Am visat ceva tare ciudat în una dintre nopțile trecute, cred că deliram de la gripă. În blocul în care locuiam în vis stătea și un traficant de droguri. Ei, faza e că la un moment dat traficantul a aruncat pe casa scării o valiză în care erau 400.000 de euro.
Venise poliția sau ceva, și omul aruncase banii ca să se descotorosească de ei. Eu am văzut când i-a aruncat, m-am dus și-am luat valiza, dar și el a văzut c-am luat-o.
Am intrat în casă, am deschis-o și-am numărat ăia 400.000 de euro. Treaba e că din momentul ăla au început să se lupte bine cu răul în capul meu. Până la urmă, așa cum se întâmplă și-n viața reală, a învins răul.
Pe scurt, am hotărât că 400.000 de euro stau mai bine la mine decât la cetățeanul traficant, doar că asta însemna că trebuie să cam dispar din zonă. Gen, definitiv și cât mai departe. Așa c-am făcut singurul lucru logic care putea fi făcut: am plecat din România, hotărât să mă mut în Spania.
Dacă până aici toate sunt bune și frumoase, trebuie să aflați, scumpi prieteni, că acolo, în visul meu, eram extrem de dezamăgit de sumă. La modul că mă gândeam că ăia 400.000 de euro n-or să-mi ajungă, că ce-o să mă fac eu în Spania și alte bălării de genul.
Ba chiar știu că mă întrebam dacă merită să plec sau mai bine îi dau ăluia valiza înapoi și stau eu liniștit fără să mă mai stresez pe motiv de „ce mă fac dacă nu-mi ajung 400.000 de euro”.
Da, da, se pare că nici în vis nu sunt mult mai inteligent decât în viața reală.
După ce m-am trezit și mi-am amintit ce-am visat, m-a pufnit râsul. Sa-mi dea cineva 400.000 de euro și de mâine dimineață încep să împachetez pentru mutarea definitivă în Spania. Știu și zona unde să mă apuc de căutat casă.
Și-acum vine întrebarea pentru voi, desigur. Probabil mulți ați alege să emigrați dacă ați fi acoperiți din punct de vedere financiar.
Care e suma aia pe care ați considera-o suficient de acoperitoare și confortabilă încât să vă spuneți „gata, am plecat de pe meleagurile locuite de vajnicii urmași ai dacilor liberi” și chiar să plecați?
P.S. Am scris mai sus că dacă-mi dă cineva 400k, mă mut mâine, dar asta era doar ca să fac mișto de visul meu. În realitate, dacă-mi bagă cineva 150.000 de euro în cont, aș cam pleca fără să mă uit înapoi.
Cred că 150000 ar fi suficient. Până la urmă nu-i musai să-mi cumpăr casă, pot sta și-n chirie o vreme. Fiul meu s-a mutat în Olanda cu 1500 de euro în buzunar, dar presupun că la vârsta mea nu mai lași loc de „văd eu ce-am să fac”, am nevoie de stabilitate și predictibilitate.
Comentariu beton!62
E puțin off-topic dar dacă Mihai visează la Spania cu 400.000, vă spun ce a făcut o cunoștință cu 300 mii.
A cumpărat un apartament în Tenerife. Foarte bine plasat. Aproape de plajă. Îl închiriază cu 150 € pe zi. A făcut 30.000 net anul trecut. Asta după taxe. Și după ce a plătit o firmă locală să se ocupe. Curățenie, mici reparații, etc. Poate nu știați, dar, în Tenerife, sezonul plin este cel puțin 10 luni. Iar in alte două luni sunt 22 grade, media. Bine, cu 300 mii l-a luat acum câțiva ani buni. Înainte de pandemie. În concluzie, dacă as găsi valiza pe care a visat-o Mihai, asta as face.
Comentariu beton!25
200.000 euro ar fi ok . Hai sa cautam sponsori ! Oare Tiriac citeste blogul ?
Comentariu beton!17
Țiriac este unul dintre cei mai zgârciți oameni din țara asta.
Puii mei , deci așa se fac banii ????
Comentariu beton!21
Tiriac a facut asa o avere pentru ca nu a mers la nunti! 🙂
Comentariu beton!58
Și nici nu a mâncat pe la restaurante! Poate doar desertul 🤣
Comentariu beton!30
Țiriac e mormon și trebuie să dea bisericii 10% din venitul anual. Și eu aș fi zgârcit după așa ceva.
Eu am impachetat si am plecat fara bani cu minus 10k euro in cont dar cu job, 2 copii, 1 bona ca cel mic avea 2 ani. In scenariul tau 150k ar fi suficienti ca munca nu a omorat pe nimeni.
PS : la Spania ma uit si eu lung ca ar fi un plan sa ma trimita a mea companie director de fabrica acolo pentru 4 ani. Daca se concretizeaza o sa scriu din Salou ca acolo e fabrica😆
Comentariu beton!82
Sa ne lasi un nr de contact ca daca venim pe la Port Aventura sa aducem o tuica buna din Romania
@Aura, n-ai nevoie de un secretar? 😀
Comentariu beton!11
/ă?
Idem, fara bona, cu copiii un pic mai mari. Si nu am murit, chiar ne-a iesit si am facut lucruri pe care nici nu visam sa le facem in tara dacilor liberi
@Stefania bona a stat 6 luni pana am putut sa-l dau la gradi pe cel mic apoi s-a intors in țară dar mi-a fost de mare ajutor ca cel mic era chiar mic. Fiind mama singura si limba imposibila m-am gandit sa fac trecerea mai usoara copiilor insa au sfarsit sa mearga la British school primii 3 ani pana au invatat f bine si corect limba sa ii pot inregimenta in scoala si gradinita de stat. Acum merg la stat si uitandu-ma in urma e cea mai buna decizie pe care am luat-o.
@Dan Cristea chiar in ultima saptamana din Mai acolo merg. Tre sa merg in fabrica si la un furnizor in Barcelona si combin si de o minivacanta cu copiii ca au liber de la scoala( e ceva sarbatoare catolica) imi iau si toata echipa sa o punem de un team building fix in Port Aventura. 3 birds 1 stone 😂😂😂. Daca si cand ma mut seful de blog poate da contactul.
400 de mii ar fi ok, daca tot ai „plecat” de la suma asta. Tot Spania aș alege. 50 % e rezolvată, eu vreau…😂
Comentariu beton!16
Cu 400000 aș sta și aici. Am făcut repede calculul la dobândă și-mi dă 10000 de lei pe lună. Bine, banii i-am transformat în lei. Ba nu, aș pleca în decembrie și m-aș întoarce în martie.
Comentariu beton!18
Unde am de gând să mă mut la pensie, îmi ajung vreo 90.000€, sau chiar mai puțin, pentru casă și ceva cheltuieli inițiale. Iar cu pensia mă voi descurca binișor.
Unde, unde?
Undeva pe coasta Egeei sau Mediteranei, nu m-am hotărât încă. Deși s-ar putea să fie prima, nu e chiar așa de cald vara.
