Este un fapt știut și dovedit că oamenii sunt reticenți la nou. Să vă amintesc că nu sunt decât vreo 16 ani de când făceam cu toții mișto de telefoanele cu touchscreen? Pe motiv că ce naiba să faci cu un telefon cu ditamai ecranul și cu baterie care ține câteva ore? „Fugi dom’le de-aici, că la Nokia al meu ține bateria o săptămână, nu ca la astea”. 16 ani mai târziu…
Treaba cu smartphone-urile e de dată recentă, dar oamenii, de-a lungul timpului, au fost reticenți la toate evoluțiile tehnologiei care-i scoteau din ce știau ei. Când a apărut trenul s-au opus, când a apărut automobilul nu doar că s-au opus, dar n-au crezut o clipă că trăsurile fără cai le vor putea lua vreodată locul celor adevărate. Dacă nu mă înșel, au existat si ceva proteste pentru scoaterea automobilelor din orașe, că nu mai puteau caii să respire cum trebuie.
Pe scurt, la aproape fiecare revoluție tehnologică oamenii au fost împotrivă și, mai mult de atât, au căutat motivele care să-i convingă pe ei înșiși că au dreptate. Ce să vezi, istoria a dovedit că n-aveau.
Exact, dar exact același lucru se întâmplă în zilele noastre cu obiecțiile legate de mașinile electrice. Peste 20 de ani istoria va dovedi că erau false, dar până atunci unele dintre ele s-au transformat în adevărate mituri.
Mituri pe care le credeam și eu, pentru că și eu sunt tot ca un om. Doar că între timp mi le-am demolat singur, trebuie doar să vrei să vezi cum stau lucrurile cu adevărat.
Mitul 1
❗ „E chinuială mare cu încărcatul mașinilor, n-ai unde, domnule, nu există infrastructură.”
Da, corect, e mare chinuială cu încărcatul dacă vrei să găsești doar stații gratis. Dar dacă ești un cetățean sănătos la cap, care înțelege că n-ai cum să încarci gratis o mașina electrică (știți, nimeni nu produce curent electric gratis), această problemă nu există. Mașinile pe benzină sau motorină se alimentează gratis? Că nu mă prind de ce pentru benzină și motorină n-ai nicio problemă să dai bani (chiar foarte mulți), dar curentul ar trebui să fie gratis.
Apropo, mi se pare extrem de funny că oamenii n-au nicio problemă să dea bani pe apă. Deși e gratis, de la natură, plătim pentru apă în toate modurile posibile. De la apa pe care o bem, până la aia cu care ne spălăm, toată viața noastră plătim apă și n-avem nicio problemă cu asta. În schimb, încărcatul mașinilor electrice ar trebui să fie gratis. Sună logic, nu?
Mă rog, revenind, este o falsă problemă cea a stațiilor de încărcare. A fost o problemă, în prezent nu mai este, acum sunt atât de multe încât nici n-ar mai trebui să stăm de vorbă despre acest subiect.
Uite, am încercat să vă las un printscreen din aplicația PlugShare (cea care are înrolate toate stațiile de încărcare din România). Voiam să vi-l las cu toată țara, dar sunt atât de multe că mi-a fost imposibil, nu se mai distingea nimic din cauza numărului imens de stații. Așa că v-am lăsat printscreen doar cu stațiile din București.
Acum înțelegeți ce zic? Și este doar începutul, vor fi din ce în ce mai multe stații, pe măsură ce piața de mașini electrice va crește. E logic și firesc să fie așa.
Hai să vă mai zic ceva. Cu doar patru ani în urmă, în Târgu Mureș exista o singură stație de încărcare a mașinilor electrice. Una singură.
Acum am avut două stații doar la hotelul unde am fost cazați. Dacă te uiți în aplicația PlugShare, o să constați că există 33 de stații în Târgu Mureș, iar multe dintre ele au câte două porturi. Păi n-are Târgu Mureș mașini electrice să încarce pentru câte stații există deja.
Mai vreți exemple? Miercuri după-amiază, când ne întorceam acasă, fiecare echipaj a încărcat unde a vrut și cum a vrut. Eu am oprit la Brașov, la prima stație care mi-a ieșit în cale. Stație de mare putere, cu două porturi. Ce să vezi, nu era nimeni la încărcat. Nici n-avea de ce să fie, Brașovul are peste 100 de stații.
Concluzie: avem infrastructură pentru încărcare la ora asta. N-avem noi mașini electrice pentru câte stații există deja. Iar ce există acum este nimic față de cum va arăta rețeaua de stații peste 12 ani. Să trăim noi până atunci, că n-am nicio îndoială că mi se va confirma fiecare cuvânt.
Și vorbim doar despre România, că după ce treci de Nădlac încolo, chiar nu mai există semne de întrebare.
Mitul 2
❗ „Mi-aș lua electrică doar dacă aș sta la casă, să pot să mi-o încarc la mine în curte”.
Da, pentru că, nu-i așa, dacă îți iei mașină pe benzină sau motorină, ai pompa la tine în fața casei.
Te duci și încarci mașina electrică, fix cum te duci să bagi benzină sau motorină. Tocmai am explicat mai sus că ai unde.
Știți cine mi-a demolat mie mitul ăsta cu electricele care trebuie musai încărcate acasă? Un șofer de uber care a venit într-o Kia EV6. Evident, l-am întrebat dacă e mașina lui și dacă stă la casă. Pentru că mi-a răspuns „da” la prima întrebare și „nu” la a doua, automat l-am întrebat unde o încarcă. Mi-a răspuns fix asta: „dacă veneam cu un diesel mă întrebați unde bag motorină?”. Bine, pa, la revedere.
Mitul 3
❗ „De ce să-mi iau mașină electrică? Ca să fac de trei ori mai mult pe drum, pentru că trebuie să stau la încărcat cu orele?”.
Mitul ăsta este cel mai periculos pentru că are și o jumătate de adevăr. Iar jumătățile de adevăr, scoase din context, sunt la fel de periculoase ca minciunile. Imediat va explic.
Este foarte adevărat că timpul de încărcare pentru o mașină electrică poate fi destul de lung, chiar și atunci când stația este de mare putere. Pentru că după ce bateria mașinii se încarcă la 80% din capacitate, viteza de încărcare scade. Se întâmpla asta tocmai pentru a proteja bateria.
Uite, vă dau un exemplu foarte bun care o să vă lămurească exact. 16 minute a durat să încarc Lexusul miercuri. În 16 minute, am dus bateria de la 18% la 81%. Dacă voiam să-l încarc până la 100% ar fi trebuit să stau la stație mai mult de o oră. Dar n-avea niciun rost, pentru că 81% din baterie îmi era mai mult decât suficient să ajung acasă, de la Brașov.
Să știți că măcar 15 minute aș fi stat și dacă eram cu o mașină pe motor termic. Făceam plinul, mergeam la pipi, îmi luam un suc, fumam o țigară (că nu fumez în mașină), deci tot cam pe-acolo ieșeam ca timp.
Desigur, mi se va servi argumentul că Brașovul e aproape, dar „dacă veneai din Thassos?”. Păi și dacă veneai din Thassos, ce? Când vii din Thassos nu te oprești să alimentezi, să faci un pipi, să ceva?
De fiecare dată când merg în Grecia orice oprire la benzinărie durează mai mult de jumătate de oră, deși mașina mea e pe benzină. Dar am în spate niște copii plictisiți care de-abia așteaptă să se dea jos să mănânce o înghețată, să caște ochii prin benzinărie, să din astea.
Și să vedeți ce, de fiecare dată văd foarte mulți români făcând exact același lucru. Să dea dracu’ dacă am văzut vreodată pe cineva alimentând și plecând după alea două minute cât a durat să bage benzină sau motorină.
Bineînțeles, asta nu-i împiedică pe adepții mitului să ți-o servească drept suprem argument: păi io fac plinul în două minute. Îl faci, dar de plecat tot peste jumătate de oră pleci.
Adevărul e că toată discuția asta despre timpul de încărcare când pleci la drum lung este tot o falsă problemă. Știți de ce? Oamenii obișnuiți fac maximum două-trei drumuri lungi pe an. Mă rog, nu le fac nici p-alea, dar am zis să fiu generos.
Câte drumuri mai lungi de 8-900 de kilometri ați făcut anul ăsta? Vorbim despre drumuri cu mașina, desigur, iar ăia 8-900 de kilometri să fie doar dus, nu dus și întors. Este că n-ați făcut mai mult de două? Dacă sunt și alea. Și-atunci despre ce vorbim?
Realitatea e asta: în 99% din timp, oamenii folosesc mașinile aproape exclusiv pentru deplasări pe distanțe scurte sau medii. Merg la job sau pe unde au treabă prin împrejurimile orașului unde locuiesc. Cel mult, mai dau o fugă pe undeva în weekend-uri sau alte zile libere. Dar asta se întâmplă pe distanțe de maximum 3-400 de kilometri, că nu vrea nimeni să-și petreacă jumătate din weekend la volan.
De-aia zic că este o falsă problemă, în realitate nimeni nu-și cumpără mașină pentru „drumurile lungi în Thassos”, ci pentru cele scurte de fiecare zi.
Mitul 4
❗ „Nu e adevărat că din 2035 se vor vinde doar mașini electrice. UE și producătorii auto vor înțelege c-au greșit-o cu mașinile electrice și se va reveni asupra acestei decizii.” (vorbim despre vânzarea de mașini noi, aflate la prima înmatriculare)
Am văzut „specialiști” auto care susțin aberația asta. Și când zic „specialiști” mă refer la oameni care trăiesc de pe urma acestei industrii.
Trebuie să fii extrem de naiv (ca să nu zic altfel) să-ți imaginezi că producătorii auto investesc deja multe miliarde în producția și dezvoltarea de mașini electrice fără să aibă planurile de viitor extrem de bine structurate.
De altfel, mulți dintre marii producători auto europeni au anunțat deja că vor face switch-ul la electrice încă din anul 2030. Tocmai pentru că nu e atât de ușor cum își imaginează specialiștii de internet. Știu c-o să vină ca o lovitură, dar să schimbi un întreg lanț de producție auto nu e ca și cum schimbi linia de producție la gogoșari, când vrei să treci pe ardei kapia. În oțet, desigur.
Producătorii auto știu extrem de bine c-ar fi imposibil să facă switch-ul din scurt, de-aia îl vor face mult mai devreme.
Așa că dacă locuiești în UE și ești fanul ideii pe care am văzut-o la multă lume „lasă că-n 2034 îmi cumpăr cel mai tare diesel și le dau mumu ăstora cu mașinile lor electrice”, sfatul meu e să fii pregătit să-ți cumperi dieselul ăla încă de prin 2029.
Nu de alta, dar în 2034 s-ar putea să nu-l mai găsești sau să fie la un cu totul alt preț. Că, na, știți cum e, când cererea crește brusc, iar oferta scade, prețurile se duc la cer. Partea și mai mișto e că în 2035 dieselul ăla șmecher va fi deja o mașină veche de 5-6 ani. Adică numai bună să înceapă să ceară să bagi bani în ea. Detalii, pasiunile se urmează cu orice cost.
Mitul 5
❗ „Păi da, dar mașinile electrice poluează indirect la fel ca celelalte.”
Fără excepție, orice discuție legată de mașinile electrice se va duce invariabil în zona asta: „păi da, dar producerea bateriilor pentru mașinile electrice poluează planeta similar cu noxele produse de automobilele pe motoare termice”. Argument pe care ți-l servesc superior toți ăia care vor să-ți demonstreze că mașinile electrice nu vor salva planeta.
Așa o fi, doar că oamenii ăștia nu înțeleg că mașinile electrice nu-și propun să salveze planeta, ci să scoată poluarea din interiorul marilor orașe. Adică să nu mai murim de cancer la plămâni și de ce se mai moare de la noxele provenite din carburant ars.
Da, știu că procesul de fabricație al bateriilor generează cel puțin la fel de multă poluare precum funcționarea mașinilor pe motoare termice, dar, ce sa vezi, bateriile alea nu se produc în UE. În UE vor ajunge doar produsele finite, adică bateriile, montate pe niște mașini care produc zero noxe. Dacă vă e mai simplu să înțelegeți, este fix extrapolarea proverbului: „în loc să plângă mama, mai bine plânge mă-sa”. C-o fi corect, că n-o fi, nu pot să hotărăsc eu, dar exact așa stau lucrurile.
Probabil a ajuns și la voi mema asta imbecilă:
De ce zic că e imbecilă? Pentru că în timp ce noi ne hăhăim pe motiv de „ce proști sunt ăștia cu electricele lor”, din 2035 în țările astea se va face un pas imens spre dezideratul de zero noxe. Adică aer mai curat pentru noi, toți cei care locuim în țările alea, așa puține cum sunt ele. Mai trist e că vor beneficia de asta și toți ăia care se hăhăie acum.
Ați mers vreodată pe lângă vreo arteră principală la ore la care traficul e la valori de vârf? Plimbă-te pe Magheru, sau pe Calea Victoriei, sau pe orice altă stradă circulată din București, la orele când practic se circulă în coloană și-o să simți la fiecare pas mirosul de gaze de eșapament. Uneori e atât de puternic că ai impresia că-l simți cum ți se duce direct în plămâni. Din păcate, nu e doar o impresie, chiar se duce.
Iar dacă pe stradă, în aer liber, să zicem că mai e cum mai e, ați pățit vreodată să prindeți ambuteiaj în vreo parcare subterană? Adică să stai niște minute bune închis în același spațiu cu niște zeci de motoare termice care funcționează. Eu am prins. Ai senzația că n-o să mai ieși cu plămânii întregi de-acolo.
Ei bine, acum imaginați-vă că toate mașinile din jur ar fi electrice, adică zero emisii. Mai e cazul să vă explic cam cât de curat ar fi aerul din orașele în care trăim?
Ăsta este scopul principal al mașinilor electrice: să scoatem poluarea din orașe. Poate noi nu vom mai prinde niște orașe în care emisiile mașinilor să fie aproape de zero (eu cu siguranță nu voi prinde), dar măcar copiii noștri să nu mai moară de cancer la plămâni, în plm.
În plus, revenind la mema imbecilă, printre țările de-acolo sunt și cele care au dat trendul în toate domeniile de-a lungul istoriei. N-o să intereseze pe nimeni că nu se mai vând în România sau Bulgaria mașini noi cu motoare termice. Dar o să intereseze pe toată lumea că fac același lucru și țările puternice ale Europei. În orice domeniu există un lider (sau mai mulți) pe care cei din jur îl vor urma.
Cum ziceam mai sus, istoria ne va dovedi că viitorul este electric.
Partenerii ROCHARGE 2023:
🚀 Un proiect susținut de Vitesco Technologies
🍀 Green Partner: Autonom
🚗 Pus pe șosea de: Michelin
🔋 Încărcat de:
➟ MOON
➟ Enel X Way
➟ Renovatio e-charge
➟ MOL Plugee
💻 Tehnologizat de: Server Config
📰 Partener media: Euronews România
E bine ca poți vedea in viitor.
Comentariu beton!40
Da’ nu trebuie să fii Nostradamus, trebuie doar să te ducă un pic capul și să vrei să te uiți în jur. Altfel, o să crezi dârele de la avioane chiar îți proavoacă enterocolită.
Știi ce ar fi interesant? Să verifici câte benzinării sunt în București și câte stații de încărcare. S-ar putea să avem o surpriză.
@Adi, EXACT.
După cum am mai spus pe aici sunt fan de electrice și sper ca în curând să fiu în măsura să ma și laud că am reușit să am una!
Vezi că Tesla Model Y pleacă de la 27.000 de euro. Ăsta e un preț care m-a făcut și pe mine să ridic o sprânceană, eu nefiind fan Tesla.
Da, da, am văzut, de aia și spuneam că sper ca în curând să am una. Chiar și Tesla!
@MV – Unde ai vazut Tesla Model Y cu 27.000 ca cel mai mic pret pe care il gasesc eu pentru masina noua este 47.000?
Comentariu beton!12
@ASD, mai caută, am eu un amic care și-a luat. Vezi că din ăia 47.000 de scad cei 10.000 pe care ți-i dă statul.
47 – 10 = 37, nu 27…
Comentariu beton!13
@alexduduman, wow, cine s-ar fi gândit la asta? Înceracm să-i spun că nici prețul ăla de 47k nu e cum crede el, din start se scad 10k.
Chiar si cu prima de la stat, pentru care deocamdata nu mai sunt fonduri, nici macar nu se apropie de 27.000 de euro, poate 37.000
yessir, da’ mai raman inca vreo 10k pana la pretul mentionat de tine, daca stii mai multe decat muritorii de rand de pe aici, pls share, ca chiar m-ar interesa pe la 30k, chiar si Model 3, nu Y. Multumesc!
Comentariu beton!11
Model 3 standard range facelift „chel” preț de listă 43k euro. Scazi Rabla 11.5k eur și ieși la 31500 euro.
Problema este că nu mai sunt fonduri acum dar urmeaza alta sesiune la anul.
Tesla mai face o treabă, pe final de quarter la mașinile din stoc mai dau un discount suplimentar. Prin Iulie, August au fost mașini cu și cu discount suplimentar de 5k euro.
da, da’ io tot zic că-s acre tare…
îl știț p’ăla cu englezu’ aflat în vilegiatură care îl plătește pe unu’ să-l lase 3′ cu nasul la țeava de eșapament pentru că „I miss London so much!”? ăsta era un banc prin anii ’90 și o idee de afacere pentru mine, peste 5-6 ani…
Comentariu beton!12
@costicăm, vezi că la o adică poți să vinzi și online. Tu-ți dai seama ce share market o să ai dacă ambalezi la borcănele niște fum de repriză de dizelar pe care a început să-l lase compresia?
Eu nu zic ca sunt acre. Sunt prea scumpe !
Comentariu beton!14
Stau la casa si pot alimenta in curte. Mai am si vreo 2 statii de incarcare langa mine. Nu am greturi cu platitul curentului. La benzinarie, din pacate, sunt genul care alimenteaza si se cara. Cu nevasta, cu copil. Dureaza alimentarea ca na, 100 litri rezervorul. Asta daca fac plinul. Daca pun mai putin, dureaza si mai putin.
Avand in vedere ca masina a devenit mai mare, portbagajul a devenit la fel de neincapator( nu stiu cum mama dracului reusesc), am nevoie de electrica mare. Iar aici apare beleaua. Probabil ca o electrica cu portbagaj mare si autonomie decenta se duce spre 100.000 euro. Second hand nu e cazul, din cauza de baterii. Asa ca o sa raman, momentan, la 3.0 al meu cu impozitul meu, cu consumul meu.
