Pe vremea când radarul uman încă nu era radar uman (adică era, dar n-aveam de unde să bănuiesc asta) și se mulțumea doar cu statutul de cea mai mișto femeie din lume, m-a invitat într-o seară să mâncăm la ea. Probabil voia să mă testeze, voia să se asigure, fără eventuali martori, că nu cioflăi și nu mestec cu gura deschisă sau ceva. Având în vedere că n-a fugit nimeni pe Jepii Mici după experiența asta, probabil c-am trecut testul cu bine. Probabil.
Dar dacă tot absolvisem magna cum laude, mi-am zis că e acum ori niciodată, trebuie s-o impresionez definitiv și irevocabil. Așa că, după ce ne-am ridicat de la masă, am zis flegmatic că vreau să spăl eu vasele. Un veritabil act de curaj, aș spune, având în vedere că nu mai atinsesem o farfurie și un burete de vase, simultan, din cuaternarul timpuriu. Dar mă bazam pe faptul că spălatul de vase e ca mersul pe bicicletă, nu se uită niciodată.
Dăcât că, în loc s-o ia cu leșin de emoție, cererea mea a impresionat-o la fel de mult cum vă impresionează pe voi dacă plouă în Antananarivo. A ridicat din umeri și mi-a comunicat că e ok, pot să le spăl, n-are nimic împotrivă, dar nu mai bine le băgăm la mașina de spălat vase? Și că, dacă țin io neapărat, pot să le clătesc.
Moment în care am avut un șoc care mi-a împărțit viața în două: înainte și după ce-am aflat că înainte să bagi vasele în mașina de spălat vase, trebuie să le cureți cu grijă de resturile alimentare. Așa cum desigur bănuiți, am cerut explicații. Am întrebat pentru ce-aș face ceva ce, în mintea mea, e o acțiune complet inutilă. Răspunsul? Ca să nu cumva să se înfunde filtrul.
După acest șoc inițial, au mai urmat niscaiva seri în care am consumat împreună hrană de origine vegetală și animală, cunoscute și sub denumirea de „cine romantice”. Evident, de fiecare dată, vasele erau curățate sau clătite înainte să poposească în mașina de spălat.
Dar m-am obișnuit și cu asta, așa acum te obișnuiești cu toate greutățile vieții, și probabil aș fi lăsat lucrurile în acest stadiu dacă zilele trecute n-aș fi asistat la o discuție exact pe tema asta. Eram la cooperativa de digital și, out of nowhere, lumea din jur a început să vorbească despre mașini de spălat vase. Vă dați seama că mi-a venit subiectul ca o mănușă și-am profitat ca să pun întrebarea care mă macină de atâta vreme: de ce trebuie curățate vasele înainte?
Moment în care am avut supriza să constat că toată suflarea feminină din firmă împărtășește ideile preconcepute ale radarului uman, în timp ce singurii doi bărbați din încăpere, eu și Alex, erau stupefiați. Mă rog, mai erau și alte persoane de sex masculin de față, dar nu poți să te bazezi pe părerea cuiva care zice că mașina de spălat vase se numește nevastă. Nfine, răutăcisme gratuite.
Revenind, de-aia am luat hotărârea să apelez la voi, poate mă lămurește cineva care e faza cu clătitul și curățatul. Ok, nu sunt absurd, înțeleg că, dacă ți-a rămas o jumătate de prepeliță în aspic în farfurie, nu te apuci s-o vâri așa în mașină. Sau că nu poți băga castronul în care a mai rămas un sfert din salata de ienupăr cu goji.
Dar io am asistat cu stupoare la un proces minuțios de curățat farfuriile de urme de gălbenuș sau la clătit cu jet de apă, ca să nu rămână niște biete frunze de mărar și pătrunjel, ceea ce mă depășește în totalitate.
Pentru că, în capul meu, motivul pentru care îți iei mașină de spălat vase e unul singur: ca să nu mai atingi niciodată nenorocitele alea de vase în alt mod decât acela de a le muta de pe masă în mașină. Așa că, dacă nu mă lămurește cineva, cu argumente logice, voi trăi în continuare cu convingerea că clătitul înainte este exact pe sistemul să dai cu aspiratorul, să faci oleacă de ordine și să ștergi un pic praful, înainte să vină femeia de la curățenie.
Mihai, eu doar arunc resturile, nu clatesc nimic, si nu s-a infundat masina niciodata, o am din 2006. Daca trebuia aproape sa le spal cum spui tu aici, chiar nu ii mai vad intrebuintarea, decat ca le spala la 60 grade unul din programe, aproape le sterilizeaza. Ca idee, oricum nu poti baga obiecte din lemn si cutite, la temperatura inalta se strica, dar sa le spal cum spui tu…pfff atunci mai bine o arunc si imi fac loc in bucatarie 😜😜😜
Comentariu beton!64
Aha. Se aude? Din 2006, da?
Scuze, @Mihaela, nu cu tine vorbeam. 😛
Exact, Mihaela! De acord cu tine. Plus ca pastilele alea sunt facute din chimicale care, la temperaturi mari, dizolva orice rest de mancare. Clatitul inainte e inutil.
