O dimineață obișnuită la mine pe balcon. O pisică mănâncă, în timp ce alte două își așteaptă rândul la bobițe (pe una dintre ele n-o vedeți, că se freacă de picioarele mele în timp ce fac poza).
Dincolo de mâncare, să știți că vasul ăla cu apă este extrem de vizitat de când a început canicula. În unele zile îl umplu și de câte două-trei ori.
Nu-mi dau seama cum, probabil pisicile reușesc să comunice cumva între ele, cert este că la vasul ăla am văzut venind mâțe care nu existau în peisaj până zilele astea.
Spre exemplu, pe cea din plan îndepărtat o văd acum doar pentru a doua oară. De-aia nici n-are nume, că încă nu m-am prins dacă va fi musafir permanent sau e doar în trecere cât ține canicula. Spre deosebire de cea care papă bobițe, botezată deja cu numele de Cărbune, și aia pe care n-o vedeți, pe numele ei Rodica.
Altfel, revenind la vasul cu apă, să știți c-am citit cândva un studiu care zicea că animalele fără stăpân mor cel mai adesea de sete, nu de foame. Cu mâncarea se mai descurcă ele, dar apă nu le dă nimeni.
De-aia, dacă iubiți animalele, v-aș sfătui ca în perioada asta, când e atât de cald și nu plouă, să mai lăsați pe la colțurile blocurilor vase cu apă. E imposibil să n-aveți prin casă o caserolă rămasă de pe la înghețată sau mai știu eu ce.
Puneți apă în ea și lăsați-o undeva afară, că s-ar putea să ajutați, fără să știți, niște suflete din astea blănoase.
P.S. În a doua poză o vedeți și pe Rodica.
…
B0$$, da’ o poză cu Suzana și Vasile uitându-se invidioase pe geam la mâțele d-afară n-ai pune nici tu. 🤭
P.S. Este unu’ pe youtube care o descâlcit limbaju’ mâțelor. 😎
Comentariu beton!13
N-au voie în camera care are ieșire pe balconul ăla. E ușa pe care a evadat Vasile, deci de-atunci n-au mai pupat intrat în living.
P.S. Cred că l-am descâlcit și io. 😛
https://m.youtube.com/shorts/Ac6Dl4w-mY8
Eu am un vas de apa in gradina si il umplu cu apa in fiecare zi. Poate fi pentru pasari dar si pentru pisici. Caini nu avem acasa la noi.
Acum ca suntem in vacanta la mama, toate animalele din curte au apa si umbra.
Comentariu beton!16
Da, perfect, așa se face.
Ce Rodica alintăcioasă!😍
N-ai idee în ce hal poate să facă. Iar dacă cumva nu găsește bobițe în bol, să te ții ce e la gura ei.
De unde i se trage numele de Rodica? Nu de alta dar pe mama o cheama Rodica 😀.
Nu am vreo explicație. 🤷♂️
Pisica mătușii mele seamănă cu Rodica și se numește Tigruța.
Toate trei sunt frumoase, dar Cărbune e superbă.
La bloc sunt lăsate castroane cu apă pentru pisici și alte vietăți.
La casă avem două găleți mari umplute cu apă de unde pot să bea pisicile care ajung pe acolo. Câini nu sunt prin zonă.
80% dintre pisicile de pe stradă seamănă cu Rodica și Tigruța. 😀
Facem Mihai, punem apă în caserole.
Dar când ai vecini idioți, care dau cu piciorul în ele și apoi le aruncă…
Dar continuăm să punem.
În urmă cu doi ani, pe o astfel de caniculă, prin preajma Aradului, am oprit lângă un podeț la un cățel, aproape leșinat de sete. Să fi văzut bucurie și recunoștință pe bietul animal după ce am găsit un vas și i-am pus apă!
Comentariu beton!29
Acum trei ani am făcut un drum în Bulgaria special pentru un cățel pe care=-l salvasem pe plajă cu două-trei săptămâni mai devreme. Uite: https://mihaivasilescublog.ro/2021/07/27/cand-plictisesc-salvez-caini/
Apa și bobițe pe terasa casei avem permanent. Pe lângă motanul nostru, Albăstrel, ne vizitează multe pisici. Și păsările mai vin.
Comentariu beton!11
Eu am una. Sica Pisica Purcica. Europeană, cu iz de siameza.
La geam, (vara la casa), nu știu, care apuca, minim 5. Lângă muscate.
In curte, pe lângă vasul ” fiarelor” atacat și de albinele vecinului, 2 găleți e drept pt plante , plus un lighean de cca 10 zile. Schimbat apa de 3 ori/ zi.
