Iată că a sosit acel moment pentru care toți băutorii de bere care citesc acest blog (și nu numai) mă vor pomeni până la plecarea spre Veșnicele Plaiuri ale Vânătorii și dincolo de ea. Acel moment în care toți băutorii de bere de pe acest blog (și nu numai), care n-au imprimantă acasă, vor da fuga la cel mai apropiat centru de copiere să-și tipărească acest text în câteva sute de exemplare. Așa să fie, să le aibă la îndemână dacă e nevoie.
Acel moment când toate soțiile/iubitele/prietenele/amantele vor deschide ușile frigiderelor, vor vedea sticlele de bere frumos aliniate și vor conchide ciudos: „nu mai lua de bun tot ce zice Vasilescu ăla”.
Acel moment care va schimba pentru totdeauna înțelesul profund al vestitei replici: „mai rămân și eu la o bere cu băieții”.
Vă țineți bine, da? Ia fiți atenți aici:
Un studiu finalizat recent în România reconfirmă efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra scăderii riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Studiul „Evaluarea efectului consumului de bere asupra hemostazei la subiecți sănătoși” a fost derulat sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție și a fost realizat de către dr. Marina Oțelea, asistent universitar la catedra de Fiziopatologie II a Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”.
Vorbim despre un studiu realizat de un cadru universitar al Universității de Medicină si Farmacie, da? Nu al vestiților cercetători britanici. Și ăsta e doar începutul. Acum trecem la lucrurile serioase:
Studiul a evaluat impactul consumului moderat de bere asupra echilibrului fluido-coagulant, prin măsurarea concentrației unor componente ale sângelui, factori ai sistemului natural de molecule cu activitate anti-coagulantă și pro-coagulantă. Este vorba despre proteinele C și S – cu rol de oprire a procesului de coagulare -, fibrinogenul – un marker al inflamației și al stării de hipercoagulabilitate -,PAI-1 (inhibitorul activatorului plasminogenului) cu rol de oprire a procesului de coagulare și homocisteina – marker al disfuncției endoteliale. Studiul s-a derulat la finalul anului 2017 pe un eșantion reprezentativ pentru aria medicală studiată și a implicat subiecți cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, clinic sănătoși. Măsurătorile au fost făcute atât la o oră de la ingestia berii, cât și la o lună de consum zilnic, cantitatea de bere consumată nedepășind însă limitele consumului moderat, adică 330 ml bere/zi în cazul femeilor și respectiv 660 ml de bere/zi în cazul bărbaților.
„Măsurătorile efectuate la o oră după ingestia berii au indicat o variație a indicatorilor mai ridicată decât în cazul variațiilor măsurate la un interval de o lună, dar potențialul efect pozitiv al consumului moderat de bere revelat de studiu rămâne valabil în ambele variante”, conform dr. Marina Oțelea.
Și acum trecem la ultima parte, cea care ar trebui să intereseze pe toată lumea, nu doar pe consumatorii de bere:
Boala cardiovasculară (BCV) este una dintre principalele cauze de deces în Europa. În ciuda unei scăderi semnificative în ultimii 30 de ani, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, bolile cardiovasculare reprezintă 31% din cauzele de deces la nivel internațional, la noi în țară acestea reprezentând chiar principala cauză de deces, cu peste 57% din totalul înregistrat la nivel naţional.
Pe de altă parte, am descoperit și că această legătură dintre bere și diminuarea riscului de boală cardiovasculară a tot fost investigată și re-reconfirmată.
Ca o concluzie, studiile realizate de-a lungul timpului au ajuns la trei concluzii esențiale legate de consumul moderat de bere și sănătatea inimii:
-
Poate scădea incidența bolii cardiovasculare cu 25%: un consum de aproximativ 660 ml de bere pe zi este asociat cu un risc de incidență a bolii cardiovasculare cu 25% mai scăzut comparativ cu abstinenții, la persoanele de sex masculin.
-
Poate contribui la fluidizarea sângelui, astfel încât sângele să circule mai bine prin vase: berea consumată moderat influențează factorii implicați în menținerea echilibrului fluido-coagulant al sângelui, ceea ce poate produce un efect benefic asupra sănătății inimii și a vaselor de sânge. Se pare că polifenolii pe care berea îi conține ar putea fi o posibilă cauză a acestui lucru, datorită proprietăților lor antioxidante care ajută la stimularea circulației sângelui.
-
Berea se numără printre alimentele care ar putea reduce în organism nivelul colesterolului LDL (colesterol rău): există o legătură între berea consumată cu moderație și lupta împotriva colesterolului rău. Acest tip de colesterol mărit este un factor de risc cardiovascular și poate afecta toate grupele de vârstă. Nivel crescut al colesterolului rău poate fi prevenit printr-o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ. Iar printre alimentele care ar putea reduce în organism nivelul colesterolului LDL (colesterol rău), se numără și berea, atunci când este consumată cu moderație. Și asta datorită conținutului de fibre solubile, care se regăsesc mai ales în orz, unul dintre ingredientele berii. În timp, colesterolul rău generează plăcile de aterom, acele depuneri nedorite de pe pereții interiori ai vaselor.
Râdem-glumim și știu că sunteți câțiva pe-aici care deja ați consumat în avans, pe câțiva ani, ăia 660 ml de bere, dar una peste alta studiul ăsta demonstrează practic că aproape întodeauna moderația face bine, excesele fiind cele care dăunează.
Acestea fiind zise, dacă v-am făcut poftă de bere, vă urez moderație placută! Și nu uitați să printați totuși textul si sa-l țineți la-ndemână. Uneori, pentru o bere după muncă e nevoie și de justificări și argumente … mai ales daca se nimerește fix, dar fix, în ziua cu biletele la balet sau la operă.
Cu plăcere!