Comentariu beton!19
Bag tacâmuri din lemn și n-au nimic. Și dacă se strică o lingură de lemn dupa 3-4 ani, care-i problema? Costa vreo 3-4 lei, cred 🙂
Comentariu beton!30
😂😂😂 Păi la ce naiba mi-am mai luat mașină de spălat dacă oricum lustruiesc vasele de fiecare dată? Curăț resturile alimentare mari, filtrul îl spăl periodic, mașina de spălat primește o tură de igienizare lunar.
Să mai spun și că producătorul oricum nu recomandă clătirea vaselor înainte, că nu mai aderă particulele de detergent că lumea?
Comentariu beton!41
Hopaaa. Hai că ne strângem mai mulți.
Am uitat sa spun despre filtru, asa e il cureti pe ala, ceva genul aspiratorului. Am grija sa ii iau solutia de clătire, sarea speciala si uite ca nu am avut probleme de 13 ani. A fost haios sa citesc ce ai scris Mihai, zau ca mai bine imi luam altceva in loc de mașina de spalat daca trebuia sa fac tot ce ai relatat mai sus 😁😁😁 Poate nu sunt eu la curent, poate unii doar vor sa le sterilizeze 😜
Comentariu beton!17
@Mihaela, haide sa nu exagerăm. Le și usucă, nu doar le sterilizează. 😜😂
@didina on Asa e, am uitat ca le si usuca 😁😁😁 Deci, sterilizator + uscator 😁😁😁, mie imi place 3 in 1 nu 2 in 1 😁😊
N-am aşa un utilaj, în general eu sunt spălătorul manual, bine, la noi în casă este o regulă, ai mai mult de 5 ani, când termini de mâncat îţi speli tacâmurile şi vesela, reiau, maşinile de spălat vase nu au şi un tocător de resturi, tocmai ca să nu se înfunde de la o prăpădită de frunză de pătrunjel?!
Ăăă… asta nu are așa ceva. Cred.
nu au tocator… resturile mici-mici trec prin filtru, alea mai maricele se opresc in filtru… doh! n-am clatit in viata mea vasele inainte sa le bag la spalat, si spala saraca masinutza mea orice (la gramada): de la oale la pahare, sticle de lapte, funduri si linguri de lemn… ies bec! Atentie, fundurile de lemn pot fi bagate la masina doar daca sunt dintr-o bucata… alea din mai multe bucati lipite intre ele, se dezlipesc!
La mine mai au un pic si intra cu oase si tot tacamul…
Aha… dăci chestia aia de lângă chiuvetă se numește mașină de spălat vase… și io care credeam că am blat dă bucătărie unicat/adevărat cu luminițe și butoane 😜
Comentariu beton!40
Nu neapărat, poate fi și cuptorul, mare grijă să nu te încurce luminițele. 😛
Comentariu beton!35
La lămurit las pe alții, dar mi-am adus aminte cum încerca un domn de la o firmă de mobilă să mă convingă să aleg o mobilă de bucătărie care avea inclusă în preț și o mașina de spălat vase. Eu voiam fără acest aparat, în ideea că știam de faza cu resturile și nu mi se părea prea mare ajutor. Preferam așadar spațiul suplimentar de depozitare vs rezolvatul parțial al vaselor in acest mod. Tipul, italian, vede că n-are cu cine să se înțeleagă, așa că se îndreaptă către bărbat și i se confesează cu ton glumeț că lui mașina de spălat vase i-a salvat căsnicia. N-am înțeles la ce se referea, îmi pare rău acum că n-am cerut detalii, dar ”la ce naiba folosește o mașină de spălat vase?” poate avea niste răspunsuri la care eu una nu m-aș fi gândit în veci.
Comentariu beton!23
Și eu sunt de aceeași părere. Dacă tot ai luat mașina, atunci să spele…mulți merg pe ideea că faci economie la apă. Corect, probabil consumi mai puțină apă decât spălatul manual, dar ia cineva în calcul faptul că detergentul e mai scump decât o sticla de fairy, că trebuie sare, curent și bomboana de pe colivă dau și o căruță de bani pe mașină, care se amortizează în nșpe ani? Da, sunt de acord că singurul beneficiu e confortul, atâta timp cât nu speli vasele înainte să le bagi în mașină, dar dacă nu e familie numeroasă e cam inutilă de cele mai multe ori. Trebuie să adun 2 zile vase ca să nu îi dau drumul să meargă semi-goală.
Comentariu beton!23
De ce să clatești douăj’ de farfurii, când poți să clatești filtrul ăla de urmele de pătrunjel și ceafă de prepeliță? 🤔
Comentariu beton!22
Nu am clatit diciodata nimic din 2012, masina rezista:)
Comentariu beton!16
Povesti. Exista solutii pentru desfundare si trebuie sa fie foarte disciplinata doamna ta de face asta mereu. Eu le arunc acolo fara grija dupa ce dau cu furculita la cos resturile si aia e. Ies curate si lucioase. Uneori daca a apucat sa se intareasca mancarea pe farfurie o las nitel la inmuiat si jap in masina. Sunt o lepra.
Comentariu beton!24
Io sper doar s-o convingă comentariile de azi că poate să spele vasele liniștită, fără să mai clătească nimic înainte. Îi cumpăr io alta dacă se strică asta.
Nu esti lepra. Eu nu mai bag nimic la inmuiat si tot se ia fara nici cel mai mic fâs.
