Am avut zilele trecute un flash din ăla care mi-a adus jumătate de copilărie în cap. Mă uitam la Mara cum le curăța un ananas fetelor și mă gândeam că dacă mi-ai fi arătat un ananas în copilărie n-aș fi știut ce e.
A terminat de curățat ananasul, l-a tăiat cubulețe, după care fetele au ronțăit câte o bucățică sau două și l-au lăsat pe masă în bucătărie. Nici că s-a mai atins vreuna de el. Așa c-am fost nevoit să-l mănânc eu, noaptea târziu, pentru că a doua zi n-ar mai fi fost bun de nimic.
În timp ce mestecam încet bucățile de ananas, mi-am spus ce-mi spun de fiecare dată: niciun ananas de pe lumea asta nu se apropie nici pe departe de gustul conservelor de ananas de când eram eu mic.
Extrem de rar ajungea la mine în casă câte o conservă de ananas, de-aia era unul dintre lucrurile după care am tânjit cel mai mult în copilărie. Pentru mine, ananasul la conservă era dulcele suprem. Nimic nu se putea compara cu el, nici măcar ciocolata aia chinezească care arăta ca niște mici lingouri de aur sau cealaltă cu albinuță pe ambalaj.
Nu vă puteți imagina cât de tare mă străduiam să fac conserva să dureze cât mai mult, să prelungesc cât de mult se poate gustul ăla sublim al ananasului tăiat rondele.
Mai întâi îmi puneam sucul într-un pahar și-l beam încet, metodic, fără grabă. Dar oricât de încet l-aș fi băut, până la urmă tot se termina. Ăla era momentul în care treceam la mâncat ananasul propriu-zis. Îmi impuneam să mușc bucăți cât mai mici pe care să le mestec cât de mult se putea. Tristețea pe care o simțeam, când știam că scot ultima rondea din cutie, nu se poate exprima în cuvinte.
Da, toate astea mi-au venit în cap pe când mâncam bucățile alea de ananas, de pe masa din bucătărie, de care nu se mai atingea nici dracu’.
Și-o să vă mai zic ceva, dacă tot m-am dus în butoiul cu melancolie sărăcie comunistoidă. Toată viața mea de copil și adolescent am tânjit după o Coca Cola la doză, la cutie.
Mai beam câte un Pepsi din când în când, că partidul considerase că Pepsi nu e chiar simbolul imperialismului decadent cum era Coca Cola, prin urmare Pepsi se mai găsea. Dar eu îmi doream o Coca Cola din aia cum vedeam prin filme sau prin reclame.
Apropo, asta mi se pare amuzant. Românii vedeau filme la video, că în altă parte nu aveam unde. Ei bine, multe din filme erau înregistrate de pe la televiziuni din alte țări, așa că aveau și calupurile de reclame. Nu cred că exista român să deruleze reclamele, toți ne uitam fascinați la produsele alea care defilau pe ecran, care pentru noi erau doar la nivel de vis. Eu, personal, nici nu mai aveam nevoie de filme, m-aș fi uitat doar la reclamele alea toată ziua.
Nfine, revenind, ziceam că am tânjit după o Coca Cola la cutie toată copilăria și adolescența mea. Și n-am avut parte de ea, să știți. N-am să uit niciodată când am băut-o pe prima.
În vara lui ’91 eram la mare, în Costinești. Mi-am vândut cartela de mâncare (habar n-aveți ce e aia, este?). Cu banii luați pe ea mi-am cumpărat, de la un butic de lângă obelisc, o mini-pianină electronică cât palma și două doze de suc: o Coca Cola și o Fanta.
Fanta mai băusem, știam cum e, dar pe Coca Cola aia am savurat-o într-un mare fel. Am împrumutat barca pneumatică a unui prieten și m-am dus un pic în larg. Acolo am băut-o, legănat de valuri. Eram doar eu, marea și Coca Cola. Fix ca-n reclamele alea pe care le tot văzusem.
Mai nasol a fost după. Când am ajuns înapoi la mal, i-am spart omului barca, cred c-am înțepat-o într-o scoică sau ceva. După care am mai făcut și foamea patru zile (atât mai aveam de stat), că doar vândusem cartelele de masă. Dar dacă nu le vindeam, ce-mi mai aminteam eu astăzi?
Înainte să închei, mi-am mai adus aminte de ceva. Toți românii păstrau doze goale de băuturi în casă. Dacă aveai imensul noroc să faci rost de vreo bere sau de vreun suc la cutie, doar nu erai nebun să arunci doza după ce beai conținutul? O spălai și-o puneai lângă restul de doze goale, pe dulap, sau unde țineai colecția.
Săraci mai eram, doamne!
sursa foto
Io imi țineam creioanele intr-o doza de coca-cola! Când am băut-o, nu m-aș fi dat pe împăratul Japoniei, ce bine m-am simțit! La un moment dat dat, tata a fost transferat 3 luni la Canalul Dunare-Marea Neagră și, când a venit acasă, îmi cumpărase din port o cutie întragă de gumă Spearmint si 6 doze de Coca Cola! Niciodată nu m-am simțit mai bogat ca atunci! 😀
Comentariu beton!340
Confirm, ananasul la conservă era divin! Și noi îl mâncam fir cu fir, ca să dureze cât mai mult. Mulți ani nici nu am știut cum arată fructul crud.
Eram săraci rău. Săraci de tot.
Comentariu beton!203
Il împărțea mama în patru, sa avem toți, și nu tot intr-o singura zi 🙂 și mandarina se împărțea în 4 🙂
Comentariu beton!74
Nu eram chiar saraci, dar degeaba aveam ceva bani ca nu aveam ce sa cumparam! Pentru o pereche de pantofi Guban i-am „facut curte” vanzatoarei vreo 6 luni! La fiecare vizita ii duceam „ceva”, in final pantofii m-au costat dublu! Dar cine mai era ca mine? Mai erau, dar putine!
Comentariu beton!26
1988. M-am căsătorit. Eram student în anul IV. Săptămâna de miere la Păltiniș. Am primit de la soacră-mea câte 2 doze de Coca-Cola și Fanta. Avea permis de mic trafic în Iugoslavia.
Desfăceam câte o doză cu soția și o sorbeam încet cu încet. Trăgeam de doza aia cât puteam de mult. Când s-au terminat ne-a cuprins un fel de tristețe pe care nu am cum să o uit vreodată.
Comentariu beton!187
Încă o fază : tabără studențească în Bușteni, vara 1986. La Hotelul BTT la bar putea comanda suc de ananas. Doar suc, fără fructe. Beam 2 -3 pe zi. Era divin. Nu mai țin minte prețul.
Comentariu beton!65
Eu eram micuța la revoluție, dar îmi amintesc ca la mare mergeam cu ai mei seara la vreo terasa ceva și ne luau suc de ananas cu gheata. Mi se pare ca era destul de scump… Și pepsi de la taraba de langa plaja. Stătea taica miu la coada toată dimineața ca să ne aducă o sticluță de pepsi. Ce bune erau…
Comentariu beton!67
Concluzia articolului este complet greșită! Nu, nu eram săraci, eram proști, pentru că nu eram în stare să vedem că Coca Cola, Pepsi sau ciocolata și țigările străine, nu făceau o mare diferență în viață noastră față de Brifcor, Kandia și Carpați.
Trăiam într-o dictatură ideologică, politică și economică, asta era problema principală ! Eram atât de tâmpiți, încât dacă regimul ne-ar fi „dat“ filme și muzică la TV, mâncare în exces în Alimentare, blugi, țigări și câteva produse de import pe care să le vândă mai ieftin ca bișnițarii, am fi fost în stare să-l slăvim pe Ceaușescu!
Comentariu beton!213
Pt Horia!
Afirmația ta este puțin jignitoare! Eram săraci, și nu eram cu toții prosti! Mai ales ca odraslele politrucilor găseau la cantina partidului Coca Cola și alte produse exotice la vremea aceea! Cred ca ai plătit si tu 1000 de lei pe blugi sau 400 de lei pe cizme otter, când taică-tău făcea 4000 pe lună! Cred ca autorul s-a referit la anii aceia de tinerete, cand îți doreai altceva decât jafurile din magazinele de stat, iar ideologia, era pe planul doi. Am văzut o poza cu mama studenta la Cluj, făcând ceva munci la demolări cu grupa ei, și toți aveau fun. Era plină epoca stalinista/dej, și am întrebat-o cum putea să fie așa veselă, când regimul era atât de cenușiu! Mi-a spus,”eram tineri”!
Comentariu beton!69
@Horia: Ai dreptate partial.
Diferenta culturala, de progress tehnologic si de capacitate de productie ramanea evidenta (Beatles, Vw, Ford, Philips, Sony ) si nu putea fi acoperita.
Chiar daca aparea mancarea pe rafturi, noi tot ne uitam in Neckerman-uri si tot ascultam discuri/benzi/casete din vest.
Tot aveai sa astepti de la 5 luni in sus ca sa-ti vina masina platita, …
Ehe… colecții de ambalaje de cafea,ciocolata,săpun…Nu știu cît de săraci eram,sigur nu aveam toți,,pe cineva care…”
Comentariu beton!56
Sărăcia nu se referă doar la bani, să știi.
Da, carmen, ce productiv si educativ e sa-ti fie inoculat de mic ca trebuie sa „te descurci”!
Comentariu beton!44
Cred ca si astazi in DEX sau in alta carte mai mare pot gasi un staniol de ciocolata sau vreun ambalaj de ceva dulce si strain.
De la samponul de par unguresc care facea baloane (ala romanesc nu putea fi folosit ca nu facea), la un pachet de guma sau caramele, orice bucurie a vietii ne era interzis noua muritorilor de rand.
Cel mai trist era cand citeam cate o reteta in cartea de bucate si o intrebam pe mama ce e aia gelatina, ce sunt roscovele, de unde luam sirop de artar sau zeama de lamaie…
Pana si cacaoa era marfa de contrabanda imi aduc aminte ca am primit o punga mare de la un sofer de director de fabrica care primis la o vizita cu seful lui un fund de sac de pudra de cacao. Am baut lapte cu cacao o perioada extrem de lunga si cozonacii nostri erau bogat colorati de sarbatori.
Am cumparat roscove in Cipru doar la gandul ca bifez pe o lista o curiozitate si inchid un capitol. Au mai ramas putine dar fiecare e cu durerea lui.
Comentariu beton!79
@un om, Roscove? ciudat, eu strângeam roșcove de prin București și le duceam la școală că se colectau. Plus ghinde și castane. Din ce înțelesesem atunci se foloseau industrial pentru ceva. Nu-mi imaginam atunci că poți folosi ceva din roșcove la mâncare. Nici de castane comestibile nu auzisem.
@Siami, castanele (necomestibilele) se foloseau la sapun, in loc de grasime animala. De aia sapunul autohton facea spuma cum facea si mirosea… sublim. Pudra de roscove se foloseste in loc de cacao, acum e trendy pentru copii mici
Comentariu beton!26
Asta tot am auzit ca “ aveam” nu era aveam ci aveau unii ca asa era sistemul…aveau toti neavenitii din sistemul comunist si yes man nu aveam toti nici macar acces la aia care aveau… da-ti cu reveneala si scoate capul din nisip. Salarii da aveau toti dar acces 10%
Io nici nu le visam, pentru ca nu le stiam! Asta urasc cel mai mult-lipsa aripilor, sa stii ca esti atat de mic, ca ce-i in carti, ramane doar in carti! Si asta-mi si doream-carti!
Si am ramas cu cartile, nu cate mi-as fi dorit, nici citite, nici procurate, dar sunt singurl lucru care ma mai motiveaza putin, in rest sunt pe pilot automat..
Sa nu mint…imi placeau jeansii aia gen bee-gees si clogs-ii si platformele…cand vad blugii astia cu elastan imi vine sa urlu, mai inepta moda nu cred ca a existat…
Comentariu beton!59
Zile întregi mă uitam în cataloagele Neckermann, și cât visam!
Comentariu beton!157
Neckermann, Paris Match si Pif , nu conta cat de vechi erau. Unele erau zdrentuite prin cate maini trecusera.
Comentariu beton!94
Cumnatul meu, om la 70 de ani, a rămas cu o sechelă de pe vremea aia: vrea să facem casa bătrânescă, rămasă moștenire de la socri, să arate fix ca în cataloagele Neckerman!
Comentariu beton!66
@MirelaV ai uitat de Rahan
Comentariu beton!37
Da ! Cataloagele Neckermann, in care erau imagini cu jucarii , scule audio-video..etc , nu imi venea sa cred ca poate exista asa ceva !
Hai ca s-a spart conducta de nostalgie…
Comentariu beton!32
Și cum se transmiteau cataloagele Neckermann de la unii la alții și ne uitam toți în ele precum câinele la friptura!
Da, eram înapoiați rău. Nu pot sa uit când în 1989 am făcut un drum la Turnul Severin, la piața unde veneau sârbii, ca să imi cumpăr blugi cu liste de la tot neamul care contineau Vegeta, guma de mestecat, țigări, margarina Rama și alte mărunțișuri la care astăzi nu se mai uita nimeni.
Comentariu beton!32
eram bolnav sa ma uit la jucarii in Neckerman!
Sucul ăla din conserva de ananas îl beam amestecat cu Biborțeni, făceam un fel de limonadă, așa dura mai mult până îl terminam.😁
Comentariu beton!49
Unul dintre vecinii mei avea o colecție impresionantă de doze de suc și bere. Le ținea în sufragerie, în vitrină.
Imediat după Revoluție, ajunsese în oraș un convoi umanitar. Distribuiau pachete cu chestii de bază: dulciuri, celebra Coca-Cola, săpun, gel de duș (atunci am văzut prima dată!), pastă de dinți, mici jucării. Probabil tot pachetul valora vreo 10-15 dolari, maximum, dar pentru noi era ceva nemaipomenit. Am tras de gelul ăla de duș cât am putut de mult. La final, am desfăcut capacul și am turnat apă, să folosesc tot conținutul. Obiceiul ăsta mi-a rămas până azi, când recipientul gelului de duș ajunge curat la reciclare, pentru că atunci când nu mai curge torn un pic de apă, agit și folosesc ultima picătură.
Atunci, după ce s-a terminat tot, am ținut bidonașul ăla gol, în baie, pe colțul căzii, încă vreun an. Atât eram de săraci.
Comentariu beton!144
Eu mai păstrez și acum ambalajul de la un detergent primit de la rudele unor vecini care veniseră din Israel. Mi-au mai dat cadou (că așa era atunci, dădeai cadouri și vecinilor rudelor, eram foarte apropiați) și două perechi de chiloți o splendoare, o spuma de dantelă, nici în poze nu mai văzusem. Pe ăștia i-am pasat mai departe, plocon doctoriței care îmi supraveghea sarcina. Știu că acum pare absurd să spui că dădeai la doctori țigări, cafea, săpun, și alte chestii de genul acesta. Dar cu chiloții chiar am rupt inima doctoriței, a desfăcut pachetul și se uita la ei extaziată. Era în perioada în care nu se găseau nici chiloți.
Doamne, cate amintiri ceaușiste am! Cred că trei zile și trei nopți as putea sa povestesc .