Ps: e foarte misto sa vezi pe A2 sau A1 teslele cum baga un 90 la ora in spatele camionului. Probabil fara aer si muzica.
Concluzie: momentan, nu sunt pentru mine. In schimb e enervanta presiunea asta de a trece pe electric.
Comentariu beton!132
1) o masina cu portbagaj mare (Skoda Enyaq, Tesla Y, ID4, ID5, etc) nu costa 100.000. Taie minim jumate.
2) bateriile au garantie 8-9 ani (daca capacitatea scade sub 80% in acest interval se schimba bateria GRATIS.
3) nu incerc sa te conving sa iti iei. Dar, daca nu iti iei, ia aceasta decizie din motive plauzibile. Nu lua decizia in baza unor mituri sau motive false.
Comentariu beton!33
Daca o masina, nu neaparat electrica – ca sunt mai multe ICE-uri decat electrice in situatia asta, merge cu 90 pe autostrada, in spate unui TIR, in majoritatea cazurilor, berbecul de la volan e pe telefon, facand Live-uri pe FaceBook.
Comentariu beton!13
Daca nu or să-ți încapă lucrurile în Model Y, crede-mă ca și dacă te uiți la un echivalent termic, va trebui să te uiți exclusiv la dube (găsești și dubițe electrice, la prețuri sub 70k).
iar dacă ai portbagaj de 500l la ora actuală, atunci, 50% din electrice cam îndeplinesc cu brio criteriul spațiului de bagaje
Cât despre alimentatul acasă, într-adevăr e cheia confortului. Eu fac cam 60k km pe an cu electrica și mai mult de jumătate din energie e încărcată din priza de acasă. Aia clasică, schuko, nu m-am complicat cu stații dedicate.
Din toată treaba asta eu am reținut un singur lucru: nu fumezi în mașină?!?! 😳😳😳
Adică nici măcar când ești singur?
Păi ce fumător ești tu, bre?
Comentariu beton!22
Fumez doar în mașina mea și doar când sunt singur. Dar cum în ultima vreme nu prea mai merg nicăieri cu mașina mea, n-am ce face, trebuie să bag pauze pentru câte o țigară. E o plăcere dacă sunteți doi și ălălalt nu fumează. 😀
A, mai m-am liniștit. Deci când ești singur bagi 😁
Evident că n-o să te apuci să colbui când ești cu un nefumător în mașină, dreq, doar nu suntem animale! 🙄
Comentariu beton!13
Sau când ești cu doi copii, chiar dacă sunt fumători. :))))))))))
🤣🤣🤣🤣🤣
Trendul verde nu-i unul nou deloc. A existat și-n perioada 1820-1920. Dup-aia s-o dus pe penis.
Exact cum se va duce ș-ăsta, doar că noi n-o să apucăm să-l prindem. 🤷♂️
Comentariu beton!44
Băi, nu. N-ai cum să cimpari perioada aia cu ce se întâmplă acum. Câti producărtori auto erau la 1900? Câți sunt acum? Dacă tu ai impresia că ăștia bagă miliarde ca să se sucească peste câțiva ani…
Ca iti place sau nu, masina electrica va fi viitorul. Acum ca in 10-15-20 de ani sursa electricitatii pentru motor va fi de alta natura decat cea actuala, bateria, este alta poveste. Ideea este ca motorul termic este inlocuit de unul electric, mult mai eficient din toate punctele de vedere.
Eu am un VW ID4 de mai bine de 2 ani, am făcut 65.000 de km cu ea. Nu m-aș mai întoarce la o mașină cu motor termic niciodată. Atât timp cât nu vrei gratis, ai unde să încarci fără probleme. Eu fac drumul Constanța- Rm Valcea de 4-5 ori pe an. Opresc în București la un mall, cât duc copiii la un pipi și să mănânce ceva, deja alerg la mașină că e gata. Mi se pare o plăcere să conduci o mașină electrică, nu se compară cu nimic (eu înainte am avut un X5 cu motor 3.0).
Comentariu beton!17
Cuuuum, nu faci 380 de kilometri în două zile??? Nțțț…
De gustibus, da’ să spui că ID4 e peste un BMW X5 e ca și cum ai spune că lătratu’ câinelui la lună e comparabil cu muzica simfonică. Nu, nu este, chiar dacă-n ambele cazuri e vorba de mașini, respectiv sunete. 😎
Comentariu beton!29
Știu persoane cu id4 care au renunțat după.1 An și au revenit la mașini. Făceau frigul pe București Constanța, mergeau cu 100, se duceau la 3 am la mare să încarce la priza publica etc. Asta e dacă îți place f bine. Dar nu e pt oricine. Ii scăzuse autonomia in primul an. Noroc cu dealerul că i-a propus buyback.
Eu nu am spus că ID4 este peste X5. Am spus că nu m-as mai întoarce la mașină cu motor termic. La confortul pasagerilor, X5-ul nu se compara cu nicio altă mașină. Dar….pentru 5-6 drumuri pe an pe care le fac în afara orașului, nu mi se pare că merită cheltuiala…Pe autostradă merg cu 120 km/h, comparând cu X5 cu care mergeam cu maxim 140….Am mers cu 100 km/h când era vremea rea, ceea ce nu se întâmplă prea des. Eu spun că pentru o familie care folosește mașina preponderent în oraș….mașina electrică este o variantă foarte bună. Eu încarc acasă și cel mai mult m-a costat 400 de lei intr-o luna încărcarea mașinii. Comparând cu 1500 lei pe motorina la X5. Eu am ajuns la concluzia că nu merita cheltuiala.
Eu am o singura problema cu electricele, in momentul de fata sunt foarte scumpe .
Comentariu beton!22
Tocmai ziceam mai sus că Tesla pleacă de la 27.000 de euro. Un Zoe e pe la 20.000 de euro. Bine, acum nu știu cu ce compari tu, cu mașini noi sau cu rulate?
@Mihai Vasilescu indiferent că noi sau vechi. Nu e kosher ca statul subvenționează electricele, la un moment dat se va termina cu subvențiile dar prețurile nu se vor modifica la producător. N-a fost an în care să nu am nevoie de maşină la multe chestii utilitare aşa că iese din discuție o maşină doar de oraş, una electrică indiferent de care model mi-ar fi dat bătăi de cap. A trebuit şi să inchiriez dube maxi. Față de ce oferă ălea Tesla sau Renault Zoe (a împrumutat maistrul meu neamț aşa ceva de la frate-su şi a beştelit cu sârg electrica) şi cât costă ălea nu iese nici un avantaj. Sus numitul maistru cred că era țăran mai tradițional (stâtea la 60 km de locul de muncă) şi-a rămas la Golful său Mk. 2 şi motocicleta Honda.
@AleBlaga: statul va face exact la fel cu mașinile electrice cum a făcut cu panourile fotovoltaice: mai întâi le subvenționează ca să cumpere lumea, apoi le impozitează. Deja Austria vrea să impoziteze mașinile electrice, dar încă n-o găsit o metodă. Bag samă că s-or lega de capacitatea bateriei: impozitul va crește odată cu creșterea capacității bateriei.
Să vezi atunci jale și țâțâit din buze. 🤭
P.S. În Austria, EVN (compania națională de energie) plătește 1 cent/kW prosumatorului și vinde cu 68 cenți/kW către consumator. Faină afacere, nu-i așa? 🤬🤬🤬
Comentariu beton!19
Pe mine „mitul 2” nu ma convinge
Care este pretul pe kW/h la la statiile de incarcat?
Acasa platesc 0.80 LEI pe kW/h
Nu luam in discutie posesorii de fotovoltaice
Comentariu beton!14
Da’ pe benzină sau motorină cât plătești la tine acasă?
Prețul pe kWh diferă de la stație la stație sau, mai bine zis, de la rețea la rețea, că stațiile aparțin de rețele diferite. Fix ca la benzinării, prețul la Mol nu e același cu cel de la Petrom. Ca idee, prețurile sunt de la 0,89 lei pe kWh, la 2,49 lei pe kWh.
Da’ pe benzină sau motorină cât plătești la tine acasă?
Gratis, de floarea soarelui cam 1000 de litri de ulei la hectar, de prima presa și bio ( că e subvenția mai bună, dar nu așa de bună ca la mașini electrice, ce-i drept) – cu tehnologie mai bună se poate mai mult și am înțeles că merge mai bine cu rapiță, dar fiecare ce-are acasă.
Dar ce e mai important e că la pompă e 7.8 lei pe litru , adică sub 40 de lei pe 100km cu 2.0tdi ( sunt un clasic, stiu) . La stațiile de incarcare rapide DC ultima oara cand a incarcat sotia – ea e pe eco cu curentoasele ( si se fâțăie numai local) o fost 2.85 lei/kwh ultima oara la statie rapida. Și era coadă. Nu mult, dar a am așteptat 15 minute să se elibereze. Eu am o problemă. Nu-mi plac cozile.
Desi în carte zice altceva, consumul nu e niciodată mai mic de 20kwh/100km. Aka de la cam 60lei in sus / suta de km – in localitate merge,pe autostrada, daca dai un pic de pedala esti mancat.
Mă rog, 90% din timp încărcăm tinicheaua aia acasă, acum avem și panouri – în situația asta CAM ARE SENS pentru mers local, chiar dacă e mai scumpă fierătania.
Am zis ca sunt mai scumpe rablele electrice? Daca stii tu Tesla Y noua cu 27,000 – chiar si cu subventia inclusa, vreau proba cu oferta sau link, nu vrăjeli din gura – nu cumpăr oricum nimic de la companiile lui Musk cât trăiesc, dar oricum, nu ăsta e prețul la mașinile ălea.
Schema e că se scumpesc și ălea pe combustie internă.
Uite, vă dau un exemplu foarte bun care o să vă lămurească exact. 16 minute a durat să încarc Lexusul miercuri. În 16 minute, am dus bateria de la 18% la 81%.
Da și în 15 minute ai alimentat cam jumătate de baterie -63% ca sa fim preisi , cu care , ai un range de aproximativ 200km, dar te mai duci , de fapt , încă 150km, că scazi iarăși sub 18% și intri în range anxiosity, plus că nu ai stație musai fix când ajungi la 0, aham. La masina mea ICE am range peste 1000 de km , fă tu calculele, că nu opresc din 200 în 200 de km decât dacă am mâncat ceva nașpet. Nici nu fac pauze de 1 oră să se încarce ochi.
De altfel, mulți dintre marii producători auto europeni au anunțat deja că vor face switch-ul la electrice încă din anul 2030.
Să vedem, sunt în europa țări care fac push back. Sunt de acord cu atâta – e probabil că viitorul e electric, dar nu înseamnă exlusiv electric din 2030/35.
Partea și mai mișto e că în 2035 dieselul ăla șmecher va fi deja o mașină veche de 5-6 ani. Adică numai bună să înceapă să ceară să bagi bani în ea. Detalii, pasiunile se urmează cu orice cost.
Spre deosebire de cele electrice ale căror baterii țin pe viață.
Încă mai am mașina veche, tot diesel, cu care am făcut eu 250,000km și nu am cumpărat-o nouă. Avea kilometrajul dat înapoi, așa că nu știu sigur-sigur cât a mers mașina aia, dar mai mult de 300,000 km și are 15 ani. Și mai merge 10 fara probleme, dar am tras-o pe dreapta că e uzată moral un pic. Asa că din 2029 până în 2055 mie mi-ajunge, să trăiesc eu atâta
Mitul 1 – la cat costa o masina din asta, dap, ma astept ca „plinul” fie MULT mai ieftin (sau, de ce nu, gratis daca tot vrem sa salvam planeta) astfel incat sa merite adoptarea de noi … whatever (*)
(*) app de asta, de cand s-a facut 0.5 RON/pet returnat, e coada la coelctare; deci da, sunt de acord sa adopt chestii noi DACA si NUMAI DACA exista un avantaj si pentru mine, ca si consumator si NICIODATA nu voi adopta nimic nou daca „adoptarea” asta se face doar pe buzunarul meu. Asta in timp ce producatorii/vanzatorii de masini si curent isi umplu buzunarele. Stii, mie nu mi-a crescut salariul x3 in ultmii 3-5 ani ca sa imi fac calcule sa platesc x3 pe o electrica. Vreau sa vad si eu masina aia electrica care costa si face ce face un LOGAN nou (20022, EURO 6). Stiu-stiu, sunt un sarac care conduce un Logan … ma scuzati ca nu am cum sa platesc o rata de 1000 E/luna ca sa-mi permit o de-asta.
Mitul 2 – dap, stau la casa, am fotovoltaice si, daca la Mitul 1 am stabilit cum sta treaba, daca mi-as cumpara-o as vrea sa o incarc DOAR acasa, ca sa fie ieftin/gratis, ca sa nu pierd timpul, ca sa … ca sa … ca sa …
Mitul 3 – Nu am o opinie transanta, doar ca e clar ca pierderea de timp poate fi mai mare. La care se adauga si „teama” ca te lasa bateria intr-un abuteiaj pe la mama-zmeilor … iar iarna, oh da, voi rade masiv!
Mitul 4 – Un singur cuvant: DICTATURA. Mie imi place sa imi aleg ce cumpar, pe banii mei. Ce nu-mi place, DELOC, e sa-mi spuna cineva pe ce „trebuie” sa imi cheltuiesc eu banii. Si, asa cum spuneam mai sus, daca „trebuie” sa platesc x3 pe ceva ce (MIE!!!) nu-mi place/nu-mi trebuie, asta in timp ce ce VREAU eu sa cumpar nu se mai poate/nu se mai mai fabrica … am inchis subiectul (*).
(*) App, intre jurnalistii aia analfabeti funtionali care citeaza/debiteaza aberatii, mai e o categorie – aia care imi spun de 2-3 ani incoace cum „scade” spectaculos numarul de masini disesel inmatriculate dar si cum creste ala de electrice. Pai bai, daca producatorii AU SCOS din fabricatie motoarele diesel, oare scade cererea pentru ca nu mai cumpara lumea sau pentru ca nu mai au DE UNDE SA ALEAGA? Doar zic …
Mitul 5 – Nu e nimic de discutat, orice electrica a poluat/polueaza/va polua mai mult decat o termica. ACUM, la tehnologia disponibila in zilele noastre. E un cerc vicios – cel mai mult te costa sa „trasporti” energia de care ai nevoie ca sa te deplasezi – la care tehnologia actuala nu da o varianta de iesire. Nu da una ieftina/sustenabila pentru clienti, doar una care e pe buzunarul clientilor. Deci NU, multumesc!
Amuzant in mema aia (care e una slaba, de acord) e ca alea 3-4-5 tari se bazeaza ca la ei vor fi emisii ZERO … aham, ca aerul din tarile de langa nu circula, ala poluat va sta cuminte in RO, ala curat va sta la el in Scandinavia.
Food for thought: intre timp, in RO, distribuitorii de energie electrica se dau de ceasul mortii ca trebuie limitate panourile foto-voltaice ca „nu mai tine reteaua”, ca e „veche”, ca motive … pai in plm, de ce nu faceti investii, ca sa produca lumea curent si pretul la KW sa scada, asa cum ar fi normal. Ah, va scade voua EBITDA sau care ar fi problema? Ce e cel mai mishto d ca guvernul ia in calcul sa puna taxe pe foto-voltaice ca sa mai stopeze frenezia asta cu produsul de energie!!! Doar nu vrem, Fereasca Barbosul, sa existe KW ieftini, sa-si permita toata lumea o viata decenta!
Eu am gasit ieri o TOYOTA Land Cruiser sasiu lung din 2006, 3.0 Turbo-diesel. Ma gandesc serios …
Comentariu beton!115
O singură întrebare am pentru tine: nu ai copii, este?
De fapt, pot să-mi pariez viața că nu ai, altfel nu poți să lași un comentariu din care să răzbată doar egosim, un minte de egoism. Altfel, e ok, fiecare gândește cât îl duce capul.
Problema cu panourile este mai complicata decat pare la prima vedere. Curentul produs de ele nu poate fi transportat pe distante mari, idela este ca un prosumator sa livreze practic vecinilor de pe strada. Cu cat sunt mai multi pe strada cu atat incepe sa devina mai putin practic, pentru ca toti vor sa livreze, si toti produc in acelasi moment, care culmea este si momentul in care cererea de curent domestic este cel mai mic – in timpul zilei. Si atunci ai nevoie de investitii masive in solutii de stocare si transformare pentru transport pe distante mai mari, etc. Si pe langa asta ai IN CONTINUARE nevoie de solutii de productie si transport curent in banda, pentru ca guess what, vine seara, toata lumea aprinde becu, tv-ul, masina de spalat, aragazul, EXACT atunci cand productia ta de fotovoltaic este 0. NU zic ca panourile nu au rolul lor, insa instalarea lor fara o solutie de stocare locala si doar cu injectie directa in retea nu este sustenabila in numar mare si pe termen lung, mai ales in conditiile in care consumi resurse bugetare pentru asta. Proiectul ala de Casa Verde e facut pe genunchi, daca tot dai bani pentru a instala asta in casa omului pune-i si un sistem de baterii, macar va folosi curentul ala atunci cand are nevoie de el, nu se va pierde inutil.
Comentariu beton!29
Nu, eu nu voi înțelege de ce ar trebui sa fie curentul gratis pentru mașini electrice. Nu atâta vreme cât cei care-și pot permite o mașină electrică sunt cei cu venituri suficient de mari că sa nu mai caute pomeni. De ce ar trebui asimilați proprietarii mașinilor electrice cu asistații social?
Comentariu beton!18
@crypto, la #4, să vezi cum îți sugerează asiguratorul, in Norvergia, daună totală pentru 2 uși infundate numai ca să scape sistemul de mașinile termice. Aerul poluat din afara orașelor nu va mai veni înăuntru pentru că de-aia am dus poluarea la periferie😜
@MV modelY, echiparea de bază, e 410 ooo NOK, chiar să fie in România la aproape juma dă preț?
PS : Mă uitam la un Mustang electric, pffff ce blasfemie.
Planuiam un raspuns complex dar m-am oprit cand am citit „orice electrica a poluat/polueaza/va polua mai mult decat o termica”.