Asta cu clatitul vaselor inainte se numeste OCD, ba mai mult, este daunator mediului! Consumi aiurea resurse: timp, apa, agent termic etc… Poti sa le bagi si neinmuiate, NU se strica masina 😀 (evident, nu bagi cu resturi mari, frunze, oase, coji, bucati)
E un mit. Cureti resturile, normal, dar cam atat. Nu cred ca spala cineva manual vasele cu toate resturile pe ele, sau…? E aceasi lucru si la masina. A mai scris cineva producatorii nu recomanda clatirea vaselor inainte, dar aud asta in mai toate discutiile in care incerc sa conving pe cineva ca este de mare ajutor masina de spalat vase: „e complicat, trebuie oricum sa le clatesc inainte”. Eu folosesc servetelul cu care m-am sters le maini/pe fata sa curat farfuria de resturi direct in cosul de gunoi si gata.
Comentariu beton!19
stii ca inca mai exista unele persoane care spala rufele de mana inainte sa le bage la masina, nu? 😀
O prietena are masina de spalat vase si ea clateste bine vasele inainte pt ca masina nu curata oul ochi de pe farfurii, mai ales daca sta vreo 2 zile in masina. Sau.. cateva frunzulitze de patrunjel . Deci daca vasele stau in masina 2 zile si se usuca urmele de mancare, masina nu curata! Asa zice ea. E la a doua masina . A avut constructa si acum are bosh. Ati gasit vreodata vase cu urme de mancare dupa ce le-a spalat masina??
Nici eu nu spăl vasele înainte de a le pune în mașina de spălat vase. Ca doar are programe speciale care detectează cât de murdare sunt vasele. Ca doar există filtru pentru a mentine resturile de grăsime sau pătrunjel sau goji. Sâc! Să nu uităm si spălatul mașinii cu o pudră specială o dată pe lună (mașina fără vase, bineînțeles).
Atât!!!
O zi bună tuturor.
Comentariu beton!17
Masina de spalat vase salveaza casnicii :))) Asta daca cei doi „tinerei” se cearta de fiecare data care sa spele vasele. Aveam program: 1 zi eu, 1 zi el, iar daca nu avea chef in ziua lui….negociam si ma platea frumusel sa spal vasele in locul lui :P.
Asa am stabilit ca iesim mai ieftin cu o masina de spalat vase pe care o avem de 5 ani si pentru care nu clatim niciodata farfuriile (cel mult stergem cu un servetel daca a ramas jumatate de ceafa). Scuturi filtrul cand il vezi incarcat si asta e tot!
Masina de spalat vase e geniala daca o folosesti pt ce este destinata si nu clatesti inainte! :))
Comentariu beton!17
Masina asta de spalat vase cred ca s a inventat ptr barbati ca sa nu mai aiba ocazia de a si dovedi utilitatea in bucatarie.Nu am masina de spalat vase ,habar nu am de ce….cred ca nu mi s a parut utila ,la fel cum mai spunea cineva de pe aici am regula cu fiecare isi spala farfuria ,.,tacamul dupa ce mananca.Mi ar trebui mai degraba o tanti Flory ….mi se pare mai utila ,mi ar mai salva din timp.
Nu stiu cum faceți voi de aveți de spălat doar două farfurii după ce mâncați, dar eu îți dau în scris că au fost seri când, după o simplă cină în doi, aproape am amplut mașina aia de spalat vase.
SALUTARE la toată lumea de pe acest blog!
am revenit în forță de la tratamentu balnear din saturn și acum sunt gata de luptă!
în fiecare zi am citit blogu de pe nokia 216 și au fost articole & comentarii bune de tot
gata, la treabă de acum 😃
Comentariu beton!35
Hai că e bine. Ne-ai dat emoții.
@Toni, rromânul ăsta de @Mihai, îi ia pâinea lu’ fiu-meu de la gură. Intră cu el în luptă. Pariez pe tine!
Bine ai revenit!
Deci de azi speli și vasele 🤣 s-a gătat cu boieria!
@toată lumea: bine v’am regăsit!
@mona: vasele sper să le spele tot mama, doar îi dau pensia mea militară de invaliditate fabuloasă de 935 lei să mă hrănească 😀
Comentariu beton!22
Salut, Toni! Bine ai revenit! Mi te imaginez în imposibilitatea să comentezi. 😀
@gmt: salut, oi fi impotent, da’ pot să comentez 🙂
LA LUPTĂ!
Salutare @Toni! Bine ai revenit!
salutare @baghera!
bine te’am regăsit!
Sunt la a 3-a mașină de spălat vase în ultimii 25 de ani – și pe-asta o am de 3 ani.
La primele două n-am clătit vasele, le debarasam doar de resturi.
La asta de-acum, cumpărată după o pauză ”fără mașină de vase” în care ne-am certat ca chiorii, cineva-nu-știu-cine i-a zis omului că vasele trebuie ușor clătite. Și nu mai scap de tortura asta cu clăteala.
Ce-i drept, habar n-am pe unde-i filtrul ăla. Și ce praf de igienizare se pune?
Dacă aflu, poate schimb ”tratamentul”. Și la mașină, și la omu’ 🙂
Comentariu beton!25
@Laura, surprinde-ți soțul, pune-i în brațe manualul de utilizare. 🙂 Filtrul este în partea de jos. Pentru igienizare eu folosesc lichid, nu praf (nu că ar conta), dă o căutare pe Google după „soluție pentru igienizare mașină de spălat vase”.
