Atenție! Postare deosebit de lungă. Dacă n-aveți răbdare, citiți măcar finalul, că mă interesează să-mi dați rețetele alea pe care vi le cer.
Urăsc să arunc mâncare. Serios, e unul dintre lucrurile casnice pe care le detest cel mai tare. Nu știu de unde mi se trage, mai mult ca sigur de la vremurile când făceam foamea în timpul construirii abrupte a socialismului, cert este că mă irită teribil dacă ajung în situația în care sunt nevoit să duc mâncarea la coșul de gunoi. Direct pe creier simt când ridic capacul și-i dau drumul să cadă.
Cred că de-aia îmi este și atât de greu să țin cură. Gândiți-vă câtă mâncare rămâne într-o casă cu doi copii, iar eu sunt nevoit s-o mănânc pe toată doar ca să nu ajungă la gunoi. 😛
Dincolo de orice glumă, chiar urăsc să arunc mâncare. Iar la ce prețuri a ajuns să aibă mâncarea, cu atât mai mult mi se urcă tensiunea dacă sunt nevoit să arunc ceva comestibil.
Mă ia capul când văd că fetele noastre rar de tot mănâncă și a doua oară din același fel de mâncare. Le faci azi ceva, mănâncă fără cea mai mica problemă, dar dacă mai încerci să le dai și a doua zi, strâmbă din nas. Și uite-așa rămâne mâncarea aia la frigider cu zilele, pentru că de aruncat la gunoi n-o arunc. De ce? Păi tocmai v-am spus: pentru că urăsc să arunc mâncare.
Prin urmare, am două soluții: ori mănânc eu ce-a rămas, ori încerc să inventez o rețetă, cât mai comestibilă, pe baza resturilor de prin frigider.
Ca să aveți idee despre ce vorbesc, până acum cel mai mare succes culinar al meu, pe bază de resturi, au fost pastele prăjite. Habar n-aveți ce sunt pastele prăjite, este?
Vă înțeleg, că nici eu n-aveam habar, dar le-am descoperit prin sudul Italiei. Ne plimbam într-o zi pe străzile din Napoli și-am dat de o tarabă unde vindea nenea ăla paste prăjite. Ăsta a fost, de altfel, unul dintre motivele pentru care m-am întors de la Napoli cu aproape patru kile în plus. Dar astea sunt detalii.
Treaba e că fetele mele mănâncă destul de des paste și, pentru că mereu rămân, a doua zi le fac prăjite. Amestec resturile de paste (cât mai uscate) cu ou și parmezan ras (d-ăsta am mereu în casă), le iau la mână și le modelez până ajung ca niște chiftele mari și plate, după care le pun în baie de ulei încins. Când își schimbă culoarea spre galben ca mierea, le-am și scos. Jur că-mi plouă în gură, acum, când scriu.
Dacă n-ați încercat niciodată, vă roagă fratele vostru să încercați să le faceți măcar o data. S-ar putea ca după să nu mai aruncați NICIODATĂ resturile de paste. Dar s-ar putea și să vă faceți un dușman necruțător din cântar. Cunosc eu un caz. 😊
Altă rețetă de succes e aia din marginile de la pizza. Îi știți pe oamenii ăia care nu mănâncă marginile de la pizza? Nu, nu e cazul meu, desigur, dar cu mare surprindere am aflat că există oameni care chiar nu mănâncă marginile. Am eu doi în casă.
Dar lasă c-am rezolvat și această spinoasă problemă. A doua zi, când lumea de prin casă e cu foamea-n glandă, pun marginile de la pizza într-o tavă, rad peste ele niște cașcaval sau mozzarella, torn un pic de sos de roșii și le mai dau o dată la cuptor. Rezultatul iese de multe ori mai bun decât pizza aia de la care au rămas marginile.
Acestea fiind zise, acum vine întrebarea pentru voi, întrebare pe care vă roagă fratele vostru s-o luați cât mai în serios, pentru că o să ne dați idei și mie și altora: ce gătiți din resturile de prin frigider?
Asta desigur, dacă gătiți, că poate aruncați. Dar dacă gătiți, ce reușiți să faceți să fie și bun la gust?
Mă gândesc să strâng cele mai mișto rețete (sau ce răspundeți voi) și să le pun într-un articol pe blog intitulat: „ce poți să gătești bun cu resturile de prin frigider”.
Deci? N-aveți idee cum vă aștept cu rețetele din resturi.
surse foto: pixabay.com și freepik.com
Parca ramasase sa ne dai regimul cu care ai slabit, nu retete din astea de sa crestem intr-o luna cat altii intr-un an..
Comentariu beton!79
Da, rămăsese. Dar s-a reportat pe toamnă. La fel ca slăbitul. 😛
@MV nu e corect, că doar nu din cauza noastră nu ai slăbit!😭
Ha! am citit tot articolul dar tot nu am gasit retetele cerute. Eu detest sa gatesc. Dar daca am descoperit ceva, e ca daca arunci orice resturi ramase de legume si whatever la cuptor cu ou si branza iese genial (vorbim de resturi de legume, da? nu ciorbe).
Carnea ramasa ajunge in diverse salate de legume si voila, gata resturile.
Păi ai impresia că pastele prăjite și marginile de pizza sunt „gătit”/ :))))))
Same here. Și eu detest să gătesc. Și eu amestec resturile de carne, legume la cuptor. Eventual adaug un borcan de ciuperci dacă vine fiică-mea a mică. Ou, brânză. Decorat cu roșii și/sau măsline. Smântână eventual
tăițeii de orez să trăiască, sunt un vis! Dacă am tăiței de orez pot să reciclez orice! Călesc o ceapă, arunc peste orice resturi tăiate feliuțe, poate mai arunc și roșii cuburi și ceva ierburi. Poate. Apoi amestec totul cu tăițeii de orez fierți cu puțină sare. Ai mei nu mănancă miel, iepure etc. E, uite, așa mănâncă de crapă 🤣 Și merg și pe dulce cu orice, inclusiv legume, și cu sau fără zahăr, pesmet, ouă
Mama făcea paste prăjite, însă erau dulci. Le amesteca cu ou și zahăr și le arunca în tuci. Nu sigură dacă nu cumva aveau și pesmet.
Comentariu beton!12
Hmmm… pesmet sau nucă măcinată? Că mi-ai dat o idee…
Nu știu dacă nuca prăjită nu o să fie amăruie. Poți să o presari peste paste atunci când le servești.
@M.V. Eu fac (dar foarte rar, deoarece îngrașă serios), pesmet tras la tigaie peste care caramelizez niște zahăr și toată chestia asta peste paste simple, fierte. O nebunie.
Comentariu beton!21
@AdinaL permet. Si zahar. Mama facea paste aste ďin assez. Uneori punea si nuca uneori mac 🙂
Hmmm, clar o sa ma cert cu cantarul.
Le voi incerca pe amandoua !!!
Scoate bateriile cântarului și-ai rezolvat problema. Io așa fac. 😀
Cred ca-l trimit in vacanta .
@Daniel, pătăști…
Ptiu! După ce m-am urcat pe cântar a apărut un text pe care scria:
„Reveniţi peste zece minute singur”. 😂😂😂
Comentariu beton!38
Problem solved-catei, pisici, gaini…
Dar da, mi se strange sufletul cand tebue sa arunc mancare, spre norocul meu nu trebuie sa o arunc la cos, nici macar o firimitura nu ajunge acolo.
Incerc sa gatesc cantitati din ce in ce mai mici, mai ales de cand ni s-a golit cuibul dar nu imi prea iese…
Comentariu beton!19
Eu nu dau resturi pisicilor mele. Pe de altă parte, dacă aș fi stat la țară și aveam prin curte, cu siguranță le-aș fi dat. 😀
Da, stiu ca nu e indicat dar astea de la tara, fiind mai active, zic ca merge. Sunt innebunite dupa ciorbe!
Comentariu beton!12
Mihai, finalul nu e cu niște rețete pe care ni le ceri. Sau cel puțin la mine așa se vede acum. Posibil să nu se fi încărcat tot?
Ia vezi acum. Confirma-mi pls că se vede.
@Mihai, da, acum se vede.
Oricum, bine că mâncam când am citit, altfel direct la frigider fugeam :)))
Sunt in asentimentul tau. Urasc din toti rărunchii sa arunc mâncare, nu numai costul, dar si munca si faptul ca altii nu au ce manca, ma face sa devin extrem de dura cand e vorba de aruncat mâncare.
Ca si rețete – pieptul de pui din friptura nemâncat la timp ajunge in frittata sau intr-o salata cu dressing de iaurt. Supa rămasa dupa prima masa, se folosește la risotto. Omleta nemâncata se adaugă la orez. Cartofii nemâncați, cu ou si parmezan la cuptor.
Nu găsesc insa nimic…inca pentru resturile de salata. Poate un ghiveci…
Comentariu beton!22
Mă crezi, nu mă crezi, dar și la restaurant îmi calculez cum să comand astfel încât să nu rămână măncare.
Daaa si daca rămâne, de regula iau la pachet. Uneori la restaurant am senzația ca nu ajunge mâncarea… bine, recunosc, se întâmplă cazuri in care chiar nu ajunge 😉
Resturile de salată, dacă e vorba de roșii, ceapă, ardei, se pot mixa cu blenderul iar pasta rezultată o puteți adăuga la o ciorbă sau tocană de cartofi sau ghiveci de legume, pentru un adaos de gust și consistență.
