George credea în diverse lucruri, mai mult sau mai puțin credibile, dar în niciun caz nu credea în Dumnezeu sau în biserică. Nici nu avea cum, că s-ar fi bătut cap în cap cu convingerea lui că reptilienii sunt infiltrați printre noi ca să ne aștepte la cotitură când trecem într-o altă dimensiune. Pentru că, da, George era convins că asta este soarta care-i așteaptă pe bieții locuitori al planetei Pământ.
Tocmai pentru că era convins de inexistența lui Dumnezeu, George mi-a spus în repetate rânduri că, dacă va avea copii, în niciun caz n-o să-i boteze. O să-i lase să aleagă singuri, atunci când vor avea vârsta potrivită, dacă vor să fie botezați sau nu. L-am crezut.
N-aveam cum să nu-l cred, pentru că George nu călcase niciodată de bună-voie într-o biserică. Iar popii nici măcar nu se mai apropiau de casa lui, că știau că se apropie de pomană. George nu-i primea înăuntru niciodată, iar să le dea bani nici nu se punea problema. Dacă era să cred pe cineva că n-o să-și boteze copiii, George era singurul pe care chiar îl vedeam în stare să pună în practică treaba asta.
Pe măsură ce treceau anii, relația lui George cu biserica și cu Dumnezeu rămânea neschimbată. Singurul lucru care s-a schimbat au fost reptilienii. După dezamăgirea cumplită din 2012 (atunci când George era ferm convins c-o sa trecem toți în altă dimensiune, dar ceva s-a întâmplat de n-am mai trecut), reptilienii au dispărut din peisaj și în locul lor a apărut Pământul plat. Pentru că, da, acum George era convins că Pământul este plat ca o tipsie și are un clopot mare de gheață deasupra.
După care, lui George i s-a născut primul copil. Cu toate că pentru mine, și pentru toți prietenii lui apropiați, era mai mult decât limpede ce urmează să se întâmple, atunci când a venit vremea, George și-a botezat copilul. La biserică, cu popă, cu nași, cu lumânare d-aia mare, cu dansat în jurul mesei, cu scufundat în apă rece și cu tot tacâmul. Adică exact așa cum spusese că n-o să facă și așa cum l-a botezat, peste vreo trei ani, și pe-al doilea.
Aș vrea să pot spune c-am fost foarte surprins, cel puțin la primul copil, dar n-am fost. Pentru că n-avea cum să nu cedeze presiunii celor din jur. Părinții, prietenii, cunoștințele și rudele de până la gradul ainșpe nici n-au vrut să audă de varianta să NU BOTEZE copilul. Cum să ne faci George una ca asta?, au sărit toți revoltați. Vrei să zică lumea că suntem păgâni? Și cum George nu voia una ca asta, ambii copii au trecut prin cristelniță și prin mâinile popii.
Ce voiam să spun cu această poveste? Voiam sa spun c-am văzut extrem de mulți oameni revoltați, și pe bună dreptate, după tot ce s-a întâmplat, oameni care susțin sus și tare că ei nu-și vor boteza copiii, dar și oameni care-i îndeamnă pe alții să nu-și mai boteze copiii. Toți având unul și același motiv: acest ritual barbar trebuie să înceteze. Sunt perfect de acord cu ei, ritualul ăsta chiar ar trebui să înceteze, doar că nu va înceta, iar de botezat copiii și-i vor boteza. Toți. La biserică, cu popă, cristelniță, nași, lumânare d-aia mare și tot ce trebuie.
Pentru că „așa se face, doar așa poate fi creștinat copilul„, dar, mai ales, pentru că presiunea socială și presiunea bisericii sunt mult mai mari decât ne-am putea noi imagina. Teoretic, suntem un stat laic, practic, nu prea. Trăim sub puterea întrebării „Ce-o să zică lumea?”, dar mai ales trăim sub spaima concluziei retorice: „Cum mai dau eu ochii cu părintele?”. Ori noi nu vrem nici să zică lumea ceva nasol despre noi, nici să nu mai putem da ochii cu părintele.
Dacă nu credeți, întrebați-l pe George.
Așa am zis și io că nu mai votez ever și am votat usere.
Mi’am botezat ambii băieți, soția este mai conformista , biserică încălzită, popa amic de al nostru, apă încălzită, fără copil în submersie,a fost ok. Obiceiul botezului va dăinui cât vor fi creștini pe Tera,ca se va folosi cristelnita wireless, apa cu ph îmbunătățit, nu conteaza.
Eu sunt creștin dar ascult și chestii sataniste și am și o minte perversă, să fie spicy and juicy, zic, fiilor.Ne descurcăm.
Comentariu beton!78
Gata bre, treci peste, sunt lucruri mai rele in viata decatva fi votat cu usere :)).
Ce zici, infloreste rapita in aprilie anul asta?
Comentariu beton!23
Știi care e partea cea mai nasoală? Că unii popi nu acceptă să boteze fără să bage copilul complet trei ori în apă. Iar ăia care acceptă, cică nu fac ce spune Biblia. Well…
In mod normal tu ca părinte, ca autoritate inițiatica, ar trebui să îți sufleci mânecile și să îți botezi copilu în cadă, mai nasol într-o anume capitală ca trebuie să cari apă încălzită pe aragaz. Dacă nu vrei să te rupă la apometru și la distrigaz, poți aștepta o ploaie torențială, cu bulbuci, din aia de vară și îi dai un vânt afara și îi ții ușa închisă să se spele de viitoarele păcate. Sau îl iei la o spălătorie și pui furtunul pe el. Sunt atâtea posibilități, fiilor și fiicelor, fiți creativi și puneți un strop de sadism să țină minte aceasta călătorie mistică și inițiatica a devenirii și plm. Holly and spicy.
Comentariu beton!43
God hates us all. Ca ascultator de chestii sataniste, ar trebui sa intelegi. 🤘🤘🤘
In Biblie nu se spune ca trebuie bagat de trei ori in apa.
https://www.bibleinfo.com/ro/topics/botez
@Adib, ia vezi tu că am lăsat un link pe finalul articolului. Citește-l și mai vorbim după.
@Mihai, mai lasă-i în plm pe ăia din ultimul link, că ieri scriau cum că bebelușul de la suceava tre’ să fie ultrahepi c-a ajuns direct în rai…FMM!
@costicămusulmanu, păi ăia din ultimul link sunt niște imbecili habotnici. Dar, tocmai de-aia, o sa vezi scris acolo cum că taina botezului nu e cum trebuie fără „cufundare” de trei ori. Citește, că de-aia l-am lăsat.
@Mihai, nu, mulțumesc! io am plin inboxul de whatsapp și mess de mesaje de la george(ta), în caz că chiar n-am ce face; all good sfuff: anounaki, repti, bucegi, trump, oculta, bill…you name it, i have it!
cît despre obiceiurile bor-ului, sunt așa: cu cît lumea e mai proastă, cu atît mai mult te calcă pe cap! acum 15 ani a murit mama mea și povesteam, pe lîngă Sebeș, unor oameni care mă urmăreau cu ochi exoftalmici ce înseamnă obiceiuri de înmormîntare la noi în moldova; și a venit rîndul meu să-i belesc în momentul cînd unul dintre ei a zis: “la noi, cumperi 100 de colaci, iei 1-2 litri de țuică și niște lumînări și stai la poartă; cine trece, ia, zice bogdaproste și-a plecat
@Adib din ce vad in linkul dat de tine, acolo s-au botezat oameni maturi si nu vad unde scrie ca trebuie scufundat. 1. „De îndată ce a fost botezat, Isus a ieşit afară din apă” poti sa iesi si ca din piscina, fara sa te bagi sub apa ca pestele. 2.”A poruncit să stea carul, s-au pogorât amândoi în apă şi Filip a botezat pe famen. Când au ieşit afară din apă, Duhul Domnului a răpit pe Filip şi famenul nu l-a mai văzut.” din nou, nu vad unde scrie despre scufundare.
@MV astia de la ortodoxinfo nu sunt aia care cred ca femeia e sub-om?
Daca nu sunt suficient de informata, va multumesc in avans de lamuriri.
Speranta mea e ca unele lucruri se vor schimba. In sensul sa nu mai duci sufletelul ala la 6 saptamani la biserica pentru acest tratament. Poate ne mai modernizam si noi statul si biserica si facem un update la reguli. Botezul la 3-4 luni ce are? Face popa hernie de la 3 kg in plus de copil?
Cand ma gandesc cum l-am botezat pe al nostru la 2 luni doar, mai ales ca se nascuse si cu 3 sapt mai devreme, ma infior si acum.. Desigur ca vorbisem in prealabil cu popa care a fost de treaba si a fost foarte finut, absolut nimic de reprosat.
Dar in general, bebelusii sunt atat de fragili in primele 3 luni de viata ( asa numitul al 4-ea trimestrubde sarcina) incat e o loterie toata treaba.
Inteleg vremurile vechi cu mortalitate infantila mare cand multi nu supravietuiau acestui trimestru si lumea se grabea ca sa nu le moara pagani..
Dar poate updatam si noi softul biserica.exe cu un patch Mileniul 3.
Comentariu beton!46
Teoretic, n-ar mai trebui să botezăm oameni care nu pot alege că vor, sau nu, să fie botezați. Că nici Iisus nu s-a botezat la două luni, ci când era ditamai hăndrălăul de treizeci de ani.
Daca extinzi, nu ar trebui nici sa ii dam la scoala, sau la scoala aia si aia, ca poate nu vor fix alegerile astea, le incalci liberul arbitru. Si exemplele pot continua.
Esti parintele si tutorele lui si iti poti asuma decizii in numele lui. Cand e major vaccinat poate decide singur sa se descrestineze, sa se faca budist, satanist, etc ce doreste sufletelul lui.
Se dezbate încă. Ce zici?29
Vezi tu, să nu-l dai la școală înseamnă să încalci legea. Poți fi decăzut din drepturile părintești. Dar nu există nicio lege care să te oblige să-ți botezi copilul. Cam asta este diferența.
Cred ca ai inteles oricum ce am vrut sa zic 🙂
Eu am înțeles. Doar că nu e așa. Noi alegem pentru un copil care nu poate alege singur. Ceea ce este complet greșit. Eu, dacă aș mai face un copil acum, nici nu m-aș gândi să-l mai trec prin tot chinul ăsta. Și nu glumesc. Dar probabil de-aia nu mai fac oamenii de vârsta mea copii.
,,să nu-l dai la școală înseamnă să încalci legea. Poți fi decăzut din drepturile părintești. Dar nu există nicio lege care să te oblige să-ți botezi copilul”. Nici sa il vaccinezi nu e obligatoriu Mihai, si daca aleg sa nu o fac , nu incalc legea. Deci exista decizii pe care tu ca parinte le iei in numele copilului, sperand ca e pentru binele copilului, fara ca acel copil sa aiba vreun cuvant de spus. Nici nu iti poti permite luxul sa astepti sa creasca si sa il intrebi daca vrea vaccin pt rujeola, rubeola, difterie, etc. Asa e si cu botezul, intra in categoria cu ,,decizia e a parintilor”. Dar si eu sunt de acord ca daca ar fi sa mai trec prin botezul copiilor as alege sa il fac la 6 luni-12 luni si fara submersie in apa.
Comentariu beton!31
@MAS, serios? Comparăm botezul cu protecția copilului împotriva unor boli care la o adică îl pot omorî? Vaccinurile alea se fac la vârsta aia pentru că la vârsta aia poate muri de respectivele boli. De botezat te poți boteza și la 80 de ani. Gizăs craist!
MAS e „mișto” pledoaria ta, dar dacă ai fi citit Noul Testament ai fi aflat că Iisus s-a botezat în apele Iordanului la 30 ani, nu la 3 zile, 3 săptămâni sau 3 luni. 😎
@Mihai, ai zis in felul urmator: „Noi alegem pentru un copil care nu poate alege singur”.
Probabil stii ca la pocaiti botezul nu se face cand e copilul mic, ci copilul/adultul decide cand este pregatit.
DAR, cand 18 ani ai crescut cu familia in spiritul religiei si ti se insufla zilnic alegerea/calea, cum crezi ca te ve impotrivi botezului? Se poate numi asta alegere?
Ca sa poti alege, trebuie sa experimentezi toate posibilitatile.
@Valentin: cine-i prost la 18 ani merge cu turma, dacă judecă spune frumos „nu, mulțumesc”.
Oh, how I love the „peer pressure” excuse. 🤣🤣🤣
@Mihai, da, asa pare, ca fac comparatie intre botez si vaccinuri, nu asta a fost intentia mea. Ceea ce am vrut sa spun este ca daca esti un parinte responsabil, faci in asa fel incat te asiguri ca botezul (si orice faci pt pruncul tau) sa nu ii puna viata in pericol copilului. Recunosc ca eu nu am avut sufficienta maturitate in momentul botezurilor si stiu ca daca voi avea nepoti si copiii mei vor dori sa ii boteze, ma voi asigura ca inteleg ca in momentul botezului sa se asigure ca nu pun viata pruncului in pericol.
@john temple, sory, nu am citit Noul Testament, am crescut intr-o familie de militari, nu prea era voie in biserica , asa ca nu sunt un crestin practicant, mno, e unul din multele mele defecte.
@MAS: deci tu n-ai citit Noul Testament, dar ești expertă-n botez. Ai de plm…🤣🤣🤣🤣🤣
În vaccinuri și pământ plat, nu? 🤣🤣🤣🤣
singurul raspuns care imi vine este: cu tupeu. Aminteste-ti ca nu ii datorezi nimic parintelui, pentru ca chiar si daca esti credincios , parintele are trebui sa fie un facilitator si un indrumator al tau si nu un perceptor. Tu singur decizi cum iti manifesti credinta, acasa , in privat, la biserica , in public, sau in orice alta forma alegi tu. Este alegerea ta daca il botezi si trebuie respectata.
