Mă lovesc din ce în ce mai des de următoarea situație. Merg la restaurant și văd copii de diverse vârste (de la 5-6 ani până pe la 10-11-12) care pur și simplu fac ce vor ei în localul ăla, deși părinții adăstează și ei pe la o masă de pe acolo. Urlă, aleargă, chiuie, se joacă pe sub alte mese, intră în vorbă cu oameni străini, iar urlă, iar aleargă, iar chiuie, pe scurt, transformă TOT restaurantul ăla în locul lor de joacă.
Și toate astea, repet, se întâmplă în timp ce părinții se uită bovin și plini de încântare cum odraselele lor fac praf după-amiezele sau serile unor cetațeni care-și doreau doar să poată mânca sau sta de vorbă liniștiți. Am văzut faze de genul ăsta atât de des încât aproape c-am ajuns să le consider normalitate, deși nu este. Nu este deloc.
Bun, eu înțeleg că nu mai sunt vremurile dinainte de ’89 când celebra „eu te-am făcut, eu te omor” făcea legea, dar de aici până la ce se întâmplă în zilele noastre e o cale lungă și nu înțeleg când și unde s-au pierdut pe drum noțiuni elementare de bun-simț. Sau poate că există capitole speciale, în cărțile de parenting modern, dedicate artei de a-ți lăsa plodul să facă ce vrea el într-un restaurant în care oameni, care nu sunt datori cu absolut nimic să-ți suporte odorul, au avut proasta inspirație să meargă să mănânce? Că dacă există capitolul ăsta, îmi cer anticipat scuze.
E posbil să scrie acolo, la manual, și să nu-mi fi dat eu seama, că trebuie să lași copilul să urle cât îl țin bojocii, să alerge printre picioare de cetățeni nevinovați care s-au nimerit în locul nepotrivit la timpul și mai nepotrivit, să se joace pe mese și sub mese, să tragă oamenii de mâini sau de picioare, să-și bage nasul în farfurii care nu-s ale părinților lui? E posibil, întreb, că dacă nu-l lași să facă toate năstrușniciile astea să nu i se dezvolte personalitatea cum trebuie? Și să ajungă, doamne ferește, vreun neadaptat din ăla care nu depășește coloana pe linia de tramvai, care știe să spună „mulțumesc” sau „am greșit” sau care, mă cutremur numai când mă gândesc, crede că regulile sunt pentru toată lumea, nu doar pentru fraieri.
Nfine, râdem-glumim, dar mă tot lovesc de situația asta prin cârciumi, restaurante și nu numai (mai nou, molima asta vad că se extinde, afectează din ce în ce mai multe locuri în care au acces părinții). Copii care, după cum se poartă, par ai nimănui, dar la o privire mai atentă constați că nu numai că nu sunt ai nimanui, dar părinții sunt de față și, ori nu le pasă, ori se amuză strașnic de poznele odorului. Deh, e și el copil, n-ai ce să-i faci. Iar problema e că ar cam avea ce să-i facă, doar că-i doare elegant în fund. Pe ei, pe părinți.
Dacă chiar n-ai cum să intervii și te simți complet depășit de situație, cum ar fi să-l scoți frumușel afară din restaurant până se calmează sau te duci urgent cu el acasă? Că n-am eu nicio vină pentru faptul că tu vrei să-ți crești copilul neîngrădit de conceptele alea învechite care poartă numele de „educație” și „bun-simț”, și-aș cam vrea să-mi văd de ce am în farfurie fără să fiu nevoit să te înjur printre dinți. Pe tine, pe părinte, n-are ăla micu’ nicio vină că tu ești nesimțit și aștepți să ți-l educe alții.
Ok, pot să înțeleg că n-ai cu cine să-l lași acasă sau că-ți face placere să-l iei cu tine, chiar dacă ai avea cu cine să-l lași. Dar în momentul în care-i permiți copilului să zburde prin restaurant deranjând în mod evident oamenii de pe la alte mese, timp în care pe tine, părintele lui, te doare-n locul unde nu te bate soarele, înțelegerea mea se cam oprește.
Da, știu, teoretic, ar trebui să mi se fâlfâie vizavi de cum își educă alții progeniturile. Dar nu prea pot, atâta vreme cât constat că libertatea mea se termină acolo unde începe nesimțirea lor. Sau, după cum spunea un bun prieten de-ai mei, pe Facebook: „în spatele fiecărui copil răsfățat care deranjează lumea în spații publice e cel puțin un parinte idiot”.
Atât.
Contesti aicea tot ce are mai sfant parentingul modern. Manutele alea rosii pandesc in umbra.
Comentariu beton!235
Parentingul modern e un fel de 💩💩💩 aruncat de diverse persoane cunoscute în media, sigur că un psiholog care are programare și peste o lună la pacienți ,nu spune la fel..din contră, acesta spune ce ar fi corect să facă copiii la fiecare vârstă dar ,atenție, și părintele sau cel care stă maximul de timp intr-o zi.
Comentariu beton!97
Parentingul modern prost inteles. De catre parintii care citesc articole razlete pe ici pe colo sau doar primele doua capitole dintr-o carte cu douascinci de capitole – si retin doar ca nu e bine sa-l bati si sa tipi la copil (corect) iar alta idee de cum il pot educa nu au (si n-au ajuns la partea cu regulile si limitele si alte din astea, ca nu erau in alea doua capitole..).
Iar pe de alta parte, ca parinte de baietel de cinci ani, pot da scris ca un copil de-o schioapa NU are rabdare sa stea doua ore tapan la masa. Ori te trambalezi cu diverse dupa tine sa aiba ocupatie (carti cu activitati / stickere/ draci pansati, lego, ce-i place lui si poate fi executat pe o bucata de masa..) ori il plantezi cu ceva ecran in brate (daca e vreun moment recomandabil pentru screen time la copii, ala e, la restaurant; si-n avion..) ori va alerga bezmetic pe-acolo. Copiii aia care stau doua ore la masa sorbind interesati conversatia adultilor nu exista (daca stau tapeni la masa doua ore, fara sa faca nimic, ceva e in neregula…).
Comentariu beton!570
Doar un părinte tâmpit își cară cu el plodul la restaurant. Dacă n-are cu cine să-l lase acasă, atunci să stea dracu’ acasă și părintele.
„Ador” imbecilii cu plozii-n mall care urlă și fug și fac ca toți dracii. Ș-ai lui frate-miu (ș-ăla un imbecil cu modern parenting în cap) făceau așa, până i-am luat eu cu mine. De-atunci să vezi cum știu să fie civilizați.
Da, i-am „traumatizat” prin faptul că i-am întrebat cum ar fi dacă toți adulții din mall s-ar comporta ca și ei. Ș-aci vorbesc de plozi de 6 și 9 ani.
Comentariu beton!463
Am dat manutza rosie pt cami…din greseala :(. Sorry:)
John, nu e chiar asa. Eu merg cu copilul de 6 ani la restaurant, dar nu stie nimeni niciodata ca e un copil in zona. Problema este cu parintii care nu vor/ nu stiu cum sa le explice copiilor cum trebuie sa se poarte cand este scos in luma
Comentariu beton!170
Mihai nu contestă ceea ce are mai sfânt parentingul modern, pt.ca niciun, dar niciun psiholog de pe globul acesta nu va face apologia educației fără reguli și limite. Părinții care-și cresc astfel copiii de fapt habar n-au de niciun parenting, nici modern, nici” nemodern”!😁
Comentariu beton!53
am fost acum câteva luni invitați la o nunta, bun la restaurant , cum desigur fiind nunta, fiind la prieteni, fiindcă toți cunoscuți au luat copii cu ei mi-am luat și eu minunăția, ca de doar i-am cumpărat 15mii de rochii care mai de care, ce n-am știut pana am ajuns acolo ca o sa fie ținută nunta lângă piscina restaurantului, ei fimea iubește apa și cum a văzut piscina neam nu ne-am înțeles cu ea ca nu are voie , avea atunci 1 an și 9-10 luni, mai mult de 5 minute nu am stat ca am plecat toți 3 frumos acasă din cauza copilului care vroia sa se arunce în piscina😂😂 aia e mai facem alta data o încercare dacă tot la fel face tot acasă ajungem în secunda 2. Nici prin cap nu îmi trece sa las vreodată copilul sa facă ce vrea unde mergem și dacă nu vrea sa înțeleagă ca totuși tre sa stea frumos oricât de mica sau mare ar fi , mergem acasă și atunci sa vezi ce cuminte e … și apropo nu sunt mama perfecta doar ca am fost unul dintre copii care au fost super răsfățați și când nu primeam ce îmi doream urlam și ma trânteam pe jos și mi-am jurat ca nu o sa îmi las copilul/copii sa facă asa ceva
0 0
Comentariu beton!26
Nu, Răzvan, nu contestă ceea ce are mai sfânt parentingul modern. De fapt este in perfect acord cu parentingul modern. Ideea acestui parenting este sa încurajezi copilului libertatea in limite. Dincolo de aceste limite libertatea celorlalți e încălcată, și asta nu mai este ok.
Buna dimineata tuturor!mare dreptate are omul de pe facebook;copilul face ce vrea el când, eu ,părintele l-am lăsat în prostia lui și n-am luat măsuri de când avea vreo 3 ani ,ca sa crească educat,în spiritul libertății de exprimare, dar cu anume reguli de bună socializare,de maniere în societate. Păi în același spirit de libertate pot să plâng cu adevărat că lumea dimprejur ,în spațiul public,și la medic,e deranjata de sunetele onomatopeice ale copilului meu cu autism dar îi doare fix in kur că al lor nu vrea să stea 5 minute în loc sau la masă. Țin să spun neapărat că pe lângă copilul cu probleme mai am 2 fete mai mici,sănătoase tun deci fac clar diferență între ce se poate face in societate și ce nu.
Comentariu beton!231
Corect ce spuneți, cu un mic amendament: măsuri iei din prima zi când se naște copilul , nu de la 3 ani, că e deja târziu pentru multe deprinderi. Și în altă ordine de idei, ce fel de adulți vor deveni astfel de copii? Mă cam ia cu frisoane când mă gândesc!
Comentariu beton!144
Pentru doamna Elena:am apreciat cumva vârsta de 3 ani la un copil fiindcă atunci cam e învățat și cu tacâmuri la masă singur,începe să mănânce fără să-și întindă sosul pe bluză ,pantaloni, e capabil să ceară apă și să meargă la oliță, în sensul acesta am gândit, cam de atunci înțelege că e în lume și nu acasă.
Comentariu beton!50
@Elena, oh, da! 🙁 Și cam ce măsuri iei în prima zi?! Sau în a doua… Poate în a treia? Poate la 3 luni?! Nu înțeleg
Se dezbate încă. Ce zici?43
Mishule, dincolo de ce zici tu, faptul ca sunt tot mai multi puradei prin carciumi tine si de faptul ca nu au cu cine ramane acasa…majoritatea asta a parintilor sunt veniti din alte locuri si bunicii sunt departe, nu prea mai ai cu cine sa lasi copii acasă. Si da, si pe mine ma deranjeaza si ai mei o mai iau razna cateodata da pe cat posibil incerc sa-i temperez…la restaurant caram tot felul de carticele, jocuri si joculete după noi.
Comentariu beton!80
Și dacă nu au cine să-i lase acasă, ce?
Exact, îi ții ocupați, nu-i lași să facă muci cârciuma aia.
Am un dobermann, n-am cu cine-l lăsa, nu sperii lumea prin cârciumi, ori îl învăț să astepte cuminte câteva ore în casă, în mașină, într-o laterală a cârciumii ori renunț la dobe. Sau la ieșirile în public.
Părerea mea.
Comentariu beton!171
@Tiberiu -felicitari! L-ai facut cu nevasta sau cu amanta? Am si eu o oaie, dar nu pun semnul egal intre ea si copii. Esti ca in vorba aia: „Buna ziua! Bat pari!”
In rest, lagat de ce zice Mihai, ce sa zic, am fost pus in ambele situatii. Chiar daca ma ocup de educatatia copilului, se mai intampla sa-si piatda rabdarea atunci cand e pus sa stea 5 minute intr-un loc si, din experienta mea, ca sa ai un copil „statuie”, cred ca tre sa-l bati bine de tot acasa. Ceea ce eu am preferat sa nu fac, stiind ca o sa-mi iau injuraturi din cand in cand. Singura solutie gasita a fost sa ies mai rarut la restaurant cat copilul a fost mic.
Comentariu beton!165
Traiasca aplicatiile prin care poti comanda ce vrea sufletul tau… am copil si nu am cu cine sa il lasa acasa, asa ca stam si noi potoliti acasa. Vor spune unii ca nu e sanatos pt relatia noastră, a parintilor, dar ce sa vezi – putem sa ne vedem de relatie si mancand acasă. Ce nu inteleg eu este de ce in perioada asta cu viroze si epidemie de gripa sunt pline mall-urile si carciumile de bebelusi si copii mici.
Comentariu beton!132
Dănuțule, am și 4 copii cu care n-am deranjat pe alții.
Ideea este foarte simplă, nu intri niciunde cu copil, câine sau, în cazul tău, oaie, ca să deranjezi fengșuiul locului, ȘTIIND că vei deranja.
Comentariu beton!162
@Irina : the right call, cum ar zice englezul. Pentru mine iesitul la restaurant cu copilul e o sursa de stres, evit cat pot. Pentru relatia (mea) de cuplu, o seara cu take out sau gatind impreuna in timp ce copilul doarme e mult mai benefica decat o iesire in trei la restaurant (in care unul din noi – sau amandoi – construim lego sau desenam sau nu-s ce mai facem sa tinem copilul ocupat..). Fii-miu chiar e ok la restaurant, mai mergem (mai ales cand calatorim – si calatorim mult), dar una e una alta e alta… iesirile cu el la restaurant sunt timp de calitate in familie, nu timp de calitate in doi.
Comentariu beton!57
Aceeasi problema la spectacole. Nu inteleg de ce sa aduci copii de 6-7 ani la balet sau la opera. Sa le iei in pauza sticksuri, sa le manance in sala, de nu mai poti auzi muzica.
Comentariu beton!155
asta nici eu nu pot intelege. oare parintele ala se poate bucura de spectacol? ma indoiesc. in plus exista spectacole dedicate copiilor, gandite special pt ei: de ce sa nu ii duci acolo?
Comentariu beton!69
nu conteaza daca parintele se bucura sau nu. Micutul geniu ( sau micuta) a fost la teatru/balet/opera de mica. Ce daca nu a inteles nimic. Asta chiar nu e important. In general nici parintele respectiv nu intelege nimic ca daca ar intelege ar sti ca nu are de ce duce copilul.
Comentariu beton!146
Am intalnit parinti cu un copil de 1 an in cinema, la un film pt familie ce-i drept, dar totusi.
Raspunsul scurt: pentru a-l educa. Un copil nu se „naste” la 12 ani cu capacitatea de a sta pe loc o ora si a asculta muzica. Sau cu capacitatea de a intelege un spectacol.
Intr-o tara civilizata sunt spectacole speciale, la matineu, pentru copii. Aici nu prea, deci ne descurcam si noi cum putem.
Nu conteaza ca in primii 2 ani nu intelege nimic. Conteaza ca invata cutumele (trebuie sa ajungem la timp, lasam haina la garderoba, nu mancam si nu bem in spectacol, nu vorbim, nu miscam). Toate astea sunt educatie. Educatia se face prin repetitie.
Daca nu faci asta te trezesti cu dobitoci de 40 de ani care aplauda intre partile unui concert simfonic pentru ca nu le-a zis nimeni niciodata ca nu se aplauda decat cand se intoarce dirijorul.
Si da, copilul meu a fost la concerte de la 3 ani, nu a miscat in front absolut niciodata, iar acum (la 6 ani) intreaba de ce nenea din spate fosneste un ambalaj in mijlocul piesei. A stat nemiscat la jazz in Green Hours pana i s-a spus ca e ok, aici putem sa mai miscam nitel :))))
Comentariu beton!133
pt M: la Opera din Bucuresti, cel putin o data pe luna, sunt spectacole pt copii la matineu.
Comentariu beton!26
Eu chiar nu cred că părintele care-i cumoara stiksuri copilului la spectacole are nevoie de Operă.
Comentariu beton!21
Peste tot în lume cine are pita și cuțitul impune regulile.
Nu le, va pierde pita și cuțitul.