Comentariu beton!11
@Mihai pai zi si tu unde 🙂
Eu de ex visez la Tenerife (pentru climatul perfect), dar ma opreste ideea de a-mi cauta un job bine platit acolo, cu taxe si chestii platite acolo; nu de alta dar gasesc joburi platite mai prost decat iau aici.
As putea sa lucrez remote dar daca nu se duc taxe acolo, din cate stiu nema sistem de educatie si medical pentru copil/familie.
PS1: anukoi nu mai bine pe langa Ionica, e apa mai frumoasa 😀
PS2: Se pare ca toata lumea viseaza ceva langa apa, cald si bine 🙂
@Pyro, aș zice unde dacă aș avea măcar îm plan să fac asta. Dar nu am, că nu-mi place să visez la lucruri care știu că nu sunt posibile. 🤷♂️
@Mihai Nu visezi conștient, dar subconștientul chiar visează, cum a și dovedit. Și nu strică să și visăm cu ochii deschiși, toți am făcut asta azi pe-aici, să visăm la cald și bine și dacă se poate și fără să mai muncim 😁
Cred ca m-aș mulțumi cu 200.000, nu-s mofturoasă 😜
I-aș băga frumușel în valiză și aș lua primul avion spre Australia.
@Elisabeta: iar pe aeroport, ăia ți-ar confisca valiza și te-ar trimite-napoi. 🤭
Comentariu beton!35
@John Temple Foarte probabil, la ce reguli au, dar vorbeam despre vise 🫢
Cu 80k ne-am mutat in Australia acum 5 ani (erau in cont, nu in valiza😁) si suntem bine. Se poate si cu mai putin, dar trebuie sa iti gasesti job cam in 3 luni max. Numai bine!
Comentariu beton!12
Nu iti trebuie bani numai pentru casa, trebuie si un venit stabil ca sa te intretii. In plus, hai sa ne gandim ca majoritatea de pe blogul lui Mihai avem peste 50 de ani – sa luam in vedere ca o sa avem nevoie de asistenta medicala din ce in ce mai des. Nu stiu exact cum si cat acopera cardul european de sanatate emis de CNASS, dar n-as paria ca mai valoreaza ceva daca te muti cu totul intr-o alta tara din UE.
Iar daca aici esti obisnuit sa mergi doar la privat, esti blindat cu asigurari de sanatate private…, nu stiu, dar trebuie calculat si pretul astora acolo – si iarasi avut in vedere venitul stabil ca sa-ti permita se la acoperi si dincolo pana la venerabila varsta cand vom socoti ca trebuie sa mergem pe plaiurile vesnice ale vanatorii, acolo unde este multa verdeata, cald, soare si bere buna.
Si eu ma gandesc sa-mi petrec anii de pensie undeva in Insulele Canare (sau macar iernile), dar deocamdata sunt doar visuri.
Comentariu beton!53
aoleu, ne-ai dat perversa de pe Tg Ocna la aia cu „avem peste 50 de ani”!!!
trebuia sa ne-o amintesti!
Comentariu beton!41
Bine că nu mă încadrez la “majoritate”, că era cam depresivă treaba. 😁
Comentariu beton!15
La 50++, ne-am mutat in germanica. Într-adevăr, am avut locuință și loc de muncă. Automat și asigurare de sănătate obligatorie, care acoperă aproape tot. Dacă aș avea bani, mi-as cumpăra o casă, aici. La 30 de ani, nu vroiam să îmi părăsesc țara dar, acum, mă gândesc ce bine era dacă, plecam atunci.
Comentariu beton!19
Unde mai pui apropo de sanatate, ca mai traim cat om apuca, iar daca e sa te ingoape, nu au locuri de veci nici pentru ai lor(vezi Germania)! Adicatelea sa mai economisesc din salariul ala ‘bun’ si pentru repatriere, care e f scumpa, asta daca ai de la parintii daci, cu capul pe umeri vreun loc de veci in care sa te primeasca familionul care a platit concesiunea si au cheltuit pentru intretinerea mormantului, cat faceam io plaja la Marea Nordului🤣🤣🤣
Sunt in Tenerife. Mi-s deja mai aproape de borna de 60 decat de cea de 50 si asa e. Sanatatea e una din grijile principale alaturi de bunastarea si viitorul copiilor care azi au abia varsta nepotilor pe care i-as fi avut daca nu-mi placea mai mult…viata, ahem.
Cardul european de sanatate e valabil max 6 luni (ca si statutul legal in alta tara UE decat cea de rezidenta) si oricum trebuie reinnoit anual. Mai mult, poti sa ai uriasa surpriza sa nu ti-l accepte. In sistem privat nici nu se pune problema de accept dar uneori nici in sistem de stat. Pentru ca e emis de o tara dubioasa, pentru ca procedurile de decontare sunt dificile si indoielnice cu tara dubioasa, pentru ca ala de la ghiseu vede un card de sanatate intr-o limba necunoscuta si de ce sa faca un efort si sa-si ia un risc cand poate sa ramana zen si sa-ti ia banul.
Asa ca sistemul public de sanatate e f. bun aici si pt a cotiza ori esti angajat cu contract aici (la ce rate de somaj sunt in ES, a gasi job aici e echivalent cu a-ti construi singur o rachetuta sa vizitezi Marte intr-un weekend) ori ai un business (gen SRL sau PFA/Autonomo) varianta pe care merg 98% dintre romanii (si alti europeni) pe care-i cunosc. Sistemul e foarte bun dar profesionalismul e mediocru si timpii de asteptare lungi pt analize sau specialisti (think 3-9 months). Urgenta insa merge brici si la ea apeleaza oricine nu vrea sa astepte pe listele vietii. Doi, cu 40-50€/luna/pers ai asigurare privata completa si din momentul ala nu mai ai nicio problema cu accesul la specialisti sau la te miri ce investigatii jmekere.
Caveat: la anumite boli cronice gen diabet, etc, esti neasigurabil 100% in regim privat si atunci poti achzitiona doar una ff ieftina dar cu coplata la fiecare vizita in sistem.
In rest, atata vreme cat iti faci banii pe alte meridiane, ES e o destinatie mijto desi, pare ca acest adevar a fost descoperit de niste sute de mii de prin toata lumea in ultimii 4 ani chestie care a pus presiune pe infrastructura (sosele, scoli bune), pe oferta de produse si servicii de tot felul (a se citi inflatie de preturi, dar nu la nivelul cataclismic din RO) iar imobiliarele (cumparare/chirie) s-au dus in sus 50-200% in ultimii 4 ani cam in toate zonele cu atractie la straini.
However, sa privesti pe 29 Ianuarie, in sort si tricou, pe la 7 seara, cum apune soarele pe directia Caraibelor merita tot deranjul, ca sa zic asa.
Comentariu beton!25
Eu am plecat din tara dacilor liberi cu 2000 de euro in buzunar si maritata cu un belgian. Sincer nu stiu cat mi-ar trebui sa ma mut in alta tara, dar as vrea o suma de bani care sa ma ajute sa nu mai muncesc pana la adanci batraneti. Pate un win for life cu 5000 euro pe luna ar fi ok.
Comentariu beton!17
Mai e puțin și comunitatea ta va deveni spaniolă 😀. Ar fi chiar mișto.