La mine nu e cazul. Nu rămâne niciodată nimic în farfurie, și mă mai rog ca cei din jurul meu să nu mănânce tot, ca să-mi rămână tot mie.
Acu’ mă interesează doar rețete pentru mâncarea „recondiționată”. Interesante rețetele cu pizza și pastele, o să fiu cu ochii pe comentarii
Comentariu beton!12
Da’ nu e vorba de rămas în farfurie, că nici la mine nu rămâne nimic în farfurie. E vorba că faci o ciorbă și se mânăncă jumătate. Sau o tocăniță de cartofi.
Dacă-ți rămâne piure, poți să-l amesteci cu ou bătut, cașcaval și ceva resturi de salam sau cârnați. Poate fi făcut în tigaie sau la cuptor.
Pentru mai multe rețete din leftovers, mesaj privat ca să vă dau ibanul.😁
Comentariu beton!16
Da, cu ciorba e o problemă, pentru că sunt legume în ea și e riscant pentru unele persoane s-o mănânce după vreo 2-3 zile, și nici nu poți să faci 3 portii de ciorbă, că nu merge. Da’ eu o mânânc și așa.
––
Mulțumesc, doamna Adina! N-o știam pe-asta
Pe-aia cu ibanul nu vreau s-o știu. De rețetă, zic😄
@Anel: 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Mama făcea ciorbă care ținea o săptămână, ce două-trei zile. Nu se arunca nimic la gunoi.
Comentariu beton!19
@John, ea ține, nu zic nu, da’ legumele alea se invechesc, și nu toți au stomac comunist ca noi😄
@Anel: ai și tu dreptate.🤭
Oameni buni, știți tipul ăla de mesaj, subliminal parcă îi zice. Eu vă spun ceva, da’ io vreau ca voi să pricepeți (și implicit să faceți) altceva.
Ei uite că exact acest tip de mesaj îl avem mai sus. Autorul ne povestește cum detestă să arunce mâncare la gunoi și ne dă soluții în această speță. Rezultatul? Ne apucăm de reciclat mâncare, în curând spargem cântarele și vom trăi toți fericiți ca într-o mare familie. Evident slăbănogii vor fi ciudații planetei.
Nu plecați pe fentă! Eu atât am avut de spus.
Comentariu beton!54
@Harciogu, degeaba frate, deja se aud lingurile prin oale si vine si miros din cuptor, de la aia care au furat startu’… 😂😂😂
Articoul asta-i instigare la obezitate… 🤣
Mi-e mila de aia care se ingrasa si numa daca citesc reteta…🤣
@tavi
D’asta stau unii de veghe (nu în lanu’ de secară) ca să tragem semnalu’ de alarmă când apar riscuri majore. Un fel de Vasile Roaită moderni. Sperăm să nu murim în acțiune.
Lăsând gluma la o parte, e chestia aia făcută din pâine uscată care se amestecă cu ou, zahăr și nu mai știu eu ce alte chestii și se dă la cuptor. La chestia asta uit de cântar, semnal, vigilență, uit de tot. Doar balotez. Apoi…mustrări de conștiință.
Comentariu beton!16
@Harciogu, 🤣 io n-am mustrari de constiinta la haleala, ma porcesc fara remuscari, ba chiar am orgasme multiple…😂😂😂
Numai ca in zilele dupa porceala, imi mut curu’ umpic mai mult, cat sa compensez caloriile balotate cu cele consumate. 😉
Asa ca pentru maine propun niste retete de prajituri🤣🤣🤣
Haha, a venit la tanc articolul tau!
Ieri am fiert niste mazare verde uscata mult prea mult si a iesit nu tare apetisanta, evident. Era exclus sa mai fac mancare cu ea ca s-ar fi storcosit de tot si nici s-o servesc asa nu mergea.
Asa ca am lasat-o sa se raceasca, am tocat niste rosii cuburi, niste ceapa rosie, stors o juma’ de lamaie peste ea si s-a mancat fara probleme.
Apropo de strambat din nas la mancarea de a doua zi, cand eram copil la noi in casa se manca la ore fixe la pranz si seara. Se manca „ce este”. Nu-ti place, nu mananci. Strambi din nas o zi, doua, da’ dupa aia nu mai strambi decat de foame:) Bine, dupa aia m-am apucat de sport si am invatat ca mancarea e combustibil si nu tre’ sa-ti placa neaparat.
Acum avem (de fapt am) o vorba-n casa, cand este mancare dar printul consort pofteste la altceva: „Dragul meu, casa aceasta nu este restaurant!”
Comentariu beton!48
Nu poți găti cantitate mai mică? Nu consideri cantitatea pe care o mănânci tu înmulțită cu 4. Poate înmulțită cu 2 sau 1,5. Pui fetele să calculeze, să mai exerseze calculele în vacanță.
La grași există atacul de foame. Ei trebuie să aibă provizii.
Comentariu beton!33
@lala, mă, e totusi gătit, nu matematici superioare. Nu poți să calculezi la gram cât să gătești, ca să nu rămână.
@Lala, la mancare si la constructii: „daca n-a ramas, inseamna ca n-a ajuns!” 😁
Comentariu beton!36
@Edelweiss, cune-i gras pe-aici? Singurul gras pe care-l știu este John. El a zis. A spus că are 1,75 și 120 de kg.😁😁
@Anel: 1,77m și 105 kg. Tocmai ce m-am dat jos de pe cântar. Am avut ș-o sută douăzeci, da’ atunci făceam antrenament 3 ore pe zi.
@John, te-am speriat, d-aia te-ai pus pe cântar. Io așa am reținut 120, da’ o să caut articolul deseară, să-mi bag… 😁
1.94 și 98 de kile.
Tu, JT la 1770 de milimetri să ai 120 de kile este cam mult. Practic ejti o tobă cu craci.
Comentariu beton!16
@Edel,
Soția urcă pe cântar.
Soțul îi spune:
– Nu ești grasă deloc! Doar că păstrând proporția ar trebui să fii puțin mai înaltă!
– Și cam ce înălțime ar corespunde cu greutatea mea?
– Cinci metri si jumatate…
Comentariu beton!25
@MV chiar la gram nu fac nici eu, dar nici dublu față de necesar. Nici mie nu îmi place să mănânc de 2 ori acelaşi lucru, reciclatul mi se pare mai complicat decât gătitul inițial, singura chestie pe care o mai fac e egg fried rice (fac intenționat mai mult orez). Se mai întâmplă să nu ajungă cantitatea gătită, dar numai bine se ling pe degete că ce bun a fost 🙂 dacă rămâne, e maxim cât o porție, se ocupă soțul să nu mai fie până a doua zi.
@Edelweiss: atunci băgam 2500mg stero/săptămână, aveam 10-11% grăsime corporală. 😎.
@Anel: io n-am negat că am avut 120 kile, doar că n-am fost gras. 😎
@John, m-ai scos, că aveam de gând să caut articolul unde ai spus asta:)))
Nu arunc mâncarea. Copiii mei mănâncă și a doua zi din ce am gătit.
În a treia se termină că nu fac cantități mari. Când erau mici și nu doreau să mănânce, nu îi alergam cu mâncarea prin casă, le spuneam că vor mânca la masa următoare. Când ai gemeni trebuie să fii organizat.
Că să nu arunc, fac cantități mici dar mai multe feluri.
Dintr-un pui mare fac : supă cu găluște, pilaf cu legume și friptură.
Pizza și pastele nu rămân nemâncate.
O felie de pâine mai rămâne, dar nu îmi pare rău, o dau vrăbiilor.
Și stabilirea unui meniu săptămânal ar funcționa. Fiind felurile preferate, nu mai rămâne nimic.
Comentariu beton!22
Pentru din ăștia ca tine Linde a inventat degeaba frigiderul.
Comentariu beton!17
Exclus. Nu pot să mănânc cireșe la temperatura camerei. Și nici bere caldă nu beau. 😀
La cât balotezi tu noroc cu camerele frigorifice.
Comentariu beton!19
noi avem catzei, deci n-avem problema resturilo de mancare.
Băi, sincer vorbind, eu nu le-aș da câinilor mei nici resturi de paste, nici de pizza, nici o grămadă de alte resturi care rămân de la oameni.
Resturi de mâncare la căței= probleme de metabolism, cădere accentuată a părului etc. Eu am un cocker de 13 ani si un akita inu de 3 ani, în afară de mâncare dedicată îmbunătățită din când în când cu ulei de pește nu mănâncă altceva. Mai poți să le dai de două trei ori pe lună câte o bucată de pâine uscată ca să le curețe dinții, ceva oase de vită crude la fel pentru dentiție. Am ajuns cu akita la veterinar pentru că socru-miu le-a dat mămăligă…Și mai sunt și sclavul unui motan scotish fold de doi ani, motan care este cea mai pretențioasă ființă în privința mâncării
Comentariu beton!19
Mie ca tuturor celor crescuti in regimul raiului socialist, mi-a fost greu sa arunc mincarea. Dar m-a lecuit fiica cea mica, cind a fost in armata, mi-a spus ca acolo maninca destula mincare reciclata, acasa sa-i fac mincare proaspata. Si atunci mi-am dat seama ca am ajuns in acea parte a vietii cind imi pot permite. Si arunc fara mustrari de constiinta. Asa ca nu am retete de feciclare.
Băi, de permis îmi permit și eu, dar nu despre asta este vorba. Cred că majoritatea de pe aici și-ar permite să arunce, dar nu despre asta este vorba.
Si eu detest sa se arunce mancare, motiv pentru care am pus 15 kg in primul an de facultate. Bine, si eugeniile de la colega de camera din Braila, facute special cu un strat gros de crema cat biscuitii cred ca au avut un rol.