Comentariu beton!21
Ce bine sună în teorie, dar ce departe e de realitatea din teren.
stiu ca asa e , dar incerc sa dau un exemplu 🙂 oricum nu are rost sa deschidem discutia cu BOR, ca ne trezim in plin ev mediu timpuriu. Daca mai mergi si prin mediul rural atunci acolo clar este un alt univers, diferit de al nostru, iar la est de Carpati am auzit ca intai vine legea bisericii si apoi legea statului ( am prieteni de prin Moldova).
Mi-ar plăcea să ne impărtățească experiența aici, oamenii care nu și-au botezat copiii.
Să știm la ce cazne și blesteme să ne așteptăm, în caz că…
Comentariu beton!16
Și mie. Cu condiția să fie ortodocși. Da, aștept primul comentariu al cuiva care a făcut asta.
Cunosc o familie mixtă, ea – ortodoxă, născută în Moldova, el – tătar musulman. Locuiesc într-un orășel de pe malul Mării Negre, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Când s-au căsătorit, presiunea a fost foarte mare din partea ambelor familii – „cuuum, nu-ți găsești tu un creștin de-al nostru/ o tătăroaică de-a noastră” – dar amândoi au rămas fermi pe poziție. Cu comunitatea a fost – culmea – mai simplu, că un mariaj mixt nu e chiar neobișnuit.
Când s-a născut fetița lor, au decis să n-o boteze în nicio religie, ci s-o lase pe ea să aleagă, dacă va dori, la vârsta adultă. Din nou, sobor de rude ultragiate, de ambele părți – „vaaai, cum să lăsați copilul păgân” – dar de data asta au acceptat mai ușor situația. Atât preotul, cât și muftiul au fost expediați elegant în chestiunea botezului, și au fost nevoiți să accepte și ei, într-un final. Preotul începuse, la un moment dat, cu amenințări cu „focul iadului”. Însă ei i-au răspuns că niciun om nu ar vrea un dumnezeu care pedepsește și amenință; a tăcut instant.
În nicio familie tradițională românească n-am văzut atâta armonie și iubire ca în familia lor.
Comentariu beton!70
hehe, vin dintr-o familie cu traditie ortodoxa, am vreo doi veri preoti – unul betiv si afemeiat, altul – adeptul a fel si fel de teorii conspirationiste, fan rusia, antioccidental, anti-vaccin etc. eu sunt oaia neagra a familiei, pt ca m-am casatorit cu un protestant si n-am facut cununie religioasa (la ortodocsi nici n-ar fi fost posibil, decat cu dispensa, pt ca evul mediu total – catolicii si protestantii sunt cah), iar el nu e prea religios asa ca am sarit procedura. la fel si botezul, copilul are 11 ani si matusile si alte rude inca se minuneaza ca e intreg si sanatos, dar continua cu avertismentele ca nu se stie niciodata ce i se poate intampla din cauza ca n-a fost botezat. degeaba le explic ca in lumea asta larga miliarde de oameni nu sunt botezati si – ce sa vezi – sunt bine.
uitandu-ma inapoi, nu prea vreau sa-mi amintesc presiunile si amenintarile, mai ales din partea varului conspirationist, ca o sa ajungem in iad, ca ne pune la blesteme, ca nu ne va ajuta bunul dzeu etc. dar pana la urma a fost bine, am triat la sange rudele si a fost o ruptura de conceptia ”sa fim in randul lumii, ce-o sa zica lumea”, care mi-a prins bine. dar nu e usor si ii inteleg pe cei care cedeaza la rugamintile parintilor, socrilor etc.
Comentariu beton!41
Eu am doi baieti, sunt botezata crestin ortodox, nepracticanta, ne…sa zicem agnostica cel mult. Pe primul l-am botezat lasandu-ma dusa de val, nu la presiunea familiei ci mai degraba din inertie. Pe al doilea baiat nu l-am botezat. Eu nu vreau, sotul inca se mai gandeste. Daca vreodata va deveni important pentru el, o voi face, deciziile se iau in familie ca nu am fost mama surogat ca MD (oops, bring on the amenda, si da, stiu ca Bulai nu stie ce e aia mama surogat, e ok, are timp sa invete cat strange bani de amenda politiei gandirii). Presiunea nu exista in familie desi unul dintre membrii familiei foarte apropiate este preot. Nu exista pentru ca sunt oameni intregi la cap, care isi respecta si iubesc familia. Lucrurile nu sunt atat de complicate si in ciuda a ceea ce pare uneori din interiorul bulei, sunt foarte multe familii care aleg sa nu isi boteze copiii. De obicei acelea in care exista relatii functionale intre membrii familiei si unde gradul de maturitate emotionala a depasit gradinita.
Noi suntem botezați ortodox, in prezent atei. Avem o fetita de 3 ani pe care nu am botezat-o. Prietenii ne admira pentru curaj, o parte din rude cred ca ne-am pocăit in secret și o alta parte nu mai vorbește cu noi. Am primit și amenințări ca o vor boteza fără sa știm noi dar pana acum nu a avut nimeni curaj. Fetita a făcut deja cursuri de înot așa ca e in siguranța 😂
Comentariu beton!13
O prietena nu si-a botezat copilul, in ciuda reactiilor si presiunilor celor din jur. Ea este crestin-ortodoxa si locuieste in America (s-a nascut si a crescut in Romania). S-au oferit multi prieteni sa ii boteze copilul, dar nu s-a lasat convinsa. A zis ca nu trebuie sa fie botezat ca sa fie un om bun si ca ea asa o sa isi creasca si educe copilul. O admir pentru ca a stat tare pe pozitii si nu s-a lasat influentata. Cate i-au auzit urechile, numai ea stie. Chiar si acum, dupa aproape 6 ani, cred ca o mai intreaba lumea daca s-a razgandit.
Am o matusa care s-a maritat cu un evreu din Israel. Copiii (un fel de spune; au 35 de ani) nu sunt botezati, dar nici nu au trecut la iudaism. Nu am auzit de nimeni sa se fi bagat peste ei si sa le fi dat sfaturi – desi avand in vedere ca sunt nascuti si crescuti in Germania (nici nu vorbesc lb romana), probabil a fost simplu sa dea ignore din start.
Hmm, da’ părintele cum mai dă ochii cu tine, a ?
Știu că Dumnezeu e mare și bun! Bill Musk ăla tot așișderea. Poate se îndură Universul și să trece-n on’line și pă segmentul aista dă „piață” 🤪
Aia zic. Că net e suficient pentru toată lumea.
Uite ca mai sunt si oameni care nu adera la ritualuri din astea barbare!
Nepotica mea face 2 ani la vara si nu au botezat-o cu popa, cu inec in apa rece & shit.
Iar eu i-am sustinut pe fi-meu si pe nora-mea in demersul asta. Inclusiv atunci cand bunica nora-mii, fata de popa, mi-a cerut sprijinul la munca de convingere. I-am spus clar femeii ca, daca zgamboiul va vrea sa faca parte din vreo religie, va judeca singura cand, unde si cum.
De altfel, cand era fi-meu prin clasa a II-a, religia fiind materie optionala, era nevoie de semnatura parintilor pentru a participa la orele de religie. Semnatura pe care eu nu am dat-o. Si mi-am ridicat in cap o gramada de lume pe chestia asta. Ca tocmai eu, cad(av)ru didactic sa nu inteleg ce importanta materie e religia!
Ah! Si nepotica nebotezata e bine-mersi, vesela si fericita, sanatoasa si jucausa!
Comentariu beton!47
Nu au botezat-o cu popă, cu înec and shit sau nu au botezat-o deloc? Că nu reiese clar și chiar aș vrea să știu.
Nu au botezat-o deloc! Bine…are nume, are certificat de nastere dar biserica n-a avut nicio contributie la asta.
Normal că are nume. Că doar pe lumea asta mai există și cetățeni neortodocși. Și toți au nume. 🙂
@Ruxandra, prima nota a fiului meu la școala, a fost un patru la religie. Nu a știut “Crezul” pe de rost. Am vrut sa fac circ, dar m-a oprit jumătatea mea. Preotul respectiv era un bețivan care venea duhnind a băutura la școala (l-au și dat afara). Așa a înțeles el sa își apropie copii de religie. Drept urmare fiu-miu este ateu.
Comentariu beton!24
Am trei nepoțele. Primele două au fost botezate, la vremea lor, de doi preoți mai în vârstă, niciuna scufundata. Pe cea de-a treia a botezat-o preotul care era și nașul de cununie al părinților fetiței. Deși mama a discutat cu el și i-a spus că nu ar vrea partea cu scufundatul complet în cristelniță, a cedat la argumentele popii că „așa se face”. Niciodată n-a fost tăcerea atât de asurzitoare, sau de apăsătoare, ca în secundele scurse de când a scos-o din cristelnita, a devenit cianotica și până a început să respire din nou. La ieșirea din biserică i-am promis popii, prieten de familie, că el nu o să îmi boteze niciodată copiii. M-a privit foarte senin, întrebându-mă de ce.
Când nașii noștri și-au botezat copilul, era iarnă, popa a cerut să îl pună pe masă și să îl dezbrace. A rămas acoperit cumva într-o păturică. A urlat bietul copil toată slujba. Nașele, una cu copii, una fără, se uitau la el și cam atât. Am fost plină de draci toată ziua respectivă.
Fast forward niște ani. Sunt însărcinată, primul copil, urmează să nasc. De când am avut sarcina confirmată și am început să planificăm tot ce urmează, mi l-am înnebunit pe soț că trebuie să găsim și un preot, dar unul cu empatie mai multă față de copil decât față de „așa se face”, în așa fel încât botezul să fie o bucurie pentru noi toți, fără să fie o traumă pentru copil. Încă suntem în căutări.
Nu îmi pot imagina ce e acum în sufletul părinților de la Suceava. Nu am cum.
Comentariu beton!29
Cu popa e simplu, trebuie sa-i spui asa: imi bagi copilul in apa doar pana la gat sau nu-ti dau banii.
Nu pot să-ți spun cu botezul, dar pot să îți spun că noi am făcut doar cununia civilă. Am fost fermi pe poziție și nu am lăsat pe nimeni să ne influențeze, în ideea de a nu seta un precedent. Au fost cele mai lungi și stresante luni din viața mea. Cred, deci, că și în cazul botezului, dacă părinții sunt de aceeași parte a baricadei, reușesc să evite cu grație. Doar că ceva îmi spune că unul din ei, mai în secret așa, de fapt și-ar dori acest ritual. Altfel nu-mi explic.
Comentariu beton!14
E greu, e foarte greu să reziști presiunii sociale. Asta cu botezul este doar un exemplu minor, dar gândește-te că sunt oameni care stau în relații de ani, poate zeci de ani, deși nu mai au nimic în comun. Dar nu vor să se despartă pentru că „ce-o să zică lumea?”.
Peste câteva luni voi fi bunic, și in acest moment este un subiect dezbătut in familia fiului meu. El zice “nu”, copilul ar trebui sa se boteze la 18-20 de ani, când poate alege singur calea. Nora-mea oscilează, înclinând mai mult spre “da”, dar cu o condiție: copilul sa nu fie scufundat cu totul in cristelnița. Noi bunicii le-am spus, ca ei sunt cei care hotărăsc. Eu sunt paralel cu biserica așa ca…poate fi “liber profesionist”.
De partea cealaltă (ceilalți bunici), după cum îi știu, sigur vor zice “da, copilul TREBUIE botezat”.
Dacă șeriful de la biserica românească, nu va accepta sa nu bage copilul cu totul in cristelnița, mergem la greci sau la alta biserica.
Comentariu beton!16
Acum vre-o 32 de ani, l-am botezat pe unicul meu fiu. Era in vara lui 1988, cruntă perioadă comunistă. Cei 8 bebeluși stăteau aliniati in fata altarului, pe mai multe mese puse una lângă alta și vine preotul cu un flacon de șampon de urzică in care a pus apa sfințită și le pune câte 3 “șprituri” de apă fiecăruia pe creștet… Acuma, nu știu ce sa zic, a cui a fost uimirea mai mare, a mea, când am văzut “sursa” binecuvântată, ori a preotului ortodox care-l boteza pe Attila, pui de dac…
Comentariu beton!48
Eu citesc și ma minunez.. Micuțul nostru fusese bolnav (noi renunțasem la ideea de botez și plecam cu copilul în Spania la căldură pt 4 luni) și preotul a venit ACASA sa îl boteze. El chiar ne-a spus ca e prea frig în biserica. O mică slujba, apa pe par doar. E vorba de gest, de simbol, nu de scufundatul copiilor în bazin, caci teoretic, ce păcate sa aibă micuții? Nu m-aș fi dus la nici o biserica. Nici căsătoriți nu suntem la biserică, doar civil, iar soacra tot insista ca nu suntem căsătoriți. 😀
Comentariu beton!45
Din greșeală, pur și simplu ,am pus mânuța roșie, sunt pe telefon.
Eu zic ca e bine asa, dar daca ai intreba un preot de la noi ti-ar zice ca inca nu e botezat si nu ar trebui sa lasi copilul nebotezat 😀
Lol, eu am fost botezata acasa, cand eram destul de maricica (probabil aproape de 2 ani?), pentru ca imi amintesc niste franturi. M-a botezat preotul in cadita in care imi faceau baie.
