Am primit ieri acest comentariu lăsat de colegul care semnează cu numele de zedicus.
Cum eu nu sunt căsătorit și nici iubită nu am avut vreodată, mi-e teamă ce-o să ajung la peste 70 de ani. Mi-e dificil să mă combin cu o tipă, abia reușesc să conving una să iasă la o cafea. Am doar 32, însă de câțiva ani îmi fac griji cum voi fi după pensie.
Ce se va alege de mine? Că nu voi avea o soție și nici copii, oameni care să aibă grijă și cărora să le pese de mine. Voi fi al nimănui, un nimeni în drum. Mă gândeam că mă voi interna la azil, dar la ce e în azilele noastre…
Eu, serios, chiar îmi pun problema cu ce voi face la bătrânețe. Mi-e extrem de greu să îmi găsesc iubită, nu îmi voi putea întemeia o familie. Am un văr de gradul unu logodit cu o doctoriță încrezută ce nu mă suportă. Asta va fi singura mea „familie” după ce voi rămâne fără părinți.
Poate ai putea să scrii te rog Mihai un articol despre tema asta. Tot mai mulți oameni se confruntă cu singurătatea după vârsta de 30 de ani. Nu mă refer la singurătatea de moment, ci la singurătatea ca stare. Aia care te macină profund.
Vă spun foarte sincer că m-au cutremurat aceste vorbe scrise de un om care este încă extrem de tânăr. Inițial am crezut că e trolling, dar ceva din tonalitatea textului m-a făcut să-mi dau seama că nu e. M-aș bucura să fie trolling, n-aș avea nicio problemă dacă mi-ar spune „ce te-am ars, ai pus botul”, dar mi-e tare teamă că nu e cazul.
Pe de altă parte, mi se pare extrem de curajos ce-a făcut. Să știți că nu este deloc ușor să vorbești despre tine în public, darămite să vorbești despre lucruri care te afectează emoțional atât de puternic. Și nu, nu e simplu nici măcar sub protecția anonimatului.
Acum, revenind la „singurătate”, voiam să vă zic că și mie îmi e frică de ea. Sunt un tip destul de independent, fac o grămadă de lucruri singur sau doar pentru mine. N-am absolut nicio problemă să plec singur la capătul Pământului, la o adică. Mă simt bine doar eu cu mine, suntem prieteni, ne înțelegem.
Cu toate astea, de singurătatea despre care vorbește omul ăsta, aia care te macină ca o boală, mi-e teamă și mie, să știți.
De-aia nici nu știu ce să-i spun, nu-mi dă prin cap cum aș putea să-l încurajez sau să-l ajut. Ce să-i spun ca să-i transmit că o să fie bine? Și, mai ales, cum să-i spun ca să mă creadă?
Dar poate reușiți voi. Poate sunt pe-aici oameni care se confruntă ori s-au confruntat cu aceleași temeri. Poate știți voi ce să-i spuneți ca să-i dați măcar o brumă de încredere și speranță. Pentru că eu, personal, sunt convins că așa stau lucrurile, doar că nu mă pricep să-i spun asta.
Nu știu in ce localitate se află persoana respectivă insa trebuie sa caute ajutor. Sunt semne de depresie si are nevoie sa discute cu cineva specializat despre asta.
O altă idee este sa înceapă sa practice un sport si sa intre într-o comunitate. Si in alergare si in triatlon sunt comunități faine in care isi poate găsi prieteni si chiar iubită.
Comentariu beton!138
Dacă citești thread-ul de comentarii (am lăsat link), o să vezi că zice c-a fost la psiholog dar că nu prea s-a ales cu mare lucru de-acolo.
Inseamna ca trebuie mers la alt psiholog. Am sa o intreb si pe nevasta-mea (este psiholog 🙂 )
Comentariu beton!75
Terapia nu functioneaza ca aspirina: e nevoie de activitate sustinuta. Unii oameni fac terapie toata viata. Trebuie mers la psihoterapeut, nu la pshiholog – e o diferenta subtila care chiar conteaza. Si daca la unul nu functioneaza, cautam si mergem la altul. Acum sunt si variante online. Terapia e de aur pentru o viata fericita, in general. Si doar pentru ca unii trec prin viata fara sa fi vazut vreun terapeut la fata, nu inseamna ca nu puteau fi mai fericiti. E foarte ok sa faci terapie iar in cazul de fata ajuta mult.
0
Comentariu beton!74
Salut. Ma bucur ca ai publicat articolul. Sunt din Timisoara. Ca activitate extra-servici este dansul. Merg la partyurile aferente. Acolo e lume tanara, mix de mileniali si GEN Z. Doar ca si acolo e greu sa gasesc una care sa iasa cu mine. Multe dau raspunsuri de genu ”mai vedem/sunt ocupata”” / poate/mai vorbim””
Ca prieteni, cum am spus in articolul anterior, am foarte putini, iar cu unul s-a incheiat prietenia de 11 ani anul asta, din prostia lui
Comentariu beton!46
Zedicus, dacă ești din Timișoara, am un terapeut ce mi-a plăcut foarte mult. Am fost la ea câteva luni și chiar consider că m-a ajutat. Mi-a fost recomandată. Alina Zămoșteanu.https://www.terapiefamilialasidecuplu.ro/index.php/despre-atfct
Pe site chiar scrie că au și program social, pentru persoanele cu venituri reduse. Nu știu condițiile sau dacă mai e valabil, eu am plătit. Dar, dacă dorești, nu strică să te interesezi și măcar să mergi la o ședință la ea, vezi cum ți se pare. Recomand să mergi la ședințe personal, indiferent cu cine. Online, pentru mine, a fost greu să stabilesc o legătură și am ales-o pe dânsa.
Comentariu beton!16
Eu mai mult vreau sa vad um e sa fiu impreuna cu cineva. Pt mine, relatie e doar un cuvant in dictionar. Habar n-am ce e aia viata de cuplu. Si vreau sa vad cum e. Vreau sa sarut o tipa, sa ii spun si sa imi spuna ”te iubesc”, sa ma plimb de mana cu ea prin oras. Sa am un conediu romantic cu ea. (Virgin nu sunt, noroc cu escortele. ) Chiar si macar o singura relatie de-o fi, vreau sa am parte de asa ceva in viata. Eu am impresia ca am sarit peste o etapa importanta in viata unui om, aceea de a experimenta relatii, sa vad cum e cu una cum e cu alta. Si 32 nu e foarte tanar. Am 32, nu 22. Peste 10 ani o sa fiu in my fucking 40s.
Va multumesc ca ati scris comentarii multe.
Noroc ca merg la latino, macar acolo ma mai simt ca Tate si Pete Davidson. Ma mai scoate din psihicul abatut. Insa si acolo atmosfera se cam deterioreaza. O compar cu e se intampla cu Star Wars si Marvel)
Comentariu beton!42
@zedicus: daca nu ai experimentat o relatie pana acum, e o mare probabilitate sa nu ai o ideea realista despre cum se „simte” ea si despre cum se traieste intr-o relatie.
E posibil (si foarte probabil) ca iti imaginezi cum ai vrea tu sa se simta o relatie si in realitate ea sa fie putin altfel. Toti am trecut prin asta, iar unii inca sunt tot acolo si renunta la relatii pentru ca nu se incadreaza in check-list-ul lor.
Cat de pregatit esti tu pentru diferentele astea mai mici sau mai mari, nu stim. Insa stim sigur ca un psihoterapeut te poate ajuta sa depasesti pragurile astea si sa iti construiesti relatii de prietenie sau romantice care sa te implineasca.
Si nu iti este recomandat pentru ca ai avea o problema mai mare decat altii, ci pentru ca ei chiar ajuta oamenii sa fie mai fericiti.
Comentariu beton!47
@zedicus: „dorința” ta de a fi într-o relație este cea care te împiedică să fii într-o relație.
Înainte de a ajunge să ai o relație cu o tipă, musai câteva întâlniri înainte ca să vezi ce și cum. Trebuie să existe o atracție acolo, o chimie, c-altfel n-ai cum să ai o relație.
O altă problemă e că multă lume are anumite așteptări de la o relație și când acele așteptări nu sunt atinse, persoanele implicate se simt dezamăgite.
P.S. Când mergi la o-ntâlnire fii tu însuți, nu fi un actor care să placă femeii, pentru că n-o să poți fi un actor pe tot timpul relației.
Comentariu beton!90
@Domnu Templier.. Cum bre sa fie el insusi!? Tocmai ca e el insusi prea mult il face sa nu depaseasca momentul cu cafeaua.. Mai bine sa fie actor pana prinde aia ceva sentimente fata de el si dupa aia altfel merg lucrurile.
După o vârstă, femeile care încă sunt singure, ca și bărbații, de altfel, încep să aibă niște pretenții de la un potențial partener, niște standarde. Nu mai e așa ușor ca la 20 ani, când îți păsa de atracție și la altceva nu te gândeai. Cel puțin, asta văd în jur, poate mă înșel. Eu cred că ar trebui să fie el însuși, nu am nicio îndoială că își va găsi pe cineva care poate se gândește, ahh, vreau și eu relatia ideală. Și poate o poți obține cu o prietenie, întâi. Nu sări direct la relație ca în filme, la dorința ta de relație, sperii fata 😀
Comentariu beton!19
@ Zedicus, 2 chestii derivate din comentariile tale de mai sus:
1. „Doar ca si acolo e greu sa gasesc una care sa iasa cu mine” – poate exagerez, poate interpretez greșit, dar modul în care l-ai aruncat pe „una” aici în fraza asta mie mi-a stârnit așa un pic de brrr, o senzație de obiectificare. Sper să mă înșel sau să fi fost o scăpare de exprimare.
2. „Noroc ca merg la latino, macar acolo ma mai simt ca Tate si Pete Davidson.”
Speeeer din tot suflețelul meu că nu e vorba de Andrew Tate și că nu exprimai o idee de admirație la adresa lui. SPER!!! Spune-mi că e vorba de altul pe care îl admiri și că e doar o coincidență de nume.
Legat de cursurile de dans. Majoritatea celor care merg acolo merg cu speranța de a se și combina cu cineva pe lângă dans. Been there, done that. Am fost o dată în facultate tocmai pentru că mi-ar fi plăcut să cunosc un tip cu care să ies și să ne lege măcar o pasiune comună, dar n-a fost să fie. Și am mai fost la un curs când eram într-o relație, dar mergeam fără prieten și am primit o invitație la suc/cafea de la un cursant (am refuzat politicos că atunci chiar eram acolo doar pentru dans).
Vreau doar să zic că nu e nimic în neregulă cu asta la cursurile de dans, doar să ai grijă ce vibe transmiți partenerelor.
Comentariu beton!37
@DănilăP: problema lui zedicus e că-i pasă mult prea tare ce cred ceilalți despre el și de aceea e așa timorat. Timiditatea lui face ca el să creadă că femeile-s niște zeițe care nu merg la budă, care plâng numai când nu pot desface borcanu’ cu castraveți murați.
Baiu’ ăl mare e că el pune muierile pe piedestal.
„Treat her like a celebrity and she’ll treat you like a fan.” zicea bunicu’ Ferdinand dup-un pahar de șnaps în timp ce o bulănea pe bunica Heidi în budigăii ei tetra, cei sexoși.
El trebuie să capete încredere în sine și pentru asta-i obligatoriu o activitate fizică făcută temeinic și-n mod regulat. Nu doar face bine trupului, dar organizează și mintea, pas cu pas.
Comentariu beton!15
@John Temple de unde ai scos-o pe asta ca omul idolatrizeaza femeile si le considera niste zeite? Tipul e fan Tate….Posibil sa idolatrizeze femeile dupa ce le pune sa se tatueze cu owned by Zedicus si le baga la videochat in pivnita :)))
Zedicus..ca sa nu o mai lungim…Tipele alea refuza sa iasa cu tine, cred eu, pentru ca te considera un dubios.. Ai tu o energie care nu e chiar pozitiva. Si asta vine deobicei din frustrari acumulate de-a lungul anilor… E ok..toti avem frustrarile noastre. Iti sugerez sa gasesti un pisholog cu care sa lucrezi chestiunile astea..
Mai lasa adoratia asta pentru Tate si alti alpha male wanna-be din astia ca scopul lor doar e sa faca (multi) bani din frustrarile fanilor lor.
Comentariu beton!37
ca sa lamuresc un lucru. Nu, nu sunt fan Andrew Tate. M-am uitat si eu pe youtube la unele clipuri ca sa inteleg fenomenul din spatele fanatismului si atat. M-am amuzat de unele parodii si imi place melodia atribuita lui: Indila – Tourner dans le vide. Insa atat.Omul e un nenorocit, iar daca legal a gresit, sa plateasca
@Zedicus, pozezi in victima, dar oare de ce instinctul feminin imi spune ca, aroganta asta a ta, de geniu nerecunoscut o sa te tina departe de femei pana o sa-ti faci palmele ca Popeye Marinarul?… 😁
Comentariu beton!11
@JT pacat ca unchiu Ferdinand probabil traia la tara. In zilele noastre facea avere cu cursuri de cum sa agati la cati guru (gurii?! :D) au aparut in ultima vreme.
Diferite comentarii amesetecate:
1 – simplul fapt ca omul l-a mentionat pe Tate – nu sariti direct la concluzii
Si eu l-am urmarit pe tip din mai multe motive: sa fiu in tema cu cine este acest personaj de care doar auzisem pana atunci, apoi pt ca e amuzanta megalomania omului, face show, stie sa troleze, nu trebuie sa faceti greseala de a-l lua in serios (plus ca omul se da mare antreprenor si de fapt face bani din club si videochat, unde nu cred ca nevoie de multi neuroni sa reusesti in acesti businessuri, doar ceva bani, motiv pt care a si venit din UK prin saracia de pe aici)
2 – Rox s-a legat de cum ai ales sa te exprimi cu „una” si a zis de obiectificare; „una” lasa asa o doza de suparare, sictir, si nu vrei asta; urasc sa iti zic asta, dar incearca sa fii mai atent in general la ce cuvinte alegi sa folosesti, femeile mai ales au tendinta asta enervanta de a fii mai atente la cum spui, si nu la ce spui – tu poti fi ok ca om, principii etc, dar alegand sa folosesti anumite exprimari nefericite, risti sa lasi impresia de „taranut” doamnelor si te scoti singur din joc
3 – „El trebuie să capete încredere în sine și pentru asta-i obligatoriu o activitate fizică făcută temeinic și-n mod regulat. Nu doar face bine trupului, dar organizează și mintea” da, da, da,
de asta JT e idolul tuturor femeilor pe o raza de 10 km in jurul Salzburgului 😀 Nu neaparat sa te faci „dulap”, dar daca te apuci acum mai serios (zic mai serios si pe partea de nutritie), o sa fii mai mult decat ok intr-un an jumate tops, daca ai ceva noroc de gene, sau esti deja grasut, in 6 luni esti ok pt majoritatea doamnelor. Plus ca iti mai ridica starea de spirit.
Asta cu increderea de sine e cu dus si intors ca e un cerc care din pacate e self-enforcing: daca ai succes intr-un domeniu, ai incredere ca faci fata la orice provocare apare in acel domeniu. Daca te lovesti de esecuri din nou si din nou, o sa fie frustrant, si e si mai si pe partea asta ca poti sa fii „sanctionat” si pe criterii unde nu ai ce sa faci aka fizic (da stiu, nu recunoaste nimeni ca ne-a deformat perceptia instagramul, dar va amintesc ca flagshipurile cel putin au built-in un AI care sa iti filtreze usor fata incat arati mai bine in poze decat in realitate).
Si atentie vb de incredere la modul general, personal, profesional etc. Zona de confort e „foarte perversa” uneori
4 – „niște standarde. Nu mai e așa ușor ca la 20 ani, când îți păsa de atracție și la altceva nu te gândeai” din pacate e adevarat, dar nu din motive de „standarde si bullshit”, devenim din ce in ce mai blazati dupa 30+ din ce vad in jurul meu si asta e doar un pretext, o baga oamenii (inclusiv si femeile) ca „nu domnle sunt strugurii acri, nu ma intereseaza” cand de fapt e un mecanism de protectie pt increderea de sine, vezi pct 3. Pt ca trebuie sa recunoastem, e naspa/greu pt un barbat la varsta aia pe apartea asta de gasit partener, dar e si mai si pt o femeie. Plus ca e „riscul” sa te obisnuiesti cu singuratatea ca iti creezi diferite tabieturi cand esti singur si existenta unui partener poate sa te „incomodeze” in diverse feluri.
Inevitabil o sa fii judecat, dar cum zicea John Rambo inainte sa rada toata armata sovietica de la brau „fuck’em, fuck’em all” 😀
Bună dimineața. Nu știu ce sfat să-i dau, dar pot să spun câte ceva despre mine. Majoritatea de aici știți de problemele mele de sănătate destul de serioase (reiau pe scurt: lupus cu afectare renală, multiple scheme de tratament de la 16 ani, cu efectele adverse aferente, plus partea psihică de depresie și anxietate). De-a lungul timpului am avut puține relații, mai serioase sau nu, mi-e greu să mă implic gândindu-mă că n-o să vrea nimeni o relație de lungă durată cu mine având în vedere problemele mele care se pot agrava.
Deși apropiații îmi spun că o să-mi găsesc pe cineva până la urmă, „că ce-i al tău e pus deoparte”, „orice sac își găsește peticul”, am multe momente când mă gândesc cu groază că o să îmbătrânesc singură. Îmi doresc o familie, chiar și copii, dar pare un vis imposibil (boala, medicația pe care nu o pot opri). Să adopt? Cine sufletu’ îmi dă mie un copil? Maică-mea mai glumește, zice că poate găsesc pe unul care are deja copii 🙃
Pe de altă parte am colege, prietene, care sunt singure sau care au găsit pe cineva doar pe la 40 de ani.
În concluzie nu pot să spun decât că îl înțeleg pe @zedicus și sper ca povestea lui să aibă până la urmă un final fericit 🙏
Comentariu beton!206
Nu chiar Lupus, chiar daca am iesit pozitiva o sigura data la celule lupice, da, tona de pastile si eu, tratament pe viata, asa ca….. inteleg si eu sentimentul, Tin si eu pumnii sa fie bine.
Comentariu beton!39
Zedicus, dacă ești din Timișoara, am un terapeut ce mi-a plăcut foarte mult. Am fost la ea câteva luni și chiar consider că m-a ajutat. Mi-a fost recomandată. Alina Zămoșteanu.
https://www.terapiefamilialasidecuplu.ro/index.php/despre-atfct
Pe site chiar scrie că au și program social, oentru persoanele cu venituri reduse. Nu știu condițiile sau dacă mai e valabil, eu am plătit. Dar, dacă dorești, nu strică să te interesezi și măcar să mergi la o ședință la ea, vezi cum ți se pare.
Pretentii formate anapoda de societate ( media&co) si preluate ca atare de catre cei direct implicati.
Aka „eu printesa pufdepapadie crescuta in 2 camere militari residence stramb din nas cand se uita la mine georgeldulgheru. Ce mah, saracu ala cu logan indrazneste? Si trece 1 an, se cupleaza cu cocalarubmw1, trec 2 si 22 si..apare articolul aceata”.
Mai sunt si cei care fug de resposabilitati (copii, casa, serviciu..) ca mama i-a invatat „sa nu fie prosti..proaste, ma rog”.
E ff usor sa iti gasesti pe cineva, trebuie doar sa vrei (in traducere sa faci concesii). Aa, toti au mandria lor. Bagati medicamente tovarasi sa va mentineti mandria aia.
Nu exista bah perfectiune, nu o mai cautati! Schimbi 2-3-5 parteneri dar aia e, ramai cu ala care pare mai ok, ca nu traiesti 1000 de ani ca sa tot probezi.
Comentariu beton!15
Lupus here as well. Am un iubit tare dulce de 5 ani deja. Stie foarte clar cu ce probleme ma confrunt si care sunt riscurile, a stiut inca de la inceputul relatiei. Pentru mine, lucrurile stateau putin diferit. Din cauza problemelor mele de sanatate, eu nu imi doream copii. Deloc. Ma ingrozea ideea de eventuale complicatii si/sau un deces prematur SAU ideea ca voi arata ca un monstru la un momentdat (imi afecta tenul acum ceva ani). Asta plus perioadele de depresie m-au dus in punctul in care nici nu mai indrazneam sa visez la o familie.
