[Ziua 10]

Eram oprit pe marginea drumului, împreună cu alte zece-cinșpe mașini. Evident, toată lumea făcea același lucru: se dăduseră jos din mașini pentru poze cu peisajul incredibil care se căsca la marginea șoselei.

Eu traversasem și tocmai mă pregăteam să trag cadrul perfect de mai jos, când în spatele mașinii mele se oprește o mașină albă. Oprește un pic prea aproape, la fix cât să-mi intre în cadru. Mă uit în ochii șoferului și-l rog, prin semne, să dea un metru sau doi mai în spate, că loc era. Omul zâmbește larg și execută imediat.

Îl aștept să oprească motorul și să deschidă portiera ca să strig spre el:

– Thank you!

– Bună, bună!, răspunde.

Mă uit rapid la numărul mașinii lui, e de Spania.

– Do you speak romanian?

– Nein, nein.

După care, tot el cu gura până la urechi:

– Multumesc (cu accent pe „mu” și cu ț pronunțat t).

– It’s ok, intru eu în joc, if you know „bună” și „mulțumesc” you don’t need any other words in romanian.

Și râdem amândoi tare în timp ce ne strângem mâinile.

Între timp coboară din mașină nevastă-sa și fiica. Stăm un pic de vorbă, că m-a făcut curios, nu e ca și cum e ceva firesc ca orice cetățean german să știe câteva cuvinte în română.

Și uite așa, oameni buni, pe marginea unui drum național din Spania, am aflat de la un turist neamț, pe care mi-a fost jenă să-l întreb cum se numește, că știe cele câteva cuvinte în română de la prietenul lui Adi, din Sibiu.

Normal că-l întreb:

– Dar în Sibiu ai fost?

La auzul întrebării mele face un gest pe care nu-l așteptam absolut deloc: își ridică tricoul și-mi arată o urmă de operație în dreapta abdomenului. Ca o urmă de operație de apendicită, dar mai lungă și mult mai pronunțată.

– Sigur c-am fost. Medicii de la spitalul din Sibiu mi-au salvat viața. Twice!

Și ca să fie mai convingător a ridicat două degete spre mine.

Mi-a explicat și cauza care a dus la acel „twice”, dar pentru că era mai multă germană decât engleză în explicațiile lui medicale, tot ce-am putut să înțeleg a fost c-a zis de vreo trei ori „stomach”.

Nici măcar nu contează că n-am înțeles. Tot ce contează este că undeva, pe marginea unei șosele din Andalucia, un șofer neamț îi povestește unui șofer român despre cât de frumos este orașul Sibiu (unde locuiește prietenul lui Adi) și despre cât respect are pentru medicii români, tot din Sibiu, care i-au salvat de două ori viața.

Iar asta, prieteni, valorează mai mult decât toate campaniile de brand de țară făcute vreodată.

P.S. Adi din Sibiu, dacă ai un prieten neamț care a fost operat în Sibiu și are o soție și-o fiică cam pe la 13-15 ani, să-i spui că lui Mihai din București îi pare rău ca n-a îndrăznit să întrebe cum îl cheamă. Îi zici că Mihai e ăla care avea o mașină roșie și l-a rugat să dea mai în spate. O să știe el despre cine e vorba.

sursa foto: freepik.com