Ce înseamnă consum MODERAT?
Păi au zis oamenii ăia: 660 ml pe zi.
La mine 330.
Pentru o viață sănătoasă tre’ să o’mbeți pă nevastă 😏
Comentariu beton!39
Bre poetule, se îmbată cu iubire, nu cu bere în neștire.
Comentariu beton!36
Ai dreptate-n teorie,
Că doar d’aia-i poezie.
De o’mbeți prea des și tare,
O să-i zică divorțare
Pă motiv d’alcolizare 🍻
Comentariu beton!30
N-a zis nimeni des și tare,
Că vorbim de moderare,
Doar doza recomandată
Și-o băută câteodată.
Comentariu beton!32
O băută sau bătută?
Orice faci nu este mută!
Chiar dacă-i satisfăcută
Ea la cap o să te …pupă 😏
Comentariu beton!20
– Iubita, mai stau la o bere cu băieții. Ajung acasă în 20 de minute. Dacă nu am ajuns, mai citește mesajul de câteva ori.
Comentariu beton!20
-Iubitule, bine că m-ai anunțat, să nu mă grăbesc. Și eu sunt la cafea cu fetele. Dă semn când ești acasă. În maxim 20 de minute ajung și eu.
Habare, bătută doar dacă e vorba de dans. Bătuta moldovenească.
Comentariu beton!21
Yessss! I-ai luat-o inainte lu Olivia!!! Bravo! Stiam eu de ce pariez pe tine…
Comentariu beton!17
Olivia e la grupa mică, șerif.
Bai, da n-au zis si de tipurile de bere? In ultima vreme am baut IPA…intra si ea?
Io zic să încerci și mai documentezi tu studiul. 😉
Sunt atât de revoltată că fac spume. De ce bărbații au voie 660ml/zi și femeile doar 330ml? pfff
PS aceleași reguli se aplică și la hladinka? 🙂
Comentariu beton!20
Discriminare, ce să mai…
Barbatii raman cerebrali si la cantitati mai mari de 660…femeilor le fileaza si fara 330…cam daia da fiind ceva trend pe baza de egalite, s-a dat voie si la femei. Asta asa, pe scurt…povestea e mai lunga dar chestia asta te-ar obliga sa treci de 1000 de caractere pentru un eventual raspunsa care, fie vorba intre noi, chiar nu ma pasioneaza..
Nazdrave!
Comentariu beton!25
Ha, ha, Redoo, ai like pe viaţă de la mine. 😛
Comentariu beton!11
Ha, ha, Redoo, ai like pe viaţă de la mine. 😛…as prefera bere, bani, alte chestii mai materiale…ca like-uri pot sa-mi dau si singur :))
Comentariu beton!18
Redoo, atunci ai 660 ml de bere când ne întâlnim. Cum să-ţi dai singur like? Că nu eşti Elena Udrea,
Comentariu beton!13
Redoo, berea este unul dintre subiectele care se află fix în capătul de jos al intereselor mele. Pe marginea cărora îmi place însă să aberez. Uneori. Cu moderație. Zic eu. Sper. Până o apărea vreun studiu și pe asta.
Στην υγεία σου!
Se dezbate încă. Ce zici?15
Ce bilete la operă sau balet, boss?! Dacă mă apuc să beau o bere zilnic, s-ar putea să-mi ceară autografe. Ca la balerine și cântărețe.
Comentariu beton!23
Te alinți. 330 de ml poa’ să bea și Vasile.
Dau o bere, dai un autograf ?
Dau o ladă, dai un autobuz ? … să am cu ce să car fanii 😋
Boss, dacă mă apuc să beau zilnic o bere devin bețivă. La fel cum acum sunt fumătoare pentru că fumez zilnic.
Am o veste pentru tine. Dacă fumezi două-trei țigări zilnic, nu ești fumătoare. E ca și cum ai scrie zilnic trei rânduri, dar te-ai intitula scriitor. Sau ai merge cu mașina două sute de metri, dar te-ai numi pilot. Sau ai ridica trei sute de grame la sală și s-ar chema că faci forță. Sau ai gândi doar dimineața la prima oră, dar crezi că te recomanzi filozof. Acum prinzi diferența între o bere pe zi și „bețiv”?
@Habare, dau niște bomboane bune dacă vrei😜.
MV la siecs se aplică ce zici tu acolo ? 🤭
Elena P nu-i în fiecare zi … sâmbătă 😊
@Mihai,
Boss, nu-mi da vestea asta!
Uameni răi.
Dacă la 660 ml de bere adaugi si vinul consumat moderat si o tărie mică înainte de masă,aia recomandată tot in urma unor studii,poti să arunci dracu mărul ală pe care te chinuiai să îl mănânci zilnic.Ai depășit doar din bere,vin,tărie,toate moderate,cu 110% nivelul de sănătate.Deja sunteti pe modul Highlander.
Este justificare de betivi.
Comentariu beton!49
Edelweiss, credeam ca sunt singura care crede asta. Alcoolul indiferent de cantitate, care este consumat zilnic, tot alcoolism se numeste. Nu stiu cine a platit studiile astea fabuloase dar sigur, sigur sunt ceva producatori de bere la mijloc. Dar de grasimea cauzata tot de orz, despre faimoasa burta de bere, nu spune nimic in studiu?
Se dezbate încă. Ce zici?21
Șefa, nu știu cum se numește chestia asta prin care suntem dispuși să găsim conspirații peste tot, dar un nume are sigur.
