Hai că azi avem de discutat treburi serioase, așa că intrăm abrupt în subiect.
Așadar, care au fost primii voștri bani câștigați vreodată? Și mă refer la orice activitate pentru care să fi fost plătiți, indiferent care e aia. Că le umpleați sifoanele vecinilor, că mergeați la cumpărături pentru bătrânele din bloc, că plimbați câini, nu contează.
Tot ce vă rog este să sărim peste partea cu „primii bani i-am făcut mergând cu colindul”. E ok, toți am fost copii, toți mergeam cu sorcova, steaua și plugușorul. Dacă n-aveți vreo poveste de genul „mi-am luat Ferrari din mersul cu sorcova”, hai să considerăm că putem să trecem peste.
Încep eu. Prima amintire despre bani câștigați o am de pe la 10-12 ani. Eram cu ai mei la unchiu-meu acasă, unde exista o pianină. În alea două-trei zile cât am stat acolo, vară-mea, care lua lecții de pian, m-a învățat să cânt Für Elise a lui Beethoven.
Mă rog, cred că e mult zis „să cânt”, având în vedere că o reținusem mecanic și băteam în calpele alea doar cu arătătoarele, dar cert e că rezultatul semăna a Für Elise.
În ziua dinaintea plecării, am avut „audiția” finală, cu ai mei de față. Prieteni, când a văzut taică-meu așa minunăție, adică pe fiu-său cântând la pianina aia, a scos o hârtie de 100 de lei și mi-a înmânat-o solemn. Săracul, cred că deja își imagina cum voi concerta eu în marile săli ale lumii. N-a fost să fie… 😊
Asta este prima mea amintire despre primit bani pentru ceva făcut de mine. Dar, ca să fiu extrem de cinstit, nu prea aș lua-o în considerare. Că dacă cel care m-a plătit n-ar fi fost taică-meu, n-aș fi avut cum să primesc vreodată vreun ban pentru interpretarea aia „senzațională”. Poate, cel mult, să mă fi plătit lumea ca să încetez să schingiuiesc biata pianină.
Așadar, facem un salt peste timp și trecem la bani câștigați, pe bune, de la oameni pe care nu-i cunoșteam. Iar p-ăștia, boșilor, i-am făcut în primul an de facultate vânzând cola, bere, pâine și țigări în camera de cămin. Am și acum flash-uri cu drumurile pe care le făceam pentru aprovizionarea cu „marfă”, mai precis cu un drum când căram plasele prin zăpada care trecea mult de genunchi.
Dar comerțul ăsta cu amănuntul a durat puțin, foarte puțin, mai precis până eu si Dan, colegul meu de cameră, ne-am prins care e treaba cu căminul în care stăteam. Căminul E, din Grozăvești, era unul dintre puținele locuri din București în care se putea face schimb valutar la orice oră din zi sau din noapte.
Erau vremurile când valuta nu era la liber, prin lege aveai dreptul să schimbi doar 500 de dolari pe an. Da, da, știu cum sună asta în zilele noastre, dar pe atunci fix așa era. Te duceai la casa de schimb cu pașaportul (exclusiv cu pașaportul) și puteai să cumperi sau să vinzi până în 500 de dolari. După care mai reveneai tu la anul.
Ăsta fiind contextul, vă dați seama cam cum înflorise schimbul valutar „la negru” în țara asta, iar în București în special. Ei bine, căminul în care stăteam era recunoscut pentru faptul că acolo poți să schimbi mărci și dolari.
Doar că, ce să vezi, dacă erai un „client” nou-venit, în sensul că nu mai schimbaseși niciodată, ajungeai în fața căminului și băteai mărunt din buze, că valutiștii nu stăteau în față să aștepte clienții, ci la ei în camere. Aici apăream în ecuație eu și Dan care frecam treptele din față de dimineață până noaptea.
Apărea clientul, se coia pe-acolo încercând să-și dea seama cum ar putea proceda, după care inevitabil ajungea să ne întrebe dacă știm unde poate să schimbe niște dolari. Da, știam, normal că știam. Doar că știam și ce preț să-i dăm ca să ne rămână și nouă câte ceva. Pe scurt, percepeam comision și la vânzare și la cumpărare, pe mână fiind cu valutiștii.
A fost o perioadă mișto, am la amintiri de pe vremea aia de-aș putea să scriu o carte. Inclusiv despre cum am pierdut comisionul pentru un schimb de 35.000 de dolari. A venit într-o noapte un personaj celebru din lumea mondenă a capitalei (celebru și atunci, celebru și acum) să schimbe banii ăștia, iar eu cu Dan nu eram în față. Am aflat abia după ce plecase deja.
Nu știu dacă vă dați seama ce însemnau 35.000 de dolari la nivelul anului 1992, dar o să vă spun eu: îți cumpărai liniștit câteva apartamente în București de banii ăștia. Comisionul pe care l-am fi scos noi pentru tranzacția asta ne-ar fi permis să nu mai „muncim” măcar câteva luni. Și l-am fi luat. Pentru că eu și Dan aveam deja linie directă (adică numărul de telefon personal) cu un cetățean valutist mult mai șmecher decât cei care stăteau la noi în cămin, iar tipul ăsta ar fi avut suma necesară în lei. N-a fost să fie…
Cam așa a fost cu primii mei bani. Acum să v-aud pe voi: cum ați câștigat primii bani?
Mi-ar plăcea, desigur, să rămânem cât de cât în limitele legalului, dar dacă nu se poate, n-o să vă cer imposibilul. Dacă primii bani i-ați făcut vânzând în târg roțile furate de la Dacia 1300 a vecinului de la doi, aia e, nu mai putem da timpul înapoi.
sursa foto: freepik.com
Pentru că maică-mea nu a vrut să îmi cumpere nu știu ce drac de blugi (pentru cei mai tineri, prin anii ’70 o pereche costa cam un salariu, asta dacă îi găseai), m-am ambiționat și m-am angajat la CAP, la cules de legume, in vacanța dintre a șaptea și a opta. Am lucrat 2 luni și ăștia au fost primii bani câștigați de mine! Mi-am luat blugii, dar a trebuit să mai puna și maică-mea ceva! 😀
Comentariu beton!73
2200 de lei am dat pe prima mea pereche de blugi, în 90. Până-n 90 n-am avut niciodată blugi „originali”, doar tânjeam după.
1800 prima mea pereche de blugi turcesti, luati de la camin in Magurele, fac de fizica, in 88
Tot la CAP, doar că la cules de ceapă. Pentru o geacă de blugi. In vacanta 6-7. 😊
Asa, da! 👏
La 16 ani m-a angajat taică-meu în Combinatul Siderurgic Hunedoara, ca muncitor necalificat la secția Cuptoare Industriale. Asta ca „recompensă că am luat treapta I la Liceul de matematică-fizică din oraș. Se întâmplă în Cretacic, 1978.
Atunci nu am înțeles nimic. Azi îi mulțumesc pentru asta, deși el nu mai e.
La fel a procedat și în 1980 când am luat treapta a II-a.
În 1982 când am reușit la facultate m-a trimis la mare.
Comentariu beton!103
Esti de-un leat cu mine.
1978 treapta I, 1980 treapta a II a, 1982 facultatea.
Comentariu beton!14
Acelasi leat,1964
Primii bani i-am făcut imediat după revoluție prin vânzarea de casete cu jocuri de hc/Basic. 100lei (încă nu venise marea inflație) caseta goala, 450lei incasam de la consignație, prețul final de vânzare în consignație era 517lei. Aproape un an am fost singurul vânzător în Pitești, 8-10casete /luna, au fost primele mele venituri…
Comentariu beton!18
Primii bani adevărați am început să-i fac pe la 14 ani, când eram fetița cu gustat salamul de prin supermarket-uri 😅 La un moment dat, am ajuns să lucrez într-un magazin mai mic dintr-o piață, și doamnele de acolo îmi dădeau și mezeluri la final de zi, să le iau acasă, și îmi făceau sandwich-uri cu pâine caldă, proaspătă ❤️
Comentariu beton!37
La 14 ani erai promoteriță în supermarket? Singură? Fără niciun adult cu tine?
Eu nu am facut bani decat la primul salariu, dupa facultate la 22 de ani. Deh, mai bleguta, socialism, facultate in casa parinteasca nu la camin, s a m d
De aceea cand fiica mea, la 14 ani, prin 1993 in vacanta de vara m-a intrebat daca am ceva impotriva sa mearga sa vanda sandvisuri la birourile firmelor nou infiintate in Bucuresti dupa revolutie mi-am zis ca “ la timpuri noi, oameni noi” si i-am dat voie. Avea o colega mai fasneata care aflase de o firma de catering primitiv infiintata adhoc de niste australieni, parca. A fost foarte bucuroasa sa mearga prin oras cam doua ore la pranz cu cosuri cu sandvisurile comandate si sa le distrubuie la adresele respective. In plus aveau si ele ocazia sa guste fineturi, croasante, paine neagra, cu seminte, de secara, painici, etc si mezelurile si branzeturile insotitoare. Era la 3 ani dupa saracia alimentara ceausista. Mie mi-era frica sa nu piarda sau sa li se fure banii pe care trebuiau sa ii colecteze dar a fost ok si ea a fost fericita ca pe langa micul salariu primea si bacsis de la cumparatori, de regula straini si angajati la primele firme private venite pe la noi.
Si asa a invatat copila de 14 ani valoarea banilor si a simtit placerea de a-i castiga (prin munca!)