Eu fac apoplexie când văd tineri, unii chiar trecuți de 35 de ani, care afirmă că era mai bine pe vremea comuniștilor. Nu înțeleg: părinții lor nu le-au povestit nimic?! … Că doar nu or fi fost toți nomenclaturiști, să o ducă bine și să aibă de toate…. Că nici aia, nu aveau chiar toți, numai la „la crème de la crème”…
Comentariu beton!31
Imi aduc aminte ca mai era o conserva, similara cu alea de ananas, care continea compot de mandarine. Felii. Si parca tot chinezesti erau si conservele astea.
Dupa mine era la fel de bun compotul de mandarine ca si ala de ananas, doar ca ala de ananas era ceva mai rar/greu de gasit.
Comentariu beton!56
Da ,da , compot de mandarine. Era o feerie.
Eu țin și acum o cutie cu sticlă goală de Chivas.
Comentariu beton!22
Adunam doze de bere, aveam o colectie de vreo 60 doze, amstel, guldenburg, tubortg etc. Evident, nu pusesem gura pe lichidul vreuneia din ele. Erau unele cu cheita triunghiulara. Cand vroiam sa beau un „suc” sau o „bere” faceam apa cu zahar si cacao, turnam in doza si eram boier.
Comentariu beton!46
Noi faceam salata de fructe din conserva de ananas, nu-l mancam gol, sa dureze mai mult.
De doze de coca-cola nici nu-mi amintesc, nu stiu sa fi vazut vreuna inainte de revolutie, dar strangeam cutiile de tabla de la Amigo, puneam zahar sau nechezolul ala de se vindea drept cafea. Iar ananasul proaspat neconsumat se poate face smoothie sau pune la congelator.
Pentru mine un hotel bun e cel care are ananas proaspat la micul dejun.
Comentariu beton!32
Oh daaa eu am mancat compot de ananas la cutie cand aveam vreo 10 ani si am mers la Bucuresti la varul tatalui meu care era medic militar la Sp Militar din Bucuresti si avea camara ticsita cu bunatati. Copil fiind nu vazusem in viata mea atatea bunatati asa ca am fost lasata sa crap in mine ce am vrut( el nu avea copiii si nici nu a avut ever) am mancat 3 cutii din acel compot de ananas si am baut 3 doze de coca cola, am mancat o tableta intreaga de ciocolata si toata noaptea am dat la boboci in baie si mama ma dojenea cum ca am lacomit. Apoi ce credea ca lasi un plod de 10 ani in camara cu bunatati pe care nu le gustase in viata lui si o sa fie cumpatat?!
Comentariu beton!151
Și eu îmi amintesc ceva similar! Ai mei, majoritatea din neam au fost navigatori. Eram privilegiată în privința asta, însă ceea ce îmi placea la nebunie erau bananele, ori alea nu rezistau mult. Așa încât, când a venit un vapor încărcat cu banane in port, unchiul meu drag a făcut pe dracu-n patru și m-a dus în cambuză. Nu vreți să știți ce sentiment am avut când am văzut munții aia de banane. 40 de ani mai târziu încă le văd😁! Aveam vreo 5-6 ani… ferească Dumnezeu, nu știu câte am mâncat, dar în noaptea aia am crezut că mor de rău, am vărsat în draci toată noaptea. Curios, nu mi s-a făcut lehamite, încă sunt printre fructele mele preferate.
Eu aveam ca etalon de sărăcie hârtia igienică. Acasă, la oraș, am avut dintotdeauna. Dar mă duceam la țară și bunicii aveau la toaleta din fundul curții ziare tăiate ordonat, în forme dreptunghiulare și agățate într-un cui. Un singur lucru mi se părea fain: puteai zice că te-ai șters la fund cu Ceaușescu. Dar nu ziceai, că îți era frică. Am ieșit din comunism, dar bunicii tot ziare foloseau. Pensia de la CAP pe care o primeau o drămuiau pentru lumină, lemne și pâine. Hârtia igienică era tot boierie, de care aveau parte când aduceam noi de la oraș câteva role. Dar și pe acelea tot pentru noi, copiii, le lăsau. Singura diferență față de comunism era că acum se ștergeau la fund cu „Adevărul”.
Comentariu beton!235
Aveam un cumnat navigator-de la el mai vedeam ceva dulciuri-bineinteles ca ambalajele erau la loc de cinste, in oracol, pana cand, asa copil tampit cum eram, mi s-a facut rusine si le-am aruncat, sau le-am dat, nu mai stiu…
In clasa a noua, la internat, m-au intrebat colegele de camera, mai mari si mai emancipate daca beau ness-ei, cum sa iti placa ceva ce habar n-ai ce e! Nu, ca nu-mi place! Poate ca asta e placerea interzisa de mai tarziu-cutia de amigo!
Comentariu beton!39
Aveam doi unchi, unul pe vas altul pe tir. Cand veneau din curse era sarbatoare. Dar ce nu pot sa uit nicioadata este ziua in care ne-am nimerit acolo mai multi verisori (eram vreo 8-10), ne-a strans pe toti intr-o camera, ne-a asezat in cerc si a varsat in mijlocul cercului in fata noastra o jumatate de sac de plastic cu gume, bomboane, ciocolata straina. Doamne, asa senzatie n-am mai trait niciodata de atunci.
Comentariu beton!95
la mine n-a fost de ananas, ci de mandarine, da’ de săraci… mamă-mamă!
băi, pungi!? sacoșă de plastic!!!??
prin ’87-’88 (cred) a mers tata cu directorul și un coleg la un tîrg internațional, la Romexpo; să caute niște piese de schimb pentru cele 2-3 Multicar ale fabricii de mobilă; după ce s-a întors și ne-a povestit despre metrou, a scos din geantă piesele de reIstență: niște pungi de plastic, sacoșe; albe și cu steagul vest-german pe ele; avea vreo 3, că stătuseră fiecare de vreo trei ori la rînd, la nu’ș ce stand care dădea sacoșele alea ca promoționale…; io eram sferic da’ abia așteptam zilele cu oră de sport, că mă duceam la școală cu treningul în sacoșa aia…!!!
PS am terminat vol I, „CĂLĂII”, din cartea lui Thierry Wolton „O istorie mondială a comunismului”; 1005 pagini de strîngere de inimă, cel puțin, da’ recomand cu căldură; urmează „VICTIMELE”, doar vreo 900 de pagini
Comentariu beton!112
Si eu tin minte de sucul de mandarine, ceva lipicios cu atat zahar de putea scula din morti niste alpinisti inghetati 🙂
Nu cred că exista casă de român în care să nu existe punga aia bună, de mers în vizită. Pungă care, dacă era nevoie, se transforma și în punga de mers la doctor.
In orasul in care am copilarit era o fabrica de tricotaje care avea, la randu-i, o sectie de perdele. Cine avea sacose de plastic de afara(noua ne adusese varul meu unele cu Boney M), le dadea la cineva de la tricotaje si le intarea marginile si manerele cu un tiv din material ff subtire, de la perdele. Si tineam sacosele alea pana se lua toata vopseaua de pe ele!!! Tot varul meu, care facea armata la Timisoara, mi-a adus mie si sora-mi o ciocolata in forma de iepuras, cum sunt acum figurinele Kinder. Luam cate o bucatica din ciocolata aia divina si, cand s-a terminat, am pastrat palariuta iepurasului, ca era din plastic, si o puneam unei papusi cat palma. Staniolul, bineinteles, in carte, la presat.
Comentariu beton!52
@costică Vol. II n-am putut să-l termin, încă, iau o pauză și poate reușesc până la anu’.
Cel mai bun ananas l-am halit în Africa, dar înțeleg perfect articolul, din păcate.
Moldomobila ?! Cit despre sacose d-aia avem cultura pungii cu pungi !!!
Nu vreau să îmi amintesc cât de săraci eram, și cum au fost primii 4 ani de școală, cu teme la lumânare și mâncarea făcută de mama pe reșou. Știi…cred că ar trebui făcută o colecție de povești din astea. Și publicată. Și vorbită în școli, că de citit – mai greu zilele astea pentru noile generații. Cu riscul de a auzi că suntem bătrâni și proști, poate ar merita să știe de ce eram atât de săraci.
Comentariu beton!121
Cu cartea nu faci nimic. Poate să reușesti ceva pe tik tok, dar nu cu mine, cu cineva la care cască gura puștii. Doar că toate astea înseamnă bani mulți și nu-i bagă nimeni. În timpul ăsta, AUR…
Eu le povestesc copiilor mei de copilaria mea in saracie, de frigul in scoli si din case de lipsurile si batalia de la cozi pentru niste tacamuri de porc sau adidasi de porc. De fiecare data cand ei cred ca nu destul sau ca eu sunt rea ca nu vreau sa ii cumpar Jordanii aia de 400 euro pt ca ii poarta 3luni apoi ii raman mici, vorbesc de fiul cel mic. Dar da astea ar trebui povestite in scoli ca tare saraci si tinuti pe intuneric eram.
Comentariu beton!91
Știu, Mihai. Dar tot cred că ar trebui făcut. Aura are dreptate…că prea săraci și ținuți pe întuneric eram
Comentariu beton!25
Chiar este o carte facuta – o colectie de mini povesti care se numeste „Si eu am trait in comunism”. Contine povesti culese de la oameni, pe diverse teme: mancare, caldura(lipsa ei de fapt), vizitele de la partid. Foarte misto cartea, o recomand. https://www.goodreads.com/ro/book/show/27865644
Comentariu beton!41
@Rox Mulțumim de recomandare. Din păcate nu se mai găseăte nicăieri cartea. Să sperăm că va fi reeditată.
@Siami, apare curând. uite aici, poți face precomandă
https://www.librariabucuresti.com/Carti-Si_eu_am_trait_in_comunism-19096.htm
Comentariu beton!13
Ce ma amuza cel mai tare e cand domnul sot povesteste plin de aplomb juniorului cum a tras foamea bunicul (tatal lui) in al 2lea razboi mondial. Si atunci le explic eu a nu stiu cata oara ca eu personal am tras foamea, stat la coada, lipsuri peste lipsuti, cenzura.
Comentariu beton!23
Tik tok, articole, documentare, filme, Instagram, nu contează mediul, trebuie făcut absolut orice ca să se știe adevărul!
Dacă îl lăsăm să intre în uitare, atunci istoria o vor scrie copiii și nepoții celor care se aprovizionau la cantinele de partid. Si care s-au aciuit bine mersi in posturi călduțe!
Deja văd că se încearcă o cosmetizare a anilor de frig și foame, vezi doamne ce bine era și noi nu știam!
Comentariu beton!43
Din păcate, și în zilele noastee mai gătim la plită electrică de 2
luni pt că e oprit gazul pe toată scara. Cauza? O fam „emancipată” care trăiește în Vest și nu catadicsește să vină în țară să se facă verificarea tehnică periodică și la ei în apt. Acesti proprietari fără suflet au zis administratorului că abia de
Anul Nou au planificat să vină încoace. Deci unii ca ei degeaba au mers în Vest că au rămas tot săraci la minte și suflet.
Comentariu beton!17
Recomand cartea „Pâine cu ceva” a Lilianei Nechita. Cu siguranță vă veți recunoaște în ea. Am plâns, dar am și râs.
Ioana Parvulescu: colectia de povestiri „Si eu am trait in comunism”
Exista! “Amintiri din comunism “. Iar in Brasov exista muzeu.
Mi-am adus aminte de roboții din pachete de țigări și apoi am văzut și roboți din doze!
Comentariu beton!31
Mamă ce de amintiri ai adus la suprafață!! Exact cum spui făceam și eu cu ananasul la cutie. Și cu portocalele și cu bananele, dar în acest caz foarte rar. Legat de compot de ananas am fost păcălit de mama mea cu o cutie de ciuperci în saramură. Mi-a spus că este ananas, dar erau ciuperci. Am luat o gură, iar gustul oribil mi-a rămas și azi. De atunci urăsc profund ciupercile. Refuz orice mâncare cu ciuperci, sau le scot metodic din pizza sau uneori orez, până la ultima bucățică. Iar legat de Cola, când au apărut prima dată după Revoluție sticlele pet de 1.5 litri, aveau la fundul sticlei un suport negru de vreo 5 cm. Eram convins că toate sticlele goale mai au pe fund Coca Cola și nu înțelegeam de ce le aruncă cu suc în ele.
Comentariu beton!26
„Legat de compot de ananas am fost păcălit de mama mea cu o cutie de ciuperci în saramură. Mi-a spus că este ananas, dar erau ciuperci. Am luat o gură, iar gustul oribil mi-a rămas și azi. De atunci urăsc profund ciupercile.”
(alt Cosmin)
Incercati pe cat posibil sa nu faceti nicioadata asa ceva copiilor. Pare gluma, dar o fapta din asta il poate marca pe viata.
Bunica mea i-a facut asa ceva sorei mele cand era destul de mica. De ziua ei a zis ca-i face un tort si i-a facut un mini-tort din … icre. Dupa ce a luat o lingura de icre, i s-a facut rau si din ziua aia nu mai mananca icre.
Comentariu beton!18
S-a făcut experimentul și cu apă în loc de votca de era ăla să-și dea duhul când a băut apa.
Comentariu beton!19
Pentru alt Cosmin 🤗
Nu am făcut și nu voi face vreodată așa ceva mai ales copiilor pentru că în momentele acelea am urat-o pe maică-mea, mai ales că râdea de mine pentru gluma proastă (treaba asta s-a întâmplat acum vreo 35 de ani).
PS: Nu mai vorbesc cu părinții mei și cu fratele meu de aproape 4 ani, întrucât și-au păstrat bătaia de joc de mine și de familia mea. Blocat telefon și toate canalele de comunicare.
Comentariu beton!28
Fix de-asta nu beau eu tuica. Cand eram mic m-a pacalit la tara, un unchi glumet si cherchelit, cand am cerut apa.
Conservele de ananas erau intr-un mare fel. Cand sorbeam sucul, parca eram la o mie de km departare. Si imi aduc aminte de tacamurile de pui pentru care se statea ore in sir la coada si mai gaseau ai mei niste carnati greu de descris: inchisi la culoare si cu urme de carne printre zgarciuri. Asa porcarii nu am mai mancat niciodata
Comentariu beton!14
Prin anii 70 ai mei se imprieteniseră cu o cucoană care era liftier la un hotel in Poiana Bv. Am fost la ea acasă și avea pe frigider o cutie de Toblerone. Când am intrebat ce este a zis că o cutie, goală, de la o ciucalată. Am făcut imprudența să vreau să o ating, deh copil de clasa a doua.
Era plină…. Și n-a desfăcut-o.
Dar am mai povestit asta pe aici. Rămân cu sensibilitatea pentru Toblerone
Comentariu beton!46
Am pastrat ambalajul unei cutii cu ciocolata cu alune nemteasca multi ani si dupa revolutie. Mai prindeam cate o cutie de compot de ananas sau altfel de ciocolata decat cea chinezeasca. Tata avea 2 pungi in geanta lui cu scule pe oriunde se ducea. Una era punga PCC (poate cumpar ceva) si alta PPC (poate pica ceva).
Dar cel mai mult ma incantau revistele Neckerman. Cat savuram pozele alea si mi-as fi dorit si eu sa fiu prin locurile alea frumoase si sa fiu si eu imbracata asa de frumos.
Eram cu siguranta saraci. Ii mai spun lui fii-miu din cand in cand despre viata noastra de pe vremuri asa saracacioasa cum era ea.
