Vă dați seama că de-a lungul timpului, mai ales în perioada asta a anului, am tot încercat să le explic fetelor care a fost treaba cu revoluția din ’89, cine a fost Ceaușescu și în ce mizerie a ținut poporul ăsta, cum era să intri în magazine și sa nu găsești nimic de mâncare, cum n-aveam voie să ieșim din țară, din astea care consideram eu că le-ar putea interesa.
Nu am reușit niciodată să le captez complet atenția. Adică da, poate le mai stârnea curiozitatea câte ceva din ce auzeau, dar își pierdeau interesul foarte rapid. Și mi-era ciudă, jur. Mă gândeam că uite așa încet-încet nu vor mai interesa pe nimeni poveștile alea despre cum nu aveam de niciunele și că în viitorul apropiat ziua de 22 Decembrie va acea fix aceeași încărcare emoțională pe care o are cea de 23 august. Practic, zero.
Ok, iau în calcul că se prea poate să fi fost fetele prea mici ca să înțeleagă, dar ciudă tot îmi era.
Aseară m-am pus să mă uit la episodul trei din „Tovarășu’”, și-atunci s-a produs un mic miracol. Văzusem primele două episoade, mi s-a părut decent și destul de bine făcut documentarul, așa că abia l-am așteptat pe-al treilea. I-am dat play.
Partea cea mai interesantă este că în living se afla și copilul Ioana care făcea puzzle împreună cu distinsa ei mamă. Care copil a început să fie interesat de ce auzea dinspre tv, așa că a început din ce în ce mai des să ridice capul de la puzzle și se întoarcă spre tv. Până la urmă a abandonat puzzle-ul de tot și s-a postat pe un fotoliu, ca să se uite cum trebuie.
Dar nu asta a fost cel mai tare, ci că a început să pună și întrebări, în funcție de ce vedea pe ecran. „De ce zici că n-aveați de mâncare dacă magazinele erau pline?”. Pentru că, să vezi ce, tocmai îl vedea pe Ceaușescu aflat în vizita de lucru la un mare magazin Bucureștean, magazin ale cărui vitrine și galantare erau ticsite de cărnuri, brânzeturi, mezeluri. Pe scurt, dădea p-afară de abundență.
Iar eu puneam pauză și-i explicam copilului cum toate alea erau puse acolo doar pentru Tovarășul și pentru filmarea asta, că în realitatea magazinele alea erau ticsite cu cutii de creveți vietnamezi.
„Ooo, creveți? Dar creveții sunt buni”. Și dă-i și explică-i că „creveții” ăia erau niște mizerii care n-aveau nicio legătură cu fructele de mare pe care le știe ea.
Cel mai mare succes l-am avut cu povestea despre fostul meu coleg de muncă. Omul se nimerise la deschiderea unui mare magazin din București, deschidere la care urma să fie prezent și Tovarășul.
Am lăsat-o cu gura căscată când i-am povestit cum fostul meu coleg a plecat de acolo cu șiruri de cârnați legați de gât și cum și-a scos cureaua ca să bage pe ea suluri de hârtie igienică și și-a pus-o tot la gât. După care a mai golit și autobuzul în care se urcase să plece acasă. L-a întrebat unul, cu ochii holbați: „de unde ați luat toate astea?”. Când le-a zis de unde, s-a golit pe loc autobuzul ăla.
Și uite-așa, cadru cu cadru, povestire cu povestire, am reușit să-i țin atenția trează mai bine de jumătate de episod. Ceea ce eu consider a fi o mare victorie, având în vedere că episoadele au aproape o oră, iar subiectul este, pentru adolescenții din zilele noastre, la fel de atractiv ca turnatul betonului.
Nfine, ce voiam să spun, dacă aveți copii și dacă vreți să înțeleagă cât de cât care era treaba cu România dinainte de ’89, cine a fost Ceaușescu și cum de a reușit să ne țină atâta amar de vreme în întuneric, foame și mizerie, poate că documentarul „Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator” v-ar putea ajuta cât de cât. Pe mine m-a ajutat.
P.S. Crăciun mișto să aveți!
P.P.S. Azi nu avem Iulia.
Iar mi-am adus aminte de vizita lui Patrocle la Băilești. Toți duzii de pe marginea șoselei erau plini cu mere legate cu ață, că na, vine tovarășu’. Oricum, el nu știa cum arată un pom (măr).
Crăciun fericit!
Comentariu beton!32
Hai, mă, că era de la țară, cum kkt să nu știe?
Știa doar cum arată o pingea😄
Este reală faza?
aș înclina să cred că da; la Iași, în comuna în care era agronom, fostul soț al angelei similea a pus oamenii să înfigă porumb cu sîrma băgată prin cocean, 4-5 rînduri, pe unde avea de gînd să-l conducă; nebunu’ voia s-o ia prin altă parte și s-a cam kkt ăsta pe el; noroc cu securiștii că l-au îndrumat către „recoltă”…
tot la Iași, dar nu știu perioada, au agățat dizidenții pere în plopi, urmare a celebrei fraze „cîn’ o face plopu’ mere sau richita micșunele, to’aăși!”
