca. Pentru ca aici, primesti restul pana la ultimul cent. In monede, nu in bomboane.
Si, o alta chestie super. La Real, au un aparat in care versi borcanul cu monede amestecate si-ti da un bon cu care poti cumpara ce vrea muschiul tau sau poti merge simplu, la casa, si primesti banii.
Comentariu beton!62
Nu mai știu pe unde eram când am oprit, dar sigur era un orășel-sătuc din ăla austriac care pare decupat din povești. Billa ăla era destul de mic și el. Deci cred că n-aveau aparat de numărat mărunt. Sau chiar dacă aveau, vorba ta, cu cine mai socializa femeia dacă venea cu ei gata numărați?
Da, e alta lume. Și eu m-am luptat cu stresul asta de a nu încurca pe ceilalți, sa nu las lumea sa aștepte după mine la cozi și după mai bine de un an cred ca sunt pe calea cea buna. Mi s-a întâmplat de câteva ori sa uit sa cântăresc vreo leguma sau sa nu fie cod de bare pe produs. Nici un stres, casierița s-a ridicat și a mers sa ia alt produs sau m-a rugat sa merg la cântar și asta fără dat ochi peste cap sau suspine din partea celorlalți de la coada. Odată am spart din greșeală o sticla de suc, am înghețat subit, nu știam cum sa ma scuz, panica mare. Tipul de la casa a început sa facă glume de genul ca accidentele astea se întâmpla mai des decât cred eu, ca pentru asta sunt ei acolo, m-a liniștit și am rămas amici.
Comentariu beton!38
Automatele ălea de la Real încă nu le-am ochit, dar în general băncile germane cam opresc o sumă sau procent dacă schimbi la ei zornăitorii în foșnitori. Sparkasse are o anumită zi când e free și atunci invită copii să-și golească pușculițele. Postbank am auzit că ofera gratis serviciul. În rest încă mai fac ca jupân blogăr și mă enervez mereu de tacticoșenia încăpățânată a bătrânilor de a plăti la fix cu mărunțiș sau hârtie. Mai ales dacă nici nu pot vedea monezile și atunci le umblă în portofel chiar vânzătoarele. Recunosc și reflexul ală de a o lăsa baltă când eram la coadă cu marfa pe bandă și mă răsuceam intempestiv să iau sprintul spre produsul uitat da’ descopeream coadă lungă după mine.
Atenția și solicitidunea vânzătoarelor cred că are legătura directă ce ce am văzut lipit pe ușa pe care ies din birouri în magazin:
‘Es dauert Monate, einen Kunden zu gewinnen und 3 Sekunden, um ihn zu verlieren’ – dureaza luni să câștigi un client și 3 secunde să-l pierzi.
Comentariu beton!25
Când mă învarteam prin Olanda, am dat de un automat de sucuri. Pe lângă licoarea magică pe care o dădea în schimbul monezilor, am descoperit și că minunatul aparat schimba mărunțișul 10, 20, 50 de cenți în din alea mai mari de 1E sau 2E.
Mi s-a părut o chestie super tare!
Fratilor, voi nu ati fost la Lidl in Ro?
Dracu stie, cred ca avem in ADN graba asta total neintemeiata .La fel si n Anglia ,ma fascineaza cat de mult pot sa vorbeasca cu casiera din supermarket si cat de incet pot sa si puna marfa pe banda spre deosebire de mine care pur si simplu o arunc si pe banda si inapoi in carucior mai ales cand vad multi, asteptand, in spate.Si tihna asta este peste tot ,ai impresia ca toti sunt in slow motion.
Comentariu beton!25
Da. Pur și simplu ai impresia că timpul trece altfel pentru ei.
@claudia, exact la fel si la fratii lor Aussie. Just slow motion and „No worries!”. 😄
eram la mare si la am fost la teatru, in Venus.
o comedie bulevardiera, cred ca era Un barbat si mai multe femei, cu Magda Catone si Claudiu Bleont.
la inceputul spectacolului, CB ne-a spus ca va face un intro mai personalizat piesei si ne-a intrebat in ce maniera vrem s-o faca: slow-motion sau fast forward?
tot amfiteatrul, intr-un glas: fast forward!
astia suntem.
avem gena cultivata in modul asta. ori ai uitat de cele vremuri cand chiar si cincinalul se realiza in patru ani jumate?
Comentariu beton!43
Pai, oameni buni nu spune toata lumea ca noi romanii suntem in urma cu mult? De-aia ne grabim, tre’ sa-i ajungem…
Comentariu beton!76
Da, dar sa nu trecem in extrema cealalta. Primul caz e o magarie, ptr ca receptionerul trebuia sa tuna cont de coada care s-a format si sa scurteze conversatia.
La prima fază nu sunt de acord, mi se pare nepoliticos să faci așa ceva, dacă e coadă în spate. Până la urmă treaba recepționerului este să cazeze lumea, nu e birou de informații pentru turiști. Mai ales în ziua de azi când găsești pe internet o grămadă de detalii. Poate cel din spate e obosit, vrea să se cazeze și să doarmă sau are alte probleme.
La cealaltă fază e de înțeles, sunt persoane în vârstă, probabil nu se descurcă la fel ca cei tineri cu toate cardurile și dispozitivele de plată existente.
Faptul că sunt în fața altor oameni la coadă n-ar trebui să-mi dea dreptul să fac orice vreau, mai ales atunci când sunt de rezolvat probleme. Da, îmi rezolv problemele, dar în limita bunului simț.
Comentariu beton!72
Nu toți oamenii au acces la internet. Poate cele două n-aveau smartphone sau n-aveau net. Nu poți să presupui lucruri doar pentru că așa crezi tu că stau ele în realitate.
De accord cu anukoi.
Trebuie gasit un echilibru intre a-ti exercita drepturile si a nu incurca pe ceilalti.
In trafic principiul fermoarului inseamna sa renunti un pic la dreptul tau de a merge drept pentru a lasa pe altul sa intre.
La faza cu receptia, cei care erau primii, puteau sa revina mai tarziu cand nu erau oameni la coada, sau sa astepte un pic pana se cazau acestia.
Comentariu beton!49
@MV De acord, dar dacă mai este chiar și o singură persoană în spatele meu (fără alte variante de stat la coadă, vorbim de recepționer, totuși), civilizat este să las acea persoană să-și rezolve problema. Dacă am nevoie de informații care nu au legătură directă cu meseria celui din față, mi se pare politicos să aștept până își rezolvă și ceilalți problemele.
Mergând puțin mai la extrem, nu cred că cei/cele de la o coadă la toaletă ar aprecia foarte mult rezolvarea și a altor probleme. 😁
Comentariu beton!37
Poate aveam eu o impresie greșită, dar una dintre treburile recepționerilor este ȘI oferirea de informații turistice. La toate hotelurile din străinătate la care am fost sunt hărți, pliante, broșuri și recepționerii oferă și astfel de informații, după treaba lor principală de a caza turiștii. Acum e adevărat și că dacă m-aș caza și s-ar forma ditamai coada în spatele meu, n-aș mai ține rândul și pentru informații turistice, ci aș reveni un pic mai târziu când s-ar mai elibera. Dar un recepționer profesionist n-o să spună niciodată: „reveniți mai încolo pentru detalii despre oraș că acum am de cazat turiști”.
Comentariu beton!41
@Rox, da și nu. De regulă la hoteluri există departamentul „concierge” care se ocupă și cu informații de genul. Dacă nu există, recepționerul poate oferi astfel de informații într-o anumită limită. Iar un recepționer profesionist știe cum să spună „nu” sau să refuze, știe cum să scurteze o conversatie fără a face clientul să se simtă refuzat.
Dar da, suntem o nație grăbită.
Comentariu beton!16
@anukoi a răspuns foarte OK @Marius în ce privește atribuțiile recepționerului. Ala trebuie să fie kosher cu clientul mai ales dacă și vine de departe fix să se bucure de oraș. Dacă are și ceva vechime și experiența identifică pronto interesele clienților și-i direcționeaza sau le dă pliantele anume, da’ fix ălea de interes. Eu sunt plictisit să frunzăresc ofertele și să încerc să ghicesc ce e mai interesant, un recepționer îți spune pe loc unde e Spaß-ul mai mare sau că nu merită strofocala deplasării. Nici pe net nu mă prea dau, e timp mult de alocat și au și învățat marketingul aburirii turiștilor – e mai nasol sa înfrunte recepționerii privirile ‘semnificative’ și comentariile nevinovate despre trimisul după potcoave de cai morți pe care le aud și alți cazați.
Mie îmi sună a turism de masă versiunea Dvs. Vine turistu’, check-in și ceac-pac în cameră cu el să se descurce el cu pliantele sa găsească ce și cum. Să găsească și cum să ajungă, de ex când am fost în Malta fix când a plouat mai zdrăvan și s-a bulibășit transportul public. Ne-a salvat proprietarul (era airbnb) pe post de receptioner-ghid, și încă prin telefon. Io cred că țin cu tradiția, cu recepționerul zâmbind onctuos și cu informații pertinente și la zi și cu detaliile de interes.
@AleBlaga
Subiectul nu era ca receptionerul datea indicatii (foarte bine ca o facea), ci faptul ca se lungeau la vorba in timp ce altii asteptau la coada pt check-in.
Poate unii care vor sa faca check-in sunt obositi si murdari dupa drum si vor sa ajunga in camera sa intre la dus si apoi in pat.
@MihaiC cred ca recepționerul are ochiul format și știe ce să facă și în cazul acesta cu turiștii extenuați. Sau îi preia (dupa scuzele de rigosre) și face check-in sau le explică că nu mai sunt camere dacă nu au rezervat 😎.
Sper să citească articolul ăsta și cineva de la Lidl.
Bă nene, ai impresia că ești la olimpiada scanării produselor, cu așa viteză îți sunt aruncate produsele.
Comentariu beton!60
Păi viteza cu care scanează ei mă lasă complet rece. Că eu mi le pun în coș sau sacoșă tot cu viteza mea. 😉
Scaneaza rapid deoarece au un KPI pentru asta. Daca trebuie sa astepte dupa ce termina de scanat ca se misca clientul mai incet cu plata sau cu pusul produselor in cos, asta nu mai este imputabil angajatului. Poate ati observat ca dupa ce termina de scanat, arata mai relaxati.
Comentariu beton!37
Am fost de curand la Lidl si m-am jurat ca nu mai dau pe acolo. Am inceput sa pun pe banda produsele si am rugat-o pe casierita sa nu scaneze pana nu termin de pus pe banda. Ce crezi ca m-a ascultat ? A inceput sa scaneze cu viteza luminii, aruncand borcane peste sticle cu o viteza ameritoare. A urmat o discutie in contradictoriu la care a chemat paznicul ca are un client recalcitrant care nu o lasa sa scaneze. Paznicul a venit si a plecat fara sa schiteze vreun gest. Bravo lui ! 🙂 Daca citeste careva de la Lidl din conducere: sunteti idioti cu toate KPI-urile voastre! Degeaba scaneaza casierul ca disperatul daca se strange la capatul benzii un munte de produse care trebuie aranjat si pus in cos. Ce sa vezi? O sa dureze mai mult decat in mod normal. Eu o sa platesc la sfarsit dupa ce pun totul in cos nu cand imi urla casierul suma pe care o datorez!
Comentariu beton!35
Cei de la Lidl au target de scanare de 98 produse/minut și acesta este impus încă de la primul interviu. Politica Lidl este de a elibera clienții de la casă sub 2 minute ( calculat la timpul de așezare a produselor pe banda, scanare și plată)
@Alex, eu sunt foarte mulțumită de lidl per ansamblu, dar cine a venit cu ideea asta de politică și cine a aprobat-o s-o ia și să și-o bage adânc prin spate, atât de adânc încât să dea semne că vrea să iasă prin față.
Mă scuzați de franceza de mai sus, dar e foarte stresant la casă. Și încă eu sunt destul de rapidă, mi-am creat obiceiuri prin care pot să mă descurc oarecum, dar tot e stresant. Când or să bage casă self-pay la lidl-ul pe care îl frecventez doar acolo o să mă duc.
De când au băgat case self-pay în kaufland doar p-alea le folosesc oricâte probleme ar face, că și casierii de la kaufland se bat parte-n parte la olimpiada de scanat viteză cu ăștia de la lidl.
Comentariu beton!22
subscriu. cam pe la toate supermaketurile au casierii o viteza la scanat si zvirlit produsele ceva de speriat. ma simt vinovata ca stau sa scot cardul sau banii si pierd din timpul in care as putea pune produsele in plasa.
