Pentru că am trecut printr-o perioadă care ne-a afectat pe toți și care probabil ne va mai afecta o perioadă, m-am gândit să aflu cam cum s-au simțit astea aproape trei luni din interiorul unei industrii care a resimțit din plin șocul izolării. Poate că pe noi ne-a afectat mai puțin, când am vrut să bem o bere, chiar și cu un strat generos de spumă, ne-am descurcat să facem asta și singuri. Dar pentru oamenii care și-au făcut din asta o profesie, cum ar fi cea de Tapster, probabil că n-a fost la fel de simplu. De-aia m-am gândit să fac un mini-interviu cu Dorin Mihai, Dorin Adrian Mihai, primul oficial Country Tapster Pilsner Urquell (despre care ați aflat tot de pe blogul vostru preferat, desigur).
Salut! Probabil că te-ai plictisit deja de întrebarea asta, dar nu am cum să n-o pun. Domeniul în care activezi tu a fost printre cele mai afectate în perioada asta de izolare. Cum ai resimțit-o tu, personal?
Într-adevăr, Mihai, dificilă perioadă. Am resimțit, alături de toată comunitatea HoReCa, toate măsurile impuse de autorități pentru a ramane cu toții in siguranță. Eram foarte activ social si cea mai mare parte a activității mele se desfășura in baruri și puburi, însă în perioada aceasta, desigur, am respectat restricțiile impuse.
Totuși, digitalul face minuni J Am reușit să ma adaptez, să stau aproape de comunitatea de Tapsteri din Romania, prin multe întâlniri online și acțiuni în social media.
Cum ai făcut să nu-ți pierzi îndemânarea de a nimeri exact stratul ăla generos de spumă cremoasă, ai exersat acasă?
🙂 Am turnat multe beri acasă, chiar și în perioada de izolare. Turnarea devine un reflex, mai ales când poți obține trei degete de spumă cremoasă și la tine în gospodărie J De altfel, am exersat, alături de Tapsterii noștri, turnarea perfectă de acasă, printr-un challenge online – Pour at home, de care s-au putut bucura mulți iubitori de bere.
Ultima oară când am vorbit, îmi ziceai că oamenii nu prea cunosc cu ce se mănâncă meseria asta a ta. Simți că s-a mai schimbat ceva între timp? Mai ales că a trecut aproape un an de atunci.
Să știi că am observat schimbări. Oamenii au început să cunoască mai multe lucruri despre bere, despre importanța modului de turnare și mai ales, au început să fie atenți la principiile de calitate a servirii. Tot mai mulți oaspeți din locații vor să aibă acea experiență unică, de la o halbă curată, răcită și turnată perfect cu bere proaspătă și spumă cremoasă, la interacțiunea activă cu staff-ul, întrebări despre produse sau metode de lucru și practici. Meseria de Tapster a devenit mai cunoscută, iubitorii de Pilsner Urquell aleg să meargă în locațiile unde există un Tapster sau în cele unde a existat un training complet realizat de un Tapster, training ce ar asigura calitatea și atenția asupra servirii.
De la 1 iunie se redeschid restaurantele, pub-urile și terasele. Cum crezi că vor funcționa, având în vedere că o perioadă se va mai menține regula distanțării sociale?
Cu siguranta directivele autoritatilor vor fi cele care vor dicta ce se petrece in urmatoarea perioada, dar noi J revenim printre iubitorii bere și, respectând distanțarea socială, vom fi aproape de ei, în locațiile noastre dragi.
Ultima întrebare și-ai scăpat. Pe unde te putem găsi vara asta?
Vara asta am să fiu prin toată țara, aproape de iubitorii de Pilsner Urquell, de Tapsterii noștri și staff-ul din locații, de consumatorii dornici să aibă experiența unui draught turnat și servit perfect.
Mno, cam ăsta a fost mini-interviul. În așteptarea redeschiderii restaurantelor, teraselor, cârciumilor și pub-urilor, nu uitați că, după cum puteti vedea mai jos, oricine poate să învețe să-și toarne o bere în stil de mare Tapster. Trebuie doar să-ți dorești asta.