N-ai loc de oameni care nu-și pot stăpâni câinii, angajații ori copiii.
Bakunin și Proudhon ar fi mândri de noii anarhiști.
Comentariu beton!30
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.60
Boss, fie-mea are 23 de ani. În prezent sunt într-o relație în care există doi copii sub 10 ani. Hai să nu ne mai căcăm pe noi cu asra: „greu de înțeles până nu aveți copii”. Se poate? Mulțumesc.
subscriu. nici eu nu mi-am lasat copilul sa faca ce vrea , unde vrea. dar am prieteni care iau lasat pina la 4-5 ani ( sau 2 in alt caz) pe motiv ca le ingradesc dezvoltarea spirituala si acuma se mira de ce sunt asa obraznici .
Comentariu beton!95
Asta era. Dăm vina pe copil că e mai activ…și eu am o fetiță de 6 ani jumătate și când ieșim la restaurant ne ascultă și stă cuminte sau dacă se joacă nu deranjeaza pe alții. Cum nici mie nu îmi place să fiu deranjat la fel încerc să nu deranjeze pe alții. Dr obicei asta se întâmplă când lași copilul de mic „să își dezvolte și să își cunoască latura creativă” fără frână… dacă e loc de joacă atunci să se joace și să se agite până leșină, dacă vrea afară în ploaie și nămol foarte bine, sa stea până se face ca un purcel, dar atât timp cât nu deranjează pe alții. În locuri în care se impune un anumit comportament nu copilul e vinovat ci părinții, îmi pare rău. E mai simplu să dăm vina pe temperamentul copilului…
Comentariu beton!184
Eu chiar ma bucur pt toti care aveti copii linistiti si ascultatori. Sa va bucurati de ei si sa ii apreciati.
Se dezbate încă. Ce zici?45
Cristi, mă repet, presupunem că am un dobermann (de fapt am cinci), n-am cu cine să-l las, îl las să ți se suie pe masă și să te mârâie în timp ce-ți halește potolul?!
Îți scrie un fost copil care și-o furat-o toată copilărie fiindcă hiperkinetic.
Fără vreun efect pozitiv, făceam și mai rău după ce-mi luam omorul.
Înainte de a ieși cu pruncul în public consumă-i energia.
Țin minte cum cel mijlociu, apropo, am 4 (patru) și m-am mai ocupat și de alți prunci la care părinții nu le dădeau de cap, deci când cel mijlociu mi-o făcut pocinogul și nu stătea neam cuminte la cârciumă am ieșit cu el afară și l-am provocat la întrecere tip alergare. În 10 minuțele era cel mai calm prunc.
Dă copilul la un sport, fă-l să-și consume energia, mulțumește Ălui de sus că nu ai un băbălău!, și vei avea un copil cuminte.
Nu te aștepta ca societatea să-ți facă treaba și să-ți suporte LENEA. Căci nu copilul este divină, ci putoarea de părinte.
Părerea mea.
Apropo, dacă nu te poți impune acum AI DECALOTAT PREPUȚUL, vine adolescența!
Comentariu beton!248
@Mihai, pot să mai adaug că fetele vin de pe Venus și băieții de pe Marte? Că am dedus despre copiii reginei fashion-ului că sunt tot fete… Nu că ar exista vreo scuză să nu ne educăm băieții, dar fratemeleu, chiar sunt din altă ligă! Tot eu i-am crescut pe amândoi, nu am surghiunit vreunul la bunici să zici că sunt influențe din afară.
Comentariu beton!29
Cu riscul de a lua minusuri dar nu e problema mă sacrific eu. Să îi mai dai una după ceafă ai incercat ? Că din ce zici tu, nu înțelege că el ,copilul, depinde de voi până la urmă, e vb și de respectul față de ce ziceți voi care, din partea lui, aparent e zero.
Se dezbate încă. Ce zici?23
Ai perfecta dreptate. Mama de două maimuțe de 8 si 11 ani care știu că ma-sa e nebuna. Dacă stăm la masă telefonul dispare, dacă se ridică înseamnă că s-a săturat și dacă ieșim undeva pe ceilalți nu îi interesează problemele noastre. De jucat ne jucăm afara nu pe lângă mâncarea altora. Asa cum bine spui e vorba de bun simț.
De multe ori ii spun mamei ca m-a crescut prost – nu știu cum să am tupeu sar de pare ca și eu fac aceeași greșeală. Parcă totuși e mai bine așa
Comentariu beton!76
De ce draq ți-ai căra puradelu’ cu tine dacă nu il poți stapini și ii deranjeaza pe ceilalți???
Comentariu beton!74
din același motiv pentru care nu ai fost capabil să îl stăpânești, probabil.
Comentariu beton!38
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.13
esti cu capu’? serios?
In principiu, parentingul modern blamat sau lăudat (după caz), presupune o mai multă atenție acordată copilului și dezvoltării sale emoționale, nu doar fizice și oprirea abuzurilor fizice si psihice de care multi dintre părinții de azi au avut parte când erau copii. Nu inseamna că acei copii needucați sunt produsul lui sau că părinții pot găsi în el un mod de a-și găsi o justificare pentru copii lasati fara educatie.
Comentariu beton!37
Nu exista copil obraznic, ci needucat. Nesimtitii care l-au conceput tin neaparat sa fie bagati in seama si de urmasii urmasilor lor. Csf, n-ai csf … Trecut glorios, rosu … Dam cu mucii de pamant, scuipam si injuram pe strazi de zici ca nu existi daca nu o faci.
Tre’ sa inventam vaccinul obligatoriu cu educatie/cultura/bunsimt/politete, altfel ne ducem draq ca neam …
Comentariu beton!87
ne-am dus. vaccinul nu mai are efect.
Comentariu beton!30
Sa i vezi cum vin in clinica unde lucrez….acolo i o curatenie impecabila : totul straluceste! Si vin mamikile…cu copii care se tavalesc pe jos, se urca pe scaune, isi plimba manutele murdare, da,murdare, peste tot inclusiv pe geamuri…tipa, urla sau vorbesc in gura mare diverse! Culmea..daca le rogi sa si tina plodul de mana 😋tot ele se uita urat sau fac reclamatie!
Dupa ce pleaca zici ca a fost razboi acolo!
Comentariu beton!123
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.15
Probabil că va trebui să dau de multe ori copy/paste la comentariul ăsta azi. Plm.
Boss, fie-mea are 23 de ani. În prezent sunt într-o relație în care există doi copii sub 10 ani. Hai să nu ne mai căcăm pe noi cu asta: „greu de înțeles până nu aveți copii”. Se poate? Mulțumesc.
Mai demult am discutat (sau disputat) indelung pe un blog cunoscut, daca e ok sa mergi la un muzeu de arta – exemplul dat fiind intamplator Luvru, din ce-mi amintesc – cu un copil mic. Am argumentat ca inevitabil piciul se va plictisi (acolo nefiind tocmai Disneyland) si va incepe sa se frichineasca si sa planga, deranjand lumea din jur, care nu e destul de prevenitoare pentru a fi surda…
Exemple de replici date de blandele mamiki:
– frustrato, lipsito de inima, e copil, ce vrei sa faca o mamica, sa se incuie in casa?
– frustrato, lipsito de inima (bis), pleaca din muzeu daca te deranjeaza.
– frustrato, lipsito de inima (bis la bis), e clar ca esti neumblata prin lume.
– frustrato, lipsito de inima (bis la bisul bisat), du-te la psiholog daca te deranjeaza un copil.
Atat au inteles ele. Nu, argumentele si apelul la bun-simt nu au rezolvat nimic. N-am idee ce inteleg ele cand citesc ca aparitia unui copil schimba totul… probabil cred ca asta le da automat dreptul de-a fi niste nesimtite.
Comentariu beton!175
Repet ce am spus mai sus (acolo era relativ la concerte). Copiii sunt dusi la muzeu pentru a fi educati. Pentru ca altfel ne trezim cu adulti idioti.
TOATE muzeele mari au programe speciale pentru copii. Iar daca nu esti idiot, tu ca parinte ai un program special pentru copilul tau, in functie de varsta.
– Gaseste cainele din tabloul de Peter Bruegel
– cauta tabloul cel mai mare din sala si spune ce crezi ca vrea sa arate
– hai sa gasim cea mai mare statuie din tot muzeu
– hai sa facem un top cu cele mai amuzante picturi ale lui picasso
Suntem o natie de analfabeti culturali care a inteles gresit conceptul de parenting modern. Copilul trebuie scos, expus, educat de mic sa inteleaga ce are voie si ce nu are voie sa faca in diverse contexte culturale. Altfel… e spoiala.
Comentariu beton!117
M, îmi pare rău, eu am dat de idioți. Nu știu să existe asemenea programe, dar eu nu am copii, deci nu e treaba mea să știu.
Dacă stau să mă uit la un tablou – și la unele chiar aș sta să le privesc și nu m-aș sătura, fără să fiu vreo cunoscătoare, dar îmi plac mult anumite picturi – vreau să mă pot uita, fără să urle un copil lângă mine (pe-ai cărui părinți îi doare-n dos de disconfortul creat, că ei au drepturi).
Nu mă interesează culturalizarea lui, de-aia are părinți. Să caute și să se intereseze ei, nu să dea tâmp din umeri ”ce să-i facem, e copil”.
Comentariu beton!83
@M, ți-aș da un like, dar nu reușesc din cauză de „analfabeți culturali” în loc de analfabeți cultural.
Comentariu beton!20
IoanaS din prima zi îți impui tu reguli și le respecți și la 3 luni și… Pana la 3 ani când este el capabil sa înțeleagă ce i spune mami e bine și corect
Art Safari, Tuculescu pe perete.
2 mamici cu copii sub 2 ani la purtator, ‘uite mami ce frumos, iti place ce colorat?’ si apleaca copilul din brate sa-l ajute sa ajunga la tablou unde face cerculete cu mana proaspat scoasa din gura. Aport absolut la opera. Pe langa asta urlatul sau mancatul la spectacole sunt parfum.
Comentariu beton!13
Afara exista hoteluri „adults only” iar celelalte au majoritatea locuri de joaca chiar cu animatori / supraveghetori.
Daca i-am atrage atentia patronului unui restaurant de genul celui de care relateaza @mihai, dupa aceia plecat in alta parte si eventual o postare gen ” am fost acolo, frumos dar nu mai mergem”.
Cred ca patronii ar intelege repede ca trebuie sa schimbe ceva.
Comentariu beton!56
Restaurantele sunt închise… De ceva luni. Probabil (presupunerea e mama eșecului)… dar mä hazardez) e vorba de fast food – urî de prin mall- uri. Sau ceva bombe de prin cartier…
Ieșim cam o dată pe lună la restaurant, vara mai des. Când le e poftă copiilor de pizza prefer să comand acasă. Revenind, în restaurant cel mic întotdeauna cutreieră. Dar mă ridic și eu, nu mă fac că plouă. Nu dărâmă nimic, nu se bagă pe sub mese, nu interacționează cu alți clienți… exceptând adolescentele. Mereu pune ochii pe câte una, neapărat cu părul lung, preferă blondele, și o privește galeș în ochi. De obicei, domnișoara e topită și stă de vorbă cu el. Dacă nu se topește, de domnișoară vorbesc, îl iau pe sus și îl aduc la masă. Fii-mea e ok, mai ridică vocea sau se pune pe cântat, îi reamintesc că nu e acasă și coboară tonul. Pentru a nu le pune răbdarea copiilor pe jar și pentru a nu deranja ceilalți clienți, comand pizza în drum spre restaurant, iar când ajungem acolo desertul. Astfel nu zăbovim prea mult. Când se întâmplă ca cel mic să facă vreun tantrum ori eu ori taică-su părăsim incinta cu el. Dar nu s-a mai întâmplat de mult timp, olé!
Comentariu beton!127
faptul ca un copil e plin de energie nu inseamna ca trebuie sa ii deranjeze pe altii. Acuma, sigur ca nu il poti tine la masa 2 ore sa asculte conversatia adultilor asa ca ai urmatoarele optiuni:
-il lasi acasa daca poti ( bona, parinti, etc)
-ii duc chestii diverse cu care sa ii asiguri activitati ( desenul e cel mai convenabil)
-te duci la restaurant cu altii cu copii ca sa se poate juca impreuna ( la restaurante cu specific de familie)
– mergi in locuri unde stii ca ii poti asigura activitati diverse fara sa deranjeze ( restaurante pentru familii, terase gradina, etc)
-in ultima instanta NU TE DUCI.
sub nici o forma NU lasi copilul sa agreseze pe altii, sa le sufle in mancare, urce pe scaune, bage pe sub mese, etc. Si oamenii aceia au venit la restaurant ca si tine si nu le convine sa fie deranjati de copii altora, nu ai nici o justificare pentru asta. Si este valabil si pentru alte locuri publice, nu numai la restaurant.
Comentariu beton!105
E o obișnuință deja ,dacă mi-ați urmărit comentariul, să mănânc numai vara la restaurante, și nu toate,kfc de obicei,fiindcă numai pe vara sunt mese scoase afară și pot avea control pentru toți 3…pot comanda pizza acasă, mititei,grătare, orice,bani să fie.Orice numai să fie confortabil și pentru mine dar și pentru alții.
Văd câteva comentarii din care răzbate cumva ideea că unii dintre noi habar nu au ce greu e să fii părinte 🙂
Ei, poate că de aia aveți atâtea probleme, oameni buni. Nu e greu să fii părinte, deloc. Într-adevăr apar mereu situații și situații cărora trebuie să le faci față, da, este extrem de solicitant dar este atât de frumos … că nici nu îmi găsesc cuvintele care să exprime tot ce am simțit și simt eu ca părinte. Încercați să nu vă blocați în șabloane și alte prejudecăți, fiți calmi și răbdători, blânzi și fermi, fiți responsabili și iertători, lăsați-vă ghidați de intuiție și acționați fără temeri de ce va spune unul sau altul, de ce spun psihologii și cărțile. Aveți încredere în voi. Știți să fiți părinți, nu trebuie să învățați nimic, doar să vă adaptați din mers. Atât. Vedeți frumusețea și minunăția faptului că ați ales să fiți părinți, pentru că eu personal nu cred că am trăit altceva mai senzațional până acum.
Iar pe subiect: există un clișeu care spune că nu trebuie să îi fi prieten copilului ci părinte. Am impresia că această banalitate este … prea banală ca să fie luată în considerare de acești oameni spirituali ce am devenit în mileniul III.
Comentariu beton!73
toate bune , dar dupa 10 ani nu mai e asa de frumos. devine foarte dificil sa te stapanesti , tocmai am constatat. 🙂
Ce frumos ati spus !
@Marius M,
mulțumesc, îți pun deoparte o porție de gogoși 🙂
@razvan,
tu știi mai bine. Recunosc că au fost și sunt încă momente în care îți vine să te urci pe pereți dar sunt soluții întotdeauna. Și chiar simple 🙂
Ai cam îmbătrânit dacă te deranjează chestiile astea! 🤣🤣🤣 Glumesc!
Parțial ai dreptate. Intervine însă specificul local, care specific local înseamnă că pe noi, ca societate, ne cam doare în pwlă de copii, nu le oferim mai nimic.
Să mă explic. Acu’ vreo 7 ani am ieșit pentru prima oară cu puradelul cel mare din țară. Contează mai puțin unde, dar ce contează este că absolut toate restaurantele din zona respectivă (care nu era turistică) aveau scaun special pentru bebeluși și copii mici. Am rămas cu gura căscată fiindcă la noi încă nu văzusem așa ceva pe vremea aia. Au apărut între timp, dar cu întârzierea aia care ne desparte de lumea civilizată.
Mai departe… Am văzut p-afară, prin anumite locuri vizitate, restaurante…hai să zicem….cu specific. La noi sunt cam rare. Și nu vorbesc de locuri de joacă, că d-astea au mai apărut și pe aici, ci de locuri unde se știe că vin mai ales familii cu copii, e gălăgie, haos, nebunie. Noi nu avem așa ceva nici măcar pe lângă „obiectivele” care sunt des vizitate de copii. Arată-mi așa ceva în centrul vechi, sau la Zoo Băneasa sau prin parcurile astea mari din București sau pe lângă stadioane și complexuri sportive. Până și în parcuri, poate cu excepția Orășelului Copiilor, restaurantele și terasele sunt de fițe și unii par deranjați de copii, deși logica ar zice că p-acolo sunt mai ales copii.