Sa traiesti cu ideea ca ceva ce are nevoie de macar o cisterna de benzina / motorina si de cateva damigene de ulei de motor in perioada de utilizare polueaza mai putin decat ceva ce are nevoie de energie care acum, la momentul comentariului meu, are o pondere de 65% de productie cu 0 (ZERO) poluare, denota doar o regurgitare a parerilor altora.
Iar partea aia cu „ha ha, am vazut land cruiser, ma gandesc sa iau” arata doar ca ai venit aici sa dai cu batul prin gard.
Singura chestie care ma bucura la producatorii care nu vor mai fabrica masini cu motor termic e ca cei care gandesc la tine, in incercarea lor de a se plimba cu masina pana la coltul blocului, se vor vedea obligati sa isi cumpere tot electrice. Se vor vedea obligati de ei insisi, ca nimeni nu ii va forta sa semneze contractul de vanzare-cumparare.
@Andrei, n-ai idee cum aștept 2035, fix din motivele expuse de tine.
Imi place ca vedeti dincolo de vf. nasului (vb. serios)! Si nu ma refer neaparat la mas. electrice (pt. ca nu am/nu am avut niciun fel de masina (autoturism), ci cam la tot ce ne spun zilnic aia ,,destepti” ca e mai bine pt. noi!
@andrei
Referitor la zero poluare electrice pe perioada functionarii, iti dau niste hint-uri:
– placutele de frana care trebuie schimbate la 20-30k
– anvelopele care trebuie schimbate la 3-4 ani
– diverse repere care se strica in timp (elemente directie/suspensie)
toate astea polueaza in procesul lor de fabricatie si de utilizare. Deci niciodata o masina cu motor termic/electric o sa aiba zero emisii.
Mergi cu 5kmph, pui frana, ai poluat (odata se consuma placuta de frana, apoi se consuma anvelopa)
Nu sunt contra electrice – doar impotriva dezinformarii
@Cryptoprocta ferox
Corect!
Eu chiar am incercat si anul asta si anul trecut sa schimb masina de oras cu una electrica…dar, cand mi-am facut calculele …mi-a stat ceasul.
1. costa enorm achizitia unei electrice – una decenta, Spring si Zoe sunt niste ascutitoare electrice, iar daca te uiti pe canalul youtube de la Euro Ncap sa vezi ce „performante” deosebite au la impact…
2. costa foarte mult „alimentarea” – nu stau la casa, nu stau langa vreo statie, iar acolo unde sunt statii, ori de cate ori am alimentat benzinara sau am parcat in apropierea lor, alea gratis sunt 100% ocupate de taximetre electrice, iar cele cu plata au preturi intre 1,5 si 2,5, ceea ce te duce la un pret dublu pe suta de kilometri
3. am incercat sa aflu ce inseamna sa incarci o baterie numai pana la 80%, adica mai repede si sa nu stai sa se incarce pana la 100%, masura fiind luata de producatori pentru a nu strica bateria…nu exista nicaieri un raspuns clar. Daca stau stramb sa judec drept, atunci inseamna ca bateria se va defecta sau isi va pierde din proprietati daca o incarci frecvent numai rapid pt a nu pierde timp…iar costurile asociate schimbului care includ si costul reciclarii/refolosirii bateriilor uzate inca nu e clar stabilit. Pentru reciclarea bateriilor se pare ca exista vreo trei metode: una clasica prin care bateriile uzate sunt supuse unui proces de topire si separare chimica a elementelor componente, un proces de reciclare experimentat de american si denumit ReCell care consta din eliminarea electrolitului, tocarea celulelor, scoaterea lianților printr-un proces de incalzire sau cu produse chimice, iar in final separarea catozilor si anozilor…iar ultimul proces care s-ar preta pentru bateriile de pe masini ar fi un proiect propus de institutul Faraday, proiectul ReLib (Recycling of Lithium-Ion Batteries) care presupune desfacerea mecanica a bateriilor si reutilizarea lor…cica acesta ar costa cel mai mult!
4. si eu cred ca pe termen lung poluarea asociata unei masini electrice depaseste de vreo trei ori poluarea asociata de o benzinara, spre exemplu.
Imi place mitul numarul 2. Locuiesc intr-un cartier de case. Pe strada noastra sunt 40 de case din care vreo 15 cu panouri fotovoltaice si vreo 10 cu masini electrice sau hibride. Nici una nu are inca incarcator pentru masina (exista unul pe strada vecina). 2 vecini se gandesc sa isi instaleze statie electrica pentru masina. In schimb avem cred 5 statii electrice pe o distanta de cel mult 250 de metrii. Acolo isi incarca vecinii masinile sau daca nu la serviciu.
Cat despre poluare, ce sa mai zic? Omul polueaza prin orice. Minele, carierele, fabricile, orasele. Poluarea se poate diminua dar nu oprita cu totul. Deci vorba românului. Din doua rele ce alegi? Evident pe cea mai mica, nu?
No eu le-astept pe alea autonome. Ce ziceti, se descurca in traficul din Romania? Sau mai bine imi pun speranta in dronele taxi?
@SAM, sau îți iei direct un avion electric românesc Swan sau Dracula, că prețul e tot cam pe-acolo, sub 50.000 € 🤷♀️
în altă ordine de idei, toate bune și frumoase. dada, ne facem „verzi” cu toate în UE, fotovoltaice, mașini electrice, tăiem și vacile, tot ce vreți.
dar China produce peste 30% din totalul emisiilor de CO² din lume. SUA, India, Rusia și Japonia, restul de până la 60%. (emisia de CO² e cam 68% din gazele de seră)
tot țările astea mai produc masiv și restul gazelor cu efect de seră: N2O, HFC, PFC, SF6, CH4.
ajung europenii complet „verzi”, ok. și? că pe mamuții ăia-i doare-n.. și produc gaze de seră-n continuare.
vorbea cineva într-un comentariu despre ipocrizie. și mie-mi pare cam prea multă. altfel, sunt de acord cu ce zicea @MV mai jos, om trăi ș-om vedea.
Comentariu beton!37
@SAM: alea autonome există de multă vreme. Se numesc mijloace de transport în comun: tramvai, autobus, tren, vapor, avion. Atât timp cât nu ești tu cea care conduce hardughia, o poți considera autonomă. 😉
P.S. Eu sper să nu. AI-ul e bine să rămână la nivel de aprins/stins becu’, altfel ne ducem penisului de suflet ca rasă de pe planeta asta aka T2 devine un documentar.
Eu nu îi înțeleg pe ăia care merg de 10 ori pe săptămână să alimenteze de 50-100 de lei. Nu pierzi și mai mult timp și combustibil doar pentru a pune combustibil ? De 10 ani, cu aceeași mașină, fac doar full-ul. Și în 99% din cazuri, din același loc.
1.Problema cu încărcatul electricelor va apărea când vei sta la coadă să aștepți după altul/alții să încarce. Dar cu cât numărul de stații se va mări, se va elimina/diminua inconvenientul. Da, știu, nu e cazul la noi, momentan.
2. Ar fi smart ca parcările de cartier, de dimensiuni mai măricele (măcar de la 20 de mașini în sus) să aibă opțiunea de alimentare cu energie electrică.
5. Asta cu poluatul…e parșivă rău. Pentru că absolut toți dintre noi poluăm grupa mare. Pentru că vrem confort și satisfacție în și din orice. Iar asta însemnă să cumperi produse. Nimeni (sau prea puțini) nu se întreabă cât a poluat noul frigider, televizor, scutec, cui, metru de asfalt, jucărie lego si orice vă trece prin cap, în procesul de producție al respectivului produs finit. Sunt extrem de multe căcaturi poluatoare pe care le cumpărăm și de care nu am avea musai nevoie (puneți-vă clasica întrebare cu ce ați lua cu voi pe o insulă pustie, aka criză economică, alimentară, energetică, de care vreți voi. Dar le cumpărăm. Și incurajăm astfel consumul de materie primă și implicit poluarea. Se creează și se susțin astfel artificial, locuri de muncă. „Că trebe să trăiască toți”. Să se trăiască, dar nu prost și cu cheltuieli în pastile.
Câte un pic de peste tot se face „o poluție ca la revoluție”. Clar, nu putem să o ardem medieval, că nu toți avem pădure, că am tăiat-o. Se produce codoi masiv inclusiv când dăm clikuri să ne hăhăim inutil pe tiktok (da, și laicurile poluează). Mult codoi!
Scosul poluării din oraș trebuie încurajat. Poate citesc și ăia cu DPF-ul scos la dizelache. Și ăia care lasă motorul pornit ca să se ție rece la habitaclu, cât se plimbă prin mol. Sunt eu mai sensibil la maț și prefer să merg pe stradă fără botniță cu filtru.
Comentariu beton!16
2. Înțeleg că există normă UE că nu mai ai voie să construiești parcare rezidențială fără să ai și stații de încărcare. Vedem.
În Oradea se inagurează săptamâna viitoare o parcare supraetajată, în zona centrală, care este prevazută cu stații de încarcare pentru mașini electrice.
0
Toate miturile astea sunt mituri, intr-adevar. Nu e o problema de incarcare, ca sunt 5 sau 15 minute nu mai e un issue. Nu este nici macar o problema de pret, sunt multe electrice disponibile la preturi decente.
Principala problema pe care o vad acum este cea legata de revanzare. Omul nu e obisnuit sa-si ia o masina noua si sa o tina 20 de ani. O ia acum si o vinde peste 5-7 ani cand incepe sa… ceva. Ori sa coste bani mai multi intretinerea, ori intervine plictiseala, ori vrea ceva mai bun/mare/etc. Si aici vine situatia cu piata de sh. Unde inca nu e convinsa piata de situatia suportului pentru baterii mai vechi. Cand apar des situatii in care un cumparator de Tesla sh trebuie sa dea 20000 pe un set de baterii noi pentru o masina deja veche scade apetitul de cumparare. O benzinara decenta va merge 20 de ani fara sa investesti in piese si manopera inca 80% din pretul uneia noi. La electrice inca nu suntem in situatia asta.
Pana cand producatorii nu vor gasi o solutie decenta la problema asta nu vad o adoptare masiva VOLUNTARA – ca obligat e altceva. Cea mai desteapta solutie o vedeam pe cea de la Renault, unde cumperi masina dar inchiriezi practic bateria, asa ca ai costuri predictibile pe durata de viata a masinii. Ramane inca de vazut ce va aduce viitorul.
Comentariu beton!34
Păi la electrice încă nu ai un istoric care să-ți arate ce se va întâmpla cu adevărat. Din ce știu, odată ce piața de electrice va crește se va dezvolta rapid și partea de reconversie a bateriilor uzate. Există o mulțime de alternative pe subiect.
Cât despre prețurile mari la baterii noi, asta e valabil acum, dar prețurile vor scădea automat când piața va crește.
Stii si tu ca nu asa merg lucrurile. Da, logic si rational ai dreptate. Dar omul obisnuit cand e cu banul in buzunar si se uita ce sa-si ia se gandeste de 3 ori si alege ce i se pare sigur ACUM. Dracu stie ce o fi peste 10 ani? Poate se termina litiul. Poate incepe sa devina mai atractiva electrica cu pile de combustie pe hidrogen. Poate vin extraterestrii. Poate ca… Ca sa creasca rapid adoptia de electrice trebuie un efort coordonat si constant al producatorilor pentru a solutiona piata de sh. Garantie de 20 de ani la baterii. Discount automat de 60% la upgrade-ul unor baterii de 10 ani, whatever. Ceva care sa convinga un eventual cumparator de sh ca merita sa ia o electrica de 5 ani. Sau 7 ani. Daca lasi piata sa se convinga singura da, vei avea adoptie, dar nu la nivelul in care sa faci o shimbare masiva voluntara in orase. Si daca o faci fortat, prin interzicere si crescut taxe pe tehnologiile vechi te trezesti ca-ti cresc extremistii in politica. Ca aia e, toate deciziile astea nu le iei in vacuum.
Comentariu beton!35
Un motiv foarte valid. Noi chiar cochetam cu ideea unei electrice, exista infrastructura, exista posibilitati de cumparat etc. Dar parca nu ma coafeaza acum sa dau 30-60 de mii de dolari pe o masina noua, pentru ca second hand nu prea gasesc. Noua nu simt nevoia sa platesc, cu toate ratele, asigurarile si reviziile la reprezentanta, ajung sa platesc masina cat platesc ipoteca. Am avut masina noua in 2009 si stiu ce costuri suplimentare sunt, mai bine bag banii in copil, decat intr-o masina.
Deci, probabil cand s-o mai stabiliza piata, iau una second.
Pana sa se interzica circulatul cu benzinare sau diesel (interesant ca inca nu s-au interzis nici masinile pe diesel in majoritatea locurilor, desi avem deja euro xyz, ca am pierdut deja numarul), folosim masinile din dotare. Cand astea nu mai merg (facem 2000 de km pe luna pe fiecare), luam tot second si tot benzinare.
Timpii de incarcare – da, sunt o problema, ca nu calatorim doar sute de km, sa zici ca nu conteaza o ora pierduta amboulea. In majoritatea cazurilor am de condus 100 de km si trebuie sa ajung la destinatie „la timp” (si asta destul de limitat). Intru in benzinarie, imi ia 3 minute sa mi se faca plinul si am plecat in tromba). Alimentez 90% doar cand am drumurile astea (de 4-5 ori pe saptamana), deci nu pot sta nici macar 20 de minute la povesti, ca ajung cu intarziere. Eu stau la casa, deci as putea sa incarc in liniste.
Pe unde umblu eu sunt mereu sanse sa stai 1-2 ore in trafic. Si cu o baterie plina pe jumate sau aproape descarcata, nu stiu cat de fericita as fi. De cate ori am drum prin zonele astea in care astept stat ca prostul, plec intotdeauna cu rezervorul plin. Ca nu m-as opri intr-un tunel in „pana prostului”. La benzinara am control, ca stiu sigur ca as putea sta cateva ore fara probleme (rezervor mai mare decat in Europa oricum), cu electrica nu stiu sigur.
Alta problema: vremea si autonomia. Ce ma scoate pe mine din papuci sunt povestile astea cu „autonomie 600km”. In ce conditii? In fabrica? La 18 grade? Ca la mine ninge 3 luni din an si am de urcat niste dealuri destul de nasoale. Din nou, cu troacele mele benzinare stiu la ce sa ma astept (nu am avut niciodata probleme de pornit oricum), daca electrica asta ma tine 20 de km si ma lasa la dracu’ in praznic in padure?
Este foarte posibil sa iau electrica in viitor, ca deja barbatu cocheteaza cu ideea. Energia electrica la mine este FOARTE IEFTINA, deci as avea sens sa renuntam la benzina. Dar nu cat tehnologia este inca destul de la inceput, cand inca exista atatea semne de intrebare. Prefer sa ii las pe altii sa fie deschizatori de drumuri.
Comentariu beton!38
@dojo masina electrica consuma f putin in trafic si daca zici ca trebuie sa mergi 100km dus si 100km intors cele mai multe masini electrice au o autonomie mai mare de 200km.
Asta e un pdv extrem de valid.
Oamenii uita ca tehnologia se depreciaza extrem de repede.
Si ca aceste BEV sunt pline de tehnologie.
Din perspectiva asta ma gandesc ca piata de SH la BEV va avea probabil mai multe in comun cu piata de telefoane/tablete SH decat cu cea de masini SH.
BEV fiind un agregat ceva mai complex decat un telefon, ma astept ca deprecierea tehnologica sa fie chiar mai accelerata afectand un numar mai mare de componente esentiale ale masinii.
Si atunci valoarea de revanzare va avea mai putin de a face cu durata de viata a bateriilor si % lor de depreciere cat cu actualitatea si valabilitatea tehnologiei prezente pe masina (viata bateriei de 7-9 ani este mult prea mult fata de viteza de depreciere a celorlalte componente driven by technology de pe masina).
Va avea de-a face cu vechimea tehnologiei de pe masina la data revanzarii, cu posibilitatea, orizontul de timp in care fabricantul asigura actualizari de software si costul acestor actualizari.
De aceea cred ca going forward BEV nu doar ca se vor ieftini dar vor avea o durata de viata mult mai scurta decat suntem obisnuiti cu vehiculele ICE. Si nu din cauza bateriilor asa cum ne temem azi.
Si probabil nu va exista o piata SH as such, tot asa cum nu prea exista nici pentru „smarfoane”.
Dealerii vor fi cei care vor scoate de pe piata BEV vechi si vor da la schimb o BEV noua cu o diferenta de bani. Practic BEV la pret intreg platesc doar cei care intra prima oara in „circuit”. Bateriile de pe masina veche aflate probabil la jumatea vietii vor suferi o reconditionare rapida si vor merge intr-o BEV noua care iese pe poarta fabricii. Si uite cum problema reciclarii bateriilor se va pune abia dupa 8-9-10 ani dupa ce au trecut deja prin doua BEVuri.
Varianta aia cu bateria inchiriata poate fi o faza intermediara dar eu cred ca la fiecare 5-6-7 ani tehnologia bateriilor va evolua suficient ca simpla schimbare a bateriei tale cu una proaspata sa nu mai fie suficienta, ci sa doresti (sa fii nevoit?) sa treci la modelul nou de baterie cu performante (si poate pret) ameliorate.
Si asa cum un Galaxy S nustiucat n-o sa-l tii mai mult de X ani pentru ca ar trebui sa ii schimbi bateria, sa ii schimbi procesorul cu o noua generatie si poate ca nu mai primesti nici updates de la fabricant, tot asa va trebui sa iti schimbi si masina.
Va deveni banala intrebarea: anul asta iti schimbi „smarfonu'”, masina sau periuta electrica? 😄
Eu am plantat destui copaci ca să mă pot da liniștit cu muscle car cu un edelbrock de 6 litri, pentru tot restul vieții mele. Zilnic. Problema este banii. Adică aș merge daily cu ceva hibrid și în wknd as scoate un Pontiac GTO sau un Camaro SS la plimbare. Să simt V8 ăla în vintre.
Dar mă bucur că te-ai cu baterii.
Comentariu beton!30
@Edel, te rog adaugă și Shelby Cobra GT500, apreciez dacă e din ’68.
Ziceam mai sus de Mustang electric, Gizăs!
Cat e autonomia la o Tesla/altceva de 27000 pe autostrada in regim de 130-150 cu clima/caldura ? Cu cate ajungi la 300 km ? O jumatate de ora in plus la 300 de km conteaza, asta in ideea in care ai o electrica ce nu face 160-180 km. Daca nu ai statie acasa si incarci pe bani unde se nimereste nu prea salvezi la consum.