Salutare. Sunt cateva profesii post-industriale care pe mine, ca personaj mai traditionalist si usor retrograd, ma fac sa gandesc cam asa:
Rafinat. Foarte rafinat. Prea rafinat…
Ca gandesc si, mai ales, evaluez bine ori nu, mai vorbim peste vreun an. Week-end placut, tuturor!
Comentariu beton!19
Stiu ce zici, mama nu înțelege nici acum cu ce mă ocup.
Dai bine la cameră, Mihai.
@Victore, arată-le că se poate și cu Tuborg!
🍻
Comentariu beton!15
@Victor cred că-și plânge în pumni acum. 😛
@Victor
Tuborg pe varianta fără alcool se găsește sau am înjurat cumva? Nu de alta, dar ai lăudat atât berea asta, că aș vrea să vad cum este. Așa, cam pe la Crăciun, că am auzit că au ceva special de Sărbători. În rest, fie berea cât de bună, tot cu apă mă satur.
@Constantin, repetă după mine: Tuborg nu e bere.
@Anouk: Sărut-mîna, mulțumesc de încredere!
@Mihai: Pfuaiiii… Ai noroc că sunt doamne pe-aici! 😉
@Constantin: sincer, nu știu. Există black, dar zero alcool… Regret că nu te pot ajuta. Și nu te lua dupe ipster…Întreabă-l eventual ce fel și cât alcool bea el. Pe urmă mai povestim.
Eu v-am explicat de ce nu alcool. Dar mă intrigă chestia asta cu Tuborg. Eu știu berile după reclame, așa că, Heineken este preferata mea (cele mai mișto reclame ever).
@Contantin: E mulți uamini răi pe lume. Și invidioși! Dar eu îi iert. Că parte dintre ei, cei de-aici, au și simțul umorului.
@Victor
Am ajuns la ţară. Zic să întreb la magazinul local.
„Aveţi bere Tuborg?”
O faţă extrem de mirată…cam cum l-ar vedea pe Arnie și Stallone la ea în magazin.
„E bere d-aia scumpă?
Nu ţinem așa ceva.”
„Dar ce bere aveţi dvs?”
„Neumarkt și Albacher. La pet. De care vreţi? De 2 sau de 2,5?”
„Concetraţie de alcool?”, zic eu.
„Nu, de litri.”
Comentariu beton!18
@Constantin: Ca pe peste tot: unii preferă calitatea, alții cantitatea. Nu-i condamnăm. Alea sunt împrejurările, ăla le e organismul. Neumarkt e mai amară iar Albacher nu e rea pentru prețul mic la care e vândută. E loc sub soare pentru toată lumea. Când e soare…. 🙁 Fiindcă aici, la Brașov, nici nu mai știu de când plouă.
Și despre Heineken: Da, la reclame sunt neîntrecuți, jos pălăria! Iar berea lor fără alcool e foarte bună, chiar are gust de bere.
@Victor
La cât de frumos vorbești despre Tuborg, deja ar fi trebuit să te facă ambasadorul lor în România. Iar Mihai ar trebui să te ia cu el pe la „antrenamentele” astea cu bere.
Da, îmi place Tuborg. Da, mi-ar place să fiu ambasadorul lor aici, cu toate avantajele ce-ar decurge de aici 🙂 Da, mi-ar place să mă văd (și) cu Mihai, chiar și pentru așa ceva.
Care-i faza cu Tuborgul? Mi-e clar ca este un inside…, dar la episodul asta am lipsit.
@Victor, dupa revolutie, printre primele beri straine baute, a fost Tuborg! Mi se parea “bestiala “ dupa rahatul ala de bere de pe vremea lu’ Ceasca! Cel putin in Brasov nu gaseai o bere de Doamne-ajuta! Gusturile s-au mai schimbat intre timp, dar asta e alta poveste!
Există Tuborg fără alcool, am băut eu când alăptam (funcționa mai bine decât ceaiurile de chimen, fenicul și anason la un loc). Dar dintre toate pe care le-am încercat, Bergenbier fără alcool mi s-a părut cea mai bună.
