Pe lângă curățenia generală sau obiceiul stupid cu ținutul postului, mai există încă o chestie care mă scoate din minți când vine vorba despre Paști: cumpărăturile pentru a avea cele cuvenite pe sfânta masă. Mai bine zis, mă scotea.
Ani de zile am avut coșmaruri din cauza lor. Serios, gândul că trebuia să fac asta, aproape că-mi anula bucuria zilelor libere de după. Nu știu dacă ați condus zilele astea prin București ca să înțelegeți exact despre ce vorbesc. Coloană, ambuteiaje, nervi, înjurături, oameni grăbiți, haos, toate astea doar în trafic. După care în supermarket te așteaptă alte cozi, alți nervi, alte înjurături, alt haos, alți oameni grăbiți.
Iar când ai terminat cu cumpărăturile, te întorci din nou în trafic. Sublim, ce să mai, ajungi acasă cu tensiunea crescută și cu nervii făcuți franjuri, pentru ce?
Well, mă încearcă o stare de fericire vecină cu beatitudinea că nu mai sunt nevoit să fac asta. Sunt ani de zile de n-am mai călcat, înainte de Paști, în vreun magazin sau supermarket, cu lista în mână și înarmat cu munți de răbdare. Răbdare pe care n-o am, deci consumul nervos era de mii de ori mai mare. Iar anul ăsta a fost apogeul, a fost încununarea supremă: nu numai că n-am fost în vreun supermarket, dar nici măcar online n-am comandat ceva. Pe scurt, n-am făcut nici cel mai mic efort în acest sens.
Și vă garantez că n-o să murim de foame și nici n-o să sesizeze Bărbosul Suprem că în loc de cele cuvenite pentru sfânta masă de Paști, o să mâncăm ce-o să găsim prin frigider. Ba chiar, dacă mă enervez și dacă mă mai lasă un pic să respir afecțiunea asta care-mi termină zilele (despre procrastinare zic), poate comit aroganța supremă și-n noaptea de înviere trântesc o pizza a la napoletano. Sau niște paste, că și-așa am niște parmezan care zace degeaba prin frigider.
Iar inima mea cântă de fericire pe chestia asta.
Altfel, vă urează fratele vostru s-aveți sărbători mișto, cu sau fără cele cuvenite pe sfânta masă! ❤️❤️❤️
Neata !!! Eu ,pensionar fiind,la pensie fac lista pe luna in curs. Deci cumparaturi facute,pe masa de Paste, doar pentru mine,ce vreau…!Doar oua rosii traditional. Asa ca,lejer ! Curatenie, ca de obicei, post nu tin ca sunt pofticioasa, la Inviere nu ma duc de frica covidului,asa ca ,daca cel de sus ma iarta,bine …daca nu,asta e! Va urez tuturor toate cele bune si mai ales SANATATE.
Comentariu beton!83
Eu fusei mai derbedeu și-mi cumpărai cam de marți, așa, de completare ce-mi mai trebuie prin casă. Ce-am luat în plus, plăcerea mea, vrăbioară de vită din Lidl și burgări de angus, ca să am în loc de tadiționalii mici. Am completat cu un bidon de suc, o sticlă de lapte, câteva legume și plinu de motorină. Aia e tot.
Curățenie ca de obicei, că doar nu stau în cocină 360 de zile pe an. Bere n-am luat, vin n-am luat, uischi n-am luat, că nu consum alcool.
Să sărbătorim cu se cuvine: cu cilluială și netflix și o cola rece lângă.
Comentariu beton!41
Idem și dintotdeauna. N-am mers și n-am trimis cu liste la magazin inainte de sărbători și am avut pe masă mâncarea obișnuită de zi cu zi. Doar de când stau mai aproape de părinți imi aduc ei câteva preparate tradiționale și nu m-a lăsat inima să le spun că pentru mine nu sunt importante.
Comentariu beton!21
O să mă duc mâine până la mama și, mai mult ca sigur, mă voi întoarce cu sarmale și vinete. Dar cam asta e tot.
@MV Întreb și eu ca în banc … SALATĂ DE BOEUF ??
Copy Paste mode On
Un tanar se duce la doctor.
Trist,il anunta pe doctor:
– Domnule doctor, am tenie.
Doctorul auzind ii zice:
– Sa vii maine cu un kg. de portocale si cu un kg de biscuiti.
Venind tanarul a doua zi cu cele cerute de doctor il intreaba pe acesta ce face cu ele.
Doctorul in intinde pe burta pe o masa , ii da pantalonii jos si incepe sa-i introduca in fund o portocala, un biscuite, o portocala un biscuite.
Dupa ce termina doctorul ii spune sa vina maine cu 2kg de portocale si 2 kg de biscuiti.
Se intampla ce s-a intamplat si ziua precedenta , iar doctorul ii spune sa vina si ziua urmatoare cu 2 kg de biscuiti si cu doua caramizi.
Venind tanarul, doctorul introduce doar biscuitii.
Tenia iese si intreaba:
-Portocale nu mai aveti? timp in care doctorul o pocneste cu caramizile. Hahaha!
Comentariu beton!56
Postul in general este despre privatiune. Este cu mâncare puțină și atât. Sunt 40 de zile de lupta zilnica cu tine. Postul este de fapt o lupta cu tine, cu propria ta lăcomie, cu propriile tale temeri. O ieșire din zona de confort, ăia călduță. Nici măcar nu trebuie să te bați cu caramida în piept că ții post. Pt că postul este umilință. Iar masa de Paști, nu are nici o legătură cu roabele de bucate pe care le pun ai noștri pe masă. Este vorba de recunoștință pentru privatiunea îți oferă o altfel de călătorie, nu despre mâncare. Și nu, să te umfli de cartofi prăjiți sau humus, nu este post.
Mu. e BOR și oricărui cult care au impresia ca au monopol pe Dumnezeu.
Comentariu beton!106
Io știu exact despre ce e postul. Dar cred că poți să ieși din zona aia de confort și în iulie, să zicem.
Știu, dar tu tot despre mâncare vorbești, alta sarma,da’ napoletana.Normal că îl poți tine când vrei dar pentru un creștin are alta conotație ăsta de dinaintea Pastelui. Bănuiesc ca nu deranjează pe nimeni dacă îl tine în august sau conform canoanelor religiilor la care aderă. Ăia care țin se laudă că țin, ăia care nu țin, se laudă că nu țin. Viata este prea scurtă ca să mă intereseze ce fac alții cu stomacul lor.
M.ue BOR.
Comentariu beton!53
Ani de zile am militat pentru asta , dar cum sa faci Pastele fara sarmale, cozonac, oua rosii si friptura de miel ? Mbine, acu’ recunosc ca la mine nu era problema de cumparat, le am asigurate, doar ca o tura de cumparaturi si un stat la coada tot bagam, si jur ca desi pe aici e in general liniste, inainte de Craciun si Paste ies ca furnicile de zici ca e nu stiu ce metropola. De obicei sunt doua zile libere , una la parintii ei, una la ai mei, unde , ce crezi ca halim? Exact, friptura de miel, sarmale, cozonac, oua rosii. Asa ca peste o saptamana, ghici unde mergea mancarea pregatita de sotie? Acum de vreo 3 -4 ani o ardem minimalist, ca oricum cele pentru ,, sfanta masa” de Paste, le avem asigurate in cele doua zile cand mergem la tara. Totusi, am luat apa minerala, o cola, vreo trei ciocolate/ți și doua iaurturi. Sa ne fie de bine, zic!