Acum sa le luăm pe rând:
– Am studiul complet, pentru voi am selectat doar ce era mai important. Dacă vrei ți-l dau ca să te convingi că nu există niciun producător de bere la mijloc;
– Dacă 660 ml se numesc alcoolism, dă-mi voie să râd cu muci. Până și eu pot să beau cantitatea asta zilnic fără să am nici pe naiba;
– Burta de bere nu există. Bagă un ochi și documentează-te, nu alcoolul te îngrașă, ci ceeea ce mănânci în combinație cu el. Am un prieten care suferea după o despărțire și n-a prea mâncat vreo 3-4 luni. În schimb băga de la 10 beri in sus. Tot pe zi. Ghici ce, a slăbit 20 de kile. Și chiar dacă ar exista (despre burta de bere zic), în niicun caz n-o faci de la 660 ml.
Știi cum zic?
Sefu,statistica si istoria râd de studiul prezentat de tine.
Populatiile longevive au câteva caracteristici:
Dieta bazată pe alimente care nu sunt cultivate si procesate industrial.
Activități fizice.
Nu consumă alcool.
Nu fumează.
Au foarte multi copii,deci se si f.ut.
O genetică bună.
Corpul nu are nevoie de alcool ca să desfășoare procese fiziologice.
Necesitatea de a bea în anumite zile,în anumite momente este o formă de dependentă ca oricare alta.
Comentariu beton!30
Mie imi pare ca suna simpatic „Centrul de studiu despre bere, sanatate si nutritie” De ce in ordinea asta? De aia spun ca poate a fost infiintat cu ajutorul catorva producatori de bere. Consumul zilnic de alcool tot o forma de alcoolism este, poate crea dependenta si efecte adverse pe timp indelungat. Prietenul tau a slabit 20 de kilograme, dar sper sa nu afle ce e steatoza hepatica, adica ficatul gras alcoolic. Evident ca burta de bere e cauzata de combinatia bere plus alimente, dar pentru steatoza e necesar doar alcool. Expresia „consum moderat” este extrem de periculoasa, conform medicilor, pentru ca exista o toleranta la alcool diferita de la o persoana la alta. Exista persoane cu un consum mare de alcool si care dupa 30-40 de ani nu au urmari grave. Alte persoane consuma moderat si dupa 10-15 ani de consum fac ciroza hepatica. (Scriu de la munca, deci iar nu am diacritice :))
Se dezbate încă. Ce zici?19
De-aia se numește „studiu” și de-aia există eșantioane reprezentative. Așa exista oameni care nu tolerează mierea de albine, cu ăia ce facem? Considerăm că nu mai e mierea benefică? De ce vă place să ridicați excepția la rang de regulă?
Băutorii de tip epsilon,alfa,gama,beta,delta se încadrează in diferite tipuri de alcoolism.Tot medical vorbind.Mai sunt câteva.Toate sunt încadrări de bază acceptate in medicină,psihologie,psihiatrie.
@Mihai, traiesc in tara unde berea e considerata aliment, are si numele de paine lichida. La facultate aveam o profesoara care imi spunea ca ea cu sotul beau o lada de bere in 2 zile, ca ei nu beau apa. Tipa arata exceptional pentru ca nu prea mai ingurgita si chestii solide, pe langa berea aia. Ghici cine e acum bolnava? Tu ai scris textul pe post de justificare haioasa, iar eu cu Edelweiss am luat totul prea in serios. Ideea e ca pe mine ma ingijoreaza ca nemtii astia considera normal ca pustanii de 15-16 ani sa bea o lada de bere intr-o zi. Eu cred ca e o diferenta intre consum moderat si consum ocazional. Una e sa bei bere, sau orice tip de alcool, la o petrecere sau la o iesire in oras, alta e sa bei zilnic 2 beri. Poate nu se vad efectele imediat, dar in 15 ani poti avea surprize.
Comentariu beton!17
@Ana R, eu am terminat de o luna tratamentul pentru steatoza hepatica. Culmea e ca am dat statistica existenta peste cap pentru ca… nope, n-am baut alcool in viata mea, n-am mancat gras nici in laptele matern pe vremea cand eram alaptata, nu sunt supraponderala, nu am diabet, nu faceam niciun tratament, fac miscare cel putin 1,5 ore pe zi. Deci se mai intampla cate o afectiune si fara sa se supuna vreunei reguli.
@Edelweiss, io’s cu mostenirea genetica de care zici tu, da’ n-as zice ca traim chiar peste medie si viata scurta nu se datoreaza numa’ vestelor de unica folosinta&purtare, ba din contra 🙂
Daca tot ati luat in serios subiectul – nici nu mi se parea doar de luat in gluma ca, slava Batranului!, nu-i statistica facuta de propritaru’ postarii, atunci luam in calcul detaliile si ne amintim (sau descoperim) ca alcoolismu’ este dorinta fizica si psihica continua de a consuma alcool, o dorinta pe care nu o poti controla, indiferent de circumstante. In plus, un alcoolist nu consuma 330 sau 660. Il recunosti pentru ca el nu are nevoie sa iasa la o bere cu baietii, bea singur, bea pe ascuns si bea fara limita, pana cand uita de el.
*doar intamplator am terminat istorie si am avut clienti din pharma v’o sapte ani 🙂
altfel, io chiar voiam sa spun ca nu inteleg de ce isi imagineaza autoru’ ca femeile isi doresc ca barbatii lor sa traiasca mai mult? cred ca toc’ma le-a dat motive unora sa nu-i mai lase deloc la bere. cea mai potrivita mostenire e aia venita la timp, nu mai tarziu. in plus, acum sunt incurcata… sa ma duc sa-i cer imamului dezlegare la bere? :))
Comentariu beton!18
Elixirul tinereții, ce să mai …
Aveți de grijă cu polifenolii ăia, nu sunt foarte stabili. Cu mici și muștar se distrug, se umflă în stomac și se elimină rapid prin aerul expirat.
Și ciocolata are polifenoli. Cred că merg combinate. 🤔
@didina,
cum ar fi … un tort cu ciocolată și bere?