Comentariu beton!39
Cred că toți de 40+ ani avem o amintire din asta cu ananasul. Eu am și cu bananele. Nu vedeam în Moldova prea des. Dar eu cu revista Burda aveam un pitic, când prindeam una… o “citeam” până o făceam praf. Când m-am făcut “mare” am început să croiesc rochii cu tipare din ea, cu materiale luate din SH-uri, ce chestii mișto îmi ieșeau:). Acum nu mai am timp și nici îndemânare, dar atunci mă simțeam grozav. Nici nu știu dacă mai există Burda, de când cu fast Fashion ul ăsta. Eram săraci rău, futu-i:(
Comentariu beton!46
Vaaai și bunica mea avea burda de prin anii 70-80, ne făcea mie și maică mii rochițe după tiparele alea. De la bunica a învățat mama (bunica e mama lui taica miu, care se mutase la bloc în oraș cu noi, fuma Kent și croia rochițe pentru simandicoasele orasului). De la mama am învățat și eu… și am învățat sa apreciez o croiala bună și un material bun din SH în defavoarea mizeriilor de mall. Mai exista și acum burda, atât la chioșcuri de ziare cât și online. Am o colecție destul de mare…
Comentariu beton!26
Mai exista Burda și are fani mulți 😉
Eu in anii 90 am avut norocul sa am o croitoreasa care mi-a făcut rochie de satin roz după Burda. Am iubit rochie aia, dar era pentru mers la nuntă, nu am prea avut ocazia.
Comentariu beton!12
Taică-miu a fost marinar la NAVROM, când venea din voiaj aducea un bax de sucuri la doză, bax care ne ajungea pana la următorul voiaj, mama ne dădea mie și lui frate-miu o doză duminica la prânz..cum mă mai uitam ca să nu îi pună lui mai mult in pahar..
Comentariu beton!43
am citit comentariile și am lacrimi în ochi, pe cuvânt. eu nu am traume, aveam abia 10 ani la revoluție, însă chiar realizez câtă sărăcie era, și nu doar la lipsa banilor și produselor mă refer. suntem așa de norocoși că am apucat să ieșim din mizeria aia și chiar nu înțeleg cum de mulți, foarte mulți oameni nu pricep ce mult înseamnă să fim totuși parte din lumea civilizată. cum adulți, oameni în toată firea, sunt nostalgici după vremurile alea este peste puterea mea de înțelegere.
Comentariu beton!95
@Bogdana, suntem de-aceeași vârsta😉 și nici eu n-am traume, însă bunicii au avut grijă să ne deschidă ochii și mintea de mici. realizam de-atunci că nu toți copiii aveau habar de fructe exotice, dulciuri, jucării etc.
apropo de nostalgici, părerea mea e că sunt de două feluri: cei cărora le-a plăcut comunismul (și n-au ieșit odată cu țara din comunism) și cei din categoria „să se facă”. pt mine, ăștia sunt oamenii-oi, oameni care nu și-au asumat nimic în viața lor, n-au luat decizii, nimic. adoră să le spună cineva ce au de făcut, să nu aibă ei nicio responsabilitate.
Comentariu beton!48
Eu aveam 11 ani în ’89, am copilărit în anii cu cele mai multe lipsuri. Îmi amintesc bananele verzi, guma în forma de țigară, zaharul candel, nu știu de câte ori am mâncat portocale. Gostatul cu creveți vietnamezi, tacâmuri și nectar, mirosul painii calde de la brutăria „Cablul Romanesc” (doar mirosul, nu si gustul). Nu îmi aduc aminte sa fi mâncat compot de ananas, însă este preferatul meu, acum, la 46 ani. Posibil sechele 😀 Dar simt mirosul de porumb copt, coacaze, zmeura și strugurii cu care ma răsfața tataia si „piftelele” bunicii. Totuși, eram copii și era frumos.
P.S. si 1/2 pahar Pepsi de la tanti Dorina, de la restaurantul Pelican.
S-au dus cu toții, am rămas cu amintirile, imagini puternice, cu impact pentru noi, generația ’70-80.
Comentariu beton!15
Ce de amintiri! eu imi aduc aminte cum, dupa 89 am intrat intr-o cofetarie si am vazut pe rafturi..cartofi! Si ma tot intrebam ce mama ursului cauta cartofii pe raft intr-o cofetarie?
Tarziu am aflat ca nu erau cartofi.. .erau.. kiwi!
Comentariu beton!62
vaaai ce amintire ! in anul de gratie 1991 venita in Bucuresti la facultate, am vazut si eu intr-un magazin din Pta Romana „cartofii” de care spui tu…doar ca eu m-am mirat in gura mare de fata cu o colega de grupa bucuresteanca : Moaaama uite ce cartofi parosi :))))
Nu a stiut fata aia saraca cum sa ma scoata mai repede din magazin .
Comentariu beton!43
finu lu mama era sofer de tir. am avut un neckerman din 1980 si era baza pentru tot blocul de copii. ne uitam cu jind la jocuri si jucarii, la electronice. ne-a facut mama mie si sormii cate un pulover dupa o poza, sormii unu cu negru, ros si alb, mie maro cu bej si alb eram vedete in cartier. ei si-a facut mov cu lila si alb, bu am sa le uit niciodata. compotul de ananas il prindeam doar cuburele. pana la revolutie nu stiam ca exista si rondele. am avut noroc ca tata semana cu un nene de la partid ca il confundase cineva si intra la cantina si ne mai lua cate ceva. si tartareata de la telemark. noi mai aveam noroc cu finu ca aducea cafea si mai primeam de la rudele din tarile calde ness elite si guma bazooka
Eu am o problema cu carnea de porc la grătar si cu crenvurștii – in Brașov pe vremurile acelea, carnea era pe cartela si se dădea de doua ori pe an. Niciodată, dar niciodată nu am putut mânca decât o bucata de carne de porc pe grătar. De doua ori pe an sau hai trei, daca mai prindeam sa cumpărăm de la cineva carne de porc de Crăciun.
Cand a început sa se găsească, mi-am dat seama ca oricât de des as mânca, senzația ca nu e destul va rămâne – exact ca la crenvurștii pe care niciodată nu ii aveam îndeajuns.
Comentariu beton!35
Crenvurștii ca delicatesă de Anul Nou. Și în anii ’90 și douămiipuțin mai erau cozi ridicole la Crenvurști la fi al de an.
Eu nu am avut ananas pe vremea aceea, dar aveam lapte condensat din conserve arabesti, era ceva divin. Si imi adusese tata un catalog de jucarii adus din Germania, imi imaginam ca ma joc cu ele si inca imi aduc aminte cum aratau.
Comentariu beton!23
Off, da, prima mea sticla de Coca-Cola, am baut-o prin 1985 cand in trenul (international) Viena-Budapesta-Bucuresti, am gasit la vagonul restaurant, Coca-Cola la sticla de sticla de 1 litru… am adus-o acasa i am racit-o…a fost realmente curcubeu pe cerul gurii!… Mai primeam cataloage de la Neckerman si alte asemanatoare si va jur ca la rubrica de dulciuri salivam la Fazer si Anthon Berg si alte Tobleroane… cand dulcele nostru zilnic era painea inmuiata in lapte sau apa cu zahar presarat pe ea. sau gemurile si dulceturile facute in casa…..
Comentariu beton!20
Atat de saraci ca dadeam iama in gradinile de la bloc de le mai aveau cate un vecin trait la tar si radeam tot ce avea, in special rosiile care erau minune cand erai de dimieata pe coclauri, sau merele, prunele, caisele, ciresele, visinele, aveai impresia ca suntem lacuste. Iar de coca cola nu ma omoram, ma obisnuisem cu pepsi cand aducea la aprozar de la fabrica, luam cate o lada si beam toti la bairam ca nu ne dadeaau banii din casa.
La livezile de visini ne alergau taranii cu carutele si pustile cu sare, asa se zicea, dar merita toata aleegatura, aveam un ielurie printre care si eh ca fugeam ca dracu de repe si ceilalti isi umpleau burtile, apoi schimbam!
Nu se compara cu ce ai trait tu, dar se aseamana. Ca na, sunt ”milenial” din 1990. Dar cand am descoperit Almdudler in 2006, imi lua tata din concediu 2 sticle de 1 litru. Tot ca tine, savuram si ultima picatura si aveam o tristete in mine ca nu mai era Almdudler, si c trebuia sa astept un an pana ls urmatorul concediu cu ai mei.
Iar ca ai pomenit cuvantul ”imperialism”, era la TV o reclama idioata la vodca Imperial si spuneau aia acolo cu un ranjet tampit ”Cu vodca Imperial, traiasca imperialismul”. Dar se referau la imperialismul sovietic.
Ne-ai amintit de vremuri care mie deja mi se par din altă viață.Mă gândesc la rafturile din poza aia și îmi dau seama că atunci nu vedeai atâția bețivi pe stradă ca acum ,deși tata cu tataie , pensionar ,ne trimitea după riesling și fetească albă la magazin, când aveam vreo 13-14 ani…In 1990 pe la sfârșit am văzut prima dată fanta la plastic, atât de tare era ambalajul că făcuseră sifon din ea . Și tot de atunci mi-amintesc de primul ananas ,fructul in sine,tata ni l-a dat să îl punem in vitrină 😀,îl primise cadou de la șeful,care era director la o mare firmă care există și acum .Coca cola la sticlă a fost prin 1991 când începuse economia de piață.
Eu îmi amintesc cum stăteam cu soț cu tot la coadă la tonetele care la 23 August vindeau „pachete”. Jucării chinezești și o mulțime da junk, umplutură. Ascundeam jucăriile până la Crăciun, să avem ceva de care să se bucure copiii. In orașele mici nici Pepsi nu găseai. Un coleg din Adunații Copăceni avea un tată șofer la fabrica de Pepsi și când mergea spre Timișoara lasă și la noi o ladă. Făceam tabele cine să primească o sticlă. Era un fel de a „te descurca”.
Comentariu beton!16
Ai mei aveau bani, dar n-aveau pile, deci gheare, gaturi, fratii Petreus, adidasi, cartofi boabe. Sechelele mele sunt cu bananele. Nici acum nu prea mananc banane coapte, pentru mine bananele sunt verzi. Cand am ajuns la facultate, dupa revolutie, am investit o mare parte din suma forfetara pentru luna aia intr-un cadou pentru frate-miu: cate un fruct exotic din tot ce-am gasit. Iar copiii mei afla de la noi cum era, ca poate aud prostii despre cat de bine era inainte. Da, saraci mai eram.
Comentariu beton!34
Și pentru mine tot verzi au rămas bananele, 35 de ani mai târziu.
Eu nici nu știam că există doze de Coca-Cola/Pepsi/whatever. Atât de saraci eram…
Ananas am mâncat după ’90. Sunt născută în ’74
Comentariu beton!42
La fel și eu (și sărăcia și anul nașterii😀). Chiar mă întrebam dacă sunt singura care nu a mâncat ananas în conservă înainte de revoluție. Nu știu dacă explicația în cazul meu este doar sărăcia, sau și faptul că locuiam într-un prăpădit de sat din Oltenia, unde clar nu veneau conserve de ananas, Coca-Cola, Pepsi și alte chestii exotice.
Îmi amintesc dintr-un film de dinainte de ’89 o singură scenă: un personaj se plângea amarnic, rămăsese șomer, era falit. Deschide frigiderul și scoate un pachet de unt. Mi s-au blocat circuitele neuronale: ești sărac și ai unt?? Eu nu mâncasem așa ceva; nu am mâncat decât după revoluție.
Comentariu beton!12
Parte din bursele mele de merit și de “ copil sărac” se ducea pe dozele de Coca Cola și ciocolată Poiana, prin anii ‘94-‘96! Și acum mai savurez câte o sticlă de 330 ml de Cola și mă întristez când se termină 😀
Comentariu beton!16
Eram prin clasa a IX-a , prin 1987 si la cofetăria din cartier s-au adus banane. Am chiulit de la liceu si am stat la coada cu speranța ca voi prinde si eu. S-au terminat in fata mea. Eram așa de necăjită încât m-am așezat plângând pe gardul de beton al Casei de copii tot din cartier. Norocul meu! Un domn m-a văzut, m-a întrebat de ce plâng si …. mi-a dat o banana din ce cumpărase el! Am fost așa de uimita de gest si de bucuroasa încât, spre rușinea mea de mai târziu, am luat-o! A fost cea mai buna banana verde pe care am mâncat-o ! Pana la revoluție nici ca s-au mai adus in orașul meu!
Comentariu beton!49
Inteleg bine ce povestesti. Copiii mei au trait pana pe la 10 si 7 ani in saracia ceausista deci bananele pentru ei erau cele pe care le priveau prin poaze pentru ca nu aveam relații de nici-un fel sa avem acces la produse pe sub mana sau timpul sa stam la cozi. De aceea cand, in 1992 am reusit sa o duc pe fiica-mea la Viena la un var de al soltului, dentist, plecat mai demult cu ajutorul adventistilor, omul, stiind de lipsurile de la noi ne-a asteptat la aeroport cu un ciorchine urias de banane in masina. Pana acasa fiica-mea le-a devorat pe toate. Jenată, am incercat sa o scuz la care imi zice, pai de ce crezi ca le-am adus, exact asa au facut si baietii mei cand am reusit sa ii aduc din tara aici!
Comentariu beton!33
Da, eram saraci; eram needucati; eram nespalati; cum zice francezul, eram „mal dégrossis”. Multi au ramas asa, de unde si nostalgia dupa ce era atunci.
Vorbeai zilele trecute de dentist… pai la cca 50 de ani toti fumatorii (sau aproape), in ro, nu mai au dinti. Igiena, prevenirea riscurilor, educatia la sanatate nu exista in ro, din pacate. Inca este negura dupa 33 de ani …
Si eu iubeam conserva de ananas si imi doream un ananas adevarat. Nu exista sa ramina vreo bucatica cind curat unul 🙂
Comentariu beton!16
Ancuța Ioana, tu ai parasit printre primii tara. Deci you are the champion…
0
Ieseanca fiind, am avut parte de Pepsi dar nu de oriunde. Ne suia tata in masina si mergeam pina la vama, la Albita, sa bem un Pepsi. Pe litoral il gaseam, vara, in Iasi nu am memoria bauturii, oi fi baut cind eram mica. Coca-Cola si-a deschis productia in Iasi in 1993. Au avut un atac agresiv al pietei, in vara aceea vedeai vinzatori de Coca-Cola peste to pe strada, cu navete puse direct pe trotuar si un lighean cu gheata. Nu apuca sa se raceasca nici o sticla. Prima bauta astfel a fost calda. Ce bunatate…
Comentariu beton!13
Pe litoral se găsea Pepsi, linia de îmbuteliere era la fabrica Munca din Ovidiu, maică-mea coafeză avea o clienta care lucra acolo. Din când în când îi aducea o sticlă de esență, cu sifon era ceva nemaipomenit
Imi amintesc ca la scoala toti aveam doar cate o pereche de blugi pe an,in primii ani dupa 1989.
Da, exact așa, în prea mulți ani dupa 89… Strângeam alocațiile pe un an. Și era mare dramă când se rupeau mai devreme de un an de la prea mult purtat (la mine se rupeau între picioare, nu prea mai aveai ce să le faci).