Comentariu beton!13
O Tesla Model Y, cea care se poate cumpăra cu 27.000 de euro, are capaciatea bateriei de 79 kWh. Hai să presupunem că încarci toți cei 79 de kWh la cel mai mare preț de pe piață: 2,49 lei/kWh. Asta înseamnă un total de 197 de lei.
Iar autonomia, în regim mixt, este de peste 500 de kilometri. E reală, atât a ieșit în urma ROCHARGE.
Ia zi-mi tu cât dădeai pe benzină sau motorină pentru ăștia 500 de kilometri? Repet, ți-am făcut calculul la cel mai mare preț de pe piață, că poți să încarci și cu 1,90 lei/kWh, moment în care faci “plinul” la electrică cu 150 de lei. În niciun scenariu existent n-ai cum să ieși mai scump cu o electrică.
Consumul în regim mixt este cel care te interesează, că nu mergi niciodată DOAR pe autostrada cu sutele de kilometri. Sau mergi o singură dată pe an.
Depinde si ce masina ai dar una mai pe economie are un consum de 6-7%. Pai la un consum de 6-7% la 500km pe benzina ai 220 de lei aprox. Deci iesi ceva mai scump cu 10% dar nu e colosala diferenta daca incarci scump. Dar pe partea cealalta ramane este statul la incarcat si emotia drumurilor lungi. 😀 Fiecare ce isi doreste. Nu stiu ce o sa se intample cu preturile la electricitate in urmatorii ani. Oricum si eu cred ca vom trece pe electric.
Comentariu beton!13
6-7% la 130-150 km/h poate la un 1.5 dCi de Renault 🙂 ?
Un 3.0 diesel Audi SQ5, la vitezele acelea, sare de 10% 🙂
Un A6 break 3.0 diesel consumul pleaca de la 7% la 130 km/h.
Iar acestea sunt masini care nici macar nu dezvolta puterea data de Model Y Long Range.
Eu zic sa nu comparam mere cu pere.
cu 130 km/h poti merge catre 300 km, cu 150 km/h mai putin, insa tot ajungi de la Bucuresti la Constanta. Am facut Bucuresti – Arad cu o incarcare de 25 de minute la Sibiu si Oradea – Bucuresti cu o incarcare identica (tot la Sibiu). In strainatate, nu ai probleme de genul, gasesti statii de incarcare fara probleme. Eu am electrica de 3 ani si am fost prin Romania cu un Zoe 52 fara probleme, acum cu tesla nu am nici cea mai mica problema (daca as fi avut, o vindeam in secunda doi). Pe langa electrica am si un plug in, insa la circuitul prin Europa (4500 km si a cuprins Ungaria, Austria, Slovenia, Croatia – intoarcere prin Ungaria) am ales sa merg cu electrica si bine am facut. Singurul stres momentan este legat de eventuale amenzi de circulatie. Masini electrice exista din 2012, acum in 2023 sa spui ca am fi early adapters mi se pare aiurea, insa toti avem dreptul la opinii.
Imi place ca fix aia care sustin ca „poluarea cu fabricatul masinilor electrice este foarte mare” sunt exact genul de oameni pe care ii doar fix in cur de poluare. Tot legat de poluare, toate orasele, inclusiv cele din Ro, au inceput sa schimbe parcul de autobuze cu unele electrice. Si se reduce poluarea in felul acesta. Astept sa treaca si masinile de salubritate tot pe electric, atunci chiar va deveni aerul mai curat.
Io aștept ziua când pe mașini vor fi panouri fotovoltaice. Adică ceva implementat în plafonul mașinii. Mă tot gândesc că trebuie să apară ceva în viitor. Altfel, e incomparabil cu ce era în urmă cu 1-2 ani, s-a dezvoltat foarte mult sistemul de încărcare și la mașini, și la stațiile de încărcare
Adică tu speri că mașina se va alimenta cu energia de la ceva panou implementat în plafon? Nu în timpul vieții noastre…
Poftim, mergi de cumpara:
https://www.squadmobility.com/shop
uite si o prezentare:
https://www.youtube.com/watch?v=TYroDMTLVt4
Calculata pentru oras, practic nu trebuie sa o incarci niciodata.
@MV, mă gândesc că cercetătorii ăștia nu stau degeaba. Bine, nu zic că în 2-3 ani, dar în 10-15 ani cred că da.
Exista deja optiunea la unele modele de masini insa puterea generata abia e suficienta pentru clima adica a mentine temperatura in habitaclu la nivelul dorit. Si asta intr-o zi cu soare puternic !
Referitor la mituri: acum 5 ani era intr-adevar o problema planificarea unui drum lung in Romania din cauza lipsei de statii de incarcare. Acum lucrurile stau altfel.
Pot spune ca si pe mine ma descurajeaza preturile mari la electrice noi iar second din pacate nu merita sa iti iei o masina electrica in momentul de fata, poate peste 5-10 ani.
Acum gasesti second o masina electrica produsa prin 2018, cu o tehnologie invechita si baterie de capacitate relativ mica, ceea ce combinat cu pierderea capacitatii datorita vechimii duce la o autonomie nesatisfacatoare pentru multi plus ca dupa 5 ani nu mai ai ce face cu ea, nici nu o mai poti vinde!
Oricum preturile au crescut enorm la toate masinile noi in ultimii 20-25 de ani. Fiabilitatea lasa de dorit, in parte si datorita complexitatii si numarului de sisteme noi de pe masini.
Cum si preturile la locuinte, alimente, educatie, etc. au crescut relativ la puterea de cumparare, multi dintre cei care si-ar fi cumparat o masina noua aleg acum una second de 3-5 ani (sau mai veche in functie de buget).
Si ca sa le fac ziua carcotasilor: conduc un VW TDI luat second pentru ca atunci cand l-am luat nu-mi permiteam un Logan nou care costa de 3 ori mai mult si oferea mai putin dpdv al sigurantei si confortului (si care polueaza cam la fel by the way). Apropo de poluare si masini vechi: sunt masini de 30 de ani vechime care polueaza mai putin decat una de 5 ani. E vorba de intretinere, carburant, stil de condus. Multe masini ar trebui sa aiba certificatul de inmatriculare suspendat iar benzinariile care vand porcarii ieftine contrafacute inchise !
Probabil ca urmatoarea masina va fi un PHEV sau full electrica.
Nu cred ca se va reduce poluarea la nivel global prea mult prin adoptia de masini electrice insa e clar ca in Europa suntem mai putin afectati decat in China, India sau SUA.
Unul din motive e descris de MV: scoaterea poluarii in afara oraselor.
Este mai logic sa ai panouri fotovoltaice acasa – vor fi expuse la soare tot timpul si vor colecta energia mai eficient
Asa e cand nu treci pe la scoala..prin zona europa rar treci de 1000w/mp radiatie solara. Iar randamentul unui panou solar e probabil la 20-30% in medie. Cati mp de panouri poate avea o masina? Probabil vreo 3, maaxim. Adica daca o tii in soarele cel mai puternic, ala de 44grade vara, scoti poate 500wh. Adica vreo 4ore pentru 100km. Si tare imi e ca vei consuma jumatate pe aerul condiționat (desi sigur apare si „placerea” de a conduce la 60 de grade in interior) . Iarna stai 2 zile lejer sa incarci pentru 100km.
Mai e varianta sa te muti in Sahara, acolo probabil e dublu energie/mp de la soare.
Salut Mihai, fara review pentru Mercedes-AMG EQE SUV?
N-am avut când să-l scriu, am ajuns acasă la unșpe noaptea. O să scriu despre Mercedes când o să revin cu articolul despre cât a consumat fiecare mașină.
Nu cred ca imi voi putea permite vreodata o masina electrica dar si daca mi-as putea permite nu as face-o in conditiile de acum (mai ales ca probabil va trebui schimbata mai des decat una normala. Am una „normala” de 15 ani si merge impecabil. Da, stiu, e Euro4, dar in afara de cumparaturi saptamanale si deci am de carat, nu o folosesc sa merg in oras cu ea).
Vad zilnic (ma plimb mult pe jos) cum este situatia intr-un alt oras mare din Ro, asa ca puteti interpreta ce voi spune mai jos cum vreti.
1.O harta cu multe puncte de incarcare poate sa insemne… mai nimic pentru ca nu se raporteaza la numarul real de masini ce vor trebui incarcate. Si la faptul ca sunt putini posesori care sa beneficieze de un program asa flexibil (ca blogerii pe care ii citesc) incat sa poata sa mearga sa incarce cand si unde e liber. Deocamdata vad certuri pentru locuri de parcare. Ma astept sa vad si pentru locuri de incarcare atunci cand vor fi mai multi posesori de electrice.
2.Are legatura in realitate strict cu punctul 1.
3.Din pacate (am si eu o varsta si incerc sa imi incarc memoria, aia din ce in ce mai proasta cu lucruri care imi pun paine pe masa) nu mai stiu de unde am luat informatia: se intampla prin Spania, colegi pregatiti sa mearga la un team building la distanta de niste sute de km. Unii au mers cu masina „normala”, altii electrica. Aia cu electrica au ajuns cateva ore mai tarziu, Acelasi traseu, aceleasi conditii de trafic, motivul: timpii de incarcare. Da, povestea este mai veche, am inteles ca s-a mai lucrat pe partea cu autonomia.
4.Din calculele mele sunt sanse sa fiu prea batran sa mai conduc (orice) atunci cand electricul va reprezenta singura alternativa pentru autoturism propriu. Probabil dricul va fi, totusi, electric…
5.Da. Electricul ar trebui (si ar putea) sa scoata poluarea din marile orase: Transport in comun, taxiuri, chiar si aprovizionarea de magazine aflate in oras. Pana acolo, cel putin 25% din traficul din oras il fac parintii care isi duc copii la scoala.
Comentariu beton!48
Cel mai pertinent comentariu. Și mai echilibrat
De principiu nu am nimic impotriva masinilor electrice, dar as avea o serie de observatii:
– componenta principala a lor, bateriile, NU se recicleaza in clipa de fata. Acest lucru contrazice orice aspiratie ECO
– Valoarea de revanzare este ridicol de mica, ceea ce creste pana la cer „cost of ownership” adica (pret cumparare-pret revanzare)/ numar de ani de posesie
– in cazul unei adoptii rapide la scara larga, ar fi o sumedenie de probleme. 2 porturi de incarcare in benzinarie – ce ai face cand e ca la termice: 5 pompe si cate 3 masini la fiecare pompa? In cat timp ai incarca electrica daca brusc ar creste numarul lor de 2-3 ori?
– in industria auto sunt periodic niste vectori de impulsionare – anii 2000 luati dieseel, cel mai tare, cine nu ia diesel e fraier, anii 2010-2015 downsizing, gata cu dieselul, stim de ce, acum se marseaza puternic pe electrice. Peste cativa ani se va promova puternic pe hidrogen sau mai stiu eu ce. Ce este la moda la un moment dat, nu este neaparat si varianta cea mai potrivita pentru fiecare persoana
Comentariu beton!35
Nu e corecta afirmatia ca bateriile nu se recicleaza, dimpotriva. Baietii specializati din Germania se lauda cu peste 90% rata de reciclare, iar tehnologii in stadiu de prototip promit peste 98%. Si piata reciclarii de baterii va creste vertiginos pe masura ce imbatranesc tot mai multe generatii si va fi nevoie de reutilizarea metalelor rare pentru productia de baterii noi.
@Stefan reciclare nu înseamna ca refolosesc materialele din care sunt construite bateriile. Deocămdată depozitează ca costă mai mult reciclarea efectivă decât construirea.
UIte aici la prima cautare pe google.
https://www.youtube.com/watch?v=srhZSBNjVMg
Nu mai gasesc filmul de la DW, dar sunt deja mai multe fabrici in Germania care recicleaza exact ca asta din filmul de mai sus, si sunt si profitabile.
Si asta acum, cand se desfac bateriile manual, pentru ca provin de la producatori care au adaptat forma lor pe caroserii existente in productie, pe modele care initial nu erau gandite sa fie electrice.
BTW, stii ca benzina si motorina, odata arse, nu mai sunt reciclabile, nu?
nu sunt specialist in poluare/electricitate, etc ca sa judec argumente ca masinile electrice polueaza mai mult per ansamblu fata de termice sau nu. dar sunt posesor de electrica de 1 an si 9 luni. Asa ca imi permit sa expun realitatea „convietuirii” cu o masina electrica pe post de unic automobil:
1) incarcatul poate fi o problema inexistenta daca imbini utilul cu placutul (ai drum in mall….bagi la incarcat. Te duci la un restaurant si ala are statie…nu eziti, etc. Asta cand folosesti o statie publica. Daca ai statie acasa/la birou….problem solved. Ma refer aici la incarcatul obisnuit. Cand ai de facut un drum mai lung…..logic ca se schimba. Dar alea sunt atat de rare incat…nu prea vad o problema de 2-3 ori pe an sa „pierzi” 30-40 de minute pe langa o statie.
2) infrastructura de incarcare in marile orase e arhisuficienta. Daca ai de mers in zonele mai „rurale”…..nu prea mai e asa. Vrei sa te duci la Juirlovca (de exemplu)….la intoarcere reconfigurezi traseul dupa o statie. Dar pentru destinatiile urbane nu sunt probleme.
3) din punct de vedere confort la rulare….nu se compara masina electrica cu una termica. Liniste, acceleratie liniara si (in functie si de model) extrem de puternica. As vrea sa vad masini de 35-40k euro care au acceleratia apropiata de o electrica decenta.
4) „trebuie sa imi fac traseul in functie de statii ca sa ajung la destinatie” este partial adevarat. sa zicem ca vrei sa faci un drum lung: Constanta-Timisoara. Cu termica mergi pe unde vrei. Cu electrica o iei fix pe acelasi drum doar ca (soc si groaza) mai faci 2 pauze de 40-45 de minute IN DRUMUL ALES. timp in care nu trebuie sa stai cu pusca in mana batut de soare langa masina ci te poti duce linistit undeva (buda, restaurant, mall, whatever sa nu stai ca popandaul). Lucru pe care oricum majoritatea oamenilor il fac indiferent cu ce masina merg.
5) cel putin in Bucuresti ai niste beneficii in plus: parcare gratuita in centru, impozit 0, etc.
6) pentru cei care vor sa inteleaga exact beneficiile financiare ale unei electrice va dau un calcul simplist (Mester sigur poate intra in detalii:) ):
consum „relaxat” cu o electrica (aer pornit, mers normal, acceleratii cand ai nevoie de ele, etc): 20 kw/100 km
cost kwh Hidroelectrica: 0.8 ron/wk
cost kwh cea mai scumpa statie: 2.5 ron/kw.
Morala: in cel mai „nasol caz” (adica daca incarci doar la statiile de mare viteza): te costa 50 ron sa parcurgi 100 km. Daca ai statia ta…te costa 16 ron/100 km (nu am luat in calcul faptul ca daca ai panouri nu platesti curentul nu de alta dar panourile alea nu cresc in pom. Sa zicem ca e la fel de ieftin ca varianta hidroelectrica). asta cu o masina tip SUV (in cazul meu Skoda Enyaq). Inainte am avut un Tiguan 2.0 TDI. Consumul era nitre 10 si 13. Luam in calcul 10. Azi motorina la 7.8 RON. deci cu termica costa 78 RON sa faci 100 km. daca faci 10.000 km/an asta inseamna 7800 cu termica si intre 1600 si 5000 cu electrica in functie de unde poti incarca. La asta se adauga service MULT mai ieftin (nu ai de schimbat ulei, reviziile sunt o gluma, etc), impozit 0, beneficii la parcare, etc. Asa cum pentru un pet primesti 0.5 RON (nu intelegi mare lucru din ei dar „sunt de luat nu de dat”…..cam asa e si cu electrica. Nu te imbogatesti dar nici rau nu iti e.
In mod clar nu este pentru oricine o electrica. Exista oameni care au nevoie e altceva. Dar cam 99.9% din populatie o poate duce bine-merci cu o electrica.
Comentariu beton!15
0.8 ron/kwh la Hidroelectrica este in limita a 250kwh, adica un consum casnic sa zicem obisnuit.Cat costa daca treci peste 250 kwh? Si daca incarci electrica acasa cu siguranta vei trece…20kw/100 km? – iarna, pe autostrada?
nu am electrica , am mers cu un amic cu o tesla, exact sa spun ce model nu stiu, și la un mall am pus mașina la încărcat și ne-am dus să băgăm ceva la jgheab, sa vizitam și o toaletă. Gata , hai spre casa … surpriza – un vajnic urmaș al dacilor a scos mașina noastră să își pună el jucăria de Șpring… ai uite așa ăla 50 de minute pierdute în mall cat se incarca râșniță s-au făcut 1 ora jumate.
Comentariu beton!19
@dan: vezi ca nu esti bine informat. Costul de 0.8 la hidroelectrica este INDIFERENT de consum. verifica daca nu ma crezi.
@vlad: Cam toate electricele au aplicatie. Drept urmare vezi in timp real cat incarca, cat mai are, ce viteza, etc. Daca vezi ca vreun dobitoc ti-a intrerupt incarcarea (nu merge la orice masina btw)….se pot lua masuri rapid. Sa ne intelegem…cine spune ca e mai usor cu electrica fata de ICE….nu conduce electrica. Dar e acelasi lucru si cand spui ca cine are electrica se chinuie ca hotii de cai si ce fraier e ala.
prețul este valabil pentru clienții care se încadrează în prevederile Art.1 (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 cu modificările și completările ulterioare
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
Asta scrie la Hidroelectrica pe site… Poate ai contract preferential, de vreun fel…
La hidroelectrica nu ai nicio problema daca consumi mai mult de 250kwh pe luna. Este același tarif.
În februarie am luat o mașină electrica, sh vechi de 4 ani si 45k km. Săptămâna trecută am mai luat una, tot sh de 2 ani si 30km.
Cu prima, încărcat doar acasă am plătit pentru aproape 8k km 830lei.
Nu știu de ce lumea tot vorbește de Tesla in thread, băbăieți , chinejii stau pe blocstarturi cu niște mașini electrice destul de competente și la prețuri de concurență, asta pentru că Bătrâna Europa s-a bășit a la long, încercând să protejeze industriile fosile.( Deh nemții au trăit cu iluzia că lumea se învârtește in jurul lor și o va face exact așa for ever). O lentoare care s-ar putea să-i scoată pe tușă.
