De fiecare dată când apare câte un caz care ia amploare în media, despre medici prinși luând șpagă, începe imediat și acțiunea: „dar există și medici care nu iau șpagă”.
Cumva ca să contrabalanseze efectele tsunami-ului, apar cei care se simt datori să ne spună că știu ei medici care nu iau șpagă. Iar eu nu contest că există, dar sunt doar excepțiile de la regulă.
Șpaga la doctor este un fenomen instituționalizat de multă vreme în România, pentru că este întreținut de ambele părți. Pe de o parte sunt medicii care condiționează actul medical de plicul cu bani, pe de cealaltă sunt pacienții care au adânc înrădăcinat în cap că la doctor trebuie să dai ceva.
Din aceste motive, eu sunt convins că indiferent cât de mari ar fi salariile medicilor și cadrelor medicale, nu vom scăpa niciodată de șpagă. Cel puțin nu la modul în care sistemul medical funcționează acum, el fiind special gândit (și perfecționat în zeci de ani) să încurajeze șpaga.
Trebuie să fii ipocrit sau naiv ca să susții altceva. Există până și un mercurial al șpăgii care circulă pe cale orală. Mercurial menit să-i ajute pentru cei care nu au o sumă comunicată direct de către medic și se întreabă „oare cât ar trebui să las?”. E simplu, te duci să întrebi una dintre asistente și vei afla cu siguranță câți bani trebuie să bagi în plicul pentru domn’ doctor.
Să vă mai explic că hârtia de 10 lei este pentru cei internați în spitalele de stat ceea ce sunt țigările pentru pușcăriași? Dacă te-ai internat și n-ai la tine multe hârtii de 10 lei, vei fi tratat de personalul medical fix după cum meriți: cu curul.
Iar marea problemă este că toți știm toate astea, dar sistemul continuă să funcționeze liniștit. Mai cade câte cineva din timp în timp, dar sunt doar acțiuni menite să ia ochii fraierilor care votează. Să le arătăm ca statul lucrează…
Acestea fiind zise, vă propun un mic și rapid experiment care zic eu că ne va lămuri că tot ce-am scris mai sus e adevărat.
Gândiți-vă la ultimele trei interacțiuni serioase pe care le-ați avut cu sistemul medical de stat din România (sper că e clar pentru toată lumea de ce am specificat partea cu statul).
Zic de interacțiuni serioase pentru că pentru un panarițiu sau o răceală e posibil să nu se mai complice nimeni cu șpagă, dar lucrurile se schimbă complet când nevoia pacientului crește și devine dependent de actul medical.
Indiferent c-ați avut voi nevoie, vreun prieten sau cineva din familie, dacă ați fost acolo se cheamă că ați interacționat cu sistemul.
V-ați gândit? Ok, acum aș vrea să-mi spuneți în câte dintre cele trei interacțiuni vi s-a cerut șpaga sau ați lăsat voi pentru că așa ați vrut, deși, teoretic, nu v-a cerut nimeni.
P.S. Dacă vă e jenă să comentați cu numele reale sau cu nick-urile pe care le folosiți de obicei pe-aici, lăsați comentariile anonim. Important de doar ce aveți de zis.
sursa foto: freepik.com
Ai dreptate când spui că nu se va schimba nimic în sistemul medical de stat, dar asta și din cauza pacienților, cum spuneai. Mie, când mi s-a implantat stentul la Inimă, nu mi-a cerut nimeni nimic. Am fost tratat extraordinar de bine, dar i-am dat eu profesorului un plic cu o mică atenție, ca un semn al recunoștinței că mi-a salvat viața. Deși sunt împotriva șpăgilor, iată, când a fost vorba de viața mea, am dat. Repet, nu mi s-a pretins!
Comentariu beton!69
Mama a facut operație de cancer la colon. Nu i-a cerut, dar a chemat-o la cabinetul particular ca sa ii dea rezultatele. A inteles că trebuie să dea ceva și mama e câine când e vorba de buzunarul ei. I-a pregătit un plic și i-a spus că e jumate din pensia ei. Sigur nu a fost mulțumit, după comportamentul ulterior
Comentariu beton!40
Ultimele două interacțiuni la Spitalul Militar. Consult la pneumologie( Dr. Derscariu) în ambulator și operație la chirurgie generală ( Dr Cârlan). Nu mi s-a cerut și nu am dat nimic. Am primit servicii medicale de calitate.
Dacă citesc blogul, le mulțumesc și aici pentru grija și profesionalismul cu care m-au tratat.
Comentariu beton!61
Tata a fost internat o luna in Spitalul Militar inainte sa moara, la Interne, Chirurgie si Terapie Intensiva. Operat de dl. Dr. Augustin Dima. N-am dat un ban, nimic. Am fost impresionata de professionalism, grija, atentie. Spitalul nu se lafaie, insa oamenii sunt oameni. Din pacate, apartinatorii lasau de dorit, prin nerespectarea regulilor si nu puteam sa inteleg
Comentariu beton!46
@Oana S, secția de chirurgie generala este renovata. Iar rudele erau primite la cei care nu se puteau deplasa. Restul mergeau pe hol și își luau pachetele. Eu am stat doar 2 zile. O singură rudă a venit în salonul respectiv 10 minute.
După operație medicii rezidenți aveau grijă de pacienți. Erau foarte implicați. Pentru mine, Dr. rezident Radu Boteanu a fost întruchiparea speranței că următoarea generație de doctori va fi mai empatică.
Comentariu beton!42
Tot despre medicii de la militar pot spune și eu că mi-au salvat viața cu un elan și profesionalism fabulos, le mulțumesc în fiecare zi a vieții mele, totul fără niciun fel de recompensă. Medic care mi-a răspuns la telefon fără să îmi cunoască numărul, care s-a oferit să facă el demersurile pentru programare ( era pandemie și totul se rezolva on-line) toată comunicarea cu spitalul pe mail, a fost o experiență unică.
Comentariu beton!32
As vrea sa mai precizez ca operatia tatalui meu a durat 14 ore si ceva. 14 ore, da? Ceva incredibil. Dr. Dima si echipa au fost dincolo de cat as fi putut intelege
Si totul fara spaga.
In Spitalul Militar sunt doctori exceptionali care nu accepta notiunea de spaga
Dr Dima e o specia aparte, inclusiv pt cei din Militar. Iar spitalul ăsta e mai degrabă excepția decât regula
@FlorinaB, @OanaS.
nu vreau să caut ancheta cu șeful de la chirurgie care a fost putin inchis pentru șpagă și caruia i se părea normal ca ia șpagă. V-aș povesti mai multe despre spitalul ăla, dar nu stiu dacă mai citiți
săptămâna trecută, spital universitar, mamaie de 82 de ani, cu hemoragie digestivă, direct în urgență.
internare, endoscopie terapeutică, efectuată de un medic de 35 de ani, asistent universitar. dr İovănescu, gastroenterolog. jos pălăria, dl. doctor! externată după 3 zile, bine-mersi.
șpagă: 0 lei, 0 bani. la sugestia familiei vis-a-vis de o eventuală „atenție”, dl. dr. l-a dat afară din cabinet pe fiul dânsei.
se poate și fără șpagă, mai ales la cei tineri!
Comentariu beton!96
Am fost si prin spitale de stat, dar si private din Romania. Mentionez ca nu dau spaga, nici macar 10 Ron. Nu pot, nu sunt facuta pentru. Am fost poate norocoasa sa intalnesc oameni faini.
Insa ma sperie directia medicinei private din Romania, unde se platesc bani grei, foarte grei, pe consultatii, investigatii, dar si abonamente, unde trebuie sa cunosti pe cineva sa prinzi o programare inainte sa dai ortu, unde se intarzie programarile facute cu luni inainte pentru ca vine o interventie de undeva, de unde trebuie, unde curatenia lasa de dorit…etc si toate astea pe bani multi, e drept, dati cu cardul si nu in plic…
Comentariu beton!43
Personal nu am dat niciodată, nu cred că știu cum. Dar mama mea nu stă liniștită până nu dă ceva. Nu i-a fost cerută șpagă, dar nici refuzată. În martie a fost ultima internare la o secție dintr-un spital județean (doctorița care a tratat-o și pe bunica) și a dat pentru că știa cum lucrează „doamna”. Este posibil să fi acceptat pentru că se cunosc de 20 ani sau ….
Nu am dat nici un ban,am fost tratata corect,dar cumva s-a lăsat sa se subînțelege ca ar trebui…
Ca și asa consultațiile pentru revizuirea dosarului de pensie de boala și plătesc- 50 de lei / cabinet.
nu e relevant, dar ultima interacțiune personală cu sistemul medical a fost înainte de mărirea salariilor; pentru o intervenție în sfera ORL am pus în plic cîteva (3?4?) cupiuri de 50€, iar dom’ profesor m-a căutat imediat după și mi-a returnat una; pusesem prea mult…
la tatăl meu, operat de tumoră la stomac, 2015, pus 1500ron; aveam recomandare (prieteni comuni) la dom’ doctor; nu mi-a cerut, da’ nici n-a refuzat; oricum, după cele 7 ore de operați m-am mai prezentat cu un whiskey și niște bomboane fine, în semn de apreciere; una peste alta, n-a fost condiționare a actului medical;
de cîteva ori cu fata la urgențe la spitalul de copii Iași; impecabil!
ultimele au fost ale nevesti-mii respectiv soacrei, posesoare de covid, la infecțioase Iași; la fel, im pe ca bil! povestește soția cum veneau infirmierii (dap, majoritar bărbați) și spălau/schimbau cîte o babă de ziceai că-i pit stop la formula 1; fără să ceară nimic; ba, cîte o infirmieră/asistentă mai trecea prin salon cu spray-ul personal, să le mai parfumeze pe bătrîne…
mai zic una și închei; ATI-sta familiei, tînără, cumpără lucruri/mîncare din banii personali pentru cîte un necăjit; iar veniturile și le suplimentează prin prestări de servicii la cabinete private în orașe din jurul capitalei moldave (vaslui, huși, piatra neamț), ceea ce implică un oarece efort din partea ei;
o concluzie clară nu am; totuși impresia că tinerii care au avut norocul să nu fie contaminați cu obiceiurile „magiștrilor” vor face altfel lucrurile; măcar nu vor cere! și da, obiceiul de a da este în noi, pacienții…
Comentariu beton!53
Ai primit rest la șpagă? Ahahahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaa
crede-mă că dacă știam să inventez (doar) chestiile trăite personal, citeai tu pe blogul meu…
Comentariu beton!15
Nici nu mi-a trecut prin cap c-ar putea sa fie ceva inventat în țara în care i-a cerut doctorul geaca pacientului care n-avea destui bani pentru șpagă.
2014, Parhon. Dat plicul conform procedurii aflate de la ceilalti pacient. Din motive obiective, operatia nu a mai avut loc. Medicul m-a chemat si mi-a restituit plicul intact.
Comentariu beton!18
În ultimii ani nu mi s-a cerut nu am dat. Pe mama am convins-o mai greu să nu pregătească plic dacă nu i se cere, a rămas marcată de o experiență veche.
2019, Clinica de Gastroenterologie din Cluj-Napoca, colecistectomie. N-am dat nimic, nu mi s-a cerut nimic. O asistentă mai bătrână n-o percutat când am apăsat butonul de urgență (aveam dureri atroce în noaptea după operație) așa că m-am târât ținându-mă de standul pentru perfuzie până la ele și le-am pulăit de dracii le-au găsit. Le-am amenințat cu reclamație la OAMMR (Ordinul Moașelor și Asistentelor din România) și la Ministerul Sănătății, ANPC. După ce mi-au dat morfina IV am dormit ca un prunc. Nopțile ce-au urmat n-am mai avut probleme, da’ a bătrână o dispărut de pe etaj cât am fost acolo. I-am zis că o arunc pe geam. 👿👿👿
Comentariu beton!61
Bine, adevărul e că tu ar trebui să fii un capitol separat în manualele de medicină.