Mda, politica lu’ Lidl, ce să zic! Și cu toată politica asta, tot la ei sunt cele mai mari cozi la casă.
@Cornel o fi politica firmei, chiar mă gândeam că și aici în Anglia în magazinele Lidl unde am fost eu, casierii sunt tineri, se mișcă repede ,nu fac conversație. E adevărat că sunt și aglomerate și puține casierii deschise și pe unde am intrat eu nu au nici aparate de alea de ți scanezi singur produsele și plătești
O fi politica asta în România, că în alte țări nu neapărat că nu le scanează cu aceeași viteză, dar cu siguranță nu încep să scaneze produsele următoarei persoane până când nu ți-ai pus în plasă și ultimul produs și-ai plecat. Nici vorbă să înceapă să le arunce peste ale clientului anterior. Eu mă grăbesc cât pot, încep să le împachetez imediat ce le scanează, plătesc în paralel cu împachetatul și tot se întâmplă să rămână 1-2 produse după plată și mă trezesc că vin și ale următorului.
De când au pus case self la Carrefour și Lidl nici n-am mai dat pe la cele normale decât extrem de rar și prefer așa.
@Paul Chris vânzătoarea aia sau e angajată pe pile/nepotism sau nu a făcut ucenicia standard de 3 ani (așa-i la nemți) și trebuie șutată afară sau cel puțin temeinic reinstruită. Nu se începe scanarea pană nu se poziționeaza clientul la primire să poata băga în cărucior sau sacoșâ când și salută. Mda, au iuțeală la scanat, dar și dacă ratează eticheta cu reducerea de 30% sau 50% haoleu!
Eu când stau la coadă la casa oricărui magazin sunt foarte calm. Asta pentru că în 95% din cazuri se întâmplă ceva. Ba se blochează casa, ba a uitat cel din fața mea să mai cumpere ceva, ba n-are, tot cel din față mea, cod de bare pe vreun produs…
Așa că sunt înzestrat cu răbdare, adică când m-am pus la coadă mă aștept la ce e mai rău
Comentariu beton!29
Sau când mai alimentezi la o benzinărie. Te mai duci la toaletă, îți mai ștergi parbrizul, îți iei o cafea…la ieșire îl găsești pe ăla din spate cu ochii cât cepele: „Hai, domne, în plm, nu mai veneai odată”
La benzinărie mă enervează oamenii care se opresc să alimenteze la singura pompă self-service, când toată benzinăria e goală, apoi se duc să plătească la casă. Adică ok, sunt de acord cu ideea articolului – e bine să ai răbdare până își rezolvă omul problema. Dar și omul ăla trebuie să își planifice puțin mișcările. Nu e chiar atât de greu să gândești efectele acțiunilor tale, mai ales dacă sunt repetabile.
@Giani Mucea, nici benzinării self-service nu prea avem. Că adaosul la croasante și sucuri e mai mare decât ăla la bezină. De ce te-ar lăsa șă plăteși cu cardul la pompă și să-ți vezi de drumul tău, când ei vor să te aducă în stație să-ți vândă „un kit-kat nu luați pentru copii? că avem și noi nevoie la target”. Și nu glumesc.
Păi dacă fac așa mă pierd de client. Aici alimentez de obicei de la Shell, că ăia au sigur self-service și merge sigur cardul de combustibil.
N-au cum să te piardă de client dacă nu ai alternative. 😀
Corect, adevărul e că nu prea am văzut pompe self-service în România. Iar cardul de combustibil, deși cică ar fi valid peste tot în EU, nu a mers nicăieri în afara Olandei.
Vă așteptăm cu drag acasă. 😛
Va fi interesant. Îi înjur eu acum pe olandezi, că sunt miserupiști la volan, dar cred că după ce trec de Austria îmi va fi dor de ei.
Ce traseu ai după ce intri în țară? Și în ce zi a săptămânii se va întâmpla asta?
Duminică, Nădlac spre Sibiu-Brașov și oprirea undeva înainte de Ploiești. Presupun că va trebui să evit DN1, dar mă aștept la aglomerație și prin Cheia.
Sibiu – Brașov – Ploiești? Da, va trebui să te rogi să plouă cu spume pe Valea Prahovei. În funcție de cât de obosit ești, ia-o pe Cheia, pe acolo se circulă indiferent cât e de aglomerat.
@Giani Mucea, cel puțin la Omv-Petrom nu-i niciun gând să dezvolte autoservirea. Atâta timp cât cei de la Omv-Petrom au un parteneriat în derulare cu Auchan, interesul lor este să se intre în magazin. Până în 2024 toate cele 400 de stații Petrom vor fi reamenajate, așa că în viitorul apropiat nu văd scopul autoservirii
@Giani Mcea, s-o luați pe Valea Oltului ca să vă calmați😉
@Giani Mucea soția mea primea și ea carduri Shell da’ numai în Teutonia mergeau. Cât despre olandezi, singura dată când am fost la ei cu mașina m-au invitat să cumpăr nu’ș de unde adaptor de 14-18 eur să bag LPG. În Italia într-o dubioasă benzinărie de periferie avea ăla 6 adaptoare diferite pentru LPG!
@Giani Mucea, don inginer, după ce ați trecut granița minunatei noastre țări vei vedea exact opusul olandezilor. Toți vor fi niște mici Șumahări! Dacă ești primul la vreun semafor neapărat tre să stai cu viteza a I-a și cu piciorul pregatit pe accelerație, că altfel claxonul de control al celui de la capul cozii se activează automat 🙃.
@Anel: da, pe OMV l-am tăiat de pe listă la plimbarea trecută. Am încercat de două ori în Ungaria și o dată în România. Nu numai că nu au self service, dar cardul de combustibil nu funcționează la casă. Bine, e la fel ca în restul benzinăriilor.
@AleBlaga: cardul e valid cică oriunde în EU, la orice benzinărie. În practică însă a funcționat doar în Olanda și Belgia.
@BaGheRa: îmi aduc aminte cum e în Ro. Ăștia sunt cuminți în general, dar vreo 10% sunt complet idioți. Au un stil de a se băga fără semnalizare în fața ta cu 10cm de spațiu, de am ajuns să înjur aproape la fiecare drum. Să nu mai vorbesc de copiii care și-au cumpărat primul Polo sau Golf și acum au impresia că sunt pe circuit.
2 faze:
Obi – cumpărasem niște chestii pentru mobilă, m-am dus la o casă unde erau 2 persoane la rând. Prima a plătit și a plecat, până să pun eu produsele pe bandă. A doua, o tanti cum zici tu de aia cu măruntul. Avea 2 plicuri cu semințe de flori. A durat mai mult de 5 minute până a plătit. În final a cumpărat doar unul.
Hofer – am cumpărat, printre altele, o caserolă cu afine. Caserolă cu capac. La casă, când să o pun în cărucior…plm ce am făcut că s-a desfăcut aia și am făcut numai o afină pe jos… mi-am cerut scuze în 4 limbi… eram rubiniu la mufă. Casiera a zis că e ok. A venit cu o matură și a dat afinele la o parte, cât să nu le calce lumea. Eu am dat să plec. M-a prins de mână și a zis să mă duc să-mi iau altă caserolă. M-am executat… bonul ne-închis, lume la rând. Am venit înapoi, îi dau aia să o scaneze. Mi-a spus că e plătită deja și să am o zi bună.
Încă mă bântuie imaginea cu afinele rostogolindu-se peste tot.
Comentariu beton!72
În slow motion așa, nu? 😁
Am patit una asemanatoare la un Sainsbury’s: mi-am scanat marfa si aveam si doua beri la sticla. Am pus-o pe prima in punga si imediat pe a doua cand a decis fundul plasei ca e prea mult pentru el pe ziua aceea si s-a rupt. Doua beri praf pe podea si valuri de bere si spuma peste tot. Eram „pride” pe fata si nu stiam cum sa ies din magazin mai repede mi se parea ca toti ceilalti ar vrea sa-mi arda una c-am stricat bunatate de bere si i-am mai si stropit (evident ca nu mi-a zis nimeni nimic si nici nu i-a interesat).
A venit un angajat cu un mop a curatat tot si intre timp m-a intrebat de a doua sticla ca se sparsese asa de tare ca nu recunostea marca. Mi-a adus alte sticle si mi le-a pus personal in doua pungi cerandu-si scuze ca au avut probleme si pungile nu sunt asa de rezistente. Dau sa le platesc si zice ca le-am platit deja (pe primele le platisem e adevarat) e ok mi-a urat o seara faina cerandu-si inca o data scuze si aia a fost.
Comentariu beton!30
În slow motion și cu flăcări în jur 😅
Si mie mi s-a întâmplat în Lidl în Romania să scap o cutie cu smantana pe jos, am mers repede la raionul de legume să iau o pungă și apoi cu șervețele pe care le aveam în geanta am șters, am mers la casa cu gândul să plătesc ambele cutii ( intre timp mi-am luat o cutie care a rămas întreaga pe tot drumul de la frigider până la casă) , mi s-a comunicat că voi plăti doar o singură cutie și că îmi mulțumește ca am curățat desi as fi putut doar să anunț un angajat de incident și urmă să curățe angajatul.
@Dr. Acula asta cu afinele a fost endemică! Erau ambalate în cutii care țineau de numa-numa. Schimbau cutiile și dupa ce clientul plătise dar la masa de împachetat afinele puneau de o evadare. Am văzut schimbând și unei cliente ce-a scăpat afinele la ușa de ieșire. Acum se dau în găleți ermetice de juma de kg.
Eu sunt uneori la extreme pe treaba asta. Pot fi extrem de nepăsătoare legat de timpul și răbdarea celor din jur sau foarte grijulie. Totuși, obiectivul meu e să fiu pe la mijloc de cele mai multe ori și la extreme doar când (cred/simt eu că) trebuie. Este foarte important pentru mine să petrec 3 ore în discuții cu recepționerul pentru a lua referințe despre un oraș pe care doresc să-l vizitez? Well, așteptați frumos oameni buni la coadă. N-am posibilitatea să-mi gestionez cardurile, cupoanele, banii, astfel încât să petrec un timp rezonabil la casă? La fel, fiți înțelegători. Dar dacă nu e ceva important sau imposibil, atunci hai să fiu un pic aware și de ce-i prin jur. Nu știu, chestia asta cu ”procesul de numărat mărunții ăia putea să dureze jumătate de an, că nimeni n-ar fi zis absolut nimic, toți ar fi așteptat liniștiți să termine” mi se pare un pic cam peste limita rezonabilității. După vreo lună, hai două, eu cred că n-ar strica cineva să spună/facă, totuși, ceva.
Se dezbate încă. Ce zici?22
Pe la noi, in Ardeal, lucrurile oricum merg mai incet. Dar eu patesc altceva. Cum ajung la casa sau am maxim 1 in fata, se intampla ca nu mai este rola la casa de marcat, s-a blocat la vreun client, nu si-a cantarit altul produsul, etc. De foarte putine ori merge din prima. Am si incercat sa schimb casa, in mers si tot asa am patit. Sotia mea ii linisteste pe cei din spate spunandu-le ca stau eu la coada si e normal sa se intample ceva.
Daca mai treci prin Oradea, asigura-te ca nu sunt in fata ta la casa si totul o sa mearga bine. Sau lent.
Comentariu beton!29
De fiecare fucking dată când trebuie să mi se capseze ceva, capsatorul ăla rămâne fără caspe exact la mine. De fiecare fucking dată, indiferent unde sunt: la mine la job, la benzinărie, la administrația financiară, la înmatriculări auto. Își cer ăia scuze jenați, iar eu le zic calm „nu e de la voi, e vina mea”.
Mi-e de aia nu îmi place sa merg la cumpărături. Dacă nu îți suflă în ceafă la casă, sau dacă nu se urca puțin pe tine cu căruțul, nu pot. Plus că, pt graba lor, ți-ar trebui vreo 4 mâini să termini totul super rapid.
Tot acolo ajungem toți, nush ce naiba ne grăbim așa să murim.
Dadadada. Mereu alergăm undeva, nu se știe unde.
Va spun eu unde alergam. Sa ajungem acasa, sa ne holbam la ecrane…
Comentariu beton!19
Ca idee, pe mine ma enerveaza cand sunt unii care blocheaza pe alti pentru ca nu au fost in stare sa se pregateasca din timp.
Pun produsele pe banda si apoi, pana le vine randul, se uita in gol sau in telefon; dintr-o data realizeaza ca le trebuie si niste sacose ca sa puna tot ce au cumparat si stau sa caute si sa aleaga ce sacosa sa cumpere.