Eu nu suport să beau bere din pahar sau din doză. Îmi place numai din sticlă, din aceea la 0,33 l, ca să păstrăm proporțiile! Și la fel beau și la restaurant, dacă a apucat chelnerul să toarne în pahar și nu am fost atentă, i-o predau soțului și iau alta! 😁 Mă rog, nu beau des, vara o bere pe săptămână, iarna un vin fiert. Apropo de iarnă, aseară ne-a prins o ploaie super rece în parc și mi-am fiert niște vin când am ajuns acasă. 🙂
@alphas Tuborg este berea preferată a domnului degrabă băutoriu și vărsătoriu de licori pă bază de hamei&malț – Victor 😋 – mare om/ caracter și mare amatoriu/ poftitoriu dă Tuborg.
Subiect veșnic de tachinare😉
Nu cred că îți dai seama cam pe ce teme mă tachinează pă mine 😜🧐🤣🤭😏
@alphas,
Mai pe românește (că @HM nu se știe pe ce limbă vorbește, în fiecare zi e altă stâlcitură):
@Victor e băutor credincios de Tuborg. Iar băutorii și cunoscătorii de bere de pe-aici spun că Tuborg nu e bere 🙂
Duamna Laura, dvs țineți cumva cursuri antistâlceală ? Păreți profi … așea 😘🤗
Aha… Am banuit eu. Nu stiu ce zic cunoscatorii, ca nu ma pretind asa ceva, mai ales la bere si alte bauturi sub 10% alcool. Dreptu-i ca nici mie Tuborg nu imi pare a fi chiar o BERE. Am avut odata de ales doar intre Tuborg si Neumarkt si Tuborg a pierdut lejer. Face exceptie varianta aramie, de Craciun, care chiar imi place: mai ferma, mai amara, mai tare…
Ce nu înțeleg eu, este de ce ar vrea cineva să bea bere fără alcool? Sau vin fără alcool? De ce nu bei cico dacă nu vrei alcool?
@Adina sunt mai multe motive… dar în principal sunt cu mașina, ori iau antibiotice și vreau bere… și Ursus roșu nu prea pot să beau… așa că o bere fără alcool satisface pofta de bere.
Dacă sunt acasă și am poftă de “fără alcool”… prefer însă radlerul și astea de la Ursus sunt chiar bune…
Întrebarea ta sună ca și cum ai întreba pe cineva neînțelegând de ce face dragoste folosind cel mai popular mijloc de contracepție? Pe principiul ori “la liber”… ori deloc!
Cam așa ai pune problema… punând această întrebare!
0 0
Duomnul HM, țin cursuri de cafteală. Te bagi? 🙂
Nici tu nu ţi-ai pierdut îndemânarea, Mihai! E ca mersul pe trotinetă, ă, bicicletă?
Chestia e că io n-am avut-o niciodată. 😀
Adică, talent natural?
Chapeu!
Acum ce sa.i fac, asa s eu,mai insensibil. La cata bere beau nu ma prea intereseaza alea trei degete de spuma cremoasa sau cum ii zicea. Dar recunosc ca expresia ,, umezita la interior” m a facut sa ridic spranceana.
Comentariu beton!12
Domnu’ intervievator😜, vedeț’ că ați turnat prea mulți de J prin articol, dă diacritice nu mai zic nimic pă seceta asta 😋
Menționez că pare că te pricepi mai bine dăcât profesionistu’. Se vede pasiunea 🧐
O meserie aparte, sa zicem de nisa?!
Nu cred ca a turna din doza in halba, e chiar atat de dificil (si sa obtii cele dou-trei degete de spuma). Cred ca meseria adevarata (a tipului) este la dozator/tap, unde setarea acestuia este primordiala (temperature/presiune CO2/dozaj curgere).
Acum chestia asta cu un deget sau trei degete de spuma, nu influnteaza atat de mult gustul berii (conteza mult mai mult, temperatura la care este servita berea, adica intre 4 si 7 grade).