Oțetul nu e bun? Că eu torn 1 litru la cea de spălat rufe, o dată pe lună, și execut o spălare lungă, la temperatură ridicată și e ok. E și degresant, cred.
@Mona, nu știu, în general folosesc produse dedicate, logica este să scap de o treabă și să nu-mi bat capul. Dincolo de calcule referitoare la economia de apă, detergenți și altele asemenea, cel mai mare avantaj este timpul. 15 minute / zi par puține, dar înseamnă aproximativ 90 ore / an. Am cumpărat un pic de timp. 🙂
La fericirea nevestei, la asta folosestei n principal, in secundar spala vase. NU am avut liniste si pace pina nu am instalat una. si daca trebuie clatite vasele inainte, le si clatesti, daca esti sub supravegere atenta, daca nu, nu , lasa ca se spala oricum . Important e cam am liniste si nu mai aud cum altii au masina de spalat vase si noi nu.
are si un efect secundar totusi. De o vreme chiar le dam pahare si farfurii la musafiri, mai mult de unul de persoana , ca doara ne permitem. NU mai trebuie sa bea vinul, apa si berea din acelasi pahar, acum pun pe masa pahare multe si diferite.
Comentariu beton!29
Şi eu am maşină de vase de prin 2002-2003, e foarte ok că le scoţi gata uscate şi nu mai trebuie să le ştergi. Nu le-am clătit niciodată înainte. Nu s-a înfundat niciodată. Ocazional spăl sita şi folosesc o soluţie de degresare pentru curăţarea maşinii.
Comentariu beton!18
Eu nu am mașină din asta, dar mă gândesc că pe același principiu ar trebui să spăl, să perii și să curăț hainele de scame, înainte de a le pune la spălat, în mașina de spălat rufe?
Că eu de obicei doar la caut la buzunare de diverse, nu de alta, dar am scos pantaloni și pulovere pline cu smotocei de șervețele.
Comentariu beton!19
@Mona,
Eu am scos din mașina de spălat pantaloni cu acte și bani în buzunare. Totul spălat foarte bine 🙂
N-am așa ceva. Pentru trei persoane la masă, mi s-a părut inutilă. Ca s-o folosesc la capacitatea ei, trebuia să strâng minim nouă seturi de vase. Adică să spăl vasele o dată la două-trei zile. Asta înseamnă investiție în veselă😜.
Băi, dar dacă mă întrebi „pe terenul meu dacă e bună”, sigur o cumperi.
Se dezbate încă. Ce zici?20
Nu avem mașină de spălat vase. Al meu 😈 spală vase cot la cot cu mine. Mă rog, nu cot la cot că ne-am încurca unul pe altul, dar cam în același ritm ca mine. Doar că se vrea lăudat când spală mai multe plus oale și tigăi. Îi zic că pe mine nu mă laudă nimeni și mi-o bagă p-aia cu „da’ câți bărbați ai văzut tu să spele vase?”.
Dacă ne-am lua, sigur aș face ca radarul uman. Eu sunt genul care freacă șosetele albe înainte să le bage la spălat. Nu pe-ale mele, ci pe-ale fiică-mii care arată într-un mare fel după câteva ore de parc. Câteodată le arunc pur și simplu, după un „mami, pot să mă descalț și eu că x și y s-au descălțat?”. Mai nou și ștrampii de școală îi frec până în zona genunchilor. O să îi comand zilele astea unii negri și bleumarin. Iar lui fii-miu îi clătesc pantalonii la chiuvetă de orice culoare ar fi pentru că nu e zi să nu se tăvălească pe jos. Și știți voi, mai o flegmă, mai un răhățel de patruped… Noroi nu a mai găsit pentru că nu a mai plouat de două luni.
Se dezbate încă. Ce zici?14
@Blanche,
Mă gândeam eu că nu fac bine că arunc direct rufele în mașină 😀
Mona, cred că e faza de prespălare.
Comentariu beton!21
Da, da, am prespălare manuală! 😂
Ce prespălare, soro! Bag direct în mașină inclusiv covorașele din dormitor.
Că le freacă și le-nvârte în 3-4 ape plus stoarcere, cum nu mi-ar reuși mie nici în juma’ de zi, cu nervi, efort și transpirație din cap până-n călcâi 🙂
Comentariu beton!19
Blanche, păi și lași lipsa ploii să limiteze diversitatea petelor de pe hăinuțele copilului? Cu riscul de a fi acuzată că instig la creșterea consumului inutil de licoare vitală, dă-i copilului apă într-o sticlă, să-și creeze propriul noroi prin care să se tăvălească. 😀
Comentariu beton!18
Masina de spalat vase, culmea, a fost inventata nu pentru puturosi sau cei sensibili la atingerea resturilor de mancare, ci pentru economia de apa. Se pare ca aceasta masina consuma de 20 de ori mai putina apa decat la spalarea manuala a aceleiasi cantitati de vase. In conditiile astea, orice comentariu este inutil. Si eu doar arunc resturile, in nici intr-un caz nu clatesc vasele. Si da, pun si linguri de lemn cand este cazul. Inca ceva, testul de spalare „standard, este pusul unui ou crud pe o farfurie cu galbenusul spart si dupa 24 de ore, indepartate resturile si spalata farfuria.