Ajunge la metrou in fata turnichetului si blocheaza calea in timp ce cauta prin geanta/rucsac/portofel dupa cartela; la ora de varf, ca altfel nu ar conta.
Chestii marunte… nu ma enerveaza suficient ca sa fac/spun ceva in momentul respectiv, doar suficient ca sa scriu aici 🙂
Se dezbate încă. Ce zici?20
Ei, toate astea nu există la ăia.
…sau ajung la casa, aranjaza in cos/sacosa/carut toate cumparaturile, pe marimi si caprarii, dupa care par foarte surprinsi ca tre’ sa le si plateasca. Drept pentru care, DUPA ce afla cat costa totul, incep sa scurme dupa/prin portofele, carduri etc.
Sau să își rupă tichetele de masă din carnețel, thuamne ferește să le aibă gata rupte sau să le rupă până stau la rând. Eventual să stea să și le completeze cu nume/prenume/CNP (asta e din vremea când tichetele de masă pe card nu existau sau erau o raritate).
Bă, să-l aducă cineva pe Vasilescul nostru înapoi. Ăla nervos că stă la mega la coadă.
Altfel nu știu ce m-apucă să fuck.
Comentariu beton!27
Stai liniștită că nu mă ține mult. Din experiențele anterioare, cam trei săptămâni durează până mi se diluează excesul de civilizație din vene.
Aha, ok. Stau calmă😀
Elena calmă… asta e gluma zilei. :))))))))))))
Poate facki vreun articolaș 🤪 … că iar pleacă în concediu 😁
@Habare, cum adica pleaca iar?!?! Ăsta in care tocmai a fost, ce-a fost?
@didino, nu mă enerva!
@Eleno, a fost singur… în concediu 😁
2010, St. Martin, Caraibe, ține de UE, Franța de peste mări, juma`, restul țară autonomă ținând de Antilele Olandeze, meream cu un fel de maxi-taxi, la un moment dat, fix la intrarea în Orient Bay, unde aveam treabă, realizez că microbuzul staționează de mai mult de un sfert de oră, fază la care, într-o franceză aproximativă în fac semn șoferului că vreau să cobor, o iau pe jos, după câteva sute de metri constat motivul blocajului, o limuzină era de-a latul străzi, cum ar veni blocase traficul insular, au doar o șosea îngustă care ocolește paralel cu malurile, mno, limo era oprită în dreptul unei biserici, mirii se pozau în potecă, cu popa și nași, nuntașii cântau stil creol, băi, absolut nimeni în alea 20 de minute n-o claxonat, de curios mă uitam la fețele șoferilor din mașinile oprite de eveniment, nene, toți zâmbeau.
Am zis că acolo m-aș muta, nu datorită insulei-stațiune ori a climei cu 25 de grade medie anuală, ci datorită faptului că în 3 săptămâni nu am văzut om încruntat, nu mai zic de răcnete și nervi.
Comentariu beton!44
Niște săraki … nare clansoane la mașiniii 🤪
Comentariu beton!30
Ah Doamne, St Martin. Navălesc amintirile 😁
Intr-adevar, pe-acolo nimeni, niciodata nu se grabeste. Si de ce-ar face-o pana la urma…
Eram nu mai stiu in ce insula din Caraibe si ma duc sa mi iau un burger unde auzisem io ca e mega bun.
Ma duc, comand, platesc si astept. Si astept si astept. Locul gol deci nu se rupeau cu comenzi. Dupa vreo 20 30 de minute (nu mai tin minte exact) ma duc sa intreb de burgerul meu. Toate tantile alea de lucrau acolo erau la o masa, dupa tejghea si beau hmm cafea cred si radeau. Si mi au zis ca vine si burgerul meu in curand:) si ca ce? Ma grabesc?
Nu e stress deloc acolo, lumea relaxata, nu vezi pe nimeni grabindu se pe strazi si nevrotic in trafic😁
ah doamne, bine ca nu m-am angajat la banca aia din marea caraibilor cand m-a sunat recruiteru’ din NY ca muream de draci de la lipsa traficului:D. Ala din NY nu intelegea cum nu ar vrea cineva sa munceasca acolo. Cred ca era fiert de atat zen cat isi lua zilnic din oras 😀
In localitati mici, turistice, timpul se dilată oamenii merg sa se relaxeze și industria nu vrea sa ii streseze, inclusiv localnicii.
Si eu tot asa imbecil.
Numai in ultimul an am spart in 2 randuri sticle in graba nebuna de a pune totul in punga la casa de marcat, nu cumva sa astepte cel dupa mine nici 10 secunde.
Pe de alta parte, daca se mocaie vreunul in fata mea, numa pufnesc si dau ochii peste cap, zici ca ma intarzie la interviurile cu ESA si Space X.
Imbecil in ambele situatii, da..
Exista mai multe aspecte. Oamenii nu se arata nervosi pt ca sunt educați in acest sens. Dar pe majoritatea ii deranjeaza si afara sa piarda vremea pt toti idiotii. Cei carr au un stil direct, cum sunt americanii, se vor pronunta daca nu le convine ceva, restu educati sa fie introvertiți nu.
Dincolo de asta, cand merg la lidl si am 100 de produse in cos, ii invit pe cei din spate, de la coada, in fata. Nu e ok sa consideri ca toti trebuie sa astepte dupa tine oricat, pe motiv ca ai fost primul.
In rest e doar nesimrire, indiferență sau lipsa de reactie de frica repercusiunilor.
Majoritatea vesticilor vor evita să se certe pe un fleac, unless they are Carens.
Daca ii cunosti bine,si ii vei întreba în privat, cum s-au simtit cand ai așteptat aiurea, vei vedea ca au aceleasi sentimente ca și noi, doar că neexprimate.
Iar diferența de comportamemt si graba intre cei din orase mici și cei din metropole, exista peste tot, si ii mprima o atitudine cotidiana. Singurii stresati peste tot sunt nemții care si in vacanta sunt disperați ;))
Comentariu beton!26
exact, prefer siceritatea romaneasca pe fata de 10 ori decat mastile strainilor care doar se arata binevoitori cu tine. Sunt ca niste animale dresate sa nu latre, sa nu sara, dar toate astea se aduna si la un moment dat refuleaza
Se dezbate încă. Ce zici?12
Stefan, exact.
Cum se face ca rata sinuciderilor e cea mai mare în țările cele mai civilizate si cu cetatenii declarati cei mai „fericiti” ? Sau ca au hoteluri dedicate unde merg sa sparga vesela si mobila? Sau hoteluri dedicate sa mearga sa se uite la porn?
Suprareglementarea si inregimentarea intr-o gandire prea restrictiva duce la deprimare, parerea mea. Acum e clar ca extremele nu sunt bune, dar undeva la mijloc asa imi place. Italieni, Greci, Francezi, Portughezi etc. O gandire latina sanatoasa. Chiar si Cehi, care sunt un popor slav foarte calm si foarte OK, cu un singur defect, isi cam fura gagicile intre ei :D. Sau poate pt unii asta e un + :))
Asta e cea mai tare concluzie a zilei de azi: civilizația duce la sinucidere. Băi, felicitări amândurora, sunteți sută la sută urmașii dacilor liberi.
Haha, în tinerețe am lucrat casiera la un supermarket. La sfârșitul programului a venit un domn căruia a trebuit sa ii dau rest, eu in casă aveam doar bancnote mari si monede, i-am dat restul in monede….pfuuuuu, ce tam tam, ce scandal. Până la urma a intrat din nou, a cumpărat o bere, numai ca să îmi dea măruntul înapoi…
La nivel teoretic, perfect de acord cu ideea din articol. Adica da, si eu si toti cei din jur avem drepturi si trebuie sa invatam sa traim impreuna, cu tot cu drepturile individuale. Momentul in care nu mai sunt de acord e ala in care se „abuzeaza” de aceste drepturi doar asa, pentru ca „pot” si „ce-o sa-mi faci?”.
Ca sa nu fie confuzii, o sa dau doua exemple: UNU – Luni-Vineri, dimineata sa zicem un 07:30-08:00, in autobuz/tramvai/metrou, daca vad un „batranel” din asta care incurca locul, pai atunci replica va fi, inevitabil, aia cu te cauta moartea pe acasa pentru ca nu vad nicio urgenta, dar absolut niciuna, care sa il impiedice pe ‘batranel” sa-si rezolve problemele dupa ora 09:00 sa zicem cand deja lumea a ajuns la munca. DOI – daca vad un „batranel” la coada la lidl/mega/auchan/etc intr-o zi de miercuri la ora 14:00 de exemplu, atunci e OK, tot ce scrie in articol e perfect normal si civilizat. Daaaar, daca asta se inampla sa zicem intr-o zi de vineri la ora 18:00-18:30 sau sambata si duminica, la fel ca la punctul UNU, aia cu moartea care il cauta pe acasa.
De ce? Simplu, pentru ca eu, in campia muncii fiind, TREBUIE sa functionez dupa niste ore FIXE, in timp ce ala care e la pensie, poate sa isi faca programul cum vrea lupa lui. Deci, a-i incurca pe aia care trebuie sa respecte niste ore si care nu au alte variante, este 100% „de porc”. A lua in calcul aspecte de genul „ce impact are actiunea mea asupra celor din jur” e fix la fel de CIVILIZAT ca aia cu repectatul pensionarului care plateste cu o punga de fise.
Respectul si civilizatia sunt ori RECIPROCE ori DELOC.
Se dezbate încă. Ce zici?23
Hai să te lămuresc cum e cu bătrânelul ăla dimineața la 07:30-08:00, in autobuz/tramvai/metrou. Nu de alta, dar și pe mine mă revoltă matinalii ăștia fără program fix și am avut ocazia să-l întreb pe unul.
Explicație: dacă trebuie să-ți faci analizele de sânge, musai să fie dimineață. Și chiar dacă îți ia sânge și pe la 9-10-11, tre’ să fie pe nemâncatelea. Și poate ar sta unii nemâncați atât, dar au de luat medicamente (dimineața!) după micul dejun.
Te-ai prins? Din cauza medicației matinale se aglomerează autobuzul cu bătrânei 😂
Comentariu beton!26
Nu știu cum e cu bătrâneii, dar să vă zic de bătrânele. În primul rând, Doamne, oare cum ar fi să să merg la pensie cu autobuzul/tramvaiul/metroul și să-mi spună cineva treaba cu moartea sau cam care ar trebui să-mi fie MIE programul! 😀 Zău așa, poate că sunt în drum să-mi preiau nepoții să-i duc la școală, sau orice altceva pentru care aș considera EU că TREBUIE să fiu acolo, la fel de mult ca cei care se duc la muncă. Ba chiar mai mult, uite-așa! 😛
Am o colegă de sală de 70+ ani care vine la antrenamente la ora 8 dimineața, cu un tramvai și circulă în intervalul cela care nu-i ok. Alternativa ar fi să vină de la 7, sau după amiaza, începând cu ora 18, din oră-n oră. Oare ar trebui să-i transmit să-și schimbe programul sau poate chiar să renunțe la sală și să-l înlocuiască cu statul în casă? La urma urmei, o veni moartea și n-o găsi-o, chiar ar fi lipsă cruntă de RESPECT, nu? A, o s-o întreb și de programul de cumpărături și o să-i explic intervalele orare în care s-o facă. Altceva ar mai fi? Jesus! Ți-e și frică să mai îmbătrânești în țara asta. :-))))
Comentariu beton!33
Vara pensionarii sunt la prima ora în autobuzele către piață, sa ajungă pe răcoare.
Căldura dăunează la corazon. Asta înțeleg, ca și eu am probleme. Pe ăia care au probleme și merg la orele 12-16 de lesina pe stradă nu-i inteleg
Să-i interzicem!!! Jos din autobuz, pensionarule, care te plimbi la ora la care doar oamenii muncii TREBUIE să funcționeze după niște ore FIXE. Pus la zid și bătut cu biciul bătrânelul care a îndrăznit să meargă la cumpărături fix când omul muncii TREBUIA să meargă fiindcă funcționează după niște ore FIXE.
Vezi, cam așa arată nesimțirea în stare pură: unul are impresia că are mai multe drepturi decât altul și crede că trebuie să-i reglementeze altuia viața, ca să fie el ok. Întotdeauna m-a amuzat cum îi fwte grija pe „oamenii muncii” de pensionarii de la noi. Sau cum îl fwte grija pe român în general de viața altuia.