🤣🤣
B0$$, 6 ore am stat în operație. Intrat la 15 și ieșit la 21. Babacii din salon au crezut c-am dat ortu’ popii. 🤭
Ii fi var cu Gore și Țepeș :))
jumătatea mea mai bună a dat șpagă acum 13 ani la naștere. doctorița i-a cerut explicit bani și pentru anestezist, dar a făcut tot posibilul ca să i se returneze banii plătiți legal pentru cezariană. e bun buzunarul propriu, dar ăla al statului… acu 10 ani tot ea a avut nevoie de o operație minoră la o ureche. medicul nu i-a cerut nimic, eu i-am dat ceva, nu mai rețin suma, oricum, mai mult simbolic, el a deschis plicul și mi-a dat jumătate înapoi. în momentul ăla am decis că e ultima dată când dau șpagă. acu 5 ani, socrul meu s-a îmbolnăvit de cancer la colon. a trecut prin tot calvarul tratamentului, chimioterapie, radioterapie, internat 3 luni în spital pentru supravegherea și celorlalte boli, diabet, gută, apoi operație, din nou spitalizare. i se dădeau, optimist, 6 luni de viață. au trecut aproape 6 ani de atunci și e bine merci. nu a dat 1 leu nimănui, singurele „atenții” fiind niște cutii de bomboane de 8 martie date asistentelor. în orașele mari, situația a evoluat în bine. e jale în orașele sub 150.000 de locuitori.
apropo, există asta:
https://www.graphs.ro/feed_auto_judet_harta.php?q=9#
Comentariu beton!11
Anul trecut, oraș d-ăsta sub 150.000 locuitori, consult, tratament și consult de back-up la psihiatrie.
Nu mi s-a cerut nimic.
Am simțit că m-a scos din groapă, din cauza asta, la vreo 3 luni m-am dus cu un tablou pictat de mine („pe numere”, că nu-s Picasso) pt medic și o cutie de bomboane pt asistentă.
Nu știu dacă sunt chiar on topic…. Dincolo de fenomenul șpăgii, eu am un cui cu aceia care, colcăind de principii, se bat cu pumnii în piept: “Eu nu dau, dom’le, orice-ar fi! Am principii, nu dau!”.
Moment în care mă întreb: și dacă siguranța, confortul sau in extremis viața cuiva drag depind de datul ăla? Că nu mereu poți alege să te duci la privat și România e cum e…
Aaaa, păăăi… nici atunci nu dau! Mă duc, reclam si fac flagrant, dar nu dau! Io am principii, io nu încurajez fenomenul!
De prisos să spunem că uneori e vorba de câteva zeci de minute care pot fi decisive, or până reclami, până se organizează flagrantul, eh….
Ah, ca ulterior reclami, e altceva. Dar atunci, în momentul critic, ce faci? Dai șpagă pentru a salva pe cineva drag sau ai principii și riști o nenorocire?
Nu stiu care e soluția într-un astfel de caz, sincer. Dar cei care se cocoșesc precum în exemplul de mai sus cam mănâncă spanac. Părerea mea 🙄.
Comentariu beton!38
Eu nu am dat șpagă niciodată pentru nimic. Și am avut interacțiuni în ultimii 2 ani, cu spitalul de stat. Internare, operații. Dacă a bătut careva apropouri sau ceva, nu știu, că mie trebuie să îmi spui direct ce ai, nu mă duce mintea la așa ceva. Dar nu am dat mită. M-au tratat ok oamenii, nu am avut probleme cu asta. La a doua experiență, cum am fost inconștientă o perioadă și au fost implicați și ai mei, nu am avut cuvânt de zis în când să mă operez, nimic. Nu au dat mită fiindcă au întrebat pe cineva cunoscut dacă să dea în loc să procedeze cum știau că gândesc eu, fără mită. Fiindcă persoana respectivă le-a zis că oricum mă va chema la cabinetul privat post operator. După operație le-am și zis că nu conta dacă medicul cerea mită, eu nu sunt acord cu practica asta, nu dați bani. E jobul lui.
Forma de mită cu care e cam greu să lupți e chemarea la cabinetul privat. Trebuie să insiști dacă vrei să mergi la stat, unde ai făcut operația. Sistemul nostru e praf.
Comentariu beton!15
Eu ce să zic? Îmi pare rău că încă am destul de mulți „colegi” cu apucături reprobabile.
Sper doar ca noi, cei din generația nouă, să reușim să schimbăm lucrurile în bine.
P.S. în ultimii ani, cu mine și ai mei lucrurile au stat în felul următor: mie nu mi s-a cerut nimic și nici nu am oferit (Tg Mureș, București-Fundeni), în locurile respective era la fel și pt pacienții „obișnuiți”; maică-mea, pandemie, 2020 histerectomie Cantacuzino. A fost refuzată (bănuiesc că datorită mie). 2021 operație pentru anevrism aortic, Universitar. Nu i s-a cerut per se, nu a dat, dar au băgat-o în seamă doar colegii rezidenți când avea vreo problemă.
Comentariu beton!33
Camera de gardă a spitalului din Buftea, iulie. Călin a fost înțepat de ceva de prin iarbă și i s-a umflat glezna. Era și un pic violacee, așa că ne-am speriat și am fugit la spital. Acolo erau două asistente, un medic și un brancardier. Toți au fost foarte amabili, au glumit cu al meu, că ăsta are frică de ace. Am stat acolo jumătate de oră, ca să-l țină sub observație după tratament. Să nu facă șoc anafilactic sau ceva. Nu am dat șpagă și nici nu mi s-a cerut. Am mulțumit, le-am urat gardă ușoară, toată lumea a fost zâmbitoare. Nu am avut sentimentul că se așteptau la șpagă.
Sfârșit de august, spitalul din Vâlcea. Rareș adus cu salvarea după ce a alunecat cu motorul. Două doamne doctor de gardă, o asistentă și un brancardier. Toată lumea a fost focusată pe copilul meu, i-au făcut absolut toate investigațiile, au fost foarte empatici, după ce au terminat cu toate cele, au stins lumina în salon și l-au îndemnat să doarmă puțin. Aaa, și a fost momentul în care au trebuit să-l dezbrace de echipamentul de protecție. L-au întrebat dacă pot să-l taie, să le fie mai ușor. Când a auzit al meu plod, a sărit ca ars, exclus așa ceva.😁 Atunci au mai venit doi brancardieri și l-am ajutat cu toții să-l dezbrăcăm. La ora 8 dimineața au venit medicii de specialitate să-l consulte. Ortopedul și medicul de chirurgie toracică. Au spus că e în afara oricărui pericol și că putem să-l ducem acasă. Io mă înclin în fața colectivului de la acest spital. Nu am ce să le reproșez. De șpagă nici nu a fost vorba. Nici măcar brancardierii nu mi-au lăsat impresia că așteptau ceva.
Dar da, noi avem cultul șpăgii. Ne certăm cu socrii mei când se duc la medicul de familie cu mici atenții. De fiecare dată duc flori, bomboane, borcan cu miere, cafea sau mai știu eu ce. Nu avem nicio șansă când le explicăm că nu e normal.
Comentariu beton!33
Niciodată, dar niciodată nu mi s-a cerut șpagă. Interacțiunile cu spitalele de stat au fost în București la pediatrie, mai precis consultații în urgență și internări de 2-3 zile.
Am dat bani în două cazuri:
1. 5 lei unei infirmiere, ca sa schimbe patul unde vărsase copilul (poate aici a fost o invitație indirectă la șpagă, că mi-a zis destul de neprietenos că vine când termină altceva. Ceva ce s-a amânat cu cei 5 lei)
2. Am dat 50 lei pentru a sta într-o rezervă, era o situație aparte atunci
În schimb, în toate zilele de spitalizare am văzut mame amărâte care dădeau asistentelor bani la fiecare sesiune de tratament. Nu li se cerea, dar era în ele o regulă că trebuie să dea. Oricât am încercat să le conving măcar să rărească, nu am reușit. Nu mi s-a părut că erau tratate mai bine…până la urmă era vorba de tratamente făcute la ore fixe și cam atât.
Comentariu beton!17
Ultima interacțiune serioasă cu sistemul medical de stat a fost în luna mai când am ajuns la urgență la Constanța, cu o hernie de disc – nu mă puteam mișca de durere. În urgență am fost tratat mizerabil și lăsat să aștept 10 ore fără măcar un calmant.
Internat pe secția de neurologie am dat de niște medici foarte ok și implicați, doctorița Laza și echipa ei de rezidenți s-au purtat impecabil.
Nu am dat și nu mi s-a cerut șpagă, nu am văzut sau auzit de așa ceva timp de două săptămâni cât am stat acolo.
Comentariu beton!20
Eu știu că sistemul e putred și infect, dar nici cu românii noștri nu mi-e rușine.
Soția a născut gemeni…la stat. Veșnica întrebare a tuturor pacientelor era cât ai sat la doctor…ochii mari cât cepele la răspunsul soției: „nimic, medicul primește salariu!”.
Problema e de fapt la oameni care nu vor să își scoată obiceiul ăsta.
Comentariu beton!19
eu am o problemă foarte serioasă, care excede problema atinsă, a șpăgii, intrând în categoria bacșiș, atenție etc. ca stare generală, sunt nervos: joi mi s-a stricat frigiderul, brusc nu a mai răcit deloc, iar la congelator temperatura a ajuns de la -18 grade la 0-1 grad. frigider vechi de nici 4 ani. chemat specialist de la o firmă, îmi spune că deplasarea și constatarea e 150 de lei, accept, vine, îmi spune că nu am freon și că foarte probabil instalația de răcire e găurită peste tot, așa că nu-mi dă garanție la umplerea cu freon și mă mai costă totul încă 350 de lei. eu, prost de naiv, cu speranța că scap cu atât, accept. el bagă freon, probabil și-a dat seama, din manomentru, că bagă degeaba și pleacă rapid, cu 500 de lei făcuți în 10 minute, fără chitanță, cu range rover-ul lui de vreo sută de mii de euro.
bineînțeles, vineri comand altul, numai că, tot alegând frigidere, prețurile, atât pe emag, cât și pe altex mai cresc cu vreo 170 de lei (iar sâmbătă au mai crescut cu încă pe atât – n-am mai verificat de atunci).
așa că eu, sincer, cu ditamai paguba, țepuit și de reparator, și de vânzător, sunt pornit să nu le las nimic de-o bere celor care azi îmi vor aduce frigiderul și îl vor lua pe cel vechi. probabil greșesc, dar, repet, îs nervos!
Comentariu beton!26
In curand voi merge la nunta varului meu ce se insoara cu o doctorita, cred ca cardioloaga. Ii spuneam la mama in gluma sa ii dam ei plicul cu banii de nunta, dar discret pe sub mana ca sa exerseze ”sportul” asta. Noi stim ca ea nu e adepta mitei dar i-am spus mamei ”da da, pana o sa vada primul plic, totul pana la primul plic”
Comentariu beton!11
E suficient doar sa mărești salariile pacienților și așa se rezolva și cu veniturile doctorilor!
Comentariu beton!12
Acum 5 ani la un spital in Bucuresti, pe linga Berceni. Mama avea un ghips la picior. Era dupa o luna, trebuia radiografie si pus ghips nou. Am stat o zi intreaga pe acolo. La radiografie s-a rezolvat dimineata. In schimb, pentru pus alt ghips, am stat pina seara la 6. Se faceau toti ca nu ne vad. Cind mergeam sa intreb cind se vor ocupa de noi, spuneau ca medicul care i-a pus ghipsul nu e prezent (era in concediu) si ca nu se baga peste el.
Nu am dat spaga ca nu am vrut. Nu era nici urgenta vitala, degeaba au facut presiune si ne-au tratat cukuru’
Dupa ce, in sfirsit, i-au pus ghips, am cerut o salvare ca sa o pot duce inapoi acasa.
Mi-au spus ca nu se poate. Mama era in carucior, nu se putea deplasa si blocul ei turn avea ceva scari de urcat pina sa ajungi la lift.
Mi-au zis sa chem vecinii 💀😭
Asa ca soferul de taxi (pe care il cunosteam) s-a rugat de lumea ce trecea pe boulevard sa il ajute sa o urce cele 5-6 trepte…..