Comentariu beton!21
Corect
Asa este.
Au apărut niște aeratoare de robineți, se montează pe orice baterie, tot pentru reducerea consumului de apă. Le-am studiat recent, se pare că au efect foarte bun, reduc consumul cu 50%.
1. Rău ai făcut că ai întrebat! După ce citeşte radarul tău UMAN ce ai scris aici, pe pariu că nu vei mai avea ce spăla? Vreo 2 săptămâni, banuiesc? Oare de ce? Ooof, bărbaţii ăştia!
2. Tu ai maşină de spălat vase, chiar bio! Ai uitat de SUZANA şi VASILE?
Da, dar mașina aia bio e la muncă. 😀
Ca să evit astfel de dezbateri, pro și contra clătitului de vase, eu i-am obligat pe ai mei să întingă bine pâine în sos 😁
Comentariu beton!29
Exact aceea dilema o am eu când merg in vizita la o prietena tare draga. Procedează la fel. Și nu înțeleg! Și eu am mașina de spălat vase. Eu adun cu un șervețel resturile de mâncare din farfurii, oale și apoi le pun in mașina. Nu le clătesc înainte. Filtrul îl curat o data pe săptămâna, după chef. Nu am avut probleme de filtru înfundat. In plus pentru mine mașina e tocmai acel lucru care ma ajuta sa nu stau cu mâinile in apa și sa economisesc apa.
Pentru noi mașina de spălat vase e un fel de Sfânta că trusa de machiaj…
În timp rezista
…
Prima mașină de spălat vase pe care am avut-o a avut nevoie de înlocuirea unei garnituri în perioada de garanție, mai exact la câteva luni după ce o cumpărasem.
Am profitat de venirea omului de la service ca să-l întreb exact asta: dacă trebuie să clătesc vasele înainte de a le băga în mașină. Și mi-a răspuns simplu că nu e nevoie. Asta scria cu litere mari și în manualul de utilizare, dealtfel. Mi-a explicat că resturile alimentare de pe vase descurajează producerea de spumă a detergentului și că pentru mașinile de spălat vase nu e recomandat ca detergenții să facă multă spumă. Toate bune și frumoase. Am folosit mașina conform instrucțiunilor vreo 6 ani, până am vândut casa.
Când m-am mutat am cumpărat o mașină nouă. Care la aproximativ 3 luni se strica. A venit același om de la service care m-a făcut cu ou și cu oțet pentru că nu splăl vasele înainte și nu curăț mașina după fiecare utilizare.
Trage singur concluziile! 😛
Concluzia e că tu strici maşinile de vase indiferent cum procedezi.
Comentariu beton!17
@GabiI, păi pe prima n-am stricat-o!
Ba bo$$, i feel iu. Nu prea am inteles nici eu treaba asta. Ca am patit-o si eu cand am vazut prima data o masina de spalat vase, si se clateau vasele inainte. Dar macar mai superficial, un jet de apa si atat. Cand o sa am eu masina de spalat vase te anunt ca nu le clatesc deloc si iti spun rezultatul :))))
Bag seama că tu vrei să întelegi femeile.
Nu e posibil, crede-mă. Am ceva ani de casatorie si pot sa-ti spun un singur lucru: daca i-a intrat in cap ca trebuie sa clateasca vasele inainte de a le baga in masina de spalat, pai o sa faca asta si daca aduci producatorul masinii de spalat sa-i explice ca nu e necesar.Sau sa clateasca sosetele si chilotii inainte de bagatul in masina de spalat rufe.
Când o mai vezi facand chestii ilogice, fa ca mine, ridica din umeri si zi in gand: karma. O sa vezi ca esti mai linistit .Daca incerci sa-i explici ca nu e ok, oricum nu va avea efect, posibil sa spuna ca a inteles si data urmatoare face tot cum vrea ea.Viata e scurta boss, nu merita sa-ti toci nervii pentru toate fleacurile.
Comentariu beton!24
Hmmm…Într-o zi despre panouri solare, în alta despre curățenie iar azi despre spălatul vaselor. Mâine ne așteptăm la articol despre grădinărit.
Îmi place de mor să văd bărbați care nu disprețuiesc muncile simple care până mai acum ceva ani erau doar ale femeilor. Și iar îmi place de mor să văd cum în casele oamenilor sunt mașini care preiau munca plictisitoare și obositoare pur și simplu necesară zi de zi!
Eu spăl vasele în continuare la mână. Suntem doar doi. Dar într-o zi am dat cu basca de pământ și am zis la dl Leo că așa nu se mai poate, că să spele și el! S-a uitat mirat foarte la mine și a înțeles rapid că nu glumesc. Așa că o dată în zi spală el, cealaltă spăl eu.
Nu am înțeles niciodată pe ce s-au bazat bărbații mii de ani, zeci de mii de ani considerând că muncile casnice sunt exclusiv munci de femei! Pe bune, dacă cineva are amabilitatea să-mi explice cu desen, frumos…
Zi bună și săptămână bună la toată lumea!
Comentariu beton!19
In acele vremuri muncile casnice erau pentru femei casnice.
Adica majoritatea de atunci.