Ce bine că ne-ai adus aminte și de blugi, poate citește aici Marele șef și face un articol separat.🤞🏻🤞🏻
Îmi amintesc primii blugi costaseră o avere, 800 lei erau cam juma’ de salariu. Că mă cunoștea vânzătorul, altfel erau 1000. Și ce greu găseai cizme de iarnă, pulovere, pantofi, cu alte cuvinte orice mai ca lumea.
Comentariu beton!12
Aoleuuuu, blugiiiii! Mi-a adus un vecin, navigator, două perechi în 1989, mi i-a spălat mama înainte să-i îmbrac, i-a pus pe sârmă să se usuce și mi i-a furat un hoț din balcon. Stăteam la etajul doi.. A doua zi trebuia să plec în tabără, era 22.12.1989, și am plecat cu niște pantaloni de fâș sau habar nu am, a fost doliu la mine. Noroc că în tabără fiind am aflat de revoluție și mi-a crescut inima, am zis că de acum vom putea să ne luăm ce vrem.. hmmm
Comentariu beton!12
oo. Pe care ii spalam cu sapun cheia si perie… Deasupra cazii-aveam o scandura pt covoare. Erau grosi.. dar pentru noi erau buni in orice anotimp.
Pana in anii 90 nu mi-au placut bananele. Niciodata nu am avut rabdare sa le las pe dulap sa se coaca. Nici nu stiam ce gust au bananele coapte. Si acum simt cum mi se strepezeau dintii cand muscam din banana verde.
SI acum imi plac tot alea mai verzi si mai tari . :)))
Eu nu pot uita o secvență, că tot ai adus vorba: aveam 9 ani și plecam în tabăra la mare, cu trenul. În București a făcut escală, suficient cât o parte dintre copii sa iasă pe geam sau la uși și să se uite la trenul paralel cu noi. În care se întâmplă să fie niște cetățeni străini, care, când au văzut copii, le-au aruncat bomboane. Le-au aruncat pe jos, pe spațiul acela dintre trenuri, iar copiii au sărit să le adune din țărână. Aveam 9 ani și nici eu nu aveam acces la bomboane din Străinezia, dar mi s-a părut dureros și umilitor să privesc cum se încăieră și se îmbrâncesc unul pe altul ca să pună mâna pe o bomboană. Evident că în timpul ăsta generoșii dăruitori de bomboane se amuzau teribil de scena de sub ochii lor.
Comentariu beton!24
Si astazi probabil aceeasi cetateni ne injura si ne numesc tigani si hoti si se amuza ei superior cu asta….in timp ce sunt cotropiti de arabi
Comentariu beton!27
Baiatul meu cel mare este nascut in ’84. Pana la revolutie verisoara sotului din SUA trimitea cam un pachet pe an cu hainute pentru copil si diverse alimente care rezistau saptamanilor de drum: supe la pachet, limonada praf, celebrele Jelly-O, ciocolata, bomboane, cam din astea. Pe cele care scapau intregi de la vama (intotdeauna pachetul ajungea deschis si multe din plicuri rupte si continutul imprastiat in cutie, unele din dulciuri chiar lipseau) le dramuiam sa ajunga mai mult timp. Acum nu m-as mai atinge de nenorocirile alea de Jelly-O iar supe la pachet foarte foarte rar folosim.
De haine nu indrazneau sa se atinga vamesii (plateai o suma destul de consistenta pentru pachet la vama). A avut copilul un costum de iarna cu pantalon salopeta de ski si geaca cu blanita la gluga, comod, calduros si frumos. Nu gaseai la noi asa ceva. L-a purtat si cel mic cativa ani dupa.
Comentariu beton!15
Deși nu e vorba de mâncare, mi-am adus aminte zilele trecute (tot într-un articol semnat de dvs.) de prețioasele săpunuri Fa și Rexona care zăceau pe rafturi printre haine ca să miroase frumos. Deodorantele nu erau așa de prețioase pentru că se terminau repede, dar le opream ambalajul. Azi respectivele săpunuri sunt pentru săraqi…
Comentariu beton!19
Săpunul Fa nu mai miroase la fel. Asociez mirosul de acel Fa din trecut cu mirosul de … mamă. Mama ținea acel săpun printre hainele din dulapul ei. Toate hainele ei miroseau așa. Curios e că mai punea și în alte dulapuri, dar numai al ei mirosea așa de bine și ținea mult mirosul. Curioase sunt amintirile…
Comentariu beton!43
da. sapunurile alea mi se par si mie maximul de saracie. Iti placea de o gajica ii faceai cadou un sapun Rexona.
Pfff..clasa si valoare.
Ține cineva minte cozile imense când „se dădea” ceva? Vocile care strigau „dați numai câte unul să ajungă la toată lumea”. Am fost așa de fericită când am fost printre ultimii care au cumpărat imensa cantitate de 2 cutii de Perlan, înainte de a se da numai câte una.
Le-am pus în sacoșa mea cu Aldi, pe care o primisem de la o vecină cu rude în jermania. Goală. Sacoșa, nu vecina. Compot de ananas cred că am mâncat o singura data, compot de mandarine mai găseau ai mei. Și savuram câteva minute fiecare feliuță de mandarină chinezească.
Comentariu beton!20
Eu aveam 3 ani la revolutie si nu-mi amintesc nimic din ce povestiti voi. Dar imi dau lacrimile cand aud.
Si mor de ciuda cand ii aud pe unii…vaaai, era mai bine ” inainte”.
Am cunoscut copii de 19 ani care sunt comunisti. Au citit ei si cred ca aceasta ideologie e cea mai buna. E horror.
Nu va opriti din povestit, ororile trebuie povestite ca nu cumva alde AUR si altii sa ne cotropeasca.
Comentariu beton!52
Doamne, ce ma bucur ca ai comentat!
Asa este, nici eu nu inteleg cum unii, multi, regreta acele vremuri… Poate au uitat? Sau poate lucrau in „comert” si, facand troc, aveau de toate?
Nostalgia mea sunt bomboanele mentolate „cubaneze”, bomboanele fondante care acum nu mai au gustul de atunci (când le găseam, la comandă), dropsurile verzi de gât chinezești pe care le mâncam ca pe bomboane. Și mă jucam cu ascuțitoare chinezești și … ciocolăți. Adica colecția de ambalaje a lu’ tata, punea carton înăuntru și arătau perfect reale. Tot tata avea colecție mare de cutii/doze de bere/suc primite, adunate de pe stradă sau de pe plajă… culmea umilinței pentru mine când eram la mare și mă lua de mână să cerșească acele cutii goale de lângă cearceafurile cu străini, zicând că mi-au plăcut mie. A continuat colecția și o vreme dupa revoluție, până nu a mai avut sens. Apăruseră deja prea multe, peste tot.
Comentariu beton!18
Nu am cuvinte sa spun cat de mult m-a rascolit istoria asta.😔 Am mai povestit cu totii pe aici despre acele vremuri dar povestea de azi parca e altfel. Mihai reuseseste sa descrie intr-un fel de-a dreptul uluitor ce efecte (sentimentale, sociale) a avut si inca are asupra noastra o epoca marcata de lipsuri de tot felul si ce amprente ne-a lasat pe suflet si pe restul existentei noastre. Fara exagerare, e o istorie care publicata pe afara ar avea un succes extraordinar.
Personal eram incantata de Cola si Pepsi la sticla si azi mai tanjesc dupa modelul cu sticla dar gasesc rar. Altfel imi amintesc ca nu-mi doream multe lucruri, chiar daca eram copil intelesem cumva ca unele lucruri nici nu exista iar cele care exista nu ni le permitem.
In famila extinsa, in comunism, cineva a primit un ananas si l-a plantat in gradina.
Comentariu beton!12
si? s-a prins?
@Anca Bineinteles ca nu. Dupa o vreme a mai gasit doar ciuful de la ananas.😅
@Tia, ce ospat au avut furnicile si rimele acolo 🙂 Ori or fi fost niste furnici cu doua picioare care au testat? 🙂
Anca, nu s-a gandit nimeni la cealalta varianta, adica furnicute cu doua picioruse si care stiau ca locul fructului de ananas nu e in pamant. Asa ca s-ar putea sa ai dreptate, mai ales ca ciuful a fost gasit dar resturi de fruct, cum ar fi normal sa lase ganganiile, nu au fost gasite.😅
Doze goale, pachete de țigări „străine”, sticle de whisky și ce mai apucăm. Încă mai am discuțiile astea cu câte unul căruia i s-au distorsionat amintirile. N-ai cum să-i scoți din ale lor. Am întrebat și despre sintagma „a fugit din țară”. Păi de ce a fugit? Se fuge dintr-o pușcărie, dintr-un lagăr, nu dintr-o țară. Apoi, dacă se fuge, de ce se fuge? Doar susțineți că era toată lumea fericită, că „aveam de toate”, că învățământul era belea mare, ieșeau docenți pe bandă etc. Mă rog, asta cu docenți și ingineri ar fi trebuit să le dea totuși de gândit, nu să-i bucure. Țeainaibilea dă popor dă savanți. Mă rog, n-ai cu cine. Acum au apărut alții, de rit nou. Ăia care au muncit prin străinătate și se întorc cu coada intre picioare. Nu zice omul, mai reușești, mai dai chix, asta e. Dar ăștia? Specie aparte. Toți înjură țările în care nu s-au adaptat. Mă rog, argumentele mai diferă, de la „ce bă, stăteam io să-i țin pe proștii ăia dă engleji pă social” sau „ce bă, îmi spune mie neamțu ce și cum să muncesc”. Păi îți spune, că nu ești la noi, unde ai ceva in minte pentru zugrăveală, dar vine zugravul și îți explică cum e mai bine(a se citi cum e mai ușor pentru zugrav). Pe asta din urmă am auzit-o ieri. Mănânc păine cu ceapă și nu mai plec. Sau „am casă în România, stau aici să plătesc chirie”. De parcă oamenii pleacă doar pentru că n-au casa aia. Pereții ăia sunt țelul lor suprem. Pereți făcuți cu bani din țările pe care le vorbesc de rău. Și aia cu timpul. Că nu știu cum au alții timp să iasă, să meargă și prin alte părți etc. Păi au, pentru că au venit să trăiască în străinătate, nu să muncească în străinătate. Când vii și trăiești ca într-o colonie de muncă pe la vreun șantier de pe vremea lui Ceaușescu, atunci cam ce-ai vrea. Câteodată mai încerc o discuție argumentată, despre vremea lui „era mai bine” și despre paradisul pierdut al epocii de aur. Mai încerc și să explic cu argumente, că e ok sa dai greș într-o țară străină sau să nu-ți placă țara respectivă, deși e mult spus când nu vezi decât drumul de acasă la muncă și retur. Și acasă e mult spus, pentru că de fapt e o cazare. Exact cum unele îngrijitoare de persoane în vârstă înjură Italia, dar ele n-au plecat din casa bătrânei respective decât până la supermarket și la aeroport, ca să vină în România de sărbători. E ok sa dai greș, dar nu înșira motivele greșite (care țin loc și de scuze sau justificări). La toți apare patriotismul de carton și fraza imbecilă „tot mai bine in România, sunt la mine acasă, fac ce vreau”. Păi nu faci ce vrei. Iar faptul că ai plecat strict pentru a strânge bani să nu mai mergi până în fundul curții când te trec sfintele nevoi lumești, iar acum „e mai bine in țara ta”, nu dovedește decât că e mai bine după ce faci bani la alții. În fine, iar am luat-o pe câmpii. Da, eram săraci.
Comentariu beton!55
Perfect spus.
Ai trait in strainatate?
@Ada, nu prea port discuții pe aici, așa că să mor dacă știu cum să răspund. Deci bănuiesc că o să-mi răspund mie. Da, trăiesc încă în străinătate. Am schimbat câteva țări și am fost și eu printre cei care au trăit ca într-o colonie de muncă. Tot n-am fost genul serviciu-cazare, pentru că în fiecare weekend ieșeam. Am fost și genul care a plecat să treacă granița fraudulos, cu „marea migrație” din România în Germania. Da, cu păduri noaptea, cu trecut pe câmpuri și coclauri. Am trăit și prin Cehia. Mi-a plăcut, dar făceam cam puțin. De vreo șapte ani sunt prin Anglia, doar că nici acolo nu prea stau cât aș vrea.Munca mea e prin lume. Domiciliez in Anglia, dar în ultimii ani am fost prin Afghanistan, iar acum sunt pe undeva prin Africa. RDC, dacă tot vorbim de țări. Mai mult pe aici, decât.pe acasă. Totuși, in pandemie (care m-a prins prin Georgia), am reușit să ajung acasă și n-am mai reușit să plec. Atunci aveam un contract prin Kandahar. N-am fugit nici în România. Partenera mea de viață trăiește acolo de vreo 17 ani. Eu de mai puțin, dar se apropie de zece. La fel și după schimbările politice, am fost evacuați din Kabul în 16 August. M-am întors în UK. Acum am un contract cu rotație la trei luni. Adică la trei luni am una vacanță. Se poate spune că trăiesc mai mult aici. Nu e acasă și nu va fi niciodată. În vacanțe ajung in România doar să trag o beție cu prietenii care mi-au mai rămas și să schimb avioanele. Acu’ nu știu ce înseamnă la tine trăit în străinătate. Eu sunt de părere că nu poți avea opinii obiective, decât dacă trăiești acolo, cu cățel și purcel. Dacă te duci cu o agenție, la un serviciu cu cazare de la ei, cumperi coșul zilnic făcând in minte paritatea, nu te lovești de acte, de sistem medical, de învățământ etc, nu mergi nici măcar cu autobuzul, nu intri într-un pub, nu stai decât între cei cu care ai veni, atunci nu, nu poți avea opinii obiective despre țară. Nici măcar despre oameni. Poți avea opinii despre femeia pe care o îngrijești, despre compania care te-a angajat, despre munca la sere, despre prețuri la magazinul de unde îți cumperi parizer și cam atât. Nu poți avea păreri despre un popor sau o țară, după ce ai muncit în Italia zece ani și ai cunoscut cinci italieni, din care trei sunt bătrâna și nepoții ei, unul poștașul, iar ultimul e casiera de la magazin. Nemți, englezi, ce vrei tu. E aceeași ecuație. Ca idee, in ultimii 7 ani, cred că nu se adună un an de stat în România. Dacă prin întrebarea ta voiai să afli dacă vorbesc sau nu în cunoștință de cauză, te las pe tine să-ți răspunzi. Dacă prin întrebare insinuai că vorbesc în necunoștință de cauză, pot să-ți spun că am cunoștințe din ambele tabere: cei care au plecat doar să muncească și cei care s-au stabilit în alte țări. Eu sunt nomad, dar pertenera mea a fost în România de două ori în 17 ani. Cam toți cunoscuții noștri trăiesc acolo. Am prietenă din copilărie care trăiește în Germania de ani mulți. Am prieteni in Australia. Pe de altă parte, cunosc și destui care au dat chix, dar dau vina pe străinătate. Am cunoscut unul aici, în Congo. Se lamenta că el nu mai vrea Germania în viața lui. Ăsta e ăla cu pâine și ceapă și statul acasă că face ce vrea. Dar toate astea mi le povestea când stăteam în ploaie, pe un drum nenorocit cu hârtoape, printre munții pe care îi traversam escortând niște camioane cu militari de-ai ăstora. Păi unde plm ești bine in România, dacă tu ai nevoie să fii aici cu mine? Unde!!!? Că de aici frustrarea mea. El nici nu-mi înțelegea retorica. Bă!!! Ești aici cu mine! Ai plecat din Germania, pentru că ai spus că e mai bine în România pentru tine și familie! Că Germania e așa și pe.dincolo, că nemții sunt ciufuți, că patronii au prea multe pretenții etc și că nu mai pleci nicăieri și mănânci pâine cu ceapă. Păi ce cauți aici? Așa că spune-mi tu dacă am trăit în străinătate și mai spune-mi și dacă oamenii de genul ăluia pot avea opinii pertinente și obiective. Când mie îmi spui că îți bagi și îți dregi in Germania și în Anglia (că trecuse și pe acolo), că faci ce vrei și că ai casă în România, nu-ți trebuie să plătești chirie prin străini, dar ești cu mine în Congo, ca să-ți plătești traiul ăla liber din România, atunci nu pot să-ți iau în serios nici măcar o virgulă. Deci: trăit în străinătate? Păi spune-mi tu.