Comentariu beton!17
Io am fost după înghețată. Noroc c-am luar două. Că una s-a evaporat azi-noapte. 🤭
Or sa vina aia de la Protectia Copilului daca mai privezi mult copiii de sfanta inghetata! Parinte denaturat ce esti!
Comentariu beton!40
@Ruxandra, n-auzi că mai e una?
Decât una la doi copii … mai bine două la un adult … sau mă rog … ce e MV – ice cream tapster🤪
Comentariu beton!23
Zilele trecute mi-am primit muștruluiala la vali pe blog exact pe tema asta când am spus că nu înțeleg nevoia românilor de a se îmbuiba aiurea 3 zile pe an (Paști, Crăciun, Revelion) și că io voi mânca ceea ce mănânc de obicei duminica: cotlet de porc la grătar cu mujdei de usturoi și pâine neagră, vin roșu sec, iar la desert ciocolată neagră Lindt.
Timpul pierdut aiurea-n bucătărie prefer să-l folosesc altfel.
Iar cireașa de pe tort e c-am slăbit 14 kile-n 3 luni ș-am ajuns la 92 kile.
P.S. „Sarbatori fericit!” 😀
Comentariu beton!44
De la cine ai primit muștrulială? De la pioșii comentatori de la vali?
@MV: Exact! 😀 😀 😀
Nu, man, ai primit mustruluiala că ai zis ca muntenii și moldovenii mănâncă doar lături, tu, ardelean din ăla radical. Și nu a fost mustruluiala, a fost invitație la lapte de vițel direct . Vii cu din alea, tot timpul, merită un glonț în ceafă, i-aș face săpun, i-aș arde cu tot cu familie în piața publică.
Comentariu beton!44
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.14
JT, nu ai zis nimic, în postul ala, de metodele tale naziste la care achiesezi. Dar ai zis ca muntenii și moldovenii mănâncă doar lături. Ai dat-o în destule posturi, la Vali, La Arhi, chiar și aici, cu zyklon B, gloanțe în ceafă, cap, familii la pachet. Și ti’ai primit camioanele de minusuri. Când ai comentarii mișto, se vede dar când o dai de gard, lumea de obicei taxează . Am și eu momentele mele de prostie, absolut monumentala, așa că, mno, cum ziceți voi, ardelenii puri.
Pentru ce zici tu acolo, există legi, inchisori, confiscări, chestii, hai sa nu împingem glonțul pe țeavă așa ușor. Ca nu suntem China sau cine știe ce dictatura exotică.
Comentariu beton!51
Lasă, că glonţul, săpunul şi alte cele sunt din alte zile. Ţi se adună la catastif, Sir @John Temple, şi tu nici acum nu ştii de ce.
Cum plm ar fi să zic eu, voi ardelenii, paranteză, vestiți pentru rapiditatea voastră în toate, închidem paranteza, faceți o mâncare de căcat că de aia o umpleți cu câte o găleata de smântână. Când eu am mâncat mișto și in Moldova și în Oltenia, nu, nu, doar praz și in Muntenia. Oameni mișto sunt pe peste tot și oamenii fac mâncarea, nu mâncarea pe om. Hai, tchuss, nu este pic de răutate, bro, doar o discuție amicala.
Comentariu beton!62
Hai, mă, asta nu e o discuție. Dacă știi ce să mănânci, mănânci bine în oricare dintre regiunile României.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.10
JT – ză părfect auslander 😉
De Crăciun … hii mai buuun … hii mai veselos 🤪 Wait … e Paștele … belește mielu’ … fericit ! … asta apropo de ” Sărbători fericit!” … lasă draq răutăcismele și fugi la frac-tu, la nepoți, mai înghite din venin și primenește-ți sufletul … Sărbătorile îs despre familie … always Coca Cola !!!
Cu simpatie, io!
Comentariu beton!41
@HM: mulțumesc, dar am să declin oferta.
Nu Coca-Cola, ci un vin roșu sec.
Venin? N-am așa ceva. N-am de ce. Pentru mine, frate-miu e un străin. Fără venin, supărări sau alte cele. Alea au fost, dar au trecut.
Cum să nu fie pentru consum uman, JT, mucenicii şi coliva? Fierbeam grâuleţ la bunica când aveam poftă de ceva dulce. La fel şi bucăţi de cocă fierte în apă cu zahăr, un fel de colărezi (doar că nu în lapte), echivalentul mucenicilor, doar că nu le dădeam formă de 8 şi nici nu îi făceam în martie, ci oricând voiam (rupturi le spuneam acolo). Şi mănânc şi acum cu plăcere, din când în când.
Ce anume nu e bun la arpacaș? Nu o să mă apuc acum să îţi înşir nutrienţii şi beneficiile. Nici nu prea contează asta. E un aliment ca oricare altul. Cum adică, consumul lor te duce direct în cimitir”? Eu ştiam că doar excesele alimentare te duc acolo.
Sau poate că tu iei în considerare simbolul acestor mâncăruri. Numai că nu mănânci simboluri, ci hrană. Iar eu una nu prea ţin cont de simbolistică din asta la alimente.
Iar greaţa asta de colivă şi mucenici când ţi-a apărut? Cumva după ce ai ajuns în Austria?
Comentariu beton!38
@Solandi: io-s foarte pretențios la mâncare. Mâncărurile moi și dulci îmi provoacă greață. Am gustat mucenici și colivă ș-am vomitat instant. Un prieten mi-a dat baclava ș-am pățit exact la fel.
Nu mănânc mâncăruri grase, miel, ied, vită, gâscă, rață ș-alte animale d-astea. Mă rezum la porc, pui, vânat. În schimb, îmi place slănina. Cu boia și usturoi sau fără. Prăjită sau nu.
Așa am fost de mic, nu doar de când am ajuns în Austria.
Se dezbate încă. Ce zici?6
Wow….zi cum ai slabit ca vrem si noi, vine vara si daca nu slabesc o sa mi iau costum de baie gen rochita de balena .Bine asta daca e vreo dieta care nu include foamea ca pe aia o stiu dar deja am nervii intinsi si fara sa fiu flamanda.
@Claudia:
mic dejun ora 7: cafea neagră, o felie de pâine neagră și 2 linguri unt de arahide
prânz ora 12 și cina ora 18: 100 grame piept de pui/cotlet de porc fără grăsime la grătar, 30 grame fasole verde păstăi/2 linguri de orez fiert în apă cu sare, un măr
Și mers alert o oră, uneori chiar două ore pe zi.
După 2 săptămâni, singurul „dulce” la care poftesc e ciocolata 100% cacao.
Păi, nu ştiu cum să îţi spun, dar ce ai scris acum: ,,mâncărurile moi și dulci îmi provoacă greață” , nu e acelaşi lucru cu ce ai scris mai sus: ,, Indiferent cine ce spune, mucenicii și coliva nu-s chestii pentru consum uman. Consumul lor te duce direct în cimitir.”
Adică una e nu-ţi placă ţie, perfect de înţeles, şi alta e să conchizi că nu sunt pentru consum uman, doar pentru că ai tu un stomac mai sensibilos care nu le tolerează. Că, dacă e pe aşa, eu aş spune că slănina nu ar fi pentru aşa ceva, fiindcă mie îmi face greaţă consistenţa ei. Etc.
Comentariu beton!28
@Solandi: baclavaua, mucenicii și coliva nu-s pentru consum uman decât dacă are fetișuri diabetice. E mai bine așa?