Sorin, despre ce vremuri și despre ce femei casnice vorbești? Mama mea și toată generația ei nu erau casnice! În comunism femeile munceau toate sau foarte aproape toate. Iar bărbații lor nu prea puneau mâna în casă. Spun din ceea ce am văzut eu. Bunica mea dinspre mamă a muncit și ea. La CFR. Eu și generația mea nici vorbă casnice. Nu am cunoscut bărbați care să ajute, să considere că este și de datoria lor!
În Italia sunt mult mai multe femei casnice. În sud chiar în procent foarte mare- cam 60-70% Da, în acest caz ele poate că ar trebui să facă mai mult, e normal așa.
Dar în Ro situația e diversă. Femeile mai mereu au avut job și mai toate!
Arunc ce cade de pe farfurie dupa care zboara direct in masina de spalat, fara clatire sau alte cele. Dupa vreo ora de spalat sau cat naiba dureaza, farfuria e ca noua, nu conteaza ca a fost galbenus de ou sau tocana sau ce stiu eu ce altceva care a stat doua zile si s-a betonat.
Inutil să mai spun că nu le clătesc, doar curăț de resturi mari, o igienizez lunar, am grijă să am filtrul tot timpul curat etc.
Nu vreau să fiu răutăcios, dar faza cu clătitul înainte, mi se par ceva de genul țiplei lăsate pe telecomanda televizorului câțiva ani după ce a fost cumpărat 🙂
Comentariu beton!15
La prima însurătoare, promit să i-o iau ei cadou. Pentru că e necesară, practică și arată și bine în bucătărie. De mașină, zic…
Parcă mai bine ar arăta într-un garaj, sau în fața casei, nu în ea, dar na, tu ai ochi de fotograf, altfel vezi lucrurile. Aaaa, de mașina de spălat vase se vorbea… 🙂
@Anduța…știi cum e: nu contează unde o pui, important e să nu i se înfunde filtrul !
Ananas, nu știu cum e, că nici de însurătoare n-am avut parte, nici de mașină de spălat vase! 🙂
Din 2005 folosesc cu incredere, nu le clatesc (doar arunc resturile). Nici macar nu-s vreo constiincioasa la curatat filtrul ala. Oi fi avut eu un noroc incredibil, dar la Bucuresti am aceeasi masina de 15 ani (e drept ca folosita zilnic doar 10 ani din astia 15..), mergea inca impecabil ultima oara cand am fost in tara.
Singurele chestii pe care le clatesc sunt ustensilele murdare de avocado. Masinile de spalat vase par sa nu curete bine urmele de avocado (toate 5 pe care le-am folosit, aia din tara si 4 in state, ca aici electrocasnicele mari vin cu casa, si la inchiriere si la cumparare…). Nu m-a fascinat suficient aspectul cat sa cercetez de ce, e doar o chestie constatata empiric.
Eu iau un burete umed si dau peste ele daca au resturi grosiere. Daca sunt resturi micute nu are rost sa te stresezi, masina de spalat chiar isi face treaba alaturi de produsele de spalat folosite. Masina me de spalat vase nu a avut probleme si are 5 ani.
@Hatere, vezi că @Elena nu este @Elena P. Lasă fata în pace!
Cu plăcere!
Există mașini de spălat vase?!
Comentariu beton!15
Nu, nu există.
Dar dacă M.V. ne-a dat azi tema asta, noi aberăm voioși și disciplinați 😂
Comentariu beton!22
„Există mașini de spălat vase?!”
Nu.
Dar există mașini de spălat mașini de spălat vase.
Vase gata spălate, să fim preciși.
Precum spune si Serban, mai sus, masina de vase e facuta pentru economisirea apei. Exista programe mai lungi, mai scurte, eco sau pentru vase foarte murdare. Clatitul vaselor in prealabil este recomandat daca vrei sa folosesti un program foarte scurt. Eu am unul de 29 de minute, care este destinat in special paharelor. Astfel se face economie de curent. Depinde numai de tine ce alegi. Ori clatesti si economisesti curent, ori le speli la un program intensiv fara stres. Multa lume isi pune problema de ce programele eco dureaza mai mult decat programele normale, gandind ca implicit e consumul mai mare de curent, deci nu are cum sa fie eco. In cazul asta apa folosita se recicleaza si propriu zis sunt spalate cu aceeasi apa pe tot parcursul programului,
iar la sfarsit sunt doar limpezite cu apa proaspata.
@Ana, cu excepția weekendurilor și a zilelor în care avem invitați la masă, eu folosesc aproape exclusiv programul Eco. Prețul per kWh e mult mai mic noaptea, așa că pornesc mașina înainte de a mă băga la somn. Dimineața nu durează mai mult de două minute să pun vasele în dulap. 🙂
Didina, la tine e diferenta de pret inte zi si noapte, dar in tara nu stiu daca e diferenta. Si eu tot seara dau drumul la masina.