Total de acord cu șeful de blog, viitorul e electric, deci viitoarea mea mașină va fi in consecință. Zic viitoarea pentru că aștept totuși ca tehnologia mai treacă de bolile copilăriei și prețul să scadă. Pen’ca in lipsa motorului ar trebui să ne așteptăm la un preț cu 25-30% mai mic.
@Seladon batrâna Germanie o să se băşească în continuare, poa’ să producă China ce şi cât vrea, taxele pe importuri sunt la Guvern, ṣi nici un partid nu se aventurează să încurajeze ceva cu chinezii. Nu ştiu dacă e surprinzător, dar parcă cresc resentimentele față de chinezi.
@AleBlaga. Cred că nimeni nu-i iubește pe chineji, n-am auzit nimic în sensul ăsta, dar au fost pe fază și au dezvoltat electricele, le-au făcut competitive și la preț și dpdv al performanțelor.Vorbesc de ce am citit de curând pe situri auto străine, unde specialiștii erau cam paf. Ce drq să le faci? Se pare că și statul chinez a acordat subvenții largi pentru cercetare și dezvoltare, ceea ce in Europa nu s-a facut. Zic se pare, pentru că acolo nu exista transparență. Oricum, ei sunt in avantaj.
In timp ce chinejii conturau strategii de viitor, unii razbășiți cu minți bine ancorate în trecut nu mai știau ce să facă și să dreagă ca să mușamalizeze scandalul emisiilor poluante! Da, au pierdut teren, dar asta e numai și numai din vina lor, și acum , așa cum spui, s-ar putea să recurgă la măsuri protecționiste, care o să ajute exact cum ajută să te piși în nădragi ca să te încălzești. Fix așa.
@Seladon: chinezii laudă electricele doar pentru că ei dețin zăcămintele de litiu, cadmiu șamd din Africa. Africa s-o vândut chinezilor pe moneda din Botswana. Altfel n-ar pedala așa tare pe electric.
Cât despre inovația chinezească, asta s-o oprit la invenția hârtiei, că la ora actuală fură și clonează tehnologii europene și americane că ei nu-s în stare să inoveze nimic. 🤷♂️
@JT. Chinezii nu-s in stare de inovație, zici. M-aș bucura să fie așa, dar din păcate nu asta am citit eu. Se pare că au investit masiv și se vede că au scos niste chestii competitive. Cel puțin așa zic unii care se pricep la mașini. Cine ne-a împiedicat să facem la fel în Europa? Doar prostia. Ce i-a împiedicat pe occidentali să se bage in Africa și în locurile din lume unde ei dețin investiții strategice? Păi cam tot așa …
Se vede treabă că sunt în stare de mai mult decât să copieze. Dar cum am spus, sper să n-am dreptate….
Oricum, țin să-ți zic că lista invențiilor făcute în China e lungă, și include multe lucruri, in afară de hârtie. Excelau la construcții inginerești de exemplu. Perioada de imbecilitate comunistă a trecut, acum se pare că gândesc mult mai pragmatic.
„Ce i-a împiedicat pe occidentali să se bage in Africa și în locurile din lume unde ei dețin investiții strategice?”
Pe de o parte o vinovăție exacerbată pentru perioada colonialistă. Pe de altă parte o inabilitate de a contracara influența ruso-chineză care marșează pe teoria Vestului colonizator, în timp ce ei colonizează, în fapt, bine-mersi. Controlul Africii înseamnă controlul resurselor, inclusiv umane ( de la împingerea valurilor de migranți spre Europa, până la ceva carne de tun prin diverse operațiuni militare speciale).
Mai adăugăm lipsă de viziune, urmărirea unor obiective mărunte sau chiar aberante, lipsa pumnului de oțel pe care să îmbraci mănușa de catifea, că după căderea URSS Vestul (mai puțin SUA) s-a culcat pe-o ureche la capitolul cheltuieli militare, și nu-i greu de înțeles de ce Africa e greu de controlat.
A, și când văd pe internet unii mestecând tezele Africii drept viitoare superputere prin propriile forțe, mă gândesc la evoluția fabuloasă a Africii de Sud. Partea proastă e că are spor demografic mult superior lumii occidentale. Suficienți viitori indivizi să scuipe albii răi și să îmbrățișeze ajutorul frățesc al Partidului.
@Peredhil. Erau întrebări mai mult retorice. 😂De acord cu tine, am doar o observație: nu cred in sentimentul de vinovăție pentru perioada colonialistă. Părerea mea e că îi doare sincer in coor.
Restul e fix cum spui, eu as reduce totul la „prostie, îngâmfare și inerție”. O mare prostie, având în vedere că se știa de mult de eforturile ruso-chineze, de a stabili zone de influență, doar n-a fost chiar un secret. Acum vin notele de plată. Luați cu pâine! Dar ne-am îndepărtat cam mult de la subiect. Vorba e că inerția se plătește, asta apropo și de tehnologiile noi.
@Seladon de la vlădică la opincă în toate țările, lumea nu e în stare să țină cont de faptul că chinezii sunt cea mai veche civilizație în ființă! Adică nu reziști atâtă vreme fără anumite talente. Sigur că copiază, nu inovează, ce să consume calorii inutil când alții o fac? Înainte copiau la greu, pe față și fără rușine, dar până la urmă mințile crețe din partid au bășit o idee genială. Dacă occidentalii vor să producă în China, atunci să pună la dispoziția chinezilor, gratis bineînțeles, tehnologiile și licențele. Așa a tăcut corul celor ce protestau că chinezii doar copiază. Lăcomia de bani are și capcanele ei așa că toți au dat ce aveau în mână pe vrabia de pe gard. Iar chinezii chiar proști nu sunt și au prins vânt călare pe toate aceste tehnologii și și-au permis să încerce să impună chiar ei trendul, neavând problemele vesticilor de a alege în funcție de investițiile și interesele băgate în cercetare și producție – asta a fost de fapt miza scandalului cu Huawei, chinezii forțează să stabilească ei standardele de comunicații și implicit producția de echipamente.
„Să știți că măcar 15 minute aș fi stat și dacă eram cu o mașină pe motor termic. Făceam plinul, mergeam la pipi, îmi luam un suc, fumam o țigară (că nu fumez în mașină), deci tot cam pe-acolo ieșeam ca timp.”
Să înțeleg că atunci când conduci o electrică, „sari” peste toate astea ?
Hă? Mă depășește întrebarea.
oviwan crede ca incarcatul electricei se face asa: se opreste masina, se scoate rotita cu dinam pe care o conectezi la masina, bagi 30 de minute de alergare sa produci curent
practic: te duci si unde ai treaba faci si sport, dar nu mai ai timp de pipi si tigara
Pai nu e ca la facut plinul cu benzina ca trebuie sa stai langa masina. Pentru incarcat masina electric o conectezi la statie si apoi te duci la treaba ta (pipi, dezmortit picioarele, cascat ochii prin benzinarie…). Deci pana la urma timpul tot cam ala e.
Sau cum fac vecinii, se intorc acasa (statiile de incarcat de langa casa sunt toate pe o raza de mai putin de 200 -250m).
Pentru deplasat pe distanțe scurte spre medii e foarte bună o mașină electrică. Mi-aș cumpăra una, dar prețurile sunt destul de mari. Adică mi-aș permite o Dacia Spring sau un VW e-up! pe care le-aș putea utiliza teoretic aproape gratis, dacă aș pune panouri fotovoltaice pe casă, lucru pe care nu mă grăbesc să-l fac din mai multe motive. La mine-n sat sunt câțiva zeci de prosumatori deja, și văd dimineața cum crește tensiunea în rețea, când încep invertoarele să producă și să injecteze.
Da, mașina electrică e excelentă pentru a scoate poluarea din orașe, dar pentru drumuri lungi și foarte lungi, pe care să mergi cu viteza legală, nu sub ea, din considerente de autonomie, motorul cu ardere internă încă mai are un cuvânt greu de spus.
Apropo de electricele care merg la consum, acu’ ceva vreme veneam de la Cluj și pe A10 autonomia căruței din dotare, cu motor de 2l benzină a început să scadă vertiginos. Era și un vânt lateral puternic, ceea ce mi-a făcut din autonomia de 150 km una de 90 km. Nicio benzinărie pe traseu. De la 130 km/h am redus la 120, apoi la 110, apoi la 100. Abia în apropiere de Alba Iulia am găsit benzinărie, unde am ajuns cu 40 km autonomie. Oare dacă aveam mașină electrică aveam aceleași șanse de a realimenta înainte de a rămâne în pana prostului?
Comentariu beton!25
Iar cu o canistră de 10 litri in portbagaj mai ai o rezerva de 100km😜
Am venit aici să spun că-mi place să sug pula și-n electrică și-n alea pe benzină.
@DD, foarte bine, în viață nu e ok să faci discriminări.
@MV: totusi discrimineaza diesel-urile ! si GPL-urile !
pai ce facem aici, ori suntem bazati ori o lasam balta !!!
@whitewolf, poate o avea omul o problemă cu mirosul de motorină sau de gaz lichefiat. 😛
cred ca e prematur sa avem o discutie despre „electrice”… deocamdata o problema majora apare la durata scurta de viata a bateriilor si costul mare al schimbarii lor si problemele legate de stingerea incendiilor cauzate de explozia bateriilor in mers sau alte defecte care duc la incendii… o sa se umple piata de pocnitori chinezesti care vor deveni „bombe” pe sosele…
Comentariu beton!16
După ce încarci electrica ( care durează un pic mai mult ) nu mergi la pipi ,nu îți mai iei un suc .nu mai fumezi o țigară !? Încarci și ai plecat? E vorba de timpul petrecut pt. alimentare ,eu așa am înțeles din fraza asta !
Boss, cât se încarcă electrica poți să faci ce vrei tu. Pipi, fumat, uitat după avioane.
Eu încercam să le explic celor care vin cu argumentul „trebuie să aștepți după elctrică” că și ei fac chestii prin benzinăria aia care durează tot cam cât ai încărca o electrică.
N-ai băut cafeaua, este?
Eu nu inteleg, de fiecare data cand alimentezi benzinare/diesel, e obligatoriu sa te si pisi ?
E vreo cerinta, vreo promotie ?
Pot fi de acord toate argumentele din text si sigur ca pe viitor, poate cu noi baterii inventate, vor scadea timpii de incarcare, autonomia, dar acum tot cu termicele te misti mai bine.
Parca e prea mare saltul asta al omenirii la electrice, prea heirupist, au zabovit cam putin la hibride.
Comentariu beton!20
@thor. Încă nu ai ajuns la vârsta înțelepciunii când o să te pisi din 30 in 30 de minute până descoperi prostamolu;))).
Când i-am dus pe părinți în vizită la Praga am descoperit toate toaletele de pe autostrada și din centrul vechi 😉
Singurul mit care e real , cel puțin în momentul de față e că nu ne permitem sa schimbam mașina cu una noua la câțiva ani. Duc una din tigăi la rabla + și cu ce mă ajută pe urma statul? Cu aia 3000 de lei? Pai o mașină de spălat rufe decenta costa cam tot atât. Îmi dă statul o reducere de 10000 de euro … ok de unde scot restul de 17 -18 mii? Ca sa fac o rata pe care o termin de platit fix când începe să se fută mașina mă duce într-un cerc cumplit de vicios,în condițiile în care cu 10,ooo de euro iau o clasica cel puțin decenta. Ok, și eu as vrea electrica doar că o panarama de asta ieftina nu e soluția iar la cele rezonabile prețul e prohibitiv.
Comentariu beton!18
Sunt total de acord cu tine. Doar că eu cred că pe măsură ce piața va crește o să scadă prețul. Om trăi ș-om vedea.
Ai dreptate , nu mă gândisem la faptul că atunci când încarci „electric” ,nu trebuie sa stai geană pe mașina !
O lași și pleci. Vezi în aplicație cât s-a încărcat.
Nu am citit toate comentariile, deci nu stiu daca „s-a dat” mitul nr. 6: masinile electrice iau foc din senin 🙄! Sariti.
S-a dat, s-a dat. E atât de amuzant…
O dată am plecat devreme bine la muncă şi la o intersecție importantă din oraşul german în care stăteam odată ardea deja o termică. Fără nimeni în jur. Era maşina la câțiva metri de intersecție şi nu era loc de staționat sau parcare.
Mai am și eu unele care așteaptă să fie demontate 😀
– Timpul de așteptare la coadă, când vor fi mai multe mașini electrice. Da, probabil că tehnologia va evolua și vor încărca mai rapid și vor fi mai multe prize. Dar o vreme ar putea să fie și cozi la care nu vrei să stai.
Uneori noi plecăm direct după ce încărcăm, dar noi avem pe GPL și nu toate stațiile au GPL, și se întâmplă să facem pauza de inghețată, pipi, dezmorțit la o benzinărie și apoi să alimentăm la alta de unde vom pleca imediat. La fel va fi, o vreme, și la electice.
– Supraîncărcarea rețelelor electrice care nu au fost create pentru acest adaos de consum. Nu numai în Romania, dar în Romania va dura mai mult să se modernizeze.
– Prețul mult prea mare al electricelor, deocamdată
– Deja există electrice depășite din punct de vedere al tehnologie. Ce faci cu ele și cu banii investiți? Te chinui cu o electrică depășită tehnologic sau iei una nouă care ar putea fi depășită tehnologic în următorii ani?
Probabil viitorul va fi electric. Și da, e bine să ne salvăm plămânii noștri și ai copiilor noștri, dar e puțina ipocrizie și nu-mi pasă de ceilalți feeling să zici că las la mine să fie bine și mai multă poluare din cauza producerii bateriilor și a combustibilului pentru producerea curentului în altă parte a lumii, unde deja e mai sărăcie, mai război, mai poluare, mai puține șanse pentru oamenii ăia să experimenteze civilizația noastră.
Comentariu beton!12
Păi eu n-am zis că nu-mi pasă, am explicat cum stau lucrurile. Că ne pasă nouă sau nu, exact așa stau lucrurile.
https://www.thedrive.com/car-reviews/2023-toyota-prius-review-specs-price-options-impressions
Mihai, să stai bine in scaun, să nu pățești ceva de atâta râs: până ieri nu sesizam in trafic ,ca pieton, diferența între o mașină pe motor clasic și una electrică.Si eram pe trotuar,dădeam să intru în bancă,respectivul om cu supermașină in spatele meu, căuta și el un loc pentru 5 minute ;noroc cu claxonul , că altfel …și-a cerut scuze,mi-a spus că el e mai pe silențios așa..m-a bușit râsul de uitam de ce naiba sunt la bancă,cu toate că aveam treburi.🤣🤣🤣
Copii, eu nu mă leg decât de mitul 5 – și acolo, doar de avâtnul cu care se împinge ideea că astea-s viitorul, că ecologie, că progres.
Mda. Cazane de doua, trei tone, prezentate drept progres și ecologie.
Un sincer hai sictir și marș. Înteleg entuziasmul, hai să nu îl transformăm în prozelitism.
Comentariu beton!36
aaa…pai la asa argument, cum poit sa contrazici asa argumentatie clara si concisa.
Pe la noi pe aici tot mai multa lume isi cumpara masini electrice. Insa cel mai interesant e faptul ca tot mai multi taximetristi au masini electrice. De preferinta iD4. Am vazut o multime si chiar i-am intrebat pe unii cum se descurca cu incarcatul si cica incarcatul nu e o problema.
penca am condus doar o singura masina electrica, putin, mi-e greu sa stiu cum e la drum lung. Bine, am condus si un din zona de sus.
acum probleme sunt 2 mari si late
1. sunt scumpe. Rau. 27k, dupa aia 10k de la stat, sunt extrem de multi bani. Ai o gramada de masini in zona 10-20k, asa ca „inca 10k” nu e deloc un cacat
2. firmele europene de masini sa ne suga pula. In timp de UE zice „de la 2035 gata cu termicele” europenii fac electrice care mai de care mai in zona lu 50k. Intre timp, fratii nostri de graba mancatori de orez baga la greu masini ieftine. Asta o sa insemne ca piata europeana o sa fie full de masini produse in china si coreea.
bine, avantaju e ca china nu ar vrea, in conditiile astea, razboi fizic cu noi, ca nu iti omori vaca de muls
Pe langa asta mai e o problema. Solutia nu is masini de 2t. Ca problema urbana nu e numa de poluare ci e si de spatiu. Plus ca o masina de 2t aduce alte cacaturi, tip „particule de la cauciucuri si frane”. Din pacate suntem prea saraci pentru solutia reala: masina mica, electrica, urbana si una mai mare, irelevant combustibilul, pentru drumurile mai lungi. Pentru ca in afara masina are si consumul mai bun, si nu mai e nici atat de concentrat in plamanii tai. Dar, suntem prea saraci, inca. Hibridele sunt inca so so. Poate niste hibride cu hidrogen sa isi faca aparitia, dar hidrogenu are alte probleme
Si cam atat fu si cu problemele, alea reale.
„vai, dar nu se pot recicla bateriile” – avand in vedere ca asta este o probleme peste 10 ani, as zice ca piata se va regla
„electrica polueaza mai mult decat o termica” – asta e cel mai pizda puf argument. Pentru ca „poluarea” masinii electrice e calculata de la cata poluare a produs cafeaua pe care a baut-o ingineru care a desenat pedalele de acceleratie (meserie existenta) pana la a considera ca tot curentul pe care il haleste masina este produs numa de termocentrale stricate bazate pe carbune d-ala prost care arde foarte foarte prost, cu randament de cacat.
in schimb la termica se pune numa consumul de benzina. Benzina se stie ca este produsa de unicorni care plang in timp ce scot toxinele din aer
Despre ultimu meme, ala cu „tarile cu albastru”, merita doar o flegma in gat. Da flegma d-aia de inceput de toamna rece, cand e productiva.
Pe langa tarile alea cu albastru (trecem peste faptul ca ai california, care e aproape o tara ) ai asa: mai multe state din US si Canada. In Asia China si India cam vor sa faca si ele switchul pe electrice, dar nu au dat si o data fixa, tip UE. Mai ai si Coreea de Sud. Ai avea si tari tip Singapore, dar la aia conteaza putin ca is cateva zeci de mii de oameni.
Nu stiu in Africa, dar nush cum sa va spun, nu prea ne luam dupa aia, nu?
Pretul electricelor o sa scada pe masura ce se produc din ce in ce mai multe si se rafineaza tehnologia. Cel tarziu pana la finalul decadei vor ajunge la acelasi pret cu o termica similara. Eu as zice chiar mai devreme, dar nu vreau sa ma pripesc.