Noi nu ne-am cununat la biserica; a fost prima intrebare pe care i-am pus-o viitorului sot pe plaja, dupa ce am raspuns la intrebarea lui si am hotarat acolo. Parintilor le-am comunicat vestile la pachet, au incercat ceva dar au renuntat. Am nascut in august si a inceput presiunea: ca sa nu va aud cu asa ceva, ca la nunta a fost treaba voastra, dar copilul n-are nicio vina. In cele din urma am hotarat sa il botezam doar ca sa ne facem parintii fericiti, DAR le-am zis din start ca se va intampla cand vom gasi biserica unde se respecta regulile de covid, incalzita, cu apa calda si cu preoti normali la cap. Am gasit toate astea, am fost in recunoastere sa verificam ca se intampla asa cum am discutat (cu masca si distantarea) si am facut-o. Preotul ne-a intrebat cum preferam sa il boteze si m-a chemat sa verific temperatura apei din cristelnita. Se poate, oameni buni, cu zambet si bun simt, si cu masti si distantare. O galusca tot am inghitit: lingurita de vin care l-a adormit pe fiu-meu toata dupa amiaza….
Comentariu beton!31
Io nu l-am botezat pe Marius și nici nu intenționez.
Însă nu trăiesc în România… Deocamdată apropiații nu îndrăznesc să-mi zică nimic, nu bat nici un apropo, nimica. Am zis sus și tare că nu va fi botezat decat daca alege el sa o facă și în care religie o sa vrea, daca o sa vrea, când va fi mare. Mesajul a trecut. Oricum in familia noastră au mai fost „antecedente”, mama fiind incinerată, la dorința ei. S-a vorbit și s-a făcut vuiet in sat la momentul respectiv, acum s-au tasat. Nici măritată la biserică nu sunt. De asta tot nu da nimeni cu pietre in in mine pe strada când ma duc acolo…
Comentariu beton!29
Dragii mei ,eu spun așa:eu mi-am botezat primul copil la 6 săptămâni dar era ditai copilul născut de 4 kg,deci până la botez era și mai și, iar fetele mai târziu ,pe la 3 luni jumate. Dar discuția de aici e alta:de ce să fiu obligată de lume și societate să fac ceva care ține de inima mea, de credință, de sufletul meu.Sigur că nu e moral să furi, să omori,să spargi o bancă, o casă, dar de ce să fie imoral să stau necununată în biserică? De ce să se spună că sunt în preacurvie de lumea care a tocit pragul bisericii, când ei nu-mi dau de mâncare copiilor, nu-mi fac treburi gospodărești, etc.Bun ,am fost prima dată cununată, si credeți că scria în fruntea mea ceva în plus față de acum ?nimic..din contră, când am rămas văduvă cu 2 copii lumea dimprejur a fost ca și inexistentă în viața de zi cu zi,după un an devenisem și curvă în ochii lumii,că prea reparasem multe în casă, numai cu meseriași, ce să vezi ,numai bărbați. Deși poate părea că sunt povești, jur că nu sunt și asta am trăit atunci și acum.
Comentariu beton!50
Avem 3 copii, toti 3 botezați la catolici ( soțul e catolic). Am avut parte de 3 botezuri frumoase, linistite și de fiecare data copiii erau la mine in brațe. Nu tu dezbrăcat, îmbrăcat, scufundat, lumânări speciale, vin cu lingurița.
Primul copil l-am botezat in Italia și pe ceilalți doi in Germania. Slujbele au fost exact la fel frumoase și fără stres.
Comentariu beton!30
Nu mi-am pus problema să nu botez copiii. I-am botezat după ce a împlinit fiecare 3 luni și țin minte că au fost români care fie ne-au întrebat dacă până la botez i-am scos din casă, fie s-au mirat că am așteptat așa mult. Pe de altă parte, în partea soțului, unde copiii sunt botezați mult mai târziu (în jurul vârstei de un an), lumea se mira că de ce așa devreme.
Faptul că am fost botezată în ritul ortodox pe mine nu m-a deranjat în vreun fel în viață, sper că nici pe cei mici nu îi va încurca. Dar ritualul cu afundarea aia de trei ori consider și eu că trebuie modificat. Și cred că asta se va întâmpla, în timp. Deja se întâmplă de ceva vreme în unele locuri, Doamne ajută să se generalizeze blândețea în religie.
Comentariu beton!27
“ Doamne ajută să se generalizeze blândețea în religie.” Mamă, cum a sunat asta!
Comentariu beton!24
A sunat normal, sper. Oricum, trecând peste blândețe, așa cum s-a generalizat uleierea copilului doar în anumite puncte ale corpului (nu complet, din cap până-n picioare, conform ritualului original), nu văd de ce ar exista prea mare rezistență la partea afundării.
Eu cred că nu prea “a sunat” bine. Dacă nici blândețea nu e printre “calitățile” existente ale religiei, atunci chiar e nasol. Nu că ar fi bine acum, dacă ar fi după mine aș aplica zicala asta: “Lumea va fi un loc mai bun când ultimul monarh va fi spânzurat cu mațele ultimului preot”.
Presiunea sociala este la cote maxime, plange copilul din cauza colicilor – cere botezul, are o zi mai proasta si e smiorcait – cere botez. Fi-mea 6 luni, inca nu a cerut botez. Daca ar fi dupa mine nu as boteza-o, dar il am pe sot, pe bunici, cei cu frica de Dzeu. Eu nu cred ca ii afecteaza daca vor fi cativa oameni care nu isi boteaza copii, sunt suficient de multi care cred in acest ritual si o vor face. Ideea e ca cei care o fac sa discute cu preotul si daca preotul refuza, fuck off, altul. Ca de preoti nu ducem lipsa. Sunt preoti care nu risca, incalzesc si apa, nu fac 100000 de botezuri in acelasi timp. Problema e ca unii ii trateaza ca pe niste semizei si nu indraznesc sa le spuna ceva. Am citit comentarii pe facebook legate de subiect si am ramas interzisa, oameni care spuneau ca preotul nu e de vina, ci bebelusul a vrut mai repede la Dzeu sau ca bebelusul e fericit acum ca e in Rai. Au gasit tot felul de argumente fantasmagorice.
Comentariu beton!15
Da, atât de habotnici pot fi unii. E incredibil. Eu nici nu am putut sa citesc detaliile. Mama fiind, am dormit greu de doua zile, așa de tare m-a șocat ce s-a întâmplat și mai ales reacțiile….
Ev mediu, atat poti sa spui.despre bor. Comentariile lor nu au nici o treaba cu ce s-a intamplat acolo si nici cu realitatea moderna. Si uite ca se pare ca bebe a fost inecat. Ce au sa mai zica ?
Am 2 copii, unul botezat și unul nu. Așa că pe lângă reproșurile uzuale, îl mai primesc și pe acela că sunt nedreaptă față de copii pentru că nu am luat aceeași decizie pentru amândoi. Și că mă vor urî pentru asta. Eu cred că vor înțelege.
Primul a fost botezat din cauza presiunii sociale, nu avusesem această discuție înainte de nașterea copilului, iar după nu m-am simțit în stare să confrunt toate rudele și nașii. Așa că am închis ochii pentru un moment de liniște. Însă tocmai această experiență ne-a făcut să conștientizăm că noi nu ne dorim asta. Pentru cel de al doilea copil am pregătit terenul și deși familiilor le-a fost greu să accepte că nu respectăm tradiția, au trebuit să renunțe la idee atunci când au văzut că suntem hotărâți. Plus că noi nu locuim în apropierea părinților și nici în sat unde autoritatea „gura-lumii” încă bate la fund orice argument.
noi am facut doar cununia civila, iar pe fetita nu am botezat’o. 12 ani de la cununie si 5 de la nasterea fetitei mai tarziu, suntem cu totii bine.
fata are pana si nas, in sensul ca unui prieten care ne’a ajutat enorm in timpul sarcinii i’am spus „tu esti nasul fetei”. the end.
pana acu vreo 2 ani, singura care mai insista la botez cu juma de gura era mama, dupa ce o vazut ca raspunsul e acelasi „nu’i treaba mea sa decid” s’o lasat pagubasa.
Si eu am avut ganduri dastea, numa ca nevasta-mea avea alte planuri. Am pus in balanta energia consumata pentru a ma lupta cu ea si familia vs cateva mii de lei si o zi pierduta. Botezul a fost ok, fara scufundare and shit, am vorbit cu popa dinainte si eram pregatit sa ii bag mana in barba daca imi baga baiatu cu capul la fund.
Per total a meritat, fie-miu s-a pisat cu jet pe jos in biserica, nasa era sa isi rupa curu ca era gresie pe jos. Sau poate era marmura, ca baietii se respecta.
Comentariu beton!29
http://www.ziuadevest.ro/un-elicopter-smurd-a-fost-oprit-sa-decoleze-de-rudele-unui-pacient-de-etnie-roma/
Pai na, daca atat ne duce capul, chemam Smurdul dar ii impiedicam sa ia bolnavul ca n-avem incredere in medici dar avem incredere intr-un popa care ne spune ca e ok sa scufunde un sugar in apa rece sau ca se pot pupa icoanele in sir indian ca nu e nici un pericol sa ne amestecam balele.
Biserica Ortodoxa Romana a cam ramas in mocirla evului mediu intunecat, aspect ce este deja in defavoarea ei dar nu prea realizeaza asta.Tot mai multi tineri aleg sa nu mai puna botu la povestile lor de tip basm sau SF , numarul de credinciosi cam scade ..ati prins ideea.Acum informatia circula foarte rapid , ganditi-va daca se intampla incidentul asta pe vremea comunistilor..exact ..se stia doar local.
In plus de asta intalnesc tot mai multi asa zisi crestini ortodoxi foarte agresivi si plini de ura viscerala in comportament ceea ce ma face sa ma cam indoiesc ca invata ceva bun pe la biserica aia unde se duc.
Ortodoxia s-a impreunat de minune cu practicile pagane de-a lungul timpului tocmai ca sa nu se supere prostimea, caci de aia vezi tot felul de obiceiuri inventate care nu au nici o legatura cu manualul lor tehnic adica cu Biblia.
Comentariu beton!17
Este bine de știut ca in Ardeal copiii nu sunt băgați in cristelniță. Se udă părul cu puțină apa și cam atât. Eu am venit in zonă din Moldova și a fost o mare ușurare să vad ca obiceiurile religioase sunt mult mai relaxate, la modul general. Vorbim de aceeasi BOR, zone diferite din țară, dar cu reguli diferite.
Comentariu beton!13
Exact, primul copilaș botezat a fost un băiețel in Iași, in aceeasi zi s-au botezat 7 copii unul după altul scufundati, urlete și haos, groaznic. Apoi la 5 ani distanță am botezat nepotica în Baia Mare, biserica ortodoxă, preotul i-a zis cumnatului: prin scudundare sau…? Cumnatul care nu avea nicio treabă cu biserica zice:” varianta sau”. Si uite asa am botezat nepotica fără scufundare, pur și simplu am tinut-o in brațe îmbrăcată și preotul a udat de 3 ori capul.
Fiica mea e botezată în Ardeal. Prin afundare întreită în apă.
Am citit multe comentarii și sunt în proporție de 70 % de acord.Noi ne-am botezat fetița dar doar pentru că am născut vara și era cald, avea 2 luni și 3 saptamani.Si am vorbit cu popa sa nu o bage cu totul in apa iar apa sa fie încălzită.Si a fost botezată ca și cum i-aș fi făcut eu baie.A fost ușor și blând introdusă în apă dar nu cu fata.Daca nu ar fi fost așa îl vedeați pe soțul meu la știri: primul care ar fi bătut un preot în biserică.Sotul meu nu este de acord nici cu împărtășitul cu același linguriță.Dupa ce a văzut știrea a zis că îl internau și pe preot nu doar pe copil daca era după el.Dar și părinții au o parte de vina, ca părinte trebuie să îți protejezi copilul indiferent de ce spune lumea.Nu trebuia botezat la o vârstă așa mica, mai ales că prematurii sunt botezați în spital daca și părinții acceptă. In momentul in care naști un prematur in mod normal doctorul îți spune ce înseamnă asta, cum este copilul.Sunt convinsă că nu au întrebat și un medic ce părere are despre botezul la vârstă așa mica.Stiu că o să îmi săriți in cap, dar pe blogul ăsta poți spune ce gândești.
Comentariu beton!24
Chiar ai dreptate, inconștiența, incultura, nepregatirea și habotnicia preotului și a părinților, presiunea, tradiția etc, toate astea au dus la această tragedie.
Sper sa servească de lecție, si sa se aibă grijă să nu se mai repete un accident din asta tragic
E nu am botezat fetele, si sunt crestin ortodox prin alegerea parintilor. Nu cred in institutia bisericii si nici nu ma intereseaza ce zice lumea, decizia este a mea si mi-o asum. Vor alege ele cand vor dori si daca vor dori sa se boteze in ce credinta vor.
Iep, nu mi-am botezat copilul. Are aproape 1 an. Am noroc ca nu e neamu’ prea mare, iar parintii mei sunt destul de intelegatori. Recunosc si ca pandemia a lucrat in favoarea mea.
Daca nu ai ajuns pe pagina de Facebook a Parintelui Calistrat, te invit acolo, am descoperit aseara. Are o compilatie cu botezurile savarsite de el si evident ditamai textul. Poate nu st eu cu contactul fizic cu strainii, dar pqrintele pupa si fiecare copil dupa ce il scoate din cristelnita chiar si in pandemie…
Eu una nu am nici in clin nici in maneca cu biserica, si normal ca mi-as fi dorit sa i-au singura decizia daca vreau sau nu sa fiu botezata.