Fiind singura acum n-am probleme cu excesul de mancare, ca mananc zile in sir acelasi fel pana se termina, chiar si esecurile, mai cu noduri asa, dar le termin 😊.
Mai faceam asa cu feliile de paine cum spui tu cu marginile de pizza, dar rar, nu prea mananc paine si daca ramane o pun in congelator.
In locul tau as pune pastele alea in cuptor, nu prea mai fac chestii prajite, desi sunt asa de bune, doar o data sau de doua ori pe an imi permit conopida pane, care e bestiala, mai ales daca o coci in loc sa o fierbi conopida.
Comentariu beton!12
La noi nu prea rămân resturi. Dar dacă da, depinde:
– cantitățile mai mari de carne intră într-o tocăniță, de regulă, sau o mâncare de fasole verde/năut. Cu acest scop am mereu conserve de așa ceva. Dacă am chef să mă complic și mai mult, le fac cu paste și sos
– cantitățile mici de carne sau legume ajung prin omlete cu brânză
– cantitățile mai mari de legume ajung piure
Resturi de paste (sau de vin :P) nu există la noi pe domeniu.
P.S. azi voiam să fac fasting, dar după ce am citit de paste prăjite, s-a revoltat stomacul și…
Comentariu beton!15
La noi se mai face quiche din resturi, dar nu pot să mint, p-ăla îl face Mara, nu eu.
Mpare rău. 😛
Chestia cu a nu arunca restul mancari probabil ca a dus la unii dintre noi la a nu ne face placere sa privim cantarul, sau cel putin la mine asta a fost, aici ma refer la ce ramanea in farfurie, ca din cratita sau oala nici nu se pune povestea sa o arunc, eu nu am o problema sa mananc pana sa termina un fel de mancare, jumatatea in schimb da, mananca maxim de 3 ori, si de aici vine problema cu multe feluri de mancare si discutii la cantitatea de mancare gatita.
Nici eu nu suport să arunc mâncarea. La noi în casă, pieptul de pui nu se prea mănâncă, când fac pui grill, duminica, toată lumea știe că luni, avem șhaorma, fac o maioneză cu iaurt, pregătesc roșii, castraveți, chiar și salata ce a rămas de duminică, am nevoie doar de lipie (am tot timpul în casă) si e gata shaorma. Mult mai buna, și știi exact ce ai pus în ea. Pentru a nu risipii cartofii, pui unu/persoană, unu mediu. Indiferent cum îi gătești, pireu, prăjiți, în tocăniță (papricaș) e suficient. La ora asta doar atât îmi vine în minte.
Comentariu beton!21
Aaa, păi ia stai, că și eu am lipie în casă tot timpul.
Nici eu nu prea arunc mâncare decât destul de rar. Am înțeles, însă (n-am încercat încă), ca paella ar fi dumnezeul resturilor din frigider. In sensul ca, pe lângă orezul obligatoriu, mai arunci in tigaie tot ce mai găsești prin frigider.
Faza e că nu știu să fac paella. Că nu cred că se face ca pilaful nostru.
Știe Google!
Pentru paella ai nevoie de orez special „bomba”. Cam orice marcă este ok, eu folosesc Montsia, Segadors de Delta (de Ebro). În zona Cataluniei și în Valencia sunt specialiști. Găsești cam în orice magazin din Spania, când mai vii. Poate și în București, cine știe, că sunt destul de cosmopoliți unii.
Nici fetele mele nu mănâncă de 2 ori același fel de mâncare așa că m-am învățat să congelez porții mici rămase și le iau la pachet sau le scot când nu am chef de gătit. Cu resturile am rezolvat, are mama la țară găini, 2 câini și 2 pisici.
Comentariu beton!14
Te inteleg sI subscriu: cum sa arunci mincarea?!?!
Ce-s alea resturi de paste? Ca eu la o masa (un om si sefa lui) pun la fiert o punga de paste si la final niciodata nu ramine ceva. Recunosc, trebuie impartit cu blanita din dotare (doberman, al saselea pe care il cresc).
Retete? Mi-am luat un Instant Pot, bag in ea tot felul de materii prime, si in 10-15 minute obtin mincaruri mai mult decit comestibile, de obicei cu gust mult superior chestiilor confectionate prin metode clasice.
Am făcut vreo 3 capturi de ecran până acum, cu rețete, că n-am timp să scriu. De-abia acum îmi dau seama de ce „captura zilei” era scumpă pe nota de plata referitoare la articolul de ieri. Aici nu costă nimic:)))))
Comentariu beton!21
cînd s-a născut fie-mea, nașul nostru de cununie a zis: de acum intri la meniul „resturi bune”, ceea ce se execută fără crîcnire…
Comentariu beton!18
Da’ nu poți chiar tot. Sau poți? 😀
pai tu ai doua!
am scris „fără crîcnire”, nu cu entuziasm…
io nu arunc din principiu; nu se pot folosi resturile => congelator!
ce se aruncă, se aruncă preponderent înainte să revin eu din delegații, altfel scandalu-i gata…
Noi nu aruncam mai nimic. Tot de pe timpul comunismului mi se trage.
Pisicilor le dau grasimile de la jambon, coji de brinza, piine fura ele 🙂
Pe resturile de paste/orez le pun la tigaie cu putin ulei de masline si le invirt la foc mic pina devin crocante.
Iar restul de resturi…. barbatu-meu e cel care le termina. Insa de regula nu sintem mofturosi si mincam si a doua zi din mincarea facuta ieri.
Nu am dus lipsa de mancare dar am invatat sa o respect, sa respect animalele sacrificate si munca de luni de zile a producatorilor si munca mamei in bucatarie.🙂
Mancare din resturi de cartofi si carne:
Se taie cartofii cuburi mici, carnea la fel (carnea poate fi de mai multe feluri, ceva cotlet amestecat cu carnati, bacon, poate fi vita, orice) se prajesc in tigaie impreuna cu ceapa, cu condimentele clasice si se servesc cu oua ochiuri si sfecla rosie murata.
Risotto
Restul de risotto se modeleaza ca niste galuste, se dau prin pesmet si se prajesc in ulei. Cam aceeasi reteta ca pentru pastele prajite. Trebuie neaparat sa le fac si eu.🙂
Resturi de mamaliga
Se prajeste in tigaie bacon, se adauga resturile de mamaliga, se prajesc putin impreuna, se presara branza rasa si peste se toarna vreo 5 oua ca pentru omleta.
P.S. 1 Pe aici, felul doi facut din carne prajita se mananca mereu cu ceva sos de ciuperci, bearnaise, de rosii etc.
P.S. 2 Pentru fructele ce nu se mananca, am un Nutribullet Pro 900, un super blender ce merita mai mult decat face. In 30 de secunde ai un smoothie din toate fructele sau legumele posibile.
P.S. 3 Restul resturilor de mancare ajung la o specie de 3 ciori mari ce vin zilnic si caraie pe la geamurile noastre ca le e foame.🙂
Ah, cum am uitat sa scriu ca mancarea din resturi de mamaliga se serveste cu multa, multa smantana! 🙂
@ Tia, mi-ai dat o idee grozavă cu risotto. În Sicilia este o mâncare tradițională, „arancini”; se face cam cum ai spus tu, dar se pot pune și diverse umpluturi în găluște: ciuperci, carne, pastă de tomate sau brânzeturi! Bună idee!
@Tia, deja-mi ploua-n gura… 😁
Ceva felii de paine intarita, date prin lapte, ou si prajite? (ras cascaval peste cat sunt calde) ? 😉
@Valeria ..si tu mi-ai dat o superidee cu umpluturile de legume in galustele de risotto.🙂
@Tia, la prima rețetă mi-a plouat în gură, jur.
tavi, ciorile mele vor protesta, asta daca nu impart cu ele reteta ta. Trebuie sa vorbesc cu ele.😅
Altfel superbuna ideea ta.
Ceva bun ce stia sa faca mama din coaja arsa de paine de cuptor. Batea painea si fierbea cojile. Zeama aia o amestecam cu lapte si iesea o cacao tare buna.
Acum mi-e dor de un Luscos cu ciolan afumat, dres cu multe oua si smantana si servit cu un cocolos mamaliga cu branza.🙂
P.S. Cred ca Edelweiss da in boli ascunse auzind de atata smantana.😅
Mihai, da, da, nu e rea deloc. Un amestec cu de toate. Nu uita ca ceapa se prajeste prima si pe urma se adauga resturile.
Bineinteles ca la final, in farfurie, poti pune si branza rasa.🙂
Inca o reteta si gata.🙂
Chiftele din piure!
Se amesteca piure-ul cu cateva oua batute si cu branza rasa, se fac chiftele plate si se prajesc in ulei amestecat cu unt.
Nici eu nu arunc nimic! Glumesc cu soțul că serviciul de gunoi menajer ar trebui să se desființeze după cât aruncam noi.Colectam separat tot ce-i reciclabil, vegetalele și ele se aduna separat (din curte, coji de legume de la gătit etc.).
Gătesc ptr.2-3 zile (maxim) și apoi încropesc în fiecare zi câte ceva, cât mâncăm.
În general, dacă mai rămâne câte ceva, să zicem legume care tind să se ofileasca prin frigider, sau resturi de paste, cartofi la cuptor sau piure, fel și fel de branzeturi începute, le reciclez în budinci pe care le trântesc la cuptor. Adaug ouă, smântână sau un iaurt grecesc, pun eventualele resturi de bacon sau costiță, le fac față cu mozarela și parmezan și la cuptor 15-20 de minute! Un deliciu!