@Costică, poveștile le-am auzit și eu. Întrebam dacă a văzut cineva cu urechile lui așa ceva.
@Shoric, am participat, eram elev în școala generală când a fost evenimentul. Noi elevii pregăteam merele cu ață și adulții le puneau în pom.
Comentariu beton!18
@Anel, pune poze pentru că nu te cred 🙂
Tot timpul am crezut că este o legendă dar cumva știam că nu iese fum fără foc.
Mulțumesc pentru confirmare.
Băi nene, băi…
@Shoric, de unde draq poze, că pe-atunci cine avea aparat foto era pă bogăție. Mi-aduc aminte că eram în vacanță și ne-au luat de-acasă. FMM😁😁
pe mine m-a distrat faza cu porcii șamponați și parfumați pt vizita „conducătorului iubit” 😅
măi, acum vorbind serios, cine naiba-i punea pe oamenii ăia să facă asemenea lucruri? o fi fost și Ceaușescu dus cu capul, însă și oamenii aveau un exces de zel exagerat și-i alimentau nebunia.
alții au legat merele cu sârmă, uite
https://adevarul.ro/stil-de-viata/cultura/foto-cele-mai-mari-gafe-din-timpul-regimului-1490508.html
@all,astfel de exces de zel se manifesta și mai jos pe scara ierarhică în oricare instituție. Fie că primul secretar al județului mergea in vizită de lucru, vreun ministru anunța o vizită la una din uzinele subordonate ministerului de resort, sau chiar mai jos.
Observați până in zilele noastre că la parada de 1 Decembrie, eveniment mult așteptat de @MV, militarii sunt moscoliți pe față in culori de camuflaj, dar bocancii „strălucesc precum luna in lacul poetului nostru Eminescu Mihai”, iar anvelopele tehnicii de luptă sunt fardate cu Coca-Cola.
Șefii se intrec și acum, pe scara ierarhică, in a fi cât mai inventivi in obediența lor. Vă asigur că autobuzele electorale au rădăcini adânci, iar transhumanța vacilor cu copitele vopsite proaspăt se practică încă și astăzi, poate chiar mai rafinat, dar nu doresc a va mai plictisi.
Comentariu beton!16
Pot să cred povestea cu merele, deoarece avem noi românii un talent să ne guduram pe lângă șefi ceva de speriat. Acum 10, lucram în bancă și s-a anunțat o mare vizită de la București, șef nou, francez..ce să mai… a fost trimis personalul de suport și ne-au reparat clanța, s-au înlocuit becurile lipsă, mocheta ruptă, ne-au aud chiar și pixuri personalizate cu sigla băncii!!!, de unde până atunci primeam 3 pixuri amărâte după multe referate de necesar…Mi-a fost o scârbă cum rar trăiesc și le-am spus ca dacă vine francezul pe acolo eu îi povestesc cum becul atunci a fost schimbat și cum de obicei nu avem nici pixuri și nici foi de imprimantă !!!
Comentariu beton!11
1987, ziua recoltei, Timișoara. Organizat la Institutul Agronomic. După-amiază acelei zile viitorul meu socru, președinte de CAP din apropiere îmi spune să merg cu el. Era „la spartul târgului” și se demontau standurile care abundau de vinete, gogoșari și alte cele la o calitate cum rar vedeai. Fiecare tarabă era păzită de câte un tip care supraveghe „bunul” mers al lucrurilor. Când am apărut noi a avut doar un schimb de priviri între acel tip și socrul meu. După care dăi și îndeasă în sacoșe tot ce am văzut pe acolo. Atât cât am avut loc să încărcăm. Ca noi și alții pe acolo. Nu am plătit nimic. Nu am dat socoteală nimănui.
Pe principiul dacă cunoșteai pe unul p’acolo și erai cineva om te făceai.
Nepoata mea are 19 ani i-am povestit multe chestii din acei ani dar multe lucrurile par desprinse din povestiri SF pentru ea. Îi vine greu să își imagineze că erau veridice.
Comentariu beton!25
Mda, greu înțeleg copiii lucrurile astea. Fiicei mele i-am tot povestit din pățaniile noastre, din copilărie, cum stăteam la rând la cota de preparate, la zahăr, cartela de pâine pe care o tot „pierdeam” pentru o pâine în plus, lecțiile făcute la lumina lumânării…
I le-am povestit dând și o notă de umor, negru, pare că a înțeles, și ne întreba cum de am putut rezista așa. Poate pentru că eram copii pe vremea aia, eu aveam 11 ani la Revoluție, soțul, ceva mai mare.
Am prins și noi cutiile de creveți vietnamezi… Dar nu prea aveai în ce să îi faci, căci și uleiul era la rație.