Cand sunt invitata la botezuri zic pas. Nu o sa inteleg niciodata faza cu “lepadarea de pacat – nascut din pacat (adica sex)” cand pe de alta parte popimea pro-life indeamna la facut copii. Copii care se fac prin…tadadadaaa…sex. Mare ipocrizie.
Am ajuns sa fiu imuna in mare parte la “ce-o sa creada lumea” , dar da, perfect de acord ca presiuna sociala cantareste mult. Cand a murit tata, mama a tinut toate cele aprox 15 pomeni care se tin in primul an. Nu pentru ca e mare bisericoasa , ci pentru ca, ce o sa zica lumea din sat. Plus presiunea lui frate-miu care e habotnic.
Cand am intrebat-o pe mama daca lumea asta din sat, de care ii e asa frica ca o vorbeste, a venit vreodata in timpul asta sa o intrebe ce face, cum este, daca are nevoie de ceva, a zis nu. “Asa e la tara!”. Sa mai zic de cati bani s-au dus pe aceste pomeni – bani la popa, colaci, coliva, gaini taiate, pachetele de impartit, tzoale, lenjerii de pat si pilote – caci asa e traditia la tara? Romanul si-ar da si pielea de pe el, numai sa nu-l vorbeasca lumea.
Comentariu beton!24
din câte îmi amintesc e ”născut în păcat”, gen în păcatul originar, ăla de la Eva, cică se moștenește. și prin botez copilul este iertat de acest păcat.
nu că ar conta foarte mult, scriam și eu să n-adorm.
n-am avut curaj să citesc știrile privind situația asta și în mod sigur comentariile alea habotnice mi-ar fi provocat un avc, așa că nu le-am citit nici p-alea.
Măi! Voi vă puneți cu BOR, cea mai veche și mai ordonată instituție din tara asta? Nici Cuza acum 160 de ani n-a reușit și era B0$$ dă B0$$!
Țin minte toate discuțiile referitoare la botezul copilului, îl botezăm, nu îl botezăm, dar dacă când crește ne întreabă de ce el e singurul „nebotezat” din clasă/ din grupul de prieteni, din galaxie.
Am cedat, mai mult pentru că era o luptă în plus pe care nu mai voiam să o ducem cu toți cunoscuții, aveam deja un copil prematur ce necesita atenția noastră. L-am botezat pe la 9 luni cred, când am fost împăcați că e destul de mare pentru asta.
Primul lucru pe care l-am făcut însă a fost să găsim un preot ok, să facem asta ușor și fără traume.
După ce am sunat la 2-3 preoți și unii aveau păreri de genul: „Dar de ce să-l botezați (insert random name here), mai bine mergeți pe Gabriel (Gabriel pentru că mi-am dorit ca al doilea nume să fie Gabriel, precum al meu, mi s-a părut „cool” la naștere, un șir de copii dacă e să fie cu același al doilea prenume).
După ce i-am blocat pe vreo 2 cu răspunsuri cretine de genul, „da, sunt convins că Dumnezeu o să aibă o problemă că pe copil îl cheamă Erik sau Goliath, de asta nici nu a vrut să pronunțăm ușor numele astea-n toate limbile pământului”.
Am găsit un preot, cumva nefericit, însă ne-am bucurat mult de căldura lui și viziunea holistică. Care a fost uman în primul rând și apoi au urmat toate celelalte.
Am început mai târziu cu 10-15 minute slujba propriu-zisă pentru că a vrut să se asigure că apa din cristelniță este la temperatura potrivită pentru un copil, a fost foarte atent doar să-l bage până la buric și apoi i-a pus extrem de puțină apă pe creștet de 3 ori și aia a fost.
A fost foarte atent și cu nașii, suntem părinți hipsteri care și-au ales nașii copilului dintre cei mai buni prieteni și astfel are 4, necăsătoriți și nebuni, principalul motiv fiind că au fost cei care de la naștere au fost alături de noi. Nici măcar nu a comentat la auzul acestora, pe când alții erau ultragiați că nu-i dăm exemplul potrivit copilului, cum să aibă nași oameni necăsătoriți.
De când am citit știrea asta, mă tot gândesc cum ai putut sta ca părinte, naș, invitat și să observi cum ăla îți omoară copilul, omoară un copil și să nu faci nimic. 110 ml de apă nu ajung în plămâni fără țipete și zbateri din partea copilului.
Până la a fi furios pe toată nebunia asta colectivă căruia îi spunem ortodoxie, sunt mai furios pe cei din biserica aia care au fost martori la uciderea unui copil și nu au făcut nimic.
Cred că-i puneam cristelnița în cap, îi dădeam foc la biserică, îi făceam șnur în jurul gâtului ăla de tămâie, făceam ceva.
Nu pot să-mi explic cum stai indiferent la genul ăsta de țipete. Cum nu se zvârcolește ceva-n tine când cineva îi face asta copilului tău. Cum să treci peste instictul care-ți spune că nu e ok ce se întâmplă și să ai încredere în continuare în popă.
Iar pentru asta nu am nicio explicație, nicio scuză, nimic. Din punctul meu de vedere, mai vinovați decât popa respectiva sunt toți cei din biserică.
Comentariu beton!26
retards…e singura explicatie.
Numai cand ma gandesc, si imi vine in minte ideea ca dreptul al imperechere ar trebui limitat celor care sunt in stare sa aiba grija de un pui de om. Pana si un animal, din instinct are mai multa grija de puiul lui decat au avut aceasta adunatura de cretini.
Superchapeau, Razvan! Minte clara, superlucida, spirit de observatie, sensibilitate si empatie.
Eu am fost botezată și mama mi-a povestit că mă țineam strâns de marginile cristelniței ca să nu fiu scufundată. Aveam deja șase luni și probabil de atunci mi se trage frica de scufundare. 🙂 Gloomesc. Părinții mei erau atei și da, presiunea socială…mai ales că primii ani i-am trăit la țară…
Copiii mi i-am botezat; practic s-a ocupat soacra de acest aspect pentru că în acei ani eu eram atee. La primul a venit un preot acasă căci în biserică era frig. Al doilea a fost botezat într-o bisericuța în Iași, lângă complexul Tudor Vladimirescu. Soacra era catolică dar, interesant și paradoxal, băieții mei au fost botezați ortodox. În aceste cazuri nu a existat presiune socială ci credință pură. Socrii mei erau foarte credincioși, ea catolică iar el ortodox. Îmi aduc aminte că după botez amândoi copiii au dormit mult și liniștit.
Botezul este un lucru bun, vorba vine lucru! Sunt mai multe feluri de botez- ortodox, catolic, protestant. Catolicii doar stropesc fruntea cu apă. Protestanții botează liber, pe cine vrea, la vârstă adultă.
Lumea se întreabă: dar ce păcate poate avea un bebeluș? Răspuns: niciunul! Dar…au părinții, au bunicii, au străbunicii etc. Las deoparte discursul creștin și folosesc argumentul științific- mai ușor de acceptat și de înțeles aici pe blog. Chiar acum studiez o știință interesantă, psihogenealogia sau psihologia genealogică. Ea se ocupă tocmai de secretele de familie, de erorile moșilor și strămoșilor din arborele nostru genealogic. Toate se transmit urmașilor până când se află totul, se rezolvă totul.
Zi bună tuturor! Pe cai că se filmează! Și azi! 🙂
Se dezbate încă. Ce zici?10
Cred ca ati uitat de o categorie, aia care scot 15 000 euro sau peste dintr-un botez. Nu or fi ei majoritari dar se apropie, pe urban de 50% :D. Mai ales daca au o combinatie cu restaurantul al care ii duc pe cei ce au participat la slujba. Asta daca accepta bani de la alai. Ca mai sunt si unii care fac pe cheltuiala lor.
Cu tot cu masa la restaurant, raman cu banii astia.
La mine e un caz super special. Copiii nebotezati, noi necasatoriti, fara nasi, io ortodox in tinerete mai putin in 91 cand am fost catolic toata vara. Ateu de vreo 30 de ani.
Partea funny e ca in familia mea o ruda de gradul 1 se ocupa cu fotografia de evenimente gen nunti botezuri premii in reviste internationale de profil.
Le-am zis ca io prefer poze cu telefonul si fara paranghelii.
Nu imi plac momentele regizate fie ele ortodoxe sau kodak. Acelasi sentiment de regie ieftina cu greata ma loveste. Aici intra si regiile cu bebelusi in cosuri impletite, pe paturici sau imbacati frumos sub brad, sau langa semineu. PLM. Am participat la un botez mixat cu cununie la catolici si mi-a placut ce zicea popa, dar m-a busit rasu cand dadea sfaturi de bun trai tinerilor insuratei. E putin ridicol nu?
A, si mai am un amic fotograf, tot asa cu premii prin top 100 fotografi de nunta pe plan mondial, ala are niste regii si mai elaborate care ma amuza si mai mult cand le vad. A inceput ca fotograf de produse vandute la supermarket.
Nu am nimic cu fotografia artistica, dar prefer naturalul in orice zi. Asa sunt eu.
Odata am stat 90 de minute sa fac setari tv-ului copiate de pe rthings ca sa am culori cat mai naturale, ca se stie ce culori fortate poate avea un led pe preseturi.
Daca nu botezi copilul, atunci el nu are nume in fata lui Dzeu. Daca nu are nume, nu il cheama la EL? Daca nu stie cum sa-l strige, ramane nemuritor? Sunt intrebari care ma roade…
Pe toți ne roade întrebările astea. Dar aplicăm sintagma „crede și nu cerceta”. 😛
I am Duncan MacLeod from the clan MacLeod.
Io mi-as boteza copilul daca ar fi baiat Sagan. Carl Sagan. si nu pt ca rimeaza cu Pagan.
Buna! Noi nu am botezat fetele ( 4 ani jum si 11 luni) . Cred in Dumnezeu,dar nu in popi si in aceste ritualuri, mai degraba facute de gura lumii si din traditionalism. La fel ca pomenile (care nici macar nu sunt peste tot la fel randuite, mai degraba in functie de regiuni, deci din nou traditie, nu credinta.), Botezatul casei, impartasitul si toate cele care nici macar nu apar in Biblie..
Fetele sunt sănătoase, vesele, nu sunt posedate :)) . Suntem ortodoxi..cel putin pe hartie, ca asa ne-au botezat. O sa le povestesc fetelor despre toate religiile si o sa le respect orice decizie.
Ca o paranteză..vorbeam cu un absolvent de teologie, mai deschis la minte, si spunea ca pentru mai marii ortodixiei suntem doar un număr..iar ei au nevoue de multi adepti..
Acum..sa curga cu manute roșii…
Comentariu beton!22
Sau verzi 🙂
bai, nunta am facut-o cu preoti. A fost fix ce trebuie: afara si in post (practic doua chestii care nu prea sunt permise, dar e misto la biserica, totu se cumpara, inclusiv permisiunea)
daca eram in Romania si aveam copil nu as putea spune sigur ca botezam sau nu. ideea era ca nu. De aici din Suedia e mult mai usoara alegerea. Mai ales cand n-am copil 😀
Am niște cunoștințe care au ales o soluție de mijloc: au botezat ambii copii la catolici, fără ca vreunul din părinti sa fie catolic. Porniseră de la ideea fără botez dar familia a insistat și în felul ăsta nu au mai avut ce să comenteze.
Am participat la botezuri, e destul de diferit și mi s-a părut și mai frumos. Copilul rămâne îmbrăcat, ritualul în sine e cu multă grija față de bebeluș. Mi-am pus atunci întrebarea de ce nu se procedează și la ortodocși la fel? Că văd că la alții se poate…
De ce? Pentru ca la McDonalds poti gasi mici, dar la Dedulesti nu poti gasi McDonalds.
Unii se transforma de dragul de a fi pe trend cu ce se cere in piata, altii raman pe traditional si insista sa modeleze piata.fix de aia.
Biserica ortodoxa e un animal preistoric ce insista sa supravietuiasca. E echivalentul crocodilului. Bisercia catolica e un fost T-Rex care a devenit o gaina domestica.
(vezi inchizitia si oamenii arsi pe rug pt ca aveau indrazneala sa sustina ca pamantul se invarteste in jurul soarelui….celebrul e pure si muove)
In legatura cu presiunea opiniei publice: cand m-am nascut eu, in anul celui de-al IX-lea congres al PCR, parintii mei au spus ca nu fac botez la biserica pentru ca sa ma lase pe mine sa imi aleg credinta atunci cand voi fi mare si cand voi intelege mai multe. Atunci bunica mea si matusa mea m-au dus pe furis la botez, cand parintii mei erau la serviciu. Cred ca a fost o ceremonie simpla de tot.
Vaideplm. Și ai tăi au mai vorbit cu ele după ce te-au dus pe furiș?