Pe mine mă preocupă în caz că ne hotărâm să plecăm mai degrabă ce joburi găsim acolo, că veniturile decente îți acoperă fie chiria fie ratele.
Ca sumă m-aș gândi la 150k-200k, a căror sursă încă nu am identificat-o fără să vindem ce avem în Ro.
Eu visez Portugalia, doar visez, și cu 400.000€ cred că aș fi liniștită, cred că și 200.000€ ar fi suficienți dar în situația mea trebuie să iau în calcul asigurarea de sănătate, cheltuielile lunare pentru utilități, impozite și taxe cu astea sunt pusă la punct. Mi-aș cumpăra o casă mică sau un studio și cu restul ar trebui să mă descurc și chiar să mai produc ceva cât timp sunt în stare bună de sănătate. De Islanda nu cred că mă pot apropia mai mult de o vacanță 🥺 ar merge și Grecia dar nu.
Comentariu beton!15
Hmmm…sunt prea prost să imi dau seama cum arată 400k. Eu sunt de ăla care se mulțumește cu ce are (inclusiv credite bancare, ca soluție de achiziționare). Dar dacă mi se dă o sumă mobilizatoare…ea ar fi…probabil 400k. Vreau să-mi iau casă cu curte, vreau mașină SUV, care costă, vreau mașină de spălat și cățel auriu.
Cred că Spania ar fi o idee bună, nu am fost niciodată, dar am un văr acolo, care să mă ajute la descărcat bagajele. Vere, here I come !
Comentariu beton!40
Update: Numai ce am primit pe facebook o cerere de prietenie de la o tipă din Spania! Arată și bine din…poză! Băi, cum se leagă lucrurile. Stai să văd dacă îmi dă și ăia 400k.
Mi-a și scris:
„Bună seara tuturor
Ce mai faci”
Comentariu beton!39
O multitudine de comentarii ca daca ar avea 200k euro ar face si ar drege, sunteți amuzanti rau, cand 200k e un apartament in romania
M-am mutat cu 5000 euro, m-am intors cu 3000 (costuri de mutare). Venit stabil, prieteni să mă ajute și ceva liniște in cap – cam atât am avut nevoie 🙂
Unde? Thx.
E cam intrebare de baraj asa pentru ca implica multe aspecte. De pilda…
1. Ce ai face cu suma x de bani afara fata de ce poti face aici.
2. De ce ai investi afara intr-o casa, de ce nu ai face acelasi lucru aici.
3. Costurile vietii acolo vs costuri aici. Sanatate, trai pa vatrai etc…
Pentru mine o chestie e destul de clara, cand/ daca Ciolanu si echipa de soc si groaza pe care ii numim generic politicieni vor incepe sa ma taxeze ca in Germania, FARA sa fie aici aceleasi conditii ca in Germania, atunci pa si pu…la revedere.
Directia, unde vad cu ochiu mintii.
Ps: deja ne apropiem periculos de scenariul asta.
Comentariu beton!25
Pai scenariul asta e realitate de mult 🤣. Problema e ca noua încă nu ne vine sa credem. Eu as pleca ieri si fara valiza aia de la traficant, problema e ca nu am destul curaj 🤷♀️
Cred cā mai important decât o sumā oarecare ar fi un venit stabil de vreo €40k pe an. Pentru familie, cā nu prea cred ca ai pleca singur. Dacā pleci definitiv îti lichidezi posesiunile din tarā, ceea ce ti-ar oferi un backup de câtiva ani în caz de problemā. Vā astept la Alicante!
Comentariu beton!20
Vin eu, peste 3 săptămâni!🤭
Nu iti trebuie niciun venit stabil. Nu iti trebuie sute de mii de euro. Nici macar sa ai 20 de ani. Daca vrei sa pleci din tara, pleci si gata.
In ianuarie 2019 (deci acum 5 ani). am plecat in SUA cu un copil de 5 ani, sotul 52 de ani, eu 41. Cu 13 mii de dolari toti banii si 3 valize. FARA JOB, fara sa vindem nimic in tara. Am stat la prietenii nostri in NY 6 luni, apoi ne-am mutat in chirie. Aia 13 mii in New York te tin cam 3 luni (cu noroc), asa ca nu aveam nus’ ce averi importante.
Peste 2 ani jumate ne-am mutat la casa noastra (ipoteca, normal, ca nu suntem Rockefeller). Dar ne-a dat banca 220 de mii de dolari, chiar si cu 2 salarii mici, doar pentru ca am facut credit score foarte bun si am dovedit ca suntem o „investitie” buna.
Sotul a lucrat timp de 3 ani ca portar in Manhattan (dupa ce in Romania fusese inginer constructor si in ultimii ani avea propria firma de verificari ISCIR). Dar si-a asumat asta si a avut salariu OK, plus si-a facut relatii bune.
Acum este ofiter de securitate la un spital din zona in care ne-am mutat si, pe langa salariul mai bun, are asigurare de sanatate excelenta. Copilul a fost diagnosticat anul trecut cu diabet de tipul 1 si asigurarea sotului acopera tot ce inseamna insulina, pompa de insulina super-performanta, senzori etc. Ar costa 3500 de dolari pe luna sa ii oferim o viata cat de cat aproape de normal, el plateste 30 de dolari, restul acopera asigurarea.
Nu va fie teama sa plecati, daca simtiti. Stati cateva luni eventual si va intoarceti, daca e chiar nasol. Nu mai e ca pe timpuri, sa zici ca pleci definitiv (ca-ti ia Partidul certificatul de nastere, cum au patit prietenii nostri). Lumea e deschisa.
E OK sa nu iti placa „afara”, dar e pacat sa nu incerci, daca simti ca te strang granitele Romaniei.
Comentariu beton!50
Ah, de ceva vreme n-am decit Scotia in cap. Dar asa de insistent cum n-am mai patit pina acum. Un singur lucru ma opreste din vis, cu adevarat: clima. E ucigatoare umezeala aia pentru oasele mele, dar un compromis as putea face. Din mai pina in sfirsit de octombrie(sa prind culorile alea nemaipomenite) in Scotia si peste iarna, nu stiu, vad eu. Sincer, ma gindesc serios, cind n-o mai fi mama, iar fii meu deja pe picioarele lui(si ala nus de ce viseaza cai verzi pe pereti in LA), sa vind tot ce am pe aici si sa ma mut intr-o suburbie linistita de oras britanic, obligatoriu la distanta mica de mare/ocean. Nu ma opreste nimeni sa visez. Cum sint o fire cumpatata, zic ca suma de la care a plecat articolul mi-ar fi suficienta pentru asta 🙂
Comentariu beton!23
Te obișnuiești cu clima, plus ca au haine adecvate, nu o sa simti frigul. Si au si whiskey, daca ti frig tare tare 😁😁😁
Comentariu beton!13
@Teodora, și eu. De câțiva ani deja. Sunt efectiv îndrăgostită și de țară, și de ei ca nație. Știu și unde, într-un sătuc mic de lângă Inverness.
Teodora, pentru octombrie – mai se gasesc cateva insule care sa-ti fie gazda, intr-un climat meteo mai prielnic.