O alta, tot mai veche, are vreo 4 ani, la spitalul din Valcea. Tatal prietenei mele trebuia sa se opereze de col de femur. A dat spaga regulamentar, totul a fost ok. Insa in acelasi salon mai era un barbat cu aceeasi problema, insa era alcoolic. Faptul ca era in dezalcolizare fortata il facea sa fie foarte agitat. L-au legat de pat ca sa nu mai deranjeze si asa a murit. Nu s-a uitat nimeni la el, nu i-au dat nici un tratament, nimic. Tatal prietenei mele, fost tehnician veterinar care a vazut multe la viata lui, a fost socat….
Comentariu beton!19
Interactiuni mai serioase (dar nu atât de grave cum au povestit unii colegi de mai sus) am avut când unul dintre copii s-a ars cu ceai destul de rău și am mers de mai multe ori la schimbat pansamente – nu mi s-a cerut și nu am dat bani la nicio vizita. Nici nu am simțit că se așteaptă de la mine (sau eu pur și simplu ignor total orice semnal).
Și când celalalt copil si-a rupt clavicula și la fel, am mers de mai multe ori la controale. Nu mi s-a cerut și nici nu am dat.
La Grigore Alexandrescu la spital. La secția de urgențe de la ei, în general, e foarte ok (și ca personal, și condițiile).
Cam astea-s cele mai grave la mine, Doamne Ajută să rămână asa.
Ah, și am mai fost cu lovituri la cap, tot cu unul dinte copii, doar de control, odată cu CT parca, la un alt spital de stat, nu mai tin minte numele. N-am dat nimic și nici nu ni s-a cerut.
Fundeni, in 2011. 500€ E drept, apoi s au purtat frumos cu mama…
Dar eu nu m am simțit niciodată atât de murdarita 🙁
Aici i am oferit chirurgului dintr o clinica privată (care chirurg a depistat si “reparat” greseala altuia, o fractura de glezna redusă aiurea) cărțile doctorului zurliu Hip (Iaacasa pe FB) și bomboane de ciocolata.
Oricum, acest chirurg merita rugăciunile pacienților săi pt eternitate.
Nu știu dacă rămân la subiect, dar nici pe afara nu umbla câinii cu covrigi in coada. Nu se percepe șpagă, dar fără o asigurare privată foarte serioasă risti sa primesti paracetamol ca tratament pt infecție…
Nu, nu peste tot „afara” este asa (Germania aici). M-a trimis si pe mine un stomatolog acasa cu puroi sub lucrare, zicand sa revin peste cateva luni, dar cum am iesit de acolo m-am dus la altul, care m-a si programat rapid pentru extractia dintelui infectat inainte ca puroiul sa ajunga la radacina. Era fix aceeasi asigurare in cazul ambilor medici (cea obligatorie), ca nu ne permitem asigurari private. Doar ca un doctor era o loaza puturoasa, celalalt nu.
Peste tot sunt si medici neglijenti, dar hai sa nu transformam asta in „in strainatate fara asigurare privata te trimite acasa cu paracetamol”, chiar nu este adevarat, sau nu pretutindeni.
Comentariu beton!14
@ Greta, eu nu locuiesc in Germania. Am povestit din experiența mea in țara in care locuiesc eu. Am fost diagnosticata cu o scarbenie nozocomiala (luată dintr un bloc operator) și pana nu am prezentat asigurarea privată fix asta am primit: paracetamol. Imediat ce am avut acea asigurare (o suma lunară frumușică) am fost spitalizata, operata, îngrijită exemplar. Ah, tratamentul durerii a fost… interesant: pompa cu morfina vreo săptămâna.
Ma rog, nu mai contează, acum sunt ok și cu lecția nvatata: nicio zi fără asigurare privată.
In schimb, in Ro… 🙁 Sper sa existe un loc anume in iad, in cazanul cu smoala cea mai fierbinte, pt șpăgarii de la oncologie Fundeni 🙁
@Xyz, nu ai scris in ce tara esti, ai scris „pe afara”.
Eu doar am zis ca nu toate afara-urile sunt la fel. Atata tot 🙂 Nu mi-as permite sa zic de alta tara, fiindca nu cunosc niciun alt sistem de sanatate strain, in afara de cel german. Care si el este perfectibil (toate sunt, la o adica) , care si el face diferente intre privati si plebe, dar care totusi este functional.
Multa sanatate.
@Greta, e drept, n am scris despre ce țara e vorba. Una europeană și care se mândrește cu un sistem medical f ok 🙂 Ai dreptate, nu i la fel peste tot “afara” 🙂 și da, orice sistem e perfectibil.
Aici, in afara faptului ca intr un moment dureros am realizat cât e de necesară acea asigurare privată, pt mine și soțul meu totul fusese, pana atunci, f f in regula.
Îmi dau seama ca a sunat cumva ca o generalizare ceea ce am scris in primul mesaj, scuze, nu asta mi a fost intenția.
Era luni de dimineața și o ia mai greu după wkd 🙂 ca sa fie treaba clară ar fi trebuit sa dau mai multe detalii. Iată: in urma unei intervenții chirurgicale ratate (dubla fractura de maleolă si peroneu) a fost nevoie de refacerea operației, schimbarea materialului de osteosinteză si reducerea corecta a fracturii. In urma uneia dintre cele doua intervenții am primit “cadou” o infecție nozocomiala urâta rău de tot 🙁 Ei, ca sa pot fi operata a treia oară a fost nevoie de asigurare privată. Care a rambursat apoi tot ce a urmat (proceduri numeroase si costisitoare). Toată “distracția” a durat vreo 6 luni, îngrijire intensa, intervenții in bloc sub anestezie generală, mai multe internări șamd. Dar a meritat toți banii. Am beneficiat de tratamente moderne si eficiente, am avut si o perioada de “spitalizare la domiciliu” cu câte 3 perfuzii pe zi (deci deplasarea a 3 cadre medicale in fiecare zi, timp de câteva săptămâni). A fost o perioada lunga de îngrijiri pe care doar asigurarea de baza, cea obligatorie pt fiecare cetățean al țării de adopție, nu le acoperă.
Ah, am uitat, chirurgului cel minunat care m a operat a doua oară (roman stabilit aici de niște zeci de ani) i a plătit asigurarea fiecare consultație (in clinica privată), depășirea de onorariu a fost si ea suportata de acea asigurare privată.
Of, m am întins cât o zi de post si tot am impresia ca nu am clarificat primul meu mesaj in care s a strecurat o umbra.
Ce voiam sa spun e ca sănătatea costa si ca, din păcate, in Ro s a profitat mult prea mult asta. Șpăgarii din sistemul românesc nu țin cont de faptul ca cei mai mulți asigurați contribuie activ.
Greta, mulțumesc mult pentru urare! Sanatate multă si tie! Sa fim sănătoși cu toții! 🙂
Sa fiu si f la subiect: am impresia ca nenorocita de șpagă, bacșișul cu care ne am pricopsit ca moștenire de pe vremea pașalâcului, ne a intrat in sânge, face parte din ADN ul românesc 🙁 Mi e teama ca va mai curge multă apa pe Dunăre pana ne vom vindeca…
Cred ca vindecarea e un proces mult mai anevoios decât a prevazut brucan 🙁
Xyz, urâtă poveste 🙁 Dar bine că s-a terminat cu bine…
Scriu acum mai ales ca să-mi cer scuze dacă am fost cam defensivă în mesajele anterioare. Nu era intenția mea și venea probabil pe un fond preexistent de iritare cauzat de criticile pe care le-am mai citit la adresa sistemelor de sănătate din alte țări. Care, așa imperfecte cum sunt, sunt la ani-lumină față de ce e-n România. Țara unde poți muri dacă nu ai bani să le dai medicilor, țara unde o pacientă își scoate plângând cerceii de aur și-i pune în mâna doctoriței nemulțumite de cât găsise în plic (experiență povestită de cineva la o altă postare pe același subiect, zilele trecute).
Îți mulțumesc că nu te-ai supărat 🙂 Și te îmbrățișez. Să fii sănătoasă și să nu mai fie nevoie de asigurarea privată!
@Greta, nuuuuu, nu m am supărat 🙂 Te înțeleg perfect.
E mai greu in scris 🙂
Cred ca nu exista nici societate, nici sistem medical perfect.
Adevarul e cel sesizat de tine: indiferent câte hibe ar avea, sistemul medical din multe tari europene e la mare distanță de cel din Ro. Și e păcat, pt ca exista mulți medici romani talentați și umani, școliți in Ro, care ori au abandonat sistemul, ori s au dus și ei in patru zări.
Pe mine ma apuca deznădejdea când vin in Ro si aud/asist la povesti care, din exterior, par incredibile ( cum ar fi cea cu cerceii)
Ce nu reusesc eu sa înțeleg/accept e maniera de a se comporta e cadrelor medicale din Ro. Am uneori impresia ca noi, ca nație, ne împietrim cumva 🙁
Dar asta cred ca deja e alta poveste.
O seara plăcută!
Am ajuns de vreo 3 ori la urgență…eu am obiceiul să întreb cât costă. Și aștept și bonul, dacă mi se cer bani. La urgență nu mi s-a cerut nimic . Poate am fost eu mai norocos, dona-mi-aș „norocul” ăsta! Da, știu că și la urgență e gratuit…
Pe de altă parte, consider că e un lucru bun asigurarea medicală de la locul de muncă. Depinde mult și de ce conține polița negociată de firmă, dar te poate scăpa, în general, de cheltuieli și bătăi de cap, pe partea de spitale de stat. Cel puțin într-un oraș sat, cum e cel unde respir eu.
Eu am doar 2 intamplari mai serioase si care au necesitat interactiuni prelungite cu medici, astfel, in care am fost singura.
1. Am chemat ambulanta si am fost dusa la spitalul judetean Brasov. Voiam să-mi iau portofelul la mine, nu ca sa dau bani, ci pur si simplu instinctul. Asistenta de pe ambulanta a zis ca avem nevoie doar de buletin si mi-a zis sa-i dau doar buletinul. Am plecat cu hainele de pe mine, buletin si telefon. Nu am avut impresia ca ar fi asteptat cineva ceva. Anul 2018.
2. Am fost la Floreasca pt o interventie care a necesitat spitalizare de noapte. Nu am dat nimic din proprie initiativa, nici nu mi s-a parut ca ar fi asteptat medicul ceva de la mine. Totul a decurs ok, nu am simtit ca actul medical sa fi fost periclitat in vreun fel. Tot anul 2018.
De asemenea, in 2004 sau 2005 fusesem internta la Tg Mures, si prima data am fost internata o saptamana, a doua oara 2 sau 3 zile, nu mai tin minte sigur. Prima data a durat o saptamana pt ca primele 4 zile (2 lucratoare+weekend) am stat cam degeaba. In a 5a zi cand au venit parintii sa ma vada, au dat ceva la asistente si imediat am facut analizele si testele necesare pt investigații… A doua oara au dat ai mei parinti „ceva” de la bun inceput si a mers foarte repede totul…🙄
Eu, in urma cu 6 ani, consultatie la privat, am fost chemata de doctorita la care am nimerit, la stat (avea garzi si la stat). Am facut o gramada de investigatii iar doctorita si asistentele nu au vrut sa primeasca nimic. In urma cu 2 ani in schimb, trebuia copilul internat si operat. Am ajuns prin cunostinte la un medic ( altfel abia peste 1.5 ani se gasea loc pentru operatie) si nu l-a operat pana nu a primit plicul. Medicul anestezist in schimb nici nu a vrut sa auda de asa ceva. Deci sunt si cu spaga si fara, depinde de…noroc. In schimb problema mai mare este cu cei in varsta care au nevoie la medic si care nu vor sa renunte sub nici o forma la plic.
Nu mi s-a cerut șpagă. Când am reușit sa o operez pe mama la Neuro, tata a vrut sa dea ceva la Final. Și a fost refuzat. Aceleași experiente și în Cluj și în București. La nașterea fetelor am dus un tort după pentru personal, în semn de multumire. Atât. Generația celor care au acum 40-45 nu ia șpagă și nu condiționează actul medical. Mai sunt și uscaturi și sunt cunoscuți de către colegii lor.
Despre generația veche, e pe ducă, deja unii nu mai sunt.