Comentariu beton!15
Si eu beam sucul din pahar cu sorbituri mici iar maica-mea spunea ca ”trag a betiv”. Bine, nu a gresit prea mult.
Comentariu beton!26
:)))))))))))
Adevarul e ca ai si un nume care predispune gandul omului de chatuit la vizualizarea unei label de wiskyeanu.
Nu mi amintesc sa fi mancat ananas inainte de ’89. Imi amintesc o coada imensa la mandarine, in vacanta de iarna, era atat de frig. In fata mea, la coada, profesorul de biologie, un mos libidinos, vreo 3 ore cat am stat la coada a spus bancuri porcoase. Nici banane nu prea vedeam. Portocale parca apareau mai des, in preajma Craciunului. De atunci, poustiana treaba, am asociat sarbatorile de iarna cu mirosul cojii de portocala.
Printre amintirile cele mai crunte sunt florile de gheata pe geamurile dormitorului 🙁 Cozile de noapte pt o amarata de butelie de aragaz… uniformele scolare, de unde ura mea profunda si sincera pt o culoare care n are, zau, nicio vina. Abia acum incep sa port cate ceva albastru. Orele de informare politica tinute de diriginta, o Dra Cucu ce ar fi facut o sa paleasca de invidie pe cea originala, o femeie sadica, urata si proasta si care ura cu patima copiii. Vata care lipsea din farmacii…
Mihai, ce articol! Ce te a apucat?
A, sa nu uit: cei care cred ca a fost mai bine atunci n au decat sa crape! Sau sa se care in Coreea de Nord! Invartindu se!
Comentariu beton!38
Rar, banane verzi, tinute in ziar, in camara, sa se coaca.
Saraci, saraci. Prin anii ‘70 cand nu era chiar asa rau prin Romania, am fost in vizita la o familie de unguri, Ambasada Ungariei avea un apartament la mine in bloc, si intreb eu: ce e asta? Astia zic: ketchup. Si eu intreb, ce e ala ketchup? Au ramas oamenii siderati, nu stiau ce sa ini raspunda.
Se pare ca nici ei nu stiau ce mananca, altfel ar ti-ar fi zis ca ketchup-ul e un sos de rosii indulcit. 😅
Hai sa va povestesc cum era sa fim arestati,eu si sotul ! Va amintiti(unii ) intreruperile de curent . Ei bine, barbatul meu a facut o instalatie de cateva becuri de putere mica, alimentate la o baterie de…tractor ! Si uite asa, „binevoitorii” au reclamat la militie cum ca noi furam curent de nu stiu unde.
Ne-am trezit cu militia la poarta, au vazut „instalatia”, au facut constatare cred,dar au vrut si ei !
Am fi fost bogati acum daca raposatul le-ar fi luat bani !
Comentariu beton!22
Noi, dupa ce goleam un tub de deodorant primit de la colegii care plecau in delegatii externe, il gauream (da, stiu, e periculos, dar pe vremea aia nici nu ne pasa de asa ceva), il decupam, la spate mai jos si in fata arcuit in sus, sa ramana sigla (eu am avut un „Fa”) si ne tineam creioanele si pixurile pe birou. Cand plecam acasa pixurile mergeau in geanta si „oraganizatorul de pixuri” era incuiat in birou, ca sa nu le fure careva.
Primii blugi, ca a adus cineva vorba de blugi, i-am avut in 1987, adusi de un vaporean pentru 1000 de lei.
La un moment dat, era prin 1978 sau 1979, am primit mai multe feluri de dulciuri „de la pachet”. I-am facut parte si prietenei mele si anume am inghesuit intr-o cutie de Tic-Tac (!!!!! da, de Tic-Tac din aia mica si oricum mi s-a parut ca am facut un sacrificiu enorm) cate bombonele si zahar candel au intrat. Ajunsa la scoala, am pus cutiuta in banca, pentru ca atunci cand sosea prietena mea sa pot sa o iau repede si sa o intampin cu surpriza. Cand a intrat in clasa, am bagat mana in banca sa iau CUTIA si … ia cutia de unde nu-i; o furase un coleg.
Da, tare eram saraci!
Comentariu beton!18
De Gumela topită cu fierul de calcat sub hârtie pergament și pusă in ambalaj de TipiTip ( sau BiBib) ați auzit? Erai cel mai șmecher la scoala când desfaceai ambalajul de gumă de mestecat turceasca în pauza.
Ohoooo ce de amintiri , ananas la cutie…. rondele sau taiat in bucati era ceva de vis, de banane ce sa mai zic mici pipernicite verzi invelite in ziare si puse sus pe dulap sa se coaca ….teoretic aveau dreptate babacii dar ideea era sa nu ajungem la ele . Iata-ne in 90 am scapat de regimul de sinistra amintire si a odioasei sale sotii , ai mei au reusit sa cumpere o lada de banane …..cum sa va zic erau galbene , miroseau a banane coapte o simfonie o nebunie ce mai la deal la vale . Dar prevazatori ai mei au pus totul sub cheie sa nu care cumva sa atentam la continutul cutiei , deh eram doi nastrusnici si nu stii ce le poate pielea unor adolescenti . Dar bingo am gasit cheia si ca sa ramina totul sub tacere trebuia sa il mituiesc si pe frate-miu cu o banana ca altfel exista riscul unui denunt la forurile superioare . Chestia e ca intr-o zi am mincat mai multe banane decit era prevazut la lege si din experienta proprie si personala va zic ca timp de vreo citeva zile am facut economie la hirtie igienica ….
Comentariu beton!17
Nu aveai mațul sensibil ci doar stomacul neobisnuit cu halitul bananelor coapte. Asta a fost! Vremuri cacacioase…
Mda, eu am prins mai multe ”saracii”. Saracia de dupa razboi, a anilor ’50, in perioada reconstrucției, in care totul mergea la rusi, dar eram mica si nu sesizam prea tare asta, doar ca noi, copiii primeam rar dulciuri in afara celor facute in casa de maica-mea. De atunci imi amintesc doar cum ma uitam cu jind la borcanelele cu iaurt pe care le facea un iaurtgiu langa scoala si la care aveau acces unii copii mai cu bani. De fapt iaurtul chiar imi displace dar atunci….
Apoi, in perioada 65-75 lucrurile s-au mai dres, dar cam tot fara lucruri „din afara” eram, insa incepand cu 1975 lucrurile au luat-o rau la vale. Si e cam ca spune MV. De asta au avut parte si copiii mei din plin. Acum, cand vad cum arata supermarketurile am mai degraba un sentiment de amaraciune pentru risipa de produse si consumerismul exagerat.
Cat despre „niciun ananas de pe lumea asta nu se apropie nici pe departe de gustul conservelor de ananas” pot spune ca nu e adevarat (decat doar sentimental vorbind) pentru ca daca nu ai mancat un ananas de la el de acasa, cules cand e copt natural nu in depozit sau pe drum, nu ai cum sa stii cum este gustul lui adevarat. Mi-au confirmat asta toti cei carora le-am adus dinTogo ananas si papaia si mango cumparate din piata din Lome inainte de plecarea spre aeroport o valiza de fructe „de la ama lor”. Nu se compara! Compotul nu face decat sa la strice aroma
Comentariu beton!27
Noi, 3 fete, nu stiam ce este ala „ananas”. Intr-o zi a primit mama la munca o felie de ananas si a impachetat-o in servetel si a adus-o acasa. Nu a mancat din ea, ne-a dat-o noua. Fiind taiata de dimineata, pana la 5 cand a venit ea deja se alterase. Cand am vazut ce gust are ne-am strambat si l-am scuipat. Multi ani am crezut ca ananasul are gust oribil si nici nu stiam cum arata. Tarziu de tot m-a convins cineva sa gust si cand am vazut ce bun e nu-mi venea sa cred.
Imi amintesc ca se gaseau uneori banane verzi. Le puneau ai mei la copt sus pe sifonier. Le mancam dupa o saptamana. Dupa ’89 am aflat cum e gustul unei banane coapte. Portocale si lamai mai gaseai iarna, dar mandarine, grepfruit, pomelo, kiwi niciodata.
Când zici eu, Coca Cola și marea rezonez din plin.
Și da, pepsi avea contract cu țările comuniste. Și în Cireșarii volumul 4 copiii beau Pepsi la stațiunea de schi.
Oricum, coca cola >>pepsi.
Prin ’87 m-am nimerit in magazinul Unirea exact când „se băga” marfă la raionul de jucării. M-am așezat la coadă, alături de mulți alții, fără să știm ce urma să ajungă pe rafturi. Am aflat mai apoi că printre jucăriile aduse din China erau și păpuși. Am fost fericit, gândindu-mă ce bucurie îi voi face fetiței mele, care abia împlinise un an. Doar că după vreo oră și ceva de stat la coadă, când mi-a venit în sfârșit și mie rândul, nu mai erau păpuși, ci doar niște autobuze mari din tablă, roșii, cu pasageri desenați în dreptul ferestrelor bleu și, desigur, un șofer cu șapcă la volan… Pe jumătate trist dar și pe jumătate bucuros, am cumpărat autobuzul și l-am dus acasa… Până la urmă, mai bine decât cu mâna goală!
Comentariu beton!17
bai. Oricata saracie aveam, ce aveam in plus fata de acum era demnitatea. Puterea. Eram niste oameni mult mai puternici atunci
Uite. Acum ne stergem la cur cu hartie cu 53432de straturi. Sau, si mai penibil, folosim dusuri, bideuri si orice alta modalitate de a ne proteja pielea funduletului nostru de civilizati
Pe vremea aia ne stergeam cu hartie care avea aschii de lemn si nu mai murea nimeni. Hartia aia iegenica de puteai sa o folosesti sa cureti argintaria, puteai sa dai jos tencuiala de pe pereti, noi o foloseam pentru cur. Cum zicea careva mai sus: foloseam hartie de ziar.
Acum…4 straturi cu miros de piersicuta.
Comentariu beton!14
Sa fii obligat sa traiesti in halul ala de saracie, mizerie si lipsa de libertate…este exact opusul demnitatii.
Eram iobagi.
Mosia se numea RSR, iar vatafi erau securistii si activistii.
Vai si amar daca incercai sa fugi de pe mosie!
Comentariu beton!27
Nici macar nu am fost subtil…
Daca ai incercat sa fii ironic/sarcastic, nu ti-a iesit. Asa incep si apologetii comunismului, cu o „gluma”, o”ironie”.
daca nu esti capabil/a sa citesti un mesaj pana la capat si „nu ti-a iesit ca asa incep”.
Sau vrei sa iti explic cum se construieste o ironie, care incepe de la o chestie pe care unii „apologetii comunismului” o zic „aveam demnitate” ca dupa restul textului sa mearga fix inspre absurdul situatiei: aveam demnitate ca ne stergeam la cur cu hartie cu aschii de lemn
Cum ziceam: nici macar nu a fost o ironie subtila. A fost de-a dreptul „in your face”. Aparent pe unii va rateaza rau. Sau…si mai rau, va opriti la a citi „titlu”
De cand este penibila igiena personala?
Arahidele alea invelite intr-o glazura alba vi le mai amintiti? Anyone?… 🙂
Comentariu beton!12
Eram la „cămin”- grădiniță cu program prelungit, până după-amiază- mama era educatoare acolo.
Dimineață am primit de la o altă educatoare câteva arahide d-astea, 3-5, ceva de genul. Le-am mâncat pe toate în afară de una, am vrut s-o păstrez pt mama care urma să vină în tura de după-amiază.
Da’ n-am putut să mă abțin, nu mai mâncasem/văzusem d-astea, am mai mâncat jumătate din ultima arahidă, apoi încă jumătate din jumătatea rămasă.
Când în sfârșit a venit mama reușisem să-i „păstrez” un ceva, cam cât un rest de alună cum rămân prin pungi, că s-au mai zdrobit.
Un ceva destul de mozolit pe care ea l-a aruncat.
Jur că mi-a părut rău. Putea măcar să mi-l dea înapoi.
Și nici măcar nu glumesc sau inventez, futu-i mama ei de viață.
Ananas la conservă am mâncat după revoluție, proaspăt probabil după 2005.
Comentariu beton!12
Si eu am o amintire dureroasa cu ele 🙂 Eram la matusa mea, si cineva adusese arahide din astea. Eu ma faceam ca iau cateva ca sa mananc, dar ma duceam in alta camera si le ascundeam (sa am pentru mai tarziu). Un fel de comoara 🙂 Pana m-a prins varu-meu 🙁
daaaa… acum când ați întrebat, mi-am și adus aminte. mâncam de pocneam! cronț, cranț! ce madlenă copilăria …
Azi e o zi din aia in care lecturezi textul de mai multe ori, comentariile la fel si dai plus punct la toata lumea.🙂
Comentariu beton!18
Mi se pare cumva ciudat că ăștia micii de azi nu înțeleg ce povestești tu. Din când în când îi mai povestesc și juniorului meu de la job chestii asemănătoare, dar îl văd cum se uită la mine cu ochi goi, nu prea realizează ce-s alea, chiar dacă și părinții lui sunt tot emigranți de undeva din Europa de Est. Poate e mai bine așa…
pai, vorbeam cu o prietena din Belgia. Si, marea ei problema, cand era mica (putin mai mica decat mine) era ca ii ingheta nutela in borcan, cand mergeau la ski.
Aia bogati nush, aveau bani sa manance la after-skiuri.
ii povesteam (eu, nevasta-mea si gajica-su) niste chestii de prin camin/facultate si deja la un moment se uita la noi cu moaca aia de „mai taiati dracu din ele…”
Comentariu beton!17
Punctul maxim al sărăciei a fost pentru mine sa fur o bucata de vata intr-o noapte,de la o colega de camera de la internat.Aveam cam 15 ani,aveam bani(ai mei munceau amândoi în sat),dar nu aveam de unde sa cumpar.Anul de gratie 1987!