Acum multi ani ( vreo 15 ani) am stat în acelasi apartament cu 2 tipe din Cehia si o tipa din Polonia, una dintre cehoaice ne povestise ca maica’sa ( impreuna cu bunica) le-a botezat pe ascuns pe ea si sora ei în biserica catolică motivand ca daca nu erau botezate nu ar fi putut face nunta ( cununia religioasă) . Tatăl lor încă nu aflase- tipa avea atunci vreo 23-25 ani. Cealaltă cehoaica nu era botezata, poloneza era foarte mirată de cele auzite.
cunoscînd habotnicia unei mari părți a personalului BOR, m-am prezentat regulamentar la beserică și am stabilit coordonatele problemei; bre, l-am întrebat pe popă, atît? atît, a venit răspunsul…
ete pwla! adică da, apă caldă doar pe cap, cald în stabiliment etc; doar că mama copilului, scumpa mea soție, din cauza faptului că-i o păcătoasă, a asistat la slujbă din antreul besericii (pronaos parcă-i zice?) pentru că io n-am avut oo să-l iau pe popă de barbă (bine, nu era cel cu care vorbisem) sau să plecăm cu tot alaiul direct la restaurant; nașa fetei ne-a întrebat cum vrem să procedăm iar decizia a fost a soției; ei, de chestia asta îmi aduc aminte zilnic grație unei superfotografii de la botez care o înfățișează pe fie-mea în prim plan, pe umărul nașei, iar în fundal, blurat și cu spatele e popa…
sper că s-a înțeles că în casa mea n-a mai călcat picior de popă, de atunci;
iar lui george nu i s-a tras de la veganism ci avea buba la cap dinainte; vegan (aproape) am fost și eu, din alegere proprie, pentru vreo 2 ani, cu rezultate spectaculoase dpdv al analizelor medicale; puneam ocazional cîte un ou în mîncare iar la 10-15 zile aruncam un pește pe grătar; am și gătit grătare pentru invitați dar, așa cum n-am salivat nici măcar o singură dată, nici nu am propovăduit stilul ăsta de viață, nimănui; maxim, la întrebările diverșilor, răspundeam cu “dacă mă întrebi, probabil nu ar fi o alegere bună pentru tine”…
Io n-am nimic cu veganii. Mai ales dacă sunt din ăia care mai bagă și câte o fleică pe grătar din când în când. 😛
Iar de cand cu pandemia, care a scos la iveala orgoliile si lacomia BOR, am un motiv in plus sa nu regret nicio clipa decizia.
Pentru adepții/adeptele botezului, iată ce zice Noul Testament în această chestiune – Matei capitol 3:
.În zilele acelea, a venit Ioan Botezătorul şi propovăduia în pustia Iudeii,2.Spunând: Pocăiţi-vă că s-a apropiat împărăţia cerurilor.3.El este acela despre care a zis proorocul Isaia: „Glasul celui ce strigă în pustie: Pregătiţi calea Domnului, drepte faceţi cărările Lui”.4.Iar Ioan avea îmbrăcămintea lui din păr de cămilă, şi cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana era lăcuste şi miere sălbatică.5.Atunci a ieşit la el Ierusalimul şi toată Iudeea şi toată împrejurimea Iordanului.6.Şi erau botezaţi de către el în râul Iordan, mărturisindu-şi păcatele.7.Dar văzând Ioan pe mulţi din farisei şi saduchei venind la botez, le-a zis: Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiţi de mânia ce va să fie?8.Faceţi deci roadă, vrednică de pocăinţă,9.Şi să nu credeţi că puteţi zice în voi înşivă: Părinte avem pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam.10.Iată securea stă la rădăcina pomilor şi tot pomul care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.11.Eu unul vă botez cu apă spre pocăinţă, dar Cel ce vine după mine este mai puternic decât mine; Lui nu sunt vrednic să-I duc încălţămintea; Acesta vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc.12.El are lopata în mână şi va curăţa aria Sa şi va aduna grâul în jitniţă, iar pleava o va arde cu foc nestins.13.În acest timp a venit Iisus din Galileea, la Iordan, către Ioan, ca să se boteze de către el.14.Ioan însă Îl oprea, zicând: Eu am trebuinţă să fiu botezat de Tine, şi Tu vii la mine?15.Şi răspunzând, Iisus a zis către el: Lasă acum, că aşa se cuvine nouă să împlinim toată dreptatea. Atunci L-a lăsat.16.Iar botezându-se Iisus, când ieşea din apă, îndată cerurile s-au deschis şi Duhul lui Dumnezeu s-a văzut pogorându-se ca un porumbel şi venind peste El.17.Şi iată glas din ceruri zicând: „Acesta este Fiul Meu cel iubit întru Care am binevoit”.
Când a făcut chestia asta a avut 30 ani, nu la 3 luni.
Exact așa cum evreii și musulmanii practică circumcizia (copiată de la egipteni) ca semn al apartenenței la religia lor, așa se folosește creștinismul de botez (copiat de la esenieni) ca semn al apartenenței la religia lor.
Nu mai spun despre creștini că habar n-au ce este botezul, de fapt.
Am prieteni și cunoștințe care nu și-au botezat copiii. Au făcut doar o petrecere.
Nimeni nu e profet in tara lui.
https://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2016-21427053-candidatul-usr-ilfov-dragos-coste-demisionat-din-partid-din-cauza-unei-postari-facebook-din-2013.htm
Mda, au trecut opt ani de la postarea inițială. Nu s-a schimbat NIMIC.
respect pentru cel ce a scris asta. Eu fix oameni ca el as vota si pentru ei as vota USR. Nu pt Ciolosi si Barne. Adica pt oameni care vor sa schimbe ceva, ca de animale politice si cameleoni sunt satul.
Iar is pe langa offtopicst obsedat ce is ….
Copilu era in clasa a cincea si tocmai ce era ca sa fac cerere sa nu faca ora de religie … a venit dirjinta …o babă acră si stafidită domnisoară de felu’ ei ca de ce adică fac eu cerere să nu …că stie ea ca suntem ortodocși i am zis ca ortodocși asa si asa dar mai mult ortoepici …si a inceput boicotu’ cu note mici cu eseuri cu p mea …mai si liosea ca facea sport etc …plus alte harfe gen cu orele optionale care erau optionale doar ce voia directoru’ m am dus si la aia director si i am zis copiii au decis sa faca educatie fizică si au primit istorie sau civică ceva mi a zis căcum s-lase pe aia fara pâine că doar de aia dăm noi copiii la scoală sa facem pâine la tot felu’ de neînțeleși …nu s a rezolvat bineinteles nimic si aia a avut pâine …
se mută cu școala in Timișoara Liceul Carmen Sylva ….am zis că bă oraș deștept oameni opănmaind – ete p… era de amu cu invers trebuia să faci cerere invers sa facă religiunea neamului … mi arunca madam diriga -de altfel blajină ea asa -la misto o hartie in fata aici aveti cererea pentru religie …zic dati mi o pe aia contra religiei sa o completez … aaa zice ce multi parinti nu se gandesc rămâne un om fără pâine ?!
mi a sarit muștarul si i am zis doamnă trăim în secolul 21 …p mea si oricum nu rămâne ca daca e unu singur in clasa tot se face religia …aveau astea ceva cu pâine crecă au brutărie in neam de o tot bagau …
dar n am insistat că …nu locuiam acolo si n aveam treabă cert e ca fii mea ortodoxă prin botez că na …asa a fost atunci mintea acum doojdeani nu a facut ever religie crez etcetc
da daca ar fi din nou nu stiu ce as face …botez nu cred dar o băută buna cu fundraising de ăla tot as face …
căcu banii de la botez si un credișor mi am pus centrală atunci
Oare am deturnat spiritul botezului in sens mercantil ?!
Sper sa aflu cat mai tarziu
Păi nu știu. Vezi și tu dacă centrala aia scoate apă caldă sfințită. Că atunci e clar. 😀
Am schimbat o …. mergea inca dar …21 de ani a mers … orișcât dacă popa ăla zice ca Dzeu nu te vrea prost …am fost între fericiții ăia de și au pus centrală tocmai in anul de gratie 2000 când Maimarele satului nost’ de 150k suflete a decis că și bagă plua în ea căldură la pulime ….și erau cam verzi megieșii mei …deci banii ăia de la botez si au meritat soarta ….
Bag ceva în lume și popi, mi se rupe, dar cum să le fi omorât pe muma sau pe multiplele soacre, toate bigote, cred ele creștine?!
Nu se face, te apuci să plătești catering și beibisiter când le ai moka?!
Apropo, nicări în Biblie nu scrie că SUPT apă, ci CU APĂ, rabi Iehoșua cel Mashiakh a fost botezat de Yoḥanan ben Zaḫariya în râul Iordanului, dar NU prin imersie, ci luând apă din râu și picurând-o pe părul lui.
Textul biblic https://www.bibliaortodoxa.ro/cautare.php?text=botez&carte=-3, o simplă căutare cu Image- „baptism of Christ” ori „botezul lui Iisus” ie lă-muritoare.
@Tiberiu, ia citește asta:
„Despre sensul duhovnicesc al afundării în apa botezului vorbeşte Sf. Apostol Pavel la Romani 6:4, Coloseni 2:12 şi mai mulţi Sfinţi Părinţi, printre care Chiril al Ierusalimului, Vasile cel Mare, Grigore de Nyssa, Dionisie Areopagitul, Ioan Damaschin, Nicole Cabasila ş.a. Toate aceste texte vorbesc despre afundarea completă în apa botezului ca simbol al morţii şi învierii, al naşterii din nou şi al spălării depline. Săvârşirea botezului doar prin turnare înseamnă ignorarea simbolismului morţii şi al învierii, şi mutarea întregului accent doar pe aspectul curăţitor al Tainei (cf. Chiril al Ierusalimului, „Cateheza II mistagogică”).” (aici ai sursa)
@MV: așa fac prostopopii când vor să prostească lumea, se folosesc de oricare alt pasaj din NT, în special din fițuicile paveliene, când vor să argumenteze ceva ignorând cu grație și desăvârșire pe Iisus, care dacă ar veni acum, le-ar fute un dos de palmă peste ochi și peste gură pentru că interpretează mesajul său după bunul lor plac sau ar spune: vai de pula voastră de imbecili: proști v-am lăsat, cretini v-am găsit.
Comentariu beton!17
Nu te obliga nimeni sa iti botezi copilul, dupa cum nu te obliga nimeni sa iti botezi copilul dupa toate normele iudaice (adica, inatiul nascut la 40 de zile de la nastere este consacrat la templu) preluate de crestinism. Nu stiu pe cati din cei ce scriu aici parintii i-au intrebat daca vor sau nu sa se boteze, au fost botezati ca asa e bine sau ca asa e randuiala sau ca asa au crezut parintii ca e bine. Esential, botezul este consacrarea pruncului meu catre Dumnezeul in care cred eu la acel moment, pentru a ma asigura ca acel prunc, care este al meu, o sa traiasca si o sa fie sanatos. E ca asigurarea de viata la compania de asigurari: o sansa in plus, mai multa siguranta, etc. Dar e o alegere a fiecarui parinte pana la urma. Isi boteaza, nu isi boteaza pruncul, il boteaza la o luna, la cinci la 11 ani sau la orice varsta, si e o alegere pe care parintele o poate face atat timp cat traieste el. Pruncul lui, grija, spaima ca botul ala de carne se poate pierde si celelalte spaime pe care le are orice parinte normal se proiecteaza cumva asupra copilului. Parintele normal protejeaza copilul indiferent de varsta. Tata imi zice si acum sa-mi pun fular, iar Mama, de cateori trec pe la ei, imi pune ceva de mancare deoparte. Habotnicia a omorat mai multi oameni decat si-ar putea cineva imagina. Chiar si Dl Vasilescu e botezat, sau ma insel? Si scrie, scrie… Da ma rog asta e viciu deja.
Auzi, n-am înțeles mare lucru din ce-ai zis, dar o întrebare tot am: cum naiba fac toți ceilalți părinți de pe lumea asta? Adică ăia care nu sunt născuți și crescuți în religia creștină? Ăia cum își mai proiectează spaimele? Că de botezat copiii nici nu poate fi vorba. Iar copiii lor par bine, sănătoși, și fără să fi trecut prin „taina botezului”. Numa’ întreb.
@Doru: dacă pe dumnezeul tău îl cheamă Yahve/Baal/Zeus/Jupiter/Indra atunci botezul ăla înseamnă ceva, altfel e doar un duș mai șmecher.🤣🤣🤣
Pe mine încă mă îngrozește nivelul de ignoranță al omenirii în secolul informației pe toate gardurile.
initial m-a pregteam sa iti spun ca gresesti, dar, nu am sa o fac.
Pentru ca mi-a placut mult analogia ta cu asigurarea. Este sublima. Ambele exploateaza teama de necunoscut, de boala, de moarte, de accident.
Si ambele iti iau banii cam degeaba, chit ca la asigurare parca mai iesi uneori si pe +
e SU BLI MA
Nu stiu daca ai fost ironic fin sau chiar asta gandesti,, dar nu conteaza.
Eh, Pariul lui Pascal, ca argument în favoarea credinței, tot e un pas înainte față de „așa știu de când eram mic”. Tot greșit, dar măcar un pas înainte.
Pariul lui Pascal e gresit si cade usor in tiparul unora dintre cele mai raspandite biasuri cognitive sau falacies, spuneti-le cum vreti. E o falsa dilema si o falsa alegere intre doar 2 variante posibile. Si care insinueaza un fals rezultat pozitiv, pe care, inca nu l-a dovedit nimeni a fi real.
am dat peste asta acum dar pare inca valid http://korallion.blogspot.com/2012/07/pariul-lui-pascal.html
@cucurigu: perfect de acord, dar dacă alternativa e „așa mi-a zis mie mama”, măcar primește puncte pentru efort.
Uite, citind articolul, mi-am amintit că mi-a povestit mama că eu sunt botezată „aiurea”, așa, în maternitate, stropită puțin pe cap. Mă pregăteam atunci să-mi închei rapid socotelile cu viața și ai mei nu au vrut să mor păgână. Cred că de la asta mi se trage faptul că sunt cam atee și deși am 62 de ani, nu am luat drumul bisericilor. Copiii mi i-am botezat, foarte repede pe amândoi, că…tradiții din N Moldovei.