Iar eu am realizat mai pragmatic trecerea la capitalism 😀
PS Draguta de ea, ce credeti ca a facut cu banii castigati? Ne-a cumparat la toti cadouri “din primii bani castigati de mine”! 🤗
Comentariu beton!25
Aveam un unchi inginer agricol și șef la o fermă din proximitatea orașului. În vacanța dintre a XI-a și a XII-a, pentru o lună, ne-am dus mai mulți veri l-a cules și depănușat porumb. A fost mare distracție. Noroc cu bunicul, care era un fel de administrator, care venea în urma noastră și culegea ce rămânea. Cu acei primi bani, nu mai țin minte câți, ne-am dus la mare, tot în aceeași gașcă. Bineînțeles că am stat la un alt unchi în Constanța, că nu ne-ar fi lăsat altfel de capul nostru. 😁
Comentariu beton!33
Primii bani i-am facut facand martisoare si vanzindu-le pe Lipscani, incepand cu 1985. Aveam pe cineva la Policolor de unde luam rasina epoxidica si intariror, facusem niste matrite din cauciuc siliconic si turnam martisoare, Puse pe carton, acetofan ( un celofan mai gros), snur, autorizatie de vanzare luata de la circa financiara sector 3, care se lua la modul, vreau si eu sa vand martisoare pe strada X, in dreptul nr Y, atatea bucati, la pretul de/buc, platit impozitul pe venitul pe care urma sa-l faci, desi tu , poate nu vindeai nimic si primit aprobarea de vanzare.
Bine, ca faceai 25.000 de martisoare si tu ziceai ca ai facut 3.000 este alta discutie.
Se faceau bani frumosi din martisoare si felicitari.
Comentariu beton!61
Primii bani i-am făcut pe la 15 ani, o vecină s-a plâns la maică-mea că n-are chef să execute curățenia de primăvară și ar plăti pe cineva, așa că m-am băgat. Doamne, în ce m-am băgat! Și acum îmi aduc aminte de aragazul ăla, după mai bine de 30 de ani!
Sens în care am ajustat onorariul (pe care nu îl stabilisem în prealabil), pe care l-a plătit fără să crâcnească, cu fața cam palidă, ce e drept. Vorba aia, „mi-a plăcut, dar nu mai vreau”.
Iar primii bani din activitate constantă – kebabist bre, pe principala stradă pietonală din Eforie sat, o vară întreagă.
Comentariu beton!41
Bureți. Apăruse la începutul anilor ‘90 un italian prin zona Dornelor care colecta si procesa hribi pe care-i trimitea in Italia. Am început cu culesul după care am creat eu un centru ilegal complet de colectare iar seara îi livram la “ fabrică”. Am făcut in vara aia cam 100 de salarii. Aveam 15 ani. Banii s-au tocat încet-încet, stiu sigur ca mi-am luat TELEVIZOR COLOR CU TELECOMANDĂ NEI in camera mea !
Comentariu beton!77
Sper din tot sufletul meu că acum ai compania ta și încă una mare. Zic asta pentr că mi se pare șmecheră de tot ideea cu hribii.
Mihai, am compania mea, dar nu e mare si am mai trecut prin doua falimente groaznice. Acum am o făbricuța mica de sucuri naturale si conserve gen dulcețuri si murături. La bussines, din păcate România nu e America, te frigi rău până o scoți la capăt 🤣.
Comentariu beton!92
@Ovidiu sa ne zici si noua unde vinzi sucurile, să te susținem.
Comentariu beton!59
pe mine m ar interesa dulceturile si conservele :), un link ceva? multumesc.
Comentariu beton!21
@Ramona si @Filipa, deocamdată vand pe plan local si incerc sa ma concentrez pe clienti din Horeca, dar daca sunteti interesate este o pagina de Facebook:
Grădina Bucovineană.
Mulțumesc !
Comentariu beton!63
Meditații. În clasa a-VIII-a i-am ajutat pe toți golanii din cartier să treacă clasa și mi s-a dus buhul că explic bine că am continuat și în clasa a-IX-a.
Ca fapt divers, fetele mele au câștigat primii bani la 8 ani! Una a jucat într-o operetă la teatrul muzical și a fost plătită cu forme legale 100 lei pentru că a apărut cam 5 minute pe scenă. Cealaltă a caștigat bani la concursuri de șah.
Comentariu beton!60
Each year between 35-40% of startup ventures receive capital from friends and family. This group is commonly called friends, family, and fools.
https://thebusinessprofessor.com/en_US/business-transactions/funding-from-friends-family-and-fools
O să vorbesc aici despre ultima categorie.
Primii bani ai unor complet străini, care n-aveau nicio legătură cu mine, au venit în urma unui mers la colindat printr-o zăpadă uneori până la genunchi, noaptea.
Am mai dactilografiat o lucrare de diplomă în liceu.
Ai mei personali i-am făcut în două săptămâni din vara după ce am absolvit liceul – am lucrat la Rompetrol Rafinare (Năvodari) ca vopsitor.
Ulterior, anul următor am primit amendă că n-am declarat suma la Fisc, și amenda a fost cam tot cât a fost suma încasată ca plată de la Rompetrol.
În facultate, pentru că știam să tastez în orb (touch typing), am avut cea mai bună (cred) viteză de tastare la un concurs de post de introducere date în ASE.
Aveau însă niște monitoare care consideram că fac rău ochilor, așa că am renunțat la job.
Comentariu beton!20
Primii bani i-am făcut I cls a VIII a, în 1990, văzând elastice de prins parul, care erau la mare moda atunci Ai mei lucrau la o fabrica de ciorapi și aceste elastice se făceau din rebuturi. Faceam scandal ca nu-mi aduceau ptr câte comenzi aveam eu:)) dar îmi tot explicau ca le trebuia un timp suplimentar ptr producerea lor și n-aveau chef sa stea tot timpul sa facă.
5 lei bucata – am vândut un an sau 2. Am avut o mare satisfacție.
Comentariu beton!41
În copilărie nu ceream bani, ci dulciuri în schimbul serviciilor (cules de fructe, strâns de cartofi, făcut cumpărături). De cele mai multe ori însă, nu ceream nimic. Mi-a plăcut dintotdeauna voluntariatul.
Am avut bursă de merit din clasa a V-a până în clasa a XII-a. Cea mai mare parte din bani s-a dus pe cărți, excursii și pantofi în ordinea asta.
În anul I de facultate, am făcut matematică cu un puști de clasa a V-a de 2 ori pe săptămână. Am cerut 50 de lei impozitabili pe o ședință de 150 de minute. Eu eram studentă la Cibernetică economică, dar cum am făcut și eu 3 semestre de matematică în facultate și modulul psihopedagogic, nu am avut probleme cu predatul. Am făcut asta un singur semestru, deoarece în semestrele ulterioare nu mi-au mai permis programul de la facultate și stagiul de practică.
Comentariu beton!28
Mi-am adus aminte acum de o altă întâmplare. În anul 2011, când eram în clasa a III-a, am participat cu corul școlii și ca solistă la un concurs de colinde ținut la Colegiul Național Mihai Viteazul (acolo am făcut liceul și atunci a fost și momentul când am decis că vreau să îmi petrec acei 4 ani între acei pereți). Am luat locul III la ambele categorii și premiul cumulat a fost de 200 de lei și o pungă mare de dulciuri. Salariul minim pe economie net era 670 de lei.
Comentariu beton!14
Primii bani i-am facut pe la 10-11 ani in tabara la Navodari, scriam vederi si scrisori pt colegele de camera. Imi spuneau cui trebuie adresata scrisoarea si eu prestam. Iar povestea din scrisoare era la imaginatia mea.
Pe vremea mea – o, tempora! – stateam in tabara 14 zile si de cele mai multe ori familia ne si raspundea la scrisori.
Acum nu va inchipuiti ca aveam tarife marete, dar mi-amintesc ca cel mai bun pret l-am scos primind in schimbul scrisorii o cutie cu compot de ananas de la chioscul din tabara Delfinul.
Tot la Navodari am castigat un concurs pe teme de circulatie si atunci premiul a fost oferit de cei de la militia din Constanta. Mi-amintesc ca a fost consistent, rechizite (printre care un stilou care costa 64lei si pe care mi-l doream), dulciuri, un trening… da, eram un copil bagacios.
Comentariu beton!52
@moatza, m-ai lovit grav 😁 din tabăra Delfinul am rămas cu aversiunea pt ananas. tot ce-am mâncat, cât am stat în tabăra aia, a fost compotul de ananas de la chioșc. mâncarea care ni se dădea mi se părea oribilă. și-acum, după zeci de ani, când simt miros de ananas, mi se face greață instant😅
Comentariu beton!48
Primii bani i-am facut din agricultura si meditatii. Eram la facultate si cum avusesem la mate nota 10 la bac si 10 la admiterea la facultate, imi cereau vecinii sa le meditez copiii la matematica. Erau bani castigati usor. Fiica mea are contract de munca de cand a implinit 14 ani iar sora ei o ajuta de cand avea 9 ani. Impart ziarele in cartier, pentru ca locuim in Germania intr-un sat. Cea mare plateste taxe la stat, face declaratie de venit, de la 16 ani a mai lucrat si vara ocazional.
Primii bani i-am câștigat în clasa a 10-a, când i-am transcris lucrarea de diploma maistrului meu de la electrotehnica, pe hartie cretata, cu tuș. Am luat o suta de mii, cum era atunci, când alocația era 60 mii. Am fost tare mandra de mine.
Comentariu beton!27
ce nostalgiii mi-ai stârnit… am început să câștig bani din vacanța de vară dintre cls a X-a și-a XI-a.
avea taică-meu un coleg de muncă, al cărui fiu era o loază. sau beizadea, cum am zice azi. deștept, dar derbedeu. și, ca orice loază care se respectă, a rămas corigent. la franceză și germană. ei, oameni buni, toată vara aia mi-am bătut capul și gura, meditându-l. pe bani, că nu prestam muncă patriotică.
lasă că și-a luat corigențele, dar mi-a făcut așa o reclamă, încât am făcut meditații și cu alți copii, până am terminat liceul 🙂
Comentariu beton!85
@Mălina, nu vreau să dai nume, dar loaza despre care vorbeai este cumva ministru? Sau măcar parlamentar? 😀😀😀
Comentariu beton!18
@Vic, simt că nu vei fi dezamăgit, deși nu-i nici una, nici alta.. e mare-n grad, prin „servicii” 😁 😅
Comentariu beton!67
Vacanța dintr-a opta spre a noua. Am lucrat 8 ore/zi, o lună într-o rulotă dintr-o piață, unde vindeam dulciuri, țigări, suc, detergenți șamd. Făceam inventar zilnic, naiba să-l ia! Știți cum e să numeri zilnic Eugenii, Africane și Poiane? Dar gume stil minge de fotbal și alte bazaconii din borcane? Vă spun eu cum e: mirific! Plus că asta trebuia făcut și înainte de a deschide, și la închidere…
Într-o zi nu mi-au ieșit ceva bani, dădusem rest greșit, clientul m-a păcălit și mi-a dat banii aiurea, nu știu, oricum nu-mi amintesc… Na, iaca poznă… Cum îi spun eu mamei asta? Păi nu am inventat eu o poveste (deși uram și atunci minciuna cu pasiune) despre circulația banilor în economia mondială? Și despre cum unii bani dispar în neant? Am inventat! Baiul a fost că nici mama nu era din 15-n Cluj, vorba aceea, așa că mi-a comunicat scurt că mă scoate din rahat pe moment, dar când primesc salariul, trebuie să-i dau înapoi. Ceea ce am și executat fără discuții, iar de restul salariului mi-am luat ce au vrut mușchii mei pe vremea aia, adică țigări (mai țineți minte că se vindeau la bucată?) și dulciuri 😀
Comentariu beton!33
Am asa mila sa vad copii muncind (nu cu cerseala), pe de alta parte e un mod de a invata.
