Articol scris de Bogdan Nițu.

Post care poate ajuta la mandria moderna de roman. Sau face fix inversul, depinde cum te uiti.

Statistica ref calificarile Romaniei la Euro:

Din ‘84 incoace (in perioada in care si cluburile romanesti faceau performanta in Europa pentru prima oara), Romania s-a calificat la jumatate (5 din 10) din turneele finale desfasurate de atunci si pana azi.

Si, chiar daca Euro a evoluat de la 8 echipe in ‘84 la 24 echipe in 2020, in preliminarii Romania s-a comportat mai degraba similar, indiferent de perioada/generatie. Exceptia e chiar ‘84, primul turneu final al lui Hagi si singurul al lui Lucescu (ca antrenor).

1984 – cea mai buna performanta in preliminarii, fiind singura calificare la un turneu final Euro cu doar 8 echipe. Ca sa se intample asta, Romania a trebuit sa elimine campioana mondiala din ‘82, Italia, plus Suedia, Cehoslovacia si Cipru.

(ultima editie in 8 a fost 92, unde ’generatia de aur’ nu a reusit sa se califice)

1996 – primul Euro cu 16 echipe, Romania a eliminat in preliminarii Slovacia, Polonia, Israel si Azerbaijan (toate mediocre atunci)

2000 – Romania a eliminat in preliminarii Slovacia, Ungaria, Azerbaijan, Lichtenstein (toate mediocre)

2008 – Romania a eliminat in preliminarii Bulgaria, Belarus, Albania, Slovenia, Luxemburg (toate mediocre)

2016 – Romania a trecut in preliminarii de Ungaria, Finlanda, Feroe, Grecia (toate mediocre)

Cand am fost eliminati din preliminarii, s-au calificat asa:

1988 – Spania

1992 – Scotia (niciodata vreo putere)

2004 – Danemarca si Norvegia

2012 – Franta si Bosnia

2020 – Spania si Suedia

Cu exceptia preliminariilor din ‘84, eu nu prea vad mari diferente in performantele Romaniei (ca rezultat al calificarii).

Atunci cand s-a calificat, chiar daca a avut prin grupe si cate o nationala puternica, Romania a eliminat doar echipe mediocre in acel moment.

Iar cand nu ne-am calificat, ne-a scos Scotia in ‘92 (si peste noi a terminat si Elvetia) asa cum ne-a scos Bosnia in 2012. Ne-a scos Suedia in 2020, de asemenea comparabil cu 2004.

Fiind 5 calificari pierdute, n-avem  un corespondent si pt ‘88, dar calificarea nu a fost pierduta in meciurile cu Spania (fiecare a castigat acasa si noi stateam mai bine la golaveraj), ci pentru un 0-0 in ultima etapa in Austria (mediocra la acel moment).

In concluzie, faptul ca acum am ajuns la turneul final 2024 eliminand doar echipe mediocre nu e vreo exceptie. Exceptia e in ‘84, singura data cand Romania a eliminat vreo nationala puternica in preliminarii Euro.