Toti isi proiecteaza spaimele, fara exceptie, in afara modului de manifestare a acestor spaime. Cand s-a nascut copilul tau nu ti-a fost bucuria amestecata cu frica? Aici se strecoara mistica, intre bucuria si durerea nasterii si spaima de ceea ce urmeaza pentru copilul tau. Botezul este un ritual al unei religii. Nu este peste tot, dar peste tot exista ritualuri care consacra pruncul. Nu exista religii care sa nu aiba un astfel de ritual de incredintare a noului nascut catre un Dumnezeu, oricare ar fi el, pentru ca noul nascut este speranta fiecaruia dintre noi ca nu vom muri chiar asa repede si irevocabil, noul nascut atenueaza propria frica de moarte, a noastra, nu a lui. Si din acest motiv il consacram. Ca sa ne duca pe noi mai departe. In ceva ce ne place sa credem ca vom ajunge. Iar asta e veche, de cand omul a reusit sa se gandeasca pe sine, si de cand ne-am asezat singuri in centrul Universului, ca masura si ca etalon. Pruncul e viitorul meu personal ca parinte indiferent ca nu convine asta, pentru ca asta nu spui, ca asa sunt regulile sociale de la momentul in care eu sau altul traiesc. Eu vreu sa traiesc dincolo de varsta biologica si pentru asta fac copii si ii invat ceea ce stiu eu ca e bine sau rau. Si ii botez sau ii daruiesc spaimei mele, ca s-ar putea ca viitorul meu sa nu fie chiar asa cum mi-l imaginez. Pruncii sunt altceva decat parintii, dar sunt si parintii in acelasi timp. Nu-i asa?
Ai de plm. De mult n-am citit atât de multă prostie adunată-ntr-un post.
🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Doamne fereste! …unii nu,n-ar trebui sa faca copii…
Eu sunt atee. Cumva de când mă ştiu. Deşi am crescut la ţară şi am mers cu bunica de n ori la biserică [de Paşti (îmi plăcea în mod deosebit că avea loc noaptea şi părea totul foarte misterios şi impresionant pentru un copil), la nunţi, botezuri, înmormântări, etc., care erau evenimente importante în sat, dezmorţeau atmosfera şi aduceau oamenii laolaltă, socializau, cum am spune astăzi; acolo aflai tot despre toţi, poveştile şi întrebările se încrucişau în aer, răspunsurile generau bucurie, tristeţe sau uimire, nimeni nu se grăbea, toţi savurau acele momente care spărgeau monotonia obişnuită dintr-o micuță așezare de câmpie] – nu am asociat niciodată toate aceste evenimente cu o religie, ci doar am luat totul ca pe nişte moduri de a face anumite lucruri. Obiceiuri rămase din moşi strămoşi. La care nu eşti obligat să participi.
Dar ce se întâmplă când eşti chiar tu protagonist? Atunci eşti pus în fața unei presiuni sociale. Cea mai puternică venind din propria familie şi mă refer aici la părinţi. Fiind şi ei la rândul lor sub influența celor din jur şi a cutumelor. Dacă de nuntă am scăpat, la botez lucrurile au stat cu totul altfel. Într-un fel nici nu am avut timp să reacţionez. Eram complet absorbită de fiinţa plăpândă care depindea total de mine, ca să mă intereseze şi altceva. Dacă ar fi fost după mine, nu aş fi întreprins nici până azi demersuri pentru botez. De aceea totul a fost organizat de mama, de părinţi. După ce m-a liniştit mama că nu va fi scufundat cu totul în apă, ci doar băgat puţin cu picioarele şi pus un pic de apă pe creştet, că apa va fi caldă, în biserică va fi cald, că se ocupă ea de tot, a vorbit cu preotul, etc., obiecțiile și împotrivirea mea au rămas fără temei.
A urmat apoi o revoltă interioară, care și-a făcut apariţia în momentul în care am aflat că nu am voie în biserică până nu îmi dă preotul dezlegare. Că aş fi murdară cumva că am născut, în primele 40 de zile cred, botezul fiind stabilit la vârsta de 5 săptămâni. Şi uite aşa am ajuns în ziua respectivă să îngenunchez sub şorţul acela al popii, să îmi citească pentru a mă curăţa după naştere. [insert înjurătură]
Botezul celui de-al doilea copil a avut loc când acesta avea vreo 3 luni, nu îmi mai amintesc dacă a mai fost nevoie de acea permisiune, dar parcă tot mi s-a citit ceva la intrarea în biserică, nu mai reţin dacă am mai îngenunchiat. Copilul a plâns în continuu de data asta, iar eu voiam să se termine odată totul cât mai repede, mă simţeam rău de plânsul lui de neoprit. Ulterior, peste ani, cel mai dificil moment legat de acele clipe a fost acela când, pe la vreo 6 ani, acel copil viziona diverse filmuleţe de familie şi mă întreabă la un moment dat foarte serios de ce am lăsat-o să plângă atât şi de ce am dus-o acolo, să fie botezată.
Dacă copiii mei vor avea copii, nu le voi impune în niciun caz să-i boteze. Şi sper să nu o facă nici alte persoane apropiate de ei.
Se spune că 80% din popuIaţia României este ortodoxă. Dar asta este doar în teorie, doar la nivel declarativ. E doar o statistică strâmbă rezultată dintr-o casetă bifată pe un formular pentru toţi copiii care se nasc şi sunt botezaţi fără să-i întrebe nimeni dacă asta vor, pentru copiii care au crescut şi o bifează apoi din inerţie chiar dacă, mari fiind acum, ortodoxia nu îi reprezintă, pentru adulţii care aşa au bifat de o viaţă, fiindcă au fost botezaţi în acest cult şi asta se potriveşte acolo, în formularul puzzle din faţa lor. În practică însă sunt cu mult mai puţini, foarte mult mai puţin creştini cu sufletul şi mintea.
Acest lucru rezultând din startisticile mai complexe , care cuprind mai bine realitatea. Deşi România se află în top 10 cele mai religioase țări din lume, aflăm de pe wikipedia că: procentul credincioșilor practicanți este mult mai mic. Astfel, conform studiului „Religie și comportament religios” condus de Fundația Soros România, doar 59% dintre ortodocși se roagă frecvent. De asemenea, puțin peste jumătate merg cel puțin o dată pe lună la biserică și aproape 40% numai la sărbătorile importante. Poate că de aceste date ar trebui să se ţină seama când se va reconsidera, de exemplu, predarea religiei în şcoli, an de an, din clasa pregătitoare şi până la final de liceu. Poate că religia ar trebui să se facă în biserici iar preoţii să îşi dea silinţa să atragă adepţi, nu să îi aibă de-a gata prin botez şi nici să se infiltreze în învăţământul obligatoriu, într-un stat laic, pentru a-şi răspândi fără drept de apel doctrinele.
Sau, pe când o lume ca în Imagine ?
Comentariu beton!41
Mulțumesc pentru acest comentariu. Este cel mai bun de astăzi și continuarea perfectă a textului meu.
In strainatate se studiaza in scoli Istoria religiilor.
E putin diferit de a studia religie, si parca are mai mult sens.
De accord cu ce ai scris, dar sa stii ca romanii se declara statistic 89% Ortodocsi, dar statisticile sunt masluite.
Pe vremea lui Funar, cand s-a facut recensamantul, multi unguri erau trecuti ca si tigani ca sa nu iasa peste 20% unguri in Cluj.
Idem eu ma declar ateu si in statistici apar ortodox ca sa nu isi piarda capii ortodoxiei partea lor de la statul roman.
am articipat si eu de mic copil la tot ce ai descris, mai ales ca bunicul era Diac la biserica din sat.
Trebuia sa stau cumnte in biserica si sa fiu exemplu pentru ceilalti.
Si imi amintesc si ca bunicii aveau hainele de mers la biserica ce le purtau numai duminica, inclusiv bunicul iiind schiop, avea o carja mai eleganta, lacuita, ce o folosea doar cu aceasta ocazie.
Eram fascinat de tot ritualul si respetctul araat acestui stil de viata si acestor obiceiuri.
Nu mai zic ca ma punea bunica sa ma rog in fiecare seara.
@cucurigu,
Şi la noi se studiază istoria religiilor, în liceu. Ceea ce e un lucru bun, atât timp cât nu se întinde pe tot parcursul anilor de liceu. Eu mă refeream mai mult la orele de religie din clasele primare şi din gimnaziu, iar din liceu la cele în afara istoriei religiilor.
Referitor la hainele bune, sau ‘de ținere’ cum le numeau bunicii mei, da, îmi amintesc şi eu de ele. Le ţineau în odaia din faţă în care nu intra nimeni, într-un şifonier pe care îl deschideau doar atunci când aveau nevoie de ele sau de alte lucruri folosite rar, pe care le mai depozitau acolo. Sau când mai adăugau vreun obiect de zestre sau de înmormântare.
Când eram mici nici nu intram acolo. Ne speriaseră cu tot felul de poveşti despre acea odaie, încât nu îndrăzneam. Când ne-am făcut mai mari, intram pe furiş şi ne simţeam de parcă am pătruns într-un tărâm magic. Când ne-am făcut şi mai mari, deja aveam tacit voie să intrăm. Aşa ne-am dat seama că interdicţia se referea la a nu strica din greşeală obiectele de acolo. Şi era valabilă în special pentru copiii mici. De aici şi invenţiile din poveştile spuse, ca să ne ţină deoparte la acea vărsat mică.
Referitor la predarea în școli a religiei, cred că se ține cont de statistica de pe wikipedia și nu de aia cu 80%, popii sunt conștienți că lupta e grea și pot pierde teren foarte repede. E mult mai ușor să-i îndoctrinezi de mici, din clasele primare, decât la liceu. Și așa mărești “baza de impozitare”.
Si o sa-ti mai zic ceva: Parintii nostri sunt uimiti ca ne-au nascut pe noi, asa cum noi suntem uimiti ca plamada aia de carne, emotie si nastere e Pruncul nostru, in slujba careia sau caruia suntem.
@doru: nici africanii sau cei din jungla amazoniană nu se miră de naștere, doar dacă-s handicapați mintal.
Serios, pune mâna pe carte, copile, că te faci dracu’ de râs. Ai vrut să pari Eliade, dar ți-a ieșit prost. Extrem de prost.
Nu stiu daca ati vazut, dar a aparut si filmuletul cu botezul. Sunt 5 secunde de ASA NU.
N-ai ce sa comentezi prea mult, barbarie curata si o zic fara sa vreau sa jignesc credinta oamenilor si tainele bisericesti.
Dar nu e deloc ok ce a facut preotul cu copilasul ala in secundele alea.
Raportul medical spune ca i-au scos 110 ml de apa din plamani, ceea ce desigur e enorm si letal pentru un bebelus.
Pe de alta parte tot raman semne de intrebare. M-am uitat de 2 ori si tot imi da cu virgula. 110 ml sunt jumatate de cana, e mult orice ai zice, sa inhalezi pe 2 nari micute.. Asta doar daca din gura nu i s-a dus apoi pe trahee in loc de esofag. Asa s-ar explica, cred. A avut gura deschisa tot timpul ca plangea si se zbatea..
🙁
Eu nu prea sunt credincios, dar n-am nimic cu crestinii practicanti, ii tolerez si ii inteleg si ii respect, am si in familie exemple. Poate ca imbatranind o sa imi dau seama ca il descoper si eu pe Dumnezeu, dincolo de simpla credinta in concept, cine stie..
Dar cred ca trebuie trasa o linie foarte clara intre crestinii practicanti care vad asa ceva si sunt capabili sa realizeze cat de GRESIT este si cei care vad si singura lor concluzie e ca nu e nimic gresit, e doar voia Domnului.
Cineva trebuie sa plateasca pentru asta, altfel da, probabil nu se va schimba mai nimic. Biserica trebuie sa isi faca prima update-ul si societatea o va urma.
Eu cu soțul meu nu am vrut să facem nuntă. Tragedie mare în ambele familii. Cum să nu faceți nuntă, că noi nu v-am crescut așa, că ce o să zică lumea. La presiunea lor am făcut nunta dar fix cum am vrut noi, fără ” datinile lumii „. În schimb am hotărât să nu ne botezăm copiii. La primul copil, când au auzit așa ceva, soacră-miu nu a vorbit vreo 10 minute. Își luase un punct fix și nu mai vorbea. Era în stare de șoc. Mama a plâns vreo trei zile. Mă suna în fiecare zi și plângând încerca să mă convingă. Și de data asta nu am mai cedat presiunii. Deja la al doilea nici nu au mai deschis subiectul. O bună bucată de vreme după ce am născut primul copil, ne întâlneam cu vecini sau cunoștințe și ne întrebau când facem botezul. Când auzeau că nu îl botezăm, se vedea pe fețele lor uimirea. Îmi aduc aminte că aveam o vecină care cred că de fiecare dată când ne vedea, îmi dădea senzația că acum scoate o cruce și niște apă sfințită să arunce pe noi. Și uite că băiatul are 3 ani și 11 luni, fata 1 an și 4 luni și nu s-a crăpat pământul că nu am botezat noi copiii
Comentariu beton!12
Era la un moment dat o dezbatere pe net parca. Hitler a fost botezat in biserica romano-catolica – asta inseamna ca botezat fiind i s-a oferit mantuirea eterna si iertarea pacatelor pentru atrocitatile savarsite mai tarziu in viata?
Sa-mi fie cu iertare, dar sunt curioasa, eu n-am gasit un raspuns.