N-ai loc de pensionari în magazin? Schimbă TU magazinul și ora. Aaaa…..nu poți? Ghinion! Dar te aștepți ca altul să poată? De ce? Fiindcă nu e ca tine? N-ai loc în transportul în comun? Ia Uberu’, elicopterul, mergi pe jos. Aaa…nu poți? Dar vrei ca altul să poată? Schimbă-ți TU viața dacă nu-ți convine ceva, nu te indigna că nu vor alții să și-o schimbe.
@Crypto: dacă bătrânelul e în magazin la ora 14 e ok, seara și dimineața nu.
@Alina I. , un pic mai jos: ce o fi căutând p-afară între 12 -16 când e căldură. Păi, ce să caute, la ora aia l-a trimis @Crypto!🤣🤣🤣
În locul bătrânelului răspunsul meu ar fi: ce treabă aveți voi? (ca să nu mă repet cu „de ce vă fwte grija?”)
Comentariu beton!26
În alte părți treaba asta s-a reglementat prin prețul călătoriei cu mijlocul de transport în comun. Dimineața e mai scump. Că, teoretic, ăia care merg la job și sunt în putere au bani, nu ca bătrâneii. Ia să bage asta și la noi, să vezi cum sar corporatiștii de cur în sus că sunt discriminați.
Mi se pare mie sau am cam sărit pe comentariul lui Cryptoprocta ferox?! Pun pariu că în țările civilizate așa ceva nu s-ar întâmpla, ntz, ntz, ntz.
La mine în oraș pensionarii au abonament de la 1(un) leu pe lună 😁
De ce suntem asa? Grea intrebare dar incerc:
Dupa 10 ani in care am locuit in mai multe tari din UE si cativa ani in SUA am realizat ca in Romania oamenii sunt suprastimulati (media, societate, viata politica) sa raspunda cu indignare si chiar furie la orice.
Romanii au un echilibru emotional foarte fragil la care se adauga un cotidian fecund in frictiuni de tot felul ce le pune la grea incercare seninatatea.
Se adauga o profunda cultura a vinovatiei : „il fac sa astepte, se intampla din cauza mea, doar eu sunt de vina, sa nu cumva sa ii deranjez pe ceilalti”. Si automat oprobriul celui ce nu actioneaza sub dictatura vinovatiei.
Comentariu beton!30
foarte bun comentariul. Ai putea sa dezvolti putin, daca ai interactionat cu straini, ce e in mintea lor in aceste situatii. Sunt toti pe stilul „shit happens” sau merg dincolo de asta?
Cel mult, a doua zi dimineață, ăia care aveau serviciu ar fi scos telefoanele și-ar fi sunat la muncă: „șefu’, vedeți că vin un pic mai tărziu, sunt în Billa, aștept după o bătrână”.
Ăh, nu, nu e cazul. Oamenii nu pleacă de acasă pe ultima sută de metri, își iau mereu marjă de timp. Tocmai ca să nu întârzie. 🙂
De ce traversează lumea pe roșu la noi? De ce suntem locul întâi în Europa la accidente auto? De ce aleargă lumea pe peron să prindă metroul care oricum vine din 5 în 5 minute? De ce se formează cozi în locuri unde ești chemat sau strigat, indiferent dacă stai la coadă sau nu? Întotdeauna m-a fascinat asta și nu am găsit explicația.
Orice discuție despre reguli de circulație are ca bază limitele de viteză și cum toți le încalcă sau sunt nemulțumiți de ele. Dacă zici că mergi regulamentar riști să fii scuipat. De ce?
Am două chestii în minte când vine vorba de graba genetică (cred) a românilor.
Prima: copil fiind am fost trimis de tata la sifoane. A uitat de desenele animate de seară (ora 7 sau 7 jumate, nu mai țin minte), și m-a trimis cu câteva minute înainte de începerea lor. Nu era stres, sifonăria era aproape, am alergat până acolo, am ajuns rapid, doar că lu’ nenea din fața mea i se stricase ceva la capul de sifon și nu-l putea înșuruba la loc sau nu puteau ăia să-l umple, ceva de genul… Și dă-i și luptă cu sifonul, și eu așteptam sărind de pe un picior pe altul și uitându-mă la un ceas mare chinezesc pe care îl aveau pe perete în sifonărie și intrând în panică fiindcă începeau desenele și eu le pierdeam. Și bineînțeles că desenele au început și mie încă nu-mi venise rândul. Și m-a apucat plânsul. Pe bune, mi-au dat lacrimile de s-au uitat toți ăia din sifonărie la mine. Pierdeam un episod din „Lidia și floarea cu șapte culori” din cauza lor, în plm de melci!!😁
A doua chestie: toată familia se uita le „Reflecții rutiere”. Și avea nea Vochină o replică pe care o așteptam toți cu sufletul la gură, apoi eu și frate-miu ne prăpădeam de râs: „Unde vă grăbeați, domnule…cutare?”
Ei bine, de câte ori văd oameni d-ăștia care se împing la cozi, traversează pe roșu, încalcă reguli de circulație, aleargă disperați după mijloace de transport și, în general, se grăbesc aiurea și fără sens, îmi vine să le zic, cu timbrul vocal al lui Virgil Vochină: „Unde vă grăbeiți, dom’le? Să prindeți Lidia și floarea cu șapte culori?”
Recunosc că mie nu mi se pare că mi se duce viața dacă stau mult la coadă la cumpărături sau dacă merg cu 50 prin localitate sau dacă aștept să se facă semaforul verde sau dacă aștept alt metrou sau tramvai sau autobuz. Mie mi-e lene să mă grăbesc dacă nu am motiv.
Comentariu beton!39
La faza cu trecutul pe rosu si cu accidentele, se cunoaste cauza: asa a vrut d-zeu! Am auzit enormitatea asta de jdemii de ori, cand eram in Romania.
din păcate pe multi nu ii duce capul sa faca altfel, si coroborat cu lipsa de educatie completa, au dezvoltat un comportament de supravietuire a celui mai nesimtit, in jungla urbana. Cei mai multi taximetristi sau soferi blackcab din bucuresti demonstreaza cu brio acest concept. Sunt intr-un cerc vicios. Cercul nesimtirii. Vad in jurul lor nesimtire, si ajung sa creada ca daca nu fac la fel sunt fraieri sau luati de fraieri de catre „colegi”
Efectul de turma.
Era un studiu odata, care arata ca era suficient ca ~20% din populatie sa se comporte urat, sa creeze un efect de turma. In schimb, ca sa influentezi o schimbare pozitiva de comportament era nevoie de 70-80% din populatia unui oraș sa o aplice, ca sa se raspandeasca si sa fie preluată de toți. Dacă ai condus in ultimii 10 ani prin orase mari germane, ai putut sa vezi acest efect, odată cu afluxul de populatii mai puțin educate. Acolo sunt cam 20-80% si cele 2 trenduri se lupta.
Adevărul e, @Ioane, că și maică-mea avea talentul înnăscut de a mă trimite pe câte undeva fix când aveam și io câte ceva de văzut la tv. Iar io am prins vremurile alea când nu prea avea de văzut decât câteva minute pe săptămână. O bănuiam c-o face intenționat.
La zoso are loc periodic discutia despre cei care stau pe banda 2 pe autostrada. La un moment dat am intrebat care e problema ca sunt pe B2 daca merg cu viteza maxima legala; raspunsul clasic este „nu conteaza, nu e treaba ta sa impui regulamentul rutier, tu trebuie sa respecti articolul cutare din regulamentul rutier care zice ca trebuie sa treci pe B1”.
@MihaiC, pentru că exact așa stau lucrurile. Nu e treaba ta să hotărăști cu ce viteză vreau eu să merg pe autostradă. Treaba ta e să treci înapoi pe banda unu, că așa spune legea. Aceeași lege care nu spune că dacă mergi cu viteza maximă legală ai voie să rulezi pe banda de viteză și să nu-l lași p-ăla care vine din spate să treacă. E fix treaba lui dacă vrea să meargă cu 180, își asumă consecințele.
@MihaiC, fix la blogul lui zoso m-am gândit când am zis mai sus de treaba cu discuțiile despre reguli de circulație. Trecând peste faptul că zoso e ultima persoană de la care aș lua lecții despre condus prin Ro, mă uimește și mă sperie cât de facultative par să fie regulile de circulație pentru aproape toți cei care comentează acolo. Și apoi mă mir că la un drum de 600 de km prin țară mi-e pusă viața în pericol din 15 în 15 km. Fiindcă toți par să se grăbească, în pwla mea, undeva!!
@Mihai Vasilescu
Nu stau pe B2 doar de-al dracu’ 🙂
Nu incerc sa blochez intentionat, dar nici nu am nici un stres ca nu il las pe careva sa ma depaseasca cand eu merg deja la viteza maxima legala sau chiar peste (nu sunt ingeras, dar am grija sa nu depasesc cu mai mult de 20 km/h).
Mie mi se pare foarte ironica abordarea „tu trebuie sa respecti art X pentru ca eu sa pot incalca art Y”
@MihaiC, în acest caz, este extrem de simplu: amândoi încălcați legea. Tu că nu-l lași să treacă, iar el că a depășit viteza legală. Și uite așa o să constați cu surprindere că la o adică, luați amândoi amendă. Repet, nu scrie nicăieri în lege că dacă mergi cu viteza maximă legală sau chiar mai mare, ai voie să rulezi pe banda de viteză și să nu-l lași să treacă pe unul care vine cu 200 km/h.
@Mihai Vasilescu
O sa fie cu surprindere ca se aplica legea, dar as fi foarte fericit sa fie asa. As plati bucuros prima amenda (pentru ca a 2-a oara nu ar mai fi cazul, as fi mult mai atent) daca prin aplicarea legii s-ar mai linistii vitezomanii.
In Romania se practică foarte des și săritul cozii. In fiecare săptămână trebuie să fac scandal la Carrefour, pt că cineva vede coadă la casă și încearcă să se bage in față, ignorând complet prostii care așteaptă deja de 5-10 minute. Și cel mai des, asta se întâmplă cu persoane în vârstă. Am auzit toate scuzele posibile de la „nu stau 10 min să aștept să mi cumpăr un pachet de țigări”, până la ” nu erai la coadă, nici tu, nici ceilalți 4 care așteptau după mine” și „hai doamna, muriți dacă mai așteptați încă cinci minute? Ați așteptat atat doar până acum”
Oriunde în străinătate oamenii văd că e coadă, se așează la capătul cozii și o respecta chiar dacă înjura in gând
Asta este o cu totul altă problemă. Se numește „nesimțire” și-am scris minimum zece articole pe subiect până acum. Toate de la megaimaj.
Eu mor puțin câte puțin când văd oameni ca mine (50 – 50+) care de-abia după ce își bagă marfa în straiță încep să se caute de portofel. Deși avuseseră și ei timpi morți în prealabil. De cei trecuți de 60-70 nu mai vorbim. O am pe mama cu mine la cumpărături. Lev Tolstoi, cu al său „Război și pace” joacă la pitici nene! 😁 Un balcanic clasic și eu.
Păi, da, @Victore, exact despre asta zic și io. Ăia sunt foarte relaxați, nu-i interesează că tu începi să te cauți de portofel abia după ce ți-ai pus toate produsele în sacoșă.
Nu prea am timpi morți. Cel mult după ce am pus produsele pe bandă (dacă nu prea multe și durează) să scot portofelul. Da’ eu banii din portofel nu-i scot înainte să-mi spună prețul final.
Cel mai complicat mi se pare când plătesc cash și primesc rest: de cele mai multe ori n-am reușit să-mi pun produsele în căruț, îmi pune restul (bancnote și monede) în palmă și ura și la Gară! Și io mă chinui ca proasta să-mi pun banii în portofel, bancnote la bancnote și monezile în spațiul pt monezi (că pui cu dichis și lemnele în foc, d-apoi banii în portofel), portofelul în poșetă și să recuperez ultimele produse. Totul în același timp cu doar 2 mâini. Ar trebui să fiu caracatiță.
De obicei folosesc cardul și mă pregătesc în timpii morți, dar zău că odată ce începe să scaneze ca la olimpiadă îmi e greu să țin/manevrez cardul, telefonul pt scanat aplicația de reduceri și sa pun produsele în căruț fără să le fac terci. Și de preferat fără să uit cardul, telefonul sau vreun produs pe tejghea. 🙂
„când e dreptul meu să pot face/cere lucrul respectiv”
Nu neaparat ca e dreptul meu, dar nu vad de ce as face eu un efort in plus pentru confortul unui strain. Adica decat sa astepte cineva 5min sa-ti cumperi tigari ai ales sa pierzi tu cateva zeci de minute ca sa cumperi din alt loc.