Oricum părerea mea e că-s lături și asta nu poate să-mi demostreze nimeni științific că nu-i așa. Sau te bagi? 😀 😀 😀
P.S. Încep eu: zahărul dă o dependență de 8 ori mai puternică decât cocaina. Go! 😀
Se dezbate încă. Ce zici?3
Nu e relevantă discuţia despre dependenţe. Ci totul stă în echilibru. Fiecare chestie comestibilă de pe lumea asta are părţile ei bune, cât şi cele rele. De asemenea, nu o să obţii o sănătate înfloritoare mâncând doar alimente considerate uşoare sau mai sănătoase. Ba o să constaţi că începi să ai lipsuri pe ici pe colo, în punctele esenţiale ale analizelor mai complexe.
De aceea, în loc să punem la stâlpul infamiei anumite preparate, mai bine avem grijă la a mânca inteligent şi cu măsură. Fiecare ce preferă, evident. Fie că e o friptură slabă la grătar sau slănină prăjită, fie gândaci copţi, sau fie arpacaş fiert amestecat cu puţin zahăr şi nuci, etc.
Comentariu beton!28
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
De când e asta definiţia ,,pentru consum uman” = ,,să mănânci doar un aliment anume pentru mult timp” – ? Clarifică-ţi termeni îşi mai vorbim apoi.
Că aşa, mănâncă tu numai slănină o lună şi eu numai friptură slabă friptă, şi mai vedem.
Comentariu beton!23
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.3
JT, tu ai acolo 45 de grame de proteine complete plus ceva pe lângă din restul. Tu faci ciclurile de steroidizare pe aportul ăsta? Sau crești consumul de proteine în perioada de încărcare steroidiana? Și apoi îmi explici și mie cum îți păstrezi volumul muscular când revii la consumul ăsta subproteic? Și tu faci încărcare steroidiana doar pe pe alimentație fără suplimente?
BTW, Solandi este una dintre cele mai echilibrate persoane de pe aici.
Comentariu beton!26
@John Temple, asta nu pentru că sunt discuţii cu mine, ci pentru că tu baţi câmpii şi te îndepărtezi de subiect.
Era vorba despre ,,coliva e/nu e aliment pentru consum uman”. Că aşa ţi-a tunat ţie. Iar eu ţi-am spus că este un aliment pe care îl poate consuma omul. Şi e vorba doar de modul de preparare al grâului, care pe tine te-a făcut să-l scoţi de pe listă fiindcă îţi produce ţie greaţă. Ceea ce e total aberant. Simplu.
Comentariu beton!29
Inteleg parerea lui JT despre mancare, ca un ardelean de 42 ani si 102kg, la 1.9m.
In acelasi timp, regional vorbin, ardelenii mananca cel mai nesanatos, si au cele mai multe pb de sanatate, la polul opus oltenii. As face oricând schimb de gene cu un oltean. Oameni la 80 de ani cu toti dintii naturali, si fara boli de inima, multi trec de 90.
Am acelasi sentiment legat de mucenici si coliva.
Dar nu sunt la fel de radical.
Ce a vrut sa spuna poetul, majoritatea painii de la noi, cu faina aferentă, e o mizerie. Făina buna se poate lua din Italia Franța etc, iar o dospire cinstita dureaza 12-24h. Nu 2h max cum fac ai nostri. Altfel ajungem sa renuntam la gluten. Faina din Romania, italienii o dau la animale, la ce soiuri de grau si calitate avem.
Da stiu, multi se vor simti ofensati.
Dar ramane tristul adevar. Painea industriala e low quality, si majoritatea produselor facute in cantitate industriala sunt asa.
Coliva am mancat odata la curtea de arges la manastire, a ramas in amintire ca o mega scârboșenie. Mucenici am gustat la birou de la colegi, nu e pt mine.
Mâncați vin și beți paști !? 🤪
Statistici și analize privind regimul de alimentație și muncă pe regiuni faceți? Pe coroborare așea …
Cucurigu … nu mânca banană că orghiești 🤪
@Cucurigu, nu era vorba despre calitatea făinii românești deloc, nici despre calitatea grâului. Era doar despre prepararea lui sub formă de grâu decortucat fiert + puțin zahăr și nuci = colivă. Te-ai dus prea departe, de fapt ai vorbit despre cu totul altceva. Referitor la colivă, nici mie nu îmi place oricare, doar cea făcută de bunica când trăia, acum cea făcută de mama și grâul fiert de mine și preparat după gustul meu.
Cât despre subiectul făină, adus în discuție de tine (și fără legătură cu ce vorbeam noi aici)… Peste tot există multe tipuri de făină, fiecare tip fiind recomandat pentru anumite preparate, nu o poți baga asa la grămadă și să spui că aia din italia e mai bună și că ăia acolo dau la porci făina românească. Or da-o, că o fi mai ieftină decât a lor, dar asta nu înseamnă că e mai proastă. Ci e doar chestie de bani. Cât despre pâinea aia dospită 14 ore, nu prea cred și nici nu îi vad rostul. Si parcă retin de la bunica ca dacă lăsa pâinea la dospit prea mult, dădea înapoi. Iar ea o lăsa de obicei vreo 2-3 ore.
În rest, sigur că tot ce e în ro e de căcat, străinii fac mereu cele mai mișto produse.
Comentariu beton!23
@Solandi: LoL!
@Edelweiss: „încărcarea steroidiană” e o prostie, e „bro science”.
Dacă vrei creștere de masă musculară musai un aport proteic de 2-2,5g/kg corp.
Un combinația de 250mg Test E.+100mg Decadurabolin pe săptămână divizat în 3 îți asigură o concentrație constantă în sânge de testosteron în jurul valorii de 1000 ng/dl, valoare suficientă pentru a asigura o creștere musculară constantă și efecte secundare minime.
Șmecheria păstrării valorii constante a concentrației de testosteron e injectarea în 3 doze.
Din moment ce nu merg la sala de forță, deocamdată nu merită să fac un ciclu.
P.S. În 4 ore de la prima injecție, concentrația sangvină a testosteronului total e la 900-950ng/dl, deci „încărcarea steroidiană” cu steroizi orali nu are rost. 😉
Bă da ce de experți endocrinologi p-acilea. 😀 😀 😀 😀
HM, nu am inteles o iota. O fi de bine ce zici. Dar statistica exista, cum ca cei mai sănătoși și longevivi romani trăiesc intr-o zona din Oltenia. O fi avand legatura si cu alimentația nu?
Solandi,
Tor ce s-a enumerat in thread contine faina, iar ceea ce am afirmat e ce mi s-a spus de catre oameni cu brutarii sau bistrouri, care vand si paine, si care su facut si cursuri pe la scoli inalte in domeniul panificatiei. Intra in orice brutarie, intreaba de faina si dospire.
NU comentez despre ce se manca in copilarie, dar la ce paine se gasea atunci in comert, orice era mai bun.
Pana la urma cu ce ne-am obișnuit in copilărie, ne putem alimenta cu plăcere o viață întreagă.
Cucurigu, există cuvântul făină în discutie, dar nu era vorba deloc despre calitatea ei. Ci doar despre modul de preparare. Si, din aceste moduri, pe 2 dintre ele John Temple le găsea dezgustătoare și trăsese concluzia ca mucenicii și coliva nu sunt pentru consum uman. Adică cu aceeași făină era făcută și pâinea și alte preparate care spunea el ca sunt bune, din aceeași făină erau făcuți și mucenici, iar coliva din grâul cu care se făcea făina aceea, aceeași adică. Ceea ce e foarte diferit de ce ai scris tu, deturnând minunata noastră discuție. 🙄
Lăsând iar la o parte dialogul de mai sus și revenind la intervenția ta pe lângă subiect despre făina din ro, tu practic ne spui aceasta este de o calitate foarte proastă, asta însemnând că toate produsele din ro preparate din făină sun bune de dat doar la porci, dar noi le mâncăm.