Iubitul meu a insistat sa merg la terapie din nou si eventual sa discut problema asta mai pe larg. Din punctul lui de vedere „oricine se poate lovi de probleme de sanatate mai devreme sau mai tarziu, oricine poate avea un accident in care sa isi piarda viata sau sa arate ca naiba dupa! Nu putem sa nu mai traim de teama ca intervine ceva. Nu avem garantii in viata, de nici un fel!” Am mers la psiholog, am dezbatut, am discutat, m-am gandit, m-am razgandit si pana la urma am acceptat ideea ca e ok sa indraznesc sa sper la mai mult.
Acestea fiind spuse, sunt convinsa ca undeva exista pentru fiecare persoana potrivita. Pana iti gasesti perechea, nu stiu daca ai vazut sau nu, dar exista un studiu care mi-a dat inca si mai multa speranta in suflet:
https://www.lupusresearch.org/car-t-cell-therapy-induces-lupus-remission-in-small-study/
It’s not much, but there’s hope to be had! Iti trimit o imbratisare mare de tot! Capul sus, we got this!
Eu, AVC hemoragic, afectare motorie zdravănă, noroc că nu mi-a dat ” dauna” și cognitiv. Oricum super nasol și te înțeleg perfect. Sa speram, totuși. Eu inca sper. Și eu i i doresc familie și copil. Aceleași întrebări le am și eu. Totuși, poate ne rezerva viața și ceva bun, că greu ne-a dat destul. Pt zedicus nu am un sfat anume. Ceea ce s-ar scris deja cred că ar trebui să îl ajute, să reflecteze și să ia atitudine. Căci doar stând, nu se va întâmpla nimic.
Capu’ sus, Zedicus, ai doar 32 de ani, mai sunt 38 până atunci! Mihai are 50, trei copii și tot se teme:)
Comentariu beton!111
Păi este simplu, vorbim de o boală. Pentru asta trebuie să cauți specialistul potrivit, din ăla cu medicamente din alea bune și proaspete, restul este cancan. Și nu, nu te poate ajuta nimeni, în multe dintre cazuri nici măcar tu. Nu te scuturi de depresie, anxietate ca și cum te scuturi de praf.
De foarte multe ori cei apropiați îți pot face rău încercând să te ajute.
Comentariu beton!125
Nush ce sa zic….m-am intors pe blog dupa 2 zile sa citesc comentariile.
OMG! Mihai a scris articolul cu parere de rau pentru singuratatea omului…mi-au dat si mie vreo 2 lacrimi… Citindu-i raspunsurile (subiectului adica), brrrr, omul e un dubios, cu un vocabular dubios.
Imi pare rau pentru noi toti care am pierdut lacrimi si timpul cu sfaturi.
Eu nu as iesi cu el nici la o cafea, ii urez succes cu escortele in continuare.
@AdiP, 😂😂😂 in limbaj academic se cheama: „moaama ce muie ne-am luat cu totii”, iar asta rade de noi de se cocoseaza.
Exista si partea buna, sa vezi atata lume empatica si dornica sa ajute.
Astuia, „cu puteri in palme”, ii urez sa faca laba pana face besici si dupa aia sa puna niste sare…
🤣🤣🤣
Sa stii ca am 49 de ani și sunt singura de ceva timp. Singura mea dorința este de a fi în stare sa am grija de mine pana la sfârșit. În rest, sa auzim de bine:) Merg la aerobic, am început un curs de dans latino și merg des în excursii de socializare intr-o comunitate foarte mișto, de oameni frumoși. Este adevărat ca nu m-am intersectat pe acolo cu cineva alături de care sa am o poveste de indragosteala:), dar fac atât de bine ieșirile astea ca sunt balsam pentru psihic.
Astea este recomandarea mea pentru el, mai ales ca este foarte tânăr, cel puțin fata de mine:))
Comentariu beton!151
Am un prieten proaspat divortat si extrem de singur si deznadajduit. Ce comunitate e asta? Primeste oameni noi? El e din Bucuresti.
Desigur ca primește pe oricine. Spune-i sa caute pe fb și ii va găsi Hai sa socializam iar pe google, la o simpla căutare le găsește site-ul cu toate evenimentele lor. Sunt foarte serioși oamenii.
hello gianina, ai gasit pe cineva, mai cauti ? eu … da, am 55 … macar sa incepem sa corespondam si tot e ceva daca nu ai gasit pe nimeni intr-un an, stiu si eu … ?multumesc, zi buna.
0
cum se spune și mai sus, primul pas e o vizită la psiholog. sunt semne clare ale unei depresii serios instalate. iar al doilea pas ține de integrarea într-o comunitate, de la serviciu, de la bloc, de la pasionații de filatelie sau de drumeții. chiar și la biserică (eu sunt agnostic și foarte critic la adresa bisericii, dar comunitatea credincioșilor, cu toate relele ei, e o realitate care poate fi foarte folositoare). orice, numai să fie printre oameni, să capete încredere în ei și ei în el!
Comentariu beton!80
Sunt singură și mult mai aproape de 70 de ani. Dar nu despre mine vreau să vorbesc. Când avea cam 30 de ani fiul meu a trecut printr-un episod de depresie severă. Avea un job stabil și suficient de bine plătit pentru o viață decentă. Dar altceva nimic. Se chinuia între „vreau să mor” și „mi-e teamă că o să mor”. Eu terminasem toate ideile de texte motivaționale
După o ceartă cu urlete cu soră sa, a ajuns la un psiholog. Suficient de profesionist ca să-l trimită la psihiatru. Și a găsit o doamnă doctor care prin discuții îndelungate și un minim de medicație l-a ajutat. Cum spui a găsit un grup de socializare. In cazul lui a fost o gașcă de speologi amatori powered de specialiști. Eram fericita că în weekend mergea pe dealuri și prin peșteri in loc sa stea printr-un pub să-și plângă de milă. Apoi s-a întâlnit la coadă la înghețată cu o fostă colegă. Acum sunt căsătoriți de 10 ani & 2 copii.
Comentariu beton!187
Eu zic ca mai toti avem temeri de felul asta fie ca avem copii, soț/soție.Nimic nu ne garanteaza ca in caz de boala si/sau la batranete unul din cei mentionati ne va fi alaturi.Eu sunt singura din 2016, am avut o singura incercare de a avea o relatie in 2018 care a durat vreo 6-7 luni.Acum sa fiu sincera singuratatea nu ma deranjeaza deloc si o tratez ca pe o stare de fapt fara sa overthink. Ok,sunt singura, nu am iubit sau soț, am copiii dar asta nu imi garanteaza ca ma vor vizita la azil sau imi vor deschide usa la batranete deci ne nastem singuri si murim singuri tot ce pot face este sa fiu,cat pot de mult,pe parcursul vietii, un om drept si onest iar restul se vor intampla asa cum sunt menite sa se intample. Daca as afla ca am o boala psihica sau degenerativa grava cat inca as fi lucida as termina cu viata aici pentru ca nu are rost sa chinui ani de zile pe cei din jurul meu.Nu sunt religioasa așa ca eu cred in sinuciderea asistata ca mod de încheia viata intr-un fel demn fara fi o povara pt cei dragi, sistemul de sănătate si cei ce m-ar îngriji.
Comentariu beton!175
Povestea mea e similară cu a ta si clar as face la fel. Stiu ca mi s-a aprins beculetul vazand un film cu Juliane Moore, din pacate nu mai stiu cum se numeste.
„Still Alice” filmul.
Comentariu beton!25
Cunosc pe cineva care merge în excursii și drumeții organizate de o agenție în special pentru persoanele single. Mai multe detalii aici https://www.singlescamp.ro/ Sunt și excursii în afara țării și excursii la noi în țară sau ieșiri de weekend. Am văzut și niște videoclipuri de la câteva drumeții. E o atmosferă veselă, oamenii se distrează. Sunt ocazii foarte bune de a de a cunoaște și interacționa cu persoane care se află într-o situație asemănătoare. Chiar dacă nu se înfiripă relații de dragoste, se leagă relații de prietenie, care sunt și ele un balsam bun pentru singurătate.
Comentariu beton!103
Exact despre genul asta de comunitate spuneam și eu. Eu merg în mod constant cu Hai sa Socializam: au excursii de una, doua sau mai multe zile, karaoke, ieșiri la bording games sau jocuri de whist. În proporție de 90% cei care merg cu ei sunt oameni singuri.
Comentariu beton!35
@Adi, daa, acum ca ai zis de singlecamp.ro mi-am adus aminte ca am o prietena care mergea cu ei in excursii si din poze si spusele ei chiar a fost bine. Are persoane cunoscute acolo cu care pastreaza legatura si acum. Doar ca cei mai multi din grup erau cam de la varsta lui MV si peste. Dar merita incercat.
Comentariu beton!19
Singuratatea e o boala a vremurilor noastre. Si eu m-am confruntat o perioada cu acest gen de singuratate. Mi-e bine singura (mi-a fost*), dar nu as vrea sa raman singura la batranete.
Sunt casatorita, am un baiat, un copil extraordinar de bun si lipicios. Singurul lucru de care mi-e teama e sa nu isi gaseasca o partenera ca nevasta cumnatului meu. O scorpie e femeia aia. Nu iubeste copiii, nici nu a vrut copii, nu il lasa pe barbat-su o data sungur sa isi viziteze mama care are 89 de ani. Au ajuns dupa moartea lui socru-meu acum 10 ani sa nu mai vina la soacra-mea decat de vreo 3 ori pe an. De ziua mamei, de ziua ei si de Anul Nou. Noi nu i-am mai vazut de mai bine de un an de zile desi locuiesc la 50 de km de noi. Imi vad mai des rudele din România decat pe ei. De asta mi-e frica. Pentru ca sotul meu si sora lui povestesc cat era fratele lor de bun si bland pana sa se casatoreasca cu scorpia.
Sunt un om social, imi plac oamenii dar la batranete singuratatea se simte altfel
Comentariu beton!63
Am 49 de ani, sunt singura, cum am fost toata viata, de la 27 de ani si orfana. Depinde foarte mult de cum esti tu construit pentru a infrunta singuratatea, eu si in copilarie, fiind copil unic, ma jucam destul de mult singura, parintii erau la serviciu si bunicii prin curte, dar nu puteau avea grija mea, aveau ei alte treburi. Cand aveam 8 ani ne-am mutat in oras, am fost copil cu cheia de gat, ai mei faceau naveta si iarasi am petrecut destul de mult timp singura. Erau copii prin vecini dar cu ei faceam mai multe prostii. Pe la 12 ani cand m-am mai desteptat la cap si am vazut ca nu era gasca care trebuie mi-am facut o prietena cu care am trecut perioada adolescentei, apoi si colega de banca din liceu, apoi si o colega de facultate care a devenit BFF, alta colega de facultate, cu ele am ramas in relatii si in ziua de azi, ele sunt cercul meu de siguranta.
La 32 de ani m-am mutat cu serviciul in Suceava, aici s-au sudat alte relatii de prietenie cu colegii din policlinica, cu asistenta mea, cu gazda la care am stat initial si a carei familie m-a primit in sanul ei, le-am botezat fetele, ne vedem des.
Sunt destul de ocupata si vad atat de multi pacienti, adulti si copii, incat pentru mine este o usurare sa ma vad seara acasa si sa ma destind, toata viata am avut nevoie de cateva ore de singuratate, in facultate in camin chiar simteam nevoia sa fiu singura.
N-am absolut nicio problema sa calatoresc singura, imi fac programul cum imi place.
Dar ca sa infrunti singuratatea trebuie sa fii impacat cu tine insuti, sa te simti bine cu tine si sa fii cumva echipat astfel, nu multi reusesc.
La Zedicus vad si eu un strigat de disperare, trebuie psihoterapie serioasa, dar sa si gasesti pe cineva cu care sa rezonezi e greu.
Comentariu beton!145
Am să vă spun povestea mea pe scurt, deși nu e așa dramatică, dar poate învață lumea din ea.
În 1999 am divorțat de cea de-a doua soție. Din vina mea. Am pierdut tot. Soție, copil, apartament. Practic eram pe străzi. Colac peste pupăză am pierdut și serviciul. Firma a dat faliment. Aveam 40 de ani și sincer vă spun m-a cuprins un pic disperarea. Doi ani și jumătate au trecut așa. De dormit am dormit la vechiul loc de muncă, mi-au dat acceptul proprietarii să ocup o cămăruță. Nu aveam apă potabilă acolo, era în câmp, o aduceam în sticle de plastic din oraș.
Trebuia să iau urgent măsuri și să fac ceva cu viața mea. Mi-am găsit relativ repede serviciu și asta a fost salvarea mea. Am primit și acolo o cameră unde să stau. Dar nu puteam continua așa. Am redus cheltuielile drastic, am investit un pic în mine (aspect, haine, etc.) și am încercat pe cât posibil să cunosc alte femei. Vai, câte eșecuri au fost.
Până la urmă, ca să nu o mai lungesc, am mers la un prieten care a complotat și am căzut în capcana lui : o întâlnire aranjată cu o colegă de serviciu de-a lui.
Suntem impreună de 20 de ani.
Comentariu beton!201
Oooo, ce frumos! Ai o poveste extraordinar de tragica dar cu final fericit, mi-ai făcut piele de găină:) Felicitări pentru puterea de a te ridica, nu mulți reușesc.
Comentariu beton!54
Când am divorțat, eu aveam 29 de ani si ala micu´ avea un an.
După divorț, am ALES sa fiu singura. Copilul era pe primele 15 locuri in lista de priorități, așa ca nici măcar nu m-am străduit sa-mi „refac viata”. Ușor nu mi-a fost. Multi ani după ce mi-a trecut sentimentul de vinovăție ca mi-am privat copilul de prezenta unui tata, simțeam nevoia sa am un adult alături. N-a fost sa fie.
Când mi-am văzut copilul pe picioarele lui, am luat traista-n bat si am plecat pe coclauri. Mai întâi in Anglia, apoi, in Germania. Aveam 55 de ani când l-am întâlnit pe omul extraordinar care, de aproape un an, mi-a devenit si soț.
Probabil ca, acum 35+ de ani, când eram studenta in Iași, am trecut pe lângă el de multe ori, ca locuia într-o zona prin care treceam des.
Deci, se poate.
Comentariu beton!130
Zedicus, dacă crezi că pot să-ți recomand un terapeut în care am maximă încredere, lasă un mesaj la blogăr. Pe noi ne-a ajutat foarte mult. Și nu vorbesc de un terapeut care doar să te asculte și să-ți dea pastile. Sfaturi de genul să te apuci de un hobby, să faci jogging, să joci singur șah, nu pot să-ți dau, că eu nu am făcut nimic din toate astea.😁 În schimb, cu ajutorul terapiei mi-am dat seama de multe lucruri care apoi m-au ajutat să înțeleg ce mi se întâmplă, de ce mi se întâmplă.
Comentariu beton!59
Cred ca ai luat acum decizia prin mesajul asta sa faci ceva, asta e primul pas. Ai avut un curaj extraordinar sa scrii si cred ca de acum incolo o sa inceapa sa vina spre tine lucruri bune. Nu e usor, sa ai oameni in viata ta inseamna sa depui efort, sa faci in permanenta compromisuri, dar la 32 de ani ai maturitatea sa iti faci relatii frumoase de prietenie sau de iubire. Cauta ajutor, ai nevoie de un terapeut care sa fie acolo sa te sprijine pe drumul asta. Nu a mers cu primul, cauta in continuare, nu te descuraja. Doar sa stii ca e un maraton, nu un sprint. Eu am incercat vreo 4 pana acum. Fa eforturi sa iesi in comunitati in care se strang oamenii sa faca chestii, au zis si ceilalti mai sus, orice activitate organizata o sa te ajute, usor usor. Sportul, orice fel de sport e prietenul tau cel mai bun. Ai grija de tine si curaj in continuare!
Comentariu beton!46
@zedicus Pentru depresie sau anxietate trebuie neapărat tratament. Dacă nu ai rezonat cu primul terapeut, să încerci cu altcineva.
În principiu undeva acolo este cineva potrivit pentru fiecare. Chiar dacă digitalizarea a complicat contactele personale, nu cred că e imposibil să găsești sau te găsească o iubită. Sau să ai prieteni care să îți aline singurătatea. Și încearcă să ieși în lume, să interacționezi cu oamenii pentru tine cel de acum, nu pentru ce vei face la bătrânețe.
Comentariu beton!24
Iti trebuie un grup de suport, cativa prieteni buni, vecini, colegi. Ajuta si vei fi ajutat de ei….
Am un pic peste 40 de ani și tot singură sunt. Singură am fost mai tot timpul, de fapt. Abia acum câțiva ani am înțeles de ce nu m-am angajat serios într-o relație, după ce mai bine de jumătate de viață am fost frustrată din această cauză, „de ce toată lumea are o relație, se căsătorește, și eu nu, ce e greșit la mine??”. Acum sunt împăcată cu mine și dacă o fi să am pe cineva e bine, dacă o sa fiu tot singură, e la fel de bine. Din ce spui, @Zedicus, și tu ai ceva ce te reține să ai un angajament pe termen lung, încearcă să afli care e motivul.
Pe de altă parte, nu îți garantează nimeni că și dacă ești căsătorit, nu rămâi singur la un moment dat.
Cum au mai zis deja și alte persoane, caută ajutor să ieși din starea în care ești. Faptul că ai fost la un psiholog și nu ai avut conexiune bună cu el nu înseamnă că nu trebuie să mai încerci.
Caută să faci lucruri care îți plac, care te încarcă cu energie și te fac să te trezești dimineața cu un scop în minte.
Nu avem cum să controlăm viitorul. Ne putem, însă, pregăti pentru el. Culmea, am înțeles asta tot pe la 40 de ani.
Teama e normală, atâta timp cât nu rămânem blocați în ea. Și eu am momente în care mă tem de ce va fi, cum voi fi, dar încerc să mă detașez repede de ele, căci nu mă ajută. Singurul lucru care am observat că mă ajută e acțiunea. Să fac lucruri, chiar dacă asta înseamnă să muncesc până seara la 8-9 sau să ies să mă plimb în parc. Și mă mai ajută să fiu între oameni, așa mă încarc cu energie.
Comentariu beton!55
Și mie îmi pare depresie, e greu să te ridici singur din asta, dar poți fi înconjurat de 1000 de oameni, dacă tu nu vrei, degeaba ai suport. Trebuie să vrea el, în primul rând. Să fii independent, mie mi se pare o mare libertate, o putere super. Și mie îmi e teamă de bătrânețe, nu voi avea copii. Și de aș avea, nu îi fac să aibă grijă de mine. Adevărul e că oricum, suntem singuri. Da, nu zic, avem parte de ajutor, sprijin, prieteni, parteneri,soți. Dar la urma urmei, de noi depinde bunăstarea noastră, în primul rând. Nu te va face nimeni să nu te simți singur sau să fii fericit dacă nu pornește de la tine. Îi urez tot binele din lume și sunt convinsă că va trece peste perioada asta cu brio și se va simți extraordinar odată ce o va face. Depinde doar de el.
Comentariu beton!21
Și eu cred că un terapeut bun ajută.
Personal nu cred că ai nevoie să ai copii și partener ca să nu fii singur. Poți avea o viață împlinită și fără.
Nu prea poți controla lucrurile astea, să întâlnești pe cineva potrivit sau să ai copii, dar poți controla altele, să ceri ajutor specializat când simți că te scufunzi, să ai grijă de tine și de nevoile tale, să identifici ce te bucură și să îți împlinești bucuriile și nevoile respective.
Eu am multe hobby-uri prin intermediul cărora am legat prietenii și cu care socializez, merg la club de lectură, de film, alerg și singură și cu o prietenă, mi-am făcut abonament la un club de fitness unde merg și la lecții de grup dar și singură la saună și piscină, m-am apropiat de o altă doamnă de la clubul de lectură care e tot mamă singură și mai mergem împreună la un concert, avem grijă de pisica și casa celeilalte când e plecată. Și tot așa. Am o viață plină și în acest moment nu îmi doresc un partener, e minunat să fac tot ce vreau atunci când vreau cu cine vreau eu.