Și nu, Kfc, McDonald’s și mall-urile nu sunt o soluție.
Noi avem o problemă cu cei doi draci fiindcă nu stau nemișcați la o masă dintr-un restaurant nici dacă le „plantăm” telefoanele și tabletele în brațe. N-au stare, vor să cerceteze, să afle, vorbesc tare că nu au buton de sonor încă, se contrazic până la bătaie, vor aia, vor ailaltă, fac mofturi. De aceea evităm deocamdată să ieșim la restaurant. Evitatul ăsta, combinat cu ce zice @Redoo mai sus, înseamnă că, cu excepția vacanțelor prin locuri turistice, eu și soția ieșim doar separat la o masă în oraș.
Acu’ precis vor veni niște deștepți să mă întrebe de ce nu îi educ să se comporte civilizat în restaurant. Păi, pentru a le face o asemenea educație, ar trebui să mergem cu ei la restaurant, nu? Și dacă mergem cu ei la restaurant, așa needucați și nepregătiți pentru asta, este că, inevitabil, vor strica cina romantică a vreunuia sau lunch-ul de business al altuia?
Și nici să ieșim cu ei în oraș la masă și să strigăm la ei, să ne încruntăm, să-i admonestăm o dată la 5 minute pentru ce fac, nu e o soluție. Aia nu mai e masă în familie, e stres pentru toată lumea, iar copilul va ajunge să urască genul ăsta de ieșiri.
Deci, e un pic mai complicat decât să zici că părinții sunt idioți și gata, asta e cauza. E o combinație între idioțenia și nesimțirea unor părinți, lipsa de alternative a altora, un grad ridicat de intoleranță al celor fără copii sau care au găsit alternativele pe care ceilalți le caută (fiindcă, da, intoleranța vis-a-vis de copii și comportamentul lor e destul de mare în România!) și nu în ultimul rând, o lipsă de educație care se perpetuează de la o generație la alta. Fiindcă de unde plm să știe un părinte cum să-și educe copilul pe partea asta de ieșit în oraș, dacă nici el nu a fost, la rândul lui, educat în acest sens? Vorbim aici de comportamentul copiilor în spații publice. Ok. Comportamentul adulților e cumva diferit? Fiindcă nu prea mi se pare. Ei bine, adulții ăia au și copii. Ce le poți cere?
E o discuție lungă aici, în care ar trebui introdus și elementul numit „școală”, fiindcă aparent cei 7 ani de acasă nu prea sunt de ajuns, ar trebui discutată și chestia asta cu parentingul modern care, cumva eronat, pune accent pe copil ca individ și nu ca membru al societății. Nu e atât de simplu. Fără reținere aș zice că suntem o nație cam needucată așa în general, nu doar în cazuri particulare ca cel discutat aici.
Comentariu beton!128
Ionuț,
Am un pont. De vreo 20 de ani noi avem o tradiție, să zic așa, prânzul de duminică în familie. Este cumva obligatoriu, se lipsește doar în cazuri excepționale. Este un prânz ca la restaurant, cu diferența că ne gătim, ne servim, ne spălăm vasele după. Telefoanele stau deoparte, bem și câte un pahar de vin, o cafeluță, o prăjiturică, stăm de vorbă, d-astea. Este o modalitate să le corectezi comportamentul la masă într-un mod agreabil. Și vor ști să se comporte la restaurant, fără probleme.
Comentariu beton!112
ca ai atins problema cu urlatul la copii , asta e si mai deranjanta. Oricunde mergi se gaseste cineva care sa strige la copii ( la propriu, tare, deranjant) . oare de ce cred ei ca rezolva ceva cu strigatul?
iar de adulti ce sa mai zic? o saptamana am fost in concediu si cand m-am intors am avut acelasi soc pe care il am de fiecare data. Lipsa de civilizatie este foarte mare . Asa ca sigur, asa parinti , asa copii.
in apartamentul de linga noi locuia o familie de olandezi care avea trei copii, bunica , etc. Si se sculau pe la 6 dimineata. o saptamana intrega nu am auzit un urlet/strigat de la ei, desi era evident ca copii se jucau, fugeau si ce mai fac ei cand sunt mici. pentru ca isi educa copii sa nu deranjeze pe altii. la fel in trestaurante , magazine, alte spatii publice. este plin de copii dar nimeni nu striga , nu urla , nu se imbranceste. Prima saptamana de dupa concediu mereu ma intreb de ce nu emigrez.
Comentariu beton!60
@Ionut, ai dreptate! Nu cred ca am vazut momentan restaurant sa ofere ceva activitati pentru copii. Tin minte ca la nunta unui prieten acesta a adus un magician si un pictor (pictat fata) pentru toti copiii de acolo. A fost super fain. Copiii nu s-au plictisit 6-7 ore, iar parintii au stat si au dansat si mancat linistiti. Din nefericire nu stim inca sa ii integram pe copii in evenimentele sociale (restaurant, teatru etc).
Comentariu beton!40
Nu știu de ce am impresia că nu ai înțeles nimic din articol, dar exact la asta se referea. La faptul că, nu-i așa, de ce să nu ieșiți voi, în familie, să vă simțiți bine, fără stres și mai ales fără să vă pese de cei din jur care, la fel ca în orânduirea tribală ar trebui să participe la creșterea odraslelor voastre. Exact la genul ăsta de nesimțire se referă. Că am sau nu copii, nu contează! Nu deranjezi prin prezența odraslelor pe care le-ai lepădat, și-atât! Educă-ții! Dacă ai fi citit restul comentariilor atent, ai fi văzut că sunt soluții de bun simț, fără a fi nevoit să-ți îndeși plozii în local lăsându-i slobozi iar tu să-ți vezi liniștit de familie, în speranța că o să se educe singuri. În vița de părinte se găsește foarte mult stres. Bucură-te singur de el, că doar nu ai făcut respectivii copii cu vecinul de la masa alăturată!
0 0
Comentariu beton!28
îmi aduc aminte când mă duceam la șoimu în comănești sau la bacău la o ciorbă de burtă și o pizza și eram urmărit & turnat la conducerea jandarmeriei bacău că nu aveam voie să mănânc de la restaurant
repet: N-AVEAM VOIE SĂ MĂNÂNC LA RESTAURANT CA OFIȚER LA JANDARMERIA BACĂU
viață de huzur la bucurești, ce să zic
și ce probleme, că sunt copii care deranjează 🤨
@tata vasilescu ai o viață foarte bună, să nu-l mânii pe cel se Sus (indiferent că s-o chema dumnezeu, Alah sau buda)
mie mi se pare extraordinar să muncești și să ai un loc de muncă prietenos, să nu fi urmărit 24/7 și să fi lăsat să mănânci la restaurant, asta este BOIERIE
Se dezbate încă. Ce zici?20
Copiii nu pot sa hotarasca cine/ce fel le sunt parintii, educati mai mult sau mai putin.
Tu ti-ai putut hotari cariera, cu restrictiile ei.
Nu prea are legatura ce spui tu cu ce a descris Mihai. Decat daca preferi sa mananci orice, oricand, oricum si in orice conditii.
tipule, nu te supara, dar deja iti stim cu totii povestea. aici era vorba despre copii.
Comentariu beton!18
oameni buni, eu când aud de mâncat la restaurant mă ia cu transpirații pe spate
mă șochează ce ușor vă e să divagați despre ,,copii care deranjează clienții la restaurant,,
în condițiile în care mulți cetățeni au bani, dar n-au voie să mănânce la restaurant
mai ieșiți din bula voastră, vă rog
și nu vă mai supărați pe mine că doar îmi zic ofu, atâta tot
Se dezbate încă. Ce zici?20
nea toni, lasa-ne! macar azi nu ne-ai spus ca nu ti se mai scoala dinainteaereinoastre. erai un pârlit de extracaporal si iti interzicea pwlea sa mananci la carciuma.
eu înțeleg ca unii te accepta asa, ca wsti un fel de pata de culoare, dar poate ai nevoie si de ceva realitate in viata ta de spam/troll. tu chiar crezi toate aberatiile pe care le debitezi zi de zi?
In calitate de mama de copil de 7 ani si copil de 9 luni, educatia incepe de la nastere. Vorbesti cu copilul, simplu. Este obositor sa faci treaba asta 12 ore pe zi dar cand te uiti la copii precum cei descrisi in articol, iti vine sa-i trezesti si noaptea sa le bagi niste treburi in cap. Si cu riscul de a parea cumva, eu inca nu ma duc cu fata cea mare la restaurant deoarece fata mea nu trage de o masa mai mult de 20 min. Eu nu ii dau telefonul mai mult de 30 min asa ca mai asteptam. Am urat intotdeauna sa ma deranjeze copiii altora de la treburile mele asa ca nici eu nu pot face asa acum. Asta este. Nu este usor si nici comod dar este sanatos, inclusiv pt copii. Fata mea stie sa se poarte in public dar nu vad de ce as obliga-o sa stea la masa cu adultii cel putin 2 ore sau sa-i arunc in fata o tableta/ un telefon atata timp.
Comentariu beton!65
Doua exemple, din cercul de copii cu care interactioneaza fi-miu, care cred ca surprind bine estenta fenomenului: PRIMUL – copil din parinti cu (relativ) multi bani (mama – pisi-patroana „pa fashion” care sta prin mall/cafenele/saloane de cosmetica, tatal – ceva asociat/executive pe multi bani), la sedinta cu parintii au atitudine agresiva fata de educatoare sau oricine vrea sa le explice lucruri pe sistemul „eu te platesc, esti scalvul meu si faci ce spun eu” ei fiind niste semi-docti care scriu „mi-au” ca pisica; solicitarea lor a fost sa mai bage gradinita niste optionale, ca vine copilul acasa si are prea multa energie; in traducere elibera, dupa ce il lasam 10 ore la gradi ca sa ne vedem noi de viata noastra, dupa ora 18:00, la dracu’, tot noi trebuie sa ne ocupam de copilul nostru? si AL DOILEA – copil de ceva „executivi” pe la nu-stiu-ce multinationale, il duce/aduce DOAR bona, ca parintii sunt permanent la munca; dupa gradi sta tot cu bona ca parintii au sala/training-uri/hobby-uri/chestii; uneori, copilul mai sta si in week-end tot cu bona si familia bonei, la bona acasa pentru ca parintii ori mai muncesc sambata/duminica ori sunt prea obositi si nu se pot ocupa de copil; cand ies in oras, supriza, copilul nu asculta nimic din ce zic parintii si face genul de haos descris in articol, plus ca, daca nu ii convine ceva, a invatat sa injure si te trimite la origini fara probleme.
Eu imi explic fenomenul prin faptul ca, in cazul multora, facutul de copii pleaca de la ego si dorinta de a „apartine” categoriei de parinte si nu de la dorinta de a fi parinte pe bune. Vezi atitudinea de genul: sunt parinte, deci asta ma face calificat(a) in …. orice, ca doar sunt parinte, ce plm. Cred ca, pe undeva, majoritatea mamikilor corporatiste/fashioniste sau specialiste in parenting-ul de pe FB nu au facut copiii din vocatie sau pentru ca au la modul real si sincer vreo bucurie interna pentru ca-i au si ca-i cresc.
Ca sa clarificam, eu sunt asa mai old-school (fabricatie ’76), am prins vremurile ale cand, desi mama si tata lucrau inclusiv sambata, tot aveau timp de mine si sora-mea, astfel incat sa inteleaga ce-i cu noi si sa ne educe cum trebuie. Rar, dar educatia mai includea uneori chiar si cate o palma la cur sau o pedeapsa ca sa intelegem ce este responsabilitatea pentru propriile fapte.
In plus, acum sunt si tata de aproape 5 ani si recunosc ca si al meu se mai „alinta” uneori ca, deh, e copil. Dar in niciun caz nu topaie pe mesele altora in restaurant. Poate si pentru ca incercam sa evitam abuzul de mers la restaurant deoarece consideram ca restaurantul nu e chiar cel mai bun loc pentru un copil. Nici noi, ca parinti, si nici copilul nu am ajuns inca in situatia sa generam sau sa avem de gestionat o criza atat de mare incat sa fie nevoie sa aplicam vreo o corectie fizica (personal nici nu cred ca asta ar fi o solutie reala) si nici vreo pedeapsa mai severa, deci cred ca relatia (desi nu lipsita de provocari si greseli din toate partile) este una normala.
Comentariu beton!80
@Cryptoprocta ferox, O prietenă a lucrat în perioada facultății ca bonă pentru copilul unor francezi, genul descris exact de tine în al doilea caz. La sfârșitul contractului pe care l-a avut, copilul știa doar limba română.
Comentariu beton!50
da, surprinzi bine fenomenul cel putin in prima parte, asa e, multi par sa creada ca daca oferi orice la un copil o sa tina loc de educatie. Nimic mai fals. Nu faci decat sa il inveti pe copil cu o falsa realitate dominata de bani si pretentii si se creeaza un cerc vicios. Cu cat ii dai mai mult cu atata o s avrea mai mult. Problema este ca sunt foarte putini copii, din ce am vazut eu, care reusesc sa iasa din acest cerc prin forte proprii ( constientizare a realitatii) si multi se pierd in societate cand parintii nu mai sunt . In esenta nu il ajuti pe copil deloc si nici pe tine.
Comentariu beton!14
Multumesc pentru aprecieri/acord. Nu consideram ca avem vreun merit deosebit pentru ca al nostru copil se comporta, in marea majoritate a situatiilor, decent si acasa si in public.
Pur si simplu, inainte sa ne punem problema sa incercam sa avem un copil, am constientizat/confirmat, in discutiile de cuplu, ca asta vrem si ne dorim sa fim parinti full-time. Asa a fost mai „usor” sa ne luam rolul in serios si sa ne tinem de el cu toate eforturile, geselile si sacrificiile de rigoare.
Ca exemplu, cred ca am lasat pe altcineva – vorbim de bunici, nu de altcineva – sa stea mai mult de 5-6 ore cu copilul (si fara noi in casa) abia dupa ce a implinit un an. Asta a implicat costuri pe partea de viata sociala/cariera (recunosc, mai mult la sotie) dar nu am perceput asta ca pe o povara. Pentru ca eram intr-un scenariu banuit/previzibil si asumat 100% inca de la momentul ZERO.
Eu am mers intotdeauna cu incredere 100% in instinctele copilului – cred ca si copilul nostru reactioneaza pozitiv cand ne „amestecam” in ce face el (si) pentru ca simte ca este o bucurie pentru noi sa-i fim parinti si avem toata deschiderea sa fim acolo unde el are nevoie de noi.
Comentariu beton!22
N-ai idee de cate ori aud ca…un copil tot imi fac, nu ca sunt constiente ce inseamna un copil, copilul ala inseamna o bifa in viata lor, si am exemple in jurul meu destule. Faza tare e ca in ceva timp, nu foarte lung de la aparitia pruncului in viata lor, regreta enorm gestul, dar nah, e de porc sa recunosti asa ceva. O singura persoana mi-a spus ca regreta ca l-a facut si ca a doua oara nu ar mai face asa ceva si mereu imi spune sa nu-mi fac copil. Eu oricum n-am ca nu mi-am dorit niciodata 😉 Mai am o cunostinta care a facut copil al presiunea familiei si a varstei si evident ca regreta ca naiba, copila fiind una cu probleme psihice. E plecata din tara si mereu cand vb cu ea imi spune…nu-ti face copil daca nu vrei sa-ti nenorocesti viata 😉 ideea e ca multe fac fara sa stie in ce se baga…apoi, evident ca nu fac fata si le depaseste. Sa mai ai pretentia sa-i si educe…e de domeniul SF.
Comentariu beton!31
Am fost parinti tineri,24 ,respectiv 25 ,habar nu aveam ce inseamna sa fii parinte,ne am jucat cu ea cum te joci cu o papusa si pe undeva am crescut impreuna ,am avut o peste tot cu noi din lipsa de bunici prin apropiere,nu existau nu stiu ce restaurante speciale ptr familii ,cred ca in orasul meu nu exista nici acum ,nu existau nici telefoane,tablete sau mai stiu ce de care sa o leg ,imi amintesc ca avea obiceiul sa se plimbe printre mese dar fara sa faca galagie sau sa deranjeze ,probabil am fost norocosi cu un copil asa linistit dar nu toti copiii sunt la fel.Credeam ca doar in occidentul decadent copiii urla si se tavalesc pe jos in prezenta unor parinti total impasibili ,se pare ca ai nostri plozi au sters deja diferentele dintre est si vest.O singura intrebare ….daca atunci cand sunt afara,printre straini se manifesta asa zgomotos ,ce fac oare acasa ,in mediul cunoscut? Exista si copii hiperactivi dar si multi parinti idioti,combinatia e de cosmar.