@Solandi, bunica mea lasa aluatul la dospit peste noapte, dimineata incarca cuptorul sa faca painea. In Germania am cazut de pe scaun cand am descoperit ca Sauerteig (sourdough), aluat acru carevasazica, tot 12 ore dospea! Tot in Germania am descoperit ca painea, toate varietatile/formele e categoric mult mai buna ca cea din Romania – nemtii au pretentii, nu gluma de la paine.
Imi amintesc de cateva articole in care fostul arbitru Porumboiu, pe vremea cand era mare panificator si agricultor, vorbea de proasta calitate a graului/fainii ce o gasea in Ro si de aia s-a decis sa ia in arenda terenuri sa cultive graul de care avea nevoie.
Mucenici am mai mancat, nu m-au impresionat. Coliva cred ca am gustat o data, n-a fost deloc rau.
Deşi discuţia nu era deloc despre calitatea făinii sau a grâului, şi nici despre preparatul pâinii, chiar m-aţi făcut curioasă cu dospitul ăsta. Din ce am găsit eu pe internet, ar fi cam aşa:
@AleBlaga.
Aluatul acru se face cu maia.
Diferenţa dintre maia şi drojdie ar fi asta:
,, Maiaua este agentul de fermentare folosit pentru a obţine pâine, cozonac, pizza şi alte preparate. Diferenţa majoră între maia şi drojdie este că prima presupune un proces de fermentare lactic, mai lent, iar cea de a doua, unul alcoolic, mult mai rapid.”
-> Pentru ca apoi, prepararea pâinii cu maia să urmeze aşa:
,, Mod de preparare: din maiaua naturală măturată, adică pe care ai hrănit-o timp de cel puţin o săptămână, pune într-un borcan curat 100 g de maia; apoi, cântăreşte 100 de g de apă; amestecă maiaua cu apa, după care toarnă 100 de g de faină; lăsa borcanul acoperit, la temperatura camerei, pentru 6-8 ore; pune borcanul cu noua cultură la frigider. „
Pe de altă parte, pâinea la care se foloseşte drojdie necesită doar 2-3 ore timp de dospire şi este cum îmi aminteam eu de la bunica… dacă stă prea mult descreşte şi nu mai e bună, poţi sa arunci aluatul respectiv.
Ca atare, sunt mai multe tipuri de preparare, în funcţie de ingredientele folosite.
Deci fiecare dintre noi ştia sau a aflat lucruri adevărate. Mai rămâne partea a doua:
– Care e mai bună? Aici e chestie de gust.
– Care e mai sănătoasă? Cea cu drojdie sau cea preparată prin metoda veche a bunicilor? La întrebarea asta nu ştiu să răspund.
În ceea ce priveşte calitatea făinii, aici discuţia este foarte stufoasă. La o primă vedere calitatea grâului e dată de gluten. Şi depinde mult şi de condiţiile meteorologice. Ca atare, foarte posibil să existe peste tot recolte mai proaste uneori.
Mai ziceau unii la un moment dat: ba, e o singura masa, de pranz! Romanul se pregateste de chiolhan pentru 3 zile. De azi se imbata, ajuta-sanchi-la pregatiri, diseara la biserica are un damf de trascau in bot, vine acasa si incepe circul. Pana luni o tine asa.
PS: vezi ca maine e duminica! Poate e Paste, dar nu uita sa lasi si tu ceva de citit. Ma gandesc ca ai gasit ceva articole in noaptea cand ai lasat fetele fara inghetata.😁
Paste fericit tuturor!
Comentariu beton!20
Dacă ai ouăle roșii e suficient.
Comentariu beton!17
A, zici că mărimea nu contează? Doar culoarea?
Fan BDSM? 😀 😀 😀
Did you just assumed Anouk gender ? Hihihi
PC, pc, pisi … JT, jiti, pu si 🤪
@MV, depinde de fiecare. Eu prefer să fie proaspete nu mari.
Să fiți sănătoși cu toții! Asta e important.
Alergatura după diverse haleli care se aruncă pt ca nu ai cum să bagi atâta în tine, hate it. Așa că mâncăm supă de vită, rizotto cu ce o fi și aia e. Un weekend normal, ca oricare altul.
Paște cu sănătate să fie ca 🌞
Îmi plac oamenii, dar nu aglomerația. Recunosc că e greu fără drobul mamei, dar îl pot mânca și în orice altă zi. Ouă am două, deci nu le vopsesc, drob mi-am procurat de poftă (aici doar de Paște găsesc), lapte bătut este, cozonac cald s-a dus, înghețată belgian chocolate este, cotlete de miel sunt, vinul roșu din belșug. O zi normală. Mulțumesc de urări!
@all, Sărbători liniștite!
Comentariu beton!14
Cum adică să nu cumpere lumea munți de mâncare de zici că vine foamea mondiala? Și să nu se îmbulzească pentru asta?
Încă de săptămâna trecută auzeam colegele ce o să gătească și cât de obosite vor fi. Le-am întrebat dacă e așa obositor, de ce se mai agită, că nici nu vor putea să se bucure de sărbătoare. Dar cum să nu facem 7 feluri, pe care apoi să le aruncăm, cam asta se întâmplă.
La noi întotdeauna sărbătorile sunt despre mâncare. Atât putem.
Comentariu beton!25
Dadadada. Aveam și eu în jur gospodine d-astea care începeau să se plângă cu o lună înainte despre ce le așteaptă. Gizăs.
Sfânta masă de anul acesta mă găsește cu ce am cumpărat de la si mai.sfântul Bringo, trăiască cine l-a inventat și muncește de zor la actualizarea datelor cu produsele din raft.Hai să avem sărbători pascale cu sănătate și liniște, că burțile le umplem zilnic ,nu numai de Paște și Crăciun.
În sfârșit mi-a mai venit inima la loc.Mă gândeam că sunt singurul cu această problemă.Fie ca lumina sa vă.
1st … „Fi3 c@ … ” 🤗
Pai noi chiar pizza o sa mancam de Pasti. Facuta in casa, desigur. Am cumparat deja toate cele cuvenite. 😀
Lumina să fie cu voi, fiule. 😁
Avea un mare comerciant de această tradițională mâncare … pizza cu sarmale 😊 Știți care ? (Hint : JP?)
Mă scuzați, dar în orașul unde locuiesc momentan se găsesc pizza cu carne la graniță și cartofi prăjiți (și carne de pui, dar cine o mai bagă în seamă) și e cam bună. 🙂
Nu înțeleg de ce trebuie să muncești ca un robot ca apoi să stai lat de oboseala. De ce să faci un munte de mâncare și să mănânci din ea zile în șir în loc să faci ceva rapid și proaspăt. Am spus cuiva săptămâna asta că un covor se putea spala foarte bine peste o luna când va fi cald nu la 5 grade afară! Dar nu am cu cine.
Comentariu beton!14
N-auzi că-ți contabilizează Bărbosul când speli covorul?
Nu ai cu cine ? Divina forță fie cu tine … la spălat covorul 😉 ‘șa-i că-i greu … ud ?
Noi „trebuie” să facem o excursie la mare pentru rapel 😁 așa că pe sfânta masă o să am niște hamsii cu mămăligă și mujdei, și bere rece.
Sărbători fericite!
Well, îți urez succes. Cu hamsiile, zic. Nu de alta, dar jumătate de București e la mare. Cealaltă stă în coloană pe Valea Prahovei.