Apropo, reciclez și mâncarea pisicilor😄 Am două, cam mofturoase, așa că scot în curte castronelele cu ce rămâne de la ele și mănâncă alte pisicuțe care sunt în trecere pe la noi. Le găsesc linse de fiecare dată!
Comentariu beton!14
Ii zice Bucătăria Kuceam.
Comentariu beton!29
Si eu am crescut la „școala aspră a partidului” de aceea in casă sunt ursul tomberonist. Iese mare scandal dacă se aruncă mâncare. Nu am rețete din care dorești dumnivoastră pentru că nu avem situații.
PS: nici alor mei copii nu le mai place mancarea încălzită a doua zi, drept urmare: să își facă (din ingredientele pe care si le cumpără personal)
Comentariu beton!19
ma kind of man!
Dașinormal! Pot întreba ce vârstă au? Să știu dacă să încep repejor antrenamentul cu ai mei.😁
@ioanaMM, Maria aproape18, Stefan aproape 14. Le-am promis ca la 18 îi arunc in stradă😜,drept urmare Ștefan vine cu mine la „sommer job”. Maria are vreo 3 locuri de pe unde strânge bani, nu prea mă deranjează cu „transferă și mie niște bani pentru mâncare”.
Succes!
Eu fac destul de des caponata. Dacă am în frigider un ardei gras mai veștejit, o vânătă mai leșinată, o ceapă și usturoi, fac această tocăniță care merge de minune cu telemea rasă și pâine proaspătă, sau lângă o bucată de mămăligă pusă pe plită.
Tai vânăta cubulețe, fără a o decoji, o călesc în ulei de măsline, apoi adaug ardeiul tăiat fâșii, usturoiul feliat, ceapa tăiată julien și pun capacul la cratiță. Când sunt gata, adaug roșii cuburi, și, opțional, capere, măsline și pătrunjel tocat. Mai dau un clocot și gata. Este bună și caldă dar și rece.
Comentariu beton!17
Io p-asta as mânca-o exclusiv rece.
Anyway, m-a mâncat în dos cu articolul ăsta, îmi plouă în gură de la opt dimineața.
+1 Cu petale de parmezan pe deasupra.
La noi, MC în bucătărie sunt eu. Și cum eu detest deasemenea să arunc, singurele lucruri care se fac în cantitate mai mare sunt supele/ciorbele/tocănițele. În rest ce se face se și consumă.
Marele meu noroc e că băieții sunt mai mâncăi și bagă ca eroii la mâncăruri din categoria semi-lichidă și sunt în situația în care mai trebuie făcută nu aruncată.
Nici înainte de a-i avea pe ei nu prea aruncam mâncare, doar ce mai rămânea puțin din ciorbă/supă.
Ce „reciclăm” este carnea de pui, în general puiul făcut la cuptor care rămâne, a doua zi va ajunge indubitabil în vreo salată de orice fel, fie că e light sau cu puțină maioneză.
Și dacă rămâne ceva prin farfuriile copiilor reciclez eu, că doar nu o să arunc. 😅
In caz de legume care se apropie de sfârșitul vieții improvizez pe loc cu ce e prin frigider un stir fry.
retetele si articolul asta ar trebui aratate la penibilii din articolul precedent care sa vaita de preturile ridicate de la restaurant. Luati de aici
Comentariu beton!19
Nu cred că ăia se coboară atât de jos.🤭🤭 Rețetele astea-s pentru noi, bula de peizani amărășteni.🤣
Îți dau numaru’ lu’ mama, e regina suprema pe acest subiect. Nimic nu se aruncă, totul se transformă.
De exemplu, dacă face o prăjitură la care are nevoie de 4 gălbenușuri si 2 albușuri, cele 2 albușuri rămase le păstrează. Apoi mai adaugă niste faină, zahăr, unt, fructe și mai face o prăjitură.
Ah, da, și Mara păstrează albusurile. La pune în pungi și le bagă la congelator.
Stai, că m-ai stârnit! Am în frigider un borcan de iaurt grecesc și niște zucchini verzi și galbeni, d’ăia subțirei. Îi tai pe lung, îi bag la cuptor să se rumenească, stopiți cu ulei de măsline. După ce s-au răcit, îi tai cubulețe și-i amestec cu iaurt, puțină maioneză și usturoi zdrobit. Poate și mentă tocată, sau poate fac un pesto de salvie, că am în curte. Cu pâine prăjită, d’aia cu maia de la Pâinea lui Dumnezeu.
PS
Cred că pe Călin o să-l apuce deznădejdea și va mânca la cheiefsi.😁
Comentariu beton!13
AdinaL, pe mine ma agatat cu reteta asta, dar in loc de menta, un castravete taiat cubulete mici. Poate-l deturnezi de la cheiefsi… 😉
Nu prea gătesc cu resturi din frigider, de mâncare gătită, cel puțin. Dar încerc să folosesc ce am prin frigider și urmează să expire prin diverse rețete. Ieri, de ex, am făcut o tartă de dovlecei la cuptor fiindcă aveam ouă ce urmau să expire. Sau vreo salată cu roșii, mozarella, ardei, ce legume mai am prin frigider. De gătit, încerc să gătesc încât să nu am ce arunca. Dacă am paste de 500 g, folosesc doar 250. Nu îmi reușește tot timpul să gătesc mai chibzuit.
Resturi de carne (fiarta, prajita, gratar), de regula de pasare sau porc (scot si toate oasele): le tai marunt (cuburi), incalzesc pe fundul cratitei putin ulei, arunc acolo carnea tocata, o rumenesc, adaug cimbru uscat, piper macinat, sare si usturoi presat. Calesc tot.
Uneori ma opresc aici si mananc (le pun pe o felie de paine si combin cu o salata, eventual tot din resturi facuta).
Alteori continui astfel: dupa ce s-au rumenit adaug si sos de rosii si putina apa si las la fiert. Pun si ceva patrunjel tocat la final. Felul asta de mancare il combin cu pilaf sau cu un piure.
Aceste 2 feluri de mancare le fac seara.
Daca e dimineata, iau resturile de carne de data aceasta taiate feliute si le amestec cu oua batute si fac omleta, fie in tigaie, fie la cuptor (daca le fac la cuptor rad deasupra ceva branza sau cascaval plus ceva rosii uscate si iese ca o budinca / placinta).
Resturi de cozonac/chec sau similare: le tai cuburi mici. Intr-o oala mare amestec doua-trei oua, zahar (2-3 linguri pline, in functie de cat de dulce este si cozonacul; asadar atentie la cantitatea de zahar pentru ca produsul final sa nu fie prea dulce), zahar vanilat, esente (vanilie / rom), torn un litru de lapte si omogenizez bine. Peste ele adaug cozonacul taiat si las sa absoarba. Ideal este sa fie cu mai mult lichid. Iau o tava mare de copt, pun hartie de copt si o ung cu mult unt. Rastorn toata compozitia. Daca pare prea uscat, mai amestec inca un ou plus o cana-doua de lapte si pun tot in tava. Acopar bine cu folie de aluminiu si las 30-40 minute la foc mic in cuptor. Scot tava, scot folia de aluminiu, presar zahar vanilat si mai dau la cuptor pana face o mica crusta aurie. In final iese un soi de budinca / sarlota, cu cat e mai moale si se manaca cu lingurita cu atat e mai buna (daca iese prea tare si se poate taia, se lasa intai sa se raceasca bine, apoi se taie in ce model se doreste, se da la rece si e delicioasa).
Margini de pizza nu raman, caci le mananc cu o pofta teribila, insa raman resturi de paine. Le pregatesc similar ca tine: oua, branza / parmezan / cascaval, rosii – sos / bulion, masline fara samburi, cuptor.
Masline: resturi ametite prin frigider (s-au uscat sau au un gust mai ciudat). Incerc (ma chinui uneori in functie de modelul maslinelor) sa scot toti samburii, toc marunt verdeturi (tot resturi) de tipul marar si patrunjel, le blenduiesc, adaug si ulei de masline. Folosesc acest sos fie ca atare, pe felii de paine prajita, fie in salate.
Am cumparat seturi de castroane mici cu capac (din silicon) si in ele adaug orice alt fel si rest ramas si le pun in congelator: verdeturi, morcovi, telina etc. Si, pe masura ce pregatesc ceva de mancare, iau ce trebuie deja taiat si portionat.
Comentariu beton!19
Suoer-super-tare!!!
Mulțumesc.
Cu plăcere, Mihai!
Și cu multă poftă (în cazul meu) pentru pastele recondiționate din articol (am rest de paste, așa că în seara asta le voi transforma urmând pașii descriși de tine)!
@Madlenec: exact asa procedez si cu resturile de carne. La resturile de legume adaug rosii/sos de rosii si iese un sos pentru paste. Daca nu am rosii/sos de rosii, atunci improvizez un risotto cu legume. Parmezan am in permanenta.
@Madlenec, noi din cozonacul uscat facem salam de biscuiti. Adica salam de cozonac😁. Imi place chiar mai mult decat cel cu biscuiti. Yummy😋
O rețetă pe care eu o fac din resturi de friptură este „mămăliga amestecată” adică un fel de bulz. Fac o mămăligă mai mare în care pun resturile de friptură, smântână, brânză sărată. Ideal e să pui și ceva afumat: bacon sau costiță un pic trase la tigaie sau carnați, dar merge și doar cu resturi de friptură. Nouă ne rămâne de obicei vara, friptura la grătar.