Griji pentru ce o să fie la bătrânețe consider că nu are rost să îmi fac, nu știu ce e după colț, dacă ajung acolo, ce circumstanțe vor fi atunci. Am încredere că voi găsi o soluție la timpul potrivit, între timp mă bucur de viață.
Comentariu beton!56
Eu din păcate nu am ce sfat să îți dau. Că mă simt la fel. După 10 ani de terapie și relații superficiale. Și anul ăsta am încheiat și niște relații de prietenie toxice deci mă simt mai singură ca niciodată. Însă ies, fac lucruri pentru sufletul meu cu convingerea că oamenii potriviți vor veni în viața mea
Comentariu beton!75
„Ne naștem și murim singuri. Iubirea și prietenia ne dau impresia că putem schimba asta”. Nu e simplu (da, și eu cred că zedicus are nevoie de un psiholog bun, altul decât cel la care a mers inițial, cu care să rezoneze real și alături de care să găsească drumul), singurătatea apasă. Însă poți alege să te gândești cu groază la ultimii ani din viață sau să îi trăiești real pe cei de până atunci, cu niște preparative tehnice (unde vrei să îmbătrânești, cine să se ocupe de funerariile tale când o fi etc). Știu că suna cinic, dar nu poți trăi gândindu-te că are altcineva grijă de tine, chiar dacă vei fi într-o relație. Iar la 32 de ani, e așa de lung drumul din față. și atât de multe oportunități de a schimba cursul…
Comentariu beton!24
Când m-am născut, a fost garantat mama alături. Mă rog și niște personal medical.
La moartea mea nu mă interesează să fiu musai înconjurată de oameni care să plângă.Aș zice că mai bine nu.
Ma identific cu gandurile tale, am fost si eu in papucii tai la 32 ani, desi eu sunt femeie. Ce am făcut a fost sa merg la dansuri, unde de ex la tango e o comunitate minunata si multi bărbați singuri de vârsta ta, oameni decenți dar nu frumoși sau Casanova, si-au găsit soții si acum au copii. Acolo multe fete de aprox 27-30 merg special sa caute pe cineva si bărbații sunt avantajați in dinamica grupului de acolo. Apoi am îndrăznit sa ma uit pe siteuri si aplicații de dating. Nu contează ca nu ai chimie cu primii 3, 5, 15 etc oameni pe care ii întâlnești, insista, e ca la vânzări. Si între timp investeste in tine – sănătate, aspect, tunsoare, haine. Pari un tip educat, ia-o ca pe un proiect la birou – Proiectul Happy You. Mergi la psiholog sa discuți cu cineva avizat. Mergi la sală, ia câteva ore cu un antrenor personal si apoi continua. O sa arati si bine, sala produce si endorfine, si o sa prindă bine si social, oricât de superficial sună. Mergi la un frizer la care merg bărbații cool și schimba-ti tunsoarea cu una mai moderna, e trist dar adevărat ca e important si pentru stima de sine si pentru cum te privesc ceilalți. Gândește – te apoi si la haine – cum se imbraca barbatii care ies cu fetele care iti plac tie (bineînțeles, nu uita cine esti tu, dar fa un update la garderoba sa arati de varsta ta, masculin si modern). Daca esti timid, încearcă si un curs de improvizație sau un curs de teatru de amatori. Sunt convinsa ca toate impreuna te pot face si mult mai fericit, si cu o imagine de sine mai buna, si mai atrăgător in general. Si apoi – put yourself out there! Try!
Comentariu beton!92
Spui că ai fost la psiholog. Eu zic că e nevoie de mai mult de atât, și anume de un psihoterapeut acreditat, specializat pe traumă. Și, eventual, de căutat până găsești pe cineva cu care rezonezi, și o metodă terapeutică bună pentru tine (de pildă, mie mi se potrivește EMDR, în sensul că am văzut rezultate foarte repede. Pentru alții, cel mai bine funcționează gestalt, sau cea cognitiv-comportamentală etc.). De evitat tâmpenii de genul theta-healing, alinierea chakrelor, integrare în nu-știu-ce etc. Din evaluarea psihoterapeutului o să știi dacă e nevoie de psihiatru sau nu.
Am recunoscut, în comentariul citat, niște elemente cu care m-am confruntat și eu: ” nu voi avea o soție și nici copii, oameni care să aibă grijă și cărora să le pese de mine”, „voi fi al nimănui” etc. Astea sunt niște convingeri dobândite. Ele n-au apărut din senin, ci mai degrabă ca efecte ale unor mecanisme subconștiente de apărare. Mie mi-a luat mult să înțeleg asta, și le-am depășit prin terapie. Poate e util dacă explic cum. Toate încurajările de genul „capul sus, ești încă tânăr(ă)” sau chestiile gen petrecut timp în natură sunt bune, dar nu te ajută să depășești tipare de gândire limitativă.
Am mai povestit eu pe-aici cum îmi făceam planuri de suicid la frumoasa vârstă de 9-10 ani, că nu mai suportam bătăile maică-mii. Familie disfuncțională, violență domestică, scandaluri aproape zilnic. Părinți care urlau zilnic unul la altul, iar apoi își vărsau amândoi nervii pe mine, ca pe un sac de box. Insulte și umilințe zilnic, inclusiv de față cu alții. Viața într-un astfel de mediu m-a pus pe modul „survival” și mi-a creat niște convingeri puternice, sedimentate în ani de zile, prin repetiție și asociere:
– e normal să fiu agresată și umilită de cei care mă „iubesc”;
– nu merit să fiu iubită, respectată, apreciată, și nu le pasă de mine. Trebuie să lupt și să fac eforturi permanente ca să câștig iubirea celorlalți (am auzit de mii de ori, de la ambii părinți, că „nu merit nimic”);
– nu pot avea încredere în oameni pentru că voi fi rănită (că uite ce mi-au făcut cei mai apropiați oameni);
– decât o astfel de familie/ un astfel de partener, mai bine singură;
– decât să am copil și să-mi bat joc de el în halul ăsta, mai bine lipsă.
Chiar dacă ziceam că vreau un partener și o familie și copii, ceva în interiorul meu se opunea puternic. Acel ceva (subconștientul, creierul reptilian, nu mai știu exact) voia să mă țină în siguranță, să nu-mi (mai) fie rău. Dacă partener = abuz, atunci mai bine singură. Fiindcă una e ce zici că vrei, și alta e ce crezi că meriți și că e bun pentru tine.
Pandemia a fost o binecuvântare. Am stat singură (mă rog, cu animăluțul din dotare) și mi-am analizat viața. Am constatat cu surprindere că repetam la nesfârșit niște pattern-uri: făceam în continuare eforturi să câștig aprecierea alor mei, toți partenerii pe care i-am avut erau abuzivi și narcisiști (exact ca taică-meu), și toate prietenele mele erau egoiste și bârfitoare (ca maică-mea).
Am început terapia „pe bune” (adică aia care mi se potrivește) abia în octombrie 2021, și m-a ajutat enorm. N-a fost prea plăcut. Dar am rupt acele pattern-uri menționate mai sus. Am ajuns să cred sincer că merit apreciere, iubire, un partener cu care să am o relație sănătoasă (nu una de co-dependență). Și oamenii din jurul meu sunt alții. Mi-a luat ceva vreme, dar a meritat :).
@zedicus – hugs. Dacă vrei mai multe detalii, sunt aici.
Comentariu beton!150
@Alexia, uau, felicitari pentru felul cum te-ai extras din fantana, dupa constientizarea pattern-urilor dobandite in copilarie. Felicitari si pentru ca ai energie, resurse, sa ramai empatica si sa daruiesti. Imi scot palaria in fata ta, om bun. 🤗🤗🤗
@ Zedicus, muta-ti curu’ si nu rata mana asta intinsa! Bafta!🤐
Comentariu beton!51
Ma inclin in fata ta Alexia, pentru sinceritate in primul rand, pentru empatie si apoi pentru resursele pe care le-ai gasit in tine sa treci peste si sa fii omul minunat de acum. Iar Zedicus vede cel putin ca nu e singur, ca suntem alaturi de el, unii dintre noi chiar ii inteleg trairile foarte bine.
Comentariu beton!15
Am fost singura timp de 12 ani după divorț! Am avut prieteni ( nu mulți ) care m-au sprijinit in timpul asta, dar cei mai frumosi ani s-au prăpădit mai mult intre peretii casei ( intre 28 și 40 de ani ). La 40 de ani am căzut intr-un episod f. grav de depresie, sincer va spun ca așteptam ( cu nerăbdare chiar) sa se termine o data!. Am făcut tratament aproape un an de zile, mi-am revenit cât de cât și mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva. O prietena mi-a făcut cunoștința cu cineva ( pana atunci refuzam “sa mi se facă cunoștință”), am dat reticențele deoparte și iată ca acum suntem de 22 de ani împreuna! Și e bine!
Asa ca eu zic ca ești, nu tânăr, ci foarte tânăr, ai timp sa explorezi si sa găsești pe cineva. Dar trebuie să ieși, cum se spune, din zona de confort, si sa cauți activități in care sa întâlnești oameni! Uite, in tari cu apa calda, cum spune Mihai, au devenit o practica curenta site-rile de întâlniri! Și la noi am auzit multe persoane care asa si-au cunoscut jumătatea.
Și da, ai nevoie si de sprijinul unui psiholog/psihiatru ca sa ieși din cercul asta vicios! Trebuie sa-ți recapeți încrederea in tine neaparat!
Și mie mi-e teama de multe ori sa nu rămân singura, căci anii trec si avem deja o vârsta ! De multe ori îmi spun ca vreau sa plec eu prima pe meleagurile veșnic verzi, dar nu-i după cum vrem noi! Măcar sa cad din picioare ca mama ( infarct) si sa ma duc!
Dar tu ai o viata inainte! Profita de ea!
Comentariu beton!34
l-am cunoscut pe sotul meu pe un site de dating, suntem impreuna de 6 ani si avem un copil de 4 ani.
Comentariu beton!29
Sunt prea batrana sa-ti dau sfaturi. Cred ca doar tu singur esti in masura sa te „ridici” si sa-ti gasesti echilibrul si drumul pe care-l vrei.
Iti doresc VOINTA multa si succes !
Am citit pe blog despre multe persoane singure. Oare nu te-ai potrivi cu nimeni ? Si daca nu,care-i baiul ? Mergi mai departe ! Viata este alcatuita din …zile ! Bafta,tine-ne la curent !
Comentariu beton!24
Singuratatea e ca o boala daca o vezi asa. Totul este in perceptia ta. Probabil ca frica, sau fricile, mai bine spus, te fac sa o vezi asa.
Singuratatea poate fi prietena ta. Poti sa fii bucuros sa fii in compania ta, sa ai timp pentru tine, sa nu te bata nimeni la cap.
Stii proverbul: mieux vaut être seul que mal accompagné.
Insa, daca doresti o relatie, atunci trebuie sa iti invingi fricile ( impreuna cu psy) si sa intri in joc, sa iti ingrijesti tinuta/ sa mergi in comunitati/ sa socializezi etc.
Nu exista probleme, exista doar solutii.
Trebuie doar sa vrei sa le pui in aplicare.
Nu spun ca e usor, dar e posibil.
Si trebuie sa luptam pentru ca ceea ce este un vis sa devina realitate!
Succes Zedicus!
Comentariu beton!17
Nu le-as numi sfaturi, ci sugestii. Iesi cu prietenii, colegii de munca o data pe sapatamana la bere, pizza etc, mergi là cinema, teatru, standup (chiar si singur), asa poti cunoaste persoane noi. Incearca sa te bucuri de timpul cu tine, fii bine tu cu tine inainte de a intra intr-o relatie si nu iti face o mie de ganduri, esti inca tanar. Iar pt psihic recomand miscare in aer liber, pe mine m-a ajutat. O sa fie bine, vei vedea!
P.S. Sa nu cazi in capcana pick-up artistilor sau a celor ce spun ca “te vor invata sa fii barbat”
Comentariu beton!12
Da, pare un text foarte pe bune. Si eu la 29 ma simt la fel de singura. Prietenii mei vechi s-au cuplat si si-au orientat activitatile spre cuplu si familie. Ies mai rar cu cei cu care ieseau cand erau singuri. Stiu sigur ca o parte din ei raman (nefericiti) in cupluri pentru ca le e frica sa ramana singuri sau sa reia procesul enervant de a cauta parteneri.
Ies ocazional cu barbati. Dar tipologiile peste care dau sunt incredibil de limitate. Primul fel e cel care vrea doar sex. Nu se jeneaza. Te cheama direct la el acasa, iti zice direct ca asta vrea. God bless him. Pentru mine e in zona de discomfort total, nu pot sa fac asta cu un strain. Relatiile de tip friends with benefits nu ma atrag si par goale de emotii.
A doua tipologie cauta menajera. Se jeneaza, dar ti-o zice pana la urma. Vrea sa-i gatesti, calci, speli, cureti, tot tacamul casnic. Daca bati apropo sa te ajute, schimba subiectul. E relatie de adoptie, o vrei sau nu.
Cam astea au fost 80% din discutiile mele la intalniri.
M-a ajutat sa merg la terapie, dar doar cat sa ma apese mai putin situatia. M-a ajutat sa merg la sala des, am incredere ca pot sa ma descurc singura noaptea pe strada. I-as recomanda omului de mai sus sa mearga la un club la care se vorbeste – de teatru, de dezbateri, de voluntariat.
Eu o sa ma intorc in toamna la cursurile de teatru. Dar chiar si asa mi se pare greu sa-ti faci prieteni noi la varsta asta sau sa iti gasesti un partener ok.
Deja m-am decis ca o sa imi accept batranetea doar cat timp sunt capabila. Dupa 50 o sa imi pun o sticluta de ceva prin casa si daca primesc diagnostic de Alzhaimer, dau spre adoptie tot ce respira din casa (plante/animale) si inchei. Riscul de abuz mi se pare prea mare versus beneficiul celor cativa ani de luciditate ramasi. Asta in toata lumea, nu doar la noi.
Comentariu beton!41
Mai este tipologia a treia: tipul posesiv care vrea sa îți dicteze cum sa traiesti.
Foarte rar dai peste un unicorn care este normal la cap și adult competent.
Sincer prefer singura decât cu unul doar ca nu fiu singura la Bătrânețe.
Am noroc ca am prietene de vârsta mea care au aceeași filozofie de viața și ne înțelegem. (Single, childfree)
Eu nu am Sticluța, dar sunt tari unde poti sa iti faci eutanasie, așa ca nu îmi fac griji.
Comentariu beton!24
Fetelor… io-s mic, nu stiu nic si nici nu ma bag, daaa parca-i mai bine parkinson decat alzheimer. Mai bine sa-ti tremure mana si sa versi cateva picaturi, decat sa uiti unde ai pus sticla. Plus ca si tremuratul ala poate aduce beneficii… 🙄😁
Fac haz de necaz, dar prea sunteti blazate, resemnate la 40-50… (btw. loc de veci v-ati cumparat, sau lasati borcanul cu cenusa in camara?) 🤣
Wake up, altii incep o noua viata la +65… voi va ascundeti sub pietre si va imbatati cu apa rece…🙃
Comentariu beton!31
Tavi, .)))) am locuri de veci sa mi pun si n cap :p dacat sa crap mai trebe.
ps: bancul mi l spuse tata ieri, l am amenintat ca daca nu este cuminte il duc la azil in ilfov. ;d
(ca sa nu mi sariti in cap, i am schimbat pampersi mamei 2 ani)
Zedicus, m-am gândit mult ce să îți scriu, mai ales că ai primit sfaturi foarte bune de la alți cititori.
32 de ani este o vârstă foarte frumoasă și în niciun caz înaintată. Oamenii au tot mai des tendința să înceapă relații serioase și să aibă copii după această vârstă. Deci timp ai, nu e deloc târziu. Caută alt psiholog și nu te opri dacă nici al doilea nu e ce simți tu că trebuie. E foarte important să te sprijine cineva și să îți dea încredere că poți susține emoțional o relație.
Felicitări pentru curajul de a-ți împărtăși gândurile și temerile! Și eu îl văd ca pe un prim pas foarte mare spre o stare de mai bine.
Comentariu beton!13
Inteleg problema. Eu sunt departe de familie, iar sotul meu are probleme de sanatate cronice. Nu avem copii si da, si eu ma gandesc uneori ca o sa raman singura la batranete. Iar eu am probleme si sa dorm singura o noapte. Dar problema acestui tanar nu cred sa fie ce va fi la batranete, ci acum. Nu sunt in masura sa dau sfaturi, dar din ce citesc printre linii si zice ca ar putea incerca sa socializeze in context „ne-amoros” pt inceput. Adica sa aiba o activitate in care poate cunoaste fete, dar nu gen agatat. Ceva gen un hobby, sport, voluntariat. Cand obiectivul principal nu e agatatul – zic asa doar ca sa fie mai rapid – si aveti ceva in comun, e mai usor sa comunici, te simti mai in largul tau, nu e presiunea aia de a zice chestii ok sau de a nu fi respins
Comentariu beton!18
Cea mai mișto relație am inceput-o la 42 de ani, și eram sigură că este tot ce-mi doresc. El, la fel, spunea și demonstra că sunt omul pe care l-a așteptat toată viața. După 10 ani s-a îndrăgostit de altcineva, și sunt singură din nou. Nimeni și nimic nu oferă nicio garanție. Trăiești și mergi mai departe.
Comentariu beton!82
O să mă leg de partea cu psiholog, pentru că acolo mai știu câte ceva.
Din păcate e plină piața de tot felul de diletanți și obiectiv vorbind, nu toate formele de psihoterapie sunt la fel de eficiente în depresie.
Cel mai important lucru este să găsească un psiholog de care să-i placă, din punct de vedere științific, relația terapeutică e mai importantă decât forma de psihoterapie aleasă, undeva la 70% din succesul procesului depinde de legătura pe care o ai cu cel din fața ta.
Apoi, forme precum CBT și terapiile scurte, sunt mult mai eficiente în depresie, pe când forme precum psihanaliza ori integrativă sunt mai de durată și rezultatele se văd mult mai târziu.
În rest, pe mine m-a ajutat mult să mă reapuc de sport, practic tenis de masă, există o comunitate imensă de amatori, se organizează concursuri săptămânal în toată țara și chiar poți să-ți faci prieteni și să te simți parte dintr-un întreg. Poate intra pe tenisdemasa.ro și de pe forum să găsească orice are nevoie. 🙂
Însă, orice sport ajută, chiar dacă-s niște flotări în casă, ieșitul mult în natură și cu răbdare o să vină și rezultatele.
Din experiența mea limitată, cu cât ești mai ok singur, cu atât sunt șanse mai mari să găsești pe cineva cu care să-ți petreci timpul.
Comentariu beton!23
Și eu sunt single, fără copii și am 46 de ani si nu ma simt singura. Am prietene pe care ma bazez, cu care petrec timp, împărtășim gânduri, experiențe, avem grija una de alta când este nevoie, etc.
Este mai bine de o mie de ori sa ai un/doi prieteni buni decât un soț de care trebuie sa ai grija ca de un copil.
Așa ca nu este musai sa ai partener sau copii ca sa eviti singuratatea la Bătrânețe.
Părerea mea este ca trebuie sa intri intr-o relație pt ca iubești persoana respectiva, nu ca sa ai plan de contingența la pensie.
Eu ii sugerez sa își facă prieteni si sa nu mai pună atâta importantă pe găsirea unei partenere. Din comentariul lui reiese ca nu are un cerc de prieteni de suflet.
Este tânăr. La vârsta lui și eu ma panicam ca rămân singura, dar am realizat ca mai bine singura decât cu un partener pe care îl alegi doar ca sa nu fii singur.
Un partener trebuie sa îți imbunătățească viața, nu sa ți-o completeze. O relație nu garantează ca nu va fi singur la Bătrânețe.
Comentariu beton!39
ca sfat, daca nu pleci de la ideea ca barbatii normali (wtf is that?) sunt unicorni poate poate..
