Mă gândeam la o chestie și-am zis s-o discut și cu voi. Nu-mi dau seama dacă întotdeauna e de bine unde s-a ajuns cu tehnologia. Oare nu ne tâmpim din cauza avansului tehnologic? Oare nu devenim niște putori incapabile să mai facă ceva fără tehnologie? Imediat vă explic.

Prima mea ieșire din țară cu mașina s-a produs în anul 2005. Nici gând să fi apărut smartphone-urile pe atunci, iar device-urile cu GPS erau extrem de scumpe, deci nicio șansă să-mi permit unul. Apropo, mi-am adus aminte acum când scriam și m-am cutremurat tot: pentru vacanța asta din 2005 am avut bugetul împarțit drastic pe zile. Orice eveniment neașteptat, care ar fi necesitat o cheltuială neprevăzută, mă scotea automat din buget. Mda, uitasem complet acest aspect, mi s-a strâns carnea pe mine când mi-am amintit.

Așa, revenind, ziceam că în 2005 am plecat spre Nantes (Franța), fără să am la mine nici măcar hărți ale țărilor prin care urma să trec. Am avut printate doar niște trasee teoretice, așa cum mi le-am imaginat eu de acasă.

Nici gând să le pot respecta, că la prima deviere din cauza drumului în construcție s-a ales praful de traseul gândit de mine. Și, nu știu de ce, dar folie alea pe care printasem eu trasee nu voiau să se reconfigureze și pace. 😉

Cu toate astea am ajuns în toate locurile unde aveam de ajuns. Fără smartphone, fără GPS, fără tehnologie, am ajuns la toate hotelurile unde aveam cazare, am ajuns la Nantes, am ajuns peste tot unde îmi propusesem să ajung.

Oameni buni, am reușit să ajung la o întâlnire în Paris. Trebuia să mă văd cu cineva care mi-a dat întâlnire, foarte natural, în Place de la Porte-de-Bagnolet (n-am să uit în veci denumirea asta). Foarte lejer, de parcă vorbea cu un parizian, mi-a zis doar ora și locul de întâlnire. Evident, l-am întrebat cum naiba ajung acolo și omul a început să-mi explice plin de bunăvoință. N-am înțeles nimic din explicațiile lui și pe bună dreptate.

Cum să înteleg pe unde trebuie s-o iau într-un oraș în care nu mai ajunsesem niciodată? Ia imaginați-vă că n-ați fost vreodată în București, dar vă explic eu la telefon cum ajungeți la Piața Romană venind dinspre Lehliu. La primul semafor o să dați dracului toate explicațiile mele.

Ei bine, cu toate astea, am reușit. Da, e posibil să nu vi se pară mare lucru, dar ia încercați voi să ajungeți la o întâlnire fără măcar să aveți harta orașului în care are loc întâlnirea. Și cu toate astea am ajuns în nenorocita aia de Place de la Porte-de-Bagnolet, cu 30 de minute înainte de ora stabilită. Vă zic extrem de sincer că nici măcar nu mai țin minte cum am făcut de-am reușit.

În anii care au urmat, am mai făcut vacanțe, unele cu mașina, altele nu, dar toate fără smartphone și fără GPS. Și uite că n-am murit, de fiecare dată ajungeam unde-mi propuneam.

Iar când era să vizitez orașe făceam ceva de neimaginat, prieteni. Luam harta zonei de la recepția hotelului și cu ea în mână ajungeam la toate obiectivele turistice. Quelle horreur, mă trece un fior rece doar când îmi amintesc.

Astăzi, am mari îndoieli că aș mai fi în stare să fac toate astea. Păi am momente când sunt la volan și se pierde conexiunea la internet, moment în care uneori se duce dracului și navigația. Duamne apără și păzește ce panică trag în minutele alea până-și revine internetul.

Îmi imaginez cum o să mă rătăcesc și-o să conduc până termin benzina prin pustietăți, după care o să mor de foame și de sete, prăvălit lângă portieră, pe partea unde nu bate soarele.

Da, da, știu că râdeți, dar să ridice mâna ăla care nu s-a panicat vreodată când a văzut că rămâne fără net pe când vizita locuri unde nu mai fusese niciodată. Aud?

Vedeți? De-aia vă întrebam mai sus dacă nu cumva atâta tehnologie ne tâmpește?

sursa foto: freepik.com