I s-a oferit și lui mântuirea cum i-a fost oferită și lui Stalin, Lenin, Churchill și Pol-Pot. 🤣🤣🤣
Nici vorba! Botezul este primul pas pe calea mantuirii. Trebuie sa duci viata crestina. Eu prin viata crestina inteleg viata in Hristos. Cum a trait Hristos asa ar fi bine sa traim si noi. Oamenii au creat tot felul de biserici, au tot felul de pareri despre mantuire. Unii zic ca faptele conteaza, altii ca harul, credinta. Sunt biserici unde predica doar barbatii, apoi biserici unde pot predica si femeile. Una dintre cele mai frumoase predici ascultate de mine a fost a unei pastor femeie. Eu sunt o crestina atipica, apartin tuturor bisericilor crestine si in acelasi timp nu apartin niciuneia. Exista multa taina in crestinism, mult paradox. Botezul e doar poarta larg deschisa catre un drum foarte ingust.
Nu m-am spovedit niciodata,nu am platit contributia anuala la biserica, nu merg la biserica.merg doar cand simt sa ma rog,si de obicei la o manastire de suflet,pt locul unde e,pt linistea din suflet,nicidecum pt popa. Pt ca putini sunt preoti.cred in Dumnezeu.si ma rog.si-atat.
Nu am copil,dar puscaria e prea putina pedeapsă pt moartea unui bebe minunat…
3 chestii:
1) Am vazut asta la diverse botezuri, ca mama e cica ‘impura’ 40 de zile dupa, chiar am cautat asta acuma – e din Vechiul Testament si e valabil la toate 3 religiile mari:
The Book of Leviticus states that a mother should be considered unclean for 40 days after giving birth to a boy and for 80 days after giving birth to a girl.
Si Da, e bullshit + nici ei-pochii nu-s de acord ce-si-cum:
There is no scholarly consensus for the Biblical law, including the difference between the birth of sons and daughters. […]
Other rationales include moments of crisis or danger, fear of demons, health, and a lack of wholeness.
2) Dupa mine BOR e o organizatie mafiota+post-comunista. Si e o parere formata din cele vazute (am fost muulti ani in comitete de-astea / consilieri etc): preotii romani sant in majoritate con-artists, banul e cel mai important, se uzurpa/mananca intre ei ca orice alt grup de romani iar cei cu-adevarat crestini/ortodocsi sant foarte-foarte rari si in general prost vazuti de conducere/administratie. Exista in interior mancatorie si parandaraturi ca in orice alte organizatii romanesti. Si Da, exista si preoti clueless, care nu numai ca n-au ‘chemare’, dar nu stapanesc nici macar chestiile de baza. Sa nu stii sa botezi un copil safely e ca si cum ai fi chirurg si nu ai sti cum sa tai cu bisturiul.
3) Despre ideea/legenda ca poporul roman e ‘religios’: mai degraba superstitios (a se vedea rubrica de horoscop de la stiri). Poate religios in sensul de practicant al unor dogme, nicidecum ‘credincios’. Romanashul e degraba in genunchi facandu-si cruce, dar n-are probleme sa moara capra vecinului. Catolicii nu-s ok, nici greco-catolicii, numai ortodocsii 🙂 Deci exista gramada de kkturi inradacinate cum ca santem noi mai cu mot si mai credinciosi decat altii cand de fapt realitatea de la firul ierbii e alta.
@DanC: Hristos anulează întreg V.T. prin umătoarele legi din Matei 22:
35.Unul dintre ei, învăţător de Lege, ispitindu-L pe Iisus, L-a întrebat:
36.Învăţătorule, care poruncă este mai mare în Lege?
37.El i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.
38.Aceasta este marea şi întâia poruncă.
39.Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.
40.În aceste două porunci se cuprind toată Legea şi proorocii.
Orice popă a făcut ca peștele pe uscat când i-am anulat tradiția și obiceiurile.
Unul mai șmecher a vrut să-mi citeze din scrisorile paveliene și când l-am întrebat dacă Pavel e mai mare în autoritate ca Hristos a tăcut spășit.
@John: Good4u ca le mai dai peste obraz. Personal am trecut de faza asta (sa ma iau la tranta teologica cu ei). Sincer mi-e lehamite, cu cat stiu mai putin dinauntru cu-atat mai bine. Exemplu la faza asta, ai vazut de la GMT: comunicat de la BOR – cica preotul respectiv e deznadajduit/distrus. Ce e si mai trist ca sant imbecili care iau asta de buna: „saracul preot, hai lasa ca nu-i 100% rau ca acel copilas e in Rai acuma”. Bre, cat de idioti putem fi ca sa inghitim asemenea kkturi? Pt ca o sa vedem si anul asta la Sf Parascheva de ex – puhoi de lume facand ture in genunchi. Sau gramada de babe in continuare cu: „vai draga, cum sa nu scufunzi copilul in cristelnita?!?”
Acum ceva ani, am petrecut un semestru intr-o tara scandinava. Cei mai multi colegi (si colege) nu erau botezati. Si sunt bine, merci, ba chiar au un fel de a fi minunat, o bunatate si un set de valori din alea care te lasa cu gura cascata. Pe de alta parte, mi-a placut si faptul ca la ei si femeile pot fi preoti. Nu vad de ce nu.
Am mai lucrat si cu expati care nu erau botezati. Ce sa vezi, erau oameni normali.
Am un respect mai mare pentru oamenii care au (si pun in practica) valori si principii nu pentru ca le e teama, ci pentru ca asa e corect.
Comentariu beton!12
Ca în orice ai face în viața asta, extremele și exagerările nu duc la nimic bun. Exact cum este și, în cazul religiei, habotnicia.
Am citit despre tragedia de la Suceava, practic punctul de plecare pentru articolul de azi. Dimineață eram pe fugă. Oameni buni, de la moartea acestui copilaș până la anularea botezului în Biserica ortodoxă este cale foarte lungă! De fapt cale nu există. Botezul este taină, este act de credință creștină, este încredințarea unui suflet lui Iisus Hristos. Botezul este primul pas în viața creștină a unui om. A fost numit act barbar. Dacă botezul este barbar, mutilarea organelor genitale la fetițele din altă religie cum este?
Copilașul mort, din păcate, la Sv a fost născut prematur deci prudent ar fi fost ca acest botez să mai fi fost așteptat o vreme. Șase săptămâni sunt puține, foarte. Înțelept ar fi fost ca părinții să fi solicitat părerea unui medic. Este februarie, un copil sensibil poate avea un șoc termic- aerul, apa din cristelniță. Apoi…copilul plângea. Un copil care plânge are o suferință. La mintea cocoșului că mai întâi liniștești copilul și apoi îl botezi. Nu scrie nicăieri că obligatoriu copilul trebuie scufundat în apă de trei ori! Poți anunța preotul că preferi stropitul cu apă de trei ori…Au fost făcute erori. Părinții, nașii, preotul…nu s-au gândit cu atenție. Au luat lucrurile mecanic cumva. Devenim cu toții niște roboței…
Deasemenea, și am mai scris-o aici, e cazul să încetăm cu ipocrizia! Poporul român rezultă în proporție de peste 90% ORTODOX. Cred că fiecare ar trebui cinstit să-și afirme sau renege poziția față de Hristos, cu toate consecințele de rigoare. Dumnezeu ne-a creat LIBERI. Suntem liberi să credem sau nu dar NU suntem liberi de efectele credinței ori ale necredinței.
Da’ nu mai bine așteptăm ca oamenii să decidă ei dacă vor să facă acest „prim pas spre viața creștină”? Că poate nu vor, doar că la vârsta de câteva luni, poate le e destul de dificil să decidă. Sau poate vor, dar, din nou, n-ar fi mai bine să vrea atunci când pot să decidă ei înșiși? Nu am nimic cu oamenii credincioși, dar mizeria asta de obicei barbar chiar trebuie să dispară. Și nu numai asta, mai sunt o grămadă, la nunți, la înmormântări, la botezuri, care nu mai au nimic de-a face cu secolul în care trăim. Sunt doar niște rămășițe anacronice, ciudate și, de foarte multe ori, ridicole.
Sigur ca se poate! Exista varianta protestanta a crestinismului, acolo te poti boteza la 30 de ani!
Parintii decid pentru copiii mici si sunt liberi sa decida daca sa-i boteze sau nu. Botezul NU este obligatoriu.
Dealtfel multi dintre parintii care au scris comentarii nu si- au botezat copiii. Despre ce vorbim?
Mulți? Nu nu sunt mulți, sunt câțiva. Iar raportându-ne la ce se întâmplă cu adevărat în țară, sunt înfiorător de puțini. Varianta protestantă a creștinismului aparține de BOR?
GMT, vorbesti tampenii, asta e clasica spalare pe creier: „Suntem liberi să credem sau nu dar NU suntem liberi de efectele credinței ori ale necredinței.” 🙂
Deci daca nu cred ma ‘bate’ Dumnezeu, nu? Atunci no thx. Nu vreau sa cred/supun unui Dumnezeu razbunator+nivel emotional de pre-adolescent. Deci Dumnezeu a facut tot Universul, dar se supara nevoie mare daca eu-un oarecare pe Pamant nu cred? 🙂 Adica o entitate in stare sa faca tot Universul care-l stim noi se cramponeaza daca eu-(practic un zero la scara macro) cred sau nu?
Nu ti se pare o cretinatate chestia asta?
@DanC, da, e umpic cam obtuzel Dumnezeu ăsta. Dacă se supără el pe motiv că mănânc io carne vinerea (sau când s-o ține post), nu pare c-ar fi numai „lumină și iubire”, dimpotrivă.
Cum sa apartina de BOR? Dar poti pleca linistit din ortodoxie la una dintre bisericile protestante. Daca ortodoxia nu te convinge, nu-ti place din diverse motive, esti liber sa pleci!
Ideea este sa fii corect, onest, in credinta sau necredinta ta!
@MihaiVasilescu, ce parere ai despre dezgropamant. ca tot ai adus vorba de obiceiuri ciudate etc.
referinta aici https://www.info-sud-est.ro/despre-deshumarea-celor-adormiti-dupa-sapte-ani-nu-este-recomandata-de-traditia-bisericii-dar-este-solicitata-de-oameni/
@Cucurigu, niciuna. Serios. Din păcate, biserica și obiceiurile ei stupide sunt ultimul lucru cu care-mi bat capul în viața mea de zi cu zi. Și zic „din păcate” pentru că vine câte o nenorocire din asta care ne scoate din amorțeală și care poate este un semn că ar trebui să facem ceva în privința asta. Tot ce știu sigur este că fiică-mea și fetele nu vor fi habotnice și nu vor avea nicio treabă cu „obiceiurile” impuse de această instituție perimată care este Biserica Ortodoxă. Măcar cu asta mi-am adus și eu contribuția la dezvoltarea acestei planete.
DanC, eu nu cred intr-un Dzeu care bate.Cand ziceam de consecinte ma refeream la prezenta sau la absenta lui Hristos in viata unui om. Un om botezat va calatori cu Hristos, cel nebotezat fara. Teribila diferenta!!! La necaz cel botezat nu e singur…Parintii pot face sau nu pot face mare lucru in caz de mare necaz al copilului- accidente, boli grave etc.
@GMT, băi, serios, știu concepțiile tale despre religie și credință, dar mai există oameni pe lumea asta care ‘călătoresc” și fără Hristos lângă ei. Și par bine, par foarte ok. Iar întrebarea mea, punctuală, legată de ce s-a întâmplat la Suceava este: unde era Hristos când s-a înecat copilul ăsta? Și, în general, unde plm e Hristos când mor atâția alți copii? Te rog, hai să nu aberăm. E treaba ta dacă vrei să crezi în prezențe imaginare, dar hai să nu aberăm aici, că-mi sar nervii. Nu există niciun Hristos și niciun Dumnezeu. Cel puțin, nu în forma propovăduită de mizeria asta de biserică ortodoxă.
Și încă ceva, oamenii sunt buni sau răi pentru că așa au ales ei să fie, n-are nicio religie sau credință de a face cu asta.
@GMT: „va calatori cu Hristos” – adica il are pe Hristos in inima/suflet, nu? Sau Hristos „are grija” de el, nu? Realitatea totusi e alta, se moare/se sufera indiferent in ce si daca lumea e botezata. Daca ar fi o relatie clara intre botez si „avutul grijei”, prima intrebare a unui doctor ar fi daca te-ai botezat.
Cat despre „Parintii pot face sau nu pot face mare lucru in caz de mare necaz al copilului”: ce pot face parintii ‘credinciosi’ in plus, in comparatie cu cei necredinciosi? Sa se roage/acatiste etc. Bravo, zi-le parintilor alora + tampenia aia cum ca acel copilas e langa Domnul, in Rai acuma. Ia vezi cat de multumiti au sa fie cu asta.
Am vazut, re, rerevazut filmuletul de la botez. Copilul plangea si asa plangand a fost introdus CU FATA IN SUS in cristelnita. A fost inecat, nu s-a inecat! Se observa schimbarea de plans imediat ce a fost scos. Practic avea un tipat intrerupt, sacadat. Mare eroare, mare imprudenta a preotului! Dar si cei din preajma poate ca ar fi trebuit sa intervina cumva.