Noi experimentam 🏴🇮🇨 de cativa ani, cu mici variatiuni 🇪🇸🇬🇮🇲🇹🇵🇹 si pare modelul ideal.
Pentru cei trecuti de 50 😉😜, mai toate au un sistem (public) de sanatate okeish.
Costul vietii e relativ mic, calitatea vietii este mult peste ce poate oferi 🇷🇴.
@Mihai, problema tehnica ref cei 400k coco ar fi trecerea frontierei. Dar se gasesc solutii.
Cand am plecat (amu’ ceva ani), am plecat aproape ca in orice deplasare de business. Bagaje pentru 2 saptamani si un plan destul de concret de a-mi aduce si familia la proxima vacanta de vara.
Ideal ar fi sa mergi undeva unde ai un cap de pod, unde ai pe cineva pe care te poti baza; nu financiar dar mai ales cu sfaturi din experienta proprie in asa fel incat sa accelerezi integrarea. Conteaza fantastic de mult.
Banii se fac atata vreme cat nu iti este rusine de munca.
Aveam suficient in conturi cat sa nu-mi fac griji. Dar uitandu-ma in spate, minusul primelor luni (pana am rezolvat problema tehnica a contului bancar si a primului set de acte) a fost mic, undeva la Y (nr luni) x Z (cheltuieli lunare). Adica ~ £6k la acel moment.
Iar problema tehnica a fost cauzata de institutiile statului roman, intrucat in cartea de identitate avem prenumele cu – iar in pasaport fara. Si a durat ceva pana am clarificat ca ambele sunt acte originale.
@Minaosi, nu de frig imi e mie, ci de umezeala. In tara dacilor liber ma dor oasele violent cu 3 zile inainte sa ploua oricit de putin, ma intreb cum ar fi in zilele noastre in Scotia, unde ploua si e umed si vara e intr-o joi. Am fost acum 12 ani, mi-a placut la nebunie, dar imi amintesc ca am prins cam toate cele 4 anotimpuri intr-o singura zi de excursie in Highlands si era sfirsit de iunie. Si eram inca tinerica pe vremea aia. PS. MAI ALES pt uischi as face pasul, ca m-as duce sa invat de la profesionisti care e diferenta intre single malt si blended si cum dupa o virsta nu mai retii asa, usor, din prima, tre’ sa repeti si sa repeti si sa repeti :))))
Comentariu beton!23
Bună!
Sunt o meteo-dependentă incurabilă. Dar, de ceva timp iau niște suplimente care par eficiente. Eu am probleme cu un umăr și coatele, ocazional și genunchii. Deci D3 de 5000u minim 3 luni, apoi de 2000 permanent, vit K2 urmează să o iau (ar fi bună pt femeile spre și la menopauză), Seleniu de 200 3 luni cu 3 luni pauză, Feroglobin pt că am lipsă de fier cronică și deficit de B12, Zinc, Magneziu bisglicinat. D3 și B12 de verificat anual minim. Nu știu care dintre ele m-a ajutat cu durerile reumatice, dar s-au ameliorat simțitor.
Multă sănătate și visuri îndeplinite! 🙂
Teodora si mie imi place tare mult Scotia.
Pai vezi cum faci, ca s-ar putea sa iasa schema cu mutatul dupa ce vinzi la Valcea. Tin-te pregatit ☺
Apartamentul din Vâlcea nu face 150k nici dacă îl dau cu 150k în el. 🤷♂️
Eu am presupus ca apartamentul e deja transformat in Arkana aia care nu mai vine odata
Se pare ca sunt singura de pe-aici care n-ar pleca… Stiu ca lucrurile astea se pot schimba in functie de alegeri, insa ignorand partea asta, mi se pare ca am un sens aici, poate mai bun decat in alta parte. Deci pas… Momentan, cel putin
Comentariu beton!24
Mihai, care e zona din Spania care te-ai muta?🙂
Oriunde în sud. Să nu mai aud de frig niciodată.
@MV Cred ca si de asta va plac, si eu vreau soare, caldura, ziua lunga, sudul …. :)))
Cu €400k m-aș muta-n Alicante. Mi-aș lua o casă până-n €200k, €20k p-o mașină de Doamne-ajută, iar apoi aș face cursuri de spaniolă până la nivelul C2, inclusiv.
Comentariu beton!11
@JT, ne facem vecini ? Ieșim să plimbăm labradorii și să fluierăm…turistele ? Arborăm și un steag cu „Proudru ca sînt romanes!” ? Eu vreau cu verde în loc de roșu, că îmi place verdeața.
Comentariu beton!12
@Ananas: s-a făcut. Da io nu vreau labrador, io vreau un bull terrier pitic. 😉
Habar nu am dacă 400k euro ajung să poți trăi în altă țară. Adică da, pentru început. Dar apoi trebuie să ai un venit constant, iar la cei 57 de ani ai mei, cred că e cam greu cu jobul. Plus asigurarea de sănătate, că fără ea nu ai cum. Mi-am adus aminte că îmi povestea o verișoară cum a vrut să-și facă o rampă betonată la intrarea în curte la casa din Spania, că hârjâia cu burta mașinii. La prima strigare pentru 1 mp de rampă i s-a cerut 6000 euro. A reușit să o facă cu 2500. Deci nu știu ce să zic. Dar dacă ar fi să mă mut în altă țară, m-aș muta în Italia în zona Toscana. M-am îndrăgostit iremediabil de dealurile alea.
Comentariu beton!26
Suma e multumitoare. Merge si la 300k daca ajuns(a) acolo ai cu ce te intrerine zilnic. Cum pina la pensie mai e, … Noi ne-am mutat in Belgia cu un minus serios de dus in Romania. Ducem in cintinuare. In acest moment 100k ar rezolva ecuatia si mi-ar permite sa imi duc viata linistita in continuare. Fara a capitaliza mare lucru, dar bun si asa. Important nu e sa ai bani cind pleci, important e sa fii liber si autosustenabil cind pleci
Am plecat în 2004 cu 150 de euro în buzunar la Madrid, consoarta lucra pe 500 de euro în limpieza, am locuit aproape un an intr-o cameră cu soția și fata de 14 ani, joburi ocazionale, apoi am plecat în Albatera (Alicante), de acolo în Elche unde am stat 8 ani foarte bine, am deschis o cafeterie bar însă am fost nevoit să inchid după doi ani din motive de sănătate ale soției. A trebuit să mă mut din nou în Murcia unde e cel mai bun spital universitar in materie de Reumatologie, cu ocazia asta am prins un loc pentru soție la un doctor exceptional și am scurtat distanța până la locul de muncă (doi iepuri dintr-o lovitură), principal e că suntem bine acum, fata in UK căsătorită cu job stabil, soția cu un tratament la care in România nici nu am putea visa (la costuri mă refer) iar eu în acelasi loc de muncă de 16 ani, deci nu prea contează cu cât pleci ci doar cum te descurci!!!!!
Comentariu beton!61
Nu banii sunt importanti in ecuatia asta. Conteaza cati ani iau in prima instanta.
Comentariu beton!21
Eu am plecat cu familia fără să fim acoperiți financiar. Dorința de a pleca a învins „chibzuința financiară”.