Răstorn într-o formă ceramică sau un vas jena, fac deasupra niște adâncituri cu lingura și pun ouă și cașcaval ras și o bag la cuptor până se gratinează. Am succes garantat cu rețeta asta!
Comentariu beton!13
e un tip pe FB, Bărbosu’, și asta-i rețeta lui de pizza cum făcea bunica…
Ah, felul meu de mâncare preferat:
Taci si înghite / Mămăligă în straturi.
Prima oară l-am făcut după rețeta văzută în emisiunea lui Radu Anton Roman.
Înainte vreme (probabil pe vremea lu Adam și Eva așa gândesc copiii, nepoții) se spunea, o femeie se îngrașă din , păreri de rău. Adică, îmi pare rău să arunc ce rămâne de la copii și mănânc eu 🤣. În acele vremuri erau puțini bărbați care ajutau la strânsul mesei, gătit, etc , de aceea zicala se referea la femei.
Are Jamie o groaza de rețete din mancare reciclata.
Pastele reci se amesteca rapid cu ou și brânză și iese i budinca. Daca pun zahar e de dulce daca pun sare și piper și vreo două roșii și un ardei gras cuburi e de felul doi.
Pâinea mai veche o pun in tava, înmuiată înainte în lapte cu un ou bătut. Și iese blat de pizza din ea. Deasupra pun ce are omul în casa, legume, piept de pui , cubulețe de șuncă presată, brânză etc
Șnițelele dacă rămân 2 zile devin apoi parte din salata tip Caesar.
De obicei daca vad a treia zi că rămâne mâncare, și e comestibila bineînțeles, o pun intr- o cutie de plastic și o agat de o țeavă la tomberon împreună cu 2-3 felii de pâine.
Dispare imediat.
Sarmalele dacă rămân a treia a patra zi intra in casoleta și la congelator. Se scot când le e pofta iar și nu mai fac 50 100 de sarmale.
Mămăliga rămasă se amestecă cu ou, brânza preferată, pesmet, se fac niște „degete” pe care le dai la cuptor la 200°C până se rumenesc frumos. Sunt mai faine decât mălaiul. Ai mei le mănâncă cu sosul ăla sweet chilli din Lidl. Pastele le reîncălzesc cu mai mult sos, dacă au fost albe pun smântână de gatit, dacă au fost roșii pun sos de roșii. Dacă raman mai multe le fac cu ou și lapte, parmezan deasupra și le dau la cuptor. Eu fac în mare parte la cuptor, nu mai prăjesc decât foarte rar, când poftesc copiii cartofi prăjiți. Sau când fac langoși… mmmm. Mă duc să frământ aluatul!
La noi nu prea rămâne mâncare, iar dacă rămâne și nu mai vrea nimeni să mănânce, le pregătesc ceva bun la câini. Cum am 8 de hrănit, chiar îmi prinde bine când rămâne mâncare de la noi.
Și eu am pus multe kile pentru că nu îmi plăcea să arunc mâncarea copiilor. Acum o „arunc”, dar kilele tot au rămas. Csf…
Comentariu beton!12
@Larisa, ncsf… 🤣🤣🤣
– Ce sunt caloriile?
– Caloriile sunt niște scârbe mici care noaptea se bagă-n șifonierele noastre și ne micșorează hainele, ca să nu mai intram in ele!
– Ştii de ce sunt unii barbati slabi?
– Deoarece consumă 500 de calorii chinuindu-se să deschidă fără cheie o conservă ce conţine doar 400 de calorii.😉
Nu stau la tara dar bunicul meu, din resturile de mancare, printr-un amplu proces care includea transport, masticatie si ingurgitare, reusea o transformare magica in cotlet, coaste si muschiulet. Cu alte cuvinte le dadea la porci.
Parese ca stia cate ceva despre conservarea maselor in timpul schimbarii starii materiei: nimic nu se pierde, totul se transforma…
Comentariu beton!11
Sa o luam cu inceputul (pentru ca si eu urasc sa arunc mancare):
Resturi de carne: cubulete si dupa caz si pofta si ce mai avem prin casa:
aruncate intr-o papara (sau oua jumari cum se mai numesc), cu ceva branza, ceapa verde, fie intr-o salata, sau, de ce nu, intr-o portie de paste, sau, preferatul nostru intr-un „egg fried rice”, adica orez aruncat in wok cu ceva ou, ceapa verde, eventual castravete/varza, sos soia sau alte sosuri, dupa gust.
Am mai gasit o chestie simpatica inspirata, culmea de aia de la Domino’s pizza, care merge pentru resturi de chestii gatite in crusta, precum snitelul sau resturi de KFC (nu judecati! se intampla rar, dar mai are omul pofte :)) Se taie si resturile astea cubulete, se taie rosii, ceva jalapeno daca va place asa ceva, cubulete de branza/mozarella, amestecat totul in putina smantana, eventual si cu un ou si dat la cuptor.
Pastele ramase, in functie de sos, merg si ele bine la cuptor cu ceva extra sos de branza si/sau rosie si branza rasa pe deasupra sau parmezan.
Micii (da, mai facem si acasa ca ne plac) sau chiftelele de hamburger primesc tratament regal si sunt taiati feliute, pusi intre 2 felii de paine din aia 7 seminte+ felie rosie+cedar si gouda si aruncati in grill. Se poate folosi sandwich maker in loc, desi nu se fac la fel de bine.
Cam astea ar fi, in mare, ca pizza nu ramane 🙂
Sper sa te inspire ceva de pe aici.
PS: recomand din suflet ceva tehnologie in bucatarie, precum un air fryer, optigrill sau multicooker. Se fac toate super rapid, portii cat sa mananci atunci pe loc si multe din ele pot fi programate chiar si de pe telefon 😀 Pe noi ne-au scutit de mult efort pe partea cu mancarea iar acum vara cel putin se face mult mai puti abur si caldura in bucatarie datorita lor.
Retete de mancare nu stiu,dar poti sa schimbi oalele si cratitele din casa cu unele mai mici cat sa fie pt.ziua respectiva.eu mor cand vad ca se fac la o masa de 3-4 persoane cartofi prajiti cat as manca doar eu 3/4 din ei, nu ca n,ar fi destui cartofi in casa, dar cica nu e timp si de altii,morrr!!!
@ Tilharu_44, Oalele si cratitele mici sunt o idee foarte buna. Eu am cred mai multe oale si cratite mici decat mari. Nu numai ca dozezi mai bine mancarea dar economisesti si gaz sau electricitate. Win win din toate partile 😉
Și noi avem oroare ar aruncat mâncarea. Dar ar fi fost bine să ne spui și ce-ai observat că îți pune probleme. Noi ne dăm seama dacă rămâne după ce mâncăm prima dată. Apoi congelatorul e prietenul meu. Multe se pot congela. Scot două porții și jbam. Paste nu rămân. Ne-am calibrat bine. Dar data viitoare fac mai multe doar ca să încerc rețeta ta.
Nu mi-e frică de orice carne rămasă pentru că o mărunțesc și o amestec rapid cu morcov, mazăre, îi pun o foaie de foietaj și ajunge pot pie (dacă aveți forme de cuptor individuale e și cute). Dacă e piure și ceva sos roșu ajunge cottage pie. Tot foietaj folosesc și ca blat rapid de minipizza când nu am altceva și vreau sa scap de brânzeturi sau sos de pizza sau mezeluri.
Cartofii copți ajung salată sau cu ouă gen omletă spaniolă.
Orezul rece ajunge orez prăjit cu ou (cu soia and stuff).
Dar spune-ne și tu unde ai dificultăți.
Mi-am învățat cel mai bine lecția asta când mâncam pe la americani, acu’ vreo 20 de ani, prin Irak. Puteai să iei mâncare de câte ori doreai, important era să nu arunci. Prin urmare, calculam porțiile foarte atent, numa’ la înghețată nu, din aia balotam la greu, deși era un nene p-acolo care nu prea-ți punea de două ori decât după multe rugăminți.
Așa că în ziua de azi mai greu cu aruncatul de mâncare, doar dacă se strică, ceea ce nu prea e cazul.
Soluțiile sunt simple:
1. Gatesti cantități mici cât sa se mănânce la o masa ( mananca timp);
2. Gatesti cantități care sa ajungă pentru mai multe mese și educi juniorii sa mănânce dintr-un fel de mancare pana se termina. (mănâncă nervi).
La mine nu-i cazu’ de mâncare orfană rămasă prin frigider. Ultima „invenție” a fost o mămăligă în care am pus brânză, smântână și cotlet de porc, tăiat în cubulețe mici, prăjit bine în tigaie. Iar la final mai torn peste mămăliga făcută o tonă de brânză rasă ș-un kil de smântână.
Doar că nu pot face d-astea prea des că „trebuie s-avem grijă să nu ne îngrășăm.”
🤣🤣🤣
Nu arunc nici eu mancare. Sau pot sa zic foarte putin.
De exemplu fac un muschiulet la ceaun / cuptor/ oala sub presiune. In prima zi mancam cu legume. A doua zi, mancam aceeasi carne dar cu alte legume sau orez. Nu de putine ori se intampla sa ramana putina carne gatita dar nu de ajuns pentru a 2-a sau a 3a zi si sos ( care are un gust demential de bun). Asa ca fac o portie de paste cu legume si restul de carne amestecate cu sos. Extraordinar de bun.
Resturile de cartofi fierti le prajesc cu condimente. Fara branza ca altfel nu mananca juniorul si domnul sot.