Comentariu beton!11
@animaloo ai cautat neaparat cumva cumva sa ataci nu? 🙂
Eu am divortat in 2020, m-am recasatorit in 2021 cu un barbat pe care il iubesc si care ma iubeste, adica in plina pandemie, noi 2 ne-am gasit si ne-am indragostit. Nu inteleg cum de oamenilor le este greu sa cunoaaca alti oameni in zilele astea, ca exista aplicatii pentru orice, inclusiv relatii, sau hobby-uri comune, exista initiative pentru excursii, cursuri de dans, cluburi de board games, practic pentru orice ti-ai putea dori sa faci in compania altora si ca sa cunosti oameni, exista o solutie, o aplicatie, un cadru organizat, un curs, trebuie doar sa vrei si sa participi. Spunea cineva mai sus ca este foarte greu in ziua de azi din cauza tehnologiei sa-ti faci o relatie, mie mi se pare extrem de gresit. Inainte, mai ales ca barbat, era mult mai greu, destul de complicat sa cunosti o fata, fara sa pari mitocan, mai ales daca nu prea aveai tupeu, dar uite, acum ai aplicatii pentru asta, unde stie toata lumea pentru ce este acolo, ai poze, descriere, hobby-uri, practic totul pe tava. Important este sa te bucuri si de calatorie, nu sa cauti cu ardoare doar destinatia, iar daca nu te bucuri, da, clar ai nevoie de un psiholog sau chiar psihiatru, pentru ca tocmai starea depresiva te impiedica sa-ti faci relatii, dar si sa te bucuri de viata in absenta lor. Scurta perioada in care am fost singura, a fost chiar distractiva pentru mine: am cunoscut oameni m-am redescoperit pe mine, ar fi fost de 100 de ori mai distractiva fara pandemie, dar era o vorba: fa rai din ce ai.
Comentariu beton!11
Da, exista cluburi de orice în București, Cluj sau alte orașe mari.
Dar dacă locuiește la tara sau în orașe de 10-20.000 de locuitori ce cluburi de dans sau hobby-uri comune crezi ca exista acolo ?
Cumva sunt sigura din textul lui, ca nu este de la tara, acolo oamenii nu au probleme din astea de socializare, nici prea multe pasiuni, dar gasesc timp si loc sa se vada si sa se cunoasca in alte circumstante, astea cu singuratatea sunt probleme de lumea I, din pacate stim cu totii ca Romania inseamna 2 lumi diferite.
Asta e intrebarea zilei si pentru mine, divortata de 6 luni dupa o foarte lunga relatie. Pana acum am inteles ca venim si plecam singuri de aici, ca oamenii pot veni in viata noastra, stau o vreme si pleaca.
Daca as fi in locul persoanei de mai sus as incerca sa ma pun pe primul loc, sa ma iubesc eu pe mine cel mai tare, sa fac ce imi place, sa ma inscriu la tot felul de cursuri sau activitati de care imi plac, unde inevitabil se leaga contacte noi, fara intentia neaparata de a crea o relatie cu orice femeie imi apare in cale. Dar in cap, sa am idea de drumuri deschise, sufletul deschis spre cunoastere, spre noi oportunitati. Drumul vietii te duce unde trebuie, fi impacat cu singuratatea si cu speranta ca la un moment dat poate chiar o sa apara cineva. Ai grija doar ce fel de om iti doresti, cateodata singuratatea poate fi mai buna decat o relatie cu un om toxic. Pe scurt, mai multa iubire de sine. 🙂
Comentariu beton!16
Nu ştiu dacă cineva poate/are dreptul să-i dea omului un sfat, că nimeni nu e în papucii lui şi nu simte ce simte el. Eventual, am putea să povestim ce am face noi dacă am simţi aşa. Sau ce facem, în cazul în care deja simţim.
Eu, de exemplu, ani de zile am crezut că nu funcţionez decât în cuplu, aşa că am stat în relaţii mizerabile, pentru că aveam nevoie să simt că aparţin cuiva, că sunt „a cuiva”. Mi-au trebit ani şi mult dialog cu mine însămi, să mă simt bine cu mine şi să-mi placă singurătatea. Cu familia nu m-am înţeles niciodată cine ştie ce, cu mama vorbesc o dată pe săptămână, şi aia pentru că mă simt obligată, cu soră-mea nu vorbesc de ani de zile. Cu copiii cei mari la fel, vorbim când avem ceva să ne spunem sau, mai rar, când avem chef de pălăvrăgeală. Nu suntrem lipicioşi niciunul, deşi ne iubim. Şi mie, şi lor, ne place singurătatea. Eu tânjesc după ea. Ce-o să fac când n-o să mai pot să mă îngrijesc singură? O să plec de-aici demn. Dacă o să am bani, o să mă ducă copiii într-o ţară în care euthanasia e legală. Dacă nu, o să mă euthanasiez singură. Ştiu că pare vrăjeală şi că mulţi o să spună că o să-mi schimb părerea când o să fiu acolo, dar mă cunosc suficient încât să spun că nici vorbă.
Am scris o grămadă, nu ştiu cât de coerentă am fost. Sper ca omul din articolul tău să nu ajungă la concluzia că viaţa lui e insuportabilă din cauza singurătăţii şi să acţioneze în consecinţă. Sper că fie va găsi pe cineva, fie va reuşi să facă pace cu singurătatea. Cred că un psiholog ar face minuni, pe termen lung.
Comentariu beton!30
Hmm. Am mai postat aici dar acum prefer sa postez ca „anonim” din motive evidente. Oricum eram anonim dar nu vreau sa se faca conexiunea cu alte comentarii. Doar Mihai imi va vedea IP-ul si e-mailul fals si va sti…cu cine are de a face. Pana intr-un punct. 🙂
As avea multe sa-i spun….
Dar mai intai o scurta istorie:
Dupa o copilarie traumatizanta, dupa o adolescenta tulbure si plina de complexe si rateuri, culminand cu o tentativa de suicid la 17 ani, am inceput incet sa ma descopar si sa ma reconstruiesc, parca din cioburi. Autodidact am invatat multe despre mine si despre viata. Nu a fost nevoie sa ma duc la psiholog sa imi dau seama, la un moment dat, ca sufar de o usoara depresie cronica, pe care o voi avea toata viata. O forma usoara care nu necesita tratament sau terapie. Dar e acolo. O forma de depresie care ma „condamna” la solitudine. Am avut si am prieteni dar ma izolez de ei, de oameni apropiati…daca ma las. Intru in deriva si ma indepartez de ei. Sunt si eu ok cu mine insumi. Impacat, cu incredere in fortele proprii, dar m-am impacat cu gandul ca sunt solitar. Nu singur, sau singuratic. Solitar. Daca confunzi solitudinea cu singuratatea si esti complexat din cauza asta, nu reusesti decat sa te afunzi mai mult in depresie, pentru ca vei face eforturi sa fii contra firii tale, cu esecurile aferente, ceea ce va adanci sentimentul de …vina. Nejustificat si contraproductiv.
In ceea ce priveste relatiile: Virgin pana dupa 25 de ani si necasatorit pana in prezent. Dar am avut multe relatii. Majoritatea incheindu-se frumos. Altele mai putin. Doua relatii de ceva mai lunga durata din care una de 9 ani si una in care ma aflu acum care are si asta vreo 7. Probabil ca ne vom casatori la un moment dat. Nu vom avea copii. Nu imi doresc si nici ea. (nu intru in detalii de ce ca e poveste mai lunga) Alt motiv idiot de complex social: „Trebuie sa ai copii!” . Nu! Nu trebuie!
Sfatul meu pentru OP:
Impaca-te cu tine insuti asa cum esti. Nu inseamna sa nu iti doresti sa devii mai bun, ba chiar poti face multe in privinta asta, fii autodidact emotional, psihologic, social, uman, profesional, etc. dar nu fa din asta un capat de tara, nu iti pune/propune obiective mari (repede familie si copii) si vei vedea ca lucrurile se vor intampla de la sine.
Daca simti ca aluneci in depresie dincolo de un anumit prag , apeleaza la ajutor calificat. Cauta pana gasesti un pisholog care sa te inteleaga asa cum esti, nu cum isi imagineaza el ca esti =un psiholog prost. Unul cu care sa poti comunica si care sa simti ca te intelege, nu doar mimeaza.
Cauta sa iti descoperi un hobby, o pasiune ceva care sa implice si interactiune sociala (!). E ok sa ai hobbyuri solitare, dar cauta sa ai ceva care sa te faca sa te simti bine dar care sa te „obliuge” sa iesi din zona ta de confort un pic si sa interactionezi cu alti oameni. De preferat desigur si cu persoane de sex opus. Ah…fii sincer cu tine insati si evalueaza corect daca esti atras de sexul opus. 😉 Daca nu, nu e nici o nenorocire. Cauta sa interactionezi cu oameni din zona ta de confort si interes.
Si repet nu iti pune/propune minuni peste noapte. Lucrurile se intampla daca le lasi. Doar trebuie sa iesi un pic din zona de confort, atat cat sa nu devina un chin.
Pe scurt., cam astea ar fi de start si de baza.
Eu, sunt fericit. Si sunt convins ca poti fi si tu. Si toti ceilalti/celelalte care au scris similar. Bafta, dragilor! 🙂
Comentariu beton!55
Am uitat sa mai scriu ceva.
Relatii:
Sa nu ai asteptari mari (utopice), nici de la tine, nici de la partenera (partener daca e cazul)!
Nu te astepta ca prima/urmatoarea relatie sa fie cea perfecta. Sa fie cea in care veti canta kumbaya pana la adanci batraneti.
Ia-o usurel. Experimenteaza. Asteapta-te si la esecuri! Iubeste si lasa-te iubit. Asteapta-te sa suferi si inevitabil vei si provoca suferinta.(emotionala!) Cand vei iesi dintr-o relatie in care nu te vei simti bine. Asa invatam. Din greseli. Incearca sa nu le repeti. Vei face altele. 🙂
Iarta. Inclusiv pe tine cand e cazul. Acorda-ti pauza de vindecare si mergi inainte, cand e cazul.
Antreneaza-te sa nu te feresti de esecuri si bucura-te de clipele frumoase. Atatea cate au fost/sunt.
…
Comentariu beton!40
Dar totusi, cine-s oamenii astia de chinuie batrani si copii? Ca pe mine ma sperie de moarte. Ei cum traiesc asa cu ei?
e foarte simplu. „not my responsability”. S-a analizat treaba asta dupa Holocaust.
O sa razi, nu esti mai bun de atat.
in plus, sa nu uitam un lucru. La ce salarii se dau, nu vine chiar elita
Comentariu beton!11
Oamenii ăștia sunt average Joe. Pe care, dacă-i pui la mama tuturor poligrafelor, e foarte posibil ca la întrebarea ”te consideri un om bun?” să răspundă da atât de ferm încât acul să nu oscileze deloc!
Și da, sunt urmașii celor care au dat cu semnătura la secu pentru a își turna rude și prieteni și care chiar s-au considerat oameni valoroși pentru asta.
Comentariu beton!14
Psihoterapie. Cautat pana gasesti ce ti se potriveste si omul cu care sa rezonezi. Eu am schimbat 3 pana am dat de Ce imi trebuia si, mai ales, de cine sa aplice ce-mi trebuia.
La 54 de ani, divortata de la 40, cu un copil care s-a dus din lumea cu luminile la 19 ani, de Craciun anul trecut, cu doi parinti de 80+ pot spune ca sunt/voi fi singura la un moment dat. Fara ca asta sa fie o certitudine pentru ca nu stiu ce urmeaza. Pot sa imi imaginez insa nu stiu. Insa, de cand pot sa imi amintesc, nu m-am plictisit cu mine ba dimpotriva, cand „negrul” a fost al mai negru ce m-a salvat a fost faptul ca am putut (si pot) trai doar cu mine si ma pot bucura cu adevarat de ce am in jur, de ce pot sa fac si de lumea mea (prietenii fiind inclusi). As minti sa spun ca uneori, inainte sa moara Ioana mea, nu aveam spaime….spaime ca or sa mi se duca parintii si raman orfana si a nimanui. Au trecut spaimele astea, a venit Craciunul 2022 si daca am inteles ceva din toata tragedia asta este ca resursa si sprijinul ti le construiesti singur – tu cu tine insuti – nimic nu este garantat dar perspectiva din care privesti totul se poate schimba si asta tine numai din tine. Fiecare avem iluzii si sabloane pe care le consideram ideale insa in final idealul este sa-ti gasesti impacarea si bucuria de a putea trai tu cu tine, sa pastrezi curiozitatea si sa observi atent semnalele pe care le da intotdeauna inima (sau sufletul). Uneori e greu, al naibii de greu insa, incapatanata cum sunt, nu admit sa ma dau batuta in fata fricilor cand am in jur atatea de care sa ma bucur inca. Poate parea nebunesc dar eu am inteles cine sunt abia in ultimele sase luni si acestea au fost lunile in care am fost cel mai impacata cu mine (impacata nu resemnata) si in care m-am bucurat mult mai rotund de tot ce traiesc in fiecare zi.
Comentariu beton!82
Sincer, il inteleg. La 32 de ani eram si eu singura, dupa un mariaj scurt(lucrul bun la 9 luni se face) si o singura relatie nitel mai lunga decit mariajul ala. Si ma intrebam oare de ce, ca proasta nu-s, urita nu eram chiar deloc, abia ma avintasem pe cont propriu in cabinetul meu, profesional eram fericita si nu pricepeam de ce. Abia cind am incetat sa ma mai intreb, abia cind m-am impacat cu ideea ca poate asta e, nu mi-e dat sa am familia mea, copilul meu (aveam 36 de ani), abia atunci am „indraznit” pentru prima oara sa pun culori foarte vesele pe mine si blugi cu vedere la buric si sa ies cu prietenele(singure si alea, evident 🙂 ) la dans, uite fix atunci s-a intimplat sa mi se intersecteze viata cu a lui. Eu nu mai asteptam nimic de la viata, sub aspect romantic, el, la 43, nici atit si, cu toate astea, au fost cei mai frumosi 6 ani din vietile noastre. Viata comuna minunata care s-a ispravit brusc, in 6 saptamini, odata cu moartea lui din cauza unui cancer agresiv. De 11 ani sint din nou singura, imi cresc baiatul, care acum are 15 si care-si aminteste de taica-su doar din poze si povesti si astept sa-l vad pe picioarele lui ca sa stiu ca mi-am incheiat misiunea si sa ma pregatesc de exit, in conditiile mele, asa cum scria cineva mai sus. Viata nu-ti ofera nici o garantie. Mi-am petrecut ultimii 11 ani traind din amintiri, sau facind planuri(majoritatea nu s-au realizat), de viitor. Si am pierdut din vedere ceva esential: viata, asa cum e ea, trebuie traita azi, oricit de nasoala ti se pare ca e. Psihologul meu m-a facut sa inteleg asta, lui ii datorez si faptul ca am incetat sa ma mai intreb obsesiv „de ce ni s-a intimplat asta tocmai noua, ca sintem oameni fundamental buni”? Eu am avut sansa sa rezonez cu el din prima, dar daca nu as fi facut-o, as fi cautat pina gaseam psihologul cu care sa fiu pe aceeasi lungime de unda. @zedicus: lasa grijile pentru mai tirziu, e mult prea devreme pentru ele! Succes sa-ti gasesti cit mai curind ceva care sa te bucure „acum”!
Comentariu beton!74
Eu nu o să dau sfaturi frumoase,ci practice.I-as spune că am rămas văduvă la 38 de ani,cu 2 copii,și câțiva ani m-am confruntat cu multe treburi de rezolvat.Iar după 5 ani jumate mi-am dat seama că nu le mai pot duce pe toate fără un bărbat in casă.A fost un gest riscant,dar m-am gândit că oricât ne-am duce la psiholog,tot noi ne putem îndrepta gândurile în sensul bun al vieții.Căutăm, găsim,ne informăm,singuri ne ducem viața spre bine sau rău.Ori îți cauți perechea potrivită ori caută preocupări de grup,de oameni pe care să nu îi iei acasă.Sanatate și succes!
Comentariu beton!13
Am divortat in 2019 si am revenit la „singuratate”. Am fost 7 ani cu tipa respectiva (dintre care 3 casatoriti). A fost o relatie foarte toxica dar am stat pentru ca … poate frica de singuratate. Dupa ce am divortat, singuratatea m-a cam batut dar nu m-a facut KO. Incepusem sa beau pentru ca asa ma simteam bine. Nu ajungeam sa ma imbat dar era acolo, ca un refugiu. Abia asteptam sa merg acasa si sa stau la gratare si sprituri cu prietenii. Bateam la pas in fiecare weekend din Titan pana in centru pentru a sta singur la o terasa si a manca ceva. Eram oarecum disperat sa cunosc diverse persoane ( mai ales de sex feminin ). M-am aruncat in cateva relatii doar de dragul de a nu mai fi singur. Dar, capitolul singuratate a fost cu happy end pentru ca am luat o pauza de la toate comportamentele „nocive”, timp in care am gandit ce e bine si ce e rau pentru mine si totul a culminat cu intalnirea actualei sotii si intemeierea unei noi familii.
Comentariu beton!30
Eu as spune ceva ce poate suna aiurea total, dar tot o sa zic. De strans bani pt azil privat.
Am avut-o pe bunica mea cazata in unul, si a fost ok per total, pe partea de ingrijire, masa, curatenie, socializare. Sigur ca mai erau lucruri de pus la punct, cun ar fi un medic prezent mai mult decat o data pe saptamana, sau mai multe activitati sociale, mai mult timp petrecut afara, era anul 2016, dar era binisor.
Am o prietena ce lucreaza si azi la un azil privat si am inteles ca sunt conditii stricte si controale dese.
Problema este de bani, ca sunt scumpe si pensiile mici, iar cele de stat……
Pana atunci, terapie cum s-a sugerat in comentarii, alte costuri…
Salut Zedicus,
Sunt Mira și sunt psiholog.
Scurt, ca să nu facem aici psihoterapie pe pagina altcuiva.
1) Felicitări pentru că îți conștientizezi măcar o parte dint temeri și nevoi. E un început foarte bun.
2) da, chiar dacă ai fost la 1 (sau 10) psihologi, e posibil să nu fi rezonat cu ei și da, e perfect posibil ca ce ai primit de la ei în psihoterapie să nu fie aliniat cu ce voiai tu sau te așteptai tu. Ca pont profesional, nu, în psihoterapie nu o să te învețe nimeni să agăți pe cineva. Ca pont profesional, nu, băieții ăia de jură că te învață în 10 ore să devii mascul alfa și feroc contra unei minime donații de x euro mint de îngheață apele.
3) Atâta timp cât tu vezi într-o relație doar o formă de agregare în care e datoria altuia să te facă să nu te simți singur și să te ocrotească, nu e bine. Da, e posibil să-ți faci o relație chiar și în condițiile date dar fie te vei cupla cu o profitoare care-ți va cere să îi demonstrezi că o iubești dându-i nu doar pinul cardului tău ci și ceva mai mult, fie cu o co-dependentă care crede și ea că dacă-și va pune șaiba unui bărbat pe deget o să fie la adăpost de orice. Ambele situații nu sunt bune și aș zice că niciuna nu-ți garantează că nu vei ajunge la un azil ca cele din Voluntari.
4) De tine se va alege fix ce vei semăna tu în tine pentru viitorul tău. Chiar dacă nu pare acum, chiar dacă acum nu ai informațiile în baza cărora să îți poți clădi asta, puterea de a alege e la tine. Și da, alegerile sub imperiul fricii au roade amare.
Sper că ți-am putut fi de ajutor.
Comentariu beton!54
Zedi, frațicule, înțeleg prea bine prin ce treci.
Am 33 de ani și, pe plan sentimental, sunt singur de câțiva ani buni.
Singurul sfat pe care ți-l pot da, din experiența mea, este să cauți modalități care să te ajute să înțelegi unde te afli ca individ singur/solitar.
Dă-ți un scop vieții tale în forma în care o ai acum, fără să iei în calcul posibilitatea unor situații din viitor care ar putea sau nu să se întâmple.
Pregătește-ți viitorul în care vei fi tot singur. Când/dacă va apărea cineva, planurile de viitor se pot schimba. Dar nu are rost să lași viața să treacă pe lângă tine, sperând că poate cineva o să apară lângă tine. Trăiește-o!