A fost o intamplare tragica. De care Dzeu e de vina, BOR e de vina, Hristos e de vina. Omul nu, nu greseste cu nimic. E perfect in tot ce face, spune, gandeste pe pamantul asta…
@GMT, oamenii greșesc și e natural și în firea lor să greșească. Toți greșim. Dar nu toți suntem medici sau nu toți ne putem da seama că bebelușul începe să plângă altfel. Teoretic, dacă l-am dat pe mâna unui preot care trebuie să-l boteze, mă aștept sa nu treabuiasă să fiu atent dacă nu cumva îl omoară. Pe scurt, că și-așa îmi face rău la cap subiectul: dacă eu eram în locul tatălui din povestea asta urâtă, acum deja era a doua noapte în care dormeam în arest. Futu-i în gură de boaite fără suflet pentru care contează doar banii.
@GMT – Imi pare rau dar nu pot fi de acord cu tine. Daca Dumnezeu ne-a creat liberi, cum poti sa explici toate interdictiile impuse femeilor de catre biserica in numele credintei si/sau lui D-zeu? Oare femeile nu sunt si ele oameni? De ce au mai putine drepturi decat barbatii?
De ce sa nu intre in altar, de ce sa nu intre in biserica daca sunt la menstruatie sau lauze, nu doar in biserica, ci chiar si-n curtea bisericii, sau sa nu intre in biserica daca si-au tuns parul pentru ca e semn de nesupunere, sa poarte batic pe cap, sa nu poarte pantaloni, sa fie supusa barbatului etc… Reguli abuzive, care au sens doar in mintea unora, si pe care multe femei le accepta cu capul plecat , pentru ca asa trebuie.
Ce fel de Dumnezeu sau Isus Hristos sustine asta?
Preotul din Suceava care a botezat copilul decedat ulterior la spital s-a autosuspendat! „Este un om prăbușit”, a spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, potrivit DigiFM.
„Personal nu am putut vorbi cu părintele, care este într-o stare de deznădejde totală, este un om prăbușit, în acest moment. Este suspendat, firește. El însuși a dorit să se suspende de la slujirea în biserică pe parcursul acestei anchete. Va purta pe umeri această povară. Ce îi spui unui părinte căruia îi moare un copil? Ce cuvinte ai să explici moartea unui inocent?”, a declarat Vasile Bănescu, la Matinalii DigiFM.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține la Digi FM că botezul poate fi făcut și fără scufundare totală în cristelniță, iar botezul nu trebuie făcut neapărat la 40 de zile, mai ales dacă bebelușul are probleme de sănătate.
Patriarhia Română recunoaște analiza medicilor legiști din Suceava
„Dacă părinții știu că acel copilaș al lor este foarte fragil, este născut prematur, nu este o urgență botezarea unui copil, în ciuda unor tradiții încetățenite la 40 de zile. Părinții pot vorbi cu preotul. Orice preot trebuie să fie deschis, trebuie să îi asculte pe părinți, e copilașul lor și creștinarea trebuie să constituie o celebrare a bucuriei și nu o traumă. Dar se practică botezul inclusiv prin scufundarea copilașului, aproape totală, în apa din cristelniță și turnarea cu căușul palmei, de trei ori, pe creștetul copilașului.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhia Română recunoaște analiza medicilor legiști din Suceava potrivit căreia bebelușul decedat în urma botezului a înghițit 110 mililitri de apă.
„Este o confirmare inatacabilă a celor de la medicina legală din Suceava, care au transmis că bebelușul înghițise 110 mililitri de apă. Firește, ancheta nu s-a încheiat. Vom putea afla dacă această apă era amestecată cu lapte, a existat un caz similar mai demult”
În opinia lui Vasile Bănescu, este inexplicabil cum s-a putut întâmpla o astfel de tragedie, în contextul în care botezul a fost oficiat de un preot cu experiență.
Amintim, copilul a intrat în stop cardio-respirator la scurt timp după botez și a murit o zi mai târziu.
Știu și eu toate astea, nu mai era cazul să le lași încă o dată aici. Scuze, justificări și mizerii care nu mai contează absolut deloc.
Autopsia va fi facută mâine. „Preotul deznădăjduit” a solicitat, prin avocat, asistența unui legist independent ( ? ) din Deva la efectuarea autopsiei.
Sursa:
https://adevarul.ro/locale/suceava/autopsia-bebelusului-mort-botez-fost-amanata-motivul-fost-luata-decizie-1_601947415163ec427189ce4a/index.html
Cred că povara pe care o va purta acest preot va fi și una penală.
Dacă , pe viitor, va trebui să vă exprimați acordul scris la botez privind scufundarea copilului dvs. ( de 3 ori – conform canoanelor ) ați semna așa ceva ?
(practic un echivalent al consimțământului pentru operație prin care preotul este absolvit de orice vină în caz de eveniment nefericit precum cel de care vorbim)
Pai cred ca orice om care are constiinta ar fi intr-o stare de nedescris, daca ar fi omorat o fiinta.
Ideea e ca institutia asta se cramponeaza de niste canoane cel putin medievale. Nu prea inspira blandete si bunatate, iubire, ci teama. Imi spunea un coleg francez, botezat si crescut catolic, despre vinovatia care i-a fost inoculata de biserica. Eu stiu ca imi e teama de biserica si de preoti, in general.
Sa nu mai spunem ca unii oameni foarte evlaviosi sunt, de asemenea, si foarte lipsiti de toleranta. Exista un discurs comun, ma intreb daca s-o fi difuzat cam la toate bisericile: de ce LGBT au drepturi si ei nu (???), de ce sa nu aiba voie fara masca, Trump apara valorile familiei etc. Unde sunt valorile crestinesti, in discursul asta halucinant si plin de incrancenare?
Si toate acestea in timp ce unele canoane practicate (am primit o astfel de carticica de la o biserica) spun ca femeile ar trebui sa nu poarte pantaloni, sa nu se epileze. Care e legatura?
In acelasi timp, am cunoscut si un preot care m-a ajutat intr-o perioada grea. Un om tare fain. Insa nu cred ca sunt multi ca el in aceasta institutie.
Subiect ultra-sensibil pentru mine. De obicei citesc toate comentariile înainte de a comenta la rândul meu. Dar azi le las pe diseară.
Ieri l-am așteptat pe bărbată-miu de la muncă cu privirea de pitbull după ce am citit știrea cu bebelușul. Nici acum nu l-am iertat pentru cum au complotat rudele lui habotnice împotriva mea acum 7 ani. Era decembrie, am luat apă fierbinte în bidoane de 5 litri să o încropim la biserică. Nu au folosit-o (am aflat după botez când am încercat apa). Preotul mi-a botezat fetița în apă rece, prin scufundare de trei ori. Preotul e văr cu soțul meu, iar nașa fetei este soră cu preotul. A fost crunt. Am intrat în șoc, deși din fericire ei nu i s-a întâmplat nimic. Doar că eu am rămas fără lapte. Atât de brutal mi s-a părut că a scufundat-o, încât îmi venea să sar la gâtul lui. Dar am fost prea lașă. Lașă și proastă!
La al doilea copil, acum 5 ani, am schimbat tot: biserică, preot, nași. Totul s-a jucat după regulile mele. Dintre rudele lui nu au mai îndrăznit să vină decât 2-3.
Îmi pare enorm de rău pentru familia bebelușului. Din păcate nu se va schimba nimic dacă nu vom pune piciorul în prag de fiecare dată în fața preoților. Punctual.
Comentariu beton!16
Eu rămân cu gura căscată când văd că lumea zice că s-a uitat la videoul cu bebelușul. Pur și simplu nu pot să fac, deși nu era copilul meu, deși teoretic ar trebui să mă pot uita liniștit. Acum îmi pare și rau c-am scris despre subiectul ăsta, pentru că practic am reușit să-mi fut ziua. 🙁
Ah, nu, nu m-am uitat. Am înregistrare de la botezul fie-mii și nu pot să mă uit deși au trecut atâția ani. Ăstora care spun că a ajuns copilul direct în rai le-aș face ceva ce nu pot să reproduc în cuvinte. De copiii lor nu mă leg, copiii nu merită niciodată să li se întâmple ceva rău, indiferent de ce zic și fac părinții lor.
Nici eu nu ma pot uita.ever.
@Blanche, nu știu dacă cum și dacă aș fi putut trece peste o asemenea faptă a partenerului meu de viață, celălalt părinte al copilului meu. nu știu cum și dacă aș mai putea avea vreodată completă încredere în el cu privire la copilul/copiii noștri.
nu știu, mi se pare o trădare atât de mare, de….. nici dacă m-ar înșela nu m-aș simți atât de trădată.
îmi pare rău că ai trecut prin asta.
Ba ar trebui ca absolut toata lumea sa se uite la video-ul ala.
Pentru ca la modul general vorbim de cateva secunde si cateva miscari aparent asemanatoare dar care pot face diferenta intre viata si moarte.
Asta apropo de pus piciorul in prag in fata popii pe viitor.
Doar ca din pacate chiar si asa cred ca sunt destui care tot nu vor vedea vreo problema ci doar ‘vrerea Domnului’.
De-aia zic sa nu ne asteptam ca oamenii sa mearga peste popi, nu toata lumea e asa minunat de instruita si de dezinvolta si de self-conscient, etc.. ca cititorii tai Mihai.. vezi doar cati oameni care nu sunt crestini practicanti si-au botezat copiii ( printre care si eu) , deci despre ce vorbim?
Biserica e cea care trebuie sa faca pasul si sa isi updateze regulile la mileniul 3.
@Ady, nici soțul meu nu a știut atunci ce o să urmeze. Eu sunt supărată pe el că nu le-a zis nimic pe urmă, trei sferturi din biserică erau rudele lui. De pe urma cărora am mai tras doi ani cât am locuit cu socrii. Dar soțul meu este un tată minunat, vine de la muncă și se joacă cu cei mici sau ieșim la plimbare toți 4. Îmi spun prietenele că l-ar clona dacă ar putea. Eu sunt atee, el e ortodox, ne și tachinăm pe subiecte de religie. I-am zis deja unde să îmi pună cenușa când o fi să fie. Rudele lui și botezul fetei rămân însă subiecte greu de digerat.
Eu am o dilema: cum va încapea Gigel, băiat nebotezat de 18 ani, în cristelnița din biserică? Îl va cufunda taica părinte de 3 ori în cristelniță dezbrăcat de țoale? Năsica îl va îmbrăca pe Gigel de la piele? Știți voi dileme din astea de botez 😁
@Baghera: By the way, de ce nu se boteaza la varsta lui Hristos? 30 de ani. Biserica si-asa tot incearca sa-l imite, post/rugaciune 40 de zile, Tatal Nostru etc, dar botezul e tot la o luna-40 de zile. De ce nu la 30 de ani ca Hristos? Plus, neaparat in apa Iordanului, sa finanteze BOR calatorii in Israel cu botezurile tuturor romanashilor la 30 de ani. Bine, cu fustoaice de alea albe pana jos sa acopere tot + costume de baie dedesubt, nu va ganditi la prostii! 🙂 Si pe pariu ca fiind mokka, tot romanul ar merge, chit ca a fost deja botezat! 🙂
Întâmplarea asta tragică m-a lăsat fără cuvinte. Bietul copil nevinovat 😢😢😢
De comentariile de Ev Mediu nu mai zic nimic, îmi venea să-i bat pe idioți prin ecran.
Sunt botezată catolică, particip uneori la marile sărbători sau când simt nevoia. Am mai participat și la slujbe ortodoxe, neoprotestante din curiozitate. Mă rog des, pentru că simt că mă ajută pe mine personal. Dar niciodată nu voi judeca pe cineva că este ateu, agnostic sau de altă religie. Fiecare are viața lui, povestea lui, despre care nu putem cunoaște totul și nu avem dreptul să ne impunem opiniile. Nici chiar celor mai apropiați.
Cât despre actul în sine al scufundatului la botez, sper să fie scos din uz, niciun copilaș nu merită asemenea chin. O simplă udare a capului este mai mult decât suficientă.
Există și o petiție declic în acest sens, pe care am semnat-o. Dacă dorește cineva linkul îl pot lăsa aici (nu cred că ajută prea mult, dar poate-poate..)
Nu am botezat copilul. O sa faca ce doreste.
Ii povestesc ca exista mai multe credinte (inca nu stiu daca pricepe) la fel ca oamenii de diferite natii.
Despre popa.. eu nu stiu de prezenta lui in parohie cum nici el de prezenta mea. Prefer sa ramana asa.
Cele cateva rude, cunostinte sau alti binevoitori/cunoscatori de “asa se face” au fost pe sistem 🤯dar nu ne pasa de ce spun… noi dormim noaptea impreuna, noi crestem copilul. Cine nu se regaseste in decizia luata poate sa nu ne mai caute.
… sa se duca dupa George 🤪
Parerea mea, acolo a fost greseala preotului ca nu s-a asigurat destul de bine ca acel copilas nu va inhala apa si a parintiilor ca l-au botezat mult prea repede, acesta fiind nascut prematur… Pacat de acel sufletel pierdut…
Si noi ne-am botezat copiii, dar nu i-a bagat nimeni in apa.I-a uns cu apa din aia, si asta a fost.Bine, eu am spus de la inceput ca nu permit sa-i bage in apa, nicicum, nici numai pana la brau, nici cu mainile, picioarele, capul, afara.Nu, sub nicio forma.Daca preotul n-ar fi acceptat, as fi umblat pana as fi gasit unul care sa accepte.Dar sa-i bage in apa no way.
https://m.digi24.ro/stiri/actualitate/social/copilul-inecat-nu-schimba-ritualul-botezului-ips-teodosie-nu-ne-intimidam-asa-a-fost-si-cu-lingurita-1445270
Nu știu daca mai e ceva de comentat…sau daca o petitie mai salvează ceva. Ninja astia n-au nicio treaba cu Dumnezeu..