Cine se plânge că atunci erau vremuri bune, o face, din punctul meu de vedere, din nostalgia adolescenței/tinereții, dar și pentru acel apartament mic și rece, pe care îl avea de la fabrică…
Comentariu beton!28
Mulțumim de recomandare, documentarul e doar pe voyo? Că din ăsta n-am.
Da, doar pe voyo.
deschide link-ul; cred că sunt 7 zile gratis
@costică, e gratuit 7 zile și apoi îți trage banii. Ori uiți tu, ori se fac ei că nu ai solicitat dezabonarea😬
@OldJohn, nu e adevărat. Mi-am făcut eu cont pe voyo când eram în Grecia, anul trecut, doar ca să văd un meci care era transmis live pe voyo. Știam că e moca 7 zile. Am văzut meciul după care am renunțat la cont. Nu mi-a tras nimeni niciun ban vreodată.
Comentariu editat de deținătorul blogului
Sorry, ți-am șters link-ul către site-ul pirat, cu documentarul.
Nu încurajez furtul pe acest blog, fie el și intelectual.
0
”Comentariu editat de deținătorul blogului”
Dictatorule. Meriți soarta lu tovarașu. Libertate, Libertate… Huooo
@MV E drept că exprimarea mea e destul de imprecisă.
E adevarat ce spui, dar există posibilitatea să soliciți dezabonarea și să nu te dezaboneze. Am pățit la Disney+ două luni consecutiv. E srept că eu sunt și nătărău și ghinionist, dar am mai auzit și la alții. Culmea e că eu chiar plătisem un an de abonament, nu fusese trial.
Probabil la Voyo sunt mai serioși. In definitiv suma nu e mare.
Da, păi n-aș fi zis nimic dacă nu făceam eu.
De Moș Gerilă au auzit? Probabil că nu le poți trezi interesul cu lucruri care lor li se par de la sine înțelese (cum ar fi faptul că produsele de bază sunt asigurate de adulți), dar ceva de genul “pe vremea aia nu exista Moș Crăciun” s-ar putea să le aprindă un beculeț. Bine, faptul că religia nu era în prim-plan atunci ar putea fi unul din lucrurile de regretat, dar asta e altă discuție.
Moș Gerilă cred că era numele dat ca să mascheze cât de frig era în case.
Mai punea mama cojocul ei, acel „alendelon”, peste noi, că plapuma părea cât o scoarță…
Întrebările obsedante: „Ce se dă?”, „Au băgat carne/ ouă/ ulei?”, „Cunoști pe cineva la fabrica de lapte/ abator/ alimentară?”. Strigătele „Dați numai câte unul să ajungă la toată lumea”. Oricum nu ajungea. Oricum de multe ori plecam cu sacosa goală.
In 1979 începeam facultatea. Am primit acasă o scrisoare prin care eram convocați sa venim cu câteva zile mai devreme că avem deosebita onoare să vină tovarășul să deschidă anul universitar. Bobocii au mușcat. Și iată-ne în curtea facultății înșirați în așteptare. Profesorii ne mai aranjau, trimiteau in spate pe cei cu barbă, fetele cu fuste prea scurte sau decolteu. Atunci am auzit prima oară „urale și ovații” înregistrate, pornind din difuzoare. In prostia mea credeam că ar fi fost doar o legendă urbană. Stăteam acolo plictisiți sau amuzați și părea că strigăm plini de entuziasm.
Comentariu beton!22
Am patit-o si eu in ’88. A venit un profesor la noi acasa sa ne roage sa venim la o reprezentatie care urma sa fie filmata la mausoleu. Ne-am dus. Noi de la scoala periferica nu am fost decat purtatori de steaguri si am stat drept in soare pana am lesinat (unii din noi). Ceilalti erau dansatori, cantau in cor, recitau si alte chestii din astea. Toata cantarea si recirarea fusese inregistrata cu mult timp inainte. Noi am fost figuranti. Cica s-a transmis la tv de un 23 august. Eu nu am vazut spectacolul.
@AdinaE, mai exista și „de oe marea scenă a țării, pe micul ecran”
Nu o să văd documentarul, am avut parte de suficient Ceaușescu pentru o viață. Dar apreciez inițiativa. În ceea ce mă privește, am șters pur și simplu toți prietenii de pe Facebook care postau chestii nostalgice despre tovarășu. Îmi place să-mi beau cafeaua fără mutra lui pe ecran. Dar atunci, pe vremea aia, aveam momente când mă gândeam: „Nu poate fi chiar așa, cred că o iau eu la vale cu mintea”. Dădeam drumul la televizor, vedeam 5 minute de discurs și mă edificam: da, chiar așa era. Sau ieșeam puțin, până la prima coadă. Exact așa, dacă nu și mai rău.