Comentariu beton!46
Nu cred că domnul are depresie, ci a ridicat o problema a societății romanesti, cea in care banii de pensie îți permit doar un trai de azi pe maine, medicamente și utilități. Imi plac calatoriile si vad varstnicii de peste hotare altfel: zambesc, calatoresc si stau relaxati in grupuri la terase. Nu stiu daca tine de bani, de educatie sau de ambele. Cred totusi ca ar trebui promovate mai des tipurile de activitati pe care le pot face oamenii in varsta cu si/sau fara bani: înfiintare asociatii pentru persoanele de varsta a 3a si promovarea lor intensa, diverse activitati prin care aceștia pot socializa. Mentalitatea romaneasca de tip comunist inca stigmatizeaza aceste tipuri de activitati si cred ca tine de noi, de presa și de promovare de a o schimba. In Spania, Italia , Franta, Germania e ok ca cineva de 70+ de ani sa danseze salsa, sa bea un proseco intr-un wine bar si sa întâlnească oameni noi,lucruri normale pentru ei, pentru varstnicii romani, inca nu. De aceea, repet, ca daca noi cei de 40 care isi vad pensia venind de departe, ne-am axa si pe astfel de asociatii, ong-uri ar mai dispărea din anxietatea privind varsta a3a.
Comentariu beton!26
S-o crezi tu că in Vest curge lapte și miere pentru toți pensionarii. Ia bagă pe google „X elderly poverty”, iar in loc de X pune ce țară din Vest vrei tu, să vedem ce găsești… Poate prin țările nordice sau Elveția o duc majoritatea pensionarilor bine, in rest să știi că există peste tot bătrâni care caută in coșurile de gunoi ambalaje de băuturi pe care să le ducă la reciclat. Îți pot trimite eu unele de la mine din Canada, dacă vrei…
Din fericire la mine e legală sinuciderea asistată, opțiune pe care o voi alege și eu la momentul oportun. Avem deja cazuri de oameni care au apelat la asta din cauza sărăciei… Csf, ncsf, așa-i în tenis, pardon, în Capitalism… 🤷
Eu, de la 23 de ani, adică de fix 30 de ani, sufăr de o boală psihică. Sunt sub tratament, boala e sub control, cine nu știe nici nu ar putea bănui măcar. Mult timp am fost complexată din această cauză și eram convinsă că niciun bărbat nu va vrea să fie cu mine. În momentele mele de căderi psihice, când eram singură din punct de vedere sentimental, mă gândeam că voi fi bătrână, singură și voi trăi sub un pod. Dar…. am avut noroc. După câteva relații nereușite, unele pasagere și explicabile doar din disperarea mea de a nu fi singură, mi-am găsit marea dragoste la spitalul de psihiatrie. Am fost internată cu viitoarea mea mama-soacră. L-am văzut pe fiul ei cum venea zilnic la ea și câtă grijă avea de ea. Mi s-a părut un bărbat deosebit. Soacra ne-a făcut cunoștință. Lui i-am spus atunci așa. Îmi place de tine dar am un prieten. Peste 6 ani ne-am regăsit… pe un site de matrimoniale. Au trecut 10 ani de atunci. Ce îi spun lui zedicus? Să nu își piardă speranța. E foarte tânăr.
Comentariu beton!37
cum miștocăreală is my middle name, am să-mi încerc norocul și azi; zici că te sperie azilul? ai două variante: ori trăiești sănătos (sport, mîncare, somn), ori te duci în partea ailaltă (mai un șpriț, mai un cui…; personal, io aici sunt, doar cuiele-s legale, tobacco);
zice bine @Ligia, mai sus, că nu putem da sfaturi pen’că nu suntem în papucii tăi; am să risc totuși; din ce spui tu, deduc faptul că ai o grămadă de timp liber, iar asta este o resursă neprețuită; așa că, pe lîngă psihoterapeutul recomandat de multă lume, eu ți-aș recomanda ceva voluntariat; trebuie să fie ceva ce știi să faci bine și sigur găsești o organizație care are nevoie de timpul și cunoștințele tale; și apoi, nu se zice că dăruind vei dobîndi?
mi-am permis comentariul ăsta pentru că și eu sunt (mult timp) singur; sigur, nu încape termen de comparație, pentru că, de bine de rău, după alea 2-3 nopți/săptămînă la hotel, mă întorc acasă; sau, dimineața și seara îmi văd fetele pe Face Time; totuși nu sunt puține momentele cînd mi-e un dor de mi se face rău fizic, cum a fost răsăritul de astăzi (eu ieșind la 4,00 din casă) sau trecerea pe lîngă lanul de floarea soarelui de lîngă Rm Sărat…; un alt fel de singurătate vine de la muncă, unde, atunci cînd m-am angajat, eram o gașcă nebună care munceam (foarte) mult, foarte bine și cu plăcere; 20 de ani și o coloană vertebrală distrusă mai tîrziu, constat că sunt drumeț în calea lupilor, trimis să vînd kkat cu pretenții de mercedes; sigur, în teorie asta se poate rezolva prin demisie, da’ nu la vîrsta și starea mea de sănătate, în condițiile unor rate lunare de nivel „văleu rinichiu’…!”
felicitări @Zedicus pentru curaj (deși m-aș bucura și eu precum @MV dacă ai veni și ai scrie „hă hă hă, fraierilor, v-am făcut!”), da’ încă ești indecent de tînăr pentru gîndurile despre azil, iar faptul că ai început să-ți înfrunți demonii arată că ai șanse mari să fii bine;
succes!
Comentariu beton!43
@costicamusulmanu, treaba cu voluntariatul e o chestie care mi-a scăpat. Bună ocazie de a avea un sentiment de împlinire și de a întâlni oameni noi, dedicați unui scop nobil.
i’m posting here because I’m positive our lad will not read; he isn’t the man for this kind of job; I mean, after all the effort more than 100 people put in this thread, he was answering 2 rows on the first comment? something is just stinking; tate, really?
@costicăm,
I think he started folowing the guidance he just received and is currently hunting deers or a shrink, dohhhh.
Relax, take it easy, nu este cazul să cedezi presiunilor de nici un fel, că sunt sociale (să fii și tu în rând cu lumea, să nu trăiești degeaba sau teama de singurătate). Azilurile sunt pline de povești, de oameni care au încercat. La fel cum lumea este plină de oameni înconjurați de alți oameni.
A spus cineva pe aici bancul cu bătrânul pe patul de moarte?
Era înconjurat de familie și se tot plângea, of, of, of. Îl tot întrebau dar nu îi trebuia nimic. Până la urmă le-a spus: „Am ascultat de bătrâni și mi-am făcut o familie, ca să aibă cine să îmi dea o cană de apă la bătrânețe. Și acum….. Mama ei de treabă, NU mi-e sete!!”
Well, mai sunt multe de spus despre relații, familie, singurătate în mijlocul ei, nevoie de spațiu personal sau abandon.
Există și „mejor sólo que mal acompañado”, adică mai bine singur decât să îți mănânce zilele o relație nefericită.
Treaba este că nu mă pricep la citit viitorul, așa că mai bine ia lucrurile cum vin și ce o să fie o să fie.
Noi să fim sănătoși!
Comentariu beton!20
Io am intrat doar să-i spun omului că practicarea unui sport, absolut orice, face minuni.
Da, merg la sală 7 zile din 7, ca un drogat, dar endorfinele-și fac treaba. Dușul de după e o adevărată binecuvântare, mai ales că stau 10 minute acolo.
În România, sala îmi devenise „birtu’ ” unde ajunsesem să pierd noțiunea timpului. Eram o trupă de nebuni de ajunseseră să vină iubitele sau nevestele după noi la sală crezând că avem aventuri amoroase. Faza comică a fost când au venit aproape-n același timp doar ca să ne vadă distrându-ne în sală. Nu era nici o femeie-n sală (era o sală de cartier cu aparate vechi, strict pentru culturism, nu văzuse sala aia nici o bandă de alergat măcar).
P.S. Și acum, în orice relație intru, îi spun femeii că mersul la sală e obligatoriu. E criteriu de departajare.
Comentariu beton!26
Am uitat să menționez că după primul divorț, în 2014, Tinder mi-a fost cel mai bun prieten.
Confirm, mersul la sală e ceva sine qua non. E preferabil altor activități gen shopping sau mers la bere. Pe lângă endorfinele de moment, e și o investiție pe termen lung în propria sănătate. Descoperi contracturi musculare de care nu știai, dispar durerile articulare, crește masa musculară etc.
Plus mersul pe jos și/ sau mișcare casual (weekendul trecut am jucat volei cu niște puștoaice. Se uitau cam cruciș la mine la început, like, „ușurel, tanti, că obosești”. După aproape o oră, eu eram tot veselă și înfloritoare, ele voiau pauză :)).
Comentariu beton!27
Ai perfecta dreptate, mersul la sala/aerobic face bine în primul rand la cap și apoi la corp:) Senzația resimtita după efort datorita eliberarii endorfinelor e aseamănă cu cea…de după:))
Oioioi…mi-e frica…
Daaaar…mai incerc, si zic si eu, ca sa nu tac-esti foarte tanar, esti sensibil, esti putin naiv…
Daca nu rezonezi cu un cerc de persoane, nu sta acolo, indiferent ca esti la bere sau la cursuri de balet…evolutia ne duce spre singuratate, nu mai depindem de turma si selectia relatiilor se face dupa criterii din ce in ce mai elaborate. Poate ca standardele tale sunt mai inalte, sau mai rar intalnite la alte persoane, nu abdica de la ele, de la ceea ce te defineste pentru ca atunci vei obtine legaturi nesigure, mintite si vei suferi mai rau decat de singuratate. Nu sunt psiholog, decat un om fundamental singur, care nu stiut la timp ca nu e nimic in neregula cu el.
”Mi-e dificil să mă combin cu o tipă, abia reușesc să conving una să iasă la o cafea”’
Sfaturi de la un barbat :
1.daca esti prea gras incearca sa slabesti si sa arati ok , nu trebuie neaparat sa ai patratele pe abdomen si sa puti a testosteron .
2. imbraca-te cu bun gust , fi curat, par ingrijit…etc .
3. nu fi disperat dupa femei, vor simti asta si nu le place, asta cu diperarea si cu sandalele asortate cu ciorapi albi trei sferturi sunt cele mai eficiente anticonceptionale care s-au inventat vreodata.
4.nu fi exagerat de amabil cu ele si servil , te vor baga foarte repede in friend zone.
5.la varsta ta de 32 de ani recomand sa cauti femei cu varsta cuprinsa intre 25 de ani si 30 de ani.
6.nu fa glume de autobaza cand iesi la prima intalnire.
7.sa fi cat de cat stabil financiar, nu milionar in euro dar sa fi la un nivel decent, normal.
8.mai citeste inca odata sfaturile de mai inainte.
Comentariu beton!45
Ca femeie, confirm cam tot ce s-a scris aici și mă bucur că a scris un bărbat întâi.
1. Da! Să ai o constituție sănătoasă (nu pachet de mușchi, doar să arăți cât de cât sănătos)
2. Da! Mai ales mare grijă la igiena generală și detaliată (să miroși plăcut sau neutru din cap până-n picioare. Să ai dinții așa încât să nu-i fie groază să te sărute). Dacă crezi că nu te pricepi la haine, cere sfatul cuiva despre care crezi că e bine îmbrăcat (poate fi și femeie și bărbat).
3. Da, da, da! Nu fi disperat după femei și nu fi disperat după însurătoare. Te poți bucura de o relație așa cum e și fără acte, dacă o fi să fie. Că fugim mâncând pâmântul.
4. Exact. Plus că s-ar putea să ni se pară creepy. Moderat de amabil e ok. Nici prea prea, nici foarte-foarte.
5. Da, și să nu fie „out of you league”. Am un amic care se uită numai după femei gen manechin, dar el nu-i nici pe departe manechin, nici plin de bani.
6. Desigur.
7. Un job stabil, nu să trăiești din „învârteli”.
8. Nu face din „singurătate” o caracteristică a ta.
Comentariu beton!16
Ești tânăr. Ai viața înainte. Cu bune si cu rele. Singurătatea face parte din viață. E greu să fii singur, singur.
Primul pas l- ai făcut. Ceri sfaturi.
Al doilea ar fi să schimbi ceva. Orice. Ăsta e sfatul meu. Și asta poți să faci doar tu. Doar tu poți să alegi schimbarea. Ai primit multe sugestii in comentarii. Alege crva. Orice.
Singurătatea ta e parte din tine. Ceea ce tu simti. Sentimentele tale. Alte persoane au alte sentimente si alte trăiri pentru exact aceeași situație.
A locui și trăi singur nu înseamnă că e ceva în neregulă cu tine. Lumea se schimbă.
Singurătatea e ceva obișnuit azi. Uite, de exemplu statistica in Suedia 2022 : „Cele aproximativ zece milioane de locuitori ai Suediei trăiesc în 4.883.816 gospodării ( locuințe). Aproximativ 2 milioane de gospodării sunt formate dintr-o persoană care trăiește singură, fără copii.”
Comentariu beton!13
Inteleg ca ai aceasta dorinta foarte puternica de a gasi pe cineva cu care sa iti intemeiezi o familie.
Un sfat iti dau in privinta acestei dorinte: renunta la ea, mai exact las-o libera.
Cu cat te stresezi si te focusezi mai tare mai tare, cu atat lucrurile se gripeaza.
Bucura-te de singuratate, accept-o, vezi ce oportunitati de autocunoastere iti ofera, uita putin de relatie.
Probabil traversezi o perioada din viata ta in care ai ales sa evoluezi de unul singur.
Ti s-au dat sfaturi mai sus sa te duci la consiliere ( mi se pare o idee buna cata vreme o faci tu pentru tine in general, nu cu scopul de a gasi partenera ).
Oricum, orice demers care presupune introspectie cred ca e de urmat, cel mai probabil de aceea esti singur acum.
Cand vei ajunge sa accepti singuratatea si vei fi (cat de cat) ok tu cu tine si nu vei mai alerga dupa dorinte, se vor intampla lucrurile pe care acum ti le doresti atat de mult.
Comentariu beton!12
Și pe mine m-a impresionat comentariul de ieri, dar cel mai tare mi-a atras atenția cel de-al doilea comentariu al lui @Zedicus in care spunea că „am fost la psiholog, dar nu s-a lipit mare lucru de mine”. Am vrut să îi scriu de ieri că mi se pare că a fost la psiholog fără convingere. S-au scris foarte multe despre acest aspect, de către persoane care pareau că se pricep, așa că nu mă avânt și eu.
Privind retrospectiv în viața mea am retrăit momentele în care băteam munții cu un club al cărui membri erau single. Unii membri s-au căsătorit, frate-meu și-a găsit actuala nevastă, activitatea s-a disipat, clubul s-a desființat. Viața se schimba in fiecare clipă. Am rămas prieten cu mulți dintre membri, dar reușim să ne întâlnim foarte rar. Cert este că participarea la o activitate organizată poate genera cunoștințe noi, care pot deveni prieteni. Nu e totul să te căsătorești pentru ca poți fi singur chiar dacă ai un soț.
PS: m-am căsătorit pe la 36 de ani. Ne certăm ca in prima zi, după 18 ani.
Stand up and fight!
Comentariu beton!23
În primul rând, apreciez gestul lui Mihai de a „pescui” comentariul de ieri care a părut ca un strigăt de ajutor și de a-l publica azi cu speranța de a-l ajuta pe zedicus.
Apoi, următoarele, pentru zedicus:
– confirm cele spuse anterior – caută alt psiholog, dacă scrii și orașul poate te ajută cineva cu o recomandare din experiență proprie.
– caută o activitate sportivă care să-ți facă plăcere, oricare ar fi ea – în sală, afară, pe teren, orice, oriunde, dar de preferat undeva organizat ca să-ți creezi o rutină de a pleca undeva de 2-3 pe săptămână și să nu fie la muncă. Știu că e foarte greu să te pornești și foarte ușor să renunți, dar o dată ce ai terminat ora o să-ți pară bine că ai făcut efortul. Și poate n-o să-ți placă prima chestie pe care ai ales-o, dar e ok. Poți încerca alta. (De ex., eu am fost la o oră de yoga și am crezut că o iau razna de plictiseală. Apoi am fost la altă clasă la aceeași sală și mi-a plăcut, mi s-a potrivit mai mult).
– caută-ți un hobby (că e turistic, artistic, creativ, mecanic) sau un curs de ceva (nou sau de perfecționare), o excursie de-o zi, de weekend, drumeții. Sunt grupuri pentru orice. Pe facebook găsești inclusiv grupuri de vacanțe pentru oameni singuri. Dar nu te gândi să socializezi forțat, să te împrietenești cu lumea pe loc sau că sigur-sigur acolo o să găsești iubită și așa mai departe. Zic asta pentru că eu multă vreme am fost îngrozită de ieșitul în lume (fără să fiu deprimată, doar foarte introvertită și complexată) pentru că mă gândeam că n-o să am ce să vorbesc cu oamenii, că n-o să mă înțeleg cu nimeni, că o să mă plictisesc, bla bla. Mi-a trecut când m-am prins că nu e musai să vorbesc cu nimeni, că mă duc ca să mă bucur de activitatea respectivă (sau să învăț ceva) și dacă socializez bine, dacă nu, nu.
Dar, din nou, începe cu psihologul pentru că înainte de a petrece timp cu alții, trebuie să fii împăcat să petreci timp tu cu tine făcând ceva ce-ți place, cum a zis și Mihai în articol.
Baftă! Și poate ne ții la curent!
Comentariu beton!13
Nu te avânta prea tare când vei găsi pe cineva. Posibil să sari din lac în puț și să simți o nevoie/duci dorul „singurătății”.
În rest… va fi bine. Exersează, fă un pic de introspecție și vezi ce nu faci bine. Ai grijă ce-ți dorești și să urmărește așa ceva. Compromisurile sunt la îndemâna, dar periculoase.
Este ceva în aer cred sau poate chiar subiectul din ultimele zile cu azilele sa fi declansat aceste ganduri, similare cu ale lui Zedicus, pe care le-am auzit si eu de la doi amici, prin viu grai, zilele trecute. Si lui Zedicus ii voi spune, la fel cum am spus ca si celor doi amici, ca nu este totul pierdut. Am doua divorturi la activ si de-abia dupa al doilea m-am prins ca fericirea nu sta deloc in prezenta unei alte persoane in viata mea sau in faptul ca am doi copii. Dar nu asta e subiectul, ci singuratatea.
In zilele noastre eu cred ca, in ciuda atator forme de comunicare, suntem incredibil de singuri. Ne însingurăm nu numai de colegi, amici, vecini, rude, proprii copii sau sot/sotie dar ne însingurăm si de noi însine. Nu stiu daca ma pot face înteleasă, nu am un vocabular dezvoltat în zona asta a dezvoltarii personale, dar in primul rand cred ca trebuie sa ne regasim pe noi însine ca altii la randul lor sa ne gaseasca. Spun asta pentru ca tocmai am avut o revelatie zilele trecute cand am reînceput a nu stiu cata oara cursurile de tango. M-am redescoperit pe mine, uitasem ca am niste picioare de aratat, un spate de îndreptat, ca am urechi cu care pot sa ascult muzica, creier ca sa o inteleg si inima ca sa o simt. Uitam de noi in goana asta nebuna dupa bani, dupa bifat diverse, dupa indeplinit dorintele altora, pe noi ne lasam la sfarsit si timpul trece si uitam tocmai de noi,care trebuia sa fim pe primul loc.