Refuz, de mai bine de 10 ani, să mai am vreun contact cu spitalele de stat. Mai exact, de când am avut leziuni de menisc la genunchiul drept, de mergeam șchiopătând și luam antiinflamatoare cu pumnul, ca să nu plâng de durere. M-am dus la un vestit spital de stat, și dl doctor mi-a zis senin că nu e așa de grav, de vreme ce încă pot să merg. Și să iau în continuare pastile. Nu trimitere la imagistică, nu nimic. (Nu dădusem șpagă). M-am dus apoi la un RMN și la o clinică privată. Ăia s-au speriat văzând RMN-ul, și m-au programat imediat la intervenție artroscopică. M-am speriat și eu în timpul operației, văzând cât de adânci erau leziunile.
Am asistat, în urmă cu câțiva ani, la aventurile unei colege al cărei soț a fost operat la un spital de stat. Pe lângă binecunoscuta șpagă dată medicului curant, i s-a pus în vedere că trebuie să cumpere nu doar medicamentele și pansamentele necesare, ci și pungi de dren pentru faza post-operatorie, deoarece „spitalul nu are pe stoc”.
Apoi, a avut surpriza să afle că antibioticul prescris după intervenție nu fusese administrat de asistente timp de două zile; uitaseră să marcheze banul la asistente. Tipa a vrut să facă reclamație, însă s-au opus socrii, că „se supără doamna doctor”.
Ce s-a întâmplat cu pacientul? A căpătat o infecție post-operatorie care s-a extins rapid, și cu care a avut mult de tras ulterior.
Ce s-a întâmplat cu asistentele neglijente și cu medicul șpăgar? Absolut nimic.
Comentariu beton!27
În niciuna. Daaar, la Floreasca m-a lăsat asistenta să intru câteva minute la terapie intensivă să îmi văd bunicul (cu echipament de protecție etc) și tot insista că nu prea mai au botoși, că nu știu ce. Abia după câteva zile mi-a picat fisa, eu chiar nu am fost învățată să dau șpagă (și n-am dat niciodată). Nici măcar nu știu numele chirurgului care l-a operat. Și era vorba de un om de 85 de ani, adus de urgență din alt oraș cu infarct, puse 4 stenturi, o săptămână- și – de spitalizare etc.
Că tot se discută, acum ceva ani am avut treabă pe la Marius Nasta (suspectă de TBC, că circula la muncă) și nu mi-a lăsat nimeni impresia că ar aștepta ceva. Singura chestie mai așa a fost că toți erau foarte surprinși că pacientul vrea să i se explice ce urmează să se facă. La modul că mă băgaseră într-o cameră random să îmi colecteze exudat și venea asistenta cu un furtun spre mine, „hai, deschide gura” :))
În schimb se știa că un anumit medic avea o sumă semnificativă în cabinet, cât așteptam pe acolo l-am auzit spunându-i unui îngrijitor să ia 700 de lei din raft pentru a înlocui un scaun rupt.
Eu sunt convinsă că 90% din vină o poartă oamenii cu „așa se face”, „dar cum să nu dai, să nu se simtă jignit”. Fâs. Nu cred că în București mai există medici care cer explicit, sau sunt foarte puțini. Sau pur și simplu am avut noroc, cine știe!
Bună! Am născut la maternitatea de stat Brașov, am fost și internata, tot acolo, undeva la 10 zile și nu am dat șpagă. Nu mi s-a cerut, nu am oferit nici 5 lei.
La naștere m-am dus cu 350 lei în buzunar. 300 lei pentru rezerva și 50 lei pentru cerceii bebelinei. Pentru acești bani am primit chitanță.
Bunicilor le-a fost greu sa înțeleaga de ce nu dau nimic medicului. „Cum sa nu dai nimic?”. Uite ca se poate și altfel…
Nu m-a tratat nimeni urat și dacă am cerut ceva, am primit.
Îmi imaginez însă, din pacate, ca sunt un caz norocos.
Comentariu beton!11
M-am gândit mult dacă să ies din starea personală dezastruoasă și să las un comentariu, dar mai multă empatie decât am întâlnit în ultimele luni nu am găsit nicăieri:
Secțiile de terapie intensivă neonatologie prin care trecem de o lună și jumătate (și e crunt): nimic, nada, chiar se enervează pe tine dacă încerci să dai. Dar doctorii și asistentele fac 2 gărzi pe săptămână, iar cazurile sunt foarte grele și imprevizibile (din păcate, aici intrăm și noi). Și trebuie să fie și psihologi buni pentru părinții bebelușilor.
Internările mele pe diverse secții din 2 maternități: nimic, toți foarte drăguți și cu dorință de a ajuta și de a ridica moralul. (Cu excepția doctoriței care mi-a monitorizat o vreme sarcina în sistemul privat și care a făcut greșeli din grabă).
Dincolo de cultura șpăgii care există în realitate în spitale – și există, ha!! – și de tonul funny al articolului (puteți spune că sunt analfabetă funcțional, I really, really don’t care), trebuia să menționez că există și altfel de locuri și oameni.
Comentariu beton!29
capul sus! o să fie bine!
La TINN nu am dat nici eu nimic. Personalul de acolo pentru mine este extraordinar din punct de vedere profesional. Știam că medicul nu primește. În schimb asistentele băteau mereu apropouri în cele 3 min pe care le aveam la dispoziție să ne vizităm luptătorii din incubatoare. Dar tot nu am dat.
Sănătate multă! 🙏
Curaj, răbdare și multe gânduri bune și din partea mea.
Multă sănătate și gânduri bune 🤗
Mulțumim! Și eu, și micul mare luptător.
Dragilor,eu ,din propria experiență de viață,spun așa:sunt oameni și ” oameni”.Că și doctorii la fel.Acum , având 3 copii și ducând pe fiecare la medic după necesități,am constatat următoarele:una e să îl duci accidental la spital și alta e la 3 ,6 luni la un medic curant specialist.Ăla pe care l-ai văzut întâmplător și speri să nu mai calci pe la el normal că se așteaptă să fie tratat cu o atenție,cel la care te duci la 3-6 luni nu , fiindcă știe că te întorci obligatoriu.Insa rezultatele medicale pot fi foarte bune la cel de urgență în timp ce la cel curant poate boala te obligă să te întorci de câte ori îti spune el.Cert e , pentru mine, că nimeni nu m-a refuzat,dar am dat atenții și la nivel de un pachet de cafea sau o cutie de bomboane, fiindcă îmi era jenă de meseria lor și de faptul că mi-au pus copiii pe picioare,in timp ce alții spuneau „asta e, atât se poate”.
Mă bucur să văd că mai e lume aici care nu știe cum să dea șpagă. Eu sunt total afona când vine vorba despre acest subiect și chiar nu știu cum să reacționez când vine vorba de dat, in sensul că nu-mi dau seama că cineva „cere” șpaga. Acum vreo opt ani, era băiatul meu bolnav, avea vreo 2 ani pe atunci, avea astm și rinita alergica, stăteam mai mult pe la doctor cu el, iar doctorițele care aveau grijă de el nu au cerut niciodată nimic, ba când am vrut sa le dau ceva m-au refuzat. Pe de altă parte, am fost cu bunica soțului la Fundeni oncologie, tot acum vreo opt ani si nu a vrut să-i facă niște investigații că nu era doctorița ei în spital la acel moment, deși venisem pentru că starea i se agravase, și a trebuit să plecăm la Spitalul Universitar, la urgenta. Când am vorbit, apoi, cu o mătușă de a soțului, ne-a spus că nu au vrut să o primească pentru că nu i-am dat șpagă asistentei ca sa ne poată duce la alt doctor…. Aparent despre acea asistenta se știe că e șpagară, dar eu fiind complet pe dinafară cu astfel de „atenții”, nu am știut să-mi dau seama de „semnale” 😐.
De-asta am și argumentat că pot fi diferite situațiile în care dai șpagă la un doctor.Pentru mine, când am născut al treilea copil ,am vrut să dau anestezistei , că îmi făcuse transfuzie a doua zi după o naștere normală,și era un parfum Avon de 50 de lei..a spus că era de datoria ei să mă salveze.
La mine ultimele 3 experiente cu statul au legătură cu sarcinile.
Prima, acum 10 ani, naștere, în travaliu nu am dat la nimeni nimic, am fost tratată okish. Nașterea a fost grea, m-a ajutat foarte mult moașa. Mama a insistat mult să îi dea măcar 100 de lei. Medicului nu mai știu cât i-a dat. Mama se ocupa cu asta, a fost cu mine în spital. 5 din 6 asistente erau cu buzunarul deschis, nu m-au ajutat fără bancnota de 10 lei, cealaltă era ca a doua mamă, blandă, bună, calmă. Cu ajutorul ei am reusit să alăptez, celelalte doar explicau fără să mă atingă. Cel mic avea o gâlmă pe cap de la naștere. Una din asistente mi-a spus că dacă o să fie prost când e mare, nu o sa fie din cauza gâlmei. Am rămas… Asta la Timișoara.
A doua experiență, acum 5 ani, avort spontan (sarcina de 6 săptămâni), am mers la spital, „nu eram urgență”, a fost nevoie să aștept după medic până si-a terminat consultațiile obișnuite, apoi mi-a făcut un eco, dar uterul era deja gol. Mi-a prescris antibiotic, dar cumva părea mai preocupat de tatuajele mele decât orice avea legătură cu motivul pentru care eram acolo. Nu am dat nimic la nimeni, eventual un picior în coae la cât mă simțeam de goală pe dinăuntru. Asta a fost la Reșița
A treia experiență în plină pandemie, anul 20 20, naștere. Am fost tratată cu curul până la 19 când s-a schimbat tura( telefonul a corectat „tuta”, nu era greșit nici așa). Apoi, a fost ok, asistentele s-au comportat frumos, infirmiera s-a țâțâit când am avut nesimțirea să mi se rupă apa în pat, nu se face, toată lumea știe că trebuie în locurile special amenajate…🤦♀️ Mda, doctorul meu a venit la 4 dimineața și s-a comportat minunat, am născut aproximativ ușor, bebe perfect, dar a fost greu să fim separați până seara la 21. Până au venit rezultatele testului lui bebe. Apoi, m-am descurcat singură. Nu am dat niciun ban nimănui, încă m-am rățoit la colega de salon care voia să dea 50 de fucking lei la fiecare asistentă. Soro, strici piața! În orice caz, mai mult am ajutat-o eu cu alăptatul decât ele. Eu m-am descurcat bine și singură. Cumpărături făceau unele asistente și infirmiera. Le spuneam mereu să păstreze restul, dar nu mereu o făceau. Una îmi aducea restul și dacă erau niște bănuți. Tot la Timișoara, același spital ca în urma cu 10 ani.
Comentariu beton!12
Operatie de urgenta la 12 noaptea, cu fierea crapata si imprastiata prin cavitatea abdominala, doctorul a fost convins ca o sa moara pe masa, era racit si avusese operatii toata ziua, dar totusi l-a bagat in operatie si i-a salvat viata. I-a dat mama ceva a 2 a zi, pentru ca stia ca asa merg lucrurile, desi omul s-a purtat impecabil si cu tata si cu mine- Pitesti, 2010
Operatie pe coloana in 2021 Sibiu, 0 lei, servicii mega ok, purtare exemplara. Nu aveam voie sa intram sa il vizitam, ne-a sunat dr. dupa operatie sa ne anunte ca totul e ok. Au sunat asistentele ca sa verifice anumite lucruri referitoare la tratamentul lui pt. celelalte afectiuni. Curatenie impecabila
Operatie pe coloana 2022, Sibiu, 0 lei, purtare ireprosabila ATI si neurochorurgie. Doctora m-a cunoscut in ziua in care m-a internat, nu putea sa imi misc picioarele, a sunat-o mama seara, a chemat-o pe mama a 2 a zi sa ii dea o trimitere pt RMN si o reteta pt injectii. In 3 zile am plecat pe picioarele mele.
2 operatii la chirurgie plastica, la ambele maini, 2023 Sibiu, 0 lei. Totul exemplar
Urgenta la ORL, ma duc la privat( nu era de mers la UPU, din punctul meu de vedere, plus ca am asigurare privata platita de firma). Imi rezolva problema,imi da tratament si ma cheama la control a 2 a zi la cealalta clinica privata unde lucreaza. Mi-a cerut cardul de sanatete si la a 2 a clinica nu am platit nimic. Sibiu 2023, doctorita respectiva lucreaza doar la privat.