Mai am: o cățea tot maidan tabac, Akitta, și, scuze Iulia, o cioara care a făcut 23 (!!!) de ani de captivitate.
Toate fac ” naveta” iarna, in Bucale…
Pe poarta scrie: ” Aceasta proprietate este păzită de pisici”.
” Cine nu iubește animalele..”
Comentariu beton!33
Kg
Punem in curte 2 găleți cu apa pe care o schimbam in fiecare zi! Și intr-o anexa cu ușița de pisici permanent deschisă apa și bobițe! Afara de cei 2 ai mei, vin ptr mâncare și apa vreo 4-5 : Negrutu, Ureche, Cațavencu , Coiță( are niște podoabe 😜!!!) și încă unul, mai puiac, nu i-am pus încă nume🤣🤣🤣
Comentariu beton!20
Bine faci, bine găsești, Boss!
Da, și eu am pus o farfurie cu apă, căci știu că blănoasele suferă de cald.
Mi se pare mie sau Rodica îți face curte să o adoptezi? Să nu se supere stăpânirea ….
Comentariu beton!15
Sub balcon am adăpătoare de 2 litrii, bol de mâncare uscată și o cutie camuflată în colț ca refugiu de urgență. Să vezi cum stau câteodată la rând pisicile și aricii.
BTW: nu puneți afară mâncare umedă decât dacă se consumă instant. Altfel, muște, larve, miazmă, nasol rău.
Comentariu beton!20
O sa ziceti ca sunt nebuna dar eu si acasa si in concediu (mai ales in zone in care stiu sigur ca exista pisici) am la mine in geanta/rucsac forme din alea mici din staniol, pentru briose. Ca sticla cu apa oricum am mereu si s-a intamplat de multe ori sa gasesc animalute insetate vara.
Asta apropo si de articolul referitor la gentile noastre si universul indesat in ele. 😁
Formele alea sunt usoare, nu ocupa mult spatiu si chiar daca se deformeaza, sunt usor de remodelat si nu foarte usor de spart.
Comentariu beton!25
Pentru albine optim este să folosiți un vas foarte puțin adânc sau să puneți câteva pietre de mărime potrivită în el pentru a crea insule de uscat pe oglinda apei. O altă variantă ar fi ca vasul să fie întotdeauna plin până aproape la marginea de sus, cu apa accesibilă de pe margine. Altfel albinele se aventurează să bea, cad în apă și cele mai multe mor.
În fiecare an punem apă încă de la începutul verii iar pe caniculă o completez sau o schimb de 3-4 ori pe zi. Micile viețuitoare vin în valuri, în zori vin 3-4 corbi, apoi mierle, vrăbii, pițigoi și sticleți, ocazional coțofene și o ciocănitoare și în final albine (cred că un vecin de pe stradă are stup, cu toate că suntem în oraș). Pentru albine avem și flori, în primăvară am plantat și câteva fire de lavandă. Nu îi merge extraordinar levănțicii, însă albinele sunt încântate. Drept mulțumire, corbii ne aduc mici obiecte sau fragmente de sticlă sau chestii strălucitoare (a povestit și Iulia la un moment dat).
Comentariu beton!41
💙💙💙
În ultimii trei ani, de când strada noastră este în șantier, ne-am organizat și am centralizat într-un singur loc zona în care hrănim pisicile cartierului. Au permanent cutii cu apă și de trei ori pe zi li se pune de mâncare. În jur de zece pisici sunt rezidente permanent, dar sunt zile în care vin mai multe. Nu se bat, nu se ceartă și își așteaptă toate rândul. Singura problemă pe care o avem, o reprezintă patru bipezi care vin zilnic și își îndeasă în buzunare mâncarea din boluri, sau vin direct cu cățeii lor. Chiar nu știm cum să reacționăm la „tabietul” acestor indivizi.
Comentariu beton!19
@Cristi: simplu. Îi stropiți cu seringa de 50ml cu apă călduță și le spuneți că-i pipi.
Dacă aveți un flacon d-un litru e și mai faină treaba. 😎
Comentariu beton!11
Cuuum?
Nici nu pot sa scriu!!
Adică există 4 indivizi deghizați în oameni care își aduc câinii să mănânce sau fură în buzunare mâncarea mâțelor vagaboande, mâncare lăsată de alții?!
Pe bune?!
Tocmai când mă gândesc că am citit despre apogeul ticăloșiei umane, apare o nouă chestie și mai dodoloață.
Ăia merită bătuți cu lanțul ud.
Sau măcar zis de la obraz.