Culmea e că am și găsit acum o rețetă pentru așa ceva, nu mi-ar fi trecut prin cap că se pot combina. Dar dacă este despre sănătate, ce să fac, mă sacrific 🙂
@Mona, mă gândeam, mai degrabă, la o felie de tort cu ciocolată, iar berea să fie în pahar. Dacă încerci rețeta aia, să ne spui și nouă cum e. Nu mă tentează, da-s curioasă. 🙂
Nu vă supăraț, da’ ciocolunga ce are ?
Ok boss! Dai si tu o bere? 🍻
Păi tu nu bei bere.
Hmmm…https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DoKJFn6FGr88&ved=2ahUKEwiZyfCphuXeAhWSZFAKHbpzDLQQ3ywwAHoECAkQAw&usg=AOvVaw1YSxScdkXm293ZDO1CN5xm
Si unii (cercetători ) ziceau , ca berea e cea mai toxica băutura datorita procesului de fabricație !
Abureala. Alcoolul este un produs toxic, efectele adverse depasesc cu mult beneficiile. Consumul moderat este un mit. Imensa majoritate a consumatorilor depasesc cu mult aia 660 de ml. Cine bea doar o bere? Eu zic mai bine deloc. Orice antioxidanti ai nevoie pot fi gasiti in alte produse.
Sigur că da. Pentru că oamenii ăștia care au făcut studiul sunt de vină pentru că, te citez: „Cine bea doar o bere?”. Băbăiatule, românul e campion mondial la stat în fotoliu, nefacut nimic, dar aruncat cu căcat. Jur, dacă s-ar defășura un campionat mondial de aruncat cu căcat, am ieși campioni mondiali an de an. Undefeated and undisputed.
@Marin,
Io am în casă 2 băutori de bere. Sunt zile când fiecare bea o bere. Alte zile când beau 2 beri fiecare și zile când nu beau deloc. După chef și timp.
Și cunosc persoane care beau 1-2 beri doar când ies în oraș.
Nu toți băutorii de bere sunt leșinați după bere. Dacă e, bine, dacă nu e, iar bine.
Dadada, elegant!
Doar că ultima oară când am băut 660ml a fost când doamna s-a gândit că sunt leșinat de sete și mi-a cumpărat 2 beri de 0.33 și ei 1! (O fi citit ceva din studiul ăla înainte să fie publicat? Nu știu!)
Doar că eu băusem deja!
2 sticle de apa minerală!
Că sunt conștient cum că nu sunt capabil să mă opresc după DOAR 2 BERI DE 0.33!
Am băut 3 beri normale belgiene săptămâna asta. E mai simplu să să stau departe, că faza cu controlul nu e de mine.
PS: eu te aștept la Dublin și promit să nu stau departe de bere!
Aterizez in 28 de ore (cu pauză lungă între zboruri) deci tu ai timp sa ajungi!
Ia să văd io cam cât costă zborul până la Dublin. 😛
Ok, am gugălit putin. Doamna doctor este cât se poate de reală, studiul este cât se poate de real.
Un mic skepsis, aş zice, legat de cobaii participanți la studiu: „subiecţi cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, clinic sănătoşi”.
Eu nu m-aş repezi să cred că rezultatele unui consum susținut de bere ar fi aceleaşi şi la persoane de vârstă dublă şi cu ceva beteșuguri la sănătate.
Dar, desigur, acesta nu este cazul cititorilor blogului MV, care, se ştie, sunt tăți fruncea! 😉
Comentariu beton!23
@Vera, dacă 660 ml, respectiv 330 ml, înseamnă consum susținut de bere, da, ai dreptate.
@Mihai calmează-te, dili!! It’s all fun and games azi!
Adică, par egzamplă, eu m-am gândit să trag pe mine (cu ceva năduşeli) cei mai strâmți blugi din şifonier. Când ieşii de la metrou, paf, mireasma de patiserie m-a izbit la lingurică. Sunt fată sensibilă, mă aşez la coadă, cumpăr o dihai plăcinta cu mere şi nuci şi-o merdenea, ca să echilibrăm gusturilii, da?! Mâncăm cu cap, nu aruncăm în noi ca într-o magazie, ce dracu!! Si iacătă-mă, cu blugii gemând pe trupuşorul prea plin, şed la biuro şi abia respir. Am un elastic de păr cu care am improvizat o legătură să-mi ție laolaltă nadragii că mi-am dăşcheiat nasturilii. Uoooofffffff, ie tare păcătoasă burta de patiserie! 🙁
Comentariu beton!36
Sunt chill, mă. 😀
Pai se putea sa nu existe o gigicontra?Nu se putea.De aia te umfli bre,de la injuraturile bautorilor de bere nu de la merdenele.Vezi numa’ să nu-ți dai aere pe acoloșa prin birou…
@Marius M ia vezi, băeatu’, că te ia vaca-n coarne :)))))))))
Este ora 17.01. MV își ia rucsacul, se uită la Vasile și-i zice :
– Vasilică, tată, ești motârlău mare de acum și a venit acel moment în care trebuie să te învăț să devii un mascul puternic, așa că azi mergem la bere.
– Bine scla.. ăă, tată, dacă zici tu.
După cinci halbe, MV și Vasile își șterg tacticoși mustățile de spumă și MV spune :
– Măi băiete, acum că te-am învățat cum este cu consumul moderat de bere, este momentul să afli și tu cum stă treaba cu femeile, deci mergem la fwtwt.
Patru ore mai târziu, cei doi stau pe acoperișul unei case zgribuliți, murați de lapoviță. După un timp, cu mustățile înghețate Vasile zice :
– Băi tată, io mai fwt vreo cinci minute și ma duc acasă.
Comentariu beton!35
Da, mah, stiam! Da’ sa vezi ce beneficii asupra sanatatii are resveratrolul!!!!!