Comentariu beton!12
Și cum ai proceda dacă ai avea banii și fetele nu ar vrea? Nu, nu am banii respectivi, aș pleca cu ce am pe mine dar soțul meu nu vrea sa audă.
Eu sunt in Portugalia și e așa de „bine” că dacă aș avea 400 000, aș
” emigra” și în România 🤣🤣🤣
Comentariu beton!11
Poti sa oferi mai multe informatii, Ana?
Stiu ca Portugalia, la fel ca Spania e visul multora dar ar ajuta sa stim cum stau lucrurile de la oameni care sunt deja acolo.
150k ar fi de-ajuns si pentru mine, m-as muta in San Juan de Alicante 😄.
Eu aș pleca și cu 20.000 de euro și siguranța unui job. Marea ratare a vieții mele este că n-am putut să plec, pentru că n-am ce vinde. Dacă aveam, nici nu mă uitam înapoi.
Nu știu în care viață reală ăla care găsește bani și-i oprește pentru el, dar în viața mea reală am găsit, prin 1996, o valiză cu o căruță de dolari în ea, niște acte de firmă și un buletin și m-am dus până-n Turda, la adresa omului, să i-o duc înapoi. Știu, am fost sărită de pe fix întotdeauna, de-aia-s vai de curu meu :)))))
Comentariu beton!38
Hmmm, visam/visez si eu sa traiesc intr-o tara straina….
Mai oameni buni, daca nu esti tanar, motivat bine si decis sa infrunti tot ce poate sa apara, fie bun, fie rau, nu pre are rost sa pleci, asa cred. Asta daca nu pleci avand asigurată o situație in tara in care pleci, job, soț/soție, mostenire, etc.
La pensie, daca nu te bazezi pe copii sau nu ai ”pensie speciala” sau venit asigurat, e greu, macar tinand cont de problemele medicale care apar inevitabil si trebuie sa le rezolvi.
Deci, pentru mine, visul sa imi petrec batranețile ”in afară”, nu prea se pune in discuție, dar daca as avea cei 400k euro, poate m-as mai gandi… :))
Dacă iese Trump președinte și ne face vecini cu Putin, o să ne încolonăm spre granițe cu ce avem pe noi, nu mai cautam 150000€. Ba chiar și sudul Spaniei ne va părea cam aproape…
Comentariu beton!28
@Dragoș: dacă iese Trump (ș-o să iasă), Putin se va face mic-mic și-n 24 ore războiul din Ucraina va deveni doar o amintire proastă. 😎
Nu mi-ar trebui niciun ban. Adica nu vreo suma din asta „pleasca”.
Nu ma vad stand fara sa fac nimic nici aici si nici acolo – exceptie daca ar aparea vreo neprevazuta legata de sanatate – deci nu 1-2-300 K Euro gramada ma tin pe loc.
Deja aici in RO am luat-o de la „zero” de vreo 2-3 ori ca asa a fost situatia deci sunt pregatit si fizic si psihic, tot ce as vrea ar fi un job decent si as pleca in secunda doi.
Ma bazez pe doua chestii:
UNU – oricum aici muncesc de >20 de ani si pentru orice „pensie” (aici sau in alta parte) mai am inca cel putin pe-atata. Deci, de ce sa nu muncesc aia 20+ ramasi in alta parte si cu ce am aici si ce pensie as reusi sa cotizez acolo … sigur nu as muri de foame.
DOI – nu banii sunt motivatia mea principala pentru a pleca ci „oboseala” vizavi de tot ce vad in jurul meu PLUS grija fata de ce „start” ar putea avea copilul meu aici vs. intr-o tara cu apa calda;
Eu am avut putin mai mult noroc in viata decat media colegilor mei de generatie si (fara sa fiu vreun milionar) daca as lichida ASTAZI tot ce am pe aici as strange lejer de o batranete linistita dar, pana la varsta aia, tot chitit pe un job/o activitate productiva m-as duce si in alta tara.
PS – oh da, daca ar pica o suma de la 20-30 K in sus, as fi dispus sa ma „arunc” chiar si fara sa am vreun job cat-de-cat aranjat dincolo. Si atunci chiar as face miscarea asta ACUM.
Eu te înțeleg. Am cumpărat bilet la loto în US. În dolari australieni premiul cel mare trecea de un miliard de dolari. Mă gândeam cu teamă ca poate mai câștiga unul și trebuie să împart banii. Ce fac cu doar 500 de milioane când eu aveam planuri de îmi ajungea cam la limită miliardul ăla dacă făceam ceva sacrificii?… După am realizat ca trebuie plătite taxe. Am zis gata – pentru banii ăia mă declar vinovat de evaziune fiscala și fac câțiva ani de închisoare sau le dau cetățenia înapoi și mă mut în Vanuatu sau Madagascar. Dacă Mazăre a putut pot și eu… Am câștigat vreo 8$ cu un bilet de 50$. Îi țin în cont acolo că poate îmi trebuie. Ar fi fost Ok și 500 de milioane.
De plecat am plecat în Australia cu vreo 10 mii $, fără job, cu copil de un an jumate și o ipotecă de plătit în România. Cazare la niște prieteni dar ne-am plătit oarecum cheltuielile. După două luni am început munca într-un oraș vecin la vreo 3 mii de km de unde am aterizat. După ce am plătit garanția la chirie am rămas cu 50$. Soția cu ăla mic erau la prieteni încă. Mâncat conserve și dormit pe jos vreo săptămână până la salariu pentru ca nu era TV, nu era internet iar afară erau 45 de grade. Primul salariu s-a dus pe chirie, un pat și un frigider. Luna următoare o coaja de mașină și un cuptor cu microunde. Le-a plătit firma biletele de avion soției și copilului să vină in același oraș. Acum când ne uităm în urmă ne sperie puțin și ne întrebăm cum de ne-a ieșit.
Dar cred că merge și cu 400 de mii de EUR mai ales prin Europa.
Comentariu beton!23
Whaaat??? 400 000 de euro??? Pai cine are atata domle? Eu as zice 20000-25000 si un job stabil te scoti. E vorba de avansat la chirie, de cheltuit prima lună, de orgznizat una alta, dar nu ai nevoie frate de atâta… Voi credeti ca toti cei care se muta in alta tara au castigat la loto???
Eu m-am lutat cu 4000 acu 12 ani. Mai greu e cu jobul, daca nu ai, atunci da, iti trebuie un pactol generos.
Sunt oarecum interpelata de ce ziceti voi aici, 400k nici un francez nu are asa usor, ca sa se mute dintr-un oras intr-altul….
Oare visul sa fie despre altceva? Nu despre mutare.
Esti o persoana competitiva? Ai luat (furat) un proiect / persoana / locul altuia si acum te simti vinovat?
Iar prin „ce mă fac dacă nu-mi ajung 400.000 de euro” inteleg ca nu esti multumit de lucrul pe care l-ai luat.
Ce parere ai? sunt tareeee curios.
Bosule, tu nu prea știi cu ce mă ocup eu, este?
Te-ai făcut și cu psiholog moca :)))))))
Comentariu beton!12
Nu stiu. Recent am inceput sa te urmaresc.