Comentariu beton!37
Complet greșită impresia cu occidentul decadent. Când am citit articolul mi-am adus aminte ca în copilărie am fost cu mama și sora mea la Mamaia la un hotel Neckerman, adică plin de nemți din RFG. Era în 1974. Nu am cuvinte sa descriu atmosfera din restaurant. Ar trebui sa vedeți cu ochii voștri ca să înțelegeți. TOTI copiii nemților stăteau cuminți la masa și mâncau singuri de la vârste fragede, și nu era familie sa aibă sub 2 copii, iar multe aveau 3, ceea ce mi se părea ceva foarte exotic, la noi cu toate legile antiavort nu prea intalneai familii cu peste 2 copii. Sau cel puțin eu nu întâlneam. În schimb, copiii romanilor erau exact ca cei din articol. E drept, nu toți. Doar 60%. Concluzia: nu e nicio legătură cu parentigul modern. Eu cred, din tot ce am trăit cu băieții noștri, din ce am văzut la parintii colegilor pe la ședințe, ca romanul părinte are un singur concept: sa ii ofer copilului tot ce nu am avut eu, și de aici prăpădul.. de aici vine inclusiv cererea de activități suplimentare la gradi, ca mai sus, vad copii sufocați cu de-astea, și tot asa.
Foarte bine scris, am crezut ca doar pe mine ma deranjeaza acest lucru, iar daca m-am exprimat am fost privita cu oroare de catre asa zisi parinti moderni.Teoretic copii pana la o varsta de 14 ani,sa zic , nu au ce cauta intr-un restaurant, pot fi dusi in fast-food sau alte locatii de genul asta, in nici un caz intr-un restaurant unde te duci sa mananci linistit Acesti parinti ar trebui sa stie ca daca iei decizia sa scoti copilul la masa in oras sunt niste reguli de bun simt pe care trebuie sa le respecti. Nu este nimeni obligat sa iti suporte plodul cu prea multa energie si personalitate.La fel ma deranjeaza si parintii inconstienti care isi duc plodul intr un centru spa si direct in sauna de 100 grade il baga si are pretentia sa stea cuminte. Pur si simplu sunt locatii in care copii nu au ce cauta.
Comentariu beton!38
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.22
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.9
Da, tu atât ai de comentat, iar eu voi da pentru a treia oară copy/paste, deși nu e nici ora 12.00, la asta:
Boss, fie-mea are 23 de ani. În prezent sunt într-o relație în care există doi copii sub 10 ani. Hai să nu ne mai căcăm pe noi cu asta: „greu de înțeles până nu aveți copii”. Se poate? Mulțumesc.
Iulia, dar exista cu siguranta parinti care nu traiesc cu impresia ca dupa copilul lor se invarte Soarele, care nu considera ca toata lumea are obligatia de-a le face pe plac si care, in general, nu au uitat bunul-simt elementar.
Comentariu beton!53
greta- exista exista parinti care cred ca pamantul e stationar si soarele si se invarte dupa copilul lor. is asa de multi ca ma mir cum nu ameteste soarele .
Comentariu beton!20
@Cristi
Parenting-ul modern: acorda-i atentie mai multa copilului, participa activ in viata lui, acorda-i libertate si loc de dezvoltare etc.
Parintii moderni: e hiperactiv rau, saracul, nu e vina mea.
Ba e, boss. Ca nici nu-l lasi sa alerge in fata blocului pana lesina, sa-si consume energia aia (ca nu mai ai unde, ca masini, ok, inteleg, nu aici e buba), nici nu-l duci la vreo activitate fizica care sa i-o consume (sau o dai in extrama cealalta in care saracul copil nu mai are timp sa sufle de atata vioara, pian, karate, 7 limbi si poate si vreun curs de pictura abstracta)
Dar mai ales si mai ales, nu il ajuti TU sa consume energia aia. Nu te joci cu el, nu ii trezesti interesul pentru activitati, hai sa le numim intelectuale (ex. citit) pentru ca si astea consuma energie si ii mai tin si locului. Deci practic nu faci, de fapt NIMIC din ce spune parenting-ul modern. Il lasi in plata lui, sau ii arunci tableta in fata si apoi te miri de ce iese si ca la un restaurant nu poti sta linistit ca il arama micutul „Denis”. Felicitari!
Scuze, am raspuns aici ca nu am putut da reply, nu stiu din ce motiv.
Una peste alta, mai bine asa decat ca in Canada unde copiii sunt santajistii sefi si daca le atrage careva atentia, inclusiv parintii, tipa ca sunt maltratati sau abuzati si intervine statul. Pentur ca ei nu inteleg consecintele unor asemenea acuzatii aruncate pentru ca nu inteleg cum sa-si gestioneze emotiile.
Comentariu beton!33
BINGO!
Cea mai mare problema cu „parenting”-ul asta modern e ca fiecare ia doar ce-i place sau ce-i convine dintr-o carte (mai mult sau mai putin relevanta pe subiect) si le mai si interpreteaza dupa ureche. Daca suprapunem asta peste „libertatea” prost inteleasa si gradul de analfabetism functinonal de la noi, pe mine deja ma ia cu frisoane.
Practic, mamikile prefera sa stea la prosseco sau la barfa, timp in care plodul face ca ca fiara prin tot restaurantul. Daca ai tupeul sa-i atragi atentia ca nu e chiar OK ce face plodul, distinsele mamiki se ultragiaza rapid si ti-o baga pe aia ca cine esti tu sa le dai lor lectii, plus ca ele „nu ii limiteaza dezvoltarea si creativitatea copilului” cu reguli si restrictii ca asa au citit ele la „parenting”.
Grav e ca, pe termen lung, daca parintii de astazi nu-si „antreneaza” copii sa distinga binele de rau, moralul de imoral, o sa ne trezim printre noi cu tot felul de distrusi psihic, incapabili sa relationeze cu restul membrilor societatii.
Comentariu beton!38
Eu cred că frumos și civilizat trebuie să te porți și acasă, nu doar când ieși undeva. Așa că regulile de bun simț și de comportament la masă (și nu numai) le-a învățat fii-mea de mică, acasă, văzând cum ne purtăm noi.
Și pentru că am văzut că unii consideră că fetele sunt mai ușor de educat, am crescut în același fel și trei băieți.
Comentariu beton!36
Mno, MV deci tu ai 3 fete … și încă mai ai timp de umblat prin restaurante și tras cu ochiul la ce fac copchii altora ? Ești tare man, ești tare… neocupat 😜 Ți-ar trebui niște cărți de colorat 😁
Revenind pe subiect. În general dacă pruncii mă „deranjează” mă bag în seamă cu ei și să știi că am lipici. Niciodată nu dau greș cu băieții pe care îi învăț salutul vânătorului, pescarului,etc. În momentul în care pruncul e absorbit tot de băgarea în seamă cu mine să vezi cum se autosesizează părinții și se trezesc din letargie și nesimțire. Adulților le faci mai greu educație, dar copiilor cu puțină deschidere și un zâmbet reușești în general… pace!
Comentariu beton!46
Da, da, și eu am succes la spus povești copiilor de prin cârciumi. Doar că nu sunt mereu in the mood.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.5
@Mihai, copy-paste mode on! 🤣🤣
Comentariu beton!20
Dupa atata copy paste ,o sa apara vreun personaj care o sa.i zica ca degeaba traieste efectiv cu 3 copii ,daca nu e sau n.a fost efectiv implicat in cresterea /educatia lor !!! Eu atata am avut de zis, Mihai. :))))))
Comentariu beton!19
@Perdehill, :)))) Mai bag un copy/paste și aici? 😀
Baga, baga, repetitia-i muma -nvataturii. 😉
ce ma? pe bune? :))))
@peredhill
Indubitabil, @NagaQ
Am fost crescută de părinți care nu știau ce-i ăla parenting, seminarii, cursuri și cărți despre cum să crești copiii. Eu mi-am crescut copiii la fel, fără traininguri organizate de vreun guru specialist în parenting. În anii ‘90 nu existau așa informații. Băieții mei au făcut ceva crize, puține, pănă la vârsta de 5-6 ani. Dar acele crize au avut un temei. De obicei era oboseala. Dar de fiecare dată când am realizat că deranjează și nu i-am putut calma, ne-am retras cu grație fie că eram în magazin, restaurant sau în vizită la cineva. Sitațiile ca acestea au fost extrem de rare. Și am mai constatat că se întâmpla când stăteau mai mult la bunici. Acolo nu prea erau reguli și de aceea aveam nevoie de ceva timp, când reveneau la noi, să le aducem aminte regulile. Da, ne-am crescut copiii după reguli și principii. Atât am putut. Lumea zice că ne-a reușit treaba🙂
Comentariu beton!40
Astăzi, la şcoala unde predau, în timpul unei pauze, o fetiță îi spune unui băiețel: ,, băăă, când ți-oi f****e una….”( clasa I).
Spun fetiței că nu-i frumos să vorbească aşa, şi o ,,pedepsesc,, zicându-i să nu plece din bancă toată pauza. La 12:00, vine mama ei, roşie ca focul, şi mă întreabă cu tupeu, cum mi-am permis să-i pedepsesc plodu’, că la ei cuvântul ,,a f****,, e folosit frecvent, deci nu este nicio problemă ca şi fetița să-l folosească…..
Concluzia….
Comentariu beton!64
Deh, eu fiind mai porc o intrebam direct: doamna, daca se foloseste frecvent, pot sa va intreb daca sunteti nefwtută ?
Comentariu beton!46
Mr. Vasilescu, iar ai permis accesul „copiilor” în restaurantul tău online! 🙂
Pe subiect:
Încă nu am ajuns la momentul în care să ieșim cu piticuţa „gigant” (83 de cm la 1 an si 4 luni) la restaurant. Având în vedere că este o exploratoare încă de pe acum, oricât de mult am încerca să o „strunim” tot o să se bage-n ciorba cuiva. Nu de alta, dar este foarte sociabilă. Așa că am luat decizia de a face pasul acesta atunci când o să ne putem înţelege mai bine. Noi mergeam des la restaurant înainte, așa că o pauză mai lungă nu ne strică.
M-am lovit de probleme similare celor descrise de tine atunci când eram doar noi doi și nu a fost plăcut. Nici nu am reacţionat în mod negativ, dar nici nu am mai revenit în localul respectiv. Plus că, zău dacă îi înţeleg pe părinţii care vin cu micuţii la niște ore imposibile pentru ei.
Copiii au o limită scăzută în privinţa răbdării, așa că nu trebuie să le-o forţăm. Plus că, nu mi se pare în regulă să ieșim la masă cu amicii atunci când doar unii au copii. Ceilalţi se vor simţi oarecum nasol ori vor proceda ca mine la o astfel de întâlnire: am început să le plimb copilul ca să poată sta restul la vorbă cumsecade.
Așadar, nu recomand ieșitul la restaurant atunci când copiii sunt mici sau nu te poţi înţelege cu ei. Sau, dacă o faci, atunci alege o oră la care locaul este nepopulat. Așa o să fie bine pentru toată lumea!
Comentariu beton!31
Critica e absolut corecta. E de groază, cum se holbează însoțitorii loazelor, încântați de asaltul zonal, din local, acceptindu_-le să-și cumpere de la bar, bunătățile lor preferate…!!! Imbecilitatea, nu are măsură, la români. Toți, o mocirlă, cu pretenții, de parveniți…
0 0
Se dezbate încă. Ce zici?17
EU nu inteleg de ce nu le spui parintilor respectivi direct asta. DACA am lua putina atitudine am reusi sa mai educam si din parinti. EU am copil dar sunt la fel de deranjata de situatiile de genul, dar le transmit parintilor imediat asta. Si daca au tupeul sa imi zice ” Intelegeti cum e pentru ca aveti copil” asa le-o intorc cu raplica ” da, al meu are parinti educati care au stiut as il educe”
Comentariu beton!23
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.4
Vezi @mv daca ai fii avut copii, ai fi stiut cum sa procedezi corect !!
Bun … sunt părinte am 3 copii și ma strădui sa ii educ corespunzător standardelor vechi de bun-simt și respect, am reguli și le impun iar in mare măsura îmi ies lucrurile așa cum mi le dores, însă ceea ce din păcate nu se menționează in articol este ca acei copii care isi însoțesc părinții la restaurant se afla la limita somnului de prânz sau a celui de seara, ambele momente extrem de greu de gestionat in primul rând pentru copil care obosit fiind își da in petic, copii neavând simtul măsurii și pentru părinte care nu doar trebuie sa îl culce, dar trebuie in mod obligatoriu sa ii satisfacă nevoia primara de alimentație. Copii plâng înainte de somn si când le este foame, iar copii între 3-9 ani se manifesta așa dând impresia ca sunt prost crescuți și ca parintii lor sunt niște dobitoci care in viața lor nu le- au făcut educație sau nu i- au învățat cum sa se comporte in societate. Din păcate este deranjant … recent am fost singura, însemnând fără copii, intr- un restaurant unde serveau masa 4 copii însoțiți de 3 adulti, iar pe cealalt parte aveam alți doi copii însoțit de 2 adulti … era vorba despre masa de prânz … recunosc – nu mi- a tihnit mancarea și inteleg frustrarea însă de parte Cealaltă a baricadei se afla niște copii obosiți și flamanzi … nu ii poți scoate din restaurant nemâncați, le poți lua la pachet, de acord și sa-i înșiri pe marginea drumului sa le dai sa mănânce pentru ca sunt multe pensiuni/ hoteluri care nu accepta mâncatul in camera … poate ar trebui sa existe empatie. Fenomenul copiilor obraznici in restaurante exista, este extins și devastator însă ceea ce era înainte de ‘89 in plus in afara de respect și bun simt era sentimentul copilului ca străinul de lângă el face parte dintr-o familie lărgită, ca îl vede și il spune părinților. In felul asta copilul era mult mai reținut in gesturile sale care treceau de limita normalității. Va propun data viitoare sa va implicați printr-o remarca cu rol de povața la adresa unui astfel de copil veți vedea ca vorba dvs va avea un impact asupra copilului și îl va tempera pret de câteva minute bune, ii va oferi si părintelui prilejul de a îi aminti încă odată modul in care trebuie sa se raporteze la spațiul in care sa afla și poate veți avea câteva momente in care masa va va tihni … copii nu sunt plante pe care le pui la geam și cresc in voie fără zgomot fără deranj, copii sunt spontani, energici și in fiecare zi invata cate ceva nu totdeauna doar de la printe, iar societatea nu este complet lipsită de un numit grad de răspundere … in definitv aspirația copilului este de a se integra in aceasta societate a adulților eșecurile bine punctate de părinte sau de un străin fac parte din procesul de a înțelege care sunt regulile locului ai limitările.
Se dezbate încă. Ce zici?2
Eu am invatat asa..pe propria piele la primul copil dupa ce am plecat nemancata si cu nervii dintr-o locatie in Buc:
1.Pana in 4 ani nu ai ce sa cauti la carciuma cu copilul cand ar tb sa fie somnul de dupa pranz – oboseste si devine hiperavtiv si enervant
2.Seara la fel ca faci haos plus ca e f aglomerat in carciumi si mesele inghesuite – un copil de pana in 4 ani la 7 pm e praf si va face praf
3.Daca mergi e de ales locanta cu loc de joaca pt copii in Cracovia majoritatea au adica dupa ce mananca se duc acolo si adultii pot sta in liniste
4. Dupa varsta de 4 ani va sta 20 min cuminte apoi se va plictisi ..depinnde de copil asa ca ii puneam sa coloreze in 20 min..dupa care mancam, mai povestestem un pic cu el.Insa cu copiii mici la restaurant TRE SA MERGI SA MANANCI SI ATAT ..NU SA SOCIALIZEZI CU PRIETENII.Vrei ieseala de adulti gen mancat si stat la un vin si povesti lasi copii acasa oricum nu e bine sa stea in „gura” adultilor..asa stiu de la ai mei parinti
Sunt oameni care ies la restaurant nu doar sa manance ci ca forma de socializare asa ca un copil asa mic devine frustrant pt ei.