Comentariu beton!14
Nu am trăit în comunism, m-am născut în 89, chiar când era deja revoluție. Ai mei m-au dus acasă cu tramvaiul, iar pe fundal se auzeau împușcături. Dar, am studiat comunismul în școală, aveam un profesor de istorie pasionat de subiect (nu în sensul în care aprecia regimul). Și am învățat despre el foarte ușor, fără să tocesc. Plus poveștile alor mei, care au dus-o greu, și ale altor membri, care aveau pile și o duceau mai bine. Iar acum, sunt la fel ca ceilalți și duc dorul. Mai târziu, am citit și despre alte regimuri de genul ăsta. Nu am să înțeleg niciodată cum îți poți dori să trăiești fără libertate.
Comentariu beton!16
Simplu. E vorba de responsibilitate.
Acum esti responsabil de viata ta. Esecurile sunt, in oarecare parte, ale tale. Ce e mai naspa la esec e ca nu toti il fac. Asa ca pe langa esecu tau mai tre sa traiesti si cu succesul altuia.
Pe langa asta e si faza aia cand vezi ca successul e datorat coruptiei. Si multi succeshi sunt asa.
Pe vremea aia toti erau egali in esec. More or less. Esecul nu ti se datora, era ceva de la sistem, deci nu erai responsabil
Mai ai si categoriile speciale de atunci. Vanzatorii de alimentare in general.
Comentariu beton!21
Am gasit in Germania intr-un magazin turcesc sapun ” DURU”. Da, l-am cumparat! Nu ma spal cu el, ca nu-s dusa de tot cu capu’, dar am sapun Duru in casa. Daca mai gaseam si-un spray Impulse…
Comentariu beton!16
Tu erai singur la părinți și aveai parte de toată cutia de ananas. Eu trebuia s-o împart cu surorile mele. Iar din 1984, când au apărut și copiii soră-mii, toate lucrurile bune se duceau la ei.
Eu mă bucuram prin 1990, când în drum spre muncă, îmi luam câte o cutie de linte (abia apăruseră niște conserve de linte fiartă) și știam că o mănânc singură, pe toată.
Comentariu beton!14
Aveam vreo 8-9 ani dupa 90 cand au venit niste englezi cu ajutoare si i-au adus maica-mii absorbante si tampoane, iar maica-mea si nu stia ce-s alea. Sa fi vazut ce ochi mari a facut doamna care i-a dat astea cand a intrebat-o maica-mea „What this?”.
ATAT DE RUPTI IN FUND ERAM PE VREMEA AIA!
Dar schema cea mai tare a fost ca unul dintre ei mi-a lasat mie WALKMANUL SONY si casete cu Metallica, The Police si Black Sabbath. Thus a metalhead was born.
Nici acum la batranete nu pot sa ies pe strada, daca nu-mi zdrangane muzica in urechi si nu orice muzica MUZICA MEA, nu alta.
Comentariu beton!22
Ioi, tocmai mi-am amintit de bananele verzi ca și castraveții, puse la copt pe dulap, de sărbători. Recent, am cumpărat special sa recompun sentimentul de profundă plăcere pe care îl aveam când le savuram. Idem portocalele cărora le mâncam și coaja parfumata și parcă vătuită, aromata. Ce nu pricep eu e de ce nu îmi amintesc de compotul de ananas, dar cred că nu am mâncat așa ceva în copilărie, că spre centrul țării nu găseam asemenea delicatese, ca la voi, bogaților🙂!
Comentariu beton!12
Eu nu-mi aduc aminte să fi mâncat pe vremea aia ananas la conservă sau ciocolată chinezească deși nevastă-mea care este cu 4 ani mai mică se jură că erau în magazine doar că se găseau mai greu. Moartea mea erau prăjiturile Potcoavă,Doboș, Cartof… care erau la Alimentara dar și la cofetăria.
În 98 eram militar în Sighetul Marmației unde am descoperit prăjitura supremă cu două-trei linguri de frișcă deasupra sau cafea cu frișcă. Mmm, bun, foarte bun.
Mbine, pe vremea aia frișca făcută din smântână de aia adevărată nu la tub și frecată de o gospodină responsbilă.
Va mai aduceti amjnte de punga aia rosie de „creveti” care se faceau in ulei? Sau de vecinul care avea pe dulap robotul din pachete de tigari?
Comentariu beton!13
Ca să umplu și eu un pic, dacă era ceva lipsă, primul Pepsi, l-am băut la Eforie Sud, cred ca în ‘83, iar gustul lui mă gâdilă și azi pe gât, după 40 de ani. Mi-au dat lacrimile, dar ce știu ei, ăștia micii? Ananasul nu se alterează. Am ținut și trei patru zile în frigider. Da r ideea da, că ei nu mai dau doi lei, ca nu știi cum e să n-ai. A fost și rău dar a fost și bine. Eram liberi în viață. Dispăream ziua toată fără să ne răpească vreun pedofil. Fara încătușarea telefoanelor. Am fost liberi cumva și nici măcar nu știam 🥹
Cumva am avut ghinion de una bucata pedofil pe scara la bunica materna, prins inainte de 89 parca si una bucata pedofil pe scara la bunica paterna, prins dupa 89. Oameni in varsta.
„Eram liberi în viață. Dispăream ziua toată fără să ne răpească vreun pedofil. Fara încătușarea telefoanelor. Am fost liberi cumva și nici măcar nu știam”
ce ma?
Comentariu beton!13
Prin ’87-’88, ai mei primisera o sticla de whiskey, au pus-o in vitrina de bauturi, sub televizor. Taica-meu a promis sa o desfaca in momentul terminarii facultatii. A venit Revolutia, am terminat facultatea, m-am dus spre sticla… era ceai. 😦
Poate a terminat facultatea mai repede si n-a vrut sa imparta sticla cu voi. 😀
Pînã la 13 ani cît aveam la revolutie mîncasem doua banane,si alea verzi, asteptînd sa se coaca pe șifonier. Mango,kiwi,avocado habar nu aveam ca există .Chiar ma apuca nebunia cînd dau de nostalgici ,jn ultimul timp din ce in ce mai mulți
Când m-am căsătorit, soția mea care era dintr-un sat de pe lângă Rm .Sărat nu stia cum arată o banană coaptă.
Încercase să mănânce una verde și nici nu voia sa mai audă de banane.
Și intr-o zi am cumpărat ( după ce am stat la o coada infernală pe un ger cumplit) 2 kg. de banane verzi.
Acasă le-am învelit în niște ziare și le-am băgat intr-un sertar la întuneric, unde ele s-au copt.
Când a mâncat prim banană coapta , nu pot sa va spun ce figură avea…
Mirare, încântare , stupoare , nu am cuvinte sa denumesc starea ei din acel moment.
Deci încă o amintire din anul 1978…
Comentariu beton!17
Chiar ca eram saraci!
Tin minte ca pastram pungile din plastic care aratau mai bine.
Vremuri de rahat!
„Atunci” eram saraci si prosti. Acum suntem ceva mai putin saraci…
Uraaaa… 🤔
Prosti gramada…Cand te gandesti ca toti dupa lipsurile alea au votat Iliescu si FSN in proportie de 88%….Si erau oameni cititi, ca pe vremea aia citea toata lumea , nu aveam tv….
Da. Si se vedea de la o posta ca nu se va schimba mare lucru, era normal, cu cine sa faci schimbari? Ilici era de-al sovieticilor…
Aveam 20 de ani atunci si am decis sa plec in lume. In aprilie 90 am spus Pa.
Vai ce m-a prins articolul ăsta ! Și nici nu am prins vremurile despre care povestiți ,dar nu îmi sunt străine pentru că bunicii și părinții mei mi-au povestit de nenumărate ori lucruri asemănătoare celor scrise în articol sau in comentarii…le-am citit pe toate și chiar mă bucur că ați umblat la acest”butoi” cu amintiri..eu sunt născută în 89 și sunt de părere ca nu ar trebui sa vă opriți din povestit ,astfel cei care nu au trăit acele vremuri ,dar sunt interesați de astfel de trăiri ( ca mine) ,vor povesti mai departe …Istoria nu moare,daca noi nu permitem asta!
Comentariu beton!14
Eu nu am mari amintiri din vremurile alea ca na, aveam doar 4 ani la Revolutie, dar mor cand ii aud pe alti mai tineri decat mine ca nu era asa rau. Si mai rau mor cand ii aud pe altii mai batrani decat mine ca nu era asa rau, ca te descurcai cumva. Cred ca de atunci ni se trage lipsa de empatie crasa pe care noi ca popor o avem. Daca tu te descurcai atunci de celalat nici ca-ti mai pasa.
Am citit in vara cartea „Ultimul an cu Ceausescu”. Sumbra atmosfera si ce e cel mai grav e ca era chiar asa…
Era mai rau, cei care se descurcau erau bucurosi ca sint „mai ceva” decit amarastenii aialalti…
A fost intr-o alta viata…Practic m-am (ne-am) nascut in 1989 a doua oara….Eu asa simt…In 1990 cand au inceput sa vina toate si in special carnea, painea Paniro, bomboanele turcesti, supa italieneasca la vrac minestrone…sucurile alea Tec..Doamne cat eram de saraci..la noi inainte de ’89 in magazinele de carne nici macar nu mai miroasea a carne in ele..cine stie ce zic isi aminteste…
Eu nu am prins acele vremuri, sunt născuta ceva mai târziu de la revoluție, dar când situația tot nu era foarte roz, si mi am amintit cât s au chinuit ai mei, fără nici un ajutor, sa îmi ofere tot ce e mai bun… si acum țin minte acel linoleum vechi sub care era beton, in toată casa, țin minte cum dormea taică-meu cu doua rânduri de paturi si fes ca eu si maică-mea sa stam in singura camera încălzită cu un reșou din apartament, tin minte cum venea bunica-mea și ma lua cu trenul la țara, cum n-avea telefon fix și mergeam la o vecina sa ii sun pe ai mei.. plus toate poveștile spuse de ei.. nu pot decat sa îmi imaginez ce greu le a fost înainte de revoluție și sa fiu recunoscătoare pentru sacrificiile pe care le au făcut de a lungul vieții pentru mine..
Comentariu beton!14
anii 90 au fost si ei de o mare exceptie.
3 cuvinte, geaca de blugi! Eram prin cl 8-a in 87 si la noi in vizita venise o ruda care facea sport de performanta si pleca „in afara” . Avea o geaca de blugi Levis, clasica. M am rugat sa mi o imprumute o zi sa ma duc cu ea la scoala sa ma dau mare. A doua zi la scoala cea mai „tare” fata din clasa ma implora sa i dau geaca sa o poarte intr o pauza, i am dat o si a facut turul scolii toata scoala era wow, iar dupa cateva zile s a mutat cu mine in banca… FERICIRE!!!
Comentariu beton!11
Ati fost norocos, daca nu ati ramas cu geaca, macar ati ramas cu fata. Eu am avut mai putin noroc, Tata lucra pe litoral vara si la inceputul anilor 70 mi-a adus de ziua mea un aparat de radio cu tranzistori marca Philips de marimea a doua pachete de tigari puse unul peste altul, 4 lungimi de unda, antena telescopica husa de piele, baterie de 9 volti, o bijuterie. In timpul stagiului militar, ciclul 2 anul 1973, am cerut parintilor sa mi-l trimita la unitate. Cand mi l-a vazut un capitan s-a rugat de mine o saptamana sa mi-l cumpere, nu am vrut. Dupa un timp capitanul era Ofiter de Servici si mi-a cerut aparatul pe timpul noptii sa asculte muzica. Eu fraier, l-am dat, a doua zi mergand sa-l cer inapoi capitanul imi spune ca i-a fost furat din birou. Aveam un unchi maior la militia capitalei si dupa ce m-am liberat i-am povestit, dupa un timp m-am pomenit cu 800 lei trimisi de capitan, dar eu nu l-as fi vandut nici cu 2000.
Comentariu beton!11
Ciudat e că mulți „nostalgici” își aduc aminte doar „sărăcia” care consta în faptul ca nu aveau acces la coca cola sau ananas sau ca nu aveau videocasetofoane care costau cam câto Dacie. Nimic despre faptul că nu existau datornici la bănci, că facturile la utilități ( toate cumulate nu săreau de 200 de lei) că toate familiile inclusiv cele monoparentale își permiteau un sejur de 2 săptămâni la Mamaia unde cazarea era 50 de lei/ noapte și unde într-adevăr nu se găsea coca cola ci doar pepsi. E adevărat că pe litoral nu erau skijeturi sau kitesurfing dar plajă și baie puteai face ieftin fără sa te jupuiasca niște smecheri cu 50 lei/ zi șezlongul cu umbrelă. Poate stăteai la cozi la produse dar cumpărai pâinea cu 90 de bani , untul cu 2,5 lei , ceapa cu 50 bani /kg , laptele era 2 lei/l și mezelurile nu erau doar E-uri, amelioratori și conservanți. Mai luați cu pâine și acum cu facturi la utilități de 2000 de lei/ lună iarna , hrana încă 2000 pentru o familie și plătiți un sejur de doar o săptămână la Mamaia cu 1000 € cu credit de la bancă că doar acum sunteți „bogați” biletul la cinema nu mai e 2 lei că la Mall e 150 și îți dă să-ți ia ochii o pungă cu popcorn deși salariul e tot 3000 de la ca în comunism. La școală trebuie sa plătiți și afterschool și cadourile doamnei și meditațiile și manualele că școala nu mai e gratuita că atunci. Mai găsiți și acum creșe și grădinițe gratuite ca atunci. Că sa nu-mi i-au hate mult menționez că nu sunt fan al epocii dar nu exista stress ca acum să nu poți să-ți plătești utilitățile sau nu poți merge într-un concediu fără sa pui ipoteca pe casă sau să nu mai poți face față datoriilor. Copiii se jucau și distrau fără telefoane mobile și sărbătorile nu însemnau 2-3000 € ca să mergi iarna la Poiana Braşov sau vara la Mamaia. P.S. Poza cu magazinul era din anii 70 când nu se stătea la coadă iar la Mamaia cânta Dan Spătaru și Margareta Pâslaru.
0
Aia e bossilor. Aici e concluzia. va plangeti ca prostii ca nu aveam acces la nimic, dar uitati ca aveam dan spataru si pepsi, cand il prindeam, la mamaia. AIA E
a venit liviu care a rezolvat el problema
Comentariu beton!17
Sunteti destul de departe….in Mamaia fiind numai hoteluri nu stiu cine ar fi putut sta 2 saptaman in sejur, in primul rand ca hotelurile nu primeau turisti romani decat foarte rar si dupa ce te atentionau ca te primesc dar daca le vin turisti din vest, acestia au prioritate si trebuie sa parasesti camera, iar pretul era mai mare decat 50 lei/noapte. Nu stiu de unde cumparati painea cu 90 de bani cand in copilaria mea sfarsitul anilor 50 inceputul anilor 60, eu cumparam painea in casa si aceasta costa 2 lei neagra, 2,5 lei neagra cu cartofi, 3,20 intermediara, 3,60 intermediara cu cartofi, 2,20 franzela….etc. Untul era 8 lei pachetul de 200 grame si se dadea si la jumatate de pachet, cartofii erau 50 bani-un leu, ceapa 2-3 lei, laptele 2 lei cum spuneti. In Mamaia au cantat multi cantareti romani, in anii 60 Horia Moculescu canta la restaurantul Modern, Gica Petrescu la Miorita, Ilinca Cerbacev la Dorna, Anca Agemolu ….in anii 70 pana la cutremurul din 77, Dan Spataru canta cu Doina Badea la restaurantul Magura din Eforie Sud, dupa cutremur a cantat singur.