Comentariu beton!22
L-am văzut și noi (eu cu piciul de 10 ani). I-am pus și filmul cu execuția și câteva episoade din Memorialul durerii. L-am dus și la Sighet, unde sfătuiesc pe toată lumea să-și ducă copiii și să-i lase să citească toate informațiile alea. La primăvară, îl duc la Palatul Primăverii, să vadă pe viu ce i-am arătat eu în pozele pe care le-am făcut toamna asta. Poveștile despre ce am trăit noi au o relevanță mică pentru ei, pentru că n-au cum să-și imagineze, ei trebuie să vadă. La fel și cu Holocaustul, imediat ce sunt suficient de mari să înțeleagă, trebuie duși la Auschwitz. Pentru că numai așa #neveragain.
Comentariu beton!26
da, e greu să le descrii în așa fel, încât chiar să înțeleagă cu adevărat cum am trăit noi. și-ai mei erau dezinteresați și rar spre deloc le captam atenția. pe măsură ce creșteau, indiferența era și mai mare.
aveau deja 16-17 ani când am pus picioru-n prag. în 2018, într-o seară, șoc și groază: le-am oferit o „cină comunistă”! o tocană de legume de 3 lei/ borcanul, 2 felii de parizer, prăjit în tigaie și câte 2 felii de pâine. evident că am stins lumina și-am aprins o lampă. 2 ore de tv pe-un post la care nu s-ar fi uitat în veci, cu știri despre pensii și alte „bălării” pt ei.
dimineața le-am pus în față câte-o cană cu ceai și-o felie de pâine cu margarină.
apoi am avut programarea la Ferestroika. dacă n-ați ajuns cu copiii acolo, vă sfătuiesc s-o faceți. oricât le-am explica noi, cu totul altceva este să vadă cu ochii lor.
peștele de sticlă, așezat pe-un mileu, tronează pe-un tv alb-negru. aragazul cu butelie, borcanele și sticlele de iaurt și lapte, sifonul cu plasă, masina de tocat carne, ceainicul, perdeluța de la chiuvetă..
măi, Ferestroika este un apartament înghețat în anii ’80! mai știți voi bibelourile alea.. porumbelul în zbor, cerbul, balerina etc? pe toate le-au păstrat în sufragerie.
am plecat de-acolo cu sufletul înfrigurat.
și, după „experimentul șoc”, copiii au început să pună întrebări și bunicilor.
ai dreptate, @MV, nu trebuie să lăsăm în uitare vremurile alea. că de-asta ajung atâția nostalgici după comunism.
Comentariu beton!63
@Mălina, am dat un search pe Google despre Ferestroika si l-am pus la favorite. La vara am ce sa le arat juniorului si domnului sot.
Comentariu beton!15
Mie îmi povestea tata și un unchi cum prin anii 50 mergeau cu carul tras de boi 50 km ca să vândă niște saci de porumb la ceva târg. 7-8 zile le lua drumul dus-întors.
Eram copil pe atunci și mie îmi părea super amuzant pentru că ce mișto era să mergi în căruță. Era aventură pentru că eram îndoctrinat de cărți. După ani am înțeles că pentru ei nu era aventură și nici distracție.
Comentariu beton!14
@Shoric
100 de km îi faci cu piciorul în două zile. Chiar în 24h pentru cei de-s meseriași. Îmi vine greu să înțeleg cum un car, cât ar fi de încărcat, îi face în 7-8 zile, dacă merge pe orice seamănă a drum. Poate direct, peste câmp, cu mocirlă până la gât. Sau cu opriri consistente pe la câte-un han sau câte-o hangiță.
@Peredhil, hai că mai tai eu din zile da să mor io dacă reduc din kilometrii ăia 🙂
Băi nene, nu poți povesti ceva că vine un inginer care îți explică matematic că nu era posibil așa ceva.
Da voi nu aveți altă treabă?
@Peredhil: nu faci 20km/zi cu un car incarcat din simplul motiv ca viteza unei bovine in tractiune e de cca 3-4 km/h. Da, pe hartie 3.5 km/h X 8 ore (program normal cica) = 28 km. Problema apare cand tu folosesti bovina si la altceva (fiindca se foloseau vaci, nu gaseai boi in tot satul) si mai trebuie sa te opresti fiindca iti moare vaca. Trebuie sa i dai apa, care apa nu vine la botul vacii ci trebuie desjugata, dusa la apa, lasata sa manance, lasata sa rumege, injugata si inapoi la drum.
Daca ai si o panta, te dai jos si impingi, nu merge batuta ca pe cai sau cum vezi tu in filme ca americanii in preerie aveau care cu 10 perechi de vite care trageau tunuri sau ceplm mai trageau ei acolo. Care nici aia nu faceau mai mult de 10-15/zi pe teren drept.
In Romania se folosea (se foloseste si acum) la tractiune rasa baltata romaneasca care e o rasa de carne si lapte. Ii distrugi umerii si salba daca tragi de ea mai mult de 4 ore. Daca foloseai bovina la arat, doua zile nu mai faceai nimic cu ea.