Comentariu beton!26
Absolut totul ține de părinți. Cei mici sunt copia miniaturală a lor. Nimeni nu spune să aplici metode de educație învechite ( aici își aduce aminte Mihai de furtunul de evacuare de la mașina de spălat Albalux). Nici sa bruschezi sau să țipi la copii. Dar dacă acei copii ar fi ei înșiși respectați de către părinții lor, atunci nu ar mai constitui probleme pentru cei din jur.
Începând de la naștere îți educi copilul și ii acorzi atenție și respect prin a te adapta nevoilor lui de copil. Văd la noi restaurante pline de copii la ora 23. Ce să caute un copil la ora aia, altundeva decât în patul lui? Copii de 2-3 ani, care încă au nevoie de somnul lor de prânz, târâți la amiază prin malluri. Copii ai căror părinți nu stau ei înșiși la o masă 2 ore fără telefoane. Copii hrăniți cu ochii in tabletă care nici nu conștientizează faptul că mănâncă. Dacă nu înveți copilul de mic să respecte ideea de masă, de mâncat in familie, nu poți avea pretenția, ca brusc, la restaurant el să se comporte impecabil. Evident că faci asta cu timp si răbdare, cu trucuri, joculețe. Ii atragi atenția cand alți copii se comportă ca in junglă, ii explici cum se simt ceilalți, să realizeze el cum e cand se simte deranjat de alți copii. In timp vei avea in copil educat care va aprecia el însuși ieșirile la restaurant și le va considera momente frumoase petrecute cu familia.
Comentariu beton!32
Am doi copii, de 10 si 11 ani, presupun ca ma calific sa vorbesc in cunostinta de cauza…
Am inceput sa avem concedii in afara tarii impreuna cu ei incepand de la varsta de 3-4 ani, fie ca era vorba de a iesi in cautarea unui litoral mai decent sau ulterior, cand au crescut, de a-i duce prin parcuri de distractii. In mod automat ajungeam in situatia in care trebuia sa-i stapanim in public: in avion, in restaurante, in muzee, etc.
Dar, frate, am facut mereu echipa cu sotia, ne stiam atributiile, ne intelegeam din priviri, ne-am asumat tot ce inseamna!….. facut pishu cu randul, mancat cu randul (multa vreme nici nu imi comandam eu, pescuiam ce mai ramanea prin farfurii de la ai mei), conversatia la masa era cu copiii si mult prea putin intre noi doi, eram mereu cu jocuri de buzunar, carticele cu activitati, tablete incarcate cu un film, depinde de situatie. Niciodata nu i-am lasat de izbeliste, si daca era un loc de joaca la restaurant atunci unul din noi era tot timpul cu ochii pe ei de la distanta.
A fost un compromis acceptat de noi, ca adulti, ca acele concedii vor insemna copiii in primul rand, iar noi mai la coada…daca nu esti pregatit sa iti asumi asta, nu esti pregatit sa fii parinte. Nu am nici cel mai mic regret, copiii mei au avut o copilarie plina de amintiri frumoase pana acum, iar eu cu nevasta-mea am avut grija sa avem si noi iesirile noastre (un city-break de Valentine’s day, un concert prin afara, etc) atunci cand copiii s-au facut mari si au putut ramane 2-3 zile cu bunicii.
Asa ca totul tine de gradul de implicare al parintilor!
Comentariu beton!54
Oarecum m-a deranjat titlul articolului tau gandindu-ma probabil la idiotenie. De ce? Am fost crescuta cu o smerenie si timiditate, rusine accentuata care s-a intins pe o perioada lunga de timp si ca adult. Am doi baieti care fac cam cum descrii tu: agitati, vorbesc tare, se cearta intruna, cu greu ii tinem linistiti la masa dc iesim la un restaurant, cu tantrumuri si crize de plans. Si sunt multi copii asa din pacate. Suntem o familie de oameni educati si cu bun simt. Am citit multr carti cu copiii mei despre bunele maniere, pictograme lipite in casa, stickere si recompense pentru comportament frumos. Nu merge Mihai! Si ne-am simtit si noi parinti idioti si judecati aspru de altii. Si am aflat mai tarziu copiii meu au ADHD care le da o hiperactivitate permanenta, invata greu regulile, au tantrumuri si crize de plans des, nu isi stapanesc bine impulsurile. Nu mai iesim la restaurant decat rar si atunci inarmati cu tablete, telefoane, nu mai iesim in locuri de adulti fara copii sau aglomerate. Ne alegem locuri outdoor astfel incat agitatia lor sa nu deranjeaza pe nimeni. Uneori e fr greu insa de exemplu cand calatoresti cu avionul si fr frustrant pentru parinti sa gestioneze energia si explozia unei furtuni emotionale. Sa stii ca nu toti parintii care au copii asa sunt idioti. Dar sunt epuizati si trebuie sa isi aleaga bataliile. Stii vorba aia: choose your battles!
Se dezbate încă. Ce zici?10
Da, știu vorba aia, dar hai să nu dăm un exemplu puctual. Știm cu toții că nu despre copii cu ADHD este articolul meu de azi.
Ma intrebam cand apare si ADHD-ul in discutie, si nu contest existenta acestui diagnostic, dar ma intreb unde erau copiii cu ADHD inainte de loviluție🤔. Și ma mai intreb cum mama ciorii reușeam sa îi țin în frau fara smart-uri/ tablete . Vreau o coroniță de powermother.
Comentariu beton!31
ADHD-ul a existat si inainte dar nu se stia de el si era greu de gestionat inainte si de mamicile superpower doar ca inainte sa nu uitam adultii ieseau rar la restaurant cu copiii, nu exista mobilitate ca acum unde peste tot vezi familii cu copii mici prin avioane, trenuri, muzee, catedrale etc si fr important copiii petreceau mult timp afara alergand prin fata blocului sau la bunici. Doi: copiii cu ADHD inainte erau de multe ori educati prin bataia cu cureaua sau cate o palma, mult mai dur ca in vremurile de azi. Trei: Mihai stiu ca articolul tot nu se refera la copiii cu ADHD doar ca partea nasty la aceasta tulburare e ca de obicei copiii cu ADHD sunt catalogati frecvent ca razgaiati, prost crescuti, rai iar parintii lor ca incapabili sa isi stapaneasca copiii, neimplicati in educatia copiilor etc. Asta e realitate! Discutie lunga oricum despre asta dar numarul copiilor cu ADHD e in crestere asa ca sa nu ne miram ca tot vom vedea copii agitati in jurul nostru si parinti care nu stiu cum sa-i stapaneasca.
Si cu ADHD exista disciplina: miscare mai multa, rutina mai stricta de adormit, zero expunere la ecrane ca agita (fara tv sau access la calculator sau tablete sau telefoane pana la 12 ani), alimentatie simpla care nu agita (pediatrul nostru spune ca e zaharul la copiii cu adhd ca kriptonita , evitat aditivii alimentari si zero bauturi colorate – de fapt benzoatul de sodiu agita si pe multi din copiii tipici si pediatrul ne-a recomandat sa nu mai cumparam asa ceva niciodata, nici glutenul sau lactoza nu prieste pe toti etc etc) . Si asta nu inseamna sistem de recompense cu presiune pe copii, ci de canalizat energia si alegerile parintelui si la asta se refera articolul: ca parintii decid idiotenii expunand copiii la locul nepotrivit lor.
Comentariu ascuns de spiriduși!
[Click aici]
Lumea zice că aberezi.5
1. Am copil!
2. Incerc sa il educ. (Aproape imposibil in ziua de azi)
3. Sunt părintele ala rău pentru ca nu il las sa faca ce face si copilul lui x-ulescu.
4. Sunt mama aia rea la care se uita urat toata lumea atunci când îmi iau progenitura pe sus si încep operațiunea de evacuare atunci când a facut o tampenie- pentru ca da fac multe tampenii oricat de mult i-ai educa.
5. Mergem la restaurante…dar sta pe scaun pana se plictisește,ii dau telefonul…tableta, o castana 🤣 dar totusi se plictisește, incepe sa dea din picioare:
Pot sa ma ridic?
Nu!
Da ce ceeee? Uite copiii aia aleargă printre mese, vreau si eu!
Copiii aia sunt needucati! Plus ca daca alergi si te izbesti de ospătar cand are tava plina cu mâncare, eu nu o plătesc, te las aici sa speli vase!
Bineeeeee! Dar m-am plictisiiiiit!!!!
Ok! Gata e clar cerem nota!🤣
Pe drumul spre casa isi va lua sapuneala de rigoare, pentru ca mi-a stricat masa si mi-a zgandarit zenul.
Papucul si strigătele mele încă nu au invatat ce e parenting-ul modern. Nu sunt un părinte model si nici modern probabil, dar refuz sa fiu un părinte idiot.
Am un copil de 9 ani, încă ma întrerupe cand vorbesc cu cineva, încă e agitat ca un pepsi,încă sunt lucruri pe care le fac fără prezența lui sau locuri unde prefer să mă duc fara el sau sa nu ma duc. Este copil si e normal sa se plictisească însă nu e normal sa il las sa fie idiot…
Educația este greu de facut, dar nu imposibil.
Sunt conștientă că societatea ii va distruge 80% din valorile pe care am incercat sa i le insufle, dar macar am incercat…
Comentariu beton!51
Daca dupa 9 ani metoda ta nu a dat roade, nu crezi ca ar trebui sa incerci alta?
Se dezbate încă. Ce zici?7
Băi ar trebui să ne punem pe făcut copii… să vedem cum este… cam asta rezultă din comentarii.
Eu unul nu am nici o treabă cu copiii care aleargă prin restaurante… atât timp cât nu se atinge de lichidul din fața mea. Unul mi-a spart odată sticla pe care o aveam pe masă… m-am ridicat… a apărut imediat tac-su și-a cerut scuze și mi-a plătit omul sticla… După asta kinderul cred că s-a speriat deoarece nu a mai trecut pe acolo.
Comentariu beton!14
In spatele acestui tip de parenting se ascunde comoditatea și chiar nesimțirea unor părinți care au senzația că perpetuarea genelor personale e favorul suprem adus omenirii.
0 0
Comentariu beton!27
Acesta nu este parenting, din contra, este lipsa parentigului. Am peste 10 carti de parenting citite si nu am vazut nicaieri sa scrie ca e normal sa cresti un copil necivilizat.
Comentariu beton!13
Dacă managerul restaurantului nu face nimic să rezolve aparenta problemă, poate eşti tu în restaurantul nepotrivit.
Am un băiat de 8 ani care, uneori – ca orice plod, cred, are şi el tendințe de genul acesta. Dacă se întâmplă să se plictisească, mă întreabă dacă „suntem într-un restaurant de distracție sau într-unul de cumințenie şi seriozitate”.
Sunt restaurante unde „comportamentul sălbatic” al copiilor e tolerat şi cumva încurajat, dar sunt şi unele cu o anume etichetă.
Iar, dacă e cazul, chelnerii ştiu cum să-ți transmită în ce fel de local eşti.
Pentru că ştiu localurile unde plozilor le este tolerat „să se simtă liberi”, tocmai pe alea le evit când vreau să am o discuție cu cineva şi nu vreau să-mi zboare foile de pe masă când trece „acceleratul”.
Cu restaurantele e simplu. Nu te duci unde politica lor față de copii nu te face să te simți bine! Dacă nu le pasă de tine, probabil asta înseamnă ca ei consideră că nu merită să facă efortul de a te simți tu bine. De ce să insişti să mergi într-un loc care nu e pe profilul tău?
0 0
Pe mine mă enervează să aud un copil urlând în autobuz și părinții să spună cu nonșalanță că așa sunt copiii, urlă. Oare dacă eu aș urca în autobuz cu un câine și ar mușca pe cineva, aș putea să spun celui mușcat că „așa sunt câinii, mușcă” și să mă aștept să fie înțelegător?
Dacă aș avea copil și ar urla în autobuz, aș încerca să îl calmez sau să cobor la stația următoare, pentru că nu aș vrea să deranjez călătorii, dar m-aș teme și pentru siguranța lui. Dacă un copil urlă 15 minute fără întrerupere în autobuz, un călător nervos ar putea să îi scape o palmă.
Comentariu beton!24
Nu exista termen de comparatie intre un om de etate mica si un caine.
Daca un adult „scapa” palmuta unui copil, sa se astepte la acelasi tratament de la adultul facator de copil, aka parintele.
@Andreea, comentariul tău e dovada pură a egocentrismului și lipsei de empatie cu care a fost (ne)educata generația care are acum 15-25 de ani și nici nu are legătură cu articolul. Exact copiii crescuți prin impasibilitate și făcuți să creadă că sunt buricul pamantului ca aceia descriși în articol, doar ca varianta mare. Când vine o femeie însărcinată în 8 luni lângă tine în autobuz nu ridici ochii din telefon și nici dosul de pe scaun, este? Hai sa îți explic eu ceea ce părinții tăi au omis: pe scurt, nicio persoană cu copil mic nu merge cu mijloace de transport în comun de placere. E un chin, se mișcă totul în mod neprevazut, trebuie să ai extra grijă să nu fie călcat în picioare, ai toate șansele să nimerești lângă persoane care tușesc de zici ca le sar plămânii din piept și deja te imaginezi cu groază iar la UPU. Nu, nu vrea nimeni să meargă cu autobuzul cu copilul pentru deplasările pe care nu le pot face au pied, dar, știi ce? Nu toată lumea își permite o mașină, șocant. Pentru alții, un taxi e un lux pe care iar nu și-l permit. Cu copilul, rareori ajungi să ai o marjă de timp care să îți permită să te abați de la plan, deci asta cu coboratul e o variantă doar uneori (și dacă motivul tantrumului e oboseala, nu faci nicio brânză). Să te vaiti ca o scârbă mică că un copil care probabil e speriat / încălzit și încearcă din răsputeri să își țină echilibrul, pentru că alții nu au simt civic să ofere, de pildă, un scaun unei astfel de categorii sociale, își arată nemulțumirea în modul în care știe el, la vârste la care nici nu știe să vorbească poate, preț de câteva minute cât durează suprapunerea călătoriei voastre, mi se pare că spune mai multe despre tine decât despre el. Pe de altă parte, mă și bucur că ați fost crescuți atât de egoiști și că urâți copiii doar când îi vedeți, nu avem nevoie să se înmulțească oameni atât de mărunți la suflet. Mult spor la antrenatul la world class și la scroll-atul pe instagram și pe tik tok (de pe scaunul din autobuz, bineînțeles)! Aaa, cât pe ce să uit de replica minune, care m-a stârnit – o palmă să le transmiți părinților tăi că merită domniile lor, pentru că te-au crescut așa de prost.
Se dezbate încă. Ce zici?15
Textul tau mi-a adus aminte de o stire despre biblioteca pe care au deschis-o finlandezii cu ocazia centenarului lor. Directoarea bibliotecii a explicat de ce la un etaj al bibliotecii copiii pot face cat zgomot vor: “Considerăm că zgomotul pe care copiii îl vor face la acest etaj este un zgomot pozitiv, vom asculta viitorul”. Sunt de acord ca exista o limita, ca multi copii depasesc aceasta limita din vina parintilor, dar cred ca avem si prea multi adulti scortosi. Si ca ne-am batut joc si de centenar.
Acum că spui asta, textul acesta al lui @Mișu mi-a adus aminte de reclama aia de la Durex în care copilul se tăvălește pe jos.
Eu sunt de părere că oricât de deștept este un copil, un adult ar trebui să fie mai deștept ca el pentru a-l face să tacă fără să îi scape una după ceafă!
Comentariu beton!20
https://youtu.be/K45m79fEyz8 poate amintirile te chinuiesc uăi panterule 😜 Link, pls …
@BaGheRa
Diferenta e ca eu am dat un exemplu din tara cu cel mai bun sistem de educatie din lume, iar tu ai dat un exemplu dintr-o reclama care incearca sa iti vanda ceva. Nu cred ca un parinte trebuie sa-l faca pe copilul sau sa taca, ci sa inteleaga de ce copilul sau se comporta asa. Poate duce lipsa de atentie din partea parintelui, poate i se ordona ce sa faca fara sa i se explice de ce sa faca acel lucru, etc
@Ionut fără puțină caterincă… viața e pustiu. Și trebuie să recunoști că reclama asta e foarte tare.