De aici, se vede o mare schimbare
Comentariu beton!16
Când a fost operat tata, asistenta șefă a secției era o fostă colegă de școală. Mi-a dat o listă: atât chirurgul, anestezistul, radiologul, asistenta de salon. Fiindcă mă cunoștea a avut curajul să-mi de-a lista in scris . Cum pe ea nu se trecuse pe listă, am trimis-o pe fiică-mea majoră să afle cât și să înmâneze „mama nu știe”. Mi-era mie rușine, nu lor.
Când am stat eu mult în spital (6 săptămâni) șeful secției era văr cu cea mai buna prietena a mea. Și fiind „protejată șefului” , medicii și asistentele au refuzat orice „atenție”. In schimb bancnotele de 10 lei erau mijlocul prin care ajungeau la mine pachetele sau primeau acces copiii mei să mă vadă. Pe scări . Există și secție COVID in spital, vizitele erau reduse .
Brancardierii și infirmierele aduceau și țigări. Clar prețul plătești 2 primești 1. Ofertă
Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov. Am fost internată o săptămână împreună cu copilul de 4 ani, covid cu complicatii mai ales la el. Dna doctor care s-a ocupat de noi mi-a redat speranța în medici. Empatică, blândă, competentă și extrem de implicată. Nu am dat nimic și nici nu mi s-a dat impresia că se așteaptă la ceva. Tot personalul medical a fost foarte atent și și-au făcut treaba cu profesionalism. Și chiar nu aveam așteptări.
O singură chestie negativă.
A venit o doamnă blondă, tânără, cred ca era ceva șefă, cu are de superioritate și ne-a anunțat ca vine nu știu ce comisie de la București în control. Și să facem ordine, să bagam tot în sertare, să nu rămână nimic la vedere ce ar putea deranja ochii vigilenți ai comisiei.
Nu am vrut să se sperie copilul, că așa îi ziceam vreo două să mă țină minte.
Comentariu beton!11
2 fetite tratate la Gomoiu pe discipline diferite fara nici macar o mica atentie. Una dintre fete a stat si internata. In afara de mancarea pe care cred ca si porcii o refuza, in rest totul a fost perfect. Asistentele si medicii s-au purtat exemplar de fiecare data si la fiecare interactiune cu copiii, foarte joviali si fara nici cea mai mica sugestie de plic. A fost o singura data cand ne-au intrebat daca putem sa facem rost de un medicament pentru ca ei nu mai au pe stoc, dar cumva au facut rost de acea o pastila magica care era dosita printr-un cabinet. Recomand cu mare caldura Gomoiu pentru copii, cel putin pe partea ORL.
Chiar săptămâna trecută am avut internare cu fetița la „Marie Curie” după un episod de vărsături și febră. Am dat doar un buchet de flori doctoriței, în rest toți s-au purtat foarte frumos și au verificat periodic starea fetiței, care și-a revenit repede în urma tratamentului administrat. Eram pregătită să dau ceva dacă mi se sugerează, dar nu a fost cazul.
Din fericire nu am avut foarte mult contact cu spitalele, in schimb știu de la ai mei de când eram mică, și maică-mea era bolnava, ca peste tot unde mergeau dădeau bani, acum nu știu dacă li se cerea sau dacă din disperarea in care se aflau și din dorința de a face orice ca sa o salveze, făceau asta. In schimb știu ca ei cumpărau tot ce era nevoie pastile consumabile etc.
In schimb, pt ca nu am dat nimic – eram doar un copil, singur, la urgente intr un alt oraș, am așteptat o noapte întreaga pe banca din fata spitalului la Craiova, după un accident rutier, sa îmi facă investigațiile necesare – doamnele de la cabinetul dentar din spital dormeau când am ajuns acolo.
Tot acum câțiva ani am fost cu o chestiune minora la spitalul din orașul meu natal și m a șocat situația, curățenia care nu era, iar de atunci am decis ca voi face cele mai mari eforturi ca de fiecare data sa ajung la privat. Iar de atunci doar la privat am fost. Și o data am avut o surpriza chiar și la privat, un medic renumit, era mai preocupat sa îmi povestească de poeți sau de orașul meu natal decât de problema pentru care am mers – nu știu dacă asta a fost o subtilitate pentru a-i da ceva, dar nu am făcut-o și nici nu am mai revenit la el.
In schimb, când prietenul meu a avut un șpan in ochi, a fost lăsat sa aștepte vreo 2 ore pe holurile spitalului pana a venit o domnișoara rezident și l-a tratat cu medicamentație și instrumentar pe care și le-a adus din vestiarul in care avea lucrurile personale.
Acum, poate o sa aruncați cu pietre in mine dar rămân la decizia de a merge la sistemul privat, ca sa evit inclusiv cererea de șpagă, dar și indiferența personalului și condițiile in care as putea avea “norocul” sa fiu tratată.
Merg pe principiul “better safe than sorry” și sper sa am nevoie cât mai puțin sa interacționez cu spitalul.
Am uitat sa va spun, ca domnișoara rezident care i a scos șpanul din ochi prietenului meu, a efectuat procedura intr un cabinet in care “doamnele” asistente luau masa și fumau. Spitalul universitar din Bucuresti, 2023
Da, am dat când a avut copilul nevoie de operație de scos polipi. Am aflat că doamna care opera avea colaborare și cu clinca privată unde aveam asigurare de la serviciu. Am așteptat mult să prindem o consultație, a zis operație, la privat era mult prea scump și neacoperit de asigurare. Ne-a chemat la stat, ziua cutare ora 8. Noi naivi și nepurtați prin spitale, am ajuns acolo și am rămas surprinși că toți au fost chemați la 8… Nu aveam trimitere de la dr de familie pentru că nu ne-a spus ca trebuie. Am dat 50 de lei la registratură să accepte una taman cerută și primită pe mail. Știam că trebuie să-i dăm ceva doctoriței și am întrebat prietenii cât au dat ei în situații asemănătoare. In salon nu ne-a explicat nimeni nimic, luat copil, adus copil anesteziat cu dureri. Cum n-aveți la voi toate tipurile de șervețele și nu mai știu ce?! Nu, că nu ne-a zis nimeni ce sa aducem pentru o internare de câteva ore. Noroc cu cealaltă mămică din salon. Venită din provincie. Care m-a întrebat cât vom da, iar apoi s-a supărat că e prea mult și stric piața. Am mai tras din bani 😉. La externare era dna doctor cu asistentele în cabinet, ne dădea o foaie cu instrucțiuni (de ce nu există oare instrucțiuni și pentru internare!?) și era clar ce aștepta. Băgat plicul în buzunarul halatului. Trebuia să o sun și să revenim la control peste o săptămână. Nu mi-a mai răspuns… presupun că am dat puțin. Noroc că era totul ok cu copilul. De asta și dai, că eu nu aș da, dar nu poți risca să nu fie ok copilul… Pe asta se bazează ei și pe poveștile care circulă prin spitale. Dar te gândești cum adică, dacă nu dau îi pot face ceva intenționat copilului?!
Am mai dat când am născut natural la stat doctoriței care mi-a urmărit sarcina la cabinetul privat. Am dat atunci la moașe și infirmiere să mă bage în seamă. Am dat abia după la anestezist și ce sa vezi, epidurala mea nu „ținuse” (trusa fiind oricum cumpărată de mine). Nu am dat neonatologului care ne-a făcut externarea, așa că m-a băgat în sperieți că ar putea avea copilul ceva la picior. N-avea. A, în spital acolo fiecare moașă venea de acasă și pleca acasă cu vată, spirt, tifon, medicamente din banii lor. Că nu aveau. Iar mama a umblat multe ore noaptea aia să caute perfuzie cu ser fizilologic că nu aveau și le trebuia pentru mine. Și nu aveau.
Alte experiențe cu mama la spitalul de oftalmologie unde dacă nu dădea sau lăsa semne că va da, o programa peste un an.
Și ăsta e un motiv major, să zicem că nu vrei să dai și nu ți se cere, dar te programează cine știe când, uneori și în situații urgente. Deci îți cere indirect „să te simți”.
Comentariu beton!12
Sunt cadru medical.
Când m-am angajat la primul loc de muncă, spital de stat, secția chirurgie. Am rămas șocată văzând atitudinea angajaților. Nimic nu se făcea fără minim 10 lei. Nu pansat, transport la investigații, mobilizat, schimbat de scutec sau orice. Efectiv dacă nu aveai bani, musteai în propria mizerie, că nu se uita nimeni la tine. Colegele mele îmi spuneau “stai liniștită, o să te obișnuiești, că la fel ca tine eram și eu la început”. Am demisionat după o lună de zile.
Am avut o problemă medicală în urmă cu un an, și în decurs de câteva ore m-am decompensat și am devenit caz critic cu puls +200/min și saturația sub 60%. Medicul care mi-a făcut internarea (internare făcută cu multe insistențe), o ținea una și bună că sunt ipohondră și am un atac de panică, așa că m-a ignorat suveran. Da, lui i-am dat șpagă, că atunci când vezi cum se derulează trecutul secvență cu secvență, uiți de principiile de ‘nu iau, nu dau’.
Medicul care a intrat în gardă după plecarea lui a realizat că sunt grav și mi-a spus că îl depășește și nu știe să gestioneze situația, așa că a solicitat transfer la o clinică specializată, într-un alt județ al țării, care avea plămân artificial. A durat multe ore până s-a găsit o ambulanță cu medic care să efectueze transferul. Am trecut prin mâinile multor cadre medicale zilele alea, dar pot să afirm din calitatea de pacient că, în mod ironic, cadrele medicale profesioniste, cele care își dau interesul pentru calitatea actului medical, NU iau șpagă. În mod ironic, cei care nu își dau interesul, iau cu 2 mâini, fără strop de rușine sau jenă. Am avut 2 medici în prima noapte (cea care am fost cel mai rău) care nu s-au mișcat de lângă patul meu deloc- să le dea Dumnezeu sănătate! Niciun cadru medical din respectiva clinică nu a vrut să ia nimic, nicio atenție constând în bani sau altceva.
În urmă cu 6 luni am avut un membru de familie internat pentru o procedură medicală. Medicul a aflat că a decedat la multe ore după ce aflasem eu. Nu a îndrăznit nimeni să-l deranjeze. Da, îi dădusem șpagă, că mi se rupea inima cum o auzeam că mă imploră să-i facem respectiva procedură, care i-ar fi diminuat durerile și în urma căreia ar fi putut respira mai ușor. Nu, nu i-a făcut procedura.
Concluzia tristă la care am ajuns este că în spitalele noastre ai mari șanse să mori cu zile dacă ajungi pe mâna majorității care nu trebuie.
Comentariu beton!29
Ultimele au fost cu copiii, si nu, nu am dat nimic nimanui, desi cred ca asistentele ar fi asteptat ceva. In 2019, Eram cu fetita de nici doi ani internata la infectioase. Cand intr-un final a adormit cu greu pe la pranz, m-am milogit la propriu de o asistenta sa imi deschida usa sa ies sa fumez o tigara, era singurul moment cand puteam (mai era si ziua mea). 10 min mai tarziu cand m-am intors in salon, fiica-mea era treaza, au trezit-o ca sa ii dea Espumisan, de parca nu puteam sa i-l dau eu cand se trezea 🙄. Odihna e cruciala pt recuperare, nu era vreun antibiotic sau ceva, imi venea sa urlu de nervi.
Anul asta am fost cu ala mic, tot asa, nici 2 ani, internata pt pneumonie. Primele 2 zile am stat intr-un salon pt cazuri mai grave, toata lumea super ok. Ultima zi ne-au mutat, a fost mai neplacut, nu au avut sa imi dea o perna in plus, aveam doar una s-o impartim. Dar nici nu am incercat sa dau ceva cuiva, desi nu cred ca as fi fost refuzata, si probabil s-ar fi gasit si o perna…
În martie, l-am nascut pe cel de-al 4lea copil, în maternitatea de stat din Brașov. Nimeni, dar absolut nimeni nu ia bani, atenții, toți sunt foarte drăguți și înțelegători, spitalul este modernizat, curat. A putut asista și tatăl la naștere. Acum o săpt, am fost internată cu cea mics de 6 luni la spitalul de copii Brașov, pt o bronșiolită cu insuficiență respiratorie. Am fost pe secția de terapie acuți, timp de 5 zile. La fel, personal amabil, secție renovată, nimeni nu ia bani. Se comportă la fel și cu noi, precum și cu copiii care sunt internați fără părinți, la fel și cu cei de altă etnie. Față de acum 7 ani cănd am fost ultima dată internată la spit de copii, diferența este de la cer la pământ.