@Mona, am spalat pantalonul de lucru al soțului meu, iar la terminarea programului nu stiam ce ,,mațe” sunt impraștiate prin mașina, nu știam ce am ucis. Am aflat ca erau legături din bumbac folosite la legarea viei…multe…printre ele un toc de ochelari (partial recuperabil), ochelarii (puțin strambi dar curați lună)o cheie franceza (degeaba urla titularul ca a avut doua chei). A doua cheie am cautat-o indelung prin mașina, deci sigur a avut doar una. Mbine ,am gasit inca o cheie dupa vreo luna prinsă in garnitura masinii , in partea de sus , da’ sigur cineva a pus-o acolo ca a ma compromită penca am indraznit sa confisc pantalonii slinoși fara acordul proprietarului. Nu clatesc vasele inainte de spălare si nu verific buzunare nici inainte de spălare , dar nici in alte situatii de seceta in portofel. Inca sper sa gasesc in garnitura masinii vreun milion doua pt efortul de a ma apleca sa bag rufele/vasele in mașinile dedicate spalarii. Cele mai faine sunt gumele de mestecat uitate inainte de spalare in buzunarul de la piept al cămășii…nu al meu, eu țin guma in poșeta aia mare care seamana cu o sacoșa și în care ,,nuș ce mama naibii țineți voi acolo”.
Comentariu beton!25
Gumele alea de mestecat… sunt mestecate sau virgine? 🙂
@Laura G, mentolate. 🙂
Comentariu beton!20
@Shoric,
Bine că ești tu dăștept 😂
@Laura G.,
alea mestecate sunt în păr, de regulă, deci clar, MAS spală doar virginele 🙂
@MAS,
insistă, apar și banii ăia la un moment dat, primul milion e mai greu de spălat 🙂
Comentariu beton!15
Măi, stați așa, m-ați pus pe gânduri. După câte spălări ar trebui să apară milionul ăla? Eu am cam 4 pe săptămână și tot degeaba. Nu o fi detergentul potrivit? 🤔
@didina,
Încearcă zilnic, dimineață, la prânz și seara. 7 zile pe săptămână.
Dacă n-apare milionul, ne zici nouă. Facem chetă să-ți cumperi altă mașină de spălat 🙂
@Laura, e periculoasă varianta cu 3 spălări pe zi, apar în mașină căscuțele fiică-mii, șervețele și agrafe de păr. 😂
@didina, aia e, foloseşti detergent pentru săraci 🙂
Eu zic nici sa nu mai bage vesela la spalat.Eventual ii mai da drumul masinii la momente speciale pe programul eco… fara vase bineinteles.
Și dacă tot am dat-o în treburi casnice de spălare la modul general, mărturisesc cu mâna pe inimă că spălatul vaselor manual mie chiar îmi place. Plus că pot face în paralel și alte lucruri, ce nu necesită folosirea mâinilor. Cum ar fi să mă uit la ceva ce mă interesează, să ascult muzică, din astea.
Prin cretacic, în facultate adică, serată dansantă, antren și voie bună în apartamentul închiriat al unui coleg de grupă. Eu și încă două tipe, eram înțelese mereu în astfel de situații că împreună venim, împreună plecăm. Doar că atunci când întâlnirea se apropia de final, una dintre noi s-a retras cu un domnișor să discute mai în detaliu despre niște cursuri și seminarii, așa că celelalte două, nedorind să fim vinovate de întreruperea parcursului educațional al celor mai sârguincioși dintre noi, ne-am apucat să dăm o mână de ajutor la aranjatul deranjului făcut casei băiatului de către multitudinea participanților la sindrofie. Așa că mie cel mai simplu mi-a fost să acaparez rapid zona chill a bucătăriei și chiuvetei (nedotată cu spălător automat), spre deosebire de restul care aveau de rezolvat tot restul casei, folosindu-se tot de diverse ustensile arhaice.
În fine, nu zic, utilă automatizarea asta din prezent, dar bine că nu a fost cazul în acea situație, vă dați seama că alternativa era ori să mă uit și să mă plictisesc stând degeaba, ori să fac vreo altă treabă mult mai grea și/sau mai neplăcută?!
@Anduța,
”Cum ar fi să mă uit la ceva ce mă interesează” – la ce te poți tu uita când speli vasele?
Că eu am în dreptul chiuvetei niște plăci de faianță și nu mă interesează nimic la ele. Dacă mă uit insistent la ele, simt că mă tâmpesc 🙂
Comentariu beton!20
Laura, păi am așa: 1. Mă uit (neinsistent) și la placa de sticlă cu trandafir alb-crem vanilat frumos pe ea, o plăcere să-l privesc, mai ales când îl stropesc și cu apă. Roua dimineții pe floarea din spatele robinetului, nu alta. 😋2. Mă mai uit uneori la chestiile din interiorul capului meu, aka gânduri diverse, ca tot omul. 3. Emisiuni tv sau radio online, știri, reportaje, documentare, videoclipuri, chiar și chestii funny pe telefon, uneori și cu proiecție în TV dacă e ceva de interes și pentru restul familionului. Oricum, long live popsockets-ii (niște accesorii pentru telefon, pentru Tudor zic asta), că-l pot plasa într-o poziție destul de convenabilă pe blat, sau husa de pus pe braț și căștile, pe care le folosesc când e ceva ce mă interesează doar pe mine. Doar pe audio în acest caz, desigur.
Anduța, eu muncile casnice musai să le acompaniez cu muzică sau orice altceva de ascultat! Sunt foarte eficientă când fac mai multe lucruri deodată…
A propos de Tudor, de telefon și de religie. Eu am pe telefon app cu rozariu și cu alte rugăciuni. 🙂 Unde am ajuns totuși…Chiar am să caut și rugăciuni ortodoxe. Ascult des, în special pe drum când merg, Radio Vocea Evangheliei de la Sibiu.