De asemenea, dragi barbati, in frunte cu Zedicus, nu vreau sa parem noi niste victime, dar pentru noi este incredibil de greu sa înfruntăm vâltoarea vietii din ziua de azi. Din pacate, ne pierdem feminitatea in numele feminismului care nu stiu de unde naiba a pornit pana la urma pentru ca recunosc, acum cand ma indrept spre 50 ca este o mare porcarie. Puteti sa ma condamnati, putin imi pasă. Poate de-asta sunt atat de multe femei singure. Ne-am pierdut cele mai multe dintre noi feminitatea si, da, pare ca multi barbati isi pierd si ei masculinitatea. Ce naiba se intampla si, mai ales, de ce? Imi spunea unul dintre amici ca nu gaseste nimic pe siteurile de intalniri (apropos, @johntemple, nici Tinder se pare ca nu mai e ce-a fost) 😉 pentru ca i se pare ca foarte putine femei sunt … feminine, vor doar „validare” si sunt „cu ifose”. Bineinteles, si noi femeile putem spune la fel despre ei, ca sunt feminizati, ca vor doar sex si nimic nu le convine. Si atunci cam care ar fi solutia ?! Eu zic ca trebuie sa ne relaxam, sa fim bine cu noi insine, sa ne bucuram de viata de acum si sa facem in asa fel in incat batranetea sa nu ne-o asiguram pe spatele altora sau pe spatele copiilor (urasc ideea canii cu apa la batranete). Sa ajungem mai intai de toate acolo si vedem atunci, sa nu uitam cu nu toti vom ajunge acolo, multe se pot intampla, si bune si rele de-a lungul vietii.
Deci, as zice asa : focus pe noi înșine (mancare buna, somn suficient, spalat, parfumat), iesit, plimbat, citit, dansat, mers la teatru si film, alergat prin parc, psiholog sau, de ce nu, un prieten bun caruia sa i te confesezi (de multe ori face minuni mai mari decat un psiholog) si deja cred eu, ca proiectia asupra vietii se schimba total. Si o sa apara si o ea/un el la orizont, se va apropia de noi nu se stie pentru cat timp dar daca aduce o lumina calda in viata noastra, fara fortari si multe compromisuri dureroase, atunci va fi extraordinar.
Comentariu beton!21
@Alina: bumble, hinge, badoo, lovoo etc.
Aplicații de dating sunt destule. Io acolo intram strict pentru distracție, dar am avut și câteva relații pasagere.
Ce comunitate frumoasa ai pe blog si ce helpful sunt oamenii. 🙂
Oare are cineva o recomandare si pentru un psiholog specializat pe PTSD/childhood trauma, in Bucuresti?
Provin dintr-o pseudofamilie, și aia destrămată. Cu tatăl, un împătimit al alcoolului, violent verbal și fizic cu mine și mama, nu mai vorbesc de vreo 10 ani, de când am decis că îmi e de ajuns teroarea trăită și am plecat de acasă în ultimul an de facultate. A plecat și mama după mine, de data asta definitiv (dacă aș fi știut că asta e soluția fugeam de acasă de când eram în scutece, căci tot de atunci au fost probleme). Rude de sânge aveam prin diverse colțuri ale țării (mătuși, unchi, veri etc.) dar nu țineam legătura. Prietene nu aveam, ci doar vreo 2-3 cunoștințe pe care le tot sunam să ieșim să luăm masa în oraș, sau să mergem la vreo petrecere, piscină ori simplă plimbare. Acceptau cu bucurie dar invitația nu era niciodată reciprocă. Și atunci mi-am dat seama că da, sunt doar nişte cunoștințe. Singurul nume pe care îl vedeam pe ecranul telefonului când suna era „Mama”. Ea era toată familia mea, în jurul ei se învârtea toată lumea mea, nu pt că țineam morțiș asta, ci pt că altcineva nu își dorea să mă aibă prin preajmă.
Mama reușise să își refacă viața, își găsise liniștea și fericirea în noua ei locuință alături de un nou partener, și mă bucura teribil s-o văd în sfârșit așa. Eu încă rătăceam…Am plecat în străinătate, nu mi-am găsit locul. M-am întors acasă, tot nu mi-am găsit locul. Rătăceam, mă simțeam pierdută, plângeam mult necontrolat, mă sufocam, nu simțeam că trăiesc…
Apoi printr-o conjunctură, după ce m-am angajat în domeniul în care studiasem (mulți ani fugisem de asta pt că nu eram fericită cu alegerea făcută, nici măcar profesia nu îmi aducea împlinire), mi-am cumpărat un apartament prin credit ipotecar, lucru care m-a ancorat, am realizat că nu îmi mai permit să rătăcesc căci mi-am asumat o responsabilitate de adult.
Plecam în fiecare zi la serviciu, mai treceam pe la mama care îmi pregătea bunătăți, apoi mă retrăgeam în casa mea, în solitudinea mea. La serviciu cunoscusem alte fete, tot niște cunoștințe…Eram extrem de nefericită, deși în afara casei afișam o cu totul altă imagine.
Cam vreun an am ținut-o așa până a apărut el…Nu împlinisem încă 28 de ani. L-am întâlnit prima oara la serviciu (lucrăm în același domeniu), mi-a plăcut, am transmis semnalele necesare iar el a început să mă curteze, căci atracția a fost reciprocă. Numai că după prima întâlnire nu l-am mai vrut, nu știu ce nu îmi plăcea. A fost cel mai mare noroc pe care l-am putut avea în viață faptul că el nu a renunțat la mine și a luptat cu îndârjire să mă cucerească, iar astăzi să îi fiu soție. Eu îi spun că este un dar trimis de Dumnezeu, căci Dumnezeu a avut un plan la care nu m-as fi așteptat vreodată.
Spuneam că mama și-a făcut ordine în viață, era fericită, dar și mai fericită pentru mine, pt că începeau să se așeze lucrurile și în viața mea. Era pentru prima dată când eu și mama trăiam în armonie, după mai bine de 20 de ani de calvar.
Doar că armonia asta n-a durat mai mult de un an. Dumnezeu avea un plan…Exact în aceeași perioadă de timp, eu aflam că sunt însărcinată iar mama că are cancer. Aveam 29 de ani…
Știam că timpul ei e limitat căci forma de cancer era una extrem de rară și de gravă, nereușind să o salvăm oricât de tare ne-am luptat cu boala, mai ales ea, așa că am grăbit cât de tare am putut organizarea nunții noastre și a botezului, voiam să îi ofer această bucurie însă a fost în zadar. A murit la 2 luni după ce am născut, și cu o lună înainte de a ne boteza băiețelul și de a îmbrăca rochia de mireasă.
Și am realizat atunci că dacă în viața mea nu apărea soțul meu, eu aveam să rămân singură pe lume.
L-am menționat pe Dumnezeu și planurile Lui în ultimele fraze. De ce? A fost singurul mod în care eu am reușit să accept tragedia, după o viață grea, când în sfârșit începusem și noi două să trăim…Mi-am spus că Dumnezeu știa ce urmează să se întâmple cu mama, avea planurile Lui cu ea, așa că mi-a trimis cel mai bun om de pe Pământ să aibă grijă de mine în locul ei. Mi-am spus că Dumnezeu i-a făcut bucuria de a mă vedea cu viața frumos așezată, pt a putea pleca la El împăcată și liniștită, iar acolo sus îi este infinit mai bine decât aici jos. Doar așa am putut accepta…Și doar datorită existenței celui mai bun om de pe Pământ în viața mea. Singură, cu siguranță mintea mea ar fi clacat…Încă sufăr enorm după ea, dar sunt în același timp fericită! Astăzi, la 31 de ani, sunt soție, mamă a 2 copii, sunt iubită, sunt parte dintr-o familie, a mea!
Singurul sfat pe care eu îmi permit să îl ofer este acela de a crede că Dumnezeu are un plan pentru fiecare. Când va fi momentul tău, se va întâmpla tot ce trebuie să se întâmple în viața ta. Sper să îți găsești drumul și liniștea!
Comentariu beton!56
Cate ai putut sa traiesti pana la asa o varsta…
Sa dea Dumnezeu sa ai o viata linistita si senina!
Salut, l-as sfătui sa intre intr-o comunitate de oameni care se implica in ceva, orice, club sportiv, comitetul executiv de la bloc, voluntariat, politica idei ar fi multe dansul știe mai bine ce aptitudini are si pot fi puse in valoare pentru un tel comun, astfel va intra in contact si cu oameni cărora le pasa si de altceva in afara de propria persoana iar aceasta stare poate fi contagioasa.
Eu l-aș sfătui să nu irosească bani.
Dacă e pe bani, atunci nu.
Suntem multi ca tine, Z. Singuri nu pentru ca ne dorim sau pentru ca suntem cei mai dificili oameni de pe planeta, ci pentru ca viata uneori asa e. O avea ea vreun sens pe care nu-l stim noi acum. Ce fac eu este sa ma inconjor de prieteni in a caror companie ma simt bine, cu care fac diverse activitati impreuna. Nu multi, dar oameni cu care am lucruri in comun si mai ales oameni de la care invat mereu ceva, care ma tin activa. Poate ceea ce ne uneste este ca unii dintre noi suntem singuri, nu suntem intr-o relatie, si ca niciunii nu avem copii. Altceva ce mai fac este sa fac activitati pe sufletul meu: sport, alergat, citit, plimbat, mers la mare, fotografie etc. Tot ce nu am avut timp sa fac pana acum, si care imi incarca bateriile si starea de bine. Petrec mult timp singura, dar nu pentru ca nu am cu cine, ci pentru ca imi place sa fac asta. Cred ca a ne intoarce spre noi insine din cand in cand este foarte util si benefic. Altfel riscam sa fugim mereu de noi insine, in compania altora. Singuratatea e grea, si de aceea cand aud oameni care se plang de singuratate in doi ma gandesc in sinea mea dragilor, voi aveti cu cine schimba doua vorbe seara acasa, nu gasiti casa goala seara de seara. Dac-ati sti cum e sa ai o viata sociala activa, si totusi la finalul zilei sa fii singur, seara de seara, ce ati mai zice? All in all, singuratatea e naspa, insa nu suntem niciodata singuri atata timp cat ne hranim cu activitati, socializare, timp petrecut in natura, concerte, spectacole, iesiri, timp cu noi insine, timp pentru noi. Si atata timp cat oferim, la randul nostru, timpul si energia pe care ne-o acorda altii noua. E ceva ce construim in timp. Probabil ca suntem una dintre primele generatii care ne vom confrunta cu singuratatea la un nivel mult mai mare si mai grav decat parintii nostri si toti cei care au fost pana acum. Statistic, sunt din ce in ce mai putine casatorii (deci stabilitate), iar cuplurile au din ce in ce mai putina rezilienta. Lumea se desparte mai usor si relatiile nu mai tin la fel de mult. E si bine, e si rau. Oricum ar fi, asta e realitatea. Prietenii si grupurile sociale, in schimb, devin acum din ce in ce mai importante. Poate voi fi singura la batranete, dar sper sincer ca ii voi avea in preajma pe prietenii mei de acum. Nu e acelasi lucru cu a avea familia si copiii alaturi, insa ce putem face? Unele lucruri nu depind doar de noi 🙂
In alta ordine de idei, apropo de singuratatea la batranete, poate e momentul sa incepem sa ne gandim, atat la nivel individual, cat si la nivel de mentalitate a societatii, ce facem cum viata noastra dupa pensionare. Cati dintre noi facem acest exercitiu de gandire acum, la 40 de ani? Cu totii vedem pensionarea ca pe o eliberare – timp pentru tot ce nu am facut pana atunci, ceva bani adunati, somn si multe plimbari. Ce vad eu la multi oameni iesiti la pensie e de fapt o cadere brusca in a nu mai face nimic. Nu sunt pregatiti pentru asta, nu au ce face cu atata timp liber, nu stiu ce sa faca in timpul acesta, nu au cine se mai auzi pentru ca viata lor era poate in proportie de 70% munca si deci socializare in mare parte cu colegii de birou. Spre deosebire de acum 50 de ani, speranta de viata a crescut, iar starea de sanatate este mult mai buna. Nu ne vom schimba peste noapte, a doua zi dupa ce am iesit la pensie. Si atunci poate e momentul sa ne gandim de pe acum cum ne pregatim etapa de viata de 65+, sau 70+. Noi, pentru noi, cu noi. Ar fi utila chiar o discutie in societate pe tema asta, pentru ca vom fi multi. Si unii dintre noi vor fi singuri, din pacate.
Ca sa inchei pe un ton pozitiv, D., fa-ti singur universul tau, inconjoara-te de oameni, animale, locuri, idei, pasiuni, viata in general. Traieste, pur si simplu. Si ai sa percepi altfel singuratatea, zic eu. Take care! 🙂
X, 37 de ani, singura
Comentariu beton!17
Ma bucur sa vad incurajari si sunt de parere ca sfaturile practice ajuta deasemeni.
Vestimentatie check – fi sigur ca … te topesti in multime. Te imbraci “la fel” ca restul lumii de varsta ta? E in regula sa ai personalitatea ta si sa o impui in imbracaminte, dar daca stilul tau e foarte unic, poate fi un “putt off”. Stiu ca omul face haina, dar trebuie sa acceptam ca hainele vorbesc inainte sa deschidem noi gura.
Dating – iesi la intalniri. Nu sa iti gasesti o partenera – sa faci conversatie, sa cunosti oameni, sa te simti confortabil in prezenta feminina. Nu o lua personal daca nu vor o a doua intalnire sau dispar in neant in mijlocul unei conversatii online. Keep going, vei deveni expert 😉.
Nu sta pe fb. Stiu ca umple timpul, dar toate pozele dragute postate de oameni tristi zambind cand au o inghetata nu te vor ajuta.
Citeste carti – dintr-astea sa iti umple sufletul. De crestere spirituala. Nu toate sunt pe gustul nostru, dar una vei gasi sa simti ca inveti ceva din ea. Ai sa vezi ca te vei simti diferit si ce se intampla in jurul tau se va schimba.
Astept aici sa aud vesti bune.
Așa cum bine zice Miley Cyrus ín „Flowers”: i can love me better than you can.
Nimeni nu te va iubi mai mult decât tu-însuți, și aș adăuga: nimeni nu va avea grijă de tine așa cum ai tu grijă de tine. (Când vei fi bătrân și neputincios, vei fi planificat deja demult soluția în acest caz.)
Deci lucrează la încrederea în tine, fă pentru tine tot ce îți place să faci și îngrijește-te. Sub toate aspectele, fizic și sufletesc. Fă ce îți place și ce e bun pentru corpul și sufletul tău. Știu că e mai ușor de spus decât de făcut, dar totul începe cu pași mici. Fixează-ți obiective mici, concrete și realizarea fiecăruia te va încărca cu satisfacție, energie și în final încredere în tine, puțin câte puțin.
Când mă simt low, îmi fac o mică to-do list și tot ce bifez mă bucură.
Te înțeleg că vrei să experimentezi o relație, și o vei experimenta la un moment dat. Să fii pregătit pentru a face multe compromisuri și să nu ai multe așteptări, alungă imaginile din filme din mintea ta.
Până atunci, trăiește prezentul, ocupă-te de persoana ta, îngrijește-ți grădina interioară, fii bine cu tine.
„Viața e ca o cutie de bomboane de ciocolată, nu știi niciodată pe care o vei nimeri” (Forrest Gump)
Azilul nu este o optiune la 70 de ani …insa singuratatea si izolarea este o alagere.
Pentru a avea viata sociala si implicare necesita un mic efort de comunicare,dar sa te complaci deja la 32 dea ani ca ai o viata solitara devi doar victima procesului tau de gandire.
Schimba structura de carapace si substantial vei avea un cerc de prieteni si activitati pe viitor!
@zedicus
Mergi mai departe. Păstrează legătura cu vărul tău și, eventual, dacă e iarăși vorba cu nevastă-sa, poți oricând să-i zici „De ce nu mă accepți așa cum sunt?”. Că se va schimba ea sau nu (cel mai probabil nu), important e să-l ai pe văr aliat.
Decât singur într-o relație, mai bine singur. Gândește-te și la asta.
Vezi bine că trăim într-o societate de… rahat turcesc, cu praf de zahăr. Vorba aia, cine se adună se și aseamănă. Cine îndeamnă la viață socială, în România, fără să țină cont de asta, vorbește din auzite/videoclipuri/sfaturi inpete de pe internet.
Între timp, pe plan politic, militează pentru dreptul la sinucidere asistată (și nu neapărat asistată, măcar pastile speciale pe care le poți cumpăra și de la supermarket). N-are legătură dacă ai sau nu ai pe cineva, este strict despre faptul că la bătrânețe, după un punct, devine o tortură viața. Până la un punct, e cu plăcere; după acel punct, e cu durere.
„De ce nu mă accepți așa cum sunt?”
@zedicus dont do this. Si eu eram naiv si credeam in oameni ca se pot schimba si se pot indrepta lucrurile, dar nu, alea sunt basme in majoritate covarsitoare. Daca are peste 30+ ani nevasta-sa, ne mai schimbam foarte greu, din nevoie uite spre cum e cazul tau ca esti singur. O sa aiba si mai mare boala pe tine. Las-o asa. Aia e.
I_as transmite că singurătatea e cel mai bun prieten. Doar cei puternici sunt singuri. Ceilalți caută un sprijin, o proptea în viața. Dar doar un singur mesaj postat nu e suficient pentru alte detalii. Dar așa, ca ideea singurătatea nu e chiar pentru oricine. Mulțumesc
E usor de zis asta ca femeie, fara suparare.
Singurii barbati pe care i-am auzit cu „singurătatea e cel mai bun prieten. Doar cei puternici sunt singuri.” Fie erau personaje in filme cu bataie, fie aveau niste cursuri de vandut.
Voi femeile aveti chestia asta ca va pupati, va imbratisati, e altceva, suportul moral pe care vi-l oferiti intre voi e mai bun cum ar veni, are si o componenta fizica sa zicem :)))
Gandeste-te cum e ca barbat sa nu existe o persoana care sa te imbratiseze cum o faceau ai tai cand erai mic. Exact, that shit hurts like a mf.
„E usor de zis asta ca femeie, fara suparare.
Singurii barbati pe care i-am auzit cu „singurătatea e cel mai bun prieten. Doar cei puternici sunt singuri.” Fie erau personaje in filme cu bataie, fie aveau niste cursuri de vandut.”
Nu chiar, deși probabil aș scala nițel în jos autoaprecierea din citatul inițial. Strict personal, aș zice că e mult mai ușor să te adaptezi la singurătate ca bărbat. Sexul fără obligații e ieftin și nu există problema instinctului matern și ceasului biologic să te preseze.
„Gandeste-te cum e ca barbat sa nu existe o persoana care sa te imbratiseze cum o faceau ai tai cand erai mic.”
Depinde. Dacă ai tăi te trosneau părintește în loc să te îmbrățișeze, e foarte lejer, se cheamă că ai fost imunizat.
Va spun din proprie experienta ce am facut cu sora mea care este o femeie frumoasa dar nu-si gasea perechea. Ea se tot plingea ca s-a saturat de singuratate( iesea cu unu un timp apoi din senin ala inventa un motiv si disparea), pina intr-o zi cind o vede baba Cristina vecina mea si ma intreaba de ce nu o duc la biserica sa-i deslege preotul cununiile. Habar nu aveam noi despre asa ceva, am luat-o pe sus am dus-o la un preot batrin cu experienta ( cei tineri nu se pricep si nici nu pun pasiune) si i-a citit dezlegari de trei ori, a pus-o sa descuie usa bisericii de trei ori, a facut tot ce i-a spus preotul si dupa 6 saptamini cind tot ce facuse a inceput sa lucreze, gasea barbati pe care alta data nici nu-i bagase in seama, si la mica publicitate(acolo gasea ingineri, contabili, directori de multi nationale, economisti), pina la urma a les si s-a casatorit si are copii
Acest comentariu… absolut SUPERB. N-are cum să fie trolling, n-ai cum să inventezi așa ceva. Am râs cu sughițuri. MI-NU-NAT. :))))))))))
Mihai am raspuns in acelasi timp eu rad ca tampita si acum😂😂😂😂
Io inteleg ca daca ninjalaul ala pune destiu gresit in catastif, sau se impiedica enoriasa de sutana, risti sa pleci acasa cu toti directorii, contabilii, inginerii, etc. si mai faci si o echipa de fotbal🤣🤣🤣
@Steluta, pe ninjalau l-a ratat?
Ptiu,ptiu ca maaare-i gradina si multi ii sar gardu’…🙄🙄🙄
Comentariu beton!12
Așa a pățit și vaca lui nea‘ Custură din sat de după deal. Nu știu cum se făcea că numai de boi dădea, toți taurii o ocoleau. Până s-a enervat nea’ Custură, a apelat la un văcar cu experiență, i-a dezlegat ăla funiile ce o țineau legată de gard și de atunci numai într-o petrecere cu taurină o ține.