@Ligia: cred că psihologu’ moca are nevoie de tratament psihiatric. 🤣🤣🤣🤣🤣
Nu sunt sigur daca ar trebui sa nu sa comentez. Mihai stie de ce. Dar, din experienta, spun ca 6 luni de chirie si cheltuieli ar fi suficiente ca sa poti incepe o viata noua. Usor nu va fi. Dar se poate. Iar varsta nu e neaparat un impediment.
Legat de sistemul sanitar public din Spania, ii vad putine neajusuri. Poate doar anumite intarzieri. Dar odata ce esti luat in evidenta, se misca al naibii de repede si bine. Tot din experienta o spun. Cardul sanitar european acopera destule. Inclusiv operatii sau tratamente care ar costa probabil multe zeci de mii de euro. Dar cu conditia sa nu vii special pentru asta. De ex. esti aici si iti rupi glezna. Toate oasele, ca asa e frumos. Operatie de multe mii de euro, cu 3 placi si suruburi cam cat avea Robocop. Plus fizioterapie dupa. Toate acoperite de cardul european.
Cam 100 000,ca să fiu sigură că nu-mi lipsește nimic din ce am și acasă, să fie de chirie+întreținere+mâncare.Că n-aș sta să vizitez tot,la un moment dat mi-ar lipsi munca …noi suntem 2+3 copii, familie mare ,de.
Da, ar fi o idee. Cu o parte din bani ar trebui să închidem creditul de casă de aici. M-ar durea sufletul și să închiriez și să vând. Ca să ne mutăm pe-afară (copilul nostru și-ar dori mult asta) trebuie mulți bani să cumperi pe acolo ceva, doar cu chirie te poți descurca. Poate 400K ar ajunge în Grecia, dar în vest nicio șansă. Ar mai trebui un job bun de unde să iasă o pensie bună, un oraș universitar aproape pentru copil și să învățăm intensiv limba de pe-acolo.
Eu la pensie aș prefera Grecia, un loc obscur pe continent sau într-o insulă, aproape de mare, o căsută mică și utilată cu de toate și o distanță acceptabilă de un oraș mai mare cu toate facilitățile, inclusiv cele medicale sau de cumpărături. Și o mașină cu portbagaj suficient să ne plimbăm prin toată țara.
Ideal, m-aș muta în Tahiti, n-am idee cât ar costa să ajungi și să rămâi acolo, dar am o fantezie, mă văd cumpărând un bilet doar dus către Tahiti.
Mai puțin ideal, dar tot bine, ne-am muta oriunde se va stabili copilul nostru, că mai mult ca sigur va pleca din țară (la facultate sau la master și apoi nu se va mai întoarce decât în vizită).
1. 400 de mii de euro nu sunt de ajuns ca să NU fii găsit de un traficant care umblă cu suma aia în valiză.
2. Spania îmi place și mie. Granada are cam tot ce aș avea nevoie.
3. Am banii, chiar mai mulți decât aș avea nevoie. Nu vreau să plec. Mi-e bine și aici, unde am familia extinsă. De ajuns, pot ajunge unde îmi place cu bani puțini. După o anumită perioadă de timp mi se face dor de acasă.
Comentariu beton!17
Aveam vreo 1500 de euro când am plecat. Daca aveam 400000, poate nu plecam. 😂
Hai sa fac un exercițiu de imaginație cu banii si viitorul lui Mihai.
Varianta numărul 1 – ma doare’n paispe. A ajuns sefu’ de blog cu valiza in Spania, i-a depus intr-un cont curent, calculele sunt făcute demult, 3500 de euro pe luna sa nu mai trebuiască sa muncească, doar sa privească cum valul vine, valul trece, cu o sangria in mana. 1500 de euro pe luna chiria si utilitățile plus ceva asigurări de sănătate, ca s-a învățat minte, mai rămân 2000 pentru viata de zi cu zi. E mult, e puțin? Pentru o persoana singura ar fi OK, pentru o familie…
Suma de 400000 ajunge pentru 9 ani si jumătate. Cam cat permisul de conducere. Ala, ultimul…🤣
Varianta numărul 2: ma doare’n paispe, dar nu complet. Valiza cu bani, Spania, dar nu depunem in cont curent decât 42000, restul ii punem la treaba. Si facem asta in fiecare an. La 3% dobânda la depozite, făcând tot felul de calcule elaborate, înseamnă câteva luni in plus. Cat sa se suprapună exact cu permisul. 😁
Varianta numărul 3: sunt super prevăzător. Valiza, Spania, investit totul in chestii sigure, 3% dobânda…renta lunara de 1000 de euro. Sorry, sefu’, lasă sangria aia si treci la lucru. Dar măcar lași o moștenire frumoasa.
Mare noroc ai avut ca nu ești vecin cu Escobar, uite, oricum o dai, tot prost iese. 🤣
Mai bine spune-mi 6+1 numere, bag un bilet la EuroDreams, 20000 de euro pe luna timp de 30 ani cred ca ne-ar ajunge la amândoi, ca poate mai prindem un permis de conducere.
Să pui banii la treabă nu înseamnă să-i pui în depozite bancare. Cumperi un fond index pe S&P și iei cam 7-8 la sută anualizat, înainte de taxe și inflație. De acolo derivă și „4 percent rule”.
Mai greu e cu transferul/depozitatul banilor sau chiar scosul lor peste graniță, dacă vorbim de bani „găsiți”. Că, nu știu de ce, serviciile te dibuie imediat dacă nu ești primar de Baia Mare. S` apoi până și ăluia i s-a înfundat.
Dar de ce crezi ca-ti trebuie atat de multi bani? Eu, la 50 de ani, am plecat cu 5,000 de dolari in buzunar. Depinde de cat de mult vrei sa pleci, si cat de mult vrei sa reusesti acolo unde te duci. Dupa o luna lucram deja in cleaning si gardening, dupa 2 luni lucram ca asistent topograf, dupa 4 luni eram la o companie de comunicatii si am depus cerere de rezidenta – care mi-a venit in 2 luni! Iar dupa 1 an am reusit sa gasesc de lucru in domeniul in care eram calificat – inginer proiectant. La 51 de ani! Si acum sunt fericit, cu toata familia langa mine.
Comentariu beton!26
Mâine aș pleca. Mi-ar ajunge 50k pentru inceput. La soră-mea in Bavaria, aproape de granița cu Austria. Aștept să se decidă desteapta de fiică-mea a mică. Ea și cu boifrendu oscilează între Franța (niciunul nu parlează français) sau Germania ea știe bine germana și el vorbește acceptabil (pentru un oltean). Dar esențialul Bier și Wurst le știe. Copiii din ziua de azi.
Comentariu beton!11
Cred ca toți sunteți obosiți, de vreți să plecați în străinătate să stați într-un sat neștiut de nimeni, pe malul mării.
Pe principiul ăsta, te poți muta și la Sulina.
Eu m-aș muta în cel puțin aceleași condiții și pentru asta cred ca îmi trebuie mult mai mult de 400k 😕
Cred ca de fapt, îți trebuie mult curaj și un job bun.