Comentariu beton!11
Da. Spitalul Fundeni, cancer de San, mama. Am dat spaga si la gandacii din wc-uri, cred. Personal medical mai scarbos ca pe sectia de oncologie rar am vazut. Dimineata stateau pacientii cu fisele in mana sa se unregistered pentru chemo. Unii abia puteau sta de slabiti ce erau, nu exista niste scaune amarate, faceau coada in spitale. Pare a Auschwitz mai ales ca cei mai multi erau fara par si slabi de la treatment. Inca am flashbacks si a fost unul din motivele care m au facut sa plec din Tara. Nu am vrut ca fiica mea sa treaca prin asa ceva cu mine. Bineinteles ca mama a murit, ceva greseala care a fost descoperita prea tarziu. Stiu ca doctorita cerea, pe langa bani, genti de la musette.
Comentariu beton!18
Tot la Fundeni a fost și maică-mea cu ani de zile in urma, povesteam mai sus ca taică-meu cumpara inclusiv albumina, pastile, consumabile, de la sine înțeles ca dădea bani la toată lumea, iar asistentele își puneau vopsea in cap in cabinetul lor, când maică-mea avea dureri și nu avea cine sa i administreze calmante, pana a avut taică-meu o criza când le a găsit de l a știut tot spitalul…
Imi pare rau pentru experienta ta. Fundeni e lagar de concentrare, in adevaratul sens al cuvantului. Tatal meu a ‘petrecut’ 10 zile acolo, atat a durat sa ii faca un CT, sa puna un diagnostic terminal si sa ii prescrie niste suplimente la externare. Mi-e scarba, efectiv, de intreaga sectie de gastroenterologie. Niste mizerii umane. Intr-o zi au uitat sa ii aduca cina, pentu ca era singur in salon .. o bataie de joc continua, iar infirmierele freaca tiktok-ul, uita sa scoata branule, ii doare efectiv in cur de tot. Sa mai zic ca doctorita faimoasa a intrebag-o direct pe maica-mea ‘dumneavoastra ati lasat plicul acesta?’, cu aluzii la spaga … pentru un diagnostic terminal asta, nu ceva ce ar fi presupus vreo interventie, orice. Evident ca maica-mea i-a pus apoi niste bani in plic (i/am zis sa nu o faca, ca nu schimba nimi), desi si-au batut joc de tatal meu pana in ultima clipa .. cu cat pacientul e mai grav bolnav, cu atat mai rau se poarta cu el in spitalele de stat. S-au purtat ca naiba si dupa spaga, si dupa cei 5,10 lei care sunt deja un standard, cum scria cineva mai devreme. Iar el a murit dupa doua saptamani, ceea ce face ca primele saptamani din ultima luna de viata sa fie un calvar la Fundeni. Gabriela Smira, esti o vaca infecta. Sper ca de aia 500 de lei sa iti cumperi niste diuretice.
Comentariu beton!16
Cancer la plamani, bunica mea. O tampita din Timisoara, de la Oncologie, striga la pacientii terminali (mai ales veniti de pe sate), ca ii pierd vremea, cand puteau sta acasa sa moara acolo. Spus exact asa. Stai ca am gugalit-o. Anca Niculescu o cheama. Daca se poate sa stati departe de domnia sa, faceti tot posibilul. Un jeg mai mare de om nu am intalnit. Culmea, acum vreo 20 de ani, cand a facut a batrana primul cancer, doamna doctor era inca in plina afirmare si era super OK. Se pare ca 2 decenii de „excelenta” au transformat-o in dumnezeu. Cu fata am fost internata o saptamana la pediatrie (Bega) tot in Timisoara. Au diagnosticat diabet de tipul 1, din vacanta direct cu branule. O echipa senzationala, de la infirmiere la prof. Velea. Spitalul e OK, curat, s-a mai renovat pe ici-colea, dar personalul este la superlativ. O surpriza absolut placuta.
Tata – operat de rinita si sinuzita in 2021 – oras de provincie – 200 de euro ceruti de la obraz pentru a-i face interventia. Dar karma a lucrat si nu prea iar acel doctor e in arest la domiciliu dar nimeni nu s-a atins de ceea ce a achizitionat cu banii de spaga.
Spitalul Militar Bucuresti – tot tata – operat in 2022 – interventie la prostata – 1500 de lei – operatie efectuata de un doctor „experimentat”
Copilului meu i s-a făcut rău la Gradinita și a fost dus la spitalul învecinat, la urgente Pediatrie. Nu am vrut sa dau nimic, dar problema este ca nu aveau niciun medicament potrivit pentru starea lui și îl țineau in cabinet întins pe pat și atât. După ce soțul meu i-a oferit 50 lei asistentei și-au amintit ca au tot ce le trebuie și s-au ocupat de copil. Trist 😦
Comentariu beton!12
Am pierdut ambii parinti din motive de boala grava/incurabila (cancer) si din motive de mizerie (UMANA!!! in primul rand) din sistemul medical.
Dupa care l-am pierdut si pe socru – dupa ce la stat i s-a spus ca nu-l pot opera avand in vedere varsta si restul afectiunilor ca „le strica” statistica spitalului daca moare pe masa de operatie, operatie care la privat s-a putut rezolva vreo 20-25 K euro mai tarziu – pentru ca aia e, varsta e varsta si viata se mai si termina.
Asa ca, in ciuda tentatiei, nu voi da feed-back pe tema ca nu are limba romana vocabular suficient pentru cate injuraturi si blesteme imi trec prin cap de fiecare data cand mi se reactiveaza amintirile alea. Ma rog, cred ca tocmai am dat … de feed-back zic.
Sunt de acord – exista doua categorii de VINOVATI: doctorii care conditioneaza si pacientii care baga mana in buzunar. Dar astea doua cagorii au „scuza” ca unii au conditiile sa practice santajul asta jegos (doctorii stiu bine ca nu ai ce face cand e de viata/moarte) iar pacientii pentru ca nu-si permit sa se joace cu propria viata sau a apropiatilor, deci cumva vorbim de natura umana intr-o situatie limita. Personal nu sunt de acord, dar sa zicem ca daca ai puterea absoluta sau esti sub presiune inimaginabila … puii mei, nu stiu cum as reactiona deci ma abtin sa-i judec pe altii.
Problema mea majora e cu noi, restul, ceilalti care „stam” pe margine sperand ca nu ni se va intampla SI noua sau ca, daca ni se va intampla, vom „stii pe cineva, care stie pe cineva” si ori scapam ori nu ne va costa chiar asa de mult. In loc sa FACEM ceva concret, orice ca sa stopam fenomenul asta inainte sa devenim si noi victimele acestui sistem jegos.
Eu recunosc cinstit ca am gresit la faza asta – in sensul ca DUPA ce am platit (noi, familia) cei 20-25 K euro ca sa-i salvam viata lui socru-meu (trei operatii in total) nu am continuat si nu am dat in judecata spitalul care a refuzat sa-l trateze precum si statul roman pentru decontarea facturilor pentru chirurgie si spitalizare. Stiu, ar fi durat 5 ani si am fi platit taxe de timbru, avocati, etc dar pana la urma, practica asta (daca am face toti asa) ar duce la curatarea sistemului de jeguri.
E.g. – in SUA si alte tari cu apa calda legislatia o fi ea asa-si-asa dar acolo (aproape) nimeni nu-si permite mizerii pentru simplul fapt ca in secunda doi se trezesc dati in judecata si ajung de pierd si platesc despagubiri 3 generatii dupa ala de-a fost jegos. E atat de simplu, de aia doctorii au asigurari profesionale (se mai intampla si greseli ca si medicii tot oameni sunt) si in rest isi fac treaba. De FRICA faptului ca daca sunt jeguri, >90% probabilitate ca vor plati pentru faptele lor. Daca nu penal, macar pe civil si tot nu scapa.
Si rationamentul e acelasi cand vine vorba de educatie, de avocati/procurori/judecatori si mai completati voi lista. Toti cei care au decizia – vizavi de binele societiatii in general – in mana TREBUIE sa traiasca cu frica-n oase ca daca fac un kkt pe fond de jeg uman si durere-n cur vor PLATI si vor ajunge in puscarie sau pe strada. Altfel nu ne facem bine.
Comentariu beton!18
Nici eu nu am dat spaga la spital, cardio cc iliescu, si nici nu mi a cerut nimeni! Problema cu spitalele de stat este ca nu ai controlul finantelor tale pentru o interventie chirurgicala, cat sa dai la anestezist, la chirurg, etc, la privat ai suma totala si de acolo te ocupi numai de ce faci dupa ce iesi! Partea nasoala si trista este ca spitalul de stat decontează catre CNAS sume echivalente cu cat te costa la privat o interventie!
@Cristi, cred ca ai o imagine incompleta vizavi de costuri.
Eu am avut ocazia sa vad cu ochii mei (in ultmii 6-8 ani) cateva facturi, si de la stat si de la privat, si treaba e putin diferita. In sensul in care la stat valoarea pe care o deconteaza spitalul e (respectiv o plateste CNAS-ul) e una FIXA si stabilita printr-ul protocol/grila sau ceva de genul. Spitalul de stat nici nu are cum sa deconteze, catre o alta institutie a statului gen CNAS, altceva decat maximul prevazut de grila. Ca aia e, statul „stabileste” cat costa operatia sau pansamentul sau medicamentele si tot asa. Aici problema care apare e ca spitalul plateste furnizori externi care fie sunt gen gaze/lumina/etc si care s-au scumpit ca dracii aia rai fie ca sunt privati care nu au legatura cu statul si care sunt guvernati de lacomie si de ideea de japca pentru ca niciun privat pe lumea asta nu face afaceri mai „dulci” si mai profitabile decat alea cu statul. Asta e astazi, acum problema economiei „de piata”, asa-zisii privati fac afaceri TOT cu statul in proportie covarsitoare. Si asta genereaza probleme pentru spitalul respectiv in sensul de mizerie, lipsa personal, lipsa bani de renovari/dotari/etc. Nu mai zic de faptul ca managerii de spitale sunt – nu toti dar probabil majoritatea – tot niste „doctori” din astia pusi pe spagi care semneaza orice kkt de factura atata timp cat se intoarce la ei si (%) de rigoare.
Si uite-asa ajunge spitalul sa plateasca pe o aspirina – care in mod normal ar costa 1 leu – 2-3-5 ca privatul cere …. de ce nu, daca se poate? La care se adauga si spaga directorului, si ajungem la 10 lei. Si pe urma ne intrebam de ce e e mizerie in spitale? Pai pentru ca se termina / se jefuiesc banii prost alocati / ticalos cheltuiti.
Pe la privat, o „factura” din asta de zici tu e de minim 2x – 3x mai mare decat pentru ACEEASI operatie la stat. Asta fiind tot un JAF doar ca pus la cale de spitalele private care mizeaza pe doua chestii simple: UNU – omul e disperat, asa ca ii spui ca il costa 1000 E, din care statul suport 500 E (cf ACELEIASI grile de decontare cu CNAS-ul) iar el trebuie sa vina cu diferenta; iar omul se imprumuta, face rost de bani si vine, ca nu are incotro si nici nu vrea sa moara; si DOI – spitalele astea private (ca tocmai am stabilit ca au de unde ca practica niste preturi jegoase) atrag cu succes tot mai multi doctori, care fie s-au saturat sa opereze fara aparatura/medicamente/etc fie sunt doar niste jeguri lacome, astfel incat la spitalele de stat sa nu mai ai oricum unde sa te duci (dincolo de mizerie si alte probleme) asa ca variante pwla si tot la privat ajungi.