Comentariu beton!12
Bună seara! Copilul meu are 1,4 ani și este foarte sociabil. A fost cu noi peste tot, încă de la 4 luni : restaurante, concerte în club, club latino, excursii, petreceri. Oriunde am fost, a fost curioasa sa descopere totul, de la gustul pereților și până la ce scrie în meniu, sa adune gunoaie de pe jos sau sa mângâie cățeii. Niciodată nu a făcut crize de niciun fel, fiind liniștita în timpul mesei, în scăunel special sau în brate, fără device-uri în fata. Noi mâncăm împreună acasă, în liniște, discutam și ne relaxam în timpul mesei, iar ea participa cu drag, cântăm și ne bucuram împreună. Deci da, de acasă pornesc toate. Inclusiv la muzeu, a observat singura animale în tablouri și a venit sa le arate sau le-a imitat. Nu a făcut gălăgie, deoarece i-am explicat ca sunt reguli și a înțeles. Evident ca are energie, însă și-o consuma în aer liber sau la joaca. Când suntem undeva, are arsenal de jucării /cărticele/puppets, sau ne plimbam și analizam mobila/oamenii, fără sa deranjam/ plantele, etc.. Pentru mulți este greu de crezut ca un bebeluș poate înțelege tot ceea ce ii spui, dar ce norocoși suntem noi ca, credem cu toată tăria ca este cea mai buna cale spre educație. Comunicarea și implicarea sunt esențiale!
0 0
Comentariu beton!16
Lucrurile ar deveni mai simple dacă aceşti părinţi ar înţelege că centrul universului lor nu este şi centrul universului meu, al tău, ăsta care nu ai copii.
Comentariu beton!25
Stai sa vezi cum e cand alearga pe culoarul avionului in timp ce eu incerc sa servesc mancare calda (aka super fierbinte) fara sa vars ceva pe ei. Si sa vezi cum urla la aterizare/decolare mai ales bebelusii care nu stiu ei cum sta treaba cu presiunea si nu inteleg de ce au durerile alea de urechiuse.
Imi aduc aminte de o intamplare recenta….copilul nu cred ca avea mai mult de 5-6 luni dar urla, pfoai cum putea sa urle! Mama era total epuizata. Si vine mama asta la noi in galley, imi pune copilul in brate si dispare la toaleta. Copilul ala a tacut instant in acel moment! :)))) Si ghici, nici ca am mai vazut-o pe maica-sa pentru urmatoarea jumatate de ora. :))))
Comentariu beton!20
Tocmai ce m-am despărțit de fostul, unul din motive fiind acesta. Mi-a reproșat ca am ceva cu copilul lui când am încercat să-i explic ca al lui copil nu are în vocabular,, Buna ziua, mulțumesc, la revedere ” etc. Ba mai mult, am fost o” nenorocita ” sa nu înțeleg ca copilul este sensibil 😅
Comentariu beton!22
cam asta e motivul pentru care nu am mai iesit la restaurant in ultimii 3 ani decat de 3 ori….. pentru ca sunt posesor de un astfel de drac. Pur si simplu nu am ce-i face, poate doar sa ma apuc sa rup bate pe carca lui de copil dar e prea mic si nu intelege pra multe. am fost nevoiti sa plecam de mai multe ori din localuri pentru simplu motiv ca urla sau se tavalea peste tot. Recunosc totusi, ca odata am stat ca nesimtitii si ne-am vazut de farfuriilr noasre in timp ce copilu incurca tot ce misca in restaurant si se tolanea pe pardoseala restaurantului….. nu mai eram iesiti din casa la un local de 1 an de zile…. si nu mai rezisti sa stai in casa, asa ca…ne-am asumat toate posibilile injuraturi dar ne-am delectat cu bunataturile aceslui restaurant cu o mare nesimtire…..dar Doamne ce bine a fost sa mai iesi din casa…..
Se dezbate încă. Ce zici?5
Ok. Eu sunt de parere ca nu este ok sa-ti lasi copilul nesupravegheat in restaurant si nici in alta parte. Sunt de acord ca trebuie sa-l opresti/ linistesti sa darame/ tipe/ urle/ etc prin spatiile publice. Dar nu sunt de acord cu ideea ca daca ai copil trebuie sa mori in casa. Pai:
1. Poate nu ai cu cine sa lasi copilul ( nu toti avem bunici/ bone etc)
2. Poate esti obosita si nu mai PoTi fizic sa gatesti
3. Poate vrei sa iesi naiba in lume putin,ca femeie, sa mai vezi si niste adulti la fata, nu conteaza ca sunt cunoscuti sau nu
4. Poate vrei sa iesi cu familia ta, ca o activitate
Eu nu consider ca este o problema ca ai un copil mic care se plimba printre mese si este supravegheat de un adult si oprit in caz ca vrea sa faca ceva “interzis”. Multi pe aici sunt doar niste laudarosi: ca vaai, copilul meu este educat.. sta bat la masa, nu se misca din loc doar dintr o privire de a mea etc .astea sunt doar exagerari.
Mai vazusem comentarii la un moment dat ca: “ce pana mea cauta femeile cu copii mici in supermarket? Sa tina copiii acasa! Cine a pus o sa se inmulteasca? E treaba ei! Sa se descurce! “
In conditiile in care nu le cerea nimeni loc in fata. Oricum.. iti recomand sa faci si un articol cu cat de draguti sunt oamenii/ institutile cu anumite categorii: femei insarcinate, adulti cu copii mici ( fie ei barbati sau femei), batrani sau oameni cu dizabilitati. Concluzia o sa fie: nobody cares!
Educatia incepe cu fiecare. Vrei un copil educat, educa-te tu ca adult. Nu vrei copii? Bravo tie, educa-te oricum!
Înainte de a intra într-un restaurant dau o turã pe afarã sã mã uit dacã existã vreun cåine legat pe undeva;cånd îl descopãr îl arãt celor mici;fetele se îngrozesc;în schimb bãietii zåmbesc strengãreste;cånd nu-l gãsesc,le arãt poza cu propietarul acestui forum iar atunci numai miscã nimeni;se lasã o tãcere la care cu greu mã pot abtine.
Singura solutie viabilã pe termen lung este schimbarea termenului de 2 ani de post natal suportat de statul romån;deoarece educatie mai bunã ca a unei mame nu o poate oferi nimeni,concediul maternal trebuie mãrit pånã la vårsta de sase ani;în doi ani copilul nu poate pune prea mult în practicã ceea ce încearcã o mamã sã l învete;de pe la trei ani situatia se schbã radical;la sase ani consider cã va avea cunostinte solide pentru ca celor ce vor prelua educatia mai departe(învãtãtoarele)sã nu li se mai parã o povarã cånd vor avea de înfruntat zeci de caractere diferite.
0 0
@Lăcră tu ai dreptate în ceea ce zici… În doi ani copilul nu învață absolut nimic. Dar de ce pui limita la doar 6 ani? Băi eu aș merge chiar mai departe… până la 18 ani sau mai mult. Nu e vorba aia românească omul cât trăiește învăță? Ce copiii nu sunt și ei oameni? Ba mai mult dacă mama ar avea doi copii sau mai mult i-aș face pensie specială!
Zi mersi stimată fată ca ai doi ani că în alte părți foarte puțin chiar spre deloc. 2 ani pe România e boierie. Că mai ai și posibilitatea ca să te întorci încă 6 luni și apoi să mai torni un copil doar așa că te-ai obișnuit acasă și nu ai chef de muncă. Spun asta că am foarte multe prietene care au făcut un al doilea kinder doar pentru acest motiv, ascunzându-se după alte motive că sunt apropiați de vârstă, că oricum se chinuie cu celălalt, slash slash slash… etc.
Se dezbate încă. Ce zici?20
@BaGheRa, eu zic să nască bărbaţii, să ‘stea’ ei acasă cu plodul încă de la naştere 24 din 24. Şi să mai toarne apoi încă unul după 2 ani şi 6 luni. Că e mişto să naşti şi apoi să stai acasă cu bebeluşi şi cu copii mici. Floare la ureche. Trăi pe vătrai.
Cât despre prietenele tale – ce norocoase sunt ele cu aşa prieten ca tine!. Se ascund după alte motive ‘că sunt apropiați de vârstă, că oricum se chinuie cu celălalt, slash slash slash… etc.’. Uite slash-ul meu: se vede că, dacă ai copii, nu i-ai crescut tu.
Comentariu beton!20
@O prietena vezi că ceea ce i-am răspuns mai jos lui @Grigore se aplică ca răspuns și pentru tine!
Cât despre prietenele mele… pwla mea dacă asta au zis… eu doar am sheruit informația. Băi daca era una ziceam… dar am auzit mai multe spunând asta.
Poate vei înțelege ceea ce am vrut să spun. Take care!
Dragul meu prieten @BaGheRa, ele nu au spus ceea ce ne-ai spus tu nouă. Ci fiecare cu totul altceva. Tu eşti ăla care ai tras o singură concluzie, doar a ta: aia cum că ele nu mai au chef de muncă şi copilul e un pretext ca să stea acasă. (te citez: ‘să mai torni un copil doar așa că te-ai obișnuit acasă și nu ai chef de muncă. Spun asta că am foarte multe prietene care au făcut un al doilea kinder doar pentru acest motiv, ascunzându-se după alte motive că sunt apropiați de vârstă, că oricum se chinuie cu celălalt, slash slash slash… etc.‘).
În rest, nu mă interesează ce i-ai răspuns lui Grigore. Eu nu am spus nimic despre concediul de maternitate, că aş fi sau nu de acord cu lungimea lui. Nici că sunt de acord cu ce a scris Lăcră mai sus. Eu ţi-am răspuns strict ţie şi doar strict legat de caracterul tău dual în relaţia cu prietenele tale.
Read carefully next time. And take care you too.
Draga mea @O prietenă… pe tine te-a enervat în principal expresia pe care am folosit-o eu plecată de la verbul a turna. Ele au folosit fix cuvintele astea: Mă duc 6 luni la muncă rămân iar însărcinată, și mai stau încă doi ani acasă. 😉. Stau acasă am grijă și de celălalt. Banii de la stat vin oricum! .
Poate greșesc eu, dar pentru mine… sensul de a face un copil, doar pentru că dorești să realizezi o chestie… sincer este egal cu a turna. Nu vrei încă un copil că mai vrei un copil ci îl vrei pentru avantajele pe care ți le aduce acel copil. Spune-mi dacă tu vezi situația altfel dacă ai auzi pe cineva spunând asta, prieten sau nu?
Legat de caracterul meu dual… sincer îți spun că sunt foarte sincer și ceea ce afirm aici le-am spus și lor… constructiv ce-i drept. Puii mei nu ma interesează pe mine motivele pentru care fac un copil… dar mi se pare puțin nedrept să te plângi după aia. Știai de la început în ceea ce te bagi mai ales, dacă e al doilea. Știi cum zic!
PS. Nu te-am bagat degeaba în aceeași oală cu @Grigore. Mi-ai lăsat și tu un slash. Cât despre @Lăcră cred că a înțeles din primul comentariu pe care i l-am lăsat!
Te tzuk pe nasuk! 😉
@BaGheRa
1. Când concepi, porți 9 luni, dai naștere și crești un copil nu înseamnă că îl torni. Când îl concepi și apoi îl mai vezi duminica la masa de prânz și între delegații, atunci se numește că l-ai turnat.
2. „banii de la stat” nu sunt un cadou. Sunt bani munciți de părintele care intră în concediul de creștere a copilului și vin de la stat pentru că acel părinte a cotizat din greu, în prealabil, către stat.
3. Comentariile tale la acest subiect sunt insultătoare de-a dreptul.
#endrant
Dragul meu prieten @BaGheRa, pe mine nu m-a enervat în primul rând verbul ‘toarnă’, ci ‘stă’ cu copilul acasă şi mai ia şi bani. De parcă stă degeaba. Banii sunt legali, vrei să-i refuze? În plus, dacă familia respectivă vrea doi copii, să ştii că cel mai uşor pentru o femeie e să fie apropiaţi de vârstă. Că dacă trec mai mulţi ani, puţine mai vor să o ia de la capăt cu nopţi nedormite, pamperşi, etc. Ce au spus prietenele tale poate fi înţeles şi la modul pozitiv: îi fac pe amândoi acum, în 4 ani şi 6 luni rezolv. Apoi mă întorc printre adulţi, la serviciu. Ce, crezi că e chiar aşa mişto să stai 2 ani de zile numai cu copiii? Îţi zic eu: nu e.
Ai răstălmăcit vorbele ‘prietenelor’ tale cum ai vrut tu. Asta era ideea din comentariul meu. Şi ai făcut-o în mod negativ.
P.S. 1 Nu mai încerca să-ţi ascunzi mojicia. ‘Torni’ ăla e doar al tău. Ele au spus că ‘rămân însărcinateț să îl facă şi pe al doilea cât mai curând, care oricum era stabilit acolo în familia lor. E o mare diferenţă.
P.S.2 Cât despre @Lacră – ea nici nu a mai citit pe aici de fapt. Nu i-ai schimbat tu nicio părere.
P.S.3 Nu am năsuc, am ditamai nasul de vrăjitoare. Aşa că nu poţi să mă pupi. Pune-ţi pofta în cui.
@Vera ție ți-am răspuns altfel… acum nu-ți pot spune decât: Da draga mea <3.
@O prietena – deja se răstalmăcesc cuvintele prea mult. De la ceva se ajunge la cu totul altceva. Îmi accept mojicia și nu mă ascund după deget. Citeste la rece ceea ce am zis și vei observa că… de fapt eu m-am legat de altceva și nu de stat acasă.
PS aici pe blog eu am ochi doar pentru o singură persoană care este… și ea puțin vrăjitoare. Adică m-a vrajit de la prima tasta!
@@@
Baghera,nu te supãra,asa ceva nu se va întåmpla nici dacã ar reveni oficial comunistii la putere(tot comunistii si progeniturile lor sunt si acum)
Probabil cã dumneata ai un copil cãruia îi plãtesti pensie alimentarã;cu alte cuvinte nu ai participat la cresterea lui
Probabil cã nu esti însurat,nu ai copii si esti frustrat(nici eu nu am,dar nu mi refulez frustrãrile la cåte o idee prin care chiar s ar schimba ceva pe termen lung)
Probabil cã nu ai cunostinte,prieteni,neamuri ce lucreazã cu copii,copii care mai de care mai needucati(nici eu nu am);dacã ai e cu atåt mai de neînteles gåndirea ta
Probabil cã atunci cånd ti s a nãscut copilul de fericire ai bãut în cinstea lui;si ai continuat pånã a devenit adult;deci nu ai participat la educarea lui
Probabil dumneata o sã mi spui cã sunt niste ipoteze;oare doar asa sã fie?
@Grigore probabil că presupui… și poate că nu ai dreptate… cam presupui prost!
Spun lucrurilor pe nume și gata lumea interpretează ori că nu am kinderi, ori dacă am nu i-am crescut eu, ba plătesc pensie alimentară, ba sunt divorțat. Băi psihologilor care sunteți voi, tu, „prietena” mea de mai sus careia i-a sărit muștarul sau cei care vă simțiți atacați de vorbele unuia oarecare de pe net, ia luați voi de vedeți… de ce zic că în România e boierie: https://www.google.de/amp/s/moldova.europalibera.org/amp/28558916.html sau căutați concediu de maternitate Germania, UK, Franța, Belgia etc
By the way cred că sunteți și voi fani ai sloganului: Vrem o țară ca afară!
„după cum spunea un bun prieten de-ai mei” – typo?!
(citesc cu mare plăcere articolele tale – nu sunt un „grammar nazi” da’ mi-o sărit în ochi)
Nu ai cum să fii grammar nazi fără să cunoști limba română și nu știu ce să zic nici despre cititul articolelor mele. Nu de alta, dar ai fi știut că „de-ai mei” este forma corectă, nu „de-al meu”. „De-ai mei” vine de la „dintre ai mei”. Cam cum îți sună ție „un bun prieten dintre al meu”? Și încă ceva, dacă tot m-am obosit să-ți scriu. Ador oamenii care „citesc cu mare plăcere ce scriu”, dar nu au nimic de spus decât dacă sesizează o greșeală gramaticală. E ca și cum aș avea un prieten care mi-ar vorbi exclusiv despre tâmpeniile pe care le fac, fără nicio vorbă bună despre ce fac bine. Păi mai du-te-n pula mea, prietene, că n-am nevoie de tine în acest caz. Chestie care ți se aplică și ție.