N-auzi că îi trece in trei săptămâni?
Eu sunt cu 👀 pe el.
De câţiva ani buni, am mai multă răbdare. Privesc mai detaşat lucruri care altă dată m-ar fi enervat. Nu ştiu dacă e semn de bătrâneţe sau doar am devenit mai înţeleaptă, deşi sunt tânără încă.
Altă dată mă enervau şi pe mine oamenii care se moşcăiau aşa la casă la magazin, ăia care nu-şi pregătesc din timp banii şi se apucau să scotocească prin toate buzunarele hainelor şi portofelelor abia după ce le sunt scanate toate cumpărăturile şi mai şi pun produsele în pungi cu lentoarea melcului distrat sau care întind prea mult discuţia cu vânzătoarea/oamenii de pe la ghişee. Mai ales că eu mă duc mereu pregătită, am punga şi cardul în mână sau cer sacosă imediat ce-mi vine rândul, banii în geantă sunt uşor de găsit dacă nu merge cardul şi pun produsele de pe bandă în sacoşă cu viteza fulgerului după ce sunt scanate, de am uneori senzaţia ireală că eu am terminat înaintea casierei. Şi, evident, mă dau instantaneu la o parte la final, de parcă-s pe arcuri, să fac loc următorului client. Şi, nu în ultimul rând, mă trec toate transpiraţiile când nu am lămurit ceva la vreun ghişeu unde e coadă, nu știu cum să fac să scurtez cât mai mult, dar să și obţin totuşi ce trebuie să aflu.
Acum am ajuns în punctul în care privesc cu detaşare bâlbele celorlalţi, le găsesc în minte tot felul de ,,scuze”: e bătrân, nu a ştiut, se gândea la altceva, poate nu se simte bine, e obosit, visa, şi ce dacă?, oricui i se poate întâmpla, etc. Sau, cel mai incredibil: nu suntem roboţi, fiecare are felul lui de reacţiona şi de a face lucrurile. Nu mi se mai par inutile nici discuţiile prea lungi ale altora, chiar dacă nu sunt stilul meu, poate oamenii ăia au nevoie de socializare mai mult decât mine sau nu le e clar ceva.
Dacă partea asta cu acceptarea şi răbdarea o am rezolvată, mai greu e cu cealaltă. Adică să nu mă mai grăbesc nici eu în halul în care o fac când îmi vine rândul. Şi, când voi reuşi asta, să nu exagerez şi să trec limita subţire care duce spre o doză de nesimţire. Pentru că sun cazuri şi cazuri. Iar uneori e bine să ştii să faci un rezumat şi să fii concis când sunt cozi prea mari, condiţii naşpa, e o coadă la spital, etc.
Comentariu beton!26
Povestea ta mi-a amintit de o întâmplare din copilărie când un prieten de familie a cumpărat de la un alt prieten, cortul. Tranzacția a fost negociată pe plajă și a fost încheiată anul următor. Că nu era să lase omul fără cazare restul verii. Iar anul următor, cumpărătorul a venit cu un săculeț, cusut de mână, plin cu monede (nu-mi amintesc valoarea lor), iar număratul a fost o adevărată ceremonie în timpul căreia s-au golit multe sticle.
De-asta sunt minunate self-service-urile!
Ai scanner-ul tau, te frunzaresti prin magazin cat vor muschii tai, scanezi produsele „in your own time” si nu iti sufla nimeni in ceafa.
Mai buna inventie ca asta nici nu se putea!
Da, ai perfectă drreptate, doar că articolul meu nu era despre asta. 😀
Da,era despre rabdare/ lipsa de rabdare,dar uite cum scapi si de stresul aferent! 😁 Mno, pana mai schimbam la comportament, mai gasim si alte solutii intre timp. Si dupa ce iti faci cumparaturile cu self-service, poti sta pana infloresti la o coada la receptie,ca nu ai nervii intinsi cu placa, ba din contra, le mai dai si tu indicatii turisti(e)lor! 😁
Da, self-checkout-urile mi se par și mie mișto. Problema e cu oamenii, că nu știu să le folosească. Se plimbă prin magazin, adună chestii de pe raft, se duc la casă și se apucă să le scaneze. Păi bine Gigele, de-aia s-au chinuit oamenii ăștia să îți dea scanner portabil și aplicație de mobil? Iei produsul de pe raft, îl scanezi, îl pui în pungă, când termini treci pe la casă, arăți telefonul și plătești.
@Giani Mucea, ah, nu, că la noi fiecare supermarket e cu varianta lui de self scanner. De exemplu, la mega, nu poți sa faci ce zici tu. Te duci la casa de self scan și abia acolo treci toate produsele prin scaner. Ca să nu-ți mai spun că de fiecare dată când am făcut asta, la mega, am renunțat. La fiecare trei produse scanate se întâmplă câte ceva și ai nevoie de asistență. Eu, care sunt cel mai mare fan al neinteracțiunii cu alte ființe umane, mă duc și stau la coadă la mega, fix din motivul ăsta.
A, păi e inutil atunci. Că scopul nu e neapărat să concediezi casieri ci să golești cardul repede, apoi să dai afară din magazin sacul de carne care ține cardul. Și e ciudat că nu au reușit să implementeze cum trebuie la Mega, că sistemul merge bine de tot la proprietarul lui Mega.
Nu numai că nu au reușit să-l implementeze, dar este cel mai imbecil sistem de self scan dintre toate. Sau, cel puțin, dintre toate supermarketurile pe unde mai intru eu.
Ăsta de la AH (din grupul Ahold, care deține Mega) e aproape perfect. Scanezi cu telefonul, merge bine (unele excepții, în general la produsele de patiserie), apoi treci pe la casă, arăți telefonul și plătești. Singura problemă era că trebuie să te conectezi la wifi-ul magazinului, iar conexiunea era cu captive portal, dar văd că au rezolvat-o și pe asta.
Acum aștept să adauge plata direct din telefon, să nu mai fie nevoie să treci pe la casă.
@Mihau, și la Lidl pățesc asta cu eroarea la scanare foarte des, dar întotdeauna se învârte pe acolo un angajat și te deblochează. Ba mai mult, dacă iei chestii cu preț redus (cu etichetă portocalie) trebuie să chemi angajatul să facă nu știu ce încât să intre la promoție. Nu mă deranjează absolut deloc, tot prefer casele acelea în locul celor clasice.
Una dintre cele mai tari faze a fost când m-am trezit după ce am plătit că nu am cerut să-mi valideze promoția la vreo 3 produse și la casa automată nu se mai putea face nimic, am vrut să renunț, dar nu m-a lăsat doamna. A tot vorbit în cască, a zis că trebuie făcut retur și încasate din nou la prețul redus, a vrut să mă trimită să mă bag în față la o casă (eu n-aș fi vrut că mi-e rușine), dar a certat-o colega să nu-i mai bage oameni în față la coada ei, eu am zis că e ok, stau la coada normală și până la urmă a venit altă casieră dinăuntru, a deschis o casă, a făcut procedura de retur și de plată din nou cu discount și a închis-o la loc.
Diferența de bani era nesemnificativă, de aceea am și vrut să plec, dar am apreciat foarte mult abordarea lor și modul de rezolvare ca să plece clientul mulțumit.
De trei ani am plecat din tara. Am stat in Stuttgart, acum stau in Paris. Nimeni nu te grabeste, nu te streseaza sa mergi mai repede. In Germania, daca uitam sa cantaresc un produs, casiera mergea ea sau ruga pe cineva (unele magazine inca mai au sa le cantaresti tu). Singura stresata eram eu, ca incurc, ca am gresit, ca n-am facut totul perfect.
Zilele trecute m-am oprit sa iau o franzela (baguette) si nu aveam decat o bancnota de 50 de eur (costa 1.2 euro). Casiera a mers in spate sa o schimbe fara sa clipeasca. Acu doi ani in Romania, am mers la o brutarie cu o bancnota de 100 de lei (cumparam de aproape 10). Mi-a zis sa merg sa o schimb ca ea nu are, sa vad eu cum fac, ca pe ea nu o intereseaza. M-a facut sa zambesc, era fix inainte sa zbor spre Stuttgart.
pai cand vedeti lipsa de sanse egale la educatie va vine sa zambiti? Mie imi vine sa lacrimez. Oh wait, articolul era despre ce? Diferentele de atitudine ale oamenilor, si comportament, intre tarile din est vest in Europa.
Vanzatoarea din Romania, foarte probabil nu a auzit in viata ei de legile ce guverneaza o vanzare la magazin, ca e obligata sa aiba rest tot timpul de la cea mai mare bancnota. Patronul ei idem, nu a auzit ca exista acest serviciu, care iti aduce cupiura, inca de pe vremea lui Ceausescu. Dar e un serviciu contra cost. Iar daca nu il controleaza /obliga nimeni, de ce sa isi bata capul.
Cine a lucrat ion magazin de orice pe vremea lui Ceasca va v-a confirma ca veneau monedele in fisicuri de 20 de bucati rulate in hartie.
Deci, e o culpa comuna. Nu e doar vanzatoarea de vina pentru situatie. Ce propuneati dvs sa faca, sa mearga in spate si sa ia din portofelul proriu/? Sau sa isi sune angajatorul sa anunte ca e o persoana la coada care nu are bani potriviti?
Apoi ne miram ca in vest e totul mai scump, in conditiile in care aia respecta regulile jocului, la noi daca le-am respecta pe toate si ar fi mai scump, 2/3 din tara ar muri de foame.
DPDVS de vedere e o problema de tara, si atat.
Eu semnalam diferenta de atitudine. Care a fost extrema. In Paris a gasit o solutie, fara vreo remarca.
Si ca idee, am calatorit foarte mult, prin toata lumea. Nu imi amintesc sa nu aibe sa-mi dea rest pe undeva. Poate doar in Praga. Problema mea e ca vanzatoarele au o reactie defensiva, ataca cumparatorul in loc sa ii spuna frumos.
Nu-ș ce să zic. Mie mi se pare mai civilizat să îmi rezolv rapid problema la recepția hotelului și să degajez locul. Și la supermarket la fel, mai ales dacă e oră de vârf. Nu e o chestiune de drepturi, că dreptul de a fi acolo există, îți este respectat.
Îmi aduc aminte că la un moment dat la coadă la un supermarket din ăsta, o tipă a vrut să plătească cu tichete de masă. Erau din alea, model vechi, trebuiau completate de mână, individual, bucată cu bucată. Pe bune? Asta clar e nesimțire, zic eu. E o linie foarte fină de demarcație între a invoca respectarea unor drepturi și a fi nesimțit. Și eu îmi strâng monedele grămăjoare, se fac uneori 20-30 de lei și umblu cu ele în paporniță până se ivește ocazia de a le folosi fără a produce neajunsuri celor din spatele meu. Da, sunt bani, e dreptul meu să plătesc cu ei dar nu când în urma mea e coadă. Mie așa mi se pare civilizat, normal, de bun simț. E drept că nu fac scandal, nu vociferez dacă se întâmplă chestii în fața mea la coadă dar asta nu înseamnă că nu mă enervează treburile astea. Și nu are legătură cu graba pentru că sunt genul de om organizat și precaut, îmi calculez mereu marje de timp pentru neprevăzut.
Este altă poveste cu persoanele în vârstă. Oricât s-ar moșmondi nu mă enervez niciodată, ba dacă îmi stă în putere îi ajut cât pot.
Comentariu beton!19
Păi e normal să gândești așa, că trăim în țara asta. Și eu gândesc la fel, altfel nu mai exista acest articol.
Dar, da, să stai la casă să completezi datele de pe bonurile de masă e nesimțire. În schimb, să numeri bani la casă, fie ei și mărunți, eu n-o consider nesimțire.
Am citit! Și am găsit cuvântul paporniță. Cine umblă cu paporniță? Ba…, pardon, doamnele . Tinerele. Deci daca ai paporniță , ești duduie. Qed.
Pe vremea aia eu imi rupeam tichetele de masa din cotor si le completam de acasa. Era chiar mai comod decat sa le fi completat la casa (in timp ce asteptam la coada adica), pentru ca stateam comod la birou.
@MihaiC io îmi făcusem ștampilă 🤪
Chiar azi citeam un text scris de cineva pe FB. Persoana respectiva era venita din Anglia, si dupa 4-5 zile de Ro, era un munte de nervi. Concluzia respectivului era ca degeaba da lumea vina pe Guvern/administratie etc, caci hiba principala este mentalitatea romanului. Si i-am dat dreptate.
