Actul 1

Am fost până la mega din capu’ străzii să iau chestii. Mă întorceam spre casă, eram cu mințile total aiurea, când aud de peste stradă:

– Tati, tati.

Întorc capul spre sursă. O fetiță de trei-patru ani își scosese mâinile până la coate prin gardul casei de vizavi și se uita la mine.

– Tati, tati.

Băi, îmi zic, ce știe asta mică și nu știu eu? Măresc instinctiv pasul. Din casă iese o femeie:

– Teodora, domnu’ nu e tati.

Apoi tare, spre mine:

– Iertați-o, semănați cu fostul meu soț.

La care efectiv n-am putut să mă abțin:

– Tot e bine că nu semăn cu viitorul.

Actul doi

Eu am două subiecte pe care sunt ultra-sensibil: copiii și animalele. Nu pot să văd, nu pot să citesc despre, nu pot să mă uit nici măcar la filme/seriale în care suferă copii sau animale. Deși știu că e ficțiune, pur și simplu nu pot.

Dacă simțeam la fetiță măcar o urmă de tristețe, sau jale, sau dor, nu numai că nu mai făceam nici gluma cu maică-sa, dar nici n-aș fi postat vreodată. Mi-ar fi futut iremediabil ziua un copil trist care strigă prin gard după un tată care nu era acolo, dar mai departe de creierul meu nu ar fi trecut această informație.

Și-acum o să vă explic pentru ce v-am spus toate astea, că precis vă întrebați.

Am postat Actul 1 pe Facebook, pentru că mi s a părut chiar drăguță și amuzantă toată faza. De altfel și femeia, mama fetiței, a râs cu gura până la urechi la replica mea.

Bănene, și-au început să vină comentariile despre bietul copil. La început am crezut că sunt glume sau că oamenii trolează, dar nu, erau cât se poate de serioși. Iar mie nu-mi venea să cred când îi vedeam căinând biata fetiță că suferă, că precis îi era dor de taică-su, că precis nesimțitul a plecat și nu mai e prezent în viața copilului. Vă spun, toate traumele ălora care comentau ajunseseră brusc pe buzele bietului copil.

Tot felul de considerații de genul pe care nu știu de unde le scoteau, pentru că din textul meu clar nu reies. Oamenii erau siguri că fetița suferă intens doar pentru că-l confundase pe un străin cu taică-su. Nu s-ar fi gândit că poate se bucură că-l vede din nou, deși abia plecase de la ea de jumătate de oră. Sau că e fericită că-l vede venind mai devreme de la muncă. Nu, nu, nu, totul era doar tristețe și jale. De unde reieșea atâta suferință, mă depășește.

Am încercat să le explic toate astea, dar n-aveai cu cine. Empaticii de internet erau acolo, prezenți la datorie, suferind alături de copilul ăla care mie personal nu-mi arătase nicio urmă de suferință.

După care am început să dau blockuri și m-am liniștit.

Actul trei

În actul trei o să vină rugămintea mea către voi. O să vă rog să-mi spuneți, cât se poate de sincer și fără să țineți cont de nimic din ce am scris la Actul 2, dacă textul de la Actul 1 vi se pare trist, dramatic și plin de suferință. Sau dacă, dimpotrivă, vi se pare fix cum l-am scris eu respectând realitatea din teren: amuzant și-atât. Nu de alta, dar vreau să înțeleg cine a luat-o razna.

sursa foto: freepik.com