Comentariu beton!11
Doame, ce bine o duceam si nu mi-am dat seama! Am 62 de ani asa incat eu zic sa mai tai din coada vulpii cu ce bine era. Iti imaginezi ca toate cozile la orice erau fiindca nu exista fb si nu aveau cum sa socializeze? Si cati dintre dintre romanii obisnuiti, nu CC al PCR, aveau acces la hotelurile din Mamaia chiar daca ar fi avut bani? Iar daca zilele de concediu sunt reperul pentru cum se traia restul de zile dintr-un an cred ca ai o viziune distorsionata a vietii de zi cu zi.
Viata din zilele in care nu erai in concediu erau cu frig in case si manusi in maini in anfiteatru, ore in care ,,se lua” curentul si se gatea noaptea pentru ca doar atunci era un pic de presiune la gaz. Si cozi, cozi, cozi.
Va rog sa ma scuzati, nu am vrut sa intristez pe nimeni dar ma activez cand aud ce bine era pe atuci.
Comentariu beton!18
cel mai dobitoc comentariu de aici.nu doar ca preturile sunt prostesti, dar si motivele sunt fanteziste si total deformate.
Da, nu xostau mult utilitatile pt ca se opreau sau nu le aveai.Biet om…
Prostea spătarul, noi nu puteam merge la mare, am văzut mare o singură dată, în ‘87 la Năvodari, unde am făcut o toxiinfecție alimentară de la mâncarea de la cantină și am stat în spital. Părinții mei nu și-au permis niciodată să meargă la mare, iar am făcut o foame în anii 80 de nu o uit nici acum. Nu au svut niciodată mașina, nu știu ce e aia o conservă de ananas, ceea ce povestesc oamenii ăștia mai sus erau necunoscute pentru mine. Mama era laborant iar tata maistru. Doar ca în colțul țării unde locuiam nu mai ajungea nimic, niciodată. Prima mea amintire din 1990 este o felie de parizer și niște biscuiți EtiNegro. Plm de comunist obosit infect, nu mai scap de voi ?!?
Coca Cola am baut pentru prima data in vara anului 1966, la mare in Mamaia. Era sticla de sticla de 250ml iar numele bauturii era scris cu vopsea alba. Costa 2,5 lei. Ananas am mancat din compot, nu-mi amintesc cand dar cred ca prin anii 70.
Eram tineriși ne-am dus la mare (statiunea nu arenimportanșă) Langă noi o nemțoaică (RFG) cu 2 fetițe. Ne-am imprietenit, adică am avut grijă de lucrurilr lor cînd se duceau la masă. Nemțoaica s-a simțit obligată să ne mulțumească și ne-a cumparat de la Șop niște bere Dab la doză. A fost un adevărat regal. Ne-a cumpărat și țigari după ce a încercat să fumeze un ”znagov” de la noi pe care l-a stins cît mai discret după ce a tras cîteva fumuri. Era văduvă și cam sărăcuță. In Romînia venise cu un bilet cîștigat la un concurs. Am fost umiliți. Noi avem studii superiore și nu ne permiteam bere la cutie sau țigari bune.
0
Eu imi aduc aminte de targul de mancare de la Romexpo. Doamnee, ce era acolo! Cate bunatati la care ne uitam ca prostii, minunandu-ne, intr-o perioada cand frigiderele noastre erau goale. Ce mizerie!
Ma consider inca tanara dar am trait aproape toate de mai sus.
Prin 93/94 eram la liceu si am plecat in Franta la un concurs (muzica corala). N-am sa uit niciodata cum priveam ‘ciocolata intinsa pe paine…(nutela). Si cum le povesteam alor mei despre cat de reale sunt imaginile alea din filme cu magazine imense si produse ‘infinite’!
Cum am dormit ca saracii pe jos…pe dusumea in Paris…intr-o cladire pe langa ambasada…
*
Imi amintesc cum stateam la cozi sa putem cumpara salam sau niste pungi de ‘tacam’ – Un pui cu multe gheare si cateva capete. Cozile pentru lapte erau de cu seara…Iar lamai si portocale… inainte de sarbatori. Aveam grija sa radem bine coarja de portocala si lamaie.. sa o pastram cu zahar in borcan pentru prajituri. Banane… si acum le caut pe cele mai verzi. Cele coapte nu imi plac… Chiwi.. nici nu stiam ce e ala.
Internetul… pe la 20 de ani l-am ‘incercat’; Eram in Anglia si era acel E xplorer :)) conexiune cu dial up- foloseai internet… nu mergea telefonul fix. Ceva ani mai tarziu a aparut si in Romania.
Eram saraci… asa este. Acum suntem la fel de saraci dar in multe altele.
Comentariu beton!14
Sunt convinsa că o să îmi iau hate, dar vă povestesc totuși… Nu am avut o copilărie cu lipsuri, cu siguranță din cauza profesiei părinților mei – ei terminaseră Chimie alimentară la Galați și erau ingineri piscicoli amândoi. Aveau colegi de facultate în toate branșele alimentației (pâine, carne, lapte, fructe, pescuit oceanic, vin…). Ca foști colegi, trocul între ei era ceva normal și firesc, aș spune (și noi ne ajutăm între noi ca și colegi de branșă în zilele de azi). Deci mâncare, dulciuri chiar nu au fost o problemă la noi în casă. Mai greu era cu hainele și cu jucăriile. În prima perioadă a copilăriei (până să merg la școală, adică), am avut jucării super faine, aduse de colegii tatălui meu de la pescuit oceanic de „peste mari și țări”. Apoi ne-am mutat la Vaslui și peste vreo câțiva ani la Focșani, nu mai era la fel cu jucăriile. Citind foarte mult pe vremea aceea, ai mei își făcuseră o relație la „Casa Cărții”, că eram super înnebunită după cărțile din colecția Jules Verne și cele din colecția „Biblioteca pentru toți copiii” (dacă vă mai amintiți de ele). Dar la librăria de rechizite – nimic. Și uite-așa se face că ai mei colegi aveau penare chinezești, creioane mecanice, celebrele truse „Mathematical Set”, culori… Eu însă nu. Asta a fost ceea ce mi-aș fi dorit cel mai mult…
În rest, cum spunea cineva mai sus, erau vremuri mai sigure, ieșeam și ne jucam până se înnopta bine, fără telefoane mobile, băteam tot orașul pe bicicletă pe la 14-15 ani fără teamă de accidente… „Sperietoarea” cea mai mare pentru noi, copiii, erau „sectanții” – vă amintiți aia cu „să nu deschizi ușa că vin sectanții și te iau și te bagă în dubă, te omoară și îți scot organele”? (gândindu-mă retrospectiv, cred că era vorba despre persoanele de altă religie care veneau ca și în zilele noastre cu diferite pliante să îți vorbească despre Iisus, apocalipsă etc.). Mergeam în tabere de 10-14 zile, legam prietenii cu copii din toate colțurile țării și corespondam prin scrisori după ce se termina tabăra… Cu bunicile vorbeam la telefon, cu una „normal (cu prefix adică), cu cealaltă” prin centrală „. Părinții mei corespondau cu prietenii lor, cu rudele lor tot prin scrisori, și asta în mod regulat. În ziua de astăzi, avem atâta tehnologie la dispoziție, dar (de regulă) în afara sărbătorilor nu prea avem contacte cu prietenii și familia lărgită… Cam așa arată nostalgiile copilăriei mele, eram poate mai simpli, dar relațiile sociale din vremurile acelea erau mult mai bine păstrate și prețuite.
Acum locuiesc în Franța, dar colegii mei francezi au aceleași nostalgii referitoare la relațiile sociale și la siguranța copiilor în acele vremuri. Deci nu cred că are neapărat legătură cu comunismul, dar poate greșesc…
V-am plictisit, probabil, cu „romanul” meu, vă urez tuturor un sfârșit de săptămână cât mai plăcut.
Comentariu beton!11
În 1985 eram însărcinată cu al treilea copil. Stăteam „la coadă ” la portocale cu doi copii de mână. Se dădea un 1 kg / persoană. Nu știu cine a făcut regula, dar nu am primit decât 2 kg, 3 era prea mult! Doamne, ce vremuri am trăit!
Bună ziua, tuturor !
Eu am o afinitate specială cu…caramelele ! Să vă spun ce și cum…Aveam o profă de limba rusă care ne-a dat niște adrese să corespundăm cu copii din URSS…La mine s-a nimerit o fetiță din Lituania de astăzi și, au ajuns lucrurile la momentul…trimiterii de pachete…!! Noi i-am trimis o păpușă”Arădeanca”și niște carnețele făcute de tata, cu numele Nyoliei, pe copertă(așa o chema pe fetiță)…Doamne, ce aduceri aminte…!! După ceva timp, am primit și noi de la ea o păpușică(în uniformă de….marinar) și 2 kg. de caramele…
Am mâncat din caramelele alea câte 1 pe zi, împreună cu sora mea, că să ne ajungă cât mai mult timp..!!
Urâte timpuri !
Acum am 56 de ani și îmi amintesc și de sărbătorile de iarnă: pachet pentru părinți-maieuțuri, chiloței tetra, banane verzi…Făceam lănțișor din hârtie colorată și decoram bradul, cu el…Mirosea a aracet 3 zile, în bucătărie unde-l făceam, ajutate de tata…
La 17 ani și jumătate, n-am luat treapta și tata avea pe cineva la Sindicat, la…Alimentara..! M-au angajat deși eram sfrijită rău(49 de kile, cu hainele ude, pe mine)…Pentru smochinele alea și cutia de ness de la Paști și de la Crăciun, ridicam și descărcam de mă lua drakul ! Târziu de tot, după’90, am băut și io un ness…frecat…! Mama, tot ce aduceam, le păstra pentru…doctori…
Despre multe amintiri am citit pe aici…răscolitor, dureros…
Zicea cineva de sechele..Da, sunt ! Oricât de puternici suntem, ele ies mai pregnant, în momente de genul acesta…
Comentariu beton!11
Oare mai ai plicurile cu adresa Nyoliei? Te-ai uitat pe GMaps sa vezi unde a copilarit? Sau ai cautat-o pe FB? Ar fi interesant daca ai cauta-o si ai si gasi-o. Eu am o istorioara interesanta pe tema asta. Prin anii ’70 mama a avut o prietena care s-a maritat cu un student strain la stomatologie si s-au mutat in Canada. Fetele au corespondat pana prin ’85 cand respectiva familie s-a mutat in Australia. Apoi s-a pierdut urma lor. Acum 15 ani „cineva” a sapat internetul cu multa dorinta sa-i faca o bucurie mamei si-a reusit. Fetele au inceput sa vorbeasca din nou. 🙂 Acum 5 ani, mama a avut o invitata surpriza la ziua ei. Azi inca vorbesc saptamanal prin videocall… una e in Oradea si cealalta in Brisbane.
@Radu-Mihai, exact acesta a fost și primul meu gând : o reluare a legăturii ❤️
Și cea mai tare fiță era dacă aveai acasă un NEKERMAN!
amintiri…sunt nascuta in 1958… am avut o copilarie fericita nu am simtit nici o lipsa pt ca nu mi/a lipsit nimic aveam placinta cu mere,mere ,pere, gutui si prune, felia de paine proaspata cu marmelada , piureul de cartofi si oul ochi prajit, batuta de visine , visine , cirese , capsuni, iar iarna mere curatate de coaja care era pusa pe soba, gutui sobarite care erau luate din geam si puse pe soba incinsa… si de craciun portocale 3/4 care/mi ajungeau pana la anul nou ..jucarii creioane colorate si caiete, acuarela ,abtibilduri si am uitat de zaharul candel de la bacanie care atarna pe sfoara in dreptul usii. dulciuri? prajiturile de1.50 erau minunate de ziua mea primeam 5 lei imi luam o prajitura de 1.5 lei , 2,50 biletul de cinema si imi ramanea 1 leu sa/mi iau in secret o inghetata(raceam des) si carti din colectia Traista cu povesti ce costau 1 leu. Pe la 6 ani mi/am auzit intamplator o discutie intre parinti care mi/a ramas intiparita in minte atunci nu am inteles nimic ,dar mai tarziu mult mai tarziu cand am inteles, de fapt cu adevarat am inteles cand l/am avut pe fii/miu. tata a cumparat cateva banane ,iar mama era suparata si tot spunea si daca o sa/i placa ce facem? Am fost singura la parinti si bunici. Am avut chiar surplus de bunici, parintii mamei fiind divortati,fiind iubita de toti bunicii. Am fost iubita si rasfatata si am avut o copilarie minunata . nu mi/a lipsit nimic. Cand la 7 ani am inceput scoala lumea mea minunata a inceput sa se darame am descoperit incet incet cat de multe lucruri imi lipseau. Am descoperit Ciocolata ,bomboanele,guma de mestecat…si bananele. IMI CER SCUZE nu mai pot sa scriu ,imi e dor de parintii si bunicii mei
Bună seara…!!
Altă chestie mișto mi-am amintit din acele vremuri…
Eram în liceu, în Economic și ne-am dus intr-o seară(am făcut la seral), la laboratorul de merceologie…Acolo, am văzut prima dată, cașcaval Penteleu ! Doar că, era…mulaj..! Lucram din ’84, la alimentara și nu văzusem niciodată, în realitate…cașcaval…!!
Când am avut proiectul de la bacalaureat, am avut de pregatit o temă…PEȘTELE CARTILAGINOS, ICRELE TARAMA DE STURIONI…
Era un non-sens, dar…m-am pregatit fără…nimic…! Am luat nota 9, doar din povestit despre cegă, păstrugă, nisetru sau morun !
Fantastic, cum îmi aduc aminte aceste amănunte pe care le credeam….uitate…
Sincer mi s-a urcat un nod în gât de furie și indignare, iarăși, după atâția ani. Umilința și desființarea individului ca om nu aveau margini în anii aceia. Când am văzut Principiul dominoului, într-o scenă din închisoare pușcăriașii purtau bluejeans și jachete din același material, mi-au dat lacrimile de umilință. Eu credeam că blugii sunt pentru oameni mai cu stare, acolo, „afară”. Coca cola am băut de-am spart numai după Revoluție și, da, mi-am făcut și eu suporturi de pixuri din butelcuțe. Nfine. Rămânând la nodul în gât, să vă zic care mi-a fost cea mai cumplită durere a mea de copil și nu numai a mea, ci și a tuturor copiilor de la bloc. Vecina noastră avea o nepoată al cărei tată era un ceva pe lângă o ambasadă și ieșea des în Occident. Fetița era o dulce, nu nazuri, nu fițe pe ea, dar, DAR! venea îmbrăcată de ne zdrobea pe noi fetele, iar băieții își rupeau capul uitându-se la țoalele ei. La ea am văzut prima oară ciorapi lungi, vesel colorați, cu dungi de variate culori, cu degețele la picioare!! Care a mai văzut așa ceva în anii 70, să-mi dea și mie de știre, aici. Altă dată a venit cu basc scoțian și kilt. Am murit toți, nu alta!!! Să fie clar, erau de-adevăratelea, direct made in! Ei, și acum ce ne-a făcut încă și mai praf a fost o jucărie. Era o broscuță din cauciuc, foarte finuț și atent lucrată de jurai că-i broască adevărată!, care avea un dispozitiv ce-i permitea să facă salturi. Asta e vax, dar broscuța avea și ventuze la lăbuțe, așa că putea urca și pe verticală. Era ceva bestial, să vezi broscuța aproape adevărată țupăind pe pereții blocului, fără să cadă. Cred că toți copiii am urât-o sincer pentru jucăria aceea, dar nimeni nu a spus-o, eram lași și invidioși în taină, fiindcă fetița ne înfunda cu gumă de mestecat străină, bomboane și alte dulciuri pe care i le aducea taică-su. După 89 mi-am mai vindecat traumele fel de fel pe care le aveam, da, mi-am cumpărat și ciorăpei cu degețele la picioare!, dar inima mi-a rămas pe veci la broscuța aceea care țupăia pe verticală, fără să cadă, și pe care eu nu am putut să o am. Nu zic ce comparații a operat atunci, bâjbâind, mintea mea de copil, când a văzut diferența între ce ni se spunea la școală și realitatea de „afară”. Păi cum putea să fie „putredă” o țară în care oamenii purtau ciorăpei cu degețele și își puteau cumpăra broscuțe jucărie și haine scoțiene?! Șocul amar al hăinuțelor, mai ales al kiltului și bascului scoțian cu pompon, și al broscuței m-a dezmeticit prematur de coclaurii ideologici asta e sigur. Dar de concentrat de pepsi, la sticlă de litru, își mai aduce aminte cineva? … Parcă îi spunea Pepsină?