Ii zice „car cu boi” dar regret sa te dezamagesc, nu tinea nimeni boi. Era un taur la 3-4 comune si restul erau vaci, la colectiv sau in gospodarii. Viteii masculi aveau viata scurta pe vremea aia, era interzis sa i tai dar se inecau cu mere foarte des. Veterinarul venea, constata, elibera hartia si aveai carne dupa ce dadeai dreptul la veterinar. Deh, risca si el, plm, din 10 vitei se inecau 9 si unul se pierdea sau cadea in rapa.
Mulgeai vaca pana se termina colostrul si apoi o luai de la capat cu productia de lapte. La monta nu prea, taurul era de decor, monta se facea artificial.
Vreau sa vad ca faci tu 50km /zi la o viteza de 5 km/ora (asta e ritmul normal), doua zile la rand. Cu mainile in buzunare ma` frend, nici macar pe drum de pamant si cu rucsac in spate. Daca faci 30/zi ar trebui sa fii fericit. Chiar si Tibi Useriu fiind, nu tii ritmul asta si a treia zi.
Comentariu beton!24
Apropo de golit autobuzul, mi-am adus aminte de o nuntă, la care eram nași, prin 87-88. La un moment dat, s-a golit restaurantul, ca la farmacia din apropiere, se băgase vată și toate femeile, cu sarmalele în cap, au stat la coadă la vată. Îmi aud și acum aminte pungile cu vată, rezemate de picioarele meselor de la restaurant.
Nu știu dacă aș putea să mă uit la serialul ăsta. Nu mi-au trecut nervii pe copilăria mea și pe eforturile supra-omenesti pe care le făceau ai mei.
Mai dai dracu!
Comentariu beton!21
I-am tinut si eu o lectie de istorie juniorului de dimineata. Desi mai auzise de Ceauşescu si i-am mai si povestit, m-a intrebat daca a fost un conducator de treaba. I-am povestit cate ceva din ce imi aminteam: programul la tv, desenele animate de 1 minut sau 2 pe care aveam „onoarea” sa le vedem, de mancare si de diferenta dintre crevetii comunisti si cei facuti de mama unui prieten de al juniorului. Femeia aceea e nascuta in Indonesia si face cei mai buni creveti pe care i-am mancat vreodata.
Cum mai povesteam si pe vremuri, tata avea doua pungi: PCC si PPC. Adica Poate Cumpar Ceva sau Piate Pica Ceva.
”P.P.S. Azi nu avem Iulia.” Da te-ai întrebat de ce nu ai azi Iulia? O primă de Crăciun i-ai dat?
Zgârciobule.
Comentariu beton!11
Zici să-i trimit agendă și calendar?
@M.V. Si pix. Cum sa dai agenda fara pix?🙄
Comentariu beton!11
O agendă și un calendar plus un mesaj cu: Fie ca de sărbători să fii fericită alături de cei dragi. Sau ceva de genu 🙂
@Adina E, exact.Îl doare în pwlă că săraca desface cadoul vede agenda și se bucură sincer de bunătatea patronului:
– Woaaa, am primit o agendă, ce frumossss.
Și după aia realizează că nu a primit și pix 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=8wFHps6GIe4
Thank me later.
Of, „obsedantul secol XX” cu doua razboaie mondiale si caderea comunismului ma obsedeaza si pe mine si ii simt intensitatea mai ales la final de an si asta datorita acelui Decembrie Rosu din ’89.
Printre variatele mele obsesii legate de Revolutie este si impuscarea Ceausestilor. De ce au fost impuscati stim dar, totusi, cum de a fost realizabil daca noi nu aveam pedeapsa cu moartea? Si au fost impuscati in ziua de Craciun! Autorii au facut asta ca sa ne simtim si noi complici la executarea acestora si sa altereze sentimentul de sfintenie al Craciunului pentru toti cei care au trait acele zile de haos, de frica dar si de speranta (speranta inselata in cel mai mizerabil mod cu putinta).
@Tia pedeapsa cu moartea exista in Republica Socialista Romania. Cum nu se daduse o alta Constitutie, s-a profitat de acel vid legislativ.
A fost azi la Digi 24 o emisiune cu un procuror militar care s-a ocupat de dosarul revolutiei (Catalin Ranco Pitu). Omul spune ca lichidarea cuplului Ceausescu era hotarata deja de cei care preluasera puterea, Gelu Voican Viculescu venise cu doi saci in care sa fie puse cadavrele celor doi, se stabilise plutonul de executie, chiar si zidul unde sa fie impuscati cei doi Ceausesti. Toate astea inainte de a incepe procesul lor!
Pedeapsa cu moartea a existat până în ianuarie 1990. Iar de împușcat, meritau împușcați de încă 50 de ori, indiferent de ziua în care o făceau. Poate că ar fi fost cazul unui proces mai elaborat, în sensul celui de la Nürenberg și nu numai pentru ei, dar puțin probabil în condițiile de atunci.