Rex VERA Trollu’ ? Ce-i aia ?
Licopenu’ pătlăgicii măsii 😛
Gata boss ! Printat, băgat în torpedou, arătat la polițai, dacă atentează la sănătatea mea cu amenzi, îi dau peste cașchet !
Aștept să se spună că și furatul din supermarket e sănătos, că oxigenează sângele mai ușor
Comentariu beton!17
Vezi să nu ți-o furi pe coajă 😋
@Ananas Honey, nu mă interesează cum rezolvi cu poliția, dar acasă nu-mi vii afumat! Si vezi că vreau inelul de sărbători ACUM!
La Paștile … berarilor 🍻
@HabaRnaM, consum și eu…dar niciodată la volan! Niciodată ! Nu există concesii ! Pe Vera las-o să aștepte, eu nu fac ce zice ea ! Îi cumpăr un ponei ! De ce ? De pluș !
@Vera, sweety, pentru tine orice fac ! Ce…ce..sărbători ? Ziua Morțișorului ?
Eu la volan consum doar MVB cu cola (apă cu doliu). Burn bb, burn.
În primul rând, acest gen de studii, precum și articolele care le popularizează, ar trebui date publicității cam pe la jumatea lunii mai, nu la sfârșit de noiembrie. E adevărat că la noi în mai era februarie și în octombrie iulie, dar nu te poți baza mereu pe Alzhaimer-ul sfinților responsabili cu anotimpurile și fenomenele naturale.
Drept și prin urmare, nu mă încălzește cu nimic să aflu aceste informații vitale astăzi. Pe gerul și umezeala de afară să bea bere tanti Oțelea cu familia ei și tot soborul de cercetători. Mie, dacă-mi dai acum bere, parcă m-ai băga nud într-un frigider. Sunt deja pe modul vin fiert, țuică, vodkă sau whiskeane băute în fața șemineului. Berea mă lasă rece (era să zic „la propriu”😀) până la primăvară.
În al doilea rând, așa cum ai anticipat și tu, rația aia de 660 de ml/zi timp de vreo 150 de ani am cam terminat-o încă de pe vremea când nu m-aș fi putut încadra în eșalonul reprezentativ pe care s-au testat chestiile astea. Ce fac cu surplusul? E de rezervă? Sau 1320 ml de bere mai apă chioară așa se pun ca 660 ml de bere adevărată?
În al treilea rând, eu înțeleg și aprob pozitiv că face bine la fluidizarea sângelui, scade incidența bolilor cardiovasculare și face nu știu ce cu colesterolul ăla rău, dar cu ficatul malefic rezolvă ceva? Sau cu genunchii rău intenționați? Studiu incomplet, a se reveni.
Comentariu beton!19
Ce-i drept, la tine m-am gândit când am zis că există pe-aici cetățeni care au epuizat ăia 660 ml pe zi pe câțiva ani. Acum îmi dau seama c-am greșit, trebuia să zic câteva decenii. :)))))
P.S. Mă rog, m-am gândit și la @Victor, dar el bea Tuborg, nu bere.
Give this man ă … rachiu!
Mulțumesc pentru gândurile frumoase! 😜😜
Păi, eu la cine crezi că m-am gândit când am zis „apă chioară”??😜🤣🤣🤣
Copy Paste Mode on
Un iepuraş mergea prin pădure. Deodată, găseşte o legătură de morcovi şi o sticlă de BERE la 1L.
– Măi să fie, mâncare şi băutură, visul meu de-o viaţă. Dar mai întâi, o duşcă de băutură.
După ce bea, cade iepurele mort de beat. Vine vulpea:
– Mâncare şi băutură, visul meu de-o viaţă, dar mai întâi, o duşcă de băutură.
Bea şi vulpea şi cade moartă de beată. Vine lupul:
– Mâncare şi băutură, visul meu de-o viaţă, dar mai întâi, o duşcă de băutură.
Bea lupul şi cade şi el mort de beat. Vine ursul:
– Mâncare şi băutură! Dar nu pot să beau decât după ce mănânc.
Mănâncă pe lup, apoi pe vulpe. Sătul fiind, îl lasă pe iepure pe mai târziu, ia sticla de BERE , o dă pe toată pe gât şi pleacă spre bârlog.
Se trezeşte iepuraşul, se uită în jur, vede numai sânge şi oase şi spune:
– Mamăăăă, ce rău sunt la beţie!
Comentariu beton!22
bre, bosilor, io zic sa nu va mai certati si in loc de bere sa-i dam cu un pahar de vin. La orice masa. Ala chiar are puteri de preventie si tamaduitoare.
Mai era un studiu despre cafea. Cica cu cat mai multa, cu atat mai bine. Eu l-am luat de bun. 🙂
Comentariu beton!20
Bere, cafea, vin. .. dacă mai zici și ceva de bine despre fumat, vin să te pup! 😜😀
Comentariu beton!13
@Ionut, cel putin stim ca pufaitoarele astea noi sunt mai daunatoare decat clasicile tigari. Iar de tigara obligatorie de langa cafea, nu au pomenit aia nimic in studiu dar cred ca era „implied”. 🙂
io tot incerc sa ma las. De mai multe ori pe zi. Cateodata imi reuseste. Sunt foarte mandra de alea 5, 6 ore de nefumatoare.
Cercetătorii din Vaslui au făcut o ievaluare și au descoperit că berea are vitaminele ie și be.
Comentariu beton!14
Da, da, daaaa și moldovenii mănâncă sănătos, fără E-uri : fructiii, ligumiii, carniii 😛
Comentariu beton!12
Ah, mi-ai luat vorbele din taste ! Chieli di porc… 😛
Comentariu beton!13
@Anduța, ie și be o bere 🙂
@Habarnam, tu nu, că faci urât la beutură :))
Mulțumesc de sfat, dar nie. 🙂 Beau apă că trebuie și cu plăcere cafea zilnic. La alcool (poate și bere, dacă o fi din aia tapsterizată) am obiceiuri de consum pe care nu doresc să le schimb.