N-am făcut niciodată cumpărături de/pentru tradiționalele mesei se Paște, nici n-am prestat gătit de genul, dar asta datorită mamei și soacrei, care se ocupă de obicei de acest aspect. Anul acesta se ocupă o altă gazdă, ieri a făcut cozonacii, era foarte nemulțumită de unul, respectiv de primul pus la copt. Nu crescuse suficient, era și un pic cam pârlit, ce să mai, părea complet necorespunzător pentru o masă de Paște. Așa fierbinte cum era, a fost scos afară din bucătărie să-l judece și alţii. Verdictul final a fost că nici măcar o firimitură n-a rămas pe tava aia. Delicios a fost, să nu uit să iau rețeta.
Sărbători plăcute să aveți.
Comentariu beton!21
Cozonacul este unul dintre marile blesteme care i s-au întâmplat acestui neam năpăstuit.
Eu de la imn insist că e problema mai mare. 🤭
Când eram mai tânără puțin (adică până să am copii) m-am crezut erou și împreună cu soră-mea ne-am apucat de cozonaci. A fost prima și ultima oară când i-am frământat de mână (și am frământat amândouă pe rând). Și nu am mai făcut cozonaci până am descoperit mașina de făcut pâine. Dar de atunci fac cozonaci de 2 ori pe an. Câteodată și de 3 ori. Anul trecut de revelion m-am apucat de cozonaci la 5 după amiaza ca așa a cerut șeful. Să avem și noi ceva dulce pe masa de revelion. Știți ce mișto e sa pui tot în cuva mașinii și sa frământe sclavul(mașina adică). Nu te doare capul.
A făcut Anduța cozonaci ? 😳😳😳 Ahhh, dăcât a asistat 🤪 1st step was done ! Există speranță …
Nici măcar n-a asistat, că ea era în altă cameră, nu în bucătărie. Ci doar a mâncat. Și pun pariu că si rețeta a uitat să o ia.
Maricika, când/dacă o să fac cozonaci, voi frământa și eu eroic. 💪
Habar, speranţa moare ultima, se știe. 😛
Solandi, nu eram în altă cameră, ci afară. Pe ce pui pariu?🙂
Dacă se ține pariul pe un cozonac mă bag și eu …
Anduța, dacă mă întrebi așa, e deja clar că ai luat rețeta și nu mai pun niciun pariu. 🙃
Dar uite ca HM pune, așa că eu mă mulțumesc doar să tai pariul vostru.
Ignor toate blasfemiile înșirate de tine în textul de azi ( 😀 ) și rețin ultima frază. Pentru care îți mulțumesc. Vă doresc tuturor sănătate și liniște (și) în zilele astea.
Comentariu beton!23
Sărbători cu bucurii să avem!
Despre toate excesele de care suntem mulți dintre noi extaziați la modul descris de toți nu există remediu în afara timpului care ne va educa. Eu cred că toate sunt rezultatul perioadei triste care a modificat multor români modul de viață , dar mai ales restricțiile la care am/au fost supuși. Cred.
Aici avem firme care la un preț foarte decent îți ridică toate covoarele din casă, le spală/usucă și apoi ți le aduc înapoi parfumate și chiar foarte curate. Au niște hale cu niște mașinării unde pot face asta în orice anotimp. Dar am ales să-i chem din nou la vară.
Miel/ied și orice alte necesare le poți primi acasă de la una din fermele din jur, prețurile sunt ca cele de pe piață. Eu cumpăr unt/lapte/brânză din lapte de capră de la ei, dar și orice mai cresc acolo.
Prăjiturile dacă vrei se pot cumpăra de la producători locali, serios vorbesc. Avem în zonă firme familiale care fac asta, și nu puține. Bașca foarte multe cofetării/patiserii/fabrici de pâine.
Acum, da, și firme tot la nivelul familial există și pentru curățenie. Dar ele pot fi chemate oricând, că doar nu acum e momentul potrivit și încă o dată la Crăciun.
Acum este despre liniște și bucurie, fiecare cu ce are sau cum simte. Aceleași mâncăruri ca de obicei doar că asezonate cu miel/ied și ouă sunt atât de ușor de obținut și evitând stresul cumpărăturilor compulsive.
În rest, vorba lui Nagaq de ieri, le-ați scris voi pe toate, așa că eu voi continua să vă citesc pentru a putea zâmbi cu hohote, dacă se poate.
Comentariu beton!15
Cele cuvenite, pentru că noi n-avem absolut nicio treabă cu religia, erau legate de adunat laolaltă cu oameni dragi. Așa că pas și anul ăsta la pregătit diverse, e doar un weekend ca toate celelalte, n-are nimic special.
Da’ sunt în stare să fac cei mai sofisticați cozonaci și cele mai complicate preparate dacă ne revenim la normal. Știe careva unde și cu cine se poartă negocierile? Că aș băga o fisă.
Voi o să vă reveniți repede. La noi e mai complicat. C-avem cinșpe milioane de epidemiologi amatori.
George Copos zicea cândva că lumea se scufundă … și unora le arde de cozonaci și chefuri….Pfuaiii! 😛
Cum așa, @Vasilescule? Am auzit că sunteți campioni la vaccinare. 🙂
De cozonaci nu, Victore, dar la un chef m-aș băga. 😜
Eu mi-am facut ciorba de legume aseara, mi-era pofta 😀 nici oua deja vopsite n-am gasit la Auchan, so…mananc ciorba si niste sarmale congelate, pe care le am de la mama. Poate imi iau niste inghetata azi 😀 atat.
Oricum pisi meu nu a invatat inca sa ciocneasca oua 🙂
Sarbatori cu bine tuturor!
Măcar le zgârie puțin? De pisi …zic 🤪
Da,da, le zgarie 😀
Curățenia, postul, masa de Înviere sunt gesturi, acțiuni cu înțeles creștin! Adică trebuie să ai o minimă informație, o minimă cultură creștină, un bob de credință ca să cureți casa, trupul, sufletul și să te bucuri de Înviere- mâncând, bând etc. Dacă nu ai nimic din toate acestea, sigur că este mai cinstit, mai corect să mănânci pizza de Paști! Chestiunea este că aveți doi copii, copii care au prieteni, colegi, care vor avea amintiri despre sărbătorile copilăriei. Cum e Paștele la voi? Cum era? Păi ai mei nu făceau nimic…
La noi se făcea Paștele, duminica dimineața puneam bănuți în cana cu ou roșu și apă și ne spălam pe față cu acea apă. Se stătea la masă, la masă festivă și se ciocneau ouăle. Nu venea iepurașul. De Crăciun nu venea niciun Moș, nu se sărbătorea Crăciunul. Iar când ne întorceam la școală toți copiii povesteau și întrebau. Ce ti-a adus Moș Crăciun ori Gerilă ori Iepurașul. Eu mințeam tot timpul, îmi era rușine să spun că nu mi-a adus nimic. Pentru părinți îmi era rușine.
Și eu stau foarte prost cu răbdarea și nici mare gospodină nu sunt. Dar dacă aș avea copii mici în casă, pentru ei aș face un efort. Le-aș prezenta această sărbătoare creștină. Face parte din creștere și din educație…din cunoaștere.
Comentariu beton!30
Da, prefer să le prezint chestii reale, nu povești fanteziste cu prieteni imaginari și copiii lor inexistenți care „au înviat”. Voi fi extrem de fericit dacă fetele nu vor avea niciun fel de cultură din asta mincinoasă promovată de cei mai mari hoți și criminali din istorie: biserica.