27k pentru o electrica nu e mult, la fel cum nu e mult nici pentru una termica. Noua, evident. Nu stiu cand ai mai verificat ultima data preturile, dar nu, nu (mai) e plin de variante in segmentul 10-20k. Cacat, nici macar SH nu mai e usor sa gasesti ceva cumsecade sub 12-15k. Preturile masinilor din China e complet irelevant in context, fiindca diferenta e subventia de stat. Un producator cinstit, nesubventionat de stat, nu ar putea sa practice preturile alea si sa existe. Vezi povestea Huawei acum ani de zile, cand la fel au invadat piata cu telefoane subventionate. In mod normal ar trebui introduse taxe de import de urgenta.
27k e foarte mult. In zona de 10-20 ai o gramada de pe la ford, de pe la dacia, kia.
Da, nu sunt „masini jmechere”, dar, cel putin prin tari tip Romania aia e zona normala.
Pana si in suedia sunt multe masini din zona aia.
Ah, ca io nu o sa mai conduc de acolo, ca shul meu fu >20, e partea a doua.
„Preturile masinilor din China” – nu e chiar asa. Pentru ca la final tot cu buzunaru o sa alegi. Tre sa vedem mai multe Corsa, UP, Logan etc pe electric si mai putin suvuri si masini scumpe. Alea is irelevante. Daca nu faci Suri electrice ma doare in pl. Sunt 10 masini d-alea, lasa-i pe bogati sa conduca ce vor. Problema e la „sarantoci”
Cred ca vorbim alta limba. Nu discutam de un model oarecare, ci de ceva comparabil cu Model 3 spre exemplu. Ce model comparabil gasim la Kia sau Ford sub 20k? Si sa nu fie complet cheala masina, ca asa iar comparam mere cu pere. Dacia nu are rost sa aducem in discutie, fiindca deserveste un complet alt segment din piata.
Legat de China, e fix chiar asa. Ca nu e ok sa-mi vinzi masina 10-15-20k sub pretul real pentru ca diferenta ti-o plateste statul chinez. Sigur, aici n-am pretentia sa se sacrifice consumatorii, ci sa fie luate masuri la nivel de EU pentru impiedicarea acestor manevre.
pai, daca vrei sa rezolvi problema, tre sa o rezolvi real.
problema: ai prea multe masini in traficul urban
ce masini ai in traficul urban: majoritar ieftine
Rezulta ca tre sa schimbi masinile ieftine.
Nu am zis ca „masinile electrice sunt scumpe comparat cu alea identice dar pe ICE”. Cred ca diferenta e destul de mica intre ele. La ce skoda vreau eu diferenta e de 10-20%.
„ci sa fie luate masuri la nivel de EU pentru impiedicarea acestor manevre”
Corect. Cam aici era si plangerea mea. Ca „blocam ICE” dar nu facem nimic sa dam un boost pentru alde Corsa/Logan electric si nici nu futem rablele din China.
„Pretul electricelor o sa scada pe masura ce se produc din ce in ce mai multe si se rafineaza tehnologia”
aici ai pus punctu pe I, virgula sub t si ingerasu pe brad.
Masinile electrice, real, au cam 10 ani. In care au trecut de la o chestie amuzanta la o chestie reala. Cu infrastructura de incarcare si tot. 11 fututi de ani de la model S.
Pentru ca directia e deja clara, sunt o gramada de firme care baga din ce in ce mai mult R&D. Pe panouri. Pe baterii. Pe masini. Pe cauciucuri. Pana in 2030 mai sunt 7 ani, dar acum toate firmele mari de masini sunt calare pe tehnologie.
Cel mai probabil totul se va schimba si ICEurile sa fie cum sunt acum muscle carurile: le scoti in uichend sa te lauzi ca detii una
Lăsând la o parte treaba cu mașinile electrice, unde sunt de acord cu dumneavoastră, în mare parte, vreau să fac un comentariu, ca om ce lucrează aproape de sectorul de apă și apă uzată. Apa nu are cum să fie vreodată gratis, tratarea ei pentru a putea fi băută și folosită la spălat (da, apa de la robinet e potabilă și e analizată zilnic, ca altfel oamenii s-ar îmbolnăvi când se spală pe dinți) și apoi epurarea ei (tratarea apei pe care noi o aruncam la chiuveta, la wc) sunt extrem de costisitoare. Țevile, pomparea apei, stațiile de tratare, toate substanțele care se folosesc, ca să nu mai vorbesc de tehnologiile noi de tratare (care sunt la fel de inovatoare ca mașinile electrice, apropos), energia care se folosește pentru toate operațiunile, mentenanța, digitalizarea sistemelor. Salariile specialiștilor, care sunt din ce în ce mai puțini. Toate costă. Și am pomenit doar o bucățica, la modul general. Asta este una dintre problemele în rural cu introducerea canalizarii. Pentru că oamenii nu înțeleg de ce trebuie să plătească apa care se aruncă. Apa aia e apă poluata și ajunge înapoi în pânză freatica, în râuri și otrăvește apa care e colectata pentru consum, care va trebui tratata mai mult, cu mai multe costuri. Sau ajunge în fântâni și nu e tratata deloc. Toată apa folosita de oameni trebuie colectata și tratata. Trebuie sa ne dezbaram de ideea asta ca apa, aerul, natura, sunt ceva din care noi tot luam și luam și nu avem deloc grija cum ne comportam față de ele. Rant over.
Comentariu beton!48
nice comment.
Cateva lucruri pe care as vrea sa le adaug… nu e lauda sau ceva, dar cred ca sunt utile:
1. Detin masina electrica si, culmea, o incarc la bloc. Unde? In Bucuresti! Unicorn!
2. Masina am cumparat-o cu 100,000 km in bord. Acum are 173,000 km. Cum ar spune un contemporan: „Ghinion!”… dar si Unicorn x2!
3. Da, bateria a fost schimbata la 123,000 km fiindca masina e o Kona si a avut bateria din lotul acela cu probleme. Take that contemporanule! Unicorn x3!
Bateria, inainte de a fi schimbata m-a dus pe plaiurile romanesti 420 km intr-o iarna blanda. Deci aia de 123,000 km. Degradare? OBD-ul zicea vara 1%, iar iarna 4-5%. Real insa a fost mai degraba 1%.
Bateria noua tot aceleasi valori mi le afiseaza si tot 420-450km scot dintr-o incarcare.
In comunitatea de electromobilisti este o persoana care tocmai mi-a depasit ODO-ul meu si care nu a avut bateria schimbata. Ultima data cand a testat „de la plin la plin” bateria, i-a iesit tot 1% degradare reala.
Din 2022 locuiesc in Elvetia, iar cum singura masina e asta, electrica, vin cam de doua ori pe an in Romania, stau cam o luna, si ma intorc inapoi.
Asta inseamna 3600 – 4000 km (depinde pe unde trec granita RO-HU si HU-AT) pe un „dus-intors”, iar timpii de incarcare au fost la fel si iarna si vara: 2 ore si jumatate pana in Romania (4 incarcari) si 30-45 minute in Romania (o incarcare).
Asadar, timpul de „asteptat” nu e mare.
Si nu e mare pentru ca dupa 2 sau 3 ore tot ai nevoie sa opresti pentru o perioada. Eu vin de pe o Honda Civic (aia UFO), iar pauzele acelea oricum le faceam.
Noi alternam opririle de incarcare cu pauzele de cafea si de masa, iar dupa un drum de acesta, fiind singurul sofer, dupa 16 ore petrecute treaz, pe drum, si 1300 km (vara aceasta Elvetia – Făget), am mai stat aproape doua ore la restaurantul cazarii, pana sa simt nevoie de a merge la somn.
ah. Ai mai pus o problema, pe care lumea o uita 🙂
motoarele in linie, asa cum avem majoritatea oamenilor, ca deh, Vurile sunt mari si scumpe, au trepidatii destul de mari. Care trepidatii, oricat de misto ar fi masina, in timp obosesc.
V-urile, datorita acestui V, mai sparg din trepidatii si masinile devin mult mai calme la condus. D-aia sunt atat de folosite in US unde distantele de condus is mari.
Electricele au 0 vibratii, deci, la drum lung oboseala data de vibratii dispare
@animaloo
Nu m-am gandit atat de detaliat asupra trepidatiilor, ce e drept, insa pauzele acelea mai lungi ajuta
Pentru ca esti un roman de cacat. Care roman de cacat, care face dracu romania de ras, nu stie ca Elvetia-Romania se face dintr-o singura bucata. Pauza de 2minute sa pui benzina si sa faci pipi, iei un senvis si pac…continui sa mergi. Cand ti-e somn deschizi geamu, canti si dai blana 180 pe drumurile de tara.
Si io sunt tot roman de cacat, aia e, ce putem face?
Eu, mai ales cand conduc singur mult, dupa 3-400km ma opresc sa imi revin. Ca deh, roman de cacat. Asta pe benzinara.
*dar, explicam is de trepidatii pentru ca lumea nu prea stie de faza asta. Conducem toti, dar sunt chestii pe care nu le stim
animaloo, serif, cine ti-a povestit tampeniile cu V-urile care sparg din trepidatii?
Motorul R6 e probabil cel cu cele mai putine vibratii, nu are nevoie nici macar de arbore de echilibru. Intr-o comparatie directa R6 vs V6 nu va iesi V6-le vreodata castigator, cel putin nu din punctul asta de vedere.
Sigur, daca luam o mizerie de ascutitoare R3 si o punem langa un V6 ti se va parea ca sunt ani lumina diferenta. Dar problema e numarul de cilindri (numar mic si impar in cazul asta), nu asezarea lor in linie sau V. Pentru vibratii reduse iei R6.
In general R6 si V8 sunt cel mai usor de echilibrat. De aia conduc americanii V8 cu cilindree mare, pentru ca asta stiu sa faca si asta au avut dintotdeauna.
@Stefan: cautand sa te contrazic, cu linkuri, am descoperit ca documentarul pe care il vazusem amu niste multi ani manca cacat, deci stiam cacat.
Deci…am scris tampenii la linie vs v, ca atare azi am invatat ceva 🙂
ramane totusi ca electricele nu au vibratii 😀
Sunt în căutarea unei electrice, dețin un Sportage diesel, am condus Kona electric ambele variante de putere.
Ideea e că multă lume.nu prinde detalii de finețe cum ar fi că o mașină termica cu preț comparabil cu o electrica are confort mai bun datorita suspensiei, greutății mai reduse și a materialelor mai bune precum și a asamblării.
Cea mai mare problema a electricelor e greutatea care aduce niste probleme greu de rezolvat cu bani putini cum ar fi suspensii heavy duty care sa fie și super confortabile. In București și multe drumuri din Romania, confortul într-un model 3 e mai redus fata de majoritatea mașinilor termice cu preț similar. In țările dezvoltate nu ai problema asta.
Oscilez între kona,model 3 și model y.
Ref baterie, grupul Korean e printre puținele mărci care subestimează autonomia declarată, restul supraestimând.
Ce nu îmi place la Kona e că rupe aderenta daca o calci de 3 ori în intervalul 0 60. Rotile sunt prea înguste raportat la.puterea motorului electric. De asemenea mașină e îngustă și înaltă.
Dar pt oraș e fix ce trebuie chiar și modelul.cu mai puțini cai și autonomie. Ambele duc o excursie pe jumătate de Romania lejer.
Sunt în căutarea unei electrice, dețin un Sportage diesel, am condus Kona electric ambele variante de putere.
Ideea e că multă lume.nu prinde detalii de finețe cum ar fi că o mașină termica cu preț comparabil cu o electrica are confort mai bun datorita suspensiei, greutății mai reduse și a materialelor mai bune precum și a asamblării.
Cea mai mare problema a electricelor e greutatea care aduce niste probleme greu de rezolvat cu bani putini cum ar fi suspensii heavy duty care sa fie și super confortabile. In București și multe drumuri din Romania, confortul într-un model 3 e mai redus fata de majoritatea mașinilor termice cu preț similar. In țările dezvoltate nu ai problema asta.
Oscilez între kona,model 3 și model y.
Ref baterie, grupul Korean e printre puținele mărci care subestimează autonomia declarată, restul supraestimând.
Ce nu îmi place la Kona e că rupe aderenta daca o calci de 3 ori în intervalul 0 60. Rotile sunt prea înguste raportat la.puterea motorului electric. De asemenea mașină e îngustă și înaltă.
Dar pt oraș e fix ce trebuie chiar și modelul.cu mai puțini cai și autonomie. Ambele duc o excursie pe jumătate de Romania lejer.
Dar un sh diesel cu perne de aer e mult mai comfortabil.
Fie el Audi, Vw, Mercedes etc.
Iar sunetul ăla de țânțar in habitaclu când accelerezi kona, nu se poate numi după mine mai confortabil decât un ice. ;))
Cateva idei.
Motivul pentru care sunt fanul nr. 1 al masinilor MICI electrice este fix cel expus la mitul 5. Nu numai ca scoatem poluarea din orase si o dispersam pe suprafete mai mari, dar nivelul de zgomot din orase va scadea masiv. Chestie pe care locuitorii oraselor mari/aglomerate o subestimeaza grav. Pe de alta parte, ma vad nevoit sa subliniez ca aici vorbesc de masini MICI, nu SUV-uri de peste 2,5 t.
Partea mai putin discutata despre poluarea ICE vs. BEV este sursa curentului. Daca luam Polonia, unde o foarte buna parte din curent vine din arderea carbunelui, o electrica emite mai mult CO2 decat un diesel cinstit. Si asta fara sa luam in calcul emisiile suplimentare din timpul productiei unei electrice. La fel, daca luam Austria, Franta, sau orice alta tara cu un procent semnificativ de energie din surse regenerabile, ai nevoie de maxim 70-80k km pentru a recupera deficitul CO2 din productie.
Mitul 3 nu e un mit, mai mult o exagerare. As zice mai degraba ca e o chestiune individuala, in sensul ca mie nu-mi ia 30+ min sa fac o pauza daca asta nu implica si mancat. Pe de alta parte, cand o sa vina copiii, se vor schimba datele problemei. Daca as limita pauzele la 15 min si o incarcare 20-80%, ar cam trebui sa opresc in cel mai bun caz la fiecare 200km pe autostrada. Ceea ce e cam des pentru gustul meu si ar adauga lejer in medie 1-1,5h la un drum de 7-800 km. Aici iau in calcul ca nu faci toate drumurile la 20 de grade fara vant din fata, ci si iarna cu toti consumatorii porniti.
Mai mult, esti constrans sa-ti configurezi drumul dupa nevoile masinii si sa planifici unde e nevoie sa opresti. Sa fii sigur ca ai statii rapide la intervalul potrivit si ca acestea nu sunt supraaglomerate, ca altfel spui adio celor 15 minute timp incarcare. Ultima parte va deveni extrem de relevanta pe masura ce va creste adoptia si in anumite zone infrastructura nu va tine pasul, mai ales in perioadele cand toti merg in concediu. Pe de alta parte, cu ICE opresti fix cand ai chef sau nevoie.
Plusuri si minusuri, decizia e individuala, in functie de nevoi si preferinte.
As adauga faptul ca statiile ocupate pe autostrada sunt rare, exceptand sezoanele de vacanta.
Pe A2 catre mare sau pe A1 catre munte mereu e coada mare la pompa, coada mare la case, care fac din alimentarea aceea de „5ToGo” mai bine de jumatate de ora.
Planeta n-au cum s-o salveze, cu toate măsurile lor verzi. Europa poluează undeva la 17%. Măsurile astea nu vor face decât să mai sărăcească populația încă puțin. Poate puțin mai mult. Nu știu cu mașinile.electrice, aflu și eu detalii din când în când, in dimineața asta de la tine. Nu știu cum e cu mitul ăla care susține că viața bateriei e cam limitată și e doar una, nu ca la pisici. A murit, la revedere, iar una nouă costă foarte mult. Da, bagi bani și în mașinile termice, dar nu schimbi motorul, schimbi consumabile. Deci am un semn de întrebare. Prețul. Prețul nu e pentru toată lumea, iar când omul de rând nu va mai avea dreptul să circule cu mașina lui termică, probabil la mâna a doua, probabil mai veche de zece ani, atunci înseamnă că șofatul rămâne doar pentru cei care au anumite venituri? De ce? Cam ce zice ăla care nu are câteva zeci de mii, pentru o mașină electrică, cu o autonomie cât de cât decentă, nu cât la Zoe? Nu e cumva nedreptățit? Cu salvatul planetei e clar că nici nu poate fi vorba. Produci și reciclezi baterii sau pur și simplu le îngropi, iar aici se.incheie cu verdeața. Nu știu ce institut de mediu din Suedia spune că pentru fabricarea unei singure baterii, se eliberează în atmosferă noxe, cam cât eliberează un nene care conduce o mașină termică timp de.opt ani. Dar ai amintit și tu că e aberație cu salvatul planetei. Cu orașele și aerul din centru, poate că da, dar astea le poți rezolva și fără obligativitatea mașinilor electrice și interzicerea mașinilor pe benzină și motorină. Asta mi se pare o măsură abuzivă, cum e și cea cu izolarea caselor după anumite standarde (bineînțeles ultra scump pentru marea masă a „proletariatului”), care vine cu amenzi usturătoare și cu ceva închisoare prin anumite țări, abuzivă precum „net zero” din UK și dracu’ mai știe ce ne mai aduce eco-nazismul. Aerul nu stă curat doar deasupra Europei. Probabil că vor găsi soluții și pentru pwlime, să aibă mașini electrice, poate apar baterii din ce in ce mai durabile și cu range mai mare… Habar n-am. Nu sunt împotriva mașinilor electrice. Sunt împotriva interzicerii de-a valma. Nu mai e voie aia, nu mai e voie cealaltă. Am stat cuminte în casă, m-am vaccinat, am respectat reguli când am ieșit, ca să văd că intrăm într-un mare rahat economic. Pentru că e mare, nu vă faceți iluzii. Dar asta e altă poveste. Amintesc doar că se adună prea multe interziceri. Probabil și prea multe schimbări. Chiar le prind pe toate? Ceaușescu schimbare cu comuniștii din spate, telefonul cu fise, cu ăla mobil, cât un „chec”, mai mic, de care făcea mamaie. Ăla cu altele din ce.in ce mai mici. Alea cu cât mai mici, cu atât mai șmechere, cu altele cu ecran și sistem de operare. Din ce in ce mai mari. De la Symbian la iOS la Android, de la Studio X la Pro x Pro Y până la HBO. De la HBO la NowTV, PrimeTV, Netflix, Disney etc. De la astea cine știe unde mai mergem. Ne facem singuri filmele. De la „fugit”, din țară, la zburat sau condus aproape unde vrei, uneori de trei patru ori pe lună (cu low cost, nu vreau să fiu bănuit că am câștigat la loz in plic). Acum ne apropiem iar de îngrădiri, deci cred că e un cerc vicios. Sau poate nu. De la definiția clară a femelei speciei umane, la o definiție abstractă a genului. De la regim de lagăr aplicat unei țări întregi, la vestul sălbatic de după, apoi la o relativă libertate, acum înapoi la impuneri și măsuri abuzive. Nu mai e indicat să faci așa, pentru că te educăm și îți arătăm de ce e mai bine, ci ești obligat să faci așa, pentru că știm noi mai bine. Tu nu trebuie să știi. Salvăm planeta. Ok. Ce plm salvați, că poluează China într-un an, cât poluează Europa in zece. Iar ipocrizia e că toți marii producători de oarece, se mută în China. Cred că ar muta tot în China, dacă n-ar fi oarecum constrânși de ceva reguli. În fine, cred că am îmbătrânit.😂 Nu știu unde se ajunge cu măsuri peste măsuri, in condițiile in care Europa nici măcar nu poluează in procentaj așa de mare. Prețul?! Unora li se pare accesibil. Altora nu, dar de ăștia nu ne interesează, că pwlimea trebuie să se întoarcă la căruță sau la mersul pe scara tramvaiului. Aa… Pe asta am uitat-o. De la mersul pe scară, la aer condiționat în (unele) mijloace de transport în comun. Sunt curios și aștept cu nerăbdare, ce ne mai aduce trendul ăsta al interzicerilor și al impunerilor, dar și când o să încetăm să cumpărăm din China, că na, altfel e puțin ipocrizie sa urli verde la un megafon roșu. Mă scuzați pentru nuvela pe care am lăsat-o, dar sunt destule care nu au sens, pentru mine cel puțin. Da, eu sunt ăla care încă spune că ceva nu are sens, nu că nu face sens. Nu face sens, mi se pare imbecil. Dar ce știu eu. Eu încă sunt de părerea că poți să te identifici drept ce vrei tu, dar daca ai nevoie să scoți ceva din chiloți ca să faci pipi, atunci intri la cabina pentru bărbați, nu la femei. Așa și cu obligativitatea. Cine a trăit sub un regim de interzicerii, austeritate, frustrări etc, știe. Doisprezece ani nu e mult. Șapte nici atât. Guvernele au început să gândească doar pentru cei din mediul lor social, pentru cei de la nivelul lor financiar.