Ce faceți cu banii din primul salariu?
IT-istul:
-Intotdeauna am vrut sa merg în Maldive, abia aștept
-Si restul?
-Mai tunez ceva pe la mașină
Doctorul:
-Clar, vacanță in Turcia
-Si restul?
-Renovez casa de la țară, d-astea
Inginerul:
-Imi iau un pulover
-Si restul?
-Restul mi-i dă mama
Comentariu beton!89
Aveam 6-7 ani cand am castigat primii bani. Noi copiii l-am carat/ tras de mana pe unchiul pe un deal. Pentru fiecare 100 de metrii primeam 10 lei.
Apoi pe la 10 ani am inceput muncile agricole platite. La bunica era un CAP unde culegeam coacaze si luam 15 lei pe ladita. Apoi dupa revolutie cand eram deja adolescenta am castigat bani tot la cules de afine si coacaze, dar de data asta la un var de al lui tata.
Comentariu beton!22
La 18 ani, când am terminat Liceul Sanitar și am început să lucrez ca asistentă medicală. Ceea ce am facut vreme de 3 ani
Comentariu beton!27
Poze cu tine în halat alb și bonețică avem? Cred că suntem mai mulți pe-aici care am vota pentru. 😛
Imagination will take you everywhere, my friend 😂
Comentariu beton!30
Comentariul zilei!
Nu te chemă cumva Mona, presupunând că @Andreea e nickname-ul ? 😀🙃
Mama a fost inspirată și a decis că Andreea sună mai bine 🙂
Tata e electrician, m-a luat cu el la o lucrare și am montat niște prize. Aveam 14 ani, parca. Din ce bani a primit mi-a dat și mie, ca am muncit :d
Comentariu beton!13
primii bani i-am făcut, în ’86, mergînd cu uratul; aveam 12 ani eu și 15 văru’; el avea acordeon iar eu un text șmecher, cu variante, adaptat de mine; am plecat pe la 4-5 după-amiază, cu gînd să mergem prin sat, pe la cîteva rude; doar că n-a fost așa! era așa de inedit „numărul” nostru încît, auzindu-ne prin curți, vecinii rudelor ne chemau „și la mine!”; și uite-așa, din „și la mine” în „și la mine”, s-a făcut 2-3 noaptea; și s-au mai făcut și vreo miedouăsute de fiecare; rachete de tenis de la reghin (una mică și una mare) și 3 mingi au fost prima „investiție”;
după aia, cel mai mișto a fost în facultate; montam, în 3, standuri la tîrgurile organizate de camera de comerț și făceam pază peste noapte
Comentariu beton!31
Ai zis de standuri și mi-am adus aminte de vânzarea de lumânări și iconițe în perioada invaziei de Sf. Paraschiva la Iași! Amintiri faine din studenție!
Primii bani i-am câștigat împărțind pliante. S-au învârtit ăia ce s-au învârtit și nu cred că voiau să îmi plătească. Nu mai țin dacă am primit banii sau nu, cred că maică mea a vorbit cu ei să îi ia la rost în privința asta. Dar următoarea dată pentru care sunt sigură că am fost plătită a fost recensământul din 2011. Orașul era mic, și ăia o lălăiau cu plata, până s-a dus bunică mea peste ei, că îi cunoștea. Ulterior, o lungă perioadă de timp, am făcut traduceri combinația română-engleză, dar și produse handmade. Produsele alea îmi făceau gaură în buget, dar îmi plăcea. Până să mă angajez pe primul job serios la birou, am tot prestat diverse activități neplăcute, pentru unele nici nu am fost plătită, stând puțin fiindcă nu îmi plăcea ce fac, și am plecat fără regrete. Făcând activități de genul ăsta, am decis să caut joburi de birou, să am salariu fix, să îmi folosesc mintea și să nu îmi dea jobul bătai de cap dpdv financiar.
Dacă ai fost în Grozăvești, posibil să fi cumpărat bere de la tine. Așa, de fantezie zic, nu că aș avea vreun complain peste decenii. Acestea fiind spuse, cred că primii bani i-am făcut pe vremurile de bunăstare și creștere economică, la cozile infernale de la pâine. Într-o bună zi, trecând de la școală spre casă, in dreptul „pâinii” ne-a oprit un cetățean din provincie care ne-a oferit mie și colegului câte cinci lei, să stăm la coadă și să-i luăm câte pâini putem. Cred că era vorba de două trei pâini, maxim, de persoană. Mai târziu, prin liceu, mai reușeam să iau țigări de la „sârbi”, pe care le vindeam celor mai cu fițe. Cam ăștia au fost primii bani.
Comentariu beton!16
Primii bani i-am câștigat în liceu, vindeam săpunuri Fa și Rexona, dar si Kent auriu. Le luam de la un sportiv care ieșea afară și mai adăugăm și eu ceva.
P.S. Pentru nostalgici săpunurile Fa și Rexona sunt și acum pe rafturi, dar se mai uită pwlea la ele. Ca să știe ce bine era în comunism, băga-mi-aș…
Comentariu beton!39
Începutul anilor ’80, voiam să îmi schimb racheta de tenis, am cerut bani părinților și în schimb am primit recomandarea de mă duce în piață să vând supraproducția de roșii. A fost surprinzător de ușor să închiriez tarabă și cântar, am rezistat eroic privirilor dușmănoase ale concurenței (am pus prețuri puțin mai mici) și în două ore vândusem tot. Am făcut bani cât să îmi cumpăr trei rachete Reghin!
Comentariu beton!33
In ultimele doua clase de liceu. Ii meditam la franceza pe corigenții clasei. In plus, mai scriam si temele corecte pe tabla pentru cei care se împiedicau grav in imparfait si passe compose. Cu banii strânși mi-am plătit școala de șoferi. Asta era prin ´80.
Comentariu beton!25
Primii bani i-am facut cand am terminat clasa a vi-a, am lucrat in barul unei matusi doua luni, faceam curatenie si cafea, serveam suc la TEC. Am avut banii mei in tabara care a urmat, am fost tare mandra.
In restul gimnaziului am dat meditatii la engleza si franceza unor copii mai mici, am folosit banii sa imi platesc (partial) meditatiile mele la germana si matematica.
In liceu lucram ocazional in carmangeria parintilor mei, apoi in abator. Asta se intampla inainte de 2000, cand curatam vreo 15-20 kg de usturoi romanesc, cu catelul miiic, pentru carnati si alte mezeluri.
Am mai avut apoi diverse joburi, dar nu se mai incadreaza la primii bani. 🙂
Comentariu beton!15
Când eram prin clasa a 6 ea , fratele meu ma intreaba , „fata tu ai citit Iona”, răspunsul a fost nu, „citește o acum și apoi îmi faci și mie un rezumat dar nu itri asa mult în detalii”. Iar pentru asta am fost desigur plătită. Apoi au aflat și amicii lui, când nu aveau chef sa citească o carte, o citeam eu și facem rezumat.
Comentariu beton!28
Și eu am făcut asta pe gratis 🤦♀️. Clar, n am spirit antreprenorial
Comentariu beton!18
Prin clasa a IV-a o vecina de-a bunicilor avea nevoie de oameni la pădure, mi-a ieșit pe ochi suta aia de lei, de dimineață până noaptea
Comentariu beton!12
In liceu practicam nobila meserie de spalator de parbrize auto. chiar m-am batut, la propriu, pentru locul din benzinarie.
Comentariu beton!23
Prin clasa a șasea și a șaptea mergea la baza de recepție a cerealelor și nu plăteam greul care se încărca în vagoane. Și acum îmi aduc aminte că înghițeam ton de praf în fiecare zi. Dar eram cel mai bucuros pentru că aveam banii mei.
LE: „lopătam grâul care se încărca în vagoane” asta am vrut sa scriu, nu ceea ce-a ieșit 🙂
Comentariu beton!18
Primii bani castigati prin munca i-am facut cand aveam vreo 13-14 ani. Aveam o matusa mai in varsta cu probleme de sănătate dar obsedata de curatenie care voia sa aiba covoarele spalate. Era vara si cald si pentru mine mi s-a parut o joaca sa frec covoarele alea si sa le stropesc cu furtunul. Nu mai retin cati bani am facut dar mi s-a parut ca au fost bani facuti usor, pentru ca ma si distrasem. De la aproape 16 ani m-am angajat pe litoral in sezonul estival si de atunci nu am mai avut vacanta mare. E drept ca am invatat multe, inclusiv rutina in munca si cum sa tratezi cu unii clienti nemultumiti sau cu un sef nervos, sau cum sa continui cu munca si sa nu pleci cand dai de greu sau te superi de ceva, dar uneori imi plang vacantele pierdute, stiind ca nu ma voi mai intalni vreodata cu o vacanta de 3 luni legate in care sa ajung sa ma plictisesc.