Eu nu aș spune ca eram săraci. Mama lucra in învățământ, avea salariu destul de bun, tata se ridica pe la 4500 – era inginer proiectant. Bani erau, dar NU EXISTAU lucruri pe care sa le cumperi sau sa iti dorești sa le cumperi. Compotul de ananas, compotul de mandarine, coca cola la cutie, aparat video, jeanși, adidasi ( cei albi erau la modă) … degeaba aveai bani.
Pe mine nu ma răscolește gustul de coca cola, nu m-a atras niciodată sa beau zahar, mai degrabă sa-l mănânc sub forma de prajituri. Singura care imi place asa, ocazional, e cea la sticla de sticla, rece, cu gheata. Ce ma deranjează este ca se obișnuiesc copii din generația asta ca totul este disponibil și ca nu e cazul sa aprecieze efortul imens pe care îl presupune sa ai pe masa un fruct exotic. Și sa nu îl consume, sa îl lase sa se strice. Risipa de azi e cel puțin la fel de rea decât sărăcia comunista. Dacă nu mai rea, ca ne obișnuiește nepăsători.
Stimati tovarashi bai nene Vasilesculeeeee …… m-ai atins la operatie cu compotul de ananas , la mine era fix invers mincam rondelele de ananas si la urma beam sucul incet ….. incetisor ca pe un elixir si ma gindeam la Thailanda (ca asa scria pe cutie ) cit despre Pepsi l-am savurat alaturi de un profiterol la cofetaria Amandina …..da da fix in orasul cu muraturile . Mdea ideea e ca Pepsi-ul ala baut in anii de trista amintire si a sinistrei sale sotii nu se compara deloc cu Coca -Cola bauta dupe ’89. Cit despre ciocolata chinezeasca sau greceasca nu se compara deloc cu ciocolata facuta in casa , cacao , lapte praf Rarau, zahar +miere ( ca aveam un vecin care avea stupi) , stafide sau visine in zahar (reteta proprie ) ….da poate ca eram saraci , nu aveam ce cumpara din comertul socialist dar ne ramin amintirile si asta ne defineste ca oameni !!!
Eu încă mai caut gustul ăla de banană verde. Cred că am o problemă la cap, mi se pare că nu mai există bananele ălea. Chiar eram săraci, nu că acum am fi mai bogați.
Din ce am citit, soiurile de banane se schimba la cativa ani, au ceva daunatori si dispar soiuri si sunt inlocuite cu altele. Deci probabil acel soi nu mai exista sau e extrem de greu de gasit.
Tu-i muma-n tur!!! Săraci tare!!! Îmi amintesc că prin 85-86 mi-a adus o evreucă, ce plecase în Israel și s-a întors să-și aducă omagiile la mormântul părinților, o pungă cu ceapă prăjită (onions ring), gumă Wrigley’s Spearmint și Dublemint și un borcan de Nuttela. Au coborât îngerii pe pământ!!!
Oare doar eu îmi aduc aminte (obsesiv câteodată) cum părinților nu le plăceau nici ciocolata chinezească, nici bananele, nici compotul de ananas? 🥹
Da, pana o data, cand am avut musafiri, iar mama m-a rugat sa scot la interval ciocolata pe care o primisem de curand. Ei, atunci au apucat si ei, saracii, cate o bucatica de ciocolata, ca sa nu para ca le dam doar musafirilor. De atunci, mie nu mi-a mai placut ciocolata cu lapte (si nici in ziua de azi nu-mi place).
Cola și fanta la doză am băut în facultate.. . Doamne, și-mi aduc aminte cum prietenul meu-, a venit foarte mândru, cu câte o doză din fiecare, și eu m-am simțit de parcă mi adusese luna de pe cer- , m-a pus să agit vreo 5 minute doza, înainte de a o deschide, că este mai bună așa….
Inutil sa spun că l-am crezut, dar nu ne-am mai pupat o săptămână după. Si am păstrat dozele goale, până prietena mea, m-a rugat să-i dau și ei, să ne punem amândouă apa de băut în ele, când vrem să ne dăm mari pe stradă…
Doamne, când coboram din cămin cu doza (plină cu apa de la robinet, bineînțeles), ne simțeam tăiate de lasere de invidie. Și cu câtă grijă puneam amărâtele alea de cutii goale în poșete, să nu le deformăm …. Și cum ni se scurgeau ochii prin niște Neckermann-uri vechi de cel puțin 3-4 ani..
Doamne, ce săraci eram…
Este incredibil…
Eu de ananas nu îmi aduc aminte, dar da, de bananele verzi de pe dulap si mandarinele tinute intre cele doua geamuri (si ce frumoase erau florile de gheata…nu am mai vazut de zeci de ani flori de gheata la fereastra). Imi aduc aminte ca am gasit o data pe jos o bancnota de 25 de lei. Am fost super fericita, mi-am cumparat de la librărie o papusa mica de 17 lei si de restul halvita cu cacao, mi se parea cel mai bun dulce, mai bun decat cartoful de la cofetarie, pe care am mancat-o singura, pe ascuns fata de sor-mea. Uneori imi faceam un dulce din zahar si cacao, il puneam intr-o cutie de chibrituri si il luam cu mine afara sa mai bag din cand in cand :)) Citronada aia la plic era buna mancata ca atare, daca ii puneai apa nu mai era asa buna. O data am primit de undeva o cutie de tic-tac, mi s-a parut extraordinara! Am pastrat cutia si am pus boabe de fasole, ca sa ma dau mare pe afara ca eu am tic-tac. Cand au venit ai mei dintr-o excursie in tarile socialiste si au adus o gramada de dulciuri, mi s-a parut ca am ajuns in Rai! Pfui..asta cu dulciurile. Dar si cu altele am multe amintiri deloc placute. La blocul unde stateam erau la parter magazine, dar carnea, uleiul si zaharul se vindeau in spatele blocului, pe la usile de aprovizionare, prin niste ferestruici. Scara mea era chiar langa aprovizionarea de la carne. Oamenii stateau noaptea cu scaunele, faceau cu schimbul, cand aflau ca urma sa vina ceva. Si chiar si asa, le mai scapa vigilenta si se bazau pe noi, copiii care ne jucam in spatele blocului, ca atunci cand venea masina de aprovizionare, sa anuntam. Nu voi uita niciodata cum strigam in gura mare toti „puiiiii” cand vedeam furgoneta. Sora mea a lesinat odata „la bara”, in imbulzeala aia din ultimii metri, iar eu mi-am rupt clavicula jucandu-ma nesupravegheata in proximitate, cata vreme ai mei erau la coadă. Maica-mea se trezea la 5 ca sa poata gati ceva, ca nu era presiune la gaz dupa amiaza, cand venea de la serviciu. Iarna stateam imbracati in casa ca afara. Apa pentru baie trebuia pandita si ea. Doamne, ca într-un lagăr a fost! Sunt născută in 1978 si am copilarit intr-un cartier bucureștean.
Bananele erau cumparate verzi….o data pe an si impaturite in ziare ca sa se coaca mai repede. Le priveam zi de zi ca poate poate vedeam ca se ingalbeneste una ca sa o savuram insa gustul acela nu l-am mai regasit decat anul asta o singura data cand am mancat banane. Si fata cea mica dupa enspe mii de banane mancate cand a gustat atunci a ramas uimita de gust deci nu era doar o amintire in creierul meu.
În 1960 la pavilionul din parcul Herăstrău se putea vizita expoziția SUA..La intrare primeai un album de fotografii în care era prezentat modul de viață american,în toate aspectele sale,cele bune desigur..Pentru acea revistă stăteau bucureștenii cu orele la o coadă imensă… Merita…era ca o carte de povești cu imagini feerice ,de basm,despre viața și bunăstarea americanilor,ceva care pentru noi românii ponosiți și prost hrăniți era ceva ce ne depășea imaginația.
Nu de saraci nu aveam ci ptr ca nu erau in magazine ,nu se importa .Norocul nostru ca am avut o copilarie fara chimicale .Cata coca cola mai beti? Dar compot de ananas ? Ne doream ceea ce nu era .Si acum tot asta ne dorim .(Eu am ramas fun Pepsi )
Fara chimicale, pe dracu! TOATE, dar absolut toate produsele pe care e cumparam din comertul socialist erau umflate de chimicale! Absolut orice era in borcane, continea conservant la greu! Toate mezelurile, alea care se mai gaseau, erau umflate cu un fel de gelatina care care avea gust de plastic topit odata ce incercai sa prajesti carnatul ala. Era oribil! Branza topita „cu suc de rosii”, cumparata prin 88-89 dupa o ora de coada (cu mut noroc, ca treceam pe-acolo cand au adus si nu se astepta nimeni), nu se topea in tigaie nici zdrobita cu furculita si ramanea o chestie cocartata si lipicioasa pe fundul vasului! Dar da, ne doream ce nu era, exact ca azi. Azi, eu una imi doresc sa se mai rareasca imbecilii din jurul meu!
Da, compotul de ananas era cel mai bun…si sa va spun de ce:
Eram plecat in voiaj international cu nava. Prima escala în India. Hai sa iau un ananas proaspat (la schimb pe ceva haine, de fapt). Acasa ma asteptau 2 copii (2 si 4 ani), sa guste si ei din bunatatea aia! Dupa cercetare amanuntita (fara internet), cum sa ajung cu ananasul acasa, l-am invelit in ziar si l-am agatat la geam. Drumul de vreo 2 saptamani nu l-a afectat (prea tare). Am ajuns acasa mandru si le-am dat copiilor sa manânce… Au muscat câte o data fiecare si au decis: ” E mai bun in compot!”
Dar de ness-ul frecat cu pepsi nu-ți aduci aminte ? Sotul in 1988 a facut pe taximetristul pentru fata de la bar din Venus pentru un ness după prânz.
@Siami Roșcovele alea din parcuri de la noi, de glădiță, sunt diferite de roșcovele ”carob”.
inainte de ’89 nu exista conserva decat de mazare sau de fasole.
Eram atat de saraci si pestera din care veneam fusese atat de adanca, incat faceam coada la TEC in ’90. COADA! Iar rochiile de tricot din Turcia ni se pareau lux.
O pereche de pantofi Leonardo (UNA) – da, astia care azi sunt 60 de lei – o purtau toate femeile casei la toate petrecerile simandicoase si ca sa ajunga perechea aia in casa, se daduse spaga si se statuse la coada in dosul magazinului, ca nu ajungeau la vreun raft.
Se coseau ciorapi, chiloti – tot – nu exista sa arunci vreo haina, nici mancat de molii.
Eram saraci chiar si cu duhul, de la atata saracie materiala.
Eu îmi amintesc că prin 1990 au apărut sticlele de Coca-Cola și în România. Dar pentru că erau scumpe pentru noi, le făcuseră mai mici, de 200 ml în loc de 250 ml. Erau chiar drăguțe, și îmi amintesc cu drag de gustul lor ☺️
Eu nu aveam antena pe români. La ce mi_ar fi folosit?! Dar ,prindeam bulgarii cu antena de camera a televizorului , ambele programe… Aveau bulgarii niște reclame la mezeluri! Isuse! Iar la noi, curgea apa din salamul cu soia…Da, și eu cred că trebuie făcut ceva..Că adevărul trebuie spus , des , și peste tot unde se poate… găsită o formă modernă, care sa fie accesibilă tinerei generații și nu numai…
Eu stiu atat cand in anii ‘90 m-am vazut in Franța, aveam 12-13 ani si am cerut cipşi si coca cola aia din reclame iar ei imi spuneau ca nu sunt sanatoase.1 sǎptama nu am vrut altceva oricum nu imi pasa cǎ aveam 40 kg cu frigideru Fram in brațe. Am mancat ananas crud nu din conservă ca la 10 ani la unchiul doctor militar in Bucuresti cand mi s-a facut rau.Camd am imbracat prima perechie de blugi Levis si lenjrie intima de la Victoria Secret,cred ca era mix de Wexner sau RLR american, nu mai stiu exact cert este ca 4 ani mai tarziu era Victoria Secret si lucram cu pt ei.Da,exact saraci mai eram iar copiiii din ziua de azi habar nu au…thanks God/Allah/Budha or whoever!
Ce amintiri! Cea mai interesantă “carte” pe care am avut-o în copilărie, de care îmi amintesc până astăzi cu o claritate demnă de cauze mai bune, era un catalog Neckerman( nici nu mai știu dacă așa se scrie) adus de bunică-miu cine știe de unde și păstrat de bunica pentru tiparele de croitorie de la unele modele de rochii. Ani buni m-am uitat la capitolele bijuterii și dulciuri, nu mai văzusem așa ceva și mă fascinau. Fast forward în ‘91, tata pleacă într-o delegație în Siria și vine cu geamantanul plin de smochine uscate, doze de sucuri cu tot felul de arome, cutii de Tang( oh, Tangul ăsta mi se părea ceva delicios, încă nu apăruse Tec-ul și în urbea noastră) și multe cutii cu gume de mestecat fructate. Era ceva nemaivăzut. În anii următori, tata a tot lucrat pe afară și negreșit venea acasa și cu niște cataloage de parfumuri, în general, erau cărticele cu fotografii colorate și reclame la parfumuri, ochelari de soare, etc. Aveam cele mai interesante pagini de oracol, 😂, toată lumea dorea să completez pentru că de obicei decupam sau lipeam lucruri din acele “cărticele”. Ce săraci eram, mulți ani am crezut că portocalele se coc doar de Crăciun( atunci primeau ai mei de la întreprindere câteva portocale).
Ananasul n-a fost niciodata favoritul meu, eu eram genul ciocolata. Imi aduc aminte cum intindeam staniolul de la ciocolata chinezeasca cu albinute si pe urma inveleam creioanele cu el, ca sa miroasa a ciocolata😂
Si exact cate un cubulet mancam ca sa-mi ajunga cat mai multe zile