Eu mă mut în principal pentru calitatea vieții. Or la Sulina…
Eu nici măcar nu m-am mutat când am plecat din țară, aveam un loc de muncă asigurat doar pentru vară și veneam deja de câteva veri în Stockholm când m-a lovit curiozitatea de a locui aici! Mi-am sunat părinții și le-am spus că rămân o perioadă nedeterminată și am rugat-o pe mama să îmi trimită ce aveam important, și restul necesar l-am achiziționat, în timp, din salariul de la firma de catering pentru care lucram!
Nu aveam familie pe atunci prin urmare a fost ușor să mă detașez! E puțin mai complicat când ai și copii, nu?
Eu am plecat cu familia (2 copii sub 10 ani) in 2022 in Insulele Canare si pot spune exact cat m-a costat: 15k upfront ca sa ai bani de drum plus cazare pentru inceput si cam 35k/an ca sa-ti poti plati o chirie decenta plus restul cheltuielilor. Din banii astia traiesti decent aici: un restaurant odata pe saptamana, sportul copiilor, plimbari etc.
Cunosc un ucrainian care a venit aici tot in 2022 si tot cu 2 copii dupa el si cu sacosa cu 150k la el dupa el. Momentan nu are nici un stres, merge la surf zilnic, zicea ca inca o mai poate duce asa 5 ani lejer.
Comentariu beton!14
Te invidiez din tot sufletul meu.
Nu inteleg de ce, sincer. Ne agatam de o viata „confortabila”, in obisnuinta zilei si visam la ce am vrea sa facem. Pentru noi a fost simplu: am convenit sa plecam pentru un an. Daca din varii motive nu reusim, ne intoarcem inapoi. Ce se poate intampla? Sa „pierdem” un an? Si sa nu-ti inchipui ca am plecat de la saracie. Acasa aveam de toate, inclusiv doua seturi de bunici care sa ne ajute cu copii. Aici stam in chirie si nu avem pe nimeni. ‘Nfine, cred ca putem dezvolta mult discutia dar totul se rezuma la confort, zic eu.
Comentariu beton!11
Cu 1600 pe lună?
0
Datorită jobului, de 10 ani, eu si jumătatea mai bună, trăim câte 6 luni pe an in Italia(1 aprilie-1 octombrie) și restul de 6, în țară. Momentan îmi place schema asta. Pe viitor, vom vedea care „jumătate de an” câștigă.
Câteva milioane, pentru Elveția.
Cateva milioane peste tot nu doar acolo.
c doar nu te-oi duce in zimbabue de nord
2 salarii medii in orice tara din Vest sunt suficiente, din punctul meu de vedere.
O familie in care ambii soti lucreaza se descurca excelent in Belgia, de exemplu.
Asta ca sa traiesti o viata normala, cu un pic de naveta pana la birou (20-30 min), o chirie intr-o zona ok (cu perspective de a cumpara ceva, tot intr-o zona ok dar nu in buricul targului si nu palate), poate 2-3 zile de work from home (daca locul de munca permite), copiii la invatamantul de stat, 1 vacanta pe an in Spania.
Atat.
facut matematici pentru suedia. 2 salarii mici iti ofera o viata linistita. Mici, la nivelul de „vanzator la supermarket”. Daca nu stai in Stocolm iti ofera si mici bucurii, nu numa liniste.
2 salarii medii iti ofera o viata buna. O masina decenta, vacanta in afara tarii.
2 salarii maricele, deja schimba mult discutia. Si prin salarii maricele nu ma refer la chestii de boss banchisti. Aici iti permiti sa faci economii decente, in timp ce iti face vacante (nu una) prin europa, sa iti cumperi cam ce vrea muschii tai in materie de electrocasnice bune. La fel, exista intotdeauna chestii pe care nu ti le poti lua.
veste proasta, ca am analizat si io treaba asta 😀 – 400k/cash is putini mai buni decat 0 cash. Nu or sa iti schimbe viata, ca nu prea ai ce face cu ei. In orice tara din europa suma asta, asa mare, cash, atrage multe „priviri”. Ar trebuie sa o speli. La cat o duci, nu stiu, ca nu am prieteni in zona.
De plecat. „suma necesara” este un termen extra vag. Necesara pentru ce? Sa nu mai muncesti in viata ta? Sa te muti linistit?
pentru primu raspuns, nu stiu 🙂
Pentru al doilea, e mai simplu. Ca e matematica pura.
1. ai nevoie de minim 3 chirii rapid. Chiar daca te angajezi din prima: dai o chirie + garantie si, pana la salariu, mai dai o chirie. Dupa care ai nevoie de minim banii pentru doua luni de trait.
Ca atare, as zice ca plecarea se face de la 10mii Euro. Asta e minimul pentru o mutare facila.
2. daca vrei sa achizitionezi si un apartament/casa, ai nevoie de avans. Oricum, majoritatea tarilor iti dau avansu asta dupa 6 luni de lucru, deci, ai mai putea sa pui niste economii acolo. Dar, astia is in jur de 40mii. In functie de tara, evident, dar as zice ca asta e un minim.
tragand linie: pentru o mutare rapida, facila, cu achizitie apartament – minim 50mii. Evident, orice mie in plus este o mie in plus.
Cazul meu:
– aveam undeva intre 7 si 10000e, cand m-am mutat. Am avut noroc de o pozitie cu contract maricel, deci am venit la sigur. Am platit repede ~5000e pe cazare. Am venit in ianuarie, am primit primu salariu la inceput de martie. Deci 2 chirii +garantia.
– dupa 2 ani mi-am vandut apartamentul din Romania si ca un facut, ce mi-a ramas dupa discutiile cu banca in Romania…s-au transformat in avansul pentru apartamentul din Suedia. Si vreo 2 beri in bar 🙂
Comentariu beton!14
Bani pentru cumparat casa/apartament.
Si inca ceva rezerva.
400 000 ar fi suficienti, eu si soata inca ceva ani de munca pe acolo…
As prefera Italia pentru ca stiu limba.
Stiu si un oras unde apartamentele au pretul celor din urbea mea.
Am plecat acum mai bine de 7 ani.
Cu hainele de pe mine, un geamantan în cala autocarului și cu bilet plătit de sor-mea.
Nu mă întrebați când mă întorc. 😉
Comentariu beton!12
Daca ai contract de munca asigurat, nu iti trebuie decat bani de bilet de avion plus cheltuielile pana iti iei primul salariu.
Daca n-ai contract de munca, iti trebuie cat sa acopere cheltuielile pe 6 luni, pana iti poti gasi alt loc de munca.
Daca prin mutare in alta tara, intelegi sa nu mai trebuiasca sa muncesti, atunci si 150.000 sunt putini, 400.000 sunt sunt la limita, cel putin pentru Spania.
Expertii financiari spun ca trebuie sa retragi 4% anual din net worth, pentru early retirement. 4% din 400.000 inseamna 16.000 Euro pe an, 1500 pe luna.
cheltuielile pana iti iei primul salariu – deci cam 10mii euro 😀
Si eu tot in Spania as fugi. De la Valencia in jos 😁.