La noi la bloc punem in iarba si la coltul blocului niste bidoane de 5 l taiate pline cu apa pentru ca se fura sau se arunca orice casoleta.Sa vezi noaptea cand e liniste ce lipaituri se aud-vin maidanezii sa bea apa.Am avut si o aricioaica ca re a pus pe jar tot cartierul in iunie cand trebuia sa fete cred si isi cauta un loc potrivit.I am lasat toti bobite de pisici peste tot sperand ca o sa i placa la noi dar n-a fost sa fie.
Comentariu beton!17
Din păcate nu mai am cui să-i mai pun apă sau mâncare pentru că sunt niște idioți cărora nu le plac pisicile. Primul a fost Tomi care era un motan castrat și care în nopțile sau zilele geroase era cazat de diverși vecini în casă. L-a găsit un vecin mort sub o mașină, ”executat” cel mai probabil de un idiot cu un căine lup care îl scotea din bloc fără lesă la plimbare și care turba când îl vedea. Al doilea, tot motan, a fost otrăvit de un idiot pentru că se bătea cu motanii de la blocul lui.
Băi, frate… 😞
cred că nevastă-mea, care ușuiește pisicile pe motiv că i se cacă fix în stratul de pătrunjel (cred că au un fetiș, ceva; noi locuim la casă și astea au stăpîni, la noi e doar WC-ul și gardul din plăci de beton pe post de bîrnă), l-ar omorî cu mîinile goale pe bou…
nu aceeași problemă are cu păsărelele, care iarna sunt hrănite asiduu, deși transformă terasa într-o expoziție van Gogh…
In UK unde locuiesc ploua de vreo 2 saptamani intr una. Dar nu ma deranjeaza, ca era mare nevoie de apa peste tot.
Dar si asa, am recipiente in gradina si in fata casei cu pietre inauntru pentru albine, buburuze, viespi si ce o mai fi. In fata casei e pliiin de albine si bondari ca am multa lavanda si zumzaie toata ziua 🙂
O galeata in gradina pentru pasari, daca au nevoie…
Anul trecut cand a fost extrem de cald si n a plouat 6 saptamani, tot cartierul a fost plin de lighene (Oare oi fi scris corect?), galeti si galetuse lasate peste tot pentru toate vietuitoarele…
Mama era in vizita si a zis, uite, asta e civilizatie, sa iti peste de cei care n au si nu pot.
Imi pare rau ca n am arici sa vina in vizita 🙂
Ma bucura tare sa vad ca unora le pasa si se gandesc la animale.
Comentariu beton!15
În spatele blocului sunt 6 pisici dintre care una gestantă. În fiecare dimineaţă le dau boabe amestecate cu un pliculeţ de hrană umedă. Câţiva vecini le mai dau şi ei mâncare. Tot în „sala de mese” au în permanenţă o sticlă de 2 litri cu apă din care pun în 2 recipiente. Dar şi apă mai primesc de la o vecină în vârstă.
Până acum vreo 2 ani stăteau în subsolul tehnic dar vecinii au oprit accesul lor în el pe motiv de purici şi pisici moarte. De atunci dorm pe sub maşini, în parcare şi în 2 cuşti confecţionate de vecini ca adăpost în caz de ploaie. Iarna, pe un capac de canal unde găsesc căldură, Cam atât pot face pentru ele.
Dimineaţa mă aşteaptă dar stau deoparte până termin de pus în tăviţa lor şi mă miaună. Numai una mai obraznică se bagă cu lăbuţele în tavă şi linge din hrana umedă. Doar atunci mă lasă să o mângâi pe gât, altfel nu.
Peste o săptămână plec iar la sat până la începutul lui Septembrie şi se vor descurca singure. Cu apa va fi un pic mai greu pentru ele dar nu mi-e teamă, pisicile sunt descurcăreţe.
Acum o săptămână un porumbel bea apă cu picătura din furtunul de scurgere de la o instalaţie de răcire de la un magazin. Am rugat-o pe vânzătoare să pună pentru un vas cu apă pentru păsări. A găsit o cutie de la îngheţată şi a pus . Eu am plecat şi când m-am întors mi-a spus că a trecut un idiot şi a dat cu piciorul în cutie răsturnând-o.
Am crescut cu pisici în pat şi nu le pot face rău.