Comentariu beton!29
https://dexonline.ro/definitie/aliniat
Celor care comentează acuzând „dictatura!” și/sau ridiculizează faptul că doar in unele zone (EU, +) sunt politici obligatorii iar restul lumii va face altfel…le pun întrebarea: Cate becuri cu filament (incandescente) de 100w (consum, nu putere echivalenta) mai au prin casa? Iar dacă spun că au toate, mint de sting. Au uitat de câțiva ani, sau nici nu au remarcat, de când se plângeau unii că trebuie să treacă pe becuri (mai) economice. Da, la început erau scumpe și proaste, dar politicile obligatorii din UE au dus la schimbarea paradigmei pe plan mondial iar astăzi doar idioții mai comentează. Ledurile au devenit uzuale, fiabilitatea, spectrul luminos se îmbunătățesc de la an la an iar de consum nici nu mai comparam. Plângăreții și revoltații stau la lumina becului cu LED de 7-10-15w, sau halogen de 20w și au suficientă lumină cat să-și taie venele. La fel privind electrocasnicele cu clase de consum. Sunt fericiți posesori de frigidere de clasa A
etc. Piata electricelor (mașini) e departe de a fi matura. E crescuta și întreținută fortat. Asta e singura mea problema. Deocamdată platim toți „mofturile” unora. Ptr că cei 10000 de euro de la stat și curentul gratis, nu pica din cer, plus miliardele de subvenții pentru producătorii de energie „curata”, dar cred că viitorul va rezolva și problema asta. Poate că da, poate că nu. Dar argumentul cu dictatura și cu faptul că restul lumii nu va merge pe trendul asta e stupid.
Eram la Mega cu mașina electrică. Un vecin (stau la tara) mă întreabă cu e mașina. Ii spun sa urce la volan să vadă singur. Am dat o tura. Când a coborât mi-a spus că a doua zi merge să-și cumpere și el una. Pe bune
De ce naiba fumezi?!?
Meam, ce întrebare…
Prima oară am citit „Da ce naiba fumezi?”
Toate comentariile de genul „nu ma obliga pe mine nimeni sa-mi iau electrica, sa-mi dea bani sa imi iau, bla bla bla” ma duc cu gandul la skit-ul asta:
https://www.youtube.com/watch?v=EZj8_cgqVcc
@Mihai poate confirma că doar cu 90 km/h am mers… are dreptate cine spune că așa sunt toate electricele, abia se târâie…
0
@Ananas #46
Achiesez.
Consider ca poluarea nu este in top 3 motive pentru care azi sau in viitor oamenii vor opta sa cumpere electrice.
La fel, nici gratuitarea curentului nu ar trebui sa fie un factor decisiv pentru optiune. Altfel, este normal sa te astepti ca in cazul unei electrice costul pe km sa fie semnificativ mai ieftin decat in cazul unei ICE (nu stiu, -20/-30%…). Asteptarea e legitima, altfel de ce as schimba?!
Revenind la poluare, daca ne asteptam ca in orase gen Bucuresti aceasta se va rezolva cu electrificarea brusca a parcului de autoturisme, we are in for a looong wait.
Prima masura antipoluare, nici macar nu are treaba cu transportul: interzicerea arderii deseurilor de tot felul in oras si in jurul lui.
Apoi, stoparea reducerii spatiului verde si a numarului de arbori si cresterea lui.
Apoi: impozitarea agresiva si controlarea riguroasa si mai frecventa a masinilor cu motor diesel si/sau mai vechi de 10 ani astfel incat sa faca foarte scumpa detinerea lor sau sa fie scoase din circulatie daca nu corespund tehnic (dpf off, alte probleme).
Apoi: trecerea pe combustibili mai ecologici incl electrificarea transportului public, a celui de transport marfa in interiorul orasului, a masinilor proprietate a statului. Apoi descongestionarea traficului prin infiintarea zonei protejate in centru unde nu poti intra decat cu masini nonICE, euro5 sau 6, cu bicla, trotineta, piciorul sau transportul in comun.
Sa-l fortezi pe gicu sa-si ia masina electrica nu e un plan fezabil.
Cat priveste pe marii constructori auto, nu le plang de mila. Nu stiu despre marile lor investitii de ‘jde miliarde pentru simplul motiv ca fabricatia unei electrice e mai ieftina decat a unei ICE. Iar profitabilitatea la vanzare a unei electrice e mult mai atractiva comparativ cu o ICE. De aia toti producatorii au sarit in barca electrificarii brusc dupa ce au vazut ca lumea e dispusa sa cumpere jucarii ieftinute pe baterii la un pret mult mai mare decat al unei masini clasice.
Personal, nu refuz ideea, as lua o electrica micutza de oras ca a doua masina.
Dar nici nu pot sari, netam-nesam, cu totul, intr-o barca ce nu pare inca grozav de solida, iar marketingul agresiv si lobbyul politic nu-s facute cu scopul nobil de a-mi tine mie si familei mele plamanii curati.
Ma intreb si eu ca „ignorantul”,DE CE nu se adopta sistemul asta ? Ar elimina majoritatea obiectiilor pe care le au oamenii la masinile electrice. Uite : https://www.youtube.com/watch?v=6_XEv2f_Uhw.
Nr.0 Am avut primul smartphone in 2004, un Palm Treo, pe vremea cand la moda era supozitorul 8210.
Nr. 1-3 Am venit anul trecut cu o masima cumparata la Ulm, in Germania. Pe benzina (mama ei de poluatoare). Am plecat la 14.00 de la dealer, la 18:00 ma cazam la Linz. A doua zi am plecat la 7:00 si la 20:00 eram acasa. Atat!
Nr. 4 si 5 In 2035 vom avea masinile electrice CARE TREBUIE, dar pana atunci exista o cantitate de cetateni care trebuie sa plateasca dezvoltarea tehnologiilor noi pentru baterii, baterii care vor avea capacitati mari, cu masa redusa si nu vor polua asa de tare. Eu nu sunt unul dintre acei cetateni. Am avut Palm Treo… 😀
Poate o fi de la ceakre sau după sufletul omului, dar la punctul 1 te pot contrazice. Din experiența unui an de posesor de electrică (daca Șpringul este considerată mașină) am întâlnit următoarele situații: mașini pe combustie pe locurile de încărcat electrice; încărcarea nu pornește, dar ești taxat 263Ron; etichetare greșită a porturilor; teoretic două porturi CCS disponibile „simultan”, practic nu. Sper să fie mai bine în viitor.
Întotdeauna mi-a placut la tine felul in care știi sa sintetizezi lucrurile. Eu gandesc in 99.99% la fel ca tine, dar imi este imposibil sa fiu atat de clar in exprimare.
Să zic de bancul cu asemănarea dintre ingineri și câini, să nu zic….
Numai un imbecil nu-și da seama că dacă ai un copilaș de mână, în căruț sau un cățel în lesă și mergi prin zone cu trafic intens, ei sint primii care iau în plămâni toate noxele din țevile de eșapament.
Am realizat asta acum 27 de ani cînd plimbam copilul zilnic în căruț și ocoleam km ca să scap de străzi aglomerate și să ajung în parc. Atunci m-am gândit prima dată ca omenirea nu mai funcționează mult în ritmul ăsta. Si de atunci lucrurile s-au înrăutățit mult.
Wow, aglomerat rau pe atunci, zici?
Eu faceam cam 15 min pe vremea aia dimineata la 8.30 din Pajura pana la intersectia Budapesta. Dacia 1310 non-CN luata SH din Ungaria vecina si prietena.
Ca pieton era o placere sa te plimbi prin centru, mai ales cand insoteai o pietoana recent „achizitionata”. Nimic nu te distragea de la…conversatie.
Pe vremea aia chiar ma gandeam, ba ce misto omenirea asta, cum a inventat ea tot felu’ de chestii misto, gen walkmanul Sony, tigarile Assos si Bastos, ciocolata Toblerone, Pepsilalitru, Dacia-mea-nu-a-lu-tata cu care bagam cate o escapada la Sinaia sau la Costinesti, blugii Piramid stransi pe…tur care ma imbiau la astfel de escapade asezonate cu Massive Attack, cu tuse vesele de Parazitii, etc.
Am realizat si eu ca Bucurestiul a devenit o capcana fatala pentru sanatatea si vietile noastre si am fugit.
Dar asta s-a intamplat mult mai tarziu cand chiar nu mai puteai respira, cand verdele copacilor a facut loc cenusiului betoanelor cand pe trotuare nu mai aveai loc singur, daramite cu nevasta sau mai apoi cu carutul. Adica in ultimii, nu stiu, 10 ani poate.
Acu’ 27 ani orasul era altfel, era misto. Sau eram eu prea tanar… 😇
In legatura cu „mitul 5”.Producerea bateriilor polueaza indirect la fel ca o masina pe combustie.
Din ecuatia aceasta observ ca lipsesc rafinariile. Foarte multi merg, alimenteaza automobilele….. Sunt precum copiii care beau lapte in fiecare dimineata dar nu au vazut in viata lor o vaca.
Dincolo de turnichetii multinationalelor si de portile marilor orase, mase mari de oameni conduc masini ce valoreaza de la cateva mii EUR la cateva mii RON. Nu am statistici oficiale, doar ma uit pe strada cand merg prin tara si vad suficiente BMW e46, Golf 3-4, Focus MK1 sau chiar Matiz si Cielo inca functionale. Putini o fac pentru ca sunt fani inraiti ale acelor modele mai vechi, mai multi par ca atat isi permit.
Eu si muncesc pe rupte dar am si noroc sa fi ajuns la un punct la care sa imi permit o masina noua, electrica. Insa sunt constient ca viata nu este corecta, iar multi oameni nu isi permit si nu isi vor permite niciodata o masina noua. Nici macar un Logan, pentru ca si acela pleaca de la 14K EUR.
Nu o sa interzica nimeni prin lege vanzarea de masini clasice; daca evolueaza tehnologia in ritmul in care o face, se vor impune singure in piata inainte de 2035. Nu cred ca am trecut inca de punctul fara intoarcere , dar nici nu trebuie sa fii vizionar ca sa realizezi ca masinile clasice isi au zilele numarate.
Si sugerez o mica corectie desi ai scris doar in comentarii: pretul de 27K EUR mentionat nu l-am vazut niciodata la Model Y long-range (cu bateria de 79Kwh). Nici second hand, pe nicaieri in lume. A fost aplicabil in RO pt pentru Model 3 cu bateria mica, inainte de facelift, cu discount la vanzare din stoc, cu tichet rabla plus. Numar mic de masini vandute la acel pret. Pret EXCELENT, de altfel, la fel cum este si 39K EUR pentru model Y long range vandut cu tichet Rabla plus si cu discount din stoc. Dar din nou: chiar si aceste chilipiruri sunt preturi din alta lume pentru multi oameni.
0
Comentariu beton!12
Poate dacă la fiecare benzinărie ar fi 2 sau 3 porturi de incărcare electrică nu ar mai fi lumea așa de speriată de incărcatul electricelor….. pui mufa și stai jumătate de oră sau 45 de minute și pleci mai departe…. părerea mea de om care e invățat să vadă locuri de alimentat la tot pasul….
https://www.facebook.com/reel/181738107937274?s=yWDuG2&fs=e
😀😀
Fals: bateriile masinilor sunt formate din petale de trandafir si curcubee! 🙂
https://x.com/energystorage4/status/1367381511444471808?s=46
2170 sunt celulele cel mai des intalnite la Tesla, nu stiu la bateriile LFP de pe modelele standard range cum sunt, dar ar trebui ceva asemanator.
Sunt baterii reincarcabile, doar au o chimie diferita fata de AA-urile clasice. Eram mai departe daca continuau din anii 1900 pe directia asta. Cu toate astea, a avansat tehnologia in ultimii 10 ani mai mult decat de la simplu la dublu.
1.prin tarile cu apa calda deja asiguratorii au inceput sa refuze electricele la full casco (ori baga o prima anuala de 6000-7000eur)
2.pe autostrazi rar vezi electrice, sunt putine puncte de incarcare raportat la distante si ff aglomerate, nimeni nu are chef de stat 1h la coada (orasele sunt insa pline de electrice)
3.multi deja incep sa bage un diesel langa electrica (ca sa plece in conecediu), familii care aveau o singura masina in trecut, acum au doua, electrica de oras si diesel de plecat pe autostrada
4.o mica dauna de multe ori face masina inutilizabila cu lunile sau chiar definitiv, se pare ca sunt greu/imposibil de reparat
Mai vedem, usor usor se limpezeste si asta
Comentariu beton!15
1. Partial adevarat, dar nu pentru ca sunt costuri mai mari cu reparatia si pare ca ii saboteaza pe cei de la Tesla, desi este faraa motiv real. In RO prima de asigurare Casco este un procent din pretul de cumparare fara tichet rabla plus, asa ca costa mai mult raportat la valoarea masinii daca te uiti la pretul fara tichet.
2. Eu cred ca este confirmation bias, mergi linistit pe autostrada si cu electrica. Sunt suficienti soferi de diesel care cauda economie sau pur si simplu masini pe care nu se pot baza pe frane, anvelope, motor, cutie si merg cu 90. Sanatate tururor!
Autonomia scade la electrica daca ai talpa mai grea de 130km/h; ideal pentru consum/timp este pe la 120, dar depinde de masina.
3. Ma indoiesc ca un om rational isi cumpara diesel acum ca a doua masina noia. Trendul general este spre benzinare. As zice ca pretul dicteaza si nu motorizarea.
4. Problema cu serviceurile nu tine de trenul de rulare. Ba chiar e mai problematic la masinile clasice unde fie ca ai de comandat o valva, un furtun, fie un capac de janta poate dura 3 saptamani.
Este loc pentru toti pe strazi, sa fim noi sanatosi si atenti.
Uitasem de chestia asta că din 2035 nu se mai vând decât electrice.
Explicați-mi și mie următoarea chestie (am mai scris un comentariu pe acest blog legat de treaba aceasta).
Pornind de la:
– vechime parc auto – 15,1 ani (statistică oficială)
– nr. mașini Buc/Ilfov – aproximativ 2 milioane
– consum mașină lunar 200 kWh (să presupunem 20kWh/100km x 1000km)
– consum curent electric mediu un apartament în București – 300kWh (probabil e mult mai puțin)
Mie îmi rezultă că în teorie de prin 2050 vor fi 2 milioane de mașini electrice în București care vor consuma cât aproximativ 1.350.000 de apartamente.
Cine și cu ce costuri va face infrastructura electrică pentru așa ceva?? Ca idee acum în București sunt undeva în jur 700.000 apartamente. Credeți că va reuși Bucureștiul să tripleze capacitatea infrastructurii electrice în următorii 25 de ani?
Comentariu beton!11
Incorect.
Din 2035 nu se mai vand masini ICE care ard combustibili conventionali, nu ca se vor vinde doar masini electrice.
In plus poti sa-ti conduci actuala masina ICE sau MHEV sau PHEV fara probleme, nu se interzice circulatia masinilor actuale, orice tip de motorizare ar avea.
De asemenea, nu e clar daca masinile de serie mica si performante deosebite gen Ferrari, Aston Martin, Bugatti, etc vor putea ramane in continuare pe combustibili fosili sau vor trebui sa treaca la e-fuels; acesti fabricanti refuza (cum e si firesc dealtfel) sa treaca la BEV din ratiuni esentiale de brand.
Altfel, masinile electrice (BEV) sunt doar una din alternative. Alta sunt masinile cu motoare ICE pe baza de e-fuels al caror viitor poate fi cel putin la fel de promitator ca al BEV.
Am incredere ca nemtii si japonezii stiu ce au de facut.
https://www.euractiv.com/section/road-transport/news/eu-transport-policy-to-continue-green-trajectory-post-fit-for-55/
„Din 2035 nu se mai vand masini ICE care ard combustibili conventionali, nu ca se vor vinde doar masini electrice.”