Ciudat este ca nu exista bere la 660 ml.Sau exista?Deci le dădea să bea 2 de 330.De ce nu doua de 500ml?Sau una de 500 si una de 330?Ciudat…
E simplu, man. Le-au dat la început câte una de 0.33. Subiecții femei au zis: „Stop! Trecem pe aperol.” Subiecții bărbați au zis: „Hai, bă, mai bem una?” Și le-au mai dat câte una la 0.33.
Comentariu beton!14
Hmmm, chiar că ciudat… Și oare cum le-o dădea să bea? Tapsterizată? Na dvakrat? Mliko? Contează? Influențează modul de servire rezultatele studiului? Întrebări, întrebări, atâtea întrebări…. 😛
Foarte funny articolul de astăzi. Ar fi multe de comentat pe subiect, dar prefer să nu o fac.
Nu pot totusi să nu remarc, numărul îngrijorător de bețivi care te citesc. Orice comentariu referitor la efectele nocive ale alcooluilui, au primit mănuță roșie.
Legat de cercetătorii pwuli.
Toate studiile ștințifice solicitate de organismele implicate în luptă consumului de alcool, au demonstrat că nu există nici un beneficiu real, ci dimpotrivă.
Legat de implicarea producătorilor de alcool în studilile pro, puțin probabil. Bețivii nu mai caută beneficii, că nu mai au la ce, oricum totul e praf în ei, ce dracu să mai funcționeze corect.
Studiul unei cercetătoare columbiene care demonstra efectele pro ale consumului de vin roșu , a fost la fel demonat.
Pentru a obține rezultate benefice prezentate de ea,era nevoie de consumul a 2000 de kilograme de struguri dintr-un foc.
Legat de zvonurile privind implicarea unor producători de alcooale în studiul prezentat de ea, singurul fapt constatat a fost că tipa s-a născut în aceași zonă geografică în care își desfășoară activitatea mai mare producător de vinuri din Columbia.
Mă opresc aici , nu fără să mai spun ceva.Totul, dar absolut totul în viață trebuie făcut cu responsabilitate și cumpătare,atăt. Mai puțin caterinca, care trebuie făcută și consumată numai în exces.Consumul exagerat de caterincă daunează doar proștilor.
În loc de încheiere. Aseară la terapia de grup, unul dintre participanți a venit rupt de beat.
Știu că e un lucru foarte nasol , dar fiind un mare idiot nu m-am putut abține să nu mă distrez teribil.
Comentariu beton!27
Să înțeleg că a plecat doamna Paco în oraș și ai din nou voie la calculator? :)))))))))))))))))))
Exact asta vroiam să spun si eu Herr Paco.Câți drincheri la tejgheaua blogului.
Ce vă mai place etichetili.
Comentariu beton!22
moama, Paco! daca atat scrii cand preferi sa nu comentezi pe subiect, de mi s-au incrucisat ochii sa nu cumva sa sar v’un rand, cat oi zice cand preferi sa comentezi? :))
Comentariu beton!12
Eu nu beau bere. Bea consortul și porția mea. Și multiplică de câteva ori cantitatea aia moderată. Da cică stă bine cu inima și nici burtă n-are. Deci e cazul unor studii mai aprofundate și extinse.
PS- nici eu n-am probleme cu BCV. Compensez lipsa consumului de bere cu alte licori cu proprietăți miraculoase. Sigur d-aia!
Studiile astea referitoare la alcool sunt parşiv formulate. Amatorul înţelege din ele ca ‘uite mă ce inofensivă e berea! (vinul, ţuica…) ‘. Atât de inofensivă încât trece de la ‘ce mi-e 660, ce mi-e 1660?’. Dacă mai citeşte în studiu şi cuvântul ‘zilnic’, a prins de coadă peştişorul de aur. Abia mai târziu îşi dă seama că de fapt l-a prins pe Bacchus de barbă.
În plus, mulţi înţeleg că alcoolul ar fi un fel de medicament: ‘beau un păhăruţ de ţuică zilnic că face bine la inimă’. Şi de fapt nu e. Inima e bine mersi şi fără alcool zilnic,
Deci dacă ăla decide să-l doară-n puwlă de diferența dintre 660 și 1660 ml înseamnă că e vina studiului și ca e parșiv formulat. Well, știi cum e, ÎNTOTDEAUNA altcineva e de vină.
Hâc! Io am tricou cu Asta! Băiete, încă un rând! 🍻
Se ştia deja că berea, datorită drojdiei de bere din compoziţie, este ok ca şi aliment. La fel cum se ştia că trebuie băută cu moderaţie. Nu degeaba există dozele alea de 330 ml. Sunt aşa, un indicator de porţie.
Ce anume aduce nou acest studiu, de fapt? Citez: ‘reconfirmă efectele benefice ale consumului moderat de bere asupra…’. Nimic nou sub soare. Cei care beau bere vor bea în continuare, unii în ritmul propriu, ignorând voit moderaţia. Dar vor apărea şi alţii care nu agreau berea, care vor zice: ‘e benefică, ia să beau şi eu de acum.’.
În fine. Mai bine de banii şi timpul pierdut se făcea un studiu despre ceva ce nu ştim.
@Victor,
Noroc! La Tuborg merge. 🍻 🍻 🍻 …
Bună, mă numesc didina, ador berea și sunt gurmandă. Vă scriu cu o lacrimă-n colțul ochiului (și cu o porție zdravănă de cartofi prăjiți și ouă ochiuri sub nas). Am aflat cu stupoare că, spre deosebire de cei care nu se ating de alcool niciodată, voi crăpa. Sunt nițel tristă.