Am multe povesti de aici, si ne-a fost greu la inceput sa ne acomodam cu stilul. Dar acum ne place si am adoptat si noi expresia definitorie a australienilor „No worries!”.
O chestie misto, acum vreo 8-9 ani intr-un orasel din Queensland, la Target.
Jumatatea mea gaseste un raft unde toate toalele erau $10/bucata. Vede ea o bluza misto, o ia si imi spune ca normal este o bluza scumpa. Ajungem la casa, caserita scaneaza produsul si ii spune sotiei ce pretul este vreo $18-20 (era redus la jumatate). A mea jumatate ii spune ca nu o mai cumpara, caci a gasit-o pe raftul de $10 dolari si a crezut ca atat este pretul. La care casiera foarte calma ii spune „pai daca ati gasit-o la raftul cu $10, atunci platiti $10!”. Noi am ramas masca. Adica tipa ne credea pe cuvant ca acolo am gasit-o, si era greseala lor ca nu se afla pe raftul care trebuie. Asa ca am platit $10.
Dar sa iti negociezi pretul la mobila, electrocasnice (in magazin), ce ziceti? Aici este posibil. Este o cu totul alta lume. 😉😊
Apropo de faza cu bluza de pe raftul de 10$.
Sâmbătă am fost prin H&M. În timp ce eram la casă şi mi se scanau produsele, la casa paralelă se întâmpla scena următoare:
O femeie venise la casă cu o bluză care credea că e la preţ redus, iar vânzătoarea îi spusese un preţ mai mare. Următoarele replici au fost cam aşa:
– Dar de unde am luat-o scria că toate au preţul de 10 lei.
– O fi pus-o altcineva acolo, nu noi. Nu costă 10 lei, ci 35. Produsele reduse au etichetă altfel.
End of story.
In România se întâmplă asta, părerea mea, și pentru că viața se trăiește prea pe repede înainte. Toți au de făcut ceva, undeva, urgent chiar dacă n-au nici o urgență. Toți se grăbesc să ajungă în viitor. În vest oamenii sunt mai pe dolce vita, nu se grăbesc să vină ziua de mâine, ca noi. Ei trăiesc azi, acum, în prezent și învață de cand ies din uter că dacă te grăbești sau mergi încet tot ajungi la destinație plus că dacă ești nervos, ești urât😁 și oricum problemele au aceeași rezolvare ca atunci când ești seren.
Bine, mai contează și educația civică și respectul pentru cel de lângă, la care noi suntem repetenți.
Pe mine ma surprinde atâta bun-simț când nu e cazul si atâta grijă pentru timpul altora la cel mai nesimțit popor pe care mi-a fost dat să îl cunosc vreodată! Bine ca nu ne pasă de alții când lăsam rahatul de câine in drum să îl calce, când parcam pe trotuar să ne ocolească mămicile cu căruțul prin stradă, când depășim pe linie continuă si omorâm pe careva, dar ne străduim enorm sa nu ținem coada când avem ceva de întrebat sau de cumpărat țigări. 🤮🤮🤮
Se dezbate încă. Ce zici?15
Ah, deci, cu alte cuvinte, m-ai făcut pe rând: nesimțit, jegos și criminal. Drăguț, ce să zic. Și toate astea pentru că bruma mea de bun simț nu mă lasă să-i fac pe cei din spate să aștepte. Well…
Nu ma refer la tine personal, ci la nația noastră in general! Habar n-am dacă si tu personal ai parcat pe trotuar sau restul (câine parcă nici n-ai, nu?)
Ba da, te-ai referit la mine, personal. Eu sunt singurul care am scris pe-aici că n-am vrut să mai țin coada pentru că aveam de cumpărat țigări.
Dar ce mă suprinde pe mine la tine este și atitudinea de „mereți mă la căcat” cu problemele voastre minore. Băi, ca idee, problemele alea mari, generalizate, despre care vorbești tu în comentariu, nu se vor rezolva niciodată până când nu le rezolvăm pe cele mici de genul celor descrise de mine. Dar tu ai ales să mă faci de căcat (și i-ai făcut tot de căcat pe ceilalți de pe aici) pentru simplul motiv că încercăm să fim civilizați. Superb!
D-na Lia, ‘mneavoastra aveți cumva alte origini sau faceți parte din nația asta nesimțită? Ce-i mi place de astia cu popor de nesimțiți, nație de căcat, porci și necivilizați. Dar voi, mămică voastră , rudele voastre nu fac parte tot din nația asta, daca tot e sa generalizam și să i facem pe toți troaca de porci?
Si eu tot din nația asta spurcata fac parte, de asta am zis ca noi, românii, suntem așa si pe dincolo, nu voi, românii. Cât despre referirile personale la autor, n-ai cum sa faci atac la persoana când nu prea cunoști persoana, am dat exemplele tale pentru ca erau la îndemână, la fel de bine puteam sa zic ca cedam locul cuiva la coadă sau in autobuz, dar punem avariile cât ne luam un covrig. La străini nu e vorba neapărat de politețe, nu in cazurile astea cel puțin, ci de respectat regulile (cu astea suntem noi, românii, certați rău) si de asta la ei e previzibil și relaxant, iar la noi mereu apar surprize, uneori, rar, chiar plăcute (când îți cedeaza altul locul, de exemplu, nicăieri in străinătate nu mi-a cedat careva locul in autobuz, desi eram cu doi copii mici, uneori cu unul in brațe, aici destul de des primesc loc când sunt cu ei, oricât de algomerat ar fi). Dar acolo n-am ocolit niciodată prin stradă pentru ca pe trotuar erau parcate mașinile smecherilor. Si mi se pare ca da, există o legătură intre comportamentele astea si nesimțirea de la noi, pentru ca te simți îndreptățit să o lași pe avarii, de exemplu, după ce ai lăsat pe altul in fața ta la mega,simți ca meriți sa nu te mai chinui, până la urmă ai ajutat si pe altul s-o ia pe scurtătura!
De aceea traiesc mult dupa primul talon de pensie! Totul se face cu muuuult calm si relaxare! Si totul merge mult mai usor! Inclusiv traficul!😉
E cu dus si intors, dupa mine. In nici un caz nu e ok sa jignesti pe cineva sau chiar sa il zoresti doar pt ca se misca mai incet decat ti-ar placea tie. In acelasi timp, nici nu te poti comporta de parca ai fi singur pe lume si sa tii oameni in spatele tau la coada indefinit doar pt ca tu ai nu stiu ce mizilic de facut – e o forma de egoism asta.
Dupa vreo 4 ani prin Vest nu pot decat sa fiu de acord. In primele mele zile pe acolo, am iesit efectiv la pas sa cunosc imprejurimile. Dupa 30-40 de minute am realizat ca sunt singura bezmetica ce efectiv „alearga” la plimbare. Restul pe chill. Si da, cam tot ce ai zis tu acolo se aplica insa mai e ceva: efectiv ei sunt nitel mai relax. Pt ca au avut parte de o viata mai normala si putintel mai usoara pe alocuri. Deci da…noi poate suntem imbecili..dar suntem pt ca nu am avut alta varianta. Cand vine momentul minunat sa avem de-a face cu functionarii publici..putem noi oare in Romania noastra sa fim calmi si rabdatori? Pai daca ii pui uneia o intrebare iti si fute o palma dupa ceafa. Si exemplele pot continua. Eu inca ma straduiesc sa ma obisnuiesc sa fiu calma pe la cozi prin vest si o fac cu succes pt ca ii vad pe ei. Apoi vin pe acasa si…mumu cand ii vad pe ai nostri…aproape uit ce am invatat.
As putea sa scriu un roman pe subiectul asta 🤣
Comentariu beton!20
@Vasilesco, să te țină zenu’…hă, hă, hă, ce-mi plac glumele mele!
ai dreptate cu articolul, mai puțin faza de la recepție, unde e vorba de nesimțire din partea clientelor, că la aia îi zice hospitality business ori tu mă…de la intrare?!
la prima noastră ieșire în țări cu apă caldă din perete am blocat, vreo 10-12 minute, un supermarket dintr-un sătuc italian, cu o bancnotă de €500…
s-a oprit, efectiv, orice activitate, inclusiv a doua casă, în condițiile în care minim jumate dintre locuitori erau la cumpărături acolo; a plecat casiera cu bancnota, a venit directoru’ cu bancnota, a plecat directoru’ cu bancnota, a venit directoru’ să ne ceară buletinele, noi vorbind o italiană destul de curată; n-am mai stat și a doua zi da’ sigur a fost articol în presa locală; nimeni n-a protestat, așteptînd probabil “senzațional! un cuplu de ucigași plătiți a fost descoperit ca urmare a folosirii unei bancnote mari într-un supermarket!” sau “€500 falși descoperiți în satul nostru!”; n-au aflat decît că suntem români, ceea ce acum 20 de ani echivala oarecum cu statutul de mai sus!
ce n-au aflat însă, că și noi am ars-o cool pînă ne-am urcat în rabla noastră, a fost că ăia erau singurii noștri bani…
cît despre calmul vesticilor, e normal în cazuri excepționale; cînd știi că din A în B faci țî vreme pe autobahnu’ ics, că firma ți-o faci la telefon, că doctoru’ chiar te așteaptă la ora și în ziua programate, că, de la școală, nu-ți vine copchilu’ cu capu’ spart etc, parcă îți vine să treci cu vederea timpul pe care ți-l “fură” o băbuță care, la vremea ei, a contribuit la toate lucrurile enumerate…
Comentariu beton!24
În 2005, m-am plimbat cu o bancanotă de 500 de euro după mine jumatate de Europă, nimeni nu voia să schimbe așa ceva. Singurul loc în care mi-au acceptat-o a fost o benzinărie de pe Coasta de Azur. Ăia mai văzuseră pe-acolo cum arată 500 de euro. Bine, dar și eu idiot, să plec cu așa ceva la mine.
mda, merci colega…
oare jiji te citește? poate punem de-un fan club?
@Mihai Vasilescu
De ce nu ai incercat sa o schimbi la o banca?
@MihaiC, era weekend, totul închis.
Noi am fost în 2004 cu Erasmus în Italia și cei de la facultate din Romania ne dăduseră bursa inainte de a pleca în bancnote de 500 euro, a fost un pic mai complicat cu schimbatul la modul ca doar la bancă am reușit, colegii italieni nici nu văzuseră bancnotele alea desi erau în circulație de vreo 3 ani.
@Mihai Vasilescu
Am citit ca te-ai plimbat jumatate de Europa si m-am gandit ca a durat mai mult; in seria de abia incheiata de articole cu concediul tau ti-a luat totusi 2 sapt 😛
@MihaiC, adică de la Nădlac la Cannes. Poate nu e chiar jumătate de Europă, dar e ceva.
Citind șirul de comentarii de-aici, mi-am adus aminte de o zicere de pe vremea când eram mai tânăr:
„Dragostea e ca bancnota de 500€, toată lumea știe că există, puțini au văzut-o cu adevărat.” 😁
Mamă frate îmi aduc aminte de prima mea bancnotă de 500 de coco. Am vrut să îmi cumpăr în Olanda o cameră foto de 249€. Ca să îmi facă factura mi-au cerut actul de identitate și când au văzut că sunt din România nu au mai vrut să mi-o vândă. Cardul VISA nu mergea așa că cine s-a dus la colț să scoată bani. I-am povestit faza unui coleg olandez. Ăla dă bă și mie să văd cum arată 😁. S-a terminat cu glume că am imprimantă de tiparit bani acasă 🙃🙃🙃.
mie nu imi place bre. Am deja 3 ani si nu imi place atitudinea asta de „ia mai dati-va spre pula mea”.
Da, la inceput, cand esti turist, ti se pare simpatic. Dar nu prea e simpatic cand aceeasi babuta simpatica, de 30 de ani, isi lasa caruciorul in mijlocul culoarului „dreptul meu”. Si nimeni nu ii zice „fa, fututi carucioru tau, muta-l”. Totul se rezolva cu privirea pasiv agresiva.
vrei si germania? Unde dau aia peste tine si nici macar un ensuldigung nu zic? la fel, era dreptul lor sa treaca pe acolo. Irelevant ca si tu erai pe acolo
pe de alta parte nici nu imi lipseste sa nu fie stres chiar la orice cacat.
Păi vezi? Deci? Ce e mai important? 😀
Ești sigur că ăia care dau peste tine fără un „Entschuldigung” sunt nemți?