Comentariu beton!20
Ah, si in clasa a 8-a, prin anii 2000 le faceam desenele pentru ora de Educatie Plastica catorva colegi care nu aveau talent/chef sa picteze pentru care ii taxam cu 5-8 lei (5000-8000 de lei?) si materialele de lucru.
Anii 80-81 când am strâns fier vechi de la vecinii lui mamaie, pe care l-am cărat cu căruciorul de butelii. Dar banii ăia au fost de un suc și o amandină. Trei ani mai târziu, am făcut bani adevărați din culesul de piersici de la Calafat. Toți verișorii de la Băilești ne-am angajat zilieri, aveam transport asigurat cu imeseu. Din banii ăia mi-am luat o pereche de Asics Tiger și o minge de volei Mizuno de la cunoscutul bloc de negrii de pe Moșilor. Cine nu știe, acolo locuiau angajați ai corpurilor diplomatice din ceva țări africane.
Comentariu beton!15
Cred ca aveam 7 sau 8 ani (prin anii ’80) si pe langa sticlele si borcanele pe care i le furam mamei si le duceam la magazin pe cativa lei, vara mergeam pe dealuri la cules de mure, adunat diverse plante medicinale si toate astea duse la punctele de colectare. Imi aduc aminte ca pentru o galeada de 10l plina cu mure am reusit sa primesc vreo 30 de lei comunisti. M-am simtit bogat cateva zile pana am ajuns la oras si i-am spart in librarie.
Comentariu beton!12
Bani mai serioși din muncă mai serioasă am făcut în vacanța dintre a opta și a noua, când m-am dus cu taică-miu la o livadă în Fălticeni, la cules ce-aveau ăia prin copaci. O lună jumate am stat acolo și așa mi-am înnoit garderoba de elev proaspăt intrat la unul din liceele cu ștaif din județ.
Înainte de livadă, am reușit să pun mâna pe o copie a unui cd cu Windows XP. Asta m-a pus pe apelarea rapidă a telefoanelor multor oameni din sat.
Mi s-a reproșat în perioada aia inclusiv faptul că eu iau pe o oră de uitat la monitor și apăsat două butoane cât face nenea într-o zi de sapă/coasă/strâns fân.
A trebuit să-i spun că asta se întâmplă când nu îți place cartea… 🤷🏼♂️
M-a mai chemat, că i-am făcut treabă bună. 😅
Comentariu beton!37
Nu imi amintesc exact varsta, probabil 11, 12 ani. Bunicul prietenei mele avea o cunostinta care facea o statistica probabil. Cert e ca stateam cu prietena mea in anumite intersectii din oras si numaram masinile care trec pe acolo😃Imi amintesc cu drag. Nu am facut multi bani dar au fost primii mei bani.
Comentariu beton!24
Clasa a noua. Un vecin, profesor de fizică scria un manual pentru clasa a șasea. Și cum mama se lăudase că am fost la cercul de stenodactilografie la casa pionieri, m-a „angajat” să-i dactilografiez manuscrisul. 1 leu pagina. Încă o dată după revizie/observații/cenzură. Cheltuiți cu entuziasm la mare . Inclusiv pentru primul pachet de țigări. 1976.
Comentariu beton!21
Copil fiind am făcut tot felul de comisioane pe seama lui tataie, ba să culegem zarzăre în detrimentul fotbalului, ba să ud la grădină, deci chestii administrative. În facultate, sfârșitul anilor ‘90/ inceputul anilor 2000 vindeam colegilor avuți, telefoane, parfumuri etc. Tot atunci am dat și o brichetă Dupont ediție limitată, cea placata cu aur, eu nefiind fumător. Era în floare “turismul” pe Ibiza, Marbella, Spania în general, Portugalia, chiar și Franța. Mulți albioniști creduli pe vremea aia și mai ales albioniste, cele mai multe bete moarte.
Comentariu beton!14
Primii bani i-am facut prin clasa a 5a, am vindut inele la scoala, inele pe care le cumparam la magazinul Cozia. Nu stiu ce comision puneam, poate 10 lei?! Era ceva la vremea aceea, in anii ’79-’80…
Apoi, in clasa a XIi, vindeam comentarii pt BAC. 10 lei bucata. Aveam „intrare” la xeroxul scolii, tata fiind prof in liceu. Aveam cartile cu comentarii serioase gata scrise, parintii fiind ambii profi de romana.
Mai dadeam cite o sticla de coniac Drobeta, asa, la o luna, la nenea care facea copiile xerox.
Am vindut atunci destul, dar nu am tinut o contabilitate ca sa avem o idee clara de business plan 🤣🤣🤣
Comentariu beton!12
Aveam 11 ani când am început să merg cu bunicii mei la cules de fasole verde (de fapt, galbenă) păstăi. Bunicii locuiau la periferia Bucureștiului, în cartier de case, și aveau un mic petec de pământ cultivat în apropiere. (Acum nu mai există zona, s-au construit străzi și clădiri).
Culegeam câte un sac mare de păstăi. A doua zi, bunica și cu mine mergeam la piața cartierului și-l vindeam pe tot. Primele dăți am fost pe post de ajutor (aranjat, cărat, făcut diverse comisioane) – dar la un moment dat bunica a trebuit să plece să rezolve chestii, și subsemnata a rămas în piață cu sacul de fasole la tarabă. M-am cam speriat un pic la început, dar clienții au fost drăguți, vânzătorii din jur m-au „adoptat” și n-am avut probleme.
La sfârșit de săptămână bunica făcea socotelile și îmi primeam partea din câștigul de la piață. Nu mai știu cât am primit, țin minte doar că i-am strâns pe toți și mi-am luat cărți și o rochiță nouă, apoi, în anul următor, mi-am cumpărat ghete de iarnă. Vreo 3 ani am prestat la cules și vândut păstăi, până prin clasa a 8-a.
Apoi, în facultate am dat meditații la greu, am tradus o carte, am împărțit pliante pe stradă, am încercat să vând diverse chestii (fără prea mare succes). Asta mi-a adus și o mare amărăciune, fiindcă prietenele mele de atunci (consistent sponsorizate de părinți) erau pline de bășini de genul: „Vai, eu n-am ajuns să dau pliante pe stradă” sau „Să știi că nu doar banii contează!” Aș fi vrut să le zic ce le-aș zice acum: „proaste mai sunteți” :)))
Comentariu beton!34
Ohooo, cred că eram în generală, până în 14 ani și mama mă trimitea pe mine la cumpărături ca să rămână cu surorile mele. Și ea știa așa grosier un buget dar eu ma duceam la toate magazinele, că în perioada aia canci supermarket și francize așa că fiecare comerciant își punea la ceva mai mult și la altceva mai puțin. Ideea e că știam unde găseam cafea mai ieftină, unde găseam uleiul cu prețul cel mai mic, unde găseam pâine la ofertă și uite așa rămâneam pe plus cu 10-20 de lei vechi. Știu, mărunțiș. Dar ,,adevărații bani,, erau la școală. Aveam un coleg de ,,bani gata,, cu părinți cu funcții de conducere la ARO Câmpulung Muscel și care nu prea avea chef de școală. M-am prins de schemă și am devenit colegi de bancă iar la scurt timp a devenit ,,gaina mea cu ouă de aur,,. Aveam un ,,contract,, primul meu contract pe an școlar. Eu nu aveam voie să stau la teze cu altcineva în bancă sau la lucrări decât cu el, dacă îl lăsam să copieze la mate/română 20-30 de lei, dacă îi făceam tema la mate, română, în funcție de complexitate 50-100 de lei, copiat la teze 100-200 lei, pentru desene sau alte activități alte sume ideea e că ajungeam la 500 chiar 1000 pe săptămână iar în luna cu tezele cred ca făceam și 5000 de lei vechi pe lună. Cam așa arătau banii vechi. Ce făceam cu ei? Îi spărgeam pe femei. Eu scoteam fetele la suc iar ele se pupau cu alții… #aiae
Comentariu beton!27
Primii mei bani i-am facut prin 1988 cand eram in clasa XI. Am dat meditatii la chimie unei fete din liceu pentru treapta a II-a. Prima meditatie a fost cu bani (nu mai tin minte suma!) iar urmatorii au fost transformati in produse alimentare deoarece mi s-a parut un troc mult mai echitabil deoarece mama fetei era vanzatoare intr-o alimentara si avea acces la produse la care oamenii simpli nu prea aveau acces. Astfel am ajutat familia sa avem ce pune pe masa.
Comentariu beton!34
Vindeam referate in liceu. Target-ul meu erau cei in prag de corigenta, fiind mai disperati, dar luam „comenzi” si de la restul. Nu ma imbogateam, dar ma asiguram cu „pachetul” pe ziua respectiva. Inclusiv diriga stia, si chiar mi-a zis ca ea nu m-a vazut niciodata sa fac ceva pe gratis cat am fost la liceu :).
Comentariu beton!15
La Legume fructe, în vacanța de după clasa a noua. Aranjam fructele in borcanele de compot , gemul sau dulceața etc. Cred că mi-am luat haine de banii ăia.
Eu am câștigat primii bani în clasa a zecea dând meditații la matematică unor colegi. M-au chemat părinții lor să le îndrum odraslele. Pe lângă bani mai primeam si produse alimentare cadou. O dată am venit acasă cu 5 lădițe de fructe și legume de și-a făcut maică-mea cruce.
Am ținut-o tot așa până la bac.
Comentariu beton!19
Din facut buchete de flori mai ieftine pentru niste cunostinte prin liceu. Am luat flori la bax de la Piata de Flori (de 3 pana la 10 ori mai ieftine ca la florariile de strada), am facut buchetele si am pus de 2x pretul per fir de floare. Mi-au iesit chiar dragut, nu vedeai vreo diferenta fata de florarii.
De la parinti nu am pus la socoteala, am tot avut bani in sume mici inca de la 4-5 ani.