Exemplu – copilul meu are o asigurare privata si ultima data a fost internat la privat pentru o problema minora dar care tot a necesitat vreo 2-3 nopti de cazare. Stii cat e DOAR cazarea (adica masa si pat, ca medicamentele si tot ce tine de parte medicala e alta poveste) … cam 200 E/noapte. Pai sa fim sanatosi, la banii astia te duci la hotel de 4-5 stele lejer. Ma rog, pe mine mai putin m-a interesat (in mod direct, ca indirect la tarifele astea nesimtite nici pretul la asigurari nu are cum sa stea pe loc) ca plateau asigurarile dar, totusi, 200 E/noapte … suntem sanatosi la cap?
Cam asta cu stat vs. privat. Morala e ca tot noi suntem bun de jupuit!
Am mai zis-o si o sa o repet pana o sa mor: o tara care are educatia si sanatatea „privatizate” e o tara care nu are niciun viitor si, mai mult, se duce rapid si sigur spre (auto-)distrugere!
Tata a avut un AVC acum o luna. Internat la Colentina, cu pareza pe stanga. Medicului si asistentelor nu le-am dat nimic, insa infirmierele…. 🤦🤦 Au fost sub orice critica. Bani sa il schimbe, bani sa ii goleasca punga de urina, bani sa ii dea sa manance… Au furat din scutecele de adulti aduse pentru el. I-au rupt pijamalele, tragand de ele, in loc sa manevreze pacientul cand il ridicau sau intorceau. Cereau bani de la obraz pentru orice solicita pacientul. Noaptea nu veneau la el, chiar daca striga dupa infiirmiere sau asistente. Nu merita sa isi deranjeze somnul din tura de noapte. Si pot continua mult.
0
Comentariu beton!19
Eu sunt medic și nu iau șpagă.
Comentariu beton!20
In iulie am fost internată cu fetița cea mare la spitalul de copii din Galați, nu a pretins nimeni nici un leu, nici o bomboana. Medici, asistente și infirmiere -toti s-au comportat exemplar. Nu același lucru îl pot spune că se întâmpla în urmă cu fix 6 ani la același spital. Parcă am simțit că încet-încet se schimbă ceva in bine.
In iunie am fost cu mama in urgență la spitalul militar- și aici toți s-au comportat de nota 10, fără să ceară cineva ceva.
Am fost internata la Polizu, la cerere. Nu a fost o urgenta, nu am nascut. Nu am dat nimic. Nu mi s-a cerut. Nu s-a purtat nimeni ciudat. Nu a intins nici o asistenta buzunarul, pentru sfantul 10 lei.
Una dintre fetele din salon a incercat sa dea dr ei. A fost refuzata.
Eram 6 in salon. Nici una nu a dat spaga.
Nu stiu daca tine de doctor, de spital, de context ( e vb de saptamana trecuta, in plin scandal Nasta)
La privat, interventia chirurgicala costa intre 6000 si 9000 lei ( depinde de clinica/spital)
La stat, conform decont primit la externare, total cheltuieli ~ 2600 lei.
Cred ca au greșit cu un 0. Eu am stat internata 5 zile, nimic grav, și decontul a fost 6500 lei acum 4 ani
Am dat o dată și al primit o dată. Da, am fost și la capătul care primește o perioada scurtă.
Am dat când mama și-a rupt o mână. Era la țară pe lângă Bârlad. S-a dus la spital la Bârlad a doua zi. A stat acolo 3 zile în care i s-a sugerat că necesită operație și cam costă. M-a sunat pe la 10 seara că nu mai poate de durere. M-am dus a doua zi și am luat-o pe semnătură de la Bârlad, nu ușor că cică chiar atunci se gândeau să o opereze și aparent era tare grav, și am mers la urgențe la Brașov. S-a pus în ghips în mai puțin de o oră după ce am intrat în curtea spitalului. Am insistat să le dau ceva celor de la urgență. Nu s-a cerut nimic. Era prin 2010 cred.
Am luat când eram în facultate. Trebuia să facem gărzi în fiecare an. Plecam seara acasă nu dormeam acolo. Dupa o zi din asta de 16 ore, ma pregăteam sa plec. Întreabă asistenta dacă pot ajuta să duc o mămică sa ducă un copil la radiologie – copil mai mare și mama nu putea sa-l ridice, pentru ca nu au infirmier si ele sunt doar doua pe toată secția și nu pot merge. L-am dus, am stat să termine radiologul și i-am dus înapoi în salon. Mi-a băgat mămica aia o ciocolată în buzunar și mi-a zis: Ia mamă că te-am văzut ca ești de dimineață aici și nu ai mâncat nimic și ai stat după noi. Am zis mulțumesc și am fugit. Am mâncat ciocolata aia plângând. Mie nu-mi place ciocolata. Dar chiar îmi era foame.
M-am lăsat de medicină după un an de rezidențiat. Nu era de mine sistemul.
Soția a avut cam același drum. Dar a terminat rezidențiatul și a lucrat câțiva ani. Ea a dat pentru părinți și bunici. Nu a luat niciodată. Specialitatea nu permitea dar nu aia a fost limitarea. A ras de mine când i-am povestit de ciocolată.
Australia a schimbat totul. Nu mai suntem medici. Dar ne folosim mult cunoștințele din facultate în ce facem acum. Suntem priviți de sus de unii dinte foștii colegi. În general de către cei ce și-au ales specialitatea în funcție de valoarea șpăgii. Am avut și din ăia. Ne doare în paișpe. Suntem apreciați pentru ce știm nu ce scrie pe diplome și trăim unde-și petec alții concediile.
Aici nu se dă nimic nicăieri. Nici măcar la restaurant.
Comentariu beton!26
In 31 octombrie 2022 am cazut de pe o stanca si mi-am fracturat ambele maini si glezna dreapta. Am ajuns cu salvarea la UPU si am trecut prin toate procedurile (Radiografie CT si ce o mai fi fost). A doua zi am fost operat si am mai stat inca 4 zile in spital nu am dat nimic nimanui.
Nu pot spune ca mi-a lipsit ceva dar o multime de medici din spital (prieteni ai cunostintelor) s-au interesat de mine.
La stat problema cea mai mare mi s-a parut ca dupa operatie am primit doar basic (Betadina si fase/pansament, pe langa medicamentatie). Intrand in vorba cu o asistenta si-a adus aminte ca are Grasolette (ceva fasa imbibata cu un unguent care nu se mai lipeste de rana si reduce considerabil sangerarile la schimbatul pansamentelor – era 7 lei, dar puteam folosi si ceva mai ieftin/mic). Ulterior am aflat ca materialele au evoluat de dupa primul razboi mondial si se poate folosi fasa elastica autoadeziva – care sta ca o soseta).
Am fost tratat ok si medicul nu a vrut spaga niciodata (am incercat si a refuzat). Asistentele fara ca eu sa le dau ceva au fost tot timpul atente si m-au tratat in rand cu toata lumea din salon.
As vrea sa cred ca suntem pe drumul cel bun. Urmeaza sa-mi fiarele si va voi tine la curent cu evolutia sistemului la un an distanta.
Acum 4 ani am avut o intervenție chirurgicală la spital de stat. Pentru că s-a nimerit să fiu de 1 Martie pe acolo am dat flori câtorva asistente și medicului anestezist. În rest, nimic. Toată lumea s-a purtat frumos cu mine și nu mi s-a dat de înțeles că ar aștepta ceva. Cu toate că medicul anestezist s-a schimbat la față când a văzut floarea și nu m-a mai vizitat de atunci. 🙂
Dar toată lumea în jurul meu dădea șpagă. Absolut toți dădeau plicuri cu sume imense din punctul meu de vedere. Și asta m-a făcut să mă simt nesigură.
Anul acesta a trebuit să îmi scot șuruburile. Medicul mi-a explicat că nu are loc la stat, că sunt aglomerați etc etc. Am ales să le scot la privat pe bani mulți, cu același medic. Nu sunt împăcată cu mine 100% pentru decizia luată dar trebuia să le scot după un an și timp de 3 ani am fost amânată pe motiv de pandemie, de lipsă locuri și alte chestii. Nu știu câte motive au fost reale și câte inventate pentru că nu am plătit operația la stat.
Eu nu am dat șpagă, poate am fost norocos până acum.
Părinții mei însă dau totdeauna o mică „atenție”, că așa știu ei că trebuie.
2017 Spitalul Fundeni. O interventie pe cord, nivel mediu de dificultate. Imi pare rau ca nu-mi aduc aminte numele domnului doctor, dar eforturile noastre de a oferi ceva (macar o cutie de prajituri pentru personal) au intalnit un refuz categoric. Datorita acelei echipe l-am mai avut pe tata trei ani.
În ultimele 3 săptămâni soacra mea a fost internată în 3 spitale. La un spital m-am ocupat eu de ea, la celelalte 2, sora ei. Spitale de stat. Bani nu am dat, dar am cumpărat un buchet de flori și o cutie de bomboane de ciocolată pentru doamna doctor și o cutie de bomboane tot de ciocolată pentru asistente. Sincer, nu a fost dorința mea, mama-soacră a insistat. Mie mi-a fost foarte rușine, recunosc. Cum să numesc aceste mici atenții? Tot un fel de șpagă, nu?
Nu stiu daca mai exista si cat mai e spaga la doctorii din Romania. Din fericire am rupt „relatia de dragoste” cu serviciile Statului Roman de ceva ani insa experientele traite timp de 40 de ani acolo inca ma mai bantuie. Legat de spaga, am dat si am dat mult, nu ca am vrut ci pentru ca mi s-a spus direct. Am multe experiente insa cea mai grea de dus a fost nasterea primului copil in maternitatea Caritas-Bucuresti. Nastere prematura prin cezariana, 10 zile de internare, anul 2009, cost total undeva la 11000 de lei. Nu stiu cum era in alte spitale insa acolo totul, absolut totul era pe bani si fara subtilitati. Doar un exemplu cum functiona totul: dimineata trebuia sa mergem sa ne schimbe pansamentul de la operatie. Infirmiera ne scoatea pe toate din saloane si stateam in sir indian la usa asistentei asteptand sa intram. Tot infirmiera avea datoria sa colecteze banii de la fiecare (10 lei de persoana) si apoi sa transmita mai departe cine trebuie ingrijit „bine” si cine nu. Bine insemna ca erai curatat cu apa calda si apoi ceva dezinfectant. Fara bani primeai doar apa rece si indemnul „misca-te mai repede ca uite cate mai asteapta”. Au fost 10 zile de umilinta cat 10 ani. Dupa 10 zile nu am mai suportat si am dat spaga neonatologului ca sa semneze sa pot pleca acasa cu copilul desi avea doar 2 000 de grame. Sunt lucruri pe care oricat asi incerca sa le uit nu am cum. Imi amintesc totul ca si cum ar fi fost ieri. 10 lei o fiola de algocalmin, 5 lei un pahar cu apa, 5 lei scos gunoiul din camera…
Din fericire, la cateva luni spitalul a fost inchis pentru demolare. Din nefericire multi dintre angajati probabil practica prin alte spitale.
Ca tot e Spitalul Marius Nasta in vizor. Acum niste ani a ajuns primul meu sot la ei pentru o biopsie pulmonara. Chirurgul i-a cerut bani socrului meu, acesta s-a conformat. Dupa operatie, l-a chemat in cabinet sa mai adauge ceva la spaga, nu fusese multumit. In conditiile in care aflasem ca are cancer in faza terminala. Plus pe terapie intensiva, sotul nu a avut bani la el pentru asistentele din tura de noapte. L-au tratat ca pe un caine, nici macar apa nu i-au dat. Karma functioneaza, chirurgul este printre cei anchetati.