Mai bag resturi in omleta. Pe care o mancam cu lipie si legume.
Painea uscata se transforma in frigănele. Restul de dulceata de pe fundul borcanului se transforma in putin suc.
Cu fructele prea moi fac de obicei cate o tarta. Coca intinsa in tava, dai cu putin gem pe ea si pe deasupra fructele curatate. Jur ca imi ploua in gura cat de bune ies tartele astea.
In orice caz, ma descurc sa fac ceva bun de mancare din resturi.
Mie mi-a fost foarte greu cand au plecat copiii de acasa . Din cumparaturi si gatit pentru 5 persoane a trebuit sa invat sa fac pentru 2 persoane. Sa mai spun ca a fost o munca de cativa ani pana am invatat ? Eu aplic metoda cu lipii ( daca e vorba de resturi de friptura) la care adaug salata, maioneza, avocado, rosii (proapete sau uscate) sau castraveti murati (depinde ce am in frigider). Lipia poate fi rulata sau impaturita in 4 si pusa un pic la toaster ( depinde daca fac pt pachet sau pt mancat acasa ). Sau daca am si resturi de legume sau legume care nu mai arata fresh fac o tarta ( am mereu aluat de tarta, pateuri ) pun legumele, mai adaug si cevade condimentat, mai adaug 3-4 oua batute cu smantana si parmezan sau orice alta branza si bagat totul la cuptor. Delicios. Alte resturi in afara de friptura sau legume eu nu am ca traditional nu mai gatesc.
Retete de macaroane cu pesmet si nuci
Macaroane sau alte chestii tubulare cu diametru mare fierte cu nitica sare.
Nuci sparte in farime (daca-s amestec de specii diferite e deja grav) caramelizate, peste care adaugi pesmet prajit in unt clarifiat si la urma arunci asea mai in scirba niste zahar brun, la foc mic, pina ce incepe sa scoata putintel fum zaharul.
Stingi cu macaroanele proaspat scurse.
Dupa gust poti sa stropesti cu rom si sa mai add unt.
Vorbim dupa despre inamicul public cu cifre din baie.
Am uitat de resturile de mezeluri din frigider. Nu știu cum e pe la alții dar, la mine nu există să nu rămână un capăt de salam, o bucățică de costiță și ce o mai fi pe acolo. Binențeles că, în frigiderul meu, găsești și bucăți din diferite brânzeturi. Toate vin pe pizza. Fetele mele, acum și ginerii, știu că e pizza de curățat frigiderul. E foarte bună, să nu își închipuie cineva că sunt stricate. Curățenia în frigider se face o dată la 2-3 săptămâni. 🤣
Sandwich-uri la tava din resturi. Paine veche si orice carne veche(nu stricata :D) . Painea o inmoi putin in lapte, pui peste niste bulion(putin) si carnea veche maruntita. Peste carne razi cascaval sau le pui foite. Le rumenesti la 180 grade cam 30 de minute. E ceva banal, simplu, bun, merge si reincalzit. Apropos: cam asa s-a inventat si pizza. Dupa „petrecere” se strangeau resturile din farfurii, se punea un blat pe care se ungea bulion si se baga la tava si se dadea de obicei la servitori si amarati pana si-au dat seama ca e oarte buna.
Macaroane cu sos de rosii si grasiciuni.
Iau din pravalie de la Carefurã niste ceva cu numele de scena „sunculita bucovineana” pe care o face fidea ad labam si o prajesc intr-o tigaie de piatra asa, ca barbarii, fara uleiuri si/sau alte grasimi, la foc iute, Pina ce se cam arde pe margini.
Din 3 conserve de rosii tocate (chopped tomatoes) ca mi-e Lene sa fac direct din rosii, basca nu am rabdare sa imi ploua-n gura, fierb un sos. Secretul e sa pornesti sosul cu niste chimen (o lingurita zdravana) prajit vreo 4-5 minute la foc mic in 3 linguri de ulei (in grasimea lasata de sunca e dementa curata) dupa care add o juma de capatina de usturoi tocate, 2 foi de dafin, o juma de lingurita de oregano, la fel busuioc si o urma de cimbru pentru inca 1 minut. Daca rosiile sint preaacide/acrisoare, add o lingura de zahar brut.
Stingi cu conservele de rosii, plus vreo 100-150ml de apa si scazi toata treaba cam 30 minute. Cu 10 minute inainte de final pui niste busuioc verde (10 frunze) sau un plic uscat si maruntit iarna. Cind stingi focul pui 3-4 catei de usturoi maruntiti si acoperi, sa se abureasca.
Pe pastele proaspat scurse pui grasiciunea, torni din belsug sosul si plingi pe cintar.
A picat la fix articolul asta ca tocmai cautam sa ma inspir pentru ceva rapid si usor(si mancabil de copii, evident) de luat in parc diseara.
Deci, solutiile sunt urmatoarele:
1. Se gateste cat se consuma la o masa (da, gatesc de 3 ori pe zi, fiindca detest mancarea veche (a se citi de ieri)). Singura mancare acceptata de mai multe ori e ciorba (a se citi de 2 ori).
2. Se cauta retete rapide, delicioase, ca daca stai juma’ de zi in bucatarie normal ca iti vine sa mananci o saptamana, numai sa nu mai faci caldura in bucatarie.
3. Vizitati grupurile de mancare pentru copii. Acolo gasiti tot felul de retete si reinterpretari.
4. Ca sa ajung si la retetele cautate, zic asa: daca ati fiert mai multe paste, nu le amestecati toate cu sos, ca simple au mai multe variante de reciclare.
Daca faceti ciorba si la fel ca noi nu mancati carnea o scoateti separat pentru ca o poti adauga in ciorba cand mananci si astfel mai arunci eventual niste zeama cu legume daca ramane, iar restul de carne e foarte bun intr-un pui cu smantana, rulada cu carne, paste cu carne etc.
Aveti paine veche, uscata? Pai budinca la cuptor (sarata- branza, oua, salam, dovlecei si tot ce se mai gaseste in frigider; dulce- oua, lapte, smantana, fructe uscate, esenta etc), sau crutoane de pus in supa de legume(cu legumele salvate de la moarte :))).
Gata, va las ca ma duc sa fac ceva bun cu ce se gaseste prin frigider.
Eu am facut chiar acum cateva zile ceva de genul. Eu am zis ca am inventat-o, n-am mai vazut asa ceva. Ba chiar m-a intrebat de reteta o cumnata care sta de minim 15 ani in Roma.
E drept, nu am folosit resturi dar metoda poate fi aplicata si la acestea. Am facut pastele cum se fac deobicei. Am folosit spaghete! Am facut sosul cu diverse, rosii, urturoi, busuioc, sunca. In tigaia in care am facut sosul am aruncat pastele fierte si scurse. Dupa un clocot impreuna si amestecat bine am turnat toata compozitia intr-o tava dreptunghiulara de friptura, dupa ce am tapetat tava cu folie alimentara. Apoi tava am bagat-o la congelator cateva ore. Cand s-au congelat pastele am intors compozitia pe un fund de lemn. Am indepartat folia alimetara apoi am taiat totul in bucati relativ egale. Ulterior le-am dat prin ou batut si pesmet apoi la baie de ulei!
Maxim de interesant! Nu știam de pastele prăjite. Dar și eu urăsc să arunc mâncarea!
Duminică am făcut orez cu ciuperci brune trase în unt și a mai rămas (suntem 2, am fiert o cană de orez). Aseară am bătut 3 ouă și am făcut chiftele din ce a rămas. Cu puțin ulei de măsline. Din paste fac budincă – dulce sau sărată, cu carne de pui completez salatele sau fac paste cu un sos și pui tăiat mărunt. Urmăresc în continuare ce scrie lumea, mai învăț ceva! Mulțumesc și poftă mare!
Nu-mi place deloc deloc sa arunc mâncare dar din păcate ajung sa fac asta destul de des si de fiecare data îmi promit ca nu mai fac asta :(.
La noi resturile de carne ajung in lipii, tăiate bucăți mici, trase puțin in tigaie si adăugate condimente specifice de obicei mexicane si împreuna cu ceva legume – puse in tortilla sau lipie devin fajitas. Orezul care rămâne îl tragem in tigaie cu legume congelate ( mixurile alea mexicane ) împreuna cu ou ( merg si niște resturi de omleta) si devine Egg fried rice.
La Legumele trase la tigaie sau broccoli fiert adaug un sos chinezesc si noodles, adaug si resturi de carne si iese mâncare chinezeasca.
Mămăliga rece merge tăiată felii, stropita cu ulei de masline si trasa puțin pe gratar, prinde o crusta delicioasa.
Pastele tot timpul le aruncam pana acum 🙁 iar la capetele de la pizza nici nu m-am gândit vreodată ca as putea sa le reciclez, dar data viitoare fix asta o sa fac.
Norocul meu ca nu ma ingras prea usor, ca altfel….la cate resturi mananc dupa cele 2 fiare (a se citi copii) din dotare eram cat usa. Intotdeauna din friptura ramasa iese o placinta cu carne sau ceva care aduce a lasagna. Sau aceeasi carne este folosita pt sos de paste.
Pizza. Merge cu o gramada de legume uitate, resturi de tocanita de ciuperci, resturi de cascaval, bucatele de pui…
La noi, nimic nu se aruncă, totul se transformă.
1. Pui întreg la cuptor- carnea ce rămâne devine tocăniță a doua zi. Tai o ceapă, o călesc in ulei, adaug carnea, puțină pastă de ardei, smântână de gătit și pătrunjel proaspăt. Merge perfect cu mămăligă și ardei copți.