Pentru că din interacțiunea mea cu ei îi pun pe aceeași treaptă cu englezii la talentul de a te trimite la dracu’ cu zâmbetul pe buze.
foarte sigur ca erau nemti
” Ce e mai important”
apai, important ar fi un echilibru, sa inveti sa ai grija si de restu, nu numa sa fii de nesimtirea maxima
Prin zonă pe la mine, dacă se întâmplă să se lungească coada la casă, se aude inevitabil un „noch eine Kasse aufmachen, (bitte)?”
Nu-s nici nemții chiar atât de răbdători. Dar nici nu incepe să bată din picior dacă ai probleme cu cardul în fața lor.
La un moment dat eram al doilea la coadă, în spatele unei băbuțe* care avea probleme cu plătitul. Nu mai știu cum a rezolvat, dar îmi aduc aminte bine că s-a întors înspre mine și și-a prezentat scuze pentru că procesul a durat mai mult decât ar fi fost normal și m-a făcut să aștept.
Iar în trafic, regula fermoarului e absolut normală, chiar și acolo unde nu se impune. Dar na, ei chiar învață chestii la școala de șoferi.
No, io-s exact ca babele din Austria. Nu mã grãbesc nicãieri, niciodatã. Cã mi-s ardelean. 🥱
Taci, prusacule!🤪 Mă bucur că ai apărut. Sper că te-ai îndrăgostit de ai lipsit 😉 Era să te pun apt sent …
Cam asa e la casa la supermarket :)) https://www.facebook.com/Ridereallegria/videos/541037563997118
Am observat si eu asta, locuiesc in Germania de 3 ani. Insa mie mi se pare de porc. Efectiv coada lunga in spate si babuta sta la taclale cu casiera! Nu ca numara bani sau nu reuseste sa plateasca, uneori efectiv sta la taclale, fara ca nici una din ele sa se sinchiseasca de cei care se grabesc! Mie mi se pare nesimtire si o sa mi se para mereu asa. Si da, ma uit urât sau dau semne de nerabdare, pt ca noi nu suntem la coada ca sa auzim conversatia lor, eu imi pretuiesc timpul meu.
Păi dacă-ți prețuiești așa mult timpul de ce nu cumperi online, de ce nu te duci la self scan sau de ce nu schimbi ora de cumpărături?
A pățit și al meu una asemănătoare, când lucra în Olanda. Venea un microbuz sa-i ducă pe angajați (toți romani) de la cazare la șantier. Intr-o zi, pe o strada îngustă o băbuță a oprit mașina aproape în mijlocul strazii sa-si ducă PET-urile din portbagaj la reciclat. Câte două. Cred ca mai are și acum frigiderul plin 🤣🤣🤣🤣, ca șoferul era instruit ca n-are voie sa clansoneze sau sa înjure în trafic 😁
Ce nu înțelegeți este ce a spus Mihai mai sus: oamenii aceștia în etate au contribuit la a face țara aceea una în care ați plecat ”la mai bine”. Așa au făcut-o și acum venim noi și în loc să ne adaptăm noi la ei, vrem să se adapteze ei la noi.
Cine se grăbește poate să plece mai din timp la cumpărături. Să asculte un podcast etc. Muzică. Nu ne putem duce acolo să le cerem lor să se schimbe
Pentru ca am fost invatati sa respectam doar nevoile celorlalti, nu pe ale noastre, inoculandu-ni-se in mod eronat ca asta inseamna respect. Nu e nici un respect in avea grija de altii in dauna ta. Asta ii face doar pe unii, destul de multi, sa se c… in capul tau de cate ori au chef, atat si nimic mai mult!
Respect au demonstrat casierul si ceilalti participanti care au asteptat cu rabdare ca omul sa-si rezolve problema.
E vorba de control asupra celorlalti, cum ii determini sa joace cum le canti tu. Exact asa, facandu-i sa se simta responsabili sau vinovati pentru orice rahat, pe principiul „iepurasule, iar n-ai basca”.
Esti vinovat ca la scoala cand era o rusine sa intrebi ceva, sa nu rada ceilalti copii sau profesorul sa te admonesteze ca nu ai fost atent la imbecilele lui explicatii „lipsa”.
Asta ne-a facut anxiosi si stresati, bolnavi, o boala pe care o transmitem si copiilor, aia e mai grav!
Băbăiatule, așa ceva… 😂 Știu unii și cum se simt străinii la coadă, și ce gândesc, și dacă au nervi sau nu. Uluitor, pe cuvânt!
@Vasilescule, unul dintre motivele pentru care nu vezi atâția nervi în societățile menționate și pentru care nu auzi claxoane isterice este acela că diferă modelul de educație. Colaborare versus competiție. Est-europenii sunt foarte competitivi comparativ cu ăilalți. Sigur, motive-s mai multe: au o viață mult mai previzibilă, o altă etică socială, își gestionează altfel timpul și prioritățile etc.
Comentariu beton!16
Pentru mine apogeul zilei de azi a fost comentariul cu străinii care se sinucid din cauză că sunt civilizați. Nimic și nimeni nu poate să bată acest raționament sublim.
Da, am văzut. A fost tare și aia de acum câteva zile, cu Amsterdamul care e plin de troglodiți. (Parcă asta era termenul folosit, nu îmi aduc aminte și mi-e lene să caut.)
Șerif, costul mediul al unei locuințe în Amsterdam e juma’ de milion de euro. Adică e locuit de indivizi capabili să producă banii ăia, ‘ț dai seama? Vai de capetele lor. 🙂
@didina prețul unei locuințe nu e neaparat relevant. Și când spun asta mă gândesc la prețurile din Moscova.
@BaGheRa, depinde. Nu știu care e situația Moscovei, nu m-au interesat deloc economia sau piața imobiliară de acolo, dar Amsterdamul e plin de sedii de firme și agenții mari. Iar chestiunea asta se traduce în forță de muncă bine calificată, capabilă să producă sumele alea și să poată trăi acolo. Plus că e un oraș foarte mișto și foarte viu. Să spui de ăia că-s troglodiți e… spune tu cum, că pe mine mă bușește râsul.
@didina, prețul unui apartament de 2 camere în Moscova, știi tu unul din ăla comunist este de vreo 250k în euro în timp ce unul de 4 camere bate milionul de euro. De asta am spus că preturile imobiliarelor nu este neaparat un factor de comparație. Economia este la pământ! Grav!
Amsterdamul pe cât este de frumos, nu este văzut de către olandezi ca fiind ceva cu care să se mândrească. Am petrecut vreo 3 ani în Olanda și majoritatea olandezilor spuneau ca AMS este ceva special, dar nu reprezintă Olanda adevărată. Și prin călătoriile mele prin Olanda le-am dat dreptate. AMS este special și este total diferit de restul Olandei. Poate cel care a comentat, că cei din AMS sunt troglodiți… nu s-a referit absolut deloc la nivelul de trai, ci poate a întâlnit o persoană sau două mai grosolane. Sunt destul de multe persoane care generalizează după o experiență negativă…
Eram la Lidl, si plăteam cu bonuri de masa.Acum bonurile de masa s_ au transformat in card de cumpărături.Acu 2 ani aveai bonurile acelea sub forma de hârtii.In fine imi lipseau vreo doi lei sa mai dau un bon,si il rog pe casier,daca pot sa mai iau ceva de lângă el de la casa sa fac suma necesară, si-mi spune că nu,nu vedeti câtă lume așteaptă?M-am simtit super nasol,si tot a noaptea m_ am gândit cum să ticluesc o plângere tipului, dar am renuntat….
Uf. Tre să țin niște cursuri de sarcasm, că eu am mereu răspunsurile la mine…
– Ba da, văd, tocmai de-aia mă gândeam că angajează mai mulți angajați sau măcar mai competenți.
Se spune că în lumea civilizată comunicarea asertivă este preferată sarcasmului. Așa că, dacă vrem să fim mai ca ei, mi-e că ar cam trebui să renunțăm la ironii, sarcasm, miștouri sau alte meschinării de genul. Mno, accesul la civilizație implică niște sacrificii. 🙂
Asertivă, adică să-l înjuri în față?
Phaff, nopte. Asertivitatea nu le implică nici pe cele menționate mai sus, nici pe surorile lor mai hâde: înjurătura, insulta sau chia violența fizică în diverse forme. Asertivitatea, în cazul de față, ar implica să acționezi în continuare pentru dreptul tău de a folosi acel bon de masă, dar fără să-i faci vreun rău casierului cel pripit. Știu că asta poate suna aiurea într-o țară în care (estimez eu) majoritatea simte o deosebită satisfacție personală în câștigarea unui conflict, chiar și a unuia minor și, culmea, fără nicio legătură cu obiectivul inițial.
Mă rog, cel puțin așa interpretez eu din ce am mai auzit/citit pe ici pe colo.
Fiindcă suntem săraci.
De-aia și nervoși mereu, de-aia și fără răbdare la coadă, de-aia și fără zâmbete pe față după pensionare.
Asta voiam și eu să scriu.
Să discuți cu casiera, ce să discuți, cât are salariul?
Ce este ciudat cu natia romana si, in general, cu natiile orientale este ca mai mereu ne grabim, fara ca asta sa insemne si ca suntem eficienti. Ba chiar dimpotriva, suntem mult mai putin productivi fata de cei in venele carora sangele curge mai lento. Iar asta este valabil si pentru cei din vest, cand comparam stilul latinilor cu cel al saxonilor si nordicilor.
Io-s curios unde se grăbesc „grăbiții”? Dacă ar rezolva o problemă importantă pentru umanitate aș înțelege, altfel nu pricep deloc.
🤔🙄
Pentru că noi încă avem impresia că timpul costă bani!
O temă foarte bună și îmi pare rău că am lipsit.
Îmi aduc aminte și de un banc:
Un tip intră într-o farmacie. Multă lume, înghesuială.
– Nu vă supărați , vă rog să mă lăsați să intru în față că am pe cineva la pat.
Oamenii, cumsecade, îi fac loc să ajungă la ghiseu.
Tipul se apleacă spre farmacist și îi spune:
– Vreau și eu 3 prezervative.
Unde se cumpără timp? Nu d-alta dar aș cumpăra și io vreo două milenii, dacă-i la reducere.
@John Temple, vezi că e un film se numește In Time și acolo se cumpără timp la greu
@JT/BaGheRa Știi bancul cu timpul ? E moldovenesc 😜😉
timplamea băi @HM 🙂
@Baghera, chiar mișto In Time pentru amatorii de sefeuri
@Habare, îl știam pe ala cu uitatul în jur, dar noroc cu @Shoric că ne-a deșteptat.
Mulțumesc frumos, dragă @Shoric pentru lămuriri!
@Shoric subscriu la ceea ce ai spus mai sus… chiar a fost ceva inovator.
@BaGheRa: știu filmul. Îl am în colecție. 1 milion de ani ar fi superb. 😍
Unul dintre motivele care au dus la demisia mea de la actualul job a fost ceva asemănător, sau mă rog, ceva indirect cu subiectul articolului. Eram în pauza de masă și am depășit cumva cele 30 de minute pentru că citeam comentariile de pe mihaivaslisescublog și se umpluse magazinu de clienți care tropăiau nemulțumiți că nu sunt serviți mai repede cu cele cinci șuruburi+piulițe care le erau necesare să termine naveta spațială la care lucrau în garaj. Șefa, nemulțumită de acel blocaj uluitor în care firma a pierdut cam 0.5 lei, s-a uitat pe înregistrările de pe camere și mi-a reproșat că am stat cam cu 10 minute peste cele 30. Politica magazinului este că clientul nu trebuie să aștepte pentru că se poate sictiri așteptând și să meargă la concurență. Concurența la noi fiind mă-sa patronului care are același tip de magazin lângă noi. Am plecat, ura și la gară și de luni mă așteaptă o nouă provocare cu capitalismul sălbatic de la noi.
Adică asta s-a întâmplat acum? Săptămâna asta?
Ăăă, nu, acum 3 săptămâni dar am zis să fiu domn și i-am anunțat de săptămâna trecută că plec. Așa sunt io, prost, vreau tot timpul să las un loc de ”bună ziua” chiar și celor jegoși.
Șerif, îmi pare rău. De fapt, nu, nu-mi pare, dacă ți-e ok și asta ți-ai dorit tu.
@Shoric, te duci la concurență!
@Boss, chiar nu trebuie să-ți pară rău de mine 🙂 Io sunt umpic pe invers pe piața muncii . Adică experimentez acum ce alții au trăit acum 25 de ani și au ceva experiență acum.
Mno, sunt chestii pe care mi-e târșă să le fac publice.
P.S. mișto ENG-DEN. Danemarca se califică în min 94 sau în prelungiri.
@Baghera, am teminat joaca cu comerțul, m-am băgat pe meseria mea, de electrician.