Like GMT. Agnostick, selfiestick … soul seek 😉
@Mihai Vasilescu, era o poveste din „Tarzan, omul maimuță”, din volumul doi, marea preoteasă din Opar, un ținut uitat de timp, îi spune ceva de genul: „cu cât știi mai multe despre o religie, cu atât crezi mai puțin. Iar eu, ca mare preoteasă știu totul despre religia mea…”. Da, nici eu nu mai pot fi credincios, însă nu pot nega partea bună a religiei de-a lungul timpului. Sigur, alături de partea rea, așa ca în toate poveștile.
Nu cred că e o idee bună să ții copiii departe de poveștile astea, care, până la urmă, au la bază o poveste reală peste care oamenii au țesut o fantezie. Important e să cunoască povestea și să vadă că există și o parte frumoasă, nu trebuie să o și creadă. Bănuiesc că despre Albă-ca-zăpada au auzit și știu că nu e reală.
@Adrian, și ce-i oprește pe copii să ia ei decizia că vor să afle mai multe pe subiectul ăsta? Atunci când vor avea suficient discernământ cât să și înțeleagă ceva. Mi se pare unfair să le povestesc eu despre niște chestii în care nu cred, doar așa pentru că trebuie. Lasă că nu trebuie nimic. Au toată viața înainte să se lămurească ce vor și în ce să creadă sau nu.
Evident că știu despre Albă ca Zăpada, dar știu și că e o fantezie, o poveste, spre deosebire de prietenii imaginari pe care ni-i vinde biserica.
Se cam confundă marfa cu ambalajul pe-aici. Vis-a-vis de religie, poți să o identifici cu biserica că așa îți dorești și e dreptul tău și îl respect dar nu înseamnă că așa ar și fi ! Religia la noi e una comunistă, așa a rămas moștenire și nu e cine să o schimbe pentru ca au rămas aceeași oameni la cârmă.
Și doi, dacă ne uităm tradițiile zic eu că încet încet ne pierdem ca și nație, printre altele.
În rest numai de bine să auzim.
@Nic, ador oamenii care folosesc „ca și”, dar n-au nicio problemă să filozofeze. Plm.
Ieri am trecut pe la vecina cu care stau de obicei la cafele și bârfe și am găsit-o exact cum mă așteptam: stresată maxim că trebuie să pregătească două torturi, cinșpe feluri de prăjituri, toate felurile tradiționale de mâncare, ca pentru o apocalipsă respectabilă. Asta în timp ce ii curgea băluța în colțu’ gurii, că deh, post and shit. Știu deja ce o să-mi răspundă când o s-o întreb cum a fost de Paște: că abia a putut să mănânce de obosită ce a fost, că fierea ei s-a răsculat după prima bucată de drob, că așa se întâmplă la fiecare fucking sărbătoare.
Eu am înroșit ouăle, mai târziu ornez salata de boeuf și cam asta e, om face mâine un grătar dacă n-o ploua, altfel micii merg și la tigaie, nu ni se oprește în kur 🤣
Comentariu beton!20
Pot fi iertată? Că am ouă roșii, un sfert de miel, o pască, vin și mâine frământ o pâine dis de dimineață. Sper să dau un aspirator și un mop prin casă. Sau măcar în living.
Hai să avem un Paște cum vrem noi și să fim sănătoși. Luni mă duc la rapel AZ. Pupix la toți fanii mei!😁
Comentariu beton!25
Cred că nu m-aș fi băgat să comentez astăzi, dar m-au activat @Edelweiss și @John Temple. Partea aia cu mâncarea de la moldoveni, olteni, ardeleni, munteni… Înțeleg că Edelweiss locuiește în Germania, unde am găsit cea mai proastă mâncare din cele vreo 50 de țări prin care am umblat, iar John Temple în Austria, unde mâncarea e doar un pic mai bună, adică tot destul de proastă. 😂
Ce observ e ca Edelweiss este foarte blând azi, așa ca de sărbători. Stai ușor, nu sări, că e de bine, e o laudă, mi-au plăcut comentariile tale și sunt de acord cu tot ce ai spus. Chiar dacă nu sunt credincios, m-a uns pe suflet primul tău comentariu despre privațiune și umilință și vreau să subscriu literă cu literă. Să trăiești, omule, să fii sănătos și împăcat!
@Mihai Vasilescu, mie îmi place să am pe masă mâncare tradițională, deși nu sunt un mâncău și nu prea-mi place mielul. Îmi place să ciocnesc un pahar de vin, neapărat roșu, să mănânc pască și să fiu cu familia extinsă (toți vaccinați anul ăsta). E vorba de tradiții, de păstrarea unor legături cu cei apropiați și cu cei de dinainte, căci altfel mi se pare că ne alienăm, ne pierdem direcția.
Sărbători fericite, tuturor!
Comentariu beton!36
Dăcât așa, de dragul acurateței informației … și pentru a sublinia sentimentul de apartenență : Edelweiss nu locuiește doar în Germania 😜 Pentru detalii suplimentare, vă rugăm răsfoiți bine blogul😊
@Adrian: las că nici cu austriecii nu mi-e rușine. Oamenii în vârstă-s fierți după „supă de făină”, adică un fel de aluat de clătite mai diluat fiert. M-o lovit o greață când am auzit.
@Adrian,mulțumesc Nemții au cea mai nașpa bucătărie. Au mai furat de la francezi dar au făcut un căcat pansat și cu rețetele ălora.
@HM,om atent, să fii iubit.
@JT și tu la fel, bro, ai niște comentarii foarte mișto, dar cred că de la steroizii aia pe mațul gol, ai niște mâncărimi epopeice în cur să dai cu oistea în gard. Am dat și eu de destule ori așa că nu e mare tragedie. Just chill și take care.
Comentariu beton!17
@Edelweiss: să fii IUBIT!
Cumpărăturile de paste le fac la fel ca pe cele din orice alta săptămâna cu puțin mai multă grija la cafea , țigări și apa ca nu e momentul sa stau la cozi pentru vicii. Mieluț care ajunge la congelator pentru viitoare grătarele deoarece in restul anului îl găsești tot congelat doar ca la preț de aur . In schimb am fost ieri la mega sa cumpăr o sacoșa de plicuri pentru pisicul figurant care nu mai mănâncă ce avea deja așa ca am luat poate poate nimeresc ceva sa ii placa , cum stăteam eu liniștita cu Pliculețele mele și niște roșii la coada o aud pe tanti de la mega “ pune ma tot pe raft ca ăștia nu mănâncă decât de Paste și de Crăciun “ .
“Cumpărăturile de paste” cred ca erau de fapt, “ de pește” , sunt sigur că așa era în intenție… sau cine știe poate erau chiar paste făinoase in care caz datorez scuze.
În rest stimă și respect.
N-ai, bă, cum să nu faci! Numa’ sălbateci p-aici! Pregătirile pentru Sărbătoarea Învierii Domnului Nostru Iisus Hristos au început de aproape o săptămână. De la țară mielul, brânză și ouă. Să am văr cioban și să o ard modern și minimalist? Nu se va întâmpla. 😜
Rezolvat cu drobul și cozonacul fiindcă au căutat ai mei părinți motiv să vadă nepoții (după embargo de 1 an, caută orice motiv să-i vadă, acu’ că suntem vaccinați toți), așa că au adus ei ieri.
Am băgat două Bringo-uri, ăla regulamentar săptămânal și unul bonus cu chestii fistichii fiindcă intenționăm azi să vopsim ouă, să facem boeuf, friptură de miel la tavă (cu niște usturoi verde) , cartofi aurii, niște mici, o ciorbă de legume cu zdrențe de ou, ciocolată de casă și un tort cu pișcoturi, înghețată. Așa e creștinește!