Odata cu acest scenariu cred ca ar fi de bun augur, daca consideri si tu, o serie actualizata de la oameni cu povesti de emigrare in Spania. Sunt sigur ca nu sunt singurul interesat. 😊
plecat in DE in 2015, fara economii ca nu prea reuseam sa punem deoparte. un singur salariu ne a ajuns pt chirie si trait decent in 2, concedii, drumuri in tara, cursuri de germana, etc
400k nu iti asigura un trai decent pe perioada lunga in nici o tara din UE… zic asta fara sa muncesti… Ti-ar trebui cam 1 milion, si daca ai si famile aproape dublu.
Daca te orientezi spre Asia, America de Sud sau Africa… s-ar putea sa iti ajunga.
Aş zice că ajung şi 150.000 pentru Italia de nord. Nu Alto Adige/Tirol de sud ca e prea inghesuit ci Friuli. Zic ca e mişto acolo în munți si aproape de pistele de ski, iar la o oră de condus ai marea (Veneția).
Spania zic că e pentru concedii, nu să locuieşti acolo.
Am plecat din 93, ca m-am maritat in Italia. In 2016 ni s-a pus pata sa ne bagam picioarele in ea (aerul a devenit cam toxic, si nu ma refer la poluare) si sa plecam in Spania, sa ne luam clasicul „chiringuito pe malul marii” la care viseaza toti (fara sa stie ce ii asteapta).
Am avut un bar la Torremolinos (Malaga) in centru, plin de turisti, superb (orasul, nu barul, care era mititel dar functional), lume relaxata (ceea ce imi placea in Spania, ca in rest tara mea era tot Italia).
A aparut covidul, pacientul nr. 0 in Italia… Decat sa ramanem sa murim de foame/covid si sa nu avem nici cu ce plati chiriile (casa si bar), am lasat tot si am venit in Ro, unde s-a intrat imediat in lockdown.
De atunci astept ocazia sa plec… As fi plecat deja din ziua nr. 1 pe jos. Evident., bani nu mai sunt, ca din 2014 tot am facut mutari si schimburi de case… si mai am si „motivul” ca raman langa mama cat mai traieste. Dar as pleca si cu ce am in buzunar, pentru ca aici am imbatranit in 4 ani (peste o saptamana) cat altii in 15.
Cine nu s-a adaptat in alte tari e un neadaptat in general. Nu poti trai in alta parte si sa vii aici si sa pretinzi ca aici esti acasa.
Eu una nici nu votez. As da votul la nimereala.
Nu trebuie o avere sa te muti. Daca e vorba despre Spania, preturile intr-un oras gen Valencia, Murcia, Alicante, Malaga, Sevilla, Cadiz, Zaragoza sunt comparabile cu Bucurestiul sau usor mai mici, mai putin chiriile care sunt de 2-4x mai mari si combustibilul care e mai scump cu ca. 20%.
Ideal sa ai fonduri pentru macar 12-18 luni de chirie si 12 luni de cheltuieli lunare. Trebuie sa decizi cum faci cu scoala fetelor: de stat (0 euro), concertando (3-700eur/luna/copil) sau privado 500-1500 eur/luna/copil). Aici e posibil sa fie necesar sa bugetezi extra, functie de optiune.
In rest daca faci bani remote suficient sa traiesti decent in Bucuresti si vei continua sa faci aceiasi bani din ES, no tienes ningun problema, calitatea vietii la aceiasi bani va fi net superioara.
In Tenerife e o idee mai scump acum ca in peninsula daca vrei sa traiesti in sud.
Depinde de tara, depinde cate „bagaje” ai adica familie, depinde de ce lucrezi, depinde de varsta, depinde de multe lucruri.
Chestia cu 400.000 euro aruncați de un mafiot pe casa scării este puțin probabilă.
Eu am un plan ancorat în realitate: joi sau duminica (încă nu m-am hotarat) câștig cei 3.5 mil. Euro (este suma rămasă după scăderea impozitului).
De fo’ 500.000E iau o casa fix pe malul mării în Grecia (din fundu’ grădinii sar direct în apa), iar de restul banilor stau cu burta la soare.
Urât, egoism maxim… Unde sunt donațiile majore pentru cauze nobile și gesturile de filantrop? Cel puțin așa citesc că zic unii că ar face dacă ar împușca potul cel mare. Bine, unii oameni cu suflet mare și generos, nu ticăloși ca mine.
200k, un apartament dragut in italia, o masina decenta si de munca s-o gasi la cate rude am pe acolo :))
Acireale (la 15 km dd Catania), apartament 4 camere (pe la 130MP) : 160.000Euro. Pe un geam vedeai marea, pe celălat vulcanul. Acum 2 ani.
Mie mi-au fost indeajuns 5000 euro/luna.
Tu esti aia cu poponarii ratați?
@L Popescu, nununu, e altă Ana.
Scuze!
M-a enervat teribil „acea” Ana…
Ana aia nu mai comentează aici, i-am dat ban.
150000euro, Spania, Valencia.
Vreo 400.000 mi-ar ajunge la limită, dar eu stau într-un oraș mai mic, se găsesc greu mafioți. Bine, sunt, dar din ăștia fără fapte. Adică autodeclarați, cum ar veni.
Dar dacă totuși aș câștiga la loto, ( șansele cu mafiotu’-s mai mari) atunci Marbella, Spania, din 3 motive:
1. Pentru că acolo am copiii (fată + ginere)
2. Pentru că Marbella
3. Pentru că la câți de pe blogul ăsta vreți la ES, adăugându-vă la cei care s deja acolo, ar fi absolut inutil să mai învăț spaniola.
Dar in RO ce are? Poti trai bine si aici plus ca tara are nevoie si de oameni deștepți si muncitori care sa faca ceva pentru schimbare. Nicăieri nu umbla câinii cu covrigi in coada! Peste tot sunt si uscaturi dar se pare ca in alta tara esti mai putin implicat sau stii mai putine dedesubturi decât în țara ta! Asa ca mai bine gandeste-te ce sa faci cu banii ăștia in RO.
@Aura
Asta înseamnă să fii analfabet funcțional: nu poți înțelege că trebuie citești un enunț, să îl înțelegi și răspunzi la întrebare. Dacă @MV intreba cat fac 2+2 tu ai fi comentat „da’ ce contează, de ce important? Mai bine să ne gândim la copiii din Congo!”
Fmm veață!
O gaura de 250.000 eur, sa o pot lua de la zero
Dorința Spania sud.
Putință 1600 euro lunar.
60.000 euro sa cumpăr ceva pe lângă litoral.
Fără copii.
No dragii mei se poate alege ceva din dorință și putință?
0
Depinde. Daca esti singur si nu ai deloc pretentii, te poti descurca cam la limita cu casa ta si 1600/luna.
Casa ta: cu 52-54,000€ iei un studio mititel, vechiut, intr-o zona asa si asa, departe de mare (restul pana la 60,000 sunt costurile aferente tranzactiei de cumparare). Nu-ti mai ramane nici un euro sa bagi in el sa-l aduci „la zi” si pariez ca la genul asta de achizitie ar fi necesari inca 6-8,000€ sa-l „cureti”.
Daca in banii astia vrei sa bagi si 1-2 alti membri ai familiei, nicio sansa.