Comentariu beton!16
Pe aici nu sant catei sau mâte fara stapan, dar pasari si insecte puzderie. Am 6 casute pentru pasarele, unde de obicei sant pitigoi, in una grauri, iar anul asta una a fost ocupata de o familie numeroasa de bondari. Si mierle intr-una ascunsa in tufisuri. Le pun apa in diverse vase in gradina, iar in perioadele cu mult soare ( a fost seceta crunta aici) deschid un parasol mare, care le mai protejeaza putin. Arici nu am, dar erau multi la casa veche, spe disperarea potaii, care se dadea de ceasul mortii pe langa tepii lor 😀
Hă? Ai căsuță pentru grauri???. Băi, nu știu unde locuiești dar io am văzut stol de grauri care nu încăpeau într-un hambar de 100 de mp.
@Shoric: in casuta cu pricina traieste doar o familie mica de grauri, care sant pe post de cercetasi. Cand s-au copt ciresele, isi anunta tot networkul si in doua zile au ramas doar coditele cireselor 😁 Asta s-a intamplat la inceputul saptamanii asteia, au venit in doua reprize, cred ca erau cateva sute bune, n-ar fi incaput in hambarul de 100 mp. O chiraiala de nedescris. A fost amuzant sa vad puii, marisori acum, luptandu-se cu cate o cireasa jos in iarba!
Pun zilnic apă și mâncare pentru pisicuțele maidaneze.😊 😻…. bucuria lor este atât de sinceră și de plăcută…unele papă curajoase, altele timid, după ce plec eu, vin, miros și rupte de foame, tot elegant mănâncă!…. Pe lângă ele sunt extrem de mulțumiți aricii…🙂🙂……versus veșnica nemulțumire a bipezilor care se consideră ființe „superioare”.. 😆🤦🤦
Eu pun in curte, sub unul dintre pomi, un castron cu apa. E pentru pasari, avand in vedere ca proprietatea e supravegheata atent de motanul negru, in varsta de 16 ani. Nivelul de nebunie a fost saptamana asta cand nevasta’mea a turnat o carafa de apa rece in castron, aia de la furtun era depasita.
Păi de ce a fost nebunie? Au făcut păsările roșu în gât?
Fiică-mea pune apa și mâncare la casuta ei de odihnă. Pentru maidaneze. Săptămână trecută au venit și 2 arici care s-au servit cu bobite pentru mate. Râsul și chiutul nepoticii când i-a văzut, priceless.
😍
Yepp. Aricii au practic același meniu ca și pisicile – carnivore obligate. Fiind de felul lor insectivore, pe vreme uscată au probleme cu hrănitul și e exact perioada în care acumulează rezerve pentru hibernare. Apă și bobițe e fix ce trebuie.
Btw – pentru nepoțică:
https://cdn.discordapp.com/attachments/705872916763639918/1127684464139587745/IMG_20230709_223355.jpg
Nște puiuți care sunt temporar în grija mea 😀
Comentariu beton!11
Articolul asta ma face fericita.🤗💖
Și pe mine! M-au emoționat până la lacrimi atâția oameni buni, cu grijă pentru animăluțe.
Si noi avem
prin curte vase de apa si boabe pentru cine are nevoie. in rest, cele 4 pisici si 2 caini din dotare stau afara doar dimineata si seara, pana si mai revine vremea. Si pe
mine m a facut fericita articolul.
Bre, tu nu ai treaba? Nu de alta dar eu am si tu ma pui sa umblu teleleu prin curte sa pun apa la mâțe. O sa te bata karma fiindca obligi un om de 120 kile sa-si contorsioneze burta aplecandu-se dupa vasele pisicilor.
💝💖💝
Problema mare o avem cu OAMENII…e un razboi total…arunca vasele in care punem apa si bobite sau amesteca bobitele cu pamant si alte mizerii, este de vise rele…m-am certat cu femeia de la curatenie de la Lidl de pe Timisoara, mi-a aruncat apa si mancarea si a urlat la mine…am facut sesizare la Lidl, nici un raspuns
Mișule m-ai contaminat și pe mine am adoptat un pitic de o lună jumate, l-am botezat Negruțu, il am de o săptămână dar nu ii plac bobițele, plicuri cu gelatină sau pate in conservă da, bobite nu vrea neam, le-a amestecat nevastă-mea ba cu una ba cu alta nimic, nu vrea și pace iar apă bea când ii pui rece, când aude ușa la frigider apare ca prin farmec in rest e o dulceață jucăușă!!!! 😂 😂
Bun așa. ❤️❤️❤️
Karma pozitivă!
Incercati sa amestecati putin pate gourmet ( nu e ok dar e bun pt.a il invata sa pape bobite) cu o lingutita de bobite mici din cele pt.puii de pisica usor umezite…asa invatam puii de pisica sa pape…cand se va invata ( nu din prima…e proces de durata) schimbati atunci treptat cu hrana umeda si bobite pt.adulti