Despre psihologia cozii la romani se pot scrie lucrari de doctorat. Am avut si io reflexe de-astea muult timp dupa ce-am plecat:
– sa stai cu umerii cat mai lat/larg, ca sa ai spatiul/locul tau bine definit
– de privit fioros/amenintator la toti potentialii care ar dori cumva sa se bage
– de stat indesat, in sufletul celui din fata (DACA se baga cineva in fata mea, nu?)
– de urmarit fiecare milisecunda pe toti cei din fata, sa nu cumva sa se bage X/Y
– „haideti doamna/domnule odata, in puii mei” aruncat asa in aer, in caz ca cineva sta mai mult la #1.
Frumos cu relaxarea. Și eu sunt fan civilizație. Și să mi-o bag în dos zilele trecute laaa..
Mega – eu cu un coș de mână cu vreo 8-10 produse. În spate un domn cu o pâine. Îl observ și îl întreb dacă are doar pâinea. Zice da. Îl invit în fața mea. Zice mulțu și se bagă dar se tot uita în spate. Îi scanează pâinea și în aceeași secundă apare doamna lui cu un coș pe roți plin ochi dă să se bage lângă el. Că e soțul auzi.
Moaa ce scandal am făcut. NU, nu am lăsat-o. A trebuit să-i paseze cardul să plătească că nici bani nu ținea amărâtul și a stat ca popândăul cu pâinea în mână până am terminat eu și încă unul din spatele meu.
Bonus mi-a șoptit că sunt nesimțită când am trecut pe lângă el. Fmm
Comentariu beton!14
Ahahahahahahaaaa. Iartă-mă. Ahahahahahahahaaaaaa.
Bă, da terminați cu fazele astea de la supermaketurile noastre că sunt concentrat pe meci 🙂
@Marce: un bețiv ș-o curvă. E plină România de ei. Sunt inclusiv la guvernarea țării. 🤮🤮🤮
@Mihai: Așa a râs al meu când am ajuns plină de draci. Apoi a dat româneasca cu pe cine nu lași să moară te mai face și nesimțită.
Mihai, stai o juma de viață in civilizație, si apoi spune-ne cum a fost ;)) cu bune si rele. ;)).
Io zic sa nu ii prea slavim ca au bubele lor.
In Austria langa insbruck am dat peste un terminat in parcare la supermarket, care se uita sa nu ii fi zgariat mertanu cand ne-am dat jos din microbuz, si nu ne-a lasat sa coboram pana a urcat in masina sa o mute. In conditiile in care era spatiu suficient. Si soferul de microbuz si pasagerii erau toti proprietari de mertane mai scumpe ca ala;)). S-a agitat aiurea in fata pitipoancei. Deci terminați din astia gasesti peste tot. Si babele la supermarket se mirau ca avem cosurile pline si ele cumparau seara de seara 3 masline. ;)) Si noi cate 15 sticle de vin ;). Deci isi dau si ei ochii peste cap, mai ales cand vad estici mai cu bani decat ei;). Si nu ma refer la slavi cu blanuri si aur pe partie;)
@Cucurigu, Mișu vorbește de normalitate și tu vorbești de excepții. Te rog nu citi pe diagonală!
PS. Nu sunt eu cu mânuța roșie
Baghera, cand ai o interacțiune unică într-un loc, e greu să decizi că e normalitate sau noroc. Statistic si matematic vorbind. Dar daca mergi în acel loc repetat, ai șanse. Deci dpdv al turistului, pot baga un city break la bucale, în weekend cand sunt toti plecați, și e un oras si un trafic super. Și apoi vine ziua de luni, daca și plouă și a început și școala, îți bagi pensula în ea de normalitate. Sau dacă ninge oleacă 🙂
Mie îmi place București când e lumea plecată. Un oraș superb.
Dar în timpul săptămânii,mult mai puțin. Același loc.
Ps, de mânuțe mă doare fix cât de rezultatele de la fotbal. Nici nu știu și nici nu urmăresc cine ce face;).
Si nu is genul care isi da like sau dislike la ce scrie
@Cucurigu, sunt mai multe de discutat pe tema asta, dar fiind un subiect mai vechi aleg să nu o fac.
Apoi legat de mânuțe verzi sau roșii, like sau dislike ar trebui să îți pese mai mult deoarece pe baza lor îți iei banii de la mesiu Vasilescu!
Nu tine de nație. Cred ca e ceva în aerul românesc, că se pare ca se ia. La coada la lidl, cumpărături cu fi-mea (12 ani, deci mare, antrenata pt cumpărături viteză). Când te duci cu copilul se distribuie sarcinile și scapi repede. Punem împreună cumpărăturile pe banda pana când începe se scaneze casiera, moment în care eu trec țuști la bagat în pungi.
Cumpărasem noi suc de roșii d-ala de la săptămână italiana. Sticla de sticla de 500 ml. Gros, marfa de calitate. Copilul a pus sticla pe banda în picioare. Banda hâț, sticla cade de pe banda, se sparge cu un zgomot infundat și face crimă pe culoar. Sos de roșii cherry siciliene peste tot. Cam câte o lingura pe pantofii domnului din spatele ei. Domnul începe deodată sa tipe în engleza ca i-am murdărit pantofii. Sa zbiere. Ceva cu shoes, într-o engleza cu puternic accent german. Deci sigur dintr-o tara în care îți dă afine dacă s-au rostogolit ca mercurul. Toți de la coada erau șocați. Am crezut ca s-a tăiat, că a sărit vreun ciob și i s-a înfipt în picior la cum zbiera.
Copilul s-a repliat urgent în spatele meu, cu ochii căscați de uimire.
Domnul ridica nervos din picior sa ne arate mie și fie-mii ca i-am murdărit pantofii. Nu neg, avea ceva sos pe fiecare bot de pantof. Dar pantofii erau de piele normala, nu întoarsă, erau negri, nu albi, nu era chiar o drama. Am desfăcut pachetul cu șervețele proaspat cumpărat și i-am întins unul bâguind sorry sorry it was an accident sir. Când i-am întins șervețelul s-a enervat și mai tare. A ridicat vârful pantofului spre mine sa îl șterg eu. No sir, wipe it yourself boul baltii care ești de bou nesimțit (asta n-am zis).
Lumea de la coada, deja enervata ca așteaptă, ar fi vrut sa îl linșeze. Un nene mai în fire s-a dat spre el „care-i treaba, boss?” dar avea 2×1 m și nu avea tonul care permitea răspuns.
Cetățeanul si-a luat produsele de pe banda, le-a aruncat nervos în raftul ala de la casa și a plecat înjurând cu sos cu tot.
Casiera ne-a zis sa mergem sa luam alta sticlă dar nu mi-a mai trebuit nimic.
Deci e în aer.
Ce am învățat de aici: sticlele se pun pe banda culcate, copiii se antrenează din frageda pruncie la sportul cumpărăturilor la supermarket și ca oamenii din jur chiar intervin când e loc de abuz.
Comentariu beton!15
Excelent domnule, am ras bine.
Ce mizerie de arbitraj… Ai degeaba VAR in plm
Mda, nu sunt de acord intrutotul… Adica, pot sa inteleg ca a platit cu monede, ca tot bani sunt si aia, dar nu pot fi de acord chiar cu TOT ce face strainul iar noi sa ramanem cu gura cascata doar fiindca e strain si ne-am invatat sa uram tot ce e romanesc. Poate chiar ar avea EI ceva de invatat de la noi, cum ar fi respectul si pentru viata celui de alaturi. Nu poti sa opresti lumea in loc doar pentru ca tu ai o viata goala si plictisitoare si nu stii cum sa omori timpul, asa ca te conversezi cu receptionerul mai mult decat e musai nevoie. Eu niciodata nu comentez cand vad cate un nesimtit de asta, imi caut ceva de treaba, imi fac in gand programul pentru restul zilei, imi verific mesajele din telefon sau altele, dar asta nu inseamna ca sunt placut surprinsa de lipsa de respect pentru ceilalti al celui care creeaza situatia… Probabil ca asa simteau si cei din fata ta care (crezi tu) nu erau deranjati. Poate imi era mai usor acum multi ani cand eram singura si fara responsabilitati, aveam si eu destul timp de omorat, dar acum, cu casa plina de copii si o nebunie de program de nu mai stiu ce sa fac prima oara ca sa duc totul la capat in fiecare zi (si cu traseele infernale din Bucuresti), chiar nu apreciez indivizii care cred ca sunt singuri pe lume si restul nu mai conteaza. Time is money, spune tot strainul. Asta cum de nu ti-a ramas in minte??? Ia, hai sa nu mai zeificam strainii si sa ne gasim reperul doar in bunul simt, nu in ce scrie la nationalitate in pasaport!!
Atât de multe cuvinte ca să ne spui că te-ai măritat și-ai mai făcut și copii (wow, nimeni n-a mai făcut până la tine). Și ce ocupată ești tu ACUM, nu ca înainte. Mulțumesc, am râs bine.
Acum ceva vreme am avut o revelație stând în trafic în spatele unui taxi ce avea pe lunetă un citat din ăla cheesy de Facebook. Zicea ceva de genul „prin viață doar sclavii se grăbesc”. Ei au scăpat de metehnele astea de proaspăt nesărac acum vreo 80 de ani. Peste vreo 2 generații poate vom fi și noi mai calmi și relaxați. De multe ori îmi complic viața din lipsa de calm și grabă. Uneori trebuie sa recunosc că nu mă ridic la nivelul existenței mele. Casă, mașină vestică nouă, în teorie trăiesc aproape de nivelul unui vestic dar tot cu scăpările unui copil care a băut prima oara în viață o cola.
eu is ardelean si pentru aia tot is agitat la cozi. pentru ca imi place sa imi fac repede treaba si sa imi vad apoi de ale mele. cum vad eu concluzia articolului e ca fie nu iti iei tigari daca ai uitat sa iei din prima, fie iti iei tigari dupa ce ai uitat sa ceri din prima si apoi scoti borcanul cu 10 bani pentru ca e dreptul tau.
N-am inteles niciodata pe aia care se tot chinuie de 7 ori sa plateasca cu telefonul, smartuaciul sau cipul de sub piele (da, o sa fie doritori si cand apare ala), cica NFC domnule, cand ar putea sa isi scoata cardul si sa plateasca din prima.
Da man, nici eu nu vreau sa incurc pe altii, dar mereu incerc sa imi rezolv problema 100% in timp cat mai scurt posibil, gandindu-ma si la ceilalti. Cred ca mai degraba, asa functioneaza drepturile si obligatiile.
Iti dau exemplu concret. Avand o gradina urbana pe balcon, de obicei, cand merg la izvor aduc cam 50-60 l de apa, 5-6 bidoane mari de apa. Ei, as putea sa beneficiez de dreptul meu, sa ma doara la patina de coada care se formeaza pana imi umplu eu 6 bidoane, si apoi sa duc tot cate doua la masina. Na eu fac altfel, umplu tot cate doua bidoane si apoi vin si stau iarasi la coada, dar coada nu prea e, ca nu or fi toti crescatori de rosii pe balcon. Ei, vezi, cred ca asta e normalitatea si dreptul si obligatia in societate.
PS: cred ca tu gasesti cele mai extreme exemple cand mergi in strainatate :)))
Eu întru în rosu rău de tot, la stațiile Peco, când cel din fata mea alimentează, lasă mașina în dreptul pompei după care își face toate cumpărăturile din stație, preț de câteva zeci de minute.
De ce nu poți sa alimentezi, după care sa parchezi your fucking mașina mai încolo și sa te coești în stație pana nu mai poți?
Pentru a experimenta adevăratul slow motion, va recomand Africa de Sud. Nu, nu sunt rasista, drept dovada am făcut un copil minunat cu un mulatru, dar acolo mișcarea slow motion este la alt nivel, mai ales la cei de culoare. In primele luni acolo, am crezut ca albesc toată când așteptam la coada, și la supermarket-uri nici măcar nu te lasă sa iți arunci tu in sacosa produsele mai repede. Nu, este o alta angajata, nu casierița care trece tacticos produsele pe banda de scanat și vorbește cu tine, alta, care la fel de tacticos le aseaza in pungi, pe categorii. Intr-un final, românca din mine a învins și am plecat din Africa de Sud, de frica sa nu mor pe la magazine, așteptând la coada. Dar m-a mâncat in poponeț sa ma mut in Spania, unde nu sunt prea departe cu mișcarea slow motion. Ce sa faci, sunt masochistă cred, sau revin in România, încă dezbat problema.