2. Bucăți de șnițele sau friptură- tai ceapa julliene, tai ardei gras pe lung și le călesc puțin in wok, adaug carnea la final și le mâncăm în lipie.
3. Chiftele rămase- fac un sos de roșii pe ele și merg cu cartofi.
Cea mai tare fază cu transformarea a fost când am gătit un sufleu de conopidă care nu a avut succes. A doua zi am zdrobit toată compoziția, am adăugat pesmet și ouă și am făcut chiftele. Evident că astea s-au mâncat dar întrebarea soțului a fost: ce făceai dacă nici astea nu se mâncau? Răspuns: găseam eu o soluție.😂😂
Nu arunc pentru că muncesc pentru bani, pierd timp la cumpărături și la pregătit și îmi respect munca, timpul și banii 😁
Piureul se combină cu ceva carne tocată și verdeață și ies niște chiftele foarte pufoase sau se amestecă cu ciuperci, mozzarella sau alte resturi de brânză, bucățele de carne puțin rumenite sau din friptură rămasă, ou și dacă o pui într-o foaie de aluat iese tartă sărată (quiche) sau direct într-o tavă antiaderentă și iese o budincă sărată lângă care pui ori o salată ori ceva acrituri (gogoșari, castraveți 🤤)
* șnițele sau resturi de friptură în salate de orez, verde sau ce legume ai chef să amesteci
* checurile care nu se mănâncă din prima ajung bază pentru prăjituri însiropate, frișcă și fructe/dulcețuri de vișine, cireșe amare
* resturile de pilaf combinate cu ou, cașcaval, verdeață, ciuperci ajung chiftele sau un fel de budincă la cuptor
* legumele chiar puțin ofilite tăiate cuburi sau bețișoare stropite cu puțin ulei și un praf de sare și coapte în cuptor iar la sfârșit presărată verdeață proaspătă și consumate ca atare sau ca garnitură
Sunt multe combinații și spune asta o persoană care nu poate consuma decât foarte puține alimente și doar preparate la cuptor
* ah, pizza o pregătesc tot eu iar marginea se umple cu mozzarella rasă și eventual ceva cubulețe de carne sau șuncă se rulează cât să acopere umplutura asta și apoi în mijloc pui ce ai chef, pe vremuri pizza avea un simulacru de umplutură și uram îngrozitor marginile alea 😊
* la ciuperci, chiftele sau alte cărnuri un sos de brânză rapid și iese o nebunie
Cred că nu există limită la combinații alimentare, puțină imaginație și nu ajungi să arunci alimente.
Cu laptele bătut sau iaurt poți face clătite, pancakes, checuri sau chiar pâine
Există și varianta congelării unor preparate pe care le scoți rapid când nu ai alternativă
mi-e lene sa citesc toate comentariile, am ajuns pe la mijloc 🙂
Dar.
1. De unde pizdamasii a devenit o problema „nu imi place sa arunc mancarea”? Unde pizdamasii am pierdut, oamenii, pe drum, inteligenta de a stii ca aruncatul mancarii e ceva rau. Mai ales cand arunci carne. A murit un animal ca tu sa il arunci la gunoi …
Deci „nu imi place sa arunc mancare” ar trebui sa fie norma. Cand zici ” io arunc mancare”, mandru, sa ti se cace porumbeii in cap!
2. Air fraier. De cand am air fraier viata e mult mai usoara. Si gatesc fix cat mananc atunci. In 25-30 de minute, de la t0 (ma duc sa fac ceva de mancare) pana la mancarea in farfurie.
3. mai greu cu tocanitele si ciorbele. Astea mi-s si mie punctu sensibil. Oricat de bune imi ies, cat sa mananci? O idee ar fi: faci mai mult, arunci in congelator direct. Scoti peste 2 saptamani.
4. pastele prajite/orezul prajit sunt fix raspunsul la dilema ta. Mancare rece o mai tragi o data in tigaie si isi schimba gustu. Nu mereu in rau.
5. Sandvisuri, din carne prajita ieri.
Dacă îmi rămân cartofi prăjiți, îi adaug în oala cu ciorbă. La fel daca imi rămâne orez gătit.
Depinde ce rămâne. Daca e carne (porc, vită, chiar si pui la grătar) merge un chilli con carne. Dacă e piept de pui, salată cu o tona de legume. Ar mai fi frittata, omlete de tot felul, wrapuri, sau amestecate (resturile de mâncare) cu ouă si puse in tavile alea pentru brioșe. In ultima vreme am descoperit ca poti face o multime de chestii (ca nu stiu cum se numesc) umplând aluat de foietaj, de diverse marimi si forme, cu ce iti rămâne și dai la cuptor pana se rumenesc
Quiche. Salvezi aproape orice leguma mai putin frageda sau bucatica de carne ramasa. Mai creativ mi se pare ca trebuie sa fii ca sa reciclezi mancarurile cu sos… In alta ordine de idei, e un blog de retete, dmncr.ro, este acolo categorie speciala de utilizat tot ce ti-a ramas prin casa 🙂 spor!
Nici eu nu arunc mâncare. Cel puțin încerc. Și nu cred mi se trage din anii ăștia, in care m-am învârtit prin zone în care se trăia auster, ci tot din vremea in care chibzuiai profund, ce să faci dintr-o pungă de tacâmuri. Mă rog, a contribuit și faptul că am văzut oameni la limita subzistenței. N-am rețete, pentru că și eu termin ce n-au terminat alții de prin frigider, dar cu marginile de la pizza chiar m-am gândit ce să fac, bineînțeles în rarele ocazii în care mănânc pizza. Pastele îmi plac. De obicei, Bolognese sau penne cu același sos. Sau doar penne cu carne. Probabil că de-aia încerc să nu le mănânc. Cred că o soluție ar fi nu să cauți rețete pentru resturi, ci să nu mai ai resturi. Gătești mai puțin, reduci cantitatea etc. Faci pentru ziua respectivă. Într-adevăr, cam nasol să sacrifici o parte din timp, pentru bucătărie, dar vremeaoaleidemancarepetreizile a cam apus, drept dovadă problemele tale existențiale. Iar copiii sau tinerii de până în treizeci de ani, nu au sechele așa mari ca noi, deci trei zile aceeași strachină (dish😂), nu bun. In altă ordine de idei, chiar și cu oameni care au prins vremurile de triste amintire, am avut discuții aprinse despre aruncatul mâncării. Era vorba despre orgiile culinare de sărbători. Omului i se părea foarte normal să umpli masa până nu mai au loc mesenii. Apoi să atunci, simplu. Că doar nu poți să mănânci numai tobe, lebăr, salată de boeuf, cârnați etc. Păi fă perisabile mai puține, că ce ții la garniță e ok. Păi cum dom’ne, nici de sărbători să nu se vadă masa plină?! E… Mie mi se pare că ăsta are sechele mai meri decât noi!
Foarte rar am aruncat si, cand am facut-o, am aruncat vreo leguma mucegaita.
Mancare niciodata, pentru ca… dupa 30 de ani de casnicie italiana, gatesc italieneste. Adica pe moment si cat sa se manance o data.
Mi se intampla sa incropesc o „mancare” cu ce am in frigider. Ramane vreun dovlecel, vreo bucatica de carnat… cu orice se poate face o farfurie de pasta noua, care apoi se reface si alta data, pentru ca ne-a placut.
Unii sunt convinsi ca pastele sunt ori cu sos de rosii, ori sunt cu sos de rosii.
Sau, dimpotriva cu 200 de ingrediente, precum pizzele gen jerrypizza. Nu e deloc asa.
Dar nu numai pastele se pot incropi asa.
A propò de spaghetele cu sos de rosii. Daca raman, se amesteca cu un pic de ou si se prajesc in tigaie, un fel de omleta. Dar cu putin ou, cat sa le lege.
Noi ne-am obisnuit sa gatim mancare proaspata pentru fiecare masa. Foarte rar se intampla sa avem cate 2 portii (gen sarmale, ardei umpluti, ciorbe, vreo bucata mai mare de carne cuptorizata). Am achizitionat oale dedicate pentru gatit in cantitati mai mici, tocmai ca sa nu existe tentatia sa umplem o oala de 10l cu ciorba si sa tragem 2 saptamani de ea.
Jamie Oliver are o gramada de retete „gata in 30 de minute” si care sunt destul de echilibrate nutritional, la inceputuri era o sursa permanenta de inspiratie.
Cu varsta am ajuns sa urasc aruncatul de mancare preparata sau ingrediente. Nu e vorba de partea de costuri, nu suntem saraci, dar e o risipa imensa. Iar in cazul produselor animale (carne), animalul ala a fost sacrificat ca sa il mananci, nu ca sa il arunci la gunoi. Daca ajunge la gunoi a murit efectiv degeaba.
Notă: dacă arunc mâncare, inclusiv la „gunoiul maron” care se presupune că reintră în circuit sub formă de compost, eu am o zi proastă!
Dacă fetele au peste 10 ani, este timpul să facă școală de vară la bucătărie. Máster chef junior, împachetat frumos, nu obligație.
Ce mancam? (Întrebarea care mă scoate din minți!) vine cu „Hai să vedem ce mai avem”. Când încep să lucreze cu propriile mânuțe,cu propriul căpușor, cu un buget, eventual, încep să aprecieze și mâncarea de ieri. Unii învață asta în studenție, după ce pleacă din casa părintească.