Comentariu beton!22
E Freigedank de la Arhi, precis, nu are cum altfel.
Nu tot timpul functioneaza, sunt situatii cand preotul refuza sa citeasca rugaciunile de dezlegare (sau orice alta rugaciune specializata) pe motiv ca se teme pentru el si pentru familia lui !! Adica mai pe romaneste se teme de diavol, ca rugaciunile specializate sunt arme cu 2 taisuri; Cazul descris de tine a fost unul simplu.
0
Vaai m-ai facut sa rad cu hohote! Cununii legate nu am mai auzit demult de aceasta superstitie, de vreo 35 ani cand matusa-mea a o ducea pe la diversi popi sa o dezlege pe vara-mea care este si nu s-a casatorit niciodata pana in zilele noastre avand acum 65 de ani.😀🥹🥹😀
Asta e ca în filmele cu geniști: au dezlegat firul greșit la cununii…
Comentariu beton!14
măi, să știți că eu o cred pe Stelutza! nu cred că „i-a dezlegat cununiile”, ci că mecanismul a fost fix principiul placebo! puterea minții e fabuloasă 🤷♀️ dacă sora ei e o femeie credincioasă, ritualul respectiv a funcționat brici. vorbim de un placebo reactiv, răspunsul psihologic a fost pur și simplu unul mai bun ca la psihoterapie.
așa apar minunile, păcălind creierul 🙂
Comentariu beton!34
Faptul ca ai o intelegere realista, obiectiva asupra persoanei tale si ca nu eziti sa ceri ajutorul m-a facut sa ma gandesc asupra ta ,dar e greu sa dai sfaturi fara sa cunosti elemente importante legate de cultura , educatie ,pasiuni etc. Nu cred ca ai o puternica depresie si din experienta spun ca e greu sa gasesti un psiholg bun (e plin de impostori).Daca as sti ca esti credincios sfaturile ar fi foarte simple si cu eficienta garantata.Cred ca trebuie sa parasesti obsesiile legate de lipsa unei partenere, de faptul ca ti se pare ca esti singur.Sunt mii de oameni ca tine .Ia o pauza de la gandurile pesimiste si apucate sa-ti cauti preocupari fara nici o legatura de afectivitate (in afara de dragostea, intelegerea pe care firesc trebuie s-o avem pentru tot ) Cauta oameni cu care sa intrii in legatura pe baza unor afinitati/pasiuni pe care ar trebui sa le ai – sport, drumetie , dans , cercuri cu diverse ocupatii fara sa cauti o persoana ci doar impreuna -lucrarea .Ai rabdare si ceva se va intampla… Incearca sa fii de ajutor altora . Cauta camine de copii ,de batrani , intelege-i si incearca sa le fii de folos … Binele facut se va intoarce la tine curand.Bucura-te de natura ,de peisajul urban, sunt multe lucruri frumoase in jurul nostru pe care ,de le vei admira ,sufletul tau va capata liniste ,va intelege ca suntem parte a unui intreg urias cu o putere vitala infinita , putere din care un strop suficient e in fiecare din noi . Atmosfera manastirilor induce o liniste sufleteasca inefabila de care ai nevoie . Viziteaza astfel de lacasuri ( sunt sigur ca le vei gasi daca le vei cauta) .Doar intra , admira ,linistestete in biserica .Daca nu esti credincios nu cauta preoti caci din pacate nu toti sunt ce trebuie …De va veni vremea vei gasi si sfat duhovnicesc dar nu de la oricine. Fa lucruri bune, placute doar pentru tine fara sa cauti alte foloase decat linistea ta . Te afli intr-o situatie trecatoare de care nu poti scapa decat linistindu-te .Lasa deoparte orice obsesie …Gandeste-te asupra ta ,daca poti din afara ta . Vezi ce-ti lipseste , NU PERSOANE , si adauga .De faci cele de mai sus iti va fi bine .SUCCES !!!
Data nașterii. Nu e nici o surpriză că astrologia oferă răspunsuri în situații și probleme ce par de nerezolvat.
0
O, da. Astrologia e pompa ce desfundă țeava de introspecții și conștientizări. Dar, care astrologie? Maglavaisul întins zilnic pe pâinea găurită a unor televiziuni? Cea chinezească, bazată pe ani? Cea arabă, cu arme? Poate cea amerindiană, cu diverse totemuri? Luăm în calcul că poziția constelațiilor s-a mai modificat în timp, ca și metoda de calcul calendaristic, dacă suntem un pic pedanți ?
Fleoșc!
O, Doamne! L-ai mobilizat și încurajat de l-ai făcut bucăți!
Păi de ce ar mai face ceva, dacă e scris în stele totul?? Că orice-ar face, aia e! Nimic nu se schimbă!🤪🤣🤣🤣🤣🤣
Zedicus ,frate ,suntem pe aceasi creangă ! La cei 47 de anișori ai mei am avut câteva relații ,dar de f scurta durata ! Problema in sine nu e singurătatea, ci faptul că te obișnuiești cu ea . Problema mea cea mai mare e ceea ce se numește overthinking ( făcut de scenarii in minte ,scenarii care de f puține ori se adevereau). Trebuie scăpat de asta și de obiceiurile proaste ( recomand ceea ce ți.au recomandat și cei mai de sus ,un psihoterapeut bun ( apropo, daca știe cineva unul bun in Oradea ,aștept recomandări ) . Tu ești chiar tânăr , LUPTĂ !
„Problema in sine nu e singurătatea, ci faptul că te obișnuiești cu ea .”
That’s a feature, not a bug 😉
Cum zicea cineva ieri, majoritatea vieții o petreci, la modul real, singur. Eventual te amăgești că n-ar fi așa. Sau, să punem problema altfel: dacă nu te poți suporta tu pe tine în singurătate, de ce te-ar suporta altcineva?
În momentul în care ajungi să apreciezi singurătatea, ai o atitudine mai detașată față de relații, care devin opționale. Iar jocul ritualului de împerechere, practic, pe care oamenii l-au transformat în ditai încrengătura de sentimente intense și drame și trăiri mai mult sau mai puțin sfâșietoare, e mult mai ușor de înțeles cu o doză sănătoasă de detașare.
Comentariu beton!11
Deja a primit sfaturi si indicatii sute, sa aiba macar rabdare sa citeasca (aia de “cununii legate” – gold!, desi am speranta ca e troll 😉).
Sper totusi sa isi schimbe focusul de la “trebuie sa gasesc o tipa, ca altfel imbatranesc singur” la “trebuie sa-mi gasesc o activitate (sau mai multe) care sa imi faca placere”. Pentru mine asta implica oameni/socializare.
Nu iesit in lume cu idei de genul “oamenii sunt rai/invidiosi/individualisti/nu exista prieteni adevarati” etc…ci oameni cu care sa se simta bine facand ceva/orice impreuna (fara pretentii si asteptari mari de la ceilalti – ca asa pare…ca “tipa aia” va fi responsabila de alungarea singuratatii si ingrijirea lui la batranete)….ci oameni cu care sa rezoneze in orice i-ar face placere, oricat de superficiale ar fi…
Eu chiar m-am trezit la un moment dat ca lipsa socialului din viata mea ma sperie si nu il doresc (schimbat tara de domiciliu, explicabil, plus pandemie) si fix asta am facut, mi-am gasit oameni cu care am interese/idei/activitati comune si ne simtim bine (cu putini am legat chiar relatii mai profunde).
Revenind, sper sa caute amicitie/prietenie/comunitate in care sa se simta bine, o veni si ea “tipa” la momentul potrivit… sper ca cineva/ceva sa il ajute sa-si gaseasca bucuria si scopul de a trai la modul general. Desi inteleg ca spre asta tintim toti, sa ne gasim perechea cu care sa ne impartim viata…subliniez “impartim viata”, nu “impartim singuratatea”…. trebuie sa fie bine cu el si cu viata lui mai intai.
Oricat de dur suna, as fugi mancand pamantul dupa prima cafea daca tipul din fata mea mi-ar transmite ca se simte singur si spera ca eu sa fiu tipa care sa il scoata din singurate…
Comentariu beton!14
Am cantarit bine daca sa scriu ceva pentru ca, daca n-ai nimic bun de zis, mai bine taci. Totusi, as avea ceva bun de zis, dar tre’ sa iei cu multa sare.
Din ce descrii tu acolo esti un baiat needy, disperat chiar dupa o relatie, iar femeile detecteaza asta de la o posta, eu am trimis pe multi la „nu ne potrivim”, „sunt cu cineva”, „n-am timp” doar pentru ca nu erau ce trebuie. Contrar opiniei populare, nu exista o jumatate pentru fiecare, de fapt, de multe ori, exista un procent micut de barbati care or sa atraga o mare masa de femei, si apoi aceia la care nu se uita nici dreq. Intre astea 2 categorii mai e si barbatul-de-compromis. Adica, poate femeia n-are sanse, sau mai degraba n-are chef sa imparta un individ misto cu inca 10 femei, dar, de „frica de singuratate”, dorinta de a nu fi inselata, de „dorinta de a avea copii”, de a-si lua o casa, de a avea „stabilitate”, ar putea face un compromis cu unul de categoria a doua. In genul asta de relatii trebuie sa fii foarte franc, nu va exista atractie, sexul e o corvoada, si accentul trebuie pus pe lucrurile pentru care cei doi sunt acolo.
Acuma, eu nu stiu din ce categorie faci tu parte, dar, din relatarile tale, nu esti chiar ala dupa care saliveaza femeile. Ai putea sa te faci atragator financiar, ai putea crea in jurul tau un cerc de influenta, nu fi zgarcit, gaseste alte interese, orice kkt … pescuit, dat cu mopu’, fiert oua, orice iti ia mintea de la a mai fi disperat, si care sa iti dea subiect de conversatie. Cu accent pe gasit solutii sa nu mai fii needy, ca asta se simte si toate o s-o ia la fuga.
Daca ai psihicul necesar, accepta treptat ceea ce esti (de aici ar trebui in mod normal sa incepi), limitele tale, singuratatea – e un intreg proces si necesita timp. Toti am fost acolo intr-un fel sau altul si ceea ce pare acum un munte greu de cucerit o sa fie o banalitate mai tarziu. Apoi elementul de frica si disperare o sa dispara treptat, si, chiar daca nu esti barbatul ala misto, nedisperarea ta o sa le faca mai putin ocupate pe unele. Eu am avut relatii cu 2 barbati care nu aveau nimic atragator, dar nu erau disperati, erau inteligenti, amuzanti, plateau consumatia, te simteai protejata cu ei, si timpul petrecut in compania lor era de calitate. Chestiile astea se obtin in timp, iar daca tu vrei asta acum, tre sa joci mult teatru.
Comentariu beton!15
@DD-ule, e nevoie de toată salina Praid ca să poate fi digerat ce ai spus.
Ai împărțit doar dpdv fenotipic, dar da, cam alea sunt categoriile. Cu subtipuri fiecare.
Cu cât mai repede conștientizezi unde te afli vei putea să te miști în cunoștiință de cauză.
I know, I know… e mult mai simplu sa urmezi „sfaturile” (contra cost sau nu), ale vreunui guru intr-ale masculinitiatii, care te invata el cum sa fii sefu la bani si amantu la femei. Mai greu e sa accepti realitatea ca nu ai cum sa ajungi acolo orice ai face, pt ca n-ai tras lozul genetic norocos. E dureros, am avut si eu dramele mele in care a trebuit sa accept fie trecutul, fie ca nu sunt versiunea ideala din capul meu, fie ca nu am reusit sa duc la indeplinire niste lucruri, etc. Efortul, procesul care implica o asemenea acceptare si realism, e un semn de maturitate, te face liber mental, nu mai depinzi de altii.
Scriu din perspectiva unei femei care a iesit de curand dintr o relatie si a revenit la intalniri. Cunosc oameni care desi au o varsta, nu au viata. Fac de dragul de a face, merg la job, platesc facturi si gata luna. Hobby? Asculta muzica, netflix, podcasturi, le place sa gateasca si mai merg la salsa sau la vreun meci de fotbal, poate si printr un club la vreo aniversare. Nimic din astea nu le place, sunt ca sa si ocupe timpul si atat. Ma vad cu ei la o cafea si la a doua nu mai vreau sa merg, ca ma gandesc cu groaza la lipsa de pasiune si pasiuni cu care ma intalnesc.
Poate ca nu este un sfat asa de usor de aplicat cum sunt celelalte, dar sper sa si caute calea si lucrurile care i fac cu adevarat placere inainte sa gaseasca relatia.
@XRI: cu tine n-aș ieși nici să mă plătești-n aur (103,5 kile) la ce bășini de prințesă NF ai. 🤣🤣🤣🤣🤣
Da’ tu ce pasiuni arzătoare ai mânca-ț-aș pericardiumu’ să ți-l mânc? Știi să cânți la flautu’ cu bile? Știi să-l faci să vomite pă mielu’ c-o nară? 🤔
Dacă nu știi d-astea, degeaba-mi faci schița arhitecturală a Notre Damme cu flocu’ ce-ți dirijează pișatu’ că nu-s impresionat deloc. Da’ absolut deloc. 😎
P.S. zedicus ferește-te de d-astea ca XRI ca dracu’ de tămâie. 😎
@John yo cred ca se refera la faptul ca oamenii au ajuns sa traiasca din inertie, nu ca tre sa aiba cine stie ce pasiuni iesite din comun. Una e sa te uiti la Netflix ca sa-ti ocupi timpul, alta e sa abia astepti sa apara un nou sezon din Dark sau whatever si sa ai pasiunea aia de a sorbi fiecare minutel dintr-un episod.
Luam viata for granted, nu o traim, nu suntem prezenti acolo in ea, aici zic de mine dar si de altii ca mine. Si cateodata e greu de iesit din faza asta. Dar sunt si oameni pt care inertia e singurul stil de viata pe care l-am vazut la ei, cred ca asta e temperamentul lor.
@DD: nu mai am seriale pe care să le urmăresc „cu sufletu’ la gură” și nici cărți care abia aștept să vadă lumina tiparului.
M-o dezamăgit până și BMW cu ultimul model cu farurile alea de tăt 💩, dar asta nu înseamnă că nu merg cu plăcere la sală și trag acolo ca disperatu’ de zici că nu mai apuc ziua de mâine ș-a doua zi râd de nebun la ce febră musculară am. 🤪
Am 3 lucruri-n viață care încă nu m-or dezamăgit: banii, sala și vulva. Da, spun vulva și nu femeia, că femeia o fi ea posesoare de vulvă, da’ nu știe să aprecieze ce are-ntre picioare. 😎
Comentariu beton!11
@John, auzi da atata timp cat pui suflet in traba aia cu sala, si in femeia cu vulva, stam bine. Cica o sa-ti creasca endorfinele.
Io gasesc pasiune mare in gatit. Cea mai mare fericire e cand fac haleala buna, simpla si gustoasa cu numar muuult mai mic de calorii decat reteta originala. E ca si cand fentez in fiecare zi pe sefa Graselor. Everyday a masterchef
@DD: și mie-mi place la nebunie să gătesc.
Am uitat de pasiunea asta.
Chiar acum două zile am făcut o tavă de cremă de zahăr ars de s-o lins lumea pe degete. S-o golit în 5 minute. Io doar am apucat să gust.
Scuzați-mă că vă întrerup. @DD, dacă ai văzut Dark, oare pot să-l văd împreună cu fii-miu de 13 ani ? Oare înțelege ceva dacă urmarim împreună si mai explic una, alta?
@Alina, Dark este genul de serial care ori iti place ori nu-ti place, la un moment dat se formeaza o increngatura de nume si de evenimente, desfasurate pe scara timpului, incat s-ar putea sa ai nevoie de un pix si o foaie daca vrei sa intelegi legaturile, pentru ca da, filmul se cam pierde in detalii. Nu e chiar cel mai mind blowing serial pe care l-am vazut (Westworld e mult mai captivant, dar numai primele 2 sezoane), dar un copil de 13 ani cu inclinatii spre mister ar putea sa il gaseasca interesant dar si plictisitor/ obositor in acelasi timp din cauza prea multor nume, detalii etc.
@DD, am înțeles acum ! Mulțumesc mult ! O sa fac o încercare, dacă nu merge, căutăm altceva. I-a placut mult Stranger Things și căutam ceva care sa fie în acelasi gen. Am notat si Westworld, uitasem de el ! Thanks again ! 🙂
Comentariul cu popa este neprețuit, pentru orice altceva exista MASTERCARD,desi am o vagă bănuială că acolo a plătit cash.😂😂
@zedicus
In primul rînd un îndemn – curaj, la 32 de ani ai toată viața înainte!
Din comentariul scris rămîn cu senzația că te simți de parcă ai fi in situația cea mai proastă din lume. Și da, nu e o situație plăcută, dar singurătatea în cuplu / in familie este mult mai rea.
Voi scrie puțin despre mine. Am 43 de ani și sînt singur. Am fost singur cea mai mare parte a vieții, am trecut printr-un număr de relații care nu au funcționat. La 32 de ani eram tot singur și perspectiva de a-mi petrece restul vieții în singurătate mă înspăimînta. Acum iau lucrurile cum sint. E posibil să rămîn permanent singur, posibil să nu. Sînt însă mai bine acum, decît acum 10 ani.
Nu mă consider in măsură să dau sfaturi, voi spune însă ceea ce a ajutat in cazul meu:
1. Iți e mult mai ușor cu un plan de viață și cu obiective pe care să vrei să le atingi. Iar acel plan de viață trebuie să aibă de a face numai cu tine, pentru că e posibil să găsești pe cineva, sau nu.
2. Indiferent ce plan de viață ai, trebuie să lucrezi la tine, să devii un om mai bun. Trebuie să iți dezvolți competențele, să încerci să avansezi profesional, să lucrezi cu mintea, să iți cunoști preferințele, să îți deschizi mintea către lume și să înveți permanent lucruri noi. Asta este ceva permanent și aici nu e loc de intors, dacă vrei să fii un partener dezirabil.
3. Te ajută să ai un grup de suport cu interese comune și prieteni apropiați, dar trebuie avut in vedere că asta presupune efort. Dacă te macină singurătatea, e nevoie să depui acel efort.
4. Dacă iți e la îndemînă, e bine să călătorești, pe cit se poate in locuri noi și pe drumuri mai puțin bătute de alții.
5. O plimbare in parc poate face minuni. O oră de mers pe jos zilnic îți ajută mult starea de sănătate fizică, dar și starea mentală.
La un moment dat, mai devreme sau mai tîrziu, va apărea cineva in viața ta, și atunci va trebui, conștientizînd că e vorba de o persoană cu obiective și dorințe proprii, să găsiți un modus vivendi. Iar pentru asta ar fi bine să știi ce poți oferi, ce nu poți oferi, ce ai neapărată nevoie să primești și ce poți da in schimb.
Mult succes. Never give up.
Comentariu beton!19
„…oameni care să aibă grijă și cărora să le pese de mine.” și mai spuneai parcă ceva legat de părinți cum că ei sunt singurii care îți poartă de grijă, scuză-mă dar tu nu cauți o iubită/parteneră de viață ci o asistentă personală, singura ta grijă este că nu are cine să te îngrijească nu faptul că îți dorești o altă calitate a vieții sau că vrei să fii independent/autonom. Ajutor de specialitate cu siguranță și căutat până găsești pe cineva cu care rezonezi.
Ai văzut filmul ” Sub soarele Toscanei”? Mi se pare fabulos.
Ieși, socializează, împrietenește – te cu oameni și se va întâmpla să vină și relația pe care o aștepți, atunci când nu mai forțezi lucrurile.
Buna!
Esti foarte tanar. Azi, tinerii se maturizeaza mai tarziu decat generatiile anterioare. Iar familiile se intemeiaza adesea mult dupa 30, iar ,,copiii la 40,, sunt deja o normalitate .
Am o sugestie pentru socializare : singlescamp.ro.
Nu am frecventat acea lume dar de cand am citit despre ei nu i-am mai uitat. O una din cele mai bune idei de socializare, o centura de siguranta – pentru eventualitatea ca cineva cunoscut si singur din acel punct de vedere ( fara partener) ar avea nevoie de socializare.