Fair enough, am învățat ceva nou într-un mod nu tocmai plăcut („mai du-te-n pula mea, prietene, că n-am nevoie de tine în acest caz” – wow, really?!, pareai un tip decent in emisiunea lui Exarhu, https://www.youtube.com/watch?v=DJNoMHsjaBg).
Acum văd că un și un meseriaș iți dă dreptate aici https://www.digi24.ro/magazin/timp-liber/cultura/pastila-de-limba-de-al-meu-sau-de-ai-mei-o-greseala-extrem-de-frecventa-479867 (deși pentru un ramolit bătrîn ca mine formularea „după cum spunea un bun prieten de-ai mei” tot sună ca dracu)
Arghh, si doar mi-am spus „taci dracu’ din gură că s-o fi schimbat gramatica limbii romăne de cînd ai plecat tu din țara (20+ ani) sau poate n-ai știut-o niciodată corect!”
Anyway, good luck (că în rest pari că ai de toate)!
& Baghera
Esti genul de ,,romån”(nu sunt convins cã nu esti un alogen care se dã romån,un infiltrat cum sunt multi prin tarã,în special printe politicieni) care confundã(sau se preface)niste drepturi care li se cuvin mamelor,cu niste favoruri;sã te feresti sã te însori cã distrugi femeia de långã tine(dacã esti,mã întreb cum de te suportã)
@Marian, am cugetat destul de mult dacă să îți răspund sau nu… am ales să o fac… deși primul impuls a fost să te dau… în primul rând sunt genul de om care… pe vremuri era fan Paraziții. În al doilea rând ceea ce am spus mai sus pentru @Grigore se aplică văd și pentru tine. Toți faceți psihanaliza pe câteva cuvinte și gata cunoaștem omul din spatele nick-ului folosit ( Alooo… acolo în spate se aude bine… ^^).
Și acum să trecem la treabă… vorbești elevat și folosești cuvinte pentru care mulți dintre noi trebuie să folosim dicționarul ca să înțelegem ceea ce ai dorit să transmiți. Citești ceea ce am spus și înțelegi cu totul altceva decât ceea ce am vrut să transmit, dar stai liniștit… nu e vina ta. Sunt mulți care au nimerit la Brăila citind pe diagonală. Mă întreb oare cum ai ajuns tu la concluzia că aș fi un… infiltrat, un imigrant, un alogen? (n.r. a nimerit orbul Brăila – asta pentru cazul în care nu ai prins-o mai sus).
Partea de mai jos te rog să o citești avându-l în minte pe ciobanul suprem de la FCSB.
Cât despre femeia de lângă mine cum mă suportă… mane vino mai aproape să îți spun un mic secret. Boss… eu… adica EU… sunt cineva la mine acasă, m-ai înțeles? Cineva boss nu… oricine așaaa… Cineva în plm!
Femeia zice cineva să îmi aducă cafeaua… și eu mă execut. Cineva trebuie să preparare micul dejun. Și eu mă execut! Cineva trebuie să ducă gunoiul și exemplele pot continua!
CI-NE-VA… ai înțeles daaaa… te rog notează și să nu uiți asta!
Comentariu beton!16
Intalnesc si eu tot mai des asemenea exemplare, de o obraznicie si nesimtire rara. Pur si simplu pui de preistorici, care guita in restaurante, alearga printre mese, sar in jacuzzi, latra intr-un spa in care lumea se relaxeaza, totul sub privirea de vita a parintilor.
Eu nu le permit, le atrag atentia apoi chem paza.
Nu accept sa traiesc sub dictatura unui animal.
Comentariu beton!14
Bai si eu am copil si am cateva reguli. Copilul nu trebuie sa deranjeze pe altcineva cu joaca lui, e al meu si doar eu sunt obligat sa il suport. Nu are voie sa strice lucruri ce nu sunt ale lui sau ale mele. Cand zic ceva se face (cel putin in primii ani de viata), ca se face in liniste sau cu urlete dar se face. In cuplu eu am nimerit sa fiu the bad cop, aia e, tot ma iubeste, cred ca are putin sindrom. Stockholm :). Nu ma intelegeti gresit, daca sunt la plaja si copilul rade si nimeresc un ofuscat ca vrea sa citeasca si e deranjat, il trimit la sursa, dar la restaurant copil sta la masa cu mine si mananca.
Si ofuscatul are dreptul sa citeasca in liniste.
Locuiesc de ceva vreme intr un minunat si micut cartier rezidential la margine de capitala unde …. cred ca este o energie speciala , se intretaie nodurile plasmatice ale planetei sau ceva , nu stiu, dar apar copii pe banda rulanta. hoarde intregi anual. ( nu ca ar fi rau, asa in principiu… ) Problema e ca zgomotul creste exponential cu nr de copii. Nu sunt un batran de ala obsedat cu ” fiecare la scara lui” dar am ajuns sa stau seara cu geamurile inchise pt ca nu imi mai aud televizorul in casa . Ba nene si sunt 50% dintre ei pur si simplu isterici. Stiti, tipul ala de se tavale pe jos in chinuri. Iar mamicile model zici ca sunt surdo-mute.nici o reactie . Am depasit modelul de mama care sta cu ochii in smartphone in timp ce ala micu se tăvăle in locul unde dimineata au curs zoaiele din masina de gunoi si am facut upgrade la mamica care sprijina stâlpul de lumina citind o carte in timp ce ala micu fluiera cat il tin bojocii dintr un fluier timp de 3 ore sau il snopeste pe baietelul de la 3 ca sa i ia trotineta. Haosul incepe zilnic cu aia mici pe la 14.oo si continua pe diverse varste pana la 23.30.
Comentariu beton!12
Momentul ăla de acum vreo săptămână când stăteam la masă, la un restaurant pe marginea unui lac: seară, liniște, eram super relaxați cu toții și doi copii de vreo 10 ani au apărut de nicăieri urlând și alergând printre mese. Nu au apucat să urle prea mult. De la o masă alăturată s-a luat o doamnă de ei spunându-le să meargă la masa lor pentru că ea a venit la restaurant să mănânce liniștită, nu să fie deranjată de urlete. Au dispărut după aceea și nu le-am mai auzit gura până am plecat de acolo două ore mai târziu. Cu noi la masă am avut un copil de 5 ani. Un copil educat, de care abia știai că e acolo. A stat puțin pe telefon, a mâncat, am mai făcut niște poze, i-am mai arătat câte o rață pe lac. S-a plictisit și ea la un moment dat și s-a ridicat de pe scaun, dar doar ca să vină la vreunul dintre noi. Ne-a lăsat să mâncăm cu toții in liniște. Tot cu acest copil, acum un an am vizitat Barcelona. Pe atunci abia împlinise 4 ani. De dimineață și până seara am umblat pe drumuri, am vizitat diverse, am mâncat la restaurante. Făceam cam 10-15km pe zi, pe jos (ea și pe jos și in brațe și pe umeri și cum se mai putea). Seara ajungeam unde eram cazați și toți adulții eram leșinați de oboseală, ea mai baga niște ture și prin apartament. S-a supărat și ea o singură dată cât am stat pe acolo, dar și atunci i-a trecut repede după ce i s-a explicat cum stă treaba. În rest ne-am bucurat maxim atât de concediul ăla cât și de altele petrecute împreună. Și când te gândești că nici nu putea să pronunțe bine ‘Spania’. Spunea că e in vacanță în ‘Fania’. Cum se face că la unii se poate și la alții nu?! Răspunsul e clar.
Pe lângă treaba asta cu restaurantele mă mai enervează maxim când trebuie să luăm anumiți copii la noi in mașină. Nu știu cum naiba se face, dar copilul ăla trebuie să mănânce fix atunci o ciocolată. Sigur ghiciți pe unde a ajuns ciocolata aia: pe tapițerie bineînțeles. Reacția mamei: ” lasă că se șterge”. Mda, cu șervețel umed care mai rău a pătat. Păi nu trebuia să îi punem noi in brațe factura de la curățat tapițeria? Păi nu m-am învățat eu minte și când au fost la inaugurarea noii case i-am spus mămicii direct că dacă pun copiii mâna murdară (de mâncarea pe care o mâncau prin toată casa) pe ceva plătește?! Cine ștergea copiii pe mâini din 5 in 5 minute după aceea și încerca să îi țină la masă? Dacă trebuie să fac eu educație începând cu mama copiilor, păi fac. Fac și cu alții care se șterg sau se urcă (da, ați citit bine) pe mașinile din parcare cu părinții de față. Asta e. Sunt ‘o doamnă rea’.
Comentariu beton!20
Asa imi place cum comenteaza cei care au, fie copii cuminti din nascare-extrem de rari, fie fete, care-s diferite de baieti de la cer la pamant. Fara suparare, dar daca ai fata, nu-ti trebuie nici cunostinte de parenting, nici nervi de otel si nici macar vreo strategie in educarea ei. Fetele au avans mii de ani lumina fata de baieti care sunt majoritatea niste dracusori tazmanieni iar tu trebuie sa-i aduci in timpurile noastre. Nici macar nu suporta comparatie. Am mai cunoscut o mamica de fata care se lauda cu meritele ei in educarea fetei pe care la 2 ani o lasa in mijlocul intersectiei si nu misca. Ei, a venit un baiat si s-au dus pe apa sambetei skill-urile de parenting cu care se laudau ei, parintii merituosi. Batea la el intr-un parc de numa ( ca altfel kamikaze isi punea viata in pericol, nu ca ar fost ea vreo psihopata), urla din toti bojogii, in timp ce fetita de 5 ani incerca sa o calmeze. Mi-am amintit cum se lauda ea ca i-a explicat fetei ceva, nu mai stiu ce si, gata. Uitandu-se intrebatoare la mine dupa ce el meu mancase noroi ca si cum eu nu-i explicasem de un miliard de ori acelasi lucru alui meu, fara rezultar, evident. Daca nu stiti atata lucru, ca unii copii se nasc gata evoluati iar altii sunt o provocare pentru o armata de oameni, ati trait degeaba. Si asta cu stai acasa daca nu esti in stare de el, spune multe despre cei care comenteaza.
Ah, cât urăsc chestia asta cu „parentingul modern”. Cum se arunca vina pe asta. Sunt oamenii idioți. „Parentingul modern” a venit și a scos agresiunea (fizica si verbala) din ecuație. Nu a scos limitele! Dar idioții au rămas fără unelte. Atât au înțeles ei: daca nu e cu bătaie și umilire, nu mai e deloc. Limita vreau sa zic.
Un articol care trebuie citit de ” acei parinti ” , care nu inteleg ca progeniturile lor nu sunt universul pamantului.
O gramada de presupuneri in comentarii, „ador” apelativul „plod”, folosit cu lipsa de respect de catre cei care cred ca „plozii” astia sunt lipsiti de respect. Pai stimabililor, cu asa atitudine, sa ne mai miram oare de ce astia mici sunt lipsiti de respecti? Au vazut treaba asta in familie, se comporta si ei la fel, conform varstei.
Respectul, bunul simt, grija fata de ceilalti, empatie, sunt lucuri care, din pacate, se invata din exemple personale, nu din vorbe. Deci daca tu, ca parinte, esti un nesimtit, copilul ce sa invete? Asa ca atunci da, „parentingul modern” nu functioneaza, din simplu motiv ca devine utopic, pur teoretic.
Daca, in schimb, adultul care-i serveste ca exemplu copilului, se poarta cu respect si empatie, asa va fi si copilul.
Nu e nevoie sa lasi copilul acasa ca sa mergi in vacanta sau la restaurant, pe motiv ca „deranjaza”. Nunu, e doar nevoie sa fii tu un om respectuos, sa vada la tine care-s normele sociale, si apoi copilul se va comporta ca atare. Am un copil de 8 ani. Activ, vesel, nu sta locului niciodata. Cu niste exceptii: avion, restaurant, supermarket, mall, institutii publice. Nu vorbeste tare, nu tipa, nu rula, nu alearga. Stie ca nu facem asa ceva, pentru ca ii deranjam pe ceilalti si nu ne dorim asta. Fara exceptie.
Cand romanul o sa invete ca un copil e si el om, treaba o sa se schimbe. Si nu, comportament dezirabil nu obtii nici cu palma, nici cu urletul, dimpotriva. Comportamentul dezirabil se obtine prin puterea exemplului, respect reciproc si colaborare. E usor? Nu! Insa rezultatele incep sa apara dupa varsta de 2-3 ani. Nu mai tarziu. Incercati!
Bine spus, Ana, domnul cred ca nu are copii de folosește astfel de apelative😡
Am 4 plozi, poți să crezi că nu le zic așa la modul peiorativ?
Peiorativ poate fi orișice cuvânt, în funcție de context și intonație, cum cuvinte peiorative prin definiție pot arata altșiceva decât bătaie de joc, poți să zici „femeie„ și să sune mizerabil, poți zice „pizdă„ și cuvântul să fie încărcat de iubire.
aApropo, PLOD, în toate limbile slavone, 20% din română sunt cuvinte slave, plod înseamnă sămânță, fruct, făt, nimic peiorativ.
În rest ai dreptate, copil obraznic egal părinte NESIMȚIT.
Ceea ce afirmă și autorul.
Dar mai zice o chestie CORECTĂ.
Nesimțit este și părintele care chinuie un copil mic cerându-i să fie cum nu poate fi la vârsta lui. Legat de scaun și tăcut, pentru a nu deranja pe ceilalții, de la alte mese.
La restaurant,ca la restaurant,dar ați văzut părinți cu copii mici care se duc în vizită,copii lăsați nesupravegheați,după care aleargă gazda cu gura căscată,de parcă nu e suficient că are musafiri(de multe ori neanunțați)mai trebuie să fie și bonă!Eu am văzut și am trăit!Și eu am doi băieți,dar dacă știu că nu pot gestiona ceva(în general copiii sunt imprevizibili)prefer să stau acasă!
Corect, dar ce sa i faci? Acum intervine discriminarea, paretingul și alte prostii, nu este mai bine sa nu te doară la basca de ceilalți. Educația s a pierdut de mult, de când au venit cu tot felul de concepte educationale din vest. La revedere liniște și normalitate. Anormalul a devenit normal și invers.
Putina la bataie la parinti, merge?
Subscriu articolului și implicit autorului.
Acei părinți care o dau pe „parenting” ca deja am devenit(oare) UE-isti sine e rusine cu limba română, ei bine,acei părinți,fac parte tot din generația modernă în care,moda nu mai implică bun simt,cuvinte magice,variante de educație ci,Libertate,asa cum au prins-o ei – defectuoasă! Eu,ca adult,m-am obisnuit sa trec cu vederea astfel de manifestări- inchipuiti-va,vacarmul din școală și o sa înțelegeți.
Mi-e milă de acei părinți inconștiență care nu-și dau seama cat de periculoasă este aceasta modalitate de educație,de libertate dar,isi vor da seama – când va fi prea tarziu dealtfel – când progenitura,va crește,va merge și pe la sală (tot pe banii parintilor),Va face mușchi și în clipa în care „Babacul” nu vă mai scoate banutul ptr fitele lui isi va lua usa-n cap și atunci…poate va intelege ca…dacă îl ținea din scurt când era mic,poate,daca-l mai ducea și pe la biserică, copilul ar fi crescut in frică de Dumnezeu și va considera bunul simt ca facand parte din divinitate.
E greu dar nu imposibil!
Mare adevăr grăiești… păcat că cei vizați nu se vor sesiza EVER!
Din ce in ce mai mult se pune egal între câini și copii. Ii urăsc pe aia care au câini și nu îi leagă când ies in parcuri și dacă-i rogi sa și-i țină nu te baga-n seama. Cei cu câini ținuți la bloc, majoritatea s niste frustrați și fricoși și-și scot dobermanul sa arate că-s tari. Mai bine ar da banii cu care țin câinii aia pretențioși la copii saraci că drek, am ajuns sa punem mai mare preț pe animale decât pe om. Și apropo de copil, îmi duc copilul unde vreau, nimeni nu mă comanda și nu înseamnă că nu e educat. Ducându-l îl înveți. Nu-l faci sa stea ca o statuie. Și nu înseamnă că copiii cuminți în restaurante s copii educați. Educația are mai multe în vedere și ce, nu poate înghiți mâncarea d-l ca copilul se mai plimba printre mese. Că de parcă acum una doua generații erau sfinți copiii. Mai bine ăștia care comentati de educație v-ați pune odraslele sa învețe să scrie și să citească sa nu devina analfabeți funcționali conduși de oricine și v-ați uita că marea majoritate a copiilor nu mai învață nimic pentru că părintele nu se mai ocupa de el. De asta ar trebui sa va ocupați cei care ați comentat umbleta la restaurant a copiilor. Ce că va mai doare capul de lucruri fără rost
Poate dumneavoastra nu ati auzit de autism si adhd.Mai sunt si alte cauze pentru care copilasii alearga in restaurante,nu asculta..nu numai lipsa de educatie/neimplicare a parintilor.