Hai, sărbători cu liniște să aveți!
Comentariu beton!23
Vaccinați primiți? 😁
Aducem ceapă verde!
@Mona, aduceți, aduceți, c-am uitat de ceapă! Și vă mai trimit eu după aceea la nașu’ după niște vin și la cofetărie după pască. Și sifoanele… 😜🤣🤣🤣
https://m.youtube.com/watch?v=wRHIfIZMotg&t=22s#menu
Comentariu beton!13
Mulțam, Ionuț, mare om, mare caracter, chiar nu știam sceneta asta!
„M-a făcut antică… în casa ta, la masa ta…” :)))
tocmai ce am avut avut o harjoneala cu soata pe tema asta.
de 3 zile nu sta locului, mai curata pe undeva mai gateste ceva, eu ma chinui cu fi-miu ca o vede pe ma-sa mai putin ca atunci cand e la munca. i-am zis ca as prefera sa mananc un kfc in ziua de pasti dar sa o vad ca se odihneste si ea cateva zile.
Comentariu beton!18
Exaaaaaact.
Eu mi-am vopsit niște ouă hipsterești, multicolore. (Anul ăsta trăiesc colorat, că mi-am vospit recent și părul, în șuvițe turcoaz, albastre, mov și roz). Am făcut un drob light, cu ficat de pui și ciuperci (urăsc mielul cu pasiune), și o pască fără aluat, cu stafide marinate în sfântul whisky.
Iar adineauri tocmai mi-am comandat tradiționalul platou de sushi. 😁
Hahaha comandat cate ceva mai light pentru o persoana de la catering, maine merg la o prietena care face de toate si imi fac pofta acolo, dar am atentionat ca nu iau si acasa, ca le mananc. Curatenie e, dau cu aspiratorul, poate un mop pe jos, altfel… Relaxare, citit o carte pe care am asteptat-o de ceva timp, somn si o plimbare. Daca o sa am chef, o sa fac pe marti un curry, ca imi ploua in gura de pofta.
Sanatate (si virtute) sa avem!
Mie nu îmi plac sarmalele,mielul,ouăle fierte si drobul.Deci,o sa am un steak de vita medium,cu sos de gorgonzola is ciuperci trase la tigaie,un vin alb si cam atat.Curățenie fac mereu,nu e necesara o curățenie generala.Si,nici cumpărături nu fac ca le am la congelator si frigider.Dar,sunt conștientă că nu poți schimba anumiți pe ani.Mama e singura si a pregătit sarmale,salata beouf,ciorba,grătar,ouă.Doar pt ea.En ma ma stresez deloc.
Mie nu îmi plac sarmalele,mielul,ouăle fierte si drobul.Deci,o sa am un steak de vita medium,cu sos de gorgonzola si ciuperci trase la tigaie,un vin alb si cam atat.Curățenie fac mereu,nu e necesara o curățenie generala.Si,nici cumpărături nu fac ca le am la congelator si frigider.Dar,sunt conștientă că nu poți schimba anumiți pe ani.Mama e singura si a pregătit sarmale,salata beouf,ciorba,grătar,ouă.Doar pt ea.Eu nu ma stresez deloc.
La Inviere nu ma duc, ca n-am unde. Doar cand sant in Romania mergem, ca-i place vikingului. Curatenie fac zilnic, deci nimic deosebit. Geamurile mi le-a sters meseriasul (am abonament). Paine si cozonac am facut, ca-mi place sa coc, e relaxant. Oua n-am vopsit, ca n-am avut chef, dar le-am pus “mansetute” cu motive populare. Sfanta masa de maine o sa fie cu doi prieteni nemti, la o cafeluta, o felie de cozonac si un pahar de vorba, ca nu ne-am vazut de o vesnicie. Afara pe terasa sau pe veranda, ca se anunta vreme rezonabila.
Hai sa pastem fericiti cu totii 😆
Hristos a Înviat și un Paște fericit tuturor, indiferent cum îl sărbătoriți!
Comentariu beton!13
Nu mai da spoilere că la noi încă nu a Înviat.
Să aveți sărbători așa cum vi le doriți !
Sănătate și toate cele bune tuturor!
Minimalist, da, e super! Nu suntem leșinați după tradiție, dar trebuie să recunosc, îmi place la nebunie să mănânc cozonac cu ou fiert și cu muștar în ziua de Paște. Și numai de Paște mănânc combinația asta și numai atunci are gust mișto 🙂
Cumpărat cozonac (le place alor mei), ouă gata vopsite, brânză, roșii, ceapă verde, ridichi.
Nici nu știam că de Paște se fac/mănâncă sarmale 🙂
Comentariu beton!16
Sarmale de Paşte se fac pentru că varza murată din butoi nu prea mai ţine mult atunci când cresc gradele în termometru şi pe vremuri cum nu existau congelatoare probabil era ultima ocazie/sărbătoare să faci sarmale. Cred.
Mielul (o pulpă) a rămas singur acasă, în congelator. Am luat drobul făcut de mine și câteva ouă color. Am cumpărat, cu livrare la vila, un cozonac … am și o pască de la un Mega Image. Gata! E bine! Mâncare găsesc eu … cu livrare.
Stau pe o plajă, la soare și admir apa turcoaz a Mării Negre.
Sărbători cu bine!
E, cumpărăturile le-am inceput treptat de saptamana trecuta. Noi am inrosit oua, am făcut cozonaci, eclere și acum facem drob și salata. Mie-mi plac aceste pregătiri, este modul nostru de a petrece timpul în familie.
Paște fericit tuturor!
Comentariu beton!19
Tocmai ce am venit de la muncă, pentru că azi este 1Mai muncitoresc şi se sărbătoreşte prin muncă şi acum stau cu o bere în bot în timp ce mă gândesc ce să aleg între o porţie de sărmăluţe mixte cu umpic de afumătură + ardei iute murat în oţet sau caş de oaie cu ceapă verde, ridichi, roşii şi umpic de cârnaţ afumat.
Este un articol la zoso „Cât plănuiți să mâncați de Paște?” https://zoso.ro/planuiti-mancati-paste/ şi cineva a comentat : Tot. Mănânc tot.
Eu zic pas la cumpărăturile specifice și curățenia generală. Le fac doar pe cele normale. Și, ca sa mă laud rog sa se retina data de 1 mai 2021. În fine, cântarul s-a milostivit de mine și după terminarea „rondului de dimineață” din parcul IOR (cam 13 Km și un pic) a binevoit sa arate 74,95!!! În fine! Ceea ce mi-am propus în acea zi de august 2019 când în oglinda de la Marks&Spencer am văzut ca sunt mai „suplu” din fata decât din profil se materializează. Am coborât de la 114,5 Kg spre 75. E bine! Continui! Se mai poate un pic… Plus ca la sfârșitul lui mai am programată (încă) o tentativa de record pe 21 de Km. Sper sa reușesc sa ii alerg sub o ora și 45 de minute (la cei 55 de ani ai mei și înălțimea de numai 1,70 eu zic ca e destul de bine). Am pus comentariul asta ca sa mă „oblig” sa o fac. O sa o fac oricum, evident… dar așa o sa fiu și mai motivat.
Tradiționaliștii… pot sa petreacă liniștiti. Eu… îmi văd de drum în stilul meu 🙂 .
Sarbatori fericite… și relaxate 🙂
Comentariu beton!23
Wow! Man, abia asta e impresionat.