Nu sunt povești, am una bucată prințesă care nu a fost scutită și a dat rezultate. Consider capacitatea de a găti ceva din orice, o mare calitate.
Comentariu beton!15
No, bine, eu credeam că sunt singura cu piticul asta pe creier. Mă bucur să văd că suntem un trib. 😃Soțul meu spune că am o mentalitate de all inclusive, pentru că ce rămâne azi găsește în meniul de maine. Suntem în camping. In ziua in care am gătit prea mult piure de cartofi, am scos punga de faina, drojdia uscata și uleiul de măsline, am făcut un aluat, am făcut plăcintele coapte in tigaia de ochiuri, umplute cu cartofi,brânză și câteva feliute de bacon. Și pentru că din nou am făcut prea multe, am împărțit cu drag doamnei de la recepție, administratorului și personalului de la curățenie. A doua zi mi s-a cerut rețeta. Ce sa zic: plăcintă cu ce rămâne? 🙈Oricum, mi s-a spus: hefaristo.🙈😃
Bunica facea pizza din resturi:)
Felii de paine mai veche, stropite cu un pic de lapte sau apa apoi un strat suuuubtire de suc de rosii.
Si apoi ce o fi fost in frigider ca si topping de pizza. La sfarsit ‘batea’ unul sau doua oua si arunca peste sa faca crusta. Era cea mai buna pizza din lume jur.
Nici noi nu aruncam, reciclam, congelam, reinventam…
Buna idea cu pastele prajite, n o stiam dar o pun in practica mintenas
Bun articol, multumesc
Eu nu mă dau în vânt după gătit (sunt mai degrabă axat pe rezultate 🙈), dar am să las asta aici. Am câteva rețete din carte pe care le fac constant.
https://www.libris.ro/economiseste-cu-jamie-cumpara-istet-gateste-cve978-606-588-781-7.html
1. carnea de la friptura, gratar- taiata feliute si pusa in salata cu orice – rosii cu branza, ceapa, ou fiert, crutoane si ulei de masline si uite ai un fel de mancare consistent
2. sau alta salata cu resturi de carne amestecata cu fasole boabe, ceapa, lingura de maioneza, ardei fideluta si castraveti murati- pare ciudat-dar iese f bun
3. bucatele de cascaval si resturi de mezeluri- gen jambon/sunca presata- felii de paine unse cu unt, pus felia de mezel, felii de rosii subtiri, si cascaval ras pe deasupra plus un praf de piper proaspat macinat- dat la cuptor pana se rumeneste painea si se topeste cascavalul
4. cartofii prajiti- daca au mai ramas din greseala, cu oua batute in tigaie, sare si piper si branza rasa din aia grasa ca sa se topeasca nitel- iese un fel de fritata-daca ai si niscai resturi de mezeluri afumate, go for it
5. legumele uitate prin frigider si putin vestede- un pastarnac, morcov, dovlecel, sau/ si vanata- trase in tigaie cu o ceapa calita, usturoi si putin suc de rosii/rosii inmuiate care nu mai sunt bune de salata si uite o mancarica de vara servita cu verdeata tocata, branza cuburi-feta ar fi bestial, si paine prajita! merge si fara branza…
6. da, pizza de curatat frigiderul e f buna
7. cozonacul reciclat in budinca- zicea cineva mai sus reteta- dar la tine nu e cazul
Mi-ai dat o idee buna cu cojile de pizza ca io’s aia care nu le mananca!
Urasc sa arunc mancare, cu ciorba/ supa nu prea ai ce face daca ramane, dar chiar zilele trecute ma gandeam sa iau niste caserole de ciorba si cand fac, sa bag si doua portii la congelator.
8. La fel cu sarmalele, daca imi raman foi, bag in congelator cu eticheta pt foi+ varza tocata, si cand am chef, decongelez si pun umplutura proaspata- eu notez si cate foi am, deci cate sarmale vor iesi si ajustez umplutura in consecinta.
9. dupa Paste, salata de oua cu ouale ramase neconsumate cu niste cartofi fierti, ceapa, masline si maioneza-+ mustar
Eu cu pireul de cartofi ramas fac gogosi (asta e varianta cand am timp si chef – deci rara)
https://baking-happiness.com/cele-mai-bune-si-pufoase-gogosi-facute-cu-cartofi/ (aici adaptez si pun faina normala)
Sau varianta mai simpla, amestec pireul cu un ou, niste faina si fac niste turtite in ulei. Care se servesc cu smantana si putin zahar. (sau fara zahar daca nu le vrei dulci)
Ai observat, eu sunt cu dulcele ca de gatit nu imi place. 😀
Cărnurile le reciclez de obicei în salata de varza cu morcov și o lingura de maioneza sau un sos de iaurt cu muștar, în salata de fasole rosie(din conserva) cu ceapă, porumb, ardei roșu, zeama de lămâie și ulei de dovleac sau măsline, în lipie cu niște legume și cașcaval ras. Tocanitele, dacă fac mai mult, jumatate merge direct la congelator. Supe/ciorbe fac în general intr-o oala de 1,5 l, și tot mancam 2-3 zile din ea. Cartofii merg în salata orientală, pireul îl fac sufleu cu mult cașcaval sau chiftele cu alte legume. Unele legume și resturi de friptura le bag la styr fry cu sos de soia și condimente asiatice sau orez în stil asiatic. Cam atât îmi vine acum.
Mămăliga rece o frământ cu sare și piper, o fac turte si o prăjesc.
Dacă rămâne piure de cartofi îl amestec cu ou, un pic de făină și smântână și fac un fel de clătite groase, ca cele americane. Sau amestec cu ou și brânză rasă și fac niște gogoșele mici pe care le prăjesc.
Dacă rămâne carne de la grătar o tai și fac tocană.
Din resturi de cârnați fac sosuri pentru paste.
Eu nu arunc mare branza,deoarece congelez.Dupa prima masa servita dintr-o mancare gatita(nu congelez uscaturi) bag frumusel in caserola la congelat ciorba,tocanita,cam orice e mancare gatita umeda.Piure-ul ajunge chiftele de cartofi sau bulete de cascaval cu cartofi,carnea din supa ajunge in salata de pui cu ciuperci,orezul din pilaf ajunge a doua zi parte dintr-un ghiveci de legume,rosiile care se inmoaie le curat si le fac supa de rosii sau sos pentru paste,branza ajunge in macaroane sau cartofi frantuzesti cu branza la cuptor,supa nemancata ajunge in pilaf de orez,dupa ce o strecor….fructele care sunt pe cale sa se strice le fac tarta cu fructe/pandispan,carnea ramasa de la gratar/friptura la cuptor o toc si o transform in compozitie pentru placinta cu carne…idei sunt,marea majoritate le-am adoptat de pe grupuri de leftovers .Sa fim sanatosi,ca ideile curg🙃
Resturile de piure – le amesteci cu morcov și ceapă (ambele călite) + un pic de parmezan sau cheddar, le faci sub formă de chifteluțe, le dai prin ou și pesmet și le prăjești în ulei ca pe șnițele. Mori mâncând. Dar noh, îngrașă :)))
Pe noi ne-a salvat multicookerul, că se face repede mâncarea și merge și cu porții mai mici.
Una „calda” de pe net:
” Astazi am facut ciorba de gaina, dar nu pot sa public poza ca vecinul este online si s-ar putea sa recunoasca gaina”… 🤣
https://www.jamieoliver.com/recipes/category/course/leftovers/
Peștele rămas (mai ales păstrăv, dar uneori și dorada) îl fac chifteluțe – amestec pestele bucatit cu cartof și morcov ras, cu 1-2 ouă, cu mult pătrunjel, ceapa usturoi și ce condimente îmi pica la mana. Ies demențiale (pestele+usturoi+pătrunjel îmi place tare)
Tot felul de resturi de legume ramase, ciuperci + somon când rămâne le pun într-o tartă gen quiche și la cuptor.
Nu pe toate odată, ci depinde ce rămâne.
Aluatul îmi iese foarte ușor și bun după rețeta Mazilique. Tot la ea găsești și rețete concrete de tarte din leftovers, dar eu nu ma complic. Fac doar aluatul bun și umplutura o fac din ce am prin frigider.
Am mereu brânză proaspătă în frigider, pentru că o folosesc ca baza pentru aceste tarte, dar merge f bine și telemeaua ca baza.
Carnea ramasa de la fripturi/grill = la sandwhichuri tip wraps. Fac humus ca baza, apoi carne din aia și multe legume proaspete. Și desigur, mult pătrunjel.
Pastele merg reciclate și la cuptor cu diverse, gen al forno (sau cum se zice). Mai pui niște măsline, niște pui, neapărat cașcaval printre ele si ceva smantana sa nu sa se usuce și ies delicioase.
Am încercat niște paste din astea la cuptor și cu multa brânză sarata, broccoli și morcov (pentru culoare :)). Știu, nu suna prea apetisant, dar au ieșit foarte bune și prima oară când le-am făcut, aveam niște broccoli pe care nimeni nu-l manca altfel.
La noi nu prea rămâne mâncare gen tocăniță de cartofi sau din astea. Și în general, mâncăm de mai multe ori din aceeasi mâncare. Însă când rămâne carne, peste sau legume, cam asta facem.
Chec aperitiv cu resturi de carne si branzeturi + verdeturi; carnea, fie taiata fasii si pusa in salate, fie pusa intr-un sos si trantita peste legume bagate la cuptor.
Apoi, congelez mancare, de la ciorbe si mancare de mazare la chiftele si carne la grill.