Comentariu beton!12
Măi, ce subiect fain! Mda, cam prin clasa a opta, prin ’80, după examenul de treaptă, (ceva de neînchipuit de dur astăzi), cu Liviu şi Cristi, colegii mei, ne-am dus la Chiţorani, lângă Ploieşti, unde o rudă era şef de fermă viticolă. Am reparat lădiţe pentru viitoarea campanie de cules două săptămâni şi, cu banii strânşi, ne-am urcat pe biciclete (Sputnikuri sovietice, tanc pe două roţi, pe care am pus mai ales mâncare: fulgi de cartofi, conserve de carne, un ceaun de aluminiu cu pirostrii) şi am purces la Năvodari, cu corturile. Am făcut trei zile pe drum, că ne opream şi leneveam lângă un lan de porumb, lângă o casă unde mămăiţe miloase, văzând cum arătăm de jigăriţi, ne chemau la poartă să ne dea o ulcică cu lapte, o bucată de brânză etc. Sincer, au mai pus şi ai noştri ceva leuţi, aşa, de-un suc pe zi, am mai colectat şi vândut sticle goale de pe plajă, dar, ce mai, am rezistat o întreagă săptămână la mare!
Comentariu beton!29
Primii bani i-am făcut în timpul facultății, când am fost în vreo două rânduri operator sondaje – muncă de teren, prin zone rurale din județul Alba…
Primii mei bani au fost facuti in vacantele de vara, in oraselul meu de provincie in care, dupa Revolutie, explodasera zeci de „mici afaceri” cu buticuri si baruri. Strazile centrale erau ticsite cu asa ceva. Nu stiam eu in anii aia, ca o parte din baruri erau niste paravane pentru altfel de „afaceri” decat cele expuse vederii, adica vanzarea de sucuri, ceva alcool, ceva mese de biliard si pacanele.
Pe o straduta destul de centrala a orasului lucram si eu intr-un bar deschis de fratele vecinului nostru care frate locuia in Germania si avea ca partener de afaceri un fost politist cu o reputatie nu tocmai ireprosabila. Peste zi veneau acolo o gramada de liceeni de varsta mea ce jucau partide dupa partide de biliard (m-au invatat si pe mine sa joc!), liceeni cu care ma cunosteam si cu care ieseam la final de program prin toate discotecile din oras dar si din orasele vecine. Vacantele mele erau pline de distractii si am continuat asa si in anii de dupa pana cand atmosfera localului incepuse sa se schimbe. Barul despre care eu credeam ca e un loc haios si distractiv avea sa se transforme intr-un loc sinistru, odios. Liceenii disparusera, apareau mai mult barbati de diferite varste, insotiti de fete tinere si frumusele.
Apareau pe acolo chiar si ceva celebritati, fotbalisti cunoscuti si vecinul mi-a spus ca ar fi fost acolo, intr-o zi in care lucram eu, fostul pilot al lui Ceausescu. Pilot care ar fi vrut sa ma „cunoasca”!!! Eu nu observasem nimic! Ma rog, vazand eu schimbarea la fata atat a patronilor cat si a localului, am intrebat ce se intampla ca aveam si eu sursele mele.🙂 Am aflat ca locul meu de munca devenise un loc de recrutare pentru prostitutie! Politistul recruta fete si le expedia celuilat tip ce detinea barul si locuia in Germania si acolo, ala se ocupa cu plasarea fetelor! Auzind asta, mi-am adunat catrafusele si dusa am fost. Nu aveam unde si pe cine sa reclam, unul din patroni fiind fost politist iar celalalt fratele vecinului nostru!
Primii bani câștigați (în mod voit și conștient) au fost 80 lei, în anul 1 de facultate, făcând sondaje pentru o companie de statistica din Cluj. Imi amintesc toate emotiile pe care le simteam cand bateam la usi si habar nu aveam ce e de partea cealaltă. A fist fain si asa am invatat ca nu vreau sa lucrez in vanzari/negocieri. 🤭🤣Atunci am învățat eu Clujul! 🤣
Înainte de ăștia, în fiecare vara mergeam la fan la bunicul de la Bicaz și acolo mereu primeam bani sa îmi cumpăr ce voiam eu, dar nu ii consider bani câștigați, pentru mine nu era munca, era plăcere!
In anul 1 sau 2 de facultate (92?93?) cuscra gazdei, internata in spital si imobilizata la pat, avea nevoie de ceva ajutor peste noapte( cu fiziologicele). Si eu eram studenta la medicina an mic, deci perfect calificata sa manevrez un bolnav( not!). Nu mai stiu nici cati au fost, nici ce-am facut cu ei, tin minte doar dormitul pe scaun, cu capul pe pat, ca adoua zi cursuri. Partea buna e ca doar coboram din spital si intram in facultate.
Comentariu beton!12
Cănd eram copil strângeam sticle și borcane , maculatură,pentru planul școlii,cum țin minte că se numea,apoi îi dădeam la fondul clasei , că era o întreagă nebunie.Apoi ,bunicii îmi lăsau rest 1-10 lei maxim de la cumpărături, fiindcă stăteam la cozi interminabile;din muncă de om mare am câștigat cu școala în clasa a 11a sau a12a , că nu mai țin minte, că ne-au dus la o practică agricolă,la cules de mere,iar banii mi-au ajuns de o pereche de pantofi,vreo 300 de lei .
La 16 ani am „reusit” un 5 bucati la un aparat de poker intr-un birt. Cine a jucat in anii 90-00 stie la ce ma refer. Si am dublat suma ca aveai rosie/neagra la risc. Era ceva gen vreo 30000 de lei castigul. Vreo 10000 de lei am pierdut inapoi ca asa e cand te crezi viteaz. De restul ? I-am spart prin cluburi de calculatoare unde ma jucau cu ora si prin alte birturi unde jucam biliard. Am facut si multa cinste. Desi erau cateva salarii ale parintilor nu am putut sa le spun. Nu am putut nici macar o pereche de blugi sa-mi iau ca nu aveam idee cum sa justific si daca auzeau de unde ii am ma beleau. Dar a fost frumos… the memories….
Comentariu beton!15
Terminat liceul si picat cu succes la medicina. Facusem engleza din clasa a Va si pentru ca la scoala unde lucra matusa mea (un sat din apropierea orasului, dar cu o naveta grea, doar 2 curse pe zi) aveau nevoie de un suplinitor pentru cateva ore de engleza – cred ca 4-6 ore pe saptamana, m-a intrebat, am acceptat si iatama-s profesoara. Cu carte de munca pe care o am si in ziua de astazi! Anul urmator am suplinit si niste ore de chimie.
Amuzant (oarecum) este ca am suplinit pana si in facultate- am facut chimie pana la urma, medicina oricum era visul mamei- la o scoala de pe langa Bucuresti. Nu, nu chimie, ci franceza :)!
La terminarea facultatii nu am gasit post in invatamant- stiu si acum exact suma ceruta ca sa imi „gaseasca” un loc- asa ca desi ce am terminat o dubla specializare de a fi profesor cu acte in regula, nu am mai predat nici o ora la catedra.
Comentariu beton!12
Pe la 10-12 ani am început să fac mărțișoare pe care le vindea tata la el, la muncă. Cumpăra și el o parte, dar pentru el făceam o comandă separată. Îi arătam înainte ce vreau să fac și își alegea ceva. Nu făceam și pentru altcineva modelele pe care le lua el.
Pe la 14-15 ani veneau colegi și colege să le tund.
Nu-mi amintesc câți bani am câștigat din activitățile astea, dar îmi dădeau senzația că-mi pot lua ceva din banii mei.
Comentariu beton!11
Primii bani au fost facuti tot prin ’91 cand fiind proaspat liceean am fost cooptat intr-o gasca sa spalam parbrize pe la Dorobanti. Faceam bani frumosi, am fost si la mare cu acei bani, ne luam haine incaltaminte. Toata treaba a durat aproape un an pentru ca dupa ce au vazut smecherasii cati bani facem, ne-au gonit din zona si au adus niste sclavi sa faca acelasi lucru și sa ia parte de la ei.
A mai fost o perioada cand cumparam bilete la spectacolele de la cinema Patria si le vindeam la supra pret dar nu era ceva de facut tot timpul.
Prin clasa a 12 -a am gasit marea afacere care a durat cativa ani. Mi-a facut rost cineva de o masinarie care umplea cartusele de xeroxuri din Germanica si mergeam pe la centrele de copiat sa le umplu cartusele la jumate de pret fata de unul nou. Aceasta treaba a tinut 3 ani pentru ca s-a stricat dracovenia si nu a mai putut fi reparata iar de alta nu am avut cum sa fac rost pentru ca din pacate spargeam toti banii facuti.
Vremuri taica……
Comentariu beton!15
Eram în vacanța dintre clasa a V a și a VI a. Deși fată de la oraș, locuiam la țară fiindcă tatăl meu era inginer agronom și ne-am tot mutat din sat în sat. Primii bani au fost câștigați vânturând grâu cu lopata. Au fost bani munciți din greu. Nu mulți, că nu am rezistat mult. Mi-am cumpărat o cămașă în carouri bleu cu portocaliu. Pe care peste câțiva ani am descusut-o ca să iau tiparul, că mă apucasem de cusut haine.
P. S. Mi-ați amintit de pianina pe care am avut-o la aceeași vârstă. Aveam și eu urechea muzicală ca a dumneavoastră. Am învățat cu chiu cu vai câteva melodii. O invidiam pe sora mea mai mică cu 1 an care putea cânta orice după ureche.
Comentariu beton!14
Primii bani ii faceam in gimnaziu, cand luam tot Botosaniul la pas, cautand cele mai ieftine caiete – aveam buget de la parinti pentru rechizite, iar restul imi ramanea mie.
Tot in gimnaziu am descoperit si treaba cu sticlele si borcanele goale duse la magazin, pentru care primeai un fel de chitanta cu care mergeai intr-un alt colt al magazinului sa iei bani. Unele chitante le-am mai facut si in fals, pina era sa imi rupa picioarele una din femeile de la casa.
In liceu, cand am terminat a X-a, am mers la scos cartofi. O saptamana m-a tinut, mi-am luat un tricou de banii aia.
Iar in facultate (la ISE) am facut proiecte in FoxPro pentru cei de anul I.