Corect, dar nerelevant pt subiectul discuției:
https://time.com/6313656/eu-sustainable-aviation-fuel-2050-target/
Șeful Lufthansa tocmai i-a anunțat pe amatorii de e-fuel că nu e cazul să-și facă iluzii. Toată producție e rezervată pt. aviație. Vom vedea ce va mai fi. BTW, nu știu dacă poți să mergi cu e-fuel pe o mașină normală ICE.
„In plus poti sa-ti conduci actuala masina ICE sau MHEV sau PHEV fara probleme, nu se interzice circulatia masinilor actuale, orice tip de motorizare ar avea.”
Corect, m-am referit la faptul că la 15 ani după 2035, statistic, se va dori schimbarea mașinii.
Eu chiar sper sa iasa o alternativa sustenabila pe e-fuels. Pentru diversitatea alegerii daca nu pt altceva.
Nu stiu ce vor aia cu aviatia dar pana la e-fuels poate ar fi prioritar sa se ocupe putin de nebunia cu overbooking, cu intarzierile regulate si cu pierdutul bagajelor. Ei au chestii d-astea ordinare de rezolvat inainte sa devina interesati de salvarea planetei. Sa-i lasam pe Captain America si Wonder Woman sa-si faca jobul linistiti.
Altfel, indiferent ce ne rezerva viitorul pe 4-8-18 roti, sper sa ma pot bucura in continuare de motoare clasice, benzinare, de 700-900-1200cmc pe doua roti, indiferent cat va fi impozitul, taxa de poluare si alte biruri pe care le vor inventa politicienii europeni.
Observ ca majoritatea comentariilor de aici intaresc ideea initiala: oamenii sunt rezistenti la schimbare.
Dar mai sunt si egoisti si prosti si plini de sentimentul ca li se cuvine de la dumnezeu dreptul de a avea masina sau de a face numai ce vor ei.
Imi aduc aminte si de vremea cand se renunta la pungi de hartie ca sa nu mai taiem padurile, cele mai bune erau alea de plastic.
Frumos articolul! Bravo!
Teoretic, mie mi-ar plăcea o mașină electrică, dar când a fost să ne schimbăm mașina cred că nu era niciuna apropiată de bugetul pe care eram noi dispuși să-l dăm pe o mașină.
Dar o să mă refer la miturile 2 si 3 combinate.
Nu că aș vrea să am pompa/încărcătorul acasă (apropo de locuitul la casă) pentru că m-aș aștepta să o încarc gratis de la ceva sistem de panouri, ci că aș vrea să nu stau după mașină să se încarce. Când pun benzină nu stau mai mult de 5 minute, cu tot cu plătit (la drumuri lungi 10-15 min, depinde dacă și mănânc sau nu). Deci nu m-aș aștepta să o încarc gratis, ci doar că aș vrea să facă ce are de făcut în timp ce eu fac orice altceva util sau plăcut. Că eu nu stau după mașină niciodată nicăieri – nici la service, nici la spălătorie. O las acolo, fac orice altceva și mă întorc când e gata. Doar din perspectiva asta mi se pare util să ai acasă punctul de încărcare.
Zici că se încarcă semnificativ în 16 minute. Asta e ok când mă gândesc la stațiile de la Lidl, de exemplu, că fac cumpărături până ea își face treaba ei. Or fi și la alte supermarketuri, nu știu. Sau să am una pe lângă sală sau birou, undeva unde stau mai mult ca să se încarce complet.
Mă rog, până o să-mi permit eu una, măcar teoretic, cine știe unde va ajunge tehnologia.
Pina in 2035 se pot intimpla multe. Iar primul pumn in stomac s-ar putea sa vina la anul, la alegerile europarlamentare ( si f multe nationale), vind s-ar putea ca majoritatea cistigatoare ( populista) sa nu mai fie asa de convinsa de “ termenul limita 2035”.Ceea ca unii pot face ( astia de acum), altii pot desface ( aia de miine).Ca asa e politica, are consecinte, nimic nu-i batut in cuie si tine cont de ce gindeste lumea AZI, nu de ce gindea alde Ursula IERI.Pare ca progresismul si ecologismul agresiv sint in pierdere de viteza , iar populatia, cindva prospera, a lumii occidentale saraceste accelerat, in timp ce totul a devenit extrem de scump.Tare imi e ca, in citiva ani, “ arogantele” astea eco-progresiste vor fi doar o amintire , la fel ca si clasa “ corect-politica” care le-a promovat.Daca cineva crede ca impotentii astia politici care ne “ conduc” pot intinde elasticul la nesfirsit fara ca el sa se rupa, se inseala.Sint o multime de tinerei pe aici care nu stiu ca omenirea ( occidentala) a mai trait timpenii de genul asta ( eco, progresism, anti-nuclear, anti-war, catastrofe climatice, abuzuri ale clasei politice, coruptie la nivel politico-economic generalizata, curent ateist si anti-religie, fispretz fata de forma clasica de invatamint, fkower-power shit, etc).Se intimpla in anii 60-70-80.A urmat o revolta ( la urne) a vulgului si, deodata, s-a facut lumina ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Aia s-a numit “ modern dark age”. Si-a urmat epoca in care v-ati nascut voi, aia cu motoare V8, supermarket deschis 24 h, discoteci la greu, explozie a invenriilor si inovatiilor, liberate perdonala, religioasa si antreprenoriaka deplina, presa cu adevarat libera si obiectiva, clasa politica curajoasa care nu punea botul la politically-correct shit.In vremea aia a cazut comunismul, URSS-ul, s-a unificat germania, s-a terminat cu miscarile teroriste si separatiste, etc. Nice times! Ca apoi s-o luam de la capat. Back to “ modern dark age”. in care ne aflam acum. O dictatura politica a corectitunii ,o dictatura a minoritatilor asupra majoritatii. The good news e ca istoria se repeta, intotdeauna.Se vede cu ochiul liber ca establishment-ul crapa din toate incheieturile si ca nemultumirea vulgului sta sa erupa.Si se va intimpla. F curind. Iar una din victime va fi exact masina electrica bagata pe git cu de-a sila, impotriva economiei de piata, cu scop strict politic, fara o analiza “ costuri-beneficii-eficienta-necesitate-utilitate”.2035 e un pod prea indepartat pt suprematia masinii electrice.Pentru ca nu va mai exista nimeni s-o bage pe git vulgului, cu de-a sila. Va fi doar o masina ca oricare alta-daca iti plce, o iei, daca nu, nu.In rest, alegi ce-tinplace si cit te duce buzunarul, ca-i termica sau electrica.Cind va fi indeajuns de performanta, utila, fiabila, practica si ieftina ca sa concureze cu masina cu motor termic, va fi cu siguranta favorita publicului.Fara ca decizia plotica sa primeze asupa gustului si buzunarului cumparatorului.Ca tot vorbeam de 2035 si cit de tare se va imbutica UE sa respecte termenul….intrebati-va, pentru 2035, nu daca va mai exista masina cu motor termic, ci daca va mai exista UE. Daca ar fi sa pariez, as paria pe masina termica…..pe UE, not so much
Comentariu beton!14
Între timp, rapandula Taylor Swift a folosit în 2022 un avion privat de 170 ori. A poluat cât va polua întreg Bucureștiul timp de 100 ani.
Și asta-i doar una, dar gândiți-vă că sunt mii de ipocriți ca ea pe planetă.
Cam așa stă treaba.
Și iată un comentariu care explică o parte din rezistența la schimbare, mai ales rezistența oamenilor care nu sunt chiar în zona cea mai de jos a evoluției. Felicitări.
Asta cu bucurestiul si 100 de ani e de gradinita. Dar verifica pib-ul bucurestiului intr-un an si „pib-ul” „rapandulei” si vei avea niste surprize.
Excelent articol! Jos pălăria!
Încă cateva „mituri”
O baterie de tesla costa 25 000$ in USA și mai mult în Europa.
Un Rivian cu un fender bender la bara spate a primit o estimare de reparație de 80 000$
Un Audi e Tron cu bara spate de schimbat a avut o factura de 40 000$.
Tesla nu are piese pe stock și stai 2 – 3 luni indiferent ce e de schimbat in caz de accident.
O asigurare casco la model Y a urcat de la 1500 euro la 4000 euro pe an pt că multe sunt declarate dauna totala in caz de accident datorită construcției care înglobează bateria in șasiu.
La ploile și inundațiile din ultima vreme e foarte ușor să faci o electrica dauna totala daca ajunge apa la baterii.
Nr de stații, capacitatea de încărcare și de producție electricitate nu poate acoperi un necesar electric in eventualitatea in care am conduce toți mașini electrice.
Pentru a evita nenorocirea rețelei electrice în Elveția au fost interzise mașinile electrice.
In Germania in unele garaje subterane au fost de asemenea interzise datorita incendiilor provocate.
O mașină electrică e aproape imposibil de stins daca ia foc.
Cu toate acestea mă gândesc serios la achiziția unei electrice în jurul sumei de 30000 euro+ ecotichet
Mituri domn’le ce nu intelegi? Descoperi noi placeri:
„placerea de a conduce incet”, de a sta la cozi, de a strange din c..r in ritmuri de baterie, de a perpedui cu lunile ca piesa lipsa, de a parca la aer liber, curat.
Una noua de la o parcare subterana unde s-au montat chargere: au fost desfintate locurile de parcare din jur pe motiv de securitate, daca ia foc masina pusa la incarcat si a crescut prețul la parcare (cica asiguratorul parcării a cerut ceva sute de k eur in plus). Multumin electrice, semnează benzina&diesel
Comentariu beton!13
Nu doream neapărat să scriu aici dar doresc șa împart cu voi experiența trăită în ultimii 8 ani.
Sunt șofer din 1986 am condus până în 2015 doar mașini termice sau pe gaz.
In 2015 am descoperit în Amsterdam mașina electrică.
Am stat o săptămână pentru un târg și am avut închiriată o mașină electrică.
M-am îndrăgostit pe loc.
Am comandat una identică second hand și am platit 12.500 euro.
Am vândut toate patru mașinile termice pe care le aveam…..rugineau.
Din acel moment până azi am avut doar mașini electrice
Am traversat România,am fost in Olanda ,Grecia,Turcia în perioada 2016-2019.
Azi am peste 500.000 km doar electrici.
Am fost primul pe Transfăgărășan in 2017 cu o electrică.
Și azi am o mașină electrică specială cu o baterie mare și un range de 600-700 km .
Impecabilă.
În toți acești 8 ani nu am avut vizite la service niciodată.
Am prima mașină încă în garaj are 230.000 km și i-am upgradat bateria de la 24 la 40 kwh in 2019, și are toate piesele originale inclusiv plăcute de frână…..
Da posibil sa nu credeți dar eu am vrut doar sa va spun din experiența trăită….
Nu există alternativă la electrică.
Din punct de vedere costuri sau eficiența…..
Viitorul este doar electric sau nu va fi.
Nu inteleg ca esti inca in acea minoritate de <5% cu electrica. Sa revii cu opinii asa pe la 20% electrice. La 50% deja o sa fie razboi pe strazi.
În caz de accident grav există posibilitatea majora de incendiu, mitul număru 6.
Nu trebuie impact major, mai iau foc si stand. Iar de stins…aici e o problema majora. Ca nu prea ai cu ce. Cu vointa nu merge. Trebuie si ceva substante…
Bateriile se reciclează, spre deosebire de motorină. Impactul poluant mare este la extracția primară de litiu și cobalt. Când vom avea extrase cantități suficiente și se va muta balanța pe reciclare în loc de extracție, se va simți și la nivelul de poluare. Un deziderat pe termen lung, la fel ca trecerea la mașini electrice.
Masina electrica este masina viitorului sau masina pe baza de hidrogen, mai vedem cine o sa castige , meciul se joaca. Problema este ca nu a venit inca viitorul ala, mai avem cel putin 50 de ani pana cand vom avea masini electrice sau de alt fel, performante si accesibile pentru prostime.
Deocamdata la cum arata lucrurile , cu razboiul din Ucraina si cu proaspatul razboi din Israel exista riscul sa ne trezim intr-o lume ca in filmul ”Mad Max” sau serialul ”The 100” !
răsfoiam presa și-am găsit articolul ăsta:
https://news.stv.tv/west-central/glasgow-man-kidnapped-by-his-own-electric-car-had-to-be-rammed-off-road-by-police
hmm.. tot e bine că n-a atins viteza maximă, că la 140km/h… nu mai apuca să ne povestească scoțianul cum l-a răpit propria mașină😁
Comentariu beton!15
@@@Add, nu vor fi niciodată 50% mașini electrice;nici măcar local, de județean, statal, oraș, țară, nu are rost să pomenesc
P.s.
Dacă vroiau cu adevărat să reducă poluarea atmosferică, s ar fi axat pe g.p.l.Este singura opțiune viabilă acum și în viitor!Dar de, este cam la 30% din costurile unei electrice, iar profitul cam la 10%.
Greu subiect asta cu electricele. La mine e mai greu sa ma afecteze pentru ca in Bucuresti o folosesc rar, adica daca am 200 km pe luna e mult. In 15 ani a vazut 139000 km majoritatea facuti de sotie si aia in afara minunatei capitale, fie la Tulcea, fie prin alte zone. Recunosc ca noi suntem din aia care au facut plinul si in doua minute au plecat. Urasc din toti rarunchii statul in benzinarii. Vreau sa alimentez, merg, alimentez si gata. Vreau sa merg la baie, merg maxim 3 minute, am iesit si valea. Sunt robotelul care facea drumuri de genul Bucuresti-Iasi-Brasov-Bucuresti si a doua zi plecam iar. Pur si simplu. Am incercat si benzina, si diesel, si electrica. Daca e sa ma refer strict la consum, prefer motorina. Daca vreau doar senzatii misto, clar electrica. Benzina ar fi pentru cand vreau ceva gen nu pot fara masina si e si oras si putin in afara. Stau la bloc intr-un cartier dormitor. Asta ca idee. Plinul la cei 50 de litri imi ia in jur de cateva minute cu tot cu platit. Daca am elimina benzinariile si ar fi doar statii de incarcare, asa cum se doreste, am dormi p-acolo la cate 15 minute de masina. Apoi, pe drumul pe care il fac cel mai des nu am posibilitatea , cu stilul meu de condus, sa ajung dintr-o bucata. Cu dieselul il fac lejer cu jumatate de rezervor plus minus in functie de cat ii dau pe autostrada si pe diversele bucati frumoase si mai virajate. Nu condamn si nu arat cu degetul, asta e alegerea mea. Nu imi place sa stau cu ochii sa vad cat consuma si cat mai am etc. Nu stau sa merg cu 110 km/h pe autostrada. Nu pot. Poate m-am si obisnuit cu torsul motorului termic. In plus….o Kia EV6 e scumpa rau. Nu mai zic de Skoda. La altele nu pot nici sa ma gandesc. Astea imi plac. Plus Jaguarul electric. Doar ca…la nivelul meu de venit e greu. Si nici nu mai am 20 de ani sa visez ca voi realiza ce n-a vazut Parisul. Asa ca…atat cat se mai poate, raman la asta de acum. Cand pica de tot, trec la altceva mai bun. La cum ne invadeaza chinezii, e posibil sa trec chiar la asa ceva, ca poate se va mai schimba ceva. Nu stiu. In orice caz, daca e sa evit ceva, atunci aia e Dacia Spring.
Unde ai vazut tu Tesla Y de la 27000 euro? Ca vad ca noua pleaca de la 47240 euro… scadem cei 10000 si ce sa vezi? Ramanem la 37240 euro.
https://www.tesla.com/ro_ro/modely/design#overview
nu reusesc sa imi dau seama daca e un trolaj extra fin sau nu
@@@George, la ce te referi cu trolajul?
Ce autonomie are o electrica la mers pe autostrada Cruise control, 130 km/h. Chiar întreb serios. Eu sunt genul care fac drumuri lungi cu mașina, deplasări în tara și străinătate, concursuri etc (știu, avion, da mi e frica sa zbor). Nu stau 20 de minute în benzinărie, n am de ce,alimentez, plătesc și plec.
Din ce observ, majoritatea comentariilor celor care sunt impotriva masinilor electrice, se bazeaza pe chiar miturile de mai sus 😂. Ce ar trebui sa inteleaga toata lumea este ca in momentul actual, majoritatea isi cumpara o masina in functie de nevoi si nu de poluare sau mofturi. Poti sa fi fan inrait electrica dar sa ai un v8 cu care sa te plimbi in weekend si vice versa. Ideea este ca viitorul auto va insemna electrificare indiferent de sursa de energie, iar industriile auto implicit tot lantul de productie si aprovizionare nu stau pe loc. Asadar indiferent de ce crede fiecare, mai devreme sau mai tarziu toti care vrem autorurisme, vom ajunge sa detinem o electrica, si nu ca vom fi obligati sau nu, dar motoarele termice vor disparea din peisaj usor usor.
mitul 2 e prost pus, mai bine iti las vorbele unui tip care se pricepe
„Este un fapt știut și dovedit că oamenii sunt reticenți la nou.”
– >
„Pe scurt, la aproape fiecare revoluție tehnologică oamenii au fost împotrivă și, mai mult de atât, au căutat motivele care să-i convingă pe ei înșiși că au dreptate. Ce să vezi, istoria a dovedit că n-aveau.”
– >
„Da, pentru că, nu-i așa, dacă îți iei mașină pe benzină sau motorină, ai pompa la tine în fața casei.”
mitul 3
nu fumez, nu beau, apa o consum in masina, plinul cand nu exista retarzi in fata dureaza 3-5minute
„Să știți că măcar 15 minute aș fi stat și dacă eram cu o mașină pe motor termic. Făceam plinul, mergeam la pipi, îmi luam un suc, fumam o țigară (că nu fumez în mașină), deci tot cam pe-acolo ieșeam ca timp”
la drumuri lungi ai dreptate, 1k km parcusi la drum spre destinatie, in cazul meu ma forteaza la 2-3 opriri la benzinarii, de principiu 2 de alimentare, 1 pauza de mancat si putina dezmortire dimineata (plec la 00 sa ajung la destinatie la 12-13) ca ma ia un somn nebun cand rasare soarele
Faza cu oricum stai 15 minute ca faci pipi sau fumezi e cam de domeniul mitului si la tine.
In mod clar sunt mai multi soferi nefumatori decat fumatori.
Cele mai multe alimentari le faci cand pleci de acasa, sau de la birou etc, deci faza cu pipi cam pica si ea statistic vorbind.