@Vasilescule, nește premii dă consolare pentru viciații ăștia ca mine n-ai? Ți-aș fi dat la schimb o bere, da’ apoi zice lumea că ești bețiv. Apă plată cu lămâie e bine? 😛
Comentariu beton!21
Uăăăi, didino, ii dai nas lu’ dili. Nu vezi ce surescitat e, zici că e moștenitoru’ lu’ Artois :))
Păi și nu e? Că doar scria despre doamna Stela.
@didina, unde ai aflat că vei crăpa dacă bei alcool? Eu, dacă mă iau după ce zice studiul (și @singlemum mai sus) ajung la concluzia că-s dublu nemuritor. 😀😀
Io sunt oleacă de tot stupefiat. Toți băgăm în noi, zilnic, tot felul de căcaturi, dar când vii cu un studiu care îți arată că totuși ai putea avea niște benficii de la un consum moderat de bere, îl luăm la pwlă. Pe el, pe studiu. După care ne comandăm o pizza la prânz. Sau o salată. Cu legume care cresc, sănatos și bio, în plină iarnă.
Eu văd problema așa. Pe cetățenii care beau de la zece beri în sus oricum o să-i doară la dos de studiul ăsta, dar dacă există cea mai mica șansa ca măcar unul dintre ei să-și spună „hmmm, deci dacă mă limitez doar la două beri se cheamă că-mi fac un bine?”, eu consider că mi-am atins scopul.
@Ionuț, vorbește lumea. Mă întrebam un lucru: oare viermii ăia care or să ne ronțăie pe noi vor avea probleme cu colesterolul?
@Mihăiță, te-ai molipsit și tu de seriozitate? 😛
@didina, umpic, da’ până la prânz îmi trece.
Ba, @Mihai, tu tre sa mergi la terapie, ba. Prea te sperie si ramai stupefiat de oricine: contestatari de studii de betivaneala, barbati pensati si/sau vopsiti, grase, mihaela radulescu etc.
Bă, @Vera, da’ ce te face să crezi că NU merg, ă?
Bună Didina 😊Ai pus ai pă barabule ?
MV noua modă e să vină terapeuta la tine. Cum preferi? … de glezne întreb 😋
@Mihăiță, bagă o terapie cu furculița pân’ farfurie. Trece.
Păi cum altfel, @HabaRnaMe? Fără picanterii viața e pustiu. 😛
@Mihaie, am murit de râs la comentariul ăsta al tău. Se simte nervu’ din tine.
Boss, noi luăm la pwlă orice. Nu te-ai obișnuit încă?!
Ih.Care noi?
MM păi noi de foi ca soi de boi cu c0i moi,doi, nu voi goi ca roi, ioi e joi 😏 Nb
@Mariuse, când am zis „noi”, mă refeream la noi ăștia care avem.
Mishu , pot decăt să îți răspund la fel ca celor care făceau mișto de mine cănd nu puteam ieși din casă, pedepsiit fiind… Beși, bă ! Las că vezi tu…
@Paco, dacă vrei, vorbesc eu cu doamna Paco să te ierte. Ce naiba, nu te ajut io la greu?
pun pariu pe ficatul lui @paco, ca in alte vremuri 660 ml de bere aveau alcool mai putin ca pasta lui de dinti
acum a trecut la „moralisti”
Comentariu beton!11
Nu-s ce sa zic, dar simt si mana cercetatorilor britanici. Doar la astia gasesti sticle de 660ml sau 650ml. Iar astia nu se joaca cu studiile si cu cobaii. Le da sa bea la greu.
Boss.
Studiul anti consum zice așa Proteinele, enzimele, slobominele , flegmoniini, taninii și tu alin alin alin,ce ești, să îsi arate beneficiile, e nevoie ca DOAR într-un pahar de vin de 250 mg să existe echivalentul a 2000 de kg de struguri.
Gen aduni o grămadă de 2,5 tone de struguri fără impurități, obligatoriu cu coajă, că în ea e șpilul, o arunci în aer, aduni cu grijă praful obținut , faci o linie și o tragi pe o nas…
Știu să explic , dar nu știu cum o fac să, sincer.Pot să te pun dacă vrei în contact cu doctorul cu care facem orele de psihoterapie.
Încercă totuși să nu aduci discuția despre trotinete, poșete, eșarfe, teneși la nunți și culori ciudate gen fuchsia și piersică ușor luxată , că s-ar putea să te trezești cu vreo supriză…
Noi cel puțin, acceptăm la tine chestiile astea, pentru că te iubim și vrem să te vedem fericit, indiferent ce presupune acest lucru.Chiar și să te dai cu trotineta la o anumită vărstă…
Comentariu beton!14
Alooo, ce-are vârsta cu trotineta??? Aud???
109 DE PĂRERI avizate LA “VEȘTI EXTRAORDINARE PENTRU BĂUTORII DE BERE” ! 🙂
@Jamilla habibi, dacă aprofundezi un pic ce și cum scriu eu aici, ai să descoperi că indi-fernet branca de dimensiunea textului , eu în general aberez cu nonșalanță indiferent de subiect, deci cantitatea ar trebui să fie ultimul lucru care să te îngrijoreze.
Dacă eu scriu mult, ce îmi poți zice de @Anduta …Nu vreau să îmi imaginez dacă trebuia să scrie scenariul la Tînăr și Neliniștit..Cred că apărea o nouă formă de scriere în sistemul solar.Plus alte șapte dimensiuni nedescoperite.
Și nu, chiar nu nu e nevoie să zici nimic de @Anduta….
Comentariu beton!12
Paco, dragă, aberează în continuare, că mie îmi place să citesc.