@Daniel, bravo băi ca ai trecut de la 114 la 75 dar ultima propoziţie este cam naşpa… umpic. Tu eşti ca fumătorul care s-a lăsat de fumat şi-i face proşti pe ăia care nu pot sau nu vreau. Man, tu ai slăbit pentru că aşa ai simţit tu că e mai bine petntru tine sau pentru nevoia de validare ?
@Mihai Vasilescu:
Merci. Dar chiar n-am pus comentariul ca sa mă laud. Când am început nu știam ca va ieși așa comentariul. Serios. Era de fapt doar o consemnare. Sincer eu anticipasem ca voi reuși sa ajung la 75 în mai 2020. Și dacă nu apărea starea de urgență cred ca reușeam! Așa de îndârjit eram. Alergare, sala, dieta feroce. Dedicare, spartanism, 7 zile din 7 – sa vezi ce mișto era sa mă scoți pe mine la rude sau în city break-uri (sa vezi ce înseamnă sa ai un nebun care pleacă de capul lui sa alerge la 5 dimineata prin Viena și după aia iti umbla liniștit toata ziua prin „târg” iar la restaurant sau cafenea ia doar salata și cafea – făcea spume soția langa mine, mai ales ca eu ii ziceam sa ia ce vrea ea ca mie nu-mi pasa ce mănâncă ea și restul familiei, dar pe mine sa mă lase în pace. Cel mai tare e ca mereu aduceau chelnerii pizza sau friptura la mine și eu ceream salata 🙂 M-am distrat de minune… Sa nu mai zic ce spectacol a fost în Italia… Știu, am ales și eu deplăsările anul ala – Viena și Florența… dar chiar a meritat… În fine. iar bat câmpii. Ideea e ca nu voiam sa mă laud ci doar sa știu ca am spus cuiva ca dacă mă îngraș la loc sa știu ca o să-mi fie Rușine de cineva. Nu de asta ai făcut-o și tu Mihai?
@Shoric:
Imi cer scuze. Nu intenționam sa dau lecții. Adevarul e ca niciodată nu cred ca am putut sa dau cuiva un sfat care sa nu înceapă cu formularea „eu aș face așa…”. Pentru ca știu ca sunt subiectiv. Si da, nu ii înțeleg pe ceilalți. Și uneori nu mă inteleg nici pe mine. Știu însă ceva lucruri. Nu ii iubesc pe oameni. Aș putea spune ca ii cam detest chiar. Dar… pe mine mă urăsc mult mai tare. Mie îmi cer mult mai multe. Pentru mine regulile sunt mult mai dure. Și sunt regulile mele. Aș putea sa le calc pentru ca nu le știe nimeni. Dar n-o fac.
Nu incerc sa dau lecții nimanui. Mesajul postat era unsa după o situație în care evitasem o catastrofa la o alergare – ajunge sa spun ca am evitat la limita depășirea timpului autoimpus – lucru care m-ar fi costat o autopodeapsa serioasă. Pur și simplu am alergat prost de tot kilometrii 11, 14 și 15 din cei 16 ai antrenamentului și asta fără nici un motiv. După care, ajuns acasă… am primit acel premiu total neașteptat… Și m-a luat valul… Dar în ce-am scris era și o urma de amenințare pentru mine – am făcut public asta deci acum știe cineva, așa ca nu mai am voie sa greșesc și sa depășesc greutatea aceea vreodată – și… asta o sa încerc sa fac de acum încolo – rău e ca am mai fost la 75 de kg și când aveam vreo 45 de ani, sper ca acum când am 55 sa nu mai fac greșeli și sa mă stabilizez pe 72-73 în condițiile în care păstrez masa musculară – vanitatea, de…
A, şi am uitat de tradiţia 2 de Paşte. Aia cu curăţenia. Io am golit recyclebin-ul şi aia a fost.
Comentariu beton!25
Slava domnului ca nu sunt singura „ciudată” din Bucuresti! Macar acum pot sa recunosc ca nici de Craciun nu alerg prin magazine si cumpar cadourile din Oct – Nov.🙃
Am mai avut un comentariu care s-a dus pwlii prin trashu’ lu’ Vasilescu unde zace şi cutia aia de îngheţată că azi e 1Mai şi zi premergătoare a unei singure ZI în care supermarketurile şi micile magazine de cartier sunt închise.
Băi nene, azi am avut program 8-13 la magazin ABC aka ace,brice şi carice şi tocmai azi a venit lumea buluc să cumpere două holşurubri, nu glumesc, a venit unu’ că avea nevoie de fuking 2 holşuburi, unu’ cu diblu’ de 8 şi unu’ de 10.
La ora 13 când eram toţi pe treptele magazinului şi ne uram să paştem fericiţi, apare unu’ tot transpirat şi agitat:
– A-ţi închis ???
– Da, am închis .
– Pfoaaai, îmi trebuia şi mie un capac de WC…
– Încercaţi pe săptămâna viitoare, mai exact marţi.
Comentariu beton!14
Probabil ălora le zic nevestele de la Sf. Maria că e nevoie de agățat ceva/schimbat colacul de wc și cum unui bărbat nu trebuie să-i amintești la fiecare 6 luni, știe și singur ce are de făcut, și-au dat seama că acu’ au 4 zile libere în șir, nu pot să plece la mare că nu-s vaccinați, s-au gândit să holzșurubească. 🙂
Joi am stat toată ziua pe ace să nu intre vreun dosar cu un anume obiect pt care-s subșef de plantație, că cine știe când ajungeam acasă.
Niste oua.. doua vopsite cu ruj si inaltarea mielului cu o nara…asa va doresc la toti.
PS: ce sa mai manance pe vremuri taranii la vreme de primavara, terminasera toate proviziile de peste iarna si carnea si branza si vinul.Faceau femeile zeama lunga de verdeturi, urzici, spanac si ce mai rasarea prima data …iaca postul inventat de biserica.
Apoi spre Pasti se dezghetau apele si incepeau pescarii sa mai prinda ceva peste.
Odata cu venirea primaverii gainile incepeau sa faca oua si cel mai important fatau oile.
Mieii de sex masculin erau automat sacrificati pentru ca nu puteai / poti sa ai mai multi berbeci la turma – s-ar bate intre ei cand ajung la maturitate pana la moarte.
Uite si p-asta a preluat-o religia repede, repede….post cu verzituri, ceva peste intermediar apoi iama in miei…
Pofta buna !
Și-a revenit.
Logic, nu ar trebui să auzim de mese îmbelșugate anul ăsta. Anul trecut, eram la începuturi, anul ăsta se presupune că lumea n-ar trebui să aibă bani ca altă dată (îi includ și pe pișcotari).
Conform principiului mârșăviei, cine are bani de paranghelie fițoasă și mare, ar trebui să bată la ochi acum & vara.
Sarmale – check
Salată de boeuf – check
Miel – check
Cozonaci – check
Drob – check
Plăcintă de mere și cu brânză – check
Ouă roșii, verzi, galben – albastre – check.
Oficial sunt pregătit de Paște!
Hristos a înviat și Paște fericit tuturor!
Comentariu beton!14
Cât despre curățenie să-i Dumnezeu sănătate ăluia de a inventat aspiratoarele astea inteligente!
Nu uita să lași ceva bovinelor. 😆
A-nviat!
La cât cunoaștem noi despre religie e prea mult și cât facem… Io numa’ zâc.
pe mine ma exaspereaza obiceiul asta mai nou, imprumutat de la americani si fortat la romani. Cel cu cautat ouale de ciocolata in gradina. Asta e un obicei de la americani, nu se prea potriveste cu Romania
fix la fel. exact la fel, se mananca ce se gaseste in casa se intampla si de Craciun si de Anul Nou.