Nu judecati ceea ce nu cunoasteti !
Pe drum s-au pierdut multe. Inclusiv demnitatea de părinte.
Am întâlnit o situație, și nu cred ca e un caz izolat, unde restaurantul avea un loc de joacă pentru copii, dar copii alergau printre mese, pe sub mese, țipau, făceau ca toate visele. Nici părintii nu păreau deranjați și nici angajații restaurantului.
O, Doamne, cat adevar!
Cand aud cazuri de copii care agreseaza fizic sau psihic ( adica, de, bullying) ma gandesc ca fac ce au auzit si vazut in casa. Problema la noi este lipsa de educatie a parintilor, cititul si citatul aiurea din carti de parenting traduse pe tijghea si egocentrismul maxim. Cum sa fie un copil al carui parinte se lauda seara cum ” a facut un prost” de niste bani…samd…? Nu va sti sa respecte ” prostii” din jurul lui.
Total de acord. Nu am fost niciodată de principiul „lasă-l, domle, că e copil”. Dacă eu nu îl las pe al meu să facă ca toate alea „că e copil”, nu am de ce să îl suport pe al tău doar pentru că nu vrei tu sa îi scrântești dezvoltarea sănătoasă. Cu atât mai mult cu cât peste câțiva ani mi-l bagi pe ușa cabinetului să ți-l repar in timp ce tu reziști eroic la orice schimbare pe care ți-o sugerez, că doar tu știi mai bine, ai citit toată cărțile alea de parenting dar „nu poți face ce trebuie” pentru că „așa ești tu”.
Simplu…îi spun copilului …,,bă …ai idee cum e sa fii orfan?
Ce de saraci comenteaza pe aici… saraci si incuiati….. “adults only” e ce vrei prietene…. mai ai putin si spui ca te deranjaza rasetele copiiilor din parcul de langa terasa. Fac pariu ca esti precum vecinii care zic copiiilor sa mearga la scara lor… sau care fura mingea copiiilor pt ca fac galagie. Saracie mai esti asta de ai prins ideea de la gluma lu’ Micutzu din stand up
Capacitatea intelectuală a oamenilor care scriu „copiiilor” este demonstrată de însuși faptul că scriu „copiilor” cu trei „i”. Și nu o dată, de două ori. Ador proștii care vin aici să facă pe deștepții și-și dau singuri cu tesla-n coaie. Pwp.
Pai, Miro, asa cum tu urăști câinii aia care aleargă liberi, asa urasc si eu părinții aia care nu stiu sa își educe copiii si sa nu deranjeze in spații de genul, descrise mai sus. Nu zice nimeni ca un animal e la fel ca un om, dar pentru cineva, animalul ala e mai important decat plodul tau sau al altcuiva, zic. Daca te interesează ce face altcineva cu banii lui/ei, iti sugerez sa nu mai dai banii pe machiaje sau alte lucruri care iti plac, sunt copii care mor de foame, egoisto. Prioritățile altora nu trebuie sa coincidă cu ale tale, fiecare face ce vrea cu banii lui, si mai mult decat atat, nu inseamna ca e gresit.
Ps. Si eu imi plimb câinele unde vreau eu, cum vreau eu, nu ma comanda nimeni. Si ma doare fix in pix de frustrații ca tine care nu inteleg ce inseamna sa ai un animal pe care sa l consideri parte din familie. Spor
Vad aici mitul copilului hiperactiv folosit des… Toti copiii sunt hiperactivi, doar ca unii au primit o educatie. AI facut un copil ca sa fii in radul lumii, ocupa-te de educatia lui! Te simti depasit de situatie si ai abandonat lupta cu educatia propriului copil? Exista specialisti pentru asta, poate are ADHD. Nu toti copiii urla, se urca pe mobilier, au tantrum sau fac crize. Educarea autocontrolului, a comportamentului social prin role-play, mentinerea atentiei prin abordari inovative a activitatilor „redundante”. Exista solutii pentru orice, dar daca ai ajuns sa te domine propriul copil de 4 ani in tot ceea ce faci, pune-ti o singura intrebare: „Ce vei face cand va avea 16 ani?” Ignorand acum comportamentul lui nu va face decat sa inrautateasca situatia, vei creste un adult disfunctional pe care nu vei mai putea proteja de rezultatul actiunilor sale.
In restaurantul hotelului unde am lucrat am văzut multe cazuri din astea de copii scăpați de sub control.
Cel mai tare moment a fost când un puradel din ăsta alerga că descreieratul prin tot restaurantul. Ospătarii scoseseră 400 de pahare în așteptarea unui grup mare. Le asezau frumos pe un bufet departe de clienți. Descreieratul se tot baga printre ei. Șeful de sală la rugat pe tatăl copilului sa îl țină la distanță de bugetul cu pahare. Tatăl a explicat că el nu poate să își țină copilul in lesă și să ne vedem de treabă și să nu îl mai deranjăm că el e client și asta e.
In 10 minute ospătarii au început să umple paharele iar copilul a zis că e mișto să tragă de fața de masă pe de bufet.
Și a tras cu toată puterea reușind să atragă privirile tuturor.
Tatăl l-am luat pe sus și au dispărut în camera de hotel.
Seara a venit la recepție și a fost înștiințat că plodul a spart aproximativ 350 de pahare și câteva sticle de băutură.
A fost un show maxim cu urlete și amenințări. Șeful de sală nu a vrut să îl pună la plată dar după ce ne-a înjurat pe toți i-am făcut factura de 14.000 , am postat-o pe cameră și aia a fost.
Nu știu dacă a învățat ceva sau daca a reușit să își stăpânească plodul. Nu l-am mai văzut de atunci.
A plătit și factura.
Au întrerupt concediul și au plecat a doua zi.
Comentariu beton!13
Am patit-o si eu de atatea ori, eu fiind cu copilul in restaurant de asemenea. Stateam la masa cu fiica-mea, asteptand mancarea, cand deodata vine o fetita si imi ia telefonul de pe masa sa vada la ce ne uitam noi si se urca cu fundul pe masa noastra…am ramas perplexa…maica-sa doar a luat-o de acolo si ea a inceput sa planga si vai Doamne ce tragedie ca ii plangea odrasla…copilul nu avea nicio vina insa stateam si ma gandeam cum de a mea nu ar face asta niciodata…
Știți ce e „haios”? Ca unii oameni care se nimeresc la restaurant în seara cu pricina, poate au plătit pe cineva sa stea acasă cu cei mici, ca să aibă o seara liniștita și când colo…. Eu am 2 băieți, unul care are 12 ani și de mic a stat cuminte la restaurant, fără telefon și alte nebunii. Asa e el mai cuminte dar cât se putea îl băgăm în discuție. Totuși a fost o faza pe la vreo 5 ani, am fost invitați la un spectacol de Crăciun, bineînțeles ne am gandit sa îl luam cu noi, colinde, Mos Crăciun etc, ce sa nu îți placa, dar la un moment dat când s au oprit din cantat și oamenii din aplaudat, îl aud pe al meu „ne mai țin ăștia mult aici?” 🙈🙈. În schimb mai am unul de 2 ani și jumătate, pericol public. O singura data am fost cu el la un restaurant și alerga de colo colo, ne am lipsit de tot și am plecat acasă. Cum noua nu ne ar plăcea sa fim deranjați de copii altora, am decis ca nici alţii nu sunt obligați sa suporte nazdraveniile copilului meu. (cu ocazia asta am învățat sa fac papanasi🤣, au ieșit ca la restaurantul unde voiam sa ii mancam).
Să nu vă spun ce înseamnă să ai tava cu pahare,sau farfuriile pline în mâini și brusc,odorul familiei(care,de altfel, ignoră total prezența lui) să intre cu viteza luminii în tine. Și cam cum se uită „Majestațile lor” dacă crâcnești. Deși nu sunt de acord, înțeleg perfect mențiunea „loc destinat doar adulților „.
Fiica mea a iesit ca maica -sa – copchil energic si curios. Nici taica su nu e mai breaz cu colectia lui de medalii de la marathoane terminate. Si suntem cu copchil in tara straina unde obiceiul cu bona e pe la aia cu rang de conte sau patroni de firme iar bunicii sunt la 2000 km. Asa ca am luat-o de cocutza cu noi. La 1-2 ani la o nunta in biserica era in ton cu aaaaa-ul popii si nimeni nu si-a dat seama pana nu a inchis gura popa si asa au aflat ca e o voce in falset – am luat copila de mana si iesit din biserica. A fost la ginecolog cu mine? a fost, a intrebat daca e bine fundul meu – e bine, ca sa stiti. La restaurante am fost dar la pranzuri si sa aiba locuri de joaca – pe aici sunt multe cu un colt cu 3 mese si 2 creioane, altele cu terasa langa loc de joaca, am gasit ce face. Unele weekenduri dupa alergare in parc ajungeam la restaurant sa luam cina la ora 18, ceream de la intrare ce fel aveau repede si degraba (un fel de ciorba casei) si ii dadeam sa molfaie ceva din ala, si la 19 paraseam incinta sa lasam pe aia romantici sa isi alinte iubirile in liniste ca asa e copilul de 1-2 ani. Am respectat orele ei de somn si evident ca serile dupa 19-20 ne-am baut paharul de vin in tihna acasa dupa ce am culcat copilul si nu servit restaurant pt ca din experienta am vazut ca e prea tarziu si nu e locul nostru. Tot prin experienta am descoperit cat de usor se suprastimuleaza un copil si ca ecranele (tv, tableta, telefon) agita – asa ca am evitat asa ceva, la fel zaharul si fainoasele si alimentele sintetice de supermarket o agita asa ca am eliminat astea- cat se poate ca la scoala nu a mai functionat ce voiam eu.
La primul ei film de cinema am luat locuri la margine, in caz ca iesim sa nu deranjam, si nici cola nu am luat sa o agite sau sa ceara pipi de 5 ori pe film.
Avem norocul sa fim aici in tara asta unde si copiii sunt bine tolerati – oamenii in locuri publice, inclusiv in restaurante au rabdare, nu o data un chelner a venit cu extra orez/iaurt simplu/un fruct simplu sa aduca special pt ca e mica (restaurant turcesc sau indian), alta data cand era restaurantul aproape gol chelnerii au servit pe la mese cu cocutza noastra in cate un brat spre deliciul celorlalti – pana si bucatarii i-au intins zambete, banane a primit de la nenea de la piatza si acum cand a ajuns la liceu, conversatii a facut si la alte mese inclusiv cu cei scortzoshi si cu cravata veniti au raspuns amuzati la curiozitatile ei, de pe la 5 ani am iesit si ea si-a adus cartile ei de citit, pana si la Angela Gheorghiu am luat-o (nu, nu ii place opera dar iubeste muzica) si a fost Gica Contra citind cu kindle-ul asa, pe sub covertura, cu tupeu preadolescentin, spre amuzamentul vecinei de loja care era o babette pensionara de mult timp si care facea in continuare canto pe la Paris cu o profesoara de origini romanesti, ce nu a fost deranjata ci a incurajat iesitul din zona de confort si incercat.
Cocutza a crescut. Din copchilul ala energic a devenit o adolescenta cu tupeu de a zice nu, cu limita de utilizare a ecranelor, ce citeste pana la miez de noapte si iese cu fetele din bloc si saluta politicos si pensionara de deasupra si face morala alora ce arunca chishtoace. Deja nu mai vrea sa vina cu noi… Copilul creste cum vede acasa. Opusul educatiei „eu te fac eu te omor” nu este sa fie lasat de capul lui ca tot neglijare e, opusul este sa ne adaptam vietii de grup cu specificul fiecaruia, cu dragoste si rabdare si respect dar limite sanatoase. Daca aveti ceva sa reproshatzi copchilei mele, apai mie mamei sa reproshati prima data ca imi recunosc in ea si energia, , si glumele si nasul in vant si apucaturile de facut morala si candidat la rolul de baba civica, si afurisenia.
Interesant articolul, scria un domn ca nu poate accepta dictatura unui animal. Doamne fereste eu am crescut intr-un cartier ultracentral dintr-un oras mare. Cartierul era rau famat, numai gasti nespalate de rromi bizari, toti cu actiuni premeditate in cap : sa insulte, sa barfeasca, sa bata alti copii. Eu am avut noroc ca fratele meu era practicant arte martiale, si nu indraznea nimeni sa se apropie de mine. Ceva inimaginabil la ce batai am asistat, insa in mod bizar erau atacati copii lipsiti de aparare.
Educatia care in mod normal ar fi trebuit facuta de parinti lipsea cu desavarsire, parca toate actiunile acestea malefice erau coordonate de cineva din umbra.
La scoala, intalneam la orice pas fete jignite, lovite, noroc ca aveau prieteni care vorbeau intre patru ochi cu dubiosul care o insultase.
Este multa prefacatorie, dar eu sunt convis ca este un plan bine organizat a cuiva de sus de a face rau cu orice pret.
Parerea personala este ca parca traiesc intr-o ginta tribala plina de canibali, stabori, femei din ultima categorie. Nu fara motiv sunt aratati cu degetul romanii in strainatate, datorita comportamentului , a faptelor reprobabile si a lipsei totale de caracter.
Dupa 15 ani de la neplacutele intamplari si in ziua de azi cartierul este rau famat, oricand risti sa intalnesti un meltean cu ceva cutite pe la brau.
Pe cat posibil este bine sa va uitati in jur, ce fel de vecini aveti, sa sesizati persoanele necunoscute care circula nederanjate prin bloc.
Si mai vreau sa mentionez un lucru, niciodata nu se intampla ceva rau agresorului, daca reclami individul te i-a cu tot soiul de vorbe : nu sunt martori, poate tu ai o problema.
Cat despre familiile acestor bestii erau dintre cele mai dubioase , cu relatii mari la forul suprem din genul carora turnau la nenea cu sapca rosie , ca sa manace retardatul ceafa de porc si sa bea bere. Pe vremea aceea nu erau la indemana : alcool test si dopping test. Referitor atat la adult cat si la progenitura.
Sper ca acest comentariu scris sincer , in termeni populari sa se publice.
O zi buna in continuare.
Am spus-o mereu, copilul e ca un aluat, depinde de tine ca parinte daca iese turtoi sau cozonac din aluatul ala! Am crescut doi copii, am fost cu ei la restaurant unde au mancat frumos din farfurie si nu au tipat tavalindu-se, nici nu au fugit ca nebunii! Si à propos de restaurant: ma asteptau la poarta in zi de salariu, era micul nostru rasfatz, intr-o vreme de greutati, doar in ziua aceea ne permiteam sa luam impreuna tramvaiul si sa mancam in oras. E drept ca nu aveau telefoane sau tablete, asa ca ne petreceam timpul liber impreuna, citind, povestind, jucand jocuri de societate ( Duoamneee, ce ne mai certam la Monopolis!!!) . Da, sunt total de acord, parintii sunt de vina! .
I feel you! Eu sunt mama de doi „uriasi”(4 ani si 1an si 5luni). Luna trecuta am foat plecati in vacanță in Grecia si am fost la multe taverne. Cand cel mic s-a plictisit, l-am scos la o plimbare cu căruțul, nu am stat sa le stric vacanța oamenilor si pe a mea. De ce sa ma chinui cu copilul in restaurant, cand pot sa-l liniștesc la o plimbare si apoi sa revin cu el la masă?!
Sau daca e foamea mare rau de tot si niciunul nu poate sa iasa cu el afara, baga un youtube cu volumul la minimum sau un joc pe silent si everybody will be happy. Da stiu nu e ok, zic doar in cazul in care sunteti morti de foame.
Eu am un copil agitat atunci cand e obosit, dar il domolesc sau in cazul in care vad ca nu poate sta liniștit, il iau de mana si plecam.
Nimeni nu e obligat sa suporte copiii altora.