Comentariu beton!11
Cum să nu existe pefespda capitală? Stefanescu – Bachus a fost executat in ’81
https://ro.m.wikipedia.org/wiki/Afacerea_Bachus
„Autorii au facut asta ca sa ne simtim si noi complici la executarea acestora si sa altereze sentimentul de sfintenie al Craciunului”
Aș miza pe considerente mai pragmatice, legate de timp și de efortul de a-și consolida puterea eliminând un potențial de concentrare al opoziției unei părți „dure” a securității (care era, în mod convenabil, și un trofeu perfect pentru poporul răzbunător). Sentimentul de sfințenie valorează destul de puțin în calculele politice. Sau în viața reală, că tot veni vorba.
Din păcate, nu au fost împușcați (sau măcar închiși, lustrați, eliminați pentru decenii din viața politică și economică) suficienți și ne-am ales cu „democrație originală” și un handicap major în drumul spre lumea civilizată. Fără un context istoric favorabil, acum am fi fost un fel de Belarus. Și încă avem jivine ce visează în acest sens.
Comentariu beton!12
@anukoi Sigur ca Ceausestii si-au meritat pedeapsa primita, fara nici o indoiala, ba chiar ar fi trebuit sa treaca si prin inchisorile politice si sa sape si la Canal. Ar fi fost, totusi, interesant un proces public! Am fi aflat lucruri fabuloase. E pacat si ca nu au luat cu ei tot ce a insemnat garda lor pretoriana, ne-au lasat-o noua desi nu ne-am dorit-o.. Urasc astfel de cadouri. 🙂
@OldJohn Da, acum am citit ca pedeapsa capitala a fost reinstituita de comunisti (cum altfel?) ca altfel a fost abolita de Alexandru I. Cuza.
@Peredhil Ceausestii au fost eliminati de garda lor pretoriana (imi place epitetul de-aia il repet!) ca le statea in gat, astia acumulasera bogatii si aveau de gand sa mai acumuleze si sa se bucure de ele, lucru imposibil de realizat cu Tovarasu’ si Tovarasa suflandu-le in ceafa; alt motiv a fost ca sa reduca la tacere perechea prezidentiala ca sa nu ne spuna ce se intampla, adica lovitura de stat si preluarea puterii de Pecere si bineintele de securitate si ca sa nu ne spuna si alte secrete de stat; alt motiv ar fi fost si posibilitatea ca vreo grupare secucomunista ce inca ii sustinea pe Ceausesti sa se ia la bataie cu secucomunistii lui Iliescu.. si sigur mai sunt motive dar astea amintite le stii si tu si sigur le stii si pe restul.
Referitor la ziua executiei, eu sunt mie la suta sigura ca impuscarea Tovarasilor in ziua de Craciun a fost ceva deliberat si ca a fost un truc psihologic gandit sa manjeasca cu sange o mare sarbatoare crestina si „gestul” asta seamana prea mult cu Experimentul Pitesti acolo unde se dezlantuia infernul cand se apropiau marile sarbatori ortodoxe.
@Peredhil… si sa nu uitam cel mai important lucru legat de deceniul obsedant si anume ca regimurile comuniste din Europa de Est cadeau ca niste piese de domino!
Soarta comunismului fusese hotarata in Europa si tarile s-au eliberat de comunism fara victime cu exceptia noastra. De ce a trebuit sa fie o exceptie si aceea sa fim noi? Oare avem numai noi, romanii, printre noi, cele mai teribile si infioratoare minti criminale capabile de cruzimi nemaiauzite fata de poporul din care fac parte?Sau e vorba de altceva?
Eu aveam 5 ani la revoluție, asa ca mare lucru nu îmi amintesc.Nu prea pot da exemple, despre cum era atunci.Ai mei, sunt și au fost comuniști convinși, tata îl venera pe Ceaușescu.Eu am preferat sa citesc, sau sa ma documentez, sa vad cum a fost pe vremea aia.Mi s-au deschis ochii subit, când am văzut un documentar la TV.cred ca eram prin gimnaziu, sau liceu:Decretele.Cred ca era făcut de americani.Am mers la mama sa o întreb dacă sunt decretel, n-a răspuns.Tata a urlat la mine, ca americanii au fabulat în documentarul ala.Ce am văzut în documentarul ala, m-a oripilat.Eram asa de furioasa, sa vad cum erau „crescuti” copiii care nu se încadrau în normele erei.Majoritatea, copii cu handicap grav.
Prin urmare, fiicei mele celei mari, ii arat mereu tot felul de documentare.Se uita cât se uita, apoi își cere voie sa plece în camera ei:)))
Laptele praf – cum de nu l-a menționat nimeni?
Cuplurile, de cum li se confirma sarcina începeau să caute traficantul specializat. Specializat în lapte praf și mâncare de bebeluși – nu e banc – unii doar asta aduceau din Ungaria. Și se făceau ceva bani, unii s-au lansat în afaceri adevărate după ’89 cu ce strânseseră.