De ce dati cu pietre in Victor ca ii place Tuborg? Fiecare cu gusturile lui. Inainte sa plec din tara, credeam ca berea ceheasca este no 1. Am ajuns in Australia cu ideea preconceputa ca astia nu au beer!!! Total gresit! Acum, daca imi dai Pilsner Urquell….nu ma mai incanta deloc (sa nu spun ca de fapt nu mai imi place, cu toate ca exista si aici in bottleshop). Beau doar Pale Ale, Summer Ale,Pacific Ale sau Corona. Este o placere sa mergi in Pub-uri in City si sa bei niste beri draught no name, produse de mici producatori, avand gusturi total diferite, si sa compari ( te cam rupe la buzunar, dar asta e…).
Nu dă nimeni cu pietre! 🙂 E o glumă! Sper! Mihai! E o glumă, da?!
Da, da, e o glumă.
Adică, nu ai vrut să spui ” o glumă de bere”, nu?
Sincer, nu suport spuma la bere. Ce-i aia „spuma cremoasa de trei degete”??? Ori beau bere, ori imi umplu fata cu spume, in nas, pe bot si pina la urechi, da-i si cauta un servetel p-orma, ca na, nu se face sa ma sterg cu mineca. Bere fara spuma exista?
Dacă ții halba la 45 de grade mult după ce lichidul a ajuns la jumătate și nici nu torni de la înălțime, tadam, berea nu mai are spumă. Deci da, există bere fără spumă, mai exact, orice bere este astfel.
Dar totuși, dacă problema e migrarea spumei din halbă pe chip, există soluții numeroase de imbunătățire a experientei de consum. De exemplu, în loc de bere cu șervețel, poate fi deja clasica bere cu paiul, sau, de ce nu, dacă vrei să consumi și spuma cea cremoasă, bere cu lingurița.
Comentariu beton!14
Berea rece turnată încet în paharul înclinat la 45 grade nu face spumă. Aproape deloc. Am învățat șmecheria asta de la ăl bătrân, care era băutor de bere-n draci.
Io tot așa procedez cu Guinness Draught, că altfel face singură 3 degete de spumă. 😀
N’am mai băut bere din august 2013 când m’a cinstit un indian la munchen, spunându’mi să beau fără griji că e gratis
De atunci n’am mai băut nicio gură de alcool și am trecut prin multe greutăți materiale
Acum beau suc de la kaufland 1 leu / 2 L să mă hidratez 😉
@Toni, mai bine rămâi la apă decât să bei otrăvurile alea!
De ce naiba ar bea careva bere fara alcool?Sau iaurt cu zero la suta grasimi?Nu beti mai bine apa si faceti si economie?
@Claudia, am scris eu mai sus, pentru lactație! Cât despre iaurt cu 0% grăsimi, nici eu nu îi înțeleg rostul.
Pt. că există oameni care iubesc berea, dar din motive medicale, nu au voie alcool! Și eu beau bere fără alcool (apropo, @VictorR, îmi place Tuborg fără alcool, e in top 5 personal). Și berea are foarte multe beneficii! Dar preferata mea este Ginger Beer (John Crabbie sau Bundaberg). Recomand!
Sau pentru că mai toată ziua sunt la volan, iar pe caniculă au poftă de o bere. Și o aleg pe-aia fără alcool.
Eu nu prea inteleg recomandarea de economisire, ca și când doar prezența alcoolului ar justifica banii plătiți pentru o bere, pe când lipsa lui, nu.
Personal aș bea fără probleme bere fără alcool, dacă aș vrea să beau o bere, dar aș fi cu mașina.
Berea înseamnă mai mult decât alcool, altfel nu s-ar mai numi bere ci ‘alcool obţinut din drojdie de bere, malț, hamei și apă’.
Pentru cei care nu vor să consume alcool, berea cu pricina (de fapt are între 0-0.5 % alcool) este perfectă. La fel cum e şi şampania pentru copii la petreceri. Depinde de împrejurări. Cu cât sortimentele sunt mai variate, cu atât aduc mulţumire mai multor oameni.
Evident, moderaţia rămâne numitor comun. Pentru că, de exemplu, berea fără alcool, deşi are mai puţine calorii, are mai mult zahăr (în special cea cu fructe).
@Claudia: berea fara alcool se spune ca este izotonica si este foarte buna dupa efort fizic (confirm). Nu am voie alcool dar imi place gustul amarui al berii, preferata mea este Leffe fara alcool, celelalte sunt cam dulcege.