Ar fi o experienta. Incearca!
Mergi la spovedit, vorbești cu preotul și îți indică el o fată așa cum trebuie. O fată credincioasă și cuminte.
Clar. Dacă nici preotul nu știe… :)))))))
Merge Vasile la preot (nu Vasile al gazdei, ăla-i mai nedus la biserică). „Părinte, am păcătuit trupește, m-am desfrânat…” „Cu cine, fiule?” „Mi-e rușine să zic, părinte…” „Cu Florica din deal?” „Nu…” „Cu Maricica lui Cornut?” „Nu…” „Să nu zici că te-ai dus la fetele crâșmarului !” „Nu părinte… îmi pare rău, nu pot a mă spovedi azi, am să mai trec pe aici.”
La ieșire dă nas în nas cu Gheorghe. „Ce faci, măi, ai ajuns și tu să te spovedești, ca omul?” „Nu încă, dar am făcut rost de niște informații utile…”
Comentariu beton!18
tousi preotul trebuie sa fie mai mult decat un simplu agent matrimonial. Cand te duci la preot, ai asteptari mai mari, te astepti ca el sa vorbeasca cu Dumnezeu si sa afli raspunsuri.
Plus ca asta se poate face pana la o anumita varsta. Dupa varsta de 35 de ani casatoria are mai mult rol utilitar.
Zedicus, viata-i ca o prada si trebuie sa stii de unde sa o apuci ca sa obtii ce-ti doresti (Marin Preda). Curaj deci, nu-ti fie frica, esti mai puternic decat crezi si nu esti singur, niciodata nu suntem atat de singuri cum credem si simtim. Iti doresti o viata alaturi de cineva, atunci pleaca in cautarea acestei vieti, cu toate resursele tale, fara sa te pierzi pe tine insuti, vreodata, pe drum. Nu te lasa descurajat de infrangeri daca apar, toti avem parte de ele si rostul lor e sa ne faca mai puternici. Trebuie sa crezi in tine, sa crezi in lucrurile pe care ti le doresti si trebuie sa bati la porti pe care le crezi inchise. Unele se vor deschide. Succes.🙂
Ma bag și eu cu părerea. Zedicus, oprește-te din căutat. Foarte serios, de mâine ia o pauză de cautat parteneră de măcar un an. Poți să îi spui concediu. Nu ai găsit până acum, un an de pauză nu face nici o pagubă, nu ai nimic de pierdut. Folosește anul să te preocupi cu altceva. Fă-ți prieteni noi, stai singur dacă îți place, pleacă în lume, apucă-te de împletit. Orice te relaxează. Un an liber de căutare. Nu garantez dar am o bănuială că după câteva luni vei fi măcar mai liniștit dacă nu mai fericit. Cautarea asta mănâncă enorm de multe resurse, obosește, frustrează. Trebuie din cand in cand o pauză de reîncărcare. Cât despre 70 de ani, mai e cale lungă până acolo. Uite cât s-a schimbat lumea în ultimii 10 ani. Până ajungi la 70 s-ar putea să pleci în croazieră pe Marte după un tratament de rejuvenare să te facă iar de 30.
După ce am citit acest articol m-am gândit mult daca sa scriu sau nu, am ales sa o fac. Si nu pentru a da sfaturi, sunt deja mulți cei care au făcut-o, ci pentru a spune: „ Nu ești singur” si „Nu ești singurul”. Cred ca avem mare nevoie sa ne identificam unii cu ceilalți pentru a ne asigura încă o data ca nu noi suntem problema, ca nu la noi e problema si a normaliza aceste frici, care sunt mai comune decât am crede.
Trăim într-o era in care totul s-a comercializat intens si din păcate iubirea romantica nu a scăpat nici ea. Deschidem ochii in ecrane care idealizează relațiile romantice, toata lumea e fericita pe Insta si FB , lângă partenerul ideal, in vacanta perfecta, cu inelul perfect samd… Pe lângă asta, in toate filmele cu si despre iubire, vedem cum e pana când se termina cucerirea, pana când cei doi au trecut de primul obstacol si s-au pupat/căsătorit nu vedem ce se întâmpla după. Cum se calibrează partenerii, cum învață sa trăiască in doi, sa comunice, sa se facă înțeleși.
Nu putem fii in relații sănătoase si de lunga durata când ne raportam la filmele de la Hollywood si la fericirea închipuita din Social Media iar noi am crescut cu: „ Am rămas cu el/ ea de gura lumii. Ce ar fi zis lumea daca as fi plecat cu copii pe drumuri”? E normal sa fim bulversați si paralizați de frica de necunoscut, de teama de a nu fi suficienți pentru genul asta de relație.
Pe partea cealaltă avem acest rahat poleit cu aur, care ne spune cat de mișto e sa fii singur, ca daca nu ești bine când ești singur nu te iubești suficient si toate citatele astea mișto de oameni independenți si fericiți cu ei înșiși. Eu nu cred ca suntem făcuți sa fim singuri. Da, e minunat sa ai libertate, e minunat sa poți sa călătorești singur si sa iei masa de unul singur, e minunat sa ai timpul tău- doar pentru tine, e minunat sa faci orice lucru care iți aduce plăcere singur. Dar de aici pana la a trai o viată întreaga însingurat e cale lunga.
Am multe de zis pe subiect, eu însămi sunt „single” de peste 10 ani, nu întâmplător am pus cuvântul in engleza si nu in romana pentru ca vreau sa ii dau fix conotația pe care o are – nu am un partener. Si da, m-a simțit de multe ori singura si am plâns de dorul unei îmbrățișări si m-a durut pielea de dorul unei mângâieri, deci știu ce înseamnă singurătatea. Dar mai știu si ca astea sunt momente, ca nu mă reprezintă 100%. Ca mai sunt fiica, sora, mătușa, prietena…ca nu sunt singura si nu mă definește lipsa unei relații romantice. M-am simțit prea mult timp „stricata” pentru frica de accesa acest tip de relație.
Si pentru ca știu perfect ce simți nu îmi permit sa iți spun decât atât : Ai mai mult de jumătate din viată in fata, nu preda armele. Ai atâtea feluri in care poți sa identifici ce vrei si cum poți sa accesezi ceea ce vrei, trebuie doar sa te hotărăști ca vrei, e atât de simplu. Da oamenilor ceea ce vrei sa primești si oamenii se vor întoarce către tine. Poate ca nu toți, dar chiar si unul va face diferența. Si văzând valul de comentarii de la acest capitol nu pot sa îți spun decât ca e clar ca NU ești singur 🙂
0
Sfaturi excelente, dar il luati prea psihanalitic pe baiat. Stiti cati terapeuti au vietile amoroase praf? Uneori ce te invata terapeutii pt self care e exact opusul a ce trebuie in viata amoroasa.
Eu cred ca OP sufera de anxietate sociala, care se rezolva fortandu-te sa interactionezi. Din pacate romanii privesc cu suspiciune oamenii excesiv de prietenosi, deci merita luata in calcul si mutarea in alta tara
Legat de partea de dating, autenticitatea nu e o solutie pt inceput. Trebuie sa caute cursuri de agatat ( termenul se numeste pickup artist ) ideal de prin afara, ca pick up artistii de la noi sunt vai mama lor 🤣
Mihai, poți șterge cumva și poza care apare? Se preia automat cea de la e-mail și anonimatul nu mai este așa de anonim. 😁 Mulțumesc!
Vin și eu la spartul târgului, dar mă tot gândesc de ieri încoace dacă să scriu sau nu. Nu comentez des, o fac doar la articolele la care cred că aș putea spune ceva.
De data asta o voi face anonim, din simplul motiv că am prieteni care citesc blogul și nu vreau să trec iar, din nou și încă o dată prin compătimiri și lamentări.
Am 38 de ani, și am fost singură aproape întotdeauna. Am un doctorat și un job pe care-l ador, mi-am cumpărat singură un apartament și sunt, aș spune, cât se poate de independentă. Nu sunt miss univers, dar aș zice că arăt bine. Am locuit singură în continuu de vreo 15 ani, câțiva ani chiar și în străinătate, pe vremea când era mult mai greu să fii în contact cu cei de acasă. Îmi fac concediile singură, ador să pot face ce, când și cum vreau eu.
Îmi place cum sunt și sunt mândră de punctul în care am ajuns. Cât timp mi-am construit cariera, singurătatea a fost o alegere, acum aș zice că poate a fost o lașitate: mi-a fost teamă că nu le voi putea face pe amândouă bine, așa că am ales cariera și independența.
Așa cum spuneți mulți pe aici, nu e ceva rău a fi singur, „mieux vaut être seul que mal accompagné”. In momentul ăsta, mă văd cu cineva, însă nu știu dacă ne îndreptăm către ceva serios sau nu. Am prieteni buni pe care să mă bazez. Fac sport, am făcut dans, multe din cele ce apar pe aici. Ce voiam să spun de fapt: povestea asta cu ce bine e să fii singur merge până în punctul în care chiar ai vrea sa fie cineva lângă tine și te trezești că nu e nimeni. Începutul pandemiei a fost oribil, nu mai puteam suporta pereții cu care nu puteam vorbi. Săptămâna trecută m-am ales cu o laringită care m-a lăsat fără voce câteva zile, cu episoade de tuse sufocantă. Nu vreti să știți ce senzație este să simți că te sufoci noaptea și să nu fie nimeni lângă tine… Poate exemplele astea par egoiste, astea mi-au fost la îndemână, la fel de bine au fost momente când voiam pur și simplu să îmbrățișez pe cineva, atât.
Zedicus are probabil o depresie ce trebuie văzută cu un specialist, dar dincolo de asta, singurătatea nu este doar despre independență, este, uneori, și despre nevoia de a fi dependent de cineva.
Comentariu beton!11
Nicicum nu e bine, nici independent, nici dependent.
Se zicea pe aici că banii l-ar ajuta pe Z.
Să zicem că tu îndeplinești criteriul. Nu-i așa că nu se rezolva totul numai cu bani?
@oldjohn, nu, nu se rezolvă nimic doar cu bani. Ca in orice altceva, banii pot fi de ajutor uneori (de exemplu, dacă nu ai bani de psihoterapeut, mai ales când îți ia ceva timp să găsești pe cel potrivit…), dar atât: sunt un adjuvant în unele situații.
Independența e ok, nimeni nu ar trebui să fie sau să se simtă o corvoadă pentru altcineva, din niciun punct de vedere (economic, afectiv, psihologic…) Însă fiecare avem experiențe diferite de viață și sfaturile de genul „găsește-te pe tine însuți și iubește-te și vei fi bine singur” nu sunt mereu potrivite… In plus, aici e un grup foarte deschis, dar știți cum privește societatea românească în general singurătatea după 30-35 de ani? Cu milă (săracul/săraca), cu aroganță (are el /ea un defect) sau cu dispreț (asa-i trebuie, dacă a vrut independență). Și asta nu are cum să nu te influențeze la un moment dat.
Salut tizule, da I datele mele de contact, sunt specializat pe dezvoltare personala. Daca e bucurestean il ajut sa inteleaga. E mai amplu procesul… sau da mi tu un semn.
Ma sperie ca unii oameni sar cu sfaturi ca are nevoie de psihoterapeut (adică sa l bage pe pastile). Oameni buni, singurătatea nu se tratează cu pastile… doarme mai bine după pastilă, dar tot singur in pat se trezește. Sa facă diferite activități, sa se plimbe sa și găsească un hobby etc. Da, le face.. și? Ca tot nu are cui sa povesteasca unde a fost, ce a făcut… Omul este creatura care nu supraviețuiește în singurătate! Pentru ca sufletul are nevoie de alt suflet cu care sa și împartă viața.. sfatul meu este sa nu disperi și sa te relaxezi. Acum ești singur și asta se simte. Oamenii simt când încerci disperat sa te agăți de ei. În momentul în care te vei relaxa și vei încerca să te bucuri de tine vei deveni instant o persoană/ un bărbat interesant și prin asta vei atrage. Femeie trebuie sa și dorească sa te cunoască, sa fie intrigata de bucuria ta de a trai și a te autodezvolta. Disperarea atrage disperare… ești tânăr și trebuie sa profiți de asta. De bătrânețe îți vei bate capul la bătrânețe:)
„Sa facă diferite activități, sa se plimbe sa și găsească un hobby etc. Da, le face.. și? Ca tot nu are cui sa povesteasca unde a fost, ce a făcut… ”
Și … își îmbunătățește un pic viața. Câștigă încredere în sine. Trăiești pentru tine. Nu pentru alții, nu pentru a-ți posta isprăvile pe internet, nu pentru a povesti altora. Că nu-ți treci pe perna de piatră numărul de followers și like.
„Omul este creatura care nu supraviețuiește în singurătate! ”
Ba bine că nu. E mai complicat dacă e necesar să-și asigure cele necesare vieții, în stil Robinson Crusoe, dar altfel supraviețuiește bine mersi. Dacă nu ești capabil să trăiești singur, cel puțin o perioadă, într-o potențială relație nu reprezinți decât un lest.
„Pentru ca sufletul are nevoie de alt suflet cu care sa și împartă viața.. ”
Asta-i direct din manualul de sfaturi cu Ileana Cosânzeana. Nu are „nevoie”. E un bonus, eventual, nu o condiție de bază. Toată încrengătura fastuoasă de sentimente e construită de oameni pe instinctul de reproducere, că suntem o idee mai evoluați decât maimuțele și alegem să ne dăm romantici și sensibili în loc să ne batem cu pumnii în piept și să înșfăcăm partenera de ceafă. Dar, la fel, femelele au criterii de selecție bine definite, așișderea masculii, chimia joacă un rol important, detalii din astea mai prozaice ( zicea bine @DD mai sus) . Sufletul, sentimentele, iubirile înflăcărate sunt potrivite pentru artiști (că-i în fișa postului) sau adolescenți (că atâta-i duce capul, până și-o fură și învață).
Confunzi psihoterapia cu psihiatria. Sunt lucruri diferite.
femeie, psihoterapeutul nu prescrie pastile, ci psihiatrul daca ai o boala! mai bine taceai, desteapto!!
Nu știu dacă are o relevanță deosebita ceea ce îți spun, dar tocmai ne am întors din vacanță, petrecuta într-un camping, in Grecia. Am cunoscut acolo un domn, neamt, care locuiește permanent acolo, de câțiva ani. Are in jur de 70 ani și sta singur in rulota, rezident permanent chiar și după ce campingul se închide pentru ceilalți. Are doua cățelușe și este calm, împăcat și senin. Iese cu barca, sta la soare și socializează cu ceilalți turiști, uneori. Și a găsit echilibrul chiar și în solitudine. Viața este abia la inceput la 32 ani, ești așa de tânăr,dincolo de nesiguranțe și gânduri negre…Poate ar trebui sa îți faci analize mai complete, unele disfuncții fizice, ca cele tiroidiene pot sa te afecteze și pe plan psihic. Îți doresc sănătate multă și zile senine!
Am intarziat la petrecere si o sa comentez anonim, sunt sigur ca acum are podul plin de sfaturi si de povesti de succes. O sa-i spun eu o poveste care nu e de succes si o sa-i dau un sfat sau mai multe.
S-o luam cu inceputul: ai mers la psiholog, inseamna ca ai constientizat ca ai o problema si mai mult, ai facut pasi ca sa o rezolvi. Asta e bine, dar nu garanteaza happy end, nimic nu va garanta asta. Probabil ai o depresie, nu stiu, nu-s psiholog, dar sunt depresiv si ma lupt cu asta de prea multi ani. Daca e o depresie, atunci iti spun eu ca nu esti singur, depresia aia e aproape mereu acolo cu tine, oricat ai vrea sa scapi de ea. Unii pot, eu nu am reusit, am zile in care vreau sa renunt, nimeni nu stie ce e in spatele aparentului om de succes (mai mult sau mai putin).
Pregateste-te sa traiesti o viata buna, dar fara ca viata buna sa insemne ca exista o relatie in viata ta. Sau ca devii milionar. Fii pe picioarele tale, ca angajat sau antreprenor, nu conteaza, dar fa-ti o situatie. Cand eram mai la inceput, eram deprimat ca eu nu am casa si masina. Dupa ce le-am obtinut am fost deprimat ca nu am o relatie. Dupa ce am obtinut-o am realizat ca nu sunt fericit ca nu am copii. La fel si sotia, si am incercat pe diverse cai sa avem un copil. Incercarile astea aproape ne-au distrus fizic si psihic si ne-am indepartat unul de celalalt. Asta dupa ce am construit un mic imperiu (e mult spus) si nu ne lipsea aproape nimic. Chiar nimic, de fapt, dar eram dupa mai mult. A durat un pic sa ne oprim si sa realizam ca suntem ok asa cum suntem si ca viata are planurile ei pentru fiecare: unii devin milionari, altii duc vieti cat se poate de banale, altii se chinuiesc in saracie; unii sunt bolnavi toata viata si traiesc impacati si fericiti cu boala, altii sunt sanatosi si traiesc nemultumiti de tot ce le ofera viata; unii sunt singuri in relatii incepute de ochii lumii, altii sunt fericiti ca nu le toaca nimeni nervii si/sau pot sa zboare din floare in floare. Nu exista nicio reteta a fericirii, pentru fiecare poate sa arate altfel si ceea ce pe ei ii face fericiti ii face nefericiti pe altii. Mergi pe drumul tau, oricare e acela. Vorba acelui cliseu: life is not about waiting for the storm to pass it is about dancing in the rain
Comentariu beton!11
Eu cred ca ar trebui sa-si schimbe filozofia de viata, el singur, fara sa astepte sa faca vreun psiholog ceva ce, oricum, doar el va putea sa faca: sa ia decizia schimbarii. Tinere, nu astepta batranetea la 30 de ani, gandindu-te cat vei fi de singur si ca nu vei avea pe nimeni. Traieste viata pe care o ai acum, nu te gandi la ce va fi peste 30-40 de ani, e pacat. Fa-ti prieteni adevarati, cunoaste oameni, inclusiv femei, pe care sa le abordezi fara crispari, fara sa incerci sa fi altcineva decat cel ce esti, fara sa ai asteptari. Te asigur ca cineva te asteapta, ai curaj si rabdare. Chiar si din experiente nereusite poti invata, si sigur vei invata, important este sa ai curajul de a cauta experiente. Traieste viata, ai doar 30 de ani!
Rahat cu psihologii lu peste prajit. Omul asta are nevoie de prieteni de varsta lui, barbati nu femei. Lumea a devenit cumplit de egoista. Toti se oglindesc unii intr- altii si n-ar primii in cercurile lor unul care nu e ca ei. Cei care stati in orase mai vii din punct de vedere social faceti-i o invitatie la un festival, ceva, o bere la o terasa, nimic pretentios. Singuratatea acestui tanar este semnalul egolatriei celorlalti.
0
La fel ca omu asta ma simpt si eu. Eu astept ora 00:00, va fi ziua mea, voi face 31 de ani, aceleasi sentimente am si eu … Sunt trist, sunt singur, sunt departe, plang si ma consum…Am incercat si eu sa ies sa fac ceva extra sa ma simpt mai implinit, dar nu am reusit, am incercat sa ma apropii de Dumnezeu, am umblat prin bisericii unde credeam ca e mai bine, ca dau de oamenii mai frumosi si care sa te ajute, la fel, inselat de toti, inselat de aparente…Simpt ca o iau razna uneorii, simpt ca …. nu am cuvinte. Daca asi avea posibilitatea sa mor instant, credeti-ma, pe loc asi face-o….Asa asi vrea sa nu fi trait in lumea asta plina de ura de….multe. Nu mai am cuvinte, totusi, citesc articole si articole, suntem in starea asta peste 4 milioane de oameni. 4 miloane de suflete care se simpt singur, si de ce ? aici e problema, cateodata nici noi nu stim…. TOtusi strig la cer „Coboara Doamne jos ca lumea Ta a luat-o razna!” …
Este foarte în ziua de azi să îți găsești jumătatea,iar aici vorbesc în privința bărbaților, foarte multe femei sau fete pentru ele iubirea adevărată înseamnă bani, bogății,iar în principiu aproape toată lumea a uitat ce înseamnă iubirea adevărată,dar decât să iubești o persoană materialistă mai bine sa nu iubești niciodată.