Maică-mea intrase în panică la prima sarcină și taică-meu încerca din cunoștință în cunoștință până a găsit persoana.
Pentru că laptele praf din farmacii avea un gust groaznic și mulți bebeluși îl refuzau. Iar dacă mama nu avea destul lapte pentru multe familii rămânea doar opțiunea cu micul trafic de frontieră. Cei prevăzători aveau deja cutiile stocate în cămară încă din luna a șaptea. Dacă mama avea destul lapte se puteau revinde ușor.
Ce îmi amintesc eu este foamea chinuitoare, de copil in creștere, o senzație continua pe care o aveam in liceu. Eram in internatul liceului, porțiile erau mici, minuscule pentru apetitul unui copil, părinții, saracii nu știu ce mai mâncau după ce toată carnea de la rație era consumata pe pachetele mele. In căminul internat era frig,magazinele erau goale. Acum, când văd cărucioarele pline cu care ies oamenii din magazine și îmi amintesc anii ceaușiști,mă uit în spate nu îmi vine să cred ce lung e drumul parcurs. E acum mai bine? Categoric da. Cei care regreta vremurile acelea sunt inadaptați și incapabili să evolueze..Daca își doresc,pot face o excursie in Rusia, China. Apoi, cu drag le doresc sa rămână acolo.
Comentariu beton!12
Si o excursie in Cuba este recomandata. Am fost luna trecuta, am retrait lipsurile, restrictiile si saracia din comunism. Incredibil ca asemenea sistem nenorocit mai poate exista in sec XXI, bietii oameni nu au nici o speranta, decat poate fuga in U.S.
Sa mor eu daca am mancat vreodata crevetii aia care dadeau pe afara din alimentara. E vreo unul in stare pe aici sa povesteasca cu subiect si predicat in ce fel se preparau si ce gust aveau? La noi pe vremea aia se manca traditional japonez, taki muri…da, aveam 13 ani la revolutie…
Erau niște rondele pe care le puneai în tigaia cu ulei încins. Se umflau, se făceau ca niște rondele de orez expandat, dacă le știi. Doar că nu rămâneau drepte, se strâmbau. Gustul era groaznic.
@tîlharu44, @MV
Singura tentativă de a găti așa ceva a avut-o tata după ce ii condițonase cumpărarea unui produs de acceptarea unei cutii de creveți.
El nu stia că uleiul trebuie bine încins și a pus rondelele in uleiul rece, alea s-au imbibat, nu au expandat și ni le-a dat să le mâncăm așa, tari. Ni s-a făcut rău, mie și fratelui meu și de atunci capitolul creveți a fost inchis.descrierea lui Mihai e perfectă, de văzut am văzut la alții, dar nu am gustat pentru că mi se făcea rău la amintirea primei tentative.
https://www.orientbazar.ro/produs/chipsuri-albe-de-creveti-200g/
Poftim, exact ce gaseai in magazine pe vremea aia. Identic, asta e cutia, producatorul si marca.
Faina de tapioca, praf de creveti (parca 10%, ti e clar ca fierb crevetii intregi, cu cacat cu tot si ii macina), sare, monoglutamat si tot felul de bunatati de astea. Se prajesc in baie de ulei, cam 4-5 bucati la o tura, uleiul sa fie incins bine si chestiile trebuie tinute in ulei cam 20-25 de secunde maxim. Sa ai spumiera pregatita si sa i pui pe servetel de hartie ca sa se scurga uleiul.
Excelenti la un film in loc de popcorn, mie mi placeau, imi plac si acum sincer sa fiu. A fost singura chestie mancata de mine inainte de revolutie pe al carui ambalaj nu scria in limba romana. Nu, nici ciocolata chinezeasca n am mancat, nici ungureasca….etc. Altii poate, eu n am avut ocazia. Deh, nu prea aveam pile…
Anyway, pe astia ti i vindeau pe post de mancare dar sunt niste gustari nenorocite. Problema nu era crevetele asta in sine. Problema era uleiul, fiindca nu l gaseai. Aka ii aveai pe astia da` i prajeai in ….nimic. Eu zic sa incerci, mai gasesti si la Selgros la raftul de asiatice sau gata prajiti la Lidl, cand e saptamana asiatica.
@RAIDER cauta pe la Lidl Krabbenchips. Chipsuri de crab cică, nu știu dacă sunt și-n România. Cumpăr uneori să mai variez alte chipsuri nesănătoase, cu paprika, de porumb etc. E fix aceeași chestie dar făcută mai cu dichis.
E același kkt, nici o diferență. Nu e nimic sănătos în ele, tapioca aia prăjită e gustoasă dar dă la ficat.