Apoi am ajuns sa ma angajez si am lucrat vreo 6 ani in FoxPro 🙂
Primii bani cred ca i-am facut prin clasa a treia (88?) cand adunam melci si ii duceam la centrul de colecatre – erau doua categorii, dar nu mai tin minte cat primeam pe kg. Ce stiu e ca vinerea imi cumparam placinte in ulei de banii aia (eram la sat, vinerea era zi de „piata” si venea cineva care facea un fel de langosi mai mici si cu zahar pudra peste). Apoi, un pic mai mare, culegeam visine cu fratele meu si dupa ce se facea cantitatea necesara de dulceturi etc., puteam merge la oras sa vindem restul si imparteam banii. Prin liceu am dat cateva meditatii la engleza iar din facultate am inceput sa lucrez cu carte de munca, asa ca asta nu se mai pune. 🙂
Primii bani i-am facut la 15 ani, in vacanta de vara, muncind la o spălătorie auto. Baza era bacșișul, programul era o zi cu o zi, 12h/zi, asa ca ce faceam azi, cheltuiam maine :).
Pe la 10 ani, la bunici. Ne-a angajat bunica la pus chirpicii la uscat. Adică plăcinte din balegă și paie. 10 bani chirpicul cărat. Am rămas cu cunoștințe temeinice de adunare pentru că bani nu mi-a dat la final. Și cu o neîncredere în semenii mei.
Comentariu beton!17
Primii bani i-am facut prin clasa a V-a (11-12 ani). Aveam colegi care nu isi dadeau interes in a-si face temele, dar dupa ce si-au luat papara de cateva ori pe baza temelor nefacute am sesizat oportunitatea. In fiecare zi temele mele la romana si matematica se vindeau cu 10.000-15.000 lei fiecare, in functie de complexitate (ca sa va faceti o idee – un covrig era 500 lei pe atunci).
Abia în facultate am făcut câțiva bănuți, pe vremea aia era prezența obligatorie și nu aveai cum să-ți iei job part-time ca acum și să te și ții de școală. Am fost recenzor la recensământul din 2002 și am vândut bilete la Salonul Auto în vreo 2 ani (aveam o cunoștință care m-a introdus acolo). Vindeam doar 2 feluri de bilete și tot mă încurcam. Am și pățit o schemă cu un grup de țigani care m-au păcălit agresiv de destui bani. Și cam atât, dar măcar m-am convins că nu-s făcută să vând chestii / să lucrez cu banii, prea eram împrăștiată. Dar mi-a plăcut că măcar vizitam Salonul Auto gratis 🙂
Prin ’84-’85 am inceput sa fac invertoare pentru lampi cu neon – vindeam de rupeam, ca era altceva sa ai un neon de 14w (sau chiar 20) aprins in casa cand se opreste curentu’.
Primii bani primiți pe muncă, de la altcineva decât rude, au fost în urma celor 2 săptămâni de practică obligatorie (la inceputul clasei a 5-a, ’89). Am fost repartizat la cules de struguri.
Nu mai știu exact câți bani am primit, dar știu precis că mi-am luat o minge de 35 și mi-au mai rămas câțiva firfirei.
Prin anii următori am fost voluntar (practica s-a anulat din’ 90) în timpul verii la cules de roșii la Experimentală (Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură).
Mda, tot timpul cu cârca.
Fix așa și eu, clasa a Va, cules de struguri (de, sunt din Vrancea). Nu au fost mulți, dar știu că mi-am cumpărat un ceas de mână, cu curea de plastic albastră. Ce mândră eram de el.😁
Hai să vă zic eu o poveste faină. Primii bani i-am câștigat ca ajutor de preot. Bunica mă căra în toate duminicile la biserică și visa să mă vadă preot, că aveam voce. Așa că mă trezesc într-o seară, în clasa a 7-a, că mă ia de mânuță și mă duce la casa parohială și vorbește cu preotul să mă ia cu el pe post de ajutor, că mâine-poimâne vine vremea să mă înscriu la seminar și ar fi bine să învăț rânduielile. Am început să cânt în strană și să umblu cu preotul și cantorul la priveghiuri, înmormântări. La început am primit doar colaci și prescuri, dar, după câteva săptămâni, văzând preotul că sunt vrednic, a început să îmi lase și ceva bănuți, pentru osteneala mea. Mânuiam evanghelia mai bine decât culegerea de matematică. Iar cu cădelnița eram în elementul meu, ca un samurai cu katana.
Într-o zi se îmbolnăvește cantorul și rămân eu singur cu preotul. Trebuia să umblăm cu crucea prin casele oamenilor, așa că preotul mă avansează în grad de casier, adică îmi dă mie sarcina să iau de pe masă banii pe care îi lăsau oamenii. Pesemne nu voia să se spurce. Ajungem la un moment dat la casa unui coleg de clasă, pe care îl știam mai amărât și căruia bunica îi mai trimitea din când în când mâncare. Ne deschide băiatul, mama lui nu era acasă. Își face preotul treaba și când să plecăm, gândindu-mă că banii pe care îi lăsase mama lui pe farfurie erau puși cu greu deoparte, mă cuprinde generozitatea, îi zâmbesc colegului și plec fără să mai iau banii. Ajungem în stradă și preotul îmi sugerează ca la următoarea casă aș face bine să îmi fac treaba mai cu sârguință. M-am făcut roșu ca racul.
Batem la următoarea poartă, intrăm în casă și la final, văzând că preotul este cu ochii pe mine, nu doar că nu iau banii de pe masă, ci îi și înmulțesc, cum a înmulțit Iisus pâinile, scoțând din geanta unde țineam banii câteva bancnote și punându-le pe masă lângă bancnota pregătită pentru preot. Preotului îi cade fața, la ieșire îl văd că deschide gura să mă beștelească. Așa că las jos geanta și cădelnița și o rup la fugă. Am mers plângând acasă la bunica. Nu știu cum a dres-o ea cu preotul, dar eu știu că nu am mai călcat pe la biserică mult timp și nici la seminar nu m-am mai înscris. Ce să-i faci, am ratat șansa de a intra în Clanul Marelui Alb.
Comentariu beton!47
..si noi, enoriasii, am ratat sansa de a avea un popa cu dare de mana si de treaba.
Fabuloasa aventura. Ma rad de nu mai pot!🤣🤣🤣
Primi bani i-am facut in facutlate, cand am participat la ceva grup de testeri de tigari.
Era un grup de consumatori (a se citi fumatori) pentru o marca de tigari care voia sa scoata un nou produs pe piata.
Am castigat ceva intre 200 sau 300 de lei pentru o sedinta si am fost la doua. Era prin 1998 sau 1999.
Pe o parte din banii aia i-am luat mamei un batic galben auriu, lucios, cu dungi oranj si maro si galben, cred ca il mai am pe undeva, iar lui tata i-am luat crema de ras.
Tin minte ca s-au intrebat de unde am bani ca sa la iau asa ceva, evident ca nu stiau (ha ha!) ca fumez.
Tin minte si acum cum le-am impachetat cadourile si ce mandra am fost ca am putut sa le ofer ceva.
De restul banilor nu mai stiu ce am facut, probabil i-am fumat.
Ca sa fiu sincera, pe filonul asta am mai participat si in strainatate la reuniuni de consumatori, o data la un iaurt (cu cocos), o data la ceva sos de rosii in conserva, o data la un fond de ten. gen 60€ pe doua ore.
Prin clasa a 11a, fiind suporter al Rapidului de mic si nu stiam cum sa fac sa fiu prezent la toate meciurile, m-am dus cu un prieten sa fim stewarzi la meci pe Giulesti – castigam aprox 100 lei/meci însă obiectivul era sa ne poziționăm undeva sa putem vedea meciul linistiti :)). Cateva meciuri am reusit si eram fericiti ca am vazut si meciul si am castigat si ceva bani, apoi am nimerit un meci in care am stat in strada la intrare si m-am enervat asa tare incat nu au mai contat banii si nu m-am mai dus. Apoi dupa liceu m-am angajat part time casier la carrefour dar salariul era mic si dupa ceva timp am ajuns sa fac imobiliare. Banii erau buni dar nu constanti. Apoi terminand si facultatea m-am apucat de lucruri mai serioase 🙂
Primii bani câștigați au fost in vacanța de vară 1982, după ce luasem treapata a II-a, când am lucrat la o fermă de viermi de mătase. Era greu, foarte cald, mirosea îngrozitor în corturile uriașe care adăposteau lighioanele, trebuia și să ne trezim foarte devreme, dar m-a motivat faptul că aproape toți cei care lucram acolo eram tineri și plata era bunicica.
Comentariu beton!16
Pentru că sunt din cretacic sau pe acolo, pe vremea mea în liceu se făcea desen tehnic și se scria stas (de mână) așa că scriam proiectele diverșilor netalentați și făceam desenele pe hârtie de calc cu rotring 😛 ( totul în tuș, da?!) în funcție de numărul de pagini câștigam undeva între 100÷ 400 lei de proiect, era să iau și plasă cu unul care credea că dacă mă invită la cofetărie îi scriu de drag vreo 100 pagini 🤭 ei bine, nu i-am scris lucrarea. Mai făceam mărțișoare și imprimam textile pentru Fondul Plastic.
Comentariu beton!15
In vara cand am terminat a 8a, am lucrat intr-o cofetarie. Spalam vase, strangeam de pe mese, am spalat si geamuri si chiar si ceva butoaie :)))
Apoi inca vreo 2 veri, impachetam ciorapi de dama la Mondex, stiu ca ma trezeam la 5.45 ca trebuia sa fiu acolo la 7, era crunt :)))
A vrut mama sa ma invete ce e munca, si probabil sa ma motiveze sa invat bine. A functionat zic eu 😁
A, nu se pun ca bani câștigați prin muncă, dar cumva și bursa e în urma unei munci. Țin minte că am primit primii bani de bursă în primul an de facultate pe 2 sau 3 luni odată. Numai în bancnote de 10.000 de lei pe atunci (1998) cred, niște bancnote roșii de valoare mica. Evident erau foarte multe, aveam o sacoșă de bani! Era incredibil acel sentiment, nu mai avusesem niciodată așa de mulți bani doar ai mei. Imi amintesc că până am ajuns acasă am cheltuit deja o parte, fără să mă gândesc prea mult. Imi amintesc că mi-am luat o ojă foarte roșie, o geaca pe care scria și Nike și Reebook și Adidas 😁 și un casetofon (ai mei m-au certat că n-am luat măcar unul stereo, dar eu eram foarte mândră de achiziția mea).