2019 spitalul Pantelimon București. Internată cu hemoragie masiva la secția ginecologie , adusa noaptea cu salvarea, chiuretaj medical a doua zi și o procedura numita histeroscopie sau așa ceva …am uitat . Doctor era Mihai Banacu plus o rezidenta. Am întrebat cât costă ,au zis că de vreme ce sunt asigurată și am toate actele in regula de la servici nu se plătește nimic – și chiar așa a fost! Nici asistentele nu au cerut și nu au „sugerat ” nimic. Au schimbat lenjeria fara să facă vreo aluzie de „atenție”. Au venit noaptea sa verifice cum sunt. In schimb,in 2008 când am născut la același spital , regula era să dai 5-10 lei când te lua la toaletare fiecare dimineață,după naștere. O asistenta „înfiptă” mi-a explicat că doamna neonatolog e fuarte buna și se preocupa mult de copii așa că…. dar eu i-am zis că nu știu nimic, mă simt rău (și chiar mă simțeam!) si e inutil să mă fu…făcaie la cap cu asta. A fost șocată dar nu a mai insistat. Vai ce rușine 😂
Dr Mihail Banacu este minunat; este singurul medic ginecolog care mi-a pus diagnostic corect dupa mai bine de 10 ani de mers pe la altii si care a avut rabdarea necesara sa stam de vorba inainte de orice.
Nu stiam ca lucreaza si la stat, eu l-am gasit la privat.
Soțul meu a ajuns odată la urgențe. Pe pile, ca să nu aștepte mult. Un coleg a intervenit pe lângă un asistent, asistentul l a băgat „în față”. Acasă, soțul mi a povestit cum că asistentul i-a spus de la obraz : „dă și d-ta 100 de lei pt dna doctor”. Nu știu dacă dna doctor chiar pretindea sau banii rămâneau la asistent. Acum soțul… perplex și de rău și de cererea pe șleau… i-a dat… Acum un an a fost…
Spitalul Gomoiu: sectia de chirurgie pediatrica. Din echipa de 3 + 1 (seful de sectie), 3 iau spaga sau trateaza pacientii cum isi doresc dumnealor.
Singurul care nu ia spaga e baiatul (iar baiatul nu e seful….). Restul deduceti voi.
Mai mult, medicii din echipa, in afara de baiat, au venit „pe naspa”.
La fel dna manager si dl director medical iau un procent din contractele de achizitii.
Conectati voi punctele….
Atitudinea asta secretoasă și fereala de a da nume (de parcă te-ar cunoaște cineva) ne duce la șpagă, presupun că ai dat, că văd ca te pricepi😏
În 1993 aveam 18 ani. Internată pentru o problemă gravă. Medicul nu a acceptat șpaga cu care îl alerga mama disperată. Pentru asistente mama mi-a lăsat o ciocolată cum nu mai văzusem în viața mea, așa că am mâncat-o, deci nu știu cum s-ar fi purtat cu mine dacă le-o dădeam. Condițiile din spital erau execrabile, mizerir, aglomerație, 2 zile am stat în pat cu o băbuță, că nu mai era loc în paturi. Până la urmă am scăpat cu bine din prima mea experiență cu un spital de stat, deci le mulțumesc din toată inima.
2023 – naștere, șpagă solicitată, achitat.
2014 – operație,ruptură de ligamente – solicitat, achitat. Doar anestezistul a refuzat, spre uimirea întregului neam. Tratamentul a fost impecabil. Cum s-ar spune, a meritat banul!😁
2018 – operație hernie hiatală. Am plătit plasa aia care se pune, nu știu cum se numește. Cred că a fost la suprapreț, că șpagă nu s-a mai solicitat.
2018 – cancer de sân – operații, chimioterapie, radioterapie, analize peste analize. De atunci și până acum nicio șpagă!! Nimeni nu a cerut nimic. Am început să sper că și în România lucrurile se pot schimba.
Nu sunt genul de pacient care să alerge cu plicul după medici. Fac asta doar în caz de forță majoră, adică atunci când e vorba de integritatea mea fizică. Nu îmi trebuie atenția lor, nici empatie măcar. Vreau doar serviciile medicale care mă salvează.
Sunt rezistentă la durere și nu-mi pasă de privirile acre ale asistentelor și infirmierelor.
Din experiențele mele aș zice că lucrurile se schimbă. Medicii au început să își schimbe atitudinea, pacienții la fel, dar merge greu. Cel puțin cei mai în vârstă, și medici și pacienți, nu vor renunța la șpaga ca mod de funcționare.
Din fericire am fost tratat excelent la Judetean Brasov fara 1 leu „investit”, pe sectia de chirurgie, Ianuarie 2023. Singurul care a asteptat spaga a fost, culmea, brancardierul care m-a ajutat la externare sa imi care lucrurile. Asta dupa ce a dat-o afara pe sotie din salon 🙂
In rest, nota 10! Curatenie, atentie, rabdare. Chiar si mancarea colegilor parea consistenta si gustoasa. Nu am primit pt ca nu am avut voie sa mananc inainte de operatie, iar a2a zi dupa operatie am primit o supa apoi m-am externat. Dar again, mancarea vecinilor de salon arata chiar bine!
In schimb, in salon erau destui (2 din 5) care spuneau prin cine au ajuns la judetean si cat dau. Probabil isi verificau sumele, ca la nunta :)).
Cred ca in general se primeste spaga dar nu neaparat se mai cere. Sau poate diferenta a fost ca am venit cu ceva acut, din urgente, nu o operatie pt o boala cronica, unde e posibil ca fara spaga sa stai la rand cu lunile… Deci nu bag mana in foc ca e totul de nota 10 pt toti! Dar experienta mea asta a fost.
De cerut/condiționat actul medical/operația cred că s-a întâmplat o singură dată, în adolescență, când am fost internată la Parhon pt niște investigații.
Internare de o săptămână, mi s-a luat sânge în prima zi și apoi o singură investigație toată săptămâna. Restul, brusc, vineri, când au venit părinții să mă ia. Dar nu pot ști sigur.
Restul, inclusiv chestii grele, pe coloană, Foișor, nu s-a cerut nimic, ba chiar nu s-a primit nimic nici măcar după-anul 1994.
În 2003, colecistectomie, Militar, am dat ceva după medicului și anestezistului.
În rest, ce-a mai fost pe la stat nu mi s-a cerut, n-am dat.
Ce-a fost mai șocant pt mine, decembrie 2020, histerectomie la privat. Mă întorc la birou după medical „cât ai dat?” Le zic suma de pe factură, „nuuuu, cât ai dat la medic, infirmiere, asistente, separat”. Am căscat ochii cât platoul de tort, n-am dat nimic, nu s-a insinuat nimic, asistentele și infirmierele impecabile. „Cum adică n-ai dat nimic separat?! Și te-au tratat bine?!”
Pt colega de salon practic o asistentă si-a dat seama care e problema- o reacție adversă rară a unui medicament care ar fi trebuit să rezolve altceva.
Tata este internat la Spitalul Sf. Maria. Nu i s-a cerut nici un ban deși a fost operat de doua ori(aceeași chirurgi, sa fie sănătosi și sa trăiască 1000 de ani că i-au salvat viata). După prima operație nu s-a spus direct „stați liniștiți că nu vă costă nimic, spitalul are tot ce ii trebuie, nu trebuie să cumpărați pastile sau altceva. Tata și mama nu au încercat să dea nimic, unchiul meu în schimb…. Nu i-a crezut pe cuvânt pe ai mei ca nu primește nimeni nimic, a încercat sa ii dea medicului ceva care a refuzat spunând cală pt el un simplu „mulțumesc” este suficient.
Din nefericire, sunt conștient că problema corupției în sistemul medical din țara noastră este o realitate tristă cu care ne confruntăm. Adesea, se solicită în mod deschis mită pentru a obține tratamentele necesare. În orice caz, fac tot posibilul să evit să ajung la spital și să optez pentru tratamente naturale, care mi se par o alternativă mai sănătoasă și mai sigură. În special, procur produse de la http://www.minuneanaturii.ro, deoarece nu numai că oferă prețuri foarte avantajoase, dar și promovează o abordare mai holistică a sănătății și a bunăstării. Alegând această cale, sper să contribui la o schimbare în bine a sistemului medical și să promovez o viață mai sănătoasă pentru mine și cei dragi.
Până una alta, ești total off topic. Ba chiar deraiezi ca să faci promovarea unui sait comercial.
Treaba ta ce medicină alegi tu, nu despre asta e vorba aici în nici un caz.
Aș dori să spun din întâmplarea altei persoane. Nu are legătură cu mine direct dar cred că am văzut o schemă.
–––––
M-am dus la o clinică privată să verific dacă am probleme cu inima. Privat, banii jos, evident, cu trimitere de la medicul de familie. Inițial, medicul voia să mă duc la spital, urgențe.
La clinică, am plătit o dată pentru ECG/EKG obligatoriu, unde un angajat/asistent mi-a dat cu soluție gelatinoasă să-mi lipească niște ventuze pe piept, la braț și la picior (deasupra călcâiului). După ce am terminat, mi-a dat o hârtie roză, cu linii trase, ale bătăilor inimii și ce mi-a mai verificat aparatul.
Ulterior, am așteptat într-o sală de așteptare, lângă cabinet. Încă nu sosise doctorul cardiolog.
În sala de așteptare, cei de acolo vorbesc, fiecare cu ce-l doare sau alte chestiuni. Lângă mine, vine o doamnă mai în vârstă. Stăm de vorbă și ne zice că vine de la spital, de la urgențe, cu trimitere de acolo, tot la cardiologul din clinică. Vorbim, așteptăm.
Sosește cardiologul cu o doamnă (doctor? asistentă?), dă bună ziua și intră în cabinet.
Doamna cea în vârstă ne-a spus că doamna aceea, care a venit cu cardiologul, e de la spital și tot ea i-a scris trimiterea pentru clinică. Unul câte unul, fiecare om se duce la doctor, facem o altă analiză la ecocardiograf (nu e același lucru cu ECG/EKG, da?), termin și eu, plătesc pentru analiza ECG/EKG și analiza ecocardiografului din cabinetul doctorului.
–––––
Ce am observat:
– doamna în vârstă s-a dus la urgențe & i s-a dat trimitere la clinică, nu a fost tratată la spital (iar eu am evitat un drum inutil);
– habar n-am dacă i-a dat mită/cadou/peșcheș/speis/bacșiș, la spital, doamnei aceleia, sau (și) doctorului cardiolog la clinică;
– a trebuit să plătească pentru aceleași verificări la ECG/EKG & cardiograful doctorului + cine știe ce listă de medicament/medicamente să-i prescrie medicul de familie pentru ce probleme avea;
– n-am înțeles prea bine din vorbele celorlalți dar cardiologul n-ar mai lucra la spital, că s-a retras/pensionat, însă, încă activează pe privat, iar omul de legătură(?) este acea doamnă doctor sau asistent, de la urgențe/spital, care i-a scris trimiterea dnei în vârstă.
În cazul doamnei în vârstă — Dacă te duci la spital pentru tratament și te trimit, de la spital la clinică privată, iar doctorul sau asistentul/asistenta (care îl ajută pe cardiolog) e aceeași persoană care ți-a scris trimiterea, se poate considera că este mită sau privatizarea mitei, ca formă de alibi/plausible deniability legal? Dacă mita e transpusă, de la public la privat, e OK sau nu e OK?
În cazul meu — M-a luat un pic cu frisoane, după ce am plecat de la cardiolog. Mi-a trăznit în minte vorba englezească, „to be nickel and dimed to death”, deoarece eu nu știu pentru ce am mai plătit ECG/EKG-ul dacă tot ce era îndeajuns, pentru cardiolog să-și facă o opinie/concluzie pentru mine, este ecocardiograful.
Am stat și m-am gândit că e o chestie în plus, inutilă, să stoarcă bani pentru angajații/asistenții de la clinică – ce ușor, ca privat, să inventezi bullshit-uri să extragi și mai mulți bani; de unde vorba „nickel-and-dimed to death” și de ce m-a luat cu frisoane.
Păi, atunci, care mai e diferența dintre mita la „instituțiile statului” și mita la privat? Privilegiul de a inventa, din pix, cheltuieli în plus, pentru cine știe ce scheme/favoruri/contabilitate dublă și alibi/plausible deniability legal?
Sfinții & arhanghelii mei, păi atunci, glonțul și ricina sunt soluții ieftine, că nu se mai poate remedia nimic sistemic, de la sine!
Să ne explice un bișnițar român cum funcționează schemele ăstea. Că dacă sunt sau nu fără dedicații (politice, servicii secrete ș.a.), e partea a doua sau a treia din detaliu…