Mă rog, eu sunt norocos că mi au plăcut, când mai citesc vreo carte pe care am citit o când eram mai tânăr, mai descopăr pete de ulei pe pagini fiindcă stăteam cu castronul lângă mine și tot piguleam cu degetele cu care dădeam și pagina. Cartofii erau la rație…eu mă îndopam cu porcăriile ălea prăjite în uleiul în care mai prăjisem încă 30 de cutii, macrou congelat sau ce plm mai prăjisem. Poate de aia erau gustoase… știe naiba.
Și acuma mai prăjesc o cutie la câteva luni dar nu mai murdăresc cărțile. Acuma dau cu încredere pe ecranul readerului 😄😄😄
Eu fiind cel mai mare copil din familie aveam sarcina să stau la orice rând vedeam prin oraș. Părinții mei lucrau in schimburi așa că aveam agățată pe robinetul de la caloriferul din bucătărie, tot timpul, o plasă in care se găseau 25 lei.
Aflai ce să dă când te puneai la coadă…
Și da, împreuna cu ceilalți 4 frați suntem decreței. Iar maică-mea, taică-meu și noi 5 apăream la panoul de onoare din centrul orașului, ca familie erou.
La mulți ani după 1989 mi-a zis maică-mea că de fapt ea și-a dorit doar 2 copii.
Pentru nostalgicii după comunism, nu am decât atât să le spun: vizitați Cuba. Am făcut-o de curând și mi s-a blocat mintea. Îți vine să plângi când îi vezi pe amărâții ăia a căror unică speranță e să ajungă cumva în SUA…
Trist la faza cu 2 copii! Fratii 3,4 si 5 ce.au zis?
serios? Cuba? Aia stau bine. Fa o tura prin Uzbekistan. E ieftin, se ajunge usor si 99% din populatie vorbeste rusa deci se simte mai aproape de mama rusia.
Iesi din Tashkent, minuneaza te de realizarile comuniste gen trenuri care fug cu 200 la ora si filtre de securitate in orice gara (inclusiv cu scanner de bagaje functional, in gara nu intri decat cu bilet) si du te n celalalt capat de tara, pe la Muynak. O excursie la Aral …
Fost port la Aral, Muynak e acuma oras in mijlocul desertului. Sa vezi tu ce au facut comunistii. Dap, au nostalgici care cred ca marea Aral s a scurs in marea Caspica cumva pe sub pamant (au secat o comunistii dar nu le poti zice la astia realitatea ca se supara). Cuba e pe latino, rom, masini vechi, zambete si trilulilu, turism si havane. Uzbekistan e mai pe supravietuire in anumite locuri. Nu contest, au si un Hilton care da clasa la alea din Viena, Budapesta sau Bucuresti, Berlin sau alta tara din Europa da` trebuie sa iesi din zona de confort ca sa vezi. Poate c o avea si Cuba locuri de gen da` in Uzbekistan se vad mai bine si se ajunge mai usor 😉
@Raider
Partea cu masinile vechi, trabucuri si dans este numai in zona turistica.
Am fost in Cuba 2 saptamani de foarte curand si am avut o stare de rau continua.
Cladirile se darama, la propriu, peste locuitori, omorandu-i sub daramaturi, nu exista materiale de constructie, nu exista alimente esentiale.
Locuitorii merg in Havana pe mijlocul strazii, ca sa evite bucatile de caramida ce cad din cladiri.
Toate magazinele sunt goale, cu exceptia conservelor de pasta de tomate si niste peste.
Cozi lungi sunt psate tot, pt orice: paine, ulei, faina, zahar. Alimentele se dau pe cartela, in cantitati mici.
Oamenii sunt slabi, tristi si resemnati.
Si da, exista zona turistica, cu hoteluri detinute de stat, unde strainii stau cateva zile/nopti, mananca la restaurante exclusiviste, fac o tura-doua in masinile de epoca si li se pare ca este un paradis pierdut in Cuba, dar impresia lor este foarte diferita de realitate!
Sheriff, stiam ca arata ca niste chipsuri, dar ce legatura aveau cu crevetii? Hai ca noi n.am fost ultimii saraci, dar daca spui tu ca aveau gust oribil, cum draq’ ii manca lumea? Pai noua ni se facea greatza de la snitzele daca era carnea prea grasa…eu unul n.am mancat snitzel de porc vreo 5 ani de cand mi s.a facut rau…var.miu manca snitzelul cu gem de prune, asa, uns peste carne…niste tampiti eram…
@tilharu44
Erau din praf de creveți, dezhidratati si măcinați apoi mixați cu pasta aia ca de pufuleți ca să expandeze. Nu sunt xhimist alimentar, dar cam ăsta cred că era procesul
@tilharu_44 ceva asemănător poți găsi dacă cauți prin magazinele LIdl, Aldi etc așa numitele Krabbenchips, chipsuri de crab, gata făcute. Sunt șanse să găsești și la magazinele strict asiatice. Cu personal asiatic (nu ceva imitatori hipioți), aprovizionare din Asia etc.
eu nu imi voi pierde niciodata interesul fata de perioada comunista.
am 36 de ani…
Fraciun Cericit 🙂