Comentariu beton!12
Daa, da, asa este, am uitat ca primii mei bani castigati nu primiti cadou au fost cei de la bursa din facultate! Sigur ca erau bani munciti! In primul an nu prea ca intrasem cu medie mare si eram inca cu chef de invatatura dar de prin anul doi cand am prins gustul studentiei si ca distractie, a cam trebuit sa fac efort sa mentin bursa ca ti-o luau daca nu aveai o anumita medie 😩 😀
Daa, da, asa este, am uitat ca primii mei bani castigati, nu primiti cadou, au fost cei de la bursa din facultate! Sigur ca erau bani munciti! In primul an nu prea ca intrasem cu medie mare si eram inca cu chef de invatatura dar de prin anul doi cand am prins gustul studentiei si ca distractie, a cam trebuit sa fac efort sa mentin bursa ca ti-o luau daca nu aveai o anumita medie 😩 😀
Pe bune… primul salar nici nu l-am luat… aveam consumație mai mare decât aveam de luat…. barman
Comentariu beton!11
Tare!!! 😜
Dupa revolutie am dactilografiat cereri de retrocedare terenuri. Bunicul meu se invartea cu asa ceva, m-am oferit sa il ajut si l-am taxat corespunzator. Clasa a VIIi-a, a IX-a.
Primii bani castigati, prin ciclul primar, au fost facuti…luand bani din buzunarul tatalui meu si..ascunzandu-i sub frigider. In apararea mea spun sa banii erau ..doar monede! (anii 80)
Comentariu beton!14
Asta făceam și eu dar nu cu monede ci cu bancnote. Ii luam din dulapul unde știam ca țin banii și ii vâram sub acel dulap. Ii lăsăm acolo o vreme (câteva zile). Dacă nimeni nu le simțea lipsa mi-i însușeam de tot:)) Dacă sesiza cineva ca lipsesc, le ziceam ca poate le-a căzut sub dulap când au luat din plic și ce sa vezi, chiar erau sub dulap🤣. A mers o vreme figura pana s-a prins maica-mea.
Comentariu beton!17
ehe…munca am halit la greu, pana la primii bani facuti din asta 🙂
Am mers sa il ajut pe un verisor. Isi luase casa la rosu si am mers Pitesti-Timisoara cu taica-su si inca un unchi sa ii tragem sapa si inca una alta.
Am lucrat de la 8dimineata pana pe la 2 dimineata a doua zi. S-a rupt furtunu de turna sapa fix cand era deasupra mea, asa ca am avut si parul beton 🙂
20$.
Ca idee: cu sapa autonivelanta am pus o bucatarie de 15mp, eu + nevasta din dotare, in 30 de minute. 95% perfect.
Comentariu beton!14
Ce comentarii faine și ce experiențe!
Eu primii bani i-am caștigat prin clasa a 8-a sau poate chiar mai devreme. Mama era muncitoare la vie și vara ne lua și pe mine și pe sora mea cu ea, ca să ne facem bani pentru începerea școlii. Vorba aia, familie mare, remunerație mică. Plecam dimineața chiar mai devreme de 7 de acasă, sa avem timp să muncim până se făcea cald tare. Săpam, tăiam, ce mai făceam noi acolo în niște zile super călduroase, cu transpirația curgând pe noi.
Am urât zilele alea, nu simțeam că banii sunt o recompensă suficientă, pentru că făceam cu ei doar lucrurile „obligatorii”, cumpărat haine, rechizite etc. și nimic distractiv, gen să mâncăm o prăjitură când mergeam la oraș la cumpărături.
Comentariu beton!14
Primele sume considerabile au fost in anul intai de facultate, cand lucram part time la o gradinita particulara, cu grupa de after shcool. A fost frumos. Copii isteti si cuminti.
Bișniță, din primul an de liceu. Prin urbea mea trecea un tren international ce venea din Polonia. Țigări Kent auriu sau argintiu, mult mai bune decât mizeriile actuale, Inka, căciuli rusești de blana, chiclazuri pentru femei. Dacă voiam sa cumpăr mai multe chestii făceam o cursă cu semicursiera mea Sputnik pâna la drumul european E 85, vreo 40 km dus-întors și aveam timp de negocieri.
Acolo pe europeană am văzut cum au fost păcăliți polonezii cu bancnote anterioare epocii RSR.
Este vorba de perioada anilor ’80
Pfff… Miam adus aminte doar de chițibușării, dar am uitat de munca cinstită. 😂 Între „a noua și a zecea”, am plecat cu un coleg la Ciulnița, apoi pe la ferme, trecând prin mai multe în vara respectivă. Am dormit la grămadă cu șatre de țigani (atunci nu se chemau altfel, iar mentally retarded era încă o denumire oficială a afecțiunii respective, nu un termen ofensator pentru snowflakes), cu câțiva căutați de miliție și alte personaje pitorești, am mâncat de la marmidă, am cules fasole, am mutat linii întregi de aspersoare și am încărcat baloți. Am strâns ceva, că nu prea aveai pe ce să cheltui și am avut și primele nelămuriri despre cifrele care se raportau la televizor, vis a vis de realitatea ultra rudimentară care se practica pe ogoarele patriei, cu o adunătură de oameni de toate felurile și câteva tractoare obosite. Dar asta e altă poveste. Aidi pa. Aaa… Că tot veni vorba de chițibușării descrise în celălalt comentariu, am uitat de nopțile „la video”, unde găseam clienți și intram gratis. Sau dădeam din țigările de la sârbi, pe care nu apucam să le vând. Tot bani erau și ăia. Când găseam clienți și mă scuteau de plata pe noaptea respectivă, care se ridica pe la o sută de lei, pentru ca in ultimii ani de ceaușism să scadă undeva pe la șaptezeci și cinci. Când eram nevoit să plătesc în țigările in care investisem banii mei și riscam și bătaia de la miliție sau de la alți „procuratori” de țigări, nu se mai putea spune că am câștigat ceva. 😂
La 16 ani m-am angajat pe perioada vacantei de vara la Fabrica de mobila din Arad ca muncitor necalificat . Am lucrat 2 luni. Mama mea lucra acolo si mi-a pus “pile” la sectia tapiterie.
Eram asa de mandra cand terminam un scaun de tapitat de nu-mi ajungea nimeni la nas.
Au fost primii mei bani castigati de la statul roman. Era prin ‘75.
Apoi in urmatoarea vacanta de vara, scoala ( eram la liceul economic) trimitea pe litoral elevi pentru a face practica platita la restaurante ca si ospatar. Desi eu nu eram la alimentatie publica , ei avand nevoie de elevi, au luat si de la sectia noastra. Am fost la un restaurant din Mamaia unde cantau Aurelian Andreescu, Cornel Constantiniu, Sergiu Zagardan si altii pe care ma bucuram sa ii vad in realitate.
A fost cea mai tare vara. Dar cu toate ca am castigat bani frumosi – pe atunci bacsisul era bacsis si primeam si eu direct de la clienti dar si ospatarul care era de servici impartea cu noi ce primea- nu am lucrat niciodata in bransa aceasta. Am preferat hartiile.
Eram prin clasa a X-a si a fost o vara de neuitat.
Comentariu beton!16
In clasa a 7-a am participat la un concurs de gramatica si am luat premiul 3 sau ceva asemanator. Cu banii aceia mi-am luat o pereche de blugi, o bluza si carti . In clasa a 11, am primit si ceva bani de bursa de la liceu , erau mici / rare bursele de merit atunci desi terminasem cumva printre primii . La facultate am inceput sa traduc site-uri in franceza, dar apoi am constatat ca mai rentabil e sa ma implic si sa le si „construiesc” dupa ce mi-am cumparat o carte magica , PHP, CSS , SQL pentru incepatori . Am lucrat un pic asa, apoi din anul 3 m-am angajat ajutor programator la o fabrica . Dupa ce am terminat facultatea mi-am vandut sufletul la corporatii 🙂
Comentariu beton!11
La 14 ani în vacanta dintre cls a 8a și liceu postam anunțuri de vânzare hale metalice ( din cele demontabile tip puzzle)
Abia atunci au apărut la noi în tara și pe vremea aia nu era olx și Facebook
Aveam o lista cu 100 de site-uri cu anunțuri si în fiecare zi postam pe câte 30/40 alternativ
Din banii aia mi-am cumpărat rechizite ghiozdan și ceva haine pt liceu
Aia au fost primii bani munciți pentru cineva care nu făcea parte din familie ca asa am fost dădaca pentru nepoata mea de la 10 ani 😅
La fel ca tine, sunt din celebrul Hackerville unde… am facut primii bani castigand concursuri de proza, treaba care a continuat de pe la 14 pana pe la 18 ani, pentru ca eram un rocker tocilar caruia ii placea sa scrie ;))
Astia n-au fost chiar primii bani, sa-ti spun onest, dar au fost primii bani mai seriosi. Pe la 15 ani am luat un loc I la o chestie din asta si am luat vreo 300 de lei + niste premii fizice. Ca idee, era 40 de lei alocatia pe-atunci si eu mi-am permis un Mp3 Player.
P.S: Nu ca n-am fost rugat insistent de baieti sa-i ajut, ca programam jocuri cu un amic si stiam si niste Linux, dar na, nu eram destinat gloriei online :))
Am pictat felicitari de craciun si le-am vandut vecinilor si rudelor. Cred ca 11-12 ani aveam 🙂
In anul I de facultate am dat meditații la engleză unui copil de 5 ani, mă recomandase un prof universitar, copilul urma să călătorească peste ocean. Am cerut mult pe vremea aia, echivalent a 10 eur pe oră, aveam 18 ani, m-am simțit într-un mare fel. In scurt timp după acest prim succes nu mai aveam loc de pici de 5-6 ani care voiau să învețe engleză. Toată facultatea am dat meditații la engleză, câștigam mai mult decât părinții mei…
Comentariu beton!13
Am uitaaat. Nu se pune restul de la cumparaturi, da? Ca bisnitara am fost de mica. In loc de 2 lei, costau 4 etc :))
Cred ca aveam vreo 10 ani…la mine in localitate era o popicarie, unde adultii jucau pe bani, iar castigatorul lua tot.