Am fost ființa cea mai anti telefon mobil din lume! Apoi anti telefon cu internet! Nici nu voiam să aud.
Am fost…Omul este schimbător.
PS. Oameni buni, pe când o mașină de călcat rufe? Oare ar fi posibil să existe această a opta minune a lumii?
Ingineri din toate țările, uniți-vă!
@GMT, s-au unit deja, rămâne să vedem și ce preț va avea jucăria: http://www.helloeffie.com/
Didina, wow! Nu știam, ia să știu! Asta da veste bună…
Să vedem prețul totuși. La început va fi mare, apoi va scădea. Valabil pentru toată tehnologia, cred.
Deși îmi place să calc, vă spun cu frumosul:
#jos.labele.de.pe.jucăria.asta.io.am.fost.prima!
@Mona, îmi pare rău, mi-am cumpărat deja hashtag cu #mefirst. Dar îți țin loc la coadă, că te cunosc. 😜
@didina,
Mulțumesc. Îți trimit o pungă, să o pui la coadă până ajung eu 🤣
Auci, da’ vreo mașinărie care să îți facă draci precum femeia oare se va inventa ? 😜
#Du@mn3Fery🤣
Utilitatea masinii de spalat vase este alta: spala mai bine decat le poti spala tu cu mana.
De pilda, paharele de vin rosu ori cestile de cafea se spala cel mai bine in acea masina de spalat vase.
Farfuriile la fel. Desi ti se pare ca muncesti de 2 ori, de fapt nu e deloc asa. Dai drumul la jetul de apa tare, se ia mizeria de pe farfurie, insa ea nu e curata. Nu mai stai s-o freci, sa pui mainile prin tot felul de detergenti de vase. O arunci apoi in masina.
Iar daca intrebi vreun chimist ori ecologistii, iti va spune ca pastilutele alea pe care le bagi in masina sunt mai putin nocive decat detergentul de vase. Sa nu mai vorbim de cantitatea totala pe care o folosim.
producatorii recomanda indepartarea resturilor pt prelungirea vietii aparatului. sunt la a doua masina, producatori diferiti, si in ambele manuale era trecut acest aspect.
la proba practica indepartez resturile f mari, dar nu cat sa am impresia ca spal vasele inainte de a le pune la spalat :))
prima masina are vreo 7 ani si inca functioneaza…
@ioana,
Dacă prima mașină încă funcționează, de ce ești la a doua mașină?
Eu nu le clatesc, si sunt femeie 😂
masinile voastre de spalat n-au program de clatit? adica cum adaugi niste farfurii apesi un buton si masina le clateste. scopul e sa nu se intareasca resturile de macare pe vase si sa nu fie spalate corespunzator daca „asteapta” in masina mai multa vreme.
(a mea are dar nu folosesc programul. si ma tine de vreo 14 ani)
Bună Mihai,
Vasele murdare sunt o adevărată povară în orice familie și a le spăla manual devine aproape tragic.
Te asigurăm, însă, că, dacă ai o mașină de spălat vase, nu este nevoie să clătești nimic înainte… asta, desigur, dacă folosești detergentul Finish. Iar dacă o și îngrijești cu aditivii noștri… Să spunem doar că nu putem promite relații pe viață cu partenerul, dar putem cu vasele curate și strălucitoare! 😀
Smart move. 😀
@Laura G. pentru ca pe prima am lasat-o la soacra-mea cand m-am mutat :))
Si-asa nu spal acasa :))) la ce-mi trbeuie masina de spalat. Seara imi comand o pizza, e regula deja ma si stiu cu cei de la https://presto-pizza.ro/ de la livrari, si dimineata ies din casa inainte sa ma trezesc ..cine are timp de gatit?
Lucrez într-un restaurant şi aşa am aflat că ceea ce se înfundă nu e filtrul, ci țeava de scurgere, la un moment dat. Sincer, am maşină de spălat vase acasă (stau în chirie, nu am cumpărat-o eu 😅), dar nu am folosit-o niciodată, e inutilă din punctul meu de vedere, mai ales dacă nu ai vreo petrecere cu mulți invitați.
Dintotdeauna mi s-a părut o investiție inutilă, fiindcă dacă trebuie să cureți pe jumate înainte să le spele mașina, atunci de ce sa nu le spăl de mână?E ca si cum as spăla rufele de mână odată și apoi le-aș pune în mașină să le finiseze frumos.Ca obiect util mi-aș mai cumpăra un uscator de rufe ,pentru iarnă, ca să am rufele uscate din start, sau când m-o lăsa mașina de rufe actuală, aș investi într-o mașină mai performantă, cu uscator inclus.
Eu am pățit aceași lucru cand soacra mi-a spus sa nu mai pun farfuriile neclatite in masina de spălat. Well, i listen and do as i please.
La urma urmei este atat de greu sa scoti acel filtru, il cureti 1 data pe an si il pui la loc? Nu! Done that!
Dacă tot te uzi pe mâini pentru a curata farfuriile înainte de a le baga in masina de spălat, de ce nu mai dai de 2 ori cu buretele sa le cureti corect si le pui la uscat?
Where is the logic?