Paco, până la alte dimensiuni (ești mult prea amabil, 7? Poate una, două acolo. 🙂 ) dă-mi voie să observ apariția unor spații…între semnele tale de punctuație și cuvintele următoare. Pe alocuri, e adevărat, dar ajută mult la citit. Eu una îți mulțumesc pentru asta.
Bă Mishu, tu vrei să ieși la bere și nu vrea nimeni să meargă cu tine bag seama.Că prea ești azi înfocat cu benficile consumului de bere și alte aiureli saiăns fiction
Tu sincer ai ieși cu cineva care vine la o „beută” cu trotineta? Numa întreb….
Comentariu beton!12
În sfârșit cineva care s-a prins.
Nu merg mă cu trotineta. E un frig aici de-ți dârdâie eșarfa…
Băăăă, da ce logoree aveți!
Ce-ați băut?
………………
– Doctore, de 15 ani, beau o sticlă de Jack pe zi, fumez două pachete de țigări și fac sex de minim 4 ori pe noapte. Uneori cu partenere diferite. Credeți că e posibil să pățesc ceva?
– Dacă există dreptate pe lumea asta, sper din tot sufletul!
Comentariu beton!23
Ahahahahaaaa!
@Mona,
Unde-i ăla care-a fost la doctorul din poveste?
Vreau să-l cunosc, partea cu țigările mi-a captat atenția 🙂
@Laura G.,
tot ocupat e și acum, face studii 🙂
Dar eu știu că fumul conservă bine!
@Mona,
Dacă ziua e ocupat, l-aș putea solicita noaptea? Întreb pentru o prietenă 🙂
@Laura G pofticioasă mică 😋😏🤭
@Habar,
Nu io, mă, prietena… :))))
Eu beau bere vara, fix 330 ml, când ieșim la terasă ori acasă când fac friptură. Soțul bea bere la 500 ml tot în condițiile de mai sus. Iarna beau un pahar de vin roșu în weekend.
Taică-miu bea tot ocazional și nu depășește o bere de 500 ml. Nu ia nicio pastilă la 73 de ani (am mai spus pe-aici). Dar se vopsește. Și nu doar că se vopsește, dar are și șuviță trasă peste chelie à la Băsescu. Nimeni în neamul nostru nu rostește cuvântul „chelie” de față cu el. A fost o singură fază acum 20 de ani când l-a cunoscut cumnatul meu și i-a sugerat să se tundă zero. Am tăcut toți preț de câteva secunde și cineva a schimbat subiectul.
Comentariu beton!12
@Anduta.Iată că apar benficile renunțării la alcool.Printre altele am început să scriu mai corect, nu mă mai piş în chiuvetă..E de bine zic..
Comentariu beton!16
Printre altele? Cum ar fi?
Păi dacă Paco s-o lăsat de tequila d’aia cu vierme se poate apuca de pescuit 🐟 cu viermii ce îi rămân.
Pentru binele lui renal poate înlocui berea cu ceai de coada calului 🐎
Stai frumos la coadă, Habare, să ne zică mai întâi ce alte beneficii a observat în urma renunțării complet la alcool, alături de scrisul mai citeț și utilizarea obiectelor sanitare din baie în mod corespunzător.
Viermi, râme, pescuit, ceaiuri și cozi de cai vorbiți după.
@Anduta ți-am picat cu tronc sau vrei să îti faci concediul la anu în Spania și vrei să îți găsesc ceva chirie ieftină ?
Comentariu beton!12
Deci nu vrei să ne spui, nu-i problemă. 🙂
Nici una (mă abțin, chiar nu vreau să mai fiu răutăcioasă), nici alta (mă descurc perfect să-mi găsesc cazare în concediu după propriile criterii), dar îți dai seama că acum sunt curioasă cum de-ai ajuns la aceste concluzii.
@Paco Dacă-i un deal al karmei aș vrea și eu ceva eftin și bun în Macaronezia😋
@Anduța niciodată nu refuzi un ajutor dezinteresat, cică nu-i politi/plicti-cos 😋 și uneori este impetuos de imperios ( vezi cazu’ mama’s box)
Habare, scuze, înțeleg ce spui, dar nu pricep la ce te referi exact. Mai puțin subtil se poate, te rog?
Se poa’ da’ n-am timp și nici chef. Mă scuzi. E fck3d uP my dAy 😕
Vă citesc cu plăcere, să știți, să discutați de studii și de bere…
E ok, stai liniștit, mă gândeam eu că n-ai timp de dezvoltări.
Se pare că ne plac studiile și berea, sau dimpotrivă. 🙂
Eu mă retrăgeam cu comentariile de la prânz dacă nu mă enerva Paco cu mica lui bârfă.
Chiar cred că puteai să-ți justifici altfel lungimea comentariilor senor, sincer. Nici la femei nu prea sufăr treaba asta, la bărbați nici atât.
Am râs cu sughițuri la asta
https://youtu.be/XuI6GTY9eVc
Hi, I’m Tiffany! ❤️
Hello, Tiffany! :)))))))))
in pwla mea bem o bere seara fiindca ne place , e cel mai bun somnifer si dupa 4 x 660 ml ii uitam fata aia de in fiecare ¨maine dimineata¨¨ a asistentei care si-o trage cu GM / CEO si se uita urat la noi si cu accelasi text ¨¨eu va fac salariile fraierilor si mai sunt 1000 de vietnamezi la poarta care vor sa va ia locul¨¨
PS :si un pahar/sticla/damigeana de vin sau distilat de fructe e si mai bun.
Fermentatul sau distilatul din fructe da procent mult mai mic de alcool metilic.
So beti ceva in fiecare seara si faceti sex.
O sa va catalogheze cei cu lipsuri, alcoolici si obsedati dar macar o sa muriti din aceleasi k toata lumea nu k ei din boli tot mai¨¨rare¨¨