Cineva sa ridice popicele cazute dupa fiecare jucator…si cine ar fi mai potriviti decat niste copii de 10 ani? (mergeam cu colegii de clasa).
Castigatorul platea pe cei care ridicau popicele. Daca-mi aduc aminte bine, vreo 3 lei pe tura (pe vremea aia – era in 1978 – cu 2,50 lei cumparai o paine).
Primii bani castigati au fost la Loz in Plic, prin 1982-83. Am luat 3 lozuri si toate au fost castigatoare, in total 125 de lei. Stiu ca mi-am luat un penar chinezesc si un capsator Yuen Chong 369 pe care il am si il folosesc si astazi :))
Imediat dupa ’89 imi amintesc ca am stat la o coada imensa si am luat cateva cutii de pulpe de pui americane congelate. Le-am dat unor vecini si din banii castigati mi-am luat un calculator HC90 pe care il conectam la casetofon si la TV ca sa joc un joc cu tancuri… probabil caseta era luata de la @Vsa care scrie mai sus ca vindea asa ceva prin Pitesti 🙂
Promoție la suc Prigat (abia apăruse ăla de capsuni cu banane) in Metro. Eram clasa a 10 – a și am lucrat 5 weekenduri și apoi am avut bani de o vacanța lunga la mare plus 2-3 ținute noi. Țin minte ca a mai urmat o promoție in aceeași vara la branza topita ceva, dar am răcit bocnă lângă frigidere si nu am rezistat si nici nu m-a plătit pentru zilele lucrate asa ca am renunțat la activitate.😊 Dar am lucrat și in timpul facultății la o fabrica de haine, la controlul calității.
Primii bani au fost din dus sticle și borcane la centrul de colectare dar m-am lăsat de meserie pentru că se câștiga foarte puțin. Bani mai serioși am făcut într-o vacanță de vară la țară unde am fost câteva zile la adunat cartofi ce rămâneau în urma utilajului care îi scotea. 60 de lei pentru 4-5 ore de lucru și o masă care consta într-un pateu de 200 de grame la 4 copii și un sfert de pâine neagră+apă de băut clocită în marmide de alea din aluminiu. Mi-am dat demisia pentru că aflasem că același CAP angaja copii la irigații care erau plătiți cu 100 de lei pe zi și munca era să mute niște țevi de aluminiu care erau pe niște roți la un anumit interval de timp. Bașca că se bălăceau toată ziua în canalele de irigații. Din păcate toate posturile erau ocupate așa că am rămas în ogradă ca asistat social unde în schimbul a trei mese pe zi mai dădeam cu mătura și trăgeam mâțele de coadă.
Comentariu beton!15
Mbine, io aș fi vrut să povestesc cum am făcut primul milion în anii 90 dar dacă este vb doar de primii bani…
1994, vacanța de vară, vindeam ziare, Evenimentul zilei în mod special, printre mașini, în zona pasajului Unirii, eram o adolescentă printre mai mulți băieți! Ziarele se vindeau ca pâinea caldă, de multe ori primeam bacșiș bun, din banii aceia am cumpărat un dublu radiocasetofon, multe casete și postere, covoare persane în casă!
1995, vacanța de vară, practică la un atelier de tâmplărie, colectiv predominant masculin, lucram 3 schimburi, în schimbul de noapte făceam party mai mereu, casetofonul nu îmi lipsea, eu eram DJ ul de serviciu! Banii câștigați mi-au folosit pt ultimul an de liceu, pt haine și evident achiziționarea de casete audio cu muzica anilor 80-90!
M-a lovit nostalgia, Mihai, cu această temă propusă azi!
Eu nu îmi mai aduc aminte, dar partenerul meu, da: a fost rugat sa ducă „crucea la mort”.Context : în orășelul de baștină, în fața cortegiului funerar mergea un omuleț- nu avea mai mult de 1,5 m – al cărui job era caratul crucii pana la cimitir, iar în ziua respectivă nu se prezentase…a primit 25 de lei pentru asta ( ” o hârtie d-aia verde cu T.Vladimirescu”), a cumpărat pateuri cu gem de toți banii și le-a mâncat împreună cu copiii de la bloc. Anul ’84, avea 7 ani.
Am cheltuit o grămadă de bani pe băutură, femei şi maşini rapide. Restul, pur şi simplu, i-am irosit.
citat din George Best
http://www.citatepedia.ro/index.php?id=71781
Instalat de windows-uri, ciubucuri fiind inaintate de tata. Am facut ceva banuti din asta.
In clasa intai la un concurs de circulatie , prin 97 , 5000 de lei pt mine erau ceva 😅
Dupa prin generala referate, teme, meditatii contra/cost suficient sa-mi finantez comenzile de cosmetice si cv bani de buzunar .
Spălam parbrize pe Moșilor
Anii 80, scoala generala. Vindeam muzica, inchiriam in pauze revistele Pif si Rahan. Mai tarziu reviste porno. Nu aveam pret fix, dupa posibilitati. Facusem rost de un joc Nintendo, imi aducea bani frumosi. Apoi am prins o filiera cu poze porno alb negru, mergeau bine. In liceu am avansat, devenisem artist. Pe langa muzica disco mai faceam si vindeam cravate. Si scutiri medicale.
P.S. Primii, primii bani, prin clasa intai, i-am facut ciordind din portofelele alor mei.
Salutare, aveam cam 16 ani si realizam alimentatoare la priza, pentru aparatele de radio cu baterii, pentru prieteni… apoi de Sarbatori mergeam cu Colindul… era o bucurie maxima sa-mi pot cumpăra o caseta Agfa sau Basf cu muzica buna de la centrele Radio Progres…
Anii 90, vacanta de vara clasa X, ajutam la un service auto, mai desfaceam o roata, mai spalam piese, ma duceam sa iau bere pentru baieti. Cu castigul m-au pus parintii sa imi iau chiloti si maieuri. Adevarul e ca nu prea aveam pe ce da banii si le era frica ca ma apuc de baut acolo. Nu a durat mai mult de 1 luna.
Prin 92-93 vindeam casete audio între piața romana și universitate .
Presupun că e vorba de primii bani cîștigați prin sudoarea propriei frunți… În cazul meu, primii bani de care-mi amintesc ar fi 300 de lei, la 16 ani (1986). Luasem un premiu la olimpiada națională de limbi străine și, drept recompensă, cei de la inspectoratul școlar local mi-au spus că vor deconta în limita sumei ăsteia orice cărți mi-aș fi luat din librărie. Am convins-o pe o tanti pe care-o știam la librria din centru să-mi dea o chitanță fără să fi cumpărat nimic și am servit-o celor de la inspectorat. De banii ăia mi-am luat două LP-uri (viniluri le zice acuma), unul cu Pink Floyd (Meddle) și unul cu Manfred Mann (Budapest Live). Mi-au rămas vreo 50 de lei, pe care i-am pus la rezervă, strîngeam să-mi cumpăr un Walkman.
Primii bani i-am castigat prin clasa a 4-a , am facut figuratie la Circul de Stat. 165 de Lei- in 1988.
Apoi am mai tras casete pe bani, cu muzica si jocuri , tras casete video, foloseam VCR-ul nostru si al unui vecin si trageam casete, faceam banii jumi-juma;
Mai inchiriam un HC85 cu jocuri la vecini;
Mai luam brichetele goale ale tatalui meu, le umpleam cu gaz, le puteam piatra si le vindeam;
Mai reparam electronice si le vindeam;
Vacanța de vară între 1991 și 1992, intram în anul II, am fost babysitter pentru nepotul meu de un an. Propunerea a fost: tu stai cu el între 7.30 și 15.30 iar noi, in loc sa dăm banii la cresa, ti-i dam ție.
Banii i-am păstrat pentru școală…
Primii bani i-am facut in scoala primara intr-o vacanta. Adunam corcoduse pt tuica. Ma platea bunicul 25 de bani galetusa mica, 50 de bani galeata normala. Am adunat ceva bani atunci, cu care adultii familiei au hotarat sa-mi cumpar o masina de cusut electrica Nicoleta. Exista si in ziua de astazi. Tot noua este. 🤦🏻♀️ ulterior faceam bani din spalat baia si calcat rufe. Primii bani de la straini i-am facut in facultate, lucrand ca asistenta/ femeie de serviciu si om bun la toate intr-un cabinet stomatologic. Cu banii aia mi-am luat primul aparat foto.
Mda, vandut tigari la bucata (la „fir”) in caminul studentesc din Hașdeu in Cluj. 992, toamna. Euau niste arabi cu en-gross, cantitatea minima era un cartuș de 10 pachete, Assos, L&M, West. Luam un cartuș pe din doua cu un coleg de camera si vindeam la bucata, cate 1, cate 2, cate 3.
Nu faceam bani multi dar fumam pe gratis si mainramaneau si de o bere.
Cam pe la 10-12 ani faceam pentru vecini antene pentru prins bulgarii. Si ma si urcam pe bloc sa le montez.
Pe la inceputul liceului mama imi facea inca vreo 2-3 sandwichuri pe zi, cu chestii gustoase. Pe vremea aia nu ma omoram cu mancatul. In schimb, in clasa aveam diversi handralai care nu prea mai era cocolositi, asa ca solutia a venit rapid si vindeam cate 1-2 sandwichuri – win/win, ca nici eu nu imi mai luam certuri acasa ca ” eu ti le fac sa ai ce manca, mai mama, si tu iti bati joc”. Tot in liceu aveam un coleg care ura cu patima franceza, asa ca ii faceam si lui temele (alte propozitii, nu fix ce scriam pentru mine) si imi cumpara in schimb inghetata de la chioscul de vis-a-vis. Those were the fun times 🙂