Beau Ciuc Radler, Ciucas Lemon, Bergenbier Fresh, Ursus Cooler sau cum naiba ii spune, si alte asemenea. Nu o spun ca sa ma laud ci ca sa agit niste bautori de bere de pe aici:)))
… sau băutoare de bere 😜
#stopdiscriminării
Ps. Io-s fan Radler
Şi eu la fel.
Au apărut sortimente noi la Ursus Cooler: cu grapefruit şi cu cireşe. Îmi plac, în special primul.
De gustibus….etc….Mie imi place sa beau doar vorbita. bere vorbita,vin vorbit, altfel nu am nici o placere, nu pot bea singura, nu are nici un gust daca sunt singura beau limonada nu bere cu aroma de lamai sau capsuni dar fiecare cu micile lui placeri secrete
Nu știu de ce dar am așa o bănuială că de la 1 iunie iubitorii de bere vor turna berea în ei cu o pâlnie vreo 2-3 săptămâni pe la terase și poate după vreo lună, două să înceapă să fie atenți la detalii 😁
În mod normal, dacă majoritatea s-ar ține de obiceiul din izolare de a dezinfecta tot ce prind, băiatul ăsta ar rămâne fără servici. 🤣🤣
Îți dai seama? O halbă de bere cu 3 degete de spumă (sau cât zice el acolo, că eu știam doar de două de la nea Piersic), halbă pe marginea căreia a pus unul mâna din greșeală sau a strănutat altul? 🤣🤣🤣
Sticlă, boss! Sigilată, desfăcută de mine cu brelocul desfăcător pe care îl am la chei, luat șervețelul (antibacterian sau obișnuit), scos din buzunar mini-sticla de Mona, frecat bine sticla de bere până îi pică eticheta, apoi băut.
Da, știu, sunt nebun, paranoic și oleacă ciudat. 🤣
Ăăă…ai intuit aproape exact tot ce-am făcut înainte să umplu halba aia.
@Mihai, și o să faci altfel dacă mergi la terasă? 🤣🤣🤣 Îl lași pe om să-ți toarne berea în halbă și pe chelner să ți-o aducă?
@Ioane, când o să ajung io la terasă, nu vor mai fi covizi.
Daca e vorba de Mona, eventual scapate un deget, doua in halba de bere. Desigur, pentru mai multa siguranta…
Eu sunt mare amatoare de bere neagra.
Faceau candva, demult, cei de la Neumarkt, bere Dracula. Aia imi placea maxim. Dar, ca orice lucru bun, a disparut.
Cand ajung acasa, ma duc, invariabil, la Iasi. Eh…e acolo, intr-un gang din Lapusneanu, un bar unde au peste 100 de sortimente de bere si niste baieti care sunt in stare sa-ti vorbeasca cel putin o ora despre fiecare.
Cand va duceti acolo, incercati March of the Penguins sau Delirium Tremens!
Atata zic!
Băi, eu le urez succes tuturor tapsterilor şi celor care au avut de suferit în perioada asta. Dar de la 1 iunie să facă totul corect, adică halbele curăţele, nu muite în apa de la robinet şi umplute iar repede cu bere că e plin baru’ de clienţi. Igiena să fie sfântă să nu te întrebi după 3 zile de unde naiba ai luat #noulcoronvirus, herpes sau alte bacterii care în cel mai fericit caz te caci 2-3 zile împrăştiat. Si bonuleţ pentru fiecare halbă. Fiscal.
Este că-s candidatul ideal pentru viitorul guvern la postul de ministru la finanţelor sau măcar la ceva DSP judeţean ? 🙂
SHORIC,taci ca te aud astia,te iau in serios si la cat de complicata Devine treaba nici nu mai deschid
Da, ești noul Cîțu. Clar.
Mda, ca ministru al finanţelor nu prea mai vreau pentru că am văzut că trebuie să fii zeflemist cu capu’ plin de cifre şi combinaţii să-i mulţumeşti pe toţi cei care au cotizat pentru partid că nu te invită nici şefu’ tău la un Tuborg de ziua lui să-i strici sărbătoarea cu cifre şi statistici.